Halaman

20 August 2013

Satu belanja RM20 juta tukar paip lama

Oleh: Suriati Ali

 Syarikat Air Terengganu (SATU) sudah membelanjakan RM20 juta bagi menukar paip lama di kawasan kritikal di Terengganu selepas dikenalpasti sentiasa berlaku kebocoran dan tekanan air rendah.

 Ketua Pegawai Eksekutif SATU, Haji Husain Embong berkata, bagi tujuan sama, kerajaan negeri meluluskan RM10 juta untuk menukar paip lama di seluruh negeri , sepanjang tahun ini .

 

 Katanya, pihaknya mengenalpasti antara kawasan yang kerap mengalami gangguan terutama di daerah Kuala Terengganu seperti Kampung Pasir Panjang, Wakaf Mempelam, Losong, Taman Semarak dan Gong Badak.

"Masalah utama yang dihadapi ialah tekanan air rendah dan sering berlaku gangguan air berpunca daripada rangkaian paip sedia ada sudah usang berusia lebih 20 tahun.

 "Kebocoran boleh berlaku pada bila-bila masa dan ketahannya tidak lagi terjamin,”katanya. Beliau berkata demikian pada Majlis Jamuan Hari Raya, di perkarangan pejabat Satu, Jalan Sultan Ismail, Kuala Terengganu, semalam.

 Hadir sama meraikan majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud dan beberapa Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Wakil Rakyat.

 Kira-kira 1,000 jemputan hadir pada majlis yang diserikan dengan dendangan lagu raya dan pelbagai jenis menu, termasuk nasi dagang, nasi minya, ais cendol, lemang, ketupat, tapai dan pelbagai aneka kuih muih.

 "Melalui kajian dibuat, sudah tentu paip perlu diganti dengan rangkaian paip baru dengan menggunakan teknologi baru bagi memastikan bekalan air bersih di daerah ini sentiasa stabil,” katanya.

 "Perkara ini kita sudah dipanjangkan kepada kerajaan negeri melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dan kerajaan negeri bersetuju menyediakan peruntukan tahun demi tahun mengikut keperluan dan kemampuan kewangan kerajaan negeri," katanya.

 

No comments: