Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 April 2012

Amalan bertindik erat silaturahim langkaui batas politik

Oleh: Aida Abd Rahman

Tradisi bertindik beramai-ramai yang hampir dilupakan masyarakat Melayu wajar dihidupkan semula. Malah, tiada maknanya kemodenan dan pembangunan sekiranya kita meninggalkan tradisi nenek moyang kita sebagai lambang identiti budaya kita, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.Beliau berkata demikian ketika merasmikan majlis bertindik kanak-kanak di Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, di Dataran JKKK Wakaf Mempelam, petang ini.

Hadir sama, Pegawai Pembangunan Parlimen, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh; Pegawai Pembangunan DUN Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah; Ketua Pergerakan Pemuda Kuala Terengganu, Encik Badrul Hisham Zaki dan pemimpin setempat.Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, amalan bertindik mampu mengeratkan hubungan silaturahim, malah memeriahkan lagi suasana sekaligus membentuk perpaduan tanpa mengira fahaman politik.

Beliau kemudiannya menabur beras kunyit sebagai gimik perasmian ke arah kira-kira 300 kanak-kanak yang menyertai perkhidmatan secara percuma itu.

Sebelum itu, semua kanak-kanak berkenaan menerima `duit poket’ RM20 seorang daripada Menteri Besar.

Seorang peserta, Norasma Natasya, 9, dari sekolah Kebangsaan Padang Midin, teruja dapat menyertai program itu bersama rakan sebaya yang lain.

“Saya rasa sedikit gementar kerana pertama kali bertindik, tetapi tidak sabar untuk bersama-sama kawan-kawan lain dan mengenakan subang di telinga saya nanti. Rasa lebih dewasa dan cantik,” katanya.

Seorang lagi peserta, Nur Safia Damia Anuar, 9 dari Sekolah Kebangsaan Durian Burung, pula seronok menyertai program itu bersama dua sepupu yang lain, apatah lagi diraikan oleh pemimpin nombor satu negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

“Saya rasa sangat seronok kerana hari ini bukan sahaja dapat bertindik percuma, malah diberi pula RM20 oleh Menteri Besar..dapatlah guna untuk belanja sekolah nanti. Terima kasih kepada semua,” katanya.

Sejurus perasmian itu, Menteri Besar menunaikan solat berjemaah di Masjid Tok Jamal dan kemudiannya bergegas ke program penyampaian hadiah pertandingan memancing di Sungai Rengas.

Selesai program itu, beliau ke program penyampaian hadiah futsal tertutup DUN Wakaf Mempelam dan pertandingan wau.

Sebelum itu, Program Sehari Menteri Besar Bersama Rakyat DUN Wakaf Mempelam bermula dengan lawatan ke rumah beberapa penduduk sekitar yang uzur dan warga emas, selain turut menyempurnakan penyampaian bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada penduduk di Masjid Losong Dato’ Amar.

Projek Industri Perikanan Komuniti Besut terbaik di negara iniOleh: Mohammad Ishak

Projek Industri Perikanan Komuniti Besut yang beroperasi di persisiran Pantai Air Tawar,Besut, menjadi model kepada industri ternakan negara ini apabla ia mampu menghasilkan pengeluaran ikan dan menambah pendapatan peserta.

Projek yang dibangunkan sejak dua tahun lalu dengan kerjasama Jabatan Perikanan bertujuan meningkatkan sumber akuakultur selain melatih nelayan dalam industri berkenaan.

Ketika ini 80 peserta terdiri daripada nelayan tempatan terbabit secara langsung dalam industri yang turut mendapat dana dari KerajaanPersekutuan.

Pengarah Bahagian Pembangunan Akuakultur, Jabatan Perikanan Malaysia, Nik Ab Wahab Mat Diah berkata,bagi menjayakan projek terulung di negara ini kerajaan memperuntukkan RM3 juta kepada pusat komuniti itu.

Katanya, projek itu membekalkan benih kerapu dan siakap kini mampu menghasilkan benih untuk dieksport ke luar negara.

Menerusi kaedah menggunakan induk Kerapu Hidbrid untuk disenyawakan bagi mendapatkan benih kerapu ia berjaya memberi pendapatan antara RM2,000 hingga RM3,000 kepada peserta projek.

 “Melalui dana berkenaan juga Jabatan Perikanan kini berjaya mempertingkatkan sumber pengeluaran benih berteknologi tinggi,” katanya ketika melawat projek itu semalam.

Beliau berharap peserta projek terus kekal menjalankan aktiviti berkenaan kerana ia dapat menyelamat bagi menjamin bekalan sumber ikan yang semakin berkurangan di negara ini.

Rakyat di kawasan pembangkang mula sedar- MB

Oleh: Suriati Ali

Penduduk di kawasan yang dikuasai pembangkang rata-rata sudah bersedia memberi undi kepada calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13), bagi memastikan arus pembangunan dilaksanakan di kawasan mereka.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata mereka yang berada kawasan itu mula sedar bahawa wakil rakyat Pas gagal berkhidmat untuk melaksanakan pembangunan dan kebajikan walaupun pernah diberi peluang memerintah Terengganu.

“Apa yang wakil rakyat Pas lakukan dari dulu sampai sekarang? Kita akan buat lebih lagi jika BN menang di Wakaf Mempelam kali ini.

“Inilah peluang terbaik yang sewajarnya dimanfaat rakyat, sama ada memilih untuk terus hidup terseksa di bawah pembangkang atau hidup selesa di bawah kepimpinan BN,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Balairaya Paloh Sungai Kiat, Wakaf Mempelam, hari ini.Hadir sama, Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah; Pegawai Pembangunan Parlimen, Dato' Wan Farid Wan Ahmad dan beberapa pemimpin setempat.

Majlis perasmian itu antara agenda yang dimuatkan sempena Program Sehari Menteri Besar Bersama Rakyat DUN Wakaf Mempelam.

Sebelum itu Menteri Besar turut meluangkan masa melawat rumah beberapa penduduk kampung yang uzur dan warga emas yang memerlukan rawatan dengan menyampaikan sedikit sumbangan.Selepas itu terus bergegas menyempurnakan Majlis Penyampaian Bantuan Bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada penerima di Masjid Losong Dato’ Amar.Katanya, Umno dan BN banyak berjasa kepada penduduk di kawasan itu sejak dahulu hingga sekarang dan mereka perlu bersyukur dengan pemberian kerajaan. ,” katanya.
Kerajaan BN tidak pernah berbohong dan kita akan kotakan segala janji,” katanya.


Katanya, tahun ini kerajaan tambah peruntukkan bagi bantuan baiki rumah atap biru kepada RM1 juta bagi setiap DUN berbanding tahun sebelumnya RM60,000 setiap DUN.

“Macam-macam kita laksanakan, termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BRIM), bantuan persekolahan dan sebagainya. Kita tetap beri dan prihatin, walaupun penduduk itu berada di kawasan pembangkang.

Beliau turut menjanjikan projek rumah flat atau rumah mampu milik sebanyak 1,000 unit akan dibina di kawasan DUN Wakaf Mempelam jika BN menang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.

“Projek itu akan dibina di kawasan seluas 20 hektar di Kampung Paya Padi iaitu berdekatan dengan kampung Kubang Parit,” katanya.


BN mampu pertahankan Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Yahya Khatib Mohamad yakin Umno dan Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.

