Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

17 November 2012

Solat Hajat penyokong PAS minta hancurkan UMNOOleh: Mohammad Ishak 

KETIKA seluruh umat Islam di dunia sedang berdoa memohon bantuan dan pertolongan Allah berhubung serangan Israel terhadap Palestin, sebuah parti yang mendakwa memperjuangan Islam mengejutkan rakyat negara ini apabila mereka mengaminkan doa memohon Allah menghancurkan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Pengajuran Solat Hajat bersempa Himpunan Kebangkitan Rakyat yang berlangsung di Stadium Muhamad,Kota Bharu,Kelantan siang tadi sememangnya memperlihatkan sikap sebenar perjuangan PAS yang bertentangan dengan amalan Islam.

Parti itu yang kini menjadi sahabat karib kepada DAP dan PKR sebelum ini pernah mengkafirkan orang-orang UMNO yang berkawan dengan MCA dan MIC kini dilihat sudah hilang pedoman dan arah tuju sebenar apabila bersahabat dengan rakan Pakatan Rakyat.

 Solat Hajat di imamkan oleh adik Menteri Besar Kelantan Nik Razi Nik Mat.dengan Isi doa beliau berbunyi "KO BN !! .. KO BN !!...BN KO !!... KO BN !!.. BN KO !!...." itu turut mngejutkan petugas media kerana pertama kali mendengar doa sedemikian.

Program solat hajat itu adalah penutup Muktamar PAS kali ke 58 yang mencetuskan kemarahan umat Islam negara ini.

Dengan doa supaya Allah menghancurkan UMNO dan BN sehingga ditelan bumi seperti kaum Namrud yang didakwa pemimpin UMNO bersikap zalim apakah PAS berjaya menumbangkan BN

Sewajarnya, Yang Amat Berhormat Menteri Besar Tereengganu, Dato;Seri Ahmad Said, sebelum ini melebelkan PAS sebagai Parti Ajaran Sesat.

Sebaliknya,Presiden PAS Dato' Seri Abdul Hadi Awang membenarkan doa itu dilakukan penyokongnya kerana mereka dikatakan sedang dizalimi oleh UMNO dan pemimpin UMNO dan BN.

15 program di Tasik Kenyir tahun depan

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Sebanyak 15 program akan diadakan di Tasik Kenyir pada tahun depan bagi menarik pelancong ke Terengganu, khususnya sempena promosi Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda, berkata program berkenaan dianjurkan oleh Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan kerajaan negeri.

Acara terbesar yang akan diadakan di Tasik Kenyir sebagai pembuka kalendar tahun 2013 ialah Le Tour De Langkawi pada 28 Februari hingga 2 Mac.

Manakala Pertandingan Memancing Jelajah Tasik Kenyir pula akan diadakan sebanyak lima siri iaitu 10 hingga 11 Februari, 22 hingga 23 Mac, 12 hingga 13 September dan 22 hingga 23 November. Kenyir Lake International Triathlon pula akan diadakan dari 9 hingga 10 Mac dan Festival Kenyir dari 16 hingga 20 Mei.

Beliau berharap program-program berkenaan akan membantu menarik lebih ramai pelancong ke Tasik Kenyir dan seluruh negeri Terengganu.


Sementara itu, Mohd Safuan Ismail, 26, dari Paka, Dungun, telah dinobatkan sebagai juara Monsson Cup Casting 2012 anjuran beberapa syarikat swasta dengan kerjasama Sekretariat TMT 2013 yang diadakan di Tasik Kenyir selama empat hari mulai 14 November lalu.

Manakala Mohd Arsyad Ismail pula dipilih sebagai tekong terbaik sementara Dzafir Ahmad yang berjaya menangkap ikan kelisa diberi anugerah khas kerana tangkapan yang unik itu.


Terengganu minta swasta bantu promosi Tasik Kenyir

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan Terengganu meminta sektor swasta turut membantu mempromosikan bidang pelancongan di Terengganu, khususnya di kawasan Tasik Kenyir.Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda, berkata pihaknya amat memerlukan bantuan sektor swasta bagi menarik pelancong ke pelbagai destinasi di negeri ini, khususnya pada tahun depan bagi menjayakan kempen Tahun Melawat Terengganu 2013.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan negeri sedia membantu menjayakan program-program anjuran syarikat swasta bagi mempromosikan bidang pelancongan, bagi menarik lebih ramai pengunjung ke negeri ini.

Beliau merakamkan penghargaan kepada Sekretariat Monsson Cup Casting 2012 yang bekerjasama dengan Sekretariat TMT 2013 yang menganjurkan program berkenaan di Tasik Kenyir selama empat hari mulai 14 November lalu.

“Bagi pihak kerajaan negeri, kami amat mengalu-alukan usaha-usaha sebegini kerana bentuk penganjurannya adalag secara swasta, tetapi ianya secara langsung akan mempromosikan Tasik Kenyir sebagai lokasi pemancing utama di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis penutup program tersebut dan penyampaian hadiah kepada pemenang yang diadakan di Pulau Mahathir di Tasik Kenyir, hari ini.

Hadir sama pada majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif Tahun Melawat Terengganu 2013, Encik Fathil Abd Ghani.

Seramai 130 peserta yang terdiri daripada pemancing dari seluruh negara menyertai acara itu yang diperkenalkan sejak empat tahun lalu bagi memberi peluang kepada kaki pancing untuk memancing di tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara itu.

Dato’ Haji Wan Ahamad berkata, pada tahun 2011 seramai 275,241 pelancong datang ke Tasik Kenyir manakala bagi tahun ini sehingga Ogos lalu 269,863 orang telah berkunjung ke tasik tersebut.

Beliau menjangkakan pertambahan pelancong sebanyak 20 peratus pada tahun ini dapat dicapai menjelang akhir tahun ini.Perjuangan asal PAS jauh terpesong

Oleh: Noraini Jusoh

Perjuangan asal PAS yang dulunya dikatakan ingin memperjuangkan agama Islam didapati jauh terpesong sejak bersahabat baik dengan DAP dan PKR.

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, demi kuasa politik mereka sanggup bekerjasama dengan pihak yang tidak sepatutnya walaupun sedar hanya dijadikan boneka dalam perjuangan yang tiada penghujungnya.

“Apa yang penting bagi PAS ialah untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) justeru mereka sanggup mempertahankan segala kesalahan yang dilakukan oleh DAP dan PKR termasuk yang melibatkan maruah agama Islam.

 “Sebagai contoh, semakin dekat menjelang pilihan raya, isu hudud kembali dihangatkan oleh pihak pembangkang terutamanya PAS untuk menawan pengundi supaya berpihak kepada mereka,” ujarnya.

Katanya, sekiranya PAS sememangnya memperjuangkan agama Islam dan betul-betul ingin melaksanakan hukum hudud, mereka perlu kaji semula hubungan dengan DAP kerana dari awal lagi DAP sememangnya menolak hukum tersebut.

