Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

11 February 2012

Tidak tarik balik ‘PAS - parti ajaran sesat’, sedia disaman – MB

Oleh FAUZI MOHDMenteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said tidak akan menarik balik kenyataannya bahawa PAS merupakan ‘parti ajaran sesat’.

Bertegas dengan kenyataan, PAS tersasar jauh dari perjuangan Islam yang sebenar, beliau sedia menunggu apa jua tindakan daripada parti itu termasuk menggunakan saluran mahkamah.“Saya sedia disaman, saya ada bukti. Saya tunggu saman PAS. Saya nak tengok dia (PAS) nak bawa ke mahkamah sivil atau mahkamah syariah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan ketika merasmikan majlis penutup Kursus Simulasi Pilihanraya Barisan Nasional Terengganu dan Kelantan di Kandis, Bachok, Kelantan, sebentar tadi.

Menurutnya, penyelewengan dan kesesatan yang dibawa PAS terhadap umat Islam bukanlah perkara baru, malah sudah lama diketahui rakyat.

Bukti yang jelas dan nyata kata Dato’ Seri Ahmad, berkenaan ‘Amanat Haji Hadi’ dan Peristiwa Memali yang mencabar keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dan Majlis Fatwa Negeri Kedah.

“Selagi Tok Guru mereka (Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang) tidak menarik balik amanat itu, selagi itulah PAS berada dalam kesesatan bersama sebahagian pengikutnya yang begitu taksub.

“Kesannya cukup besar hingga ke hari ini seperti Solat Jumaat dua Imam dalam satu kariah, pulau memulau, berkelahi. Inilah yang PAS warisi dalam ‘dakwah’ mereka,” tegasnya.

Kelmarin, PAS memberi tempoh tiga hari kepada Datuk Seri Ahmad supaya menarik balik kenyataannya bahawa parti itu merupakan “parti ajaran sesat”.

Anggota Jawatankuasa PAS Pusat, Dato’ Abu Bakar Chik berkata, jika dalam tempoh berkenaan Ahmad tidak menarik balik kenyataan yang dilaporkan oleh sebuah akhbar arus perdana itu, maka tindakan akan diambil terhadap beliau.


Hotel Permai sasar perolehan RM8.5 juta

Oleh FAUZI MOHD

Hotel Permai menyasarkan perolehan RM8.5 juta bagi tahun ini dengan perkembangan
perniagaan yang semakin menyakinkan.

Pengurus besarnya, Azman Ali berkata, hotel yang dijenamakan semula melalui pengurusan baru sejak 2010 yakin perolehan tertinggi itu dapat dicapai.

"Ia dilakukan dengan memperkukuhkan strategi pemasaran termasuk melalui promosi berkesan di samping terus meningkatkan mutu perkhidmatan.

"Kita mahu hotel ini sinonim dengan pengenalan Terengganu," katanya pada majlis makan malam tahunan bagi meraikan warga kerjanya baru-baru ini.

Turut hadir Pengerusi Hotel Permai, Tan Sri Wan Abu Bakar Omar dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Zaabar Mohd. Adib.

Katanya, perolehan hotel dengan 220 bilik itu meningkat daripada RM7.3 juta pada 2010 kepada RM7.7 juta pada tahun 2011 ketika industri pelancongan Terengganu semakin berkembang.

Beliau turut menarik perhatian tentang penglibatan hotel dalam pelbagai kegiatan luar agar dapat bersama-sama kerajaan dalam mengembangkan industri ini dan mendekatkannya dengan masyarakat.

"Ini termasuk dalam kegiatan sukan kapal layar dan berbasikal di samping kami turut merancang menganjurkan pesta sukan pantai," ujarnya.


Sultan Mizan, Sultanah Nur Zahirah meriahkan sukan rakyat

Oleh FAUZI MOHDSultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis perasmian penutup permainan sukan rakyat di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Kuala Terengganu petang semalam.Baginda diiringi Sultanah Nur Zahirah dan anakanda, Tengku Fatimatuz Zahra.

Turut mengiringi, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB. Khazan Che Mat dan Pegawai Daerah, Wan Nawawi Wan Ismail.