Katanya, kita mampu kembalikan keyakinan dan kepercayaan rakyat terhadap BN bukan sahaja kepada mereka yang tinggaldi kawasan kubu kuat BN malah di Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijajah pembangkang iaitu, Manir, Batu Burok, Rhu Rendang, Ladang, Bukit Tunggal dan Bukit Payong.

“Kita bukan syok sendiri, tetapi ianya bersandarkan kepada kesedaran rakyat sendiri terhadap sandiwara dalam pakatan pembangkang, selain mengorbankan dasar perjuangan ‘Negara Islam Pas’ kepada ‘Negara Berkebajikan’ sejak bersekongkol dengan DAP dan PKR.

“BN Terengganu sudah bersedia, kita masih mempunyai ruang yang kukuh untuk mempertahankan negeri Terengganu dalam PRU ke-13 kelak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan bilik gerakan Cawangan Kubang Kepong.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Limbat, Alias Abdullah; Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagia Marang, To' Puan Hajah Zaitun Mat Amin sebagai Ahli Dewan Negara dan Ketua Cawangan Kubang Kepong, Encik Nik Rosidi Megat Deraman.

Katanya, secara keseluruhannya, dengan gerak kerja yang kita atur dan sambutan dari akar umbi lebih-lebih lagi dari jentera parti secara keseluruhannya kekuatan Umno tetap terselah.
“Jentera parti perlu diperkemaskan dan semua ketua cawangan hendaklah bergerak seiring, ahli-ahli cawangan pula merupakan penentu kalah menangnya parti dalam setiap pilihanraya.

“Ketua cawangan diminta lebih dekat dengan pengundi di peringkat akar umbi dan amat arif dengan sikap dan gerak geri anak buah dalam kampung masing-masing,” katanya.

Katanya, dia yakin dengan kemampuan ketua cawangan yang sentiasa menjaga kebajikan penduduk kampung dan rata-rata mereka terdiri daripada orang yang telah lama memegang jawatan berkenaan dan sudah masak dengan keadaan sekeliling,” katanya.

“Semua yang sayangkan parti dapat bekerja dengan jujur dan ikhlas serta dapat beri maklumat tepat walaupun pahit untuk diterima dimana setiap kekurangan dan kesilapan akan diperbaiki secepat mungkin,” katanya.

Kelab Motosikal Pengikut Menteri Besar

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri bercadang menyatukan semua kelab motosikal di negeri ini di bawah kelab baru yang lebih besar iaitu Kelab Motosikal Pengikut Menteri Besar jika semua program berjalan lancar.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, ia sebagai tanda keprihatinan kerajaan negeri terhadap generasi belia bermotosikal di negeri ini.

"Menerusi kelab baru itu, pelbagai program dapat diatur dengan lebih terancang dan setiap ahli berdaftar akan dibekalkan dengan pelekat rasmi," katanya pada Majlis Ramah Mesra Bersama Belia dan Beliawanis Bermotor di Seri Iman malam tadi.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB. Rozi Mamat.
Program dua hari itu telah menarik penyertaan lebih 5,000 ahli kelab motosikal dari seluruh negeri.

Pada majlis itu, Dato’ Seri Ahmad turut menyerahkan insentif sebagai penghargaan kepada ahli Kelab Motosikal 71 dan meluluskan modal permulaan RM50,000 kepada kelab itu untuk membuka bengkel motosikal bagi memberi lebih banyak peluang pekerjaan kepada mereka.

Katanya, pendekatan yang digunakan kerajaan negeri sejajar dengan hasrat untuk melihat golongan belia di Terengganu menjadi lebih berwawasan dan berdikari pada masa depan.

Turut menerima insentif berkenaan termasuklah Kelab Motor 69 dan Benetton.

“Kita juga merancang untuk menghimpun belia motosikal dengan skala lebih besar selepas ini. Kerajaan negeri tidak akan meminggirkan belia bermotosikal,” katanya.Berbohong itu kerja Pas

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Bagi mereka yang biasa dengan orang politik, pasti tidak terkejut bila membaca kenyataan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, yang menafikan dakwaan Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Datuk Seri Muhhamad Nizar Jamaluddin kononnya Perdana Menteri mengadakan pertemuan dengan pegawai tertinggi tentera dan meminta mereka berbuat sesuatu jika Barisan Nasional (BN) kalah Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Ramai orang tahu, bukan Muhammad Nizar saja yang berbohong dalam isu tersebut, tetapi ramai lagi pemimpin Pas yang suka bercakap bohong dan mungkir janji.

Sikap berbohong dan ‘klu klek’ ini seakan-akan sudah sebati dengan pemimpin Pas. Jika bercakap atau berceramah, tidak sah jika mereka tidak menyelitkan fakta-fakta yang tidak benar mengenai pemimpin atau Kerajaan Barisan Nasional.

Itu belum masuk bab maki hamun pemimpin Umno dan BN. Pemimpin Pas sengaja mereka-reka cerita atau membuat fitnah terhadap pemimpin Umno dan BN semasa berceramah, semata-mata bagi tujuan menarik minat pendengar.

Bagi mereka tidak sedap jika tidak berbohong dan tanpa fitnah dan cerita rekaan, tidak ada modal untuk ceramah. Jika mereka menceritakan fakta sebenar, apa yang sudah dilakukan kerajaan BN, orang tidak akan tertarik lagi dengan ceramah Pas.

Begitu juga yang berlaku kepada Muhammad Nizar. Entah dari mana dia mendengar berita mengarut itu, tanpa usul periksa, terus disampaikannya dalam ceramah bagi menarik minat pendengar.

Sikap seumpama ini amat jelas bertentangan dengan ajaran islam, kerana Allah meminta umat Islam supaya menyiasat terlebih dulu berita yang disampaikan oleh orang yang fasik kepada mereka, bagi menentukan kesahihan fakta yang disampaikan.

Di Terengganu ramai pemimpin Pas yang suka berbohong bukan saja dalam ceramah, tetapi sikap tersebut terbawa-bawa hingga ke sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sampai satu ketika Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menggelarkan seorang wakil rakyat Pas sebagai ‘pembohong bersiri’ kerana Adun tersebut banyak kali berbohong dalam sidang DUN.

Inilah sikap dan gambar sebenar pemimpin Pas, layakkah mereka dipilih sebagai calon atau pemimpin untuk menerajui negeri atau negara?


27 April 2012

Piala FA - Mat Zan optimis Terengganu layak ke final

Oleh FAUZI MOHD

Pengendali skuad Terengganu, Mat Zan Mat Aris yakin skuad Penyu layak ke pusingan akhir Piala FA untuk mempertahankan kejuaraan bagi dua tahun berturut-turut.

Sehubungan itu beliau akan menurunkan kesebelasan terbaik apabila bertemu Sime Darby dalam separuh akhir kedua di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya 1 Mei nanti.

Dalam perlawanan separuh akhir pertama, Terenggganu kalah 1-2 kepada Sime Darby.

"Saya menaruh harapan dengan kemampuan pemain saya kerana saya melihat mereka kembali mendapat sentuhan dan prestasi yang memberangsangkan ketika menewaskan kelab dari Vietnam, Song Lam Nghe An 6-2 dalam cabaran Piala AFC di sini malam tadi.

"Semua pemain diharap waspada dan saya akan kerah mereka bagi menebus maruah Terengganu yang telah tercalar (setelah kalah kepada Sime Darby). Kita mahu mempertahankan kejuaraan Piala FA," katanya kepada pemberita semalam.

