Halaman

21 January 2014

Program Trenglish di luar sekolah

Jabatan Pendidikan kini di peringkat akhir penyediaan kertas konsep bagi menjayakan Program Trenglish bagi meningkatkan penguasaan berbahasa Inggeris di rakyat negeri ini khususnya para pelajar mulai tahun ini.

Timbalan Pengarahnya, Hashim Mohd Zain berkata, pihaknya masih dalam proses memperhalusi draf sebelum dikemukakan kepada kerajaan negeri bagi mendapatkan kelulusan dan peruntukan agar dapat dimulakan tidak lama lagi.

Beliau menjelaskan, program yang akan diperkenalkan atas inisiatif kerajaan negeri merupakan satu program khusus yang akan diadakan di luar waktu sekolah yang turut melibatkan ibu bapa selain guru dan pelajar.

''Ia akan dilaksanakan mengikut kesesuaian pelajar setempat kerana terdapat perbezaan antara sekolah di kawasan bandar dan luar bandar,".

 ''Ini untuk memastikan program bagi membantu pelajar mahir menguasai bahasa Inggeris dan dapat diikuti dengan mudah,"katanya Beliau berkata, sebanyak 32 sekolah menengah yang terdiri daripada setiap sekolah di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dipilih menjayakan projek perintis itu.

 Baru-baru ini Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Tugas-tugas Khas negeri, Ghazali Taib mengumumkan langkah memperkenalkan program Trenglish dengan menyediakan peruntukan sebagai RMN3.3 juta.

 Menurut Ghazali, program itu kelak akan diperluaskan, meliputi sekolah rendah dan pra sekolah jika berhasil dan dijangka dilaksanakan sepenuhnya di Terengganu menjelang 2020 selaras hasrat kerajaan negeri melahirkan mahasiswa kelahiran negeri ini fasih berbahasa Inggeris.

 Ia sebagai salah satu langkah jangka panjang yang akan turut melibatkan peranan guru-guru berpengalaman sebagai fasilitator selain memberi pekerjaan kepada anak-anak negeri yang berkelulusan Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL).

 

No comments: