Halaman

PORTAL NEGERI

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    8 months ago

13 October 2012

MARA Daerah Marang Anjur Program Kacau Bubur Lambuk.

Oleh :Amirullah Othman 


Sememangnya sangat nikmat jika dapat merasai beramai-ramai, itulah luahan hati semua pengunjung yang menghadir program Kacau Bubur Lambuk Peringkat Daerah Marang yang dianjurkan oleh MARA Daerah Marang di hadapan Pejabat MARA Daerah Marang hari ini.

Sebanyak 10 kawah bubur lambuk diwakili oleh 10 kumpulan yang terdiri dari daripada jabatan dan agensi menyertai pertandingan Bubur Lambuk yang dimenangi oleh Arkeb MARA daerah Marang.

Antara pasukan yang menyertai adalah Pejabat Daerah Marang, Majlis Daerah Marang, Kemas Daerah Marang, Kelab Myvi Negeri Terengganu, Arkeb MARA Daerah Marang, Arkeb MARA Bukit Payong, Peruncit Rusila, Risda Daerah Marang, Pejabat Agama Marang dan Usahawan MARA Daerah Marang.


Program ini telah dihadiri oleh Y.B.Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Tuan Haji Nik Dir Nik Wan Ku, Penolong Pegawai Daerah Marang, Ketua-ketua Jabatan dan pengunjung sekitar Bandar Marang.


Program ini sememangnya sangat baik untuk memperkenalkan juadah ini kepada anak-anak muda yang tidak pernah merasa bubur lambuk sebelum ini.


Jika kaedah pembuatan bubur lambu kini tidak diwarisi oleh golongan muda, sudah tentu resipi dan cara memasak masakan yang enak ini akan lenyap ditelan zaman. 

Nasib Nelayan Terengganu Tidak Diabaikan

Nasib nelayan di Terengganu tidak pernah diabaikan sama sekali oleh pihak kerajaan negeri mahupun Pusat.

Menerusi program ‘Touch Point’ sejumlah RM211,049.00 peruntukan telah diluluskan oleh pihak kerajaan untuk membantu membaikpulih kolam dan sangkar ternakan kira-kira 887 golongan nelayan dan penternak di seluruh negeri ini.

Dato' Haji Ahmad Razif menunjukkan cara memakai jaket keselamatan dengan cara yang betul kepada seorang nelayan pantai. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, merangkap Adun Seberang Takir, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd. Rahman berkata program ‘Touch Point’ merupakan salah satu usaha pihak kerajaan untuk meningkatkan pendapatan serta mengurangkan bebanan kos operasi mereka (nelayan dan penternak).

Nelayan menolak bot yang dimuatkan unjam daun kelapa untuk diletakkan di beberapa lokasi bagi menambahkan lagi jumlah tangkapan ikan.
Menurut beliau, kerajaan negeri hari ini sentiasa berusaha mencari jalan untuk meningkatkan ekonomi penduduk setempat terutamanya para nelayan khususnya di perairan pantai Tok Jembal ini.

“Pelbagai bantuan telah diberikan seperti bantuan dalam bentuk makanan ikan,jaket keselamatan dan pemberian bot untuk kemudahan nelayan mencari rezeki halal untuk menyara keluarga.

Oleh hal yang demikan, saya berharap para nelayan dan penternak yang ada pada hari ini sentiasa mencari alternatif lain seperti mengusahakan satu produk baru berasaskan hasil tangkapan laut untuk memberi nilai tambah kepada produk sedia ada supaya pendapatan isi rumah penduduk di sini terus meningkat.” katanya.


Dalam ucapan perasmian Program Touch Point, Majlis Interaksi dan Pelancaran Unjam anjuran Jabatan Perikanan Negeri dengan kerjasama Komuniti Pengurusan Ekosistem Perikanan (KPEP) Tok Jembal itu juga, Adun Seberang Takir, Dato’ Haji Ahmad Razif turut menyatakan bahawa kerajaan negeri dalam usaha menjadikan Seberang Takir sebagai “Sea Felda” atau Felda Laut.

“Pembangunan kawasan Seberang Takir akan dilaksanakan secara berperingkat tetapi masih mengekalkan tradisi nenek moyang dengan menjadikan laut sebagai sumber rezeki cuma kita akan gunakan pendekatan berbeza yang lebih sistematik.

“Setakat ini, kerajaan negeri telah membelanjakan hampir RM 9 juta untuk pembaikian pesisir pantai Tok Jembal ini selain RM 10 juta diperuntukkan dalam tahun 2006 hingga 2012 untuk pembinaan tukun konkrit penghalang pukat tunda di kawasan ini.”ujarnya.


Sehubungan itu, kerajaan negeri dengan kerjasama penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu iaitu Profesor Ibrahim Mamat sedang berusaha mengumpul data penduduk setempat untuk mengukur tahap kemiskinan seterusnya membantu golongan ini menjana pendapatan berasaskan sumber laut.

Dalam menghadapi musim tengkujuh pula, kerajaan negeri akan meneruskan pemberian bantuan sebanyak RM 200 sebulan kepada para nelayan menerusi peruntukan RM230 juta khusus buat golongan nelayan melalui pembentangan Bajet 2013 baru-baru ini.

Justeru, Dato’ Haji Ahmad Razif mengharapkan golongan nelayan sentiasa menyokong Barisan Nasional supaya nasib mereka terus terbela.

Seramai kira-kira 250 orang hadir pada majlis perasmian tersebut. Hadir sama, Pengarah Perikanan Negeri Terengganu, Abdul Khalil Abdul Karim; Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Negeri Terengganu, Haji Mohd Shafee Mohamad; Ketua-ketua KPEP dan ketua-ketua nelayan.

 

Kenaikan Gula Jangan Jadikan Isu Politik

Kenaikan harga gula mentah dunia telah menyebabkan harga runcit gula dinaikkan sebanyak 20 sen sekilogram kepada RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak.

Bahagian Penguatkuasa Bekalan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri ketika dihubungi berkata, walaupun harga gula telah meningkat tetapi bekalan gula tetap mencukupi untuk seluruh rakyat Terengganu.

Sehubungan itu, peruncit dan peniaga dinasihatkan supaya tidak menaikkan harga sesuka hati kerana gula adalah di bawah barangan kawalan.

Menurut kajian yang dilakukan oleh pihak KPDNKK sebelum ini, kenaikan harga gula tidak akan menjejaskan produk berasaskan minuman kerana penggunaan gula tidak banyak jika dibandingkan barangan lain.

Sebagai contoh, dalam secawan teh tarik hanya satu atau dua sudu kecil gula digunakan dan ianya tidak menjejaskan pendapatan perniaga. Justeru, kenaikan harga gula yang sangat minimum tidak seharusnya menjadi isu politik oleh sesetengah pihak sehingga menyebabkan kegelisahan di kalangan pengguna.Rampas semula DUN Ladang

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Jentera pilihan raya Umno di Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang diminta bekerja keras bagi memastikan hasrat Barisan Nasional (BN) untuk merampas semula kerusi DUN Ladang pada pilihan raya akan datang dapat dicapai.

Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh, berkata pihaknya yakin ramai pengundi di kawasan tersebut telah sedar kesilapan mereka memilih calon Pas pada pilihan raya umum lalu.

“Jika jentera pilihan raya Umno bekerja lebih keras bagi memberi penerangan kepada orang ramai mengenai apa yang telah Kerajaan BN buat dan apa keburukan Pas, kita akan menang pada pilihan raya akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Komunikasi Patriotik anjuran Unit Komunikasi di Hotel Tanjong Vista, malam tadi.

Lebih 200 orang terdiri daripada jentera pillihanraya kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, hadir pada majlis berkenaan.

Hadir sama Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong dan Timbalan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd Sabri Alwi.

Dato’ Haji Wan Hisham berkata, BN boleh merampas semula kawasan itu jika semua pihak mengembeleng tenaga untuk membantu calon yang dipilih oleh parti, tanpa mengira siapa calon berkenaan.

“Pada pilihan raya ini kita tidak mahu ada pihak yang mempertikaikan pemilihan calon dan melakukan sabotaj kerana tidak bersetuju dengan calon,” ujarnya.


Jentera Umno lakukan tugas mulia

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Jentera pilihan raya Umno melakukan perbuatan mulia melalui tugas mereka mempertahankan Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang melaksanakan pelbagai program bagi meningkatkan syiar Islam di negara ini.

Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong, berkata tugas yang dilakukan petugas Umno sekarang ini akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah kerana mereka berjuang untuk memastikan agama Islam terus menjadi agama rasmi negara.

Sebaliknya, kata beliau, perjuangan Pas yang didakwa jihad oleh pengikut parti itu bukannya jihad kerana mereka sering melakukan fitnah dan pelbagai perbuatan keji yang bercanggah dengan ajaran agama.

“Perjuangan Pas bukan jihad kerana mereka melakukan fitnah dan dakyah bagi memburuk-burukkan kerajaan BN yang bersusah payah menegakkan syiar Islam,” katanya ketika berucap pada Majlis Komunikasi Patriotik anjuran Unit Komunikasi di Hotel Tanjong Vista, malam tadi.

Lebih 200 orang terdiri daripada jentera pillihanraya kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, hadir pada majlis berkenaan.

Hadir sama Timbalan Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Mohd Sabri Alwi dan Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh.

Haji Shamsuddin berkata, Umno dan BN menyediakan pelbagai kemudahan yang diperlukan rakyat seluruh negeri, termasuk di bidang pendidikan dan agama.

“Oleh itu, tidak ada sebab mengapa rakyat negeri ini mahu menukar kerajaan. Kini menjadi tugas besar jentera Umno untuk menjelaskan segala kekeliruan di kalangan rakyat supaya mereka menyokong Kerajaan BN pada PRU 13,” katanya.


UMT terajui usaha martabat Bahasa Melayu


Oleh: Suriati Ali

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) diberi kepercayaan untuk menerajui usaha memartabatkan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu di institusi pengajian tinggi (IPT) di rantau ini.

Sehubungan itu, sebuah Majlis Bahasa Melayu IPT Nusantara telah dibentuk dengan penyertaan 10 buah IPT iaitu enam dari Malaysia, tiga dari Indonesia manakala sebuah dari Brunei.

Naib Canselor UMT, Prof. Datuk Dr. Ibrahim Komoo berkata, majlis itu akan membincangkan kaedah atau pendekatan untuk menterjemahkan langkah mengangkat nilai bahasa Melayu ke tahap lebih tinggi dengan penggunaan lebih meluas. 

12 October 2012

UMT dan PKT bekerjasama teroka bidang penyelidikan

Oleh; Esah Abdullah

Jalinan kerjasama antara Fakulti Sains dan Teknologi (FST) Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bersama Politeknik Kuala Terengganu (PKT) mampu meneroka dalam bidang pendidikan dan penyelidikan.

Dekan FST, Prof Dr. Tengku Sifzizul Tengku Muhamad berkata, usahasama ini juga akan dapat merangka dasar yang bersesuaian dengan hasrat Kementerian Pengajian Tinggi.

“Ia dapat memberi peluang kepada pelajar, pensyarah dan kakitangan sokongan melanjutkan pelajaran dan latihan di UMT,” katanya di Seminar Pemantapan Matematik (Semat) dan Majlis Menandatangani Surat Niat di antara FST dan PKT di UMT semalam.

Hadir sama Pengarah PKT, Hajah Radiah Che Su dan Penyelaras Program Semat, Prof Madya Dr. Sabri Ahmad serta 40 pelajar dan 11 pensyarah PTK mengikuti Seminar Semat.

Katanya, surat niat yang ditangani bersama ini antara lain akan mengadakan inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran menggunakan kaedah pengajaran berasaskan teknologi dan multimedia interaktif di samping menjalankan penyelidikan dan kajian bersama dalam bidang-bidang yang dikenalpasti.

Selain itu katanya, UMT juga menyokong dan menggalakkan pensyarah PKT melanjutkan pengajian di peringkat Sarjana dan Kedoktoran serta memberi peluang kepada pelajar lepasan Diploma menyambung pengajian di peringkat Sarjana Muda di UMT.

“Saya percaya pelajar PKT akan mengambil peluang ini untuk memantapkan diri dalam persediaan untuk mempelajari subjek matematik di peringkat lebih tinggi,” katanya.

Dalam pada itu katanya dapat merancakkan lagi bidang pendidikan dan penyelidikan di negara ini serta melonjakkan nama institusi masing-masing ke peringkat antarabangsa.

 

MBKT bina terminal teksi RM350,000

Oleh: Suriati Ali

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) akan membina terminal teksi bernilai RM350,000 berdekatan Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu, sebagai ganti kepada terminal teksi lama.

Datuk Bandar MBKT, Dato’ Adzlan Mohd Dagang, berkata kerja-kerja pembinaan terminal baru yang mempunyai 36 lot tempat letak teksi itu akan bermula bulan depan dan dijangka siap akhir tahun ini.

"Kerja-kerja pemindahan akan dilakukan bulan depan oleh kontraktor yang dilantik, dan buat sementara waktu, kita akan meletakkan kanopi untuk pemandu teksi memulakan operasi mereka," katanya.

Katanya, terminal itu akan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk penumpang termasuk menempatkan Pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat.

“Pihak kami berharap dengan adanya terminal baru itu, ia akan melancarkan sistem teksi di bandar raya ini.

"Kita bina terminal teksi ini di lokasi strategik iaitu di tengah-tengah bandar bagi memudahkan penumpang menggunakan perkhidmatan ini.

