Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

22 June 2013

Karnival kemahiran dedah peluang kerjaya

Oleh: Aida Abd Rahman

Usaha penganjur menampilkan Masterchef Malaysia, Papa Joe pada Karnival Skills Malaysia T-scip, Transformasi Kemahiran, Kerjaya dan Pendapatan Satu Malaysia, berjaya memberi inspirasi kepada golongan muda untuk terus mengorak langkah dalam bidang kulinari dan keusahawanan.

Karnival selama tiga hari bermula 20 Jun itu juga disertai 13 buah pusat kemahiran yang turut mengambil peluang mempromosikan institut mereka kepada masyarakat di negeri ini.

Pengerusi Gabungan Pusat Kemahiran Terengganu (GAKEMT), Encik Mat Zani Puteh berkata karnival terbabit bertujuan memberi pendedahan kepada komuniti khususnya golongan belia mengenai peluang kerjaya menerusi bidang kemahiran.

 "Program ini berupaya mendedahkan kepada remaja dan ibu bapa peluang kerjaya dalam pelbagai bidang kemahiran yang disediakan pelbagai agensi kerajaan dan juga badan swasta.

"Pada masa yang sama, dapat membantu meningkatkan pendap atan isi rumah kepada semua golongan termasuk pelajar, surirumah, ibu tunggal, ketua isi rumah, graduan menganggur, dan keseluruhan masyarakat amnya dengan pelbagai peluang yang disediakan," katanya yang ditemui selepas Majlis Perasmian Karnival Skills Malaysia T-scip, di Quinara Al-Saffir Tok Jembal, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Beliau berkata selain memberi input kerjaya, program seumpama itu adalah satu usaha menarik minat golongan muda mendekati program membabitkan kerajaan dan swasta kearah membantu menjamin masa depan kerjaya mereka.

"Dalam suasana cabaran ekonomi yang semakin mencabar, program ini amatlah positif untuk mewujudkan lebih ramai tenaga kerja baru, selain ia satu program latihan berbentuk 'hands-on' dengan jaminan kerjaya yang cemerlang.

 "Karnival ini sememangnya menepati prinsip 'rakyat didahulukan pencapaian diutamakan', sekaligus menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam merakyatkan pentadbiran negara agar masyarakat dapat hidup selesa dan berilmu," katanya.

Encik Mat Zani berkata, karnival itu disasarkan kepada golongan ibu tunggal, belia lepasan sekolah, penduduk setempat termasuk usahawan, kaunselor, dan pemimpin masyarakat.

Antara pengisian program terbabit adalah pameran daripada pusat latihan kemahiran kerajaan dan swasta, pertandingan memasak dan demonstrasi masakan, seminar ceramah perdana, program derma darah dan demo memadam api.

 Selain itu, pelbagai gerai jualan oleh Kelab Usahawan pusat kemahiran juga disediakan bagi memupuk budaya keusahawanan muda di kalangan pelatih.

Justeru, Mat Zani berharap, program seumpama itu dapat membuka mata belia dan penganggur bahawa kerajaan sentiasa mengambil berat sekaligus mewujudkan lebih ramai tenaga kerja mahir bagi mengisi pelbagai jawatan yang ditawarkan agensi berkaitan.

 

21 June 2013

Arkib kesan 85 peristiwa sejarah negara cetus polemik

Oleh: Aida Abd Rahman

Arkib Negara mengesan 85 tajuk atau peristiwa bersejarah yang ketepatan faktanya diragui sehingga mencetuskan polemik di kalangan masyarakat negara ini.

Susulan itu, sebanyak 29 sesi Polemik Sejarah dianjurkan oleh Arkib Negara sejak tahun 1994 sehingga sekarang bagi mendapatkan kesahihan dan fakta sebenar yang diperincikan menerusi pembentangan kertas kerja sebelum diterbitkan dan diedarkan kepada umum.

Ketua Pengarahnya, Puan Daresah Ismail, berkata sebanyak 83 kertas kerja diterbitkan melalui tiga jilid terbitan Polemik Sejarah Malaysia yang merungkai pelbagai topik dan fakta menarik sebalik peristiwa sejarah tertentu itu.

“Arkib Negara setakat ini mengesan termasuk peristiwa pembukaan Kuala Lumpur yang dikatakan diasas oleh Yap Ah Loy. Bagaimanapun, hasil pengkajian dan penemuan fakta baharu sejarah Malaysia oleh para ilmuwan sejarah mendapati Kuala Lumpur sebenarnya mula ditemui dan dibuka oleh orang tempatan iaitu Sultan Abdul Samad.

 “Sementara Ah Loy yang selama ini diwar-warkan sebagai pengasas Kuala Lumpur adalah tidak tepat sebaliknya saudagar China itu adalah seorang pendatang yang kemudiannya bertindak sebagai pemangkin kepada perkembangan industri perlombongan negara ketika itu,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Polemik Sejarah Malaysia Sesi Ke-29 di Dewan Al-Farabi, Institut Perguruan Kampus Dato' Razali Ismail, Batu Rakit, Kuala Terengganu, semalam.

Majlis perasmian itu disempurnakan oleh Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mazlan Ngah. Turut hadir, Pengarah IPG kampus berkenaan, Ghulam Sarber Mobarak Ali.

Lebih 1,000 peserta dari kalangan sejarawan, ahli-ahli akademik, guru-guru sejarah serta para pelajar tingkatan enam yang mengambil subjek sejarah menyertai program itu.

Puan Daresah berkata, penemuan fakta sejarah baharu itu juga terhasil daripada program Polemik Sejarah anjuran Arkib Negara yang turut mendapati 84 lagi tajuk atau peristiwa sejarah yang faktanya tidak tepat dan memerlukan penyelidikan semula.

Menurutnya, selain sejarah berkaitan Ah Loy menjadi polemik, lain-lain fakta sejarah yang diragui ketepatannya antaranya Sejarah Awal Kesultanan Johor-Riau, Sejarah Awal Kesultanan Melaka dan Sejarah Penempatan Awal Kedah.

Selain itu, sejarah Petempatan dan Kerajaan Awal Sarawak Sebelum 1400M, Petempatan Awal Semenanjung Malaysia Sebelum 1400M, Petempatan Awal Pulau Pinang dan sebagainya.

 "Jadi, menerusi Majlis Polemik Sejarah yang kita anjurkan ini dapat membantu memperbetulkan fakta sejarah yang tidak tepat demi kepentingan pensejarahan negara," katanya.

Menurutnya, pada tahun lalu, majlis Polemik Sejarah Malaysia berlangsung di Pulau Pinang sebelum diteruskan ke Sarawak dan Kuala Lumpur manakala tahun ini pula dladakan di Terengganu sebelum ke Johor pada Oktober ini dan Sabah, November nanti.


20 June 2013

Hospital dan klinik diarah berjaga-jaga hadapi pencemaran udara

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri meminta semua hospital dan klinik di seluruh Terengganu mengambil langkah berjaga-jaga dengan sebarang kemungkinan akibat pencemaran udara yang boleh mengakibatkan risiko kesesakan nafas kepada pesakit asma.

Dato' Ahmad Razif (kanan) sedang berbual dengan peserta Karnival Skills Malaysia.
Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasa Sains, Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman mengesahkan sehingga kini masih tiada kes berpunca daripada kualiti udara tidak baik berikutan jerebu  yang dilaporkan di negeri ini.

"Keadaan masih lagi terkawal dan pihak kami sentiasa berwaspada bagi memastikan tiada perkara yang tidak diingini berlaku.

 "Bagaimanapun, kami sudah memaklumkan kepada pihak hospital dan klinik supaya mengambil langkah berjaga-jaga terutama kepada pesakit asma dan lelah yang berisiko dan dan terdedah dengan udara tidak sihat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Skills Malaysia, di Quinara Al-Saffir Tok Jembal, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Ahmad Razif menjelaskan laporan Jabatan Alam Sekitar (JAS), bacaan indeks pencemaran udara (IPU ) berada pada tahap sederhana dengan bacaan antara 54 hingga 80 sehingga petang semalam. 

Katanya, kawasan Kemaman mencacatkan IPU 80, manakala di Kuala Terengganu dan Paka masing-masing mencacatkan bacaan IPU 75 dan 54. “Bacaan itu jauh lebih baik berbanding kawasan Kemaman sebelum ini mencatatkan bacaan IPU 108, yang paling tinggi setakat ini (tahap tidak sihat) pada Isnin lalu.

"Ketiga-tiga kawasan iaitu Kemaman, Paka dan Kuala Terengganu dan ini adalah antara kawasan yang kritikal di Terengganu sebelum ini. Bagaimanapun, laporan menunjukkan bacaan IPU di tiga kawasan ini semakin menurun dan berada pada tahap sederhana," katanya.

