Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

07 January 2012

Capaian penggunaan internet di Terengganu berkembang pesat

Oleh: Mohammad Ishak


Penolong Pengarah UKOM Kamaruddin Mat Akib menyampaikan cenderamata kepada Badrol ketika melawat gerai UKOM


Kecenderungan penduduk Terengganu terhadap penggunaan internet melepasi sasaran apabila lebih 50 peratus daripada jumlah pengguna melangani kemudahan teknologi berkenaan menjadikan negeri ini bergerak pantas dalam bidang komunikasi.


Gerai UKOM dikunjungi maskot Upin dan Ipin.

Pengurus Besar Telekom Malaysia,Badrul Hisham Bahari berkata perkembangan itu menujukkan tahap kemajuan penggunaan internet di negeri ini amat membanggakan hasil kesedaran dan kencenderungan penduduk.

Katanya, Telekom Malaysia sentiasa memberi perhatian terhadap keperluan komunikasi terutama internet yang disalurkan melalui pelbagai pakej termasuk Pusat Internet Desa (PID), Pusat Jalur Lebar (PJK) dan TMWife yang disediakan oleh syarikat berkenaan.

Menurutnya, kemudahan TMWife yang disediakan oleh Telekom kini meliputi kawasan bandar dan luar bandar bagi memberi kemudahan kepada orang ramai menggunakan rangkaian internet di mana sahaja mereka berada.

“Sehingga ini terdapat 800 perkhidmatan TMWifi yang disediakan di lokasi strategik seluruh Terengganu bagi menggalakkan rakyat menggunakan kemudahan berkenaan,” katanya pada sidang media selepas melawat gerai pameran di Karnival Jalur Lebar 1Malaysia di Dataran Jertih Souq di sini hari ini.

Sebanyak 15 organisasi berkaitan komunikasi termasuk Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM) menyertai pameran dua hari yang akan berakhir jam 6 petang ini. Hadir sama ialah Yang Dipertua Majlis Daerah Besut (MDB) Ibrahim Mohamad.

Karnival anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mendapat sambutan daripada penduduk daerah Besut.

UKOM yang turut menyediakan bahan penerbitan berkaitan negeri ini turut diserbu orang ramai untuk mendapatkan bahan bercetak dari gerai UKOM yang mula beroperasi sejak awal pagi ini.

Pas diperkudakan PKR

Pendirian Pas Selangor menyokong perhimpunan haram yang dirancang Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada hari keputusan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, di Kuala Lumpur pada 9 Januari ini jelas membuktikan bahawa parti tersebut kini diperkudakan oleh PKR, khususnya Anwar yang merupakan penasihat parti itu.

Justeru itu, tidak hairanlah jika semakin ramai pemimpin dan pengikut Pas yang menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap perkembangan terkini yang berlaku dalam parti, sekaligus memberontak kerana tidak rela parti mereka diperkudakan PKR.

Disebabkan keterlanjuran Pas menyokong PKR sehingga mengetepikan perjuangan asal parti itu menegakkan Negara Islam, ramai pemimpin Pas akan meninggalkan perjuangan yang sia-
sia itu.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, menegaskan bahawa parti itu membazirkan masa lebih tiga tahun hanya kerana seorang pemimpin, iaitu Anwar sedangkan banyak kerja lain lebih daripada berfaedah dapat dilakukan dalam tempoh berkenaan.

Beliau dengan lantang mengkritik tindakan Pas Selangor yang menyokong perhimpunan haram tersebut serta perhimpunan Bersih sebelum ini, tetapi pada masa yang sama menolak Himpunan Sejuta Umat yang menghimpunkan NGO Islam seluruh Negara.

Dr Hassan tidak rela pembangkang menang besar pilihan raya tetapi matlamat perjuangan itu tidak dapat dilaksanakan.

Sehubungan itu, beliau tidak rela Pas terus menerus melakukan program yang menjurus kepada kepentingan Anwar semata-mata kerana bukan itu matlamat perjuangan Pas.

Kenyataan Dr Hasan ini sepatutnya membuka minda rakyat negara ini, khususnya mereka yang menyokong atau simpati dengan Pas.

Biarkan mahkamah dan hakim yang mengadili kes Anwar, kerana sistem perundangan di Negara kita adalah antara yang terbaik di dunia.

Orang ramai tidak perlu berkumpul di depan mahkmah pada hari Isnin ini kerana untuk membela Anwar kerana mahkamah akan membuat keputusan sama ada Anwar bersalah atau tidak dalam kes liwat yang dihadapinya berdasarkan prosiding sepanjang perbicaraan itu dilakukan.

Apa yang pasti, penyokong Pas perlu menilai semula kewajaran mereka terus menerus menyokong parti itu yang telah tersasar jauh dari matlamat perjuangan asalnya.
T-Team tidak dibubar jika pamer persembahan terbaik - MB

Oleh FAUZI MOHD

Pasukan T-Team diberi jaminan akan terus dikekalkan untuk beraksi dalam Liga Malaysia sekiranya memberikan persembahan terbaik.

Jaminan itu diberikan Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said yang mahukan pasukan kelab tersebut terus mengekalkan prestasi baik mereka musim ini.

