Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

07 July 2014

UCB masak enam kawah bubur lambuk untuk diagih kepada orang ramai.

Zubaidi memberi bubur lambuk kepada dua pengunjung bazar ramadan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI kira-kira 100 penuntut Kolej Universiti Bestari (UCB) dan Institut Kemahiran Bestari bergotong-royong memasak enam kawah bubur lambuk untuk dibahagikan kepada orang ramai di Bazar Ramadan, Sungai Tarom, Bandar Permaisuri, hari ini

Pengarah Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UCB, Mohd Zubaidi Abdul Samad berkata, penuntut terbabit mula memasak bubur itu bermula pagi tadi dan berakhir kira-kira jam 1 tengahari.

Seorang peniaga menerima bubur lambuk.
"Bubur ini kemudian dibahagi kepada kira-kira 700 bekas untuk diagihkan di beberapa tempat termasuklah di Bazar Ramadan Sungai Tarom pada petang ini.

"Sambutan orang ramai amat mengalakan dan bekas-bekas bubur lambut ini habis dalam masa kira-kira sejam dengan cara mengagihkan kepada pengunjung bazar Ramadan itu dan ada yang datang mendapatkan di gerai yang kami buka di tapak bazar itu," katanya.

Menurutnya, program ini diharapkan dapat mengeratkan hubungan silaturrahim warga UCB dengan masyarakat setempat serta dapat mengimarahkan bulan Ramadan yang mulia ini dengan memberi makan kepada mereka yang berbuka puasa.
Seorang pengunjung menerima untuk keluarga.


 

06 July 2014

200 anak yatim Besut terima sumbangan Pehimi.Pehimi menyerahkan sumbangan Ramadan kepada seorang anak yatim.
Oleh: Mohammad Ishak.

GOLONGAN miskin dan anak yatim mendapat rezeki bertambah pada bulan Ramadan apabila lebih ramai yang tanpil memberi bantuan dan sumbangan kepada mereka yang sememangnya memerlukan bantuan. 

Pejabat Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, tidak ketinggalan mengambil kesempatan pada bulan yang mulia ini dengan mengumpul anak yatim di kawasan berkenaan untuk menerima sumbangan wang tunai.

Seorang anak yatim gembira terima sumbangan.
Seramai 200 anak yatim diraikan dalam satu majlis berbuka puasa bersama pemimpin dan masyarakat setempat pada majlis yang berlangsung di perkarangan Pejabat Penyelaras DUN Jertih, di Gong Kemuntong, Jertih.

Ahli Exco Kerajaan Negeri, Muhamad Pehimi Yusof yang juga ADUN Jertih, selaku tuan rumah menyampaikan sumbangan kepada anak yatim terbabit.

Majlis itu turut dihadiri Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Parlimen Besut serta Ketua Umno Cawangan dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) kawasan berkenaan.

Selain Muhamad Pehimi, ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa juga turut mengadakan majlis serupa bagi DUN berkenaan yang diadakan di Kampung Raja. Kedua-dua majlis anjuran pemimpin kerajaan itu ternyata mendapat sambutan meriah daripada orang ramai dan membuktikan sokongan rakyat kepada kerajaan yang ada sekarang.

 

PM berbuka di Tepoh, petang ini.

BERSEDIA..Perdana Menteri (PM), Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak bersedia untuk menjawab soalan wartawan dalam satu sidang media yang diadakan di tingkat 17, Wisma Darul Iman, sebentar tadi selepas mendengar taklimat pembangunan kerajaan Negeri Terengganu.

PM dalam lawatan separuh hari ke Terengganu hari ini akan Pejabat Felda Wilayah di Kampung Tepoh, Kuala Nerus kira-kira jam 6 petang ini untuk berbuka puasa bersama peneroka Felda dari seluruh Malaysia dan penduduk kampung sekitar.

Selepas berbuka dan solat magrib, Najib akan ke Masjid Al-Abrar, Bukit Tok Beng untuk bersolat Isyak dan sunat terawih bersama-sama jemaah di masjid itu, sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur pada malam ini, kira-kira jam 10 malam.-aminudin.

 

MB DATO' AHMAD RAZIF DI MANA-MANA SAHAJA URUSKAN MASALAH RAKYATSuatu contoh teladan yang baik, Menteri Besar Dato' Hj Ahmad Razif Abd Rahman dan para pegawainya sanggup turun padang untuk menyelesaikan apa jua masalah rakyat.

Sekalipun bersila di dalam masjid, beliau sedia setiap masa untuk menyelesaikan apa jua urusan yang perlu disegerakan yang tidak sempat dijalankan di pejabat kerana sibuk dengan urusan lawatan, tinjauan dan menemui rakyat di mana sahaja.

Gambar ini dirakamkan di sebuah masjid dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Seberang Takir yang beliau wakili.

Setiausaha Sulit Kanan beliau, Haji Kamarul Amin Ismail dan para pegawai yang lain turut sama turun padang untuk menyelesaikan apa jua masalah rakyat.

Itulah sebenarnya kepimpinan yang dikehendakki rakyat, pemimpin turun padang melihat sendiri masalah rakyat untuk dicari jalan penyelesaian.

Inilah suatu transformasi yang sedang diusahakan oleh Menteri Besar yang gigih bekerja ini dan diharapkan ketua-ketua jabatan dan pemimpin yang lain mencontohinya juga.

IDRIS JUSOH UCAP TERIMA KASIH KEPADA MENTERI BESAR, DATO' HJ AHMAD RAZIFPenduduk daerah Besut berterima kasih di atas usaha Menteri Besar, Dato’ Hj Ahmad Razif Abd Rahman yang mengembalikan semula pelajar Sekolah Menengah Imtiaz Besut belajar di Kompleks Imtiaz Besut, Bukit Keluang.
 Ahli Parlimen Besut yang juga Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata satu perhimpunan melahirkan rasa terima kasih dan penghargaan akan di adakan pada Aidilfitri ini.
Ia bertujuan menghargai peranan yang dilakukan oleh Menteri Besar baru kerana mengembalikan semula pelajar SM Imtiaz Besut ke kompleks yang sudah siap itu.
 Beliau ditemui media selepas mennyampaikan sumbangan kepada golongan miskin sempena Program Ziarah Ramadan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, baru-baru ini.
Turut hadir Ahli Exco Kerajaan Negeri, Muhamad Pehimi Yusof yang juga ADUN Jertih.
Sebelum ini, pelajar Imtiaz Besut terpaksa belajar di Asrama Yayasan Terengganu di Kampung Padang Landak, Jertih sejak lima tahun lalu kerana menunggu siapnya Kompleks Imtiaz Besut berharga RM86 di Bukit Keluang, dekat Kampung Raja.
Dato’ Seri Idris melahirkan rasa lega bagi pihak warga Besut dengan keputusan terbaru dibuat Kerajaan Negeri memindahkan pelajar terbabit ke kompleks itu.
Mangsa kebakaran di Marang bakal duduki rumah baru.

A.Latiff menyampaikan sumbangan kepada seorang mangsa.
Oleh : Amirullah Othman. 

KERAJAAN negeri menghulurkan sumbangan sebanyak RM70,000 kepada dua mangsa kebakaran di Kampung Kijing, Marang bagi membina sebuah rumah baru selepas rumah mereka musnah dalam kebakaran, baru-baru ini.

Mangsa kebakaran Alias Daud, 70 tahun dan pasangannya Romah Ismail, 70 tahun mendapat RM30,000.00 dari kerajaan Negeri Terengganu di samping mendapat bantuan RM600.00 dari Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Seorang lagi mangsa Fatimah Ismail mendapat rumah baru daripada kerajaan negeri yang bernilai RM40,000.00 dan sumbangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM600.00.

A.Latiff mendengar penerangan seorang pegawai.
Semua mangsa, kini menumpang di rumah sedara mara masing-masing . “Ini merupakan sambutan Ramadhan yang benar-benar menguji kesabaran kepada saya”, kata-kata mangsa kebakaran kepada wartawan Teganukita.

“Setiap kali balik dari surau selepas selesai solat Tarawih,saya akan menangis apabila terpandang kearah tapak rumah yang mengorbankan arwah anak saya dalam kebakarang pada 28 Mei yang lalu”, kata Romah Ismail.

Sementara itu, Pengerusi Transformasi Kerajaan, Multimedia dan Komunikasi Negeri Terengganu yang mewakili Y.A.B. Menteri Besar Terengganu melawat rumah mangsa dan memberi sumbangan bantuan daripada JKM, pagi ini.

Lawatan ini turut dihadiri oleh Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Terengganu danTuan Haji Nik Dir Nik Wan Ku Pegawai Khas kepada YAB Menteri Besar.

Pegawai Kebajikan Masyarakat daerah Marang serta kakitangan dan pimpinan masyarakat setempat juga hadir. Ini adalah lawatan kali kedua selepas Y.A.B. Menteri Besar  melawat mangsa kebakaran ini pada 31 Mei yang lalu.

 

Iskandar agih 200 apron kepada peniaga Ramadan.

TERIMA KASIH YB...Seorang peniaga sebuah bazar Ramadan di Jabi menerima apron daripada Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN kawasan itu, YB Mohd Iskandar Jaafar ketika wakil rakyat itu melawat bazar Ramadan itu, kamis lalu.

Sebanyak kira-kira 200 apron diagihkan kepada peniaga itu dalam lawatan yang bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim antara peniaga dan wakil rakyat itu.  Turut menyertai lawatan ialah Pemuda dan Putri UMNO.

"Selain bazar Ramadan kita juga mengagihkan apron ini kepada peniaga juadah berbuka puasa lain seperti mereka yang berniaga di tepi-tepi jalan dan kampung-kampung. Semoga ia akan memberi keselesaan kepada peniaga-peniaga ini dan sentiasalah memakai apron untuk kebersihan," katanya.-aminudin.
Iskandar sedang beramah mesra dengan seorang peniaga.

Sempat bertemu dengan penduduk kampung.

Sedang melihat kuih muih yang dijual.