Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

24 March 2012

HUTeC perkasa pendidikan Hulu Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Terengganu menggerakkan usaha terancang melalui Projek Hulu Terengganu Cemerlang 2012 (HUTeC-2012) bagi memperkasakan pendidikan daerah pedalaman ini seiring dengan perkembangan arus perdana.

Penyelaras projek, Mohd. Yuseri Che Din memberitahu, HUTeC yang melibatkan perkongsian pintar dengan pelbagai pihak bakal dilancarkan esok dan menyasarkan kecemerlangan kokurikulum dan sahsiah diri merangkumi semua aspek jasmani dan rohani.

"HUTeC-2012 merupakan lontaran idea Pegawai Pelajaran Daerah, Shafruddin Ali Husin yang cuba menggerakkan arus perubahan dengan lebih berkesan ke arah mencetuskan tradisi kecemerlangan dalam pendidikan di daerah ini," katanya semalam.

Katanya, projek itu turut berlandaskan 26 Petunjuk Prestasi Utama (KPI) merangkumi pembentukan sahsiah para guru dan pelajar, kecemerlangan dalam bidang koakademik, Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) melalui Bai'ah sekolah menengah dan rendah di samping program Literasi dan Numerasi (LINUS).

Selain itu katanya, ia juga melibatkan penggunaan ICT secara menyeluruh, penghayatan dalam bidang keagamaan, penyelenggaraan projek pembangunan secara pintar dan peningkatan profesionalisme warga pendidik.

"Harapan itu tidak mustahil dicapai sekiranya mendapat sokongan seluruh warga pendidik dan pelajar bersama penyertaan menyeluruh pihak lain termasuk ibu bapa, agensi kerajaan dan swasta, institusi pendidikan, wakil rakyat, pemimpin masyarakat dan orang perseorangan," ujarnya.

Katanya, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB. Mohd. Nor Othman akan menyempurnakan pelancaran projek selain turut memberikan peruntukan khas bagi menguruskan HUTeC-2012 dengan harapan ia menjadi nadi kebangkitan Hulu Terengganu dalam pelbagai bidang.


Sultan Mizan rasmi Masjid Al-Firdaus Kampung Alor Lik

Oleh FAUZI MOHD

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan Masjid Kampung Alor Lik di Setiu dan masjid itu kemudian secara rasmi diberi nama Masjid Al-Firdaus.

Keberangkatan baginda diiringi Tengku Seri Temenggung, Dato’ Seri Tengku Baharuddin Ibni Sultan Mahmud dan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha’ari Idris.

Baginda kemudian turut menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan sebelum menghadiri majlis santapan diraja yang turut dihadiri para jemaah dan penduduk sekitar.

Sultan Mizan dalam titah ucapan sebelum itu menyeru umat Islam agar mengamalkan hidup bersaudara sebagaimana dituntut agama.

Sehubungan itu, titah baginda jawatankuasa masjid seluruh negeri perlu memainkan perananan dalam memperkukuhkan persaudaraan di kalangan umat Islam.

"Masjid hendaklah dijadikan sebagai tempat masyarakat memupuk persaudaraan dan mendalami ilmu agama," titah baginda pada majlis itu semalam.

Pada majlis itu baginda turut berkenan menyampaikan tauliah kepada pendaftar, jurunikah serta imam masjid mukim bagi Daerah Setiu.

Masjid Al-Firdaus mula dibina pada 2008 dan mula diguna pakai pada 2010 menelan kos RM1.8 juta dan ia mampu menampung 500 jemaah pada satu-satu masa.


Polis Besut anjur majlis tahlil di Masjid Kampung Air Tawar


ADUN Kota Putera Muhammad Pehimi Yusof sedang berucap

Oleh: Mohammad Ishak


Sambutan Hari Polis Ke 205 peringkat daerah Besut tahun ini dimulakan dengan majlis tahlil dan doa selamat yang berlangsung di Masjid Kampung Air Tawar, Kampung Raja,malam tadi.

Majlis yang turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof,Ketua Polis Daerah Besut, Superentandan Kamaruddin Mohd Zakaria serta pegawai kanan pasukan berkenaan.

Selain itu,program itu juga turut dimeriahkahkan dengan kehadiran penduduk tempatan serta anggota polis daerah itu.

Muhammad Pehimi ketika berucap selepas majlis itu gembira dengan sokongan masyarakat terhadap setiap program yang diadakan oleh pihak polis.

Katanya, sesuai dengan tema hari polis tahun ini “Komuniti Sejahtera” pemilihan masjid sebagai pusat aktiviti membabitkan polis dan masyarakat ia diharap dapat menjalin kerjasama erat antara kedua belah pihak.

“Usaha ini juga dapat menjalin semangat persefahaman dan kerjasama dalam usaha kerajaan merapatkan jentera kerajaan dengan rakyat,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Kamaruddin berkata pihaknya puas hati dengan kerjasama penduduk daerah itu terhadap pasukan Polis terutama dalam usaha membanteras jenayah.

Katanya, jawatankuasa Masjid dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselatan Kampung (JKKK) daerah Besut menjadi agensi utama membantu setiap program yang diadakan oleh polis di kawasan masing-masing.Pelaburan besar berhasil

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pelaburan besar kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di bidang pendidikan, menampakkan hasil positif apabila kejayaan negeri ini mengekalkan kedudukan sebagai juara 11 tahun berturut-turut dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), sekaligus mencatatkan nama Terengganu dalam Malaysia Book Of Record (MBOR).

Turut dicatat dalam MBOR ialah kejayaan Kerajaan Terengganu melaksanaan Program e-Book di mana kemudahan berkenaan diagih secara percuma kepada semua murid Tahun Empat hingga Tahun Enam mulai 2009, membantu meningkatkan kecemerlangan pelajar.

Dua berita itu yang amat menggembirakan seluruh warga pendidikan dan rakyat negeri ini, disampaikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang juga Menteri Pelajaran, pada Majlis Perjumpaan Khas Timbalan Perdana Menteri Bersama Penjawat Awam Negeri, Persekutuan dan Guru-Guru di Stadium Negeri, baru-baru ini.

Sewaktu mengulas kejayaan itu, Menteri Besar berkata, pengiktirafan tersebut menguatkan semangat beliau dan saf kepimpinan negeri serta warga pendidik untuk terus mengekalkan kecemerlangan bidang pendidikan di Terengganu.

“Semua kejayaan yang dicapai hari ini adalah hasil usaha semua pihak terutama pelajar, ibu bapa dan guru-guru.

“Pada masa akan datang, kerajaan negeri akan berusaha meningkatkan lagi penggunaan Kelas Maya di semua sekolah seluruh negeri ini supaya turut diiktiraf dalam MBOR ,” katanya.

Kerajaan negeri pimpinan Dato’ Seri Haji Ahmad sentiasa meletakkan keutamaan tertinggi kepada sektor pendidikan. Buktinya, bagi Bajet 2012, sejumlah RM60.3 juta diperuntukkan bagi melaksanakan pelbagai projek dan program dalam sektor tersebut.

Kejayaan besar yang diraih negeri ini di bidang pendidikan dengan mengungguli keputusan semua peperiksaan utama baik di peringkat sekolah rendah, mahu pun sekolah menengah dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini, menyebabkan banyak negeri lain menjadi cemburu.

Justeru itu, pegawai-pegawai Jabatan Pelajaran dari beberapa negeri lain dihantar ke Terengganu untuk ‘berguru’ dengan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, khusus bagi membolehkan mereka turut meningkatkan kecemerlangan bidang pendidikan di negeri masing-masing.

