Halaman

22 January 2014

460 Atlet termasuk pegawai sertai karnival sukan pantai di BesutOleh: Mohammad Ishak

Sebanyak 460 atlet termasuk pegawai Majlis Sukan Universiti Malayia (MASUM) berkampung di Besut selama 3 hari bermula hari ini bagi menyertai Karnival Sukan Pantai 2014.

Karnival yang membabitkan empat jenis permainan iaitu Bolasepak Pantai, Bolatampar Pantai, Sepaktakraw Pantai dan Bolajaring Pantai itu di rasmikan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Terengganu Mohd Mahdi Musa di Pantai Air Tawar, Besut.

Karnival yang disertai atlet dari 15 buah Institut Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) itu dianjurkan oleh Universiti Sultan Zainal Abdidin (Unisza) dengan kerjasama Majlis Sukan Universiti Malaysia (Masum) .

Timbalan Naib Canselor Unisza,

Profesor Dr Mohd Ikhwan Toriman berkata, kejohanan terebut yang sepatutnya di adakan dari 12 hingga 15 Disember lalu terpaksa ditangguh ke hari ini kerana Terengganu dilanda banjir.

Katanya, ini merupakan karnival kali ke 3 bagi Masum dimana sebelum ianya diadakan selama dua tahun berturut-turut di Pantai Port Dickson, Negeri Sembilan.

 “ Dengan penganjuran Karival di Pantai Air Tawar itu penduduk tempatan berpeluang melihat pertandingan yang tinggi mutunya dari kalangan pelajar-pelajar universiti dalam 4 jenis permainan Sepanjang tiga hari ianya diadakan ,” katanya.

Menurutnya, walaupun pelajar universiti itu berada dalam dunia akademik, penganjuran karnival itu merupakan sebahagian daripada landasan bagi atlet sukan universiti menyumbang kepada pembangunan sukan negara.

Bagi memeriahkan lagi majlis perasmian karnival kali ini ,acara pertandingn memancing turut diadakan petang ini untuk penduduk tempatan.

Sementara itu atlet bolatampar Masum , Mohamad Fitri Salim dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang sebelum ini telah mewakili negara sebanyak 6 kali ke Kejohanan Sukan Universiti-Universiti ASEAN telah mengepalai peserta membaca ikrar kejohanan.

No comments: