Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

17 September 2011

1,168 graduan UniSZA terima sarjana, sarjana muda dan diploma

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 1,168 graduan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menerima ijazah sarjana, sarjana muda dan diploma pada Istiadat Konvokesyen UniSZA ketiga yang berlangsung di universiti itu di Gong Badak, Kuala Terengganu, bermula hari ini.Majlis selama dua hari itu menyaksikan seramai 464 graduan menerima ijazah sarjana muda, 703 menerima diploma dan seorang graduan menerima ijazah sarjana dalam bidang Sains.

Daripada jumlah itu, 33 daripada mereka adalah graduan pertama daripada Fakulti Teknologi Makanan yang menerima ijazah sarjana muda.

Penerima ijazah sarjana muda yang lain melibatkan 32 graduan dari Fakulti Informatik , Fakulti Pengajian Islam (86), Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan (78), Fakulti Pertanian dan Bioteknologi (27), Fakulti Teknologi Makanan (33) dan Fakulti Undang-Undang (32).

Bagi penerima diploma, 66 graduan dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Fakulti Reka Bentuk Inovatif dan Teknologi (40), Fakulti Pengurusan Perniagaaan dan Perakauan (209), Fakulti Informatik (11), Fakulti Bahasa dan Komunikasi (53), Fakulti Undang-Undang (29) dan Fakulti Pengajian Islam (470).Berangkat menyampaikan transkrip kepada para graduan ialah Canselor UniSZA, Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.

Turut hadir menyaksikan istiadat itu, Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato’ Dr. Alias Daud.

Dalam ucapan pembukaan istiadat itu, Prof. Dato’ Dr. Alias berkata, jumlah graduan UniSZA sehingga kini seramai 5,451 orang termasuk 3,280 graduan pada tahun 2009 dan 1,003 graduan pada tahun lalu.

Katanya, selain berbangga dengan kejayaan para graduan saban tahun, pencapaian UniSZA dari sudut akademik dan penyelidikan berjaya melonjakkan nama universiti itu.

“Misalnya, pensyarah UniSZA telah meraih anugerah ‘Best Paper Award’ pada persidangan antarabangsa ‘Asean Academy of Applied Business 2011’ dan meraih Anugerah Penyelidikan Berinovasi Tinggi di Seminar Kebangsaan Pasca Siswazah Statistik.

“Selain menjalinkan kerjasama dengan beberapa universiti antarangbangsa dari China, Timur Tengah, Jepun dan Thailand, UniSZA turut mengadakan perjanjian persefahaman dengan McGill University di Kanada bagi membina sebuah ‘teaching hospital’ dan kemudahan teleperubatan di universiti itu,” ujarnya.

Rakyat diminta terus sokong kerajaan

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Nurul Adiela SaberiRakyat perlu memberi sokongan penuh kepada kerajaan negeri agar transformasi pembangunan dapat diteruskan di masa akan datang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata proses pembangunan negeri akan terjejas jika kerajaan negeri yang ada sekarang ini tidak diberi peluang untuk terus menerajui pentadbiran negeri ini.

Beliau berkata, pihaknya telah melakukan yang terbaik bagi memastikan rakyat mendapat kemudahan dan perkhidmatan yang terbaik selaras dengan konsep “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” yang menjajdi amalan pentadbiran beliau.

Justeru itu, beliau amat mengharapkan agar rakyat sentiasa bersyukur dan mengenang budi kerajaan yang telah banyak membantu menyediakan pelbagai kemudahan untuk mereka.
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan sambutan ulangtahun penubuhan Malaysia dan Hari Kemerdekaan Neara peringkat negeri Terengganu di Pantai Kijal, malam tadi.

Lebih 15,000 orang membanjiri kawasan rekreasi tersebut yang turut dimeriahkan dengan pertunjukan bunga api.

Hadir sama Ahli-Ahli Majlis mesyuarat kerajaan, wakil-wakil rakyat, ketua-ketua jabatan dan pemimpin masyarakat .

Menteri Besar turut mengingatkan rakyat negeri ini supaya tidak lupa dengan sejarah kemerdekaan negara dan menyanjung tinggi pemimpin yang telah banyak berjasa bagi membebaskan negara daripada
mengagung-agungkan komunis kerana kepentingan poliitik. dijajah.

Beliau juga meminta agar mereka tidak dikelirukan dengan tindakan pihak berkenaan yang mahu mengagung-agungkan perjuangan komunis untuk kepentingan politik.

16 September 2011

Pelajar Inspi ke Indonesia, Jordan, Mesir dan Maghribi

Oleh FAUZI MOHD

Yayasan Islam Terengganu (YIT) akan menghantar 10 pelajar lepasan Institut Pengajian Islam Kemaman (Inspi) untuk menyambung pelajaran ke Universiti Sultan Syarif Kassim (Unisuska) di Riau, Indonesia dalam bidang dakwah akhir September ini.

Pengarahnya, Md. Kamaru Al-Amin Ismail berkata, ia adalah sebagai salah satu langkah kerajaan negeri dan yayasan itu untuk menambah bilangan pendakwah sesuai dengan perkembangan Islam di Terengganu.

"Pelajar-pelajar tajaan Yayasan Terengganu itu akan mengikuti kursus berkenaan selama empat tahun di universiti tersebut," katanya di sini baru-baru ini.

Tambah beliau, pada masa yang sama juga YIT akan memilih lepasan pelajar-pelajar Inspi untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang di Jordan, Mesir dan Maghribi Oktober ini.

Inspi yang dibangunkan YIT merupakan institusi pengajian Islam yang berkonsepkan ‘pondok moden’.

Kata Md. Kamaru, Inspi mempunyai kira-kira 500 pelajar dan jumlah itu akan ditingkatkan sehingga 700 orang apabila beberapa blok tambahan bangunan itu siap tahun depan.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata YIT memohon bajet RM15 juta daripada kerajaan negeri untuk membesarkan Pondok Darul Iman (PDI), sebuah lagi pusat pengajian Islam di Kampung Kerandang, Hulu Terengganu.

Katanya, pembesaran pondok itu akan dilakukan secara beperingkat dengan setiap peringkat memerlukan perbelanjaan RM5 juta dengan melibatkan kawasan seluas kira-kira 10 ekar.

1,000 ahli dan pemimpin Rukun Tetangga Daerah Besut hadir majlis Hari Raya

Oleh: Mohammad Ishak


Dr Rahman disambut oleh Pegawai JPNIN Kamaruddin Deraman (kanan)

Sambutan majlis Hari Raya anjuran Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Daerah Besut yang berlangsung di Pusat Aktiviti Perpaduan Daerah itu semalam tetap meriah walaupun suasana Aidilfitri sudah berlalu dua minggu lalu.

Kira-kira 1,000 jemputan termasuk ahli dan pemimpin Kawasan Rukun Tetangga (KRT), guru dan pembantu guru Tabika Perpaduan, kanak-kanak Tabika Perpaduan serta ibu bapa dan pemimpin setempat menghadiri malis berkenaan.

Malah kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar bersama isteri memeriahkan lagi majlis yang diadakan pada setiap tahun itu.

Sempena majlis itu, JPNIN turut menganjurkan pertandingan mewarna yang disertai 100 kanak-kanak Tabika Perpaduan seluruh daerah Besut.