Beliau berkata demikian kepada sidang media ketika Majlis Perasmian Pertandingan Golf Piala Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus 2012 bertempat di Kuala Terengganu Golf Resort, Tok Jembal, hari ini.

Katanya, beliau percaya apabila gagal menawan Putrajaya selepas PRU-13 nanti, persahabatan baik antara PAS, DAP dan PKR akan berakhir.

 

MB sertai kejohanan golf

Oleh: Noraini Jusoh

Kejohanan Golf Piala Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus 2012 telah berlangsung di Kuala Terengganu Golf Resort, Tok Jembal, pagi ini.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said turut menyertai kejohanan golf yang julung kali dianjurkan oleh Umno Bahagian Kuala Nerus sekaligus menyempurnakan majlis perasmian pertandingan tersebut.

Kejohanan golf yang bertujuan untuk merapatkan silaturahim antara pucuk pimpinan tertinggi Umno Terengganu dengan kepimpinan Umno di peringkat bahagian yang lain nyata berhasil kerana mendapat sambutan menggalakkan khususnya dari setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Parlimen Kuala Nerus.

Setiap DUN dalam daerah Kuala Nerus yang terdiri daripada DUN Bukit Tunggal, Tepoh, Teluk Pasu dan Seberang Takir menghantar antara 7 hingga 8 orang wakil.

Turut menyertai pertandingan tersebut ialah Setiausaha Politik Menteri Besar merangkap Presiden Persatuan Hoki Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid; Ketua Pegawai Eksekutif, Top IT Sdn Bhd, Encik Mohd Isa Nik serta pegawai kanan kerajaan yang lain.

Ketua UMNO Bahagian Kuala Nerus, Dato' Mohd Nasir Ibrahim Fikri serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Dato' Haji Ahmad Razif Abd. Rahman turut hadir di kejohanan yang bermula seawal jam 7.30 pagi ini.

Menteri Besar sempat bergambar sebagai kenangan dengan semua pemain sebelum pertandingan dimulakan dalam keadaan cuaca yang begitu baik.

 

Konvensyen Pembangunan Besut buka minda peserta


Sebahagian peserta di Konvensyen Pembangunan Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Konvensyen Pembangunan Daerah Besut bertemakan “Kearah Besut Baru” memperlihatkan usaha penganjur untuk memberi gambaran sebenar mengenai setiap pelaksanaan program dan rancangan yang dilaksanakan oleh kerajaan kepada penduduk daerah itu.

Ini kerana ramai penduduk daerah itu yang masih menafikan kemajuan dan kemudahan yang sudah dinikmati oleh rakyat sejak sebelum merdeka hingga ke era masa kini yang meletakkan Besut sudah banyak berubah sama ada dalam sosio ekonomi dan pembangunan fizikal.

Ketua UMNO Bahagian Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih berkata, rakyat mungkin terlupa dengan usaha kerajaan membangunkan daerah itu terutama dalam bidang pendidikan dan pelancongan yang menyaksikan kemajuan diniimati.

Katanya, dalam bidang pendidikan Besut mempunyai Maktab Perguruan, MRSM, Sekolah Menengah Imtiaz. Sekolah Menengah Vokasional,IKM,Pusat Minda dan Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM).

Manakala pembangunan sektor pelancongan pula ia memperlihatkan Pulau Perhentian,LA Hot Spring, Gunung tebu,Bukit Keluang, Air terjun Lata Tembakah dan Belatan yang memberi aset besar kepada industri pelancongan negeri ini.

“Taman Ilmu dan Kompleks Imtiaz juga akan memberi kesan pembangunan yang jelas kepada sosio ekonomi penduduk walaupun pengisian di tempat berkenan mengalami perubahan daripada matlamat asal,” katanya.
Idris berkata demikian ketika merasmikan Konvensyen Pembangunan Daerah Besut anjuran Pejabat Daerah Besut dan Majlis Belia Daerah Besut (MBDB).

Program yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong itu dihadiri 500 jemputan daripada kakitangan pelbagai jabatan, pemimpin NGO dan usahawan tempatan.

KKGLMSM medan penuhi pandangan, suara guru

Oleh: Aida Abd Rahman


Kerajaan sentiasa mendengar suara dan pandangan guru menerusi Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Lepasan Maktab Semenanjung Malaysia (KKGLMSM) bagi memastikan golongan pendidik dapat melaksanakan tugas mereka dengan penuh dedikasi serta mencapai tahap profesionalisme terbaik untuk menghasilkan anak bangsa yang cemerlang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata menerusi KKGLMSM pelbagai manfaat dinikmati golongan pendidik termasuk gaji permulaan yang sama antara guru sekolah menengah dan rendah yang mempunyai kelulusan yang sama, Time Base Promotion, Perkhidmatan 2 Skim, ganjaran kepada guru cemerlang dan kenaikan gred sehingga DG52 dan DG54.

“Justeru itu, dengan pelbagai manfaat dan kemudahan yang disediakan kerajaan, guru haruslah sentiasa memberikan pendidikan yang terbaik kepada anak-anak kita.

“Golongan pendidik perlu berfikir di luar kotak pemikiran yang biasa, sebaliknya harus lebih inovatif dan kreatif kerana gurulah yang menentukan kecemerlangan anak bangsa,” katanya ketika berucap sempena Sambutan Jubli Emas KKGLMSM di Hotel Permai, Kuala Terengganu, malam tadi.Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, Presiden KKGLMSM, Datuk Jemale Paiman dan Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Hashim Mohd Zin.

Menteri Besar berkata, kecemerlangan anak bangsa menjadi kayu ukur kepada kemajuan ekonomi dan pembangunan negara serta memastikan segala perancangan kerajaan untuk mencapai status negara maju menjelang 2020 mengikut acuan sendiri tercapai satu masa nanti.

“Terengganu sendiri pada satu ketika dulu sering ketinggalan dalam aspek pendidikan berbanding negeri jiran, Kelantan yang jauh kehadapan. Bagaimanapun, dengan pelaburan yang tinggi terhadap sektor itu jika dibandingkan dengan negeri lain, membolehkan Terengganu cemerlang dalam bidang pelajaran sejak beberapa tahun lalu.

“Kerajaan Pusat memperuntukkan bajet tahunan untuk pelajaran berjumlah RM38 bilion, satu peruntukan yang cukup besar dan diberi keutamaan berbanding sektor lain. Manakala Terengganu membelanjakan RM340 juta untuk pendidikan dan antara negeri paling tinggi memperuntukkan bajet bagi sektor itu,” katanya.

Katanya, daripada keseluruhan bajet tahunan itu, sebanyak RM113 juta disediakan bagi penajaan melanjut pelajaran di luar negara, manakala peruntukan RM17 juta setahun bagi menyediakan `one-off’ untuk anak negeri yang berjaya meneruskan pengajian di peringkat ijazah (RM1,000 seorang), diploma/matrikulasi (RM750 seorang) dan sijil RM500 seorang.

