Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

07 January 2012

Pas diperkudakan PKR

Pendirian Pas Selangor menyokong perhimpunan haram yang dirancang Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada hari keputusan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, di Kuala Lumpur pada 9 Januari ini jelas membuktikan bahawa parti tersebut kini diperkudakan oleh PKR, khususnya Anwar yang merupakan penasihat parti itu.

Justeru itu, tidak hairanlah jika semakin ramai pemimpin dan pengikut Pas yang menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap perkembangan terkini yang berlaku dalam parti, sekaligus memberontak kerana tidak rela parti mereka diperkudakan PKR.

Disebabkan keterlanjuran Pas menyokong PKR sehingga mengetepikan perjuangan asal parti itu menegakkan Negara Islam, ramai pemimpin Pas akan meninggalkan perjuangan yang sia-
sia itu.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hasan Ali, menegaskan bahawa parti itu membazirkan masa lebih tiga tahun hanya kerana seorang pemimpin, iaitu Anwar sedangkan banyak kerja lain lebih daripada berfaedah dapat dilakukan dalam tempoh berkenaan.

Beliau dengan lantang mengkritik tindakan Pas Selangor yang menyokong perhimpunan haram tersebut serta perhimpunan Bersih sebelum ini, tetapi pada masa yang sama menolak Himpunan Sejuta Umat yang menghimpunkan NGO Islam seluruh Negara.

Dr Hassan tidak rela pembangkang menang besar pilihan raya tetapi matlamat perjuangan itu tidak dapat dilaksanakan.

Sehubungan itu, beliau tidak rela Pas terus menerus melakukan program yang menjurus kepada kepentingan Anwar semata-mata kerana bukan itu matlamat perjuangan Pas.

Kenyataan Dr Hasan ini sepatutnya membuka minda rakyat negara ini, khususnya mereka yang menyokong atau simpati dengan Pas.

Biarkan mahkamah dan hakim yang mengadili kes Anwar, kerana sistem perundangan di Negara kita adalah antara yang terbaik di dunia.

Orang ramai tidak perlu berkumpul di depan mahkmah pada hari Isnin ini kerana untuk membela Anwar kerana mahkamah akan membuat keputusan sama ada Anwar bersalah atau tidak dalam kes liwat yang dihadapinya berdasarkan prosiding sepanjang perbicaraan itu dilakukan.

Apa yang pasti, penyokong Pas perlu menilai semula kewajaran mereka terus menerus menyokong parti itu yang telah tersasar jauh dari matlamat perjuangan asalnya.