Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

12 February 2011

Kerajaan Negeri Prihatin Masalah Kesihatan

Oleh: Kamarudin Mat Akib / Gambar Oleh Zul Putra


Menteri Kesihatan, Dato’ Seri Liow Tiong Lai ditemani Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said dan Menteri Belia dan Sukan, Dato' Ahmad Shabery Cheek melawat pesakit di Hospital Kemaman.

Kerajaan negeri prihatin terhadap aspek kesihatan dan perbelanjaan yang besar dikeluarkan pada setiap tahun bagi menambah nilai kemudahan kesihatan yang disediakan Kerajaan Pusat di negeri ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata tahun lalu peruntukan RM7.6 juta dikeluarkan kerajaan negeri bagi membeli pelbagai peralatan untuk kegunaan Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga mengeluarkan banyak perbelanjaan bagi membiayai rawatan pesakit kronik agar penduduk negeri ini mendapat rawatan terbaik.

Bagi mengatasi masalah kesesakan di Hospital Kemaman pula, katanya, kerajaan negeri telah bersetuju menyerahkan tanah seluas 50 ekar di Bandar Baru Kijal bagi membina sebuah hospital baru.

“Kerajaan negeri akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada Kementerian Kesihatan bagi memastikan pembinaan hospital baru ini berjalan lancar,” katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja Menteri Kesihatan, Dato’ Seri Liow Tiong Lai, ke hospital berkenaan, hari ini.

Pada masa yang sama, Menteri Besar mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Kesihatan kerana peka dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi pihak pengurusan Hospital Kemaman dengan meluluskan peruntukan RM10 juta bagi menaiktara kemudahan hospital berkenaan.Beliau berkata, sudah sewajarnya Kemaman mendapat hospital baru kerana ia merupakan daerah kedua terbesar di negeri ini dan kapasiti penduduk yang agak padat.

Tambahan pula, katanya, Kemaman kini pesat membangun dan merupakan penyumbang ekonomi terbesar negara ini di segi hasil petroleum dan gas.

TEGANUKITA

Kerajaan Lulus RM10 juta Tingkat Kemudahan Hospital Kemaman

Oleh: Kamarudin Mat Akib / Gambar Oleh Zul Putra


Menteri Kesihatan, Dato' Seri Liow Tiong Lai bersama Dato' Ahmad Shabery Cheek dan Dato' Seri Ahmad Said ketika melakukan lawatan ke Hospital Kemaman.

Kementerian Kesihatan meluluskan peruntukan RM10 juta bagi menaiktaraf pelbagai kemudahan di Hospital Kemaman, dalam usaha menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan dan menaiktaraf kesihatan rakyat, khususnya penduduk di daerah berkenaan.

Kelulusan serta-merta itu dilakukan hasil lawatan kerja Menteri Kesihatan, Dato’ Seri Liow Tiong Lai, ke hospital berkenaan hari ini, bagi meninjau secara lebih dekat pelbagai masalah yang dihadapi pihak pengurusan hospital berkenaan.

Beliau berkata, sebahagian daripada peruntukan segera itu akan digunakan bagi menyediakan pelbagai peralatan kesihatan, termasuk CT Scan dan pelbagai peralatan untuk dewan bedah.“Sebahagian lagi akan digunakan bagi mewujudkan wad Unit Rawatan Rapi (UCI) di hospital ini kerana hospital ini belum mempunyai kemudahan tersebut,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan rasmi ke hospital berkenaan.

Turut serta dalam lawatan itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan pegawai kanan Kementerian Kesihatan.

Dato’ Seri Liow berkata, pihaknya prihatin dengan masalah kesesakan di wad hospital berkenaan dan kekurangan doktor pakar dan langkah jangka panjang akan diambil bagi mengatasi masalah tersebut.Bagi keselesaan pesakit, katanya, kementerian itu akan membina sebuah hospital baru di Bandar Baru Kijal di mana kawasan seluas 50 ekar sudah dikenal pasti bagi tujuan berkenaan.

“Hospital baru ini akan dibina melalui Rancangan Malaysia ke-10 dengan mengambil kira pelbagai kemudahan yang diperlukan, termasuk menambah bilangan klinik-klinik pakar untuk pesakit menerima rawatan,” ujar beliau.

TEGANUKITA

YPU Sasar Tempahan RM500,000

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAHYayasan Pembangunan Usahawan (YPU) mensasarkan RM500,000 nilai tempahan mampu diterima untuk pakej perkahwinan sepanjang tiga hari festival berlangsung.

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik berkata, dalam festival yang diadakan tahun lalu tempahan yang diterima pengusaha industri pengantin berjumlah RM300,000.

“Tahun ini saya yakin jumlah tempahan akan meningkat kepada RM500,000 berdasarkan beberapa petunjuk termasuk produk yang disediakan mempunyai kelainan dan lebih ekslusif,” katanya kepada pemberita di Festival Pelamin dan Rias Pengantin di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) yang berakhir hari ini.

Katanya, pengusaha dalam industri ini mampu pergi jauh dan dapat menjana pendapatan lumayan jika rajin dan kreatif serta sentiasa memenuhi cita rasa pelanggan dengan tawaran harga berpatutan.

Haji Azmi turut menyarankan para pengusaha membuat promosi produk masing-masing pada laman twitter atau facebook, yang boleh dilayari oleh semua orang dan tidak terhad kepada orang disekeliling sahaja.

“Di samping menyediakan persalinan, eksesori dan pelamin, pengusaha boleh lebarkan perniagaan dengan menyediakan pakej bulan madu kepada pasangan pengantin kerana negeri kita kaya dengan tempat-tempat menarik,” katanya.

Haji Azmi berkata YPU juga menyediakan kursus-kursus latihan untuk bakal usahawan yang berminat terutama golongan muda yang ingin berjinak dalam bidang perniagaan.

Katanya, sambutan terhadap festival ini begitu memberangsangkan dan akan dijadikan acara tahun bagi YPU untuk mewujudkan persaingan sihat kalangan mereka serta bertukar idea bagaimana meningkatkan hasil jualan.

Festival kali ini menerima 74 penyertaan dari pengusaha pelamin dan yang berkaitan dengan perkahwinan termasuk lot menjual bunga, aksesori, pakaian, bekas telur, bekas hantaran dan lain-lain lagi.

TEGANUKITA

EPIC Lulus RM100,000 Baik Pulih Surau SMK Geliga

Oleh : SURIATI BINTI ALI / Gambar Oleh Zul Putra


Pelajar cemerlang gembira selepas meperolehi anugerah yang disampaikan oleh Menteri Besar Terengganu.

“Anugerah yang diterima ini menjadi pembakar semangat saya untuk terus berjaya dan mendapat semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) nanti.

“Nasihat Menteri Besar supaya belajar bersungguh-sungguh supaya dapat membantu keluarga dan berjaya dalam hidup, saya akan ikut dengan berusaha sebaik mungkin,” kata Nurul, pelajar cemerlang yang memperolehi keputusan 8A dalam peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PMR) 2010.Nurul Syuhadah berkata demikian kepada wartawan Unit Komunikasi Negeri selepas majlis perasmian Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Geliga di Kemaman, pagi ini (11 Februari).

Enam pelajar yang mendapat 8A dalam PMR 2010, menerima Anugerah Pelajar Cemerlang dalam majlis yang dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Pelajar, Nik Nur Alya Shafiqa Nik Mohd Syukri, 16, yang sudah kematian bapa berkata, dia berjanji akan belajar bersungguh-sungguh dan berjanji akan mengubah nasib keluarganya.

“Tiada petua istimewa atas kejayaan ini, apa yang penting memberi tumpuan ketika guru mengajar dan perlu rajin membuat nota ringkas,’ katanya yang bercita-cita menjadi pensyarah.Sementara itu, Dato’ Seri Ahmad berkata kerajaan negeri melalui Eastern Pacific Industrial Corporation Bhd (EPIC) meluluskan RM100 ribu bagi membaik pulih surau SMK Geliga yang sudah tiga tahun terbengkalai pembinaannya.

“Dengan peruntukan yang disediakan ini, saya berharap dapat mengadakan pelbagai program ilmu untuk pelajar,” katanya.