"Tahun lepas saya telah beri amaran akan membubarkan pasukan ini tetapi nampaknya mereka telah melepasi halangan dan berjaya memasuki peringkat separuh akhir Piala Malaysia," katanya.

Kerajaan negeri melabur sebanyak RM3 juta setahun kepada pasukan itu bagi menghadapi Liga Malaysia.

Dato' Seri Ahmad berkata kehebatan pasukan T-Team adalah setanding malah lebih baik daripada sesetengah pasukan negeri.

Sementara itu jurulatih T-Team, Yunus Alif berkata pasukannya telah bersiap sedia bagi mengharungi perlawanan pertama Liga Super menentang Kedah di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah pada Selasa depan.


FAM benarkan Terengganu, T-Team beraksi waktu malam di SSINS

Oleh FAUZI MOHD

Tiga pasukan Liga Super, Terengganu, T-Team serta Sabah boleh menarik nafas lega apabila venue stadium tuan rumah perlawanan mereka melepasi tahap pencahayaan lampu limpah seperti yang ditetapkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM Datuk Hamidin Mohd Amin berkata sehubungan itu tiga pasukan tersebut akan beraksi pada sebelah malam di gelanggang sendiri.

"Pihak FAM telah membuat pemeriksaan di Stadium Likas, Sabah pada 29 Dis lalu sementara di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah (SSINS), Kuala Terengganu pula dua hari kemudian.

"Kedua-dua venue itu kini melepasi syarat-syarat lampu limpah minimum 800 lux yang dibenarkan sebelum ini," katanya.

Terengganu dan T-Team berkongsi stadium yang sama namun bergilir-gilir beraksi di laman sendiri.

Jelas Hamidin hanya empat stadium yang masih dalam proses pembaikan iaitu Stadium Shah Alam dan Stadium Cheras di Lembah Klang, Stadium Darul Makmur, Pahang dan Stadium Tan Sri Hassan Yunus Larkin, Johor.

Bagaimanapun katanya, hanya satu venue Liga Super akan bermain di sebelah petang iaitu di Stadium Hang Jebat, Melaka di mana pasukan kelab Felda United FC dan Kuala Lumpur akan menjadikan stadium tersebut sebagai venue perlawanan berikutan Stadium Cheras masih dalam pembaikan padang.Fama sasar jualan pasar tahun RM24.5 juta tahun 2012

Oleh FAUZI MOHD

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) mensasarkan jualan pasar tani di Terengganu tahun ini RM24.5 juta memandangkan perkembangan ekonomi negara yang semakin baik.

Pengarahnya Hasan Jusoh berkata pada tahun lepas jualan pasar tani di Terengganu adalah sebanyak RM22.5 juta.

"Biasanya sasaran kita tidak meleset, tambahan pula keadaan ekonomi negara bertambah baik dari semasa kesemasa," katanya baru-baru ini.

Hasan berkata pada tahun ini pihaknya merancang akan membuka tiga buah lagi pasar tani baru, masing-masing di Kuala Terengganu, Hulu Terengganu dan Besut menjadikan 19 buah kesemuanya.

Menurut beliau ketiga-tiga buah pasar tani baru yang dapat memberi peluang pekerjaan kepada lebih 120 orang itu dijangka akan beroperasi selewat-lewatnya bulan Mei atau Jun nanti.

Beliau berkata Fama telah memberi pekerjaan kepada lebih 1,000 orang melalui pasar tani yang ada, selain mendidik peserta pasar tani menjadi usahawan.

Dalam perkembangan yang lain, Hasan berkata Fama Terengganu akan menghantar seramai kira-kira 20 usahawan untuk menyertai sambutan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan di Kerian, Perak mulai 14 Jan ini.

Beliau berkata usahawan yang terlibat terdiri daripada pengusaha keropok lekor dan juga nasi dagang.

Hasan berkata pihaknya memberi fokus kepada dua makanan itu untuk memberi peluang pengunjung pesta itu merasai dan menikmati makanan tradisi Terengganu itu.


YPKT saran pengusaha taska ikuti kursus

Oleh: Suriati Ali

Pengusaha atau pendidik yang diberi kepercayaan mengendalikan Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) sepatutnya mengikuti kursus asas asuhan kanak-kanak supaya setiap perkara yang berlaku sepanjang tempoh penjagaan di taska dapat dikendalikan dengan baik.

Pengarah Yayasan Penbangunan Keluarga (YPK) Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, YPK memberi peluang kepada pengusaha dan pendidik taska serta rumah penjagaan di Terengganu mengikuti kursus berkenaan,sekurang-kurangnya sekali selama 21 hari.

“Ia penting agar semua pengusaha dan pendidik mengetahui asas penjagaan serta penyediaan makanan mengikut modul yang ditetapkan supaya kebarangkalian berlaku perkara di luar jangkaan dapat dielakkan.

“Kami mengadakan kursus ini bukanlah mahu membebankan pengusaha tetapi sebagai syarat wajib yang ditetapkan kerajaan”, katanya.

