Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

27 August 2011

1,000 pemandu balik kampung terima “goodies” di Sempadan Terengganu- Kelantan

Oleh: Mohammad Ishak


YB Khazan memancak jalur gemilang kepada kenderaan di Sempadan Terengganu-Kelantan

Kepulangan pemandu dari ibu negara melalui Terengganu menuju Kelantan dan sebaliknya tidak menyangka mereka mendapat buah tangan sebaik tiba di sempadan Kelantan-Terengganu di Kampung Bukit Yong petang tadi.

Ini kerana pemandu terbabit mendapat makanan dan cederamata khas sempena Program RTM Sepanjang Jalan yang memilih lokasi di sempadan kedua negeri berkenaan.

Program yang cukup meriah itu disertai kakitangan RTM Terengganu dan RTM Kelantan serta agensi penyokong termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Celcom dan Pasar Raya Hari-Hari.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat, merasmikan program itu kira-kira jam 5 petang kemudian mengagihkan cenderamata kepada pemandu yang melalui jalan Jertih-Kota Bharu dan Kota Bharu-Kuala Terengganu.

Turut serta mengagihkan cederamata terbabit ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof,Pengarah Jabatan Penyiaran Terengganu, Azizah Muhammad Yusof , Pengarah Jabatan Penyiaran Kelantan,Zainab Jusoh dan Pengurus Besar Celcom Wilayah Timjur, Datuk Sulaiman Ahmad.

Program bermula sejak jam 12 tengahari memberi peluang penduduk Kampung Padang Luas dan sekitarnya beramah mesra dengan DJ kedua-dua stesyen berkenaan.


Petugas dari RTM Terengganu bersiap untuk mengagihkan cenderamata.

Mereka kepda pemandu juga turut menyiapkan kira-kira 5,000 kuih tradisional “onde-onde” untuk diagihkan kepada orang ramai terutama pemandu dari laluan terbabit.


Usah tipu dokumen untuk dapat bantuan


Oleh: Suriati Ali
Yayasan Terengganu (YT) mengesan tindakan sesetengah pihak yang memalsukan surat tawaran ke pusat pengajian tinggi dan butiran kad pengenalan bagi mendapatkan bantuan persediaan belajar.

Sehingga ini, YT mengenal pasti lapan kes yang dilakukan individu tidak bertanggungjawab yang bertujuan mendapatkan bantuan itu yang diperkenalkan kerajaan negeri bagi kemudahan mereka yang ditawarkan memasuki pengajian di institusi pengajian tinggi awam dan swasta seluruh negara.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Tajaan Yayasan Terengganu, Encik Mohd Razali Mahmud, ketika mendedahkan kegiatan tidak bertanggungjawab itu, berkata pihaknya kesal kerana ada segelintir indivivu di negeri ini sanggup memalsukan dokumen tawaran ke institusi pengajian tinggi serta kad pengenalan diri semata-mata mahukan duit bantuan belajar berkenaan.

Katanya, terdapat lapan individu berasal dari Marang dan Dungun dikesan sanggup memalsukan surat tawaran belajar dan meminda butiran yang terkandung dalam kad pengenalan bagi mendapatkan bantuan berkenaan.

“Pihak kami dapat mengesannya selepas membuat semakan kali kedua melalui pihak tertentu termasuk Jabatan Pendaftaran.

“YT terpaksa membuat laporan polis selepas dapat menemui bukti kukuh mengenai kesalahan yang dilakukan dan mereka akan dibicara di Mahkamah pada September ini,” katanya .

Beliau berkata demikian kepada media ketika ditemui selepas majlis Penyampaian Bantuan Persediaan di Stadium Tertutup, Komplek Gong Badak, Kuala Terengganu hari ini (27 Ogos).

Seramai 4,062 pelajar yang bakal menyambung pelajar ke peringkat ijazah menerima wang tunai membabitkan jumlah keseluruhan RM4.6 juta di mana setiap pelajar menerima RM1,000 seorang.Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Pengarah YT, Haji Aziz Mamat, beberapa wakil rakyat dan pegawai kanan kerajaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, kerajaan negeri cukup bangga kerana apa yang disumbangkan kepada pelajar sebelum ini mula menampakkan hasil yang membanggakan sama ada dalam bidang pendidikan mahupun sukan.

“Sebagai bukti Mohd Firdaus Samsuddin, 23, dari Kampung Kemat, Hulu Terengganu, yang baru saja menamatkan pengajian peringkat ijazah dalam bidang Bioteknologi di Imperial College, London, ditawarkan melanjutkan pelajaran di universiti terkemuka dunia, Universiti Oxford, akhir tahun ini.


“Mohd Firdaus yang merupakan antara lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005 terbaik di peringkat kebangsaan, ditawarkan mengikuti pengajian peringkat sarjana di bidang Sains Biochemistry di universiti berkenaan,” katanya.