TEGANUKITA

11 February 2011

RM50 Juta Untuk Projek Agropolitan di Setiu

Terkini: Laporan Suriati Ali dari Paloh Inai, Pekan Pahang / Gambar Oleh: Zulkipli Putra / Logistik: Hazli / Jurukamera: Abd Rahim Daud.Kerajaan negeri melalui Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) akan mengusahakan ternakan kambing boer dengan peruntukan RM50 juta di Pancor Bederu, Setiu.

Projek agropolitan berimpak tinggi itu dijangka mampu mengubah ekonomi kira-kira 100 peserta golongan Projek Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) di kawasan itu apabila dimajukan kelak.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani, Haji Ashaari Idris, berkata ternakan kambing ini dijangka mampu mengeluarkan golongan PPRT daripada kelompok kemiskinan kerana memperoleh pendapatan antara RM800 hingga RM1000 setiap peserta.Katanya, projek yang bakal dilengkapi kandang kambing dan rumah perserta kini dalam proses membina tapak dan dijangka dapat memberi manfaat kepada peserta awal tahun depan.

“Konsep yang bakal dijalankan cukup unik di mana setiap peserta yang dipilih mengikut program ini bakal diberi rumah.

“Sekiranya mereka berjaya mengikut syarat dikehendaki kerajaan negeri iaitu berdisplin dan menjaga kambing dengan sempurna, rumah itu akan menjadi hak milik,” katanya ketika pemberita Teganukita selepas mengadakan Lawatan Kerja di Agropolitan Pekan, Pahang, hari ini (11 Februari).Hadir sama, Pengarah Unit Pembagunan Ekonomi Negeri Terengganu, Dato’ Mat Razali Kassim, Pegawai Daerah Setiu, Encik Ishamudin Hashim dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Objektif utama projek ini adalah untuk menyeimbangkan antara pembangunan desa dan Bandar, meningkatkan pendapatan serta kesejahteraan masyarakat luar bandar.

TEGANUKITA

Pengusaha Industri Perkahwinan Perlu Proaktif

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Para usahawan dalam industri perkahwinan diminta sentiasa menambahbaik kualiti perkhidmatan selaras dengan aspirasi kerajaan negeri untuk mempertingkat dan memperkukuhkan pembangunan ekonomi dalam bidang keusahawanan sebagai pengggerak kepada pembangunan negeri.

“Oleh itu pengusaha industri ini perlu proaktif dan menilai semula daya saing mereka bagi memastikan perkhidmatan yang ditawarkan berkualiti dan memenuhi kehendak pelanggan,” kata isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

Katanya, pengusaha janganlah memikirkan keuntungan jangka pendek semata-mata sebaliknya mengatur strategi pemasaran yang berkesan untuk menjana keuntungan berpanjangan.

“Dengan cara sedemikian, pembangunan dalam industri perkahwinan di negeri ini akan kekal stabil dan mereka akan mendapat kepercayaan pelangan secara berterusan dari dalam dan luar negeri,” katanya ketika merasmikan Festival Pelamin dan Rias Pengantin 2011 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) petang semalam (10 Februari).

Katanya, usaha Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) menganjurkan festival ini merupakan satu strategi terbaik bagi memperkenalkan produk serta perkhidmatan masing-masing.

Selain itu katanya, industri perkahwinan ini berkait rapat dengan pembangunan sumber manusia dan menyumbang kepada pelbagai peringkat termasuk perkhidmatan perunding perkahwinan, catering, rias pengantin, fotografi dan sebagainya.

“Pelbagai bantuan disediakan kerajaan termasuk peluang perniagaan, sokongan pembiayaan, promosi serta khidmat nasihat dan para usahawan harus berusaha untuk memajukan perniagaan masing-masing,” katanya.

Festival yang berlangsung tiga hari itu menerima 78 penyertaaan di mana 18 lot gerai perkahwinan dan rias pengantin manakala selebihnya (54 lot) adalah gerai jualan bunga, pakaian, aksesori, kosmetik yang berkait dengan pakej perkahwinan.

TEGANUKITA

Kerajaan Bantu Keluarga Taim

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri akan berusaha menyediakan sebuah rumah kediaman kepada keluarga

Encik Taim Abdul, 65 dan isteri Ummi Kalthsum Ghazali, 36 yang tinggal di Lorong 9, Jalan Bandar Baru, Pulau Kambing, Kuala Terengganu petang ini (10 Februari).


Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud yang membuat kunjungan ke rumah keluarga berkenaan berkata, insyaAllah usaha sedang dibuat untuk menyediakan tempat kediaman kepada keluarga ini.

Turut bersama dalam lawatan tersebut, Pengarah, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Encik Zuhami Omar dan Pasukan Skuad Sayang Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu diketuai Datuk Fatimah Hamad.

Encik Tain yang bekerja sebagai tukang cat dengan beroleh pendapatan yang tidak menentu, mempunyai lima orang anak dan dua daripadanya mengalami kecacatan dan tinggal menyewa RM170 sebulan..

Radziah,12 anak kedua bagi pasangan ini, mengalami terencat akal akibat diserang demam panas ketika berusia tiga bulan dan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas, Padang Hiliran.

Manakala Mohd Fairul Razzi, 21 bulan mempunyai masalah lebihan cecair dalam kepala (kepala besar) turut mempunyai masalah usus bocor dan apandik dan perlu membuat rawatan susulan setiap sembilan bulan di hospital.

Namun begitu,Mohd Fairul Razzi menerima bantuan bulanan dari JKM RM300 sebulan untuk keperluan membeli susu dan lampin pakai buang serta keperluan lain.

To’ Puan Seri Norliza berkata, kerajaan akan menggunakan peruntukan di bawah Tabung Penyakit Kronik dan akan membantu apa yang juga keperluan selepas ini.

“Pihak JKM juga akan memberi bantuan bulanan RM300 kepada penjaga dua beradik berkenaan bagi meringankan beban mereka,” katanya.

Skuad Sayang turut menyumbangkan barang-barang keperluan harian kepada keluarga Encik Taim.

TEGANUKITA


10 February 2011

PPAT anjur 60 program setahun

Oleh: Suriati Ali

Usaha Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) menganjurkan 60 program ilmu dalam tempoh setahun bukan sahaja mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada malah memberi manfaat berguna kepada pelajar dan masyarakat.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata setiap sabtu pasti ada program khas untuk kanak-kanak, manakala satu aktiviti umum dalam tempoh sebulan dianjurkan, semata-mata ingin membuka minda masyarakat tentang pentingnya ilmu pengetahuan selain membuka peluang mencari bahan dan maklumat terkini.

Antaranya adalah program jalinan ilmu, kuiz setempat, kaedah membina blog, bengkel teknik bercerita, pameran fotografi, pertandingan bercerita, mari mewarna serta melukis dan jelajah ilmu.

“Apa yang membanggakan, pameran robotik anjuran bersama Kolej Tati pada 29 Januari lalu, mendapat sambutan lebih 4,000 pengunjung walaupun hanya sehari dianjurkan. Oleh itu, PPAT bersetuju mengadakan program seumpama itu di tahun seterusnya.

“Progam terbaru, belajar sedikit-sedikit, dapat banyak antara program bersiri, diadakan di setiap daerah dan mendapat sambutan cukup mengalakkan daripada pelajar yang bakal menduduki peperiksaan umum,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Katanya, mereka menunjukkan rasa minat mungkin disebabkan tertarik dengan kaedah pembelajaran yang dikelola fasilitator bertauliah iaitu cikgu Mohd Razali Kamaruddin dari Sekolah Menengah Pertanian Chenor, Pahang.

TEGANUKITA


Semangat jawab soalan

Oleh: Suriati Ali“Saya seronok belajar menggunakan e-Book dan lebih mengembirakan lagi apabila kelas kami iaitu Tahun Enam Terbilang terpilih sebagai kelas maya.

“Apabila guru menerangkan soalan dan menghuraikan jawapan di papan sesentuh, kami mudah faham dan lebih bersemangat untuk menjawab soalan,” kata Nor Iman Arba’eyah Yusoff, Pelajar Tahun Enam, Sekolah Kebangsaan Paya Bunga (SKPB), Kuala Terengganu.

