Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

31 December 2011

Kadar jenayah di Setiu terendah

Kadar jenayah di daerah Setiu sepanjang November lalu merupakan paling rendah berbanding daerah lain di negeri ini.

Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superitendan Rohaizat Abd Ani, berkata pihaknya sedang berusaha untuk meningkatkan kadar penyelesaian kes jenayah bagi memastikan daerah tersebut terus berada dalam keadaan selamat.

Beliau berkata, pihaknya memerlukan kerjasama daripada penduduk setempat bagi melaporkan kegiatan jenayah di kawasan mereka bagi memudahkan tindakan susulan dan aktiviti mencegah jenayah.

Sejak awal tahun hingga Disember, sebanyak 146 kes jenayah dilaporkan di daerah Setiu dan daripada jumlah itu 87 kes telah diselesaikan.

Polis daerah Setiu berjaya menyelesaikan lebih 60 peratus daripada kes yang dilaporkan, melebihi sasaran 20 peratus yang ditetapkan oleh pihak kerajaan.
JPS tambak pantai elak hakisan

Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Terengganu sedang giat menjalankan kerja-kerja penambakan di kawasan pantai peranginan Teluk Lipat, Dungun bagi mengurangkan hakisan.

Pengarahnya, Mat Hussin Ghani berkata kerja menambak itu akan dilakukan secara berterusan sehingga Februari depan.

Beliau berkata, penambakan itu adalah langkah segera bagi menangani masalah hakisan memandangkan kerja membina tembok kekal bukan saja mengambil masa tetapi juga melibatkan kos yang tinggi.

Katanya JPS memerlukan kira-kira RM30 juta bagi membina tembok kekal dan setakat ini telah membelanjakan RM2 juta bagi membina tembok bongkah batu.

Beliau berkata kerajaan negeri juga telah memohon peruntukan daripada kerajaan pusat kira-kira RM15 juta bagi kerja menambak Pantai Teluk Lipat dan RM10 juta untuk Pantai Tok Jembal.

Kerja penambakan turut dijalankan di Pantai Tok Jembal, Kuala Terengganu bagi mengurangkan hakisan yang sebelum ini telah memusnahkan puluhan pokok rhu dan chalet murah yang terdapat di sepanjang pantai tersebut.100 pelajar sertai gunting rambut percuma

Oleh: Mohammad Ishak
Penyelaras Pemuda UMNO Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, menganjurkan program gunting rambut percuma kepada pelajar di kawasan berkenaan yang berlangsung di pejabat penyelaras Gong Kemuntong, hari ini.

Program bertujuan memberi khidmat komuniti kepada penduduk setempat turut disertai ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ketua UMNO Bahagian Besut.

Pengerusi penganjur, Sufian Abd Rashid berkata, khidmat gunting percuma pertama kali diadakan oleh pertubuhan itu bertujuan meringankan beban ibu bapa yang sedang membuat persiapan akhir untuk persediaan sekolah anak-anak.

Katanya, bagi menjayakan program itu pihaknya mengundang enam tukang gunting sekitar Bandar Jertih untuk melakukan kerja-kerja mengunting rambut.

“Saya bangga kerana program itu mendapat sambutan menggalakkan darpada ibu bapa yang menghantar anak mereka untuk menyertai program itu,” katanya.

Beliau berkata, kehadiran Idris yang juga Pengerusi MARA melakukan kerja mengunting rambut turut mendapat perhatian orang ramai terutama ibu bapa yang sedang menungggu anak masing-masing.

Sufian berkata, dalam tempuh tiga jam program itu berjalan, seramai 100 pelajar mendaftar untuk bergunting rambut masing-masing.

Beliau berkata, selain gunting rambut pihak Pemuda Kawasan juga turut menganjurkan futsal sebagai aktiviti akhir tahun yang menamaptkan kegiatan sepanjang tahun ini.


Lima peninju jalani latihan di Thailand

Oleh: Aida Abd Rahman

Persatuan Tinju Amatur Terengganu (PTAT) akan menghantar lima atletnya bagi mengikuti latihan di Sekolah Sukan Tran, Thailand, Mac depan sebagai persediaan menghadapi Sukan Malaysia (Sukma) 2012 di Pahang.
Setiausaha PTAT, Encik Razali Mamat berkata, atlet terlibat adalah Mohd Hafizuddin Hakim bagi Kategori 46kg, Mohd Hishamuddin Alias (49kg), Mohd Suhaimi Yacob (56kg), Mohd Shahrulnizam Che Nik (52kg) dan Nik Mohd Iqbal Shafi (64kg).

“Semua atlet terbabit akan mengikuti latihan selama dua minggu. Kita pilih Sekolah Sukan Tran untuk menjadi rakan pelatih kepada atlet-atlet tinju kita kerana sekolah sukan itu mempunyai ramai petinju-petinju berwibawa,” katanya.

Beliau berkata, kebanyakan petinju terbabit baru saja selesai menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan kini mengikuti latihan intensif termasuk menjalani latihan pernafasan di kawasan sejuk di Cameron Highlands.

Untuk Sukma tahun depan, Encik Razali berkata PTAT akan menghantar tujuh atlet selain dua yang sedang dikenal pasti untuk kategori 75kg dan 81kg.
Terengganu kem latihan lumba basikal

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu terpilih sebagai kem latihan pasukan lumba basikal kebangsaan bagi persediaan menghadapi Kejohanan Asia (ACC) dan Le Tour de Langkawi (LTdL) tahun depan.

Jurulatih Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG), Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan, berkata seramai 11 pelumba menyertai kem latihan bermula dari 20 Disember lalu hingga 20 Januari, tahun depan.

“Kita pilih Terengganu sebagai kem latihan pasukan kebangsaan kerana ia adalah salah satu laluan dalam kejohanan LTdL nanti,” katanya.