Sebenarnya bukan mudah untuk mencapai kejayaan tersebut dan kejayaan demi kejayaan yang dicapai Negeri Terengganu bukannya datang secara bergolek.

Mengambil iktibar pepatah lama yang menyebut ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’, kerajaan negeri menyediakan kemudahan pembelajaran dan mendidik anak-anak tempatan, sejak dari peringkat pra-sekolah lagi.

Seawal pemerintahannya, Menteri Besar memperkenalkan Program Terengganu Briliant Kids (TB-Kids) yang kini diperluaskan di hampir semua tabika di negeri ini di mana ia memberi manfaat kepada kanak-kanak, terutama mereka yang tidak mampu menumpukan perhatian dalam tempoh yang lama terhadap buku mata pelajaran.


Pembelajaran menggunakan kecanggihan bidang Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT) itu mampu menggandakan daya ingatan kanak-kanak berbanding menghafal dan membaca buku.

Program tersebut yang mempunyai enam subjek iaitu Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Pendidikan Moral dan Jawi turut mendapat pujian para pendidik di dalam dan luar negara.

Hasil kerajaan negeri meperkenalkan Program Pintar al-Quran dan Kelas Fardu Ain (Kafa), hampir 30,000 kanak-kanak berusia antara lima hingga 12 tahun, berjaya khatam al-Quran pada tahun lalu.

Dijangka lebih 30,000 kanak-kanak dalam lingkungan usia sama yang sedang mengikuti kelas tadika Yayasan Islam Terengganu, Kemas, pra-sekolah Jabatan Pelajaran Negeri dan Jabatan Perpaduan, mengikut jejak langkah rakan-rakan mereka pada tahun ini.

Sejak program e-Book diperkenalkan, 92,788 murid telah menerima kemudahan tersebut dan pada masa yang sama tiga sekolah rendah – SK Paya Bunga, SK Kompleks Seberang Takir dan SK Telok Kalong – dipilih menyertai Kelas Maya (Virtual Class).

Sesungguhnya, Terengganu sentiasa dahagakan kejayaan dan lebih banyak lagi kejayaan di bidang pelajaran dan bidang-bidang lain bakal dicipta di masa depan jika kesinambungan pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional (BN) dikekalkan selepas Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.
Remaja, belia perlu sokong BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra

Setiap tahun peruntukan yang besar disediakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk golongan remaja, termasuk bagi membiayai program dan pelbagai kemudahan asas, bagi membolehkan mereka beriadah dan melakukan kegiatan berfaedah.

Tidak kurang daripada RM30 juta disediakan kerajaan negeri pada setiap tahun kepada golongan belia bagi tujuan berkenaan.

Bantuan kewangan disalurkan kerajaan negeri kepada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang melibatkan golongan belia dan remaja, seperti Persatuan Belia 4B, MAYC dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS).

Peruntukan yang besar juga disediakan kerajaan kepada belia berusia antara 18 hingga 40 tahun pada setiap tahun untuk membiayai Dana Remaja di mana mereka yang belum berkahwin menerima RM200 seorang.

Kira-kira 85,000 belia di seluruh Terengganu dijangka menerima Dana Remaja pada awal bulan depan melibatkan peruntukan RM17 juta.

Tahun lalu, seramai 83,197 belia diberi bantuan tersebut dengan peruntukan RM16.6 juta.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sering mengingatkan golongan belia agar ‘meminta kepada yang kasih dan bermanja pada yang sayang’.

Sehubungan itu, beliau meminta golongan belia dan remaja supaya sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan BN yang sentiasa membela nasib mereka.

Dalam hal ini, adalah tidak wajar jika golongan belia ‘mengigit’ tangan yang memberi mereka makan.

Mereka tidak wajar tepengaruh dengan hasutan pembangkang agar membenci Kerajaan BN, sebaliknya menyokong kerajaan pada setiap masa bagi memastikan BN terus memerintah negeri ini selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.Mulut pemimpin Pas kini ‘dikunci’

INIKAH PERJUANGAN PAS!!!...gabungan pembangkang Pas sudah hilang bisa apabila pemimpin parti itu tidak lagi memainkan peranan yang tegas dalam memperjuangkan dasar menegakkan agama Islam.

Oleh: Wartawan Teganukita

Mulut pemimpin Pas kini ‘dikunci’ setelah parti itu menyertai gabungan parti pembangkang yang turut melibatkan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Disebabkan pergabungan itu, pemimpin Pas, termasuk Presidennya, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, sendiri tidak mampu menegur atau mengulas sesuatu isu yang melibatkan pemimpin DAP dan PKR, walaupun mereka sedar kenyataan tersebut bercanggah dengan ajaran Islam.

Timbalan Pengerusi Biro Agama dan Pendidikan Badan Perhubungan Umno Negeri, Ustaz Muhammad Ramli Nuh, berkata Pas boleh menjadi parti yang lebih hebat dalam memperjuangkan pendiriannya jika tidak bergabung dengan DAP dan PKR.

Bagaimanpun, sejak menyertai gabungan pembangkang Pas sudah hilang bisa apabila pemimpin parti itu tidak lagi memainkan peranan yang tegas dalam memperjuangkan dasar menegakkan agama Islam.

Beliau berkata, keadaan itu boleh dilihat dengan jelas berhubung isu Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang mencetuskan kontroversi apabila menyokong keselamatan Israel.

Ustaz Muhammad Ramli berkata, jika Pas bergerak secara bersendirian seperti sebelum ini, sudah pasti pemimpinnya, terutama Abdul Hadi akan mengkritik secara habis-habisan berhubung soal itu kerana ia ternyata bercanggah dengan kehendak Islam.

“Bagaimanapun, disebabkan bergabung dengan DAP dan PKR mereka (pemimpin Pas) tidak mampu mengeluarkan kenyatan yang menghentam Anwar,” katanya.

Beliau berkata, tindakan Pas bergabung dengan DAP dan PKR adalah kesilapan besar yang dilakukan parti itu dan menyebabkan semakin ramai penyokongnya kini menjauhkan diri daripada Pas.

“Dalam hal ini, rakyat perlu menilai keikhlasan dan hala tuju Pas yang semakin jauh terpesong dari matlamat asal penubuhan parti itu.

“Jika ada lagi yang menyokong Pas, saya harap mereka kembali ke pangkal jalan dan usah lagi menyokong parti itu yang sudah tersasar daripada matlamat memperjuangan agama Islam,” katanya.MPPP agih bantuan peladang

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) Terengganu memperuntukan RM100,000 bagi melaksanakan dua projek kecil pertanian dan ladang pertanian disetiap parlimen.

Urusetia MPPP negeri, Encik Mohd Zulkifli Junid berkata, peserta yang terpilih akan menerima bantuan berupa bahan dan peralatan mengikut projek yang dipilih dan bukan dalam bentuk kewangan.

“Mereka yang terpilih menerima bantuan merupakan ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di samping mempunyai pengalaman luas dalam bidang yang diceburi serta sudah lama mengusahakan projek pertanian ,” katanya di majlis penyampaian peruntukan MPPP di Balai Bestari Batu Rakit baru-baru ini.

Pada majlis berkenaan seramai 95 peladang di bawah pengurusan PPK Maras/Batu Rakit menerima bantuan pertanian termasuklah menjalankan projek nanas (50 orang), projek tembikai (30 orang) manakala 10 orang menerima anak kelapa sawit serta lima lagi menjalankan projek fertigasi melon.

