Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

03 May 2014

Tasik Kenyir Terus diKunjungi Hari ke 3.

Tasik Kenyir jam 11 pagi tadi.
Oleh: Aminudin Ismail. 

FESTIVAL Kenyir 2014 yang bermula sejak khamis lalu terus dikunjungi ramai pada hari ketiga berlangsungnya festival itu walaupun ramai sudah mengetahui bahawa jualan bebas cukai tidak dapat diadakan sehingga hari ini kerana kerana beberapa perkara yang tidak dapat dielakan.

Tinjauan Teganukita di Pengkalan Gawi tempat berlangsungnya festival itu pagi tadi mendapati jumlah kenderaan mula masuk ke tapak festival itu semakin banyak menjelang tengahari dan antaranya ialah pengunjung luar Terengganu.

Dua pengunjung tertarik melihat motosikal antik.
Selain mahu melihat lebih dekat suasana Tasik Kenyir yang indah, pengunjung juga tidak melepas peluang untuk membeli belah di gerai yang disediakan yang turut menjual dengan harga yang murah walaupun bukan barangan bebas cukai.

Beberapa gerai pamiran daripada beberapa jabatan kerajaan negeri dan pusat turut disinggahi pengunjung untuk mendapat maklumat dan informasi.

RTM Terengganu turut mengadakan lintas langsung siaran radionya di Kenyir dengan mengadakan beberapa slot untuk penonton antaranya menjemput beberapa pengunjung untuk ditemubual.

Pagi tadi juga turut diadakan Petandingan Bot Laju Kawalan Jauh dengan menampilkan lebih 20 peserta dari seluruh Malaysia.

Turut dilihat ialah kumpulan motosikal dan kereta klasik serta beberapa motosikal berkuasa tinggi dari beberapa persatuan di negeri ini.

Pertanding bot kawalan jauh turut diadakan.
Pengunjung juga mencuri peluang dengan menyewa bot yang disediakan untuk melawat pulau-pulau di sekitar Kenyir antaranya ke Santuari Kelah di Pulau Petang dan Taman Orkid selain mengambil kesempatan memancing di kawasan yang dibenarkan.

Beberapa pengunjung yang ditemui menganggap Festival Kenyir kali ini lebih menarik tetapi memerlukan beberapa penambahbaikan pada masa akan depan.

“Tasik Kenyir memang menarik dan perlu dikunjungi untuk mendapatkan kepuasan keindahannya. Pada festival kali ini saya melihat banyak aktiviti diadakan untuk pengunjung.

"Bagaimanapun penganjur perlu memperbanyakan lagi gerai jualan manakala gerai pamiran dan jualan pula perlu diadakan berhampiran tempat permainan sukan air supaya tidak jauh berjalan kerana jalan berbukit,” kata Azman Chik pengunjung dari Besut.

Mohd Fuad Abu Bakar dari Nilai, Negeri Sembilan, seorang peniaga makanan kesihatan, berkata beliau melihat sambutan orang ramai terhadap festival ini agak mengalakan sejak tiga hari berlangsung dan mengharapkan supaya semua gerai-gerai peniaga dipenuhkan untuk memeriahkan lagi festival.

Bagi Hafiza Aqeela Maliki, 18 dari Gong Badak pula berkata, beliau tertarik untuk datang ke Tasik Kenyir ini kerana mengetahui banyak aktiviti yang akan diadakan termasuklah dapat melihat kenderaan klasik dan motosikal berkuasa tinggi.

“Walaupun barangan bebas cukai tidak dijual tetapi beberapa gerai jualan juga ada yang menjual lebih murah dari luar cuma agak penat sikit nak berjalan kerana jarak antara tempat pameran dan pesta air agak jauh.

"Bagaimanapun Festival Kenyir ini perlu diteruskan pada masa depan dengan mengadakan banyak aktiviti yang boleh menarik minat remaja untuk datang seperti permainan ‘roller coaster’,  buai gergasi dan lain-lain,” katanya.

Zamri Ali dari Setiu yang menyertai kumpulan motosikal berkuasa tinggi dari Kelab Motosikal Berkuasa Tinggi Guru Terengganu, berkata dia datang membawa bersama anaknya dengan menyertai kumpulan itu ke Tasik Kenyir untuk menikmati keindahan tasik buatan terbesar di Asia Tenggara itu.

Zulhelmi Mohd Ali dari Melaka berkata, dia mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk melawat Tasik Kenyir dan turut berpeluang untuk membeli beberapa barangan yang dijual serta melihat beberapa pamiran yang diadakan.

Esok, Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said akan merasmikan Festival Kenyir 2014 yang akan diadakan selama sebulan itu.

