Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

11 May 2013

Dato' Tengku Putera ketuai angkat sumpah barisan Exco Terengganu

Dato' Tengku Putera Tengku Awang mengetuai majlis angkat
sumpah barisan Exco di hadapan Sultan Terengganu,
Sultan  Mizan Zainal Abidin di Istana Maziah,
Kuala Terengganu.
Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati Ali 

Bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, mengetuai majlis mengangkat sumpah barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu (Exco) di Istiadat Perisytiharan Pelantikan Menteri Besar dan Exco di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, hari ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Berang yang juga Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu itu dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan.

Sebelum itu, Dato’ Seri Haji Ahmad yang selesai mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar, turut mempengerusikan Jawatankuasa Perancang, Kewangan dan Pelaburan, Tanah, Petroleum dan Sumber Asli, Kerajaan Tempatan dan Perumahan.


Dato’ Mohd Jidin Shafei (Adun Permaisuri) pula dilantik sebagai Pengerusi jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, diikuti Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman (Adun Seberang Takir) selaku Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air.

Manakala Adun Telemong, Haji Rozi Mamat pula mengetuai Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia dan Dr A Rahman Mokhtar (Adun Kuala Besut) memegang Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.


Lain-lain, IR Rosli Othman (Kemasek) dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan; YB Nawi Mohamad (Hulu Besut)  sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pertanian & Industri Asas Tani dan Perusahaan Perladangan & Komoditi dan YB A Latiff Awang pula Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian, Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat.

Sementara YB Roslee Daud memegang portfolio Usahawan, Pembangunan Luar Bandar,Kepenggunaan dan Koperasi dan terakhir, YB Ghazali Taib mengetuai Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas.

 

Exco Kerajaan Negeri berazam laksana tanggungjawab

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abdul Rahman

Barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu (Exco) yang dilantik di Istiadat Perisytiharan Pelantikan Menteri Besar dan Exco di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, hari ini, berbesar hati menerima pelantikan itu dan berazam melaksanakan amanah bagi memacu Terengganu sebagai negeri maju mengikut portfolio masing-masing.

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, yang dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan berkata dia akan meneruskan semula program yang sudah dirancang di samping membuat kajian semula dengan lebih mendalam bersesuaian dengan kedaaan semasa selaras dengan kehendak Pusat.

 “Oleh kerana sektor pelancongan merupakan perkara kedua terpenting di Terengganu, kita perlu menubuhkan kumpulan penasihat bagi memastikan perjalanan industri ini mencapai tahap global.

“Memandangkan industri ini cukup penting dalam menjana ekonomi, kita berharap mendapat komitmen daripada penasihat yang diselaraskan dengan apa yang kita ada dan menggunakan kebolehan-kebolehan untuk mempamerkan keupayaan Terengganu sebagai negeri yang perlu dilawati,” katanya.

 Muka baru, Adun Ajil, YB Ghazali Taib yang dipertanggungjawab memegang portfolio Pengerusi Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi, Tugas-Tugas Khas Negeri berazam meneruskan kecemerlangan kepimpinan dan pentadbiran Terengganu.

Katanya, pengalaman dalam bidang pendidikan selama 26 tahun akan digunakan sebaik mungkin dan tidak akan dipersia-siakan demi anak didik Terengganu.

 “Selok belok pentadbiran sekolah sama ada peringkat sekolah rendah, menengah dan pengajian tinggi, tidak menjadi masalah bagi saya kerana sudah mengikuti pelbagai kursus berkaitan itu.

“Saya akan merangka dan mendapatkan beberapa panduan terperinci daripada mereka yang berpengalaman dan mewujudkan satu pasukan khas bagi tujuan itu,” katanya

.

Dato’ Seri Ahmad Said selesai angkat sumpah MB

Dato' Seri Haji Ahmad Said menerima watikah perlantikan sebagai Menteri Besar untuk penggal kedua di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dalam satu istiadat di Istana Maziah, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Kamarudin Mat Akib, Aida Abd Rahman dan Suriati Ali 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengangkat sumpah jawatan tersebut bagi penggal yang kedua di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, hari ini.

Beliau dilantik semula menyandang jawatan berkenaan setelah menang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) minggu lalu dengan mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal.

Menteri Besar bersama barisan Exco.
Tiga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman (Barisan Nasional Seberang Takir), Dr Abd Rahman Mokhtar (Kuala Besut) dan Haji Rozi Mamat (Telemong) turut mengangkat sumpah mengekalkan jawatan masing-masing pada majlis yang sama.

Tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) BN yang menang PRU13 yang lalu turut mengangkat sumpah sebagai Exco.

Mereka ialah Dato’ Tengku Putera Tengku Awang (Kuala Berang), Encik Nawi Mohd (Hulu Besut), Datuk Mohd Jidin Shafie (Permaisuri), Encik A.Latif Awang (Pengkalan Berangan), Encik Razali Taib (Ajil), Encik Rosli Daud (Bukit Besi) dan Ir Rosli Othman (Kemasik).


Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah, para pembesar negeri, Ahli-Ahli Parlimen, Adun-Adun Terengganu dan ketua-ketua jabatan agensi kerajaan negeri, hadir sama pada majlis mengangkat sumpah jawatan Menteri Besar dan Exco yang dimulakan kira-kira jam 10 pagi.

Pada pilihan raya lalu BN memenangi 17 kerusi daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri di Terengganu dan kekal memerintah negeri ini dengan majoriti mudah.

Teganukita difahamkan pelantikan portfolio bagi Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan akan dilakukan dalam tempoh terdekat ini.

 

BERPADULAH KITA...SELEPAS PRU 13

Oleh: Ruslan Rahman 

Setelah terbentuknya kerajaan selepas pilihan raya umum ke 13, kita sewajarnya memberi tumpuan ke arah membentuk negara dan negeri yang cemerlang dan gemilang.

Kita lupakan segala sengketa dan kurangkan perkara-perkara yang boleh menimbulkan titik-bengit yang tidak menguntungkan.

Marilah kita hidup dengan cara muafakat dan kerjasama, hidup secara bersama sehati sejiwa ibarat peribahasa seikat bak sirih, serumpun bak serai. 