Menurutnya, dalam sesetengah kes, masih terdapat lagi pengusaha tidak mengikuti kursus asas asuhan kanak-kanak.

“Jika perkara ini dibiarkan, kami bimbang berlaku kejadian buruk sehingga membabitkan nyawa kanak-kanak tidak berdosa.
“Setakat ini YPK giat mengendalikan kursus dari masa ke masa. Sekiranya pengusaha berminat, pendaftaran boleh dilakukan secara terus ke pejabat YPK,” katanya.


06 January 2012

UKOM sertai Karnival Jalur Lebar 1Malaysia

Oleh: Mohammad Ishak


Petugas UKOM menyusun bahan penerbitan untuk diedarkan kepada pengunjung


Selepas Program Semarak Merdeka yang berlangsung pada September tahun lalu, Dataran Jertih Souq sekali menjadi tumpuan penduduk Besut apabila Karnival Jalur Lebar 1Malaysia selama dua hari bermula hari ini diadakan di tempat berkenaan.

Program anjuran Kementerian Penerangan,Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Telekom Malaysia Berhad ™ mengetengahkan syarikat gergasi kumunikasi mengadakan pameran dan jualan produk masing-masing.

Paling membanggakan Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM) adalah antara agensi kerajaan negeri yang turut serta dalam karnival terbesar sebagai pembuka tirai tahun 2012


Pengunjung mendapatkan bahan penerbitan di gerai UKOM

Selain UKOM 13 lagi agensi dan syarikat berkaitan komunikasi turut serta dalam carnival dua hari yang bermula hari ini dan berakhir esok.

Pengarah UKOM, Haji Shamsuddin Sulong berkata, penyertaan agensi itu dalam carnival terbesar diharap dapat menyampaikan mesej kerajaan negeri melalui pelbagai penerbitan risalah dan akhbar kepada rakyat negeri ini.

Ketika mennyaksikan kerja-kerja persiapan gerai UKOM oleh petugas terbabit Shamsuddin berharap, rakyat negeri ini terutama penduduk daerah Besut akan mendapat maklumat tepat mengenai pentadbiran kerajaan negeri melalui bahan berkenaan.

Selain UKOM jabatan lain yang terbabit ialah Terengganu FM yang turut menyediakan slot siaran langsung mengenai aktiviti yang diadakan di tapak carnival berkenaan

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman menjadi tetamu kehormat yang dijangka melakukan lawatan ke karnival itu esok.


MB beri amaran kepada individu cuba murtad orang Melayu

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri haji Ahmad Said memberi amaran kepada mereka yang dianggapnya cuba 'bermain api' dengan cuba memurtadkan orang Melayu, termasuk orang kelainan upaya (OKU) di negeri ini.

Beliau mengingatkan pihak itu supaya menghormati umat Islam dengan menghentikan perbuatan yang bertentangan dengan Perlembagaan dan dikhuatiri akan turut mencetuskan ketegangan kaum dan agama.

Dato’ Seri Haji Ahmad menyifatkan gerakan tersebut sebagai serius dan perlu diberi perhatian sewajarnya oleh semua pihak khususnya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

"Saya harap perkara ini diberi perhatian serius oleh JHEAT dan mengemukakan laporan kepada kerajaan. Kita juga minta kerjasama masyarakat Islam yang tahu mengenainya agar memaklumkan kepada pihak berwajib.

"Kita kena hormati orang Islam kerana ini negara Islam. Perkara ini adalah isu yang sensitif. Ini soal yang serius. Jangan cuba bermain api," ujarnya.

Beliau mengulas pendedahan JHEAT baru-baru ini bahawa wujud pihak tertentu yang kini bergerak aktif dalam misi memurtadkan orang Melayu di negeri ini termasuk OKU.

Pesuruhjaya JHEAT, Mohd. Rozali Saleh ketika mendedahkan perkara itu berkata, gerakan itu turut menyusup ke hospital-hospital untuk memperdaya para pesakit yang 'sebatang kara' selain mat-mat rempit dan golongan tidak berkemampuan.

Mohd. Rozali turut meluahkan kebimbangannya dengan gejala itu dan tindakan sewajarnya akan diambil bagi membendungnya daripada menjadi bertambah serius.
Dato’ Seri Haji Ahmad bagaimanapun menjelaskan, pihaknya masih belum menerima laporan terperinci mengenai soal itu.

Jelasnya, berbeza dengan pendakwah Islam yang berdakwah secara menyampaikan ceramah, gerakan terbabit lebih licik dengan menabur bantuan bagi keperluan mereka yang terdesak.05 January 2012

JKM belanja RM89.8 juta bantu golongan miskin.

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri membelanjakan RM89.8 juta daripada peruntukan RM92.2 juta melalui enam jenis bantuan bulanan kepada 32,877 orang golongan miskin sepanjang tahun lalu.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Terengganu (JKMT), Encik Zuhami Omar berkata, melalui bantuan am (negeri), JKM membelanjakan RM44.7 juta membabitkan 19,393 kes.

Manakala Bantuan Kanak-kanak (BBK) JKM membelanjakan RM20.3 juta membabitkan 5,619 kes dan Elaun Pekerja Cacat (EPC) membelanjakan RM9.4 juta membabitkan 2,893 orang.

