Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

17 March 2012

100 peserta berbasikal mengiringi pejalan kaki solo ke sempadan Kelantan

Oleh: Mohammad Ishak


Pejalan kaki solo yang menjelajah negara, Mustafa Kamal Abd Karim,53, yang berada di Besut hari ini meneruskan misi berjalan kaki secara perseorangan ke Kelantan dengan diiringi remaja dari daerah itu.

Mustafa diringi oleh 100 peserta berbasikal memulakan perjalanan dari perkarangan Masjid Hadhari Bandar Jertih menuju ke Kampung Bukit Yong, sempadan Terengganu/Kelantan.
Program yang disokong oleh MAYC Besut mendapat sambutan penduduk setempat yang menyambut ketibaan pejalan kaki terbabit.

Pengerusinya, Wan Adilah Wan Nawang berkata, pihaknya bangga dengan sokongan yang diberikan oleh penduduk daerah Besut terhadap usaha yang dilakukan oleh Mustafa.

Katanya, peserta berbasikal mengiringi Mustafa melalui jalan Jertih-Kota Baru dan berhenti di sempadan kemudian disambut oleh peserta daripada MAYC Kelantan.

“Pembabitan peserta berbasikal mewakili kumpulan basikal tua dan pelajar sebahagian tanda sokongan penduduk daerah Besut terhadap program yang dilaksanakan pejalan kaki berkenaan,” katanya.
1,913 unit rumah dibina di Kemaman

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELLA SABERI

Sebanyak lima projek perumahan kos rendah membabitkan 1,913 unit rumah sedang dibina di Kemaman bagi memenuhi keperluan penduduk setempat.

Pegawai Daerah Kemaman, Mohamad Kamil Othman berkata, daripada jumlah itu hanya tiga di bawah projek perumahan kos rendah melibatkan 466 unit rumah dibina di Gong Cengal, Kemasik, Perasing Jaya, Air Putih (485 unit) dan Padang Kubu (500 unit).

Katanya, baki selebihnya untuk Projek Rumah Mampu Milik melibatkan pembinaan sebanyak 362 buah rumah di Paya Berenjut, Chukai dan 100 unit rumah di Kerteh, Kemasik.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan taklimat pembangunan Daerah Kemaman kepada Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin sempena lawatan dua hari baginda ke Kemaman di Pejabat Daerah Kemaman Khamis lalu.TSG sertai Jelajah 1Malaysia

Oleh FAUZI MOHD

Perlumbaan jelajah berbasikal tertua di negara ini, Jelajah 1Malaysia yang melibatkan 20 pasukan akan berlangsung dari 8 hingga 13 Mei depan.

Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohid Mohamad berkata, jumlah penyertaan kali ini dihadkan kepada 20 pasukan sahaja, 10 pasukan dari luar negara dan 10 dari Malaysia.

“Kos penganjuran perlumbaan berstatus UCI 2.2 itu dalam lingkungan RM2 juta,” katanya kelmarin.

Menurut beliau setakat ini, 13 pasukan termasuk juara bertahan, Tabriz Petrochemical dari Iran telah mengesahkan penyertaan mereka.

Pasukan benua lain yang telah mengesahkan penyertaan mereka ialah Genesys Pro Cycling (Australia), Aisan Racing Team (Jepun), OCBC Singapore (Singapura) dan Terengganu Cycling Team (Malaysia).


YPKT wujud program untuk kanak TPK

Oleh: Suriati Ali

Pendekatan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) melalui 65 Taska Permata Keluarga (TPK) mewujudkan puluhan program bermanfaat bukan saja mampu melahirkan kanak-kanak bijak berkomunikasi malah cemerlang pendidikan dan celik al-Quran.

Pengarah YPKT, Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata setiap kanak-kanak yang mendapat pendidikan awal di TPK memperoleh banyak keistimewaan, termasuk mengikut program Hafaz Muqadam 23 surah lazim yang dijadikan modul wajib.

“Aktiviti lain, belajar pelbagai perkara menggunakan kaedah TB-Kids. Melaluinya setiap kanak-kanak boleh mengenali jenis haiwan, kenderaan, abjad dan sebagainya melalui skrin sesentuh.

