Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

24 August 2013

YAB Menteri Besar Terengganu ke Majlis Penyampaian Hadiah Pemenang Utama GM Terengganu Masters 2013 di Resort World, Kijal, Kemaman.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said menyampaikan hadiah kepada pemenang PGM Terengganu Masters di Resort World, Kijal, Kemaman.
Rapatkan jurang perbezaan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Rakyat negeri ini diminta merapatkan jurang antara mereka bagi mewujudkan masyarakat yang harmoni dan bersatu padu, terutama menjelang sambutan Hari Kemerdekaan Negara yang ke-56.

Ketua Penerangan Umno, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata semasa pilihan raya umum lalu memang terdapat jurang antara penduduk tempatan disebabkan sokongan dan fahaman politik yang berbeza.

Bagaimanapun, katanya, PRU13 sudah berlalu dan kini rakyat perlu bersatu padu dan mendokong kerajaan semasa yang dipilih secara majoriti oleh rakyat, demi kebaikan semua.

“Saya menucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan negara kepada semua rakyat Terengganu, khususnya mereka yang tinggal di Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir,” katanya ketika berucap pada majlis sambutan rumah terbuka DUN Seberang Takir di Dataran Permata, hari ini.

Pemimpin masyarakat, ketua-ketua jabatan dan kempimpinan Umno negeri turut hadir memeriahkan majlis berkenaan yang bermula jam 11.30 pagi hingga 5 petang.

Ketika ditemui Teganukita, Dato’ Haji Ahmad Razif yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, berkata rakyat negeri ini perlu mendokong kerajaan negeri dan Malaysia yang diterajui Barisan Nasional (BN) supaya ia sentiasa kuat dan tidak perlu bergantung kepada kuasa asing.

“Jika kerajaan lemah dan perlu mendapatkan bantuan asing bagi mentadbir negara, rakyat akan mendapat susah kerana kita perlu membayar bantuan mereka dengan harga yang mahal,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau meminta rakyat supaya terus menyokong kerajaan dan membantu memulihkan kepercayaan pengundi terhadap BN pada pilihan raya akan datang.

 

YB Haji Muhammad Pehimi bin Yusof mewakili Menteri Besar ke Majlis Pelancaran Kempen Kawalan Tikus Program Gotong Royong Perdana 1Malaysia Peringkat Negeri Terengganu di Medan Selera Hadapan TNB, Jalan Sulaimani, Chukai, Kemaman.

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

YB Haji Muhammad Pahemi menampal lubang tikus ketika menyertai gotong-royong di Pasar Chukai, Kemaman.

Pelajar INSPI menunjukkan tikus yang berjaya ditangkap dalam gotong-royong berkenaan.

YB Muhammad Pahemi memegang tikus yang masuk perangkap.


Sukan Golf mampu tarik pelancong luar ke Terengganu

Oleh: Noraini Jusoh
Gambar: Farah Farina Mohmad Zali

Sukan Golf berpotensi sebagai salah satu produk pelancongan yang boleh diketengahkan untuk menarik lebih ramai pelancong luar ke negeri ini khususnya sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

Aidi Ahmad, 43, yang merupakan peminat sukan bertaraf antarabangsa ini berkata, beliau menyokong sepenuhnya usaha kerajaan negeri dalam mempromosikan Negeri Terengganu sebagai satu destinasi golf terkemuka melalui pelbagai kejohanan bertaraf profesional serta menjadikan kejohanan golf sebagai acara tahunan dalam kalendar aktiviti pelancongan negeri.

"Terengganu mempunyai banyak tempat yang cantik dan menarik, justeru melalui penganjuran kejohanan golf yang diadakan kerajaan negeri, secara tidak langsung dapat membuka peluang kepada peserta luar menikmati keindahan negeri ini.

"Sebagai contoh, melalui pengajuran kejohanan golf ‘PGM Terengganu Master 2013’ yang diadakan di Kemaman kali ini memberi peluang kepada peserta berkunjung ke tempat-tempat menarik di sekitar daerah ini.

"Selain dapat mempromosikan negeri ini, ia sekali gus dapat menjana ekonomi penduduk setempat,’ ujarnya kepada Teganukita selepas menyertai Pertandingan Golf Pro-Am di Resort World Kijal, baru-baru ini.

Beliau yang berjaya merangkul johan keseluruhan bagi pertandingan yang diadakan sempena ‘PGM Terengganu Master 2013’ itu menjadikan sukan golf sebagai hobi dan mengambil peluang menyertai kejohanan tersebut untuk menambah kenalan bagi meluaskan lagi jaringan perniagaan dalam bidang pembinaan yang diceburinya.

Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Golf Pro-Am telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri Dato' Mohd Jidin Shafie serta Ketua Sekretariat TMT 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani.

 

23 August 2013
Lebih 5,000 hadir rumah terbuka Speaker DUN

Lebih 5,000 orang hadir pada majlis rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri yang diadakan di kediaman Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Haji Zuber Embong di Merbau Patah, petang ini.

Pemimpin kerajaan, pemimpin Umno, ketua-ketua jabatan agensi kerajaan negeri dan Persekutuan serta pemimpin masyarakat tempatan turut hadir bagi memeriahkan majlis berkenaan.

Tetamu majlis berkenaan dihidangkan dengan pelbagai juadah makanan tradisional dan hidangan hari raya.


MB sertai solat hajat, tahlil sempena bulan kemerdekaan

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menyertai majlis solat hajat, bacaan Yasin dan tahlil sempena sambutan Bulan Kemerdekaan Peringkat Negeri Terengganu, di Masjid Tengku Tengah Zaharah, malam tadi.

Lebih 300 jemaah hadir majlis berkenaan yang diketuai Imam Besar Masjid Negeri, Ustaz Haji Aizi Saidi Abdul Aziz.

 Hadir sama, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Zuber Embong, pemimpin kerajaan negeri dan ketua-ketua jabatan agensi kerajaan negeri dan Persekutuaan.

 Majlis tersebut dimulakan dengan solat Maghrib secara berjemaah, diikuti dengan solat hajat, bacaan Yasin dan tahlil.

Menteri Besar kemudiannya membacakan perutusan sambutan Hari Kemerdekaan Negara yang ke-56.

Jangan memasak makanan berulang lebih dua kali- pakar pemakanan

Oleh; Esah Abdullah

Peniaga kedai makan diingatkan tidak memasak makanan secara berulang lebih daripada dua kali bagi mengelak makanan berkenaan boleh menyebabkan keracunan kepada mereka yang memakannya.

Tenaga Pengajar Pengendali Makanan, Pusat Pengembangan Kemahiran Negeri Terengganu (Tesdec), Puan Suriati Nordin berkata, ada kalangan peniaga makanan menyediakan makanan yang dimasak secara berulangan lebih dua kali.
Puan Suriati sedang mengatakan sesuatu kepada peserta kursus

Menurutnya, apabila makanan yang telah dimasak secara berulangan zat makanan semakin berkurangan dan risiko tercemar adalah tinggi.

“Makanan yang tidak habis sudah tidak boleh dijual untuk esoknya, namun makanan seperti ayam atau ikan goreng mungkin boleh dimasak untuk hidangan seperti ayam atau ikan masak merah dan sebagainya.

“Sekiranya, ia tidak habis pada hari berkenaan makanan itu sudah tidak boleh dimasak dan seterusnya dijual kepada pelanggan untuk hari seterusnya sebaliknya cukup hanya dua kali sahaja,” katanya semasa mengendalikan Taklimat Pengendali Makanan kepada 32 Peserta Kursus Latihan Pengendali Makanan 2013 (KLPM) di Hotel Grand Puteri Kuala Terengganu, semalam.

 Menurutnya, makanan juga tidak boleh disedia terlalu awal sebaliknya perlu disediakan empat jam sebelum dihidang.

“Manakala makanan atau sayuran yang disimpan dalam dalam peti sejuk juga perlu disimpan dalam kedaan suhu dua hingga tiga darjah celsius bagi mengelak makanan tidak cukup sejuk atau terlampau sejuk.

“Mereka juga perlu menggunakan pembungkusan makanan seperti menggunakan polistren atau kertas pembungkus dan elak menggunakan suratkhabar untuk membungkus makanan,” katanya.

Selain pengendali makanan, perkakasan dan juga lokasi juga perlu sentiasa berkeadaan bersih, tidak merokok dan sebagainya di bawah Akta Makanan 1983 dan termaktub di bawah Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.
 

Program candat sotong ke peringkat antarabangsa

Oleh: Suriati Ali 

 Kerajaan negeri akan mempromosikan Program Mencandat Sotong ke peringkat antarabangsa sebagai satu lagi produk pelancongan negeri ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya merancang membawa petugas media dari luar negara merasai sendiri pengalaman mencandat sotong dalam usaha mempromosinya sebagai produk pelancongan.

 “Pendekatan itu bagi meningkatkan lagi industri pelancongan berasaskan eko pelancongan Terengganu sekali gus mewujudkan peluang ekonomi kepada masyarakat tempatan.