“Semua peserta yang terpilih diminta tidak mensia-siakan bantuan yang diberi kerajaan serta bersungguh-sungguh menjalankan projek agar mendapat pulangan lumayan,” katanya.

Ahli Parlimen Setiu, Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee telah menyampaikan bantuan berkenaan kepada semua peladang terbabit.
Keputusan Shahrizat kekal pimpin Wanita perkukuhkan jentera parti
Laporan dan gambar dari PWTC
Oleh: Mohammad Ishak


Kecelaruan ahli Pergerakan Wanita Umno sejak kebelakangan ini terhadap siapa bakal memimpin sayap kanan pari itu akhirnya terjawab apabila ketuanya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil kekal menerajui perti itu.

Kehadiran lebih 8,000 ahli pergerakan Wanita Umno dari seluruh negara di PWTC Kuala Lumpur semalam membuktikan kesetiaan wanita terhadap pemimpin mereka dan ini terbukti dengan laungan bersemangat ahli yang hadir untuk member sokongan kepada Shahrizat.

Dewan perhimpunan di PWTC penuh sesak dengan kehadiran ahli parti sehingga pentas utama yang menempatkan pemimpin Umno turut dijadikan tempat duduk kepada ahli pergerakan itu.

Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak yang turut menjelaskan kedudukan Ketua Wanita Umno itu selepas berucap pada majlis Perhimpunan Wanita Umno Bersama Presiden Umno mahu jentera wanita diperkukuhkan lagi.

Katanya, Shahrizat yang dipilih oleh 1.3 juta ahli Wanita Umno dari seluruh negara perlu meneruskan memimpin pergerakan itu terutama bagi membantu Barisan Nasional (BN) menang besar pada Pilihan Raya Umum Ke 13 akan datang.

Semangat kerjasama dan sokongan padu seluruh jentera wanita terhadap pemimpin mereka jelas terbukti pada perhimpunan itu apabila mereka berikrar memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada Shahrizat.

Shahrizat yang kelihatan terharu ketika mula memasuki dewan menerima tepukan gemuruh dari seluruh ahli pergerakan itu dan dalam nada hiba beliau mengucapkan terima kasih kepada wanita kerana terus memberi sokongan kepadanya.

Setiausaha Pergerakan Wanita Umno Besut,Zainon Latif ketika ditemui pada majlis itu berkata, beliau gembira dan bersyukur kerana jentera wanita kini semakin kukuh dan ahli akan terus bekerja membantu parti.

Katanya, beliau bersama ahli wanita dari Terengganu datang untuk memberi sokongan dan semangat kepada pemimpin wanita supaya mereka dapat meneruskan agenda parti bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.23 March 2012

60 kanak-kanak kelas Tabika Perpaduan diraikan

Oleh: Mohammad Ishak
Seramai 60 kanak-kanak dari Kelas Tabika Perpaduan, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (PNIN) daerah Besut diraikan di sebuah restoran makanan segera di Bandar Jertih semalam.

Kanak-kanak terbabit mewakili kelas tabika, Bandar Jertih, Alur Lintang dan Kuala Besut, diraikan sebahagian usaha pihak pengurusan kelas berkenan untuk memberi pendedahan kepada suasana luaran daripada tempat belajar.

Pegawai Perpaduan Daerah Besut, Nor Almizan Mahmood berkata, program yang dikendalikan sendiri oleh jawatankuasa kelas terbabit satu usaha baik untuk memberi pendedahan kepada kanak-kanak berkenaan.

Katanya, jabatan berharap tenaga pengajar di kelas Tabika Perpaduan mampu mencetuskan aktiviti yang boleh menarik minat kanak-kanak supaya dapat membuka minda dengan keadaan sekitar.

Beliau berkata, jabatan tidak menghalang mana-mana guru untuk mengadakan pelbagai aktiviti di luas kelas malah sentiasa memberi sokongan dan galakkan kepada mereka untuk mempelbagaikan aktiviti.

Sementara itu, kanak-kanak yang menghadiri majlis jamuan yang diadakan di sebuah restoran makanan segera di Bandar Jertih kelihatan gembira kerana mereka diraikan secara beramai-ramai di restoran seperti itu.

Selain kanak-kanak dan guru program berkenaan juga turut di hadiri oleh penolong Pegawai Perpaduan Daerah,Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan ahli jawatankuasa penyelaras kelas Tabika berkenaan.


Sokong Pas berdosa

Oleh: Wartawan Teganukita

Seorang tokoh agama yang juga Pengasas Pondok Genting, Tumpat, Abdullah Sa’amah tetap dengan pendirian beliau bahawa menyokong parti Pas melakukan program dan aktivitinya serta mengundi calon-calon Pas pada pilihan raya umum akan datang, adalah berdosa.

Mengikut laporan BULETINS, Abdullah menyatakan pendiriannya untuk berdebat dengan mana-mana individu, termasuk pemimpin Pas sendiri jika mereka tidak setuju dengan pendapat beliau tersebut.

Malah, beliau hairan dengan sikap segelintir masyarakat yang masih belum sedar bahawa parti Pas sekarang ini tidak sama lagi dengan Pas yang dulu selepas ia berpakat dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bagi beliau, pemimpin Pas kini tidak lagi bertegas dengan dasarnya untuk menegakkan negara Islam dan atas masalah itulah maka Pas tidak perlu lagi disokong.
“Pas masuk dalam pakatan pembangkang dan bekerjasama dengan DAP yang tidak terima Islam sebagai dasar parti berkenaan.

“Sementara PKR pula memperjuangkan liberalisme dan pluralisme yang menyatakan semua agama, termasuk agama Islam adalah sama, orang Islam dan orang lain sama rata. Perjuangan liberalisme ini haram,” tegas Abdullah.

Beliau berkata, kedudukan hari ini Pas bersengkokol dan redha serta menyokong pula calon-calon DAP dan PKR.

“Pas juga menyokong apabila DAP menang dan jadi pemimpin,” katanya.

Abdullah menjelaskan kerjasama Pas dan DAP berbeza dengan kerjasama Umno dengan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) yang telah memperakui kedudukan agama Islam dan umat Islam sejak sekian lama.4 tahun Ahmad Said abdikan diri untuk rakyat Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra

Diam tak diam, tanggal 23 Mac 2012, genap empat tahun Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menerajui pentadbiran Negeri Terengganu, berpaksikan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Walaupun tidak pernah mengimpikan jawatan tertinggi dalam Kerajaan Terengganu, kegigihan beliau menerajui pentadbiran negeri ini, membolehkan banyak kejayaan digapai dalam pelbagai bidang.

Sikap Menteri Besar yang ‘low profile’ amat disenangi rakyat dan beliau begitu mudah didekati dalam setiap program yang dihadiri.

Sepanjang memegang jawatan itu, Dato’ Seri Haji Ahmad tidak pernah jemu melayani penduduk tempatan yang memerlukan bantuan, walaupun kadang-kadang beliau terlalu penat kerana terpaksa hadir dalam banyak majlis yang diatur pihak berkenaan.

Ada kalanya dengan kaki terhincut-hincut kerana kecederaan lama di lutut, beliau tetap hadir pada majlis bertemu rakyat yang sudah lama diatur, semata-mata kerana tidak mahu menghampakan rakyat dan pihak penganjur.

Sepanjang tempoh pentadbiran beliau, kejayaan paling jelas diukir di bidang pendidikan di mana Terengganu muncul juara peringkat negara tahun ke-11 berturut-turut dalam peperiksaan UPSR, PMR dan STPM (ketiga berturut-turut) dan SPM (dua kali berturut-turut).

Bilangan kanak-kanak berusia lima hingga 12 tahun yang khatam al-Quran semakin meningkat dari tahun ke tahun dan tahun ini dijangka lebih 30,000 orang mampu khatam al-Quran pada usia itu.

Dengan penyediaan biasiswa kepada pelajar cemerlang, semakin ramai lulusan SPM di negeri ini diberi peluang melanjutkan pelajaran di bidang perubatan di universiti luar negara, sekaligus membantu menambah bilangan doktor dan pakar perubatan untuk berkhidmat di seluruh negara .

Di bidang sukan pula, Terengganu muncul kuasa baru sukan tanah air apabila mengungguli SUKMA untuk kali ketiga berturut-turut, juara Piala FA 2011 serta naib juara Piala Malaysia dan Liga Super bagi musim 2011.

Manakala pada tahun ini, pasukan ‘Penyu’ dan T-Team berada antara pasukan teratas dalam Liga Super yang sedang berlangsung.

Hasil kegigihan kerajaan negeri meningkatkan bidang sukan, lahir ramai atlet bertaraf kebangsaan dan dunia seperti Azizulhasni Awang, Anuar Manan, Fatehah Mustafa dan Mohd Hariff Salleh.

Paling membanggakan, Terengganu mencatat sejarah sebagai negeri pertama menubuhkan pasukan lumba basikal, Terengganu Pro Asia Cycling Team (TSG) yang kini sedang mengukir nama di persada antarabangsa.

Dalam usaha menambah peluang pekerjaan kepada rakyat, kerajaan negeri menarik pelaburan RM350 juta bagi melaksanakan projek pembangunan silika pertama dunia di Saujana dan projek Intergrated Shrimp Aquaculture Park (iSHARP) bernilai RM260 di Penarik, kedua-duanya di daerah Setiu.

Di bidang pelancongan, tahun ini kerajaan negeri mensasarkan kedatangan 3.78 juta pelancong di mana tahun 2013 diisytiharkan sebagai Tahun Melawat Terengganu. Bagi menarik pelancong, pelbagai usaha sedang dilakukan untuk memajukan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan terulung di negara ini.

Pada tahun 2010, 44 projek diluluskan melibatkan modal RM2.86 bilion dengan anggaran 7,966 peluang pekerjaan diwujudkan manakala sejak awal tahun hingga Oktober 2011, 25 projek diluluskan dengan nilai pelaburan RM1.88 bilion (4,007 peluang pekerjaan).

Dalam tempoh empat tahun lalu, 23 projek Rumah Kos Rendah dan Rumah Mampu Milik melibatkan kos RM659.73 juta dilaksanakan.

Malah, semua orang tahu Dato’ Ahmad terpaksa meniti ranjau dan duri serta jalan penuh liku untuk berada pada kedudukan sekarang ini.

Sesungguhnya takdir Tuhan tiada siapa yang mampu menolak, justeru beliau diberi kepercayaan untuk memikul amanah sebagai Menteri Besar Terengganu, selepas selesai Pilihan Raya Umum ke-12.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said, memperkenalkan konsep Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan, khusus untuk rakyat Terengganu kerana bagi beliau dalam apa jua keadaan, rakyat menjadi agenda utama.

Bermula dari situ, Menteri Besar dalam setiap ucapan beliau sentiasa mengingatkan pemimpin politik dan pegawai kanan kerajaan supaya memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

Beliau memperkenalkan konsep 5M iaitu menjiwai, menghalusi, memahami, melaksana dan memantau, agar ia dihayati para pegawai dan kakitangan kerajaan.

Seawal pentadbirannya, Dato’ Ahmad yang berasal dari keluarga miskin, mengumumkan peruntukan yang besar bagi menggantikan atap rumah penduduk kampung yang bocor kerana masalah itu sering dikaitkan dengan kesusahan rakyat.

Beliau memansuhkan bayaran meter air bagi mengurangkan beban rakyat berpendapatan rendah dan memperkenalkan program ladang rakyat yang melibatkan tanaman kelapa sawit secara besar-besaran bagi menampung pendapatan keluarga yang dikategorikan miskin tegar.

Mereka yang mempunyai kawasan lapang di belakang rumah pula diberikan benih pokok kelapa sawit secara percuma untuk ditanam sebagai sumber pendapatan sampingan.

Dato’ Ahmad memperkenalkan skim bantuan RM1,000 seorang bagi setiap pelajar tingkatan enam di Terengganu. Selama ini lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang masuk ke tingkatan enam diabaikan kerana bantuan hanya tertumpu kepada mereka yang memasuki institusi pengajian tinggi.

Sebagai penghargaan kepada pendidik yang bertungkus-lumus mendidik pelajar hingga lulus dengan cemerlang dalam pelbagai peperiksaan utama, kerajaan negeri menghadiahkan ‘pen drive’ kepada guru-guru.

Apa yang lebih membanggakan golongan pendidik, beliau menyampaikan sendiri buah tangan tersebut kepada setiap guru dalam program yang diatur seluruh negeri.

Dato’ Seri Ahmad menjadi wira rakyat apabila beliau memperjuangkan agar royalti minyak dipulangkan semula kepada negeri Terengganu dan permintaan itu ditunai Kerajaan Pusat.

Beliau juga menyediakan peruntukan yang besar bagi mewujudkan jelapang padi baru di beberapa kawasan di negeri ini serta memperkenalkan tanaman jagung hibrid bagi menambah pendapatan rakyat.

Menteri Besar memberi keutamaan kepada usaha menyediakan kediaman lebih selesa kepada penduduk tempatan, terutama golongan miskin dan berpendapatan rendah.
Kerajaan negeri mensasarkan untuk membina 10,000 unit rumah pelbagai jenis dalam tempoh lima tahun akan datang.

Mulai tahun lalu, kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM10 juta bagi menubuhkan Tabung Penyakit Kronik di mana rakyat yang menghidap penyakit kronik diberi wang biaya untuk menyembuhkan penyakit mereka.

Sehingga ini ramai pesakit, terutama daripada golongan miskin dan berpendapatan rendah menikmati kemudahan menerusi tabung tersebut.

Di bidang pendidikan pula, Dato’ Seri Ahmad memperkenalkan e-Book bagi meningkatkan mutu pendidikan di Terengganu, sekaligus menjadikan masyarakat negeri ini ‘celik komputer’.

Program tersebut mendapat pujian di kalangan pendidik, cendikiawan dan pemimpin kerajaan di dalam dan luar negara.

Di peringkat pra-sekolah pula, program Terengganu Brilliant Kids (TBKids) diperkenalkan bagi menarik minat kanak-kanak belajar menggunakan kemudahan Teknologi Maklumat dan Komunikasi.

Di segi pembangunan bandar pula, usaha-usaha sedang dilakukan bagi menyusun semula kawasan bandar Kuala Terengganu di mana Projek Pangsapuri Ladang Gemilang sudah pun siap dan diagih kepada penduduk tempatan.

Bandar Kuala Terengganu bakal berubah wajah dengan pelaksanakan projek pembangunan Ladang Tok Pelam – Tanjung Kapur dan ‘water front’ di Kampung Cina.