Beliau berkata, pihak JAS dengan bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat juga sentiasa melakukan pemantauan secara berkala bagi memastikan tiada pihak melakukan perkara berisiko terutama pembakaran terbuka.

Katanya, pihaknya turut meminta pihak terlibat dengan pengawalan dan pemantauan itu khususnya Jabatan Bomba dan Penyelamat bertindak berasaskan Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan dan Pelan Tindakan Pembakaran Terbuka Negeri Terengganu.

Bacaan IPU pada tahap antara 0 dan 50 adalah baik, 51 dan 100 sederhana,101 dan 200 tidak sihat, 201 dan 300 sangat tidak sihat dan melebihi 301 adalah berbahaya.

Kes jerebu yang menyelubungi negara sejak 16 jun lalu dikatakan berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera, Indonesia yang menyebabkan bacaan pencemaran udara yang tidak sihat di beberapa lokasi di seluruh negara.


 

Tiada lagi sajak Orang Hulu

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu kehilangan seorang penggiat seni tempatan terkenal, Ibrahim Mohammad Taib, 54, (gambar kanan) akibat nahas jalan raya di Kilometer 38, Jalan Kuala Terengganu-Kuala Berang, kira-kira jam 11.45 pagi tadi.

Penggiat teater yang turut dikenali sebagai Ibrahim Hulu itu meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala selepas kereta Perodua Kancil dipandu mangsa dirempuh sebuah Pesona yang datang dari arah Batu 18 menghala ke Kuala Berang.
Kereta yang dipandu Allahyarham remuk teruk dalam kemalangan itu.
Pemandu kereta pesona berkenaan dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas ke laluan bertentangan dan melanggar kereta mangsa yang dalam perjalanan ke rumahnya, di Perumahan Awam Kos Rendah Ajil dari tempat kerjanya di Pejabat Veterinar Hulu Terengganu.

Rempuhan kuat mengakibatkan kereta Ibrahim melambung dan tersangkut di penghadang jalan. Mayat mangsa kemudiannya dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu untuk bedah siasat.

Beliau yang turut mesra dengan panggilan abah di kalangan rakan rapat merupakan individu yang memiliki aura tersendiri apabila memperkenalkan sajak dalam loghat Hulu Terengganu yang menjadi bualan ramai sehingga kini.

 Kelainan yang berjaya ditonjolkan beliau menyebabkan arwah sering diundang untuk menghiburkan tetamu dan kenamaan di majlis rasmi kerajaan dan pentas kesenian di serata Terengganu.

Selain itu, arwah turut mengetuai Kumpulan Kesenian Uraong Ulu (Keulu) sejak 1995 serta sudahpun menghasilkan lebih dari 10 drama.

Kumpulan yang sebelum ini dikenali sebagai Perkumpulan Teater Ulu Terengganu (Ultra) banyak menjayakan pementasan teater di daerah itu serta seluruh Terengganu.

Antara pementasan drama di bawah karya dan arahan beliau termasuk Jebat Derake, 1985 (Pekan Budaya Daerah); Lembu (Pertandingan Drama Peringkat Negeri Terengganu 1986); Perasan 1 (Johan Daerah Pesta Drama Sekolah –Sekolah Menengah Daerah Hulu Terengganu anjuran TV3 1987) dan Perasan 2 (Pertandingan Drama Sekolah –Sekolah Daerah Hulu Terengganu anjuran TV3 1998).Terengganu sasar 30 pingat emas

Paasukan Sukma Terengganu melaungkan amaran akan mengekalkan kejuaraan untuk kali kelima berturut-turut.

Oleh: Mastura Jamaluddin
Gambar oleh Zulkipli Putra dan Mastura Jamaluddin 

Terengganu meletakkan sasaran 30 pingat emas bagi kontijennya untuk Sukan Malaysia (Sukma) ke-XVI Kuala Lumpur 2013 yang dijadualkan pada 26 Jun hingga 7 Julai depan.

Sasaran itu mungkin jumlah yang agak kecil tetapi ia pasti meningkat bersandarkan prestasi sebagai juara Sukma keempat berturut-turut sebelum ini. Tahun lalu pada Sukma Pahang XV, Terengganu mengutip 62 emas, 24 perak dan 31 gangsa, layak bergelar juara keseluruhan.

“Sasasan itu adalah berdasarkan kepada prestasi pasukan dan peningkatan mutu para atlet yang mampu bersaing dengan atlet kebangsaan dan antarabangsa,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia Negeri Terengganu, YB Haji Rozi Mamat selepas Majlis Penyerahan Bendera kepada Kontijen Sukma Terengganu di Dewan Utama Akademi Binaan Malaysia (ABM) Jenagor, Hulu Terengganu, malam tadi.

Majlis penyerahan bendera kepada Ketua Kontinjen Terengganu.
Seramai 388 atlet berkampung di akademi itu sejak empat hari lalu dan akan berakhir pada 27 Jun ini, yang merupakan Kem Fasa Akhir Sukma XVI Kuala Lumpur 2013. Pada temasya Sukma kali ini, Terengganu yang turut dikenali sebagai kontijen Hanelang akan menyertai 17 daripada 20 acara yang dipertandingkan.

Pada majlis itu, Tuan Haji Mohd Kamil Othman diberi mandat sebagai Ketua Kontijen Terengganu pada tahun ini.

YB Haji Rozi berkata, keyakinan penuh diberikan kepada ketua kontijen bagi melakukan sesuatu yang luar biasa pada misi kali ini untuk mengekalkan kejuaraan buat kali kelima berturut-turut.


“Tahun ini sekali lagi kita dibekalkan atlet muda Terengganu yang mampu membuktikan kepada atlet dari negeri lain bahawa anak Terengganu juga boleh berjaya dalam apa jua yang di ceburi,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri di bawah pemerintahan Barisan Nasional cukup komited untuk bangunkan sukan. Oleh sebab itulah barisan pimpinan dalam negeri bersetuju untuk mengambil satu pasukan dalam satu acara yang di pertandingkan sebagai anak angkat.

“Mereka akan membantu segala yang diperlukan oleh pasukan anak angkat untuk menjadi johan dan mendapat pingat emas yang disasarkan.” katanya.


TUDUHAN KERAJAAN MEMBERI PROJEK PASAR PAYANG BERNILAI RM400 JUTA ADALAH FITNAH

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said hari ini mengingatkan kepada Adun Pas Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Nawawi supaya tidak membuat fitnah berkaitan isu pembinaan semula Pasar Kedai Payang.

 “Fitnah adalah lebih bahaya dari membunuh dan di dalam peristiwa Isra’ Mikraj digambarkan orang yang menfitnah itu lidahnya dipotong kemudian bersambung dan dipotong lagi begitulah berulang-ulang,” kata Menteri Besar.

 Ini berikutan kenyataan Dr Syed Azman di dalam Harakahdaily membuat kenyataan bahawa apakah rasionalnya diberikan projek bernilai RM400 juta kepada Tan Sri Abu Sahid dan tidak diberikan kepada rakyat Terengganu yang berwibawa. Petikan dari Harakahdaily:

Beliau berkata demikian pada satu sidang medianya di Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Kuala Terengganu, di Pusat Niaga Paya Keladi dekat sini hari ini.

 Harakahdaily dimaklumkan, pembangunan baru Pasar Besar Kedai Payang yang menjadi kontroversi bernilai RM400 juta itu dikurniakan kepada syarikat terbabit yang telah memperolehi banyak projek di Terengganu termasuk Perwaja Steel di Kemaman.

Dr Syed Azman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok mendakwa, masih ramai kontraktor-kontraktor Terengganu yang berwibawa tetapi tidak diutamakan.

Justeru, kata beliau, apakah rasionalnya diberikan projek RM400 juta itu kepada seorang bergelar Tan Sri yang telah kaya-raya serta telah memperolehi banyak projek kerajaan negeri sebelum ini

“Ramai kontraktor-kontraktor Terengganu sekarang ini yang tidak ada projek untuk menjalankan projek-projek mereka.

“Apa rasionalnya diberi kepada seorang Tan Sri yang telah kaya-raya dan dapat projek terlalu banyak di Terengganu ini, termasuk projek Perwaja Steel di Kemaman yang Terengganu sendiri mengalami kerugian ratusan juta dalam projek Perwaja itu,” jelasnya.

Dr Syed Azman juga meminta semua termasuk pihak syarikat berkenaan agar dapat mengkaji semula cadangan pelaksanan projek tersebut yang mendapat bantahan semua pihak.

Menteri Besar Terengganu ketika membuat penggulungan perbahasan titah diraja menjelaskan, kenyataan Dr Syed Azman itu jelas dan nyata fitnah kerana tidak apapun pemberian projek berjumlah RM400 dari kerajaan kepada syarikat berkenaan sebagaimana yang dilaporkan itu.

