Halaman

11 May 2014

Menteri minta BERNAS kurang pemotongan padi

Tajuddin (kiri) ketika mencuba mesin tuai padi.
Oleh: Mohammad Ishak 

SYARIKAT Padi dan Beras Negara (BERNAS) diminta tidak mengenakan pemotongan padi yang terlalu tinggi terhadap hasil jualan petani kerana ia membebankan petani di negara ini.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Tajudin Abd Rahman berkata, pihaknya menerima banyak aduan daripada petani yang mendakwa BERNAS masih memmbuat potongan sehingga 25 hingga 30 peratus terhadap padi yang dijual menerusi agensi itu.

Katanya, kadar munasabah yang perlu dilakukan oleh BERNAS ialah pada tahap 21 peratus dan tidak membebankan petani.

Katanya, walaupun kerajaan sudah menaikkan harga belian subsidi padi hingga RM1,200 satu tan metric tetapi ia masih membelenggu petani kerana pihak BERNAS membuat pemotongan yang keterlaluan. 

“Masalah petani itu sudah beberapa kali dibangkiotkan kepada pengurusan BERNAS tetapi malang ia masih belum menyelesaikan masalah petani,” katanya selepas Majlis Pelancaran Dana Kebajikan Sub Sektor Padi Peringkat Kebangsaan di Kampung Alur Keladi, dekat sini. semalam.

Beliau berkata, Bernas sepatutnya menyelaraskan sistem pembelian dan pemotongan padi di seluruh negara tanpa memilih kawasan tertentu bagi mempastikan petani dapat menikmati subsidi kerajaan.

Mengenai dana berkenaan beliau berkata kerajaan memperuntukkan RM.3.3 juta untuk diagihkan kepada semua 33 Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) seluruh negara bagi membantu petani mendapatkan pinjaman. 

Katanya, setiap PPK yang menjalankan operasi Pusat Belian Padi akan diperuntukkan RM100,000 sebagai pinjaman mudah kepada petani yang mengusahakan tanaman padi.

“Dengan adanya kemudahan itu petani tidak perlu lagi bergantung kepada pihak swasta atau broker seperti yang berlaku sebelum ini untuk mendapatkan pinjaman.”

Katanya. Keterangan gambar Tajudin mencuba mesin menuai sempena pelancaran Dana Kebajikan Sub Sektor Padi Peringkat Kebangsaan di Kampung Alur Keladi, Jertih. Tamat.

   

No comments: