Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

18 February 2012

Kemaman lakar sejarah - 40,000 sertai perarakan Maulidur Rasul terbesar negara

Oleh FAUZI MOHD
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sambutan perarakan Maulidur Rasul Peringkat Daerah Kemaman 1433 Hijrah tahun ini adalah yang terbesar pernah diadakan dengan penyertaan kira-kira 40,000 peserta sekaligus mencipta sejarah antara perarakan terbesar pernah diadakan di negara ini.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata penyertaan tersebut adalah diluar jangkaan penganjur walaupun ianya sudah menjadi tradisi sejak beberapa tahun lalu dan tahun lalu penyertaannya hampir 30,000 orang peserta.

Menurutnya, melalui sambutan yang membanggakan daripada umat Islam, beliau begitu yakin program seumpama itu berjaya matlamat di samping dapat meningkatkan persefahaman dalam kalangan umat Islam di daerah tersebut.

“Program ini adalah usaha kita dalam menggembeling tenaga. Ia juga menjadi medan kepada setiap pasukan yang bertading menunjukkan kreativiti masing-masing dengan mereka sepanduk yang kreatif dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengetuai perarakan bermula di Padang Astaka, Kemaman mengelilingi Bandar Chukai, hari ini.

Turut menyertai perarakan, Menteri Belia dan Sukan merangkap Ahli Parlimen Kemaman, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; ADUN Chukai, Datuk Mohamed Awang Tera.; ADUN Kemasik, Ir Rosli Othman; ADUN Air Putih Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar dan Pegawai Daerah, Mohamad Kamil Othman.

Dato’ Seri Ahmad berkata, program itu menjadikan Kemaman unik seterusnya meningkatkan perpaduan dalam kalangan umat Islam di negara ini serta di mata pelancong asing yang turut melahirkan rasa kagum dengan program keagamaan itu.

Peserta mula berkumpul di Padang Astaka seawal pukul 7 pagi dan perarakan dibahagikan kepada tiga laluan iaitu kategori dewasa sejauh tujuh kilometer, institusi pendidikan sejauh lima kilometer dan tabika dua kilometer mengelilingi Bandar Chukai.


Sebanyak enam kategori dipertandingkan dan bagi kategori jabatan kerajaan, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) tempat pertama dimenangi oleh Pesama Timber, Pejabat Agama Daerah (Kedua) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) Daerah (ketiga)

Bagi kategori Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), tempat pertama disandang oleh JKKK Batu Empat Binjai, JKKK Bukit Teruna (kedua) dan JKKK Mak Lagam (ketiga).

Untuk kategori wanita UMNO, tempat pertama dimenangi Batu Empat Binjai, Jawatankuasa Aktiviti Kemas (kedua) dan Sungai Ibok (ketiga).

Kategori sekolah rendah, diungguli Sekolah Kebangsaan Bukit Kuang manakala kategori sekolah menengah diraih Sekolah Menengah Kebangsaan Chukai.JHEAT anjur Majlis hafaz al-Quran

Oleh FAUZI MOHD

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mempelawa orang ramai untuk menyertai Majlis Menghafaz al-Quran peringkat negeri 2012.

Penyertaan dibahagikan kepada tiga tahap iaitu tahap pertama (1 hingga 10 juzuk dan taranum); tahap dua (1 hingga 20 juzuk) dan tahap tiga (1 hingga 30 juzuk termasuk dua soalan tafsir dari juzuk ketujuh).

JHEAT dalam satu kenyataan memberitahu, pemohon sama ada lelaki dan wanita perlu mematuhi syarat-syarat umum termasuk berumur tidak kurang dari tujuh tahun dan tidak melebihi 25 tahun.

Borang permohonan boleh diperoleh daripada JHEAT (Bahagian Dakwah) dan semua Pejabat Agama Daerah atau dengan melayari laman sesawang http://jheatweb.terengganu.gov.my. Tarikh tutup permohonan pada 23 Februari ini.


17 February 2012

JR masuk kampung

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 15,000 jentera wanita Jalinan Rakyat (JR) bergerak masuk ke kampung-kampung membabitkan 32 kawasan Dewan Undangan negeri (DUN) seluruh negeri untuk membuat bacian sikap pengundi sebagai persiapan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) nanti.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, sehingga ini petugas JR berjaya menyiapkan 80 peratus bacian daripada jumlah keseluruhan pengundi.

“Usaha mengenalpasti sikap dan kecenderungan individu ini akan berterusan hingga ke tarikh PRU diumumkan oleh Perdana Menteri,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Tambahnya, usaha keras dan semangat yang ditunjukkan JR amat membanggakan dan yakin bacian dapat diselesaikan dalam masa terdekat dan tumpuan utama untuk menjinakkan pengundi ‘atas pagar’ .

“Jentera wanita dibekalkan dengan ilmu politik dan pengetahuan pelbagai isu semasa untuk menjelaskan dasar-dasar kerajaan serta menjawab segala tomahan dan fitnah yang sengaja diadakan pihak pembangkang,” katanya.

Katanya, wanita bekerja dan suri rumah merupakan golongan yang sangat setia kepada Barisan Nasional (BN) dan tidak mudah terpengaruh dengan cerita rekaan parti pembangkang.

“Saya sangat yakin dengan undi wanita yang mampu menyumbang kemenangan kepada BN dalam PRU-13 nanti,” katanya.


Pelatih PDK Jertih sertai lawatan sambil belajarOleh Mohammad Ishak


Serombongan 40 pelatih dari Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Jertih, menyertai program lawatan sambil belajar ke Paka dan Pahang dalam usaha meningkatkan lagi pengetahuan pelatih dengan perkembangan luar kelas.

Lawatan dua hari diketuai penyelia kelas, Salina Mat Ali turut disertai ibu bapa pelatih serta ahli jawatankuasa PDK Jertih.

Ketibaan rombongan di PDK Paka disambut oleh ahli jawatankuasanya serta guru dan petugas PDK yang kemudian menyampaikan takilmat ringkat mengenai perjalanan pengurusan PDK berkenaan.

Salina berkata, lawatan itu bertujuan merapatkan hubungan antara pelatih dan ibu bapa dengan warga PDK Paka yang mempunyai hala tuju yang sama dalam membantu golongan Orang Kurang Upaya (OKU) di negeri ini.

Menurutnya, selepas melakukan lawatan singkat ke PDK Paka rombongan kemudian meneruskan perjalanan ke Pahang dan memberi peluang pelatih bersama ibu bapa masing-masing melakukan lawatan sambil beriadah di pusat pelancongan terkenal di Gambang Water Park

Katanya, lawatan berkenaan bertujuan memberi peluang kepada pelatih terbabit mengenali tempat menarik selain merapatkan hubungan sesama pelatih yang belajar di PDK.T-Team turun sebagai 'underdog' bertemu Johor FC saingan kalah mati

Oleh FAUZI MOHD

T-Team akan turun sebagai pasukan bukan pilihan apabila bertemu Johor FC dalam perlawanan saingan kalah mati Piala FA di Stadium Pasir Gudang, Johor yang membuka tirai esok.

Jurulatih pasukan itu, Yunus Alif enggan mendabik dada dengan keupayaan anak buahnya dan menganggap Johor FC merupakan pasukan hebat selain mempunyai kelebihan beraksi di gelanggang sendiri.

"Kita hormati dan tidak boleh memandang rendah keupayaan pasukan itu terutamanya dalam perlawanan kalah mati ini,” katanya semalam.

Berharap anak buahnya memenangi perlawanan pertama itu bagi menghidupkan peluang dalam perlawanan seterusnya, beliau berkata, T-Team akan turun habis-habisan dangan barisan pemain berpengalaman yang diketuai bekas penjaga gol kebangsaan Syamsuri Mustafa.

Yunus akan mempertaruhkan Mohd Faiz Subri, peledak berbisa untuk mengepalai jentera serangan dan dibantu bekas pemain Selangor Fadli Saari.

Mohd Faiz menjaringkan dua gol ketika T-Team bertemu Felda United di Stadium Hang Jebat Melaka Selasa lepas.

Yunus yakin prestasi pasukan T-Team kini dalam keadaan memberangsangkan dan diharapkan momentum positif itu terus dikekalkan ketika menentang Johor FC nanti.


Pameran Nostalgia Kampung Cina di Muzium Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Orang ramai berpeluang melihat wajah silam Kampung Cina, salah satu penempatan terawal di pusat bandar raya ini dalam pameran di Muzium Negeri mulai 20 Februari hingga 18 Mac depan.

Pameran Nostalgia Kampung Cina itu dianjurkan oleh pihak muzium bersama para akademik serta pelajar Fakulti Seni Reka dan Arkitek Bangunan Universiti Taylor's, Selangor.

Antara tarikan utama adalah lukisan lama pemandangan Kampung Cina yang berusia lebih 100 tahun serta beberapa artifak milik penduduk yang ada di antaranya merupakan generasi ketujuh di penempatan itu.

Pengarah Muzium Terengganu, Mohd. Yusof Abdullah berkata, lebih 30 lukisan dan 30 gambar lama selain 20 gambar baru penempatan berusia lebih 200 tahun itu turut dipamerkan, di samping artifak lain.

Katanya, Kampung Cina yang merupakan salah sebuah penempatan masyarakat Cina tertua di negara ini mempunyai keunikan tersendiri kerana ia menjadi penempatan pelbagai kaum dan perkongsian budaya.

"Pengunjung dapat menyelami suasana kehidupan silam apabila pelbagai dekorasi seperti papan tanda lama, pintu, meja serta beberapa barang-barang dapur bakal dijadikan hiasan di galeri tersebut.

"Pada majlis perasmian nanti, sebuah buku berkenaan kampung ini juga bakal dilancarkan yang memaparkan sejarah penempatan itu," katanya semalam.

Dalam pada itu, Universiti Taylor's yang diwakili pensyarahnya, Normah Sulaiman memberitahu, pada pameran itu, orang ramai juga dihidangkan dengan pertunjukan video mengenai kampung itu yang dihasilkan pelajar.

"Pengunjung juga berpeluang melihat ketelitian lukisan terukur (measure drawing) yang dilakukan -pelajar yang mengambil masa dua tahun untuk diterjemahkan dalam lukisan, " katanya.

Selain itu, katanya, seminar berkenaan Kampung Cina (27 Mac), demonstrasi kaligrafi dan origami (12 Mac) serta persembahan muzik klasik Cina (20 Mac) juga diadakan sempena pameran itu.


3,000 spesies orkid warnai tiga pulau di Tasik Kenyir

Oleh FAUZI MOHDLebih 3,000 spesies orkid bakal mewarnai tiga buah pulau seluas 2.7 hektar yang sedang dibangunkan di Pulau Hulu Selimbar, Pulau Hilir Selimbar dan Pulau Belit di Tasik Kenyir, dekat sini.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said berkata, projek pelancongan bernilai RM2 juta itu akan ditanam spesies orkid liar serta hibrid dari dalam dan luar negara seperti Thailand, China dan Taiwan.Menurutnya, projek itu kini mencapai tahap 35 peratus siap dengan tanaman 400 spesies orkid dan dijangka siap sepenuhnya hujung tahun ini.

“Sebahagian spesies orkid liar yang bakal ditempatkan di pulau ini berasal dari Terengganu yang diperolehi dari sekitar tasik ini sendiri, Chemerong di Dungun, kawasan Gunung Tebu (Besut) dan Lata Payong (Setiu).

“Apabila siap kelak, pengunjung boleh melihat pelbagai jenis orkid termasuk yang terbesar di dunia dan yang paling kecil, hanya boleh dilihat dengan kanta pembesar dan ada juga yang paling wangi dan paling busuk” katanya kepada pemberita membuat lawatan ke pulau berkenaan semalam.

Turut serta, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB. Rozi Mamat; Pengarah Unit Perancangan Ekonomi negeri, Dato' Mat Razali Kasim dan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Wan Mat Amin Wan Daud.

Tambah Dato' Seri Ahmad, dua jambatan yang menghubungkan tiga pulau itu telah siap termasuk sebuah jambatan gantung dan laluan pejalan kaki.“Kini, kontraktor sedang membina kiosk jualan dan cenderamata, pusat penyelidikan dan pembenihan orkid serta beberapa lagi kemudahan lain.

