Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

17 May 2014

KEMESRAAN SULTAN DAN MENTERI BESAR

Kemesraan terserlah...

Menteri Besar, Dato' Hj Ahmad Razif Abdul Rahman mengiringi Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin di majlis Sambutan Hari Keluarga Maidam 2014 di Stadium Tertutup Gong Badak sebentar tadi.
Sultan Mizan terhibur aksi bola sepak kayu

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin terhibur dengan aksi bola sepak kayu ketika mencemar duli berangkat ke Majlis Sambutan Hari Keluarga Maidam.
Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Aksi spontan pemain memakai kain sarung sambil mengawal bola dalam perlawanan akhir bola sepak kayu menghiburkan dan mencuit hati Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Majlis Sambutan Hari Keluarga Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.Keberangkatan baginda diiringi Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah; Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman dan isteri To’ Puan Halina Zakaria.

Hadir sama, Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Mohd Rozali Salleh. Sebelum itu, baginda dan tetamu dihiburkan dengan persembahan silat oleh 50 pelajar dari Sekolah Menengah Agama Atas Sultan Zainal Abidin.

Kira-kira 2,000 peserta di kalangan pegawai dan kakitangan bersama keluarga masing-masing memeriahkan sambutan tahunan jabatan yang menyediakan pelbagai acara sukaneka dan aktiviti menarik.

Sementara itu, Mohd Rozali berkata keberangkatan Sultan Mizan dan Sultanah ke sambutan berkenaan merupakan yang pertama selepas penstrukturan semula pentadbiran institusi Islam di Terengganu yang diketuai beliau sejak 2012.

“Saya dan seluruh pegawai dan kakitangan Maidam amat bersyukur kerana tuanku sudi berangkat ke majlis kami, malah kelihatan baginda terhibur dan gembira dengan permainan yang diadakan tadi.

“Itulah hadiah untuk kita dan saya sendiri, di mana acara sukan ini (Hari keluarga) adalah kali pertama selepas penggabungan dan penyusuanan semula institusi agama negeri yang terdiri daripada empat jabatan, iaitu Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Maidam, Mahkamah Syariah (pentadbiran) dan Mufti (pentadbiran) berada bawah satu bumbung,” katanya.

 Mohd Rozali yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Maidam berkata, penggabungan itu menyebabkan pertambahan kakitangan kepada 700 pegawai dan kakitangan berbanding sebelum ini hanya 260 orang.

 

PERDANA MENTERI HADIR MAJLIS PERKAHWINAN ANAK MANTAN MENTERI BESAR

Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak hari ini menghadiri majlis perkahwinan anak bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said di Telok Kalong Kijal Kemaman.


TERUSKAN KERJA DAN TANGGUNGJAWAB SEPERTI BIASA- MBMenteri Besar, Dato’ Hj Ahmad Razif Abdul Rahman berkata,  semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan wakil rakyat boleh meneruskan tanggungjawab mereka seperti biasa.

"Keadaan selesai selepas jumpa Perdana Menteri, tidak ada pertukaran Exco dan portfolio lagi buat masa ini,” katanya.


"Kita dah keluarkan arahan Exco serta wakil rakyat kerja seperti biasa dan kita akan teruskan bekerja sebagai satu pasukan tanpa berlengah lagi," katanya kepada pemberita sejurus selepas tiba dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, malam tadi.

Kira-kira  pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri menyambut ketibaan beliau, termasuk Umno Bahagian Kuala Nerus dan Dun Seberang Takir.

Dato’ Hj Ahmad Razif berkata beliau mahu memberi tumpuan kepada perancangan yang memberi jaminan semua projek yang memberi impak baik kepada rakyat.
16 May 2014

126 pelajar SMKTI sertai kem kecemerlangan di TH Hotel.

GEMBIRA...sebahagian daripada 126 pelajar Sekolah Menengah Tengku Ibrahim, (SMKTI) Setiu bergambar kenangan ketika menyertai Program Transformasi 'Move A To Must Straight A' Menuju Puncak X Plus 2014 di Tabung Haji Hotel, Gong Badak, hari ini.

Program selama tiga hari itu diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar mengenai bagaimana untuk mencapai keputusan cemerlang 'Straight' A dalam peperiksaan PMR, SPM dan STPM pada tahun ini.