Adik Arba’eyah berkata demikian ketika ditemui pemberita Teganukita ketika Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengadakan tinjauan perkembangan kelas maya di sekolah itu, semalam (9 Februari).

SKPB dan dua sekolah lagi iaitu SK Kompleks Seberang Takir, Kuala Terengganu dan SK Telok Kalong, Kemaman dipilih sebagai sekolah perintis sebelum projek itu diperluaskan ke beberapa sekolah lain.

Muhammad Amirul Iwannudin Anang, 10, berkata dia mengakui mudah faham apabila guru mengajar menggunakan papan sesentuh kerana tulisannya yang besar dan menarik.

“Saya bersama-sama rakan sekelas pun suka mengaji al-Quran menggunakan e-Book dan papan sesentuh. Tidak perlu lagi membawa al-Quran kerana semuanya ada disediakan dalam e-Book,” katanya.

Ustaz SKPB, Wan Zamri Abdul Rahman, berkata pelajar hari ini khususnya di Terengganu cukup beruntung kerana pelbagai peralatan canggih di bekalkan kerajaan semata-mata ingin melihat anak didik terus cemerlang dan terbilang.

Katanya, konsep yang digunakan melalui kelas maya menampakkan perkembangan yang positif terutama berkaitan kedatangan pelajar ke sekolah, mempunyai semangat untuk menjawab soalan, tidak mengantuk ketika guru mengajar dan mudah memberi tumpuan.“Saya percaya pendekatan menggunakan kelas maya bukan saja mampu meningkatkan peratusan markah dalam setiap peperiksaan malah menaikkan imej sekolah itu sendiri.

“Sebagai bukti, pelajar Tahun Empat, Tahun Lima dan Tahun Enam di sekolah ini di mana kelas masing-masing dipilih menggunakan konsep kelas maya menunjukkan kemajuan positif dan peningkatan markah dalan peperiksaan talian (online) yang dijalankan,” katanya.

Menurutnya, kelas maya banyak keistimewaannya di mana pelajar tidak boleh cuai dan membuka aplikasi lain termasuk permainan komputer ketika guru mengajar.

“Apabila papan sesentuh dibuka guru, secara sendirinya, e-Book pelajar akan mempaparkan subjek yang diinginkan guru tersebut iaitu sama seperti yang dipaparkan di papan sesentuh.

“Saya percaya, kecanggihan seperti ini, dinanti-nantikan semua pelajar, secara tidak langsung menjadi pembakar semangat untuk terus cemerlang dalam akademik,” katanya.

TEGANUKITA

Sistem Pendaftaran Satu Hari

Oleh : AIDA ABD RAHMAN / Esah Abdullah / Gambar Oleh: Zulkipli Putra


Pejabat Tanah dan Galian memulakan Sistem Pendaftaran Satu Hari sejak dua tahun lalu.

Prestasi kutipan hasil cukai tanah terus mendapat sentuhan agresif oleh seluruh pentadbiran tanah bagi memastikann kutipan cukai semasa dan tunggakan dapat ditingkatkan lagi dari tahun-tahun sebelumnya.

“Tahun lalu, kutipan cukai tanah mencapai 87.4 peratus berbanding tahun sebelumnya 85.1 peratus dan perkembangan ini amat memberangsangkan,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Katanya, kejayaan ini disokong setelah pentadbiran tanah mewujudkan Sistem Pendaftaran Satu Hari (SPSH) di mana semua pejabat tanah dan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) memulakan usaha tersebut sejak dua tahun lalu.

Sebelum ini katanya, urusan tanah seperti pindahmilik, gadaian, kaveat, tarekah dan lain-lain didaftarkan dalam tempoh lima hingga lapan hari tetapi ianya terus menampakkan peningkatan setelah perasmian kaunter pendaftaran satu hari di PTG setahun kemudian.

“Akhirnya, semua urusan berkaitan pendaftaran berjaya dilakukan dalam masa satu hari, kecuali permohonan yang mempunyai masalah diluar kawalan,” katanya.Apa yang menariknya kata Dato’ Seri Ahmad, urusan pindahmilik dalam masa singkat ini telah diisytiharkan oleh Perdana Menteri sebagai Produk Satu Malaysia.

“Untuk itu saya amat berbesar hati bila negeri kita bukan sahaja berjaya mendaftar urusan pindahmilik dalam masa sehari malahan pelbagai lagi urusniaga lain,” katanya.

Menteri Besar seterusnya mengucapkan syabas kepada pentadbir tanah dan PTG yang telah menggunakan sistem secara talian terus ini bagi mempercepatkan proses urusan tanah di negeri ini.

TEGANUKITA

TCNG Jelajah Seluruh Daerah

Oleh: Aida Abd Rahman

Program ‘Terengganu City Night Game’ (TCNG) akan diperluaskan ke seluruh daerah bagi membolehkan penyertaan lebih ramai golongan muda di negeri ini dalam aktiviti yang menyihatkan dan bermanfaat.

TCNG sebelum ini berpusat di Kompleks Sukan Terengganu, Gong Badak, dikembangkan ke seluruh daerah sebagai langkah memandangkan penyertaan dan kehadiran penonton dari seluruh daerah bagi setiap siri aktiviti yang diadakan sejak dua tahun lalu itu amat menggalakkan.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Zainal Abidin Hussin, berkata sukan berbasikal merupakan aktiviti yang bakal diberi tumpuan pada tahun ini memandangkan ia sukan paling menonjol sejak akhir-akhir ini.

“Program TCNG ang pertama tahun ini bakal bermula pada 17 hingga 19 Februari depan, di mana kita berharap semua pihak sama ada komuniti setempat ataupun penggemar sukan, tidak melepaskan peluang untuk turut serta.

“Beberapa kategori sukan juga menanti penyertaan semua pihak antaranya sukan berprestasi tinggi, sukan lasak, sukan massa dan acara berbentuk hiburan yang bakal menguji ketahanan mental serta fizikal kesemua peserta,” katanya selepas menyempurnakan Majlis Pelepasan Atlet Berbasikal Terengganu Cycling Team (TSG) di perkarangan Gerbang Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam (9 Februari).

Encik Zainal berkata, purata penyertaan ialah seramai 1,800 bagi setiap siri TNCG dan jumlah keseluruhan dianggarkan seramai 15,000 penonton bakal memenuhi tapak aktiviti setiap hujung minggu berkenaan.

Sementara itu, TSG yang diwakili enam pelumba termasuk seorang dari Jepun bakal berentap dalam Kejohanan Lumba Basikal Jelajah Mumbai di India yang dijadualkan 11 hingga 13 Februari ini.

Peserta yang bakal menyahut cabaran itu adalah Yusrizal Usoff, Mohd Sobri Abdullah, Mohd Faiz Sharifuddin, Mohd Nor Amirul Fakaruddin Marzuki, Nor Umardi Rosdi dan Motoi Nara dari Jepun.
Pemilihan mereka dibuat berdasarkan keupayaan serta kekuatan untuk bersaing dalam perlumbaan landai berkenaan.
TEGANUKITA

TATiUC Tawar Kepakaran Kepada Negara Jiran

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kolej Universiti Tati (TATiUC) melangkah setapak lagi dengan menawarkan perkhidmatan profesional universiti kemahiran penuh itu dalam kepakaran Ujian Tanpa Musnah (NDT) kepada syarikat luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi ,Sains,Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata kerjasama dengan negara jiran, Indonesia itu mampu mencapai hasrat memenuhi permintaan industri antara kedua-dua negara.

“Ruane-TATI yang sudah dikenali umum dalam dan luar negara semenjak tahun 1996 lagi sebagai sebuah pusat yang melahirkan pakar-pakar NDT, sudah semestinya bersedia untuk melangkah lebih jauh dengan menawarkan perkhidmatan profesionalnya kepada negara luar yang memerlukan khidmat kepakaran kita,” kata beliau di majlis Memorandum Persefahaman (MoU) Ruane-TATI dan Indonesian Institute of NDT (IINDT) berlangsung di Hotel Harmoni One, Kota Batam, Indonesia, pada 28 Januari lalu.