Katanya, latihan itu diadakan di sekitar daerah Hulu Terengganu, Dungun dan Kuala Terengganu meliputi jarak bawah 280 kilometer dua hala setiap hari.

Pelumba ke ACC terdiri daripada Mohd Haris Salleh, Zamri Salleh, Anuar Manan, Shahrul Mat Amin, Mohd Fauzan Mohd Lufti, Amir Mustapha dan Adiq Husaini.

Manakala ke LTdL adalah Akmal Amron, Mohamad Nazri, Mohd Fakharullah Alias, Suhardi Hasan, Falani Ali, Mohd Rauf Misbah selain Mohd Fauzan Mohd Lufti, Amir Mustafa dan Adiq Husaini.

YPU anjur Majlis Anugerah Usahawan Terengganu 2011

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) akan mengadakan majlis Anugerah Usahawan Terengganu 2011 di Dewan Besar Wisma Darul Iman, pada 11 Januari depan, bagi memberi penghargaan kepada usahawan tempatan yang berjaya.

Sebanyak lapan kategori, termasuk Tokoh Usahawan Terengganu 2011 akan dipertandingkan pada program berkenaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan menyampaikan anugerah kepada para usahawan yang memenangi pelbagai kategori yang dipertandingkan.

Kira-kira 600 orang, termasuk usahawan dari seluruh negeri akan menghadiri majlis tersebut.


30 December 2011

Guru dan ibu bapa perlu wujud kerjasama

Oleh: Suriati Ali

Guru dan ibu bapa sewajarnya perlu bersama-sama mengemblengkan tenaga dan usaha sekiranya ingin melihat anak-anak yang diasuh dan dididik itu menempa kejayaan dengan cemerlang.

Taska permata di bawah bimbingan Yayasan Pembagunan Keluarga Terengganu hari ini banyak membantu mewujudkan pelbagai program yang bermanfaat untuk kanak-kanak sejak daripada awal usia lagi.

Isteri kepada Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, To’ Puan Sea Shin Tyun, berkata melalui puluhan program yang diadakan itu sekaligus dapat membantu mencapai matlamat dan hasrat pemimpin serta Kerajaan Negeri Terengganu yang ingin melihat setiap anak yang dilahirkan di negeri ini berjaya dalam hidup.


“Saya menyatakan rasa bangga dan syabas kerana di Taska Permata Keluarga Batas Baru turut menyediakan pelbagai program bermanfaat kepada 203 kanak-kanak di bawah bimbingannya.

“Kebanyakan anak-anak yang dihantar ibu bapa sejak berusia 3 bulan hingga 9 tahun telah pun mendapat pendidikan yang sempurna mengikut modul yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Majlis Garduasi dan Sambutan Hari Lahir Berkelompok di Dewan Utama YPKT, Kuala Terengganu, hari ini.

Katanya, anak-anak yang diasuh dan dididik guru taska sepanjang tempoh ibu-bapa bertugas dilihat lebih pandai berdikari, matang dan pandai menyesesuaikan diri apabila bertemu rakan baru di alam persekolahan.

“Penggunaan program Tb Kids diterapkan di taska ini nyata memberi manfaat kepada setiap kanak-kanak kerana mampu memberi pendedahan awal tentang kepentingan dan pengunaan tentang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

“Kanak-kanak yang berusia 3 hingga 4 tahun yang melibatkan diri dalam Program Hafazan peringkat negeri baru-baru ini telah berjaya menghafaz 23 surah-surah lazim dengan baik.


“Penglibatan kanak-kanak taska ini dengan Kem Anak Pintar Soleh dan Kem Pemantapan Rohani juga mampu membantu keperibadian jati diri setiap kanak-kanak yang terlibat itu supaya lebih berani menghadapi cabaran yang akan dating,” katanya.

Beliau yakin setiap penglibatan ibu-bapa dengan program yang dianjurkan pihak taska mahu pun YPKT itu sendiri bukan saja dapat membantu mengukuhkan hubungan baik malah dapat membantu mencerdaskan minda setiap anak-anak.150 serbu program ‘Jom Gunting Rambut’

Oleh FAUZI MOHD

Kira-kira 150 murid sanggup menunggu seawal pukul 8 pagi di perkarangan Pejabat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Takir, di sini untuk untuk mendapatkan khidmat gunting rambut percuma.Program itu diadakan sebagai persiapan sesi persekolahan 2012 akan bermula tidak lama lagi yang mana menjelang hari tersebut salah satu persediaan utama bakal pelajar adalah menggunting rambut masing-masing agar kemas sebelum ke sekolah.

ADUN Seberang Takir, YB. Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, program sehari itu bertujuan memberi khidmat gunting rambut kepada mereka terutama yang datang daripada keluarga kurang berkemampuan bagi mendapat hasil guntingan rambut yang kemas dan rapi secara percuma.

"Dengan kerjasama 16 tukang gunting rambut tempatan, program rutin setiap tahun ini mahu mengurangkan beban yang ditanggung oleh ibu bapa menjelang sesi persekolahan yang bakal bermula sehari dua lagi.

"Kos menggunting rambut seorang pelajar sahaja antara RM5 hingga RM8. Walaupun sumbangan ini tidak besar ia dapat menampung sedikit sebanyak kos persediaan persekolahan ibu bapa yang mempunyai ramai anak," katanya ketika ditemui pada program itu.

Pada kesempatan itu, Ahmad Razif turut bersama Kelab Rukun Tetangga (KRT) Kampung Baru Seberang Takir yang bergotong-royong menyiapkan empat kawah bubur syura untuk diagihkan kepada orang ramai.