DJ Radio, menembual seorang kanak-kanak.

Antara gerai yang menjual pakaian.

Jumlah pengunjung semakin bertambah menjelang tengahari.


 
Zamri Ali.

Azman.

Mohd Fuad.

Zulhelmi.
Gerai menjual cadar mendapat perhatian pengunjung.


 

Gajah Liar Bakal Pindah Ke Kenyir

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri bersedia menanggung kos mengendali kerja-kerja menangkap sekumpulam gajah liar yang mengamuk memusnahkan tanaman penduduk sekitar Hulu Setiu,.

 sekiranya mendapatkan kebenaran daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan). Difahamkan, kira-kira 21 ekor gajah liar berkeliaran dan mengamuk di kawasan berkenaan sehingga meng¬ancam keselamatan penduduk sekitar selain merosakkan tanaman.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri sanggup mengeluarkan belanja bagi tujuan itu di mana dianggarkan kira-kira RM40,000 hingga RM50,000 perbelanjaan untuk seekor gajah.

“Pihaknya sanggup memikul tanggungjawab itu kerana konsulton yang dilantik mempunyai jurulatih berpengalaman dan kakitangan yang mampu menangkap gajah-gajah liar itu.

 “Selepas ditangkap, kesemua haiwan liar itu akan ditempatkan di Kenyir Elephant Village (KEV) di Tasik Kenyir untuk dilatih dan dijadikan tarikan pelancong.

 “Pada masa ini, KEV hanya mempunyai sembilan ekor gajah dan masih memerlukan kira-kira 30 ekor lagi haiwan itu,’ katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Toastmaster Intrenational District 51 Annual Conference, di Primula Beach Resort, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Presiden Toastmaster International, George Yen. Toastmasters International adalah sebuah organisasi terkemuka dunia dalam pembangunan memperkasa komunikasi dan kepimpinan, Mempunyai 13,500 kelab di 116 buah negara di seluruh dunia yang membentuk rangkaian global.

 Sementara itu, George Yen, berkata keahlian dalam Toastmasters adalah salah satu pelaburan yang paling minima serta besar faedahnya untuk pembangunan kendiri.

 Katanya, mesyuarat Latihan Toastmasters adalah bengkel pembelajaran, di mana ahli dan peserta mengasah bahasa, pengucapan awam dan kemahiran kepimpinan dalam suasana tanpa tekanan.

 “Tidak ada tenaga pengajar dalam setiap mesyuarat latihan Toastmasters. Sebaliknya, ahli-ahli menilai persembahan dan penyampaian satu sama lain. Proses maklum balas adalah satu bahagian penting dalam kejayaan program ini.

 “Peserta mesyuarat juga memberi ucapan yang diberi nama tajuk bualan tanpa persediaan mengenai topik-topik yang diberikan, mesyuarat latihan tersebut merangkumi proses pembangunan kemahiran yang berkaitan dengan pengurusan masa, tatabahasa serta dilaksanakan mengikut prosedur parlimen,” katanya.

 

Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said merasmikan Persidangan Toastmaster International District 51 Annual Conference di Hotel Primula Kuala Terengganu.

Dato' Seri Haji Ahmad Said memalu gong gimik perasmian Persidangan Toastmaster Intrenational District 51 Annual Conference.


Menteri Besar sempat berbual dengan Presiden Toastmaster International, George Yen.Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin merasmikan Karnival Permotoran Terengganu 2014 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin Gong Badak Kuala Terengganu.

YB Khairy Jamaluddin (tengah) meletakkan tangan di atas bola kristal gimil peramsian Karnival Permotoran Terengganu 2014 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak, Kuala Terengganu . 
Sempat menunggang motosikal bersama belia.

Demo Bantah GST: Menteri kesal wartawan di kasari

Khairy Jamaluddin.
Oleh: Aminudin Ismail.

MENERI Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin kesal terhadap kekasaran berlaku ke atas sekumpulan wartawan yang bertugas membuat laporan tentang demontrasi bantahan GST di Ibu Negara, kelmarin.

Bercakap kepada media selepas merasmikan satu program belia di Besut, semalam, Khairy berkata kehadiran wartawan ke tempat itu bukanlah untuk menghalang kumpulan pembantah GST itu tetapi untuk membuat liputan.

“Ini menunjukan bahawa, walaupun tidak boleh digunakan alasan bahawa Polis yang membuat apa-apa halangan provokasi terbukti bahawa penganjur demontrasi dan mereka yang hadir semalam, segelintir daripada mereka memang tidak dapat kawal emosi dan perasaan mereka.

“Dan ini kumpulan yang sama yang memperjuangkan hak kebebasan media tetapi jika memperjuangkan hak pembebasan media kenapa nak serang wartawan,” katanya.