Encik Zuhami berkata, jabatan juga tidak mengabaikan golongan warga emas dan telah membelanjakan RM9.5 juta dibawah Bantuan Orang Tua (BOT) membabitkan 1,350 orang manakala bantuan penjagaan OKU dan pesakit kronik RM4.1 juta dan bantuan kepada OKU tidak bekerja RM1.5 juta.

Katanya, rangsangan berterusan daripada kerajaan mampu mendorong OKU untuk hidup berdikari dan dalam masa yang sama dapat menyumbang kepada pembangunan negara.

“Kerajaan sentiasa memastikan OKU tidak terpinggir dari arus pembangunan negara serta dapat menikmati kehidupan yang sama rata dalam masyarakat.

Katanya, JKM juga berusaha mengenalpasti OKU yang mampu berdikari serta mempunyai bakat dan keistimewaan serta membuktikan pencapaian terbaik dalam bidang yang diceburi.
IQ Terengganu naik taraf Kolej Universiti 2015

Oleh FAUZI MOHDInstitut al-Quran Terengganu (IQ) merancang untuk menaiktaraf kedudukan mereka sebagai sebuah kolej atau kolej universiti menjelang 2015.

Sehubungan itu, bagi memenuhi kriteria berkenaan, pihak IQ telah merangka pelan jangka panjang untuk menaik taraf kemudahan dan kursus pengajian di institusi milik Kerajaan negeri itu.

Pegarahnya, Dr. Ahmad Bazli Shafie berkata, IQ mampu menjadi sebuah pusat pengajian al-Quran yang berwibawa berdasarkan kemampuannya mengeluarkan lebih 1,000 sijil tahfiz kepada penuntutnya sejak diasaskan pada 1984.

Menurutnya, institusi itu kini menawarkan dua program iaitu Sijil Tahfiz Wal Qiraat serta Diploma Tahfiz Wal Qiraat dengan penuntut seramai 246 orang serta kuliah al-Furqan untuk masyarakat umum pelbagai peringkat umur.

“Kami bercadang untuk menambah tiga lagi program peringkat diploma iaitu Diploma al-Quran dan Qiraat, Diploma al-Quran dan Hadis serta Diploma al-Quran dan Bahasa al-Quran.

“Serentak dengan itu, sebuah asrama baru telah diluluskan pembinaannya oleh Kerajaan Terengganu yang mampu menampung sehingga 500 pelajar,” katanya.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Bual Bicara Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah bersama warga IQ Terengganu di institusi itu di Padang Midin, Kuala Terengganu hari ini.


Program latihan pegawai luar majukan hidup peladang

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Latihan Pegawai Luar yang diperkenalkan oleh syarikat TDM Plantation Sdn Bhd (TDMP) diharap mampu menambah baik kehidupan pekerja ladang dan mengurangkan kadar kemiskinan pekerja ladang.

Pengerusi TDMP, Dato’ Mohd Jidin Shafee, berkata pelatih program juga perlu mengambil peluang menambah ilmu dan kemahiran bagi menguruskan ladang dengan baik, malah turut memperbaiki pengurusan dan penampilan diri di khalayak umum.

“Saya harap pelatih program bukan sahaja dapat menambahbaikkehidupan, malah kalau berada di mana-mana sahaja boleh dikenali dengan imej yang baik dan nampak hebat di mata masyarakat,” katanya di majlis penyampaian sijil penghargaan sempena pentauliahan akreditasi `Code of Good Agricultural Practice for Oil Palm Estates and Smallholdings' daripada Lembaga Kelapa Sawit Malaysia (MPOB), di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu, hari ini.

Beliau menerima sijil penghargaan yang disampaikan Pengerusi TDM Berhad, Dato’ Roslan Awang Chik.

Untuk rekod, program Latihan Pegawai Luar diperkenalkan sejak 2007 sudah disertai 49 pelatih termasuk kumpulan terbaru seramai 20 orang yang mengikuti latihan sejak Oktober tahun lalu.

Di majlis itu, Dato’ Mohd Jidin turut menyampaikan sijil latihan dan surat tawaran kepada 20 pelatih berkenaan yang kebanyakannya merupakan anak pekerja ladang milik TDM.

Mereka menjalani latihan enam bulan di ladang masing-masing bagi mendapat pendedahan dalam pelbagai aspek pengurusan dan operasi ladang kelapa sawit.
TDMP terima tauliah akreditasi amalan pertanian yang baik

Dato’ Roslan Awang Chik (kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Pengerusi TDMP, Dato’ Mohd Jidin Shafee. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh: Aida Abd Rahman

TDM Plantation Sdn Bhd (TDMP) menerima pentauliahan akreditasi `Code of Good Agricultural Practice for Oil Palm Estates and Smallholdings' daripada Lembaga Kelapa Sawit Malaysia (MPOB).

Ketua Pegawai Eksekutif TDMP, Haji Ab Halim Yusof, berkata akreditasi yang sah selama tiga tahun itu adalah satu kejayaaan bagi syarikat dalam usaha penambahbaikan berterusan dalam kerja-kerja pengeluarannya.

"Pentauliahan ini bermakna mutu dan pengeluaran Crude Palm Oil (CPO) mesti diperoleh daripada buah kelapa sawit yang baik dan selamat untuk diambil oleh pengguna.

“Akreditasi ini juga satu langkah awal yang diambil oleh TDMP bagi pematuhan` The Technical Barriers to Trade' yang dibuat oleh The World Trade Order (WTO) 1994 yang mengkehendaki beberapa piawaian tertentu dalam pembangunan ladang mengikuti amalan pengurusan yang baik,” katanya di majlis penyampaian sijil penghargaan sempena pentauliahan itu, di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu, hari ini.

Di majlis itu, Pengerusi TDM Berhad, Dato’ Roslan Awang Chik menyampaikan sijil penghargaan kepada Pengerusi TDMP, Dato’ Mohd Jidin Shafee.

Haji Ab Halim berkata, pengekalan mutu dan pengeluaran CPO sudah menjadi amalan operasi dan pengurusan di semua ladang kelapa sawit milik TDMP bagi memastikan produk makanan yang dihasilkan daripada minyak kelapa sawit yang dikeluarkan syarikat ini selamat serta dapat memulihara alam sekitar.
Selain itu, Dato’ Mohd Jidin turut menyampaikan sijil latihan dan surat tawaran mengikuti Program Latihan Pegawai Luar kepada 20 pelatih terpilih.

Beliau kemudiannya menyampaikan sumbangan kepada seorang kakitangan Ladang Fikri, Abd Aziz Abd Salam berikutan anaknya, Muhd Fakhrul, 16 yang mengidap kanser usus.


UMT wujud sudut pidato

Oleh: Suriati Ali

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) kini mewujudkan sudut pidato bagi melahirkan lebih ramai graduan yang petah berbicara dan mampu mengungkap buah fikiran dengan menyakinkan di hadapan umum.

Ia boleh menjadi ruang kepada mereka menyuarakan pandangan terhadap pelbagai masalah dalam kampus dan juga situasi di luar di samping cadangan untuk menanganinya.
Sesiapa sahaja boleh ke sudut itu untuk berpidato setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 2 petang jika ada persoalan yang ingin dibangkitkan.

Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMT, Muhammad Sufi Ibrahim Shah berkata, dengan adanya sudut pidato itu mahasiswa bebas untuk bersuara dan meluahkan pandangan masing-masing.

"Kita yakin ramai di sini yang berbakat sebagai pemidato tapi tidak ada tempat yang sesuai untuk mengetengahkan bakat mereka. Jadi, ini boleh dianggap sebagai platform terbaik untuk mereka berkumpul dan meluahkan pandangan masing-masing terutamanya berkaitan isu semasa," katanya ketika ditemui di sini.

Menurutnya, kebanyakan universiti lain termasuk Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Teknologi Mara telah memiliki sudut pidato.

"Jadi, saya rasa sudah tiba masanya UMT juga berbuat demikian kerana pihak universiti sendiri amat menggalakkan kami untuk aktif berpidato," ujarnya.

Tambah Muhammad Sufi, MPPUMT menyasarkan penglibatan sehingga 700 pemidato di universiti itu dalam tempoh setahun.
Katanya, walaupun sasaran itu agak tinggi, beliau yakin ia mampu dicapai sekiranya sudut pidato itu dimanfaatkan sepenuhnya.

"Saya juga yakin setiap daripada 70 penuntut UMT akan ada sekurang-kurangnya seorang pemidato yang akan mewakili mereka," ujar Muhammad Sufi


Sedia RM1 juta setahun untuk hidupkan konsep 1Kampung 1Koperasi

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM1 juta setahun dalam usaha membantu 491 masjid di seluruh Terengganu menubuhkan koperasi di kawasan masing-masing.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato' Mohamed Awang Tera berkata pihaknya menyasarkan menubuhkan 100 koperasi setiap tahun menerusi konsep 1Kampung 1Koperasi sebagaimana yang diuar-uarkan kepada masyarakat sebelum ini.

Menurutnya, peruntukan dalam bentuk geran sebanyak RM10,000 akan disalurkan kepada setiap masjid sekiranya berjaya menubuhkan koperasi dengan syarat tertentu,

“Melalui bantuan ini sedikit sebanyak mampu menampung kos pentadbiran seperti bayaran pengurusan, beli peralatan pejabat, pembayaran bil utiliti dan sebagainya sebagai permulaan untuk mengerakkan sesebuah koperasi.

“Selain itu, kita turut mendapat kerjasama Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dalam menyediakan pinjaman kepada koperasi sehingga RM10 juta untuk dijadikan modal jika mempunyai projek yang hendak diusahakan,” katanya.

Dato’ Mohamed turutr memberitahu, kerajaan negeri melihat institusi masjid berpotensi tinggi dalam usaha mewujudkan koperasi seterusnya mampu meningkatkan ekonomi di sesuatu kariah sebagaimana di Makkah.

Katanya, dengan adanya koperasi di setiap masjid, ia boleh menyediakan bahan-bahan yang diperlukan oleh kariah di kawasan berkenaan.