“Pelbagai jenis dan warna orkid hibrid boleh dibeli pengunjung apabila dibuka kelak dan ada pokok orkid yang bernilai mencecah RM10,000 turut ditempatkan di pulau ini. Orkid yang mahal ini biasanya untuk tujuan perubatan, penyelidikan dan ia spesies terancam,” katanya.

Jelas beliau, Pulau Orkid merupakan satu daripada 10 buah pulau kecil yang terdapat di bahagian utara tasik buatan manusia itu sedang dibangunkan mengikut tema tertentu sebagai tarikan pengunjung melalui program ‘Kenyir Island Hopping’.Dalam lawatan itu, Ahmad turut mengunjungi Taman Tropika seluas 5.5 hektar di Pulau Tekak Besar yang telah siap 85 peratus dengan hampir 3,000 spesies tumbuhan termasuk herba dan melawat Taman burung di Pulau Terengganu Mati seluas 1.7 hektar.


Tugas media, setajam mata pedang : Dato' Sri Ahmad Shabery

Oleh: Aida Abd Rahman

“Umum mengetahui peranan wartawan dan media amat penting dalam kehidupan masyarakat. Setajam mata pedang, sesuatu tulisan itu mampu untuk merubah kehidupan mahupun kejayaan negara.“Dengan wujudnya laman sosial seperti facebook, twitter dan sebagainya, semua orang mampu menjadi wartawan tetapi atas profesionalisme wartawan sebenarlah yang akan terus memastikan masyarakat mendapat maklumat berita yang tepat dan benar,” kata Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek sempena Malam Anugerah Kewartawanan Kawat-Exxonmobil (AKKEM) 2011, di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, baru-baru ini.Hadir sama Pengerusi Subsidiari-Subsidiari ExxonMobil (Malaysia), J. Hunter Farris dan Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat.

Dato’ Sri Ahmad Shabery berkata, sebagai individu yang menjadi sebahagian daripada `wartawan’ , beliau turut gembira apabila ada pihak yang berusaha memberikan penghargaan dan pengiktirafan kepada golongan itu.

Katanya, bukan semua pihak tahu menghargai dan berterima kasih kepada wartawan serta media.Oleh itu, usaha menganjurkan AKKEM membawa pengertian yang tersendiri dalam pembangunan dunia kewartawanan negara ini.

Beliau kemudiannya menyampaikan hadiah kepada semua pemenang.Yakin BN mampu mempertahankan Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Pemuda UMNO Perhubungan Terengganu yakin Umno dan Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.

Ketuanya, Encik Saiful Bahari Dato’ Baharuddin berkata, semua jentera parti di 32 Dewan Undangan Negeri sudah lama menyusun gerak kerja bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, dalam bakal diadakan dalam tempoh terdekat.

Pemuda Umno kini sedang giat menggempur di seluruh kawasan bagi mengesan setiap masalah rakyat, selain menyakinkan bahawa Umno dan BN adalah parti yang mampu membela nasib rakyat.

“Kita atur gerak kerja mengikut peti undi. Dengan bantuan Ketua-ketua Bahagian setiap kawasan, kita berjumpa dengan rakyat hingga ke akar umbi. Kita mahu mendengar keluhan mereka dan cuba menghulurkan bantuan apa yang termampu.

“Selain itu, kita juga sentiasa mengutamakan daftar pengundi bagi memastikan bilangan pengundi baru pro BN sentiasa bertambah dan ianya sudah pasti membantu kita untuk kekal mentadbir Terengganu,” ujarnya kepada Teganukita.

Katanya, pembangkang sering menabur fitnah terhadap Umno dan ini membuatkan rakyat keliru. Tugas kita adalah menerangkan kepada rakyat kedudukan sebenar.

“Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat berkuasa. Selepas itu, nasib rakyat tidak akan dibela. Sejak BN mentadbir negeri Terengganu, dapat dilihat hidup rakyat semakin selesa.

“Selaku sayap, kita akan membantu sebaik mungkin untuk memastikan Umno dan BN sentiasa menjadi pilihan rakyat. Walau apapun yang pembangkang fitnah, kita akan terus menyakinkan rakyat Terengganu bahawa kita adalah yang terbaik,” katanya.

16 February 2012

JR masuk kampung

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 15,000 jentera wanita Jalinan Rakyat (JR) bergerak masuk ke kampung-kampung membabitkan 32 kawasan Dewan Undangan negeri (DUN) seluruh negeri untuk membuat bacian sikap pengundi sebagai persiapan menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) nanti.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, sehingga ini petugas JR berjaya menyiapkan 80 peratus bacian daripada jumlah keseluruhan pengundi.

“Usaha mengenalpasti sikap dan kecenderungan individu ini akan berterusan hingga ke tarikh PRU diumumkan oleh Perdana Menteri,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Tambahnya, usaha keras dan semangat yang ditunjukkan JR amat membanggakan dan yakin bacian dapat diselesaikan dalam masa terdekat dan tumpuan utama untuk menjinakkan pengundi ‘atas pagar’.

“Jentera wanita dibekalkan dengan ilmu politik dan pengetahuan pelbagai isu semasa untuk menjelaskan dasar-dasar kerajaan serta menjawab segala tomahan dan fitnah yang sengaja diadakan pihak pembangkang,” katanya.

Katanya, wanita bekerja dan suri rumah merupakan golongan yang sangat setia kepada Barisan Nasional (BN) dan tidak mudah terpengaruh dengan cerita rekaan parti pembangkang.

“Saya sangat yakin dengan undi wanita yang mampu menyumbang kemenangan kepada BN dalam PRU-13 nanti,” katanya.

Terengganu cipta sejarah perubatan negara

Oleh; Esah Abdullah

Terengganu mencipta sejarah perubatan negara apabila menjadi negeri pertama di Malaysia dan di Asia Tenggara yang menggunakan peralatan canggih Mesin Tomografi Berkomputer Multiclise (MSCT) yang mampu menghasilkan 64 imej pada setiap imbasan.

Mesin berharga RM2 juta ini juga dapat ditingkatkan keupayaan sehingga 128 imej melebihi keupayaan mesin scan biasa terutama bagi imejan dan isotropik bagi tujuan rekostruksi multiplana (MPR) mengesan penyakit.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan memberi sumbangan terbesar melalui Tabung Dana Khas Perubatan bagi menjamin kesihatan, kesejahteraan dan kebajikan yang terbaik untuk rakyat negeri ini.

