Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

09 July 2011

HENDAK JATUHKAN KERAJAAN CARA DEMONTRASI BUKAN AJARAN ISLAM-PM

Oleh: Ruslan Abdul Rahman-Pengarang Teganukita.Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak menyifatkan tindakan perhimpunan haram dan demonstrasi jalanan bukanlah dari ajaran Islam dan menurutnya ulamak-ulamak berpendapat tindakan atau cubaan hendak menjatuhkan kerajaan dengan cara demikian bukanlah dari ajaran Islam.

Perdana Menteri juga mengucap terima kasih kepada pihak keselamatan dan polis yang telah dapat menyuraikan perhimpunan haram atau demonstrasi jalanan di ibukota hari ini.

Beliau berkata demikian kepada pihak media selepas menyampaikan hadiah Program Tahunan Isteri Wakil-wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) di Stadium Negeri, di Kuala Terengganu petang tadi.“Saya harap apa yang berlaku ini menjadi iktibar kepada rakyat negara ini agar tidak berulang lagi. Tunjuk perasaan, perhimpunan haram dan demostrasi jalanan bukanlah cara yang baik kerana ia boleh menjejaskan ketenteraman dan menjejaskan ekonomi negara,” kata Perdana Menteri.

Katanya, kerajaan kesal kerana kita telah menawarkan stadium untuk perhimpunan tetapi mereka menolak dan ternyata mereka mempunyai motif lain bagi menggambarkan negara ini kucar-kacir kepada pihak luar.Dato’ Seri Mohd Najib berkata, kerajaan juga bersependapat bahawa pilihan raya perlu berlaku secara bersih dan sebab itulah pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) melakukan macam-macam pendekatan untuk tujuan itu.

“Perhimpunan itu sudah bertukar kepada reformasi dan dan bukan lagi untuk menuntut pilihan raya yang bersih, namun saya bersyukur keadaaan terkawal dan keadaan tidak terjejas teruk termasuk kemudahan-kemudahan awam tidak banyak yang rosak,” katanya.Beliau berkata, kalau hendak berlawan berhimpun dan berdemontrasi penyokong kerajaan pun boleh buat dengan jumlah lebih ramai, tetapi itu bukan caranya kerana ia boleh menjejaskan imej negara dan keyakinan pelabur,

Perdana Menteri juga turut menafikan khabar angin tentang pembubaran parlimen dalam masa terdekat ini dan menganggapnya itu sebagai berita palsu yang disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Bakti muncul naib juara

Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati AliPasukan badminton Bakti yang diketuai Datin Paduka Seri Rosmah Mansor muncul naib johan dalam perlawanan badminton akhir sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, petang ini.

Mereka terpaksa akur dengan kehebatan pasukan Bakisa (Sabah) yang diketuai Datin Seri Panglima Datuk Hajah Faridah Haji Tussin yang berjaya mendapat johan dengan mata 4-1.

Datin Paduka Seri Rosmah yang berpasangan dengan Datin Sri Lee Sun Loo muncul satu-satunya regu yang berjaya memberi mata kepada Bakti, sebelum empat pasangan regu Bakisa mendominasi kesemua perlawanan untuk muncul pemenang utama, dalam perlawanan berlangsung lebih tiga jam bermula 3 petang tadi.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menyampaikan hadiah kepada pemenang badminton dan tenpin boling, kira-kira jam 5.45 petang tadi.

Turut hadir, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Datin Paduka Seri Rosmah; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dan isteri yang juga merangkap Timbalan Yang Dipertua Bakti, Puan Seri Datin Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, Menteri-menteri dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Terdahulu Dato’ Seri Mohd Najib yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud kira-kira jam 2.30 petang ini di sambut Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.


Malam Sentuhan Songket

Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati AliPerdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dijangka hadir pada Majlis Malam Sentuhan Songket di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam, malam ini.

Program tersebut merupakan acara kemuncak Program Tahunan Isteri Wakli-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 yang berakhir hari ini.

Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, berkata pada majlis itu tetamu dan peserta program pasti akan terhibur dengan pelbagai persembahan kebudayaan dan tarian tradisional Terengganu.

“Upacara penyerahan bendera kejohanan PTIWRBNM kepada kontinjen Pahang turut diadakan sebagai sembolik berakhirnya kejohanan sama di Terengganu,” katanya.

Tetamu disaran memakai pakaian yang mempunyai sentuhan songket sama ada pada beg tangan, selendang, tudung, kain atau baju, sesuai dengan nama tema majlis tersebut.

Konsep yang dipilih penganjur itu dianggap bersesuaian berikutan mahu menonjolkan keunikan dan kehebatan Terengganu yang sememangnya kaya dengan budaya dan hasil seni tangan.

Meja tetamu akan dialas menggunakan kain batik bertujuan mengekalkan indentiti Terengganu selain menceriakan majlis.


Produk Terengganu jadi tarikan

Oleh: Suriati AliUsaha membuka gerai jualan di lokasi kejohanan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 mampu mempromosikan pelbagai produk Terengganu secara dekat kepada peserta program itu.

Peniaga perlu bijak mempromosi produk masing-masing supaya dapat menarik minat pembeli yang kebanyakannya terdiri daripada tetamu luar Terengganu termasuk Sabah dan Sarawak.

Pengusaha gerai yang juga Ahli Jawatankuasa Lembaga Kebajikan Perempuan Islam (LKPI), Marang, Puan Rosmaini Mohd Jantan, berkata dia dan beberapa rakan niaga lain berasa cukup bertuah kerana diberi peluang berniaga di tapak program itu.“Saya mengambil peluang sepenuhnya untuk mempromosi barangan jualan seperti keropok, bahulu, dodol daun palas, kerepek pisang dan kerepek ubi kepada pelanggan,” katanya.
Peniaga produk batik dan sutera, Cik Noraime Mohd, berkata program seperti ini sewajarnya diteruskan kerana dapat mempromosi pelbagai produk secara dekat kepada pelanggan.

“Mereka tidak perlu pergi jauh dari lokasi kejohanan kerana semuanya boleh didapati di sini seperti pakaian sutera, kain batik dan makanan tradisional,” katanya.Pengusaha kedai emas, Puan Mahani Mohamed, berkata dia tidak akan melepaskan mempromosi barangan jualan kepada peserta yang sememangnya mempunyai kuasa beli yang tinggi.


Bistari raih tempat ketiga

Oleh: Aida Abd Rahman/Suriati AliPasukan Bistari (Melaka) menumpaskan Baiduri (Perak) dengan mata 3-2 untuk meraih tempat ketiga, dalam perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat pertandingan badminton sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, yang berlangsung di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, kira-kira jam 12 tengah hari tadi.

Tiga regu yang memastikan kemenangan Bistari adalah pasangan Datin Seri Datuk Wira Hajah Asmah Ab Rahman dengan Datin Faridah Abdul Khalid (15-8,15-1); Datin Hajah Ahsenah Haji Othman dengan Datin Wira Hajah Zainun Tun Ghafar (15-12,5-15, 15-5) dan Datin Hajah Hasiah Harun dengan Datin Evelyn Tan Siew Beng (15-4,15-4).

Sebelum itu, pasukan Bakti yang diketuai Datin Paduka Seri Rosmah Mansor menepati ramalan apabila berjaya menumpaskan Baiduri (Perak)3-0, manakala Bakisa menundukkan pasukan Bistari (Melaka) 3-0, di peringkat separuh akhir petang semalam.Lapan pasukan berentap di peringkat suku akhir melibatkan Sabati tewas di tangan Bakisa dengan mata 1-3, manakala tuan rumah, Serikandi dikalahkan Bistari (1-3), diikuti Bakti mengalahkan Pekerti (3-0) Baiduri memungut tiga mata penuh selepas menumpaskan Kasih (Selangor).

Sebanyak 12 pasukan mula bersaing di peringkat kumpulan di enam gelanggang Stadium Negeri, sejak pagi Khamis lalu.Sementara itu, penentuan johan dan naib johan antara pasukan Bakti dan Bakisa sedang berlangsung bermula jam 3 petang tadi dan dijangka selesai kira-kira jam 5.30 petang ini.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak akan menyampaikan hadiah kepada pemenang kejohanan badminton dan boling.

MB sertai pertandingan golf

Oleh: Amirullah Othman dan Harun HassanMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menyertai pertandingan golf di Green Acres Golf & Country Resort, Kuala Ibai, pagi ini sempena Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 yang berlangsung di Terengganu selama tiga hari mulai 7 Julai lalu.Turut menyertai pertandingan itu, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan wakil-wakil rakyat.

Wakil-wakil rakyat dari pelbagai negeri di seluruh negara turut menyetai pertandingan tersebut yang dimulakan kira-kira jam 8 pagi.Pada sebelah petang mereka akan menghadiri majlis penyampaian hadiah program berkenaan di Stadium Negeri yang akan disempurnakan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak.