Majlis perasmian penutup program anjuran SMKTI dengan kerjasama Yayasan Bakti Negara, Unit Kaunseling dan Persatuan Ibu Bapa Guru SMKTI itu dijangka akan dilakukan oleh Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh, esok.- Aminudin Ismail.


 

YB Rozi Mamat mewakili Menteri Besar merasmikan Festival Belia dan Hari Belia peringkat Negeri Terengganu di Dataran Batu Buruk, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

YB Rozi Mamat memalu gong gimik perasmikan Festival Belia 1Malaysia dan sambutan Hari Belia peringkat negeri di Dataran Batu Buruk, Kuala Terengganu.
PERDANA MENTERI KE KEMAMAN ESOK 17 MEI


Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak di jangka tiba di Kemaman kira-kira jam 12.15 tengahari esok (17 Mei 2014) dari Pekan Pahang.
  Beliau dilaporkan akan menghadiri Majlis Jamuan Perkahwinanan anak bekas Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Telok Kalung.
  Beliau selepas itu dijangka ke luar negara bagi tugas rasmi.


AHMAD RAZIF MUDAH DIDEKATI, RAJIN DAN MESRA- KATA TOH CHIN YAW PENGERUSI MCA TERENGGANU

Pengerusi MCA Terengganu Dato’ Toh Chin Yaw menjelaskan bahawa Menteri Besar Dato’ Hj Ahmad Razif Abdul Rahman adalah orang yang sangat mudah didekati , rajin dan mesra.

 Toh berkata, dulu semasa menjadi Exco Pelajaran, Dato’ Hj Ahmad Razif pada masa itu membantu pelajar mendapatkan biasiswa dan bantuan, tanpa mengira bangsa mereka.

"Saya percaya beliau akan melakukan kerja yang baik , tetapi memerlukan masa untuk terus meeningkatkan pencapaian terbaik untuk rakyat dan negeri Terengganu ," kata Toh yang pernah bersama Dato’ Ahmad Razif dan Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pernah memegang portfolio Industri, Perdagangan dan Alam Sekitar.
  Beliau juga berharap hubungan UMNO dengan MCA akan bertambah mantap dan parti komponen Barisan Nasional akan menjadi lebih dekat, padu dan mantap di bawah pimpinan Dato’ Ahmad Razif yang kini telah dilantik sebagai Menteri Besar Terengganu.


SELAMAT HARI GURU DARI MENTERI BESAR TERENGGANU


Menteri Besar Terengganu, Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman mengucapkan SELAMAT HARI GURU kepada seluruh guru-guru di Negeri Terengganu khususnya, di mana sahaja berada.

Beliau yang juga pernah menggalas tanggungjawab sebagai pendidik amat prihatin kepada bidang pendidikan dan profession keguruan.


Jika melibatkan aspek pelajaran, soal pelajar..kita haruslah seia-sekata serta perlu sama-sama berjuang sama ada masa dan jiwa raga demi melihat bangsa dan negara kita maju..imej negara dan rakyat kita sentiasa dipandang tinggi kerana ramainya golongan cerdik pandai,” 
kata Dato’ Hj Ahmad Razif.
Bazlan rai seluruh guru DUN Batu Rakit.

JASAMU DIKENANG...isteri ADUN Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman, Siti Zaimah Mahmud yang mewakili suaminya, sedang menyampaikan hadiah kek kepada guru sebuah sekolah di Dun Batu Rakit, semalam sempena sambutan hari guru yang disambut di seluruh negara pada hari ini.

Beliau bersama Penyelaras Wanita, Pemuda dan Puteri DUN Batu Rakit serta sebahagian anggota APMT menjelajah ke seluruh Sekolah Menengah dan Rendah dalam DUN Batu Rakit bagi menyampaikan sumbangan yang penuh bermakna itu dan bagi menghargai jasa dan sumbangan guru kepada pendidikan di DUN itu..

Selamat Hari Guru, Cikgu.
Bazlan mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru yang mengajar di seluruh sekolah dalam DUN Batu Rakit dan beliau mengharapkan guru-guru terus berkhidmat dengan cemerlang supaya pendidikan di Dun Batu Rakit akan mencapai kejayaan yang lebih baik pada masa depan.