 "MBKT juga akan menyediakan tempat khas untuk pemandu teksi di Stesen Bas MBKT untuk memudahkan mereka mengambil dan menghantar penumpang. Namun jumlah teksi yang diletakkan di situ adalah terhad," katanya.Zahafis utamakan kepuasan pelanggan

Oleh: Suriati Ali

Memperkenalkan slogan `Jemaah Mabrur Zahafiz Unggul..InsyaAllah’ membuatkan Zahafis Travel & Tour Sdn Bhd (Zahafis) terus mendapat kepercayaan pelanggan tempatan dan luar Malaysia.

Zahafiz dahulunya dikenali El-Rayan Travel & Tours Sdn Bhd dinaungi Pengerusi Eksekutif,Dato’ Haji Zainal Abidin Yusof beribu pejabat di Shah Alam, Selangor Syarikat yang mula ditubuhkan pada pertengahan 1996 kini giat melebarkan sayap perniagaan ke serata negeri dan luar Malaysia, termasuk Indonesia dan Singapura.

Bagi cawangan Zahafiz di Terengganu, ia diberi amanah kepada Haji Wan Mustapa Wan Othman supaya terus memperkenalkan puluhan produk dan perkhidmatan syarikat itu kepada masyarakat di Pantai Timur, khususnya Terengganu.

 Haji Wan Mustapa berkata dia berani menubuhkan Zahafiz di Terengganu selepas mendapat kepercayaan Dato’ Haji Zainal dan pihak pengurusan di Shah Alam supaya mengembangkan sayap perniagaan sedia ada.

“Saya nekad membuka operasi Zahafiz di Terengganu pada awal 2010 sambil dibantu tiga kakitangan berpengalaman kerana ingin membuktikan kepercayaan itu.

 “Pada masa sama ingin manyahut saranan kerajaan supaya lebih ramai Bumiputera melibatkan diri dalam bidang pelancongan bagi membangunkan ekonomi negara ketahap yang lebih membanggakan,” katanya.

 Zahafis menawarkan beberapa perkhidmatan menarik walaupun menyedari terdapat syarikat pelancongan lain turut berbuat demikian.

 Antara perkhidmatan itu, termasuk menyediakan perkhidmatan haji dan umrah; kemudahan pengangkutan Madinah dan Makah; penyediaan makanan masakan Malaysia dan mutawwif untuk membimbing jemaah.

 Perkhidmatan lain penghantaran barang; kursus umrah atau haji; menyediakan buku panduan, beg sandang dan membekalkan air zam – zam secara percuma. Menurut Haji Wan Mustapa, berkata rata-rata jemaah yang menggunakan perkhidmatan Zahafiz sebelum ini berpuas hati dengan apa yang ditawarkan.

"Kami menitikberatkan keselesan, kebajikan dan kemudahan pelanggan semata-mata tidak mahu timbul masalah dan sebarang rungutan apabila tiba di Tanah Suci.

 “Semua penginapan di tawarkan bertaraf empat ke lima bintang serta menyediakan kemudahan katering untuk setiap jemaah,” katanya.

 

Peluang baik ceburi industri minyak, gas negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Prospek dan peluang menceburi diri dalam industri minyak dan gas ini amat cerah dan begitu luas kepada sesiapa sahaja, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

 “Saya merasakan tidak ada masa yang lebih baik dan sesuai dari sekarang, bagi penggiat industri untuk melibatkan diri dalam industri ini.

 “Saya percaya, penglibatan dalam industri ini merupakan langkah yang bijak dan bertepatan sekali. Oleh itu, saya menyeru tuan-tuan dan puan-puan para peserta sekalian agar mengambil langkah yang tepat dan memberanikan diri untuk menceburi industri minyak dan gas ini,” katanya baru-baru ini.

Dato’ Mazlan juga percaya bahawa umum sudah sedia maklum Terengganu merupakan pengeluar gas petroleum utama di Semenanjung Malaysia di mana industri itu bertapak sejak di era 70-an lagi.

Katanya, beberapa loji pemprosesan gas dan petroleum yang beroperasi di Kerteh menjadi mercu tanda atau `landmark’ utama bagi negeri ini jika melalui laluan jalan raya melalui pantai menuju ke Kuantan.

Beliau berkata pelantar minyak juga dibina bagi mengeluarkan minyak mentah seperti petroleum dan gas asli di tengah-tengah laut. Pada masa kini, ExxonMobil yang menjadi rakan niaga Petronas bagi pihak Kerajaan Pusat menjalankan operasi di 43 buah pelantar minyak di sekitar perairan Terengganu.

Selain itu, beliau berkata Taman Polimer Kertih (KPP) diunjur mampu menarik pelaburan berjumlah lebih RM7 bilion selain bakal mewujudkan lebih 8,000 pekerjaan baru kepada penduduk negara ini dan Terengganu khasnya, menjelang 2020.

 KPP yang dibangunkan di Kompleks Industri Petroleum Petronas(PPIC) memfokuskan pembuatan produk berasaskan etilena berkembang maju dengan sokongan hasil penyelidikan dan juga pembangunan (R&D) bertaraf dunia oleh Pusat Teknologi Polimer Petronas (PPTC).

 “Sebagai pusat teknologi yang berpandukan pasaran, ianya akan mempertingkatkan tahap perkhidmatan teknikal pelanggan, di samping membantu dari segi penambahbaikan dan pembangunan aplikasi polimer.

 “Pusat ini juga akan mengeratkan lagi jalinan kerjasama antara para pengeluar polimer dan pengusaha produk plastic di KPP dalam usaha meningkatkan standard bagi industri plastik dan polimer negara ini,” katanya.

 

11 October 2012

Kerajaan negeri sedia berkompromi, jelas cukai tanah

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tidak pernah merampas tanah penduduk yang gagal menjelaskan cukai tanah tertunggak walaupun `hukuman’ itu termaktub dalam undang-undang tanah negeri terhadap penduduk yang mengingkari notis menjelaskan tunggakan dan denda cukai tanah mereka.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya tetap berkompromi dengan penduduk yang liat menjelaskan tunggakan dan denda berkenaan dengan mengeluarkan peringatan menerusi notis secara bertulis.


“Setakat ini tidak ada kes tanah yang dirampas. Cuma kita beritahulah. Tapi, sampai satu peringkat kita boleh rampas.

Tapi kita tidak buat lagilah. Kita keluarkan notis sebagai tanda peringatan. “Kita cuma beri peringatan. Mengikut undang-undang yang ada, kerajaan boleh merampas tanah mereka.

Tapi itu bukan matlamat kita. Yang penting kesedaran supaya mereka supaya terus membayar,” katanya di sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah. Menteri Besar berkata, lazimnya pemilik tanah akan menjelaskan tunggakan dan denda berkenaan sebaik sahaja mereka menerima notis yang boleh menyebabkan tanah mereka dirampas kerajaan.

“Kita mengambil tindakan ini terutamanya kepada mereka yang ada tanah yang luas, tanah bangunan melibatkan cukai tinggi, yang mungkin mencecah sehingga RM100, RM200 sebulan atau 10 tahun tidak bayar sehingga melibatkan RM2,000 ke RM3,000 (keseluruhan)..kita akan ambil tindakan.

