Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

07 April 2012

MMRC medan pelayar tempatan rebut slot Piala Monsun

Oleh FAUZI MOHD

Perlumbaan Sirkit Kapal Layar Malaysia (MMRC) pada 11 Mei hingga 23 September ini menjadi medan terbaik buat pelayar tempatan untuk merebut satu slot wildcard Piala Monsun 2012.

Pengarah T-Best yang juga penganjur kejohanan, Dato' Wan Hisham Wan Salleh berkata, kejohanan kali ini tidak hanya tertumpu kepada satu perlumbaan sahaja, sebaliknya tiga peringkat perlumbaan bakal dipertandingkan dan pemenang akan dinilai melalui kutipan mata tertinggi.

Hanya pemenang dengan mata tertinggi akan memperoleh wildcard ke Piala Monsun, Disember ini.

Tambah Wan Hisham, tiga peringkat perlumbaan tersebut akan berlangsung di tiga venue berlainan iaitu di Lumut, Perak untuk peringkat pertama, Pulau Indah, Klang bagi perlumbaan kedua dan terakhir di Pulau Duyung, Terengganu.

"Melalui tiga peringkat perlumbaan ini pelayar tempatan yang menyertai kejohanan ini berpeluang memperbaiki prestasi kumpulan," katanya kepada pemberita selepas majlis pengumuman tarikh MMRC di Kuala Lumpur semalam.

Sementara itu, Wan Hisham memberitahu, pihaknya akan cuba memperbaiki kelemahan yang ada bagi meningkatkan imej Piala Monsun.

"Setiap kali penganjuran kita mempunyai KPI (Petunjuk Prestasi Utama) tersendiri dan kali ini kita mahu melakukan yang lebih baik lagi malah melalui penganjuran ini juga kita dapat membentuk satu suasana yang baru pada Terengganu," jelasnya.


Terengganu ketuai 5 pasukan ke suku akhir Piala Khir Johari

Oleh FAUZI MOHD

Naib juara Liga Siri Super PSM 2011, Terengganu mengetuai lima pasukan yang mara ke suku akhir Kejohanan Sepak Takraw Kebangsaan Piala Emas Khir Johari Ke-49, 2012 di Dewan Majlis Perbandaran Manjung, Perak.

Turut menempah tiket peringkat kalah mati ke johanan berpasukan itu yang berlangsung malam ini ialah juara 2010 dan 2009, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selain Kelantan serta Pulau Pinang.

Terengganu hanya akan melengkapkan jadual perlawanan terakhir dengan tuan rumah pagi ini selepas mendahului Kumpulan D dengan menumpaskan Putrajaya, Kedah dan Negeri Sembilan 3-0.

PDRM pula mengesahkan kemaraan dengan mengejutkan juara bertahan yang dibarisi tiga pemain skuad elit dan ramai bekas pemain kebangsaan, Selangor 2-1 selain Perlis 3-0 dalam Kumpulan A.

ATM turut mengejutkan naib juara di Kuching, tahun lalu - Kuala Lumpur 2-1 dan Sabah 3-0 dalam Kumpulan B sementara muka baru Putrajaya dengan segelintir bekas pemain negara, menyaingi tiket suku akhir dari Kumpulan D dengan Negeri Sembilan.

Pulau Pinang dan Kelantan pula hanya perlu berentap bagi penentuan juara Kumpulan C setelah masing-masing mengalahkan dua lagi lawan, Sarawak dan Pahang.


MAIDAM salur RM30 juta untuk pendidikan anak Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (MAIDAM) mengeluarkan peruntukan sebanyak RM30 juta tahun ini berbanding RM19 juta tahun lalu bagi memenuhi keperluan pendidikan di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Wan Harujan Sulaiman berkata, peruntukan itu merangkumi kesemua keperluan dalam bidang pendidikan termasuk membiayai pengajian pelajar di universiti tempatan dan luar negara.

Beliau memberitahu, tambahan peruntukan itu dibuat berdasarkan pendekatan MAIDAM yang komited membangunkan bidang pendidikan dalam kalangan pelajar Terengganu sejajar dengan hasrat kerajaan negeri.

Jelasnya, daripada RM30 juta yang diperuntukkan tahun ini, RM2.2 juta adalah khusus untuk mengurus serta membiayai pengajian hampir 800 pelajar Terengganu di universiti tempatan dan luar negara.

Menurutnya, jumlah itu mencatatkan peningkatan berbanding RM1.2 juta yang diperuntukkan bagi tujuan sama tahun lalu.

"MAIDAM sentiasa komited untuk membangunkan bidang pendidikan dalam kalangan anak Terengganu kerana hanya dengan pendidikan sahaja mampu mengubah masa depan kehidupan seseorang," katanya semalam.

Beliau menyatakan demikian kepada pemberita selepas menyerahkan surat tawaran penajaan MAIDAM kepada pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia yang bakal menyambung pengajian dalam bidang perubatan di Jordan.

Menurut Wan Harujan, pihaknya turut menaja kira-kira 50 pelajar bagi meneruskan pengajian di Al-Ansar tahun ini berbanding 36 pelajar tahun lalu.

"Bagi mereka yang ingin menyambung pengajian ke Al-Ansar, mereka perlu memenuhi syarat yang ditetapkan iaitu mendapat 5A iaitu dalam Bahasa Melayu, Matematik, al-Quran dan al-Sunnah, Syariah Islamiah serta Agama Islam dan tiada C dalam mana-mana subjek," ujarnya.Pantai Merang janji ketenangan

Oleh: Suriati Ali

CUKUP mendamaikan, tenang dan udara yang menyegarkan, mungkin perkataan itu yang terpancul daripada mulut pengunjung jika berpeluang singgah di Pantai Merang, Setiu.

Terletak kira-kira 40 kilometer dari Bandar Raya Kuala Terengganu dan berada di kawasan perkampungan nelayan membuatkan pelancong seakan `terpikat’ dengan keindahan pantai yang bersih dan air laut membiru itu.

Deretan gerai menjual pelbagai jenis hasil laut seperti ikan, sotong, ketam dan udang segar sentiasa menjadi pilihan ketua keluarga dan suri rumah untuk dijadikan hidangan tengahari atau malam.

Jika ingin menikmati resepi air batu campur, air nyior (kelapa) ikan celup tepung dan tapai goreng pula, terdapat beberapa peniaga gerai makan setia menanti tetamu di kawasan itu.

Situasi itu menjadi antara faktor mengapa Pantai Merang terus tersohor walaupun terdapat banyak pantai lain di Terengganu.

Pada hujung minggu dan cuti sekolah, orang ramai termasuk pengunjung luar Terengganu pasti mengambil peluang membawa keluarga masing-masing untuk beriadah dan berkelah.

Bagi penduduk terutama golongan muda di perkampungan itu, mereka gemar menjadi pantai itu sebagai `port’ bagi membuktikan kehadalan dengan bermain bola sepak pantai dan bola tampar.

Apa yang istimewanya di pantai itu terdapat lagun yang memisahkan antara kawasan air masin dan daratan. Selain itu, kelihatan juga benteng pemecah ombak yang membolehkan ramai penduduk mencari hasil laut dengan aktiviti menjala dan memancing.

Berdekatan dengan pantai itu terdapat taman reakreasi yang menawarkan kemudahan seperti bilik seminar, tapak perkhemahan, tapak sukaneka dewan orang ramai, tandas dan surau.

Mereka mereka yang ingin bermalam pula, bilik penginapan turut disediakan dengan mengenakan kadar sewa yang berpatutan iaitu serendah RM40 sahaja.


Manis fm bijak pikat pendengar

Oleh: Suriati Ali

Manis fm yang menggunakan `tagline’ ‘Pilihan Terunggul Di Pantai Timur’ bijak memikat hati pendengar melalui persembahan hebahan dan muzik yang menarik sepanjang 24 jam bersiaran setiap hari.

Radio Manis FM dengan rasminya akan menjadi radio kerajaan negeri selepas selesai proses pengambilalihan stesen berkenaan oleh Lembaga Tabung Amanah Terengganu (LTAT), dalam tempoh terdekat.

Liputan stesen berkenaan boleh diikuti melalui gelombang 102.0 fm bagi mereka yang tinggal di kawasan Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu; 90.6fm (Besut, Kelantan dan Selatan Thailand) manakala 95.1 fm (Kemaman dan Pahang).

Radio itu bukan saja menyiarkan lagu pilihan pendengar, malah setia melaporkan berita terkini serta pelbagai program menarik berkaitan negeri ini serta Kelantan dan Pahang.

Pelbagai pendekatan digunakan pihak pengurusan Manis fm, termasuk mewujudkan segmen Masalah dan Aduan, Carta Hit & Irama Kita, Aku Ucapan & Lagu, Layan Jiwang 678, agar tidak menjemukan pendengar.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengumumkan Manis fm yang masih berpengkalan di Kota Bahru, Kelantan, dalam proses untuk berpindah ke Kuala Terengganu bagi membolehkannya bersiaran 24 jam.

Menurutnya, pihak pengurusan radio itu kini sedang giat membaik pulih beberapa kelemahan yang dikenal pasti sebelum stesen radio itu bersedia berpindah.ke tempat baru.

“Jutaan pendengar pasti tidak lagi mengalami gangguan jika aspek penting dilaksanakan seperti penukaran peralatan lama kepada baru, baik pulih transmisi atau stesen pemancar radio,” katanya.