Sejurus selepas itu, beliau menyampaikan bantuan musim tenkujuh kepada 300 nelayan dan 24 pengusaha bot di DUN berkenaan dalam majlis berasingan di Dewan Sivik Seberang Takir, di sini.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri memberitahu, bantuan wang tunai RM100 dan hamper makanan diberikan kepada setiap penerima dengan kos keseluruhan hampir RM70,000.

“Bantuan itu tepat pada waktunya kerana kebanyakan nelayan tidak mempunyai pendapatan pada musim tengkujuh berikutan tidak dapat ke laut kerana ombak besar. Tambahan pula, sesi persekolahan baru akan dibuka dan keperluan anak-anak bersekolah perlu disediakan.

“Pemberian pelbagai bantuan kepada golongan nelayan itu merupakan inisiatif kerajaan bagi menjaga kebajikan keluarga nelayan khususnya pada musim tenkujuh di mana pendapatan golongan itu terjejas,” ujarnya.Malam Nur Hijrah di DUN Batu Rakit

Oleh FAUZI MOHD

Hampir 1,500 penduduk DUN Batu Rakit dan sekitarnya hadir memeriahkan sambutan Malam Nur Hijrah yang diadakan secara terbuka dengan matlamat untuk mengukuhkan perpaduan dalam kalangan masyarakat.ADUN Batu Rakit, YB. Khazan Che Mat berkata, sambutan Malam Nur Hijrah ini adalah program tahunan terbesar di peringkat DUN dengan tujuan untuk mengumpulkan semua penduduk dengan pengisian program yang berunsurkan kerohanian.

“Kita percaya melalui program seumpama ini ia bukan sahaja terhad kepada golongan muda sahaja malah turut menarik perhatian golongan dewasa dan warga emas untuk sama-sama menjayakannya.

“Dalam keadaan hari ini bukan mudah untuk menarik golongan belia menyertai program yang berunsurkan kerohanian dan melalui penggabungan beberapa acara seperti lagi-lagu nasyid, forum dan persembahan selingan saya melihat ia begitu mendapat sambutan,” katanya.Sempena Malam Nur Hijrah yang diadakan di Dataran Perumahan Rumah Awam Kos Rendah, Mengabang Lekar kumpulan nasyid Raihan telah menjadi tetamu istimewa untuk menghiburkan penonton dengan tujuh buah lagu nasyid selain persembahan murid dari Sekolah Kebangsaan Padang Kemunting.Selain itu, slot bicara halaqah turut menjadi acara sampingan dengan menampilkan tiga ahli panel termasuk Khazan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri.Sementara itu, Ketua Wanita UMNO Setiu, Wan Maznah Wan Nong telah dinobatkan sebagai Tokoh Malam Nur Hijrah 1433.

Anugerah Khas Malam Nur Hijrah pula telah disandang oleh Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Bukit Wan selain Anugerah Penghargaan telah diberikan kepada Bekas Timbalan Mufti Kerajaan Negeri Terengganu, Abdul Halim Awang.Geran RM10,000 untuk semua 491 koperasi masjid

Oleh FAUZI MOHD

Menerusi konsep 1Kampung 1Koperasi, Kerajaan Terengganu menyasarkan untuk menubuhkan koperasi di semua 491 masjid di negeri itu dalam tempoh lima tahun.

Pengerusi Jawatankausa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato' Mohamed Awang Tera berkata, dianggarkan 100 buah masjid di negeri itu akan menubuhkan koperasi masing-masing setiap tahun.

"Setiap masjid yang menubuhkan koperasi, kerajaan akan bagi geran sebagai bantuan sebanyak RM10,000. Dengan bantuan itu koperasi berkenaan bolehlah bergerak untuk buat bayaran pengurusan, beli peralatan, pejabat dan sebagainya.

"Malah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) sendiri menyediakan pinjaman kepada koperasi sehingga RM10 juta untuk dijadikan modal jika ia ada projek yang hendak dijalankan," katanya.

Beliau bekata demikian pada bengkel penubuhan Koperasi Khairiah Masjid daerah Kuala Terengganu semalam yang melibatkan 150 ahli jawatankausa masjid daerah itu.

Tambah Dato' Mohamed, kerajaan melihat masjid merupakan institusi yang berpotensi untuk mewujudkan koperasi bagi meningkatkan ekonomi di sesuatu kariah.

Katanya, dengan adanya koperasi di setiap masjid, ia boleh menyediakan bahan-bahan yang diperlukan oleh kariah di kawasan berkenaan.

Beliau menjelaskan, modal untuk menggerakkan koperasi datangnya dari sumbangan ahli.

"Kita tidak ambil duit masjid untuk dijadikan modal. Modal kita adalah sumbangan daripada ahli keperasi itu sendiri," katanya.

Bengkel yang diadakan itu merupakan yang terakhir daripada tujuh siri penerangan yang diadakan di seluruh negeri tahun ini yang bertujuan memberi penjelasan kepada ahli jawatankuasa masjid mengenai penubuhan koperasi.


PHWT mahu hidupkan semula kejohanan hoki wanita

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Hoki Wanita Terengganu (PHWT) akan menganjurkan lebih banyak kejohanan di peringkat negeri dalam usaha melahirkan pemain hoki wanita berwibawa di negeri ini.

Setiausahanya, Nik Zaharah Nik Abdul Kadir berkata, PHWT juga akan menghidupkan kembali kejohanan hoki wanita yang telah dihentikan hampir tiga tahun lepas, termasuk pertandingan mini hoki.

“Mulai tahun depan, PHWT akan menyertai semua kejohanan hoki peringkat kebangsaan baik di peringkat remaja untuk memberi pendedahan dan mengasah bakat pemain-pemain yang baru meningkat ke tahap lebih tinggi,” katanya.