Sebahagian kanak-kanak Tabika Perpaduan menyertai acara pertandingan mewarna

Dr A Rahman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut berkata, beliau bangga melihat semangat kerjasama dan perpaduan yang ditunjukkan oleh komuniti negeri ini khususnya program yang dianjurkan oleh JPNIN.

Katanya, penubuhan KRT oleh jabatan itu banyak membantu kerajaan bukan sahaja merapatkan jurang perbezaan kaum malah tanggungjawab Rukun Tetangga sekarang semakin luas dengan peranan yang bertambah termasuk mengawal keselamatan.

Beliau berkata ini terbukti apabila penubuhan Skim Rondaan Sukarela (SRS) oleh KRT berjaya membanteras aktiviti jenayah yang dilakukan oleh golongan tidak bertanggungjawab di negeri ini.

“Kerajaan mengharapkan JPNIN dapat menubuhkan lebih banyak pasukan SRS supaya ia dapat disertai oleh komuniti setempat secara lebih berkesan,” katanya.


Sambutan luar biasa lawatan TPMLawatan kerja sehari Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Terengganu Selasa ini (20 September) bukan lawatan biasa, tetapi beliau bakal diberi sambutan luar biasa oleh rakyat tempatan, sesuai dengan kedudukannya sebagai orang nombor dua negara dan Barisan Nasional (BN).

Kira-kira 1,000 orang terdiri daripada ketua-ketua jabatan agensi kerajaan, pegawai kanan penjawat awam dan pemimpin masyarakat dijangka hadir pada Program Khas Bersama YAB Timbalan Perdana Menteri di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abuidin (PSMZA), Dungun, yang dijadualkan bermula jam 10 pagi.

Pada sebelah tengah hari, Tan Sri Muhyiddin akan menghadiri majlis ramah mesra dan jamuan hari raya melibatkan 15,000 tetamu di Dataran Merdeka, Dungun.

“Manakala pada sebelah petang pula, Timbalan Perdana Menteri dijadualkan merasmikan Pasar Baru Kedai Buloh dan majlis hari raya Parlimen Marang,” katanya.

Selepas itu, beliau turut dijadualkan hadir satu lagi majlis besar-besaran iaitu majlis perasmian Pasar Baru Kedai Buloh, di Kampung Kedai Buloh, melibatkan 10,000 orang.

Sebelum mengakhiri lawatan ke Terengganu, Timbalan Perdana Menteri dijadualkan mengadakan perjumpaan dengan imam, bilal dan guru-guru agama di Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Terengganu di mana 1,000 peserta dijangka hadir.

Secara keseluruhan, hampir 30,000 orang akan hadir pada empat program yang diatur sempena kunjungan Tan Sri Muhyiddin ke Terengganu kali ini, bagi menunjukkan tanda sokongan rakyat tempatan kepada pemimpin negara.

Selepas mengakhiri lawatan kerja sehari ke Terengganu, Timbalan Perdana Menteri akan berlepas pulang ke ibu negara melalui Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada sebelah malam.

Pertandingan Gamelan Peringkat Kebangsaan di Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri dengan kerjasama Lembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) akan menganjurkan program Pertandingan Gamelan Peringkat Kebangsaan 2011 selama dua hari pada 29 hingga 30 Oktober 2011 bertempat di Taman Shah Bandar, Kuala Terengganu.

Pertandingan ini terbuka kepada semua kumpulan gamelan Melayu di negara ini. Objektif utama program Pertandingan Gamelan ini ialah sebagai satu wadah untuk memartabatkan seni gamelan Melayu ke peringkat yang lebih tinggi di samping untuk mewujudkan peluang kepada pencipta, penggubah muzik serta pencinta gamelan Melayu untuk menonjolkan hasil-hasil ciptaan lagu-lagu tradisi mereka untuk disebarkan kepada umum.

Sebanyak dua kategori gamelan dipertandingkan, iaitu ketegori pertama ialah kategori Gamelan Melayu Tradisional dan kategori kedua ialah Gamelan Melayu Kontemporari / Kreatif.

Dalam kategori Gamelan Melayu Tradisional, kumpulan dikehendaki menyampaikan dua buah lagu, iaitu satu lagu gamelan Melayu instrumental dan satu lagu gamelan Melayu secara vokal.

Dalam kategori gamelan Melayu Kontemporari, kumpulan dikehendaki menyampaikan dua buah lagu, iaitu satu lagu gamelan Melayu sama ada instrumental ataupun vokal dan satu lagu gamelan Melayu Kontemporari atau Kreatif ciptaan sendiri.

Hadiah bagi pertandingan ini ialah masing-masing sebanyak RM 10 000.00 ribu bagi juara kategori gamelan Melayu Tradisional dan juara bagi kategori gamelan Melayu Kontemporari, RM 5 000.00 bagi anugerah khas juri dan RM 1 000.00 bagi anugerah pemuzik terbaik di samping RM 3 000.00 bagi hadiah saguhati kepada kumpulan yang bertanding di pusingan akhir nanti.

Jumlah keseluruhan hadiah pertandingan ialah sebanyak RM 66 000.00. Kumpulan yang berminat untuk menyertai dan inginkan keterangan lanjut mengenai pertandingan ini bolehlah menghubungi

Urus Setia Pertandingan Gamelan - 09 6221444
sambungan 2122
Sulong bin Ismail - 012 9457739
Mohd. Noor bin Ismail -013 9820391

atau boleh juga melayari laman web di alamat museum.terengganu.gov.my.

15 September 2011

MB rai bakal haji Kemaman

Oleh FAUZI MOHD

Sokongan serta galakan kepada mereka yang bakal menunaikan ibadah haji sentiasa dicurahkan dan ia dapat disaksikan menerusi penganjuran majlis meraikan bakal haji di Daerah Kemaman di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman, hari ini.

Majlis anjuran Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) dan Pejabat Daerah Kemaman itu diserikan dengan kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud yang tidak ketinggalan meraikan kira-kira 200 bakal haji dari daerah itu.

Menurut Dato’ Seri Ahmad, ibadah haji sememangnya menerbitkan rasa keinsafan di kalangan umat Islam dan dapat memperkukuhkan lagi keimanan.

"Saya mendoakan supaya tuan-tuan dan puan-puan dapat berada dalam keadaan sihat untuk berangkat pergi dan pulang serta diberkati dengan haji mabrur," katanya ketika berucap pada majlis itu.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih, Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar, ADUN Kemasik, Ir. Rosli Othman dan Pegawai Daerah Kemaman, Mohamad Kamil Othman.

Dalam majlis itu, bakal haji turut menerima sumbangan berbentuk peralatan untuk ibadat haji dan wang tunai 100 riyal Arab Saudi.

Dalam pada itu seorang bakal haji, Mohd. Jaafar Abu Bakar, 60, mengucapkan terima kasih kepada Menteri Besar yang prihatin dengan kebajikan jemaah haji.

"Ini merupakan kali kedua saya dipilih untuk menjadi tetamu Allah.

"Saya ke sana bersama isteri dan akan mendoakan kesejahteraan negara ini supaya bebas daripada malapetaka dan bencana," katanya.