“Kem Anak Pintar Soleh dan Kem Pemantapan Rohani juga mampu membantu keperibadian jati diri setiap kanak-kanak supaya lebih berani menghadapi cabaran akan datang,” katanya kepada Teganukita..

Katanya, sambutan Majlis Hari Lahir Secara Berkelompok dan Majlis Garduasi bagi kanak-kanak berusia 4 tahun turut diadakan semata-mata mahu melihat mereka dihargai.

“Melalui puluhan program yang diadakan itu sekaligus dapat membantu mencapai matlamat dan hasrat pemimpin serta kerajaan negeri yang ingin melihat setiap anak dilahirkan di negeri ini berjaya dalam hidup.

“Guru dan ibu bapa sewajarnya perlu bersama-sama mengemblengkan tenaga dan usaha sekiranya ingin melihat anak-anak yang diasuh dan dididik itu menempa kejayaan dengan cemerlang,” katanya.
16 March 2012

Tarik golongan muda ke masjid – Sultan Mizan

Oleh FAUZI MOHD dan NURUL AZIELA SABERI

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin bertitah tindakan segera perlu diambil bagi menarik lebih ramai golongan muda mengimarahkan masjid.

Baginda bertitah, pihak berwajib termasuk jawatankuasa masjid perlu mengadakan program yang boleh menarik minat golongan muda serta menjaga binaan masjid setempat bagi memudahkan umat Islam menggunakan kemudahan yang ada.

Sultan Mizan bertitah hari ini ketika merasmikan Masjid Kampung Bukit Kuang, Kemaman dan menamakannya Masjid Ar-Rahman.

Mengiringi baginda, Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Mohd Rozali Saleh.

Pada majlis itu, Sultan Mizan turut menyampaikan tauliah kepada 10 pendaftar, jurunikah serta imam masjid mukim bagi daerah Kemaman sebelum bersolat Jumaat bersama hampir 1,000 jemaah yang diimamkan oleh Mufti Negeri, Dato’ Dr Alias Abdullah.

Masjid Ar-Rahman Kampung Bukit Kuang merupakan antara 49 masjid yang dibina di daerah Kemaman.

Ia bernilai RM3 juta dan mampu menampung 1,500 orang jemaah.


LENSA UKOM: KARNIVAL 1 MALAYSIA

Gambar oleh:Harish Fadzillah

Happy taja skuad Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) menandatangani kontrak penajaan dengan syarikat prabayar, Happy bagi skuad Penyu meliputi semua perlawanan Liga Malaysia (Liga-M) musim ini.

Majlis menandatangani kontrak tersebut berlangsung di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah semalam.

PBSNT diwakili Presidennya, Dato' Che Mat Jusoh manakala Happy oleh Pengurus Pemasarannya, Mohd. Fairose Harun.

Pada majlis tersebut, Dato' Che Mat berkata, pihaknya teruja dengan kesediaan Happy untuk bersama-sama penyokong Terengganu, sekali gus menjadi rakan penaja bagi skuad Penyu musim ini.

Menurutnya, komitmen Happy menunjukkan kepercayaan serta sokongan syarikat berkenaan terhadap keupayaan pasukan Terengganu untuk terus mencipta kejayaan musim ini.

"Kita ucap terima kasih dan berharap agar usaha murni ini akan menyuntik semangat setiap pemain untuk terus bekerja keras demi mencapai kemenangan," katanya.

Beliau memberitahu, Happy juga akan menganjurkan program-program menarik yang turut disertai para pemain Terengganu untuk dinikmati pengguna talian Happy serta masyarakat setempat.

Dalam pada itu, Mohd. Fairose pula berkata, pihaknya berbesar hati kerana pertama kali berpeluang menjalin kerjasama dengan PBSNT dan pasukan Terengganu.

Tambahnya, tajaan tersebut bagi memeriahkan lagi sukan bola sepak khususnya negeri ini.

"Penajaan ini adalah antara usaha Happy untuk menghargai sokongan pelanggan di Pantai Timur yang kebanyakannya adalah peminat bola sepak tegar," ujarnya.


Maidam sedia RM5.4 untuk program saudara baru


Oleh: Suriati Ali


Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menjangka membelanjakan kira-kira RM5.4 juta bagi program-program pembinaan modal insan saudara baru muslim sepanjang tahun ini.