“Bagaimanapun ia memerlukan komitmen yang tinggi daripada semua pihak dan modal untuk menggerakkan koperasi datangnya daripada sumbangan ahli.

“Kita tidak mahu mereka (kariah) ambil duit masjid untuk dijadikan modal, sebaliknya sumbangan daripada ahli koperasi itu sendiri,” katanya.


04 January 2012

Karnival Jalur Lebar 1Malaysia di Jertih Souq

Oleh: Aida Abd RahmanDalam usaha berterusan Kementerian Penerangan dan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) mencapai sasaran 75 peratus penembusan jalur lebar pada 2015, Karnival Jalur Lebar 1Malaysia bakal diadakan di Jertih Souq, Besut, pada 6 hingga 8 Januari ini.

Karnival turut mendapat kerjasama Kerajaan Terengganu, Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) serta Telekom Malaysia Berhad.
Pengurus acara, Wong EeShen, berkata Jerteh Souq terpilih antara enam lokasi bagi mempromosikan penggunaan jalur lebar, sekaligus meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai manfaat jalur lebar itu.

“Selain itu, karnival juga mahu membentuk komuniti celik teknologi maklumat di negeri dan negara ini amnya.

“Semua pihak terutama generasi muda boleh mengambil peluang daripada acara yang disediakan penganjur bagi memastikan mereka tidak ketinggalan dalam arus pembangunan teknologi tanpa sempadan,” katanya.

Katanya, pelbagai acara disediakan sepanjang tiga hari karnival yang dibuka sejak pagi sehingga malam termasuk gerai jualan, persembahan maskot Upin Ipin,permainan pentas, permainan tradisional serta pameran oleh agensi kerajaan.2,000 nelayan dan penternak terima bantuan

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri memberi bantuan RM200,000 kepada 2,000 nelayan dan penternak di negeri ini bagi mengurangkan beban golongan itu khususnya pada musim tenkujuh.Bantuan RM100 setiap penerima itu disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said pada majlis perjumpaan dengan warga berkenaan di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.Program anjuran Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) dan Jabatan Perikanan negeri itu turut meliputi sesi penjelasan berkaitan peluang dan skim bantuan kerajaan untuk mengubah nasib golongan itu.

Menteri Besar dalam ucapannya berkata, pemberian pelbagai bantuan kepada golongan nelayan itu merupakan inisiatif kerajaan bagi menjaga kebajikan keluarga nelayan dan penternak yang tidak harus disia-siakan."Di samping itu, mereka seharusnya berusaha mempelbagaikan punca pendapatan bagi menyediakan kehidupan lebih baik dan kerajaan menyasarkan pendapatan nelayan akan meningkat sekali ganda menjelang tahun 2020," katanya.

Beliau turut menasihatkan persatuan bersikap proaktif dengan memanfaatkan kemudahan agar tidak sekadar dijadikan sebagai tempat pendaratan ikan.

"Ia juga boleh dijadikan pusat kegiatan agro pelancongan seperti memancing, menjual ikan bakar dan sebagainya," jelasnya.Tindakan tegas kepada penjawat awam terlibat demonstrasi 901-MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Penjawat awam di negeri ini bakal berdepan dengan tindakan disiplin jika didapati terlibat dalam perhimpunan haram yang bakal diadakan penyokong Dato’ Seri Anwar Ibrahim di hadapan bangunan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Isnin ini.

Menteri Besar , Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri berharap tiada penjawat awam serta rakyat Terengganu menyertai demonstrasi yang dianjurkan pihak pembangkang itu nanti kerana mereka boleh dikenakan tindakan tegas sekiranya didapati terlibat.

“Saya berharap tiada kakitangan kerajaan dan rakyat Terengganu secara keseluruhannya terlibat dengan demontrasi haram di depan mahkamah (Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur) pada 9 Januari nanti kerana tiada faedahnya meninggalkan kerja untuk melakukan perkara itu,” katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Dalam pada itu, sehingga kini, pihaknya tidak mendapat sebarang laporan mengenai pembabitan rakyat Terengganu untuk menyertai demonstrasi berkenaan, bagaimanapun tidak menolak kemungkinan kegiatan tidak bermoral itu dilakukan secara perseorangan dan sulit.

Menteri Besar berkata, pihaknya berharap pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang terlibat bagi memastikan perkara itu tidak berulang pada masa depan.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah negara kita kejadian sebegini. Hakim membuat keputusan kes bunuh atau kes apa sekalipun tiada demontrasi. Bagaimanapun, mereka (pembangkang) seolah-olah mahu mempengaruhi mahkamah atau menakutkan hakim yang membuat keputusan dan perkara ini tidak boleh dibiarkan,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh membiarkan budaya itu dilakukan pembangkang kerana semua pihak termasuk pemimpin kerajaan sekalipun mereka juga boleh melakukan perkara yang sama dengan membawa ribuan penyokong masing-masing jika tidak bersetuju dengan keputusan penghakiman yang dilaksanakan di mahkamah.