Dalam pada itu katanya, keputusan mengenai cadangan untuk menggabungkan PHWT dan Persatuan Hoki Lelaki Negeri Terengganu (PHLNT) dijangka diketahui apabila kedua-dua persatuan terbabit mengadakan mesyuarat bulan depan.

Menurut Nik Zaharah, pada dasarnya gabungan seumpama itu sangat baik kerana dapat memberi kekuatan kepada kedua-dua persatuan dalam semua aspek.

Persatuan Hoki Malaysia (PHM) baru-baru ini meminta semua persatuan hoki lelaki dan wanita negeri bergabung sebagai langkah untuk memantapkan sukan hoki.


Gunting rambut percuma untuk pelajar

Oleh: Mohammad Ishak


Muhamad Pehimi mengunting rambut seorang peserta


Sudah menjadi kelaziman setiap kali cuti penggal persekolahan pelbagai pihak mengambil kesempatan dengan menganjurkan pelbagai aktiviti bagi memberi peluang kepada pelajar menyertai program yang diadakan oleh pihak terbabit.

Menjelang beberapa hari lagi penggal persekolahan akan dibuka pelajar berebut-rebut untuk mengunting rambut menyebakan sebahagian besar kedai gunting terpaksa bekerja keras untuk melayani pelanggan yang ingin bergunting.

Program gunting rambut percuma kini menjadi daya tarikan baru kepada penganjur untuk mengadakan khidmat gunting rambut secara percuma terutama kepada pelajar bagi membantu meringankan beban ibu bapa menghadapi perbelanjaan sekolah.

Penyelaras Pemuda UMNO Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, mengambil daya usaha menganjurkan program berkenaan yang berlangsung di perkarangan Pejabat Penyelaras DUN berkenaan semalam.

Seramai 60 peserta terdiri daripada pelajar sekitar kawasan DUN Kota Putera menyertai program yang dirasmikan Ahli Dewan Undangan Negeri,Kota Putera Muhamad Pehimi Yusof.
Bagi menjayakan program itu pihak pnganjur mendapatkan khidmat lima tukang gunting professional untuk melakukan kerja mengunting yang berlangsung separuh hari itu.

Muhamad Pehimi ketika merasmikan program itu mahu labih banyak program berbentuk kemasyarakatan dilakukan oleh parti supaya ia dapat memberi khidmat secara percuma kepada komuniti.

“Program gunting rambut adalah satu aktiviti menarik dan perlu dilakukan setiap kali cuti sekolah bagi memberi peluang kanak-kanak mendapat khidmat gunting secara percuma,” katanya.

Sementara itu, program yang sama akan diadakan di Pejabat Penyelaras DUN Jertih ,esok mulai jam 9 pagi yang akan dirasmikan oleh ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh.

JHEAT yakin mampu tangani isu solat dua Jumaat

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) yakin mampu menangani isu dua solat Jumaat dalam satu kariah yang masih berlaku di negeri ini, dengan cara yang berhemah dan memupuk kembali hubungan antara kariah di kawasan berkenaan.

Pesuruhjaya JHEAT, Haji Rozali Salleh, berkata jawatankuasa yang dibentuk bagi menangani isu berkenaan akan mengadakan mesyuarat dalam masa dua minggu bagi membincangkannya dan menyerahkan hasil laporan kepada peringkat tertinggi.

Beliau berkata, dengan adanya jawatankuasa tersebut yang dibentuk oleh Majlis Agama Islam dan Adata Melayu Terengganu (Maidam), pihaknya yakin isu itu yang berlarutan sejak sekian lama, dapat ditangani.

Katanya, JHEAT dan Maidam tidak boleh membuat keputusan sendiri berhubung isu itu, tetapi perlu mengambilkira pandangan pihak lain kerana ia perkara yang serius.

Peninju Terengganu berlatih di Thailand

Persatuan Tinju Amatur Terengganu (PTAT) akan menghantar lima atletnya mengikuti latihan di Sekolah Sukan Tran, Thailand pada Mac depan sebagai persediaan menghadapi Sukan Malaysia (Sukma).

Setiausaha PTAT Razali Mamat berkata mereka ialah Mohd Hafizuddin Hakim bagi kategori 46kg, Mohd Hishamuddin Alias (49kg), Mohd Suhaimi Yacob (56kg), Mohd Shahrulnizam Che Nik (52kg) dan Nik Mohd Iqbal Shafi (64kg).

"Kita pilih Sekolah Sukan Tran untuk menjadi rakan pelatih kepada atlet-atlet tinju kita kerana sekolah sukan itu mempunyai ramai petinju berwibawa," katanya.
Beliau berkata, semua atlet terbabit akan mengikuti latihan selama dua minggu.

Kebanyakan petinju terbabit baru saja selesai menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan kini mengikuti latihan intensif termasuk menjalani latihan pernafasan di tempat sejuk di Cameron Highlands, katanya.

Untuk Sukma tahun depan, Razali berkata PTAT akan menghantar tujuh atlet selain dua lagi yang sedang dikenal pasti untuk kategori 75kg dan 81kg.


Hati-hati dengan motivasi ‘beracun’

Oleh; Esah Abdullah

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman mengingatkan ibu bapa tidak menerima bulat-bulat ‘motivasi’ yang mendakwa pendidikan sekular tidak perlu diutamakan.

“Saya mendapat tahu ada gerakan dari pihak pembangkang yang mengunjungi rumah pelajar cemerlang (UPSR dan PMR) mengucapkan tahniah sambil mengingatkan itu hanya kejayaan di dunia sahaja,” katanya di majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar UPSR dan PMR DUN Seberang Takir di Dewan Sivik Seberang Takir semalam.

Tambahnya, pihak berkenaan itu sanggup meminta keluarga dan pelajar terbabit memberi tumpuan lebih untuk bekalan di akhirat kerana itu lebih penting dari segalanya.