Pegawai Eksekutif/Setiausaha Maidam Wan Harujan Sulaiman berkata jumlah itu meningkat sekali ganda berbanding RM2.5 juta yang dibelanjakan untuk program yang sama tahun ini.

“Ini termasuklah bayaran elaun pelajar dan guru kelas bimbingan Saudara Kita di setiap daerah di seluruh negeri Terenggnu,” katanya

Encik Wan Harujan berkata pada tahun ini Maidam telah berjaya membawa 118 orang memeluk agama Islam di Terengganu berbanding 123 orang sepanjang tahun lepas.

Beliau berkata Maidam juga merancang mewujudkan kelas bimbingan Saudara Kita dan kursus keagamaan dalam bahasa Thailand dan Kemboja agar penyampaian dakwah kepada masyarakat itu lebih berkesan.

Dalam perkembangan lain, Wan Harujan berkata Maidam buat pertama kali akan menganjurkan Konvensyen Saudara Muslim peringkat negeri selama dua hari yang akan disertai 400 peserta mulai esok.

Katanya konvensyen tersebut akan disusuli dengan Konvensyen Saudara Muslim peringkat kebangsaan dari 23-24 Dis melibatkan penyertaan 800 orang saudara baru dari seluruh negara.

Wan Harujan berkata pengisian pada kedua-dua konvensyen tersebut ialah ceramah, motivasi, wacana dan pembentangan kertas kerja bagi memantapkan pemahamam ilmu agama dan mengamalkannya dalam kehidupan secara syumul.

Beliau berkata Maidam juga berhasrat menaja saudara baru yang cemerlang dalam bidang pelajaran untuk menjadi idola dan perangsang kepada masyarakat.

Pemain Terengganu bersih, bebas rasuah : Dato' Che Mat

Oleh: Aida Abd Rahman

Pemain bola sepak Terengganu bebas rasuah, kata Yang Dipertua Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) Dato’ Che Mat Jusoh.

Beliau menafikan kewujudan kegiatan menjual perlawanan di kalangan pemain skuad Penyu, malah yakin semua pemain terbabit bersih dan bebas dari masalah mengatur permainan sebagaimana dakwaan segelintir pihak yang cuba menjatuhkan moral dan semangat pemain negeri ini.

"Perkara ini dibangkitkan oleh sesetengah pihak apabila melihat prestasi pasukan Terengganu tidak menentu dalam saingan Liga Super, Piala FA mahupun Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC).

"Janganlah orang luar buat tanggapan negatif seolah-olah hendak menggugat prestasi pasukan kita," katanya.

Dato’ Che Mat yang juga pengurus pasukan berkata beliau yakin pemain Terengganu tidak terlibat dengan kegiatan mengatur perlawanan.

Sementara itu, tiket untuk perlawanan kedua kumpulan F AFC antara Terengganu dan pasukan kelab dari Hong Kong, Kitchee FC akan mula dijual sehari sebelum perlawanan iaitu pada 19 Mac.

Perlawanan bermula pukul 4.45 petang di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah pada 20 Mac.15 March 2012

TATiUC kemaskini Pelan Strategik 2012-2016

Oleh: Aida Abd Rahman

Kolej Universiti Tati (TATiUC) sedang mengemas kini Pelan Strategik lima tahun yang bermula tahun ini bagi memastikan sasaran menjadi sebuah universiti penuh menjelang 2015 dapat direalisasikan.

Rektornya, Dr Rozailan Mamat, berkata bagi mencapai hasrat itu, pihaknya dalam proses bagi menambah kemudahan di kampus utama.

Katanya, sebuah kompleks kediaman baru yang boleh menampung 1,000 pelajar akan dibina dalam masa terdekat.

"Kita berharap projek membangunkan kompleks kediaman baru ini berjalan lancar dan siap sepenuhnya menjelang 2013 nanti.

“Ia selaras dengan hasrat TATiUC bagi menjadi sebuah universiti penuh, iaitu Universiti Kemahiran dalam tempoh tiga tahun lagi.
Katanya, kesemua kemudahan infrastruktur dan peralatan akan disiapkan sepenuhnya sebelum 2015.