Katanya, manakala pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008, Lau Jia Cheng terus melakar kejayaan apabila ditawarkan melanjutkan pelajaran dalam bidang ekonomi di University Of Cambridge, London, akhir September ini,” katanya ketika berucap di majlis itu.

“Itu antara contoh mereka yang berjaya dalam bidang pendidikan, manakala ahli sukan yang berjaya mengharum nama Terengganu pula adalah Mohd Azizulhasni Awang, Anuar Manan dan Fatehah Mustafa,” katanya.


Wanita rakan kongsi pembangunan negeri

Oleh FAUZI MOHD


Tokoh Wanita Terengganu kepada Dato’ To’ Puan Seri Ashiahton Fadzullah Suhaimi.

Golongan wanita di negeri ini memainkan peranan penting sebagai pemangkin kepada perpaduan serta rakan kongsi dalam proses merakyatkan pembangunan Terengganu, kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Menurutnya, fitrah wanita yang penuh dengan sifat keprihatinan, kesabaran dan penuh kelembutan menjadikan mereka sebagai insan yang layak menjadi ejen perpaduan dan pembangunan sosial negeri.

"Kerana itu wanita perlu diberi ruang dan peluang yang besar termasuk dalam bidang ekonomi serta soaial sekiranya kita mahu menjadi sebuah negeri maju, maka kita tidak boleh mengasingkan wanita sebagai modal insan,” katanya.

Beliau berucap pada Sambutan Hari Wanita peringkat Negeri Terengganu dan majlis berbuka puasa di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Hadir sama, Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu, Mohd. Shafaruddin Mustaffa dan Ketua Wanita UMNO negeri' Dato' Fatimah Hamat.

Pada majlis itu, Menteri Besar turut menyampaikan Anugerah Tokoh Wanita Terengganu kepada Dato’ To’ Puan Seri Ashiahton Fadzullah Suhaimi yang juga isteri kepada bekas Menteri Besar, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad.

Dengan tema ‘Wanita Penjalin Perpaduan’ anugerah berkenaan sebagai menghargai dan mengiktiraf sumbangan penting tokoh itu kepada pembangunan wanita di negeri ini khususnya dalam memperkukuhkan kerjasama dan silaturahim.

Menteri Besar rai kemeriahan Pertandingan Pelita Raya

Oleh FAUZI MOHDMenteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said meluangkan masa kira-kira sejam bagi meraikan kemeriahan Pertandingan Pelita Raya 2011 bersama penduduk di beberapa buah kampung di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh, malam tadi.

Beliau yang ditemani isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud berpeluang menyaksikan lebih 12,000 pelita yang dipasang di lima buah kampung sebagai amalan warisan setiap kali menjelang Aidilfitri.

Program anjuran Muzium Terengganu dengan kerjasama Kerajaan negeri dan Pejabat Kementerian Pelancongan itu disertai kira-kira 200 penduduk yang melibatkan Kampung Raja Tepoh, Kampung Baru, Kampung Padang Hangus, Kampung Pagar Ubi dan Kampung Tokeng.

Menteri Besar berkata, usaha yang dijalankan oleh pihak muzium itu sememangnya bertepatan dengan matlamat penambahbaikan kepada pengekalan dan pemuliharaan warisan tradisi itu.

“Kemuncak pada pertandingan selama tiga malam ini ialah pada malam tujuh likur yang akan menggamit nostalgia berpuasa satu ketika dulu," ujarnya.

Turut serta dalam kunjungan itu, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd. Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah Muzium Terengganu, Mohd. Yusof Abdullah.

Kreativiti para peserta yang bertanding menonjolkan aturan pelita dalam pelbagai bentuk seperti kubah masjid, kapal layar, kincir angin, beca, wau bulan, pintu gerbang dan pokok kelapa menjadi panorama mengasyikkan di sekitar kampung itu.

Tambah Dato’ Seri Ahmad, selain pembiayaan daripada Muzium Terengganu dan Pejabat ADUN Tepoh, Kerajaan negeri akan memberi peruntukan khas untuk pertandingan itu pada tahun hadapan.

"Kita harap, dengan peruntukan itu, hadiah yang ditawarkan lebih lumayan dan bilangan perserta yang masuk bertanding bakal meningkat.

"Justeru, saya yakin pertandingan ini mendapat sambutan yang meriah kerana ia merupakan salah satu produk pelancongan negeri yang turut mendapat perhatian pelancong asing," katanya.

Sementara itu kata Mohd. Yusof, johan bagi pertandingan berkenaan bakal menerima wang tunai RM1,000 manakala naib johan RM750 diikuti RM300 untuk tempat ketiga dan tujuh hadiah saguhati bernilai RM250 untuk setiap kampung yang bertanding.

Pengayuh beca dapat ‘duit raya’


Oleh: Kamarudin Mat Akib
Seramai 68 pengayuh beca di sekitar Bandaraya Kuala Terengganu menerima ‘duit raya’ sebanyak RM300 seorang, daripada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, hari ini.
Sumbangan tersebut disampaikan sendiri Menteri Besar kepada semua pengayuh beca berkenaan di Dataran Shahbandar, pagi ini.