Katanya, tindakan berdemontrasi itu bukan satu cara yang betul dan semua pihak sepatutnya menyerahkan kepada mahkamah untuk membuat keputusan demi keadilan kerana mereka sudah mendapat peluang melantik peguam yang hebat untuk mengemukakan bukti dan mempertahankan diri sepanjang perbicaraan.

Dalam perkembangan yang sama, sebanyak sembilan laporan polis sebagai membantah keras cadangan menganjurkan perhimpunan haram itu yang dibuat di seluruh Terengganu sehingga semalam.Keluarga Mahmud Hamzah Cakna jadi ikon penduduk Besut

Oleh: Mohammad Ishak


Sebahagian keluarga KMHCakna bergambar kenangan pada majlis mengacau bubur asyura

Agak jarang persatuan yang diasaskan dalam bentuk keluarga mampu menganjurkan pelbagai aktiviti bukan sahaja untuk ahlinya malah kepada penduduk setempat.

Bagaimanapun, Keluarga Mahmud Hamzah Cakna (KMHCakna) dari Kampung Gong Bayor, Besut,yang diasaskan pada 1997 boleh dijadikan contoh kepada pertubuhan sukarela lain kerana ia sebuah pertubuhan keluarga yang mampu membuktikan kehebatannya kepada penduduk negeri ini.

Pengerusinya, Rokman Nordin berkata, sejak ditubuhkan pihaknya berjaya menganjurkan pelbagai program berbetuk kemasyarakatan bukan sahaja untuk ahli keluarga terbabit malah turut membabitkan masyarakat setempat.

Katanya, terbaru Program Mengacau Bubur Asyura yang di adakan di perkarangan salah seorang ahli keluarganya, Esah Ibrahim di Kampung Gong Bayor, dalam kawasan DUN Kota Putera.

Program bertemakan “Asyura Menjana Silatulrahim Unggul” bertujuan memupuk semangat kekeluargaan selain menyemarakkan konsep bersedekah dan menanam sikap cintakan pada agama melalui kerja kerja amal.

Katanya, aktiviti itu turut mendapat perhatian Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin dan ADUN Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof yang memberi sumbangan kewangan bagi membantu penganjuran program berkenaan.

Pada majlis itu pihaknya berjaya menyediakan 10 kawah bubur asyura dan 2,500 bubur asyura yang siap dibungkus dan diagihkan kepada orang ramai termasuk penduduk kampung itu serta kampung berhampiran.

Rokman berkata, bagi memeriahkan progam pihaknya juga turut menganjurkan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun yang juga mendapat sambutan membanggakan.

“Pada tahun ini KMHC merancang menganjur lebih banyak program kemasyarakatan termasuk membantu golongan kurang berada dan yang terbabit dalam sebarang bentuk bencana,” katanya.

Dua sekolah di Setiu mula dibuka

Oleh; Esah Abdullah

Dua buah sekolah di daerah Setiu iaitu Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Bukit dan SK Kampung Besut memulakan sesi persekolah hari ini setelah tidak dapat dibuka semalam.

Timbalan Pegawai Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Setiu, Haji Kipayatu Allah Mohd Said ketika dihubungi mengesahkan seramai 704 murid di dua sekolah berkenaan mula memasuki kelas masing-masing pagi ini.

Semalam SK Kampung Bukit (53 murid ) dan SK Kampung Besut (201 murid ) tidak dapat dibuka seperti sekolah lain seluruh negeri kerana belum pulih sepenuhnya akibat banjir.

Sementara itu 129,471 murid termasuk 21,024 murid Tahun Satu di 349 sekolah rendah memulakan sesi persekolahan musim baru 2012 di seluruh Terengganu semalam.

Manakala 490 pelajar lagi berjaya meneruskan pelajaran ke Tingkatan Satu yang melibatkan 141 sekolah menengah kerajaan di negeri termasuk sebuah sekolah yang baru dibuka tahun ini iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Jeram, Kuala Terengganu.
Guru Kafa wujud keseimbangan dunia dan akhirat

Oleh; Esah Abdullah

Guru-guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) diminta memberi tumpuan terhadap membentuk sahsiah pelajar di sekolah rendah khususnya dalam ilmu agama untuk melahirkan generasi seimbang dunia dan akhirat.

“Masa depan mereka terletak di atas kebijaksanaan guru Kafa membekal ilmu agama di samping ibu bapa mereka di rumah,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri (DN) Telemong, YB Haji Rozi Mamat di majlis Penyampaian Sijil Perlantikan Guru Kafa DUN Telemong di Dewan Utama, UMNO Bahagian Hulu Terengganu semalam.

Katanya, menjadi tanggung jawab bersama untuk membentuk survival bangsa dan agama terus kekal dan harmoni tanpa diganggugugat anasir yang cuba membuat kacau.

Beliau yang juga Pengerusi jawatankuasa Belia dan Sukan negeri itu menambah, apa yang diperjuangkan hari ini semata-mata untuk memastikan generasi akan datang dapat menikmati kehidupan yang aman damai.

Katanya, kerajaan memberi penekanan terhadap pendidikan agama kalangan pelajar di sekolah kerana yakin melaluinya mampu mengelak gejala sosial kalangan remaja.