“Sumbangan berjumlah RM72 juta sejak 2007 yang disalurkan melalui dana berkenaan bertujuan membeli pelbagai kemudahan peralatan termasuk 20 buah ambulan (RM3.2juta, mesin Echocardiography (RM1 juta) dan peralatan untuk perhidmatan Reproduktif bagi Program Bayi Tabung Uji (RM500,000).

“Kerajaan juga telah meluluskan RM1 juta untuk pembelian beberapa peralatan pembedahan serta 10 katil Hospital Kemaman dalam usaha memyediakan perkhidmatan terbaik kepada rakyat di daerah itu,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM2 juta kepada Tabung Dana Bantuan Kebajikan Sosial Perubatan di Kompleks Rawatan Harian, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) petang semalam.

Tambahnya, kerajaan sentiasa berusaha untuk penaiktarafan perkhidmatan dan peralatan perubatan dengan menambah peruntukan setiap tahun bagi memastikan kesejahteraan rakyat.

“Peruntukan RM120 juta juga telah diluluskan untuk membina Hospital Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di kawasan 100 hektar ,” katanya.

Katanya, apa yang penting rakyat dapat menikmati mutu perkhidmatan kesihatan setaraf dengan negeri-negeri maju yang lain.
Puak Pas yang ceroboh tanah kami : penduduk

Oleh: Aida Abd Rahman

“Kami sedih dan sungguh terkilan apabila mereka dengan tidak semena-mena `ceroboh’ tanah kami. Lepas mereka bersih semak samun, mereka pagar pula kawasan itu, sedangkan kami ada geran hak milik tanah yang membuktikan itu tanah kami,” kata Anita Ariffin, 45, isteri pemilik tanah di kawasan Kolam Mak Tagar, Paka, ketika ditemui di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, kelmarin (14 Februari).Selain Anita, yang mewakili suaminya, Abd Ghani Muda, 57, dari Kampung Limbong, empat lagi pemilik tanah yang didakwa pembangkang sebagai `JKKK yang merampas tanah mereka’ turut tampil menunjukkan geran milik serta dokumen berkaitan pemilikan itu sambil menyifatkan pemimpin Pas sebagai berbohong bahawa mereka merampas tanah berkenaan.

Manakala Pengerusi JKKK Kampung Limbong, Ibrahim Abdullah, 50, berkata dia memohon tanah mengikut prosedur biasa dengan melakukan pendaftaran di Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Paka.

“Setahun kemudian kami dipanggil isi borang Jadual 1 dan selepas permohonan diluluskan kami mengisi Borang Jadual 5 sebelum membuat bayaran dan memperolehi geran hak milik. Oleh itu, tidak ada sebab untuk kami dituduh merampas tanah mereka (pembangkang).

“Saya rasa sedih, tanah pertama yang berjaya diperolehi selepas beberapa tahun memohon akhirnya dihalang oleh orang yang cuba menunjukkan kuasa untuk menggagalkan permohonan kami,” katanya yang kini masih menumpang di tanah milik keluarga.

Sementara Pengerusi JKKK Telaga Mas, Encik Ali Mohamamd, 59, berkata hasil pertemuan dengan pihak SRIDB untuk membincangkan kejadian itu menyebabkan pihak SRDIB mengambil kesempatan menggunakan salinan fotostat geran hak milik tanah penduduk sebagai bahan untuk diedarkan kepada umum menyatakan lima JKKK itu pula yang menceroboh tanah mereka.

“Kita sangat dukacita kerana mereka mengambil kesempatan atas kejujuran kita menunjukkan geran tanah dan menjelaskan perkara sebenar berhubung isu itu. Pas memutarbelitkan kejadian. Kita bukannya merampas tanah mereka.

“Malah, mereka pula menuduh kita mahu merobohkan sekolah rendah itu. Walhal, pada hakikatnya kita hanya mempertahankan hak milik kita di luar pagar kawasan sekolah.
Kita tidak langsung mahu merobohkan sekolah itu,” katanya.

Menurutnya, Pas mencipta isu ini untuk menarik perhatian rakyat demi meraih sokongan terhadap mereka pada pilihan raya umum nanti.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun ) Paka, YB Zakaria @ Ariffin Abdullah berkata, tanah berkenaan bukan hak milik pembangkang berikutan tanah yang menempatkan sekolah itu tidak pernah mendapat kelulusan Majlis Perbandaran Dungun.

Untuk rekod, SRIDB yang ditubuhkan pada 2001 atas tanah kerajaan dan berstatus haram. Tanah bangunan sekolah ini pernah diluluskan oleh Kerajaan Pas pada 2003 dalam bentuk permohonan pendudukan sementara (Tol) dan mereka hanya pernah membayar Tol sekali sahaja kepada kerajaan negeri pada ketika itu.

Kerajaan negeri yang mengambil alih pentadbiran pada 2004 dan membahagikan tanah yang tidak melibatkan langsung kawasan SRIDB itu kepada lima penduduk termasuk JKKK yang didakwa oleh pembangkang sebagai merampas tanah SRIDB.

Tanah yang dibahagikan itu berada di luar daripada kawasan SRIDB dan merupakan tanah hak milik peserta Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Kolam Permai yang diluluskan sejak 1997.

Seterusnya pada 2001 Kerajaan Pas mengeluarkan 34 lot Tol kepada peserta RTB Kolam Permai dan hanya tujuh lot yang dikosongkan (lot yang didakwa pembangkang dirampas JKKK), disebabkan di atas lot ini terdapat pembinaan secara haram termasuk rumah yang dibangunkan penduduk Paka.

Adun Paka bertindak memindahkan penduduk yang tinggal secara haram itu ke penempatan baru di Kampung Telaga Mas, Paka.

Sementara itu, pada 2011, Adun Paka turut memohon pihak berkuasa melakukan penguatkuasaan berhubung perkara itu bagi membolehkan kerajaan negeri memberi tanah kepada peserta yang layak di RTB Kolam Permai itu.
5,000 sertai perarakan Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Daerah SetiuOleh: Mohammad Ishak


Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Daerah setiu yang belangsung di Mini Stadium Tarom, Permaisuri menarik perhatian ribuan penduduk apabila peserta berkuda turut mengambil bahagian dalam program berkenaan.