Rakyat Terengganu kini sudah menikmati penerbangan terus ke Tanah Suci di mana bakal jemaah haji menaiki pesawat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, terus ke Jeddah atau Madinah.

Terbaru, orang ramai juga berpeluang menunaikan haji menerusi penerbangan terus dari LTSM ke Jeddah.

Menjelang Aidilfitri pula, dana khas Hari Raya dikeluarkan bagi membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah membeli keperluan bagi menyambut hari lebaran.
Masyarakat Tionghua yang layak turut berpeluang menikmati bantuan khas RM300 setiap orang, setiap kali menyambut Tahun Baru Cina.

Kerajaan negeri memutuskan untuk membuka semula Lombong Bukit Besi jika kajian mengenai jumlah kandungan bijih yang terdapat di kawasan itu mampu menghasilkan pendapatan tinggi.

Melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), T’Shoppe dibuka bagi memasarkan produk Industri Kecil Sederhana (IKS) tempatan dengan sasaran 90 buah rangkaian kedai T’Shoppe akan beroperasi di seluruh negara sehingga 2013.

Di bidang pelancongan, usaha-usaha dilakukan bagi meningkatkan sumbangan industri berkenaan agar Terengganu tidak bergantung kepada bidang petroleum semata-mata.

Tasik Kenyir dimajukan dengan projek Kenyir Island Hopping (KIH) yang meliputi pembangunan 10 buah pulau di utara Pengkalan Gawi.

Antara taman yang dibina termasuk Taman Rama-Rama, Taman Burung, Taman Orkid, Taman Herba dan Taman Tropika.

Santuari Kelah turut diwujudkan di tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara itu bagi mempelbagaikan aktiviti mereka yang melancong ke situ.

Artifak purba berupa rangka manusia berusia 16,000 tahun yang ditemui di Gua Bewah akan dikekalkan di situ, sebagai daya tarikan pelancong ke Tasik Kenyir.

Pembinaan Taman Rekreasi dan Zoo di Bukit Takal, Kemaman pula kini menjadi destinasi pilihan baru pelancong ke Terengganu.

Manakala aktiviti ‘river cruise’ di Taman Tamadun Islam, menjadi satu tarikan orang ramai ke taman tema tersebut, sekaligus membantu meningkatkan kedatangan pelancong ke Terengganu.

Dengan kesungguhan Menteri Besar membela nasib rakyat dan kesederhanaan beliau sejak dahulu hingga sekarang, sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional semakin meningkat.

Bagi membalas sokongan rakyat itu, kerajaan BN pimpinan Dato’ Seri Ahmad akan terus merancang pelbagai program bagi kesejahteraan dan kepetingan rakyat Terengganu.

Dalam setiap kali ucapannya, Menteri Besar berkata, pihaknya tidak mengharapkan apa-apa balasan dari rakyat, cuma satu saja permintaan iaitu “UNDILAH BN BILA TIBA PILIHAN RAYA”.

Kelab Veteran MAYC Terengganu akan dilancar

Oleh; Esah Abdullah

Kelab Veteran MAYC Malaysia mensasarkan paling kurang 500 orang ahli disetiap negeri bagi mengerakkan kelab berkenaan membantu kerajaan meneruskan Gagasan 1Malaysia.

Presidennya, Datuk Nasir Safar berkata, sehingga ini lima negeri telah berjaya menubuhkan kelab itu di negeri Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Johor dan Wilayah Persekutuan.

“Kita sedang mencari tarikh sesuai untuk mengadakan majlis pelancarannya di Terengganu diikuti, Perak, Pulau Pinang dan Pahang,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri Wacana Terengganu Negeri Anjung Ilmu baru-baru ini.

Katanya, pihaknya berharap dapat menghimpunkan semua bekas-bekas pemimpin MAYC di seluruh negeri untuk mengeratkan persahabatan yang semakin jauh dan hambar kerana telah membawa haluan masing-masing.

“Kita bercadang untuk mengadakan majlis penghargaan kepada yang lama berkhidmat disamping memberi sumbangan kepada ahli yang uzur,” katanya.

Katanya, beberapa agenda telah dirangka terutama yang menjuruskan kepada usaha membantu kerajaan menjelaskan isu-isu berbangkit serta mengembalikan identiti orang Melayu yang dilihat semakin bercelaru .

Tambahnya, MAYC mempunyai ramai bekas pemimpin yang berpengalaman dan mereka tentunya bersedia memberi khidmat demi memantapkan perpaduan kalangan masyarakat hari ini.

Sehubungan itu, pihaknya dijangka dapat melancarkan penubuhan kelab itu di negeri ini pada April depan namun tarikh belum ditetapkan.
Pencapaian SPM calon bandar, luar bandar meningkat

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Pencapaian calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 seluruh Terengganu mengikut lokasi bandar dan luar bandar mengikut Gred Purata Negeri (GPN) meningkat berbanding tahun sebelumnya.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu , Encik Hashim Mohd Zin, berkata jurang perbezaan prestasi antara bandar dan luar bandar bagi 2011 ialah 0.47 mata, berbanding 0.47 mata pada 2010.

Katanya, pencapaian calon SPM 2011 semakin baik berbanding tahun sebelumnya bagi calon di bandar dan luar bandar di mana bandar meningkat sebanyak 0.09 dan luar bandar 0.13.

Dalam perkembangan yang sama, bilangan sekolah yang mencapai Gred Purata Sekolah (GPS) kategori cemerlang (0.00-2.25) meningkat daripada tujuh sekolah (5.22 peratus) pada 2010 kepada lapan sekolah (5.93 peratus) pada 2011.

“Prestasi keseluruhan sekolah-sekolah negeri Terengganu berdasarkan GPS mengikut kategori pencapaian yang mana sebahagian besar sekolah dapat dirumuskan sebagai berada dalam kategori pencapaian sekolah cemerlang, baik dan memuaskan.

“Hanya satu sekolah sahaja (0.74 peratus) yang memperoleh pencapaian `berpotensi’ (GPS 6.76-9.00). Ini menunjukkan kesan positif daripada program Bai’ah dan Tawaran Baru (New Deals) antara pihak sekolah dengan KPM dalam usaha meningkatkan prestasi sekolah dari segi pencapaian akademik,” katanya.

Katanya, penglibatan para pentadbir dan guru sekolah yang memainkan peranan degan cekap dan berkesan berjaya melahirkan pelajar yang berupaya mencapai kecemerlangan akademik.

Malah, beliau juga menaruh keyakinan sekolah yang memperoleh pencapaian berpotensi mampu mempertingkatkan pencapaian akademik anak didik sekolah mereka pada masa depan dengan perancangan yang sistematik, berkomitmen dan kegigihan yang berterusan.

“Sesungguhnya perancangan yang dilaksanakan selepas mengenal pasti permasalhan dan kekurangan yang perlu diperbaiki adalah penting kerana jika gagal merancang, maka kita sebenarnya merancang untuk gagal,” katanya.
Peruntukan RM15 juta biaya TMT 2013

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri dijangka membelanjakan lebih RM15 juta bagi menjayakan strategi dan matlamat Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, secara lebih berkesan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata kos promosi TMT 2013 terpaksa dinaikkan sekali ganda berbanding TMT 2008 kerana bayaran berkaitan promosi seperti tambang penerbangan ke luar negara dan bayaran kepada perunding meningkat.