Bagi Zuniyati Mamat, 41, bersyukur dan gembira kerana berpeluang mengerjakan haji buat kali pertama.

“Lama saya tunggu giliran, sekarang baru dapat,” katanya yang akan mengerjakan haji bersama suaminya, Zamzuri Mohd. Amin, 42.


Pengukir terkenal Negara Wan Su Othman meninggal dunia


Oleh: Mohammad Ishak

Tokoh Seni Ukiran Kayu Tradisional Negara, Haji Wan Su Othman, 115 di kediamannya di Kampung Alor Lintang dekat sini awal pagi tadi.

Anak sulongnya, Wan Mustaffa, 74 ketika ditemui dikediaman allahyarham disini hari ini berkata ayahnya meninggal dunia kira-kira jam 1.30 pagi tadi kerana sakit tua.

Katanya, ayahnya yang dilahirkan di Pengkalan Kubur, Tumpat, Kelantan itu merupakan seorang pengiat seni ukiran kayu yang telah banyak menghasilkan ciptaannya di dalam maupun di luar negara.

Antaranya hasil ukirannya terdapat pada pintu utama Muzium Negara, Ukiran di Istana Di Raja Pekan, Pahang, Ukiran lambang Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai dan Logo Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) di London.

Antara anaknya yang turut mengikuti jejak seninya termasuklah Wan Mustaffa sendiri yang pernah memenangi Anugerah Karyawan Kraft Negara Tahun 2002 dan mendapat gelaran Adiguru Ukiran kayu Melaysia, Wan Hanafi pengiat seni lakon dan Dr Wan Kamaruzaman yang kini bertugas sebagai pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa(UIA) di Gombak.

Wan Mustaffa berkata jenazah ayahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Alor Lintang dekat sini selepas asar tadi.

Sementara itu Persatuan Pengiat Seni Ukiran Kayu Malaysia (PENGUKIR) menganggap pemergiaan Wan Su sebagai satu kehilangan besar dalam bidang seni ukir negara yang tiada gantinya.

Yang Di Pertuanya, Norhaiza Noordin yang ditemui ketika menziarahi jenazah Wan Su berkata hampir separuh daripada hidup Wan Su telah dihabiskan dalam meningkatkan mutu seni ukiran kayu dengan mendidik dan mengasuh genersi muda dalam bidang tersebut.

Katanya, kalau tidak adanya usaha seperti yang dilakukan allahyarham sebelum ini pasti bidang seni ukiran kayu negara telah lama berkubur dan tiada pelapis seperti sekarang.

Kerajaan bina pelita mega

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan akan membina replika pelita mega di persimpangan Kampung Tepoh sebagai ikon bagi kampung berkenaan yang menjadi pencetus idea pertandingan pelita raya dan kini tercatat dalam kalendar pelancongan negeri.Pengerusi Jawatakuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said berkata, program ini sudah menjadi acara tahunan negeri dan mendapat tarikan meluas dari pelancong dalam dan luar negara.

“Kemeriahan pertandingan ini telah dikongsi oleh sebilangan besar pengunjung dari dalam dan luar negara dan saya harap program ini bakal menjadi salah satu produk pelancongan negeri yang bakal diperkenalkan pada masa akan datang," katanya di majlis Sambutan Hari Raya dan penyampaian hadiah Pertandingan Pelita Raya, di Balai Raya Kampung Baru, Tepoh, hari ini.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Noh dan Pengarah Muzium Terengganu, Haji Mohd Yusof Abdullah dan Pegawai Persatuan Agen Pelancongan Malaysia (MATTA) selaku ketua juri pertandingan Encik Wan Jaafree Wan Abd. Hamid.Lebih 10,000 biji pelita dinyalakan sempena Pertandingan Pelita Raya 2011 kali ini membabitkan lima kampung dalam kawasan DUN Tepoh seperti Kampung Raja Tepoh, Kampung Baru Tepoh, Kampung Padang Hangus, Kampung Pagar Ubi dan Kampung Tokeng, melibatkan 200 peserta.

Kampung Padang Hangus muncul johan keseluruhan dalam Pertandingan Pelita Raya 2011 yang membawa pulang wang tunai RM500 beserta piala pusingan manakala Kampung Pagar Ubi memenangi Anugerah Khas Juri kategori penyertaan dan komitmen yang turut membawa pulang wang tunai RM500.Encik Ismail Sulong muncul johan individu bagi Kampung Padang Hangus, Encik Mat Kassim Mat Isa (kedua) dan Encik Rostam Naman (ketiga) manakala Encik Ismail Abdullah tempat pertama bagi Kampung Pagar Ubi, Tuan Kamariah Tuan Majid (kedua) dan Husin Bakar (ketiga).

Kategori individu, johan menerima RM1,000, naib johan RM750 dan ketiga RM500 manakala saguhati menerima RM250 manaka setiap penyertaan menerima hamper.

Tiga peserta turut menerima Anugerah Khas Juri iaitu, Che Wan Mohd Saidi Che Wan Sulong dari Kampung Raja Tepoh, Encik Wahab Abu Bakar dari Kampung Baru Tepoh dan Encik Zawawi Omar dari Kampung Tokeng masing-masing menerima wang tunai RM500.
Kerajaan Terengganu giat tingkat syiar Islam

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Masyarakat Islam Selatan Thailand memuji Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak kerana membangunkan Malaysia sebagai negara Islam yang dihormati serta menyediakan pelbagai kemudahan terbaik untuk kemajuan umat Islam.

Mengikut laporan Berita harian hari ini, Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Wilayah Yala, Ahmad Tuyong, berkata Kerajaan Malaysia memberikan keutamaan terhadap pembangunan Islam sehinggakan rakyatnya mendapat pendidikan tinggi setaraf bangsa lain di dunia.

Ahmad lalu menjelaskan keadaan di Malaysia jauh lebih baik berbanding wilayah Yala atau wilayah-wilayah lain di Thailand yang mempunyai ramai penganut islam, kerana mereka tidak diberi bantuan oleh Kerajaan Thailand untuk meningkatkan syiar Islam.

Di Terengganu pula, kerajaan negeri pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, sentiasa melakukan pelbagai usaha bagi meningkatkan syiar Islam di mana sebahagian besar peruntukan disediakan pada setiap tahun bagi tujuan tersebut.

Melalui Yayasan Islam Terengganu (YIT), berpuluh-puluh juta ringgit dibelanjakan setiap tahun bagi membayar gaji guru-guru Kelas Fardu Ain (Kafa) untuk mengajar kanak-kanak mengaji dan belajar agama.

YIT juga menyediakan perbelanjaan yang besar bagi membayar elaun guru-guru mubaligh untuk mengajar agama di masjid dan surau seluruh negeri mengikut jadual yang ditetapkan.

Menteri Besar mengeluarkan idea bagi menyediakan e-Book yang turut memuatkan pengisian berhubung pengajian al-Quran, sembahyang jenazah dan pelbagai pengajian agama kepada murid-murid sekolah rendah.

Masjid yang tersergam indah dibina bagi kemudahan umat islam melakukan amal ibadat dan tempat ibadat yang uzur diubahsuai atau diganti baru bagi keselesaan jemaah.