Katanya, rasional pembelian stesen radio itu kerana ia merupakan pelaburan yang strategik dan dapat menyalurkan maklumat kerajaan secara lebih luas dan menyeluruh.

“Setakat ini tiada lagi negeri melainkan Terengganu yang memiliki stesen radio sendiri.

“Kerajaan negeri secara amnya mengetahui dan apa yang dilaksanakan itu sudah tentu boleh mendatangkan kebaikan kepada kedua-dua pihak iaitu rakyat dan negeri,” katanya.

Kemaman anjur tilawah peringkat daerah

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Bertempat di Masjid Bukit Kuang, lapan peserta akhir telah menyertai pertandingan Tilawah Al-Quran yang bertemakan “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah” di mana pemenang bagi kategori qari dan qariahnya akan bertanding untuk ke peringkat negeri Terengganu yang di jangka pertengahan Mei ini.

Seramai Sembilan jemaah hakim yang mengadili kesemua peserta pada pertandingan itu dari segi tajwid, fasahah, taranum dan suara yang dipengerusi sendiri oleh Pegawai Agama Daerah Kemaman.

Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pertandingan tilawah al-quran diperingkat negeri kemungkinan akan diadakan di Padang Astaka, Kemaman. Beliau amat berharap johan Qari dan johan Qariah pada malam itu akan menggunakan masa yang ada sebaik mungkin untuk berlatih dengan lebih tekun dari segi sebutan bacaan ayat-ayat al-quran, tarannum dan banyak lagi kemahiran yang lain.

Dalam ucapan beliau juga ada menyebut mengenai Sekolah Agama Imtiaz yang baru akan dibina dengan kos RM60 juta di kawasan Kijal dengan harapan ia dapat melahirkan ramai generasi muda yang pandai mengaji al-quran.

Johan qari peringkat daerah Kemaman ialah Encik Yahya Ali yang mendapat jumlah sebanyak 79% dan memenangi wang tunai sebanyak RM2,000 beserta plug, sijil penyertaan dan piala pusingan.

Naib johan dimenanggi oleh Encik Mohd Noor Hashim Harun yang memperolehi markah sebanyak 70% dan menerima wang tunai sebanyak RM1,000, sijil penyertaan dan plug manakala tempat ketiga jatuh kepada En. Abdul Rashid Abd. Kadir yang memperolehi markah sebanyak 68% dan mendapat wang tunai sebanyak RM800 beserta sijil dan plug.

Bagi kategori qariah pula disandang oleh Siti Fatimah Umat, naib johan dimenangi oleh Zah @ Tijah Said dan tempat ketiga dimenangi oleh Saloma Sahar.

Terengganu menuju negeri maju 2020

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar berharap kerajaan negeri dapat memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih mapan untuk kepentingan rakyat Terengganu pada masa depan sekaligus muncul sebagai negeri maju pada 2020.

Sehubungan itu, Dato’ Seri Haji Ahmad said berkata sejak empat tahun lalu, Terengganu meraih pelaburan yang besar melibatkan projek yang berimpak tinggi seperti pembesaran kilang besi Perwaja Steel Sdn Bhd dengan kos hampir RM300 juta, pembukaan kilang keluli bersepadu antara syarikat tempatan, Hiap Teck Venture Bhd dan China Shougang Group dari China (RM3.8 bilion) di Taman Perindustrian Berat di Kemaman serta mampu memberi peluang pekerjaan kepada 2,000 orang.

“Ladang ternakan akuakultur udang dengan kos RM250 juta dibuka di Kampung Nyatoh, Setiu yang bakal mengubah lanskap penternakan udang di Terengganu secara keseluruhannya,” katanya di sidang media selepas Majlis Perjumpaan Bersama Kakitangan Perkhidmatan Awam dan Persekutuan Negeri Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (4 April).

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata demikian sebagai mengulas pencapaian serta harapan beliau selepas empat tahun berjaya mentadbir Terengganu.

Katanya, pada Mei ini juga akan bermula kerja menambak tanah untuk industri akuakultur bagi ternakan udang putih di Marang dengan pelaburan kira-kira RM1 bilion yang akan memberi peluang pekerjaan kepada 1,000 orang serta pembukaan kilang berasaskan bioteknologi di Taman Polimer, Kertih bernilai kira-kira RM2 bilion yang akan bermula pertengahan tahun ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga berusaha menarik beberapa pelabur lagi untuk membuka kilang besi di Kemaman. Malah, terdapat tujuh syarikat yang menunjukkan kecenderungan untuk menjalankan pelaburan di Terengganu yang melibatkan lima syarikat dari China dan dua lagi masing-masing dari India serta Dubai.

Di samping itu juga, usaha membangunkan sektor pelancongan seperti mewujudkan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan utama di negara kita yang bakal dibuka kepada pelawat selewat-lewatnya pada 2014.

Katanya, dalam tempoh empat tahun juga, bidang pendidikan di negeri ini juga menunjukkan peningkatan yang ketara terutama dengan kejayaan mengungguli setiap peperiksaan awam (UPSR, PMR, SPM dan STPM).

“Kejayaan itu melalui usaha berterusan semua pihak menerusi program Terengganu Anjung Ilmu dan program `201052’ yang diharapkan akan menjadi kenyataan satu masa nanti.

“Bukan sahaja pendidikan, sebagaimana umum sedia maklum, dalam bidang sukan juga, Terengganu yang muncul sebagai kuasa baru sukan negara kerana kita menghasilkan ramai atlit terbaik dan merekod pelbagai kejayaan. Selain itu, kita akan menubuhkan akademi bola sepak dan akademi badminton serta merancang untuk mengadakan kemudahan sukan lebih baik pada masa depan,” katanya.
Program 1 Polis 1 Masjid dikitiraf Bukit Aman


Hamzah bersalaman dengan anggota peronda JPAM Besut

Oleh: Mohammad Ishak


Program 1 Polis 1 Masjid yang dilaksanakan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Besut di daerah itu dua sejak tahun lalu telah menarik Bahagian Pengurusan Polis Bukit Aman yang akan mengaplikasikan konsep tersebut di setiap kontigen polis di negara ini.

Timbalan Ketua Polis Terengganu, Datuk Hamzah Md Jamil berkata program yang diperkenalkan bagi mengeratkan hubungan baik antara masyarakat dan polis serta secara langsung memperkukuhkan kerjasama erat antara masyarakat dan polis dalam memerangi jenayah dianggap positif dan menarik.

Katanya, Program 1 Polis 1 Masjid memberi banyak impak yang positif kepada daerah Besut dalam mengeratkan hubungan dengan masayarakat serta memerangi jenayah sejak diperkenalkan di daerah itu.

“ Melalui program tersebut polis sentiasa mendapat maklumat yang terkini mengenai status keselamatan di kampung-kampung melalui perjumpaan antara polis dengan masyarakat di majlis-majlis masjid selepas waktu bertugas”, katanya ketika berucap kepada penduduk yang hadir di majlis Polis Bersama Mayarakat di pekan Kuala Besut disini hari ini.

Beliau memuji langkah IPD Besut yang turut memperkenalkan Programn 1 Polis 1 Sekolah dan 1 Polis 1 JKKK yang membukitkan kesungguhan pergurusan dalam mendapatkan kerjasama masyarakat dalam menjaga kestabilan dan keamanan dalam masyrakat.

Beliau berkata. polis tidak mampu untuk memainkan peranan dalam menjaga keamanan sekiranya tanpa pengelibatandaripada masyarakat setempat.

Katanya, dalam memantau tahap keselamatan setempat , ia lebih baik melibatkan penduduk tempatan itu sendiri yang lebih mengerti tentang keadaan masalah di kawasan mereka.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut dan Ketua Polis Daerah, Supt Kamaruddin Zakaria.

Pas pelopor solat Jumaat berasingan

Oleh: Cicit Laksamana

Isu solat Jumaat berasingan dalam satu kariah yang berlaku di Terengganu dan berlarutan sejak lebih 30 tahun lalu, masih belum selesai berikutan kedegilan penyokong Pas untuk meneruskan kegiatan tersebut walaupun ia bertentangan dengan ajaran Islam.

Walaupun masalah itu sudah berkurangan berbanding pada tahun 80-an, pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mengesan 11 masjid di negeri ini yang tidak diiktiraf pihak berwajib, masih menganjurkan solat Jumaat berasingan dalam satu kariah.

Pemimpin dan penyokong Pas sepatutnya menghayati Firman Allah s.w.t yang bermaksud “Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya." Surah an-Nisaa':59.

Malangnya kedegilan pemimpin dan penyokong Pas yang menjadi penyebab isu solat Jumaat berasingan dalam satu kariah sukar diselesaikan di Terengganu, menyebabkan ianya semakin parah apabila masalah itu dilaporkan menular ke negeri Selangor yang kini dikuasai pakatan parti pembangkang.

Kejadian tersebut dikatakan berlaku di Masjid Seksyen 27 Shah Alam dan ia mengecewakan umat Islam serta memperlihatkan belang sebenar Pas Selangor yang sanggup ‘menjual’ agama demi kepentingan politik.

Masalah ini secara jelas memperlihatkan sikap, sifat dan ideologi pemimpin Pas yang korup, tidak bertamadun dan bertentangan dengan Islam sendiri.

Mereka sanggup menghasut ahli-ahli Pas dan penyokong parti itu melakukan pelbagai kegiatan yang bertentangan dengan ajaran Islam, termasuk mengadakan solat Jumaat secara berasingan.

