Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

25 January 2014

26 pasukan tanding takraw tertutup daerah Setiu, hari ini.

BERGAMBAR...sebahagian pemuda yang menyertai pertandingan Kejohanan Sepaktakraw Tertutup Daerah Setiu bergambar kenangan bersama Adun Permaisuri, Dato' Mohd Jidin Shafee (tengah) dan Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar sebelum memulakan perlawanan di Dewan Sekolah Menengah Tengku Ibrahim, Setiu, hari ini.

Kejohanan yang dianjurkan JKKK, KRT dan Pemuda UMNO Kampung Che Long itu bertujuan mengeratkan hubungan antara belia di daerah Setiu dan mewujudkan semangat usaha juang di kalangan pemain.

Jurucakap penganjur, Aziz Yahya, berkata sebanyak 26 pasukan menyertai kejohanan yang dirasmikan Dato' Mohd Jidin itu dan setiap pasukan diberi nama mengikut pilihan masing-masing 

Aziz (kiri) bersama YB Iskandar.
"Kejohanan ini adalah acara tahunan yang dianjurkan pihak kami dan pada masa depan kita mengharapkan lebih banyak lagi penyertaan bagi memeriahkan pertandingan ini," katanya. 

Sementara itu, dalam ucapan perasmiannya, Mohd Jidin mahu lebih banyak program yang membabitkan belia dan pemuda diadakan di daerah Setiu termasuklah program berbentuk kebudayaan,

"Pada tahun ini saya nak bincang dengan belia, kalau belia sanggup, samada melalui persatuan dan sebagainya, setiap permainan budaya, tradisi, seperti dikir barat akan diadakan bagi mengerakan belia di daerah," katanya yang turut menyumbang RM3,000 untuk makan malam peserta yang bertanding.

Dalam pertandingan itu, pasukan Bandar Permaisuri muncul juara manakala tempat kedua ialah Putera Jaya dan ketiga pula ialah pasukan Lembah Jaya.- Aminudin

Mula..seorang pemain melontar bola.

Mesra..Mohd Jidin bertanya sesuatu kepada seorang peserta.
Warm up..dua peserta sedang memanaskan badan.
Sokongan..antara penonton yang hadir.

 

" NAWI KAGUMI AHMAD SAID KE ANTARTIKA- USAHA CETUS BUDAYA ILMU PENYELIDIKAN DI KALANGAN PELAJAR DAN PENCINTA SAINSKetua Umno Bahagian Besut, YB Haji Nawi Mohammad berkata, lawatan kerja Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said ke Antartika adalah suatu pemikiran besar dan pandangan jauh pemimpin tersebut.
  "Ilmuan, para pendidik dan para pelajar perlu menjadikan ia sebagai cetusan ke arah budaya ilmu dan penyelidikan sains yang bukan sahaja di bilik darjah atau makmal, tetapi jauh dari itu hendaklah menanam cita-cita untuk turut sampai ke sana suatu masa nanti, katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Tani Negeri Terengganu.
  Beliau yang juga Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri meminta supaya masyarakat tidak terpengaruh dengan dakyah pembangkang yang sentiasa melihat usaha pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN), sebagai negatif walaupun hakikatnya hebat, cemerlang dan gemilang. "Dalam kehidupan orang-orang cemerlang mengamalkan budaya menimba ilmu sepanjang hayat, apatah lagi kita disarankan supaya ke mana sahaja ke pelusuk dunia untuk menimba pengetahuan," katanya meminta apa yang dimulai oleh Dato' Seri Ahmad perlu dicontohi.    Sementara itu, Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Rosli Zakaria membuat penjelasan bahawa lawatan kerja Menteri Besar Terengganu ke Antartika di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi dan Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) dan bukannya Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM).  "Kesilapan tidak disengajakan dan amat dikesali," jelas beliau.
  Dalam pada itu, BERNAMA melaporkan Kerajaan Serius Terajui Usaha Tangani Isu Perubahan Iklim, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.
  "Kerajaan serius menerajui usaha menangani isu perubahan iklim dengan menggalakkan langkah adaptasi dan perancangan pembangunan mesra alam yang strategik untuk kesejahteraan rakyat dan ekonomi negara", kata Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam 24 Januari.
                                                       

TDM sumbang 40 dan 45 peratus kepada pendapatan kumpulan

TDM Plantation Sdn Bhd mengunjurkan operasinya di Indonesia mampu menyumbang antara 40 dan 45 peratus kepada pendapatan kumpulan itu dalam tempoh lima tahun akan datang.