Sempena keberangkatan Sultan Mizan, hampir 3,000 penduduk sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit hadir.Wan Nawawi ketika ditemui pemberita berkata, memeriahkan program penutup sukan rakyat, demontrasi permainan petik mata, tarik upih, parok dan gasing yang menjadi acara tradisi masyarakat terdahulu dipersembahkan.Menurutnya, sebanyak lapan pasukan yang terdiri daripada 40 pemain setiap kumpulan menyertai pertadingan dua hari membabitkan 14 permainan termasuklah kaki gajah, terompah gergasi, lari dalam guni, boling kelapa serta pertandingan mewarna untuk kanak-kanak.

“Acara simbolik yang cukup bermakna sempena sukan rakyat ini apabila penduduk Bukit Wan mempersembahkan buah-buahan dan hasil tanaman yang dikandar dengan ‘lenja’ selain tradisi membawa ‘par’ dengan meletakkan kuih tradisional.“Kedua-dua tradisi itu dipersembahkan kepada Sultan Mizan dan Sultanah Nur Zahirah bagi memperingati nostalgia zaman dulu-dulu dimana perkara itu dilakukan apabila Sultan dan Sultanah turun bersama rakyat,” katanya.

Pemuda Umno yakin BN kekal di Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Pergerakan Pemuda UMNO Perhubungan Terengganu, Encik Saiful Bahari Dato’ Baharuddin yakin Umno dan Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.

Katanya, semua jentera parti di 32 Dewan Undangan Negeri sudah lama menyusun gerak kerja bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, dalam bakal diadakan dalam tempoh terdekat.

Pemuda Umno kini sedang giat menggempur di seluruh kawasan bagi mengesan setiap masalah rakyat, selain menyakinkan bahawa Umno dan BN adalah parti yang mampu membela nasib rakyat.

“Kita atur gerak kerja mengikut peti undi. Dengan bantuan Ketua-ketua Bahagian setiap kawasan, kita berjumpa dengan rakyat hingga ke akar umbi. Kita mahu mendengar keluhan mereka dan cuba menghulurkan bantuan apa yang termampu.

“Selain itu, kita juga sentiasa mengutamakan daftar pengundi bagi memastikan bilangan pengundi baru pro BN sentiasa bertambah dan ianya sudah pasti membantu kita untuk kekal mentadbir Terengganu,” ujarnya kepada Teganukita.

Katanya, pembangkang sering menabur fitnah terhadap Umno dan ini membuatkan rakyat keliru. Tugas kita adalah menerangkan kepada rakyat kedudukan sebenar.

“Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat berkuasa. Selepas itu, nasib rakyat tidak akan dibela. Sejak BN mentadbir negeri Terengganu, dapat dilihat hidup rakyat semakin selesa.

“Selaku sayap, kita akan membantu sebaik mungkin untuk memastikan Umno dan BN sentiasa menjadi pilihan rakyat. Walau apapun yang pembangkang fitnah, kita akan terus menyakinkan rakyat Terengganu bahawa kita adalah yang terbaik,” katanya.
Karnival Generasi Muda Terengganu Cemerlang Mac ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Karnival Generasi Muda Terengganu Cemerlang 2012 akan bergerak empat daerah pada Mac ini bagi memberi peluang kepada belia mengekspresikan diri serta membuka ruang mengetengahkan kehendak serta bakat golongan itu.

Pengarah Jabatan Belia dan Sukan negeri, Encik Rusli Yusoff, berkata program anjuran kerajaan negeri menerusi Bahagian Belia dan Sukan Negeri Terengganu dengan kerjasama Kelab Remaja Terengganu (KRT) dan Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu (JBSNT) itu bermula di Kemaman sebelum bergerak ke daerah lain.


Menurutnya, ia bertujuan untuk mendekati golongan belia setempat serta mahu mengekalkan hubungan stategik bersama pertubuhan-pertubuhan belia.

“Langkah ini juga diharapkan dapat dilaksanakan bersama belia setempat dengan tujuan memperkasakan belia seluruh Terengganu.