Dua peserta lelaki yang menunggang kedua sambil berpakaian Arab mencuit ramai penonton kerana ia mempunyai sedikit kelainan berbanding kontijen lain.

Perarakan sejauh 3.5 kilometer bermula dari stadium berkenaan dan berakhir di Padang Astaka, Bandar Permaisuri juga mencatat sejarah apabila lebih 5,000 peserta mengambil bahagian.

Program yang dirasmikan oleh Ahli Parlimen Setiu, YB Datuk Haji Mohd Jidin Shafee yang kemudian mengetuai perarakan bersama pemimpin lain termasuk Ahli Exco Kerajaan Negeri,Haji Ashaari Idris, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permaisuri, Abd Halim Jusoh dan Pegawai Daerah Setiu,Mohamad Nor Ibrahim.

Sebanyak 65 kontinjen mewakili pelbagai jabatan, agensi kerajaan, pelajar dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) menyertai perarakan berkenaan.

Mesipun perjalanan yang mengambil masa kira-kira dua jam dari tempat permulaan dan penamat kerana peserta yang dianggap ramai namun peserta tetap bersemangat meneruskan perarakan hingga sampai ke destinasi ditetapkan.

Terdahulu, Mohd Jidin ketika berucap merasmikan sambutan itu berkata penyertaan ramai peserta membuktikan penduduk daerah itu mempunyai semangat tinggi untuk mengangkat martabat dan syiar Islam.

“Konsep perarakan itu juga menunjukkan semangat kerjasama berpasukan antara satu sama lain dan ini bukti jelas masyarakat Islam negeri ini mahu perpaduan terus dikekalkan demi kesejahteraan ummah,” katanya.PPAT anjur pesta buku di PDT

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,000 pengunjung tempatan dan luar Terengganu dijangka hadir di Pesta Buku Negeri Terengganu 2012 anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT).

Pesta buku itu akan berlangsung selama tujuh hari iaitu bermula 23 hingga 29 Februari di Pusat Dagangan Terengganu (PDT), Jalan Hiliran, Kuala Terengganu.

Lebih 30 pengedar dan pengusaha kedai buku akan mengambil kesempatan mempromosi produk dan judul buku masing- masing dengan anggaran harga serendah RM1 hingga RM50 senaskah.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bersetuju mengadakan program seumpama ini sekurang-kurangnya tiga kali dala tempoh setahun berikutan mendapat sambutan cukup mengalakkan.

“Pada pengalaman lepas, orang ramai termasuk pelajar seakan tidak mahu meninggalkan lokasi pesta buku kerana mereka teruja mendapatkan pelbagai jenis buku yang ditawarkan semurah RM1.

“Berdasarkan sambutan menggalakkan, membuktikan masyarakat kini sudah mula sedar terhadap kepentingan membaca dan menuntut ilmu,” katanya.

Jabatan kesihatan siasat Hamster dikait dengan jangkitan Leptospirosis

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu sedang menjalankan siasatan bagi mendapat maklumat lanjut mengenai pemeliharaan Hamster yang boleh menyebabkan jangkitan Leptospirosis.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A. Rahman Mokhtar berkata, jabatan juga sedang menyiasat kesahihan maklumat mengenai seorang pemelihara haiwan mamalia itu yang dipotong tangan dan kakinya bagi menentukan punca sebenar penyakit beliau.

“Leptospirosis sejenis penyakit zoonosis yang berjangkit daripada haiwan kepada manusia,” katanya kepada pemberita di majlis Penyerahan Sumbangan Dana Bantuan Kebajikan Sosial Perubatan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kompleks Rawatan Harian petang semalam.

Sumbangan dana berkenaan berjumlah RM2 juta telah disampaikan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Katanya, manusia boleh dijangkiti bila terdedah kepada air, makanan atau tanah yang dicemari dengan air kencing haiwan jenis mamalia seperti tikus, kucing, anjing, lembu, kambing, babi, kuda dan haiwan mamalia yang lain.

“Antara gejala jangkitan penyakit ini adalah demam yang tinggi, sakit kepala, mengiggil, sakit otot, muntah, penyakit kuning, radang mata, sakit perut, cirit birit, batuk dan ruam di kulit,” katanya.

Beliau seterusnya meminta orang ramai mengambil langkah-langkah pencegahan dan kawalan agar sentiasa mengamalkan kebersihan diri dan juga kebersihan persekitaran.

Menurutnya, memandangkan cara jangkitan utama Leptospirosis melalui kulit atau selaput membran, orang ramai mestilah berhati-hati sekiranya ada luka, calar pada kulit, kudis dan sebagainya ketika mengendalikan haiwan peliharaan.

“Bagi mereka yag mempunyai risiko terdedah kepada air yang tercemar hendaklah sentiasa berkasut dan berpakaian sempurna atau sebaiknya pakaian kalis air,” katanya.

Dr. A. Rahman meminta orang ramai segera mendapatkan rawatan jika terdapat gejala penyakit dalam tempoh dua minggu dari tempoh mengunjungi tempat rekreasi dan rawatan awal dengan antibiotik dapat mengelakkan komplikasi dan kematian.
Muzium pamerkan 80 artifak berharga

Oleh: Suriati Ali

“Saya dan kawan-kawan sekolah seronok datang ke muzium kerana dapat tengok secara dekat pelbagai barang lama yang dipamerkan.

“Untung datang ke sini kerana bukan saja dapat tengok malah dapat tambah ilmu kerana setiap apa yang dipamer dicatatkan usia dan asal barang itu diperoleh,” kata pelajar Sekolah Kebangsaan Seri Nilam, Syed Alif Syed Farid.

Adik Syed Alif berkata demikian ketika ditemui Teganukita pada Pameran Khazanah Islam dari China, di Muzium Negeri, Losong, Kuala Terengganu.

Sempena pameran yang berlangsung selama enam bulan dan berakhir 14 Ogos itu, senaskah al-Quran bersadur emas berusia lebih 500 tahun dari Dinasti Ming, China merupakan antara 80 artifak yang dipamer kepada pengunjung.