Ini merupakan tahun ketiga Menteri Besar memberi sumbangan ‘duit raya’ kepada semua pengayuh beca di Kuala Terengganu, bagi membolehkan mereka membeli pelbagai keperluan untuk menyambut Aidilfitri.

Beliau berkata, kerajaan negeri memberi sumbangan tersebut bagi menghargai jasa-jasa pengayuh beca menyediakan perkhidmatan mereka di sekitar kawasan bandaraya.
“Tambahan pula pengayuh beca terdiri daripada warga emas dan daripada golongan miskin yang perlu dibela nasib mereka,” katanya.Beliau berharap bantuan berkenaan dapat meringankan beban mereka untuk mencari sumber kewangan bagi membuat persiapan menyambut hari lebaran.

Media bantu promosi kecemerlangan Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat AkibKerajaan negeri mengakui media massa memainkan peranan penting dalam mempromosikan kecemerlangan bidang pendidikan di Terengganu sejak kebelakangan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman berharap wartawan terus menyiarkan berita-berita mengenai kecemerlangan bidang pendidikan di Terengganu supaya rakyat tahu betapa kerajaan negeri begitu cakna soal pendidikan rakyat.

“Kerajaan negeri sudah melakukan bermacam-macam usaha dan mengeluarkan peruntukan yang besar pada setiap tahun agar Terengganu terus cemerlang dalam bidang pendidikan,” katanya ketika berucap pada majlis berbuka puasa meraikan wakil media massa di Taman Tamadun Islam, malam kelmarin.

Kira-kira 50 orang wartawan, jurufoto dan jurukamera mewakili pelbagai organisasi media hadir pada majlis tersebut.

YB Haji Ahmad Razif berkata, kehebatan anak-anak Terengganu dalam pelajaran dan pelbagai kejayaan diraih dari semasa ke semasa telah berjaya meletakkan negeri ini di landasan terbaik ke arah menjadikannya Negeri Anjung Ilmu.

“Kita harap Terengganu akan terus kekal sebagai negeri terbaik dalam setiap peperiksaan utama, termasuk Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).


JPJ saran pemandu berhemah di jalan raya

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengingatkan para pemandu bas ekspres supaya memandu dengan berhemah dan tidak menggadai nyawa penumpang pada musim perayaan ini.

Pengarah JPJ negeri, Encik Abdul Rahman Emang Anyie berkata, pemandu bas ekspres perlu mengutamakan nyawa penumpang dan tidak sekali-kali memandu laju sehingga mengundang tragedi.

Menurutnya, mereka perlu sentiasa bertanggungjawab terhadap keselamatan penumpang yang pulang ke kampung untuk menyambut Aidilfitri.

Pada masa yang sama katanya, pemandu bas juga sewajarnya menjaga imej mereka agar perkhidmatan yang disediakan paling selamat untuk digunakan orang ramai.

"Sekarang ada orang fikir naik bas sudah tidak selamat. Jadi, para pemandu (bas ekspres) kena memandu dengan berhemah dan jangan pula ada yang berlumba sesama sendiri," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan perjumpaan dengan sebahagian pemandu bas ekspres dari seluruh negeri ini di Ibu Pejabat JPJ Terengganu, baru-baru ini.

Sesi perjumpaan selama lebih sejam itu adalah pertama kali diadakan untuk menyampaikan hasrat JPJ selain mendapat penjelasan dan maklum balas daripada pemandu bas ekspres sempena Hari Raya Aidilfitri.

Encik Abdul Rahman juga berharap agar para pemandu berkenaan menjadi 'mata dan telinga' kerajaan bagi membantu mengurangkan kadar kemalangan jalan raya pada musim perayaan.

Katanya, dalam masa cuba mengelak ditimpa kemalangan, mereka juga perlu segera melaporkan kepada agensi penguatkuasaan jika berlaku nahas jalan raya yang menimpa orang lain.

"Mereka boleh menjadi 'mata dan telinga' dengan segera menghubungi talian 09-6222023 (JPJ) atau 999 untuk tindakan selanjutnya," ujarnya.26 August 2011

Pemuda, Puteri UMNO Kuala Nerus rai 120 anak yatim di Pasaraya Giant

Oleh FAUZI MOHD

Sambutan Aidilfitri kali ini pasti menjadi saat cukup menggembirakan buat 120 anak yatim dari Parlimen Kuala Nerus apabila mereka dibawa membeli baju raya oleh Pemuda dan Puteri UMNO bahagian itu, semalam.

Anak yatim dari empat Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu Teluk Pasu, Tepuh, Bukit Tunggal dan Seberang Takir itu diberikan baucer RM100 seorang sumbangan Pasaraya Giant Kuala Terengganu untuk membeli baju raya di pasaraya berkenaan.Ketua Pemuda UMNO Kuala Nerus, Apli Yusof berkata, peruntukan tersebut adalah sumbangan Pasaraya Giant manakala majlis berbuka puasa di T'Cafe D'Muara, Losong, di sini ditaja oleh kedua-dua pergerakan itu.

"Anak yatim yang kebanyakkannya masih di bangku sekolah ini dipilih 30 orang dari setiap DUN dengan kerjasama Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu.

"Selain diberi kesempatan membeli baju raya bersama Ketua Pemuda dan Puteri Cawangan masing-masing, anak-anak yatim ini turut mendapat sumbangan hamper raya," katanya.

Turut meraikan anak-anak yatim dalam Program Cakna Aidilfitri itu, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato' Mohd. Nasir Ibrahim Fikri yang sempat meluangkan masa kira-kira sejam melayan kerenah mereka memilih pakaian.Turut hadir, Ketua Puteri UMNO Kuala Nerus, Aida Azam dan Pengurus Besar Pasaraya Giant Kuala Terengganu, Ahmad Tajuddin Zakaria.

Tambah Apli, program itu diharap dapat menceriakan anak-anak yatim tersebut yang dilihat kurang mendapat perhatian berbanding mereka yang tinggal di asrama atau rumah kebajikan.

"Kita amat berharap anak-anak yatim ini dapat merasai kemeriahan dan semangat Aidilfitri walaupun tidak dapat meraikannya bersama insan tersayang," ujarnya.

Majlis berbuka puasa pekerja Pos Malaysia meriah

Oleh: Mohammad Ishak


Pekerja dan pesara Pos Malaysia Besut menghadiri majlis berbuka puasa.

Bulan Ramadan biasanya hari paling gembira kepada kakitangan kerajaan dan sektor lain kerana tidak menghadapi beban tugas yang banyak berbanding bulan biasa menyebabkan peluang untuk berehat adalah lebih banyak kerana kurangnya berurusan dengan orang ramai.

Bagaimanapun perkara itu tidak dirasai sebahagian besar pekerja Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) kerana bulan puasa biasanya beban kerja di syarikat berkenaan adalah lebih banyak dan terpaksa berhadapan dengan pelbagai suasana.

Petugas dibahagian serahan (Posmen) biasanya terpaksa memikul beban tugas lebih berat berbanding hari biasa kerana jumlah mel untuk diserahkan kepada penerima bertambah banyak.

Malah, ada sesetengah kawasan di negeri ini posmen penyerahan terpaksa menjalankan tugas seperti biasa pada hari Jumaat dan cuti umum kerana ingin menyampaikan kiriman dari seseorang kepada penerima.

Selepas penat menjalankan tugas harian pekerja Pos tidak ketinggalan menganjurkan majlis berbuka puasa sebagai tanda kesyukuran dan ingin menjalinkan kemesraan antara mereka sempena bulan mulia Ramadan.

Berikutan itu, Persatuan Kebajikan Islam Pos (PKIP) cawangan Terengganu, menganjurkan majlis berbuka puasa untuk kakitangan Pos Malaysia di daerah Besut dan Setiu bertempat di perkarangan Pejabat Pos Jertih, semalam.

Kira-kira 80 pekerja Pos termasuk 20 pesara syarikat itu diundang khas bagi memeriahkan majlis berbuka puasa yang turut dihadiri oleh pengurusan kanan Pos Malayisa Negeri Terengganu.

Skuad Penyayang DUN Jertih hulur sumbangan

Oleh: Mohammad Ishak


PRIHATIN..Toh Puan Kamarian menyampaikan hamper kepada bekas pemimpin wanita Umno Seberang Jertih.

Skuad Penyayang Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, mengambil langkah proaktif terhadap masalah golongan miskin dan ibu tunggal yang menghadapi masalah apabila badan itu turun padang menemui mereka yang memerlukan bantuan.

Dengan diketuai isteri ADUN Jertih, Toh Puan Kamariah Zakaria, ahli skuad menjelajah seluruh pelosok kampung di kawasan DUN berkenaan sambil menemui penduduk terutama golongan wanita sambil mengagihkan sumbangan makanan.

Penghuni Perumahan Awam Pelagat Tiga, Seberang Jertih juga tidak ketinggalan dikunjungi skuad terbabit semalam apabila mereka menyampaikan hamper berbentuk makanan kepada ibu tunggal dan bekas pemimpin Umno.

Kehadiran skuad berkenaan mengejutkan penghuni perumahan berkenaan kerana mereka tidak diberitahu mengenai kehadirannya sebaliknya dimaklumkan secara mengejut.

"Pemilihan penerima sumbangan dipilih sendiri oleh Ketua Wanita Cawangan dan skuad berkenaan hanya datang berjumpa penerima selepas dimaklumkan oleh ketua wanita terbabit,” kata Kamariah yang juga isteri Datuk Seri Idris Jusoh.

Katanya, skuad berkenaan bukan sahaja turun padang ketika bulan Ramadan sebaliknya aktiviti sosial dan kemasyarakatan berjalan sepanjang masa di kawasan berkenaan.