"Seperti kita semua tahu, aktiviti mencandat sotong dari April hingga Jun pada setiap tahun sudah jadi macam satu pesta dan ia bukan lagi sumber pendapatan nelayan semata-mata, sebaliknya satu lagi cabang pelancongan negeri,” katanya ketika ditemui di Majlis Jamua Raya, Muzium Negeri Terengganu..

 Katanya, bermula tahun depan, pihaknya akan cuba mendapatkan media luar negara, termasuk Eropah, Jepun, China dan Korea untuk bersama-sama merasai pengalaman mencandat sotong di Terengganu.

“Apabila pulang, mereka akan mempromosi aktiviti berkenaan kepada rakyat negara itu melalui media masing-masing,” katanya.

Menurutnya, destinasi Pulau Kapas amat berpotensi untuk terus dimajukan bagi aktiviti mencandat dan ia boleh dimasukkan sebagai sebahagian pakej dengan kadar harga berpatutan bagi menarik pelancong.

 "Saya dapati Pulau Kapas paling dekat dengan pantai. Justeru, ia boleh dijadikan sebahagian pakej sama termasuk tempat persinggahan, lokasi mencandat dan mengelilingi pulau.

 "Ia akan memberi rezeki tambahan kepada nelayan, pengusaha chalet dan ramai lagi yang terbabit sekali gus meningkatkan ekonomi negeri," katanya.

 

Pegawai Tadbir perlu sentiasa beri komitmen tinggi

Oleh: Noraini Jusoh

Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Persatuan Pegawai Tadbir Negeri Terengganu meriah dengan kehadiran ramai ahli bersama keluarga masing-masing walaupun diadakan pada sebelah malam yang berlangsung di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, baru-baru ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To' Puan Seri Norliza Mahmud bersama Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah dan isteri, To’ Puan Hajah Rohani Abdullah meluangkan masa hadir ke majlis berkenaan.

Dato’ Seri Haji Ahmad semasa berucap di majlis berkenaan turut berpesan kepada pegawai tadbir negeri ini agar sentiasa memberikan komitmen yang tinggi terhadap tugas yang diamanahkan.

"Dalam membantu pembangunan negeri, saya berharap semua pegawai tadbir melaksanakan tangungjawab masing-masing dengan penuh keikhlasan agar setiap pembangunan yang dirancang dapat berjalan dengan lancar,” ujarnya.

Rumah terbuka yang bermula jam 9 malam itu menyaksikan pegawai tadbir dari semua daerah di negeri ini dapat berkumpul dan saling beramah mesra, selain menikmati pelbagai juadah yang disediakan.

Para tetamu disajikan dengan pelbagai makanan tradisional dan moden yang boleh diperolehi daripada gerai khas yang dibina berkonsepkan restoran.

Majlis turut dimeriahkan dengan persembahan lagu raya oleh kumpulan SUKTRA.

 

DUA YB HADIR DI RUMAH TERBUKA AIDILFITRI SK CHALOK BARAT

Oleh:Aminudin Ismail.

SETIU: Warga Sekolah Kebangsaan (SK) LKTP Felda Chalok Barat, di sini bertuah kerana mereka dihadiri oleh dua wakil rakyat serentak pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri yang diadakan di Perkarangan Dataran sekolah itu, semalam.

Kedua-dua wakil rakyat itu ialah Dato' Sabri Mohd Nor, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap dan Che Mohd Zulkifli Jusoh (Ahli Parlimen Setiu) tiba di sekolah itu kira-kira jam 2 petang dengan disambut oleh Guru Besar sekolah berkenaan Fadilaton M.D Top Guru serta beberapa guru sekolah itu. 

Penolong Kanan Ko kurikulum sekolah itu, Ahmad Abdullah, berkata kehadiran kedua-dua Wakil Rakyat itu membuktikan sikap perihatan mereka terhadap jemputan pihka sekolah dan kepekaan mereka untuk bersama-sama meraikan sambutan Aidilfitri bersama warga SK Chalok Barat serta bertemu penduduk setempat.

"Walaupun sibuk dengan beberapa tugas sebagai wakil rakyat yang baru dilantik baru-baru ini selepas memenangi Pilihanraya Umun Ke 13 (PRU 13) namun mereka sempat meluangkan masa hadir untuk bertemu dan beramah mesra dengan warga sekolah dan penduduk kampung," katanya.