Dalam pada itu, TATiUC mula menerima pelajar antarabangsa masing-masing tiga pelajar dari Indonesia dan 50 pelajar Nigeria sedang mengikuti kursus di pusat kemahiran itu.

“Pengambilan pelajar luar negara ini menjadi satu langkah TATiUC bagi mengantarabangsakan pengajian di sini.

“Malah, kita juga giat menarik minat tenaga pengajar dari luar negara. Buat masa kini, TATiUC mempunyai pensyarah dari Indonesia, Yaman, India dan United Kingdom,” katanya.

Beliau berkata, usaha sedang giat dilaksanakan supaya lebih ramai pensyarah berwibawa dari luar negara berkhidmat di pusat kemahiran itu demi kebaikan serta manfaat anak Terengganu dan Malaysia amnya.
Agihan kerusi PAS, PKR – Perang kecil sebelum perang besar

Oleh FAUZI MOHD dan ROZITA ABDUL WAHAB

Perang mulut mengenai isu pembahagian kerusi pilihan raya antara PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Terengganu merupakan ‘perang kecil’ sebelum berlakunya pertelagahan lebih besar menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 tidak lama lagi.Perkara itu tidak mengejutkan kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB. Khazan Che Mat, malah sejak dahulu lagi gabungan parti itu tidak mempunyai pemuafakatan antara satu sama lain.

Beliau berkata, hakikat itu jelas apabila parti-parti dalam pakatan tersebut bertelagah sesama sendiri secara terbuka berhubung siapa dan berapa kerusi yang patut diperoleh menjelang PRU ke-13 kelak.

Malah, beliau menjangkakan kemelut tersebut akan turut merebak ke negeri-negeri lain ekoran ketiadaan kesepakatan antara kepimpinan dalam pakatan yang beliau sifatkan sebagai rapuh.

"Rakyat menjadi pemerhati kepada perkembangan itu yang menunjukkan terdapat perasaan tidak puast hati. Walaupun dalam pilihan raya lalu dimaklumkan perkara itu sudah selesai, tetapi mereka berbalah semula."Ini membuktikan pakatan ini sebenarnya tidak berpakat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Fatwa dan Falak anjuran Jabatan Mufti negeri dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun hari ini.

Kemelut itu bermula apabila beberapa pemimpin PAS negeri mula mempertikai dan menyindir tindakan PKR negeri yang diketuai Ahli Parlimen Indera Mahkota, Pahang, Azan Ismail mengumumkan untuk bertanding di tiga kerusi Parlimen dan 11 kerusi DUN di Terengganu.

Beliau mengulas kemelut antara PAS dan PKR berhubung pengagihan kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri ini yang menjadi perebutan antara kedua-dua parti dalam Pakatan Rakyat itu.

Khazan yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO negeri berkata, senario itu tidak berlaku dalam Barisan Nasional (BN) yang menekankan semangat muafakat bagi menentukan formula pengagihan kerusi memberi keadilan kepada semua parti komponen.

Beliau bagaimanapun berkata, BN tidak mahu mencampuri kemelut tersebut sebaliknya bersedia untuk bertanding dengan mana-mana calon pakatan pembangkang tanpa mengira tempat.


BR1M fasa 3 DUN Wakaf Mempelam RM1.6j

Oleh: Aida Abd Rahman

Sejumlah RM1.6 juta diagihkan kepada 3,214 penerima di Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam bagi fasa tiga Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ahmad, Kuala Terengganu, dalam tempoh tiga hari yang berakhir hari ini.

Program pengagihan melibatkan 1,110 orang (Selasa), 1,080 (Rabu) dan hari ini seramai 1,024 orang.

Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh merangkap Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu turun padang bagi menyampaikan sumbangan RM500 seorang itu, di tempat yang sama , semalam.

Turut hadir, Pegawai Penyelaras DUN Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah.
Seorang penerima, Mizan Mohd, 31 dari Kampung Panji, berkata BR1M bukti keprihatinan kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam membantu meringankan bebanan rakyat.

“Saya akan menggunakannya untuk memberi keperluan harian untuk kegunaan keluarga saya. Terima kasih kerajaan BN sebab cakna dan prihatin dengan kebajikan penduduk yang memerlukan,” katanya.