Program Pintar al-Quran diperkenalkan bagi membolehkan kanak-kanak di peringkat pra-sekolah lagi menguasai al-Quran dan sebahagiannya sudah khatam al-Quran sebelum masuk ke Tahun Satu lagi.

Bukan saja elaun imam dan bilal dinaikkan bagi memartabatkan institusi agama, tetapi mereka juga menerima banyak faedah daripada kerajaan negeri, termasuk menunaikan haji secara percuma bagi mereka yang telah berkhidmat dengan cemerlang.

Melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) pula banyak lagi program bertujuan mengimarahkan masjid dan meningkatkan syiar Islam dilakukan di seluruh negeri.

Sepanjang Ramadan pula, Menteri Besar mengadakan program khas membawa imam dari Timur Tengah, termasuk dari Makkah bagi menjadi imam solat tarawih di masjid-masjid utama negeri ini.

Beliau mahu penduduk tempatan lebih bersemangat untuk menunaikan ibadat pada bulan puasa, khususnya menunaikan solat tarawih berimamkan imam dari Makkah atau Mesir.

Begitu banyak program berunsur agama dilaksanakan kerajaan negeri dan ia sentiasa ditambah dan diubahsuai dari semasa ke semasa, khusus bagi meningkatkan syiar Islam.

Adalah tidak wajar jika ada pihak yang mendakwa negara ini, termasuk Terengganu belum lagi islam.

Di manakah kewajarannya dakwaan ini?. Apa yang pasti golongan ini sengaja mengeluarkan kenyataan bahawa Malaysia bukan negara Islam kerana kepentingan politik semata-mata.


Lebih 25,000 penduduk jangka hadir PTP TPM

Oleh: Suriati Ali

Lebih 25,000 penduduk termasuk urusetia dijangka terlibat sepanjang lawatan sehari Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Muhyiddin Yassin ke Terengganu pada 20 September ini (Selasa).

Lawatan sempena Program Turun Padang (PTP) itu membabitkan empat program penting iaitu Majlis Mesra TPM bersama Pemimpin Masyarakat Setempat dan Pegawai-pegawai Kanan Kerajaan di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Paka, Dungun dijangka pada jam 10.00 pagi hingga 12.00 tengah hari.

TPM kemudiannya menyempurnakan program Ramah Mesra dan Jamuan Rakyat Aidilfitri di Padang Merdeka, Sura, Dungun (12.10 tghari- 1.35 petang).

Manakala perasmian Pasar Baru Kedai Buloh, Kuala Terengganu ( 2.50 petang-4.50 petang) dan akhir sekali Program Khas TPM Bersama Imam, Bilal dan Guru-guru Agama Sekolah Menengah dan Rendah pada 5.00 petang hingga 6.30 petang.

Tan Sri Dato’ Muhyiddin dijangka berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) Kuala Terengganu ke Lapangan Terbang TUDM Subang, kira-kira jam 7.00 petang pada hari yang sama.

Seorang penduduk Kampung Kedai Buloh, Puan Salmah Ahmad, 35, berkata dia mengalu-alukan kedatangan TPM ke kawasan Marang yang sememangnya kini sudah banyak perubahan berlaku hasil pemberian Kerajaan Pusat dan kerajaan Terengganu

Katanya, kemudahan Pasar Kedai Buloh yang baru beroperasi Ramadan lalu dan dijangka dirasmikan Tan Sri Dato’ Muhyiddin pada selesa ini merupakan pemberian cukup berharga buat penduduk setempat dan peniaga di pasar itu.

“Pasar moden dengan rekabentuk terkini nyata memberi imej baru kepada penduduk kawasan Marang yang sebelum ini suram dengan pembangunan,” katanya.


UCSI & Ukom anjur program kesihatan

Oleh: Amirullah OthmanProgram pemeriksaan kesihatan secara percuma anjuran UCSI Universiti dan Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Kampung Temala Hilir, baru-baru ini menggembirakan kira-kira 500 penduduk kampung yang terlibat dengan program berkenaan.

Program yang melibatkan pelajar bidang perubatan dari UCSI Universiti itu diadakan dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung ( JKKK) Temala Hilir, Marang.

Program itu yang diadakan di Balai Raya Kampung Temala Hilir, mensasarkan pesakit yang terdiri daripada warga emas, kanak-kanak di Kampung Temala Hilir dan kampung-kampung sekitarnya.

Ternyata program seumpama ini sangat mengembirakan penduduk sekitarnya kerana mereka tidak perlu bersusah payah ke klinik dan hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Seramai 30 pelajar perubatan dari UCSI terlibat dalam memberikan pemeriksaan kepada penduduk kampung tersebut.

Pengerusi JKKK Kampung Temala Hilir, Encik Yahya Muhammad berkata , kampung itu dipilih apabila pemerhatian dan kajian selama sebulan oleh UCSI Universiti menepati ia memenuhi kriteria yang dikehendaki.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak UCSI dan Ukom yang turut bekerjasama menjalankan program ini,” katanya kepada Teganukita.

Beliau berharap program seumpama itu dapat diteruskan pada masa-masa akan datang kerana ia mampu merapatkan perhubungan antara penduduk setempat, pelajar IPT dan IPTA serta kerajaan Negeri Terengganu.

14 September 2011

Homestay Telok Ketapang wakili peringkat kebangsaan

Oleh: Amirullah Othman

Homestay Teluk Ketapang telah dipilih untuk bertanding di peringkat kebangsaan sempena Anugerah Ilham Desa pada 29 September ini.Pengerusinya, Encik Md Azmi Abd Aziz, berkata sebanyak lima buah kampung dari seluruh negara telah dipilih bagi menyertai pertandingan tersebut.

Lima buah kampung itu dari Sarawak (projek manik), Sabah (projek ikan bubu laut), Kedah (projek ladang getah), Negeri Sembilan (projek baja organik) dan Teluk Ketapang (projek homestay).

Dalam perkembangan lain, beliau berkata inap desa atau ‘homestay’ di Terengganu khususnya di Teluk Ketapang menghadapi masalah untuk menarik minat pelancong luar terutama Singapura.

Menurutnya, halangan tersebut disebabkan homestaydi Pantai Barat yang lebih dikenali, di samping tempoh perjalanan yang lebih dekat berbanding di Pantai Timur.

“Halangan kita adalah homestay Pantai Barat kerana rakyat Singapura yang mahu datang ke sini mengambil masa selama 12 jam sedangkan perjalanan di Pantai Barat hanya tiga jam,” katanya.

Beliau berkata demikian sempena Majlis Hari Raya bersama Homestay dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Pelancongan di Homestay Teluk Ketapang, semalam.

Majlis tersebut yang dihadiri 1,500 jemputan dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said.


Penjawat awam perlu bantu tingkat imej kerajaan

Analisis oleh: Kamarudin Mat Akib

Dalam keghairahan umat Islam, termasuk penjawat awam meneruskan sambutan Aidilfitri yang bahangnya masih terasa, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengingatkan mereka, khususnya ketua-ketua jabatan supaya meningkatkan kecemerlangan perkhidmatan masing-masing.Beliau mengingatkan jika jentera pentadbiran awam diperkemaskan dan berkhidmat dengan cemerlang agar hasrat kerajaan memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat selaras dengan konsep ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ dapat dicapai.
Walaupun dalam nada lembut, Menteri Besar menyuarakan hasratnya supaya penjawat awam bekerja dengan lebih cekap dan membantu kerajaan menyelesaikan masalah rakyat, nasihat tersebut tidak sepatutnya dipandang ringan.