 

Risda yakin capai sasaran akhir tahun

Oleh; Esah Abdullah

Pekebun kecil getah kini mula sedar mengenai kepentingan membaja tanaman dengan cara yang betul boleh membantu meningkatkan pengeluaran susu getah sekali gus memberi pulangan yang berganda.

Pengarah RISDA negeri, Haji Zakaria Mat Zin berkata, sejak kempen berkenaan dilaksanakan November tahun lalu, RISDA merekodkan pertambahan hasil anggaran 25 peratus bagi sehektar tanaman getah.

Katanya, sejak pelaksanaan kempen itu pekebun kecil yang sebelum ini tidak mengambil berat mengenai kepentingan membaja mula mengikuti amalan pertanian baik dengan membaja tanaman mengikut saranan pegawai Risda.

 “Ternyata pelaksanaan kempen 'Gerakan Membaja' yang diperkenalkan RISDA berjaya meningkatkan pulangan kepada pekebun kecil yang mengusahakan tanaman getah, apabila pengeluaran hasil mencapai kadar maksimum,” katanya.

Menurutnya, dalam tempoh tujuh bulan tahun ini (Januari hingga Julai), jabatan merekodkan pengeluaran hasil sebanyak 1,100 kilogram (kg) getah bagi setiap hektar, berbanding 900 kg per hektar bagi tempoh sama tahun lalu.

 “Saya yakin menjelang akhir tahun ini, rekod pengeluaran hasil akan mencapai sasaran ditetapkan iaitu 1,600 kg per hektar,” katanya.

Beliau melahirkan rasa gembira kerana pekebun kecil hari ini mula mengamalkan pembajaan yang baik serta mendapat pulangan yang lebih menguntungkan.

Katanya, selepas melihat hasil pelaksanaan kempen, pihaknya akan terus memberi galakkan dengan lebih kerap turun padang bagi memastikan lebih ramai pekebun kecil mempunyai kesedaran membaja tanaman.

PPD Ladang kesal sikap pembangkang

Oleh: Suriati Ali

 Sikap pemimpin pembangkang yang terus menghentam dan sengaja menimbulkan pelbagai isu terhadap Pangsapuri Ladang Gemilang (PLG) cukup dikesali dan memualkan pelbagai pihak.

Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Dato' Wan Hisham Wan Salleh, berkata apa yang dikesalkan mereka yang bertindak menabur fitnah dan memutarbelitkan fakta itu bukannya penduduk Ladang dan di tinggal di pangsapuri berkaitan.

“Sebaliknya puak pembangkang yang tinggal di kawasan Batu Burok gemar bercakap dan mengeluarkan fakta tanpa diselidik dan mengetahui kedudukan sebenar.

“Puak itu sengaja menimbulkan pelbagai isu semata-mata mahu menimbulkan kebencian terhadap yang kerajaan memerintah. Jika perkara itu berlaku kita buat baik pun, mereka nampak buruk,” katanya ketika ditemui Teganukita di pejabatnya baru-baru ini.

Katanya, pelbagai cerita kurang enak dilemparkan melalui saluran tertentu termasuk Sistem Pesanan Ringkas (SMS), blog dan ceramah-ceramah.

“Isu seperti jenazah terpaksa dikendong untuk dibawa turun, harga sewa beli mahal dan pampasan yang dibayar tidak setimpal dan harga sewa mahal sengaja diputarbelit agar timbul kebencian rakyat terhadap kerajaan.

“Saya mencabar mereka terutama pemimpin Pas yang menyatakan pembinaan Pangsapuri Ladang Gemilang mendatangkan pelbagai masalah kepada penghuni,” katanya.

 Katanya, mereka perlu sedar kerajaan bina pangsapuri itu untuk keselesaan kerana sebelum ini kebanyakan penghuni terpaksa tingggal berhimpit di rumah daif yang dibina di atas tanah milik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

 “Kita bina pangsapuri itu lengkap dengan dua kemudahan lif di mana terdapat satu lif besar dan kecil. “Jika mereka menyatakan jenazah sukar diturunkan dan terpaksa dikendong, itu hanya kenyataan bohong dan penipuan yang sengaja diwujudkan,” katanya.

 Seorang penghuni, Abu Bakar Salleh, 70, ketika ditemui meluahkan rasa terharu apabila berpeluang mendiami rumah kos rendah itu setelah sekian lama tinggal di Kampung Ladang Tok Pelam, hampir 40 tahun lalu.

 Katanya, selama tempoh itu, dia dan keluarga terpaksa tinggal di atas tanah milik kerajaan di kampung berkenaan sebelum diberi tinggal di Pangsapuri Ladang Gemilang.

 “Walaupun terpaksa menyewa RM300 sebulan, dia bersama isteri serta dua orang cucu tetap gembira dan bersyukur kerana berpeluang tinggal di kediaman yang lebih selesa,” katanya.

Bagi Mahaimi Ismail, 37, pula, peluang tinggal di pangsapuri itu sekurang-kurangnya menjadi pengubat impiannya sekeluarga untuk tinggal di rumah baru yang lebih selesa.

“Sungguh pun berbeza dengan sebelumnya yang ‘tinggal percuma’ di Kampung Ladang Mengabang di sini sejak kecil lagi, dia tetap berterima kasih kepada kerajaan negeri yang menyediakan kemudahan itu.

“Sudah lama kami sekeluarga menunggu sebuah kediaman baru yang lebih selesa dan hari ini terbukti, tak lama lagi kami akan pindah ke rumah sewa baru, terima kasih kepada kerajaan negeri,” katanya yang mempunyai dua orang anak.

Seorang lagi penghuni, Ngah @ Awang Salleh, 73, turut terharu atas keprihatinan kerajaan negeri menyediakan kemudahan kediaman yang jauh lebih baik kepadanya sekeluarga.

 

16 November 2012

Umat Islam perlu jadi contoh – mb

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mahu umat Islam di negeri ini menjadi contoh kepada penganut agama lain dengan cara menghayati ajaran Islam yang mengutamakan perpaduan dan tidak berbalah sesama sendiri.Beliau mahu umat Islam mengamalkan hidup sederhana dan mengikuti sunnah Rasulullah s.a.w.

“Dengan mengamalkan cara hidup yang sederhana kita harap masyarakat negeri ini akan hidup dalam keadaan aman dan damai,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian Masjid Khalifah, Taman Jaya, hari ini.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat pada majlis itu dan menyempurnakan perasmiannya.

Hadir sama Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Kazan Che Mat; ketua-ketua jabatan dan pembesar negeri.

Masjid berharga RM4 juta itu pada asalnya sebuah surau, tetapi dinaiktaraf menjadi masjid bagi menampung keperluan jemaah di kawasan berkenaan. Masjid yang mampu menampung 1,000 jemaah itu merupakan antara 131 buah masjid yang terdapat di daerah Kuala Terengganu.