1,000 perantau bakal dirai

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 1,000 anak jati Terengganu yang berada di perantauan akan diraikan di Majlis Aidilfitri Bersama Perantau 2011 di Kediaman Seri Iman, Batu Burok, Kuala Terengganu pada Hari Raya Kedua iaitu 31 Ogos.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri, To’ Puan Norliza Mahmud dijangka turut memeriahkan majlis anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Unit Komunikasi Negeri (Ukom).

Persembahan kebudayaan, nyanyian lagu Hari Raya, sesi interaksi dan fotografi pasti menjadi tarikan perantau yang hadir di majlis tahunan yang bermula jam 10 pagi itu.

Pengarah Ukom, Haji Shamsudin Sulong, berkata program yang dianjurkan ini membolehkan setiap perantau dapat menghayati perubahan serta hala tuju pembangunan negeri dan seterusnya bersama-sama membantu ke arah menjayakan aspirasi negara.

Katanya, di samping itu, hubungan silaturahim antara pemimpin dan anak-anak Terengganu sama ada yang belajar di luar Terengganu dan bekerja di negara Asing dapat diperkukuhkan lagi.

“Program yang dianjurkan sejak 2004 akan diteruskan kerana mampu memberi impak positif kepada semua pihak mengenai pelbagai perkara termasuk memperjelaskan isu-isu semasa mengenai kerajaan negeri,” katanya.


25 August 2011

Fama jamin bekalan mencukupi menjelang Aidilfitri

Oleh; Esah Abdullah


Fama tinjau Pasar Tani Mega Padang Hiliran

Pengguna di negeri ini tidak perlu bimbang kekurangan bahan keperluan menjelang Aidilfitri kerana pihak Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) telah menyediakan stok bekalan yang mencukupi.

Pengarah Fama negeri, Haji Hasan Jusoh berkata, antara barangan keperluan termasuklah ayam, daging, ikan, sayuran dan buahan.

“Fama menyediakan stok bekalan ayam sebanyak 20 peratus untuk keperluan di musim perayaan serta mengedarkan 370 metrik tan (mt) sayur. ayam, ikan dan daging setiap minggu bernilai RM2.5 juta,” katanya sempena pelancaran Pasar Tani Khas Pra Aidilfitri ,program ‘Jimat Belanja Dapur’ di tapak Pasar Tani Mega (PTM) Padang Hiliran, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, Pasar Tani Mega Padang Hiliran akan beroperasi mulai 27 hingga 29 Ogos untuk memberi peluang orang ramai mendapatkan bekalan keperluan persiapan menjelang Aidilfitri.

Menurutnya, terdapat tiga PTM telah diwujudkan termasuklah di Kerteh, Kemaman dan Jertih, Besut dan PTM Padang Hiliran telah mencapai nilai jualan lebih RM3.1 juta dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini.

“Pasar tani Permint Jaya berjaya mengutip nilai jualan RM1 juta dan pasar tani Jalan Budiman beroleh RM286,130 dalam tempoh yang sama,” katanya.

Katanya, Fama juga akan membuka lima buah lagi pasar tani baru tahun ini antaranya di Cukai, Kemaman yang dibuka 1 April lalu, Pulau Serai, Dungun (9 April), Kuala Telemong, Hulu Terengganu (3 Jun), Kuala Dungun, Dungun (24 Jun) dan Gong Badak, Kuala Terengganu dijangka pada September depan.

Berdasarkan pertambahan tapak pasar tani baru pihaknya mensasarkan dapat melahirkan 1,200 usahawan seluruh negeri sehingga akhir tahun ini.
7,970 Penduduk miskin DUN Kuala Besut terima dana hari raya

Oleh: Mohammad Ishak


Petugas APMT sedang membuat semakkan bayaran kepada penerima dana khas hari raya

Seramai 7,970 golongan miskin, warga emas,ibu tunggal, duda dan Orang Kurang Upaya (OKU) dari Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, menerima duit raya menerusi Dana Khas bagi menyambut Aidilfitri tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut berkata kerajaan negeri membelanjakan RM1.6 juta bagi pembayaran dana berkenaan di DUN terbabit tahun ini.

Katanya, jumlah penerima dana khas di kawasan berkenaan juga semakin meningkat berikutan pertambahan mereka yang layak menerimanya berbanding tahun lalu.

Beliau berkata, pengagihan dana itu kepada penduduk di DUN Kuala Besut bermula Ahad lalu dan berakhir hari ini membuktikan kerajaan negeri amat prihatin terhadap nasib rakyat yang memerlukan bantuan terutama bagi menyambut hari raya.

Menurutnya, proses pembayaran pada kali ini berlaku sedikit perubahan apabila tugas itu dialankan sendiri oleh petugas Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) selain dibantu anggota Polis dan Rela.

“Sebelum ini tugas membuat pembayaran dilakukan oleh kakitangan bank dan Pejabat Daerah,” katanya.