“Kita tidak nafikan bekalan akhirat penting tetapi bimbang motivasi yang diberikan itu menjadi racun kepada pelajar dan juga ibu bapa untuk tidak memajukan diri pada masa akan datang,” katanya.

Katanya, kerajaan tidak pernah serik untuk terus membantu rakyat yang berhadapan dengan apa juga masalah walaupun secara terang terangan mereka seolah tidak berterima kasih.

“Selaku kerajaan yang bertanggung jawab, akan tetap menyumbangkan pelbagai dana bagi memastikan semua lapisan rakyat menikmati kehidupan yang selesa,” katanya.29 December 2011

Durian di PBKP laris

Oleh: Suriati Ali

TERIAKAN `mari beli durian’ oleh peniaga durian di Pasar Besar Kedai Payang (PBKP), Kuala Terengganu nyata menarik minat pengunjung dan pengguna jalan raya di kawasan itu untuk membeli `raja buah’ itu.

Lebih 10 peniaga tempatan setia mempromosi pelbagai jenis durian yang dijual antara RM4 hingga RM20 walaupun terpaksa menahan kesejukan ketika hari hujan.

Seorang peniaga, Mohd Ramli Bidin, 38, berkata durian yang dibeli dari Perak dan Pahang itu mendapat sambutan cukup menggalakkan berikutan buah itu kini sukar didapati di Terengganu.

Katanya, pada musim sekarang, durian di negeri ini tak berbuah, sebab itu kami terpaksa mendapatkan durian dari luar Terengganu untuk dijual.

“Pelbagai kaedah digunakan peniaga, termasuk menjualnya secara longgok iaitu RM20 bagi lima hingga tujuh biji durian.

“Ada juga di antara kami mengisikan ulas buah durian ke dalam bekas semata-mata ingin menarik minat pembeli. Kaedah itu lebih laris berbanding menjualnya secara timbang,” katanya ketika ditemui di PBKP.

Peniaga dari Setiu, Salleh Idris 40, berkata hampir setiap hari, dia bersama dua pembantu akan mula berniaga seawal jam 8.00 pagi dan hanya akan pulang apabila menjelang tengah malam.

“Harga durian yang dijual bergantung kepada jenis durian, buah yang mahal adalah durian kunyit iaitu RM20 bagi sekilogram.

“Kebanyakan penggemar durian tidak kisah mengenai harganya asalkan rasa dan kualitinya memang bagus dan enak,” katanya.
Pelajar nakal bakal bertemu empat mata dengan YB

Oleh; Esah Abdullah

Saya akan pergi ke setiap buah rumah pelajar yang bermasalah untuk bersemuka antara empat mata dengan pelajar dan juga penjaga mereka.Itu janji Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dalam usaha menangani masalah disiplin di kalangan pelajar yang begitu membimbangkan kebelakangan ini.

“Saya terima senarai nama 17 orang pelajar nakal dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir yang bakal dikenakan tindakan buang sekolah,” katanya di majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar UPSR dan PMR DUN Seberang Takir di Dewan Sivik Seberang Takir hari ini.

Katanya, tindakan buang sekolah bukan jalan terbaik, kerana dikhuatiri boleh mendatangkan masalah lebih besar lagi selepas itu.

"Saya beritahu guru sekolah berkenaan, jangan bertindak lagi kerana saya ingin ke rumah jumpa mereka dan keluarga mereka sekali," katanya.

Adun Seberang Takir itu juga akan membuat ‘road show’ ke setiap buah sekolah mulai tahun depan bertemu guru, pelajar dan ibu bapa untuk lebih dekat berbincang hati ke hati tentang masalah dan perancangan serta hala tuju pendidikan negeri.

“Kadang-kadang kita risau dengan fenomena hari ini terdapat sesetengah pelajar sudah hilang rasa hormat kepada pemimpin tertinggi negeri, guru dan juga ibu bapa sendiri akibat terpengaruh dengan dakyah-dakyah songsang,” katanya.

Tambahnya, kerajaan sudah lakukan segalanya bagi memastikan pembangunan pendidikan mendapat yang terbaik namun perubahan minda itu perlu datang dari dalam diri individu sendiri.YB Haji Ahmad Razif kemudiannya menyampaikan sumbangan kepada 97 orang pelajar cemerlang termasuklah 73 orang mendapat 5A (UPSR) manakala 24 pelajar mendapat 8A dan 9A (PMR) yang diumumkan baru-baru ini.Pelajar PMR menerima wang tunai RM150 beserta sijil dan UPSR menerima RM100 beserta sijil setiap seorang serta Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sekolah rendah (5 buah) dan sekolah menengah (2 buah) masing-masing menerima wang tunai RM1,000.


Terengganu jadi kem latih pelumba

TERENGGANU dipilih sebagai kem latihan pasukan lumba basikal kebangsaan bagi persediaan menghadapi Kejohanan Asia (ACC) dan Le Tour de Langkawi (LTdL) tahun depan.

Jurulatihnya, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata, seramai 11 pelumba menyertai kem latihan bermula dari 20 Disember lalu hingga 20 Januari, tahun depan.

“Kita pilih Terengganu sebagai kem latihan pasukan kebangsaan kerana ia adalah salah satu laluan dalam kejohanan LTdL nanti,” katanya.

Menurutnya, latihan itu diadakan di sekitar daerah Hulu Terengganu, Dungun dan Kuala Terengganu meliputi jarak bawah 280 kilometer dua hala setiap hari.

Syed Mohd Hussaini berkata, pelumba ACC terdiri daripada Mohd Haris Salleh, Zamri Salleh, Anuar Manan, Shahrul Mat Amin, Mohd Fauzan Mohd Lufti, Amir Mustapha dan Adiq Husaini.