Sepatutnya masyarakat Islam sedar walau siapa pun imam yang dilantik pihak berkuasa agama Islam, para makmum dan ahli kariah hendaklah menerima perlantikan tersebut dengan hati terbuka; selagi imam yang dilantik tidak boleh dipertikaikan kelayakannya sama ada dari segi bacaan mahu pun keperibadian dan kelimuannya.

Di Terengganu, masih ada iman masjid terdiri daripada orang Pas atau mereka yang tidak berparti, tetapi pihak yang berwajib khususnya JHEAT, tidak mengambil tindakan memecat mereka.

Ini kerana selagi mereka yang dilantik menjadi imam tidak melanggar peraturan agama Islam yang ditetapkan oleh Ulil Amri dan mereka diterima oleh ahli kariah, maka tidak ada sebab untuk JHEAT mengambil tindakan.

Ciri penting dalam peradaban Islam ialah kepatuhan kepada Ulil Amri selagi pemerintah tersebut tidak menyuruh kita melakukan perkara mungkar dan menghalang umat Islam melakukan ibadat.

Justeru dalam kes solat Jumaat secara berasingan ini, tidak ada sebarang alasan yang boleh merasionalkan tindakan penyokong Pas memboikot imam yang dilantik oleh JHEAT mahu pun Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk mengadakan solat Jumaat kedua di masjid yang tidak diiktiraf pihak berwajib.

Majoriti penduduk negara ini bukanlah manusia yang bodoh atau boleh diperbodohkan dengan mempergunakan agama dan imej Islam semata-mata.

Tenyata pemimpin Pas cuba mempergunakan perlantikan imam oleh pihak berwajib sebagai satu agenda politik mereka.

Apa yang hebat sangat orang-orang Pas berebut menjadi imam hinggakan mereka berani memecah belahkan masjid dengan mengadakan solat Jumaat secara berasingan?

Ini semua agenda politik Pas semata-mata untuk memecah-belahkan umat Islam bagi mencapai impian mereka menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Bagi mereka yang melakukan solat Jumaat secara berasingan perlulah bertaubat sebelum terlambat.

Ingatlah pesan Rasulullah s.a.w, "Sesiapa yang meninggalkan ketaatan kepada (pemerintah Islam) dan meninggalkan jamaah (keluar dari mentaati pemerintah), kemudian ia mati, maka matinya adalah kematian jahiliyah." - Ibn Taimiyah.

Pas selalu menggunakan alasan bahawa imam yang mereka suka sebagai diterima oleh ahli kariah, tetapi ia tidak pernah dibuktikan secara fakta dan statistik.

Sebaliknya selalu kita lihat golongan yang menolak imam yang dilantik dan mengerjakan solat berasingan merupakan golongan minoriti dan kadang-kadang diimpot dari luar bagi meramaikan jumlah mereka.

Dalam hal ini, kita patut bersyukur dengan tindakan JHEAT yang tidak jemu-jemu menangani isu solat Jumaat secara berasingan.

Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohd. Rozali Salleh berkata, kebanyakan masjid tersebut terletak di Besut dan Marang di mana pihaknya sentiasa memantau perkembangan tesebut.

Beliau berkata, jumlah masjid tidak diiktiraf kerajaan yang masih menganjurkan solat Jumaat secara berasingan sudah menurun berbanding 23 buah sebelum ini.
"JHEAT telah membuat pemantauan dan akan menyerahkan laporan lengkap kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) untuk tindakan lanjut.

"Sebuah jawatankuasa kecil akan ditubuhkan bagi memperhalusi perkara itu sebelum dipersembahkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin," katanya.
Isu tersebut turut mendapat perhatian Sultan Mizan Zainal Abidin baru-baru ini yang turut melahirkan rasa dukacita kerana masih berlaku kejadian dua solat Jumaat dalam satu kariah di beberapa daerah di Terengganu.

Baginda bertitah, kejadian seumpama itu boleh mencemar serta menodai kesucian agama Islam seterusnya menyebabkan umat Islam dihina dan dipermainkan.

Haji Mohd. Rozali berkata, senario itu dikesan berlaku sejak sekian lama berikutan wujud pihak tertentu cuba menghalang pihak berkuasa menjalankan penguatkuasaan.

"Ada juga segelintir penduduk bertindak luar jangkaan dengan tidur di bawah jengkaut bagi menghalang tindakan kita," katanya.

Beliau juga berharap supaya tiada mana-mana pihak yang mencampuri urusan pentadbiran di masjid-masjid di negeri ini dengan politik atau kepartian.

06 April 2012

Jalan alternatif baru buat penduduk Rhu Rendang

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri meluluskan projek pembinaan jalan yang menghubungkan simpang Bukit Kor ke jalan Kilang Emas Lubuk Mandi, Rusila, Marang sepanjang 1.7 kilometer sebagai laluan alternatif kepada penduduk Marang menghala ke Bukit Payong.

Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku, berkata peruntukan bagi membina jalan baru itu dianggarkan melibatkan peruntukan sehingga RM8 juta.

“Pada dasarnya kerajaan bersetuju meluluskan permohonan itu dan meminta kami menyediakan `lay out’ baru untuk membangunkan infrastruktur dengan menggunakan peruntukan tahun depan.

“Pembinaan jalan alternatif itu memberi kemudahan kepada kebanyakan penduduk di Rusila (Marang) terutama seperti Taman Kalongan Melur dan Kalongan Mas serta taman perumahan baru dimajukan mengandungi 20 hingga 30 rumah setiap taman yang sebelum ini hanya menggunakan satu jalan saja,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Haji Nik Dir berkata, apabila `lay out’ pembinaan jalan itu selesai dalam tempoh terdekat, kerja-kerja awal pembinaannya akan dimulakan tahun depan bagi memudahkan penduduk menggunakan jalan baru ke Bukit Payong, selain jalan sedia ada.

Bagaimanapun, pihaknya akan memastikan sebelum projek itu dimulakan dan siap sepenuhnya, akses jalan dapat dibina terlebih dahulu dengan peruntukan antara RM300,000 hingga RM400,000 bagi membolehkan ia dilalui pada musim kemarau.
PFS tawar pelbagai pekej katering menarik

Oleh: Suriati Ali

DAHULUNYA pemilik nama Mohd Pozi Hassan, 28, bergelar `tauke’ Nasi Ayam Periuk Besar , di Shah Alam, Selangor, kini beliau digelar pula pengusaha Pozi Food Services (PFS) yang menawarkan pelbagai pakej katering menarik.

Perniagaan nasi ayam terpaksa ditutup kerana usahawan muda itu ingin berhijrah dan berbakti di tanah kelahiran sendiri sambil membantu beberapa penduduk setempat mendapatkan pekerjaan.

Membuka perniagaan di Taman Tanjung Permata, Gong Badak, Kuala Terengganu nyata berbaloi apabila PFS kini menjadi pilihan penduduk setempat jika ingin mengadakan kenduri kahwin, rumah terbuka, kenduri akikah dan majlis berkhatan.

Program Tunas Mekar peringkat negeri Terengganu yang diikuti selama setahun iaitu pada 2006 memberi penuh makna bagi Encik Pozi kerana dapat mengetahui selok belok ilmu perniagaan berkaitan restoran dan katering secara lebih mendalam.

Melalui program itu, beliau mampu menguruskan PFS secara lebih bersistematik, cekap dan teratur kepada ratusan pelanggan.

Encik Pozi yang memiliki Diploma Teknologi Tektil dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, berkata sejak dibangku sekolah lagi, dia bercita-cita mahu memiliki perniagaan sendiri kerana beranggapan mudah untuk membuat keputusan selain tidak mahu terikat dengan arahan majikan.

“Menggunakan moto perniagaan `Pakar Sajian Makanan Anda’, PFS yang dibantu lapan pekerja mampu menambat hati pelbagai agensi kerajaan, swasta mahupun persendirian.

“Rata-rata pelanggan terdahulu seperti Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, RHB Bank Wilayah Timur, Universiti Malaysia Terengganu, Universiti Sultan Zainal Abidin, Yayasan Islam Terengganu dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri berpuas hati di atas perkhidmatan dan layanan yang diberikan,” katanya.

Setiap kali mendapat tempahan PFS berazam menyajikan makanan berkualiti dan memberi layanan terbaik supaya pelanggan tidak serik dan kembali mendapatkan perkhidmata yang disediakan

Pada masa sama, Encik Pozi turut membuka Pozi Kiosk di UniSZA sebagai usaha memperluaskan perniagaan sedia ada.

Pozi Kiosk yang dibuka awal 2009 mendapat sambutan menggalakkan di kalangan pelajar yang ingin merasai makanan segera seperti buger, jagung cawan dan waffle.


Bilangan pesakit di hospital milik TDM meningkat

Oleh: Suriati Ali

TDM Berhad syarikat pegangan pelaburan milik kerajaan negeri mencatatkan peningkatan terhadap bilangan pesakit yang mendapatkan khidmat rawatan di hospital-hospital miliknya dalam tempoh empat tahun beroperasi.

Ketua Pegawai Eksekutif TDM Berhad, Badrul Hisham Mahari berkata, bilangan pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan sangat membanggakan iaitu seramai 144,930 pesakit dilaporkan pada tahun lalu, 115,870 pesakit pada 2009 dan 2008 seramai 102, 950 pesakit,” katanya.

Katanya, TDM turut mensasarkan 100 peratus penambahan jumlah katil pesakit kepada 412 buah di semua empat hospital berkenaan pada tahun 2014 iaitu 150 katil di KMC, KTS (150), TDMC (90) dan KJMC (42).

“Selain aktiviti perladangan yang menjadi penyumbang utama keuntungan syarikat katanya, sektor kesihatan telah menyumbang sebanyak 5 peratus daripada jumlah itu setiap tahun setiap tahun dengan RM10.6 juta pada tahun lalu, RM10.6 juta (2010) dan RM8.3 juta (2009).

“TDM yang turut mengambilalih Taman Desa Medical Centre (TDMC), Kuala Lumpur pertengahan tahun lalu yakin pelaburan yang dibuat itu mampu memberi pulangan yang baik kepada syarikat,” katanya

Katanya, dalam perkembangan terbaru, TDM Berhad akan membina Hospital Pakar Kuala Terengganu (KTS) baru membabitkan peruntukan lebih RM170 juta di Batu Burok, Kuala Terengganu.

“Hospital setinggi lapan tingkat dan dilengkapi 130 katil itu akan menggantikan KTS di Jalan Kamarudin, Kuala Terengganu yang kini beroperasi pada tahap kapasiti dan hampir maksima.

Katanya, KTS yang bakal dibina awal Jun nanti di kawasan seluas 2.4 hektar bakal menjadi sebuah hospital pakar terulung di Bandar Raya Kuala Terengganu di mana berupaya memberi rawatan kepada kira-kira 338,000 penduduk.

“KTS di Jalan Kamarudin bakal ditamatkan operasi sebaik KTS baru dapat operasi sepenuhnya kelak iaitu pertengahan 2014 nanti.

“Hospital ini akan menyediakan kemudahan penjagaan kesihatan yang lebih sempurna dan komprehensif kerana turut menyediakan kelengkapan seperti lima dewan bedah, bilik rawatan rapi (ICU) dengan dilengkapi 12 katil dan 281 petak tempat letak kereta,” katanya.

Hospital sedia ada yang mempunyai 33 buah katil, satu ICU dengan dua buah katil dan dua dewan bedah tidak lagi kondusif, beroperasi pada tahap kapasiti atau hampir maksima.E-Book untuk anak-anak istimewa

Oleh: Nurul Aziela Saberi
Kompleks Penyayang Kampung Mak Chili telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan buat kali ke- 3 yang telah dirasmikan oleh isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, baru-baru ini.

Sebanyak 8 e-Book telah disumbangkan kepada PDK Kompleks Penyayang Mak Chili untuk kanak-kanak istimewa mengenali dunia IT. Sumbangan ikhlas tersebut telah dihadiahkan oleh Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT).

Sekitar kawasan Kemaman terdapat tujuh Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) manakala di seluruh Terengganu pula keseluruhannya mempunyai 42 buah PDK.

Selain daripada itu, Badan Amal dan Kebajikan di seluruh negeri akan bekerjasama dengan Semai Bakti untuk melaksanakan beberapa program di bawah PDK di mana Semai Bakti sebelum ini telah banyak menganjurkan pelbagai program antaranya Karnival Jualan dan lawatan ke Kuala Lumpur.

Dalam ucapannya, To’ Puan Seri Norliza berkata, anak-anak istimewa ini perlu diberi perhatian yang khusus kepada mereka. Guru-guru mahupun pelatih perlu lebih berdedikasi dalam menjalankan tanggungjawab mereka agar anak-anak istimewa itu tidak merasa tersisih daripada anak-kanak lain.

Beliau juga amat berbangga dengan pencapaian adik Mohd Azlan Bin Mat Lazim yang telah berjaya memenangi pingat gangsa dalam Sukan Olimpik baru-baru ini. Keadaan ini jelas membuktikan, sekiranya diberi peluang dan perhatian khusus kepada mereka akhirnya mereka akan menunjukkan pencapaian yang membanggakan.

To’ Puan Seri Norliza turut meluangkan masa melawat bilik pengajaran dan pembelajaran sebelum meninggalkan PDK serta menyampaikan sumbangan peribadi sebanyak RM5,000 kepada Kompleks Penyayang.

Turut hadir Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) Tuan Haji Roshali Taha, Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Kemaman En. Ghazali Awang, dan Pengerusi PDK Kompleks Penyayang Tuan Haji Mohtar @Mukhtar Mohd.
Umno jaga rakyat – MB

Oleh: Kamarudin Mat Akib

“Murninya perjuangan Umno, walaupun sering dimaki dan dicaci dengan pelbagai tuduhan dan gelaran, kita tetap beri bantuan kepada rakyat tanpa mengira fahaman politik,” itu kata-kata yang biasa diutarakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, ketika berucap pada majlis bersama rakyat.

Memperincikan kata-kata itu, rakyat Terengganu boleh dikatakan amat bertuah kerana mereka sentiasa mendapat bantuan yang jauh lebih banyak berbanding penduduk negeri-negeri lain.

Jika tahun ini rakyat seluruh negara, termasuk di Terengganu mendapat bantuan Kerajaan Pusat RM100 bagi semua pelajar, penduduk negeri ini turut mendapat ‘bonus’ bantuan antara RM100 hingga RM200 untuk membeli pakaian seragam sekolah, sumbangan kerajaan negeri.

Di Terengganu, setiap pelajar yang berjaya masuk ke sekolah asrama penuh diberi bantuan RM500 manakala bantuan persediaan pelajar ke peringkat universiti dan institusi pengajian tinggi pula berjumlah RM1,000 untuk ijazah, diploma (RM700) dan sijil (RM500).

Semua pelajar dari Tahun Empat hingga Tahun Enam di negeri ini diberi e-Book secara percuma di mana hanya Negeri Terengganu saja yang berbuat demikian.

Menteri Besar menyediakan peruntukan yang besar pada setiap tahun bagi menggantikan atap rumah penduduk kampung yang bocor kerana masalah itu sering dikaitkan dengan kesusahan rakyat.

Mulai tahun 2010, kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM10 juta bagi menubuhkan Tabung Penyakit Kronik di mana penduduk tempatan yang menghidap penyakit kronik dibiayai kos rawatan untuk menyembuhkan penyakit mereka.

Melalui Tabung Darul Iman pula, mulai 2009 hingga November 2011, seramai 7,579 orang mendapat manfaat daripada tabung itu melibatkan perbelanjaan RM6.37 juta.

Tahun ini kerajaan negeri mencarumkan RM5 juta lagi kepada Tabung Darul Iman di mana RM2 juta digunakan untuk bantuan sosial perubatan iaitu membantu pesakit yang kurang mampu membiayai kos rawatan perubatan atau pembelian peralatan perubatan.

Sesuai dengan sikapnya yang begitu cakna kepada mereka yang ditimpa musibah, Menteri Besar tetap meluangkan masa untuk melawat mereka yang terlantar sakit di rumah masing-masing di seluruh negeri.

Kadang-kadang dalam kesibukan tugas harian, beliau meluangkan masa untuk melawat mangsa yang mengalami kes ragut, disimbah asid atau kemalangan lain yang dimasukkan ke hospital.

Menjelang Aidilfitri pula, dana khas Hari Raya dikeluarkan bagi membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah membeli keperluan bagi menyambut hari lebaran.
Di sesetengah kawasan, Menteri Besar akan ‘turun padang’ mengagih-agihkan dana tersebut kepada rakyat.

Manakala masyarakat Tionghua yang layak turut berpeluang menikmati bantuan khas RM300 setiap orang, setiap kali menyambut Tahun Baru Cina.

Dengan kesungguhan beliau membela nasib rakyat dan kesederhanaannya sejak dahulu hingga sekarang, tidak hairanlah jika sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional semakin meningkat.

Bagi membalas sokongan rakyat itu, kerajaan BN pimpinan Dato’ Seri haji Ahmad akan terus merancang pelbagai program bagi kesejahteraan dan kepentingan rakyat Terengganu.

Di mana-mana saja, setiap kali ucapannya, Menteri Besar pasti tidak lupa menyampaikan kata-kata keramat ini, “Kerajaan tidak pernah minta rakyat menebas, buat macam-macam kerja berat. Cuma satu saja yang kita minta dari rakyat, UNDILAH BN BILA TIBA PILIHAN RAYA”.
05 April 2012

TDM bakal bina KTS baru

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri melalui anak syarikat Terengganu Development Management (TDM) Berhad, akan membina Hospital Pakar Kuala Terengganu (KTS) baru membabitkan peruntukan lebih RM170 juta di Batu Burok, Kuala Terengganu.

Hospital setinggi lapan tingkat dan dilengkapi 130 katil itu akan menggantikan KTS di Jalan Kamarudin, Kuala Terengganu yang kini beroperasi pada tahap kapasiti dan hampir maksima.

Pengerusi TDM Berhad, Datuk Haji Roslan Awang Chik, berkata KTS yang bakal dibina awal Jun nanti di kawasan seluas 2.4 hektar bakal menjadi sebuah hospital pakar terulung di Bandar Raya Kuala Terengganu di mana berupaya memberi rawatan kepada kira-kira 338,000 penduduk.

Katanya, KTS di Jalan Kamarudin bakal ditamatkan operasi sebaik KTS baru dapat operasi sepenuhnya kelak iaitu pertengahan 2014 nanti.