 Ketua Pegawai Eksekutifnya Badrul Hisham Mahari berkata syarikat itu melabur antara RM250 juta dan RM300 juta dalam tempoh tujuh tahun untuk menanam kelapa sawit di ladang seluas 40,000 hektar miliknya di Indonesia.

 Seluas 12,000 hektar sudah pun ditanam kelapa sawit dengan 500 hektar daripadanya telah matang.

 Badrul berkata TDM mengambil peluang daripada kematangan kelapa sawit itu untuk membina sebuah kilang minyak 60 tan menelan belanja RM80 juta sejajar dengan tuaian pertama yang dijangka menjelang 2015.

"Kumpulan itu adalah syarikat perladangan pertama di Pantai Timur yang memperoleh pensijilan 100 peratus bagi kilang dan estetnya," kata beliau selepas majlis penyampaian sijil Meja Bulat mengenai Minyak Sawit Lestari.

 Bahagian perladangan kumpulan itu menerima pensijilan RSPO pada November 2013. TDM juga mempunyai dua kilang minyak sawit di Sungai Tong dan Kemaman, Terengganu.

 Badrul berkata bahagian perladangan itu merupakan penyumbang utama kepada pendapatan kumpulan iaitu kira-kira 90 peratus berbanding unit penjagaan kesihatannya. Kumpulan TDM mengendalikan empat hospital komuniti pakar di Selangor, Kuala Lumpur, Pahang dan Terengganu.

 Hospital terbaharunya, Pusat Perubatan Kuantan di Pahang, akan dibuka kepada awam tahun ini manakala Hospital Pakar Kuala Terengganu di Terengganu, dijangka siap tahun depan. "Dua hospital itu masing-masing akan mempunyai 150 katil dan 130 katil," katanya.

 

Misi ke Antartika satu usaha bijak MB- Mohd Jidin.

Mohd Jidin...penerokaan ilmu.
Oleh: Aminudin Ismail.

PENEROKAAN ilmu ke Antartika yang diketuai Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said bersama beberapa cerdik pandai adalah satu usaha yang bijak dan bukan satu pembaziran kerana ianya untuk kepentingan generasi akan datang, kata Exco kerajaan negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee.

Mohd Jidin berkata, sepatutnya penduduk di negeri ini berbangga usaha Menteri Besar itu kerana berfikiran jauh demi untuk kemajuan negeri ini pada masa depan.

“Ia adalah satu penerokaan baru ilmu bagi memenuhi hasrat manusia di bumi, jadi kebetulan pula, penerokaan antartika ini telah dibuat sebelum ini, bukan sahaja pihak negara, bahkan seluruh dunia membuat penerokaan ilmu ke kawasan antartika.

“Jadi kunjungan Y.A.B Menteri Besar bersama ‘team’nya itu pada kali ini kita sewajarnya merasa bangga kerana beliau kali ini adalah ketua delegasi dan bersama beliau beberapa cendiakawan daripada Terengganu dan luar yang dibawa bersama,” katanya.

Mohd Jidin berkata, lawatan selama 15 hari yang bermula sabtu lepas itu adalah satu perkara penghayatan kehidupan masa depan dan usaha Menteri Besar itu adalah wajar.

“Sepatutnya kita berbangga dengan usaha ini dengan memberi sokongan penuh dan memberi semangat supaya menerokaan bidang baru yang sedang kita laksanakan masakini adalah satu perkara untuk masa depan.

“Sama juga dulu penerokaan ke bulan, ramai juga orang tidak memahami ataupun tidak mencapai tahap pemikiran pada masa itu menyatakan bahawa penerokaan ke bulan itu satu pembaziran tetapi setakat ini bukan sahaja ke bulan malah beberapa lagi planet baru sedang diterokai untuk mempelajari perkara-perkara berkaitan kejadian Allah Taala.

“Seterusnya mereka yang bekerja kuat ini dikatakan orang yang berakal ataupun ulul albab, jadi yang berakal ini bermakna penghayatannya kepada keduniaan bagi akhirat sebab mereka tahu kehidupan di dunia ini akan mempunyai limik umur dan apakah peninggalanya.