Manakala, pelumba-pelumba LTdL pula ialah Akmal Amron, Mohamad Nazri, Mohd Fakharullah Alias, Suhardi Hasan, Falani Ali, Mohd Rauf Misbah selain Mohd Fauzan Mohd Lufti, Amir Mustafa dan Adiq Husaini.14 pelumba basikal Terengganu sertai Grand Prix Akhir

Seramai 14 pelumba basikal Terengganu mengayuh basikal ke Muar, Johor, untuk menyertai Kejohanan Grand Prix Akhir yang akan berlangsung pada Ahad ini.

Jurulatih Terengganu Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata mereka terdiri daripada pelumba elit Sukma, junior dan pelumba wanita.

"Kita buat pendekatan sebegini supaya pelumba-pelumba tidak merasa letih sekiranya mereka pergi dengan kenderaan," katanya.Pelumba-pelumba itu berkayuh sejauh kira-kira 1,000 kilometer pergi dan balik iaitu dari Kuala Terengganu-Kuantan, Kuantan-Segamat dan Segamat-Muar manakala perjalanan balik pula dari Muar-Mersing, Mersing-Pekan, Pekan-Kuantan, Kuantan-Kemaman, Kemaman-Kuala Terengganu, mengikut laluan Le Tour de Langkawi (LTdL).

Syed Mohd Hussaini berkata turut serta dalam rombongan itu ialah pelumba-pelumba kebangsaan yang sedang membuat persiapan di sini bagi menghadapi Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) dan LTdL.

Beliau berkata latihan seumpama itu memberi satu kelebihan kepada pelumba-pelumba yang bakal mewakili Terengganu pada Sukma nanti.

Katanya, Terengganu tidak meletakkan harapan terlalu tinggi pada kejohanan itu yang lebih bersifat untuk memberi pendedahan kepada pelumba.

Malam Anugerah Pengkalan TUDM Gong Kedak meriah

Oleh: Mohammad Ishak
Majlis sambutan Malam Anugerah Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Gong Kedak, Besut, yang berlangsung di Dewan Besar pangkalan itu malam tadi sungguh meriah dan menarik dengan kehadiran ramai anggota serta keluarga masing-masing.

Acara tahunan bertujuan memberi pengiktirafan kepada anggota yang berjaya dalam pelbagai bidang sepanjang tahun 2011 turut disertai tetamu luar yang diundangkan khas oleh TUDM berkenaan.

Menariknya, majlis yang bertemakan “Back To School” semua peserta diwajibkan berpakaian penuh seragam sekolah termasuk pegawai tinggi pasukan, anggota dan ahli keluarga mereka.

Ketibaan Komander Pangkalan itu, Brig Jen Mohd Fauzi Ahmad dan isteri serta pegawai kanan pasukan dengan menaiki bas sekolah ke dewan besar dengan diiringi paluan kompang memeriahkan lagi suasana berkenaan.

Pengerusi penganjur, Lt Kol Parves Mohamed Yusof berkata, acara tahunan itu bertujuan memberi penghargaan kepada anggota yang menunjukkan kecemerlangan dalam pelbagai bidang sepanjang tahun ini.

Katanya, sempena program itu pihaknya mengisi dengan pelbagai acara menarik termasuk anugerah kecemerlangan membabitkan 13 kategori yang ditetapkan. Selain itu orang ramai juga turut terhibur dengan persembahan hiburan nyanyian, dikir barat dan sketsa berkonsepkan suasana di sekolah.


Brig Jen Mohd Fauzi berkata, pangkalan TUDM berkenaan kini lebih banyak menganjurkan aktiviti bukan sahaja untuk anggota pasukan malah pihaknya juga turut membabitkan komuniti setempat.

“Usaha ini dilakukan bagi merapatkan hubungan antara anggota pasukan dengan penduduk setempat melalui kegiatan berjiwa rakyat,” katanya.Jauhi kawasan hakisan ombak besar – Ketua Polis Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Orang ramai dinasihatkan agar menjauhi kawasan yang terjejas akibat fenomena ombak besar dan air pasang sepanjang pantai di negeri ini, kata Ketua Polis Terengganu Dato’ Jamshah Mustapa.

Nasihat itu turut ditujukan kepada orang ramai yang mengunjungi pusat peranginan di kawasan pantai di tiga daerah terbabit iaitu Besut, Dungun dan Kemaman.

Beliau juga meminta penduduk di kawasan terbabit agar sentiasa berwaspada memandangkan fenomena tersebut dijangka berterusan sehingga awal Januari ini.

"Itu kawasan berisiko dan jika berlaku sesuatu insiden yang tidak diingini kerja-kerja menyelamat sukar dijalankan," katanya baru-baru ini.

Sebelum ini, media melaporkan kejadian air pasang dan ombak besar yang melanda sebahagian kawasan pantai di negeri ini merupakan antara yang terburuk pernah berlaku sejak 50 tahun lepas.

Dungun merupakan daerah paling teruk terjejas dengan hampir sebahagian besar kawasan pesisir pantai peranginan Teluk Lipat dihakis ombak besar.

Fenomena itu juga mengakibatkan jalan raya sepanjang tiga kilometer berhampiran kawasan pantai itu runtuh dan rosak teruk serta terpaksa ditutup kepada semua jenis kenderaan.

Bagaimanapun fenomena itu menyebabkan kawasan terbabit dibanjiri orang ramai yang ingin melihat sendiri kejadian tersebut.

Dalam pada itu, Dato’ Jamshah menasihatkan pengguna jalan raya yang ingin ke Dungun atau Kemaman agar menggunakan jalan utama.