Mungkin ini kawasan tanah ladang seperti kebun getah yang luas,” katanya lagi.

Beliau berkata, masalah kegagalan menjelaskan cukai tanah kadang-kala berpunca daripada ibu bapa yang juga pemilik tanah sudah meninggal dunia mengakibatkan tanah mereka tidak diuruskan dengan betul dan tiada yang tampil menjelaskan kadar cukai tanah berkenaan.

Dalam perkembangan yang sama, beliau menjelaskan masalah kegagalan menjelaskan cukai tanah untuk tanah industri tidak ketara.

“Saya rasa tidak banyak masalah sebab mereka (pengusaha industri) sudah kaya. Bila buat industri, dia ada kilang, aset dia mesti mahal. Jadi, bila kita keluar notis, terus dia bayar. Takkan dia sanggup satu ketika kita merampas tanah dia.

“Bila rampas tanah (turut melibatkan) bangunan. Masalah (tanah industri) tidak banyak berlaku. Bagaimanapun, masalah ini lebih banyak kepada tanah pertanian, orang kampung ini, sedangkan kadar cukai tidak banyak.. RM2, RM5, tapi bila dah kumpul-kumpul (tunggakan), banyak juga,” katanya.500 mangsa ribut Kemaman terima bantuan

Oleh: Nurul Aziela Saberi

Bantuan segera sebanyak RM500 dan sedikit barangan dapur untuk mangsa ribut baru-baru ini telah disampaikan sendiri oleh YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek yang juga merangkap Ahli Parlimen Kemaman, petang semalam di perkarangan rumah Pengerusi JKKK Kg. Mak Chili.

Menurut Pengerusi JKKK Kg. Mak Chili, Haji Maydin Hassan selama 60 tahun beliau menetap disini belum pernah berlaku ribut sebegitu kuat sehingga 58 buah rumah ranap dipukul ribut yang kuat.

Walaupun kawasan jagaannya tidak pernah menang dalam pilihan raya namun keprihtinan pihak kerajaan terhadap raktyat yang tidak memilih bulu samada mereka daripada pihak pembangkang layak untuk menerima bantuan.

“Lebih membanggakan Yang Berhormat (YB) kita lebih awal tiba di tempat kejadian daripada YB mereka sendiri yang menang di kawasan tersebut,” katanya.

Menteri Belia dan Sukan, YB Dato’ Ahmad Shabery Cheek dalam ucapannya berkata pihak kerajaan cuba sedaya mungkin untuk menyalurkan bantuan kepada mangsa seberapa segera agar dapat meringankan beban mereka.

Beliau yang pada ketika itu sedang berada di Kuala Lumpur bergegas pulang ke Kemaman untuk melihat sendiri keadaan rumah mangsa ribut yang dikatakan semakin meningkat sehingga mencecah ratusan buah rumah.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Air Putih, YB Haji Wan Abdul Hakim Tan Sri Haji Wan Mokhtar, Ketua Wanita UMNO Kemaman Senator Hajah Rohani Abdullah dan Setiusaha UMNO Bahagian Kemaman Rosli Ahmad.


Program Jalinan Rakyat di DUN Rhu Rendang

Oleh :Amirullah Othman

Demi memperjuangkan kepentingan rakyat dan menyemai sikap mengenang budi kepada kerajaan, Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku, berusaha gigih bagi menyampaikan maklumat kepada rakyat mengenai program pembangunan serta bantuan yang setiap masa disalurkan oleh Kerajaan Terengganu.

Mutakhir, seramai 200 orang yang terdiri daripada golongan wanita telah diundang dalam satu majlis Jalinan Rakyat di Dewan Majlis Daerah Marang di Kampung Paya.

Maklumat-maklumat mengenai bantuan dan program kerajaan negeri bagi kesejahteraan rakyat disampaikan Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsudin Sulong dan Penolong Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Encik A.Latiff Awang.

Haji Nik Dir berkata, usaha ini sangat penting kerana golongan ini biasanya hanya berada di rumah dan tidak terdedah dengan dunia luar.

“Dengan adanya majlis seumpama ini, sedikit sebanyak telah membuka mata mereka di mana golongan ini boleh bertindak sebagai agen maklumat dasar-dasar kerajaan untuk disampaikan kepada jiran-jiran dan ahli keluarga yang lain,” katanya.

Beliau berharap dengan adanya kesedaran di kalangan golongan wanita mereka akan bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan kepada keluarga masing-masing dan terus menyokong kerajaan negeri.

“Bagi meningkatkan hubungan antara rakyat dengan pemimpin setempat, perjumpaan-perjumpaan dalam kuantiti yang kecil akan diadakan dengan kerap supaya setiap permasalahan dapat diselesaikan,” katanya.Lapan atlet terima P.J.K

Oleh; Esah Abdullah

Lapan(8)  atlet di negeri ini adalah di antara 185 orang penerima di Istiadat Pengurniaan Bintang-Bintang Kebesaran Negeri sempena ulang tahun yang ke-50 Hari Keputeraan Sultan Terengganu di Istana Maziah, Kuala Terengganu hari ini.

Mereka ialah Khairul Anuar Mohamad dan Nurul Syafiqah Hashim yang tersenarai di antara 158 orang penerima Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K).

Kahirul Anwar dan Nurul Syafiqah telah mewakili negara ke Sukan Olimpik London baru-baru ini dalam acara sukan memanah di mana Khairul Anwar telah melayakkan diri ke peringkat suku akhir

Manakala tiga atlet berbasikal yang telah mengharumkan nama negeri dan negara turut menerima P.J.K ialah Amir Mustafa Rusli, Muhamad Adiq Husainie Othman dan Mohd Harrif Salleh.

 itu dua atlet sukan paralimpik iaitu Mohamad Azwar Abu Bakar@Ibrahim (ping pong) dan Abdul Rahman Razali (lawan pedang) serta Muhamad Zubir Mohd Azmi (bola sepak) turut menerima anugerah berkenaan.

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin diiringi Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah berkenan berangkat mengurniakan Bintang-bintang Kebesaran Negeri di Istana Maziah.

Turut hadir Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud serta Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah dan isteri To’ Puan Hajah Rohani Abdullah.

Selain itu seramai 11 orang lagi menerima Pingat Jasa Cemerlang (P.J.C) dan 16 penerima Pingat Lama Berjawatan (P.L.B).
Sementara itu atlet orang kurang upaya (OKU) Mohd Azwar dan Abdul Rahman ketika ditemui melahirkan rasa gembira dan bersyukur di atas kurniaan yang diterima dan berazam untuk terus  bekerja keras demi mengharumkan nama negeri dalam bidang yang diceburi.
Negara Islam luar negara kagum sistem pendidikan Islam Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Negara-negara luar kagum dengan sistem pendidikan yang dilaksanakan di Terengganu, terutama yang berasaskan al-Quran.