 Sedangkan hakikat sebenarnya, syarikat itu ialah pemaju swasta yang mahu membina hotel di kawasan kedai payang dan kerajaan diberi percuma pembinaan pasar payang yang lebih selesa selaras dengan dasar pengswastaan, membuktikan kenyataan Dr.Syed Azman adalah fitnah.

Suasana dewan tegang apabila wakil Batu Burok tiba-tiba mengeluarkan perkataan yang boleh dianggap seperti ‘bodoh’ kepada Menteri Besar Terengganu ke atas jawapan yang diberikan, lantas Dato’ Seri Ahmad menyatakan jawapan bodoh kepada soalan bodoh.

Wakil Pas Batu Burok meminta menyemak peraturan Dewan tentang perkataan-perkataan yang boleh digunakan dan Menteri Besar menjelaskan bahawa perkataan ‘bodoh’ itu dimulakan oleh wakil Pas Batu Burok itu terhadapnya terlebih dahulu.

Menteri Besar meneruskan penjelasan dengan menyatakan bahawa kalau tidak buat pembangunan kerajaan juga akan dipersalahkan, membuat pembangunan juga dipersalahkan dengan berbagai maklumat yang salah dan fitnah.

 Pihaknya mendapati amat sesuai Pasar Payang dibina baru dengan suasana yang lebih baik termasuk berhawa dingin dan tangga bergerak kerana banyak sunggutan dari orang ramai dan pelancong yang datang berkunjung membeli belah di pasar berkenaan, bahawa suasananya amat tidak selesa dan panas.


45,110 pelangan berkunjung ke Bestasi.Com

Oleh; Esah Abdullah

 Seramai 45,110 pelanggan telah mengunjungi Pusat Bestari.Com yang diwujudkan disetiap daerah negeri ini dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian, Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat negeri, YB A. Latif Awang berkata, pusat berkenaan telah beroperasi dengan baik serta mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dari masyarakat tempatan.

“Pusat Bestari.Com diwujudkan disetiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan juga Parlimen untuk memberi khidmat kepada masyarakat di luar bandar mendalami ilmu teknologi maklumat, permbayaran bil secara melalui talian terus,

“Ia juga berfungsi sebagai pusat sumber maklumat kerajaan negeri serta pusat latihan keusahawanan pusat e-aduan dengan mempatkan petugas bagi memudahkan orang ramai membuat urusan,” katanya pada Sidang Dewan Undangan Negeri semalam.

YB A. Latif (BN-Pengkalan Berangan) berkata demikian ketika menjawab soalan lisan dari YB Haji Bazlan Abd. Rahman (BN-Batu Rakit) mengenai jumlah pusat serta pengunjung sepanjang beroperasi.

Katanya, mengikut pecahan Parlimen Besut mempunyai tujuh pusat Bestari.Com, Setiu (5), Kuala Terengganu (4), Kuala Nerus (8) dan masing-masing enam buah di Hulu Terengganu, Marang, Dungun dan Kemaman.

“Kerajaan sangat prihatin dalam menyediakan perkhidmatan kepada rakyat khususnya mereka yang tinggal di kampung-kampung dan pusat ini banyak membantu melancarkan urusan berkaitan ICT,” katanya.

19 June 2013

Sidang DUN: Ramai pihak akur keupayaan Terengganu di bidang sukan

YB MOHD MAHDI
Oleh: Aida Abd Rahman

Ramai pihak sudah menghormati prestasi dan kebangkitan pasukan Terengganu di pelbagai acara sukan, berbanding sebelum ini mereka secara terbuka memperlekehkan keupayaan negeri ini apabila bersaing di sebarang pertandingan.

YB Mohd Mahdi Musa (BN-Kota Putera), berkata keprihatinan dan tumpuan khusus kerajaan negeri terhadap pembangunan sukan memberi hasil yang membanggakan semua pihak khususnya rakyat tanpa mengira latar politik dan profesional.

 “Jika sebelum ini sebut sahaja, Terengganu dalam bidang sukan, sama ada Sukan Malaysia (Sukma), pertandingan bola sepak, kalau peringkat kebangsaan pihak lawan yang mahu menetang pasukan Terengganu, sebelum ini berkata `boleh makan’ dah (Terengganu) 3-0.

“Bagaimanapun oleh kerana langkah yang dilaksanakan kerajaan negeri sehingga kini, kita melihat Sukma khususnya, berjaya menjuarai kejohanan itu empat kali berturut-turut . Malah, Insya-Allah tahun ini kita juga akan menjuarai Sukma sekali lagi,” katanya ketika berbahas di persidangan DUN, hari ini.

YB Mohd Mahdi berkata, perkembangan yang sama juga dalam acara bola sepak berikutan ramai peminat sukan itu di seluruh tanah air sebelum ini melabelkan Terengganu sebagai pasukan`cap ayam’ (pasukan lemah), sudah mula mengakui prestasi baik pasukan tempatan itu.

atanya, Terengganu pernah menjuarai Piala FA 2011 dan hampir-hampir meraikan kejayaan bergandapada perlawanan final piala yang sama tahun lalu, selain melangkah ke perlawanan separuh akhir piala itu, baru-baru ini.

Selain itu, menurutnya Terengganu juga sudah melahirkan ramai pelumba basikal bertaraf dunia yang jelas membuktikan komitmen kerajaan negeri bagi meneruskan kesinambungan kemajuan sukan sehingga ke persada antarabangsa.

Sementara itu, beliau juga memgingatkan semua Adun jika mahu menjadi orang yang positif haruslah bersama orang yang positif serta berfikiran positif.

Bagaimanapun, beliau tidak pasti pembangkang berada di pihak mana kerana golongan itu seakan-akan sengaja tidak mahu melihat setiap kejayaan dan kebaikan yang sudah dilaksanakan kerajaan Barisan Nasional selama ini.

 “Apa yang dilakukan kerajaan terlalu banyak, seakan peribahasa berkata, gajah di depan mata tidak dapat lihat, tetapi kuman di sebarang lautan selalu dilihat,’. Inilah yang selalu terbawa-bawa di kalangan pembangkang,” katanya.


Penemuan Mineral Andalusit di Terengganu

Terengganu dijangka memperoleh hasil pendapatan baharu berikutan penemuan Mineral Andalusit, sejenis bahan mineral dalam bentuk kristal, baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) Terengganu, Encik Zukeri Abdul Ghani berkata Mineral Andalusit ialah sejenis bahan yang tahan panas pada suhu yang tinggi dan lazimnya diguna dalam industri besi.

"Nama Andalusit mengambil sempena nama Andalusia di Sepanyol iaitu tempat pertama ia ditemui. Bahan itu merupakan komponen kimia alumina silikat yang sesuai untuk kegunaan industri refraktori termaju.

 "Jika kajian mendapati ia berpotensi untuk diusahakan, maka Terengganu mempunyai sumber mineral baharu untuk dikomersialkan," katanya di Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) jabatan itu, seamalm.

Encik Zukeri berkata JMG sedang mengkaji dan memperhalusi gred dan jumlah bahan itu untuk dikeluarkan sebagai hasil ekonomi baharu Terengganu pada masa depan.

Beliau berkata nilai bahan itu boleh mencapai sehingga AS$7,000 (RM22,074) untuk satu tan berbanding bijih besi yang berharga antara AS$200 (RM630) hingga AS$300 (RM946) setiap satu tan.


Sidang DUN : Wakil rakyat BN berlaku adil termasuk kepada anak pemimpin Pas

Oleh: Aida Abd Rahman

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Dato’ Sabri Mohd Noor (gambar kanan) menafikan wakil rakyat Barisan Basional (BN) tidak berlaku adil terhadap anak penyokong pembangkang kerana beliau sebagai pemimpin kerajaan bersedia menurunkan tandatangan terhadap sebarang permohonan rakyat.

 “Baru-baru ini ada tiga pelajar ke rumah saya minta tandatangan untuk melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi. Jadi apabila dihulurkan saya tandatangan seorang demi seorang dan masuk yang ketiga saya tandatangan, apabila dilihat pelajar itu berbinkan `Hassan’.

“Apabila ditanya Hassan ini siapa dan dijawab Hassan Karim merupakan calon Pas yang melawan saya baru-baru ini (PRU13) seterusnya disahkan oleh pelajar itu. Saya kata tidak mengapalah, saya segera menandatanganinya,” katanya ketika sesi perbahasan persidangan DUN, hari ini.

Dato’ Sabri menjelaskan, situasi itu menunjukkan bahawa wakil rakyat BN juga tidak mengira latar belakang ibu bapa pemohon kerana mereka tetap akan menurunkan tandatangan termasuk kepada anak bekas calon Pas sekalipun, sebagai tanggungjawab terhadap rakyat yang memerlukan perkhidmatan.