 

Sultan Terengganu menitahkan agar peranan dan imej masjid dipulih

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin menitahkan agar peranan dan imej masjid dipulihkan semula bagi menjadikan rumah ibadat itu institusi yang bersih dan indah serta berperanan sebagai penggerak utama dalam proses perubahan sikap ummah bagi mendidik masyarakat yang wasatiyyah.Sehubungan itu, baginda tidak mahu masjid-masjid di negeri ini bertukar menjadi simbol perbualan negatif seperti persekitaran yang kotor, tidak terurus, tiada pengunjung dan tiada pengajaran agama kepada anak mukim.


“Bersempena sambutan Maal Hijrah dan perasmian masjid ini, adalah menjadi tanggungjawab setiap umat Islam untuk memelihara imej masjid sebagai Rumah Allah yang mulia dan suci,” titah baginda sewaktu menyampaikan titah ucapan perasmian Masjid Khalifah, Taman Jaya, hari ini.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Kazan Che Mat; ketua-ketua jabatan dan pembesar negeri.

Sultan Mizan bertitah masjid merupakan lambang kesatuan dan perpaduan di mana ia mengatasi perbezaan yang berasaskan bangsa, bahasa, ideologi dan warna kulit.

“Beta berharap seluruh rakyat Negeri Terengganu Darul Iman ini mematuhi dan menghayati apa yang telah diajar oleh Rasulullah s.a.w mengenai peranan dan fungsi masjid itu sendiri,” titah baginda.


Seramai 66 pelajar Sekolah Menengah Imtiaz Melaka lawat BesutOleh: Mohammad Ishak 

Kejayaan yang diperolehi pelajar Sekolah Menengah Imtiaz Besut dalam pelbagai bidang mendorong rakannya dari SM Imtiaz Melaka memilih daerah Besut untuk dikunjungi sebagai program lawatan bermaklumat sambil menyertai kem pendidikan.

Program dua hari itu bertujuan menyuntik semangat pelajar SM Imtiaz Melaka untuk mencontohi kejayaan yang dicapai oleh SM Imtiaz Besut.

Pelajar terbabit di tempatkan di bekas sekolah Imtiaz Kampung Raja dan diberi bimbingan oleh penceramah khas yang diundang khas.

Menerusi program itu pelajar juga menyertai beberapa aca khas termasuk sembahyang dhuha, doa awal tahun dan sarapan pagi yang diadakan di kediaman Pengerusi MARA, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih.

Dalam perkmbangan Idris berkata, MARA merancang untuk memperluaskan konsep pembelajaran berasaskan Ulul Albab di MRSM terpilih.

Katanya, ketika ini tiga MRSM iaitu Kota Putera, Gemenceh dan Kepala Batas dijadikan MRSM Ulul Albab yang diberkenalkan tigab tahun lalu.

Menurutnya, pada masa ini ada 81 MRSM di seluruh negara dan hanya MRSM berpotensi sahaja akan dijadikan Ulul Albab.

TMT perlu kerjasama semua pihak

Oleh; Esah Abdullah

Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) bersedia menggalas tanggungjawab yang diberikan oleh pihak kerajaan negeri untuk bersama-sama menjayakan program Tahun Melawat Terengganu (TMT) pada 2013.
 Pengerusinya, Haji Wan Supian Dato’ Wan Ishak berkata, pihaknya bersedia memain peranan dan merealisasikan apa saja tugas yang diberikan kerajaan dan akan memastikan TMT berjalan lancar.

“Saya berharap pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang ramai perlu berganding bahu bersama kerajaan bagi memastikan program yang dirancang berjalan lancar,” katanya.

Katanya, inisiatif kerajaan mewujudkan Payang Walk merupakan satu produk baru pelancongan di negeri ini kerana ia bakal menempatkan pelbagai aktiviti di pentas kebudayaan seperti mak yong, rodat, wayang kulit dan sebagainya turut diadakan jualan barangan kraf, kuih muih, laman seni , kios minuman dan river cruise.

“Saya yakin semua perancangan ini menjadi kenyataan dan tiada lagi kedengaran rungutan dari pelancong luar yang menginap di sini, kerana aktiviti pada waktu malam terisi dengan adanya Payang Walk,” katanya.

Sehubungan itu, sempena TMT sebanyak 33 acara utama dan sampingan tercatat dalam Kalendar Pelancongan Negeri dan mensasarkan empat juta pelancong asing dan domestik akan datang ke negeri ini.

Hijrah tidak berlaku jika tidak bersedia

 Oleh: Suriati Ali

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said memberitahu hijrah tidak akan terjadi sekiranya umat Islam belum bersedia mengorbankan tabiat buruk kepada sifat lebih mulia dan berakhlak .

 “Kita juga tidak boleh terlalu mengejar dunia sehingga mengabaikan akhirat, begitu juga sebaliknya, apapun biarlah seimbang.

 “Sebagai contoh, tidak mahu berkahwin kerana ada yang menganggap perkahwinan itu hanyalah mainan dunia sehingga boleh melalaikan tanggungjawab kepada pencipta,” katanya ketika berucap Majlis Sambutan Maal Hijrah peringkat Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis itu yang turut dihadiri Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Saleh.

Sambutan Maal Hijrah yang bertemakan `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah kepada Dato’ Ismail Ali dan Tokoh Keluarga Mithali pula, Haji Mohd Ismail, 74 bersama pasangannya Teh @ Mariam Abdullah, 70 dari Kampung Pak Madah, Marang.

Manakala Tokoh Saudara Kita dianugerahkan kepada Mohd Ridzuan Ang Abdullah; anugerah Masjid Mukim terbaik (Masjid Kampung Bukit Chempaka) dan Masjid Kerajaan Terbaik dimenangi Masjid Bukit Payong.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, kerajaan negeri meluluskan kenaikan imbuhan jurumandi mayat daripada RM60 kepada RM100, manakala imbuhan kepada pembantunya pula daripada RM30 kepada RM60.

“Pendekatan seumpama ini mampu mendorong individu lain untuk turut mendalami ilmu berkaitan pengurusan jenazah,” katanya

 

PSP tawar khidmat nasihat percuma

Oleh: Suriati Ali

Pusat Sehenti Peladang (PSP) sedia membantu jika petani, peladang dan peternak di Terengganu ingin mendapat khidmat nasihat secara percuma berkaitan tanaman dan ternakan milik mereka.

 Pelbagai perkara boleh dirujuk kepada pegawai bertauliah dan berpengalaman yang sedia berkhidmat di empat cawangan PSP iaitu di Pulau Serai, Dungun; Kampung (Kg) Tok Has, Seberang Jertih; Telaga Mengkudu, Bukit Payung dan Kg Kedai Tepoh, Tepoh.