Kebanyakan anggota masyarakat hidup berjiran di kawasan bandar ataupun di kawasan luar bandar dan mereka saling berhubung, bertemu dan berurusan antara satu sama lain.

Namun terdapat lakaran suram yang menyelubungi kita bahawa ada pandangan yang menyatakan semangat kerjasama dalam kalangan masyarakat kita pada masa ini dikatakan semakin terhakis ibarat hidup segan mati tak mahu.

Banyak kempen dan usaha telah dijalankan oleh pelbagai pihak untuk merapatkan kembali hubungan masyarakat melalui pelbagai aktiviti kerana semangat bekerjasama begitu penting dalam kehidupan bermasyarakat.

Sebenarnya semangat kerjasama dalam masyarakat dapat dipupuk melalui peranan ibu bapa.

Kerjasama ini boleh dipupuk melalui penglibatan ibu bapa bersama-sama ahli keluarga yang terdiri daripada anak-anak dalam pelbagai aktiviti yang diadakan di kawasan tempat tinggal mereka.

Ibu bapa sewajarnya membawa anak-anak mereka menyertai aktiviti kemasyarakatan seperti gotong-royong, majlis sambutan perayaan atau perjumpaan bulanan komuniti.

Manfaatnya setiap keluarga akan dapat dipertemukan dengan semua jiran, saling berkenalan dan merapatkan hubungan.

Mereka akan lebih mesra, saling membantu bagai aur dengan tebing tanpa membezakan warna kulit, bangsa atau kepercayaan dan perbezaan fahaman politik kepartian.

Pupuklah semangat bekerjasama dalam kalangan anggota masyarakat dapat membentuk ukhuwah yang kukuh dan ampuh.

Selain itu semangat kerjasama dalam kalangan masyarakat dapat dibentuk melalui kempen-kempen kesedaran.

Pihak kepimpinan di kampung-kampung seharusnya mengadakan kempen memupuk semangat kerjasama dalam kalangan masyarakat dari semasa ke semasa agar terus subur dalam sanubari mereka.

Semangat bekerjasama dalam kalangan masyarakat membolehkan semua anggota masyarakat memahami antara satu sama lain.

Masyarakat yang berbilang kaum ini boleh mempelajari perbezaan budaya dan sistem sosial masyarakat lain seterusnya memahami sensitiviti mereka agar dapat bertoleransi, bekerjasama dan saling menghormati.

Tegasnya semangat bekerjasama penting dalam membentuk masyarakat yang bersatu padu dan seterusnya dapat memacu pembangunan negara dan negeri ke arah kegemilangan.

Di samping itu, semangat kerjasama juga dapat dibentuk dalam kalangan masyarakat melalui peranan jawatankuasa penduduk setempat.

Dalam hal ini, pihak jawatankuasa penduduk setempat boleh merancang pelbagai aktiviti kemasyarakatan dengan lancar tanpa sebarang kekangan.

Jika masyarakat dapat hidup bersama-sama dalam suasana yang aman dan harmoni ibarat peribahasa ke bukit sama di daki, ke lurah sama dituruni maka segala aktiviti yang dijalankan akan dapat dinikmati dengan penuh bermakna.

Sebagai contohnya, pihak jawatankuasa penduduk setempat boleh mengadakan aktiviti seperti gotong-royong membersihkan atau menceriakan kawasan setempat, seperti dewan orang ramai, balai raya, taman permainan kanak-kanak, pantai, kawasan kubur dan sebagainya.

Jelaslah semangat kerjasama penting bagi merapatkan hubungan anggota masyarakat dalam suatu kawasan penduduk setempat .

Semangat kerjasama merupakan salah satu elemen penting yang membantu melahirkan anggota masyarakat yang harmoni, mempunyai jati diri dan semangat cinta akan negara .

Dengan itu, peranan sekolah amat penting dalam memupuk semangat kerjasama kepada murid-murid di sekolah.

Melalui pengajaran dan pembelajaran para guru boleh membimbing murid-murid tentang kepentingan semangat bekerjasama.

Pelbagai aktiviti berbentuk kerjasama dalam kalangan murid-murid seperti gotong-royong membersihkan kawasan sekolah, mengemas dan menceriakan bilik darjah, menghias sekolah dan sebagainya.

Hal ini jelas menunjukkan keharmonian kehidupan rakyat Malaysia melalui semangat bekerjasama yang diterapkan di peringkat sekolah ibarat melentur buluh biarlah dari rebungnya membolehkan keharmonian masyarakat terbentuk.

Guru-guru sebagai pendidik hendaklah menjauhi dari membentuk pemikiran pelajar dengan jiwa penentangan tetapi semailah jiwa mereka dengan patriotik dan cintakan negara.

Sama-samalah kita membina negeri dan negara kita.

Jangan dihancurkan dengan sentimen politik kepartian semasa pilihan raya, tetapi jadikanlah demokrasi sebagai jalan untuk kebaikan bukan untuk kehancuran.

Bawalah kebaikan dan hargailah keamanan yang sedang kita nikmati.

Berjuanglah untuk membuat orang gembira dan jangan berjuang untuk membuat orang derita.

Negeri dan negara kita, tanggungjawab kita bersama.

 

10 May 2013

ADUN Kota Putera Mohd Mahdi akan beri tumpuan kepada generasi muda


ADUN Kota Putera Mohd Mahdi Musa melawat pesakit

Oleh: Mohammad Ishak

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, merancang untuk mempelbagaikan aktiviti kepada generasi muda bagi mempastikan sokongan golongan berkenaan kepada Barisan Nasional (BN) dapat ditingkatkan bagi tempoh lima tahun.

Mohd Mahdi calon Pemuda Umno yang memenangi kerusi berkenaan baru-baru ini berkata selaku Ketua Pemuda Umno Bahagian Besut, beliau akan mempastikan lebih banyak pengisian program untuk orang muda dilaksanakan mulai sekarang.

Katanya, selain program berbentuk keagamaan dan kemasyarakatan usaha juga akan dilakukan untuk menerapkan nilai-nilai kepemimpinan dan semangat patriotik kepada orang muda.