“Bagi penjawat awam, mereka tidak menghadapi masalah jika projek pembangunan yang dirancang lambat dilaksanakan atau tergendala. Tetapi bagi orang politik seperti saya, rakyat akan menghukum mereka dalam pilihan raya,” ujar Menteri Besar pada perhimpunan khas dengan warga Wisma Darul Iman, sempena sambutan Aidilfitri 2011, pagi ini.

Dalam ertikata mudah, rakyat akan menolak wakil rakyat apabila berlaku pilihan raya jika penjawat awam yang diberi amanah untuk melaksanakan sesuatu projek atau program yang dirancang oleh kerajaan, tidak menunaikan tugas mereka dengan sempurna.
Jika penjawat awam sengaja melengah-lengahkan program atau projek kerajaan tanpa sebab dan alasan yang munasabah, rakyat akan marah terhadap pemimpin politik, termasuk Menteri Besar dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) serta wakil rakyat.

Rakyat tidak akan menyalahkan penjawat awam jika kelewatan tersebut kadang-kadang disebabkan kelalaian atau ketidakcekapan penjawat awam, tetapi mereka akan melepaskan kemarahan kepada wakil rakyat, Exco dan Menteri Besar .

Apatah lagi pada masa sama, pihak pembangkang seperti kelazimannya akan memainkan tugas mereka ‘mencurahkan minyak ke api yang sedang marak’ di mana akibatnya terpaksa ditanggung oleh ahli politik.

“Imej kerajaan terletak di tangan penjawat awam justeru itu bekerjalah dengan penuh dedikasi dan amanah kerana ia menjadi intipati kepada kestabilan pentadbiran kerajaan negeri,” ujar Menteri Besar lebih lanjut.

Justeru itu, jika ada penjawat awam yang cuba bermain dengan api kerana terpengaruh dengan pihak pembangkang, mereka perlu mengubah sikap dan persepsi mereka terhadap kerajaan semasa.

Mereka perlu menyokong dan mendokong kerajaan semasa kerana kerajaan sedia ada banyak berbudi kepada mereka, termasuk memberi bonus semasa umat Islam sedang membuat persiapan bagi menyambut 1 Syawal, walaupun dalam keadaan ekonomi negara kurang memberangsangkan.

TPM sempurna lawatan sehari di Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin akan melakukan lawatan kerja sehari ke Terengganu pada Selasa ini (20 September)

Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said berkata Tan Sri Muhyiddin dijadual tiba di Lapangan Terbang Kertih, Kemaman pada pada pagi hari itu dan terus ke Politeknik Sultan Mizan Zainal Abuidin (PSMZA), Dungun.

Katanya, semasa di PSMZA Timbalan Perdana Menteri akan mengadakan perjumpaan dan berdialog dengan pemimpin masyarakat tempatan dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

“Pada tengah hari, Muhyiddin kemudiannya akan menghadiri majlis ramah mesra dan jamuan hari raya melibatkan 15,000 tetamu di Dataran Merdeka, Dungun.

“Manakala pada sebelah petang pula, Timbalan Perdana Menteri dijadualkan merasmikan Pasar Baru Kedai Buloh dan majlis hari raya parlimen Marang,”katanya.

Sebelum mengakhiri lawatannya ke Terengganu, Muhyiddin dijadual mengadakan perjumpaan dengan imam, bilal dan guru-guru agama di Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Terengganu sebelum berlepas pulang melalui Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada sebelah malam.Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) tawar tempat kursus

Oleh: Mohammad Ishak


ILIM Wilayah Timur sedia tempat latihan

Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) Wilayah Timur, Bukit Keluang,Besut sedia menawarkan tempat kursus dan latihan kepada mereka yang berminat untuk menganjurkan pelbagai program dan aktiviti jabatan terbabit.

ILIM Wilayah Timur yang menjadi peneraju latihan Islam di bawah kelolaan Jabatan Kemajuan Malaysia (JAKIM) mula beroperasi awal tahun ini mempunyai pelbagai kemudahan asas untuk kegunaan latihan.

Ketua Unit Pentadbiran dan Kewangan,Mohd Sabri Lokman berkata, institut itu mempunyai kemudahan termasuk bilik seminar,bilik kuliah, perpustakaan,surau,asrama dan kafetaria mula beroperasi pertengahan tahun lalu.

Katanya, institut itu selain untuk melatih professional agama termasuk imam, bilal dan pendakwah Islam ia juga boleh digunakan oleh agensi dan jabatan kerajaan lain untuk menganjurkan program di situ.

Menurutnya, ketika ini pihaknya menawarkan tempat secara percuma kepada mana-mana pihak yang ingin mengadakan program di situ manakala pakej makan disediakan oleh pentadbiran ILIM yang dikenakan bayaran.

Beliau berkata, selepas ini mana-mana pihak yang ingin mengadakan latihan di ILIM akan dikenakan caj mengikut pakej yang ditetapkan pihak pentadbiran.

ILIM Wilayah Timur mempunyai lokasi menarik terletak di kawasan pelancongan Bukit Keluang dan berhampiran Institut Perguruan Sultan Mizan (IPSM),Kompleks Imtiaz dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Ulul Albab.

Penubuhan ILIM Wilayah Timur melengkapkan lagi usaha kerajaan untuk melahirkan lebih ramai cerdik pandai Islam bertaraf dunia dan berkemahiran tinggi dalam pelbagai profesion keagamaan di negara ini.
MB hadir majlis Aidilfitri bersama PBPTNT

Oleh FAUZI MOHD

Di dalam kesibukan tugas seharian, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said sempat meluangkan masa hadir pada Majlis Jalinan Mesra Aidilfitri bersama Persatuan Bekas Pegawai Tadbir Negeri Terengganu (PBPTNT), malam tadi.Majlis bertempat di Primula Beach Hotel itu berlangsung meriah dengan kehadiran kira-kira 100 ahli persatuan dan isteri.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Yang Dipertua PBPTNT, Dato’ Mohd. Salleh Ismail.

Lebih istimewa, majlis tersebut turut dihadiri tiga ahli baru persatuan iaitu bekas Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Tesdec, Dato’ Mohd. Alim Muda dan bekas Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Dato’ Zakaria Awang.

Hari raya hari kesyukuran

Oleh; Esah AbdullahBahang kemeriahan sambutan hari raya terus membara dan hari ini (16 Syawal) giliran warga Wisma Darul Iman merayakannya dalam suasana ceria dan penuh kesyukuran.

Kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Dato’ Mazlan Ngah beserta ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) dan ketua-ketua jabatan telah memalitkan warna warni hari raya.

Lebih 3,000 jemputan terdiri daripada jabatan kerajaan negeri dan Persekutuan serta kakitangan badan berkanun negeri selain warga Wisma Darul Iman bermula dari tingkat satu hingga 16 yang menempatkan Pejabat Menteri Besar.Terdahulu satu perhimpunan penjawat awam di WDI telah diadakan di ruang legar U2 dan sambil mengajak semua bersyukur di atas nikmat keamanan anugerahNya, Menteri Besar menyarankan semua sentiasa jujur dan amanah ketika menjalankan tugas masing-masing.