Mengulas mengenai kejayaan Terengganu itu, Mat Zan berkata, beberapa pengubahsuaian pemain telah dirombak bagi mengatasi persembahan hambar dalam beberapa perlawanan Piala AFC sebelum ini.

Penolong pengurus pasukan Terengganu, Sheikh Tajudin Sheikh Yusof berkata, kebangkitan Terengganu ada kaitan dengan nasihat Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

"Kita tidak mahu menghampakan Menteri Besar kerana beliau merupakan peminat bola sepak nombor satu di mana beliau telah memberikan suntikan semangat kepada pemain-pemain supaya bangkit daripada persembahan hambar," katanya.Terengganu negeri terawal iktiraf mufti setaraf Exco

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu merupakan antara negeri terawal yang telah menaikkan kedudukan mufti setaraf dengan ahli Exco kerajaan negeri sejak 2006 selain Perak dan Negeri Sembilan.

Bekas Mufti Terengganu, Dato' Ismail Yahya ketika mengesahkan perkara itu berkata, beliau adalah mufti pertama yang dinaikkan taraf sama seperti Exco kerajaan negeri Terengganu yang mana kerajaan negeri ketika itu di bawah pimpinan Menteri Besar, Dato' Seri Idris Jusoh.

Menurutnya, beliau mula dilantik sebagai mufti bermula April 2006 sehingga Mac 2008 selepas dipinjamkan sementara daripada jawatan asalnya sebagai Ketua Hakim Syarie Terengganu.

"Setelah tamat perkhidmatan sebagai mufti pada Mac 2008, saya kembali ke tugas asal sebagai Ketua Hakim Syarie negeri sehingga sekarang," katanya semalam.

Beliau diminta mengulas usul Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia semalam untuk menaikkan kedudukan mufti agar setaraf dengan ahli Exco kerajaan negeri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Jamil Khir Baharom berkata, mufti akan menerima taraf, skim gaji dan pelbagai kemudahan yang dinikmati ahli Exco kerajaan negeri masing-masing.

Menurut Ismail, sewaktu menjadi mufti beliau menerima pelbagai kemudahan termasuk elaun penerbangan, elaun luar negara, kemudahan kenderaan dan sebagainya yang menyamai kemudahan yang dinikmati Exco kerajaan negeri.

"Daripada segi gaji mungkin berbeza kerana ia berdasarkan skim gaji mengikut gred semasa pegawai kerajaan. Tetapi ketika majlis-majlis rasmi kedudukan mufti adalah setaraf dengan ahli Exco kerajaan negeri," jelasnya.

Dalam pada itu, Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri akan sentiasa mematuhi segala arahan termasuk pekeliling jabatan yang dikeluarkan kerajaan Pusat termasuk soal kedudukan mufti.


YT tarik balik tajaan pelajar serta perhimpunan haram

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Yayasan Terengganu (YT) akan mengambil tindakan tegas, termasuk menarik balik tajaan pengajian pelajar tajaannya yang menyertai mana-mana perhimpunan haram, termasuk perhimpunan BERSIH 3.0 yang akan diadakan di Dataran Merdeka, esok.

Timbalan Pengarah YT, Encik Razali Mahmud, berkata pihaknya akan memantau perkembangan semasa yang melibatkan demonstrasi sama ada di dalam atau luar negara, bagi memastikan pelajar tajaannya tidak terlibat dengan perhimpunan haram seumpama itu.

“Saya nasihatkan semua pelajar tajaan YT supaya menumpukan perhatian kepada pelajaran mereka dan tidak menghadiri mana-mana perhimpunan haram bagi memastikan mereka dapat menamatkan pengajian dengan jaya.

“Jika ada pelajar yang didapati menyertai perhimpunan haram, pihak kami akan mengambil tindakan mengikut Fasa 3 (2) Perjanjian Pinjaman antara YT dengan pelajar di mana pinjaman mereka akan ditarik balik dan boleh dikenakan penalti,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui semalam.

Pelajar yang ditamatkan pinjaman pengajian mereka dikehendaki membayar balik semua wang yang diberi kepada mereka dan dikenakan penalti sebanyak 20,000 atau sekali ganda jumlah pinjaman.

Beliau mengingatkan semua pelajar tajaan bahawa mereka melanggar Fasa 2 perjanjian antara YT dengan pelajar jika mereka menyertai mana-mana perhimpunan haram di dalam atau luar negara.

Sebelum ini sembilan pelajar di Mesir ditarikbalik pinjaman mereka kerana didapati bersalah terlibat dengan perhimpunan Bersih di Mesir, tahun lalu.

Encik Razali mengingatkan pelajar supaya tidak menyertai perhimpuan BERSIH 3.0 yang dirancang diadakan di Dataran Merdeka esok bagi mengelakkan mereka dikenakan tindakan tegas oleh YT.

“Jika pelajar menyertai perhimpunan berkenaan mereka bukan saja akan ditahan oleh pihak berkuasa tetapi juga bakal berdepan dengan hukuman ditarikbalik pinjaman,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan bertindak jika ada laporan pelajar terlibat dengan perhimpunan itu dan terdapat bukti kukuh seperti gambar-gambar yang diambil semasa perhimpunan, bagi mensabitkan kesalahan mereka.

Peruntuk RM700 juta bina 10,000 rumah

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri memperuntukkan lebih RM700 juta untuk membina 10,000 rumah kos rendah dan mampu milik bagi membolehkan rakyat negeri ini memiliki rumah.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kesemua rumah itu membabitkan sebanyak 43 projek yang dilaksanakan dalam tempoh lima tahun iaitu antara 2008 hingga 2013.

Beliau memberitahu, daripada jumlah itu sebanyak 1,451 buah rumah sedang dibina di Kemaman manakala 500 unit lagi akan dibina di daerah itu tahun depan.


Bagi Kuala Terengganu kata Ahmad, sebanyak 2,374 unit rumah dibina di daerah itu selain 1,002 unit kediaman lain yang dibina oleh kerajaan Pusat di Padang Hiliran, Kuala Terengganu.

"Di Besut pula, sebanyak 1,245 buah rumah turut dibina selain di Setiu iaitu sebanyak 133 unit, Marang sebanyak 383 unit, Dungun sebanyak 1,133 unit dan Hulu Terengganu sebanyak 626 unit," katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Dato’ Harun Taib (Pas-Manir) pada Persidangan Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-12, semalam.

Menurut Dato’ Seri Haji Ahmad, kerajaan negeri turut memberi kelonggaran kepada rakyat negeri ini termasuk penjawat awam berpendapatan RM3,000 ke bawah sebagai syarat baru memohon rumah jenis itu.

"Kerajaan negeri sedar mengenai perkembangan semasa termasuk kos sara hidup yang makin meningkat, jadi kita naikkan daripada mereka yang berpendapatan RM1,200 atau RM2,000 kepada RM3,000 sebagai syarat memohon mendapatkan rumah tersebut," katanya.


MB nafi dakwaan Pas

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar Dato Seri Ahmad Said menafikan dakwaan penyokong PAS bahawa kerajaan negeri merampas tanah rakyat termasuk di tapak Sekolah Rendah Islam Darul Bayan, Paka, Dungun serta mengambil balik ta nah di Kampung Jelapang, Setiu dan di Kampung Jeram, Manir untuk projek pembinaan jalan.

