Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

17 July 2010

Terengganu Melabur Untuk Memajukan Pendidikan


Dato' Ahmad ketika menyampaikan ucapan di Majlis Temu Mesra Anak Terengganu, Universiti Malaysia Sabah.
Sebahagian daripada pelajar UMS yang sedang mendengar ucapan yang disampaikan.
Dato' Ahmad berbual mesra dengan pelajar UMS dalam Majlis Temu Mesra Anak Terengganu 2010 di Dewan Bankuasi, Universiti Malaysia Sabah.


TEGANUKITA

15 July 2010

Penghulu Kenalpasti 100 Keluarga Miskin

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Menteri Besar bersalaman dengan sebahagian penghulu dari seluruh negeri yang hadir majlis penutup Wancana Pembangunan Daerah 2010 di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Semua penghulu di negeri ini diminta menyenaraikan 100 keluarga yang dikenalpasti sebagai miskin dan termiskin di setiap Dewan Undangan Negeri (Dun) bagi mengelak berlaku keciciran dalam aspek pengagihan bantuan yang sepatutnya disalurkan menerusi program e-Kasih.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata beliau sendiri akan melihat laporan yang diserahkan penghulu berkenaan bagi meneliti kesahihan data yang dikumpulkan itu selain membandingkan data itu dengan data kemiskinan yang dikeluarkan pihak pembanci kemiskinan yang lain di setiap Dun.

“Kalau perlu turun ke setiap Dun saya akan turun dan jumpa satu persatu (penduduk miskin) dan mungkin jumlahnya antara 4,000 hingga 5,000 seluruh negeri dan jumlah di setiap daerah mungkin lebih kurang 1,000 orang.Saya mahu memeriksa laporan (data) berkenaan sama ada mereka betul-betul miskin atau tidak,” katanya di Majlis Penutup Wacana pembangunan Daerah 2010 ke arah Merakyatkan Pentadbiran dan pembangunan, di Hotel Permain Inn, Kuala Terengganu.

Hadir sama, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail ; Yang Dipertua Kesatuan Penghulu Penggawa Semenanjung Malaysia (KPPSM), Haji Zaidi Hussin dan Pengerusi KPPSM Terengganu, Haji Zabli Abd Ghani.

Menteri Besar berkata, dengan adanya maklumat benar dan tepat itu nanti pastinya akan memudahkan sebarang proses pengagihan bantuan yang sepatutnya disalurkan kepada penerima selain dapat mengenalpasti rekod sebenar dan kedudukan Terengganu dalam senarai penduduk miskin serta termiskin di seluruh negara.


Dato' Ahmad ketika berucap di majlis penutup Wacana pembangunan Daerah 2010 ke arah Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan di hadapan penghulu dari seluruh Terengganu.

Berdasarkan rekod terbaru yang dikeluarkan Jabatan Perdana Menteri, Terengganu kini berada di tangga ketujuh berbanding tangga kedua selepas Kelantan sebelum ini. Penurunan itu berikutan kadar kemiskinan yang semakin menurun dengan jumlah 480 keluarga termiskin dan 5,000 miskin seluruh Terengganu.

Pada masa yang sama, Menteri Besar turut mengingatkan penghulu supaya mengambil berat dan memaklumkan kes penduduk di mukim masing-masing yang berdepan dengan penyakit kronik ke pejabat beliau atau menerusi pegawai beliau untuk tindakan susulan.

“Kalau ada kes pesakit kronik penghulu perlu ambil berat dan maklum segera ke pejabat saya atau melalui setiausaha saya kerana kita ada tabung khas bagi membantu mereka yang berkenaan,” kata beliau lagi.

Program tiga hari sejak 11 Julai lalu disertai 69 penghulu seluruh Terengganu bertujuan menjelaskan hala tuju daerah semasa selaras dengan dengan konsep merakyatkan pentadbiran dan pembangunan peringkat daerah, selain mendapat maklum balas pegawai dan kakitangan yang dipertanggungjawabkan memajukan daerah serta mengemukakan resolusi untuk diperhalusi kepimpinan negeri.