Dr Rahman berkata, pada tahun hadapan kerajaan negeri bercadang untuk membayar dana khas kepada mereka yang layak lebih awal sedikit bagi membolehkan mereka membuat persiapan hari raya lebih sempurna.

Menurutnya, rakyat Terengganu beruntung kerana setiap menjelang sambutan Aidilfitri golongan terbabit akan mendapat sumbangan daripada dana yang diujudkan kerajaan sejak 2004.


Lima kampung di DUN Tepoh diterangi cahaya

Oleh: Suriati AliPeserta Pertandingan Pelita Raya membabitkan lima kampung di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh mula mempamerkan kreativiti masing-masing dengan memasang pelita mengikut kerangka buluh atau kayu yang dicipta.

Terdapat di antara mereka membentuk kerangka bangunan Kuala Lumpur City Center (KLCC), Menara Kuala Lumpur, kapal terbang dan kubah masjid, astaka, kapal layar dan sebagainya.

Kira-kira 200 rumah di Kampung (Kg) Padang Hangus, Kg Pagar Ubi, Kg Raja, Kg Baru dan Kg Tokeng mula diterangi cahaya pelita kira-kira jam 10 malam atau sebaik saja jemaah pulang dari mengerjakan solat sunat Tarawih.

Suasana menarik serta cukup unik itu dapat dilihat selama tiga malam berturut-turut dan berakhir pada 26 Ogos ini.

Tinjauan pemberita Teganukita di sekitar kampung yang terlibat mendapati ratusan penduduk termasuk warga asing yang bertandang seakan-akan terpegun dengan suasana itu berikutan sukar didapati di lokasi lain atau di luar Terengganu.

Rata-rata mereka tidak melepaskan peluang merakam gambar untuk dijadikan kenangan atau ditunjukkan kepada saudara atau sahabat.

Peserta yang terlibat berganding bahu antara ahli keluarga untuk memasang setiap pelita pada kerangka yang dibentuk.

Apa yang menariknya, ada antara mereka masih mengekalkan tradisi membakar `damar raya’ yang diperbuat daripada tempurung kelapa.

Peserta pertandingan anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) itu bakal menerima hadiah keseluruhan hampir RM30,000 di mana johan bagi kategori kampung berjumlah RM3,750 beserta piala pusingan dan individu pula memperoleh RM1,000.

Pengarah LMNT, Haji Mohd Yusof Abdullah berkata, pihaknya berasa bangga kerana mampu menganjurkan program yang mampu menghidupkan kembali tradisi lama ini sejak 2009 lagi.

Di samping itu, ia juga dapat menceriakan suasana kampung, memupuk semangat kerjasama antara penduduk dan pemimpin setempat.

“Pertandingan ini akan diteruskan kerana bukan saja mampu menyemarakkan kembali tradisi nenek moyang malah dapat mengasah bakat penduduk berkaitan mereka cipta pelita raya.

“Apa yang membanggakan, pelita yang dipasang itu bukan hanya dibeli dari kedai malah diperbuat daripada pelbagai jenis barangan terbuang seperti tin makanan, tempurung kelapa, botol plastik dan buluh,” katanya.

Menurutnya, LMNT dengan dibantu pelbagai pihak termasuk pemimpin setempat akan terus menganjurkan program seumpama ini sebagai usaha mengekal dan mengembangkan tradisi itu.


Peserta teruja sertai pertandingan

Oleh: Suriati Ali


Rustam Naman, 54

“Saya bersama ahli keluarga lain pasti tidak ketinggalan memasang ratusan pelita raya yang diperbuat daripada barang buangan setiap kali menjelang Ramadan.

“Tradisi itu sememangnya memberi keseronokan buat kami sekeluarga yang ingin melihat perkarangan dan laluan ke kediaman diterangi cahaya pelita dan nyalaan `damar raya’,” kata seorang peserta Rustam Naman, 54 dari Kampung Padang Hangus, Kuala Terengganu.

Beliau yang sudah 11 tahun mengekalkan tradisi itu berkata, dia tetap memasang pelita walaupun tiada pertandingan dianjurkan pihak tertentu kerana banyak manfaat diperoleh daripadanya termasuk mampu menjalin hubungan lebih rapat antara penduduk kampung dan ahli keluarga.

Katanya, 780 pelita yang diperbuat daripada tempurung `nyiur’, bekas minyak, botol minuman dan tin makanan dipasang mengikut kerangka buluh kapal layar.

“Saya sambil dibantu isteri, Ettam Sulong dan anak-anak mengambil masa hampir seminggu untuk menyiapkan kerangka dan ratusan pelita ini sebelum dapat dipasang di hari pertandiangan.

“Peryertaan kali ini cukup memuaskan hati kerana bukan dapat perhatian ramai termasuk warga asing malah mampu menaikkan imej kampung di serata tempat,” katanya yang membelanjakan hampir RM500 untuk peryertaan pertandingan itu.