Menurutnya, semua penduduk seluruh Langkap tiada sekatan untuk menemuinya bagi tujuan itu sekaligus dapat melancarkan lagi tanggungjawabnya sebagai pemimpin yang perlu mempunyai keprihatinan yang tinggi.

Beliau kemudiannya berharap semua wakil rakyat terus melaksanakan peranan sebagai pemimpin pilihan rakyat di kawasan masing-masing dengan sikap positif, mengekalkan keharmonian dan pertelingkahan semasa PRU13 dapat diselesaikan.

“Semua ini harus diusahakan kea rah positif dan jangan hanya dilakukan oleh golongan tertentu sahaja. Perpaduan rakyat adalah benteng utama kepada keamanan dan keharmonian sesebuah masyarakat.

 “Kita sebagai wakil rakyat sepatutnya sentiasa bersatu dan ikatan ukhwah setiap insan dapat dikekalkan,” katanya.

Sebelum mengakhiri ucapan, beliau sempat berjenaka sambil menjelaskan bahawa tandatangan itu diturunkan pada borang permohonan milik anak Hassan hasil perkahwinan dengan isteri yang muda dan bukan isteri pertama bekas calon Pas terbabit, sehingga menyebabkan Adun dan para pemerhati yang mengikuti persidangan itu sejak pagi turut tertawa.


Sidang DUN: Pelbagai bantuan tetap diteruskan-MB

Oleh: Suriati Ali

 Kerajaan negeri meminta rakyat, terutama kurang berkemampuan tidak perlu risau kerana pelbagai bantuan akan diteruskan walaupun Barisan Nasional (BN) memperoleh kemenangan tipis.pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) lalu.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika menjawab soalan Iskandar Jaafar (Jabi-BN), berkata kerajaan Terengganu akan meneruskan pelbagai bantuan seperti Dana Raya, Dana Remaja, Bantuan Perubatan, Dana Tabung Kronik, Bantuan Atap Biru dan sebagainya.

 “Katanya, sebagai kerajaan yang bersikap cakna, prihatin dan bertanggungjawab, setiap janji akan dikotakan, walaupun terpaksa berdepan dengan fitnah pembangkang dan tohmohan.

“Bantuan-bantuan itu akan diagih secara berperingkat-peringkat bergantung kepada kesesuaian masa,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, sikap rakyat pelbagai ragam, bagi mereka yang tidak kenang budi, bagi emas seketul pun, tetap tidak berterima kasih.

 “Bagi orang yang berbudi bahasa pula , agih biskut sekeping pun tetap berterima kasih kerana mereka tahu menghargai setiap pemberian,” katanya ketika menjawab soalan tambahan YB Iskandar,” katanya.

 Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, Kerajaan negeri memperuntukkan lebih RM2 juta setahun menerusi skim kebajikan sosial perubatan bagi membantu rakyat yang tidak berkemampuan membiayai rawatan.

 “Antara peralatan yang disediakan bagi manfaat pesakit termasuk kaki palsu, mesin oksigen, implant, lampin pakai buang, bekalan susu khas yang melibatkan jumlah perbelanjaan yang cukup besar.

 “Kita juga banyak berbelanja bagi membiayai rawatan pesakit kronik dan penyakit tertentu yang bukan terhad kepada kebajikan sosial perubatan sahaja.

 “Jika peruntukan ini masih tidak mencukupi, kerajaan sudi menambah peruntukan, semata-mata mahu rakyat hidup selesa dan sihat,” katanya.

 


Setiu jadi pembekal solar terbesar dalam negara

Oleh; Esah Abdullah

Daerah Setiu bakal menjadi pembekal dalam industri solar terbesar di negara ini apabila projek yang bernilai RM38.5 juta itu bila beroperasi kelak.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan negeri, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang berkata, projek industri solar di Sungai Bari Langkap itu telah diluluskan kepada Syarikat Synergy Generated Sdn Bhd.

“Industri solar merupakan sumber baru dan industri ini akan menjadi pembekal solar terbesar di negara ini,”. ,” katanya pada Sidang Undangan Negeri semalam.

Dato’ Haji Tengku Putera (BN-Kuala Berang) berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Dato’ Sabri Mohd Noor (BN-Langkap) mengenai perkembangan terkini industr i solar di Setiu serta peluang pekerjaan yang wujud hasil pelaburan tersebut.

“Saya sangat yakin industri ini menjadi asas kepada pembangunan keseluruhannya serta sumber daripada solar ini merupakan perkara baru di negara kita,” katanya.

Katanya, Langkap merupakan kawasan baru yang perlu dimajukan sebagai sumber negeri dan tempias juga kepada masyarakat tempatan.

“Kerajaan turut bercadang membuka peluang kepada pelabur bertapak di kawasan indusrti Sungai Bari dan Saujana Setiu dan memberi jaminan menyegerakan urusan berkaitan kelulusan tapak dan sebagainya dalam usaha menarik pelabur ,” katanya.

Katanya, semua kawasan industri yang terdapat di negeri ini sebenarnya memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat dengan pembangunan lestari disetiap daerah.
 

PAS MANIPULASI TITAH

Oleh: Lang Telipot 

Perbuatan pihak Pas memanipulasi titah DYMM Sultan Terengganu dan menogok tambah apa yang tidak dititah oleh Tuanku amat ketara dan ia pula dilapor secara yang tidak tepat oleh blog pro pembangkang.

Dalam laporan itu kononnya Sultan Terengganu bertitah meminta pihak kerajaan supaya kerajaan negeri membuang sentimen kepartian dalam memberi bantuan kepada rakyat.

Ini bermakna parti Pas melalui para pemimpinnya cuba mencemarkan nama Sultan Terengganu untuk kepentingan mereka.

Apa yang disebut oleh Tuanku dalam teks titah di muka surat 18 ialah: “Oleh itu, kita menyeru Ahli Ahli Yang Berhormat, pegawai-pegawai dan kakitangan kerajaan, pemimpin pemimpin sektor swasta dan NGO serta semua golongan masyarakat megeratkan hubungan antara satu sama lain tanpa mengira fahaman politik dan bekerjasama untuk mengharungi cabaran cabaran yang bakal ditempohi kelak”.

Muka surat 20: “Penuh rasa hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengambil kira ideologi politik masing masing”.

Oleh itu tidak timbul soal derhaka kepada Sultan seperti dilaporkan dibangkit oleh Adun Pas Chukai.

Sila bandingkan dengan laporan dan manipulasi laporan blog pembangkang (harakahdaily) dengan teks titah yang sebenar sebagaimana berikut: Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) seluruh negeri diseru mentaati titah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang mahu semua pihak membuang sentimen kepartian dalam memberikan bantuan kepada rakyat.

Adun Chukai, Hanafiah Mat memberitahu, selepas Pilihan raya Umum ke-13 lalu, JKKK telah berhelah dan tidak mahu menandatangani borang-borang permohonan rakyat dengan alasan kononnya mereka tidak ada kuasa lagi.

Beliau yang juga Penolong Setiausaha PAS Terengganu berkata, apabila ditanya kepada pihak JKKK mengapa berbuat demikian diberitahu tidak mempunyai kuasa.

"Saya paling ramai orang mengadu, JKKK tak mahu tandatangan.

Bila saya tanya, dia (JKKK) kata MB tak beri untuk tandatangan dan dia (JKKK) sebut lagi, dia tak ada kuasa.

"Jadi saya juga minta MB Ahmad Said supaya dengar perintah (titah) sultan hari ini, jangan menderhaka," ujarya dipetik Buletin Online.

Sultan Mizan sewaktu bertitah merasmikan pembukaan penggal pertama sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) kali Ke-13 di Wisma Darul Iman kelmarin menyeru semua pihak bekerjasama tanpa mengira fahaman politik.

Harakahdaily sebelum ini melaporkan, Presiden PAS yang juga Adun Rhu Rendang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, titah tuanku itu harus diberi perhatian kerana selepas PRU13 Mei lalu, wujud diskriminasi terhadap rakyat kerana faktor politik.
Sidang DUN:KTNZ mampu tingkat ekonomi negeri

Oleh: Suriati Ali

Pengerusi Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi YB Roslee Daud memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), Kompleks Tuanku Nur Zahirah (KTNZ) di Kampung Tanjung Bunut, Manir yang dibina dengan kos RM4.6 juta itu mampu meningkatkan ekonomi negeri.

 Katanya, pada masa sama langkah itu mampu menarik kedatangan peminat songket dan batik dari dalam dan luar negara.