Sehubungan itu, tidak hairanlah jika Sekolah Menengah Imtiaz dan kelas-kelas tadika Yayasan Islam Terengganu yang melaksanakan Program Pintar al-Quran sering dilawati masyarakat Islam dari luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata terbaru 23 peserta yang terdiri daripada bakal imam dari negara Indonesia, Thailand dan Kemboja datang melawat Sekolah Menangah Imtiaz Besut, baru-baru ini.

“Mereka kagum dengan keistimewaan dan keunikan sistem pendidikan berasaskan al-Quran yang digunakan di sekolah berkenaan,” katanya ketika ditemui Teganukita kelmarin.

Menurutnya, masyarakat Islam dari luar negara turut kagum dengan usaha-usaha kerajaan negeri menyemai sikap gemar membaca al-Quran di kalangan kanak-kanak seawal usia merea berada di tadika lagi.

“Mereka memuji kehebatan Terengganu yang berjaya mengendalikan program yang membolehkan hampir 10,000 kanak-kanak tadika khatam al-Quran pada setiap tahun,” katanya.

Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, bagi pihak kerajaan negeri program berkenaan akan diperkemaskan dari semasa ke semasa agar hasrat membentuk masyarakat ‘celik al-Quran’ tercapai.

“Inilah yang kita lakukan bagi membolehkan masyarakat negeri ini mahir membaca al-Quran dan ia diharapkan menjadi ‘role model’ bukan saja di kalangan negeri-negeri lain, tetapi meliputi negara Islam peringkat global,” ujarnya.

 

Sultan Mizan berangkat ke Istiadat Pengurniaan Bintang Kebesaran Negeri

Oleh; Esah AbdullahSultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis Pengurniaan Bintang-bintang Kebesaran Negeri sempena perayaan ulang tahun yang ke-50 Hari Keputeraan Sultan Terengganu di Istana Maziah, Kuala Terengganu hari ini.

 Berkenan berangkat Sultanah Terengganu Sultanah Nur Zahirah. Turut hadir Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah dan isteri To’ Puan Hajah Rohani Abdullah; Ahli-ahli Dewan Pangkuan DiRaja; Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri; Orang-orang Besar Raja; Ahli-ahli Darjah Kebesaran Negeri; Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri dan Dewan Negara.

Pengurniaan Pingat-pingat Kebesaran Negeri dimulakan dengan Pingat Jasa Cemerlang (P.J.C) seramai 11 orang, Pingat Jasa Kebaktian (P.J.K) seramai 158 orang dan Pingat Lama Berjawatan (P.L.B) seramai 16 orang.


Sultan Mizan Zainal Abidin berkenaan mengurniakan P.J.C, P.J.K dan P.L.B kepada semua penerima.

Sedia RM43 juta bantu golongan miskin

Oleh: Suriati Ali 

 Kerajaan negeri melalui Bajet 2013 memperuntukkan RM43 juta bagi membasmi kemiskinan, menampung dana pinjaman dan mewujudkan pelbagai program kepada golongan miskin di Terengganu.

 Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, berkata, pihaknya komited dan bertanggungjawab mengeluarkan belanja besar pada setiap tahun semata-mata tidak mahu rakyat negeri ini terus dibelenggu kemiskinan.

“Apa yang diusahakan sebelum ini menampakkan kejayaan cukup positif apabila golongan yang dibantu itu berjaya keluar daripada kelompok e-Kasih atau miskin tegar.

 “Selain itu, mereka juga tidak lagi bergantung kepada bantuan pihak tertentu, termasuk Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)," katanya selepas hadir pada satu majlis di Marang, baru-baru ini.

 Katanya, apa yang membanggakan, Terengganu disenaraikan negeri paling berjaya berbanding negeri-negeri lain seperti Kelantan dan Kedah menurunkan kadar kemiskinan.

 “Berdasarkan perangkaan, seramai 14,000 peserta daripada 43,000 golongan itu keluar dari paras kemiskinan bermula 2008 hingga kini.

 “Pelbagai faktor mengapa seseorang itu disenaraikan sebagai peserta e-Kasih, antaranya sikap malas berusaha, mangsa perceraian, masalah tekanan hidup dan sebagainya,” katanya.

Kerajaan negeri sudah berusaha pelbagai cara semata-mata mahu mambantu golongan itu berjaya, termasuk memberi pinjaman perniagaan, peruntukan membaiki rumah serta atap dan bantuan persekolahan.

 

Derita Mohd Azmi, koma sejak enam bulan lalu

Oleh: Noraini Jusoh

Sisi hidup seorang pemuda yang dulunya ceria dan lasak berubah sejak enam bulan lalu apabila hanya mampu mengerdipkan mata, sementara pancaindera lain tidak lagi mampu bergerak seperti biasa selepas insiden enam bulan lalu yang hampir meragut nyawanya.

ADUN Tepoh, YB Ustaz Haji Ramli melawat Mohd Azmi Mustafa.
 Mohd Azmi Mustafa, 21, dari Pengkalan Maras, Tepoh terjatuh ketika berada di belakang lori yang sedang bergerak sewaktu pulang dari mencandat sotong di laut mengakibatkan dia mengalami kecederaan parah di kepala dalam kemalangan  pada 11 April lalu.

Akibat tragedi berkenaan, anak keempat daripada lapan beradik itu sudah empat kali dimasukkan ke hospital bagi menjalani pembedahan termasuk sepuluh kali membuang air dan menghentikan pendarahan dalam kepala.

 kejadian itu juga menyebabkan bekas pelajar Sekolah Menengah Kompleks Wakaf Tengah itu terpaksa diuruskan sepenuhnya oleh ibu bapanya, Mustafa Abdullah, 58 dengan Maimun Tahir, 48, sekali gus mendorong bapanya berhenti kerja bagi memberi sepenuh tumpuan kepada Mohd Azmi.

 “Kami dari keluarga susah dan suami saya terpaksa berhenti kerja sebagai nelayan untuk bersama-sama membantu menjaga Azmi.” katanya yang turut memohon bantuan bulanan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi meringankan bebanan keluarganya.

Menurut Maimun, kos perubatan untuk membeli keperluan harian Mohd Azmi seperti lampin, susu, dan rawatan susulan di hospital mencecah sehingga RM1,000 sebulan.

Katanya, penderitaan Mohd Azmi turut dirasai adik beradiknya yang lain namun faktor memiliki tanggungjawab kepada keluarga masing-masing serta pendapatan tidak tetap mengehadkan mereka untuk menghulurkan bantuan yang secukupnya.

“Azmi memerlukan sebuah katil yang lebih selesa, bagaimanapun keadaan kewangan kami sekarang tidak mengizinkan saya untuk membelinya.

YB Ustaz Haji Ramli menyumbang sebuah kerusi roda kepada Encik Mustafa untuk kegunaan   Mohd Azmi

 “Bagaimanapun, bantuan kerusi roda dari Adun Tepoh ini merupakan sumbangan yang cukup berharga, sementara kami masih berharap ada pihak lain dapat membantu kami terutama menampung perbelanjaan harian Azmi,” katanya.