Turut hadir, Rektor TATiUC, Dr. Mohd Rozailan Mamat @ Ibrahim; Pengurus Besar Ruane-TATI Encik Mohd Ali bin Mohamad, Pengarah IINDT Bapak Berry Wiraprima dan Pengurus Besar UT Quality, Batam Mr. Tim Polinelli .

Haji Ahmad Razif berharap kerjasama itu akan dapat diteruskan untuk jangkamasa yang panjang memandangkan ia bermanfaat dan menguntungkan kedua-dua pihak.

Sementara itu, Mr. Tim Polinelli berkata, syarikat NDT sentiasa berharap untuk menaiktaraf pekerja beliau kepada satu kualiti sijil profesional tahap tinggi iaitu PCN (Personel Certificate in Non-Destructive Testing) yang diiktiraf oleh BINDT dan kebanyakan negara di dunia.

Beliau berkata, setakat ini syarikat UT Quality menghantar lebih daripada 5 pekerja ke IINDT sejak bekerjasama dengan Ruane-TATI dan akan terus menghantar untuk jangkamasa akan datang.

MoU antara kedua-dua pihak berkenaan turut meminta Ruane-TATI memastikan Latihan dan Peperiksaan berjalan dengan lancar di IINDT dengan menghantar tenaga pengajar dan pemeriksa yang bertauliah, selain mendapat pengiktirafan daripada British Institute of Non-Destructive Testing (BINDT) manakala pihak IINDT pula akan melakukan kerja-kerja pemasaran dan menyediakan semua kelas, peralatan dan kebajikan pelajar.

TEGANUKITA

TSG Sertai Tour De Mumbai

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Pasukan lumba basikal profesional Terengganu, Terengganu Pro-Asia Cyling Team (TSG).
Oleh : Zulkipli bin CW. Putera


Pasukan lumba basikal profesional Terengganu, Terengganu Pro-Asia Cyling Team (TSG) yang menyerlah dalam perlumbaan pertama pada kejohanan Le Tour de Langkawi (LTdL), baru-baru ini akan beraksi pula di kejohanan Tour De Mumbai, di India.

Kejohanan dua hari bermula 11 Februari depan, membabitkan dua peringkat iaitu di Nashik sejauh 170 kilometer dan Mumbai 108 kilometer.

Pemangku ketua Eksekutif TSG, Ibni Amin Busu, berkata kejohanan yang akan disertai pasukannya kali ini merupakan trek landai, tidak berbukit dan amat sesuai dengan pelumba pecut.

Bagi kejohanan yang dianggap lebih berprestij daripada LTdL ini, TSG menyenaraikan enam pelumba bagi kategori elit dan bawah 23 tahun di mana mereka ini tidak diturunkan ketika TSG menyertai LTdL.

Mereka ialah Yusrizal Usoff, Muhamad Faiz Syarifuddin Abdul Kadir, Nur Amirul Fakharuddin Mazuki, Muhhamad Shobry Abdullah, Mohd Nor Umardi Rosdi dan Motoi Nara.

Ibn Amin berkata, pihaknya tidak meletakkan sasaran tinggi pada kejohanan tersebut, tetapi lebih merupakan langkah memberi pendedahan kepada pemanin berkenaan bagi menimba pengalaman.

Katanya, selepas ini TSG akan menyertai kejohanan Jelajah Malaysia yang dijadualkan diadakan pada bulan depan.


TEGANUKITA

09 February 2011

TERKINI: 38 LAGI PELAJAR TERENGGANU TIBASeramai 38 orang pelajar Terengganu yang belajar di beberapa universiti di Mesir tiba di Kuala Terengganu kira-kira jam 6.30 petang ini (9 Februari 2010).Majoritinya pelajar perempuan.

Pelajar-pelajar Terengganu ini di bawah tajaan pelbagai agensi, termasuk Maidam, MARA, JPA dan persendirian tiba di perkarangan Wisma Darul Iman di sambut oleh Exco Kerajaan Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, mewakili Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said.

YB Haji Ahmad Razif kemudian makan petang bersama pelajar dan ibubapa yang datang untuk menjemput anak-anak mereka.


Hadir sama Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Aziz Mamat, Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar, Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid, Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Rosli Zakaria, Ketua Pegawai Esekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman dan para pegawai dari Yayasan Terengganu.


Masing-masing pelajar melahirkan rasa syukur kerana dapat pulang ke tanahair dengan selamatnya, begitu juga dengan ibubapa yang datang menyambutnya. Oleh: Ruslan Abdul Rahman.

TEGANUKITA

FAIRUS BEKAS TIMBALAN KETUA MENTERI PULAU PINANG DI KUALA NERUS ESOK
Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Mohd.Fairus Khairuddin yang juga bekas Timbalan Pengerusi PKR Pulau Pinang akan menjadi salah seorang ahli panel dalam Forum sempena Program Juara Rakyat DUN Seberang Takir esok, 10 Februari 2010.

Beliau akan berpadu dengan Ketua Penerangan Umno Negeri Terengganu yang baru,YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Ketua Penerangan Umno Kuala Nerus, Ustaz Haji Mohd Ramli bin Noh.


Menurut Pegawai Khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Asri Zakaria forum berkenaan akan berlangsung di Dataran Permata, Kampung Baru, Seberang Takir kira-kira jam 9.00 malam, 10 Februari 2010.

Katanya, terdahulu dari itu kira-kira jam 3.00 petang esok Mohd Fairus akan bersama pemimpin-pemimpin peringkat cawangan bertempat di Dewan Umno Bahagian Kuala Nerus.

Fairus seorang ahli politik muda berusia 35 tahun meletak jawatan dan keluar dari PKR kerana tidak lagi mempercayai parti berkenaan.

Beliau akan mengupas mengapa beliau tinggalkan PKR dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Sementara itu, YB Ahmad Razif memberitahu program juara rakyat esok akan bermula jam 9.00 pagi esok di Dataran Permata dengan Hari Bertemu Pelanggan MAIDAM,Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Yayasan Pembangunan Keluarga.

Turut diadakan pemeriksaan kesihatan dan servis kereta dan motosikal.

Ahmad Razif memberitahu, pada hari esok juga diadakan pembahagian e-Book sekolah-sekolah DUN Seberang Takir, Banguan Pakaian Sekolah oleh MAIDAM dan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Orang ramai dijemput hadir. Oleh: Ruslan Abdul Rahman

TEGANUKITA

Pertandingan Ubah Lanskap Kampung Cina

Oleh: Aida Abd Rahman

Kampung Cina yang diwartakan sebagai Kampung Warisan akan berubah wajah apabila pertandingan mengindahkan produk pelancongan Terengganu itu bakal diadakan tidak lama lagi.

Usaha yang digembeleng Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dengan Persatuan Arkitek Malaysia (PAM) bagi memastikan Kampung Cina terus mendapat perhatian dan alternatif tarikan pelancong kerana memiliki identiti yang tersendiri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, YB Toh Chin Yaw, berkata pihaknya akan menyediakan garis panduan dan konsep tertentu mengenai Kampung Cina serta hala tuju pembangunannya dalam kertas kerja yang sedang disiapkan bagi pertandingan yang dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia itu.

Katanya, semua pihak dijemput menyertai pertandingan yang menyediakan hadiah yang menarik itu termasuk individu atau kumpulan daripada sekolah seni dan reka bentuk, arkitek, fakulti arkitek di universiti serta pihak profesional lain.

“Kita akan menyediakan skop rekabentuk berkaitan Kampung Cina dan hala tuju, manakala peserta pertandingan bebas menggunakan kreativiti dan cara mereka untuk mengindahkan Kampung Cina termasuk penggunaan bahan dan struktur tambahan kepada bangunan sedia ada untuk menghasilkan keputusan yang lebih cantik dan menarik,” katanya ketika ditemui Teganukita, di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, berkata dengan pertandingan yang julung kali dilaksanakan itu nanti, pihaknya berharap Kampung Cina akan lebih menjadi tumpuan pelancong, sebagaimana mercu tanda Terengganu, Masjid Kristal yang mempunyai lambang dan identiti yang tidak menyamai mana-mana tempat lain.