“Hospital ini akan menyediakan kemudahan penjagaan kesihatan yang lebih sempurna dan komprehensif kerana turut menyediakan kelengkapan seperti lima dewan bedah, bilik rawatan rapi (ICU) dengan dilengkapi 12 katil dan 281 petak tempat letak kereta.

“Hospital sedia ada yang mempunyai 33 buah katil, satu ICU dengan dua buah katil dan dua dewan bedah tidak lagi kondusif, beroperasi pada tahap kapasiti atau hampir maksima,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Agong Luar Biasa TDM di Hotel Primula, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Badrul Hisham Mahari dan Ketua Pegawai Eksekutif KTS, Cik Zawiah Shariff.

Datuk Haji Roslan, langkah itu membuktikan TDM Berhad sentiasa komited dalam pelaburan berasaskan sektor kesihatan di negara ini setelah kejayaan syarikat itu mengendalikan dua hospital, Kelana Jaya Medical Centre (KJMC) dan Kuantan Medical Centre (KMC) sejak 1996.

Katanya, TDM yang turut mengambilalih Taman Desa Medical Centre (TDMC), Kuala Lumpur pertengahan tahun lalu yakin pelaburan yang dibuat itu mampu memberi pulangan yang baik kepada syarikat.


Pemimpin dan ahli koperasi sertai Himpunan Koperator 1Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kira-kira 3,000 pemimpin dan ahli koperasi dari seluruh negeri akan menghadiri majlis Himpunan Koperator 1Terengganu di Stadium Negeri, pada jam 3 petang, 12 April depan.

Program yang julung kali diadakan itu bertujuan melahirkan penghargaan dan terima kasih para peserta yang menyertai koperasi, kepada Kerajaan Negeri Terengganu yang selama ini banyak membantu memajukan koperasi di negeri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan merasmikan program tersebut dan menyampaikan ucaptama kepada seluruh pemimpin dan koperasi yang mewakili 492 organisasi berkenaan.

Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terenganu, Encik Osman Ismail, berkata pihaknya amat berbesar hati kerana diberi tanggungjawab mengendalikan program tersebut dengan kerjasama kerajaan negeri.

“Program ini bertujuan menyediakan wadah kepada pemimpin dan ahli koperasi di seluruh negeri untuk bertukar-tukar pandangan bagi memajukan koperasi masing-masing.

“Ia juga bertujuan merapatkan silaturahim antara pemimpin dan ahli koperasi yang sebelum ini amat jarang bertemu muka kerana kesibukan masa dan jarak yang jauh antara satu sama lain,” katanya pada sidang media di sebuah hotel di Bandar Kuala Terengganu, hari ini.

Beliau berkata, pihaknya akan menyampaikan maklumat secara lebih jelas kepada ahli-ahli koperasi mengenai kepentingan penubuhan koperasi dan peluang sedia ada bagi memperbesarkan perniagaan mereka.

Sempena program tersebut, pihak SKM turut menganjurkan pameran dan ruang niaga kepada usahawan kecil untuk memasarkan produk masing-masing kepada orang ramai di perkarangan stadium berkenaan.

Pada majlis itu juga, pihak SKM juga akan menyampaikan cek-cek pinjaman perniagaan kepada koperasi-koperasi yang berjaya memohon pinjaman berjumlah RM18.3 juta bagi memperbesarkan perniagaan masing-masing.Wanita masuk ‘zon pecut’

Oleh; Esah Abdullah

Gerak gempur jentera Juara Rakyat (JR) Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu sudah masuk ke fasa terakhir dalam misi menawan hati pengundi hingga ke akar umbi.

Kalau pada awal tahun (2012) jadual bertemu empat mata dengan 603,401 pengundi melalui 12,000 JR di lapan Parlimen, kini gerak kerja dipecah kepada kelompok kecil untuk menyusuri ke setiap lokaliti.

“Hasil gerak kerja JR yang tidak pernah mengenal jemu kita berjaya buat bacian 100 peratus pengundi di negeri ini,” kata Ketua Penerangan, Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan negeri, Hajah Wan Maznah Nong.

Katanya, bermula awal bulan Mac lalu, jentera wanita telah masuk ‘zon pecut’ dengan membuat pemutihan terhadap pengundi yang sedang bertengek ‘atas pagar’ iaitu istilah kepada mereka yang bersikap seperti lalang.

“Kita akan menjejaki setiap tangga rumah penduduk di kampung-kampung untuk mendapat gambaran jelas kecenderungan isi keluarga,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Katanya, usaha yang digerakkan melalui ketua lima (K5) iaitu seorang JR menjaga lima keluarga dilihat berjaya memberi khidmat kepada masyarakat kampung dalam apa juga suasana dan keadaan.

Dalam pada itu, JR bertanggung jawab menjadi pemerhati setiap kedatangan tetamu yang tidak diundang yang mungkin membawa maksud tersirat.

“Hubungan dan keakraban yang sedia terjalin lebih memudahkan jentera wanita untuk menghadapi ‘perang besar’ yang akan datang pada bila-bila masa saja,” katanya.

Sehubungan itu, sambil menanti tarikh Pilihan Raya Umum (PRU), wanita melalui Skaud Sayang meneruskan aktiviti ziarah dan sembang petang untuk mengeratkan silatulrahim.
Penjawat awam negeri dan Pusat wujud gagasan, persefahaman : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta semua kakitangan perkhidmatan awam Persekutuan dan negeri mewujudkan satu gagasan dan persefahaman bagi melancarkan jentera kerajaan terutama dalam aspek memberi perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat bawahan.“Di bawah program `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’, antara orang politik, kakitangan Kerajaan Pusat dan negeri perlulah bekerjasama dalam apa juga perancangan yang dibuat kerana rakyat yang berhak mendapat perkhidmatan terbaik.

“Apa juga program yang kita rancang dan laksanakan, rakyat jugalah yang perlu menikmati hasilnya, di samping program di bawah Kerajaan Pusat menerusi gagasan 1Malaysia, `Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan,” katanya ketika berucap di Majlis Perjumpaan Bersama Kakitangan Perkhidmatan Awam dan Persekutuan Negeri Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Setiusaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Terengganu, Haji Ahmad Shahrom Haji Yasin.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, penjawat awam yang dibayar gaji oleh Kerajaan Pusat mahu pun negeri perlu menunaikan tanggungjawab kepada rakyat sebaik mungkin kerana rakyat akan menilai sejauh mana mutu perkhidmatan yang diberikan kepada mereka.

“Amanah haruslah dipikul demgan sebagik mungkin. Bagaimanapun, `berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul’ kerana kami `orang politik’ terpaksa menjawab setiap lima tahun sekali.

“Bukan setakat lima tahun, kadangkala tidak sampai lima tahun kita perlu berhadapan dengan rakyat dan diadili oleh rakyat (ketika Pilihan raya Umum),” katanya.

Menteri Besar berkata, tanggungjawab beliau sebagai orang politik dan ketua pegawai kerajaan terpaksa menjawab dan mempertahankan sebarang tuduhan serta kesalahan yang dilakukan pegawai kerajaan di dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Katanya, sebagai contoh, kes Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak yang runtuh menyebabkan beliau perlu menjawab pelbagai kata-kata negatif mengatakan kerajaan tidak bertanggungjawab, rasuah, menyeleweng dan menyalah guna kuasa yang dilemparkan terhadap kerajaan.

“Saya bukan arkitek, saya bukan jurutera, saya juga tidak menjaga projek itu ketika dibangunkan, sebaliknya ada pegawai yang dilantik kerajaan bagi mengendalikan projek itu. Kita (kerajaan) hanya mengeluarkan dasar, tetapi kita terpaksa menerima tohmahan, tuduhan, penghinaan bagi pihak kerajaan.

“Segala kesilapan dan tuduhan itu disebarkan bukan sahaja di sidang Dewan Undangan Negeri, di akhbar-akhbar, tetapi juga di Facebook, SMS, twitter dan macam-macam lagi. Sebab itulah saya katakan kita perlu bekerjasama, perlu memahami tugas dan tanggungjawab kita bersama-sama,” katanya.

Selain itu, Dato’ Seri Haji Ahmad menasihatkan penjawat awam supaya lebih peka dan memahami setiap isu dan tidak hanya menerima sebarang tohmahan yang dilemparkan kepada kerajaan termasuk bertindak menyebarkan maklumat tidak tepat itu kepada umum.Suhakam perkenalkan program di sekolah

Oleh; Esah Abdullah

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) memperkenalkan program amalan terbaik di 17 buah sekolah terpilih di seluruh negara dalam usaha meningkatkan kesedaran dan budaya menghormati hak orang lain di peringkat usia muda.

Pesuruhjaya Suhakam (Bahagian Pendidikan dan Perhubungan Awam) , Prof. Emiritus Dato’ Dr. Mahmood Zuhdi Abdul Majid berkata, program yang diperkenalkan sejak tahun 2010 itu memilih lima buah sekolah menengah kebangsaan sebagai percubaan.

Katanya, tahun lalu sebanyak 12 buah lagi sekolah rendah jenis kebangsaan di seluruh negara dipilih untuk melaksanakan program tersebut melalui subjek tertentu mengikuti kesesuaian sekolah.

Menurutnya, program amalan terbaik dihasilkan melalui beberapa konvensyen yang disertai oleh Suhakam untuk mendidik masyarakat dan bukan hanya sekadar memberi maklumat sahaja.