 Terbaru, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh apabila pemimpin itu turun padang bagi menyerahkan bantuan kerusi roda, ketika kunjungan beliau ke rumah mangsa, kelmarin (9 Oktober).

 YB Haji Muhammad Ramli turut berjanji akan melihat keperluan dan bantuan yang sewajarnya bagi meringankan bebanan keluarga serta penderitaan pemuda malang itu.

Kepada orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Maimun Tahir di talian 014-8298264 atau menyumbang terus ke akaun Bank Rakyat (MAIMUN BINTI TAHIR) (Nombor akaun : 221161060967)

 

Bajet 2013 perkukuh imej BN

Oleh : Amirullah Othman

Semua lapisan masyarakat terdiri daripada pelbagai golongan iaitu muda, pertengahan dan dewasa berpuas hati dengan Bajet 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, baru-baru ini kerana ia sangat adil, telus, seimbang dan menyeluruh.

Temubual Wartawan Teganukita dengan Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato’ Abdul Rahman Bakar, mendapat maklum balas sangat positif di mana beliau memuji keseluruhan peruntukan bajet itu yang menggembirakan rakyat.

Beliau berpendapat bajet yang dibentangkan oleh YAB Perdana Menteri itu rata-ratanya mendapat sambutan yang hangat daripada pelbagai bentuk lapisan masyarakat memandangkan bajet tersebut memberi manfaat yang besar kepada mereka.

Beliau juga berharap semua rakyat dapat bersyukut kepada Allah s.w.t dan berterima kasih kepada Kerajaan Barisan Nasional kerana sentiasa menjaga kebajikan rakyatnya.

“Bajet ini merupakan tanda terima kasih BN kepada rakyat dan menepati slogan “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” serta “Janji Di tepati”,” katanya.

Katanya, slogan “Janji Di tepati” adalah sifat menepati hasrat Barisan Nasional untuk menolong rakyat dan memberikan manfaat yang sangat baik kepada rakyat. “Ini dapat disimpulkan bahawa BN menjadi semakin kuat dan bertenaga dan bertambah yakin bagi menghadapi PRU 13 nanti,” tambahnya.


Web kamera pantau banjir dipasang di empat lokasi

Oleh: Aida Abd Rahman dan Nur Syarifatul Zahidah Mukhtar (Pelatih)

Web kamera pemantau banjir dipasang di empat kawasan berisiko banjir di Terengganu sebagai langkah berwaspada dan meningkatkan keselamatan nyawa serta harta benda sepanjang musim tengkujuh bermula tahun ini.

 Sehubungan itu, Jabatan Parit dan Saliran (JPS) akan memasang web kamera berkenaan di Kampung Gong Terap, berdekatan Sekolah Kebangsaan Kampung Buluh (Setiu), Jambatan Jerteh dan Kampung La (Besut). 

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata bermula tahun ini, pihaknya akan memastikan empat kawasan berisiko itu dilengkapi web kamera pemantau banjir selain mengekalkan pemasangan 25 siren amaran banjir di seluruh Terengganu.

“Empat lokasi iaitu di Kampung Gong Terap berdekatan dengan Jambatan Kampung Gong Terap, yang keduanya, berdekatan dengan Sekolah Kebangsaan Kampung Buluh, Setiu iaitu jalan ke Kampung Hulu Seladang. Ketiga, di jambatan Jerteh, (Besut) berdekatan dengan Balai Polis Trafik Jerteh dan keempat di Kampung La, Besut, iaitu berdekatan dengan Sekolah Kebangsaan Kampung La. Web kamera akan beroperasi pada tahun ini.

 “Siren amaran banjir kita ada di 25 kawasan seluruh negeri iaitu Besut (lima), Setiu (enam), Hulu Terengganu (lima), Kemaman (empat), Marang dan Dungun, masing-masing dua unit dan Kuala Terengganu satu,” katanya di sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, semalam (10 Oktober).

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Dato’ Mazlan berkata, kerajaan negeri sentiasa meningkatkan langkah keselamatan dan juga persiapan menghadapi musim tengkujuh dan banjir di negeri ini menerusi jawatankuasa yang dibentuk melibatkan pelbagai agensi kerajaan negeri dan juga Persekutuan.

Sebelum itu, beliau meminta semua penduduk negeri ini sentiasa peka dan mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku air pasang tinggi, walaupun berdasarkan laporan kaji cuaca jumlah taburan hujan seluruh Terengganu berada pada paras purata.

 “Cuaca tahun ini dijangka dari segi laporan kaji cuacanya, berkaitan hujan adalah dalam paras purata. Cuma dibimbangi lebih dari paras purata.

 “Sebagai contohnya, bulan November nanti, dijangka hujan antara 570 hingga 860 milimeter pada paras purata, pada Disember adalah 430 hingga ke 660 milimeter. Bagaimanapun yang kita bimbangnya apabila air pasang tinggi di mana dijangka air pasang tinggi pada November adalah dua kali, iaitu pada 14 hingga 19 November dan 27 hingga 30 November. Manakala, pada Disember pada 12 hingga 19 Disember dan 25 hingga 31 Disember. Kita bimbangnya apabila hujan berlaku pada musim ini, air tidak turun ke laut,” katanya.

 

Kesenian Tarian Balai makin dilupakan

Oleh: Mastura Jamaluddin

Tarian Balai pada asalnya bersangkut paut dengan pemujaan semangat padi dan ditarikan oleh anak-anak gadis desa di daerah Hulu Terengganu.

Tarian ini di kenali sebagai Tarian Balai dan berasal dari Kampung Bukit Gemuruh tapi kini tarian ini hanya menjadi khazanah kebudayaan Negeri Terengganu.

Ini adalah kerana penari-penari asalnya sudah berusia dan mulai dilupakan searus dengan peredaran zaman. Pergerakan dalam tarian mengambarkan kebudayaan petani atau penanam padi.

Payung yang berwarna-warni diletakkan di tengah-tengah pentas dan gadis-gadis penari tersebut akan menari mengelilingi payung yang menjadi simbol dan lambang semangat padi.

Semasa tarian itu, sebilangan perkakas-perkakas menanam padi digunakan seperti cangkul, penuai padi, topi penanam padi dan seumpamanya digunakan.

Tarian ini pada kebiasaannya akan diiringi dengan nyanyian.Jika di teliti lirik lagunya banyak mengandungi kata-kata yang berunsurkan nasihat kepada mereka yang mendengarnya.

Tarian balai bergerak aktif pada tahun 70-an sehingga akhir tahun 90-an. Namun kebudayaan yang ada pada tahun itu, kini sudah tidak lagi bergerak aktif dan hampir pupus kerana tiada golongan pelapis yang berminat untuk mempelajarinya.