YB Toh berkata, sejak 2005 banyak peruntukan yang disalurkan pelbagai agensi seperti MBKT bagi mencantikkan lagi kawasan itu khususnya menambah dan menukar lampu hiasan serta menyediakan cat percuma kepada penduduk bagi mengecat semula bangunan selain mendapat sumbangan cat tambahan daripada syarikat swasta.

Dato’ Seri Haji Ahmad panggil SPRM

Oleh: Suriati Ali


Gambar yang dirakam pada 18 Januari 2010.Gambar yang dirakam pada 2 Ogos 2010.TERKINI : Gambar yang dirakam pada 7 Januari 2011. (Foto: Zulkipli CW Putra)

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sudah memanggil pegawai atasan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) bagi menyiasat kegiatan kecurian bijih di lombong Bukit Besi, Dungun.

Beliau berkata, pada masa sama iaitu semalam (8 Februari), Pejabat Tanah dan Galian (PTG) turut diarah supaya membuat laporan polis mengenai kejadian sama.

“Saya pelik bagaimana kegiatan itu boleh berlaku sedangkan terdapat pengawal keselamatan dan pegawai yang memantau lokasi itu.

“Tiga pengusaha tempatan sahaja dilantik bagi menjalankan kerja-kerja melombong bijih besi dan pihak lain tidak dibenarkan masuk sama sekali,” katanya.

Menurutnya, jika kejadian ini berlaku membabitkan pihak dalaman ia bagaikan `harapkan pagar,pagar makan padi’.

“Kerajaan negeri kesal dengan kejadian ini dan mengarahkan PTG melakukan siasatan segera termasuk menyiasat jumlah kehilangan serta laluan mana mereka masuk dan keluar,” katanya.

Blog Teganukita pada 7 Februari melaporkan Dato’ Haji Ahmad hari ini berikrar membawa ke muka pengadilan mereka yang terlibat dengan kegiatan kecurian bijih besi di Lombong Bukit Besi, Dungun.

Sehubungan dengan itu, beliau mengarahkan agar kejadian tersebut dilaporkan secepat mungkin supaya mereka yang terlibat didakwa dengan segera.

“Saya juga akan panggil Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) supaya siasat kejadian ini (kecurian biji besi),” katanya.

Menteri Besar melahirkan rasa kecewa dengan kejadian tersebut yang dipercayai melibatkan pegawai yang diberi tanggungjawab untuk menjaga kawasan lombong bijih besi tersebut.

TEGANUKITA

Taman Tema Zoo Bukit Takal, Kemaman

Oleh: Esah AbdullahTaman Tema Rekreasi Air Zoo Bukit Takal, Kemaman sudah mula dilengkapi dua komponen iaitu air terjun buatan dan gelonsor air untuk tarikan pelancong yang berkunjung ke Mini Zoo berkenaan.

Beberapa peralatan lain antaranya, kolam ombak, laluan anak sungai buatan dan gelonsor air ke dua akan menjadi pelengkap kepada taman yang membawa konsep alam semula jadi ini.Semua kelengkapan untuk menghiasi taman ini dilaksana secara berperingkat dalam usaha memberi keselesaan dan keselamatan kepada orang ramai yang mungkin datang bersama anak kecil.

Beberapa kelengkapan lain seperti taman permainan kanak-kanak dalam kolam, kemudahan istirehat, kedai makan, bilik persalinan dan bilik solat akan di bangunkan secara berperingkat dan dijangka siap sepenuhnya tahun depan.
TEGANUKITA

Pelajar teruja teroka ilmu

Oleh: Suriati Ali


Menteri Besar bersama seorang murid Sekolah Kebangsaan Paya Bunga perintis kepada Kelas Maya di Terengganu. - Gambar oleh SYED ABDUL RAHMAN.

Kelas maya yang kini diperkasakan tiga sekolah rendah di negeri ini nyata menunjukkan perkembangan membanggakan kerana murid yang mengikuti pelajaran melalui kaedah itu cukup teruja dan seronok meneroka ilmu.

Sekolah Kebangsaan (SK) Paya Bunga, SK Kompleks Seberang Takir, Kuala Terengganu dan SK Telok Kalong, Kemaman dipilih sebagai sekolah perintis sebelumprojek itu diperluaskan ke beberapa sekolah lain.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kelas maya yang menggunakan kaedah belajar secara interaktif dan peperiksaan talian (online) bukan saja menarik minat pelajar untuk menimba ilmu malah mampu mendisplinkan mereka ketika belajar dan lebih bersemangat untuk ke sekolah.

Katanya, pendekatan ini secara tidak langsung menolak andaian dan tomahan segelintir pihak yang menyatakan penggunaan e-Book tiada faedah dan manfaat.

“Kerajaan negeri berusaha mewujudkan kelas maya sebagai nilai tambah kepada e-Book di mana sebelum ini agak terhad penggunaannya iaitu guru perlu melihat hasil kerja setiap pelajar dan tidak boleh menjalankan peperiksaan secara talian.“Apabila wujudnya kelas maya ini, hasil kerja termasuk jawapan dan markah boleh dilihat pada skrin sesentuh di hadapan kelas selain pelajar tidak boleh membuka aplikasi lain termasuk permainan komputer,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas membuat tinjauan perkembangan kelas maya di SK Paya Bunga, hari ini.

Hadir sama dalam lawatan itu, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia, Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Razali Daud, Ketua Pegawai Eksekutif, Top IT Sdn Bhd, Encik Mohd Isa Nik dan beberapa pegawai kanan kerajaan.Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata kerajaaan memperuntukkan antara RM25,000 hingga RM30,000 bagi setiap kelas maya dan bakal membelanjakan jutaan ringgit lagi untuk memperluaskannya di beberapa buah sekolah seterusnya.

“Berdasarkan pemantauan, sikap pelajar yang lebih bersemangat meneroka ilmu dan berlumba-lumba ingin menjawab soalan ketika menggunakan kaedah ini, nyata menjadi pembakar semangat guru dan pihak JPNT untuk memperluaskan program seumpama ini,” katanya.

TEGANUKITA


Terima kasih kerajaan

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Mohd Shafizi Ismail (Foto: Zulkipli CW Putra)

Pelajar yang menuntut di Mesir dan selamat tiba di Terengganu selepas mengharungi perjalanan jauh beribu batu, melahirkan rasa syukur dan penghargaaan terima kasih kepada Kerajaan Terengganu serta Kerajaan Pusat, yang membawa mereka pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat.

Selepas menempuh pelbagai pengalaman mengerikan sewaktu berada di negara yang sedang bergolak itu, akhirnya pelajar berkenaan selamat menjejaki kaki di kampung halaman sendiri.

Tambah bermakna bagi mereka kerana kepulangan kali ini, turut disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Timbalannya, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

“Saya rasa sangat bersyukur kerana selamat tiba di Malaysia dan kini berada di Terengganu. Sebelum ini, saya dan isteri serta anak yang baru berusia lima bulan terpaksa menempuhi perjalanan yang amat jauh, sebelum berjaya pulang ke tanah air,” kata Mohd Shafizi Ismail yang berusia 26 tahun.

Pelajar jurusan Pengajian Islam di Universiti American Open itu berkata, beliau dan keluarganya terpaksa keluar dari Mansurah menuju ke Iskandariah, sebelum tiba di Jeddah dan menunggu pesawat khas untuk terbang ke tanah air.


Wan Md Shazani

“Kami bersyukur kerana tidak ada yang mengalami kecederaan dan selamat tiba di Kuala Lumpur hari ini (8 Februari). Saya mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia, Kerajaan Terengganu dan semua rakyat Malaysia yang mendoakan keselamatan kami,” katanya.

Beliau merupakan antara 30 rakyat Terengganu yang dibawa pulang ke negeri ini malam tadi menaiki bas, setelah selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, dengan pesawat yang disewa khas dari Jeddah.

Mereka dibawa ke kediaman rasmi Menteri Besar di Kediaman Seri Iman dan diraikan di majlis makan malam khas sempena kepulangan bersejarah itu.