Pasar tani wanita pertama di Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) mengambil beberapa langkah untuk meningkatkan pendapatan peserta Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) di Terengganu, termasuk menggalakkan mereka menceburi bidang perniagaan.

Pengarah Fama negeri, Encik Hasan Jusoh berkata Fama dengan kerjasama AIM mewujudkan sebuah pasar tani wanita untuk peserta-peserta AIM di Kuala Telemong, Hulu Terengganu awal Jun lepas.

"Ini merupakan pasar tani wanita yang pertama di Terengganu dan mungkin juga di negara ini," katanya.

Pada masa ini, Encik Hasan berkata seratus peratus peniaga di pasar tani itu terdiri daripada peserta AIM dan kebanyakan mereka mempunyai pengalaman asas dalam bidang perniagaan.

Beliau berkata, Fama membantu peserta-peserta pasar tani itu dengan menyediakan kemudahan asas seperti khemah di samping memberi bimbingan dalam bidang perniagaan manakala AIM pula membantu daripada segi kewangan.

Encik Hasan berkata, Fama memilih kawasan Kuala Telemong untuk mewujudkan pasar tani itu kerana ia merupakan salah satu daripada tiga pusat pertubuhan ekonomi desa di Hulu Terengganu.

Beliau berkata pasar tani wanita itu mungkin dikembangkan ke daerah-daerah lain bagi membolehkan peserta AIM berniaga, sekaligus meningkatan pendapatan keluarga.


Malam Ulek Mayang penuh warna-warni

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan
Malam Ulek Mayang yang menjadi penyeri Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, diadakan di Dewan Besar Wisma Darul Iman malam tadi, dalam suasana penuh warna-warni.Yang Dipertua Bakti, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, menjadi tetamu kehormat acara tersebut.

Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Hajah Norliza Mahmud dan barisan jawatankuasa Serikandi menunjukkan kehebatan mereka melalui persembahan tarian Ulek Mayang.
Persembahan Ulek Mayang yang merupakan tarian tradisional negeri ini menarik perhatian peserta dari luar Terengganu.Malam Ulek Mayang diadakan secara tertutup bagi meraikan 14 kontinjen dari seluruh negara yang menyertai Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 yang bermula 7 Julai dan berakhir hari ini.

Pada malam mini mereka akan menyertai Malam Sentuhan Songket di Taman Tamadun Islam yang akan dirasmikan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak.

Serikandi puas hati

SERIKANDI berpuas hati kerana berjaya menganjurkan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, yang berakhir hari ini.

Naib Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Hajah Sabariah Dato’ Muhammad Yusof, berkata pihaknya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pihak, khususnya jabatan-jabatan kerajaan yang turut memberi kerjasama bagi menjayakan program berkenaan.

“Program kali ini sangat berjaya kerana ia mencapai matlamat penganjurannya iaitu mengeratkan hubungan silaturahim antara pasukan-pasukan dan semua kontinjen yang menyertainya,” katanya.

Beliau berkata, Serikandi membuat perancangan rapi sebelum menjadi tuan rumah program itu dan pihaknya banyak mempelajari dari negeri-negeri lain yang pernah menjadi tuan rumah sebelum ini.

“Serikandi sebagai tuan rumah mengucapkan syabas kepada semua ahli kontinjen yang datang ke Terengganu kerana mereka memberi kerjasama baik dalam menjayakan setiap program yang diatur,” tambahnya.


08 July 2011

Produk Terengganu jadi tarikan

Oleh: Suriati Ali

Usaha membuka gerai jualan di lokasi kejohanan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 mampu mempromosikan pelbagai produk Terengganu secara dekat kepada peserta program itu.

Peniaga perlu bijak mempromosi produk masing-masing supaya dapat menarik minat pembeli yang kebanyakannya terdiri daripada tetamu luar Terengganu termasuk Sabah dan Sarawak.

Pengusaha gerai yang juga Ahli Jawatankuasa Lembaga Kebajikan Perempuan Islam (LKPI), Marang, Puan Rosmaini Mohd Jantan, berkata dia dan beberapa rakan niaga lain berasa cukup bertuah kerana diberi peluang berniaga di tapak program itu.

“Saya mengambil peluang sepenuhnya untuk mempromosi barangan jualan seperti keropok, bahulu, dodol daun palas, kerepek pisang dan kerepek ubi kepada pelanggan,” katanya.

Peniaga produk batik dan sutera, Cik Noraime Mohd, berkata program seperti ini sewajarnya diteruskan kerana dapat mempromosi pelbagai produk secara dekat kepada pelanggan.
“Mereka tidak perlu pergi jauh dari lokasi kejohanan kerana semuanya boleh didapati di sini seperti pakaian sutera, kain batik dan makanan tradisional,” katanya.