Seorang lagi penerima, Yusof Abd Rahman, 73, Kampung Teluk Paku, turut teruja menerima BR1M yang ditunggu sejak beberapa bulan lalu dan menganggap itu sebagai rezeki yang tidak ternilai kepada warga emas sepertinya.

Menurut Yusof, nikmat pembangunan dan dasar kerajaan BN serta Umno hari ini banyak memberi kelebihan dan faedah yang boleh dikecapi semua rakyat negara ini dan Terengganu khasnya.

Kegembiraan turut dikongsi seorang lagi penduduk Kampung Teluk Paku, Mukatar Yusof, 53, yang bersyukur dengan pemberian kerajaan kepada orang yang serba kekurangan dan mempunyai tanggungan besar sepertinya.

“Dengan adanya BR1M ini benar-benar membantu saya dan keluarga. Banyak pembangunan dan bantuan kerajaan berikan kepada rakyat, jadi sebagai menyokong usaha kerajaan kita patut memilih dan terus bersama kepimpinan negeri hari ini,” katanya.
Piala AFC : Tiket perlawanan Terengganu, Kitchee FC dijual 19 Mac

Oleh FAUZI MOHD

Tiket untuk perlawanan kedua kumpulan F Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) antara Terengganu dan pasukan kelab dari Hong Kong, Kitchee FC akan mula dijual sehari sebelum perlawanan iaitu pada 19 Mac.

Perlawanan bermula pukul 4.45 petang di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah pada 20 Mac.

Pegawai media kejohanan, Sheikh Tajuddin Sheikh Yusof berkata, tiket terbahagi kepada dua kategori iaitu RM30 untuk tempat duduk berbumbung dan RM15 untuk tempat duduk terbuka.

"Penonton boleh membeli tiket perlawanan di pintu stadium berkenaan dari pukul 3 hingga 6 petang pada 19 Mac dan pukul 9 pagi pada hari perlawanan sekiranya tiket masih belum habis dijual,” katanya kepada pemberita semasa sidang media mengenai perlawanan itu semalam.

Sheikh Tajuddin yang juga Naib Yang Dipertua Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu, (PBSNT) berkata, penonton yang menyaksikan perlawanan itu akan dibenar masuk ke dalam stadium pada pukul 3 petang.
Pelbagai aktiviti menarik bakal temui pengunjung

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,000 pengunjung dijangka hadir pada pada Karnival 1 Malaysia yang diadakan di perkarangan Sekolah Kebangsaan Padang Air, Kuala Terengganu.

Pelbagai aktiviti dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama Biro Tatanegara Jabatan Perdana Menteri dan Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh pada karnival yang berlangsung selama dua hari dan berakhir 17 Mac itu.

Dikir barat moden dan nyayian lagu tradisional antara aktiviti yang dijangka mendapat sambutan ribuan pengunjung.

Aktiviti lain, senamrobik 1 Malaysia; pertandingan memasak; pertandingan futsal & sukan rakya; persembahan wau; kayuhan 1Malaysia; persembahan tarian singa dan gotong-royong kenduri sekampung.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, YB Muhammad Ramli Nuh, berkata sebanyak 20 agensi kerajaan dan swasta mengambil bahagian bagi mempamerkan keistimewaan produk masing-masing.

Agensi itu termasuk Unit Komunikasi Negeri, Jabatan Kesihatan Negeri, Jabatan Pertanian Negeri, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST).

Katanya, karnival seumpama ini cukup penting bagi masyarakat kerana mampu merapatkan hubungan dengan pelbagai kaum dan menghebahkan pelbagai maklumat berkaitan pembangunan dan kebajikan kepada rakyat.

“Seramai 1,000 penduduk setempat dijangka menyertai aktiviti senamrobik yang akan dimulakan seawal 7.30 pagi esok (Jumaat).

“Bagi aktiviti kayuhan 1Malaysia pula, seramai 500 golongan belia bersetuju menjayakannya bersama-sama beberapa pemimpin setempat termasuk saya,” katanya.
Majlis pelancaran akan disempurnakan Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato' Mohd. Nasir Ibrahim Fikri.Usahawan IKS sertai pameran di Sarawak

Kira-kira 150 usahawan Industri Kesil dan Sederhana (IKS) dari negeri ini dipilih menyertai pameran produk IKS di Miri, Sarawak, bulan depan, yang diadakan khusus bagi mempromosikan pelbagai produk Terenganu.