“Kalau mereka ini tidak membuat penerokaan awal, apakah satu generasi akan datang, nak mengambil di mana, jadi adalah tepat kerajaan negeri membuat permulaan ini,” katanya kepada Teganukita di Kampung Banggol, Setiu, semalam.

Mohd Jidin berkata, beliau menyokong penuh usaha penerokaan ke Antartika itu dan menurutnya, usaha itu adalah satu usaha yang bijak oleh Menteri Besar dan tidak wujud soal pembaziran.

“Saya difahamkan sebahagian kos ke Antartika ini ditanggung kerajaan pusat, jadi sebelum membuat apa-apa kenyataan kita kena selidik terlebih dahulu.

"Soal pengkajian penerokaan ilmu untuk masa ini kita tidak perlu kita pertikaikan, apapun program memerlukan duit dan tanpa perbelanjaan tentunya kita tidak boleh lakukannya,” katanya mengenai lawatan yang bertujuan untuk membuka laluan bagi membantu kerajaan menubuhkan sebuah stesyen penyelidikan bersama dengan Chile di antartika itu.

 

24 January 2014

Sekitar Program Cakna Rakyat Dun Permaisuri, hari ini.(jumaat)

Mohd Jidin (kanan)  dan Che Zul (baju merah) bergambar kenangan bersama sebahagian peserta Cakna Rakyat.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI kira-kira 30 peserta yang terdiri daripada dua wakil rakyat, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Pemuda, Puteri UMNO dan beberapa penduduk menyertai Program Cakna Rakyat Dun Permaisuri 2014, hari ini.

Sebanyak 12 buah rumah wargatua dan pesakit dikunjungi dalam program itu yang membabitkan lima buah kampung iaitu Kampung Banggol, Kampung Permaisuri, Kampung Bukit Kemudu dan Kampung Tasek dan Kampung Buluh Hilir.

Antara rumah yang dikunjungi ialah sebuah rumah wartua, Zainab Sulaiman yang berusia 108 tahun di Kampung Banggl yang kini masih kelihatan sihat dan mampu berjalan.

Sebuah lagi rumah juga di Kampung Banggol ialah rumah seorang wanita, Zainun Sulong yang mengalami kecacatan akal yang tinggal bersama bapanya, Solong Taib, 75.

Ketika di rumah Zuwariyah.
Sebuah lagi rumah yang dikunjungi Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh dan Adun Permaisuri Dato' Mohd Jidin Shafee itu ialah seorang pesakit saraf iaitu di Kampung Buluh Hilir iaitu rumah Zuwariyah Adi, 29, yang mengalami penyakit saraf sejak berusia 23 tahun.

Mohd Jidin berkata, lawatan ini adalah sebagai rutin wakil rakyat di Parlimen Setiu untuk mamastikan janji-janji pilihanraya dahulu dilaksanakan serta bagi mewujudkan silaturrahim antara pemimpin dan rakyat.

"Insya Allah, selepas ini kita akan mengunjungi beberapa kampung lain pula untuk mengenalpasti apa-apa permasalahan penduduk dan kita akan membantu mereka," katanya.

Dalam lawatan itu, selain menyelasaikan beberapa masalah penduduk, pesakit yang dikunjungi juga diberi sejumlah wang sumbangan bagi meringankan bebanan mereka.

Turut hadir ialah Ketua Wanita UMNO Setiu, Wan Nasiah Wan Majid, Ketua Puteri UMNO Setiu, Norfuzilawati dan SU UMNO Setiu, Mohd Azmi Nazir.
Bergambar kenangan di Kampung Tasek.

Wan Nasiah bersama seorang penduduk Kg.Buluh Hilir.

Rumah Wargaemas di Kampung Permaisuri.

Sedang berbincang pasal jalan.

Mohd Jidin bersama wargaemas, Mijah Yasin.

Rumah Sulong Taib di Kampung Banggol.

Isteri Cik Zul menyumbang wang kepada seorang wargatua.

YB Zul berbincang sesuatu di rumah seorang penduduk Kg.Tasek.

Di rumah Seti Fatimah, Bukit Kemudu.


Berkunjung ke rumah ibu tunggal di Kampung Buluh Hilir.

Seorang wargatua di Kampung Tasek.