Khairy berkata, tindakan tegas perlu diambil terhadap kumpulan terbabit sekiranya terbukti mereka bersalah kerana tidak mematuhi syarat perhimpunan.

“Saya harap ada tindakan tegas, sebab kita kena tunjuk bahawa walaupun kita dah ada akta perhimpunan awam dan kita bagi kebebasan kepada rakyat kita untuk buat perhimpunan secara aman tetapi bagi mereka yang tidak dapat mematuhi pada syarat-syarat yang masih lagi tidak dapat membuat perhimpunan secara aman diambil tindakan.

“Dan saya yakin penganjur demontrasi semalam pun akan setuju sekiranya tidak ambil tindakan kepada mereka yang telah melakukan kekerasan terhadap wartawan,” katanya.

    

02 May 2014

Sambutan Festival Belia Putrajaya 2014 dimulakan dengan Selawat Belia.

Khairy...program kerohanian.
Oleh: Aminudin Ismail.

SAMBUTAN Festival Belia Putrajaya 2014 yang akan berlangsung bermula 22hb Mei ini akan dimulakan dengan program berbentuk kerohanian iaitu Selawat Belia pada malam tarikh itu, kata Menteri Belia Dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

“Kita mula Festival Belia Putrajaya tahun ini pada 22hb ini iatu pada malam jumaat dengan satu program Selawat Belia, kita jemput beberapa tokoh agama bersama kita dan kita menjangkakan kehadiran yang ramai pada malam itu," katanya.

“Kita dapat banyak permintaan , saya sendiripun berpendapat bahawa sambutan festival belia ini mestilah seimbang dan ia tidak boleh tertumpu hanya kepada acara hiburan semata-mata, mesti ada acara ilmu, program kerohanian dan sebagainya,” katanya ketika merasmikan satu program belia di Besut, hari ini. (2hb Mei)

Katanya, Kementerianya akan memperbanyakan program-program modal insan, program keilmuan dan juga kerohanian.

“Saya melihat sambutanya, komen-komen yang saya baca dalam media sosial setakat ini, amat mengalakan. Berdasarkan kepada sambutan selawat perdana Putera Jaya ramai yang datang dan kita harapkan ada ribuan anak-anak muda yang akan datang pada malam pertama iaitu 22hb ini,” katanya.

Menurutnya beberapa tokoh terkenal termasuklah dari timur tengah akan bersama menjayakan program pada malam itu.

Sebelum itu, dalam ucapannya, Khairy berkata sambutan hari belia bukan hanya tertumpu di peringkat kebangsaan sahaja malah ia mahukan semua belia di negara ini akan menyambutnya.

“Kali ini kita buat perbezaan sedikit, bermula dari peringkat daerah, kita adakan pertandingan, siapa yang menang di peringkat daerah, ia akan bertanding peringkat negeri dan siapa menang di peringkat negeri akan bertanding di peringkat kebangsaan,” katanya.

Menurutnya, pertandingan itu bukan hanya tertumpu kepada sukan semata-mata tetapi juga dalam bidang-bidang lain.

“Kita ada pertandingan tilawah, pertandingan nasyid, pertandingan kawad kaki, pertandingan koir, pertandingan pidato dan banyak lagi,” katanya.

   

Pemuda UMNO Malaysia anjur Forum mengenai Hudud/ Sekitar Jambori Orang Muda Besut.

Khairy bersama Zaihan (kiri), Mahadi, Johari, Pehimi dan Iskandar ketika melancarkan Jambori Orang Muda di Kota Putera, hari ini.
Oleh: Aminudin Ismail. 

PEMUDA Umno Malaysia akan menganjurkan satu forum bagi memperjelaskan mengenai pelaksanaan hukum hudud di negara ini, dua minggu akan datang.

 Ketua Pergerakannya, Khairy Jamaluddin berkata, beliau sendiri akan menjemput beberapa tokoh agama dan pakar undang-undang dalam forum itu nanti.

“Pemuda UMNO sebagaimana pandangan daripada UMNO sendiri, kita terima dan kita tidak menolak hukum hudud sebagai hukum Allah.

“Kita hanya melihat dari sudut pelaksanaannya, justeru pemuda UMNO kita akan mengadakan satu forum dalam masa yang terdekat.

Khairy berjenaka dengan seorang penerima hadiah.
“Saya sendiri akan jemput beberapa tokoh agama untuk memberi pandangan dan juga pakar undang-undang syariah dan juga undang-undang perlembagaan supaya kita dapat pandangan yang lebih jelas dari sudut pelaksanaan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Jambori Orang Muda Besut, Di Kota Putera, Besut, hari ini.