Untuk rekod, sebanyak 70 peratus penghulu di Terengganu memiliki Ijazah dan seorang daripadanya mempunyai Master. Sehingga kini, terdapat kekosongan 19 jawatan penghulu di seluruh Terengganu yang sedang menunggu proses temuduga melalui Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri.

TEGANUKITA

Generasi Kedua Orang Asli Miliki Rumah Baru

Oleh : Aida Abdul Rahman dan Wan Haironniza Wan Naim

Generasi kedua masyarakat orang asli Sungai Pergam, Kemaman bakal memperolehi tanah tambahan sebanyak 400 ekar dan 40 buah rumah baru dan kerja-kerja pembinaan akan bermula pada tahun 2011.

Kesemua mereka berjumlah 469 orang dan merupakan penganut agama Islam. Menteri Besar Dato’ Ahmad Said menyampaikan berita baik ini kepada penduduk orang asli itu, sempena majlis ramah mesra beliau dengan orang-orang asli di kampung tersebut baru-baru ini.

Katanya, kerajaan mengeluarkan kos sebanyak RM33,000 bagi satu unit rumah baru tersebut dan ini merupakan salah satu manifestasi kerajaan negeri dalam merakyatkan pentadbiran dan pembangunan bagi masyarakat orang asli.

Dijangkakan pembinaan tersebut akan siap dalam setahun dan kerajaan menyediakan rumah diperbuat dari batu kepada mereka agar lebih kukuh dan selesa.

"Kita tidak mahu masyarakat orang asli terpinggir dalam menikmati transformasi pembangunan, dan mereka juga berhak untuk turut menikmati sama arus pembangunan
dan permodenan yang berlaku di negara ini”, katanya dalam majlis tersebut.

Orang asli Sungai Pergam ini bertutur menggunakan ‘bahasa samakbri’ dalam pertuturan harian.

“Saya telah biasa dengan mereka dan boleh memahami apa yang disampaikan kepada saya walau pun menggunakan bahasa Malaysia yang bercampur dengan bahasa ibunda mereka itu,” kata Dato’ Ahmad.

Ketibaan Menteri Besar itu disambut dengan penuh adat tradisi masyarakat orang asli termasuk tarian sewang yang dikenali sebagai tarian selamat datang dipersembahkan bagi menyambut kedatangan pemimpin utama kerajaan negeri ke kampung mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Sungai Pergam, Roslan Ismail berkata, pemberian tanah tambahan dan rumah kepada mereka amatlah dihargai.

Katanya, ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak mengamalkan dasar diskriminasi, malah semua golongan diberi perhatian.

“Kesudian Menteri Besar datang ke Sungai Pergam ini akan kami kenang sampai bila-bila dan saya berharap selepas ini beliau akan datang lagi,” katanya.

Lawatan Dato’ Ahmad ke kampung itu adalah merupakan salah satu program mendampingi penduduk daerah Kemaman yang merupakan daerah asal beliau.

TEGANUKITA

Tindakan Tegas Jika Terbukti Salah

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kerajaan negeri akan bertindak tegas sekiranya terdapat mana-mana penjawat awam
di negeri ini tidak amanah dalam menjalankan tugas termasuk menyeleweng, salahguna kuasa dan menerima rasuah.

Dato’ Ahmad Said berkata, kesalahan yang dilakukan itu dalam pemerhatian dan
jangan terkejut sekiranya dia bersama pegawai Suruhanjaya Pencegah Rasuah
Malaysia (SPRM) turun memantau dan mengambil tindakan tegas jika terbukti benar.

Katanya, dia kesal dengan sikap segelintir kakitangan kerajaan yang tidak amanah
ketika menjalankan tugas. Apa yang dilakukan dilakukan itu boleh merosakkan imej
jabatan selain menimbulkan rasa sangsi masyarakat yang ingin berurusan.