Menjamu selera di Perkarangan Masjid Banggol.

Menjamu selera sebelum bergerak

Che Zul bersama seorang JKKK Kampung Tasek.

Rumah seorang wargatua di Bukit Kemudu.

 

ADUN JERTIH-YB PEHIMI BANGGA DAN TERHARU KETUA KERAJAAN TERENGGANU BERPELUANG KE ANTARTIKA

Oleh: Langtelipot.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih,YB Haji Muhammad PehimiYusof melahirkan rasa bangga berikutan Ketua Kerajaan Negeri Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said diberi peluang untuk sama-sama terlibat secara langsung bersama saintis tempatan dan antarabangsa ke Antartika.

Katanya, langkah itu penting untuk memperolehi sesuatu yang baru dalam penyelidikan, terutama bagi kepentingan umat Islam dan kebaikan sejagat di masa hadapan.

"Selaku Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang bertugas di bawah Dato' Seri Ahmad, saya amat terharu dan bangga kerana beliau mempunyai kekuatan fizikal dan mental dalam mengharungi perjalanan sejauh itu demi memastikan pencapaian penyelidikan," katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri menyatakan bahawa nama Terengganu akan turut terpahat di persada dunia antarabangsa melalui eksplorasi itu dan itulah ketinggian pemikiran Menteri Besar Terengganu, di samping membuktikan kepada dunia tentang komitmen kita orang Melayu dan Islam sekaligus rakyat Malaysia dalam industri sains dan penyelidikan.

"Komitmen Dato' Seri Ahmad selaku ketua kerajaan negeri, Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi amat penting dalam rekod, catatan dan manfaat umat Islam dan dunia sejagat," ujarnya.Program ETA berjaya tingkatkan keyakinan berkomunikasi

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Pembantu bahasa Inggeris (ETA) berjaya mengubah keyakinan guru dan pelajar khususnya dari sekolah luar bandar untuk membudayakan bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-Tugas Khas negeri, YB Ghazali Taib, berkata program ETA yang mula dipelopori Terengganu sejak 2005, sebelum menjadi contoh kepada Kementerian Pelajaran apabila mengendalikan program berkenaan mulai 2012, berjaya mencapai matlamatnya.

“Kerajaan negeri mendapati program ETA itu menghasilkan peningkatan penguasaan BI dengan baik dan lebih lancar.

“Dalam tempoh lapan tahun program itu dijalankan peningkatan prestasi pelajar amat mengagumkan. Contoh terdekat, boleh dilihat apabila seorang pelajar yang agak ketinggalan dan `agak teruk’ dalam subjek itu, mampu berkomunikasi dengan guru ETA yang ditempatkan di sekolahnya, Sekolah Menengah Kebangsaan Ajil, dengan lancar dan amat membanggakan saya,”katanya.

Tambah beliau lagi, kerajaan negeri sejak dulu lagi memandang ke depan, malah melaburkan nilai yang tinggi di bidang itu bagi membangunkan modal insan yang cemerlang termasuk memperkasakan subjek BI.

Katanya, program ETA umpamanya menjadi satu inisiatif yang amat berkesan bagi memastikan anak Terengganu mampu berkomunikasi dengan lancar, yakin dan baik menggunakan bahasa antarabangsa itu.

Terbaru, Menteri Pendidikan Kedua, Dato' Seri Idris Jusoh menyempurnakan Majlis Penyampaian Program ETA Fulbright kepada 100 siswazah dari universiti terkemuka di Amerika Syarikat di kementeriannya, 20 Januari lalu.

Bakal guru dari Amerika itu akan ditugaskan selama 10 bulan di sekolah menengah dan rendah di enam negeri iaitu Terengganu, Johor, Pahang, Perak, Sabah dan Sarawak.

 Selain membantu guru bahasa Inggeris di dalam kelas, mereka juga akan menjalankan aktiviti kurikulum yang dilaksanakan dalam bahasa Inggeris seperti program perkhemahan.

 

TDM sasar peroleh pendapatan RM1 Bilion

Terengganu Development Management Bhd. (TDM), menyasarkan perolehannya mampu mencecah RM1 bilion dalam tempoh lima hingga tujuh tahun lagi hasil pelaburan di Indonesia.