Atrifak berharga lain, termasuk perkakasan yang dihiasi emas dan batu permata, koleksi cop mohor dari pelbagai dinasti, pasu seramik berusia 1,400 tahun, pasu porcelain, jade dari budaya budaya `Hong Sun’ dan kuda hiasan dari dinasti Tang.

Pameran bertaraf antarabangsa itu berbentuk ilmiah dengan mampamerkan artifak-artifak autentik yang tidak ternilai harganya dan jauh dari pengetahuan masyarakat .

Setiap pengunjung dikenankan bayaran tiket RM10 untuk dewasa, RM5 untuk kanak-kanak dan warga emas serta RM25 untuk sekeluarga (2 dewasa 2 kanak-kanak), waktu pameran dibuka bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang setiap hari.

Turut diadakan sepanjang pameran itu, pertandingan penulisan, pertandingan mewarna kanak-kanak dan murid sekolah, kuiz bulanan dan cabutan hadiah kepada pengunjung bertuah.

Pengunjung dari Setiu, Khusaini Ahmad, 28, berkata program seumpama ini cukup berharga kepada pengunjung terutama kepada pengkaji dan peminat artifak kerana boleh melihat secara dekat pelbagai seni halus dari dinasti purba Cina.

“Selain itu, ia juga dapat mengetengahkan kelebihan dan keistimewaan yang terdapat di muzium sepanjang pameran ini berlangsung.

“Orang ramai tidak patut melepaskan peluang mengunjungi pameran ini kerana lebih 80 artifak berharga dipamerkan,” katanya.Lampu limpah padam memalukan : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Kejadian lampu limpah Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu yang tiba-tiba terpadam lebih 30 minit ketika perlawanan antara Terengganu dengan Kedah berlangsung malam kelmarin dianggap insiden yang amat memalukan.

“Ini yang saya marah dan perkara ini amat memalukan, sepatutnya pihak bertanggungjawab sama ada MBKT atau PBSNT memaklumkan keadaan sebenar.

“Sampai sekarang tiada pihak datang jumpa saya untuk menjelaskan dan menceritakan keperluan sebenar ataupun beri penjelasan kepada Exco yang berkenaan,” kata beliau sejurus Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (15 Februari).

Katanya, lebih baik perlawanan dijalankan pada waktu siang jika pencahayaan lampu limpah itu gagal memenuhi piawaian ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).
Menteri Besar berkata, masalah itu timbul berikutan kadar pencahayaan yang dikatakan tidak mencukupi terutama untuk pertandinagn Piala AFC yang memerlukan sehingga 1,200 lux.

“Masalah sekarang, kita tidak dapat maklumat sebenar dan dari segi teknikal pihak bertanggungjawab sepatutnya memberitahu perkara ini lebih awal.

“Kata 800 lux sudah cukup dan sekarang tidak cukup balik. Ini sepatutnya sama ada MBKT atau PBSNT beritahulah (tahap pencayaaan yang diperlukan)..senang kita selesai. Kita tidak kisah belanja RM3 juta, RM4 juta..kita pasanglah,” katanya.


15 February 2012

Hospital swasta baru RM200 juta dibina di Batu Buruk

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM200 juta bagi membina sebuah lagi hospital swasta di Batu Buruk bagi menampung kesesakan pesakit di hospital kerajaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pembinaan hospital di bawah TDM bakal menyediakan 150 katil yang akan memberi altenatif kepada rakyat di negeri ini untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik dan selesa.

“Kerja-kerja pembinaan dijangka paling lewat dapat dimulakan pada Jun depan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Sumbangan dana bantuan Kebajikan Sosial Perubatan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kompleks Rawatan Harian, Kuala Terengganu, petang ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Haji A. Rahman Mokhtar; Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr. Haji Anwa Sulaiman dan Pengarah HSNZ, Tengku Ramlah Tengku Senik.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, hospital ini akan dibina di atas tapak kuarters kerajaan yang terletak bersebelahan Sekolah Menengah Sultan Zainal Abidin (Atas) Batu Buruk dan rumah berkenaan akan dirobohkan bagi membina bangunan hospital berkenaan.

Selain itu kerajaan telah memperuntukkan RM72 juta bagi mengisi Tabung Dana Khas untuk pembangunan kesihatan di negeri ini dalam tempoh lima tahun bermula 2007 hingga akhir 2010.

Tabung berkenaan dibahagikan kepada dua iaitu menaik taraf perhidmatan perubatan (RM62 juta) dan untuk kebajikan sosial perubatan (RM10 juta).

Menteri Besar kemudiannya menyerahkan sumbangan RM2 juta untuk Dana Bantuan Kebajikan Sosial Perubatan negeri kepada Dr. Haji Anwa serta RM20,000 untuk Tabung Kebajikan Perubatan HSNZ yang diterima Pengarah HSNZ, Tengku Ramlah.

Dato’ Seri Haji Ahmad juga turut menyampaikan sumbangan berjumlah RM22,088 beserta kerusi roda kepada tiga orang pesakit kronik.
Karnival Generasi Muda Terengganu peluang belia ekspresi diri

Oleh: Aida Abd Rahman

Belia di seluruh negeri ini berpeluang mengekspresikan diri dan mengetengahkan kehendak serta bakat mereka menerusi Karnival Generasi Muda Terengganu Cemerlang 2012 yang akan bemula bulan depan.

Karnival anjuran kerajaan negeri melalui Bahagian Belia dan Sukan Negeri Terengganu dengan kerjasama Kelab Remaja Terengganu dan Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu itu bakal menjelajah ke empat daerah bermula di Kemaman sebelum bergerak ke daerah lain.

Program pertama di Kemaman dijangka pada 6 Mac di Taman Bandar Cukai; manakala keesokannya, 7 Mac di perkarangan Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak (Parlimen Kuala Terengganu dan Kuala Nerus).

Manakala pada 13 di Hulu Terengganu yang bakal diadakan di Padang Astaka, Kuala Berang, sementara lokasi terakhir, 14 Mac di Besut.

Pengarah Jabatan Belia dan Sukan negeri, Encik Rusli Yusoff, berkata program bertujuan untuk mendekati golongan belia setempat serta mahu mengekalkan hubungan stategik bersama pertubuhan-pertubuhan belia.