Katanya, kerajaan sentiasa mencari peluang bagi menempatkan diri dalam sebarang usaha promosi di ekspo dan pameran pelancongan di dalam dan luar negara melalui Tourism Malaysia, termasuk menyertai MATTA Fair Kuala Lumpur, Malaysia International Dive Expo Kuala Lumpur, NATAS FAIR Singapore, ITB Berlin, World Trade Market London, Shanghai Travel Expo China, Beijing International Travel Fair China dan Korea World Tourism Fair Seoul.

“Kerajaan negeri juga akan terus memperkasakan produk pelancongan sedia ada di samping memberi nilai tambah semua tempat peranginan.

“Terengganu turut memberi tumpuan kepada penganjuran acara pelancongan berasaskan destinasi seperti Kapas Marang International Swimathon; Fiesta Candat Sotong; Terengganu Master Golf Invitational; Kenyir Cup; Perhentian Island Challlenge; Kenyir Lake International Triathlon dan Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun,” katanya.

Menurutnya, projek Kenyir Island Hoping (KIH) di Tasik Kenyir yang merangkumi 10 10 pulau kecil, akan terus dimajukan sebagai usaha menarik lebih ramai pelancong ke Terengganu.

“Pada masa sama, kecantikan dan keunikan semua pulau itu, termasuk Pulau Herba, Pulau Rama-Rama, Pulau Burung, Pulau Orkid akan diilhamkan dalam bentuk corak pada kain songket dan sutera.

“Pendekatan ini sangat wajar kerana ia bukan hanya dapat mempromosi secara berterusan malah dapat meningkatkan lagi penjualan produk berkaitan,” katanya.


22 March 2012

iSHARP sasar 81 peratus eksport udang ke Jepun

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah berkenan melepaskan anak udang ketika mencemar duli mendengar taklimat operasi iSHARP di Setiu, Terengganu.

Oleh FAUZI MOHD

Gambar oleh Mohd Yahya Muda

Blue Archipelago Berhad yang memajukan penternakan udang putih di Ladang Akuakultur Udang Bersepadu (iSHARP) di Kampung Nyatuh, Setiu mensasarkan 81 peratus hasil pengeluarannya dieksport ke negara Jepun.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Abu Bakar Ibrahim berkata, selain faktor permintaan yang tinggi, Jepun antara negara yang menempah udang tanpa kepala dan kulit.

Faktor itu katanya, membawa kepada kewujudan industri hiliran kepada usahawan tempatan dengan membuka kilang pemprosesan lain pada masa depan.

“Sisa kulit dan kepala udang boleh diprosesuntuk dijadikan baja. Tapi, ia perlu kajian mendalam dari pelbagai sudut termasuk teknologi dan pasaran jika ada minat daripada pengusaha tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu menyampaikan taklimat operasi iSHARP sempena keberangkatan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah ke ladang itu hari ini.

Mengiringi baginda berdua, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Asha’ari Idris dan kenamaan lain.


Tambah Abu Bakar, Terengganu bakal menjadi pengeluar udang putih terbesar negara apabila projek iSHARP beroperasi sepenuhnya dalam tempoh dua hingga tiga tahun lagi.

Beliau berkata, dalam tempoh percubaan ini, ladang seluas 1,000 hektar itu sudah mengeluarkan hasil sehingga enam tan, iaitu lebih satu tan daripada sasaran awal.

“Menerusi fasa pertama, 216 kolam ternakan akan beroperasi sepenuhnya tahun ini dengan kapasiti pengeluaran 2,100 tan udang setahun dan menjelang tahun 2013, sebanyak 400 kolam akan dibina.

"Apabila beroperasi sepenuhnya pada 2013, iSHARP mampu menyediakan sehingga 1,200 peluang pekerjaan terutamanya kepada anak tempatan,” katanya.

Mengulas lanjut, Abu Bakar berkata, ladang iSHARP dibangunkan Blue Archipelago, anak syarikat Khazanah Nasional Berhad khusus untuk menternak udang secara teratur dan terkawal.

Katanya, kewujudan projek itu antara lain bagi menyuburkan perkongsian swasta, kerajaan negeri dan persekutuan bagi merancang gugusan akuakultur udang secara moden.

“Fasa kedua tahun hadapan, iSHARP akan mempunyai 400 kolam ternakan udang yang mampu menghasilkan 3,920 tan udang setahun.

“Apabila siap sepenuhnya, hasil pengeluaran iSHARP dijangka mencecah nilai pasaran RM78 juta setahun dan udang ini turut dieksport ke Eropah, Amerika Syarikat dan Timur Tengah,” katanya.

Katanya, pusat pembenihan udang di ladang itu mampu mengeluarkan satu bilion benih udang setahun, cukup untuk menampung keperluan iSHARP dan penternak kecil di Pantai Timur.

"Pada masa ini, 48 kolam telah mengeluarkan hasil udang dan seramai 108 pekerja telah memulakan tugas di iSHARP dimana 85 peratus daripada mereka adalah anak Terengganu.

"Pekerjaan yang diwujudkan itu mampu menjana pendapatan RM12 juta setahun dan secara langsung mampu meningkatkan kegiatan ekonomi penduduk setempat,” ujarnya.


Skuad Mubaligh kesan Muallaf

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menubuhkan Skuad Mubaligh sebagai langkah mengesan dan menjejaki 1,498 Muallaf yang tidak aktif.

Berdasarkan rekod sepanjang 21 tahun iaitu berakhir 2011, seramai 2,058 orang telah memeluk Islam dan hanya 560 Muallaf dikesan aktif dengan mengikuti kelas bimbingan saudara kita di 18 lokasi seluruh Terengganu.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman, berkata pihaknya serius mengesan mereka kerana dibimbangi pelbagai kemungkinan berlaku termasuk akan kembali kepada agama asal.

“Kebanyakan mereka gagal dikesan kerana dikaakan telah berkahwin, sudah berpindah ke negeri lain dan mendapat pendidikan agama Islam daripada keluarga angkat.

“Terdapat juga antara mereka lebih berminat mendapatkan ilmu Islam secara bersendirian dengan menghadiri cemarah agama di masjid atau surau,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Zakat di Wisma Darul Iman, semalam.

Haji Wan Harujan berkata, Skuad Mubaligh yang dianggotai 7 ahli berketurunan Cina, Orang Asli, India dan Kemboja itu akan mengesan secara terperinci termasuk mengambil tahu tentang pemahaman dan amalan hidup, tempat tinggal dan sebagainya.

“Pihaknya meluluskan peruntukan RM360,000 bagi membiayai aktiviti skuad itu sepanjang tahun ini,” katanya.Kemasukan pelancong ke pulau perlu dihadkan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri mungkin mengehadkan kedatangan pelancong ke pulau-pulau di negeri ini, terutama Pulau Redang bagi memulihara habitat laut.dan mengelak kawasan berkenaan daripada pencemaran alam.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Dato’ Haji Rahin Mohd Said, berkata langkah itu amat wajar kerana hidupan laut seperti batu karang dan penyu kini semakin pupus akibat kelalaian pengusaha chalet dan pelancong.

Katanya, pelbagai faktor boleh menyebabkan aset laut itu mudah rosak, antaranya penggunaan `kaki itik’ (alat renang) serta sisa buangan seperti air sabun dan syampu.

“Pihak kami serius membendung masalah seumpama ini kerana dibimbangi generasi akan datang tidak lagi mengenali apa yang dimaksudkan batu karang.

“Kita masih lagi berbincang mengenai bagaimana cara mengatasi perkara ini secara berkesan supaya tidak mendatangkan kerugian mana-mana pihak iaitu kepada alam sekitar dan pengusaha chalet,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Sebanyak 12 Kelab Program Pelancongan pelbagai sekolah di negeri ini menerima bantuan keseluruhan RM6,000 di mana setiap kelab mendapat RM500.

Dato’ Haji Rahin turut memberitahu, jumlah 2,000 pelancong yang mengunjungi pulau dalam tempoh sehari dianggap sudah memadai kerana dalam kadar itu penggunaan sisa buangan dapat dikawal.

“Mewujudkan pakej tertentu kepada pelancong seperti perlu berada di mana-mana lokasi menarik di daratan seperti di Tasik Kenyir, selama dua hari satu malam manakala berada di pulau pula dalam tempoh bersesuaian adalah wajar sebagai langkah mengatasi masalah yang dihadapi sekarang,” katanya.


Empat pelajar cacat turut cemerlang SPM

Oleh: Aida Abd Rahman

Kekurangan dan kecacatan tidak menghalang empat Calon Berkeperluan Khas (CBK) Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 mencapai keputusan cemerlang mengatasi calon normal yang lain.

Tiga daripada mereka adalah pelajar Sekolah Menengah (SM) Imtiaz Dungun, iaitu Nurul Alwani Mohd Zaib (kecacatan saraf) memperolehi 6A+, 2A, 2A- dan 1B+; Muhammad Azizi Mohd Rashdi (masalah pendengaran) 1A+, 4A, 5A- dan 1B+ serta Muhammad `Izzat Mohamad (sawan) mendapat 2A, 2A-, 3B, 1C+, 2C, 1D.

Seorang lagi pelajar Sekolah menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Diman, Mohamad Amaluddin Othman yang mengalami masalah pendengaran mendapat 3A,1A-,2B+, 1C+ dan 2D.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu , Encik Hashim Mohd Zin, berkata empat calon cemerlang itu merupakan 37 daripada keseluruhan calon CBK SPM 2011, berbanding 41 calon pada tahun sebelumnya.

“Jumlah CBK yang berjaya memperolehi sijil SPM meningkat berbanding tahun lalu. Seramai 25 calon (67.57 peratus) berjaya mendapat sijil SPM berbanding 24 calon (58.54 peratus) pada 2010,” katanya.

Katanya, semua calon itu mendapat peluang yang sama seperti calon normal yang lain untuk menduduki peperiksaan dan seterusnya menerima pengiktirafan dengan adanya kemudahan pentaksiran yang disediakan bagi memenuhi keperluan mereka.

Sementara itu, Terengganu terus mengungguli kecemerlangan dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 apabila merekodkan peningkatan dari segi Gred Purata Negeri (GPN), pencapaian keputusan Gred Cemerlang dan Minimum C berbanding pencapaian pada 2010.

Malah, keputusan itu turut mencatat rekod terbaik dalam tempoh empat tahun yang mana GPN meningkat 4.92 berbanding 5.03 pada 2010 serta mengatasi Gred Purata Nasional (5.04).

Manakala lapan sekolah berjaya mencapai keputusan terbaik berdasarkan Sekolah Berpencapaian Cemerlang (GPS 2.25 ke bawah).

Sekolah berkenaan, SM Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu(1.48),Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit (Kuala Terengganu)(1.71), diikuti SM Imtiaz Dungun (1.82), SM Sains Kuala Terengganu (1.85), SMA Atas Sultan Zainal Abidin (1.86), SMKA Sheikh Abdul Malek (2.00), SMK Tengku Mahmud (Besut) (2.17) dan SM Imtiaz Kuala Berang (Hulu Terengganu) (2.18).
Program Jejak Inovasi 2012

Oleh: Che Mohd Hisham Che Jamaluddin

Program Jejak Inovasi Peringkat Negeri Terengganu bakal berlangsung di Pusat Dagangan Terengganu (TTC),Kuala Terengganu pada 6 hingga 8 April ini.

Jurucakap program berkata, program anjuran Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu dengan kerjasama Yayasan Inovasi Malaysia (YIM), Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu (PSKT) serta Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Katanya, karnival ini melibatkan aktiviti seperti ‘scouting’ jejak inovasi, pameran inovasi dan YIMKid Invent yang akan disertai oleh pakar inovasi, sukarelawan, pelajar sekolah rendah dan agensi yang terlibat.

“Beliau berharap orang ramai di negeri ini di semua peringkat, memberi sambutan yang baik dan datang beramai-ramai ke karnival yang amat istimewa ini.

"Pelbagai pameran dan acara yang akan diadakan selama pameran ini berlangsung,” katanya dalam satu kenyataan kepada Teganukita hari ini.

Politeknik Sultan Mizan muncul terbaik di Konvensyen Six Sigma

Oleh; Esah Abdullah

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Terengganu (PSMZAT) muncul pasukan terbaik dalam Konvensyen Six Sigma Jemputan Politeknik Malaysia 2012 yang diadakan di Bandaraya Melaka Bersejarah baru-baru ini.

Pensyarah pengiring PSMZAT, Puan Yusma Mohd Yusof berkata, lapan politeknik dari seluruh negara termasuk dari Terengganu terpilih menyertai program itu dan telah membuat pembentangan kertas kerja masing-masing dengan menggunakan kaedah Six Sigma Dmaic iaitu Define, Measure, Analyze, Improve dan Control.

“PSMZAT menang menerusi projek bertajuk ‘Langkah Mengatasi Kelemahan Sistem Wifi di Kolej Politeknik Sulatan Mizan Zainal Abidin’,” katanya.

Katanya, empat peserta mewakili pasukan ialah, Norhayaty Abdul Wahab,21; Mariyati Alwi, 21; Wan Nurul Amilah Ibrahim, 21 dan Fatimatuliyana Jusoh, 22, begitu teruja kerana terpaksa bersaing dengan puluhan peserta dari seluruh negara.

Menurutnya, sebelum sesi pembentangan diadakan semua peserta diberi kursus selama 12 hari yang dikendalikan oleh fasilitator berpengalaman bagi mendalami kemahiran kaedah yang digunakan secara meluas dalam industri pekerjaan di Malaysia, selain negara maju lain bagi membantu pengurusan organisasi.

“Kursus ini memberi input berguna berkaitan kemahiran seperti komunikasi, persembahan dan kemahiran menghadapi temuduga pekerjaan,” katanya.

SM Sains Sultan Mahmud kekal legasi terbaik SPM

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Sekolah Menengah (SM) Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu meneruskan legasi kecemerlangan dalam pencapaian peperiksaan awam apabila muncul sekolah terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 seluruh Terengganu.

Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu , Encik Hashim Mohd Zin, berkata berdasarkan Sekolah Berpencapaian Cemerlang (GPS 2.25 ke bawah) sebanyak lapan sekolah seluruh negeri berjaya mencapai keputusan terbaik pada peperiksaan SPM 2011.

“ Mendahului carta kedudukan sekolah terbaik,SM Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu dengan GPS 1.48, kedua Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit (Kuala Terengganu) (1.71), diikuti SM Imtiaz Dungun dengan pencapaian 1.82.

“Manakala keempat SM Sains Kuala Terengganu (1.85), SMA Atas Sultan Zainal Abidin (1.86), diikuti kedudukan kelima SMKA Sheikh Abdul Malek (2.00), SMK Tengku Mahmud, Besut dengan pencapaian 2.17 dan kelapan SM Imtiaz Kuala Berang (Hulu Terengganu) (2.18),” katanya.