Pengusaha kedai emas, Puan Mahani Mohamed, berkata dia tidak akan melepaskan mempromosi barangan jualan kepada peserta yang sememangnya mempunyai kuasa beli yang tinggi.Baiduri johan tenpin boling

Oleh: Suriati Ali

Pasukan Baiduri (Perak) muncul juara dalam pertandingan tenpin boling PTIWRBNM yang berlangsung di TERs Kuala Ibai dengan jatuhan pin sebanyak 4,363.

Naib johan bagi pertandingan itu dimenangi pasukan Kasih (Selangor)dengan jatuhan pin sebanyak 3,954 dan tempat ketiga pula dimenangi Bakti (Malaysia) dengan jatuhan pin 3,879.

Manakala bagi kategori individu, Datin Azizah Salleh dari pasukan Baiduri A (Perak) yang berjaya mencatat jatuhan pin terbanyak (200) muncul johan.

Kejohanan tenpin bowling PTIWRBNM yang melibatkan 14 pasukan bertanding berakhir dengan penuh semangat setiakawan, kira-kira jam 12.30 tengah hari, semalam.


Bakti lawan Bakisa di final badminton

Oleh: Aida Abd Rahman/Suriati Ali/Mastura JamaldinPasukan badminton Bakti yang diketuai Datin Paduka Seri Rosmah Mansor menepati ramalan apabila berjaya menumpaskan Baiduri (Perak) di peringkat separuh akhir untuk mara ke peringkat akhir menentang pasukan Bakisa (Sabah), petang esok.

Dalam perlawanan petang ini, Bakti menewaskan Baiduri 3-0, manakala Bakisa menundukkan pasukan Bistari (Melaka) 3-0.

Sementara penentuan tempat ketiga dan keempat menyaksikan persaingan antara Bistari dan Baiduri yang dijadualkan berlangsung pagi esok.Sebelum itu, lapan pasukan berentap di peringkat suku akhir melibatkan Sabati tewas di tangan Bakisa dengan mata 1-3, manakala tuan rumah, Serikandi dikalahkan Bistari (1-3), diikuti Bakti mengalahkan Pekerti (3-0) Baiduri memungut tiga mata penuh selepas menumpaskan Kasih (Selangor).Sebanyak 12 pasukan mula berentap pada perlawanan badminton peringkat kumpulan di enam gelanggang Stadium Negeri, sejak jam 10.30 pagi kelmarin.

07 July 2011

Badminton peringkat kumpulan berentap

Oleh: Aida Abd Rahman/ Suriati Ali/ Mastura Jamaldin/ Sh. Mardiah Tuan Azam

Sebanyak 12 pasukan mula berentap pada perlawan badminton peringkat kumpulan,di enam gelanggang, Stadium Negeri, bermula jam 10.30 pagi semalam.

Bakti yang diketuai Datin Paduka Seri Rosmah Mansor berjaya menewaskan pasukan Sabati (Sarawak) dengan kemenangan 4-1.

Manakala Juita (Johor) pula memperoleh kemenangan selepas menewaskan Teratai(Pahang) 3-2, Bistari (Melaka) menang bergaya ketika bertemu pasukan lawan Sejati (Pulau Pinang) 5-0, Kasih (Selangor) melawan Bidara (Kedah) 4-1, Bakisa (Sabah) melawan Pekerti ( Negeri Sembilan) 5-0, Baiduri (Perak) melawan Penawar (Kelantan) 4-1.

Perlawanan bersambung pada jam 3.30 petang dan pada 9 malam sebelum menentukan pasukan yang muncul johan kumpulan dan layak ke peringkat suku akhir.

Persaingan peringkat suku akhir akan berlangsung jam 8.30 pagi ini.Bakti komited tingkat prestij-MB

Oleh: Aida Abd Rahman/Suriati Ali/ Sh Mardiah Tuan Azam

Inisiatif dan komitmen tinggi Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Datin Paduka Seri Rosmah Mansor menerajui badan itu meneruskan tradisi dan meningkatkan prestij penganjuran Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011, perlu diberi penghormatan dan pujian.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata program tahunan itu menjangkau tradisi dan mencerminkan keakraban persaudaraan antara ahli Bakti yang bukan sekadar bagi tujuan amal serta kebajikan ahlinya, tetapi turut membantu masyarakat.