Beliau berkata, dakwaan bahawa kerajaan negeri merampas tanah rakyat adalah tidak berasas sama sekali dan lebih menjurus kepada agenda politik parti itu.

Katanya, tapak sekolah agama se luas 0.4 hektar di Kampung Kolam Mak Tagar, Paka, diberikan lesen menduduki sementara (TOL) kepa da penyokong PAS ketika parti itu memerintah negeri ini pada 1999 hingga 2004.

“Penyokong PAS itu tidak mem bayar TOL seperti yang ditetapkan setiap tahun. Apabila Barisan Na sional (BN) menang pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2004, kita dapati tanah itu tidak dimiliki dan lima individu membuat permohonan.

“Kita luluskan (permohonan itu) kerana semakan mendapati tanah terbabit masih kosong dan kerajaan negeri bersetuju membuat pecahan kepada lima lot,” katanya ditemui pada sampingan Persidangan De wan Undangan Negeri (DUN) di si ni, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai memorandum bantahan yang disampaikan kepa danya oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS 1, Saiful Bahri Mamat kelmarin mengandungi enam tuntutan, termasuk beberapa kes pengambi lan balik tanah.

Mengenai tanah untuk projek jalan di Kampung Jeram hingga Kam pung Banggol Tuan Muda, Ahmad berkata, kepimpinan PAS ditipu oleh 22 ahlinya apabila mendakwa kerajaan negeri tidak membayar pampasan dan menyediakan tapak baru.

“Kita sudah meneliti, 22 pendu duk yang juga ahli parti itu sudah menerima bayaran pampasan dan ditawarkan berpindah ke tapak ba ru tetapi mereka enggan berpin dah.

“Sebaliknya, lebih 100 lagi pen duduk yang tinggal di kawasan sa ma bersetuju untuk berpindah ke tapak baru disediakan serta me nerima pampasan ditawarkan oleh kerajaan.

“Orang lain yang terbabit semua nya sudah berpindah, hanya seke lompok 20 orang PAS ini yang tidak mahu pindah. Takkan kerana dia tak mahu pindah menyebabkan pembinaan jalan lebih RM200 juta terbengkalai,” katanya.

Mengenai tanah seluas 70 hektar untuk pelaksanaan Projek Ladang Ternakan Undang Bersepadu (i- SHARP), Setiu, Ahmad berkata ta nah itu pernah diusahakan dengan pelbagai projek pertanian oleh pen duduk kampung, termasuk ahli dan penyokong UMNO bermula 1990.

Bagaimanapun, katanya, mereka tidak mengusahakan kerana tanah berkenaan sering ditenggelami air setiap kali musim banjir.

Pada 1999, beliau berkata, penyo kong PAS mengusahakan tanah itu tanpa mendapat kelulusan kerajaan dan dakwaan mengatakan tanah berkenaan dibersihkan penyokong parti itu tidak berasas.

“Apabila kerajaan memutuskan untuk membangunkan kawasan itu dengan melaksanakan projek i- SHARP, kita ambil dan penyokong parti itu juga ditawarkan bayaran imbuhan dan mereka masing-ma sing bersetuju menerima imbuhan itu,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri sedang meneliti tiga lagi memoran dum tuntutan diserahkan parti itu membabitkan dakwaan rampasan tanah, termasuk projek tanaman padi di kampung Jelapang dan pe nyerahan tanah generasi kedua pe neroka FELDA kepada Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVHB).


JKNT anjur Karnival Kesihatan 1Malaysia

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) dengan kerjasama Hospital Besut (HB) akan menganjurkan Karnival Kesihatan 1Malaysia peringkat Negeri Terengganu di perkarangan HB.

Karnival sehari bertemakan `1Malaysia: Rakyat Sihat Negara Maju’ dan diadakan pada hari esok (28 April) itu akan dirasmikan Menteri Kesihatan Malaysia, Dato’ Sri Liow Tiong Lai.

Pelbagai aktiviti diadakan sempena karnival itu, antaranya pameran kesihatan, pemeriksaan gigi, saringan minda, derma darah, kuiz kesihatan, jualan produk hasil tani dan pertandingan mewarna serta melukis.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Anwa Sulaiman, berkata pada karnival kali ini pengunjung berpeluang melihat sendiri bagaimana pembedahan kecil yang ditayangkan secara terus dari dewan bedah HB.

Katanya, karnival cukup penting kerana mampu memberi pendedahan kepada masyarakat tentang perkhidmatan dan kepakaran yang ada serta menyampaikan maklumat kesihatan secara terus kepada pengunjung.

“Orang ramai terutama penduduk setempat dijemput hadir memeriahkan karnival di samping merebut pelbagai hadiah menarik yang disediakan penganjur,” katanya.


Kecurian di kompleks sukan tidak cecah RM50j

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri menegaskan kerugian akibat kecurian peralatan di Stadium Sultan Zainal Abidin (SSMZA), Kompleks Sukan Negeri Gong Badak tidak melibatkan RM50 juta berikutan taksiran sebenar masih lagi dalam siasatan pihak berkuasa.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Dato’ Za'abar Mohd Adib berkata jumlah kerugian yang digembar-gemburkan segelintir pihak itu tidak benar sama sekali.Katanya, kompleks yang ditadbir Unit Pengurusan Kompleks Sukan Negeri, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri itu melantik syarikat keselamatan, MN Millenium Security Sdn Bhd bagi menjalankan tugas keselamatan dengan 30 petugas yang dipertanggungjawabkan mengawal keselamatan stadium itu bermula 2008.

"Soal kecurian, ada enam laporan polis telah dibuat dan kini pihak polis sedang menyiasat kecurian tersebut. Polis juga telah membuat siasatan forensik di lokasi terlibat sejurus menerima laporan dan sehingga kini siasatan bagi semua laporan masih berjalan.

“Taksiran kecurian masih dalam penelitian pihak Jabatan Kerja Raya..Yang kata RM50 juta ..ada akhbar yang melaporkan begitu dan ada penafian sudah dibuat (pihak kerajaan),” katanya.MB rayu perhatian Kementerian Kerja Raya percepat pembinaan LPT Fasa II

Oleh FAUZI MOHD

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said melahirkan kekecewaannya kepada Kementerian Kerja Raya berikutan kelewatan membuka semula tender bagi menyiapkan pembinaan Lebuhraya Pantai Timur (LPT) Fasa II membabitkan dua laluan yang masih terbengkalai.Beliau berkata, pihak kementerian sepatutnya membuka tender untuk melantik semula kontraktor yang lebih berwibawa bagi membolehkan dua pakej dari Paka, Dungun hingga Ibok, Kemaman yang belum siap iaitu pakej 7 sejauh 13.7 kilometer dan pakej 4 laluan sejauh 3.7 kilometer dilaksana secepat mungkin.

"Saya sangat berharap agar kementerian dapat mempercepatkan proses membuka tender untuk melantik kontraktor lain bagi menyiapkan pembinaan jalan raya di dua laluan itu.

"Jika ia mengambil masa panjang, ini akan merugikan banyak pihak terutama kerajaan negeri kerana kos kewangan semakin meningkat selaras dengan kelewatan itu," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan kerja bermula dari Plaza Tol Gemuruh, Kuala Terengganu hingga ke Plaza Tol Bukit Besi, Dungun semalam.Ahmad yang turut diiringi Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib, juga meninjau keseluruhan laluan LPT sejauh 63.4 kilometer itu, termasuk laluan yang masih dalam pembinaan di sepanjang susur keluar Bukit Besi-Kuala Dungun.