Ahmad berkata, pada majlis rumah terbuka tahun ini, pelbagai juadah disediakan antaranya ialah nasi minyak gulai kambing, mee kari, ketupat, tapai dan pelbagai kuih muih. Katanya, majlis rumah berbuka bermula jam 12 tengahari dan berakhir jam dua petang dengan dihadiri oleh guru, murid-murid dan beberapa jemputan.

Sabri (tengah) sedang bertanyakan sesuatu kepada Fadilaton di Hari Terbuka Aidilfitri SK Chalok Barat, semalam
 

400 pelajar Kolej Komuniti Wilayah Timur jadi anak angkat penduduk Besut


YB Muhamad Pehimi mempengerusikan mesyuarat program Kernival pelajar Kolej Komuniti

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 400 pelajar Kolej Komuniti Wilayah Timur membabitkan dari Pahang, Kelantan dan Terengganu akan berkampung di daerah Besut bersama masyarakat di daerah itu selama empat hari bermula hari ini.

Sepanjang tempoh berada dengan keluarga angjkat terbabit mereka juga akan menyertai Program Karnival Pembelajaran Sepanjang Hayat anjuran Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (Kementerian Pendidikan) dengan kerjasama Kolej Komuniti Wilayah Timur.

Karnival yang berlangsung di Dataran Jertih Souq itu memberi peluang kepada penduduk daerah Besut menyertai pelbagai program termasuk kursus jangka pendek yang diadakan percuma untuk keluarga angkat dan orang ramai.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Muhamad Pehimi Yusof berkata, satu majlis penyerahan anak angkat terbabit akan diadakan secara simbolik di Jertih Souq kira-kira jam 3 petang ini kepada wakil keluarga terpilih.

Katanya, anak angkat terbabit akan tinggal bersama keluarga angkjat masing-masing yang diagihkan menerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) membabitkan empat DUN iaitu, Hulu Besut, Kampung Raja, Kota Putera dan Jertih.

Menurutnya,pengisian pada program yang julung kali diadakan di negeri ini,kira-kira 500 peserta akan menyertai Larian My3L yang diadakan secara terbuka kira-kira jam 7 pagi esok (Sabtu) bermula dari Padang Astaka Jertih ke Dataran Jertih Souq sejauh 1.3 kilometer.

Muhamad Pehimi berkata, peserta juga akan menyertai gotong royong membersih pantai di pusat pelancongan Bukit Keluang bersama konuniti daerah Besut kira-kira jam 8 pagi Ahad ini.

Selan itu, orang ramai khasnya ibu bapa angkat akan berpeluang mengiukuti kursus kemahiran jangka pendek dalam pelbagai bidang yang diadakan secara percuma.

Antara bidang kursus yang dianjurkan termasuklah membuat kek, dekorasi batik, nurger bakar, baja emas, sulaman riben, mee kuning, sabun comel, bahasa mandarin, bonsai Kristal, servis penyaman udara dan kraf feit.

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, akan melakukan upaca penutup program pada jam 3 petang hari Ahad ini.

22 August 2013

100 hari pentadbiran

ANALISIS OLEH RUSLAN ABDUL RAHMAN
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA


Lebih kurang 100 hari pentadbiran Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menerajui Terengganu bagi penggal kedua selepas Barisan Nasional memenangi pilihanraya umum ke 13 yang baru lalu.

Dato’ Seri Ahmad mengangkat sumpah jawatan tersebut bagi penggal yang kedua di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah pada 11 Mei 2013.

Beliau dilantik semula memikul tanggungjawab sebagai Menteri Besar setelah juga berjaya mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri Kijal dalam pilihanraya tersebut dengan majoriti besar, 4, 204 undi menewaskan calon Pas.

Dato’ Seri Ahmad sebelum ini telah pertama kali dilantik sebagai Menteri Besar pada 22 Mac 2008.
Tahniah diucapkan kepada Dato’ Seri Ahmad kerana telah memimpin semula Terengganu dan mengekalkan fokusnya untuk mempastikan rakyat mendapat faedah dari pentadbiran yang dijalankan.

Pendekatan Merakayatkan Pentadbiran dan Pembangunan akan diteruskan di bawah pentadbiran beliau. Justeru itu beliau meminta penjawat awam di negeri ini supaya bersikap profesional, menghormati dasar kerajaan dan melaksanakan apa yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Mereka yang diamanahkan perlu mengekalkan kaedah berkerja secara berkualiti dan mengamalkan budaya sihat sewaktu bertugas supaya mampu dipandang positif oleh masyarakat. Selaku pekerja dalam pasukan kerajaan yang sentiasa memberi bantuan serta mempermudahkan segala urusan berkaitan dengan rakyat, semuanya hendaklah menjalankan tugas dengan jujur, berdedikasi dan amanah.