Kamal Mohd Nawawi, 20

Seorang lagi peserta, Kamal Mohd Nawawi 20, berkata dia memilih konsep 1Malaysia, Merdeka dan Salam Lebaran pada kerangka buluh yang diciptanya bersama bapa, Mohd Nawawi Tahir pada pertandingan kali ini.

Katanya, idea untuk mencipta kerangka itu tercetus selepas melihat beberapa keping gambar di akhbar dan menciptanya sendiri tanpa bantuan orang berpengalaman.
“Hasil ciptaan kali ini dirasakan cukup memuaskan hati saya dan ahli keluarga berbanding empat kali penyertaan sebelum ini kerana dapat menggabungkan suasana lebaran dan merdeka,” katanya.

“Saya mengharapkan hasil kreativiti yang dicipta kali ini mendapat nombor yang lebih baik daripada tahun sebelumnya di mana pernah menduduki tempat kedua kategori individu,” katanya.


Fama Terengganu sasar hasil jualan RM20 juta

Oleh: Esah Abdullah

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Terengganu mensasarkan RM20 juta nilai jualan di pasar tani seluruh negeri sepanjang tahun ini.


Haji Ab. Razak Ab.Majid

Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Usahawan Fama, Haji Ab. Razak Ab Majid berkata, nilai jualan keseluruhan dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini berjumlah RM14 juta.

“Sasaran berkenaan berdasarkan jualan di tiga Pasar Tani Mega dan lima pasar tani yang mula beroperasi tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pasar Tani Khas Pra Aidilfitri di bawah program ‘Jimat Belanja Dapur’ di tapak Pasar Tani Mega Padang Hiliran, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Pengarah Fama negeri, Haji Hasan Jusoh dan Timbalannya Encik Azrul Abdul Aziz serta Pengerui Pasar Tani Terengganu, Encik Rofie Ali.


Fama jamin bekalan ayam mencukupi

Katanya, sehingga pertengahan bulan ini, Fama telah mengimport 712.84 metrik tan (mt) kelapa ke negeri ini dengan nilai RM792,629.91 dan akan terus mengimport kelapa dari luar untuk memastikan bekalan sentiasa mencukupi.

Menurut Haji Ab. Razak, bekalan kelapa tempatan hanya 30 peratus sahaja dan selebihnya pihak Fama terpaksa import dari luar termasuk Sabah, Serawak dan juga Indonesia.

Sehubungan itu katanya, Fama telah import enam juta biji kepada dari Indonesia untuk pasaran di 442 buah pasar tani di seluruh negara dan tidak termasuk 58 buah pasar tani baru tahun ini.

Katanya, strategi Fama adalah menjual secara terus kepada pengguna melalui outlet-outletnya serta meningkatkan pengedaran melalui pengukuhan prasarana pemasaran di samping meningkatkan bekalan melalui pengukuhan program Ladang Kontrak.

“Program jimat belanja dapur ini bermula Ogos hingga Oktober di 41 buah pasar tani terpilih seluruh negara dan pengguna boleh mendapatkan harga lebih rendah daripada harga di pasaran iaitu lima hingga 20 peratus,” katanya.
Sidang Media Mesyuarat Exco 24 Ogos 2011 (LPT 2)

KILK GAMBAR UNTUK LIHAT VIDEO
MKJR edar 1,000 risalah kempen keselamatan jalan raya

Oleh: Amirullah OthmanSetiap kali menjelang musim perayaan, kempen keselamatan jalan raya turut menjadi agenda penting Kerajaan Negeri bagi mengurangkan kadar kemalangan agar tidak ramai yang terkorban.

Di atas kesedaran itu, pihak keselamatan termasuk polis, Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) negeri dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri saling bekerjasama menguatkuasakan peraturan lalu lintas.

Sempena Program Ops Sikap dan Kempen Rumah Selamat peringkat negeri Terengganu kali ini, Kerajaan Negeri bersama pihak berkuasa tempatan (PBT) turut mengagihkan lebih 1000 risalah keselamatan jalan raya kepada pengguna jalan raya berhampiran Dataran Budaya Pantai Kelulut, Marang, petang semalam.

Kempen tersebut dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan Berangan.

Selain bagi mengurangkan kadar kemalangan, pertambahan jumlah kenderaan di jalan raya juga mendesak Kerajaan Negeri dan agensi penguat kuasa tersebut untuk melipatgandakan usaha bagi menguatkuasakan peraturan melalui kempen seumpama itu.

Kempen ini secara tidak langsung membuktikan masalah keselamatan jalan raya adalah antara agenda penting dalam pembangunan negeri apabila kerajaan mengutamakan kebajikan dan keselamatan penduduk dalam mengurangkan kadar kemalangan di jalan raya.DUN Ru Rendang anjur majlis berbuka puasa

Oleh: Amirullah OthmanKira-kira 400 orang terdiri daripada jawatankuasa cawangan-cawangan Umno di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang, menghadiri majlis berbuka puasa di kediaman Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Tuan Haji Nik Dir Nik Wan Ku, malam tadi.

