Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

10 November 2010

Perbicaraan kes SMS ugutan

Saksi Suhainy Ayob, bertugas sebagai Penolong Pengurus Pengurusan Maklumat Keselamatan di Telekom Malaysia (TM) Berhad, Malaysia hari ini tampil sebagai saksi seterusnya bagi perbicaraan kes SMS berunsur ugutan bunuh.

Dalam proseding yang berjalan di depan Hakim M.Bakri Abd.Majid di Mahkamah Seksyen Kuala Terengganu pagi ini, Suhainy memberitahu mahkamah dia menyandang jawatan sekarang sejak 2006 lagi dan mahir berkaitan sistem komputer dan internet.

Berikut adalah catatan soal-jawab berkenaan:-

Pendakwa Raya: Sila beritahu mahkamah apakah tugas kamu sekarang.
Suhainy: Tugas saya sekarang di TM, mengurus operasi sistem aplikasi yang berkaitan dengan internet dan salah satu pages yang digunakan bagi pengesahan pengguna streamyx.

Pendakwa Raya: Apa kaitan dokumen yang ada dengan kamu sekarang
Suhainy: Untuk memberI keterangan pemohon kepada pihak polis

Pendakwa Raya: Bila kamu kenalpasti pengguna streamyx.
Suhainy: Saya mula untuk mengenalpasti pengguna streamyx dengan maklumat internet

Suhainy diminta mengesahkan dukomen dan beliau mengesahkan betul dokumen itu dengan tiga halaman muka surat.

Pendakwa Raya: Jelaskan kepada mahkamah helaian muka surat satu berkaitan pemohonan.
Suhainy: Terdapat maklumat mengenai tarikh, masa hanya direkodkan dan dikenalpasti.

Pendakwa Raya: Nombor data yang direkodkan
Suhainy: 63.53.155.148

Pendakwa Raya: Maklumat dalam jadual satu
Suhainy: Mengandungi maklumat tarikh dan masa dan waktu itu bukan berada di Malaysia.

Pendakwa Raya: Jadual dua
Suhainy: Tarikh, masa berada di Malaysia selepas masa di jadual satu di tolak lapan jam.

Pendakwa Raya: Apakah IP address
Suhainy: Mengandungi username, login dan maklumat pengguna streamiyx TM


Pendakwa Raya: Apakah username berkenaan
Suhainy: Dr Ramzie (dr ramzie).

Pendakwa Raya: bagaiman ia berfungsi
Suhainy: ID syeksen internet conection yang dibekalkan oleh sistem internet setiap kali membuat capaian.


Pendakwa Raya: : Apakah keistimewaan sekyen
Suhainy: Sekyen ini adalah unik bagi setiap pengguna pada satu-satu masa.

Pendakwa Raya: Maklumat berkaitan itu.
Suhainy: Daripada laporan, sekyen ID ini dipunyai oleh Dato’ Ahmad Ramzi Mohd Zubir no pengenalan 720715-06-5509.

Pendakwa Raya: Apa fungsi start
Suhainy: Start adalah permulaan pengunaan untuk memasuki laman internet

Pendakwa Raya: Stop pula apa fungsinya.
Suhainy: Stop berfungsi apabila pengguna keluar dari menggunakan internet.

Pendakwa Raya: Bila pengguna itu masuk
Suhainy: Pengguna itu mula masuk pada hari Isnin 13 April 2009, masa 19.44.33 dan behenti pada hari selasa 14.4.2009 masa 4.35.56

Pendakwa Raya: Adakah ia putus atau tidak jika ada yang menggunakannya
Suhainy: Disebabkan ID dia adalah sama dalam start dan stop time, ia tidak akan terputus setiap kali digunakan.

Pendakwa Raya: IP yang digunakan
Suhainy: 60.53.155.148
Pendakwa Raya: Siapakah pemilik akaun tersebut
Suhainy: Pengguna akaun Ahmad Ramzi Mohd Zubir beralamat E726, Jalan Kubang Parit, Kubang Parit, 20050 Kuala Terengganu

Pendakwa Raya: IP unik sebagai contoh , tiap tiap PC akan mempunyai siri nombor yang tersendiri begitu juga dengan modem dan peranti komputer yang lain.
Suhainy: Adakah ia boleh dikongsi dengan pengguna lain.
Pendakwa Raya: Tidak boleh dikongsi. Sistem TM hanya memberikan unik IP address kepada setiap capaian dibuat kepada internet.