 Ikhlaslah bekerja demi membantu kerajaan semasa, supaya dapat terus memerintah dan jangan sekali-kali bersekongkol dengan pihak lain yang belum tentu dapat mengekal kemakmuran Terengganu dan negara. Begitulah tingginya harapan pimpinan nombor satu negeri untuk melihat rakyat mendapat manfaat dan faedah yang sebaiknya dari pentadbiran kerajaan dengan kerjasama seluruh penjawat awam atau kakitangan kerajaan. Rakyat dan masyarkat juga hendaklah sama-sama membantu kerajaan pimpinannya untuk terus membangunkan negeri untuk faedah rakyat juga. Janganlah ada unsur-unsur hendak menimbulkan kekacauan, kerana rakyat telah pun membuat pilihan, termasuk dalam Piliharaya Kecil Kuala Besut baru-baru ini juga, rakyat telah memberi kepercayaan kepada Barisan Nasional.

Dato’ Seri Ahmad yang berpengalaman lama dalam pentadbiran kerajaan sejak menjadi pegawai tadbir negeri, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan seterusnya ketua kerajaan negeri begitu prihatin terhadap projek-projek yang membawa faedah kepada rakyat. Misalnya tumpuan Dato’ Seri Ahmad dalam hal-hal berkaitan perumahan rakyat tiada siapa dapat menyangkalnya, sehingga mendapat pujian kerajaan pusat. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin memuji langkah kerajaan Terengganu pimpinan Dato’ Seri Ahmad yang berusaha menyediakan perumahan kepada rakyat, iaitu dengan sasaran 10 ribu unit pada tempoh lima tahun.

Langkah itu adalah menepati juga dengan dasar kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Perdana Menteri , Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang mahu menyediakan perumahan kepada rakyat, termasuk golongan yang berpendapatan rendah. Tan Sri Muhyiddin memberitahu, dalam aku janji kerajaan BN dalam PRU 13 yang baru lalu, sebanyak 1 juta unit rumah akan di bina dalam tempoh lima tahun akan datang. Katanya, kementerian berkaitan sedang mengambil langkah-langkah wajar bagi menentukan taburan projek tersebut supaya meliputi seluruh negeri.

Oleh itu, pendekatan kerajaan negeri Terengganu ini begitu kehadapan sekali dalam menunaikan hasrat Perdana Menteri, bahkan itulah sebenarnya yang menjadi harapan rakyat. Sempena tempoh lebih kurang 100 hari Dato’ Seri Ahmad, akan menjadi permulaan awal untuk meneruskan pelbagai lagi perancangan dan pembangunan untuk faedah rakyat bagi penggal kedua pentadbirannya.


YPKT terbit dua buku panduan keluarga

Oleh; Esah Abdullah 

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) akan melancarkan dua buah buku panduan keluarga khususnya untuk pasangan yang berkahwin dalam tempoh satu hingga lima tahun.

 Pengarahnya, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa berkata, salah satunya bertajuk ‘Pemakanan Keluarga’ dan ‘Keluarga Generasi Baru’ yang akan dilancar pada awal tahun depan.

“Kita bekerjasama dengan Syarikat Telaga Biru bagi menerbitkan buku ini dan akan mencetak 5,000 naskah setiap satu dan akan diberikan secara percuma kepada golongan sasar,” katanya kepada pemberita di majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di perkarangan pejabat YPKT hari ini.

Setakat ini katanya , berada dalam proses pemilihan, penyusunan bahan, semakan dan dijangkakan dapat diedarkan kepada umum pada januari tahun depan.

Menurutnya, setiap tahun terdapat 11,000 pasangan berkahwin di negeri ini dan YPKT mensasarkan 10 peratus daripada pasangan berkenaan akan mengikuti kursus pengukuhan keluarga yang membabitkan suami, isteri serta anak.

“Kursus yang mengambil masa dua hari itu bertujuan untuk memantapkan institusi keluarga berkenaan yang dianggap berada dalam proses penyesuaian kerana tempoh antara satu hingga lima tahun perkahwinan banyak menghadapi masalah serta berlaku perceraian,” katanya.
 
 

Larangan pembakaran terbuka

Oleh: Noraini Jusoh

Ketua Pengarah Alam Sekitar mengeluarkan Perintah Larangan Pembakaran Terbuka di seluruh Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Perintah larangan tersebut berkuatkuasa serta merta (hari ini) sehingga ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak kecuali pembakaran mayat, keagamaan, aktiviti memanggang (barbeku) serta pembakaran gas mudah terbakar.

Mereka yang sabit kesalahan melakukan pembakaran terbuka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM500,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya sekali.

Kompaun maksimum sebanyak RM2000 juga boleh dikenakan atas setiap kesalahan.

Oleh itu, semua pihak dinasihatkan agar tidak melakukan pembakaran terbuka atau membiarkan tanah atau premis kepunyaan mereka dimasuki atau dicerobohi opeh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan pembakaran terbuka untuk tujuan tertentu atau dengan tidak sengaja.

 

Kerajaan peruntukkan RM600,000 Insentif Perkahwinan ibu/bapa tunggal

Oleh; Esah Abdullah 

Kerajaan memperuntukkan RM600,000 setahun sebagai insentif perkahwinan kepada ibu dan bapa tunggal yang akan berkahwin dengan pasangan masing-masing.

Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) Encik Mohd Safaruddin Mustaffa berkata, program ini mula diperkenalkan awal Januari lalu.

“Kita sasarkan 300 orang ibu dan bapa tunggal diseluruh negeri bakal mendirikan rumah tangga tahun ini,” katanya kepada pemberita di majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di perkarangan Pejabat YPKT hari ini.

Setakat ini katanya pihaknya telah menerima permohonan daripada 266 orang ibu dan bapa tunggal seluruh negeri yang layak menerima insentif berkenaan.

Menurutnya, setiap ibu dan bapa tunggal akan menerima insentif perkahwinan sebanyak RM2,000 seorang dan jika ibu tunggal bertemu jodoh dengan bapa tunggal mereka akan menerima RM4,000.

“Setakat ini kita merekodkan 96 pasangan telah bertemu jodoh antara ibu dan bapa tunggal manakala 68 ibu tunggal berlahwin dengan teruna dan 26 bapa tunggal berkahwin dengan anak dara,” katanya.

Menurutnya, jumlah ibu dan bapa tunggal yang telah mendirikan rumah tangga mengikut Parlimen ialah Besut (18 pasangan), Kuala Nerus (12 pasangan), Kuala Terengganu (23 pasangan), Marang (29 pasangan), Hulu Terengganu (25 pasangan), Dungun (25 pasangan), Kemaman (47 pasangan) dan Setiu (11 pasangan).

“Sehingga ini 50 pasangan ibu dan bapa tunggal telah menerima insentif bagi perkahwinan masing-masing dan majlis  pelancaran pemberian insentif perkahwinan telah dilakukan oleh Menteri Besar di Besut baru-baru ini,” katanya.
 

Sultan Mizan berkenan ke majlis hari raya bersama rakyat di Istana Syarqiyyah

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin mencemar duli berkenan ke Majlis Sambutan Aidilfitri 2013 sambil disambut Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said di perkarangan Istana Syarqiyyah, Chendering, Kuala Terengganu.
Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2013 di Istana Syarqiyyah, Chendering, Kuala Terengganu, hari ini.

Keberangkatan baginda ke majlis anjuran Pejabat Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KBDYMM) Sultan Terengganu itu disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Ahli Dewan Pangkuan Diraja dan beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Sejurus ketibaan baginda kira-kira jam 12.30 tengahari, majlis diteruskan dengan jamuan makan sambil dihiburkan oleh artis kebudayaan negeri Terengganu, Suktra.

Majlis julung kali yang bermula pada 11 pagi hingga 2 petang itu dihadiri kira-kira 1,000 tetamu termasuk di kalangan penduduk tempatan yang terdiri dari pelbagai latar belakang dan usia.

Pelbagai menu disediakan kepada tetamu termasuk nasi minyak, nasi dagang, sate, lemang, tapai dan kuih muih.


Muzium perlu cari idea, tarik pelancong

Dato' Seri Haji Ahmad Said kagum melihat sebuah karya pelukis mengenai ketenangan Tasik Kenyir selepas  merasmikan Pameran Air Tangan, di perkarangan Muzium Negeri, Losong Kuala Terengganu.
Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra

 Muzium Negeri Terengganu di minta mencari idea baru dan mempelbagai program bulanan bagi menarik minat lebih ramai pengunjung ke lokasi bersejarah itu.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihak itu perlu bersama-sama agensi pelancongan wajar merancang jaual dan program sesuai yang boleh menarik minat untuk orang ramai datang ke muzium.

Gimik majlis perasmian yang turut disaksikan Datuk Mohd Jidin dan Encik Mohd Yusof.
Sebagai contoh, jika boleh wujudkan jualan barangan emas, berlian atau koleksi baju setiap kali menganjurkan aktiviti yang dirancang, pada masa sama, jadia ia sebagai pakej atau jadual lawatan khs ke muzium setiap menerima kujungan pelancong.

“Langkah itu, sekurang-kurangnya dapat memabantu mempromosikan bahan sejarah, selain meningkatkan jumlah pengunjung yang ada,” katanya ketika berucap ketika merasmikan Pameran Air Tangan, di perkarangan Muzium Negeri, Losong Kuala Terengganu, hari ini.Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri Datuk Mohd Jidin Shafie dan Pengarah Muzium Negeri Terengganu, Encik Mohd Yusof Abdullah

 Menteri Besar berkata, apa yang menyedihkan, masyarakat kita hari ini, kurang menyokong apa yang dianjurkan pihak muzium, sebaliknya lebih gemar ke pusat membeli-belah berbanding melawat tempat bersejarah.

 “Situasi itu dibimbangi akan diwarisi generasi akan datang di mana tidak akan mengerti, apa itu khazanah lama, barangan artifak dan sebagainya,” katanya.


Sementara itu, Encik Mohd Yusof, berkata pihaknya mengambil peluang untuk menonjolkan karya hebat itu kepada orang ramai menerusi yang berlangsung pada 22 Ogos hingga 21 Oktober ini.

 Katanya, kemunculan acara ini dianggap istimewa kerana ia membuka lembaran baru bagi pelukis mencurahkan bakat serta daya kreativiti masing-masing selain menjdi pencetus budaya menyayangi warisan sendiri di kalangan masyarakat umum.

 “Pertandingan dianjurkan bertemakan Citra Terengganu yang berpaksikan kepada budaya, sejarah, alam sekitar Terengganu itu sendiri,” katanya. Katanya, buat julung kalinya, muzium negeri dengan berbesar hati menonjolkan koleksi terpilih citra melalui Pameran Air Tangan ini.

 Menurutnya, muzium negeri mengharapkan agar ramai pelukis dan pencipta seni membuat peluang untuk menghayati aspirasi seni citra Terengganu.

 “Bagi karyawan yang sudah menghasilkan karya berprestijini, pihknya berterima kasih dan berbangga dengan komitmen yang diberikan sepanjang penganjuran pertandingan itu.

 “Pameran bertujuan memberi apresiasi terhadap seni lukis tanah air dengan memgumpul karya-karya terpilih dalam satu pameran,” katanya.

 Katanya, pameran itu juga mampu memberi pendedahan dan maklumat kepada masyarakat mengenai citra negeri menerusi seni lukis. Selain itu, pameran itu sebagai menyokong dan menyuntik motivasi kepada pelukis tanah air dalam proses kreativiti seni mereka.

 Malah, ia juga diharap sebagai kaedah mempromosikan pertandingan Citra Terengganu yang merupakan sebagai satu aktiviti tahunan jabatan serta mengisi program muzium ke arah memperkasakan warisan menerusi medium seni lukis.

 

Pendekatan `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan' kekal jadi teras kerajaan

Menteri Besar bersalaman dengan Exco dan juga
pemimpin kanan kerajaan sebaik tiba di Wisma Darul
Iman menghadiri Sambutan Hari Raya KWDI.
Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri bertekad memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat selaras dengan agenda dan pendekatan yang sudah digunapakai sejak lima tahun lalu, iaitu `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2013 Kelab Wisma Darul Iman (KWDI), di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.
Kakitangan kerajaan mendengar amanat daripada Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said.
Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan isteri, To’ Puan Hajah Rohani Abdullah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abdul Razak Ismail; Penasihat Undang-undang Negeri, YB Noorbahri Baharuddin serta barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

 “Kita akan memastikan pendekatan `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ terus diamalkan dalam pemerintahan penggal kedua ini, selain meneliti dan menilai segala peranan kita kepada rakyat selama ini.

“Pada masa yang sama, jabatan dan agensi kerajaan negeri juga seharusnya memperbetulkan kesilapan dan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada rakyat sebagai pelanggan yang sentiasa berurusan dengan kita supaya rakyat berpuas hati,” katanya.

Selain itu, beliau dan barisan kepimpinan kerajaan negeri yang lain berasa bahagia jika dapat melihat rakyat hidup aman dan tenteram di samping mengecapi nikmat pembangunan yang berjaya dilaksanakan.

Beliau juga akan memastikan lebih banyak pembangunan dan kemudahan kepada rakyat akan disediakan dalam tempoh dua tahun lagi berdasarkan pelan perancangan dan hala tuju pembangunan kerajaan negeri.