Beliau berkata, jika kontraktor baru yang bakal dilantik itu memberi komitmen terhadap pembinaan dua laluan yang terbengkalai itu, ia dijangka siap dalam tempoh enam bulan sahaja.

"Ini kerana bagi laluan pakej 4, kerjanya sudah siap 60 peratus manakala bagi pakej 7, ia sudah siap 50 peratus," katanya.

Sehubungan itu, kerajaan negeri mensasarkan pembukaan LPT itu sepenuhnya sebelum akhir tahun depan.


Harris ketuai cabaran Le Tour de Borneo

Oleh: Aida Abd Rahman

Kejohanan lumba basikal Le Tour de Borneo menyaksikan pelumba elit basikal negara, Mohd Harris Salleh menggalas tugas selaku ketua pasukan Terengganu Pro Asia Cycling Team (TSG) dalam cabaran empat hari bermula hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif TSG Encik Hadi Hassan berkata TSG menyenaraikan lima orang pelumba termasuk Mohd Shahrul Mat Amin, Ahmad Faiz Abdul Kadir, Mohd Nor Umardi dan Muhammad Shobry Abdullah, bagi mengintai peluang meraih kemenangan di kejohanan julung kali itu.


“Kejohanan kali ini merupakan kejohanan kelima yang disertai pasukan TSG tahun ini di bawah bimbingan jurulatih dari Perancis, Sebastien Duclos,” katanya.

Beliau berkata bagi TSG, kejohanan itu penting bagi membolehkan pelumba menimba pengalaman sebelum menyertai kejohanan lebih mencabar , iaitu Jelajah Malaysia bermula 8 hingga 13 Mei nanti.

Encik Hadi berkata sehingga Julai ini, TSG bakal menyertai 11 jemputan kejohanan di luar negara sebagai persiapan secara intensif pasukan itu bagi membentuk pelumba yang mampu menimba lebih pengalaman dan tampil lebih mantap dalam setiap cabaran di kejohanan lebih besar.

Dalam pada itu, pasukan kedua TSG kini sedang menyertai kejohanan Le Tour de Korea dari 22 hingga 29 April yang merupakan satu kejohanan terbesar di Asia.

“TSG menyenaraikan enam pelumba, Chan Jiang Je, Kim Dong Hyong, Mohd Saufi Senan, Mohd Saiful Anuar, Mohd Zamri Salleh dan Nor Amirul Fakhruddin ke kejohanan itu, manakala pengurusnya Mohd Jasmin Roslan,” katanya.

Beliau berkata TSG turut menyertai beberapa kejohanan utama sebelum ini seperti Le Tour de Langkawi, Thailand, Filipina dan Korea.
26 April 2012

MB gempur Wakaf Mempelam Sabtu ini

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan menggempur kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, Sabtu ini.

Pelbagai program diatur sempena lawatan sehari pemimpin nombor satu negeri ke satu lagi DUN yang dikuasai parti pembangkang, bagi menjelaskan isu-isu semasa kepada penduduk tempatan.

Ketibaan Menteri Besar dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud di Simpang Tok Ku, pada jam 8.15 pagi, akan disambut pemimpin Umno Bahagian Kuala Terengganu serta DUN berkenaan dan diarak ke Losong Atap Zink di mana mereka akan menikmati sarapan pagi bersama-sama penduduk tempatan di Warung Losong Atap Zink.

Selepas itu Menteri Besar akan melawat rumah beberapa penduduk kampung yang uzur dan warga emas yang memerlukan rawatan, bagi menyampaikan sumbangan.

Kira-kira jam 10.45 pagi, Dato’ Seri Haji Ahmad akan hadir di majlis Penyampaian Bantuan Bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat DUN Wakaf Mempelam di Masjid Losong Dato’ Amar.

Beliau juga dijadualkan hadir pada Majlis Bersama Imam, Bilal dan Guru Agama serta majlis Penyampaian Bantuan Sewa Rumah Projek Kemiskinan Bandar MBKT dan perasmian balai raya Paloh-Sungai Kiat di balai raya tersebut.

Menteri Besar dan rombongan kemudiannya akan menikmati jamuan tengah hari di balai raya tersebut bersama-sama penduduk tempatan serta menunaikan solat Zohor di Masjid Sungai Rengas.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya akan hadir di Majlis Bertindik Beramai-Ramai di balai raya Kampung Wakaf Mempelam kira-kira jam 2.45 petang dan menunaikan solat Asar di Masjid Kampung Tok Jamal.

Kira-kira jam 5 petang beliau akan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan memancing di Kmapung Sungai rengas dan selepas itu menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan futsal di Kampung Durian Burung.

Menteri Besar akan menunaikan solat Maghrib dan hadir pada majlis kuliah Maghrib di Masjid Kuala bekah, sebelum menghadiri Forum Isu-Isu Semasa di sekolah Kebangsaan Pulau Rusa.


Penenun songket dapat rumah baru

Oleh FAUZI MOHD

Penenun songket, Fatimah Said, 44, bersama enam sekeluarga yang tinggal sehelai sepinggang ekoran kebakaran rumah mereka di Kampung Tebakang, di sini Isnin lalu menerima khabar gembira hari ini.Berita pembinaan rumah baru yang beharga RM53,000 itu disampaikan sendiri Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang menziarahi keluarga malang itu bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Limbat, Alias Abdullah.

Rumah baru yang bakal siap tiga minggu lagi merupakan sumbangan Kerajaan Negeri melalui Tabung Darul Iman sebanyak RM33,000 dan tambahan peruntukan daripada ADUN kawasan itu.Fatimah yang kini menumpang di rumah anak saudaranya berkata, mereka mengalami kerugian ditaksir sebanyak RM124,000 termasuk peralatan menenun songket dalam kejadian pukul 4.30 petang yang berpunca daripada litar pintas.“Tiada apa yang mampu diselamatkan kerana api marak begitu cepat. Duit belanja RM500, sehelai tenunan songket bernilai ribuan ringgit, buku sekolah anak-anak termasuklah Mykad hangus dijilat api.

“Walaupun semua harta benda musnah, saya bersyukur kerana anak bongsu saya yang berada dalam buaian ketika bumbung rumah mula berasap berjaya dibawa keluar,” kata isteri kepada penoreh getah, Tun Mamat Tun Jambol, 56.

Sementara itu Ahmad berkata, usaha itu merupakan amalan berterusan pihak kerajaan untuk memastikan setiap keluarga yang ditimpa kedukaan tidak mengalami masalah kerana ketiadaan tempat tinggal ekoran kejadian itu.

“Mangsa juga akan diberi bantuan khas untuk membeli peralatan baru menenun songket di rumah baru mereka kelak,” katanya.


Zoo Kemaman terima 5,000 pelawat sebulan.

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, Zoo di Kemaman menerima 5,000 pelawat sebulan sejak ia dibuka sepenuhnya tahun lalu.

“Dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, seramai 19,899 orang telah berkunjung ke zoo berkenaan berbanding tahun lepas seramai 59,066 orang,” katanya ketika menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad (Pas-Batu Burok) di sidang Dewan Undangan Negeri semalam.