“Program dilaksanakan secara santai dengan memfokuskan kepada kecenderungan dan pilihan belia, sekaligus menyediakan ruang kepada mereka menonjolkan diri secara sihat dan positif,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Katanya, program pertama di Kemaman dijangka pada 6 Mac di Taman Bandar Cukai; manakala keesokannya, 7 Mac di perkarangan Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak (Parlimen Kuala Terengganu dan Kuala Nerus).

Manakala pada 13 Mac (Hulu Terengganu)diadakan di Padang Astaka, Kuala Berang, diikuti 14 Mac di Besut.

Beliau berkata, program akan bermula jam 10 pagi melibatkan aktiviti berbentuk sukan, selain pameran dan jualan, manakala pada sebelah malam pula akan diadakan persembahan pentas.

Antara karnival sukan seperti futsal, `Street Soccer 3 on 3’, sepak raga, badminton, bola tampar, ping pong, berbasikal fixie dan permainan ekstrem.

“Pameran peluang kerjaya dan pendidikan, selain pendedahan daripada pelbagai agensi kerajaan yang boleh dimanfaatkan oleh belia,” katanya.

Selain itu, kumpulan muzik pop kreatif tersohor dari Indonesia, Wali Band turut dijemput untuk mengadakan konsert jelajah di empat daerah sempena program itu.

10 February 2012

Pengiktirafan, nilai tambah tingkat prestasi pendidikan Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Bagi meningkatkan pencapaian dalam pendidikan, pengiktirafan perlu diberikan. Justeru itu kita perlu bergerak seiring dan sejalan bagi memastikan peningkatan jumlah dan kualiti anak Terengganu yang cemerlang, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

“Adalah menjadi kebanggaan kita UPSR sudah 11 tahun berturut-turut muncul negeri terbaik. Barangkali boleh kita fikirkan berbincang dengan pihak Malaysia Books Of Record untuk menyatakan bahawa Terengganu mencipta sejarah sendiri dalam UPSR, “ katanya ketika sidang media selepas melancarkan Anugerah Apresiasi Kecemerlangan UPSR & PMR 2011 dan Pelancaran Program Pendidikan Anjung Ilmu 2012, di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, kelmarin (8 Februari).Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman dan Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Encik Hashim Mohd Zin.

Katanya, setiap kejayaan ittu tidak datang dengan mudah melainkan kerja keras Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Pejabat Pelajaran Daerah, guru-guru dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) berserta dengan nilai tambah yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri.

“Semua negeri mahu mencapai kejayaan cemerlang, tetapi mereka tidak mampu menyaingi Terengganu disebabkan dengan adanya nilai tambah dan pengiktirafan yang kita berikan.

“Dari segi perang psikologinya, anak Terengganu yang cemerlang kita masukkan nama mereka di akhbar sebagai pengiktirafan kepada pelajar, ibu bapa, guru, PIBG sekaligus mewujudkan persaingan sihat dan semua memastikan sekolah masing-masing terpampang di dada akhbar,”katanya.


Sultan Mizan rasmi Masjid Al-Mustaqim

Oleh FAUZI MOHD

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Masjid Al-Mustaqim di Kampung Gemuruh, Tepuh, Kuala Terengganu, hari ini.Mengiringi baginda, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Tengku Seri Temenggong Raja, Datuk Seri Tengku Baharuddin Sultan Mahmud Al-Muktabillah Shah dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB. Khazan Che Mat.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri Tepoh, YB. Muhammad Ramli Nuh dan Pegawai Daerah, Wan Nawawi Wan Ismail dan Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Mohd. Rozali Salleh.

Selepas bertitah dan menandatangani plak perasmian, baginda kemudian menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan bersama lebih 1,000 rakyat jelata yang diimamkan Mufti Terengganu, Dato’ Dr. Alias Abdullah.Sebelum itu, Sultan Mizan turut menyampaikan pentauliahan Ketua Pendaftar, Pendaftar, Timbalan Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk seramai 10 orang serta 32 imam dan jurunikah dari Daerah Kuala Terengganu.

Dalam pada itu, Dato’ Seri Ahmad melalui ucapannya berkata, masjid yang dibina dengan kos RM1.8 juta itu dapat menampung kira-kira 1,500 jemaah siap sepenuhnya pada pada Ogos 2009.