Katanya, kerajaan juga sentiasa membuka pintu untuk menerima pandangan rakyat bagi memastikan pembangunan bergerak seiring dengan kehendak masyarakat sekali gus memberi manfaat kepada semua pihak.

Di samping itu juga, Dato’ Seri Haji Ahmad turut berharap sambutan Syawal yang berbaki dua minggu lagi dimanfaatkan dengan sebaik mungkin untuk mengukuhkan persefahaman dan perpaduan, selain meraikan dengan penuh rasa tanggungjawab sesama umat Islam.


UniSZA anjur ‘University-Industry-Community Talk Series 1’

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menganjurkan ‘University-Industry-Community Talk Series 1’ yang disampaikan Ketua Pegawai Operasi CIMB Islamic Bank, Encik Badlisyah Abdul Ghani di kampus utama UniSZA Gong Badak, hari ini.

Encik Badlisyah yang dijemput sebagai pembicara untuk menyampaikan dua dialog kepada staf akademik dan pelajar uniSZA berkata, secara tidak langsung program yang diadakan mengeratkan lagi hubungan kerjasama antara CIMB Islamic Bank dengan universti berkenaan yang sedia terjalin.

"Dialog yang berkisar kepada Promoting Industry-Academia Linkages in Islamic Banking: The Way Forward bersama 100 staf akademik lebih kepada bagaimana untuk mengeratkan lagi kerjasama antara falkulti-falkuti di UniSZA dengan CIMB Islamic Bank.

"Ia lebih kepada mengadakan perbincangan dengan pihak fakulti mengenai pembentukan silibus yang perlu bagi program perbankan khususnya, dan dari segi praktikal apa yang diperlukan dalam industri daripada seorang pelajar perbankan,” ujarnya ketika ditemui Teganukita , hari ini.

Jelas beliau, dialog yang bertajuk What Employer’s look for in Islamic Finance Grads? pula berkenaan ‘careear talk’ dengan 200 pelajar UniSZA berkaitan keperluan pelajar untuk berjaya dalam kerjaya masing-masing terutamanya dalam bidang berkaitan kewangan.

Katanya, CIMB Islamic Bank turut merancang untuk mempelbagaikan lagi program kerjasama dengan UniSZA terutamanya dalam memenuhi tanggungjawab sosial korporat (CSR) pihaknya dengan universiti berkenaan.

 

21 August 2013

Perkaya jalin dua MoU dengan Kolej Yunnan Najiaying China Muslim

Oleh; Esah Abdullah 

Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Terengganu (Perkaya) telah menandatangani dua Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan Kolej Yunnan Najiaying China Muslim, China hari ini.
YB Haji Bazlan bersama rombongan Kolej Yunnan Najiaying China Muslim, China
Yang Dipertua Perkaya, Dato’ Dr Tengku Mahmud Mansor berkata, antaranya adalah MoU bersama Perkaya Holding untuk pertukaran dalam bidang perniagaan dan Universiti Kolej Bestari Pak Kancil Setiu dalam bidang pendidikan.

“Sebenarnya MoU ini dirancang bagi memudahkan pertukaran dalam dua bidang yang menjadi sumber kekuatan Perkaya mengumpul dana membantu anak-anak yatim di negeri ini.

Katanya, sepanjang berada selama tiga hari di Terengganu bermula semalam, rombongan 10 orang itu diketuai Haji Sulaiman Ma telah di bawa meninjau ke Ladang Kelapa Sawit Perkaya di Kemaman danUniversiti Kolej Bestari Pak Kancil di Setiu.

Selain itu, mereka dibawa ke Pejabat Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) untuk mendengar taklimat pembangunan negeri dan ke Tanah Wakaf Perkaya di Kampung Lingai serta dijamu dengan buah-buahan tempatan seperti durian dan rambutan.

“Mereka sangat teruja bila dibawa berkunjung ke tanah wakaf yang dipenuh pokok buah-buahan tempatan kerana pertama kali melihat pokok durian,,rambutan, duku yang kebetulan sedang berbuah,” katanya.

Menurutnya, kesediaan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Bazlan Abdul Rahman serta Jawatankuala Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Lingai beramah mesra sambil menjamu durian memberi pengalaman berguna kepada rombongan yang pertama kali menjejak kaki ke bumi Darul Iman.

Katanya, pagi esok rombongan Cina Muslim ini akan dibawa meninjau pembangunan di Tasik Kenyir dan akan berlepas pulang ke China pada sebelah petang.