 PSP yang diwujudkan melalui syarikat Natural Greencare Corporation (NGC) Sdn Bhd itu turut menjalankan kajian dan penyelidikan mengenai daun serta tanah; menjual pelbagai kelengkapan pertanian, makanan haiwan dan baja organik berjenama Nature Grow.

Pengurus Besar Wilayah Terengganu/Kelantan syarikat itu, Encik Zainuddin Yusof, berkata PSP yang ditubuhkan awal 2005 kini memiliki hampir 5,000 ahli dan pelanggan tetap.

 Katanya, mereka mengakui gemar berurusan di PSP kerana bukan saja mudah memperoleh produk yang diperlukan malah menjadi tempat rujukan setiap kali mempunyai masalah mengenai tanaman.

 “Produk paling digemari adalah baja organik Nature Grow yang dihasilkan menggunakan sisa buangan kacang soya dan bahan kimia dibenarkan.

 “Baja organik ini mempunyai pelbagai kelebihan, antaranya menggalakkan sistem akar, meningkatkan daya tahan pokok, menyuburkan tanaman berbunga dan berbuah,” katanya.

Menurutnya, sebagai contoh, dalam kontek pembajaan tanaman padi, baja jenama itu mampu meningkatkan hasil padi 8 hingga 10 tan metrik sehektar.

 “Apabila perkara itu berlaku secara tidak langsung dapat membantu hasrat kerajaan untuk meningkatkan pendapatan dan seterusnya membasmi kemiskinan golongan petani.

“Pihak berkaitan tidak perlu ragu atau bimbang dengan perkhidmatan dan produk yang ditawarkan PSP kerana dijamin berkualiti dan bermutu tinggi.

“Pegawai yang dilantik sedia membantu serta turun padang, jika pelanggan mempunyai masalah berkaitan penjagaan dan membaja tanaman,” katanya.

Encik Zainuddin berkata, pelbagai pendekatan dijalankan NGC semata-mata mahu memperkenalkan PSP kepada masyarakat termasuk menyertai ekspo anjuran kerajaan Terengganu.

 Katanya, pihaknya bercadang untuk terus melebarkan syarikat perniagaan NGC kepada skop lebih meluas di mana PSP turut dijadikan sebagai lokasi penempatan dan pengumpulan hasil getah, kelapa sawit , sayuran dan buah-buahan.

 “Apabila dilaksanakan kelak, pekebun atau petani boleh menjual kepada PSP sebelu ia dipasarkan pemborong utama ,” katanya.

 

JKNT kenalpasti lokaliti bermasalah bagi tangani denggi

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) mengenalpasti kawasan bermasalah denggi di setiap daerah dengan melihat kepada kejadian kes denggi, penemuan tempat pembiakan aedes yang banyak serta tahap kebersihan persekitaran di setiap kawasan sebagai aktiviti utama bagi menangani masalah denggi menerusi Pelan Tindakan Pencegahan dan Kawalan Denggi Khas.

Pelan tindakan yang dilaksanakan dalam tempoh dua bulan sehingga Disember ini mengikut daerah disediakan berdasarkan masalah denggi yang dikesan berlaku di setiap daerah seluruh Terengganu.

Pengarah JKNT, Dr Anwa Sulaiman, berkata pelan dipantau secara terperinci oleh Pihak Vektor negeri yang memfokuskan lokaliti yang bermasalah denggi di seluruh daerah dengan merencanakan serta melaksanakan aktiviti-aktiviti kawalan dan pencegahan secara berkesan.

“Aktiviti lain termasuk meningkatkan keberkesanan pemeriksaan aedes terutama di kawasan bermasalah denggi dengan pemantauan pegawai penyelia daerah atau negeri mengikut jadual yang telah disediakan, gotong-royong di kawasan yang bermasalah denggi dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan (PBT) dan masyarakat setempat.

“JKNT turut mnjalankan semburan pencegahan di kawasan yang terdapat banyak pembiakan aedes setelah gotong-royong dilaksanakan, selain aktiviti pemusnahan jentik-jentik aedes (Larvaciding) dijalankan terutama di kawasan berpotensi pembiakan aedes seperti di ladang-ladang atau kebun-kebun yang sukar dilakukan proses pembersihan di mana aktiviti ini boleh mengawal kewujudan nyamuk aedes dewasa sehingga tiga bulan,” katanya dalam satu kenyatan kepada media, baru-baru ini.

Dr Anwa berkata, pihaknya turut meningkatkan aktiviti promosi kesihatan tentang kepentingan menjaga kebersihan persekitaran dengan menyediakan bunting, poster, pondok-pondok informasi serta mengadakan pameran-pameran dan ceramah denggi sebagai usaha menyedarkan orang ramai mengenai masalah itu.

Selain itu, beliau berkata JKNT juga meningkatkan aktiviti penguatkuasaan aedes di seluruh negeri Terengganu.

“Sehingga 3 November lalu, jabatan kami melakukan pemeriksaan pembiakan jentik-jentik aedes ke 165,014 unit pelbagai kategori premis di seluruh negeri Terengganu, di mana 1,021 (0.62 peratus ) premis didapati positif aedes.

“Dalam pemeriksaan itu, semua premis yang didapati positif pembiakan aedes telah dikompaun sebanyak RM500 setiap premis mengikut Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 (pindaan 2000),” katanya.

Beliau berkata, sepanjang operasi itu, sebanyak 8,675 amaran atau notis pembersihan juga dikeluarkan terhadap premis yang didapati tidak menjaga kebersihan.

 

15 November 2012

Sultan Mizan berkenan berangkat ke Majlis Pelancaran Sambutan Maal Hijrah

Oleh: Suriati Ali

 Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Pelancaran Sambutan Maal Hijrah peringkat Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.Keberangkatan baginda disambut, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.


 Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Salleh.

Sambutan Maal Hijrah yang bertemakan `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu turut diserikan dengan bacaan ayat suci al-Quran oleh qariah jemputan dan diikuti dengan ucapan Menteri Besar.

Baginda Tuanku Mizan seterusnya menyampaikan titah ucapan dan melancarkan sambutan Maal Hijrah.


Majlis kemudiannya disusuli dengan persembahan nasyid dan penyampaian anugerah kepada Tokoh Maal Hijrah serta pelbagai anugerah bersempena kedatangan hari penting dalam sejarah Islam itu.

Tokoh Maal Hijrah kepada Dato’ Ismail Ali dan Tokoh Keluarga Mithali pula, Haji Mohd Ismail, 74 bersama pasangannya Teh @ Mariam Abdullah, 70 dari Kampung Pak Madah.Manakala Tokoh Saudara Kita dianugerahkan kepada Mohd Ridzuan Ang Abdullah; anugerah Masjid Mukim terbaik (Masjid Kampung Bukit Chempaka) dan Masjid Kerajaan Terbaik dimenangi Masjid Bukit Payong. 
Larangan ceramah agama tanpa tauliah

Oleh: Suriati Ali

 Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin melarang mana-mana pihak di Terengganu menganjur atau mengadakan ceramah agama tanpa tauliah semata-mata mahu menjamin kesucian agama Islam. Bagintah bertitah, pada masa sama, larangan itu mampu mengawal kestabilan negara dari elemen tidak sihat dan kecelaruan fakta di kalangan rakyat terutama umat Islam.