Menurutnya, masjid yang terletak berhampiran pintu masuk Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) itu terbengkalai hampir lapan tahun sejak ia mula dibina pada 1998 bagi menggantikan masjid lama yang wujud sejak 1960-an.

“Masjid yang dibina kembali pada tahun 2008 dan siap setahun selepas itu merupakan satu daripada 130 buah masjid yang terdapat di daerah ini.

“Peruntukkkan besar oleh pihak kerajaan untuk membangunkan institusi masjid diharap menjadi lambang dan nadi kepada kemajuan serta mendokong hakikat bahawa ilmu adalah elemen dalam membangunkan sahsiah masyarakat,” katanya.

Selesai solat dan bersalaman dengan jemaah yang hadir, Sultan Mizan berkenan menyertai jamuan rakyat di perkarangan masjid itu.


TSG tidak terjejas tanpa Anuar Manan

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu Cycling Team (TSG) tidak menganggap ketiadaan Anuar Manan dalam pasukan itu untuk menghadapi Le Tour de Langkawi (LTdL) pada 24 Februari ini sebagai cabaran.Ketua pasukan TSG, Mohd Harrif Saleh berkata, malah pihaknya yakin pasukan TSG masih utuh dan tidak terjejas dengan pelumba-pelumba yang ada sedia untuk meraih kedudukan terbaik.

"Tanpa Anuar dalam pasukan kita, tiada apa-apa terjejas, sebab kita ada tiga pelumba dari luar negara, mungkin lebih baik daripada sebelum ini (prestasi)," katanya kepada pemberita baru-baru ini.

Anuar, anak kelahiran Kuala Ibai, di sini tidak menyertai pasukan TSG musim ini kerana berhijrah ke pasukan divisyen dua Champion System Hong Kong.

Mohd Harrif, 29, berkata beliau dan rakan-rakan dalam pasukan TSG akan membuat yang terbaik dalam kejohanan LTdL kali ini, baik di peringkat negara mahupun Asia.

"Secara peribadi, saya sendiri menyasarkan terbaik Asia dan sedaya upaya akan dapatkan satu jersi," kata pakar perlumbaan lebuh raya itu.

Mohd Harrif berkata kali ini beliau akan bergandingan dengan adiknya Mohd Zamri Saleh, daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan sekaligus akan menguatkan lagi TSG.

Sementara itu, Mohd Zamri, 23, berkata peluang untuk mewakili TSG dalam kejohanan LTdL tahun ini akan dipergunakan sebaik mungkin untuk meningkatkan prestasi sendiri dan nama baik pasukan.Pelumba ranking ke-16 Asia itu berkata tumpuan beliau sekarang ini ialah untuk mewakili negara ke Sukan Olimpik, selain mengharumkan nama pasukan TSG.

"Tahun ini, bagi saya semangat lebih lagi kerana saya bergabung dengan abang. Insya-Allah kita buat yang terbaik untuk Terengganu," katanya.


Belia terima Dana Remaja awal Mac ini.

Oleh: Suriati Ali

Anak jati Terengganu terutama golongan belia di negeri ini terus mendapat manfaat daripada kerajaan negeri yang sememangnya prihatin mengenai pelbagai aspek terutama berkaitan kebajikan, kemudahan dan pendidikan.

Terbaru, kira-kira 85,000 belia di seluruh Terengganu dijangka menerima Dana Remaja pada awal Mac ini. Borang berkaitan itu mula diisi belia yang layak di Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Daripada kira-kira RM17 juta yang peruntukan, setiap belia berusia antara 18 hingga 40 tahun dan belum berkahwin layak menerima RM200.

Tahun lalu, seramai 83,197 belia yang membabitkan peruntukan RM16.6 juta menerima dana itu.

Ketua Pemuda UMNO Terengganu, Encik Saiful Bahri Baharuddin, dia terharu kerana golongan belia di negeri ini terus mendapat perhatian dengan memberi Dana Remaja.

Katanya, perlaksanaan itu mampu membentuk generasi muda untuk mendaftar sebagai pemilih di mana sebelum ini kurang berminat untuk berbuat demikian.

“Kita harap remaja-remaja yang menerima dana ini supaya tidak menggunakan wang tersebut kepada benda-benda yang tidak mendatangkan manfaat,” katanya.


Jangan terjebak rasuah- MB

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said mengingatkan pemain bola sepak negeri Terengganu dan pasukan bertaraf kelab T-Team sekali lagi diingatkan supaya mengelakkan diri daripada terjebak dengan gejala rasuah dalam bola sepak.

Katanya,berdasarkan pengalaman yang lalu, ada pemain Terengganu terlibat dengan rasuah dan diharap ia tidak berulang lagi.

“Pemain tidak boleh tipu dalam setiap aksi yang dipamerkan, jika persembahan seolah-olah permainan`yo-yo’, mesti ada yang tidak kena.

“Sekiranya ia berlaku terutama dalam perlawanan membabitkan pasukan bawahan atau kurang cemerlang, merekayang berkaitan perlu menyiasat, sama ada pemain terbabit terima rasuah atau sebaliknya,” katanya kepada pemberita.

Katanya, sejak awal-awal lagi sebelum menandatangani kontrak, pemain kedua-dua pasukan diberi amaran jangan terlibat dengan rasuah.

"Betullah nak untung cepat tetapi ia akan membunuh dan menghancurkan masa depan pemain itu sendiri.

"Kalau ditangkap, pemain itu tidak ada peluang lagi bermain setelah didapati bersalah manakala yang kedua silap-silap mereka dipenjara," katanya.

Baru-baru ini, seorang pemain Skuad Liga Perdana Perlis disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana dipercayai terlibat mengatur perlawanan berikutan kekalahan teruk Perlis 7-2 kepada MP Muar pada 9 Januari lalu.

Menteri Besar menasihatkan pemain agar tidak diperalatkan oleh bookie, orang yang berkepentingan dan sebagainya jika sayang masa depan.Sultanah Nur Zahirah melawat KTNZOleh FAUZI MOHD

Sultanah Nur Zahirah berkenan berangkat melawat Kompleks Tuanku Nur Zahirah (KTNZ) di Kampung Tanjung Bunut, Manir, Kuala Terengganu petang tadi.

Baginda tiba di kompleks songket dan batik berkenaan kira-kira pukul 4 petang bersama puteri, Tengku Fatimatuz Zahra.

Ketibaan baginda disambut isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), Azmi Razik.

Baginda turut diberi taklimat oleh Azmi berkenaan kompleks itu yang mula beroperasi 25 Mei tahun lalu dan kini menjadi ikon pelancongan terbaru di Terengganu.

Kompleks yang dibina dengan kos RM4.6 juta itu mampu meningkatkan ekonomi negeri dengan kedatangan peminat songket dan batik dari dalam dan luar negara.

KTNZ juga akan menjadi pusat informasi berkaitan perkembangan dan pembangunan tekstil tenun songket bersepadu selain pusat penyelidikan serta menyalurkan khidmat profesional berkaitan seni dan teknologi bertaraf antarabangsa.Sementara itu bercakap kepada pemberita, Dato’ Mohamed Awang berkata, Terengganu bakal mewujudkan Institut Kemahiran Sultanah Nur Zahirah yang akan dilaksanakan di KTNZ.

Katanya institut berkaitan songket, batik, ukiran kayu dan kraftangan itu akan dikelolakan YPU.

"Kita menjangkakan institut ini akan mula beroperasi pada pertengahan tahun ini dan kita menyasarkan golongan muda dan penduduk tempatan untuk mengikuti kursus di situ," katanya.

Beliau berkata pihaknya menyasarkan seramai 30 hingga 40 pelajar dapat mengikuti kursus di institut itu dalam satu sesi dan setiap penuntut akan diberikan elaun sebanyak RM450 sebulan oleh YPU.

Katanya penuntut akan mengikuti kursus di institut itu selama setahun setengah dan penubuhan institut itu setanding dengan Institut Kraftangan dan sijilnya juga diiktiraf Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK).