Menurutnya, usaha perlu dilakukan sekarang menerusi aktiviti Pemuda dan Puteri Umno bagi menggerakkan semangat genesai muda yang kini dilihat tidak memihak kepada BN.

“Saya juga mencadangkan Kementeria yang bertanggungjawab terhadap belia perlu memberi focus terhadap belia dengan menghidupkan kembali persatuan belia di seluruh negara,” katanya.

Mohd Mahdi diminta mengulas mengenai sikap golongan muda yang tidak menyokong BN pada PRU13 sebaliknya banyak yang memihak kepada pembangkang.

Beliau berkata, Kementerian Belia hendaklah melakukan perubahan dan mengadakan lebih banyak program untuk belia sama seperti yan g dilakukan pada era tahun tujuh puluhan yang memberi perhatian berat kepada penubuhan persatuan belia.

Katanya, ini kerana dengan adanya persatuan belia dan dari situ dapat melahirkan pemimpin akar umbi selain melatih ahli belia setempat dalam pelbagai bidang termasuk kepemimpinan, ekonomi, pertanian , kemahiran dan agama.

Beliau berkata, sejak kebelakangan ini golongan belia berpersatuan dipinggirkan dan tidak diberi perhatian sebaliknya kerajaan lebih banyak menumpukan kepada aktiviti sukan membabitkan perbelanjaan besar.

09 May 2013

Dato' Seri Ahmad Said kekal Menteri Besar Terengganu


Dato'Seri Ahmad Said mengadakan sidang akhbar dikediaman Menteri Besar selepas menyerahkan watikah perlantikan kepada Sultan Terengganu.

Oleh: Mohammad Ishak 

Teka teki siapa menerajui Kerajaan Terengganu terjawab hari ini apabila penyandang Dato’ Seri Haji Ahmad Said dilantik semula sebagai Menteri Besar Terangganu untuk penggal kedua.

Beliau yang menerima watikah perlantikan dari Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menyerahkan watikah berkenaan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Badariah, Kuala Terengganu, kira-kira jam 3 petang ini.

Dato' Seri Haji Ahmad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (adun) Kijal menghadap Sultan Terengganu kira-kira jam 2.45 petang tanpa ditemani pegawai kanan kerajaan negeri atau Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Bercakap kepada media di kediaman rasmi Menteri Besar selepas itu, Dato' Seri Ahmad berkata, majlis angkat sumpah jawatan dijangka diadakan dalam sehari dua ini selepas mendapat perkenan dan ketetapan tarikh rasmi dari Sultan Terengganu.

Beliau turut membayangkan majlis angkat sumpah berkenaan akan dilakukan serentak dengan perlantikan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO).

Dengan perlantikan semula Dato' Seri Haji Ahmad sebagai Menteri Besar, spekulasi yang bertiup kencang di negeri ini mengenai siapa bakal Menteri Besar terjawab selepas isu berkenaan diperkatakan oleh rakyat negeri ini.

Sejak itu, pelbagai isu timbul kerana dikatakan pengumuman Menteri Besar Terengganu dikatakan agak lewat.

Bagaimanapun, Dato' Seri Haji Ahmad berkata masih ada negeri yang dimenangi Barisan Nasional (BN) yang belum melantik Menteri Besar termasuk, Negeri Sembilan,Pahang dan Johor.

Ditanya mengenai kemerosotan prestasi calon BN negeri ini beliau berkata, perkara itu berlaku di seluruh negara kerana kurangnya sokongan orang muda serta kaum Cina.

“Selepas ini kerajaan perlu melakukan sesuatu untuk menarik semula sokongan golongan berkenaan kepada BN,” katanya.

Tourism Malaysia Terengganu anjur program candat sotong

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Tourism Malaysia Terengganu akan menganjurkan Program Candat Sotong Bersama Media dan Persatuan Sukan Artis Malaysia di perairan Pulau Kapas, Marang.

 Program bertujuan memperkenalkan produk pelancongan sukan air itu diadakan sempena Terengganu Water Fiesta 2013 dan berlangsung pada 18 hingga 19 Mei ini.

 Pengarah jabatan itu, Encik Mohd Nasir Kushairi, berkata kira-kira 100 peserta dijangka mengikuti program yang mampu memberi pendedahan, idea serta rangsangan kepada agensi pelancongan Terengganu bagi menghasilkan pakej sukan air bertaraf antarabangsa.

Kataya, pada masa sama, ia mampu menjalin hubungan erat antara Tourism Malaysia Terengganu dengan pengusaha pelancongan tempatan dalam konteks meningkatkan kesedaran berkaitan promosi industri pelancongan di mata masyarakat.

“Aktiviti candat sotong sememangnya sinonim di Terengganu dan penganjuran program itu akan menjadi tarikan terbaru pelancong ke negeri ini.

“Malah, kita yakin jumlah pengunjung dan peserta akan meningkat jika terus menganjurkan program seumpama ini,“katanya.

Encik Mohd Nasir Kushairi,pemilihan perairan Gong Kapas sebagai lokasi karnival amat tepat seiring dengan kedudukan pantainya yang menghadap Laut China Selatan apatah lagi aktiviti mencandat sotong hanya boleh diadakan di Pantai Timur terutama Terengganu.YPKT latih 3,086 belia ikuti kelas jahitan

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) telah melatih 3,086 orang belia dan beliawanis lepasan sekolah yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ke institusi-institusi pengajian tinggi mengikuti kelas jahitan YPKT.

Pengarahnya, Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, setiap tahun kerajaan memperuntukkan RM500,000 bagi kelas jahitan komuniti dan juga akademi untuk golongan belia dan juga beliawanis di negeri ini menambah kemahiran.

Menurutnya, kelas jahitan komuniti dijalankan selama empat bulan untuk setiap sesi yang diadakan tiga kali setahun, manakala kelas Akademi Jahitan pula dijalankan selama enam bulan di tujuh parlimen.

 “Mulai tahun ini kita akan membuat penambahbaikan Kelas Jahitan Komuniti (KJK) di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) dengan menukar mesin-mesin jahitan lama kepada berkelajuan tinggi,” katanya.

Katanya, terdapat 32 Kelas Jahitan Komuniti dan tujuh Kelas Akademi Jahitan di wujudkan setiap parlimen sejak 1994 serta masih mendapat sambutan sehingga kini.