“Kita bertuah kerana mempunyai ’wanita pertama’ yang sentiasa komited dengan usaha baru bagi membantu pimpinan negara melalui program-program amal dan kebajikan yang memberi impak terus kepada rakyat.

“Ini dapat kita lihat menerusi program Permata Negara yang berjaya melahirkan modal insan yang menjadi aset paling penting untuk memajukan negara,” katanya ketika berucap merasmikan majlis pembukaan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia 2011, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, pagi tadi.

Turut hadir, isteri Perdana Menteri merangkap Yang Dipertua Bakti, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta isteri Timbalan Perdana Menteri merangkap Naib Yang Dipertua Bakat, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua Badan-Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat BN dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu.

Menteri Besar berkata, komitmen dalam program amal ini jelas membuktikan bahawa seorang wanita berbakti sebagai isteri dan ibu dalam sebuah keluarga, juga mempunyai peranan penting dalam membimbing masyarakat.

Menurutnya, Bakti dan seluruh badan di bawah naungannya di peringkat negeri, telah memainkan peranan yang penting dalam masyarakat kerana sentuhan seorang wanita adalah berbeza dari suaminya.

“Sebagaimana kata pepatah di sebalik kejayaan seorang lelaki, ternyata pendukungnya adalah seorang wanita.

“Kita sebenarnya adalah satu keluarga yang besar dalam Barisan Nasional dan setiap seorang dari kita, termasuk para suami, mempunyai peranan yang besar dalam masyarakat dan negara,” katanya.

Katanya, tujuan kita adalah sama dan murni iaitu beramal melalui program kebajikan untuk kepentingan masyarakat, termasuk program untuk membela nasib insan yang kurang berupaya.

Selain itu, setiap kontinjen, walaupun berbeza dan datang dari seluruh negara, tidak menghalang untuk bersatu menjayakan program ini sekaligus merapatkan silaturrahim yang sudah terbina dan mengukuh setiakawan dalam semangat 1 Malaysia.Peserta dekat dengan budaya Terengganu-YDP Serikandi

Oleh: Aida Abd Rahman

Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud berharap Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia 2011 mampu mendekatkan lagi semua peserta kepada keunikan budaya dan tradisi yang ada di Terengganu.

“Sepanjang program tahunan ini berlangsung, para peserta boleh melihat sendiri suntikan pelbagai elemen kesenian Negeri Terengganu. Adalah menjadi harapan kami untuk memperkenalkan keindahan seni warisan budaya negeri kepada semua peserta terutamanya kepada mereka yang pertama kali menjejakkan kaki ke Terengganu.
“Sememangnya menjadi tuan rumah untuk penganjuran program yang sebegini besar bukannya suatu tugas yang mudah,” katanya ketika berucap di Majlis Pembukaan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia 2011, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, pagi tadi.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Datin Paduka Seri Rosmah Mansor dan isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua Badan-Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat BN dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu.

Beliau turut bersyukur kerana mendapat kerjasama padu dari kerajaan negeri dan Ahli-Ahli Jawatankuasa Induk yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, selain sokongan penuh suami masing-masing.

Katanya, tidak dinafikan selaku penganjur, Serikandi merasa bimbang jika segala kelengkapan serta kemudahan yang disediakan terdapat kekurangan. Bagaimanpun, pihaknya cuba melakukan persiapan sebaik mungkin untuk keselesaan semua kontinjen.

“Selama berada di sini, semoga semua peserta akan berpuas hati dengan layanan dan persiapan yang telah kami sediakan sepanjang penganjuran program tahunan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, penganjuran program yang bertujuan untuk mengukuhkan lagi perpaduan dan semangat muhibah di kalangan isteri wakil-wakil rakyat Barisan Nasional pastinya tercapai jika dilihat dari komitmen dan penyertaan oleh semua kontinjen pada hari ini.

Beliau seterusnya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Yang Dipertua Bakti, Datin Paduka Seri Rosmah atas kepercayaan yang diberikan kepada Serikandi bagi menggalas tanggungjawab sebagai tuan rumah pada tahun ini.
Isteri wakil rakyat mainkan peranan sama penting dengan tugas suami- Datin Paduka Seri Rosmah

Oleh: Aida Abd Rahman/ Suriati Ali/ Sh Mardiah Tuan Azam


Lintas hormat kontinjen-kontinjen ketika majlis Pembukaan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia di Stadium Negeri, Kuala Terengganu. - Foto: Zulkipli Putra.

Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor mengingatkan semua isteri ahli politik dan wakil rakyat memainkan peranan sama penting dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap peranan suami.