Dato’ Mohamed berkata, penubuhan institut itu bertujuan menggalakkan remaja dan penduduk tempatan untuk mempelajari teknik pembuatan songket, batik dan kraftangan sekaligus dapat membuka peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

09 February 2012

176 isteri Pengerusi JKKK Daerah Besut berkursusDr Wan Halim ketika berinteraksi dengan peserta

Oleh: Mohammad Ishak


Bukan sahaja Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) sahaja yang sering dipilih mengikuti pelbagai kursus bagi melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan teknik menjadi pemimpin sebaliknya isteri mereka juga tidak terkecuali diberi kursus oleh pihak kerajaan.

Terbaru isteri Pengerusi,Setiusaha JKKK Daerah Besut, terpaksa mengikuti jejak suami mereka yang menjadi pemimpin komuniti apabila dipilih mengikuti bengkel “Ibu Kampung” bertujuan menyediakan kemahiran pendampingan dengan masyarakat.

Seramai 176 peserta menyertai bengkel sehari anjuran Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) yang berlangsung di Bukit Keluang Beach Resort, Besut, hari ini.

Bengkel pertama kali diadakan oleh YPKT itu dirasmikan oleh isteri Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar ( Hajah Azizah N Omar) yang juga ADUN Kuala Besut.

Peserta mendapat bimbingan Pakar Sosiologi Klinikal, Datuk Dr Wan Halim Othman, yang arif dalam bidang kekeluargaan dan komuniti.

Sepanjang mengikuti bengkel itu peserta dibagikan kepada beberapa kumpulan bagi memudahkan penceramah menyampaikan mesej melalui kumpulan berkenaan.

Antara slot yang dibincangkan termasuklah Jati Diri Isteri Pemimpin Komuniti, Pendampingan Dalam Keluarga dan sesi soal jawab bersama Dr Wan Halim.

Pengarah YPK, Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, daerah Besut adalah program terakhir mengadakan bengkel seumpama itu dan ia menjadi peserta paling ramai di Terengganu yang menghadiri bengkel berkenaan.


Penduduk diminta bayar cukai tanah

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Tanah & Daerah Kuala Terengganu menyarankan pemilik tanah membuat pembayaran cukai tanah dengan segera bagi mengelak dikenakan denda dan tanah mereka diambil balik oleh kerajaan negeri.

Pentadbir Tanah, Haji Nawawi Wan Ismail, berkata pihaknya mengesan lebih 50 peratus daripada sejumlah 121,000 lot tanah di daerah Kuala Terengganu mempunyai tunggakan cukai tanah.

“Mereka gagal berbuat demikian kerana gemar bersikap tidak ambil penduli, memadang remeh mengenai peraturan ditetapkan, selain gagal mengesan waris selepas kematian pemilik asal.

“Tahun lalu, PDKT terpaksa mengeluarkan 20 Notis 8A kepada 20 pemilik bagi membolehkan tanah berkaitan dirampas mengikut akta yang ditetapkan,” katanya.

Katanya, selepas mengadakan rundingan dan pemilik tanah itu bersetuju membayarnya, PDKT menarik balik tindakan itu serta menyerahkan kembali tanah tersebut.

“PDKT kesal dengan sikap pemilik tanah kerana tidak prihatin tentang tanggungjawab masing-masing walaupun terpaksa menanggung bebanan tunggakan berjumlah lebih RM100,000,” katanya kepada pemberita selepas memberi menyempurnakan taklimat kepada Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin di pejabatnya, pagi ini.

Haji Nawawi turut memberitahu cukai tanah yang tidak dibayar mulai 1 Jun pada setiap tahun akan menjadi tunggakan dan boleh dikenakan denda lewat bayar.
“Pemilik tanah akan diberi surat peringatan untuk tempoh tertentu sekiranya mempunyai rekod lewat bayar dan tunggakan.

“Jika masih ingkar membayar, Pentadbir Tanah boleh menyampaikan Notis 6A dengan memberi tempoh selama tiga bulan untuk menjelaskan segala urusan.

“Sekiranya tetap gagal berbuat demikian, tanah berkenaan boleh dirampas dan menjadi hak milik mutlak kerajaan negeri,” katanya.