 Ketua Pegawai Eksekutif TDM, Badrul Hisham Mahari berkata, ketika ini perolehan tahunan TDM sekitar RM400 hingga RM500 juta melalui dua bahagian perniagaan iaitu perladangan dan kesihatan.

 Menurutnya, bahagian peladangan merupakan perniagaan teras dengan menyumbang hampir 90 peratus kepada perolehan dan selebihnya kesihatan.

 "TDM mempunyai perancangan besar dengan meningkatkan pengeluaran kelapa sawit di Kalimantan, Indonesia meliputi kawasan ladang seluas 40,000 hektar menjelang 2018.

"Dengan peningkatan tersebut, ladang di Kalimantan akan menjadi penyumbang terbesar kepada TDM mengatasi saiz ladang di Terengganu seluas 32,500 hektar ketika ini apabila mencapai tempoh matang," katanya.

 Beliau berkata demikian pada sidang akhbar pengumuman penerimaan sijil Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) oleh anak syarikat TDM, TDM Plantation Sdn. Bhd. (TDMP) di sini hari ini.

Turut hadir, Pengerusi TDM, Datuk Roslan Awang Chik; Ketua Pegawai Eksekutif TDMP, Ab. Halim Yusof dan Ketua Setiausaha RSPO, Darrel Webber.

 Badrul Hisham berkata, ketika ini seluas 12,000 hektar ladang telah ditanam dengan lebih 202 hektar daripadanya akan memberikan hasil pertama tahun ini. "Untuk permulaan, hasilnya agak sedikit, namun dalam tempoh beberapa tahun lagi hasilnya akan lebih baik dari ladang di Terengganu berikutan keadaan cuaca dan jenis tanah yang lebih baik," jelasnya.

Sementara itu, mengulas bahagian kesihatan pula, TDM telah melabur sebanyak RM400 juta untuk membina dua buah hospital baharu iaitu Kuantan Medical Centre (KMC) dan Terengganu Specialist Hospital (FTS) dengan masing-masing akan siap pada tahun ini dan 2015.

"Dua hospital baharu berkenaan akan menambah kapasiti katil sebanyak 280 buah untuk menjadikan kapasiti keseluruhan 484 buah. "Ketika ini, TDM telah memiliki dua buah hospital iaitu Kelana Jaya Medical Centre dan Taman Desa Medical Centre," jelasnya.

 

2,146 remaja Batu Rakit sudah terima dana.

Bazlan ketika menyampaikan dana remaja, baru-baru ini.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI 2,146 remaja di Dun Batu Rakit, Parlimen Setiu sudahpun menerima wang Dana Bakti Remaja yang membabitkan peruntukan sebanyak RM429, 200.

Ahli Dewan Undangan Negeri, Adun itu, Bazlan Abdul Rahman, berkata tarikh pengagihan dana itu berlangsung selama empat hari di Dewan GPMS Batu Rakit, baru-baru ini.

"Tarikh-tarikh itu ialah pada 12, 13, 15 dan 18 Januari lalu yang bermula jam 9 pagi dan berakhir kira-kira jam 2 petang," katanya yang turut hadir pada majlis-majlis itu.

Mesra..sedang bertanya khabar kepada remaja.
Bazlan berkata, beliau mengharapkan golongan muda di Dun Batu Rakit supaya tidak mudah terpengaruh sebarang unsur-unsur yang tidak baik termasuklah menerima maklumat kurang tepat daripada pihak-pihak tertentu yang cuba memburuk-burukan usaha murni kerajaan.

"Teruskan memberi sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional kerana hanya kerajaan BN sahaja yang mampu memakmurkan negeri ini dan mengambil berat kepada golongan remaja melalui pelbagai usaha yang dilakukan termasuklah memberi dana ini bagi meringankan perbelanjaan remaja," katanya.

 

23 January 2014

Universiti disaran aplikasi sistem wakaf

Oleh: Noraini Jusoh

Setiap universiti di Malaysia disaran mengaplikasikan sistem wakaf sebagai satu punca pendapatan kepada universiti dan dapat mengurangkan bebanan kewangan kerajaan sekali gus menaikkan imej pusat pengajian tempatan.

Pengerusi Majlis Universiti Islam Malaysia (UIM) yang dulu dikenali sebagai Kolej Islam Malaya (KIM), Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor, berkata tidak banyak perubahan dasar yang perlu dilaksanakan memandangkan kerajaan sudah pun bersetuju supaya institusi pengajian tinggi berusaha mencari sebahagian daripada pendapatan mereka sendiri.