Manakala pihak Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) berjaya membuat kutipan hasil tahun lalu mencecah RM490,699 dan kutipan tiga bulan pertama tahun ini adalah RM188,317.

Beliau kemudiannya menyangkal dakwaan pihak pembangkang, bahawa kerajaan belanja terlalu besar untuk memelihara binatang daripada menjaga kebajikan rakyat.

“Perbelanjaan pembinaan untuk zoo yang bermula sejak 1998 adalah RM9 juta dan tambahan RM5 juta dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini (2011/2012) untuk menyiapkan pelbagai kemudahan kepada orang ramai yang berkunjung ke zoo itu, menjadikan jumlah keseluruhan setakat ini ialah RM14 juta,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad meminta pemimpin pembangkang belajar berfikir secara positif serta menilai secara teliti terhadap usaha kerajaan demi kesejahteraan rakyat dan negara.

Katanya, kini pihak zoo telah menjadi ‘parnership’ Jabatan Perhilitan dengan membekalkan beberapa jenis binatang secara percuma dan setakat ini 12 ekor singa telah dihantar ke zoo manakala tapir dan orang utan juga akan dihantar.

Menurutnya pelawat datang ingin melihat secara dekat pelbagai binatang yang ada di zoo dan tidak pernah dilihat di mana-mana pun dan sambil itu mereka turut berbelanja di kedai-kedai makan dan membeli cenderahati di kedai kepunyaan penduduk tempatan.

“Ini merupakan strategi kerajaan melakukan penambahbaikan bagi menarik orang datang ke tempat kita, jangan asyik fikirkan yang buruk saja,” katanya.

Saya minta pemimpin pembangkang cuba ubah cara berfikir untuk jangka masa panjang, hari ini betul kita ada hasil minyak dan gas untuk membantu rakyat dan anak-anak kita sambung belajar tapi suatu masa mungkin minyak dan gas sudah tidak ada lagi.

Kita ingin melihat Terengganu terus dikunjungi orang ramai untuk masa-masa akan datang dengan menyediakan pelbagai perancangan termasuk dalam bidang pelancongan sebagai sumber pendapatan baru negeri.

Generasi muda suarakan hak ikut saluran betul

Oleh: Aida Abd Rahman

Budaya berdemonstrasi bukan cara masyarakat kita, sebaliknya generasi muda perlu menggunakan saluran perundangan serta menggunakan wakil yang berkelayakan menyuarakan hak dan pendirian mereka kepada pihak berwajib.

Ketua Pergerakan Puteri Umno Perhubungan Terengganu, Puan Nordiana Shafei, berkata tindakan mengadakan bantahan menerusi demonstrasi itu hanya menimbulkan keadaan huru-hara bukan menyelesaikan masalah apatah lagi perkara itu didalangi pihak penentang kerajaan.

“Mereka (pembangkang) mahu melepaskan hajat dan perancangan politik, membangkitkan kemarahan rakyat sehingga sanggup memutarbelitkan fakta sebenar kerana tiada isu yang boleh dibangkitkan menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 nanti.

“Walhal, dalam isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ini, kita juga dimaklumkan ketika mahu diwujudkan dulu, pemimpin pembangkang Lim Kiat Siang (DAP) dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim (PKR) antara orang yang bersetuju menubuhkannya untuk membantu mereka yang tidak berkemampuan,” katanya kepada Teganukita, semalam.

Selain Anwar yang menjadi Timbalan Perdana Menteri ketika PTPTN ditubuhkan, Kit Siang (Penasihat DAP) dan anaknya, Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang pada 1997 bersetuju dengan penubuhan PTPTN malah meminta peruntukan awal RM100 juta ditingkatkan kepada RM1 bilion.

Sokongan Kit Siang dan Guan Eng tercatat dalam rekod sidang Parlimen kesembilan, penggal ketiga, ketika mereka membahaskan isu penubuhan PTPTN jam 3.13 petang pada 14 Mei 1997 bagi membantu golongan kurang berkemampuan menyambung pelajaran ke institusi pengajian tinggi (IPT).

Selain itu, Puan Nordiana juga sependapat dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, bahawa PTPTN begitu signifikan dan penting dalam merealisasikan hasrat Kerajaan Pusat membantu golongan yang tidak berkemampuan.

Katanya, sekiranya ada golongan yang tidak bersejutu dengan pelaksanaan PTPTN yang sudah terbukti memberi manfaat kepada ramai rakyat yang kini menjadi orang penting dan berpengaruh di negara ini, mereka yang menentang itu perlu memulangkan wang PTPTN berkenaan.
To’ Puan Hajah Zaitun dilantik sebagai Ahli Dewan Negara

Oleh: Suriati Ali

Sidang Dewan undangan Negeri (DUN) semalam bersetuju melantik To’ Puan Hajah Zaitun Mat Amin sebagai Ahli Dewan Negara.

Calon yang dicadangkan YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman (BN-Seberang Takir) itu mempunyai pengalaman hampir 25 tahun dalam bidang politik serta aktif memegang pelbagai jawatan dalam persatuan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan badan sukarelawan.

To’ Puan Zaiton yang pernah dianugerahkan Pingat Jasa Mangku Negara (AMN) dan Pingkat Pangkuan Negara menganggap pencalonannya sebagai Ahli Dewan Negara sebagai tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul sebaik mungkin.

Di samping itu, beliau berazam akan membawa agenda serta penyampaikan suara rakyat kepada kerajaan.

“Syukur dan terima kasih kepada barisan kepimpinan kerajaan Terengganu kerana memberi kepercayaan kepada saya untuk memegang jawatan ini yang dianggap bukan mudah untuk dipikul,” katanya ketika di temui pemberita di luar sidang DUN.

To’ Puan Hajah Zaitun merupakan anak kelahiran Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu. Sudah berkeluarga dan mempunyai enam cahaya mata.

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Atas Tol, kemudian menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Agama (Atas) Sultan Zainal Abidin.

Disebabkan meminati bidang politik dan memilki sifat amanah, beliau turut diberi kepercayaan memegang 25 jawatan dalam pelbagai persatuan, Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan badan sukarelawan.

Antaranya dilantik menjadi bendahari, Bendahari Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu; Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagia Marang; Pengerusi Skuad Sayang Wanita Negeri Terengganu dan Pengerusi Biro Ekonomi & Kewangan Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu.


Kesan buruk jika ketat syarat perkahwinan warga asing

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tidak berhasrat mengenakan syarat yang ketat untuk menghindari wanita negeri ini daripada mengahwini warga asing bagi mengelak peningkatan kes penceraian berikutan tindakan itu hanya akan mengundang kepada kesan sampingan lain yang lebih buruk.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat, berkata tindakan kerajaan mengetatkan syarat perkahwinan wanita negeri ini dengan warga asing boleh mengundang kepada risiko mereka dibawa lari ke negara asing akibat kesukaran memproses perkahwinan di negeri ini.

“Kerajaan berpendapat, kes penceraian wanita Terengganu dengan warga asing ini tdak mempunyai bilangan yang besar. Ada pelbagai risiko kalau hendak buat apa yang dicadangkan YB Jabi (Ramlan) tadi (mengetatkan syarat perkahwinan).

“Kalau kita nak `menyukarkan’ perkahwinan wanita negeri kita dengan warga asing nanti dia buat lari kahwin di kampung dia..lagi payah kita nanti. Cadangan ini perlu dipertimbangkan semula,” katanya sebagai mengulas soalan tambahan dikemukakan Haji Ramlan Ali (BN-Jabi), di persidangan Dewan Undangan Negeri, kelmarin.