Sebagai inisiatif bagi menghidupkan kembali budaya ini, satu badan iaitu Majlis Kebudayaan Daerah Hulu Terengganu memainkan peranan penting bagi memperkenalkan Tarian Balai dengan melatih generasi baru yang berminat untuk mempelajarinya di Kampung Bukit Gemuruh.

Berikut adalah lirik lagu tarian tersebut yang mengasyikan pendengar.

Ya bani ya badang Gok gelek tumbuh di bukit Untung batu tumbuh di lembah Nok tengok barang sedikit Bukan mudoh sebarang mudoh Nok sambut badang menari

Ramai : Ya bani ya badang Gok gelek tumbuh di bukit

Solo : Bukit Peroh Bukit Gemuruh Tari Balai mula asal Cari ilmu jangan tangguh Kalau lambat kita nyesal

Ramai : Ya bani ya badang Gok gelek tumbuh di bukit

Solo : Jalan redup ke Bukit Perepat Tingkah gendang sayup bergema Kalau hidup dok beradat Comel rupa dok berguna

Ramai : Ya bani ya badang Gok gelek tumbuh di bukit Batu Bersurat sejarah bangsa Kuala Berang kota budaya Budi adat jangan dilupa Baik amal sepanjang masa Muzik

solo Ulang semula rangkap 2 sampai 6

Ramai : Ya bani ya badang Gok gelek tumbuh di bukit Pulut panggang pulut lepa Dua nama benda serupa Ini lagu dok mengata Nok beringat sesama kita

 

10 October 2012

Kesedaran rakyat Terengganu bayar cukai tanah makin meningkat

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Dato'Seri Haji Ahmad Said ditemani Dato' Haji Mazlan Ngah
ketika mengadakan sidang akhbar selepas mesyuarat exco.
Kesedaran membayar cukai tanah di kalangan rakyat Terengganu semakin meningkat apabila kerajaan negeri berjaya mengumpul hasil cukai berjumlah RM22,737,16.97 berbanding RM22,119,745.94 bagi tempoh yang sama pada tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata prestasi pungutan hasil kutipan cukai tanah yang meningkat itu mungkin didorong oleh dasar kerajaan negeri yang memanjangkan tempoh masa pembayaran daripada Mei kepada Julai sejak beberapa tahun lalu.

 “Setiap tahun sejak beberapa tahun yang lalu exco membuat keputusan keputusan melanjutkan pembayarannya sehingga akhir Julai 2012 tanpa mengenakan denda.

“Sebab itu (sebelum ini) selepas Mei sahaja kita dendalah, tapi kita lanjutkan sehingga Julai setiap tahun sejak beberapa tahun yang lalu dan akhirnya kita dapati pada tahun ini iaitu setelah berakhir 31 Julai, pungutan yang kita buat ialah sebanyak RM 22, 737, 16.97 berbanding pada tempoh yang sama pada tahun lepas RM 22, 119, 745.94 pertambahan hampir RM600, 000 lebih pada tahun sebelumnya," katanya di sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, hari ini.

 Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Menteri Besar berkata, prestasi itu menggambarkan bahawa kesedaran di kalangan rakyat untuk membayar cukai tanah di negeri ini semakin meningkat.

 “Jadi, kita haraplah bahawa dengan kelonggaran yang diberikan oleh kerajaan dan tempoh yang diberikan untuk mereka dan untuk mengelakkan tanah mereka tidak dirampas walaupun itu merupakan jalan terakhir kita, bagaimanapun, kita jarang melakukannya (rampas tanah) walaupun kita boleh lakukan demikian.Tapi kita haraplah kesedaran di kalangan rakyat untuk terus membayar cukai.

 “Terengganu merupakan negeri yang mengenakan kadar cukai terendah berbanding negeri lain di negara ini. Ada kadar hanya berjumlah RM2 sehingga RM3 sahaja setahun,” katanya.

Beliau berkata, daripada keseluruhan jumlah itu juga, kutipan tunggakan cukai sehingga 31 Julai pada tahun ini berjumlah RM2,126,831.35 (18.37 peratus) berbanding kutipan sehingga tempoh yang sama tahun lalu berjumlah RM1,960,240.95 (17.9 peratus).

Manakala kutipan denda lewat bagi tempoh yang sama tahun ini berjumlah RM660 846.55, meningkat berbanding tahun lalu (RM650,591.96).

Sementara jumlah kutipan berdasarkan bilangan hak milik sehingga 31 Julai tahun ini RM272,690, berbanding tahun lalu berjumlah RM253,077.

 “Tapi, sikap masyarakat kita kadang-kadang dia lupa atau buat-buat lupa, cuai dan sebagainyalah (membayar cukai). Bagi memudahkan mereka membayar cukai berkenaan, kadang-kadang kita buka kaunter, kadang-kadang kita buat apa-apa majlis, kita buka kaunter di mana-mana untuk membayar cukai pintu, cukai tanah dan semakan dan sebagainya.

 “Menerusi pembayaran ini boleh menjana pendapatan negeri dan memberikan duit pulangan kepada rakyat bagi melaksanakan pembangunan dan sebagainya,” katanya.

 

1,400 penduduk Tepoh terima bantuan JKM

Oleh: Noraini Jusoh

Nasib 1,400 penduduk yang kurang berkemampuan termasuk ibu tunggal, warga emas dan golongan kurang upaya di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh terbela apabila menerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) setiap bulan sejak beberapa tahun lalu.

ADUN Tepoh, YB Ustaz Haji Ramli Nuh menyampaikan ucapan di program  Temu Mesra bersama penerima bantuan bulanan di perkarangan Dewan Sivik Padang Nenas
 Terbaru, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh meluangkan masa menyerahkan bantuan JKM berjumlah RM83,000 di Majlis Temu Mesra Yang Berhormat Tepoh Bersama Penerima Bantuan Bulanan anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat di Dewan SiviK Kampung Padang Nenas itu, semalam (9 Oktober).

Turut hadir, Pembantu Kebajikan Masyarakat Kanan Kuala Terengganu, Encik Zulkifli Mohd Yasin dan Pengerusi JKKK Kampung Padang Nenas, Tuan Haji Zakaria.

Seramai 224 orang penerima bantuan bulanan menerima RM200 hingga RM450 dan hamper setiap seorang di majlis berkenaan.

Haji Muhammad Ramli Nuh berkata, kerajaan negeri sentiasa berusaha membantu rakyat yang memerlukan pembelaan tanpa mengira peringkat umur dan kategori.

 “Kerajaan bersedia mendengar rintihan dan membela nasib penduduk negeri ini yang memerlukan pembelaan dan bantuan sepatutnya.

Salah seorang penerima bantuan bulanan mengucapkan terima kasih kepada YB Ustaz Ramli  ketika menerima  bantuan bulanan
“Diharap bantuan ini dapat digunakan dengan sebaik yang mungkin untuk membeli barangan keperluan harian dan barangan yang berfaedah untuk keluarga,” katanya.