“Ini adalah kerana bidang politik adalah sesuatu bidang yang sangat berlainan daripada profesion lain, tidak kiralah samada guru, doktor mahupun jurutera.

"Apabila seseorang itu menjadi ahli politik, maka mereka akan dinilai dari pelbagai sudut dan salah satu yang kerap dinilai adalah peranan isteri. Itulah bezanya apabila berada di dalam bidang politik,” kata beliau yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) ketika berucap di Majlis Pembukaan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia (PTIWRBNM) 2011, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, pagi ini.Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Hajah Noorainee Abd Rahman.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua Badan-Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat BN dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu.

Datin Paduka Seri Rosmah berkata, rakyat mahukan seorang wakil rakyat dan isteri menjadi wakil mereka yang positif serta berjiwa besar. Maka, jika si isteri tidak bersama-sama memainkan peranan, maka si suami pula akan menerima kesannya dan ini akan mengudang persepsi negatif dari masyarakat setempat.

“Hendak atau tidak, suka atau tidak suka, sebagai isteri wakil-wakil rakyat, para suri sekalian haruslah pandai memainkan peranan masing-masing selaras dengan keperluan masyarakat setempat apatah lagi pilihanraya semakin hampir tiba.

“Menyedari realiti perkembangan politik masa kini dan kematangan rakyat yang juga merupakan para pengundi dari itu, saya berpendapat para isteri wakil-wakil rakyat juga perlu memainkan peranan untuk bergerak seiring dengan para suami bagi mendampingi rakyat dengan lebih dekat lagi,” katanya.

Menurutnya, para suri sekalian perlu mempunyai minda dan sikap yang terbuka dan oleh itu, jalankanlah kewajipan sebagai isteri wakil-wakil rakyat sekalian dengan penuh komitmen serta dedikasi dalam menjaga kawasan masing-masing.

Katanya,semua isteri perlu rajin mengikut suami balik ke kawasan, menjenguk rakyat jelata dan meneruskan khidmat bakti di tempat masing-masing melalui pelbagai aktiviti berorientasikan rakyat.

“Bulan Ramadan sudah hampir tiba, selalulah turun padang berbuka puasa bersama orang-orang kampung dan rakyat jelata. Baru di panggil ‘wakil rakyat berjiwa rakyat'.“Dengan demikian, barulah benar-benar menghayati aspirasi 1Malaysia, `Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’," katanya.

Beliau yakin melalui penganjuran yang berbentuk kemasyarakatan tersebut, sedikit sebanyak isteri wakil rakyat dapat membantu meraih sebanyak mungkin sokongan wanita Barisan Nasional serta mewujudkan kepercayaan terjalinnya kemesraan dan perasaan sayang terhadap pemimpin.

Menteri Besar merasmikan program itu dan kemudiannya menyampaikan cenderahati kepada ketua kontinjen selepas selesai gimik pelancaran, persembahan gerak irama dan upacara menaikkan bendera kejohanan PTIWRBNM 2011.
PTIWRBNM beri limpahan rezeki kepada peniaga

Oleh: Suriati Ali

Kehadiran peserta Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional Se-Malaysia (PTIWRBNM) 2011 ke Terengganu memberi limpahan rezeki kepada peniaga di negeri ini terutama yang menjual produk dan makanan tradisional.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata peniaga restoran atau individu yang terlibat diminta supaya tidak bersikap tamak haloba atau ‘cekik darah’ ketika berurusniaga sebaliknya perlu menawarkan harga yang berpatutan kepada pelanggan.

“Peniaga juga perlu bijak mengambil hati dan bersikap peramah bertujuan menjaga imej Terengganu yang sememangnya terkenal dengan adat ketimuran dan bersopan santun,” katanya kepada Teganukita.

Dato’ Haji Mazlan turut memberitahu bahawa dia kagum dengan kebolehan dan kerjasama Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi0 kerana mampu menganjurkan PTIWRBNM di mana melibatkan 14 negeri atau kontinjen termasuk Sabah dan Sarawak.

“Jika tiada komitmen tinggi daripada pelbagai pihak, sudah tentu ia menemui kegagalan dan tidak mampu mengadakan pelbagai aktiviti sehebat ini,” katanya.

Naib Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian Kuala Nerus, Puan Norhayati Ismail, berkata dia bangga kerana terpilih mengikuti program ini dengan membuka gerai jualan makanan tradisional di perkarangan Stadium Negeri Kuala Terengganu.