Program tiga hari bermula 27 April itu dianjurkan Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) dengan kerjasama Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Encik Azmi Razik berkata, pihaknya menerima sambutan di luar dugaan daripada usahawan tempatan yang berminat menyertai pameran tersebut, tetapi hanya 150 peserta dipilih kerana ruang pameran yang agak terhad.

Sehubungan itu, katanya, mereka yang dipilih perlu mengambil kesempatan tersebut sebaik mungkin bagi mempromosikan barangan mereka agar mendapat pasaran di negeri berkenaan.


FRI Tanjung Demong berjaya menghasilkan pembenihan ikan Kerapu HibridOleh: Mohaammad IshakIndustri akuakultur marin negara mencatat sejarah apabila Pusat Penyelidikan Benih Ikan Laut Tanjung Demong,Besut, berjaya menghasilkan sepsis ikan Kerapu Hibrid yang berkualiti melalui pemindahan pembenihan.

Malah ,sepsis ikan berkenaan yang terulung dihasilkan di negara ini kini mendapat permintaan tinggi daripada penduduk Negara Asia Timur termasuk Hong Kong, Jepun dan Cina yang menjadi pelanggan tertinggi.

Ini diakui Ketua Pengarah Perikanan Malaysia,Datuk Ahmad Sabki Mahmood yang menyifatkan usaha pusat berkenaan mengeluarkan pelbagai sepsis ikan secara pemindahan teknologi amat dikagumi dunia.

Katanya, pembenihan ikan kerapu hibrid melalui kaedah in citro, di mana mani kerapu kertang dan telur kerapu harimau disenyawakan di luar badan dengan rangsangan horman.

Menurutnya, kaedah itu berlaku apabila telur aantara 16 hingga 18 jam selepas disenyawakan dan mengeluarkan kira-kira 300,000 hingga 500,000 biji telur diperolehi bagi setiap kilogram induk betina.

“Ketika ini negara mengimport ikan laut hidup ke Negara Asia Timur dengan nilai US$500 juta setahun,” katanyua selepas merasmikan promosi ikan Kerapu Hibrid di Pusat Teknologi
Pembenihan Akuakultur Marin, Tanjung Demong, Besut,hari ini.

Ahmad berkata, pemindahan teknologi itu membolehkan penyternak ikan dalam sangkar yang menjalankan projek berkenaan memperolehi pendapatan lumayan apabila seekor ikan sepsis berkenaan bernilai RM80 hingga RM110 sekilogram.

Beliau berkata, usaha lebih agresif untuk membangunkan industri akuakultur ikan marin wajar disegarakan bagi meningkatkan hasil pengeluarannya daripada 35,000 tam metrik ketika ini kepada 61,100 tan metrik menjelang 2015.


Yayasan Kemas terima dana RM2 juta

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra.

Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah meluluskan geran RM2 juta kepada Yayasan Kemas (YK) untuk membiayai pelbagai bantuan kebajikan keluarga anggota Kemas.

Timbalan Menterinya, Dato’ Haji Hassan Malek berkata, melalui dana berkenaan mereka boleh membuat permohonan untuk membiayai pelajaran anak-anak , khairat kematian dan pelbagai kebajikan lain.


“Usaha ini merupakan sebahagian tanggung jawab kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sentiasa mendengar rintihan rakyat dari peringkat akar umbi,” katanya di majlis penyampaian Sumbangan Khas kepada Bekas Anggota Kemas Terengganu di Wisma Darul Iman, semalam.


Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Haji Mohamad Awang Tera; Pengarah Kemas Terengganu, Puan Nor Hazelina Hashim; Presiden Persatuan Bekas Anggota Kemas Malaysia, Dato’ Melati Ali dan Pengerusi Persatuan Bekas Anggota Kemas negeri Haji Adam Sulong.


Katanya, penubuhan YK begitu bermakna dalam usaha menjaga kebajikan keluarga anggota Kemas terutama ketika berada dalam kesusahan.