Pendakwa Raya: Apakah fungsi password
Suhainy: password digunakan sebagai pengesahan apabila pengguna membuat capaian internet. Password pada permulaan disediakan oleh TM.

Pendakwa Raya: Ada aduan berkaitan pencerobohan.
Suhainy: Sepanjang pengetahuan saya tidak ada.

Selepas itu penguambela pula mengemukakan soalan kepada saksi yang sama, Suhainy Ayob.

Penguambela: Kita boleh semak IP melalui pc.
Suhainy: Kalau pengguna tersebut online kita boleh semak IP yang digunakan dengan menggunakan pc pengguna tersebut

Penguambela: Jika pc tidak online, adakah ia mempunyai IP
Suhainy: Jika tidak online pc tersebut tidak mempunyai IP kecuali pc tersebut disambung ke modem yang member local IP kepada PC itu

Penguambela: Adakah ia berbeza.
Suhainy: Local IP pc berbeza, tetapi local internet tidak.

Penguambela: Apakah local IP, mungkin mahkamah pun tidak tahu maksudnya.
Suhainy: Local IP ialah yang diberikan kepada pc untuk berhubung kepada modem sahaja dan IP ini tidak boleh keluar ke internet.

Perbicaraan di hadapan Hakim M Bakri Abd Majid, sementara Datuk Dr Ahmad Ramzi diwakili peguam Datuk Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abd Rahman manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Shahidani Abd Aziz.

Sejurus kemudian, mahkamah berhenti rehat dan bersambung pada sebelah petang kerana telefon bimbit yang digunakan sebagai bahan bukti kes dan mengandungi SMS itu perlu dicaj semula selepas peguambela mengemukakan kepada mahkamah untuk memeriksa kandungan SMS dalam telefon itu.

Hakim kemudianya menetapkan mahkamah bersambung jam 2.30 petang.

TEGANUKITA

08 November 2010

Mangsa Bot Karam Pulau Tenggol Ditemui Selamat

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said mengunjungi mangsa yang terselamat dalam tragedi bot karam di Hospital Kemaman. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

“Alhamdulillah. Pada mulanya, saya cukup bimbang dengan keselamatan semua mangsa selepas mengetahui berita itu pagi tadi, namun apabila dimaklumkan mereka semua ditemui selamat saya sungguh bersyukur,” demikian luah Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said ketika melawat sebahagian daripada 16 mangsa bot karam yang menerima rawatan di Hospital Kemaman (HK) , petang tadi (7 November).

Kesemua mangsa termasuk seorang kanak-kanak lelaki berumur empat tahun yang hilang selepas bot itu mengalami kebocoran di sekitar perairan Pulau Tenggol, petang semalam (6 November) ditemui pagi ini dalam keadaan selamat selepas mereka terpaksa bersabung nyawa lebih 15 jam terapung di laut.

Mangsa yang berada dalam keadaan lemah dan kesejukan ditemui kira-kira 16 batu nautika selatan pulau itu oleh bot Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah Tiga yang terlibat dalam operasi dan menyelamat sejak semalam.

Menteri Besar yang ditemani isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, menasihati supaya orang ramai tidak melakukan aktiviti riadah dan rekreasi di pulau dan laut pada musim tengkujuh ini berikutan ia boleh mengundang ancaman kepada nyawa dan berharap kejadian yang menimpa penyelam dari Kuala Lumpur itu mampu memberi pengajaran.

Ketua PGM Wilayah Tiga, Asisten Komisionner Mohd Saleh Mat Jani berkata, kelibat mereka yang duduk dalam keadaan berkumpulan disedari oleh pasukan menyelamat selepas beberapa mangsa melambung jaket keselamatan ke udara bagi menarik perhatian dan bantuan.

"Tindakan mereka itu berjaya disedari oleh pasukan PGM yang kemudian bertindak menyelamatkan kesemua mangsa sebelum dibawa ke Pengkalan Marin di Kemaman kira-kira 11 pagi ini," katanya.

Tiga daripada 16 mangsa berada dalam keadaan kritikal selepas ditemui terapung adalah Mohd Danial Aiman Mohd Zulkifli, 4, ibu Mohd Danial, Noraini Sosilawati Sarigar Sofian, 33, (mengandung empat bulan) dan Badrul Hisham Shariman, 40.