“Imej kerajaan terletak di tangan penjawat awam justeru itu bekerjalah dengan penuh dedikasi dan amanah kerana ia menjadi intipati kepada kestabilan pentadbiran kerajaan negeri,” katanya di hadapan lebih 800 kakitangan WDI hari ini.

Katanya, penjawat awam amat bertuah, di samping mendapat gaji bulanan yang baik kerajaan memberi bonus setiap menjelang sambutan hari raya.

“Berbanding negara luar, untuk mendapat sesuap nasi pun susah apa lagi hendak mengadakan sambutan hari raya seperti kita di sini,” katanya.Menteri Besar dan isteri seterusnya menyampaikan duit raya kepada 116 orang pelajar miskin sekitar bandar ini termasuk dari Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Sulaiman 1 dan 2, SK Paya Bunga, SKTengku Ampuan Mariam dan SK Ladang serta 16 anak yatim dari Kelab Wisma Darul Iman.
Sambutan Aidilfitri Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar meriah

Oleh : Amirullah OthmanKira-kira 10,000 orang tetamu menghadiri jamuan Hari Raya Aidilfitri di Kediaman Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar, di kediamannya di Kampung Gelugor Kedai, kelmarin.

Majlis tersebut turut dihadiri Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Tengku Putera Awang; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, YB Haji Kazan Che Mat dan YB Haji Rozi Mamat, serta pegawai kanan kerajaan, dipenuhi tetamu sejak jam 10.00 pagi.

Pengerusi PERKASA, Dato’ Ibrahim Ali dan semua jawatankuasanya turut hadir memeriahkan lagi majlis tersebut.


Dato’ Haji Abdul Rahman mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua tetamu yang hadir yang sebahagian besarnya terdiri daripada pemimpin masyarakat dalam Parlimen Marang dan penduduk setempat.

Majlis tersebut turut diserikan dengan dendangan nyanyian lagu hari raya oleh penyanyi jemputan dan tetamu yang hadir.

Tetamu dihidang dengan pelbagai sajian seperti laksa, nasi minyak, ketupat, lemang ,roti canai, tapai dan sate.


Bermula dari bawah rumpun buluh

Oleh FAUZI MOHD

Jalur sejarah kewujudannya telah bermula begitu lama. Sama ada disedari atau tidak, belikat penjual dan pembeli di kampung itu sudah ‘bernafas’ sejak lebih 100 tahun yang lalu.

Tatkala pasar kecil lain seperti Tepuh, Jeram dan Bukit Datu tinggal atap dan tiang usang, Pasar Kedai Buloh yang kadang kala dikatakan ‘hidup segan mati tak mahu’ terus bertahan hingga hari ini.

Menjengah ke pasar lama yang usianya lebih setengah abad itu, rekahan lantai simen dan sinaran matahari mencelah bumbung yang berlubang cukup menggambarkan suasana sebegitu sebenarnya menjadi kekuatan kepada identiti pasar lama berkenaan.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kedai Buloh, Mohd. Nor Omar, 70, sebelum pasar uzur itu menjadi tumpuan, beberapa kedai dan bangsal yang dibina dengan buluh, batang nibong dan atap nipah menjadi tempat penduduk mencari rezeki.

Katanya, di bawah rimbunan rumpun buluh yang tumbuh meliar di sekitar kampung berkenaan satu ketika dulu, teduhan itu menjadi tempat peniaga bertemu pelanggan dengan pelbagai jenis barang keperluan termasuk kuih-muih tradisional orang Terengganu.

“Bukan saja ayah dan emak pak cik yang bercerita mengenai perkara ini, malah datuk pak cik turut memberitahu mengenai perkara yang sama. Itulah asal usul Kedai Buluh yang terletak kira-kira 200 meter dari pasar baru ini.

“Ini adalah pasar turun temurun kerana kebanyakkan mereka di sini mewarisi perniagaan daripada ibu atau bapa mereka. Kalau ditanya, kebanyakkan yang berniaga di sini sejak dari kecil lagi dengan membantu orang tua mereka,” katanya ketika ditemui wartawan Teganukita semalam.

Tambah Mohd. Nor, pasar yang terletak berdekatan simpang tiga dari Bukit Payong, Kampung Tok Dir dan Kampung Bukit itu menjadi buah mulut dengan makanan tradisi orang Terengganu seperti nasi dagang, tapai ubi dan laksam dari dulu hingga sekarang.

Pernah satu ketika dulu katanya, Kedai Buloh cukup meriah dengan persembahan kebudayaan dan permainan tradisi orang tempatan seperti Rodat, Makyong, persembahan silat serta Tarian Menora.

“Waktu siang sibuk dengan aktiviti jual beli, manakala sebelah malam peniaga berehat sambil dihiburkan dengan pelbagai persembahan menarik khususnya pada hujung minggu. Ada persembahan dari Siam (Thailand) berkampung di sini selama sebulan pada setiap tahun.

“Pak cik pernah menonton wayang pacak ‘hitam putih’ di hadapan pasar ini. Nak masuk bayar 30 sen, orang dewasa bayar 50 sen. Orang dulu dah panggil panggung wayang kalau macam ini walaupun hanya berpagar daun nyol (kelapa),” ceritanya sambil ketawa kecil.

Katanya, nostalgia itu berlalu begitu cepat dan Pasar Kedai Buloh yang pernah dikatakan bakal ‘mati’ sudah berganti dengan pembinaan kompleks niaga baru bernilai RM9.3 juta oleh Kerajaan negeri.

“Walaupun terpaksa menunggu begitu lama, pasar yang selesa dan moden ini menjadi simbol kebanggaan penduduk sekitar Kampung Kedai Buloh. Bagi kami, inilah tanda prihatin Kerajaan kepada rakyatnya,” ujar Mohd. Nor.

Penyerahan kapal RV Discovery ditunda lagi

Oleh; Esah Abdullah

Penyerahan kapal penyelidik milik Universiti Malaysia Terengganu (UMT), RV Discovery yang dijadual esok terpaksa ditunda pada 30 Sept depan berikutan masih ada beberapa kerja teknikal yang perlu disiapkan.

Naib Canselor UMT Dato'Prof Dr. Aziz Deraman berkata, kapal tersebut telah melalui pelbagai ujian daripada segi ketahanan berlayar dan hanya menunggu penyerahan kapal tersebut daripada kontraktor yang membina kapal itu.

Katanya, terdapat beberapa perkara di bawah seliaan kontraktor perlu dilakukan menyebabkan kapal ini masih tidak dapat diserahkan kepada pihak UMT.

Menurutnya, kapal RV Discovery yang dibina oleh UMT ini merupakan kapal penyelidikan dan latihan sendiri yang pertama di Malaysia yang mampu memberi kemudahan kepada UMT mengkaji dan menjelajah ke seluruh perairan tanpa sempadan.

“Kapal seberat 300 tan itu dibina dengan kos RM15 juta bermula September 2008, mampu menampung penginapan sehingga 23 anak kapal pada satu-satu masa,” katanya.