 “Beta juga berhasrat melihat program keagamaan dan aktiviti pengajaran agama Islam di negeri ini dapat disemarakkan dan dipergiatkan terutama di masjid dan surau dalam usaha membendung gejala buruk dan kemerosotan akhlak masyarakat masa kini.

“Oleh itu, beta menyeru seluruh rakyat supaya bersatu padu, berganding bahu dan bekerjasama untuk memastikan negara terus maju, aman dan harmoni,” titah baginda pada Majlis Pelancaran Sambutan Maal Hijrah peringkat Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini. Keberangkatan baginda disambut, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

 Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Saleh.

 Sambutan Maal Hijrah yang bertemakan `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ itu menganugerahkan Tokoh Maal Hijrah kepada Dato’ Ismail Ali dan Tokoh Keluarga Mithali pula, Haji Mohd Ismail, 74 bersama pasangannya Teh @ Mariam Abdullah, 70 dari Kampung Pak Madah, Marang.

Manakala Tokoh Saudara Kita dianugerahkan kepada Mohd Ridzuan Ang Abdullah; anugerah Masjid Mukim terbaik (Masjid Kampung Bukit Chempaka) dan Masjid Kerajaan Terbaik dimenangi Masjid Bukit Payong.

 Titah baginda, sesungguhnya Malaysia adalah bumi bertuah dan dilimpahi nikmat keamanan dan kemakmuran walaupun dunia kini dilanda pelbagai kemelut politik dan ekonomi.

 “Justeru, tema sambutan Maal Hijrah pada kali ini, `Wassatiyah Tonggak Kesatuan Ummah’ sangat sesuai dan perlu dihayati bersama.

“Beta percaya tema ini akan menyumbang kea rah penyelesaian sesuatu pertikaian da membawa kepada keamanan manusia seluruhnya.

 “Hijrah bukan bermaksud rehat tetapi untuk meneruskan perjuangan dakwah, kerja keras dan berkorban demi kebaikan ummah,” katanya.

 
IPGKDRI adakan misi kemanusiaan

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 27 guru pelatih termasuk empat pensyarah Institut Pendidikan Guru Kampus Dato’ Razali Ismail (IPGKDRI) Kuala Terengganu akan mengadakan program Misi Kemanusiaan – Dana Kemboja 2012 selama enam hari mulai 18 November ini.

Program yang bertemakan ` Kemanusian Penyelamat Kesejahteraan Sejagat’ adalah untuk membantu pendidikan di Kemboja serta menyalurkan sumbangan bagi membina bilik darjah (kelas) yang akan dikenali Akademi Imam Syafei-Dana Kemboja di Kampot Phnom Penh.

Pensyarah Penasihat program, Puan Anisah Harun berkata, program yang julung kali diadakan itu adalah untuk memupuk nilai prihatin dan kasih sayang kalangan pelatih di samping membantu masyarakat Islam di Kemboja khususnya dalam bidang pendidikan.

Katanya, program itu juga menjadi medan latihan dan praktikal kepada pelatih dalam usaha memupuk nilai-nilai murni kemanusian serta mempelajari pengurusan aktiviti antarabangsa sejajar dengan peranan mereka sebagai bakal pendidik.

Beliau juga berharap, program yang berorentasikan antarabangsa itu dapat menimba pengalaman luas sekaligus berpeluang melakukan khidmat sosial kepada manusia lain terutama masyarakat Islam yang kurang berkemampuan

``Sepanjang enam hari berada di negara itu peserta akan bergotong royong membina bilik darjah di samping mengadakan aktiviti menziarah keluarga miskin dan menyampaikan sumbangan,

Selain itu turut mengadakan aktiviti sukaneka bersama penduduk setempat dan majlis dialog bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas mengenai masyarakat di situ,’’ katanya.

 

Isu Jambatan Sungai Pinang tertangguh selesai

Oleh: Aida Abd Rahman

Isu jambatan Sungai Pinang, Kemaman yang terbelangkai sejak tujuh tahun lalu akhirnya selesai apabila infrastruktur awam itu akan disiapkan tidak lama lagi.

Kerja menaiktaraf jambatan utama yang menghubungkan lebih 20,000 penduduk dari beberapa kampung termasuk Kampung Binjai dan Air Putih dengan Bandar Cukai itu melibatkan peruntukan kira-kira RM8 juta.

Ahli Dewan undangan Negeri (Adun) Air Putih, Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, berkata selepas tertangguh sekian lama, jambatan yang amat penting bagi kegunaan penduduk sekitar serta pengguna jalan raya yang melalui Bandar Cukai itu dapat diteruskan semula selepas mendapat peruntukan daripada Kerajaan Pusat.

 “Projek menyiapkan jambatan yang tertangguh dan menjadi rungutan ramai penduduk itu akhirnya dapat dijalankan semula selepas Kerajaan Pusat menyediakan peruntukan bagi tujuan itu.

“Terima kasih kepada Kerajaan Pusat dan juga kerajaan negeri yang menyelesaikan pemasalahan dan isu melibatkan kepentingan penduduk di DUN ini,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, jambatan itu dijangka mengambil masa dua tahun dibangunkan sebelum dapat digunakan pada akhir 2014.

Jambatan berkenaan sebelum ini dibina terlalu rendah yang menyebabkan ditelenggami air apabila banjir melanda kawasan itu.

 

Pelatih PLKN dibenar berpolitik


Abdul Hadi bersama pelatih PLKN Saujana Jabi.

Oleh: Mohammad Ishak 

Modul baru yang diperkenalkan Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) yang mendedahkan pelatih dengan kewarganegaraan bertujuan memberi mereka menyertai aktiviti politik sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memberi kefaham kepada golongan berkenaan.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara,Dato’ Abdul Hadi Awang berkata, mudul berkenaan juga bagi mempastikan pelatih belajar menjadi pemimpin selain mengenali apa itu politik.

Bagaimanapun, beliau menegaskan kebenaran berpolitik hanya bagi dalaman dan bukan seperti berpolitik di luar kem.

Katanya, pilihan raya yang diadakan di 18 pusat latihan PLKN seluruh negara yang pertama kali diadakan baru-baru ini sebahagian percubaan untuk melahirkan golongan pelatih yang mahir dalam politik dalaman.

“Kejayaan itu membolehkan PLKN mengadakan pilihan raya berikutnya pada tahun hadapan membabitkan 81 PLKN seluruh negara,” katanya.