Beliau berkata, pada masa ini Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) dan beberapa universiti sedang mengadakan kajian mengenai program tersebut dan dilihat ada menunjukkan peningkatan terutama pergaulan guru dan murid.

``Kita akan melihat sejauh mana cadangan daripada pakar-pakar melalui program pengenalan itu dapat diperluaskan ke sekolah-sekolah di seluruh negara,’’ katanya katanya kepada pemberita di majlis Suhakam Bersama Masyarakat semalam.

Tambahnya, Suhakam akan terus memberikan pengetahun melalui pendidikan terutama dalam membina budaya hormat menghormati hak orang lain dan Orang Kelainan Upaya (OKU).
‘Hantu mengundi’ lebih penting, tidak perlu layan isu murtad – Pemimpin PAS


Oleh FAUZI MOHD

Siapa saja umat Islam yang waras fikiran dan teguh pegangan agamanya takkan sesekali memandang remeh isu murtad kerana lumrah sebagai umat Nabi Muhamad S.A.W sepatutnya bila dicubit peha kanan peha kiri pun terasa sakitnya.

Tapi berbeza dengan pemimpin yang mendakwa memperjuangkan Islam Pas. Bagi mereka persoalan isu orang Islam dimurtadkan dianggap sekadar satu isu kecil yang tak wajar diperbesarkan.

Sebaliknya isu politik seperti pengundi hantu menjadi menjadi keutamaan untuk diperdebatkan selaras dengan perjuangan PAS untuk menawan Putrajaya dan mengangkat ‘pelakon video lucah’ tersohor negara sebagai Perdana Menteri.

Itulah reaksi pemimpin utama PAS Selangor, Dr. Abd Rani Osman sebaik saja diminta mengulas perihal Bekas Exco Selangor, Dato’ Dr. Hasan Ali yang mendedahkan video murtad bagi membuktikan kejadian memurtadkan umat Islam di Selangor memang benar-benar berlaku.

Mungkin, itu hasil ‘persefahaman’ yang dibuktikan pemimpin PAS bahawa parti itu sudah ‘sehati sejiwa’ dengan DAP dan PKR untuk melangkah kaki ke Putrajaya, termasuk merobohkan kubu UMNO di Johor.

Bukan sedikit gelodak hati umat Islam yang tercuit marah dengan kenyataan Dr. Abd Rani malah ramai juga penyokong Pas yang turut malu dengan pendirian tersebut yang amat bertentangan dengan dasar Pas yang selama ini mendakwa diri paling dekat dengan perjuangan IslamBOTR tawar hadiah lumayan


Oleh: Suriati Ali


Kerajaan negeri sekali lagi akan menganjurkan pertandingan Boat On The Road (BOTR) dalam usaha mempromosi Tasik Kenyir secara besar-besaran.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, program kali ketiga ini berlangsung selama tiga hari bermula 20 hingga 22 April depan di Tasik Kenyir dengan menawarkan hadiah yang cukup lumayan.

Pertandingan anjuran bersama kerajaan negeri dan Media Prima Berhad membabitkan TV3, TV8, TV9 dan Berita Harian, menarik kaki pancing seluruh negara dan peserta dari Indonesia dan Singapura dijangka turut serta.


BOTR 2012 ini diadakan lebih besar berbanding sebelum ini dengan penyertaan lebih 400 kaki pancing.

Mereka yang menaiki kenderaan 4X4 akan berlepas daripada tiga penjuru iaitu Sri Pentas, Damansara, Selangor; Lenggong, Perak dan Kemaman, Terengganu sebelum menuju ke lokasi pertandingan iaitu di Tasik Kenyir.

“Seperti tahun lalu, kita mengulangi tawaran hadiah wang tunai RM20,000 kepada pemancing yang berjaya menaikkan ikan naga (Arapaima Gigas) yang dipercayai mendiami tasik berkenaan,” katanya.
Katanya, tahun lalu kerajaan menawarkan hadiah RM10,000 kepada peserta jika berjaya membawa naik ikan berkenaan tetapi gagal dilunaskan oleh 200 pemancing yang menyertai pertandingan.

“Tahun ini, hadiah ditambah sekali ganda di samping sembilan jenis ikan lain yang ditetapkan pihak penganjur iaitu sebarau, siakap, kelah, kaloi, temoleh, baung, toman, belida dan patin,” katanya.

Selain memancing, turut diadakan beberapa acara sampingan termasuk sukan air dan demontrasi perlumbaan bot F1 yang diketuai seorang bekas pelumba wanita F1 dunia, Kay Marshall.

Orang ramai yang berminat dipelawa menyertai pertandingan di samping berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah seperti motosikal, barangan elektrik dan banyak lagi yang disediakan pihak penganjur.
Rangkaian 3G Clixster, Ameen dilancar Mei

Oleh FAUZI MOHD

Clixster, rangkaian mudah alih 3G terbaharu di negara ini dengan sistem perkhidmatan telekomunikasi pintar canggih berkonsepkan 'touch n go' akan dilancarkan Mei ini.

Talian Clixster yang disediakan syarikat Samata Communication mampu memberikan lebih banyak kemudahan kepada pelanggan termasuk melancarkan pembayaran bil dan perbankan dengan hanya sentuhan telefon bimbit pada alat yang disediakan.

Ketua Pegawai Eksekutif Samata Communication Sdn. Bhd., Noor Azlan Khamis berkata, setiap telefon bimbit akan dilengkapi pelekat serta kad SIM khas yang membolehkan pelanggan membuat pembayaran atas talian menggunakan platform 'New Field Communication' (NFC) yang menyerupai sistem ‘touch n go’.

Beliau memberitahu, penyediaan sistem terbaharu itu kelak akan menjadikan Clixster sebagai perintis di negara ini dalam teknologi tersebut, mengikuti Amerika Syarikat (AS), Jepun dan rantau Eropah.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Tanjung Clixster Mobile (TCM) dengan Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) semalam.

Pada majlis MoU itu, YPU diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azmi Razik, manakala TCM diwakili oleh Pengerusinya, Rasli Ibrahim.

Perjanjian persefahaman itu membolehkan YPU mengenal pasti usahawan-usahawan tempatan untuk merebut peluang perniagaan sebagai penjual serta ejen telekomunikasi Clixster di negeri ini yang mampu menjana pendapatan mereka.

Menurut Noor Azlan, serentak dengan pelancaran Clixster, satu lagi servis baru iaitu Ameen turut diperkenalkan dan kedua-duanya menyediakan pelbagai keistimewaan untuk para pelanggan antaranya caj berpatutan, bil percuma untuk tiga bulan pertama serta kemudahan mengakses Internet.

"Clixster dan Ameen akan dilancarkan serentak pada Mei ini dan buat masa ini kita masih dalam proses percubaan. Clixster lebih tertumpu kepada golongan muda, manakala Ameen pula untuk pengguna muslim.

"Kemudahan ini juga memberi kesempatan kepada penggunanya merakam serta memuat turun khutbah atau ceramah agama di masjid lain walaupun tidak berada di masjid berkenaan ketika itu," ujarnya.

"Kita jangka, Clixster dan Ameen ini mula dilancarkan selepas Persidangan Angkasa ke-23 di Kuala Lumpur Mei ini," katanya.


Kursus Ibu Kampung untuk isteri ahli jawatankuasa JKKK


Peserta kursus menyanyikan lagu "Keluarga Harmoni"

Oleh: Mohammad Ishak


Kursus “Ibu Kampung” bunyinya agak pelik tetapi modulnya amat berkesan dan disukai oleh peserta yang pernah menghadiri kursus berkenaan untuk isteri ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Negeri terengganu.

Keberkesanan kursus berkenaan diakui ramai peserta kerana mereka mendapat tip berguna terutama dalam aspek penampilan diri dan keyakinan diri daripada pengendali kursus Pakar Sosiologi Klinikal,Datuk Dr Wan Halim Othman

Kursus sehari anjuran Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) itu memberi tumpuan kepada isteri pemimpin JKKK bertujuan memberi pendedahan kepada peserta mengenai kemahiran serta teknik pendampingan dalam komuniti.

Kursus sama turut diadakan kepada isteri pemimpin JKKK bagi Parlimen Besut yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB),Gong Kemuntong, dekat Jertih, semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusof merasmikan kursus sesi pertama bagi tahun ini. Hadir sama Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh dan Pengarah YPK Mohd Shafaruddin Mustaffa.

Seramai 80 peserta mewakili isteri Pengerusi, Timbalan Pengerusi,Setiausaha, Bendahari dan Ahli Jawatankuasa JKKK daerah Besut menghadiri kursus berkenaan.

Ketika sisi kursus peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan bagi memudahkan pengendali kursus berinteraksi secara langsung selain sesi soal jawab secara spontan.

Dr Wan Halim yang juga pakar dalam kekeluargaan digemari peserta kerana penyampaian yang terus terang dan berkesan terutama membabitkan perhubungan suami isteri,keluarga dan komuniti.Motivasi Nur Liyana

Oleh: Aida Abd Rahman

Kelibat seorang penjaja nasi kukus yang bermotosikal roda tiga di sekitar Jalan Panji Alam, Kuala Terengganu ditunggu-tunggu pelanggan setia untuk mendapatkan sajian khususnya pada setiap tengah hari Ahad hingga Khamis.

Rutin harian Abdul Wahab Ronoh, 53 yang mencari rezeki dengan menjaja nasi bersama pelbagai pilihan lauk pauk seperti gulai ayam, terung berlada, ikan goreng dan ayam masak merah hasil air tangan sendiri dengan dibantu isteri, Noria Ambak, 50, sejak 28 tahun lalu kini memberikan pulangan yang tidak mampu dibayar dengan wang ringgit.

Selepas tiga anak gadis pasangan suami isteri itu berjaya melakar kecemerlangan dalam pelajaran, giliran puteri keempat, Nur Liyana, 18, pula meneruskan kesinambungan kakaknya apabila mencatat keputusan 10A+ 1A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011, baru-baru ini.

Tanpa desakan mahupun kongkongan keluarga, kesedaran Nur Liyana untuk membaiki taraf hidup keluarga yang serba sederhana, selain terbit motivasi melihat kesemua kakak, Norhartini, 28, graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun; Noor Suhaily, 27, graduan University Of Leeds, United Kingdom dan Nor Izzati, 21, ( Volvograd State Medical University, Rusia) mencetus suntikan semangat baginya meraih kejayaan serupa.

Kelebihan pelajar yang lahir tanggal 4 Januari 1994 mula terserlah sejak di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Budiman lagi apabila mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah dan memperolehi 9A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah, sebelum melestarikan kejayaan dalam SPM pula.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Agama (SMA) Sheikh Abdul Malek itu juga mahu tiga adiknya, Nur Nadirah, 17,(pelajar SMK Panji Alam), Afif Luqmanulhakim, 13, (pelajar SMA Sheikh Abdul Malek) dan Afiq Ihsan, 9, yang kini belajar di SK Seri Budiman pula merangkul kejayaan masing-masing kelak.

Tanpa mengehadkan masa dengan hanya menumpukan kepada pelajaran semata-mata, Nur Liyana turut meluangkan waktu menonton televisyen sebaik selesai mengulangkaji pelajaran. Dia turut membaca selain buku pelajaran, termasuk buku motivasi dan novel.

Gadis yang berpewatakan lembut itu turut mengamalkan doa dan solat hajat, selain memberi sepenuh perhatian dalam kelas supaya dapat memahami setiap apa yang dipelajari serta mengasah minda dengan membuat latihan dan menghadiri kelas tambahan di sekolah.

“Hasrat saya untuk menyambung pelajaran ke peringkat tertinggi dan suatu masa nanti mampu bergelar doktor pergigian serta memiliki klinik sendiri. Saya mahu mencurahkan khidmat kepada masyarakat, agama dan negara,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Sambil meletakkan ayahnya yang memiliki semangat kental, penyayang,penyabar serta bermotivasi tinggi sebagai idola, Nur Liyana berhasrat untuk merealisasikan impian lelaki selaku tunggak keluarga itu dengan menjadi anak solehah, meraih kejayaan dalam pelajaran serta mengubah fasa hidup mereka sekeluarga menjadi lebih senang dan selesa.

Menyingkap tabir kehidupan, menurut Nur Liyana, tugas harian ibunya bermula seawal jam 5 pagi bagi menyediakan bahan-bahan memasak, manakala dua jam kemudian, ayahnya pula akan ke pasar untuk membeli barang mentah seperti ikan dan sayur-sayuran.

“Sebaik sahaja segala lauk-pauk disiapkan, ayah akan mula keluar berniaga bermula jam 12 tengah hari dan pulang sebelum lewat petang, lazimnya antara jam 3 hingga 4 petang.

“Saya mahu mengubah kehidupan keluarga. Insya-Allah, selepas ini kedua ibu bapa saya tidak perlu bersusah-payah keluar bekerja lagi. Biar segala pengorbanan mereka berbalas dengan kejayaan kami,” katanya yang turut mengamalkan hubungan baik dengan ibu bapa dan guru supaya mendapat keberkatan dalam menimba ilmu.

Dari sisi lainnya, Nur Liyana turut berkongsi rasa bertuah dan berbangga melihat sektor pendidikan di Terengganu sentiasa berada di landasan terbaik dan mengungguli dalam setiap peperiksaan awam peringkat nasional.

“Saya turut berbangga kerana kita mempunyai seorang pemimpin yang begitu cakna. Menteri Besar sangat mementingkan pendidikan anak Terengganu. Pelbagai insentif, bantuan dan kemudahan disediakan seperti e-Book dan bantuan awal menyambung pelajaran kepada pelajar tanpa mengira latar kehidupan setiap pelajar berkenaan,” katanya menutup bicara.


04 April 2012

Ibu Merak ‘kecewa’ ADUN Bukit Tunggal tidak menjenguk anaknya

Oleh FAUZI MOHDAkhir tahun lalu, ADUN Bukit Tunggal, Dr. Alias Razak yang melakukan ‘Eksplorasi Terjah’ ke Pulau Terengganu Mati, Tasik Kenyir mendakwa projek Taman Burung di pulau seluas 1.7 hektar itu dibuat tanpa kajian dan tiada faedah ekonomi kepada rakyat.

Kerana terlalu gopoh untuk menjadi popular dengan menghentam projek-projek Kerajaan Barisan Nasional (BN), Timbalan Pesuruhjaya III PAS Terengganu itu turut mendakwa Pulau Burung sebagai ‘projek mengigau’.Tidak cukup dengan tohmahan itu, beliau yakin projek itu terpaksa dihentikan ‘separuh jalan’ berikutan banyak angsa dan itik di pulau itu ‘lesap’ dibaham biawak, musang dan burung helang.

Dalam perkara itu, Dr. Alias menjadikan biawak dan ular sawa sebagai alasan projek itu ‘mati’ separuh jalan dan Kerajaan BN tidak pandai mentadbir negeri.

Dari segi politik murahan, pemimpin PAS ‘terhutang budi’ dengan biawak dan ular sawa yang membaham angsa dan itik itu sehingga ia menjadi modal ceramah dalam kempen ‘PAS ganti UMNO’ di Terengganu.

Bagi kepimpinan Kerajaan Negeri serta pelbagai agensi lain seperti Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), perkara itu diatasi dengan bijak melalui langkah-langkah keselamatan lebih ketat di pulau itu.Selain memastikan ekosistem kehidupan spesies burung itu terjamin, pihak pengurusan pulau yang terletak empat kilometer dari Pengkalan Gawi itu turut membina beberapa prasarana sokongan seperti pagar elektrik, rumah rawatan dan bilik kuarantin.

Pekerja yang menyelia taman itu turut ditambah bagi tujuan pemantauan, aspek pemakanan dan kesihatan, termasuk kawalan pada waktu malam.Hasil daripada beberapa penambahbaikan itu, Pulau Burung yang siap dibina pada Jun 2010 itu mula menunjukkan hasil positif seperti termasuk kedatangan jumlah pengunjung yang cukup baik.

Tinjauan Teganukita hari ini mendapati hidupan spesies burung mula ‘serasi’ di Pulau Terengganu Mati apabila terdapat empat ekor burung Merak sudah mula mengeram dan seekor lagi sudah menetaskan tiga ekor baka baru sejak seminggu lalu.Perkembangan itu menunjukkan usaha manghalang ancaman haiwan pemangsa berhasil kerana burung Merak itu bebas mengeram telur masing-masing di umbi pokok dan tepi kayu mati di luar sangkar.

Sehingga kini, pulau berkenaan mengandungi 17 spesies burung berjumlah 153 ekor termasuk 62 ekor burung Kuang.

Turut dipelihara, 11 spesies itik dan angsa berjumlah 101 ekor.

Ia turut dilengkapi prasarana lain seperti jeti, pintu gerbang, jambatan gantung, menara tinjau, kolam ikan dan mini cafe.Turut menyertai lawatan itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan), Dato’ Mat Razali Kassim dan beberapa wakil pelabur dari Dubai.Rombongan berkenaan turut meninjau perkembangan pembangunan pulau bebas cukai di Pulau Bayas dan Taman Orkid di Pulau Hulu Selimbar.Perkembangan positif itu mampu menaikkan imej sektor pelancongan di Tasik Kenyir yang sebelum dan sehingga hari ini menjadi mangsa tohmahan pemimpin PAS untuk meraih undi pilihan raya.

Apa yang diharapkan pemimpin PAS terutamanya ADUN Bukit Tunggal, projek pembangunan yang sedang berjalan itu menemui kegagalan bagi mempelbagaikan isu ceramah mereka di seluruh pelusuk negeri.

Cerita ini bertambah lucu! Harapan PAS musnah dek kerana ada burung Merak yang mengeram dan menetaskan anak baru.

Mungkin tiga ekor anak burung Merak yang baru seminggu menetas itu bakal menjadi ‘musuh’ Dr. Alias di Tasik Kenyir kerana ‘kelahiran’ itu membuatkan Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu ‘malu muka’.

Teganukita mencadangkan kepada Dr. Alias melawat ‘bayi’ yang baru menetas itu dan membetulkan semula tohmahan beliau selama ini yang begitu mengimpikan hanya yang buruk berlaku di Tasik Kenyir.Pemuda Umno selami nasib rakyat

Oleh: Suriati Ali

Pemuda Umno kini sedang giat menggempur di seluruh kawasan bagi mengesan setiap masalah rakyat, selain menyakinkan bahawa Umno dan BN adalah parti yang mampu membela nasib rakyat.

Pergerakan Pemuda Umno Perhubungan Terengganu, Encik Saiful Bahari Dato’ Baharuddin, berkata kita mengatur gerak kerja mengikut peti undi.