Katanya, membayar cukai tanah adalah menjadi tanggungjawab setiap pemilik di mana ia perlu membayarnya mulai 1 Januari sehingga 31 Mei setiap tahun.

“Penentuan kadar cukai yang perlu dibayar dikira berdasarkan keluasan dan kategori penggunaan tanah atau berpandukan Peraturan Tanah Terengganu.


Sultan mencemar duli lawat PDKT

Oleh: Suriati Ali

Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat melawat Pejabat Daerah Kuala Terengganu (PDKT) dan mendengar taklimat mengenai pembangunan sekitar Kuala Terengganu, pagi ini.

Menyambut keberangkatan baginda ialah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Daerah, Haji Nawawi Wan Ismail dan Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri serta ketua-ketua jabatan.

Taklimat disampaikan oleh Haji Nawawi meliputi pelbagai aspek, termasuk keseluruhan pembangunan dalam kawasan pentadbiran PDKT, sejarah penubuhannya, bidang kuasa, profil daerah, halatuju, struktur pentadbiran, carta organisasi, penubuhan daerah Kuala Nerus, dan fungsi serta peranan organisasi tersebut ke arah kesejahteraan penduduk.
LTdL 2012 : TSG buru kemenangan peringkat

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) menyusun perancangan teliti untuk memastikan pelumba yang bakal mengibar cabaran pasukan itu pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012 bersedia memenuhi sasaran kemenangan peringkat dan memperbaiki kedudukan keseluruhan edisi lalu.Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, TSG memberi tumpuan terhadap kecergasan pelumba sebelum menyusun perancangan terakhir menjelang perlumbaan yang masuk edisi ke-17 bermula 22 Februari hingga 4 Mac depan.

Menurut beliau, pasukan lumba basikal profesional yang ditubuhkan kerajaan negeri pada April tahun lalu itu telah menyertai 27 kejohanan sepanjang tahun 2011 termasuk 13 kejohanan di luar negara.“Apabila memasuki tahun 2012, pelumba TSG menyertai latihan intensif di Terengganu dan memasuki kem latihan di Chiang Mai, Thailand antara 3 Januari hingga 6 Februari lalu.

"Apa yang penting ketika ini adalah memastikan tahap kecergasan pelumba berada di tahap yang baik supaya dapat dipertingkatkan lagi menjelang bermulanya LTdL,” katanya pada majlis pelancaran TSG di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, Dato’ Toh Chin Yaw; Pengerusi Persatuan Berbasikal Terengganu, Dato’ Ahmad Sidi Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif TSG, Mohd Sophian Abu Bakar.Tambah Dato’ Seri Ahmad, keyakinan sasaran itu di LTdL berdasarkan pencapaian TSG yang mencipta nama pada tahun lalu dengan menduduki tangga ke-4 daripada 70 pasukan dalam Kesatuan Berbasikal Dunia (UCI) Asia Tour.

Pada perlumbaan LTdL edisi ke-16 tahun lalu kata beliau, TSG berada kedudukan tangga ke-8 keseluruhan daripada 23 pasukan bertanding, manakala kedudukan ke-5 kategori Asia mengatasi pasukan negara.

“TSG telah menyambung kontrak lapan pelumba tempatan, mengambil dua pelumba baru dan mendapatkan khidmat tiga pelumba luar negara iaitu dua dari Korea dan satu dari Jepun serta kepakaran jurulatih dari Perancis, Sebastian Duclos,” ujarnya.

13 pelumba yang menggalas cabaran di LTdL ialah Mohamed Harrif Salleh, 23, selaku ketua pasukan; abangnya, Mohamed Zamri Salleh, 28; Faiz Syarifuddin Abd Kadir, 22; Muhammad Shobry Abdullah, 21; Anwar Aziz Muhd Shaiful, 25; Mohd Shahrul Mat Amin, 22 dan Mohamad Saufi Mat Senan, 21.

Selain itu, Nur Amirul Fakruddin Marzuki, 20; Mohd Nor Umardi Rosdi, 25; Yusrizal Yusof, 21; Shinichi Fukushima, 40 (Jepun); Jang Chan Jae, 23 (Korea) dan Kim Do Hyeong, 25 (Korea).