“Kita akan menyediakan 10 buah mesin jahit ‘high speed’ di 32 Dun dengan peruntukan berjumlah RM640,000 atau RM20 ribu untuk setiap Dun,” katanya.

Menurutnya, belia dan beliawanis yang tidak berpeluang menonjol dalam bidang akademik fokus dalam bidang kemahiran seperti jahitan dan percaya bidang ini mampu menjana pendapatan lumayan jika mereka bersungguh-sungguh dan juga menjaga kualiti dan perkhidmatan kepada pelanggan.

 

Program jelajah siswa ke desa pupuk semangat kesukarelawanan

Oleh: Noraini Jusoh

Muhamad Najib Mat Khadzi
Pelajar Tahun Dua Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Polisi dan Sekitaran Sosial) Universiti Malaysia Terengganu mengadakan Program Jelajah Siswa Ke Desa bertempat di Kampung Kubur Timah, Batu Rakit selama dua hari, bermula hari ini.

Pengarah programnya, Muhamad Najib Mat Khadzi berkata, ia bertujuan memupuk semangat kesukarelawanan dan mengeratkan silaturahim antara pelajar dengan penduduk kampung di mana 19 peserta yang menyertai program ini akan tinggal bersama tujuh keluarga angkat yang terpilih.

"Program yang mendapat kerjasama 1Malaysia For Youth (1M4U) ini juga sebenarnya adalah inisiatif kami untuk memenuhi tugasan bagi subjek Perubahan dan Pembangunan Sosial sekali gus melengkapkan keperluan kursus yang kami pelajari di universiti.

"Aktiviti yang akan dijalankan bersama penduduk disini juga bertepatan dengan kehendak fakulti pembangunan sosial dimana kami perlu mengkaji perubahan dan pembangunan sosial sesuatu masyarakat,”ujarnya ketika ditemui Teganukita di balai raya kampung tersebut, hari ini.

Katanya, pada hari pertama, peserta akan bersama pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Rakit bagi menjayakan program jejak bestari untuk menarik minat mereka menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

"Selepas itu, bagi melengkapkan aktiviti melestari alam, acara gotong-royong di sekitar surau diadakan dan diikuti dengan program cakna komuniti di mana peserta akan berkunjung ke enam buah rumah terpilih untuk menghulurkan
bantuan dalam bentuk barangan keperluan harian,” katanya.

Tambah beliau, pada sebelah malam pula aktiviti bacaan yasin dan tahlil yang akan dikendalikan sepenuhnya oleh para peserta termasuk menjadi imam dan bilal akan mengisi slot malam munajat.

Katanya, aktiviti pada hari kedua pula lebih kepada program berbentuk riadah iaitu acara senamrobik disamping pemeriksaan kesihatan secara percuma yang dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Terengganu untuk penduduk kampung.

Katanya, majlis perasmian penutup akan disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Tuan Haji Bazlan Abd. Rahman kira-kira jam 10.30 pagi.

 

Pendawaian lama punca kebakaran

Kebanyakan kes kebakaran yang berlaku di negeri ini berpunca daripada elektrik berikutan pendawaian tidak ditukar walaupun telah melebihi 10 tahun, kata Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Terengganu Encik Md Salleh Sarbini.

Beliau berkata selain elektrik, kebakaran juga berpunca daripada puntung rokok yang dibuang merata-rata dan kecuaian ketika memasak di dapur.

"Mengikut rekod kebanyakan kebakaran berlaku berpunca daripada elektrik apabila kebanyakan pendawaian elektrik yang melebihi 10 tahun tidak ditukar," katanya ketika merasmikan perbarisan sempena sambutan Hari Bomba Sedunia, semalam.

Katanya dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini, harta benda bernilai RM95,565,540 berjaya diselamatkan membabitkan 788 kejadian kebakaran manakala harta benda bernilai RM47,172,117 musnah.

Encik Md Salleh berkata sebanyak 60 kejadian kebakaran berlaku bagi tempoh pilihan raya umum ke-13 iaitu dari 20 April hingga semalam.

Katanya daripada jumlah itu sebanyak empat kejadian kebakaran melibatkan bangunan, tiga kenderaan, masing-masing dua kejadian kebakaran perkakasan dan stor manakala selebihnya kebakaran belukar dan sampah sarap.

Beliau berkata, balai bomba baru akan dibina di Kampung Raja, Besut dan Kijal, Kemaman, masing-masing bernilai RM5 juta.

 Katanya pembinaan kedua-dua balai berkenaan pada awalnya dijadual dibina tahun hadapan tetapi dipercepatkan kepada tahun ini. Sempena sambutan Hari Bomba Sedunia itu pelbagai aktiviti diadakan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu seperti program menderma darah dan gotong-royong membersih kawasan sekitar.


Gembira kekal, kecewa dengan orang muda : Rozi

Oleh: Aida Abd Rahman

Saya berterima kasih kepada pengundi Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong kerana memberi peluang kepada saya untuk meneruskan amanah sebagai wakil rakyat pada 5 Mei lalu, namun saya tetap kecewa dengan senario hari ini apabila pengundi muda gagal memihak kepada Barisan Nasional (BN), kata Pengerusi Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Badan Perhubungan Umno Terengganu, Haji Rozi Mamat.

Beliau yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu berjaya mengekalkan kerusi DUN Telemong selepas memperolehi 10,262 bagi mengenepikan pencabarnya, Narawi Embong dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dengan majoriti 6,864 undi meningkat 971 undi berbanding PRU lalu.

“Alhamdulillah, saya gembira dan berbangga dengan pilihan tepat orang-orang DUN Telemong yang setia dan percaya kepada keupayaan BN. Bagaimanapun, saya tidak dapat menyembunyikan rasa kesal dengan sikap kebanyakan orang muda yang memihak kepada pembangkang di kebanyakan peti undi di DUN lain.