Khairy berkata, pihaknya akan menganjurkan forum itu dalam masa dua minggu lagi selepas beliau baru sahaja berbincang dengan beberapa tokoh termasuk Dr. Mohd Asri, bekas Mufti Perlis dan beberapa tokoh lain.

Dalam pada itu, pada sidang medianya itu juga, Khairy mahu tindakan tegas diambil terhadap mana-mana pihak yang menimbulkan kekacauan ketika perhimpunan membantah GST di Kuala Lumpur, semalam.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan (ADUN) Kota Putera, Mahadi Musa, Adun Jertih, Mohd Pehimi Yusof,, Adun Kuala Besut, Tengku Zaihan, Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan Ketua Pergerakan Pemuda Terengganu, Johari Abu Bakar.

Sementara itu, pelbagai aktiviti diadakan sempena Jambori Orang Muda Besut yang diadakan itu, antaranya ialah pertunjukan silat, permainan wau, pertunjukan pemotoran, pertandingan bola jaring, pertandingan bola sepak dan cabutan nombor bertuah.
Meriah..antara pengunjung yang hadir.

Doa memulakan majlis.

Pameran pemotoran.

Khairy bersama dua bakal pendaki Everest dari Besut.

Tangkas..persembahan silat.

Pengunjung turut merakam gambar.
Tertarik...Khairy melihat persembahan silat.

Peserta bermotor yang mengiringi Khairy.
Pemenang cabutan bertuah menerima hadiah.


 

01 May 2014

Alif juara memancing Kampung Sekati.

MENANG...Pengarah Pejabat Perpaduan Negara Dan Intergrasi Nasioanal Daerah Kuala Terengganu, Burhanuddin Daud menyampaikan hadiah kepada juara Pertandingan Memancing Kampung Sekati, yang diadakan di tali air kampung itu, baru-baru ini.

Pertandingan yang disertai 120 peserta itu adalah anjuran bersama KRT, Gerakan Belia 4B, Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK)  dan  UMNO Cawangan Sekati.

Pemenang pertama pertandingan yang menawarkan hadiah peti televisyen, kipas dan blander itu ialah Muhammad Alif Razali yang berjaya menaikan ikan belukur seberat 82 gram, kedua Syed Amiruddin Syed Ahmad dan ketiga Muhammad Nadwi Iqbal.- Aminudin Ismail


30 April 2014

Perkhemahan Kadet Pertahanan Awam- Besut juara.

Sebahagian kadet yang menyertai perbarisan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI kira-kira 250 Kadet Pertahanan Awam negeri ini berjaya menamatkan perkhemahan selama empat hari di sebuah resort di Setiu, hari ini.

Perasmian penutup perkhemahan itu dilakukan oleh Pengarah Jabatan Pertahanan Awan (JPAM) Terengganu, Lt. Kol (PA) Che Adam A, Rahman.

Sepanjang empat hari perkhemahan itu, anggota kadet itu didedahkan dengan pelbagai aktiviti, antaranya ialah Kawad Kaki, Menyelamat, Melawan Kebakaran dan Pertolongan Cemas.

Che Adam menyampaikan sijil penyertaan.
Che Adam, dalam ucapannya berkata objektif penubuhan Kadet Pertahanan Awam itu adalah untuk memberi kemahiran pertolongan cemas, melawan kebakaran, menyelamat yang boleh diguna pakai oleh pelajar.

"Selain memberi perkhidmatan sukarela kepada sesiapa yang memerlukan tanpa mengira bangsa, agama ataupun fahaman.

"Antara lain ia juga bertujuan untuk menanam semangat kerjasama diantara pasukan, semangat patriotisma dan semangat cintakan negara," katanya.

Turut hadir ialah Mohd Nazri Ismail, Penyelia Ko-kurikulum Jabatan Pendidikan Negeri yang mewakili Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Pegawai JPAM Daerah dan pengetua-pengetua beberapa sekolah menengah.

Dalam pada itu, Kadet Pertahanan Awam Daerah Besut sekali lagi menjadi juara keseluruhan pertandingan pada perkhemahan tahun ini selepas menang pada tahun lalu manakala tempat kedua ialah Daerah Setiu.
Doa memulakan majlis.

Che Adam memeriksa perbarisan.

tabik hormat dari Pengarah JPAM negeri.
Tetamu jemputan yang hadir.


Ketua kontinjen menerima sijil penyertaan.

Nazri Ismail menyampaikan hadiah pemenang aktiviti.

Kadet menerima hadiah.

Tetamu jemputan khas yang hadirSedia...Kadet Pertahanan Awam dalam perbarisan.