Pada majlis itu, TSG yang diwakili Pengerusi Lembaga Pengarahnya, Dato’ Mazlan menerima tajaan daripada Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC) sebanyak RM400,000, Kolej Universiti Tati (RM50,000) dan Shimano (RM120,000) sambil diperhatikan Dato’ Seri Ahmad.

Selain membei fokus kepada kejohanan LTdL, TSG bakal menyertai lebih 22 kejuaran sepanjang 2012 termasuklah Tour de Taiwan (10 Mac), Tour of India (25 Mac), Le Tour de Filipinas (14 April), Tour de Korea (22 April), Tour de Japan (20 Mei) dan Polygon Tour de Jakarta (16 Jun).Video Majlis Pelancaran Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG)


YPU anjur taklimat pembiayaan francais

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPUT) menganjurkan majlis taklimat Peluang Perniagaan dan Pembiayaan Francais sempena program Francais Komuniti 2012 Peringkat Negeri Terengganu bertempat di Geleri A, Pusat Dagangan Terengganu pada Sabtu.

Pengurus jaringan Korporat YPU, Encik Zulkifli Yunus berkata, untuk menjayakan program ini YPU bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Katanya, program taklimat bermula 9 pagi itu mempelawa semua usahawan dan bakal usahawan di negeri ini menyertai taklimat yang akan mengupas mengenai peluang perniagaan dan pembiayaan francais dan penyertaan adalah percuma.

Sehubungan itu, pelbagai agensi turut mengadakan pameran bagi membantu para usahawan mendapatkan maklumat terperinci mengenai kemudahan yang disediakan oleh kerajaan.
Belanja RM3.7 juta untuk tuisyen PPAI

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu memperuntukkan RM3.7 juta kepada Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) seluruh negeri sepanjang tahun ini bagi melaksanakan kelas tuisyen di setiap sekolah menerusi Program Pendidikan Anjung Ilmu (PPAI).

PPD Kuala Terengganu menerima RM1,247,034; PPD Kemaman RM545,196; PPD Besut (RM572,364); PPD Dungun (RM493,524); PPD Hulu Terengganu (RM280,422); PPD Setiu (RM243,984) dan PPD Marang RM357,078.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata setiap PPD menerima peruntukan yang berbeza di mana bergantung kepada jumlah sekolah, kelas serta pelajar yang bakal mengikuti tuisyen di sekolah masing-masing itu.

“Kerajaan negeri menyediakan RM3.7 juta hanya untuk tuisyen dan program ini tidak dilaksanakan di mana-mana negeri selain Terengganu.

“Manakala perbelanjaan tambahan digunakan kerajaan negeri untuk membiayai kertas peperiksaan OT 1, 2 dan 3. Sesetengah negeri meminta ibu bapa mengeluarkan bayaran bagi mencetak soalan peperiksaan ,” katanya ketika sidang media selepas melancarkan Anugerah Apresiasi Kecemerlangan UPSR & PMR 2011 dan Pelancaran Program Pendidikan Anjung Ilmu 2012, di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (8 Februari).Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman dan Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri, Encik Hashim Mohd Zin.

Dalam perkembangan lain, Menteri Besar berkata kerajaan negeri memperuntukkan perbelanjaan tambahan bagi menyediakan komputer riba kepada kira-kira 3,000 guru Tahun Lima di seluruh Terengganu yang melibatkan peruntukan kira-kira RM4.5 juta pada tahun ini.

“PPAI termasuk dalam bajet keseluruhan untuk sektor pendidikan Terengganu sepanjang 2012, kecuali komputer riba yang akan kita agihkan kepada guru Tahun Lima tahun ini di mana ia merupakan peruntukan tambahan di bawah Pejabat menteri Besar,”katanya.

Selain itu, beliau berkata kerajaan negeri memperuntukkan jumlah yang besar bagi tujuan pendidikan. Bagaimanapun segelintir pihak yang menyedari perkara itu sengaja memanipulasikannya menerusi sistem pesanan ringkas untuk mempengaruhi orang ramai akibat terdesak terutama ketika musim pilihan raya .