“Saya mengetahui perkara ini dipercayai dilakukan oleh segelintir pihak selepas
mendapat laporan beberapa pihak tertentu. Semua perkara yang jelas menyalahi
hukum agama dan melanggar etika perkhdmatan awam, perlu diberhentikan segera
sebelum tindakan tegas diambil”, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan e-Book dan
Baucer Pakaian Sekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Resak, Marang.

Seramai 618 murid Tahun Lima daripada tujuh sekolah rendah di Dewan Undangan
Negeri (Dun) Bukit Payong, menerima e-Book yang diagihkan sendiri Dato’ Ahmad.

Manakala kira-kira 2,200 baucer pakaian sekolah bernilai lebih RM400,000
disampaikan kepada pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung (JKKK)
sebelum diagihkan kepada pelajar miskin dan kurang berkemampuan.

TEGANUKITA

12 July 2010

JKR Terengganu juara Karnival Sukan JKR Se Malaysia 2010

Oleh: Suriati AliPasukan Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu merangkul gelaran juara keseluruhan dalam Karnival Sukan JKR Se Malaysia 2010 yang berlangsung di Kompleks Sukan Negeri Paroi, Negeri Sembilan.

Sebanyak enam jenis sukan iaitu bola sepak, bola tampar, badminton, bola jaring, ping pong dan sepak takraw dipertandingkan sempena karnival dua hari yang bermula 3 Julai, baru-baru ini.

Gelaran itu digondol JKR Terengganu selepas menjuarai sukan bola jaring dan ping pong serta tempat ketiga dalam acara badminton.Setiausaha Majlis Sukan JKR Terengganu, Encik Mohd Nor Ibrahim berkata, sukan bola jaring yang diketuai Puan Norazian Mohamad menang mudah selepas berjaya mengalahkan JKR Kedah dengan agregat 17-8.

Katanya, pasukan JKR Terengganu akan terus menyertai karnival seperti ini kerana pelbagai faedah diperoleh, selain menjalinkan hubungan antara kakitangan JKR seluruh negara, memupuk pengalaman dan bakat baru di kalangan warga JKR dapat dicungkil.“Kesungguhan yang ditampilkan kakitangan sebelum menyertai karnival bukan sahaja berbaloi malah dapat menaikkan imej JKR dan negeri,” katanya

TEGANUKITA

11 July 2010

Pemimpin boleh datang dan pergi- Ashaari

Oleh: Esah Abdullah

Biarlah kebencian hanya ditujukan kepada pemimpin kerana mereka boleh datang dan pergi tetapi jika benci pada parti memerintah ia akan memusnah masa depan generasi hari ini.

Peringatan ini diluahkan oleh Timbalan Ketua UMNO Bahagian Setiu, merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Ashaari Idris ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Wanita UMNO Bahagian Setiu, Di Sekolah Menengah Tengku Ibrahim, Setiu semalam (9 Julai).

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Permaisuri, YB Abdul Halim Jusoh dan Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Setiu, Hajah Wan Maznah Nong.

“Saya lebih rela dibenci tetapi tidak rela parti dicemuh, kerana parti banyak berjasa kepada kita sejak dulu,” katanya dihadapan lebih 400 perwakilan wanita yang hadir dari 149 cawangan dalam Parlimen Setiu.

Ashaari juga mengingatkan setiap perancangan yang dilakukan memerlukan kesesuaian dengan keadaan sekeliing sebaliknya jangan rancang perkara yang tidak sepadan dengan kemampuan yang ada.

“Apa yang dilakukan biarlah berpijak dibumi nyata, barulah perancangan yang dibuat berjalan lancar dan orang pun tidak mengata,” katanya.

Katanya, hidup bermasyarakat juga perlu saling ingat mengingati, jika ada masalah cepat-cepat selesaikan, jangan tunggu ia menjadi barah baru nak berubat, akibatnya menjadi bertambah rumit dan berpanjangan.

“Jangan ulangi kesilapan pada 1999 lalu di bawah kerajaan pembangkang yang merugikan rakyat dan Barisan Nasional perlu dipertahankan untuk meneraju negara kerana jasanya kepada rakyat tidak ternilai dengan wang ringgit,” katanya.

TEGANUKITA