28 December 2011

Karnival Sukan Ambang Tahun Baru di Kuala Nerus

Oleh FAUZI MOHD

Sempena kedatangan tahun baru 2012, Pergerakan Pemuda UMNO Kuala Nerus menganjurkan Karnival Sukan Ambang Tahun Baru bermula esok di perkarangan Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu.

Ketuanya, Apli Yusoff berkata, program tiga hari anjuran bersama Pejabat Ahli Parlimen Kuala Nerus dan Gerakan Belia 4B (M) Kuala Nerus dijangka menarik lebih 3,000 penyertaan dengan penganjuran lebih 10 acara sukan, rekreasi dan pertunjukan.

Katanya, pengisian program termasuklah penyertaan 100 buah kereta pasukan Ekplorace sekitar Kuala Nerus, 100 pasukan futsal, 30 pasukan bola jaring, 100 pasukan sepak takraw, pameran permotoran dan ‘drift’.

“Turut diadakan, kayuhan basikal ambang tahun baru yang melibatkan penyertaan 300 buah basikal dengan kerjasama Kelab Ngayuh Kuala Nerus.

“Kemuncak acara pada malam 31 Disember dengan pertunjukkan bunga api, cabatan bertuah dan penyampaian hadiah oleh Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd. Nasir Ibrahim Fikri,” katanya di sini hari ini.


Mara beri pinjaman RM31 juta

Majlis Amanah Rakyat (Mara) negeri Terengganu telah mengeluarkan pinjaman pembiayaan hampir RM31 juta kepada 360 usahawan dan peniaga di negeri ini mulai Januari hingga November tahun ini.

Pengarah Mara Negeri Encik Abdullah Mohamad berkata, dalam tempoh berkenaan pihaknya menyalurkan pinjaman berjumlah RM21 juta disalurkan kepada 225 orang melalui Skim Pembiayaan Islamik Kontrak Ekspres (SPiKE).

Manakala pinjaman sebanyak RM9.892 juta pula diberikan kepada 135 peniaga biasa yang menjalankan pelbagai bentuk perniagaan.

"Kita beri pembiayaan bergantung kepada peniagaan yang mereka jalankan, tetapi ia tidak melebihi RM500,000," katanya semasa merasmikan kedai serbaneka "My Convenience Shop" di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, hari ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengarah Urusan My Convenience Shop Abdul Karim Mohamad dan Pengurus Malaysia Airport Berhad (MAB) Terengganu, Dr Ahmad Ramli Mahmood.

Encik Abdullah berkata, bagi bayaran balik pinjaman pula, pihaknya berjaya memungut RM15.413 juta sehingga November lalu di mana Mara mensasarkan pungutan bayaran balik sebanyak RM17.8 juta.

"Bayaran balik peminjam Mara di Terengganu tidaklah begitu teruk. Dari segi bayaran balik, kita adalah antara lima negeri terbaik," katanya.

Beliau yakin sehingga akhir Disember ini, pungutan bayaran balik dari peminjam akan meningkat.

Sementara itu, Abdul Karim ketika ditemui pada majlis itu berkata, MyConvenience Shop di lapangan terbang itu adalah cawangan ke-tiga kedainya dan cawangan ke-empat akan dibuka bulan depan di Kuala Berang, Hulu Terengganu.

"Saya sangat berterima kasih kepada Mara kerana memberi sokongan dan bantuan modal bagi meluaskan perniagaan saya," katanya.


UMT dan WWF jalin kerjasama urus tanah bencah

Oleh; Esah Abdullah

Daerah Setiu mempunyai kawasan tanah bencah terluas di Pantai Timur yang dilitupi oleh ekosistem air payau dan rangkaian sungai-sungai Setiu, Chalok, Bari dan Merang.

Tanah bencah ini menempatkan pelbagai habitat semula jadi haiwan dan tumbuhan termasuk vetegasi riparian/sungai, hutan paya gelam, hutan paya laut dan nipah serta kawasan rumpai laut,

Kawasan ini juga menyokong populasi liar spesies reptilia terancam seperti tuntung laut, tuntung sungai dan juga penyu agar.

Kajian menunjukkan kawasan ini juga didiami 29 spesies mamalia, 161 spesies burung dan 28 spesies reptilian di samping mempunyai kepentingan sebagai tapak kepelbagaian biologi yang disokong kehadiran banyak banyak spesies vertebrata dan invertebrata laut dan air tawar.

Menyedari itu Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Word Wild Fun For Nature Malaysia (WWF-Malaysia) baru-baru ini.

UMT diwakili Naib Canselornya, Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman manakala WWF-Malaysia diwakili Pengerusinya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Abdul Latif Mohamad disaksikan Ahli Parlimen Setiu, Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee.

Dua agensi ini akan bekerjasama dalam bidang penyelidikan khususnya bagi pengurusan alam secara lestari di tanah bencah berkenaan.
Dialog Rakyat dan Penjelasan Bajet 2012

Oleh: Mohammad Ishak
Dialog Rakyat dan Penjelasan Bajet 2012 anjuran Pejabat Daerah Besut dengan kerjasama Jabatan Penerangan yang berlangung di Bangunan Persekutuan,Kampung Raja, Besut, hari ini, memberi banyak impak bukan sahaja kepada pemimpin komuniti malah kepada pegawai dan kakitangan daerah itu.

Siri penerangan berkenan yang diadakan di seluruh negeri sebenarnya dapat membantu pelbagai kerajaan menyampaikan mesej kepada peringkat akar umbi menerusi kehadiran pemimpin komuniti terbabit.

Program yang dirasmikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, YB Muhamad Pehimi Yusof, bertujuan memberi penjelasan terperinci mengenai rancangan transformasi kerajaan serta pengumuman belanjawan 2012,

Majlis penerangan secara berfakta yang disampaikan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Penerangan Terengganu, Mohd Iskandar Jaafar, memberi banyak maklumat penting yang sebelum ini jarang diketahui peserta dialog itu.