Abdul Hadi berkata demikian ketika melakukan lawatan pertama ke PLKN Saujana, Jabi, yang mulka beroperasi pada September lalu.

Menurutnya, pada pilihan raya yang diadakan tahun depan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan dua parti untuk bertanding bagi memilih pemimpin dikalangan pelatih.

 Abdul Hadi berkata, sistem berpolitik di dalam kem PLKN tidak sama dengan cara berpolitik di luar kem kerana ia hanya untuk melatih pelajar bagaimana amalan demokrasi yang dijalankan di negara ini.

14 November 2012

Tasik Kenyir antara produk pelancongan alternatif

Oleh: Noraini Jusoh

Usaha kerajaan negeri dalam memberi tumpuan terhadap pembangunan Tasik Kenyir dilihat mampu meningkatkan kehadiran pelawat dan pelancong ke Terengganu sempena penganjuran Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said berkata, Tasik Kenyir mampu menjadi lokasi alternatif tumpuan pelancong terutamanya pada penghujung tahun.

“Kebiasaannya aktiviti pelancongan pulau akan terhenti seketika pada waktu tersebut disebabkan musim tengkujuh yang kebiasaannya melanda kawasan pantai timur.

"Justeru, kita memilih Tasik Kenyir sebagai produk sedia ada yang akan diberi nilai tambah agar ia menjadi lokasi pelancongan alternatif buat pengunjung terutama yang ingin meneroka khazanah alam semulajadi,” ujarnya.

 Katanya, Tasik Kenyir yang sememangnya kaya dengan pelbagai khazanah alam semulajadi membolehkan pelbagai aktiviti diadakan disana tanpa diganggu faktor lain seperti musim tengkujuh.

“Cadangan kepada kerajaan negeri agar menambah dan melepaskan spesis ikan yang cepat membiak telah dibuat dalam usaha menarik pelancong terutama kaki pancing datang ke Tasik Kenyir,” katanya kepada sidang media selepas majlis perasmian penutup dan penyampaian sijil seminar pembangunan pakej-pakej pelancongan sempena TMT 2013, baru-baru ini.

 Katanya, diharap dengan kerjasama semua pihak terutamanya yang terlibat dalam sektor pelancongan dalam memberi nilai tambah mampu menjadikan Tasik Kenyir sebagai salah satu destinasi pilihan utama pelancong yang datang ke negeri ini pada masa akan datang.

 

Pinjaman pelajar sertai perhimpunan Bersih ditarik balik

Yayasan Terengganu (YT) menyambung semula pinjaman pengajian seorang pelajar di Universiti Al-Azhar setelah ditahan menyertai perhimpunan Bersih dan Adil (Bersih 2.0) di Dataran Hayyu Asyier, Kaherah, Mesir tahun lepas.

 Ketua Penolong Pengarah Tajaan Pelajar YT Mohd Razali Mahmud berkata Muhamad Hasyim Che Ngah, 21, telah membuat pengakuan dan rayuan mengenai penglibatan beliau dalam perhimpunan itu.

 "Jadi bagi menentukan nasibnya, kita bawa kesnya ke mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Terengganu yang bersidang pada 8 Oktober lalu.


"Lembaga itu dalam keputusannya bersetuju untuk menyambung semula pinjaman pelajar berkenaan setelah ditamatkan apabila dia didapati terlibat dalam himpunan berkenaan tahun lepas," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

 Muhamad Hasyim, 21, pelajar tahun tiga jurusan perubatan Universiti Al-Azhar adalah antara sembilan pelajar anak Terengganu yang terlibat dengan perhimpunan itu sebelum masing-masing ditamatkan pinjamannya tahun lepas.

 Beliau adalah salah seorang daripada sembilan pelajar yang terlibat, telah menemui Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said pada 1 Ogos lepas dan membuat pengakuan serta merayu agar pinjamannya disambung semula.

 Mohd Razali berkata semasa pinjamannya diberhentikan pada Mac lalu, Muhamad Hasyim telah membelanjakan sebanyak RM170,000 daripada RM301,144 yang diluluskan YT sebelum itu.

 Katanya kini pelajar berkenaan meneruskan pengajian enam tahunnya di bidang perubatan di universiti berkenaan- BernamaPPSPPA anjur Larian Kitar Semula

Oleh: Suriati Ali

 Lebih 5,000 peserta dijangka menyertai Larian Jom! Kitar Semula dan Habitat 2012 bertempat di Dataran Teratai, Batu Burok, Kuala Terengganu pada 17 November ini.

 Larian anjuran Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam Negeri (PPSPPA) itu melibatkan murid sekolah dan warga emas dengan 10 kategori dipertandingkan dan jarak larian antara tiga hingga 10 kilometer.

 Pengarah PPSPPA, Puan Fatimah Ahmad berkata, kejohanan yang diadakan serentak di seluruh negara merupakan acara julung kali diadakan di negeri ini.


 Katanya, pendekatan itu mampu membudayakan amalan kitar semula di kalangan masyarakat setempat seterusnya mengamalkan amalan gaya hidup sihat rakyat di Terengganu.

 Menurutnya, seramai 5,000 peserta dijangka akan mengambil bahagian melibatkan murid sekolah dan warga emas dengan 10 kategori dipertandingkan dengan jarak larian antara tiga hingga 10 kilometer.

 “Alhamdulilah penyertaan yang diterima amat mengalakkan dan kami yakin sasaran awal 5,000 penyertaan mampu direalisasikan menjelang kejohanan itu nanti,” katanya.

 Puan Fatimah, berkata elain Terengganu, lokasi lain bagi kejohanan larian itu turut diadakan di Johor, Kelantan, Pahang, Perlis, Wilayah Persekutuan, Melaka dan Negeri Sembilan.

 "Setiap peserta akan dibekalkan dengan sehelai baju-T, minuman dan sijil penyertaan, manakala hadiah wang tunai akan disediakan kepada pemenang tempat pertama hingga ketiga bagi setiap kategori,” katanya.

 “Pihak penganjur turut menyediakan hadiah cabutan bertuah dengan hadiah utama sebuah motosikal sepanjang kejohanan itu berlangsung,” katanya.

 Justeru, orang ramai yang ingin mendapakan maklumat lanjut berhubung larian ini boleh menghubungi talian 09-6310034 bermula jam 8 pagi hingga 5 petang atau layari laman web www.ppsppa.gov.my.

 Untuk rekod Terengganu merupakan negeri paling tinggi yang berjaya mencatatkan rekod jumlah kutipan barangan kitar semula dengan 240,041 kilogram bersamaan RM69,460 hasil kutipan dalam usaha mencapai sasaran 22 peratus kitar semula sisa pepejal menjelang 2020.

 

JKNT giat atur kempen cegah denggi

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) merekodkan sejumlah 663 kes melibatkan 618 demam denggi dan 45 kes demam denggi berdarah dilaporkan di seluruh Terengganu sejak Januari hingga 3 November lalu.