Dalam majlis berkenaan seramai 407 orang bekas anggota Kemas di negeri ini telah menerima RM3,000 seorang yang disampaikan Dato’ Haji Hasan kepada wakil Parlimen masing-masing.


Sokongan rakyat terhadap BN semakin padu

Oleh: Suriati Ali

Tanggapan pihak tertentu kononnya rakyat di negeri ini semakin menolak UMNO khususnya Barisan Nasional (BN) disifatkan satu kenyataan yang tidak berasas dan menyimpang dari fakta yang sebenar, tegas Naib Ketua Pemuda UMNO Terengganu, YB Khazan Che Mat.

Menurut beliau sokongan rakyat terutama di akar umbi sebenarnya semakin bertambah kerana mereka telah melihat hasil keupayaan BN yang telah membawa satu anjakan pembangunan kepada negeri berbanding masa lalu.

"Justeru kita menyifatkan kenyataan seperti ini hanyalah cubaan pihak-pihak tertentu yang semakin gelisah dengan arus sokongan semasa BN yang terus bersemarak.

"Malah dengan keupayaan BN yang ditunjangi UMNO mentadbir negeri dan membela nasib rakyat secara menyeluruh membuatkan golongan yang tersepit ini tidak senang duduk sehingga memaksa mereka mencipta dakyah palsu sedemikian rupa", katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan pihak tertentu yang menyifatkan sokongan rakyat terhadap BN Terengganu semakin merosot hari ini.

Dakwaan songsang itu menyebut kononnya rakyat semakin muak dengan karenah pemimpin utama UMNO termasuk wakil rakyat yang dikatakan tidak memberi tumpuan kepada penduduk.

Sambil menafikan sekeras-kerasnya dakwaan karut itu, beliau yang juga Ketua Pemuda UMNO Setiu seterusnya menambah, pihaknya percaya rakyat di negeri ini akan menilai rekod pentadbiran kerajaan yang ada sekarang berbanding fitnah yang dilemparkan.

"Sebab itu kita tidak hairan dengan fitnah dan dakwaan tanpa asas yang dilemparkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

"Malah Pemuda Terenggnau menaruh keyakinan selagi BN berjaya mentadbir dengan baik dan peka terhadap tuntutan rakyat, segala tohmahan yang dilemparkan tidak akan meninggalkan kudis", ujarnya.


Taska YPK sedia modul khas kanak-kanak usia dua tahun

Oleh; Esah AbdullahKesedaran dari ibu bapa mengenai proses pembelajaran menyebabkan Taska Permata (TP) yang dikendalikan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) menjadi pilihan ibu bapa.

Ketua Penolong Pengarah (Taska) YPK, Encik Nazri Yusoff berkata, sehingga kini seramai 3, 267 anak taska dari seluruh Terengganu berdaftar dengan TP dan lain-lain taska di bawah YPK bagi mengikuti pendidikan awal melalui program khas.
“Selain TP dan taska di bawah YPK, kita juga memberi peluang kepada ibu bapa untuk meletakkan anak masing-masing di taman bimbingan lepasan sekolah atau transit (Tabilas),” katanya.

Menurutnya, pendaftaran untuk kemasukan kanak-kanak pada setiap tahun menunjukkan peningkatan yang menggalakkan.

“Apa yang menyebabkan taska permata ini menjadi pilihan adalah kita menyediakan modul khas bersesuaian dengan faktor usia kanak-kanak antara umur dua hingga empat tahun.

“Dalam masa yang sama juga terdapat 65 buah taska di bawah kendalian YPK dan 32 daripadanya adalah di bawah Program Permata Negara (PPN) sepenuhnya.

“Walaubagaimanapun, 33 buah taska yang ditubuhkan sejak 1987 oleh pihak YPK juga sedang dalam perancangan untuk ditukarkan kepada program permata negara secara berperingkat,” katanya.

Sementara itu, Ibu angkat TP Mengabang Lekar, Batu Rakit, Hajah Nik Aini Nik Soh berkata sambutan hari lahir berkelompok yang diadakan khusus untuk kanak-kanak mampu merapatkan hubungan antara ibu bapa dengan pihak taska.

“Aktiviti seumpama ini secara tidak langsung dapat merangsang perkembangan awal kanak-kanak di samping proses pembelajaran sedia ada,” kata isteri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat.