Sebelum itu, Haji Khazan menjelaskan bahawa punca penceraian menerusi kajian dan data Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu (JHEAT) menerusi pengurusan kes, faktor suami atau isteri tidak bertanggungjawab menyumbang 32 peratus, iaitu kadar tertinggi punca penceraian di negeri ini sepanjang tahun lalu.

Katanya, punca kedua adalah akibat campur tangan pihak ketiga ( 23.8 peratus), masalah akhlak atau sosial seperti lari dari rumah (15.7 peratus), masalah komunikasi dan salah faham (9.9 peratus).

"Punca-punca lain, lemah didikan agama (7.5 peratus), masalah ekonomi menyumbang lima peratus dan hal-hal lain melibatkan enam peratus," katanya.

Selain itu, JHEAT merekod sebanyak 10,982 pendaftaran perkahwinan pada tempoh yang sama di negeri ini.

Haji Khazan berkata, kerajaan negeri menerusi JHEAT dan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) melaksanakan pelbagai program secara intensif kepada pasangan yang bakal melalui fasa perkahwinan bagi mengelak berlaku penceraian terutama pasangan yang baru berkahwin.

“ Kerajaan sentiasa prihatin terhadap kes penceraian dan sebab itu pelbagai program dirancang serta difikirkan termasuk menimbang pelbagai cadangan pihak lain bagi mengelak perkara itu terus meningkat.

“Antara langkah kita menganjurkan kursus pra perkahwinan kepada pasangan muda bagi memberi kefahaman mengenai tanggungjawab, apa yang bakal dihadapi dalam dunia perkahwinan dan cabaran di alam itu,” katanya.

Katanya, YPK juga mengadakan kursus untuk pasangan berkhwin dalam tempoh masa tertentu yang bertujuan menguatkan hubungan antara suami isteri, selain JHEAT menganjurkan program pendidikan di masjid dan surau.


Tabung Penyakit Kronik beri manfaat kepada 1,204 pesakit

Oleh: Suriati Ali

TABUNG Penyakit Kronik yang ditubuhkan kerajaan negeri sudah membelanjakan sejumlah RM1.8 juta sejak dua tahun lalu serta memberi manfaat kepada 1,204 pesakit anak Terengganu yang kurang berkemampuan dan memerlukan rawatan segera.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, berkata sebanyak RM551,300 disalurkan kepada pesakit yang menghidap komplikasi jantung, RM533,395 bagi pesakit buah pinggang dan RM328,188 untuk merawat pesakit barah.

Beliau menjawab soalan Muhammad Ramli Nuh (BN-Tepoh) mengenai jumlah pesakit yang mendapat faedah daripada Tabung Penyakit Kronik dan jumlah bantuan yang dikeluarkan sehingga kini.

“Ada juga permohonan beberapa individu yang terpaksa ditolak kerana tidak memenuhi kriteria ditetapkan oleh dana dan kerajaan negeri,” katanya sambil menambah tabung berkenaan diwujudkan atas kesedaran kerajaan membantu mengurangkan penderitaan dan bebanan rakyat yang memerlukan perhatian segera, terutama yang berdepan penyakit kritikal.

Beliau berkata, rayuan itu biasanya dikemukakan kepada agensi kerajaan dan swasta, pemimpin masyarakat, malah ada yang memohon terus dengan kerajaan negeri.

“Tidak kurang juga kisah malang mereka mendapat liputan akhbar tempatan dan media elektronik merayu simpati dan bantuan orang ramai,” katanya.

Yahya berkata, walaupun Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Kesihatan menyediakan pelbagai skim bantuan untuk golongan miskin dan memerlukan, namun peruntukannya agak terhad.

“Menyedari kelemahan itu, kita mengambil langkah segera dengan menubuhkan tabung ini yang boleh dinikmati seluruh rakyat yang layak dan ia boleh dipohon melalui pemimpin di kawasan masing-masing,” katanya.


25 April 2012

59 pelumba jetski sertai cabaran Terengganu World Invitational Jetrace

Oleh FAUZI MOHDKejohanan Terengganu World Invitational Jetrace Challenge di Pantai Batu Buruk mulai Jumaat ini bakal disertai 59 pelumba yang akan bersaing merebut hadiah keseluruhan bernilai RM180,000.

Selain Malaysia, kejohanan jetski bertaraf dunia selama tiga hari itu akan disertai pelumba dari 10 buah negara iaitu Australia, Perancis, Thailand, Britain, Jepun, Brunei, Finland, Greece dan Singapura.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said berkata, kejohanan jetski yang masuk tahun ketiga itu melibatkan sembilan kategori pertandingan.

Katanya, program anjuran kerajaan negeri dan Kelab Marina Terengganu itu mampu melonjakkan negeri ini sebagai destinasi pelancongan sukan popular di peringkat antarabangsa.

“Selain kategori Pro-AM Runabout, Expert Runabout dan Master Runabout, perlumbaan kelas Endurance satu acara lasak dengan mengambil masa tidak kurang dari 1 jam 15 minit dengan hadiah kejohanan tertinggi, RM18,000.

“Peserta akan melalui cabaran di kawasan litar terbuka antara Pantai Batu Buruk dan perairan menghala ke Pulau Kapas dengan meredah ombak, arus dan angin laut,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman, dekat sini hari ini.

Tambah Dato’ Abdul Rahin, kejohanan itu turut menerima beberapa juara dunia sukan jetski yang dapat memberi suntikan semangat seperti juara dari Perancis, Mehdi Menad, Seth Wilkinson (Britain), Toshi Ohara (Jepun) dan Supak Settura (Thailand).

“Turut memberi saingan, pasangan adik beradik dari Terengganu serta 29 lagi pencabar lain dari seluruh negara,” kata beliau.

Menurut beliau, dalam usaha membudayakan sukan itu di negeri ini, elemen hiburan dan santai akan turut disediakan bagi penglibatan pelbagai peringkat usia sebagai satu tarikan.

"Selain perlumbaan jetski, aktiviti lain turut disediakan seperti pertandingan layang-layang, bola sepak pantai, bola tampar pantai dan sukan berkuda,” jelasnya.


Sidang DUN: Dana pinjaman RM50 juta diluluskan

Oleh: Suriati Ali

SIDANG Dewan Undangan Ne geri (DUN) Ke-12 hari ini, meluluskan penubuhan Kumpulan Wang Pinjaman Perumahan Rakyat Negeri Terengganu mengikut Seksyen 10(4)(b) Akta Acara Kewangan 1957 Akta 61.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata kelulusan dana pinjaman bernilai RM50 juta itu melayakkan rakyat Terengganu berusia 18 ke atas dan berpendapatan tidak melebihi RM3,000 layak membuat pinjaman sehingga RM50,000.

Katanya, apa yang lebih istimewanya dana pinjaman berasaskan Syariah itu mengenakan kadar faedah rendah berbanding pinjaman dengan institusi perbankan lain.

“Penyediaan dana pinjaman perumahan untuk anak Terengganu ini membuktikan kerajaan amat prihatin kepada keperluan rakyat, khususnya golongan berpendapatan rendah dan bagi memastikan mereka mampu memiliki rumah sendiri yang selesa,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pemohon perlu membina sendiri rumah berkenaan di atas tanah milik pemohon berdasarkan geran hak milik dan perlu mencagarkan geran itu kepada Perbadanan Memajukan Iktisad Nege ri Terengganu (SEDC) bagi memastikan pemohon tidak mengingkari syarat tempoh bayaran balik pinjaman itu.