Jumlah itu meningkat 18.4 peratus berbanding 560 kes dengan 462 kes demam denggi dan 98 kes demam denggi berdarah bagi tempoh yang sama pada tahun lalu.

Pengarah JKNT, Dr Anwa Sulaiman, berkata pihaknya memberi tumpuan serius terhadap peningkatan kes denggi di seluruh negeri sepanjang tahun ini dengan mengatur pelbagai inisiatif dan usaha pencegahan menerusi Kempen Kebersihan Cegah Denggi.

“Enam daerah menunjukkan trend peningkatan kes di mana Besut (110.9 peratus), Kemaman (51.8 peratus), Setiu (42.9 peratus), Marang (tujuh peratus) dan Kuala Terengganu serta Hulu Terengganu, masing-masing dua peratus.

“Hanya Dungun sahaja menunjukkan penurunan sebanyak 2.1 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu,” katanya dalam satu kenyataan kepada media, baru-baru ini.

Dr Anwa berkata, pihaknya mengatur pelbagai tindakan bagi mengatasi masalah itu termasuk menyediakan Pelan Tindakan Pencegahan dan Kawalan Denggi Khas bulan Oktober hingga Disember ini di seluruh Terengganu mengikut daerah.

Katanya, pelan tindakan ini disediakan berdasarkan masalah sebenar di daerah masing-masing dan pelaksanaan pelan ini dipantau secara terperinci oleh Pihak Vektor negeri.

 “Fokus diberikan kepada lokaliti yang bermasalah denggi di daerah dengan merencanakan serta melaksanakan aktiviti kawalan serta pencegahan secara berkesan.

 “Tindakan lain JKNT bagi mengatasi masalah denggi seperti mengadakan Kempen Gotong-royong di semua kemudahan kesihatan di negeri Terengganu yang mana dijalankan sebanyak empat kali sepanjang tahun ini,” katanya.

Menurutnya, JKNT turut mengedarkan hebahan dan peringatan kepada Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu bagi menjalankan pemeriksaan dan pemusnahan tempat pembiakan nyamuk aedes di sekolah khususnya sempena cuti sekolah tidak lama lagi.

Katanya, pihaknya turut mengadakan pondok informasi denggi di tempat strategik, mengedarkan teks hebahan `Alert Denggi’ di masjid daerah, hebahan menerusi media dan perkongsian maklumat dengan klinik swasta, sekolah, pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, pejabat daerah dan jabatan yang berkaitan mengenai kes denggi serta langkah pencegahannya.

 

Tuanku Mizan berangkat rasmi sambutan Maal Hijrah esok

Oleh: Aida Abd Rahman

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Terengganu Tahun 1434 Hijrah/2012 Masehi, di Dewan Besar Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, kira-kira jam 9 pagi, esok (15 November).

Turut berangkat, Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah. Hadir sama mengiringi baginda, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri serta pegawai kanan kerajaan negeri.

Sambutan Maal Hijrah pada kali ini membawa tema `Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah’ akan diserikan dengan bacaan ayat suci al-Quran oleh qari jemputan dan diikuti dengan ucapan Menteri Besar.

Sebaik selesai ucapan Dato’ Seri Haji Ahmad, Baginda Tuanku Mizan seterusnya menyampaikan titah ucapan seterusnya melancarkan sambutan Maal Hijrah kali ini.

Majlis kemudiannya disusuli dengan persembahan nasyid dan penyampaian anugerah kepada Tokoh Maal Hijrah serta pelbagai anugerah bersempena kedatangan hari penting dalam sejarah Islam itu.

Sebelum itu, kira-kira jam 5.30 petang ini, Menteri Besar dijadualkan akan ke Majlis Sambutan Ambang Maal Hijrah di Masjid Sultan Mahmud, Kuala Berang, Hulu Terengganu.

Penceramah terkenal, Ustaz Syed Nur Hisham Tuan Padang akan menyampaikan Bicara Khas Maal Hijrah yang turut disertai jemaah sekitar.

Selesai doa akhir tahun, jemaah akan menunaikan solat maghrib berjemaah dan diikuti doa awal tahun, solat hajat dan bacaan Yasin serta al-Quran.

Menteri Besar kemudiannya turut menyampaikan ucapan khas sempena sambutan Maal Hijrah 1434 Hijrah/ 2012 Masehi.


PTPTN buka cawangan di Terengganu

Oleh; Esah Abdullah

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kini mempunyai cawangan di negeri Terengganu dan beroperasi di Tingkat 1 dan 2, Dataran Emas di Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu.

Pengurusnya, Encik Muhammad Muhsin Abdul Rahman berkata, pejabat PTPTN negeri telah mula beroperasi pada 11 September lalu dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada rakyat di negeri ini.

Menurutnya, antara perkhidmatan yang disediakan adalah termasuk urusan pembiayaan pendidikan, bayaran balik pembiayaan dan juga pembukaan akaun atau penambahan deposit Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i).

 “Sehubungan itu, orang ramai boleh membuat sebarang urusan berkaitan di pejabat PTPTN pada waktu pejabat, iaitu pada hari Ahad hingga Rabu bermula pada jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang manakala pada hari Khamis bermula 8.30 pagi hingga 3.30 petang,” katanya.

 

13 November 2012

LKIM peruntuk RM100 juta bina rumah nelayan.

Oleh: Mohammad Ishak 

Kerajaan menerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) sedang membina dan membaiki kira-kira 10,000 buah rumah nelayan di seluruh negara membabitkan kos sebanyak RM100 juta.

Ketua Pengarah LKIM, Datuk Mohd Khazin Hamzah, berkata perbelanjaan daripada peruntukkan Bajet 2012 itu meliputi sebahagian daripada peruntukkan yang diluluskan bagi menaik taraf golongan nelayan.

"Sebanyak RM200 juta baki peruntukan itu akan digunakan untuk tujuan sama pada tahun ini dan awal tahun depan bagi memastikan lebih ramai nelayan yang tidak berkemampuan dapat menikmati kemudahan itu." katanya.

 Menurutnyam LKIM juga akan menawarkan kemudahan berkenaan kepada nelayan sungai di seluruh negara yang memerlukan rumah atau untuk membaiki rumah mereka yang usang dengan memohon kepada LKIM, melalui persatuan nelayan kawasan,

Mohd Khazin berkata, elaun sara hidup sebanyak RM200 yang sebelum ini dimasukkan setiap bulan ke dalam akaun bank nelayan, akan dibayar secara tunai mulai Oktober hingga Disember depan.

“Pembayaran secara tunai membabitkan peruntukkan RM12 juta kepada seramai 60,000 nelayan di seluruh negara itu akan dilakukan LKIM,” katanya. .

Beliau berkata, kerajaan tidak pernah meminggirkan nasib golongan nelayan sebaliknya Perdana Menteri amat prihatin kepada nelayan negara ini.