Katanya, pelbagai jenis juadah dan menu tradisional seperti onde-onde, puteri mandi, tepung pelita, tepung pasung dan sebagainya nyata dapat sambutan pembeli sejak gerai dibuka bermula semalam (6 Julai).

“Kami akan manfaat sepenuhnya program yang berlangsung selama empat hari ini dengan mempromosi keenakan kuih tradisional, keunikan dan keindahan Terengganu,” katanya.

06 July 2011

Permata Seni Koir terpilih ke Vienna, Austria

Oleh: Aida Abd Rahman/ Sh Mardhiah Tuan Azam

Program Permata Seni Negara mendapat pengiktirafan dunia apabila dipilih untuk menyertai `World Peace Choral Festival’ yang bakal diadakan di Vienna, Austria, bermula dari 25 hingga 28 Julai ini.

Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, berkata penyertaan di festival itu merupakan julung kali buat anak-anak kecil itu untuk mengadakan persembahan di luar negara.

“Saya bagi pihak rakyat Malaysia mengucapkan tahniah dan berbangga dengan pencapaian anak Permata Seni Koir yang berjaya menyertai World Peace Choral Festival di Vienna yang merupakan satu acara yang cukup berprestij,” katanya ketika sidang media di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, petang ini.
Turut hadir, isteri Menteri Penerangan Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, Datin Seri Utama Maznah Rais dan isteri Menteri Besar Terengganu, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.

Datin Paduka Seri Rosmah berkata, walaupan baru berusia setahun lima bulan, program Permata Seni Negara ini ternyata amat berkesan apabila bakat anak-anak yang diasuh di bawah program ini mula diiktiraf, bukan sahaja di dalam negara, malah di luar negara.

“Penyertaan ini satu pengiktirafan besar dan amat bermakna kepada keberkesanan program Permata Seni Koir. Seperti semua sedia maklum, Austria amat dikenali dengan kumpulan-kumpulan koirnya yang menjadi tanda aras bagi kumpulan koir seluruh dunia.

“Bukan mudah untuk dipilih menyertai festival koir yang diadakan dinegara berkenaan, namun menjadi sesuatu yang amat dibanggakan apabila Permata Seni Koir terpilih dari hamper 40 koir ternama dari seluruh dunia untuk menyertai World Peace Choral Festival 2011,” katanya.

Ahli Permata Seni Koir yang akan menyertai Festival terdiri daripada 37 anak-anak yang berumur antara lapan hingga 11 tahun melalui pimpinan penyanyi Syafinaz Selamat selaku konduktor kumpulan.

Malah, beliau berkata, festival tahunan anjuran The Artistic Committee Of World Peace Festival, Austria yang bertujuan untuk promosi keamanan sejagat melalui nyanyian koir oleh kanak-kanak berbakat itu juga menjadi landasan untuk memperkenalkan lagu rakyat Malaysia ke persada antarabangsa.

“Sepuluh lagu yang akan dipersembahkan merangkumi Anak Rusa Nani, Tepuk Amai-Amai, Buih Sabun dan Sepuluh Budak Hitam. Lagu-lagu Inggeris pula ialah Hush A Bye Mountain, One Song, When The Saint Go Marching In, Syncopated Clock, Firefly dan Furaha,” katanya.

Menurutnya, Permata Seni akan membuat lima persembahan utama dan beberapa persembahan sampingan pada program yang bakal dirasmikan di City Hall Vienna pada 25 Julai ini.

Katanya, persembahan akan diadakan di lokasi terkemuka seperti di City Hall Vienna, Kursalon, Augarte Palace, Schoenbrunn Palace, Grand Festival Hall Of The University Of Vienna, United Nations dan Golden Hall Of Musikverein.

Selain itu, lima ahli Permata Seni Koir yang terpilih juga akan digandingkan dengan lima peserta dari setiap negara yang mengambil bahagian dalam persembahan gabungan. Antara negara terlibat termasuk China, Hong Kong, Taiwan, Chekoslovakia, beberapa negara Eropah lain dan Malaysia.


Bandar Kuala Terengganu bertambah sesak dan meriah

Oleh: Aida Abd Rahman

Bandar Raya Kuala Terengganu kini bertambah sesak dan meriah dengan kehadiran kira-kira 650 peserta yang terdiri daripada 14 kontinjen melibatkan isteri wakil-wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dari seluruh negara.

Mereka berkampung di bandar raya ini bagi menjayakan Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat BN Se-Malaysia 2011 yang bermula esok sehingga 9 Julai ini.