Katanya, pemohon boleh memohon mengikut jumlah diingini dan tidak lebih RM50,000 bagi seorang peminjam serta mematuhi tempoh dan kadar bayaran balik yang di tetapkan.

“Cagaran ini bertujuan memastikan peminjam mematuhi syarat bayaran balik pinjaman kerana kita keluarkan pinjaman yang besar, justeru jika tidak dibayar, ia akan menimbulkan masalah kepada kerajaan,” katanya.
Sidang DUN: Dato' Rosol minta tarik balik amanat Haji Hadi

Oleh: Suriati Ali

Dato Rosol Wahid (BN-Ajil)memberitahu Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN, semalam dengan meminta Presiden Pas, Dato' Seri Abdul Hadi Awang mengembalikan semula perpaduan umat Islam negara ini dengan menarik balik amanat Haji Hadi yang dikeluarkan pada tahun 1982.

Menurut Rosol, Ahli Parlimen Marang itu perlu turun ke semua kawasan yang masih lagi mengamalkan dua solat Jumaat dalam satu qariah dan memperbetulkan keadaan kerana semua itu dikatakan berpunca daripada amanat Hadi di Panggol Peradong.

“Bersetuju atau tidak, saya bagi pandangan dalam dewan ini oleh kerana perpecahan itu bermula dari Pas, kita minta wakil Rhu Rendang pergi ke kawasan-kawasan yang masih berlaku perpecahan dan tarik balik amanat itu.

“Kalau setuju kita minta keputusan dewan,” katanya ketika Muhammad Ramli Nuh (BN-Tepoh) membahaskan titah ucapan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), semalam.

Cadangan itu kemudiannya disokong Muhammad Ramli kerana menganggap perpecahan sudah sekian lama berlarutan ekoran sikap penyokong pembangkang enggan berimamkan dan gunakan khidmat jurunikah dilantik oleh kerajaan.

Keengganan itu didorong oleh fatwa dikeluarkan pemimpin mereka yang mengatakan berimamkan orang UMNO tidak sah.

“Kita setuju sangat, sudah lama kita minta dia (Abdul Hadi) pergi demi perpaduan Islam, molek saya setuju,” katanya.
Kerajaan lulus 14,595 lot tanah dalam tempoh empat tahun

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri meluluskan 14, 595 lot tanah kepada 14,595 rakyat di negeri ini dalam tempoh 2008 hingga 15 April 2012.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata daripada jumlah berkenaan 5,166 lot merupakan tanah pertanian membabitkan 5,166 pemohon manakala tanah tapak rumah (9,429 lot) kepada 9,429 pemohon di seluruh negeri.

“Tidak pernah berlaku sebelum ini, kerajaan berjaya meluluskan sebegitu banyak permohonan tanah dalam tempoh yang amat singkat iaitu empat tahun,” katanya ketika menjawab soalan yang dikemukakan oleh Dato’ Haji Harun Taib (Pas-Manir) di Sidang Dewan Undangan Negeri pada hari ketiga hari ini.

Katanya, berdasarkan pengalaman 13 tahun dalam kerajaan negeri termasuk sembilan tahun sebagai Exco kerajaan negeri banyak tanah berjaya diberikan kepada rakyat.

Bagi mengulas lebih lanjut soalan wakil Pas- Manir, Menteri Besar memperincikan jumlah kelulusan mengikut daerah iaitu Besut sebanyak 2,319 lot membabitkan 2319 pemohon (tanah pertanian 1,186 lot dan tapak rumah 1,133 lot).

Daerah Dungun sebanyak 3065 lot untuk 3065 orang pemohon yang berjaya iaitu lot pertanian (131) dan tapak rumah (2934), Hulu Terengganu 3141 lot kepada 3141 pemohon iaitu lot pertanian (2,229) tapak rumah (915) dan Kemaman sebanyak 2, 517 lot iaitu tanah pertanian (640 lot) dan tapak rumah (1,877 lot).

Daerah Kuala Terengganu sebanyak 1411 lot iaitu tanah pertanian (78 lot) dan tapak rumah (1333 lot), Marang sebanyak 421 lot iaitu tanah pertanian (56 lot) dan tapak rumah (365 lot) serta Setiu sebanyak 1643 lot iaitu tanah pertanian (771 lot) dan tapak rumah (872 lot).

“Dengan kelulusan itu beerti seramai 14,595 rakyat di negeri ini berjaya memiliki tapak pertanian dan tapak rumah dalam tempoh empat tahun dan ini membuktikan kejayaan kesungguhan kerajaan untuk memberi yang terbaik kepada rakyat,” katanya.

Menteri Besar menegaskan, semua lapisan rakyat layak memohon tanah termasuk warga emas dan baru-baru ini seorang warga emas berusia 89 tahun turut menerima geran tanah dalam satu majlis di Hulu Terengganu.

Kerajaan tidak zalim kepada rakyat

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan tidak pernah menzalimi rakyat dalam isu pengambilan balik tanah di mana bayaran pampasan dibuat berdasarkan peraturan di samping sedia tapak baru kepada mereka untuk diduduki.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, apa yang berlaku terhadap 22 keluarga di Kampung Banggol Donas, Kuala Nerus adalah pilihan mereka sendiri.

“Kerajaan tawar pampasan dan tapak rumah sebagai ganti tapi kesemuanya mereka tolak,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) di sidang Dewan Undangan Negeri, hari ketiga hari ini.

Katanya, pengambilan balik tanah berlaku membabitkan jalan pintas daripada Banggol Tuan Muda ke Gemuruh dan hanya 22 keluarga menolak apa yang kerajaan tawarkan.

“Penyokong kerajaan di kawasan ini telah menerima pampasan dan tapak rumah yang disediakan dan sebahagiannya telah pun membina rumah dan berpindah ke tapak baru berkenaan,” katanya.

Tambahnya, kerajaan prihatin terhadap apa yang berlaku dan sedia berbincang bagaimanapun, penduduk terlibat yang menolak permintaan.

“Saya minta jasa baik sahabat saya (pemimpin pembangkang) dapat memujuk mereka ini untuk menerima pampasan dan tapak rumah yang kerajaan sediakan untuk mereka,” katanya.

Katanya, kerajaan bayar pampasan mengikut undang-undang pengambilan tanah dan jika mereka tidak berpuas hati dengan nilaian yang diterima mereka ada hak untuk membawanya ke mahkamah.

Dato’ Seri Haji Ahmad juga mencabar pemimpin pembangkang supaya bersumpah bahawa rumah yang dirobohkan di Kampung Bujal, Kemaman bukan sebuah masjid seperti yang didakwa.

“Saya berani bersumpah bahawa itu bukan sebuah masjid tetapi tidak lebih daripada sebuah rumah yang dibina pembangkang dengan mengajak pengikutnya menunaikan solat di situ dan masjid sebenar ada di kawasan berdekatan,” katanya.

Menteri Besar juga turut meminta para pemimpin pembangkang mentarbiahkan diri dan pengikutnya terlebih dahulu sebelum mentarbiahkan orang lain.

Buku : 4 TAHUN MENUNAIKAN AMANAH