 “KTNZ juga akan menjadi pusat informasi berkaitan perkembangan dan pembangunan tekstil tenun songket bersepadu selain pusat penyelidikan serta menyalurkan khidmat profesional berkaitan seni dan teknologi bertaraf antarabangsa,” katanya ketika menjawab Ridzuan Hashim (Teluk Pasu-Pas).

Menurutnya, pembinaa KTNZ dibawah kendalian Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) turut menyediakan kursus kemahiran tertentu yang mengambil masa setahun setengah.

 “Pengambilan peserta disasarkan kepada golongan remaja dan penduduk setempat, buat permulaan seramai 10 peserta sedang mengikuti kursus yang ditawarkan. .

 “Matlamat utama, YPU menyasarkan seramai 30 hingga 40 pelajar dapat mengikuti kursus di situ pada setiap sesi. Pelatih bakal menerima elaun sebanyak RM450 sebulan daripada YPU,” katanya.

 Katanya, penubuhan institut yang setanding dengan Institut Kraftangan serta sijil yang diiktiraf Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan itu mampu membuka peluang pekerjaan kepada pelatihnya apabila tamat kursus di situ nanti.

 Selain itu, pelatih IKSNZ juga bakal ditawarkan pekerjaan di KTNZ serta boleh menceburkan diri dalam mana-mana bidang berkaitan termasuk menjadi usahawan songket dan batik di seluruh negara.

 


Pengisian program bakti remaja dikaji semula

Oleh: Noraini Jusoh

Majlis Belia Negeri Terengganu menyarankan pengisian Program Bakti Remaja yang menyediakan dana untuk diagihkan kepada belia negeri ini yang belum berkahwin dan berumur dalam lingkungan 21 hingga 40 tahun dengan menelan belanja kira-kira RM30 juta setahun dikaji semula.

Pengerusinya, Mat Yusof Mat Ali berkata, berdasarkan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) baru-baru ini, sokongan golongan belia kepada kerajaan memerintah dilihat sangat mengecewakan.

"Kerajaan negeri telah melaksanakan satu pelaburan yang cukup besar tetapi impaknya terhadap kerajaan amat mendukacitakan.

"Justeru, pendekatan baru terutama dalam pembinaan modul Program Bakti Remaja perlulah lebih telus dan mendapat perkongsian idea semua pihak termasuk Jabatan Belia dan Sukan Negeri, Majlis Belia Negeri, dan pihak-pihak lain yang berkaitan demi menjamin kelangsungan belia yang cemerlang dan setia kepada negara tercinta,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Persidangan Majlis Perundingan Belia Negara 2013 Sidang 1, Peringkat Negeri Terengganu di Prinzpark Hotel, Kuala Terengganu, semalam.

Katanya, sebagai salah satu pendekatan atau transformasi, pihak kerajaan mestilah mendengar, memahami serta memperhalusi suara anak muda yang sangat memerlukan perhatian.

"Malah, pendekatan program yang dijalankan untuk golongan belia hendaklah sesuai dengan kehendak golongan berkenaan,” ujarnya.

Tambah beliau, persatuan-persatuan belia juga mesti diaktifkan dan diperkasakan selain mengutamakan kualiti dan bukannya kuantiti persatuan.

 

ADUN WAKAF MEMPELAM TAK HADIR SIDANG

Laporan terus dari lokasi Ruslan Abdul Rahman.

Persidangan dewan undangan negeri ini hari terakhir pada hari ini dimulakan seperti biasa dengan sesi soal jawab soalan lisan. 

Sebelum itu Speaker dewan Haji Mohd Zubir Embong memulakan tugas dengan bacaan doa dan surah al fatihah. Pada masa ini Adun Jertih memulakan pertanyaan soalan lisan berkaitan sektor pelancongan. 

YB Exco berkaitan, Dato Mohd Jidin Shafie menjelaskan bahawa pembangunan sektor pelancongan terutama di Tasik Kenyir akan membuka peluang pekerjaan terutama untuk generasi baru. 

Serikandi adakan kursus protokol dan etika sosial

Oleh: Esah Abdullah 

Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) mengadakan Majlis Hi-Tea bersama Yang Dipertua Serikandi dan Kursus Asas Protokol dan Etika Sosial kepada ahli dan isteri wakil-wakil rakyat negeri ini  di Hotel Primula Resort Kuala Terengganu.


Kursus diadakan bersempena dengan Persidangan Dewan Undangan Negeri yang bermula 16 hingga 19 Jun dan isteri wakil-wakil rakyat boleh mendapat ilmu di samping beramah mesra antara ahli baru dan lama.

Yang Dipertuanya, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud berkata, kursus yang berlangsung tiga hari berakhir semalam (18 Jun) itu banyak memberi manfaat kepada ahli sama ada yang baru pertama kali menyertainya atau sebaliknya.

“Sesi suaikenal turut diadakan kerana terdapat sembilan orang ahli baru iaitu isteri kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jerteh, Jabi, Batu Rakit, Langkap, Pengkalan Berangan, Bukit Besi, Ajil dan Parlimen Setiu dan Hulu Terengganu yang merupakan wakil rakyat baru menang pada PRU baru-baru ini.

“Saya harap ahli-ahli mengambil sikap saling menyokong dan sama-sama menyumbang buah fikiran untuk memperbaiki Serikandi ke arah yang lebih maju lagi,” katanya ketika berucap di Majlis Hi-Tea bersama yang Dipertua Serikandi di Puncak Gamelan Hotel Primula Resort, Kuala Terengganu.

Katanya, perjumpaan kali pertama selepas Pilihan Raya Umum ke-13 ini antara lain untuk mengeratkan ikatan silatulrahim antara ahli baru dan lama serta berterima kasih kerana telah bekerja keras untuk memastikan kemenangan Barisan Nasional (BN).

“Adalah lebih baik kita berpakat secara lebih berhemah serta mengukuhkan ikatan kemesraan antara ahli walaupun ada dikalangan kita, suami tidak lagi bergelar wakil rakyat tetapi masih menjadi ahli Serikandi,” katanya.

To’ Puan Seri Hajah Norliza seterusnya mengajak semua isteri wakil rakyat bergiat aktif melaksanakan aktiviti yang boleh mendekatkan diri kepada masyarakat serta menyertai program suami masing-masing turun padang untuk merasai denyut nadi rakyat.

 Beliau turut memaklumkan bahawa Serikandi akan menyertai Program tahunan Isteri Wakil-wakil rakyat BN Se Malaysia di Johor Bharu pada Oktober depan dan akan mengambil bahagian dalam pertandingan badminton dan boling.

“Saya meminta semua ahli memberi kerjasama untuk menjayakan program itu serta membantu menaikkan imej Serikandi dengan menyertai latihan dua acara sukan berkenaan bagi memastikan kita mampu menyahut cabaran pasukan lain,” katanya.
 

Sidang DUN: Wakil rakyat harus penuhi tuntutan rakyat

Oleh: Aida Abd Rahman

Setiap wakil rakyat yang sudah dipilih oleh rakyat bagi mewakili harapan dan hasrat mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu, seharusnya memainkan peranan secara bijaksana bagi memastikan rakyat dapat menikmati manfaat dan peluang untuk mengubah taraf hidup ke arah lebih baik.

YB Haji Muhammad Pehimi Yusof (BN-Jertih) berkata demikian selaras dengan titah Sultan Terengganu,  Sultan Mizan Zainal Abidin mengenai pembangunan yang perlu diteruskan dalam memastikan rakyat memperolehi faedah untuk meningkatkan taraf hidup mereka.

 “Semasa kempen PRU13 baru-baru ini juga pelbagai isu berbangkit termasuk isu Kalimah Allah. Dari isu itu, Umno dari awal lagi begitu tegas dan konsisten bahawa Kalimah Allah tidak boleh digunakan oleh agama lain termasuk Kristian kerana kepercayaan ketuhanan dalam Kristian adalah tidak menyamai dengan Agama Islam.

“Saya rasa amat bersyukur apabila dimaklumkan Majlis Syura Ulama Pas bahawa kalimah ini tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa kerana tidak menepati kehendak makna sebenar daripada kalimah ini,” katanya ketika sesi perbahasan sidang Dun, petang semalam.

YB Haji Muhammad Pehimi juga menjelaskan bahawa tidak boleh bahasa asing diterjemahkan kepada Kalimah Allah termasuk kalimah God atau Lord daripada mana-mana kitab agama bukan Islam kepada perkataan Allah juga tidak dibolehkan kerana salah dari segi makna serta tidak menepati kehendak sebenar, sekali gus boleh membawa kekeliruan di kalangan masyarakat.

“Ia hendaklah dicegah dan tidak silap saya demikian juga kenyataan rasmi oleh majlis Syura Ulamak pas yang bermesyuarat pada 12 Januari 2013 yang lalu.

“Seperkara lagi berkait, saya rasa agak sensitif sedikit, iaitu berkait `seluar dalam’ saya rasa tidak perlu panjangkan isu berkenaan , tetapi saya berharap kawan-kawan yang menjadi mangsa terhadap isu itu mengambil inisiatif untuk membuat penyiasatan agar masalah ini tidak berlarutan dan menjadi masalah kepada mereka yang terbabit,” katanya.

Beliau turut mengingatkan semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dari parti masing-masing dipilih oleh rakyat berdasarkan keputusan PRU13 lalu supaya akur dan menerima keputusan itu sebagai ketentuan Allah s.w.t.

 “Terima kasih dan tahniah kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) dan seluruh petugas termasuk pegawai dan kakitangannya yang menjayakan proses demokrasi pada PRU13 baru-baru ini. Saya yakin mereka menjayakan tugas dengan bersungguh-sungguh dan amanah.

"Bagi mereka yang masih tidak berpuas hati, kita semua dibenarkan utuk menghantar petisyen ke mahkamah, jangan gunakan kaedah yang tidak dibenarkan seperti turun ke jalan raya, mengadakan sebarang perhimpunan yang menyalahi perundangan negara,” katanya.

Beliau juga mengingatkan semua Adun bahawa perjuangan mereka semata-mata kepada agama, bangsa dan negara, yang menjadi pegangan dari dulu hingga kini, bagaimanapun cara perjuangan itu kemungkinan  dibezakan dengan kaedah masing-masing.


18 June 2013

Sidang DUN: Pembangkang mohon `kuasa' mereka diiktiraf

Oleh: Aida Abd Rahman

Wakil rakyat pembangkang yang kini mula merasai kehilangan `kuasa’ memohon kerajaan negeri supaya mengiktiraf tandatangan mereka dalam sebarang urusan dengan penduduk yang memohon bantuan kerajaan, pada sesi perbahasan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), petang ini.

YB Satiful Bahri Mamat (Pas-Paka) dalam perbahasannya turut menyentuh mengenai tidak perlu melalui `kesulitan ’ mendapatkan tandatangan bagi proses permohonan mendapatkan bantuan pendidikan dan pengajian menerusi Yayasan Terengganu (YT).

Beliau berkata, memadai setiap permohonan terus merujuk kepada YT tanpa pengesahan Jawatankuasa Kemajuan dan Kemajuan Kampung (JKKK) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), sebagaimana kelaziman.

“Saya merasakan kita kurangkanlah karenah birokrasi. Saya masih ingat zaman pemerintahan (1999-2004) pelajar yang mendapat tawaran universiti, buat diploma dan sebagainya tidak payah mendapat tandatangan Yang Berhormat dan Adun tetapi terus kepada Yayasan Terengganu,” katanya.

Sebelum itu, YB Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang) juga menyuarakan perkara yang sama dan memohon kerajaan menjelaskan dasar yang digunapakai berhubung sah laku tandatangan wakil rakyat pembangkang.

 “Sebelum saya terlupa, mengenai tandangan Yang Berhormat, kita pada bulan lepas, saya bertanya apakah tandatangan YB dari pembangkang sah dan laku yang terpaksa diterima oleh agensi kerajaan yang memerlukan tandatangan YB.

 “Dengan jelas YAB Menteri Besar menjawab, ya. Sah dan laku mesti diterima termasuk YB pembangkang. Adakah dasar ini sudah berubah ataupun baru ini tidak diterima tandatangan YB kerana wakil rakyat belum akngkat sumpah lagi, yang mana satu, jadi nak minta penjelasan,” katanya.

Sementara itu , YB Ariffin Deraman (Pas-Alor Limbat) yang turut mengambil bahagian dalam sesi perbahasan itu juga menyentuh isu tandatangan yang didakwanya kini banyak menyusahkan dan dianggap sebagai diskriminasi.

“Kami tidak kisah pun mengenai tandatangan ini tidak dapat tandatan pun tidak mengapa, tetapi penduduk yang mahukan tandangan kami (wakil rakyat) untuk mendapat bantuan kerajaan dan sebagainya," katanya.

Beliau juga memberitahu penduduk yang menemuinyanya menyifatkan tindakan tidak mengiktiraf tandatangan wakil rakyat pembangkang sebagai satu dendam oleh kerajaan Barisan Nasional.

Sementara itu, YB Mohd Iskandar Jaafar (BN-Jabi) menyifatkan senario yang sama juga sebagaimana yang berlaku di Kelantan, apabila Kerajaan Pas negeri itu turut tidak mengiktiraf tandatangan daripada wakil rakyat BN selaku pembangkang.Sidang DUN: Wujud perpaduan, elak perpecahan

Oleh: Suriati Ali 

 Masyarakat di negara ini khususnya di Terengganu sewajarnya mengamalkan perpaduan yang ada seperti yang menghebahkan melalui pelbagai saluran bagi mewujudan semangat tolenrasi dan hidup bermaufakat.

Dalam sesi perbahasan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), YB Iskandar Jaafar (Jabi-BN) berkata, cukup senang mengamalkan perpaduan itu, ia tidak perlu mengeluarkan wang ringgit ataupun tenaga, sebaliknya hanya perlu patuh kepada perlembagaan dan undang-undang.

“Jika ada sesuatu masalah atau perasaan tidak puas hati kepada mana-mana pihak dan pemimpin, kita perlu bersemuka secara baik atau melalui saluran yang betul, bukannya bertindak mengadakan demontrasi jalanan.

 
“Pendekatan itu mampu memecah-belahkan perpaduan yang ada, bak umpama, jika rumah kita didatangi ular, kita boleh panggil Jabatan Pertahanan Awam, dan jika kaki anak kita tersangkut pada tangga bergerak, boleh panggil Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, itu saluran yang betul,” katanya

 Katanya, perkara-perkara yang disebutkan tadi memerlukan kepada sifat rendah hati, berfikiran terbuka dan lapang dada dimana memerlukan masa panjang untuk berubah dan bukannya dalam tempoh sehari dua.

“Bagaimanapun , sifat ini wajar diterapkan dalam diri supaya semangat perpaduan dapat dipupuk secara beransur-ansur dan dibina secara baik-baiknya,” katanya,

"Umum mengetahui Terengganu kini memiliki modal insan yang berkualiti hasil daripada sikap cakna kepimpinan Barisan Nasional yang mementingkan bidang pendidijkan.

 “Kejayaan pelajar dalam semua peperiksaan umum telah membuka mata banyak pihak di serata negeri, mereka datang untuk mengetahui kaedah yang digunakan Terengganu.

“Sudah sampai masanya untuk kita memikirkan bagaimana cara terbaik bagi mendidik pelajar supaya terus cemerlang di masa hadapan dan bukannya memilih salah sehingga tercicir untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

 “Perkara keciciran mungkin berlaku disebabkan kurangnya pemantau berbanding mereka diawal bangku sekolah rendah dan rendah,” katanya. .

 

Sidang DUN: Wujud kursus khas kepada graduan kurang cemerlang

Oleh: Suriati Ali

 Kerajaan Terengganu diminta mewujudkan kursus khas dalam tempoh tiga hingga enam bulan kepada graduan kurang cemerlang sebagai persediaan menjejakkan kaki di alam pekerjaan.

 YB Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar (Air Putih-BN) dalam sesi perbahasan pada Sidang Undangan Negeri hari ini, berkata langkah itu cukup penting bagi memantapkan kebolehan yang ada, termasuk berkaitan kaedah penggunaan dan komunikasi Bahasa Inggeris, Teknologi Maklumat dan Komunikasi yang diperlukan mana-mana industri.

 “Kebanyakan majikan syarikat ternama di dalam mahupun luar negara, kini tidak lagi memandang kepada kelayakan setakat diploma mahupun ijazah, sebaliknya mereka lebih gemar kepada pengalaman, kebolehan dan kelayakan di peringkat lebih tinggi.

“Saya gemar menyuara dan menyampaikan hasrat ini, supaya pihak berkaitan dapat memberi penekanan lebih awal dan sebolehnya melatih anak-anak sejak di awal usia,” katanya.

 Katanya, dia kesal dengan keadaan segelintir pelajar terutama yang dapat melanjutkan pelajaran, bersikap sambil lewa ketika menuntut ilmu dan mendapat markah peperiksaan hanya sekadar lulus `cukup cukup makan’.

 “Apabila keadaan ini berlaku, cukup sukar bagi seseorang pelajar itu untuk memiliki pekerjaan yang diimpikan bagi membantu keluarga,” katanya.

 Wan Abdul Hakim turut menyarankan supaya Institut Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta di Terengganu supaya membuat kajian terlebih dahulu sebelum menawarkan bidang tertentu kepada pelajar. Katanya, ada anak-anak kita lulus cemerlang dalam bidang yang diambil, disebabkan ruang pekerjaan dalam tertentu yang ditawarkan agak terhad, akan berlaku pengangguran.