TEGANUKITA juga mengucapkan Selamat Hari Guru kepada seluruh guru-guru di Terengganu dan teruskan membantu kerajaan bagi mempertingkat mutu pencapaian dalam pendidikan di negeri ini.- Aminudin Ismail.
Terima...seorang guru menerima kek daripada isteri Bazlan.


  

15 May 2014

Peserta tomoi perlu berlatih bersungguh-sungguh- Che Zulkifly.

Oleh: Aminudin Ismail.

AHLI Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh mahu pemuda di parlimennya yang menyertai sukan tomoi supaya berlatih bersungguh-sungguh dan tidak mengunakan kemahiran yang diperolehi untuk melakukan sesuatu perkara yang bertentangan dengan undang-undang.

Katanya, mempelajari sukan tomoi itu hanya sebagai satu senjata untuk mempertahankan diri selain untuk memenangi beberapa pertandingan yang disertai.

Antara yang hadir.
“Saya harap mereka yang berlatih tomoi ini supaya berlatih dengan bersungguh-sungguh dan berusaha untuk menang dalam apa jua pertandingan yang diadakan dan mereka hendaklah mengelak daripada melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan undang-undang seperti bergaduh dan sebagainya,” katanya.

Zulkifly berkata demikian ketika Majlis Perasmian Penutup Pelima Tamat Latihan Tomoi yang diadakan di Balik Bukit, Bandar Permaisuri, Setiu, hari ini.

Che Zulkifly berkata, beliau mengharapkan persatuan-persatuan belia di Parlimen Setiu supaya lebih kerap mengadakan aktiviti yang berfaedah supaya mereka lebih bersiasah diri dan dapat menambahkan ilmu dalam beberapa program yang disertai.

Katanya, sebagai Ahli Parlimen, beliau akan cuba membantu menyalurkan sumber kewangan supaya setiap aktivitiakan  berjalan lancar dan dapat diadakan dari semasa kesemasa.

Seramai 19 peserta berjaya menamatkan latihan itu dan program itu adalah anjuran Gerakan Belia 4B Bandar Permaisuri dan Pergerakan Pemuda UMNO Bandar Permaisuri itu.

Turut hadir ialah Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Mohamed, Ketua Polis Balai Bandar Permaisuri, Pegawai Penerangan Daerah, Penghulu Mukim dan beberapa Pengerusi JKKK.
Dua peserta menunjukan kemahiran.

Peserta tomoi menunjukan aksi

Antara yang tetamu khas yang hadir.

Pasukan gendang.

Nasi semangat dan bunga telur disediakan.

 

PETIKAN KATA-KATA MENTERI BESAR SEMASA MEMASUKI PEJABAT MEMULAKAN TUGAS SEMALAM


Alhamdulillah, syukurlah saya kehadrat Allah Subahanu Wataala kerana pada pagi ini saya dapat menjalankan tugas sebagai Menteri Besar Terengganu.
Saya guna pejabat lama saya di tingkat 6 (Wisma Darul Iman) sebagai pejabat sementara ”.

“Kita tidak boleh berlengah, saya akan mulakan tugas dan amanah sebagai Menteri Besar Terengganu”.

“Tidak ada apa apa masalah dari segi pentadbiran (negeri), maka kita akan teruskan.”

“ Kita stabil, kerajaan BN masih memerintah, kita akan teruskan perjuangan, dulu, kini dan selamanya”.

“Ada hikmahnya yang tersirat..segalanya akan memperkukuh dan memperkuatkan lagi Umno dan BN di negeri Terengganu ini”
   
  YAB DATO' HJ AHMAD RAZIF ABD RAHMAN


Pertukaran pegawai prosedur biasa selaras perubahan MB : SUK

Dato' Haji Mazlan Ngah
Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pertukaran tiga pegawai kanan kerajaan yang berkuatkuasa semalam, adalah prosedur biasa selaras dengan perubahan pucuk pimpinan negeri, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

“Tiga pegawai kanan yang bertukar serta- merta sebagaimana biasa kerana setiap MB akan memilih Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) masing masing, maka YAB MB bersetuju untuk melantik Tuan Haji Md Kamaru Al-Amin Bin Ismail sebagai Setiausaha Sulit Kanan beliau dan perkara ini telah dikeluarkan secara rasmi oleh saya pada sebelah pagi semalam.Beliau sudah memulakan tugas bermula semalam,” katanya di sidang media di Bilik Mesyuarat Tingkat 15, Wisma Darul Iman, hari ini.

Sehubungan itu, SUSK bekas MB, Azman Ghani ditukarkan secara sementara ke Pegawai Jawatan Kumpulan Pejabat SUK pada pagi semalam, ditukarkan pula bagi mengisi kekosongan sebagai Penolong Kanan Pegawai Daerah (Pengurusan), Pejabat Daerah Kuala Terengganu selepas mendapat makluman mengenai kekosongan jawatan itu (hari yang sama).

“Pada sebelah pagi tiada makluman kekosongan jawatan itu, apabila mendapat tahu (sebelah petang) ada kekosongan itu saya tempatkan beliau mengisi jawatan itu (Pejabat Daerah Kuala Terengganu) . 

“Sebenarnya Perkhidmatan Kumpulan di SUK ini kita ada beberapa jawatan yang diluluskan oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam untuk mengisi kekosongan apabila kakitangan terbabit cuti bagi menyambung pelajaran, jawatannya akan ditarik ke jawatan kumpulan (Pegawai Jawatan Kumpulan SUK) supaya tempat beliau boleh diisi oleh pihak lain. Itu kaedah perkhidmatan Negeri Terengganu,”katanya.

Sementara itu, Pegawai Eksekutif Terengganu Incorporated Sdn Berhad, Dato’ Wan Ahamad Wan Muda pula ditukarkan ke Penjawatan Kumpulan Pejabat SUK (Tingkat Lapan ) sehingga pertukaran baru dilaksanakan tidak lama lagi berikutan terdapat kekosongan dua jawatan pegawai tadbir negeri yang akan bersara, pada Jun ini.

Persaraan itu melibatkan Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Mat Razali Kassim pada 11 Jun, manakala Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri, Tuan Mamat Tuan Ngah pada 2 Jun ini. “Apabila persaraan dua pegawai pentadbiran kerajaan pada Jun nanti, pastinya akan ada perubahan dalam struktur pentadbiran kerajaan negeri,” katanya.

Ketika ditanya mengenai portfolio di bawah menteri besar yang akan kekal atau sebaliknya, Mazlan berkata perkara itu akan diperincikan dalam perbincangan di peringkat negeri yang akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

Dalam laporan semalam, bekas Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Md Kamaru Al-Amin Ismail dilantik SUSK kepada MB berkuatkuasa serta merta susulan perlantikan Menteri Besar yang baharu, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman.

Manakala Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Incorporated Sdn Berhad, Dato’ Wan Ahamad Wan Muda dan SUSK sebelum ini iaitu Azman Ghani @ Hussin masing-masing ditukar ke jawatan baharu iaitu sebagai Pegawai Jawatan Kumpulan Pejabat SUK.


SUK nafi cuti umum sempena perkahwinan anak bekas MB

Dato' Haji Mazlan Ngah ketika Sidang Media di Wisma Darul Iman, hari ini.
Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Dato’ Mazlan Ngah menafikan kenyataan yang tersebar di laman sosial berhubung Menteri Besar Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman mengumumkan 17 Mei ini (Sabtu) sebagai cuti umum khas di Terengganu, sempena kenduri kesyukuran anak bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.


 “Yang pertamanya (sidang akhbar ) adalah mengenai cuti yang disebarkan secara meluas di dalam blog pada hari Sabtu, 17 Mei 2014 dan sebagai gantinya pada 18 Mei itu yang disebarkan oleh blog dan di sini kerana masa yang agak singkat sebabkan hari ini hari khamis saya terpaksa panggil sidang akhbar untuk menafikan sekeras-kerasnya mengenai apa yang telah disebarkan dalam blog.

“Sememangnya 17 Mei hari cuti ( hujung minggu) tapi apabila dilanjutkan (keesokannya) sebab cuti ganti pada hari Sabtu, saya menafikan sekeras-kerasnya ..tidak cuti,” katanya di sidang media di Bilik Mesyuarat Tingkat 15, Wisma Darul Iman, hari ini. Mazlan yang kesal dengan penyebaran tidak bertanggungjawab itu turut menafikan dakwaan di blog mengenai kenderaan rasmi Menteri Besar diambil serta-merta di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu sebelum dibawa ke Pejabat SUK.