“Program yang dirancang dengan kerjasama Kelab Ibu Bapa Taska Permata Mengabang Lekar merupakan aktiviti tahunan bagi meraikan kanak-kanak di sini,” katanya.14 March 2012

Semua dijemput hadir ke Karnival 1Malaysia SK Padang Air, Tepoh pada 16 - 17 Mac 2012
Susuncara Karnival
Inspirasi Dato' Razali pacu sektor pendidikan : YB Ahmad Razif

Oleh: Aida Abd Rahman

Sektor pendidikan di Terengganu membawa inspirasi Allahyarham Dato’ Razali Ismail, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman.

YB Ahmad Razif yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah Pengurusan Kolej Universiti Tati (TATiUC) berkata, perjuangan Allahyarham (Dato’ Razali) (bekas Ahli Parlimen Kuala Terengganu merangkap Timbalan Menteri Pelajaran) dalam memartabatkan sektor pendidikan menjadi inspirasi kepada beliau selaku exco yang mengetuai bidang itu di negeri ini.

“Arwah menjadi idola kepada kita semua dan kita harus meneruskan kesinambungan perjuangan beliau yang belum diselesaikan.

“Oleh itu, kita memerlukan sokongan padu semua pihak dan harus saling bergandingan bagi meneruskan kesinambungan perjuangan beliau, khususnya dalam setiap amalan serta dasar yang ditetapkan oleh kerajaan demi memperkasakan pendidikan negeri,” katanya di Majlis Makan Tengahari Bersama Kaunselor Daerah Setiu, di Sutra Beach Resort, Setiu, baru-baru ini.

Katanya, ketika hayat Allahyarham, YB Haji Ahmad Razif berpeluang mencontohi dan mengikuti cara kerja selain berbincang mengenai uasaha memajukan pendidikan Terengganu berdasarkan pengalaman luas arwah dalam sektor itu.

Beliau berkata, arwah juga pernah meminta menemani beliau menghadiri satu perjumpaan untuk membincangkan isu pendidikan peringkat nasional di luar Terengganu bagi memberi pengalaman dan pendedahan kepada beliau.

YB Ahmad Razif berkata, arwah juga dikenali sebagai pemimpin yang serius, komited dan memiliki buah pemikiran yang kreatif dalam memacu pendidikan selain gigih untuk menjadikan Terengganu negeri yang hebat dalam pembangunan modal insan.

Dalam pada itu, YB Haji Ahmad Razif juga meminta semua pihak mengenepikan fahaman politik demi memajukan sektor pendidikan negeri.

“Jika melibatkan aspek pelajaran, soal pelajar..kita haruslah seia-sekata serta perlu sama-sama berjuang sama ada masa dan jiwa raga demi melihat bangsa dan negara kita maju..imej negara dan rakyat kita sentiasa dipandang tinggi kerana ramainya golongan cerdik pandai,” katanya.

Allahyarham Dato’ Razali meninggal dunia pada 28 November 2008 di Institut Aminuddin Baki, Genting Highland, Pahang ketika berumur 59 tahun.

Pada 16 Januari 2009, hasrat kerajaan bagi mengabadikan Allahyarham Dato' Razali dengan jasa serta sumbangan beliau kepada anak didik Terengganu, Dato’ Seri Najib Abdul Razak (ketika itu Timbalan Perdana Menteri) merasmikan nama Institusi Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail dan Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Razali Ismail, Kuala Terengganu.

Allahyarham memulakan kerjaya sebagai guru, selain menjadi pensyarah di beberapa buah maktab perguruan sebelum dilantik sebagai timbalan pengetua di Maktab Perguruan Kota Bharu, diikuti Pengetua Maktab Perguruan Pasir Panjang, Kuala Terengganu dan kemudiannya di Maktab Perguruan Batu Rakit, Kuala Terengganu.

Beliau dinaikkan pangkat sebagai Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu, sebelum menjadi Pengarah Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran (2002)

Bertanding pada Pilihan Raya Umum 2004 dan menewaskan penyandang kerusi Parlimen Kuala Terengganu Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas). Beliau juga pernah memegang jawatan sebagai Pengarah Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional(PTPTN).