“Sebagai exco belia pada penggal lalu, saya bertanggungjawab memastikan golongan itu tidak terpinggir. Pelbagai dana, bantuan dan kemudahan disediakan tetapi tidak berbekas kepada mereka sehingga langsung tidak berterima kasih kepada kerajaan yang membantu mengakibatkan undi kepada BN merosot,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Haji Rozi berkata, kegagalan BN meraih sokongan belia itu harus ditangani secara teliti dan serius kerana golongan itu merupakan penyumbang terbesar kepada kemenangan dan usaha untuk memperkasakan lagi kekuatan parti.

Beliau turut mengakui hanya di DUN Telemong pengundi muda bersama BN apabila majoriti dari 80 peratus golongan itu termasuk pengundi luar memilih parti itu , berbanding DUN lain khususnya dalam Parlimen Hulu Terengganu, kebanyakannya lebih memihak pembangkang.

“Dalam soal ini, kita sebagai pemimpin tidak boleh menyalahkan golongan itu semata-mata memandangkan mereka ada hak untuk memilih berdasarkan citarasa dan penilaian masing-masing ketika PRU13 lalu. Pada masa yang sama, mungkin ada kelemahan kita yang tanpa sedar menjadi punca kepada kegagalan meraih sokongan orang muda.

“Antara perkara yang mungkin kita terlepas pandang adalah dasar dan juga intipati perjuangan kerajaan BN selama ini tidak dapat diterima mahupun diterjemahkan dengan baik oleh mereka atas faktor mereka sendiri yang gagal menerima, ataupun kegagalan pemimpin sama ada dari peringkat atasan sehingga akar umbi dalam menyampaikan mesej itu secara efektif,” katanya.

Oleh itu, beliau berkata, tempoh empat tahun yang mendatang sebelum pilihan raya akan datang, semua pihak khususnya jentera parti BN dan Umno wajar memperbaiki dan mengisi kelompongan itu supaya pengundi muda kembali kepada menguatkan parti.

Katanya, pembangunan fizikal seperti kemudahan prasarana dan wang ringgit kini bukan ukuran utama yang mampu mempengaruhi undian orang muda kepada BN, tetapi kekuatan kerohanian dan pengukuhan dalam jiwa menerusi pendekatan yang lebih santai mungkin menjadi faktor yang harus diambil kira bagi memastikan kelangsungan BN dan Umno di negeri dan negara ini amnya.

“Satu lagi, saya merasakan kebanyakan pemimpin termasuk di peringkat akar umbi, tidak boleh ada jenis hok yang `payoh base’(sukar untuk berunding). Mereka kena sentiasa dekat dengan orang muda dan mendengar suara mereka. Sebaik-baiknya jadi macam kawan dan tiada jurang antara pemimpin dengan rakyat. Hubungan baik dan saling memahami antara satu sama lain sebenarnya senjata terbaik untuk kita sentiasa dikenang dan dihargai oleh orang lain. Itu pandangan saya dan kita perlu sentiasa memperbaiki kelemahan diri,” katanya.

08 May 2013

YIT buat penambahbaikan sekolah aliran agama

Oleh; Esah Abdullah 

Yayasan Islam Terengganu (YIT) sedang membuat penambahbaikan dalam bidang pendidikan khususnya di sekolah aliran agama di bawah kelolaannya sebagai pelaburan jangka panjang untuk generasi akan datang.

Pengarahnya, Haji Md Kamarul Al-Amin Ismail berkata, salah satunya ialah perlaksanaan fasa kedua Institut Pendidikan Islam (Inspi) di Kemaman yang dijangka siap pada pertengahan tahun depan.

“Projek berkenaan membabitkan pembinaan asrama puteri, dewan makan dan dewan serbaguna dengan peruntukan berjumlah RM5 juta,” katanya dalam sidang media di Permai Inn baru-baru ini.

Katanya, bila fasa kedua ini siap, projek fasa ketiga iaitu fasa akhir akan disambung yang turut membabitkan peruntukan RM5 juta.

Tambahnya sehingga ini terdapat 300 pelajar lepasan UPSR sedang menuntut di Inspi dan jika mendapat keputusan cemerlang mereka berpeluang menyambung pengajian di universiti tempatan dan luar negara termasuk Jordan.

Haji Md Kamarul berkata, bangunan baru ini dijangka boleh menampung 1,000 pelajar dan mereka akan menerima biasiswa RM100 sebulan.

Selain itu, kerajaan negeri juga telah meluluskan peruntukan RM5.5 juta untuk pembinaan fasa pertama Pondok Darul Iman (PDI) di Kampung Pelandan, Hulu Terengganu tahun ini.

“Tapak asalnya keluasan satu hektar itu telah di wakafkan oleh masyarakat di kampung berkenaan dan telah digunakan sejak 2010 yang menempatkan 100 pelajar lepasan UPSR,” katanya.

Katanya, YIT juga telah selesai membuat urusan pembelian tanah seluas 3.6 hektar sekitar kawasan berkenaan untuk tanaman kelapa sawit dan rambutan.

Menurutnya, fasa pertama akan dibangunkan bangunan akademik dan fasa kedua bangunan asrama serta dewan makan dengan perbelanjaannya dianggarkan RM20 juta dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir tahun depan.
 

Sokongan BN merosot akibat terpedaya dakyah pembangkang

Oleh: Aida Abd Rahman

Kebanyakan pengundi terpedaya dengan dakyah pembangkang di saat-saat akhir menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu sehingga mengakibatkan sokongan kepada Barisan Nasional (BN) merosot.

Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata BN Terengganu yang akan menjalankan post-morterm punca sebenar kemerosotan sokongan pengundi khususnya orang muda dan pengundi luar itu, turut berbangga dengan kesetiaan kebanyakan pengundi terhadap BN ketika pembangkang cuba mempengaruhi rakyat dengan pelbagai tohmahan.

 “Secara tidak langsung, ramai rakyat tertipu dan terpengaruh, lalu mereka yang sebelum ini menyokong BN dan percaya dengan keupayaan BN, akhirnya menyokong pakatan rakyat.

“Pada masa yang sama, saya menghormati dan berterima kasih dengan kepercayaan dan kesetiaan sebahagian besar lagi rakyat yangmemberi mandat kepada BN untuk membentuk kerajaan di peringkat negeri mahupun Pusat,” katanya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Dato’ Ahmad Razif yang juga Ahli Dewan Undangan Seberang Takir, berkata hala tuju sekarang adalah memulihkan kepercayaan generasi muda untuk mendukung aspirasi dan misi membangunkan negeri bersama-sama Kerajaan BN.