Peserta mewakili Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Badan Bukan Kerajaan (NGO), wakil pelbagai jabatan dan agensi kerajaan juga dapat menyumbang kepada percambahan minda peserta yang hadir.

Mohd Iskandar yang menyampaikan taklimat itu dengan jelas membawa mesej kerajaan untuk disampaikan kepada golongan sasar supaya setiap pelaksanaaan dan dasar kerajaan dapat dihayati dan dipraktikkan.

Ketika merasmikan program itu, Muhammad Pehimi berkata, usaha yang dilakukan jabatan terbabit menyampaikan penerangan amat baik dan dapat membantu ketua jabatan dan kakitangan kerajaan melaksanakan dasar kerajaan secara berkesan.

“Sebelum ini rakyat kurang jelas dengan pelbagai isu dan rancangan kerajaan kerana tidak diberi pelung kepada mereka menyertai majlis yang disifatkan amat berfakta,” katanya.
JPS tangani hakisan ombak

Oleh; Esah AbdullahJabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sedang rancak melakukan kerja-kerja menambak di sepanjang Pantai Peranginan Teluk Lipat, Dungun dan Pantai Tok Jembal, Kuala Terengganu bagi mengurangkan hakisan ombak yang melanda kawasan itu.

Pengarahnya, Ir. Mat Hussin Ghani berkata, kerja menambak ini hanya bersifat sementara bagi menangani hakisan sebelum memperolehi kos sebenar yang dijangka lebih tinggi.

Katanya, kos sebenar untuk bina tembok kekal dijangka mencecah RM30 dan buat sementara waktu tembok bongkah batu yang dibina ini menelan belanja RM2 juta.

Sehubungan itu katanya, kerajaan negeri juga turut memohon peruntukan Kerajaan Pusat berjumlah RM15 juta untuk kerja menambak Pantai Tok Jembal (RM10 juta) dan Pantai Teluk Lipat (RM5 juta).


“Kerja-kerja menambak yang dilakukan sekarang dijangka berterusan sehingga Februari tahun depan,” katanya.

Pantai Teluk Lipat dan Pantai Tok Jembal merupakan dua kawasan peranginan yang teruk dilanda hakisan ombak akibat fenomena air pasang yang berlaku sejak beberapa hari lalu.

Fenomena itu turut menumbangkan puluhan pohon Rhu yang terdapat di kawasan berkenaan selain mengancam operasi peniaga di sepanjang pesisir pantai.
Pelarasan skim SBPA – 4,000 kekosongan jawatan dibekukan

Oleh FAUZI MOHD

Sebanyak 4,000 kekosongan pelbagai jawatan dalam perkhidmatan awam negeri yang masih belum diisi, akan ditawarkan sehingga pelarasan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang bermula tahun depan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah berkata, pembekuan bsementara itu bagi memudahkan perlaksanaan skim SBPA di kalangan penjawat awam negeri selesai.

“Skim baru ini kita belum tahu lagi macam mana kerana Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sedang memberi penjelasan terperinci mengenainya.

“Sebab itu buat masa ini, JPA belum membenarkan kita mengeluarkan iklan jawatan kosong,” katanya ketika ditemui selepas Program Temu Mesra Setiausaha Kerajaan Negeri bersama kakitangan Kompleks Sri Iman, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Tambah Dato’ Mazlan, sehingga kini sebanyak 8,000 jawatan daripada 12,000 kekosongan telah diisi.

Dalam perkembangan yang sama, beliau memberitahu sebanyak RM28 juta diperuntukkan oleh kerajaan negeri bagi melaksanakan skim SBPA di Terengganu

Katanya, jumlah tersebut membabitkan kenaikan gaji 10 peratus bagi kakitangan awam selain badan berkanun serta pihak berkuasa tempatan.

"Bagaimanapun penjawat awam masih mempunyai pilihan sama ada mahu mengekalkan skim lama ataupun memilih untuk terus berkhidmat di bawah skim baru SBPA.

"Penjawat awam yang berkenaan boleh membuat opsyen dan ini bukan satu paksaan. Mereka ada dua pilihan dan kalau hendak kekal dengan skim lama, maka gaji lama mereka tak akan berubah," jelasnya.


UMT raih dua emas di SIIF, Korea Selatan

Oleh FAUZI MOHD

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) meraih dua emas, tiga perak dan dua gangsa dalam pertandingan Seoul International Invention Fair 2011 (SIIF) di Coex Exhibition Hall, Seoul, Korea Selatan pada awal bulan lalu.

Naib Canselor UMT, Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman berkata, kejayaan itu adalah hasil komitmen dan pencapaian terbaik para penyelidik sekali gus menjadi kebanggaan universiti dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju.

“Para penyelidik UMT juga meraih empat pingat emas, satu perak dan dua gangsa dalam pertandingan BioMalaysia Conference dan Exhibition 2011 (BMCE) yang diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini,” katanya semalam.

Menurut beliau, dalam BMCE, UMT menghantar lapan produk, tujuh daripadanya mendapat pingat manakala di SIIF, universiti itu turut memenangi tujuh daripada sembilan produk yang dipertandingkan.

Katanya, produk Seagold Probiotik Liquid: Nutritional Health Supplement yang dihasilkan oleh Prof. Dr. Effendy Abd. Wahid dan Thirukanthan Chandra Segaran yang menerima pingat emas turut merangkul anugerah khas Bioteknologi Inovation of The Year.

Selain itu, UMT turut menggondol pingat emas menerusi projek penyelidikan Scalogel: Topical Wound Care Management, juga hasil kreativiti Dr. Effendy dan Thirukanthan.