 “Dalam hal ini, menimbulkan salah faham kepada orang ramai apa yang dipaparkan dalam blog berkenaan kerana kenderaan itu kita perlu ambil sebagai kegunaan Menteri Besar, YAB Dato’ Ahmad Razif pada pagi semalam oleh kerana beliau datang ke pejabat (memulakan tugas) perlu ada kenderaan rasmi untuk kegunaan beliau.Tetapi, Dato’ Ahmad Razif menggunakan kenderaan peribadi beliau maka tidak menggunakan kenderaan rasmi kerajaan,” katanya.

Menurutnya, sebagai ketua pentadbiran kerajaan beliau perlu membetulkan keadaan kerana kereta rasmi Menteri Besar Terengganu yang dibawa ke Pejabat SUK itu tidak digunakan secara tergesa-gesa sebagaimana dakwaan yang timbul.

Terdahulu, dalam laporan Teganukita.my, semalam Unit Komunikasi Negeri (Ukom) menafikan catatan yang tersebar di laman sosial Facebook (FB) kononnya Menteri Besar yang baharu, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman mengumumkan 17 Mei ini sebagai cuti umum khas di Terengganu sempena kenduri kesyukuran anak bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Ukom menegaskan bahawa penyebaran berita palsu adalah perbuatan keji dan meminta orang ramai tidak mempercayai perkara tersebut. Selain disebarkan di blog dan aplikasi WhatsApp, FB milik Ahli Parlimen Pas Kuala Nerus, Dr. Khairuddin at-Takiri turut menyebarkan fitnah mengenai cuti umum khas berkenaan.


14 May 2014

BAIK, TENANG, TANGKAS, MESRA DAN BERWIBAWA MENJAWAB SOALAN WARTAWAN DI HARI PERTAMA DI PEJABAT

Hari pertama yang penuh mesra...Dato' Haji Ahmad Razif memulakan hari pertama sebagai Menteri Besar Terengganu  di pejabatnya di Wisma Darul Iman dengan penuh yakin dan tenang. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Seorang yang ‘pantual’ atau tepat masa, YAB Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman tiba di pejabat Menteri Besar iaitu pejabat lama beliau di Tingkat Enam, Wisma Darul Iman tepat jam 7.45 pagi sebagaimana dijadualkan.

Dato' Haji Ahmad Razif memulakan tugas di hari pertama sebagai Menteri Besar dengan mengetip kad perakam waktu.

Berpakaian kemas ‘longsuit’ Dato’ Haji Ahmad Razif tiba ke pejabat dengan penuh yakin, segak tetapi mesra. Mengiringi beliau Dato’ Hj Mazlan Ngah, Setiausaha Kerajaan dan Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mat Razali Kassim.

 Selepas mengetik kad perakam waktu, doa dibacakan oleh Ustaz Kamaruddin Omar, Pegawai Agama Pejabat Menteri Besar.

 Beliau kemudiannya mengadakan sidang akhbar khas di depan bilik pejabat lamanya itu yang dihadiri oleh lebih 50 orang wartawan dan jurufoto tempatan dan juga yang datang dari Kuala Lumpur.
Tenang menjawab pertanyaan wartawan.

Semoga mendapat hidayah...berdoa sebelum melangkah masuk pejabat.
Dato’ Haji Ahmad Razif dapat menjawab dengan baik, tenang, tangkas, mesra dan berwibawa setiap soalan yang diajukan oleh wartawan kepadanya. Pemerhati melihat akan kemampuan beliau berbicara dan menjawab soalan dengan penuh yakin, berhemah dan matang.

 Sejurus selepas itu beliau memasuki biliknya dan mengadakan perbincangan seketika dengan pegawai kanan kerajaan sebelum bergegas ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud untuk ke Kuala Lumpur bersama rombongan Ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional Terengganu bagi menghadiri perjumpaan dengan Perdana Menteri , Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Kelihatan juga di hadapan pejabat lamanya itu beberapa rakyat datang, termasuk golongan tua dan muda meraikan beliau sambil bersalam dan berpelukan dengan Menteri Besar baru itu. Beliau memilih untuk memasuki pejabat lama sebagai pejabat sementaranya itu kerana banyak kenangan bermula di situ; menjalankan tugas sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri sejak tahun 2008.