 “Sebagai memenuhi mandat yang diberikan oleh majoriti rakyat di negeri ini saya akan memastikan pembangunan untuk generasi muda diberi penekanan utama, selari dengan Aku Janji Tambahan BN sekiranya menang PRU13.

“Kerajaan BN sebagai pemimpin yang bertanggungjawab terhadap apa yang dijanjikan dan sedaya –upaya akan berusaha merealisasikan berdasarkan hasrat dan keperluan rakyat,” katanya.

Menurutnya, bukan hanya memastikan lebih banyak peluang untuk anak muda meneruskan pengajian di bidang pendidikan dan memperkasakan sektor pendidikan negeri, kerajaan juga akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk mengurangkan kadar kemiskinan.

“Kemudahan dan insentif khas bagi meneruskan pelajaran di peringkat Sarjana dan Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang kritikal serta memperkasakan lagi program e-Book dan membina sekolah Imtiaz di setiap daerah antara usaha bakal dilaksanakan kerajaan dari sekarang.

“Pada masa yang sama, kita juga bersedia mendengar suara orang muda dan memenuhi aspirasi mereka termasuk menyediakan lebih banyak peluang dan kemudahan-kemudahan riadah untuk orang muda seperti memperbanyakkan gelanggang futsal dan membina kompleks litar perlumbaan motosikal bertaraf antarabangsa,” katanya.

Pada PRU13, Dato’ Ahmad Razif kekal mempertahankan DUN itu selepas memperolehi 7,731 undi mengenepikan pencabarnya dari Pas, Zakaria Dagang dengan majoriti 1,510 undi.

 

PR1M beri manfaat kepada pesakit

Oleh: Suriati Ali 

Penubuhan Pusat Rehabilitasi 1 Malaysia (PR1M) di Kampung Telaga Daing, Seberang Takir, Kuala Terengganu yang membabitkan kos kira-kira RM350,000 kini memberi manfaat kepada ramai penduduk setempat sejak dibuka awal tahun ini.

 PR1M yang memberi fokus terhadap pesakit strok itu merupakan pusat yang melibatkan peranan komuniti pertama di Semenanjung.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman berkata, pusat yang akan menempatkan pakar fisioterapi bertauliah itu membantu merawat dan mencegah penyakit tersebut.

“Pusat yang beroperasi secara percuma untuk masyarakat setempat mula menerima pesakit sebaik segala kelengkapan sedia sepenuhnya awal tahun ini.

“Idea mewujudkan pusat rehabilitasi bermula apabila saya dapati hampir sebahagian besar penduduk yang saya lawati mengalami penyakit ini (strok) dan lebih menyedihkan ada antara mereka yang masih baru dan boleh dirawat, namun akibat tidak tahu penjagaan yang betul ia menjadi bertambah parah,” katanya.

 Dato’ Seri Haji Ahmad Razif berkata, selain khidmat fisioterapi, pusat berkenaan turut menyediakan khidmat rawatan dan latihan kepada pesakit serta waris mengenai penjagaan yang betul bagi pesakit strok agar mampu pulih kembali.

 “Kita harap dengan wujudnya pusat ini nanti mampu memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pesakit dan waris yang menjaga dengan harapan pesakit diberi rawatan menyeluruh,” katanya.

 Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Kesihatan negeri, Dr. Mohammad Omar menyifatkan penubuhan pusat berkenaan usaha murni yang wajar dikembangkan.

Katanya, inisiatif itu digerakkan melalui kerjasama pintar antara pemimpin masyarakat dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan kerjasama Hospital Sultanah Nur Zahirah dan Klinik Kesihatan Seberang Takir.

"Langkah ini juga dapat menarik penglibatan para sukarelawan membantu sekali gus memperlihatkan tanggungjawab dalam aspek penjagaan kesihatan rakyat tidak terserah kepada kementerian semata-mata.

"Ini juga salah satu pendekatan Strategi Lautan Biru dan pihak jabatan akan membantu memberikan nasihat kepakaran dan penyelarasan operasi," katanya.

 

07 May 2013

PMINT komited lahir usahawan bumiputera

Oleh; Esah Abdullah

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) komited dalam melahir dan membangunkan usahawan bumiputera yang berdaya maju dan dan berdaya saing

Pengurus Bahagian Pembangunan Industri & Usahawan PMINT, Puan Norzihan Abd Karim berkata, pendekatan yang diambil itu selaras dengan Dasar Pembangunan Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB).

“Melalui program ini dapat memberi kefahaman, maklumat terperinci pelaksanaan Program Usahawan Muda (PUM) dan maklumbalas serta matlamat kerajaan berkaitan dasar PUM.

“Ia juga bagi melahirkan komitmen di kalangan Ahli Lembaga Pengarah (ALP) terhadap tanggungjawab syarikat yang ditakbir. Pada masa yang sama juga memantapkan komitmen di kalangan ALP dalam melaksanakan peranan,” katanya.

Beliau berkata demikian di Majlis Penutup Kursus Pengurusan Syarikat Program Usahawan Muda 2013 di Prinzpark Terengganu baru-baru ini,

Menurut Puan Norzihan, lahirnya masyarakat usahawan yang berkualiti adalah melalui bimbingan, latihan pembudayaan, usahawan, penyelaras maklumat dan juga bantuan pasaran.

 Katanya, program selama dua hari itu memberikan pendedahan kepada pelajar tentang memperkasakan usahawan, proses pembentukan syarikat PUM, mengetahui apa itu syarikat sendirian berhad, tugas dan tanggungjawab pengurus-pengurus dan juga strategi pemasaran.

Selain itu katanya, melalui program tersebut juga diharapkan dapat memupuk dan membentuk budaya keusahawanan di kalangan pelajar sekolah, menjadikan PUM sebagai aktiviti ko-kurikulum yang berjaya kepada pelajar, meningkatkan kemahiran dan pengetahuan untuk melaksanakan perniagaan berkesan.