 Beliau turut menasihati penduduk agar sentiasa yakin dan memberi sokongan padu kepada pentadbiran sedia ada selain menyambut baik program yang dianjurkan kerajaan negeri kerana mampu memberi manfaat kepada mereka.

 

Jabatan Meteorologi ramal Terengganu akan mengalami lima episod hujan lebat

Oleh; Esah Abdullah

Gambar fail
Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) meramalkan beberapa buah negeri di Semenanjung khususnya di kawasan Pantai Timur termasuk Terengganu akan mengalami tiga hingga lima episod hujan lebat tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP), Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, hujan lebat diramalkan berlaku selama tiga empat hari yang boleh menyebabkan kejadian banjir di kawasan rendah dan berhampiran sungai.

“Jangkaan jumlah hujan yang turun sekitar 170 hingga 270 mm pada Oktober kemudian meningkat kepada 570 hingga 860mm pada November dan 430 hingga 660mm pada Disember,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan Mesyuarat Bersama Ahli Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Terengganu di Bilik Mesyuarat Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) Kuala Terengganu hari ini.

Turut hadir Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda dan semua wakil jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat dengan persediaan menghadapi banjir di negeri ini.

Katanya, sekiranya berlaku keamatan hujan yang tinggi iaitu lebih 100mm sehari dan berterusan selama 48 jam serta aras air laut yang tinggi akan memungkinkan banjir berlaku.

“Tarikh jangkaan berlaku banjir bulan depan ialah 14 hingga 19 November dan 27 hingga 30 November manakala Disember ialah pada 12 hingga 19 dan 25 hingga 31 Disember,” katanya.

Menurutnya, bermula musim banjir tahun ini Jabatan Parit dan Saliran (JPS) akan melakukan pemasangan web kamera pemantauan banjir di empat lokasi terpilih iaitu di Kampung Gong Terap dan berdekatan Sekolah Kebangsaan Kampung Buluh, Setiu serta di Jambatan Jerteh dan Kampung La, Besut.

 “Saya berharap orang ramai sentiasa mendengar hebahan keadaan banjir dari radio dan televisyen sebelum keluar rumah atau melakukan perjalanan jauh untuk keselamatan diri dan keluarga,”

katanya. Katanya, segera berpindah jika diminta berbuat demikian oleh petugas banjir bagi mengelak sebarang kemalangan yang boleh meragut nyawa.

Dalam perkembangan lain, urusetia JPBN akan menganjurkan program Kesedaran Bencana Peringkat Komuniti melibatkan tiga lokasi iaitu Dungun, Kuala Terengganu dan Kemaman bagi meningkatkan kesedaran dan menjadikan komuniti tempatan sebagai front-liner dalam mendepani sebarang bentuk bencana di kawasan mereka.

 

JPBP arah semua jabatan dan agensi memperkemaskan jentera hadapi banjir

Oleh; Esah Abdullah

Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP) telah mengenalpasti 54 buah pusat pemindahan di seluruh negeri yang memerlukan kemudahan tandas tambahan terutama tempat yang sering berlaku pemindahan mangsa banjir yang ramai.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Pengerusi JPBP, Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, pihaknya akan mengerakkan 15 buah ‘mobile toilet’ yang kini ditempatkan di Kem 512 (AW) Padang Midin ke pusat-pusat pemindahan berdasarkan keperluan dan permintaan.

“Saya menggesa semua pihak dalam pengurusan bencana negeri seperti jabatan dan agensi kerajaan, pertubuhan sukarela, badan bukan kerajaan (NGO) serta pemimpin komuniti setempat perkemaskan jentera pengurusan bencana masing-masing supaya lebih proaktif dan responsif pada setiap masa,” .

“Persediaan juga meliputi bekalan makanan, keperluan harian, kelengkapan logistik, kenderaan serta kekuatan anggota di barisan hadapan dan sokongan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan Mesyuarat Bersama Ahli Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPNT) Terengganu di Bilik Mesyuarat Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) Kuala Terengganu hari ini.


Turut hadir Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda dan semua wakil jabatan dan agensi  kerajaan yang terlibat dengan persediaan menghadapi banjir di negeri ini.

 Dalam pada itu katanya, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah mengenalpasti 198 kawasan yang sering dilanda banjir di negeri ini iaitu di Besut (30), Setiu (21), Kuala Terengganu (17), Marang (27), Hulu Terengganu (29), Dungun (32) dan Kemaman (42).

Katanya, jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) juga telah menetapkan 353 pusat pemindahan yang berupaya menampung 49,052 orang mangsa banjir.

Menurutnya, daerah Besut mempunyai paling banyak pusat pemindahan iaitu 98 dengan muatan mangsa 11,082 diikuti Hulu Terengganu (78) 8,590 mangsa, Dungun (56) 9,615 mangsa, Kemaman (35) 6,030 mangsa, Setiu (35) 2,635 mangsa, Kuala Terengganu (27) 7,000 mangsa dan Marang (24) 4,100 mangsa.

Dalam masa yang sama JKM turut mengenalpasti 110 buah pengkalan hadapan bagi menempatkan bekalan yang strategik supaya kawasan kejadian bencana tidak terputus bekalan dan bekalan juga dapat dihantar dengan cepat kepada mangsa bencana.

“Berdasarkan laporan dan maklum balas yang saya terima, semua jabatan dan agensi telah bersiap sedia sepenuhnya menghadapi kemungkinan banjir berlaku di negeri ini,” katanya.

 

Terengganu bersedia hadapi banjir tahun ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Dato' Haji Mazlan Ngah
Kerajaan negeri sudah bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir, terutama berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu sejak kebelakangan ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata pihaknya juga sudah mengenalpasti pusat pemindahan dan pangkalan hadapan yang sesuai dan selamat kepada mangsa banjir, selain menyediakan keperluan harian kepada mereka.

Menurutnya, jawatankuasa persiapan banjir negeri sudah dua kali bermesyuarat bagi melancarkan persediaan berdepan bencana itu pada tahun ini.

 “Sebenarnya kita sentiasa bersedia dalam persiapan banjir dan kita sudah pun mengadakan dua kali mesyuarat mengenai persiapan banjir ini.

 “Mesyuarat turut menyelaras mengenai pusat-pusat pemindahan yang perlu untuk mangsa banjir. Kita dah siap semuanya,” katanya di sidang media selepas merasmikan Seminar Minyak dan Gas Terengganu 2012, di Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa, Kuala Terengganu, semalam(9 Oktober).

 Dato’ Haji Mazlan berkata, agensi berkaitan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat di setiap daerah juga dipertanggungjawabkan untuk menguruskan hal berkaitan bekalan makanan dan bahan mentah lain kepada mangsa banjir di pusat perpindahan nanti.

Katanya, pihaknya akan memastikan setiap agensi menjalankan peranan masing-masing bagi memastikan penduduk yang berdepan dengan masalah itu mendapat perhatian dan pembelaan sewajarnya.