Majlis tersebut diadakan bagi jasa-jasa pemimpin Umno daripada 31 cawangan DUN berkenaan, khususnya dalam usaha menarik lebih ramai penyokong parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Majlis itu juga dirancang bagi mengeratkan tali silaturahim antara pemimpin DUN dan cawangan.

Sementara itu, malam ini Tuan Haji Nik Dir akan mengadakan majlis berbuka puasa bagi penduduk setempat dan 100 penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Program ini dijangka turut dihadiri oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Marang, Puan Noorhayati Zaman serta pemimpin-pemimpin masyarakat.
Hasrat 265 peneroka dapat hak milik jadi kenyataan

Oleh FAUZI MOHDSeramai 265 peneroka dari kawasan Felda Kertih II, Dungun bersyukur selepas penantian hampir 29 tahun untuk mendapatkan hak milik tanah akhirnya menjadi kenyataan.

Suratan hak milik tanah itu disampaikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said pada satu majlis di Dewan Sivik Felda Kertih II, petang semalam.

Lebih menggembirakan, sebahagian besar penerima hak milik berkenaan merupakan peneroka asal yang mula memasuki ladang sawit seluas 1,499 hektar itu pada 15 Oktober 1982.

Menteri Besar dalam ucapannya berkata, hak milik tersebut merupakan satu ‘anugerah’ yang mempunyai nilai tinggi selepas peneroka berhempas pulas membangunkan tanah terbabit.

Menurut beliau, tanah yang diterima mereka itu merupakan jaminan masa hadapan, bukan hanya untuk generasi pertama, tetapi generasi kedua, ketiga dan seterusnya.

“Setiap peneroka dan anak peneroka perlu menilai perit serta kepayahan sewaktu mula-mula meneroka kawasan Felda agar dapat menanamkan sifat keinsafan di dalam diri,” katanya.

Turut hadir isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Pegawai Daerah Dungun, Dato’ Mustaffa Abdul Rahman; Ahli Parlimen Dungun, Matulidi Jusoh; Ahli Dewan Undangan Negeri Paka, Mohd. Ariffin Abdullah dan Ketua UMNO Bahagian Dungun, Dato’ Dr. Rosli Mat Hassan.

Sebelum itu, ketibaan Menteri Besar dan isteri telah diarak oleh lebih 50 peserta konvoi bermotosikal sejauh kira-kira tiga kilometer.

Felda yang mula diterokai oleh 321 peserta itu kini mempunyai 3,076 orang penduduk termasuk 142 orang usahawan manakala 195 orang anak peneroka terlibat dalam kerjaya profesional dan 90 orang telah melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi.

Tambah beliau, pemberian itu merupakan satu rahmat dan hadiah sempena kedatangan bulan Ramadan serta sambutan Aidilfitri beberapa hari lagi.

"Jagalah tanah ini elok-elok untuk anak-anak dan cucu-cicit kita. Nak dapat geran bukannya mudah kerana kita perlu menunggu lebih 20 tahun dan ada yang telah meninggal dunia.

"Gunakan tanah ini sebaik mungkin, jangan dicagarkan atau dijual pada orang lain," kata Dato’ Seri Ahmad.


Pasukan Terengganu nekad genggam Piala Malaysia

Oleh: Suriati Ali

Pasukan Terengganu berhasrat untuk memadamkan rekod 10 tahun gagal ke perlawanan akhir Piala Malaysia.

Bagi merealisasikan impian itu, Ketua Jurulatih Terengganu Irfan Bakti Abu Salim berkata skuad Penyu perlu berusaha lebih keras apatah lagi pasukan itu berhadapan dengan pasukan Negeri Sembilan, Selangor PKNS dan Kuala Lumpur Sime Darby.

Pertembungan empat pasukan yang disenaraikan dalam kumpulan B itu memerlukan skuad kendalian Irfan Bakti membaca rentak permainan serta tidak memandang rendah kemampuan pihak lawan.

Katanya biarpun baru dinobatkan juara Piala FA, anak buahnya perlu menampilkan persembahan yang hebat dan mencipta kemenangan jika ingin berada dalam keadaan lebih selesa dalam kumpulan.

"Saya sering kali mengingatkan pemain untuk tidak memandang mudah dengan kebolehan lawan jika ingin memadamkan rekod 10 tahun tidak layak ke final Piala Malaysia," katanya.

Ditambah dengan pengalaman tujuh pemain yang terpilih dalam pasukan kebangsaan, Irfan Bakti yakin tahun ini ialah tahun terbaik untuk Terengganu menjuarai Piala Malaysia.

Setakat ini, pencapaian terbaik pasukan Terengganu adalah melangkah ke peringkat separuh akhir dalam Piala Malaysia.


Sekitar Majlis Penyerahan Suratan Hak Milik Tanah Peneroka Felda Kerteh 02