Berdasarkan rekod agensi pelancongan yang mengatur perjalanan mereka, mangsa lain ialah pemandu bot Zulfadly Yahya, Salman Mohd Kasim, Muhamad Aman, Azhar Ahmad, Mazli Abd Malik, Mohd Zulkifli Mohamad, Loo Kit Choong, dan Mohd Azharini Mohd Amin.

Ayu Dhaida Sulaiman, Anis Shafina, Norazimimah Abdul Maria dan Aida yang kesemuanya dibawa ke HK untuk mendapat rawatan lanjut.

Seorang mangsa yang juga bapa Mohd Danial, Mohd Zulkifli Mohd Daud, 33, ketika ditemui di wad kecemasan HK, menyifatkan kejadian itu seperti `mati hidup semula’, apatah lagi dia terpaksa bertarung menyelamatkan nyawa sendiri serta isteri dan anak yang turut serta bersama-samanya ke pulau itu.

Mohd Zulkifli dari Bangi, Selangor, berkata jika PGM tidak nampak kelibat mereka yang sedang terapung dan terpaksa bertahan lebih lama dalam keadaan sudah tidak bermaya dan kesejukan, kemungkinan terjadi kesan lebih buruk terhadap nyawa mereka.

Dalam kejadian kira-kira 6 petang itu, bot jenis D-Guardian Katamaran yang membawa 15 pelancong yang terdiri daripada penyelam bertauliah dari Kuala Lumpur termasuk dua doktor seorang jurulatih selam, karam selepas bot berkenaan bocor.

Kejadian berlaku kira-kira 30 minit selepas mereka bertolak dari Pulau Tenggol menyebabkan pemandu bot cuba berpatah balik namun gagal akibat cuaca buruk beserta keadaan laut yang agak bergelombang.

Pemandu bot berkenaan lalu menghubungi majikan mereka memaklumkan bahawa bot berkenaan mengalami masalah.

Majikan berkenaan mencari sendiri kesemua mangsa di sekitar perairan itu sehingga ke Kuala Dungun, namun gagal dan bertindak menghubungi pihak polis.


TEGANUKITA

Pengunjung Puji Langkah Penganjur

Oleh : SURIATI BINTI ALI


Pengunjung menguji langkah penganjur mempelbagaikan aktiviti sepanjang Kojohanan Sultan Cup Terengganu Endurance di Lembah Bidong, Setiu. - Gambar oleh Syed Abdul Rahman.

Ribuan pengunjung yang hadir menyaksikan Kejohanan Sultan Cup Terengganu Endurance Challege (SCTEC) 2010, di International Endurance Park (TIEP)Lembah Bidong, Setiu memuji langkah pihak penganjur yang mempelbagaikan aktiviti berbanding tahun sebelum ini.

Kejohanan selama tiga hari dan berakhir hari ini (7 November), bertemakan Kuda Bersongket simbol kekayaan warisan Terengganu bukan sahaja dikunjungi penduduk tempatan malah luar Terengganu terutama Kelantan.

Antara aktiviti yang dianjurkan termasuk, wayang pacak, persembahan tarian kebudayaan dan tradisi, permainan berkuda, tunggangan poni dan kereta berkuda.

Tinjauan pemberita Teganukita pada hari pertama kejohanan mendapati, kebanyakan pengunjung yang datang bersama keluarga mengambil kesempatan bergambar bersama replika kuda yang menampilkan corak batik, songket, kartun dan bendera pelbagai negara.

Pengunjung dari Kota Bharu, Junita Shuib, 32, berkata dia teruja dengan aktiviti yang dianjurkan kerana cukup berbeza berbanding di tempat lain, bukan saja berbaloi bagi kami sekeluarga yang datang dari jauh malah dapat merapatkan hubungan kekeluargaan.

“Diharapkan pihak penganjur sudi meneruskan aktiviti ini di tahun hadapan, sekiranya berkemampuan memperbanyakkan lagi program sedia ada,” katanya.

Seorang lagi pengunjung dari Bukit Tunggal, Kuala Terengganu, Hasmadi Endut, 28, berkata dia tertarik untuk datang sempena SCTEC kerana mengetahui penganjuran kali ini cukup berbeza.

“Wayang pacak yang mempersembahkan filem kegemaran iaitu Transformers II, bagaikan satu bonus bagi saya dan rakan di mana tidak perlu pergi jauh untuk menonton wayang,” katanya.

TEGANUKITA