Wan Md Shazani pelajar Tahun 5 jurusan perubatan Universiti Mansurah, pula berkata dia dan pelajar lain yang berada di Mesir tidak pernah menduga akan mengalami pengalaman berharga.

“Walaupun kami mengalami pelbagai kesulitan sebelum tiba ke tanah air, ia mematangkan kami dan meningkatkan rasa syukur kepada Tuhan kerana masih selamat dan berpeluang kembali ke tanah air,” ujarnya.

Alia Sazwani Razali, pelajar Tahun 3 perubatan dari Universiti Zagazig, berkata keadaan di tempat tinggalnya tidak terkawal apabila tiga penjara yang berada di kawasan sekitarnya dibom, menyebabkan ramai banduan terlepas lari.


Alia Sazwani Razali

“Kami tingggal dalam keadaan ketakutan kerana nyawa terancam. Rusuhan berlaku di kawasan tempat tinggal kami menyebabkan kami tidak berani keluar dari asrama,” ujarnya.

Beliau berkata, pengalaman itu ada hikmahnya dan mereka yang mengalaminya begitu insaf keamanan yang dinikmati rakyat Malaysia tidak ada tolok bandingnya.TEGANUKITA

Kolam Renang Batu Burok Beroperasi Semula

Oleh: Esah Abdullah


Kompleks Akuatik Negeri Terengganu atau kolam renang di Batu Buruk akan dibuka semula 15 Februari ini selepas diluluskan pihak JKR dan diserahkan kepada MBKT. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kolam Renang Batu Buruk akan dibuka semula mulai 15 Februari depan selepas proses baikpulih beberapa kerosakan dan kebocoran yang dilakukan sebelum ini berlaku selesai dilaksanakan.

“Pihak Jabatan Kerjaraya (JKR) telah membuat penyerahan kepada Majlis Bandaraya Kuala Terengganu(MBKT) pada 21 Januari lalu,” kata Datuk Bandar MBKT, Dato’ Adzlan Mohd Dagang.

Beliau berkata, pihaknya mendapat jaminan daripada pihak JKR bahawa kolam renang ini selamat digunakan dan ia akan dibuka kepada orang ramai minggu depan.

Kolam renang tersebut ditutup kepada orang ramai selama setahun lebih kerana mengalami beberapa kerosakan kecil seperti kebocoran dimana beberapa bahagian bangunan digenangi air hujan.

“Kini semuanya sudah diperbaiki dan ia selamat digunakan untuk sebarang aktiviti yang ingin dijalankan di sini,” katanya.

TEGANUKITA

Manfaatkan Bantuan Kerajaan-Dato' Rosol

Oleh: Aida Abd Rahman


Ada apa yang diperkatakan Menteri Besar, Dato' Ahmad Said kepada Dato' Rosol Wahid sehingga mereka ketawa besar ketika majlis penyerahan e-Book di SM Bukit Diman, Hulu Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Ahli Dewan Undangan Negeri Ajil, Dato’ Rosol Wahid mengingatkan ibu bapa dan pelajar lebih menghargai sumbangan yang disampaikan kerajaan negeri dan menggunakan bantuan itu dengan sebaik mungkin demi meningkatkan taraf hidup.

Beliau berkata demikian ketika merujuk pengagihan 602 unit e-Book kepada pelajar Tahun Lima di 16 sekolah rendah seluruh Ajil, di Dewan Sekolah Menengah Bukit Diman, Hulu Terengganu, kelmarin (7 Februari).

Dato’ Rosol turut meminta semua ibu bapa yang hadir ke majlis itu supaya menghargai pendekatan yang dilakukan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang sentiasa mencari insiatif bagi mengubah taraf hidup rakyat ke arah lebih baik termasuk pemberian e-Book secara percuma sejak dua tahun lalu.

“Terima kasihlah kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kerana ini kali kedua beliau hadir ke Ajil untuk mengagihkan e-Book kepada anak-anak kita semua.

“ Kerajaan negeri membelanjakan lebih RM6 00 ribu untuk menyediakan e-Book untuk pelajar Tahun Lima tahun ini bagi Dun Ajil dan ini semua tidak perlu dibayar tetapi percuma. Oleh itu, gunakanlah apa yang diberikan secara percuma ini dengan sebaik mungkin demi faedah bersama,” katanya.

Beliau turut menyentuh mengenai sikap segelintir penduduk khususnya di kawasan Ajil yang tidak tahu menghargai bantuan dan subsidi yang diberikan kerajaan ketika 1990-an dulu.

Menurutnya, ada segelintir daripada mereka ketika itu menerima subsidi tandas dan tidak mengggunakan bantuan itu dengan betul apabila bertindak membiarkannya di merata tempat sehingga berkulat.

“Apabila kerajaan buat pemeriksaan ke rumah penerima tandas berkenaan dan mengatakan untuk menarik balik subsdi itu kerana mereka tidak mahu (tandas), barulah mereka cepat-cepat menggunakan apa yang diberikan oleh kerajaan secara percuma itu.

“Sedangkan bantuan yang disediakan kerajaan itu sebagai langkah mengubah cara hidup mereka ke arah lebih positif dan sihat termasuk tidak lagi membuang air besar di merata-rata tempat. Bagaimanapun kini kehidupan mereka sudah mula berubah, ” katanya.

Dato’ Rosol berkata, jika dihitung bantuan dan sumbangan kerajaan kepada rakyat memang terlalu banyak kerana kerajaan menyediakan keperluan yang sepatutnya demi kepentingan dan kebajikan rakyat sejak dari dalam kandungan sehinggalah meninggal dunia.

Katanya, bukan hanya e-Book, buku teks secara percuma, pakaian sekolah percuma, yuran peperiksaan percuma, malah kerajaan turut menyediakan rumah percuma menerusi Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT), selain peruntukan membaiki rumah PPRT serta bantuan lain dari masa ke semasa.

Oleh yang demikian, katanya sebagai tanda membalas jasa dan sokongan terhadap kerajaan, rakyat hanya perlu memilih kerajaan Barisan Nasional yang sudah banyak melakukan pembaharuan dan pembangunan demi kepentingan rakyat itu pada setiap kali pilihan raya.

LTdL 2012 : TSG buru kemenangan peringkat

Oleh FAUZI MOHD

Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) menyusun perancangan teliti untuk memastikan pelumba yang bakal mengibar cabaran pasukan itu pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2012 bersedia memenuhi sasaran kemenangan peringkat dan memperbaiki kedudukan keseluruhan edisi lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, TSG memberi tumpuan terhadap kecergasan pelumba sebelum menyusun perancangan terakhir menjelang perlumbaan yang masuk edisi ke-17 bermula 22 Februari hingga 4 Mac depan.

Menurut beliau, pasukan lumba basikal profesional yang ditubuhkan kerajaan negeri pada April tahun lalu itu telah menyertai 27 kejohanan sepanjang tahun 2011 termasuk 13 kejohanan di luar negara.

"Apabila memasuki tahun 2012, pelumba TSG menyertai latihan intensif di Terengganu dan memasuki kem latihan di Chiang Mai, Thailand antara 3 Januari hingga 6 Februari lalu.

"Apa yang penting ketika ini adalah memastikan tahap kecergasan pelumba berada di tahap yang baik supaya dapat dipertingkatkan lagi menjelang bermulanya LTdL,” katanya pada majlis pelancaran TSG di Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, Dato’ Toh Chin Yaw; Pengerusi Persatuan Berbasikal Terengganu, Dato’ Ahmad Sidi Ismail dan Ketua Pegawai Eksekutif TSG, Mohd Sophian Abu Bakar.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, keyakinan sasaran itu di LTdL berdasarkan pencapaian TSG yang mencipta nama pada tahun lalu dengan menduduki tangga ke-4 daripada 70 pasukan dalam Kesatuan Berbasikal Dunia (UCI) Asia Tour.

Pada perlumbaan LTdL edisi ke-16 tahun lalu kata beliau, TSG berada kedudukan tangga ke-8 keseluruhan daripada 23 pasukan bertanding, manakala kedudukan ke-5 kategori Asia mengatasi pasukan negara.