“Langkah ini juga diharapkan dapat dilaksanakan bersama belia setempat dengan tujuan memperkasakan belia seluruh Terengganu.

“Program dilaksanakan secara santai dengan memfokuskan kepada kecenderungan dan pilihan belia, sekaligus menyediakan ruang kepada mereka menonjolkan diri secara sihat dan positif,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, program akan bermula jam 10 pagi melibatkan aktiviti berbentuk sukan, selain pameran dan jualan, manakala pada sebelah malam pula akan diadakan persembahan pentas.

Antara karnival sukan seperti futsal, `Street Soccer 3 on 3’, sepak raga, badminton, bola tampar, ping pong, acara basikal fixie dan permainan ekstrem yang lain.

“Pameran peluang kerjaya dan pendidikan, selain pendedahan daripada pelbagai agensi kerajaan yang boleh dimanfaatkan oleh belia,” katanya.

Selain itu, kumpulan muzik pop kreatif tersohor dari Indonesia, Wali Band turut dijemput untuk mengadakan konsert jelajah di empat daerah sempena program itu.

T’Shoppe DB kaut RM100 ribu sebulan

Oleh: Aida Abd Rahman

Ketika ramai memandang rendah keupayaan wanita menguruskan sesebuah premis perniagaan, Adibah Shairah Ahmad menolak persepsi buruk itu apabila berjaya memecah tradisi untuk meraih jualan yang cukup tinggi menerusi kedai rangkaian, T’Shoppe.

Hasil komitmen tinggi dan gigih membolehkan Pengurus Syarikat DB Asba Trading Sdn Bhd yang mengusahakan T’Shoppe Durian Burung, Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu itu menjana pendapatan jualan bulanan sekitar RM90,000 hingga RM100,000.

Malah, wanita berusia 29 tahun tanggal 22 April 1983 itu juga berjaya menyahut cabaran dan menolak andaian segelintir pihak yang beranggapan usaha berkenaan mungkin akan berkubur serta hanya mampu bertahan sekerat jalan.Sate ikan ubah kehidupan Mohd Rashid

Oleh: Suriati Ali

ERTI kemiskinan, kepayahan dan kesusahan, sudah tiada dalam kamus hidup pasangan suami isteri, Mohd Rashid Mohd, 58 dan Rohani Mohd Zain, 54 berikutan kini mampu memperoleh pendapatan lumayan hasil jualan sate ikan.Mereka berdua cekal mempertahankan perniagaan yang diusahakan selama 33 tahun itu walaupun pelbagai rintangan dan dugaan dilalui termasuk satu ketika dulu dicemuh masyarakat setempat yang menyatakan apa yang dijual itu `sate kucing’ dan `sate katak’.

Berkat kesabaran, pemilik Sate Ikan Kak Ning itu kini bukan saja mampu membesarkan tujuh orang anak dengan sempurna malah dapat menambah cawangan perniagaan dan mengerjakan ibadat haji.Sate ikan Ning yang beralamat di Kampung Bukit Berangan, Tepoh dan Kampung Raja, Chendering mendapat sambutan cukup menggalakkan daripada puluhan peniaga dan penjaja tempatan.

Sebanyak 100 kilogram ikan selayang dan ikan tambam digunakan bagi menghasilkan 18,000 cucuk sate ikan setiap hari semata-mata mahu memenuhi permintaan pasaran.

Encik Rashid, berkata bukan semudah yang disangka untuk dia dan isteri merasai keselesaan berniaga seperti dikecapi hari ini kerana terpaksa melalui pelbagai dugaan dan rintangan.

“Rintangan paling sukar adalah menangkis tohmahan masyarakat yang memandang negatif terhadap sate ikan sedangkan bahan yang dihasilkan itu semuanya halal.

“Ejekan, `orang itu jual sate kucing atau sate katak’ masih tergiang-giang di teliga saya ketika menjaja makanan itu di serata kampung dan sekolah lebih 20 tahun lalu dengan menggunakan beca tua ,” katanya.

Walaupun sedih dan cukup terasa, beliau tetap bersabar sambil mendoakan supaya apa yang diusahakan ini mendapat keredhaan Allah S.W.T.

Sementara itu Rohani yang juga pemilik resipi turun temurun itu berkata, bahan mentah untuk menghasilkan produk itu mudah didapati di sekitar daerah ini.

"Walaupun sudah mempunyai beberapa buah mesin, proses menggaul adunan masih dilakukan secara tradisional kerana kekurangan modal untuk membeli mesin baru.

"Setelah dibentuk menjadi bebola, ia digoreng dengan minyak dan dicucuk pada lidi membentuk sate dan kemudian diagihkan kepada penjual yang boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga seminggu," jelasnya.

Jika dahulu katanya, ada yang beranggapan sate ikan adalah resipi untuk 'kelas bawahan' yang dijual di ceruk kampung bagi menggantikan sate ayam dan daging yang harganya lebih mahal tetapi sekarang ia menjadi pilihan segenap lapisan masyarakat.

"Sekarang produk ini digemari oleh pelbagai peringkat termasuk menjadi hidangan di restoran mewah serta mampu mengembalikan cerita lama zaman persekolahan generasi dewasa," jelasnya.
Al-Quran emas jadi tarikan pengunjung

Dato' Seri Haji Ahmad Said melihat al-Quran bersadur emas berusia lebih 500 tahun yang di pamerkan di Muzium Negeri Terengganu. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Suriati Ali

Naskah al-Quran bersadur emas yang berusia lebih 500 tahun dari Dinasti Ming, China dan bernilai kira-kira RM170 juta menarik minat orang ramai yang mengunjungi Pameran Khazanah Islam dari China, di Muzium Negeri, Losong, Kuala Terengganu.

Atrifak berharga lain yang dipamerkan pada pameran yang berlangsung selama enam bulan iaitu bermula 14 Februari hingga 14 Ogos itu, termasuk perkakasan yang dihiasi emas dan batu permata, koleksi cop mohor dari pelbagai dinasti, pasu seramik berusia 1,400 tahun, pasu porcelain, jade dari budaya budaya `Hong Sun’ dan kuda hiasan dari dinasti Tang.