“Perancangan pada masa hadapan, diharapkan golongan belia tidak terlalu bergantung kepada untuk bekerja dengan kerajaan, sebaliknya manfaatkan pengalaman dan kemahiran dengan menceburi bidang keusahawanan,” katanya.

 

Muka baru bantu BN menang

Oleh: Suriati Ali 

Tujuh muka baru merupakan kalangan calon Barisan Nasional (BN) yang menang dan membantu parti itu menguasai 17 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) ini.

Mereka termasuk Mohd. Iskandar Jaafar (DUN Jabi), Bazlan Abdul Rahman (DUN Batu Rakit), Mohd. Mahdi Musa (DUN Kota Putera), Sabri Mohd. Noor (DUN Langkap), A. Latiff Awang (DUN Pengkalan Berangan), Ghazali Taib (Ajil) di samping Roslee Daud (Bukit Besi).

Muka lama yang berjaya mengekalkan kerusi pula ialah Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said (DUN Kijal), Datuk Ahmad Razif Abd. Rahman (DUN Seberang Takir), Dr. A. Rahman Mokhtar (Kuala Besut), Rozi Mamat (DUN Telemong), Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar (DUN Air Putih) dan Ir. Rosli Othman (DUN Kemasik).

Yang turut memenangi kerusi ialah Tengku Putera Tengku Awang (DUN Kuala Berang), Mohd. Pehimi Yusof (DUN Jerteh) dan Nawi Mohamad (DUN Hulu Besut).

Dalam pada itu, bagi kerusi Parlimen, BN memperoleh jumlah kerusi yang sama dengan Pas iaitu masing-masing sebanyak empat kerusi. Bagi kerusi Parlimen Kemaman, penyandang, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek berjaya menewaskan calon PKR, Kamaruddin Chik dengan majoriti 12,306 undi, Dato’ Ahmad Shabery memperoleh 45,525 undi manakala Kamaruddin (33,219 undi).

Dato’ Seri Idris Jusoh pula menang di kerusi Parlimen Besut selepas memperoleh 35,232 undi berbanding lawannya, Riduan Mohamad Nor (26, 890), sekali gus merupakan majoriti yang agak besar iaitu 8,342 undi. Dua lagi kerusi Parlimen yang dimenangi oleh BN ialah Setiu dan Hulu Terengganu yang kedua-dua ditandingi oleh muka baharu.

Bagi Parlimen Setiu, calon BN, Che Mohamad Zulkifly Jusoh menang dengan 33.198 undi, majoriti 7,943 undi selepas mengalahkan calon Pas, Omar Sidek (25,225 undi) manakala Parlimen Hulu Terengganu pula dimenangi Datuk Jailani Johari (31,940 undi) selepas menewaskan calon Pas, Kamaruzaman Abdullah (23,727 undi).

 06 May 2013

BN Terengganu akan lakukan post-mortem PRU13

BN Terengganu akan membuat post-mortem punca merosot
kerusi BN dalam PRU13.
Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Barisan Nasional (BN) Terengganu akan melakukan post-mortem bagi mengenal pasti punca kekalahan calon-calonnya dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) di kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) seluruh negeri ini.

Pengerusinya, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata perkara itu akan dlakukan segera bagi membolehkan tidakan segera dilakukan bagi mengenal pasti puncanya.

Beliau berkata, pihaknya mendapati kehadiran pengundi luar di sebahagian besar kawasan yang menyaksikan kekalahan calon-calon BN menjadi faktor kekalahan tersebut.

BN hanya memenangi empat daripada lima kerusi yang dipertandingkan di Parlimen Kemaman.
Calon BN, Wan Hakim mendapat sokongan padu daripada ayahnya, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, yang juga mantan Menteri Besar Terengganu selepas menang kerusi DUN Air Putih, Kemaman.

“Pada peringkat awal kita menjangkakan BN akan menang 28 kerusi DUN, tetapi keputusan yang dicapai jauh dari yang kita jangkakan,” katanya pada sidang akhbar di bangunan Umno Bahagian Kemaman, awal pagi ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad bagaimanapun, berkata pihaknya bersyukur kerana BN masih terus kekal memerintah negeri ini walaupun hanya dengan keputusan majoriti mudah.

 “Kita (BN) akan terus memberi khidmat kepada rakyat Terengganu yang memilih BN sebagai kerajaan dan meneruskan dasar-dasar serta projek pembangunan yang dirancang sebelum ini,” katanya.Barisan Nasional (BN) perlu buat kajian semula


Calon BN di Parlimen Besut mengangkat tangan tanda kejayaan

Oleh: Mohammad Ishak 

Barisan Nasional (BN) perlu membuat kajian semula terhadap kemerosotan sokongan rakyat kepada parti itu selepas keputusan PRU13 yang memberi banyak petunjuk kepada parti

Ahli Majlis Tertinggi Umno,Datuk Seri Idris Jusoh berkata, tumpuan patut diberikan terhadap saluran orang muda yang jelas tidak memihak kepada BN.

Katanya,mungkin ada sesuatu yang tidak kena dan parti akan memperbaikinya untuk menarik lebih ramai golongan muda menyertai Umno.

 “Walaupun penghargaan patut diberikan kepada pengundi luar Bandar yang masih memberi sokongan kepada BN,” kata Idris selepas diumumkan kemenangan beliau sebagai calon BN di Parlimen Besut.

Idris yang juga bekas Menteri Besar Terengganu, berkata kerajaan menerima keputusan yang dibuat oleh rakyat tetapi ia perlu dibuat kajian semula bagi mengetahui kelemahan jentera parti berhadapan dengan pembangkang.

Dalam perkembangan lain Idris berkata, beliau bersyukur kerana BN masih lagi mampu menguasai Terengganu dan Kerajaan Pusat selepas menghadapi serangan hebat pembangkang.

Selepas ini,katanya, semua wakil rakyat BN perlu bekerja kuat dan kerap mendampingi rakyat supaya mengetahui masalah sebenar yang mereka perlukan.

BN sapu bersih Parlimen Setiu

Oleh; Esah Abdullah

Barisan Nasional (BN) menyapu bersih Parlimen Setiu apabila empat kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) dan Parlimen dimenangi calon BN.