Sementara itu seramai 105 guru Kafa dalam DUN Telemong mewakil 22 buah sekolah dilantik semula ke jawatan masing-masing untuk terus menjadi pembimbing kepada masyarakat tempatan.

“Saya yakin tugas guru Kafa ini penting kepada perkembangan minda anak-anak membekalkan ilmu agama lebih mendalam sebagai benteng diri menempuh kehidupan hari-hari mendatang,” katanya.
Terengganu, T-Team tandatangani kontrak pemain, tajaan

Oleh FAUZI MOHDPara peminat bola sepak Terengganu pasti akan menunggu ketibaan perlawanan pembukaan Liga Super 2012 dengan penuh debaran untuk melihat sama ada kedua-dua pasukan dari negeri Sang Penyu itu mampu untuk memulakan cabaran dengan bergaya ataupun sebaliknya.
Pasukan Terengganu dan T-Team masing-masing mengumumkan kontrak penajaan bersama beberapa buah organisasi dalam satu majlis yang diadakan di Hotel Primula Kuala Terengganu malam tadi.

Skuad Penyu terus menerima tajaan dari pengeluar pakaian sukan ‘Specs’ berjumlah RM300,000 yang akan membekalkan juara Piala FA 2011 itu dengan kelengkapan untuk perlawanan dan juga latihan untuk semua pasukan Terengganu.Selain dari itu tajaan juga diterima dari syarikat teknologi maklumat tempatan, Top IT Sdn Bhd berjumlah RM250,000 yang meneruskan penajaan mereka yang bermula dari kempen Piala Malaysia 2011 yang lalu.

Penaja-penaja lain ialah Syarikat Tiara Pesona Sdn Bhd yang mengendalikan perkhidmatan bas Ekspres Perdana dan Zaid Enterprise dengan masing-masing menyumbang sebanyak RM50,000.

Sementara itu jenama telekomunikasi ‘Happy’ juga diumumkan sebagai penaja pasukan Terengganu namun jumlah penajaannya hanya akan dimaklumkan dalam satu majlis yang lain.T-Team pula terus bersama dengan pengeluar pakaian sukan tempatan ‘Admiral’ yang akan menaja semua pakaian pasukan kelab itu dengan jumlah penajaan sebanyak RM350,000.

Ianya merupakan musim ke empat Admiral menaja pasukan berstatus kelab itu.

Terengganu yang dipimpin Mat Zan Mat Aris itu mengumumkan senarai 24 pemain yang akan telah didaftarkan untuk beraksi bersama mereka musim ini.

Turut tersenarai ialah dua orang pemain import, Francis Doe dan Erison Da Silva ‘Baiano’ Santos Carnietto yang masing-masing berasal dari Liberia dan Brazil.

Turut memperkemaskan jentera pasukan Terengganu ialah ‘graduan’ dari pasukan Harimau Muda iaitu Muslim Ahmad, Abdul Shukur Jusoh dan Faizal Muhamad.

Pemain pertahanan Hariri Mohd Safii kembali semula ke negeri kelahirannya selepas beraksi bersama pasukan Sabah musim lepas.

Penyerang Shamsul Kamal Mohamad pula menyertai pasukan Terengganu dari T-Team.

Berikutan dengan pemilihan Shahril Sa’ari ke dalam skuad Harimau Muda yang akan bertanding dalam Liga Super, Terengganu turut menamakan bekas pelajar Sekolah Sukan Terengganu, Mohamad Saifuddin Mokhtar sebagai salah seorang dari tiga penjaga golnya musim ini.

Sementara itu T-Team turut memperkenalkan pemain import mereka, Zachariah Simoukonda dan Borjan Petric di samping pemain-pemain lain yang baru menyertai pasukan tersebut.

Antaranya ialah dua bekas pemain Selangor musim lepas, Fadzlie Shaari dan Iqbal Suhaimi.

Beberapa orang bekas pemain Terengganu turut kelihatan bersama dengan pasukan T-Team untuk musim yang akan datang, di antaranya ialah Mohd Hassan Basri, Wan Mohd Aliff Wan Jasmi dan Mohd Zharif Husna.Peminat bola sepak no. 1 Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said menyatakan harapannya untuk melihat kedua-dua pasukan memberi cabaran yang bermakna dalam arena bolasepak negara musim ini dengan menyasarkan dua piala oleh mana-mana pasukan berikutan pelaburan besar yang telah dilakukan oleh kerajaan negeri.

Dengan pasukan Terengganu mencapai kejayaan yang cemerlang dalam musim 2011, Menteri Besar juga berharap pasukan T-Team turut mampu untuk memberi cabaran yang lebih bermakna dalam Liga Super.

Katanya, T-Team tidak boleh lagi dibelenggu dengan masalah persembahan ala ‘yoyo’ yang menjadi faktor utama anak-anak buah Yunus Alif hanya mampu menamatkan saingan Liga Super di tempat ke tujuh sahaja.

Dato’ Seri Ahmad menyaksikan majlis menandatangi kontrak tersebut yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB. Rozi Mamat, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu, Dato’ Che Mat Jusoh.