 “Saya percaya dengan adanya kajian ini, kita boleh kurangkan kebergantuangan kepada bidang tertentu saja, selain mampu mengelak kerisauan di kalangan graduan,”katanya.

 

Dua gelanggang futsal berbumbung bakal dibina

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri mahupun kerajaan Pusat sentiasa meyokong penuh usaha memperkasa dan menggalakkan aktiviti sukan dalam kalangan belia di negeri ini.

Pengarah Jabatan Belia dan Sukan negeri, Rusli Yusoff berkata, bagi menggalakkan lagi pembangunan sukan di Terengganu, kerajaan Pusat melalui Kementerian Belia dan Sukan menyalurkan sejumlah peruntukan bagi pembinaan gelanggang futsal berbumbung di Hulu Terengganu dan Kemaman.

"Pembinaan dua gelanggang futsal berbumbung berkenaan yang bernilai RM500,000 setiap satu dijangka akan bermula Ogos ini.

"Sehingga kini, Kementerian Belia dan Sukan telah membina 170 gelanggang futsal di seluruh Terengganu,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sempena Persidangan Majlis Perundingan Belia Negara 2013 Sidang 1, Peringkat Negeri Terengganu di Prinzpark Hotel, Kuala Terengganu, hari ini.

Menurut Rusli, bagi tujuan pembangunan dan mengurus aktiviti sukan, sebanyak 111 Gelanggang Futsal 1 Malaysia disediakan Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu melalui Rancangan Malaysia Ke-9, Rancangan Malaysia ke-10 dan peruntukan 1 Gelanggang 1 Mukim.

"Malah, di Kemaman dan Besut ada Kompleks Rakan Muda serta tambahan kompleks sukan komuniti di Besut,” ujarnya.

Katanya, dengan segala kemudahan yang disediakan kerajaan ini diharap dapat mengurangkan gejala sosial di kalangan remaja dan digunakan sebaik mungkin oleh mereka sebagai tempat beriadah.

 

Kerajaan sedia RM8.5 juta untuk usahawan

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) telah memperuntukkan RM8.5 juta (1999-2012) bagi tujuan pinjaman kepada golongan usahawan di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud berkata pelbagai program telah dilaksanakan bagi membantu usahawan mengembangkan bidang yang diceburi.

“Antaranya menyediakan kemudahan pinjaman kepada usahawan yang memerlukan modal pusingan, menyediakan premis kilang dan perniagaan, pembangunan produk seperti pembungkusan dan perlebelan serta program promosi produk,” katanya.

YB Roslee (BN-Bukit Besi) berkata demikian ketika menjawab soalan YB Haji Muhammad Pehimi Yusof (BN-Jerteh) pada Sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Katanya, turut disediakan latihan teknikal dan latihan pengurusan, melaksanakan program pembangunan perniagaan di bawah Satu Daerah Satu Industri (SDSI) yang melibatkan usahawan desa yang tinggal di kampung-kampung.

Tambahnya, bimbingan dan khidmat nasihat diberi keutamaan kepada usahawan untuk memberi peluang mereka meneroka lebih jauh dalam bidang yang diceburi.

“Beberapa skim diwujudkan bagi membantu mereka iaitu skim pinjaman tanpa faedah, pinjaman kecil, sahabat penjaja Melayu, pinjaman peniaga pasar malam dan pinjaman khas untuk mendapatkan kanopi,” katanya.

 Menurutnya, kerajaan menyediakan segala kemudahan untuk rakyat terutama masyarakat di luar bandar agar mendapat kehidupan lebih baik termasuk menceburkan diri dalam bidang usahawan sama kecil atau besar dan peluang itu tidak harus persiakan .
 

Kerajaan berjaya bawa masuk 19 industri baru

Oleh; Esah Abdullah 

Kerajaan berjaya membawa masuk 19 industri baru ke Kawasan Perindustrian Teluk Kalong, Kemaman dengan peluang pekerjaan yang ditawarkan berjumlah hampir 4,000.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan negeri, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang berkata, kerajaan juga berusaha untuk mempercepat serta memudahkan bagi mana-mana syarikat mendapat tapak di negeri ini demi kepentingan rakyat.

“Contohnya jika kawasan yang dipohon itu tidak melebihi 10 hektar ia akan mendapat kelulusan yang cepat , perlu diberi taklimat pelaburan yang ingin dibuat serta diperakui oleh Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri setelah mendapat keputusan penelitian dan kajian oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri.

 “Kalau ia  melebihi 10 hektar akan dibawa ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri untuk mendapat kelulusan kemudian jika berjaya tawaran bayaran premium akan dikeluarkan serta kebenaran untuk pembinaan kilang dan sebagainya,” katanya.

Dato’ Haji Tengku Putera (BN-Kuala Berang) berkata demikian ketika menjawab soalan YB Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar (BN-Air Putih) pada Sidang Dewan Undangan Negeri  yang meminta penjelasan jumlah industri baru yang dibawa masuk ke kawasan industri Teluk Kalong serta peluang pekerjaan yang ditawarkan.

Katanya, kerajaan sentiasa berusaha ke arah mempercepat perkara berkaitan kelulusan sesuatu permohonanan tapak industri termasuk menyediakan Pusat Sehenti (One Stop Centre) bagi memastikan setiap pelabur yang datang terus mendapat tempat di sini. Menjawab soalan tambahan dari wakil yang sama,

Dato’ Haji Tengku Putera berkata, sebanyak 8,887 peluang pekerjaan dalam industri  pada 1999-2004 (ketika Pas memerintah) manakala bagi tempoh 2008 hingga Mei 2013 sebanyak 23,477 peluang pekerjaan berjaya diwujudkan.
 

Adun Pas uji speaker baru DUN Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dari parti pembangkang menguji Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Haji Mohd Zubir Embong, yang baru dilantik dua hari lalu, pada sidang dewan hari ini, dengan cara membelakangkan arahan beliau.Syed Azman Syed Nawawi (Pas-Batu Buruk) secara terang-terang membelakangkan arahan Mohd Zubir yang meminta beliau duduk ketika cuba membentangkan usul khas untuk kepentingan umum dan perlu disegerakan dan dibahaskan pada sidang dewan tersebut.

Beberapa wakil rakyat Pas lain, termasuk Abdul Wahid Endut, terus bangun dan bercakap walaupun pihak pengurusan mematikan alat pembesar suara di dalam dewan bagi menenangkan keadaan.

Bagaimanapun, dengan memberi nasihat supaya ahli-ahli dewan beradab dan berhemah semasa sidang dewan berlangsung, Mohd Zubir berjaya mengawal keadaan dan menangguhkan sesi dewan pada sebelah pagi dan menyambung semula selepas rehat setengah jam.

Kekecohan yang dilakukan wakil pembangkang tersebut secara tidak langsung memperlihatkan ketidaksopanan mereka ketika berada di dalam dewan yang mulia.

Haji Mohd Zuber yang juga bekas calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kuala Terengganu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), mengangkat sumpah jawatan tersebut, Ahad lalu.

Beliau yang juga bekas Ketua Sektor Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Syed kemudiannya menolak usul yang dibentangkan oleh Syed Azman kerana ia bukan merupakan usul yang perlu disegerakan.

 ADUN BATU BURUK DEGIL TIDAK AKUR YDP

Laporan terus oleh Ruslan Abdul Rahman. 

Adun Batu Buruk, YB Dr. Syed Azman Syed Nawawi cuba membelakangkan arahan Yang Dipertua Dewan berkaitan usul khas untuk kepentingan umum dan perlu disegerakan.

Yang Dipertua memberitahu dewan berhenti rehat pada jam 10.30 pagi setelah sessi soal jawab, tetapi Adun Batu Buruk tetap bangun membaca usul yang didakwanya penting dan perlu disegerakan iaitu berkaitan stadium runtuh dan beberapa kejadian lain.

Beberapa Adun bangun membantah termasuk Adun Jabi, YB Mohd Iskandar Jaafar atas sikap Adun Batu Buruk, bahkan wakil kerajaan (exco) YB Haji Nawi Mohamad (Adun Hulu Besut) turut bangun membantah supaya Yang Dipertua Dewan menangguh dewan ikut tertib persidangan sebagaimana ditetapkan.


Akhirnya Yang Dipertua Dewan menangguhkan dewan dan selepas rehat, dewan disambung semula.


Sent from Yahoo! Mail on Android 


 

ISU PORTFOLIO AGAMA DIPERJELASKAN

Laporan terus oleh Ruslan Abdul Rahman. Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said memberitahu dewan bahawa walaupun tidak disebut portfolio Agama Islam tetapi Exco berkaitan perkara itu ada iaitu di bawah ExcoTugas tugas Khas sepertimana juga di peringkat Persekutuan iaitu Menteri Di Jabatan Perdana Menteri.