Timbalan Pengarah Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT), Encik Che Azmi Ngah, berkata sebanyak 80 artifak dipamerkan pada pameran yang julung kali diadakan itu semata-mata mahu menarik minat orang ramai dan pelancong asing mengunjungi muzium.

Katanya, artifak al-Quran emas merupakan satu contoh daripada puluhan simbol kesenian Islam yang bernilai jutaan ringgit dari pelbagai dinasti-dinasti China mampu menarik minat orang ramai.

“Pihak kami berusaha menganjurkan pameran seumpama ini kerana dapat membantu pencinta dan pengkaji artifak melihat secara dekat pelbagai jenis ukiran halus dan bentuk-bentuk artifak dari dinasti purba Cina yang asli.

“Selain ingin melahirkan rasa bangga dan menghargai perjuangan orang Islam terdahulu dengan melihat dan menghayati keindahan seni islam sejagat, “ katanya ketika berucap di Majlis perasmian Pameran Khazanah Islam dari China, di Muzium Negeri, Losong, Kuala Terengganu, semalam (14 Februari).

Program yang dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said itu turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.
Pameran pembuka tirai 2012 itu turut mendapat kerjasama daripada syarikat pengurusan artifak, Topchain Capital Sdn. Bhd. serta Majlis Pengarang dan Sastera Terengganu (Master).

Pameran bertaraf antarabangsa itu berbentuk ilmiah dengan mampamerkan artifak-artifak autentik yang tidak ternilai harganya dan jauh dari pengetahuan masyarakat kita.

Setiap pengunjung dikenankan bayaran tiket RM10 untuk dewasa, RM5 untuk kanak-kanak dan warga emas serta RM25 untuk sekeluarga (2 dewasa 2 kanak-kanak), waktu pameran dibuka bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang setiap hari.

Turut diadakan sepanjang pameran itu, pertandingan penulisan, pertandingan mewarna kanak-kanak dan murid sekolah, kuiz bulanan dan cabutan hadiah kepada pengunjung bertuah.


PAS MEMANG PARTI AJARAN SESAT

Oleh: Ruslan Abdul Rahman, Pengarang Teganukita.

Siri kedua:
TUHAN MAHU KITA BERGADUH- HAJI HADI

Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang pernah dalam ucapannya pada 24 September 1980 menyatakan kata-kata “Tuhan Mahu Kita Bergaduh”.

Beliau membaca ayat al-Quran 251 surah al Baqarah dengan kata, "Dan jikalau Tuhan tidak menjadikan manusia ini bergaduh, bermusuh, berkelahi; nescaya akan rosaklah muka bumi".

Ayat cerita Nabi Daud a.s.w. bersama tentera Thalut yang berjaya membunuh Jalut telah ditukar tafsirannya menjadi hukum HARUS BERMUSUH.

Ucapan asal Haji Abd. Hadi ini ada dalam kaset rakaman audio simpanan penulis.

Walau bagaimanapun yang paling dahsyat ialah pada 07 April 1981: Haji Abdul Hadi Awang MENCIPTA HUKUM yang paling dahsyat dan kemudian dicetak menjadi AMANAT HAJI HADI. Maksud hukum itu ialah"LAWAN UMNO/BN MATI SYAHID". Penulis juga ada menyimpan ucapan tersebut.

Kesannyanya sangat besar sehingga membawa kepada Sembahyang Dua Imam dalam masjid yang sama di Kampung Gong Pasir, Besut, Terengganu (Jun-Julai 1982) dan sembahyang Jumaat dua se kampung berjumlah 39 buah qariah seluruh negeri Terengganu, berlarutan hingga akhir tahun sekarang. Tiga tahun kemudian hilang 18 jiwa dalam Peristiwa Berdarah Memali, Baling Kedah 19 Nov., 1985.

Begitulah seterusnya dengan berbagai pendapat lain yang dianggap hukum berbentuk fatwa oleh para pengikut PAS; seperti kata-kata Datuk Nik Aziz, "Calon UMNO diibaratkan lawan Nabi Muhammad" dalam akhbar 15 April 1995.

TUHAN JUGA MENCARUT

Akhbar Berita Minggu 09 April 1995. YAB Perdana Menteri pula pernah mencabar Datuk Nik Ab. Aziz supaya menunjukkan bukti manakah ayat al-Quran yang membenarkan orang Islam mencarut; kerana sebelum ini YAB. Datuk Haji Nik Ab.Aziz pernah berkata, "Tuhan juga mencarut".

KAFIR BERIKAT (BERPAKAT DENGAN BUKAN ISLAM)

Tahun 1963: Dewan Ulamak PAS Kelantan memutuskan hukum "Orang Islam yang bekerjasama dengan orang kafir memerintah negara menjadi kafir". Ayat 28 surah 'Ali-Imran dijadikan hujah.

Sekarang apa jadi bila Pas sendiri bekerjasama berpakat dengan bukan Islam termasuk dengan pihak DAP.

Nik Aziz juga menghina Nabi dengan menyatakan Nabi Muhammad sebelum diangkat menjadi Rasul hanyalah sama sahaja dengan Mat Budak Kampung. Beliau kemudiannya melalui hujah itu menyokong Kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP yang hendak menghapuskan sambutan Maulidul Rasul (kelahiran junjungan besar Nabi Muhamad s.a.w).

Sebenarnya banyaklah lagi ucapan dan kata-kata Nik Aziz, seperti boleh berkawan dengan syaitan, Allah juga mencarut dan sebagainya dan tidaklah penulis mahu mengulasnya kerana banyak pihak tahu perkara ini.

MASUK PAS MASUK SYURGA.

Ini banyak dibawa oleh pendokong Pas semasa berkempen, termasuk Ustaz Bunyamin Yaakob yang berucap dan berpantun- wau wau bule, wau bule teraju tigo, pakat pakah bule, pakah bule masuk syurga.

Allahyarham Bunyamin adalah bekas wakil rakyat Pas di Kelantan.

Sebenarnya jelas dan nyata Pas dan pemimpinnya membawa ajaran sesat dengan sebahagian pemaparan bukti di atas. Oleh itu, kenyataan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said bahawa Pas parti ajaran sesat tidaklah boleh sesiapa pun menafikannya.