Program secara tahunan yang berlangsung 15 tahun sekali di setiap negeri itu turut merubah panorama sekitar venue program terutama di Stadium Negeri, Kompleks Sukan Terengganu Equestrian Resort, Wisma Darul Iman,Taman Tamadun Islam dan hotel-hotel utama yang menempatkan kesemua peserta.

Banting dan kain rentang yang mempromosi program menghiasi sepanjang jalan sebagai mengalu-alukan kedatangan peserta yang mula tiba di bandar ini dengan menaiki pesawat serta bas sejak pagi kelmarin.

Malah, beraneka lampu neon dan pokok hiasan turut diubahsuai serta diganti baru bagi menambahkan keceriaan dan keindahan persekitaran bandar bersempena program itu.

Penganjuran program julung kali itu pastinya memberi impak kepada ekonomi negeri terutama dalam industri batik dan kraf apabila kumpulan peserta yang kebanyakannya terdiri daripada isteri kenamaan itu mengambil peluang berbelanja bagi mendapatkan produk Terengganu sebagai cenderahati dan koleksi peribadi masing-masing.

Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Malaysia, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), kira-kira jam 10.45 pagi tadi.

Sebelum itu, isteri Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Yang Dipertua Bakti, Datin Sri Hajah Noorainee Abd Rahman dan isteri Menteri Penerangan Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, Datin Seri Utama Maznah Rais pula tiba kira-kira jam 9.35 pagi.

Kontinjen tiba di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Suriati AliKira-kira 650 peserta yang terdiri daripada 14 pasukan dari seluruh negara sudah ‘berkampung’ di Kuala Terengganu bagi menyertai Program Tahunan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN) Se-Malaysia 2011, yang akan berlangsung selama tiga hari mulai Khamis (7 Julai).

Sebahagian daripada peserta mula tiba di bandar Kuala Terengganu sejak pagi Selasa (5 Julai) dengan menaiki pesawat serta bas dan ditempatkan di beberapa hotel di sekitar bandar ini.

Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) Malaysia, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor yang juga Isteri YAB Perdana Menteri, tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), kira-kira jam 10.45 pagi (6 Julai).

Manakala isteri YAB Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Yang Dipertua Bakti, Datin Sri Hajah Noorainee Abd Rahman dan Isteri Menteri Penerangan Komunikasi, Kesenian dan Kebudayaan, Datin Seri Utama Maznah Rais tiba kira-kira jam 9.35 pagi.

Ketiga-tiga tetamu kehormat itu disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Isteri , To’ Puan Seri Norliza Mahmud yang juga Yang Dipertua Ahli-ahli Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) dengan diserikan muzik gamelan.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, YB Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail dan semua barisan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat.

Hadir sama ahli-ahli Serikandi dan wakil dari setiap Pertubuhan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Barisan Nasional (BN).Datin Paduka Seri Rosmah akan menyampaikan ucapan pada majlis Perasmian Pembukaan Program di Stadium Negeri, Khamis ini.

Majlis tersebut dimulakan dengan perbarisan lintas hormat 14 kontinjen, lagu Negaraku dan Pembangunan Negeri Terengganu dan kemudiannya ucapan perasmian Dato’ Seri Haji Ahmad.Kira-kira jam 10.30 pagi acara badminton akan dimulakan Stadium Negeri manakala pada sebelah petang diadakan acara tenpin boling.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Abdul Razak akan menyampaikan hadiah kepada para pemenang di Stadium Negeri, kira-kira jam 2.30 petang, pada 9 Julai.

Manakala sebelah malam, acara Malam Sentuhan Songket yang merupakan majlis penutup program tersebut akan disempurnakan Perdana Menteri, pada jam 8.30 malam di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.


MB lawat mangsa kebakaran di Manir

Oleh: Kamarudin Mat AkibMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, melawat mangsa kebakaran di Kampung Durian Mas, Manir tengahari ini.

Beliau mengarahkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menyediakan pelbagai keperluan segera mangsa dan keluarga yang kini menumpang di rumah bapa mangsa di kampung yang sama.

Dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi itu, Hamid Mustafa, 44, yang turut mengalami penyakit sawan kehilangan dua anak perempuan kembar yang rentung dalam kebakaran tersebut.Anak beliau yang meninggal dunia ialah dua beradik kembar iaitu Fatin Fauzana dan Fatin Fauzanah.Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan membina sebuah rumah baru di tapak rumah lama keluarga berkenaan dalam tempoh terdekat ini.

Beliau turut menghulurkan bantuan kewangan kepada mangsa serta menyampaikan ucapan takziah di atas kehilangan dua anak dalam kejadian tersebut.