Beliau berkata, prestasi mata pelajaran juga bertambah baik apabila 47 daripada 72 mata pelajaran diambil calon SPM negeri ini menunjukkan peningkatan yang menggalakkan daripada Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP).

Katanya, bagi kategori cemerlang sebanyak 35 mata pelajaran menunjukkan peningkatan prestasi melebihi tiga peratus untuk gred cemerlang (A+, A atau A-).

“Sebanyak 18 mata pelajaran menunjukkan prestasi stabil iaitu peningkatan atau penurunan kurang daripada tiga peratus untuk gred cemerlang , manakala sebanyak 18 mata pelajaran menunjukkan penurunan prestasi melebihi tiga peratus untuk gred cemerlang.

“Bagi prestasi gred kepujian (B+,B, C+, C) pula sebanyak 21 mata pelajaran menunjukkan peningkatan melebihi tiga peratus, 24 mata pelajaran adalah stabil, manakala 26 mata pelajaran menunjukkan penurunan tiga peratus ,” katanya.

Menurutnya, bagi kategori lulus (D dan E) pula sebanyak sembilan mata pelajaran menunjukkan pertambahan melebihi tiga peratus, 47 mata pelajaran pula menunjukkan stabil dan 15 mata pelajaran lagi menunjukkan penurunan melebihi tiga peratus.

Encik Hashim berkata, bagi kategori gagal (G) 25 mata pelajaran menunjukkan penurunan, 34 mata pelajaran tidak berubah dan 12 mata pelajaran menunjukkan peningkatan.Adik Nurulssayahmah disambut meriah pelajar dan guru
Oleh: Mohammad Ishak

Adik Nurussyahamah Taqiah Nurunnajmi,13, dari SMK Wataniah, Jertih yang baru menjuarai Program Realiti Anak-Anak Ku Musim Ke 3 anjuran JAKIM dan RTM Ahad lalu disambut meriah oleh rakan pelajar guru-guru sekolahnya semalam.

Pada majlis meraikan kejayaan iru lebih 800 pelajar sekolahnya menyambut sebaik ketibaaban beliau di perkarangan sekolah berkenaan seumapa seorang pemimpinb Negara.

Sambutan meriah yang di berikan itu sebagai menyokong pelbagai kejayaan yang diraih oleh pelajar berkenaan sekalgus mengharumkan nama sekolah dan daerah Besut.

Sempena sambutan yang dianjurkan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah itu beliau turut membuat persembahan dan bacaan al-Quran.

Kejayaan beliau dikitiraf oleh pentadbiran sekolah dan memberi gelaran pelajar itu sebagai Wirawati SMKAWA 2012 ekoran kejayaannya dalam pelbagai bidang termasuk tilawah al Quran di peringkat negara dan antarabangsa.

Tahun lepas beliau memenangi tempat ke 3 dalam Pertandingan Tilawah Al-Quran Kanak-Kanak Peringkat Dunia yang diadakan di Dubai, Qatar.Jangan maki, herdik pemain kita – Presiden PBSNT

Oleh FAUZI MOHD

Kekalahan 0-2 Terengganu kepada kelab Hong Kong, Kitchee FC pada saingan Piala AFC 2012 kelmarin, ada sedikit teguran yang mahu disampaikan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Dato’ Che Mat Jusoh kepada para penyokong skuad Penyu itu.

Kata beliau, jadilah penyokong yang berjiwa sukan dan bukan hanya tahu memaki dan mengherdik para pemain apabila pasukan tewas.

Teguran itu dibuat ekoran sikap segelintir penyokong yang memaki para pemain Terengganu dengan kata-kata kesat sejurus perlawanan menentang Kitchee FC berakhir.

“Saya sendiri tidak faham apa tujuan mereka ke stadium. Saya tidak kisah kalau persatuan dikritik tetapi janganlah jatuhkan semangat pemain-pemain saya dengan kata-kata yang tidak membina,” katanya semalam.

Lebih memburukkan keadaan, Dato’ Che Mat mengakui kumpulan kecil penyokong itu seperti sengaja membuat hal di stadium terutamanya pada masa rehat mahupun selepas perlawanan berakhir.

“Pemain bukan hanya dimaki ketika dalam permainan, tetapi sepanjang mereka memasuki bilik persalinan, ada juga suara-suara sumbang yang menjatuhkan maruah pemain.

“Saya sangat kecewa dengan situasi ini kerana ia bukan sahaja menjejaskan fokus para pemain, tetapi juga menganggu penonton-penonton lain,” katanya.

Terdahulu, Terengganu gagal meraih tiga mata penuh apabila tewas kepada lawan dari Hong Kong itu pada aksi di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Kekalahan itu menyaksikan skuad kendalian Mat Zan Mat Aris kini menghuni kedudukan kedua Kumpulan F, ketinggalan tiga mata di belakang Kitchee FC.

“Apapun, saya berbangga dengan keseluruhan penyokong kita yang telah memberi kerjasama sepanjang perlawanan berlangsung.

“Mereka mengikut peraturan yang ditetapkan dan sentiasa mematuhi arahan-arahan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu (MBKT) dan polis,” tambahnya.


Janji BN Terengganu - 5,500 nelayan dapat RM200

Dato' Seri Haji Ahmad Said melambai tangan ke para nelayan sebaik tiba di Dewan Besar Wisma Darul Iman dalam majlis Menteri Besar bersama Nelayan. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan Terengganu akan menaikkan kadar bantuan tahunan kepada lebih 5,500 nelayan di seluruh negeri ini daripada RM100 kepada RM200, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Menurut beliau, agihan yang melibatkan peruntukan kira-kira RM1.1 juta itu terlaksana sekiranya Barisan Nasional (BN) terus diberi mandat mentadbir negeri ini selepas Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 akan datang.

Katanya, bantuan yang diperkenalkan tahun lalu itu bukan ‘gula-gula’ pilihanraya, sebaliknya inisiatif kerajaan negeri untuk mengurangkan beban golongan itu khususnya pada musim tenkujuh.

“Walaupun tidak seberapa, bantuan ini sebagai saguhati kepada golongan nelayan di Terengganu. Selain itu, sebahagian besar daripada mereka turut menerima elaun sara diri berjumlah RM200 sebulan daripada Kerajaan Pusat,” katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap pada majlis perjumpaan bersama nelayan di Dewan Besar Wisma Darul Iman semalam yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB. Asha’ari Idris.

Pada siri majlis kali keempat itu, lebih 1,000 nelayan dari seluruh negeri menerima bantuan bernilai RM100 seorang yang disampaikan Dato’ Seri Ahmad.

Walau bagaimanapun kata beliau, golongan nelayan dinasihatkan tidak terpedaya dengan janji-janji manis pihak pembangkang yang lebih banyak bercakap dan berceramah untuk memburukkan pihak kerajaan.

“Banyak kes sebelum ini, mereka (pembangkang) menjadikan nelayan sebagai alat politik. Mereka buat demontrasi ajak nelayan. Buat ceramah ajak nelayan. Lepas itu kutip derma dari nelayan.

“Kerajaan nak dalamkan muara sungai pun, mereka (pembangkang) ajak nelayan tunjuk perasaan. Padahal, program yang dirancang kerajaan untuk faedah rakyat. Bila rakyat dapat manfaat, pemimpin pembangkang akan pening kepala. Saya tidak tahu kenapa,” katanya.