“TSG telah menyambung kontrak lapan pelumba tempatan, mengambil dua pelumba baru dan mendapatkan khidmat tiga pelumba luar negara iaitu dua dari Korea dan satu dari Jepun serta kepakaran jurulatih dari Perancis, Sebastian Duclos,” ujarnya.

13 pelumba yang menggalas cabaran di LTdL ialah Mohamed Harrif Salleh, 23, selaku ketua pasukan; abangnya, Mohamed Zamri Salleh, 28; Faiz Syarifuddin Abd Kadir, 22; Muhammad Shobry Abdullah, 21; Anwar Aziz Muhd Shaiful, 25; Mohd Shahrul Mat Amin, 22 dan Mohamad Saufi Mat Senan, 21.

Selain itu, Nur Amirul Fakruddin Marzuki, 20; Mohd Nor Umardi Rosdi, 25; Yusrizal Yusof, 21; Shinichi Fukushima, 40 (Jepun); Jang Chan Jae, 23 (Korea) dan Kim Do Hyeong, 25 (Korea).

Pada majlis itu, TSG yang diwakili Pengerusi Lembaga Pengarahnya, Dato’ Mazlan menerima tajaan daripada Eastern Pacific Industrial Corporation Berhad (EPIC) sebanyak RM400,000, Kolej Universiti Tati (RM50,000) dan Shimano (RM120,000) sambil diperhatikan Dato’ Seri Ahmad.

Selain membei fokus kepada kejohanan LTdL, TSG bakal menyertai lebih 22 kejuaran sepanjang 2012 termasuklah Tour de Taiwan (10 Mac), Tour of India (25 Mac), Le Tour de Filipinas (14 April), Tour de Korea (22 April), Tour de Japan (20 Mei) dan Polygon Tour de Jakarta (16 Jun).


KEPULANGAN YANG DINANTIKAN…..

Oleh: Ruslan Rahman, Gambar: Zulputra

Misi Membawa Pulang Pelajar dari Mesir: Dalam suasana yang berbaur antara suka dan duka, sedih dan gembira; kepulangan pelajar-pelajar Terengganu disambut di kediaman rasmi Menteri Besar, Seri Iman, Jalan Sultan Mahmud, Kuala Terengganu jam 10.00 malam ini (8 Februari 2011).

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan isteri, To’Puan Seri Norliza Mahmud menyambut pelajar-pelajar berkenaan bersama-sama dengan ibubapa dan keluarga pelajar yang menunggu dengan hati yang teruja setelah sekian lama menanggung perasaan bimbang akan keselamatan anak-anak mereka di Mesir yang bergolak.

Sesungguhnya kediaman rasmi Menteri Besar malam ini (8 Februari 2011) meyaksikan kepulangan kira-kira 30 pelajar tajaan Yayasan Terengganu dari Mesir itu. Sebelumnya sebelah siang tadi mereka tiba di Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan kemudian bertolak balik dengan bas ke Terengganu.

Dato’ Seri Ahmad yang sedang mempengerusikan suatu mesyuarat dengan pegawai-pegawai kerajaan menangguh seketika mesyuarat untuk menyambut ketibaan pelajar berkenaan.

Hampir satu jam setengah Dato’ Seri Ahmad meraikan para pelajar, termasuk ibubapa serta keluarga pelajar berkenaan. pihak kediaman Menteri Besar menyediakan makan malam khas untuk tetamu yang baru dari Mesir itu.

Hadir sama Setiasauaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Wan Ahamad Wan Muda, Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Aziz Mamat, Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri (APMT), Roshali Taha, Pengarah Unit Komunikasi, Haji Shamsuddin Sulong, pegawai-pegawai Pejabat Menteri Besar dan Yayasan Terengganu.

Pihak media tempatan turut sama bertungkus lumus untuk merakam dan melaporkan kepada massa tentang kepulangan yang dinantikan ini.

Terharu sekali melihat ibubapa dan anak-anak mereka yang pulang saling berpelukan dalam situasi yang sukar untuk digambarkan kegembiraan hati mereka dan ada yang menitiskan antara mata kerana sekian lama dalam kebimbangan dan kerinduan, akhirnya dipertemukan.

Alhamdulillah, semuanya selamat!


TEGANUKITA

08 February 2011

MB sambut pelajar pulang dari Mesir

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said menyambut kepulangan pelajar Mesir yang bertolak dari Kuala Lumpur ke Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Seramai 30 pelajar Terengganu yang menuntut di Mesir selamat tiba di bandar Kuala Terengganu malam ini, disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud.

Para pelajar berkenaan yang dibawa menaiki bas Yayasan Terengganu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur tengah hari tadi, tiba di Kediaman Seri Iman, kira-kira jam 10.20 malam.

Mereka disambut dengan tangisan keluarga masing-masing yang sebahagiannya menunggu sejak pukul 9 malam lagi.Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Pengarah YT, Haji Aziz Mamat, turut menyambut ketibaan pelajar tersebut dan mereka turut menikmati hidangan makan malam di Kediaman Seri Iman.

Sehingga ini, 85 pelajar sudah selamat sampai ke Terengganu selepas mereka dibawa pulang ke Malaysia dengan pesawat milik pelbagai syarikat penerbangan sejak 6 Februari lalu.Dato’ Ahmad berkata, kerajaan negeri sedang berunding dengan pihak berkuasa untuk membawa 377 pelajar yang masih berada di Jeddah dengan penerbangan terus ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

“Kerajaan negeri berharap urusan penghantaran pulang pelajar ke tanah air dapat diselesaikan secepat mungkin, bagaimanapun ia bergantung kepada keupayaan pesawat yang disediakan,” ujarnya.

TEGANUKITA


TERKINI:PELAJAR TERENGGANU DARI MESIR TIBA

Terkini oleh: Ruslan Rahman

Seramai 30 orang pelajar anak Terengganu, termasuk 3 kanak-kanak yang pulang dari Mesir berikutan pergolakan di sana, akan tiba di Kuala Terengganu dengan sebuah bas sekejap lagi (jam 10.00 malam, 8 Februari).

Pelajar tajaan Yayasan Terengganu itu bertolak dengan bas dari Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA)setelah tiba dari penerbangan Jeddah-KLIA.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said akan menyambut pelajar ini yang akan singgah di kediamannya, Seri Iman, Jalan Sultan Mahmud.

TEGANUKITA

Kerajaan Jalin Kerjasama Dengan RCSI

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar, Terengganu.

Kerajaan negeri akan mengadakan perjanjian usahasama dengan Royal College Surgeon of Ireland (RCSI) untuk membuka kampus cawangannya di negeri ini dan beroperasi sementara di bangunan sedia ada sebelum mendapat kawasan sesuaibagi membina kampus tetap.

Sehubungan itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said bersama beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri dan pegawai dari Yayasan Terengganu (YT) akan ke Ireland untuk memeterai perjanjian berkenaan pada 22 Februari depan.

“Dengan adanya usahasama ini, kita dapat jimat RM1 juta bagi seorang pelajar kerana kos sebenar pembiayaan sepanjang enam tahun bagi setiap pelajar ialah RM1.5 juta,” katanya kepada pemberita di Majlis Penyerahan e-Book kepada murid Tahun 5, Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir, di Dewan Komuniti, Kampung Pulau Bahagia, Manir, hari ini.

Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan akan menghantar 50 pelajar setahun ke RCSI untuk tempoh tiga tahun di Ireland setelah menghabiskan pengajian tiga tahun di kampus cawangan tersebut, di sini.

“Kerajaan akan mengeluarkan belanja RM75 juta untuk 50 pelajar jika tempoh pengajian enama tahun di Ireland, tetapi bila usahasama ini dilaksana kita mampu berjimat RM50 juta,” katanya.

Katanya, bila kampus cawangan RCSI mula beroperasi bukan setakat pelajar tajaan kerajaan negeri malah orang persaorangan yang mampu juga boleh hantar anak mereka untuk mengikuti pengajian dalam perubatan di sini.

TEGANUKITA

Pendidik Diingatkan Usah Jadi Anai-Anai

Oleh: Esah Abdullah


Menteri Besar menyampaikan e-Book kepada seorang murid Tahun 5 dalam kawasan DUN Manir sambil ditemani ayahnya.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said mengingatkan para pendidik ini supaya tidak menjadi anai-anai dengan cara meracuni pemikiran anak bangsa sendiri serta menidakkan sumbangan kerajaan terhadap perkembangan pendidikan di negeri ini.

“Gaji mereka kerajaan bayar, kemudahan perubatan keluarga mereka kerajaan tanggung, segala prasarana dan insfrastruktur kerajaan sediakan, mereka sepatutnya bersyukur kepada Allah SWT dan terima kasih kepada tangan yang memberi,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad berkata demikian di Majlis Penyerahan e-Book kepada murid Tahun 5, bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir, di Dewan Komuniti Kampung Pulau Bahagia, Manir, hari ini.Hadir sama, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Haji Mohd Nor Othman; Ketua Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu, Datuk Fatimah Hamad dan Pegawai Pembangunan DUN Manir, Encik Yusof Awang Hitam.

Menteri Besar menegaskan kerajaan tidak pernah meminggirkan hak setiap rakyat di negeri ini, contohnya kawasan DUN Manir ini yang sudah 20 tahun di kuasai parti pembangkang tapi kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak putus-putus datang menghulurkan sumbangan.

Dalam majlis hari ini, 394 murid Tahun Lima dari enam sekolah dalam DUN Manir menerima e-Book yang disampaikan Menteri Besar, antaranya ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Beladau Kolam (85 orang), SK Pulau Manis (28 orang), SK Durian Mas (55 orang), SK Pulau Bahagia (80 orang), SK Manir (99 orang) dan SK Teluk Menara (47 orang).Sehubungan itu Dato’ Seri Ahmad turut menyerahkan sijil penghargaan kepada Dr. Rashdan Ismail, Pakar Bedah ENT, Jabatan ENT, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian yang telah menyediakan perkhidmatan perubatan percuma dua kali sebulan kepada penduduk dalam Dun Manir.


TEGANUKITA

Yayasan Pelajaran Mara (YPM) taja 60,000 akhbar

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Dato' Rosli Mat Hassan bersalaman dengan Tan Sri Hashim semasa majlis tajaan Akhbar Utusan Malaysia oleh Yayasan Pelajaran Mara di Hotel Primula Kuala Terengganu.

Yayasan Pelajaran Mara (YPM) menaja 60,000 naskhah akhbar Utusan Malaysia untuk diedar di wad-wad hospital dan sekolah terpilih di seluruh negeri, sepanjang tahun ini.

Akhbar tersebut akan diedarkan ke wad-wad hospital di negeri Terengganu pada setiap hari untuk bacaan waris yang menunggu pesakit dan para pelajar di sekolah berkenaan.
Pengerusi YPM, Dato’ Rosli Mat Hassan, berkata langkah penajaan itu bertujuan menggalakkan budaya membaca di kalangan masyarakat negeri ini, khususnya di kalangan orang Melayu.

Beliau berkata, hasil penyelidikan pihaknya mendapati budaya membaca di kalangan orang Melayu amat kurang berbanding bangsa lain, justeru itu pihaknya mengambil inisiatif menaja akhbar tersebut sebagai bahan bacaan.

“Kita harap budaya membaca di kalangan masyarakat negeri ini akan ditingkatkan, seterusnya dapat mewujudkan masyarakat yang ilmiah dan berpengetahuan,” katanya pada majlis penyerahan cek bagi membiayai penajaan akhbar berkenaan di Hotel Primula Beach, hari ini.

Pada majlis itu, beliau menyerahkan cek tajaan bernilai RM60,000 kepada Pengerusi Kumpulan Utusan Melayu (M) Bhd, Tan Sri Muhamad Hashim Ahmad Makarudin.

Sementara itu, Tan Sri Muhamad Hashim berkata, pihaknya mengalu-alukan langkah yang diambil YPM menaja akhbar untuk diedar di wad hospital dan sekolah kerana ia memberi manfaat kepada masyarakat tempatan.

Beliau berkata, dengan adanya bahan bacaan tersebut waris pesakit dapat memenuhi masa lapang mereka dengan membaca dan menambah pengetahuan dalam pelbagai bidang.

TEGANUKITA

e-Book mampu bantu pelajar kuasai ICT

Oleh: Suriati Ali


Pengarah JPNT, Encik Razali bin Daud

Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) kesal dengan sikap segelintir individu yang memperlekehkan penggunaan e-Book yang nyata mampu membantu pelajar menguasai Teknologi Komunikasi dan Maklumat (ICT) pada awal usia.

Mereka tidak wajar membuat tomahan melulu sebaliknya perlu menyokong usaha kerajaan negeri yang ingin melihat anak kelahiran Terengganu terus cemerlang dalam pendidikan di samping membantu meringankan beban membawa beg berat.

Pengarah JPNT, Encik Razali Daud, berkata beliau tidak faham dengan sikap golongan yang gemar mengkritik, apa yang dilaksanakan kerajaan semuanya tidak betul, sedangkan mereka mengetahui setiap perancangan dan kemudahan yang disediakan, untuk kepentingan bersama terutama generasi akan datang.

“Pihaknya mengakui, ada mendengar cakap-cakap negatif dan memperlekehkan penggunaan e-Book. Mereka tidak wajar bertindak demikian sedangkan pelajar yang menerima e-Book sudah menerima banyak manfaat selain mampu menguasai ICT setanding orang dewasa,” katanya.

Menurutnya, lebih 46,000 pelajar sudah menerima e-Book secara percuma tahun lalu dan kira-kira 44,000 pelajar Tahun Empat dan Tahun Lima akan menerima kemudahan itu secara berperingkat mengikut Dewan Undangan Negeri pada tahun ini.

“Saya yakin peralatan canggih ini sememangnya menjadi impian semua pelajar, tetapi disebabkan beberapa faktor termasuk kekangan kewangan daripada ibu bapa, mereka terpaksa melupakan untuk memilikinya.

“Apabila kerajaan negeri mengumumkan akan mengagihkan e-Book bernilai antara RM1,200 sehingga RM1,300 seunit secara percuma, ia bagaikan satu berita paling mengembirakan dan bonus bagi setiap anak,” katanya.

Encik Razali berkata, dengan adanya e-Book secara tidak langsung, mereka lebih bersemangat belajar dan meneroka ilmu terutama berkaitan ICT.

“Oleh itu, sebagai ibu bapa atau penjaga, mereka perlu berterima kasih dengan apa yang dilaksanakan kerajaan negeri dan bukan bertindak mengkritik atau melontar tohmahan,” katanya.

TEGANUKITA

07 February 2011

Pencuri Bijih Besi Tidak Akan Terlepas.

Oleh:Kamaruddin Mat Akib & Hazwan Rosli


Kawasan Bukit yang dipercayai terbabit dengan kegiatan mencuri bijih di Lombong Bukit Besi Dungun.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said hari ini berikrar membawa ke muka pengadilan mereka yang terlibat dengan kegiatan mencuri bijih di Lombong Bukit Besi Dungun.

Sehubungan dengan itu, beliau mengarahkan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) supaya membuat laporan polis berhubung kejadian tersebut secepat mungkin supaya mereka yang terlibat didakwa dengan segera.

“Saya juga akan panggil Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) supaya siasat kejadian ini (kecurian biji besi) katanya ketika berucap pada majlis penyerahan E-Book kepada murid tahun lima Dun Bukit Besi di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Besi petang ini.Menteri Besar melahirkan rasa kecewa dengan kejadian tersebut yang dipercayai melibatkan pegawai yang diberi tanggungjawab untuk menjaga kawasan lombong bijih besi tersebut.

"Selama ini bila berlaku penyelewengan orang ramai menyalahkan orang politik, tetapi dalam kes ini ia melibatkan pegawai (kakitangan kerajaan yang tidak bertanggungjawab)," ujar beliau.Beliau berkata kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan mereka yang terlibat dalam jenayah tersebut kerana ia melibatkan harta awam.

Dato’ Seri seterusnya berkata integriti perlu wujud bukan sahaja di kalangan orang politik tetapi juga meliputi pegawai tadbir dan penjawat awam.


TEGANUKITA