“Kerajaan mensasarkan 30 peratus daripada pendapatan universiti diusahakan oleh universiti sendiri dan terpulang kepada pihak pengurusan universiti berkenaan untuk menguruskannya.

”Kalau sekiranya sebahagian hasil yang diperolehi daripada aset wakaf untuk tujuan pendidikan mesti ada satu jawatankuasa syarie yang akan menentukan.

"Pihak universiti boleh menubuhkan jawatankuasa pengawasan syarak untuk menentukan wakaf yang memberi sumbangan dan mendapat nasihat daripada jawatankuasa berkenaan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan majlis Syarahan Wacana Kepimpinan di Universiti Malaysia Terengganu, hari ini.

Katanya, keuntungan yang diperoleh melalui pembangunan harta wakaf bukan sahaja boleh digunakan untuk tujuan pendidikan tetapi juga untuk kebajikan rakyat.

“Wakaf adalah satu konsep yang harus difahami secara mendalam kerana kebanyakan mereka di Malaysia masih kabur dengan konsep ini,” ujarnya.

Beliau turut menyambut baik sekiranya peruntukan untuk universiti diisytiharkan sebagai wakaf oleh kerajaan.

 “Jika bantuan kerajaan kepada universiti sebanyak RM1 juta misalnya, sudah sampai masanya kerajaan mengkaji sebahagian daripada wang itu diisytiharkan sebagai wakaf oleh kerajaan,” katanya.

Sebagai contoh katanya, jika 20 peratus daripadanya dijadikan wakaf, maka wang itu akan semakin bertambah dan pihak universiti boleh menubuhkan jawatankuasa untuk mentadbir wang wakaf berkenaan yang boleh menjana keuntungan khususnya untuk tujuan pendidikan.

 

Terengganu pusat pertumbuhan pendidikan

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu kini muncul sebuah negeri yang menjadi pusat pertumbuhan pendidikan yang subur, kata Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-Tigas Khas negeri, YB Ghazali Taib.

“Pada hari ini, ramai yang melihat Terengganu sebagai pusat pertumbuhan ilmu yang subur. Kalau dulu zaman keagungan Islam orang melihat kehebatan bandar Baghdad dengan perpustakaannya, pusat pengajiannya. Dan hari ini, Insha-Allah jika kita berusaha berterusan dengan fasiliti sedia ada, kemudahan tempat pengajian, kemudahan universiti yang semakin bertambah sama ada universiti kerajaan serta swasta.

“Pada masa yang sama, sekolah asrama penuh yang menjadi pusat membekalkan pelajar berkualiti seperti Imtiaz, selain Institut al-Quran Terengganu (IQT) yang sedang diusahakan menjadi sebagai kolej bertaraf universiti,” katanya di Majlis Bicara Bersama Media anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu di Hotel Permai, Kuala Terengganu, kelmarin.

Tambah YB Ghazali, kemajuan dalam bidang pendidikan itu juga memerlukan sokongan semua pihak termasuk media yang sering membuat liputan dalam program pendidikan serta keagamaan di seluruh Terengganu.

Katanya, tanpa media sudah tentu setiap aktiviti dan program di bidang itu sukar diketahui masyarakat secara menyeluruh dan berkesan.

“Hari ini kecanggihan media secara pantas, orang ramai dapat melihat perancangan dan program dalam bidang pendidikan di Terengganu serta pembinaan sahsiah serta akal budi berjalan dengan rancak.

“Sebagai contoh, setiap kali pengumuman peperiksaan awam, negeri Terengganu walaupun tidak berada di tangga pertama (Ujian Pencapaian Sekolah Rendah ) baru-baru ini, tetapi jumlah A kita bertambah.Sebagai negeri yang pernah bergelar juara, tidak mustahil kita diatasi negeri lain, malah kita juga akan memastikan Terengganu mampu menjuarai keputusan UPSR semula pada tahun ini,” katanya.

Beliau yang diberikan amanah memikul portfolio bidang itu, berasa bangga dengan pencapaian yang amat baik berjaya dikekalkan anak Terengganu selain mengharapkan pencapaian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi pelajaran Malaysia (STPM) tidak lama lagi, turut cemerlang, sebagaimana keputusan Penilaian Menengah Rendah yang lalu.