Selain itu katanya,ia juga dapat memberi pendedahan dan latihan kepada pelajar-pelajar jurusan Sains Samudera, Biologi Marin, Sains Nautika, Pengangkutan Maritim serta Teknologi Maritim.

"Salah satu keistimewaan kapal ini ialah dilengkapi peralatan untuk belayar dalam keadaan yang baik selama 15 hari tanpa henti selain daripada kelajuannya antara 12.6 knot dan 13.6 knot," katanya.

13 September 2011

Rakyat perlu tolak pemimpin Pas cuba ubah fakta sejarah

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Tentu ada yang tidak kena bila Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Naib Tun Abdul Razak membuat teguran keras agar jangan ada pihak yang cuba mengubah fakta sejarah dengan mengagung-agungkan kezaliman pengganas komunis di zaman darurat.

Mungkin setelah meneliti polemik yang ditimbulkan pihak tidak bertanggungjawab itu, Perdana Menteri turut terpanggil untuk mengeluarkan kenyataan itu bagi meredakan kemarahan rakyat Malaysia, khususnya ahli keluarga yang terlibat secara langsung dengan kekejaman yang pernah dilakukan komunis.

“Komunis zaman darurat zalim dan membunuh orang dengan kejam. Sebab itulah jangan sesiapa yang hendak mengubah sejarah negara kita, jangan ada sesiapa yang mengagungkan orang yang sebenarnya kejam dan mengkhianati bumi bertuah ini,” begitu tegas Perdana Menteri memberi amaran .

Kenyataan beliau itu pastinya merujuk kepada kata-kata Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang mengeluarkan ucapan menyinggung perasaan seluruh rakyat negara ini termasuk bekas pejuang kemerdekaan negara.

Bagi keluarga salah seorang mangsa Tragedi Bukit Kepong yang juga merupakan rakyat Terengganu, Allahyarham Konstabel Jaafar Hassan, penghinaan yang dilakukanMat Sabu terhadap mangsa serangan pengganas itu, merupakan satu penghinaan yang tidak mampu mereka tanggung.

Anak mangsa, Azlas Jaafar, 62, tidak dapat mengungkapkan dengan kata-kata kesedihan dan betapa tergurisnya hati beliau dan seluruh ahli keluarga terhadap penghinaan pemimpin Pas itu.

“Anak mana yang tidak terguris apabila ayahnya dihina sebegitu rupa. Kakak tidak sedih jika orang tidak mahu panggil ayah kakak sebagai hero. Tapi, kakak cukup terluka, jika ada orang tergamak berkata komunis adalah hero.

“Sejak kecil, kakak diberitahu oleh arwah ibu, ayah mati ditembak komunis dan dia adalah seorang pejuang yang mempertahankan negara daripada kekejaman komunis,” kata anak tunggal Allahyarham Kontabel Jaafar.

Seperti Perdana Menteri, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, turut marah dengan penghinaan yang telah dilakukan oleh Mat Sabu.

Lantas beliau dengan diringi istrei, To’ Puan Norliza Mahmud meluangkan masa baru-baru ini untuk melawat anak mangsa tragedi Bukit Kepong di rumahnya di Kampung Perpindahan, Cendering .

Turut hadir menjenguk Azlas yang tinggal bersama ibu saudaranya, Minah Mohamad, 85, Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan Timbalan Ketua Polis negeri, SAC Dato’ Hamzah Md. Jamil.

Justeru tidak hairanlah jika bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Dr. Mohammad Fairus Khairuddin menyifatkan perbuatan Mat Sabu yang menganggap anggota keselamatan yang terkorban dalam peristiwa di Bukit Kepong bukan hero sebenar, sebagai mencari pulisiti murahan.

Dalam nada yang keras, beliau menyarakan pemimpin Pas itu dilucutkan kerakyatan sebagai warganegara Malaysia.

Fairus yang kini dilantik Penasihat Politik kepada Menteri Besar Terengganu berkata, rakyat negara ini tidak dapat menerima kenyataan yang mengatakan komunis sebagai pejuang negara dan menuduh pejuang kemerdekaan sebagai pengkhianat negara.

“Kita perlu mendesak supaya kerajaan mengambil tindakan termasuk melucutkan taraf kerakyatan Mat Sabu dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat perlu memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Kita sebagai warganegara yang masih waras pula, perlu menolak pemimpin Pas dan parti itu secara total sebagai hukuman kepada kenyataan tidak bertanggungjawab itu.


Tuanku Mizan berkenan berangkat ke program Khatam Quran YIT

Oleh; Esah Abdullah

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dijangka berangkat ke program khatam al-Quran anjuran Yayasan Islam Terengganu (YIT) yang akan diadakan di Stadium Negeri pada 22 Okt depan.

Pengarah YIT, Md Kamaru Al-Amin Ismail berkata jumlah murid tadika yang berjaya khatam al-Quran pada tahun ini meningkat kepada 7,900 berbanding 6,246 orang pada tahun lalu.

"Pertambahan pelajar khatam al-Quran tahun ini adalah di atas kesedaran ibu bapa terhadap pentingnya pembelajaran al-Quran dalam membentuk minda generasi muda," katanya.

Menurutnya, seramai 19,000 orang murid Kelas Fardu Ain (Kafa) pula akan mengikuti program khatam al-Quran tahun ini yang akan diadakan seminggu selepas itu.

Beliau berkata jumlah pelajar Kafa khatam al-Quran tahun ini meningkat berbanding 16,269 orang tahun lepas.

"Secara keseluruhannya seramai kira-kira 27,000 orang anak-anak Terengganu akan khatam al-Quran pada tahun ini berbanding 22,515 orang tahun lepas," katanya.

Selain itu katanya, YIT akan mengambil pelajar-pelajar lepasan UPSR untuk ditempatkan di Pondok Darul Iman iaitu pondok moden pengajian Islam di Hulu Terengganu tahun ini.

Katanya YIT juga telah memperuntukkan RM5 juta untuk membesarkan lagi pondok itu tahun ini dan jumlah pelajar di pondok berkenaan akan ditingkatkan kepada 500 berbanding 200 orang pada masa ini.
243 Kadet Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) sertai perkhemahan

Oleh: Mohammad Ishak


Kamal menyampaikan sijil tauliah pangkat sarjan kepada seorang anggota kadet sukarelawan wanita sempena penutup Perkhemahan Pertahanan Awam Daerah Besut di La Hot Spring.

Perkhemahan Kadet Pertahanan Awam Malaysia peringkat daerah Besut yang berlangsung di pusat rekreasi Kolam Air Panas La, Hulu Besut, memberi pendedahan kepada pelajar sekolah menengah daerah ini dalam pelbagai aspek kehidupan dan kemahiran hidup.

Seramai 243 pelajar yang menjadi anggota Pertahanan Awam mewakili lapan sekolah menengah seluruh daerah ini menamatkan perkehaman selama tiga hari berakhir semalam dengan penuh semangat dan pengalaman baru.

Sepanjang mengikuti perkhemahan itu, peserta diberi pelbagai latihan dan bimbingan mengenai kemahiran hidup termasuk cara melawan kebakaran, menyelamat mangsa kemalangan, pertolongan cemas dan berkawad

Pengarah JPAM Terenganu, Lt Kol (PA) Kamal Mokhtar, melakukan upacara penutup perkhemahan bertujuan melatih peserta dalam kemahiran pertolongan cemas.