Bukan setakat menawan semua kerusi yang dipertandingkan malah mendapat majoriti lebih besar di Parlimen, Dun Langkap dan Batu Rakit berbanding Pilihanraya Umum ke-12 (PRU12).

Calon Parlimen Setiu Che Mohd Zulkifly Jusoh memperolehi 33,198 undi mengalahkan Encik Omar Sidek (Pas) yang mendapat 25,255 undi dengan majoriti 7,943 undi manakala 648 undi rosak.

Mohd Iskandar Jaafar (BN Jabi) pula memperolehi 7,735 undi menewaskan calon Pas Encik Azman Ibrahim (6,953 undi) dengan majoriti 782 undi.

Dun Permaisuri yang melibatkan pertandingan tiga penjuru, turut dimenangi calon BN Dato’ Mohd Jidin Shafee yang mendapat 9,188 undi mengalahkan Encik Wan Mokhtar Wan Ibrahim (PKR) yang memperolehi 6,260 undi serta Haji Mohd Yusof Majid (Bebas) 1,920 undi. BN memperolehi majoriti 2,928 undi.

Datuk Sabri Mohd Nor (BN-Langkap) mendapat 8,425 undi menewaskan Encik Hassan Karim (Pas) (5,403 undi) dengan majoriti 3,022 undi dan 190 undi rosak.

Haji Bazlan Abdul Rahman (BN-Batu Rakit) pula berjaya menewaskan calon Pas Che Ghani Che Ambak dengan majoriti 1,635 undi. BN memperolehi 7,008 manakala Pas 5,373 undi dan 134 undi rosak.

Langkap dan Batu Rakit memperolehi majoriti lebih besar berbanding PRU12 iaitu 3.022 undi (PRU13) dan 2,551 undi (PRU12) manakala Batu Rakit mendapat 1,635 undi (PRU13) berbanding 1,486 undi (PRU12).

Parlimen Setiu juga mendapat majoriti besar iaitu 7,943 undi (PRU13) berbanding 7,232 undi (PRU12).

Manakala DUN Jabi mendapat majoriti sedikit merosok iaitu 782 undi (PRU13) berbanding 782 undi (PRU12) dan Permaisuri 2,928 undi (PRU13) berbanding 3,639 undi (PRU12).
 

BN Terengganu kekal mandat

Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati Ali

Barisan Nasional (BN) Terengganu kekal mempertahankan mandat memimpin negeri apabila memenangi 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) selepas memperolehi majoriti mudah pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), BN memenangi 17 kerusi daripada 32 kerusi DUN seluruh Terengganu.

Kerusi DUN di Parlimen Setiu dan Besut menyaksikan penguasaan BN di kesemua kerusi yang dipertandingkan.

Selain Permaisuri, Langkap, Jabi dan Batu Rakit (Setiu), Kuala Besut, Kota Putera, Jertih dan Hulu Besut (Besut), BN kukuh penguasaan di Ajil, Kuala Berang dan Telemong (Hulu Terengganu), Kijal, Kemasik, Kijal dan Air Putih (Kemaman) serta  Seberang Takir (Kuala Nerus).

Keputusan malam tadi itu juga menyaksikan BN gagal merampas semula DUN Bukit Tunggal, Wakaf Mempelam, Ladang, Batu Buruk, Manir, Sura, Bukit Payong dan Rhu Rendang, selain turut kehilangan tujuh kerusi DUN lain.

Pas memperolehi kemenangan di DUN Cukai, Bandar, Alur Limbat, Tepuh, Teluk Pasu, Rantau Abang dan Paka.


PRU13: Terengganu menang dengan majoriti mudah


Dato' Seri Haji Ahmad Said bersama calon BN yang menang dalam kawasan masing-masing di Parlimen Kemaman.

 
Sidang media oleh Dato' Seri Haji Ahmad Said mengadakan sidang akhbar di Pejabat Umno Cukai Kemaman, sebaik menerima keputusan PRU13.

 
Petugas sedang menyusun peti undi yang siap dikira dan dikumpulkan di Pusat Pengiraan Undi di MPK.

 
Orang ramai melihat proses pengiraan dan keputusan undi bagi Parlimen Kemaman.

 

05 May 2013

Calon BN Kuala Terengganu, DUN Wakaf Mempelam membuang undi awal pagi

Oleh: Aida Abd Rahman

Calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kuala Terengganu, Haji Mohd Zubir Embong, 49, keluar membuang undi di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Nilam, kira-kira jam 8.40 pagi.

Beliau ditemani isteri, Puan Ramizah Hashim, 49, serta sekumpulan penyokong BN yang turut melaksanakan tanggungjawab sebagai pemilih sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), hari ini.

Suasana sepanjang proses pengundian di SMK Seri Nilam yang menjadi satu dari 12 pusat mengundi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam lancar dan terkawal menerusi pemantauan serta kawalan ketat pasukan keselamatan khususnya Polis Diraja Malaysia yang bertugas di setiap penjuru kawasan.Sementara, Calon BN DUN Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah, 51, keluar membuang undi di Sekolah Kebangsaan Rengas Bekah, kira-kira 9.10 pagi.Haji Wan Mahyuddin ditemani isteri, Raja Zima Raja Muda, 47, serta dua anak mereka, Wan Farah Farhana, 25 dan Wan Sarah Syazana, 22, ke pusat pengundian berkenaan.SEKITAR PILIHANRAYA DI KEMAMAN

Tinjauan di daerah Kemaman, Terengganu, mendapati orang ramai keluar awal seawal jam 8.00 pagi lagi bagi menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi.

Calon BN, Dato' Seri Haji Ahmad Said (N.30) merupakan pengundi paling awal membuang undi di Sekolah Kebangsaan Teluk Kalong, Kemaman.


Dato' Seri Haji Ahmad Said dan isteri turut meninjau beberapa pusat mengundi sekitar Kemaman.tr> Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek (Calon BN Parlimen Kemaman) menyempurnakan tanggungjawab di Sekolah Kebangsaan Kemasik, Kemaman. Add caption
Warga emas menunjukkan jarinya yang sudah dicalit dakwat kekal selepas memnuang undi di Sekolah Kebangsaan Kemasik, Kemaman.

Arkib

Followers