Adun Ajil, YB Ghazali Taib sebelum itu bangun memberitahu dewan bahawa beliau adalah Exco yang menjalankan tugas tugas berkaitan hal ehwal agama Islam.

Beliau menjawab soalan asal Adun Wakaf Mempelam Mohd Abdul Wahid Endut.

Adun Wakaf Mempelam bangun menyatakan sepatutnya Exco Agama itu dipegang oleh orang yang tahu hal ehwal agama dan Adun.

Ajil menjelaskan beliau ada asas pendidikan agama termasuk di Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin yang dulu, Universiti Malaya dan lain lain hingga membuat wakil Wakaf Mempelam terperangkap kerana silap maklumat.

YB Ghazali menyatakan kepada Adun Wakaf Mempelam jangan bersikap angkuh dan sombong mempertikaikan kewibawaan orang lain.

Sent from Yahoo! Mail on Android

 

Lebih ramai pengusaha batik diseru mendaftar sebagai ahli PBM

Oleh: Noraini Jusoh

Dalam usaha memartabatkan industri batik negara, Persatuan Batik Malaysia (PBM) menyeru lebih ramai pembatik dan pengusaha batik seluruh negeri mendaftar sebagai ahli persatuan.


Pengerusinya, Dato’ Leela Mohd Ali berkata, selain memperjuangkan hak pengusaha batik persatuan ini juga berperanan sebagai medan pertemuan dan perbincangan setiap ahli dan banyak faedah lain yang dapat dikongsi.

"Setakat ini, PBM yang ditubuhkan pada tahun 2006 hanya mempunyai 102 ahli sahaja, walau bagaimanapun suara persatuan ini telah mula didengar.

"Sebagai contoh, pihak Kastam dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menjemput PBM untuk menghadiri mesyuarat serta sesi perbincangan dan perundingan mengenai batik,” ujarnya.

Beliau berkata demikian semasa berucap di Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Ke-7 Persatuan Batik Malaysia yang disempurnakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, Roslee Daud di Kompleks Kraf Noor Arfa Batik, semalam.

Katanya, Jabatan Perdana Menteri juga telah mengiktiraf dan menyokong PBM dengan menyumbang RM20,000 melalui Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) awal tahun ini.

Katanya, beliau yakin PBM mampu berjuang untuk pembatik dan pengusaha batik dari pelbagai aspek jika ramai lagi menyertai persatuan ini kerana bilangan ahli akan menjadi tanda ukur status perwakilan.

"Suara persatuan akan lebih didengar dan dilayan jika persatuan dilihat dan diterima sebagai satu badan yang mewakili pengusaha batik dan pembatik,” ujarnya.

 

YDP MINTA AHLI DEWAN BANYAK SABAR

LAPORAN SIDANG DUN: 

Oleh Ruslan Abdul Rahman terus dari lokasi: 


Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri YB Haji Mohd Zubir Embong memulakan ucapan dengan meminta ahli ahli dewan supaya mematuhi peraturan peraturan tetap dewan.

Beliau menyeru supaya ahli ahli dewan mengutamakan kesabaran yang tinggi sewaktu berbincang dan bermesyuarat selaras dengan ajaran agama Islam.

Seterusnya beliau harap hubungan silaturrahim ditingkatkan di antara satu sama lain dan damaikanlah sebarang pertelingkahan yang wujud.

Persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini bermula jam 9 30 pagi dengan bacaan doa oleh Yang Dipertua, diikuti soal jawab soalan lisan.

Soalan dimulakan oleh YB Wan Hakim Wan Mokhtar, Adun Air Putih, diikuti YB Pehimi Yusof Adun Jerteh.

Semua ahli ahli dewan hadir pada hari ketiga sidang penggal pertama Dewan Undangan Negeri ke 13.

Sent from Yahoo! Mail on Android

 

17 June 2013

Kerajaan negeri komited pertahankan industri batik

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri sentiasa menyokong industri batik kerana ia adalah salah satu identiti tarikan pelancong ke negeri ini.
Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, Roslee Daud berkata, Terengganu merupakan antara negeri yang terkenal dalam penghasilan batik bermutu dan 15 orang daripada 102 ahli Persatuan Batik Malaysia merupakan anak Terengganu.

"Sebagai usaha meningkatkan industi batik di Terengganu, kerajaan negeri giat mengadakan program inkubator dalam melahirkan pelapis usahawan batik.

"Usaha ini adalah berterusan untuk mengekalkan negeri Terengganu sebagai sebuah negeri yang banyak mengeluarkan batik di negara ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian sempena Mesyuarat Agung Tahunan Ke-7 Persatuan Batik Malaysia di Kompleks Kraf Noor Arfa Batik, hari ini.

Menurut beliau, kerajaan negeri juga banyak mengadakan pameran dan program di luar negara dalam mengembangkan industri batik untuk menembusi pasaran global.

"Ini adalah komitmen kerajaan negeri dalam memastikan negeri Terengganu memperkasakan industri batik serta kraf lain,” ujarnya.

Katanya, pengusaha batik Terengganu khususnya diseru agar terus mempertahankan industri batik kerana ia adalah warisan turun temurun.

"Saya yakin pengusaha batik akan sedaya upaya membuat inovasi dalam penghasilan batik dan teknik agar ia sejajar dengan tuntutan semasa dan fesyen terkini,” ujarnya.

Katanya, Persatuan Batik Malaysia yang lebih tujuh tahun ditubuhkan diharap mampu dimanfaatkan sepenuhnya sebagai medan pertemuan dan perbincangan dalam memartabatkan industri batik.

 

Perhebatkan aktiviti beridentiti negeri untuk tarik pelancong – Sultan Terengganu

Oleh; Esah Abdullah 

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin memuji usaha kerajaan negeri dalam merancakkan sektor pelancongan dan Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 perlu diperhebatkan lagi dengan aktiviti yang beridentiti negeri untuk menarik kedatangan pelancong.

Titah baginda, kerajaan negeri perlu mencari satu mekanisme supaya sektor pelancongan mampu membuka peluang pekerjaan yang berpendapatan tinggi kepada rakyat.

 “Beta percaya dengan ‘Aku Janji Kerajaan’ bagi menjadikan Tasik Kenyir sebagai hab pelancongan utama negeri yang akan menjadi kenyataan pada 2014 dan ini sudah tentu mampu menarik dan menggamit kehadiran pelancong ke negeri ini khususnya ke Tasik Kenyir,” .

Sultan Terengganu bertitah demikian di Istiadat Pembukaan Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri Ketiga Belas di Wisma Darul Iman hari ini.

Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah turut berangkat ke istiadat berkenaan.

“Beta juga suka mengingatkan bahawa pembangunan Tasik Kenyir perlulah dibuat secara kerjasama dengan agensi swasta supaya tidak membebankan kerajaan dalam usaha membangunkan tasek itu,” titah Baginda.

Sultan Mizan Zainal Abidin juga mengucap tahniah kepada kerajaan negeri kerana memberi tumpuan yang bersungguh-sungguh bagi menyediakan kemudahan asas kepada golongan berpendapatan rendah malah dasar kerajaan yang mensasarkan 10,000 buah rumah mampu milik (2009-2012) telah tercapai serta lima tahun ke hadapan dengan jumlah yang sama.

“Beta menyeru kerajaan menggunapakai kaedah yang boleh mempercepatkan pembinaan rumah-rumah ini dengan penglibatan pihak swasta atau syarikat perumahan di bawah kendalian kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan yang boleh dijadikan rakan kongsi bagi membina lebih banyak rumah mesra rakyat,” titah Baginda.

Dalam pada itu, Sultan Mizan Zainal Abidin sukacita kerana banyak kejayaan yang dicapai oleh kerajaan di bawah kepimpinan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said di mana slogan ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ benar-benar diterjemahkan ke dalam sistem pentadbiran negeri.

“Urusan pentadbiran yang bersifat mesra rakyat telah memberi keselesaan apabila mereka berurusan dengan agensi kerajaan, malah kurangnya karenah birokrasi menjadikan sesuatu perkara berkaitan pemasalahan cepat diselesaikan,” titah Baginda.

Sultan Terengganu juga gembira apabila kerajaan terus memberi penekanan kepada pembangunan fizikal secara keseluruhannya dan telah terbukti dengan pembangunan ‘Kuala Terengganu City Centre (KTCC) di Tanjung dan Ladang di mana langkah tersebut amat bertepatan bagi pembangunan bandar ini di samping turut memberi peluang pekerjaan kepada masyarakat di kawasan sekitar.