Katanya, program tahunan itu diharaap dapat melahirkan angota kadet yang mempunyai kebolehan,kemahiran dan ketrampilan diri yang tinggi.

Menurutnya, pelajar yang memilih pasukan Pertahanan Awam sebagai kokurikulum amat bertuah kerana pelbagai ilmu dan kemahiran hidup dapat digunakan ketika berada di sekolah atau pun ditempat masing-masing.

Pada majlis itu juga 30 pelajar yang lulus ujian khas diberi pengiktirafan dan pentauliahan pelbagai pangkat sebagai penilian pelajar yang komited kepada pasukan sukarelawan berkenaan.

Sementara itu,pasukan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kota Putera, muncul johan pertandingan ujian pertolongan cemas bagi menguji kebolehan peserta dalam bidang berkenaan.

Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Nering pula muncul johan kategori Kawat Kaki lelaki dan perempuan.

SMK Kuala Besut pula muncul johan ujian melawan kebakaran kategori lelaki dan perempuan. Manakala MRSM Kota Putera johan katagori kawad pili bomba lelaki dan SMA Itifakiah johan kategori perempuan.

Hadiah kepada pemenang pelbagai pertandingan disampaikan oleh L Kol Kamal. Manakala johan semua pertandingan yang diadakan di perkhemahan itu akan dipilih untuk mewakili Terengganu ke pertandingan pada perkhemahan peringkat kebangsaan.

KSL pupuk gaya hidup sihat

Oleh; Esah Abdullah

Untuk kesejahteraan rakyat semua golongan, Kelab Sihat Langkap (KSL) yang berpusat di Wisma Seri Langkap akan menjadi kenyataan dalam masa terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, YB Haji Asha’ari Idris berkata, dengan kewujudan KSL akan menjadi medium terbaik kepada masyarakat setempat membudayakan diri dengan aktiviti bersukan.

Katanya, untuk merialisasikan hasrat berkenaan beberapa pihak melahirkan persetujuan untuk bersama menjayakan program itu termasuk khidmat jurulatih.

Menurutnya, antarakemudahan yang disediakan termasuklah gimnasium dan kelas senamrobik serta beberapa peralatan bagi aktiviti senaman ringan.

"Sekurang-kurangnya orang ramai dapat mengisi masa lapang mereka setiap hujung minggu dengan aktiviti yang berfaedah," katanya.

Beliau kemudiannya mengesa orang ramai agar menggunakan sepenuhnya segala kemudahan yang disediakan dan berilah keutamaan terhadap penjagaan diri dan keluarga.
Pengertian pesta tanglung bagi masyarakat Cina

Oleh: Suriati Ali

Dalam masyarakat Cina, tanglung bukan hanya perhiasan. Ia digunakan dalam majlis tertentu untuk mengalu-alukan tetamu, untuk menghebahkan kelahiran, kematian, atau amaran bahaya.

Warna serta tempat di mana tanglung digantung membawa makna tertentu. Contohnya, mereka yang baru menyambut kelahiran bayi atau perkahwinan akan menggantung tanglung berwarna merah di pintu rumah. Ini sebagai tanda kemeriahan dan kegembiraan kerana warna merah membawa maksud tenaga dan kecergasan.

Peniaga beras, Khar Kwang Chai, berkata Tanglung merah digunakan semasa perayaan atau keraian, seperti perayaan Tahun Baru Cina.

“Bentuk asal tanglung tidak banyak berubah dari dahulu. Kebiasaannya tanglung diperbuat daripada kertas dan rangkanya daripada buluh. Tetapi ada juga tanglung diperbuat dari sutera dan kain.

“Semasa pemerintahan Dinasti Song, tanglung-tanglung diperbuat dari kaca dan permata digunakan sewaktu menyambut pesta dan perayaan,” katanya ketika ditemui di Karnival Tanglung, Kampung Cina, Kuala Terengganu malam tadi (12 September).

Di negara China, tanglung yang mudah dan ringkas bentuknya digunakan untuk menerangi jalan masuk ke rumah, digantung di tiang sampan, di luar rumah, dan kedai. Kanak-kanak sekolah juga diajar membuat tanglung.

Semasa musim luruh, mereka mengadakan pesta tanglung sebagai tanda berakhirnya musim Tahun Baru Cina dan meraikan kedatangan cahaya dan musim bunga.

Tanglung yang berbagai-bagai bentuk dan warna digantung di merata-rata tempat.
Sudah menjadi tradisi masyarakat Cina menggantung tanglung semasa malam bulan penuh. Kadang-kadang mereka menulis puisi dan teka-teki pada tanglung-tanglung dan cuba menyelesaikannya.

Makanan paling popular untuk festival Tanglung adalah Yuanxiao. Sesetengah tempat memanggil makanan ini dengan nama Yuen Siu atau Tong Yuen. Dipercayai nama Yuanxiao adalah bersempena dengan nama gundik istana Maharaja Wu pada zaman Dinasti Han.

Yuanxio adalah sejenis adunan bebola yang direbus dan dikukus berisikan inti manis, daging ataupun buah-buahan. Ia diperbuat daripada tepung beras, dimasak dalam sup dan sayuran dan daging. Bentuk bulat menandakan simbol kesatuan keluarga, kesempurnaan dan kebahagian.

Pengunjung karnival, Teo Beng Hong, berkata pada malam perayaan, orang ramai akan keluar ke jalanan untuk bermain Tanglung di bawah sinaran bulan bagi menyaksikan tarian singa dan naga, membakar mercun dan bunga api, meneka tulisan yang tertulis di tanglung serta permainan-permainan lain.

Permainan meneka tulisan di tanglung amat popular sekali. Mereka akan meneka teka-teki yang tertulis di kertas tanglung. Permainan ini akan berlanjutan sehingga lewat malam perayaan Tanglung.


MB minta contohi kaum Cina berniaga

Oleh: Suriati Ali

Rakyat di negeri ini terutama mereka yang berbangsa Melayu dan India sewajarnya mencontohi kaedah masyarakat Cina berniaga dan berdagang sehingga mampu membuka pelbagai empayar perniagaan di serata tempat.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, golongan itu mempunyai displin dan komitmen tinggi dalam bidang itu dan tidak mudah lemah dengan halangan dan cabaran antara persaing.


“Sikap seperti ini sewajarnya dicontohi bangsa lain terutama kaum Melayu dan India supaya turut berjaya dan bukannya memiliki sifat hasad dengki dan `busuk hati’,” katanya ketika berucap di Majlis Persamian Karnival Tanglong 2011, di Kampung Cina (Jalan Bandar), Kuala Terengganu malam tadi (13 September).

Lebih 5,000 pengunjung pelbagai kaum hadir memeriahkan karnival itu yang turut diadakan pelbagai aktiviti sampingan lain seperti pameran kesenian Cina, perkhidmatan mengambil gambar dan upara melepaskan Tanglung Kong Ming.Dato’ Haji Ahmad Said berkata dia cukup bangga kerana negara kita khususnya Terengganu mampu mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan antara pelbagai kaum walaupun kadang-kala kita diserang dengan pelbagai anasir kurang sihat daripada pihak yang tidak bertanggungjawab.