Katanya, dengan bantuan Ketua-ketua Bahagian setiap kawasan, kita berjumpa dengan rakyat hingga ke akar umbi. Kita mahu mendengar keluhan mereka dan cuba menghulurkan bantuan apa yang termampu.

“Selain itu, kita juga sentiasa mengutamakan daftar pengundi bagi memastikan bilangan pengundi baru pro BN sentiasa bertambah dan ianya sudah pasti membantu kita untuk kekal mentadbir Terengganu,” ujarnya kepada Teganukita.

Katanya, pembangkang sering menabur fitnah terhadap Umno dan ini membuatkan rakyat keliru. Tugas kita adalah menerangkan kepada rakyat kedudukan sebenar.

“Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat berkuasa. Selepas itu, nasib rakyat tidak akan dibela. Sejak BN mentadbir negeri Terengganu, dapat dilihat hidup rakyat semakin selesa.

“Selaku sayap, kita akan membantu sebaik mungkin untuk memastikan Umno dan BN sentiasa menjadi pilihan rakyat. Walau apapun yang pembangkang fitnah, kita akan terus menyakinkan rakyat Terengganu bahawa kita adalah yang terbaik,” katanya.

Menurutnya, dia yakin Umno dan Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.

“Semua jentera parti di 32 Dewan Undangan Negeri sudah lama menyusun gerak kerja bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, dalam bakal diadakan dalam tempoh terdekat,” katanya.
1,002 bekas anggota Polis di Terengganu akan terima RM3,000


Balu bekas pesara polis terima RM3,000 daripada Pengerusi Perkep Besut


Oleh: Mohammad Ishak


Nasib bekas anggota polis yang bertugas ketika zaman darurat tidak pernah diabaikan, sebaliknya kerajaan Barisan Nasional (BN) kini memberi perhatian serius untuk membantu mereka yang pernah berjasa kepada negara.

Pengerusi Persatuan Bekas Polis Terengganu, Haji Hussein Awang Ngah berkata, menerusi bantuan yang disalurkan oleh Kerajaan Pusat, bekas anggota terbabit diberikan saguhati RM3,000 seorang tahun ini.

Katanya, di Terengganu seramai 2,000 bekas anggota polis yang berkhidmat ketika darurat dan menjadi ahli persatuan berkenaan sudah mengemukakan dokumen kepada kerajaan untuk mendapatkan bantuan RM3,000 yang diumumkan Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurutnya, daripada jumlah itu, 1,002 sudah pun diluluskan dan agihan sedang dilakukan sekarang kepada penerima yang berjaya.

Beliau berkata, agihan akan dilakukan oleh Ketua Polis Daerah di kawasan masing-masing bagi membolehkan bekas anggota mengenali Ketua Polis Daerah.

Hussein berkata, mereka yang belum menerima surat diminta bersabar kerana agihan akan dilakukan dari masa ke semasa.

Hari ini 10 bekas anggota polis dari daerah Besut turut menerima sumbangan berkenaan yang disampaikan sendiri oleh Ketua Polis Daerah Besut, Superantendan Kamaruddin Mohd Zakaria kepada penerima di rumah masing-masing.

Kamaruddin ditemani isterinya Fadzilah Abd Manan ,yang juga selaku Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (Perkep) Daerah Besut bersama ahli jawatankuasanya.


Persefahaman asas perpaduan

Oleh; Esah Abdullah

Persefahaman adalah asas kepada perpaduan, tanpanya negara tidak mungkin dapat merangcang dan melaksana pembangunan untuk kesejahteraan rakyat pelbagai kaum dan bangsa.Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata, sikap berbaik-baik berlandaskan harta benda juga tidak mampu mengekalkan keharmonian dalam sesebuah masyarakat.

“Sikap umat Islam sebenar ialah mereka yang tidak menyakiti umat Islam lain serta tidak menyusahkan orang lain,” katanya ketika berucap di Majlis Perasmian Tilawah al-Quran Peringkat Daerah Kuala Terengganu, di Masjid Kampung Bukit Wan, Batu Rakit semalam.

Hadir sama, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Tilawah, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan Pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Daerah Kuala Terengganu, Haji Mohd Ariffin Jusoh.

Katanya, Islam menganjurkan umatnya rajin bersedekah, macam-macam boleh sampaikan kepada orang dengan penuh keikhlasan malah memberi senyuman juga merupakan satu sedekah.

“Hari ini ramai orang bercakap tentang Islam serta ingin menegakkan Islam, namun dalam keghairahan bercakap mereka lupa untuk memberi senyuman kepada orang sekeliling,” katanya.

YB Haji Khazan juga meminta semua umat Islam sentiasa menjaga peradaban dalam pergaulan, menyuburkan semangat perpaduan serta tidak menyakiti hati jiran.

Seramai lapan peserta terdiri empat lelaki dan empat wanita menyertai majlis Tilawah al-Quran Peringkat Daerah Kuala Terengganu.

Seorang guru dari Kampung Seberang Takir, Abdul Alim Zakaria, 26, dan Penuntut UiTM Chendering, Nor Jannah Abdul Rahman, 21, muncul johan Qari dan Qariah dengan membawa pulang hadiah wang tunai RM2,000 beserta piala pusingan.
Kerajaan giat usaha satukan umat, hindari perpecahan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri terus mempergiatkan usaha bagi memastikan umat Islam di negeri ini kekal dalam satu rumpun dan tidak berpecah belah terutamanya dalam aspek menggunakan rumah ibadat.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat, berkata usaha secara intensif ini sejajar dengan titah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin pada 16 Disember lalu yang melahirkan rasa dukacita kerana masih berlaku kejadian dua solat Jumaat dalam satu kariah di beberapa daerah di Terengganu tanpa kebenaran pemerintah.

Titah baginda lagi, kejadian seumpama itu boleh mencemar serta menodai kesucian agama Islam seterusnya menyebabkan umat Islam dihina dan dipermainkan.

Baginda selaku ketua agama negeri melahirkan perasaan sedih dengan kepincangan itu dan menyeru rakyat supaya sama-sama mencari jalan ke arah kedamaian dan kemurnian hubungan antara dua pihak yang bertelagah agar masyarakat hidup dalam keadaan aman sejarahtera.

Haji Khazan berkata, pelbagai cara digunakan kerajaan menerusi Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) termasuk menggunakan `orang ketiga’ dan panel bebas untuk menyelesaikan masalah itu supaya mereka dapat kembali ke masjid yang diiktiraf kerajaan negeri.

“Alhamdulillah, sebahagian tempat permasalahan ini dapat diselesaikan hasil perbincangan dan pertemuan yang diatur JHEAT dari masa ke semasa. Insya-Allah sebahagian lagi yang agak sukar untuk diselesaikan akan kita usahakan supaya dapat diatasi dengan mengatur pertemuan bersama penduduk, pemimpin dan jemaah masjid,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri berharap supaya tiada mana-mana pihak yang mencampuri soal hukum agama serta urusan pentadbiran di masjid-masjid di negeri ini dengan sentimen politik atau kepartian.

Dalam laporan sebelum ini, Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohd Rozali Saleh berkata, pihaknya akan mewujudkan satu jawatankuasa kecil bagi memperhalusi perkara itu sebelum dipersembahkan kepada Sultan Terengganu.

Selain itu, JHEAT telah membuat pemantauan dan akan menyerahkan laporan lengkap kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu untuk tindakan lanjut.
Abdul Alim dan Nor Jannah johan Qari dan Qariah

Oleh; Esah Abdullah

Seorang guru, Encik Abdul Alim Zakaria, 26 dan penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM), Nor Jannah Abdul Rahman, 21 muncul johan Qari dan Qariah dalam Tilawah al-Quran Peringkat Daerah Kuala Terengganu yang berlangsung di Masjid Kampung Bukit Wan, Batu Rakit semalam.Encik Abdul Alim yang berasal dari Kampung Seberang Takir serta mengajar di Sekolah Kebangsaan Merbau Menyusup, Setiu itu pernah menjadi johan tilawah peringkat daerah pada 2004 dan berguru dengan Encik Hafas Ali, seorang tenaga pengajar di Institut al-Quran Terengganu.

Manakala Nor Jannah adalah penuntut tahun tiga di UiTM Chendering merupakan anak kesembilan dari 10 orang adik beradik berasal dari Kampung Kubang Ikan serta kembar kepada Nor Hidayah Abdul Rahman iaitu johan Tilawah al-Quran peringkat negeri tahun lalu,

Naib johan dimenangi, Encik Kamaruzaman Daud,26 dari Jalan Pusara dan tempat ketiga, Encik Mohd Rifin Sulong, 43, dari Kampung Gelugur Kedai manakala naib johan Qariah ialah Hajah Rogayah Mohamad,54, dari Kampung Tualang, Manir dan ketiga Puan Fatimah Embong, 59 dari Kampung Tebauk, Bukit Tunggal.

Johan menerima hadiah wang tunai RM2,000 beserta piala pusingan manakala naib johan RM1,000 dan tempat ketiga (RM800) serta keempat (RM400).

Lapan peserta mengambil bahagian dalam tilawah peringkat daerah tahun ini iaitu masing-masing empat peserta lelaki dan empat wanita.

Johan Qari dan Qariah akan mewakili daerah Kuala Terengganu ke majlis Tilawah al-Quran peringkat negeri yang akan diadakan di Padang Astaka Kemaman pada 15 Mei depan.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat telah merasmikan majlis berkenaan sekali gus menyampaikan hadiah kepada pemenang.