Katanya, kerajaan negeri juga menyediakan perancangan yang drastik untuk memastikan lepasan SPM dan STPM yang akan melangkah ke universiti nanti mampu bersaing dengan kehebatan dan penampilan pelajar dari negeri lain khususnya dalam penguasaan bahasa Inggeris (BI).

Menurutnya, program terdekat yang bakal dilaksanakan adalah Tranglish, iaitu memastikan pelajar negeri ini yang akan menduduki peperiksaan awam di sekolah menengah pada 2016 tidak akan gagal dalam peperiksaan berkenaan khususnya subjek BI.ANTARTIKA: ORANG LAIN TELAH LAMA KE SANA MENCARI PELUANG DAN MENGENAL PASTI SUMBER YANG ADA....

“Saya menyokong penuh lawatan kerja Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said ke Anrtartika, “ kata Exco Kerajaan Negeri, Ghazali Taib selaku Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-Tugas Khas Negeri.

Katanya, program lawatan ke Antartika merupakan usaha merealisasikan kerjasama Malaysia dengan Chile bagi tujuan di kutub selatan sebagaiamana perjanjian kerjasama telah ditandatangan semalam.

Pemergian Menteri Besar Terengganu ke sana bersama sekumpulan penyelidik untuk melihat apakah pontensi dan peluang kita di sana kerana pihak lain telah lama menjalankannya, kata YB Ghazali.

“Kita semua maklum kawasan antartika sangat kaya dengan sumber alam yang belum di terokai seperti petroleum , emas dan galian lain-lain, kawasan ini juga kaya dengan sumber maritim yang boleh di majukan,” ujarnya.

Oleh itu kita tidak boleh ketinggalan dan hanya menjadi penonton melihat negara orang lain berlumba-lumba mencari peluang serta mengenal pasti sumber yang ada di sana untuk dieksploitasi suatu hari nanti, katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Ajil, Terengganu.


Sekitar program pelajar SMK Pelong terima bantuan khas.

Azmi (tengah) sedang bertanyakan sesuatu kepada seorang bapa sambil diperhati Che Adan.
Teks dan gambar Aminudin Ismail. 

SERAMAI 374 pelajar Sekolah Menengah Pelong, Setiu menerima wang RM100 setiap seorang di Majlis Penyampaian Bantuan Khas Awal Persekolahan 1Malaysia di dewan sekolah itu, hari ini. 

Menurut Pengetuanya, Che Adan Che Muda, bantuan wang persekolahan itu adalah diberikan kepada pelajar tingkatan satu hingga lima bagi sessi persekolahan tahun 2014.

“Bajet 2014 lalu, kerajaan meluluskan peruntukan berjumlah RM540 Juta untuk bantuan khas itu dan tujuannya ialah meringankan bebanan perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung ibubapa,” katanya.

Azmi...kerajaan perihatin.
Che Adan berkata, beliau mengharapkan ibubapa akan memanfaatkan pemberian RM100 itu dengan mengunakannya untuk keperluan persekolahan anak-anak.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Setiu, Mohd Azmi Nazir dalam ucapan perasmiannya mahu semua warga SMK Pelong sentiasa berusaha untuk mempastikan sekolah itu sentiasa cemerlang dalam dalam pelbagai bidang termasuklah akademik.

“Sekolah ini adalah antara sekolah yang terbaik dan sering mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan di daerah Setiu ini dan kita mengharapkan pencapaianya akan lebih baik pada tahun-tahun akan datang,” katanya.

Pada majlis itu, juga Azmi turut melancarkan Program 'Learning English Through Comunicative Skill' (Lectcs) iaitu program untuk mempertingkatkan penguasaan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar.
Semak..ibubapa menyemak nama penerima bantuan.

Hadir..sebahagian ibubapa yang hadir.

Azmi dan Che Adan ketika melancarkan program LETCS.
Seorang guru sedang memberi taklimat.
Seorang pelajar menerima wang RM100.

Seorang bapa bersama anaknya sempat bergambar.
Ramai..sebahagian pelajar lelaki SMK Pelong.
Mesra...Azmi bertanyakan sesuatu kepada pelajar.
Beberapa pelajar turut membuat persembahan.