Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

10 November 2012

Abdullah kecewa sikap membisu pemimpin PAS terhadap Nurul


Sidang Media Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin

Oleh: Mohammad Ishak 

Penasihat Agama kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin kecewa dengan sikap membisu pemimpin Pas terhadap kenyataan yang mengelirukan oleh Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berhubung kenyataan kebebasan beragama hak semua kaum termasuk orang Melayu.

Katanya, Presiden Pas, Hadi Awang dan Mursidul Am Pas, Datuk Nik Azik Nik Mat, tidak ubah seperti setan bisu apabila tidak menegur Nurul yang mengeluarkan kenyataan yang boleh menganggugugat umat Islam malah ia juga bertentangan dengan Islam.

Abdullah yang juga Ahli Parlimen Besut berkata, beliau hairan dengan sikap pemimpin Pas terbabit yang jelas mengambil sikap membisu terhadap kenyataan Nurul yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Menurutnya, Pas yang melebelkan parti Islam dan mendakwa memperjuangan Islam tidak lagi berani untuk mempertahankan hak dan kecusian Islam kerana ingin menjaga kepentingan politk mereka.

“Sepatutnya pemimpin Pas terlebih dahulu tanpil menasihatkan Nurul yang membuat kenyataan yang jelas bertentangan dengan syariat Islam,tetapi mereka hanya membidu,” katanya kepada media di kediamannya di Kampung Alur Lintang, Besut hari ini.

Sebelum itu Abdullah yang mengadakan program sesi minum pagi bersama ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Daerah Besut di kediaman beliau.

Beliau memuji tindakan yang dilakukan oleh pelbagai NGO berasaskan Islam yang tanpil menyanggah kenyataan tidak beretika yang dilakukan pemimpin PKR itu.

Pengendali komputer perlu jaga maklumat parti


Peserta kursus pengendali kumputer UMNO Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Pengendali komputer yang bertugas di bilik gerakan dan pusat mengundi perlu beramanah dan tidak membocorkan rahsia parti kepada pembangkang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera,Muhammad Pehimi Yusof yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Besut berkata, banyak maklumat yang terkandung dalam sistem perlu dikawal dan tidak mudah diceroboh oleh pihak lawan.

Oleh itu, sebagai petugas komputer mereka adalah aset penting untuk menjaga rahsia dan maklumat parti daripada dibocorkan yang boleh menjadi modal dan strategi pembangkang terutama menjelang Pilihan Raya Umum (PRU13) nanti.

Muhammad Pehimi mengingatkan perkara demikian kepada peserta kursus pengendalian komputer kepada Ketua Peti Undi dan Puteri UMNO Bahagian Besut, di Kem Seri Keluang, dekat Jertih, hari ini.

Kursus sehari anjuran Badan Perhubungan UMNO Terengganu dengan kerjasama Puteri UMNO Besut itu disertai 250 peserta dari seluruh cawangan di bahagian berkenaan.

Beliau berkata, semua petugas hendaklah memikul tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan oleh parti kerana mereka menjadi aset penting menyimpan maklumat parti.

Sementara itu, Ketua Puteri UMNO Besut, Che Senah Sulaiman berkata, kursus berkenaan sebagai usaha untuk meningkatkan lagi kemahiran pengendali komputer yang mengandungi pelbagai maklumat dan data parti.

Penerima APC gembira

 Oleh: Noraini Jusoh

“Perasaan saya sungguh gembira sekali apabila tersenarai sebagai antara penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada kali ini.

 “Syukur ke hadrat Ilahi kerana memberikan kesihatan yang baik kepada saya seterusnya dapat memberikan seluruh komitmen ketika menjalankan tugas yang diamanahkan,” kata Kamarulzaman Mahmood yang merupakan bapa kepada seorang cahaya mata.

Beliau merupakan salah seorang daripada 15 penerima anugerah di Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Meraikan Persaraan Kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) 2012 yang berlangsung di Dewan Serbaguna PPAT, baru-baru ini.

Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah telah menyempurnakan majlis pemberian anugerah kepada mereka yang cemerlang.

 Kamarulzaman yang merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Kepujian Sains Pengajian Maklumat dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) telah menabur bakti dalam perkhidmatan awam selama 13 tahun.

 “Sebelum ini saya pernah bekerja dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai pembantu tadbir dan pernah menerima APC pada tahun 2006.

“Pada tahun 2008, saya berpindah ke bahagian Perkhidmatan Perpustakaan dan Maklumat PPAT dan memegang jawatan sebagai pustakawan,” ujarnya ketika ditemui Teganukita selepas selesai majlis tersebut.

Menurut beliau, majlis menghargai jasa pekerja perlu sentiasa diadakan supaya mereka rasa dihargai seterusnya sebagai pembakar semangat untuk meningkatkan mutu kerja.

 Katanya, anugerah yang diterima juga atas kerjasama yang erat dan saling membantu antara kakitangan PPAT dan berharap rakan sekerjanya yang lain turut berkongsi kegembiraan dengan penghormatan kali kedua yang diterimanya sebagai penerima APC.

 

Kolej Ketengah sedia lapan kursus

Oleh; Esah Abdullah

Kolej Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) akan mengendalikan lapan modul kursus bagi membangunkan usahawan sedia ada terutama yang berdaftar dengan Sistem Maklumat Usahawan (SMU).

Pengurus Besar Ketengah, Haji Wan Mat Amin Wan Daud berkata, antara kursus yang disediakan termasuklah latihan keusahawanan (window dressing, excellent customer servise dan lain-lain), international business talks, packaging dan labeling.

Katanya, turut menyediakan kursus berkaitan advertising and promotion, khidmat nasihat mendapatkan GMP, HACCP, halal untuk pengusaha makanan, khidmat nasihat untuk mendapatkan ISO serta sistem pengurusan menggunakan ICT.

Katanya, kerjasama Ketengah dan MARA juga meliputi program melahirkan usahawan baru, mewujudkan peluang perniagaan, pembiayaan modal, program latihan, pemasaran dan promosi produk.

 “Kita juga bersedia membina premis perniagaan, kemudahan perkilangan, penjenamaan dan perlabelan serta memaju dan membangunkan usahawan sedia ada,” katanya.

Menurutnya, pihak Ketengah mensasarkan 4,000 orang usahawan dalam wilayah itu mampu dilahirkan melalui program ini dalam tempoh lima tahun.

 

Adi mahu tumpaskan juara empat kali Sukan SEA

Oleh: Aida Abd Rahman

Atlet lontar peluru kelahiran Marang, Adi Aliffudin Hussin yang meraih emas olahraga pertama Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) pada hari pertama kejohanan di Stadium MSN, Bukit Jalil, semalam mahu menjana momentum bagi menewaskan juara empat kali Sukan SEA, Chatchawal Polyeng selepas gagal dalam dua cubaannya sebelum ini di temasya Laos 2009 dan Indonesia 2011.

 Adi, 24, dua kali terpaksa akur dengan kejaguhan badang Thailand itu untuk sekadar berpuas hati dengan pingat perak, namun dia berazam untuk menokhtah penguasaan seterunya yang memegang rekod temasya 17.74 meter itu pada Sukan SEA akan datang di Myanmar tahun depan.

"Matlamat utama saya untuk tahun depan adalah mengalahkan Chatchawal akhirnya. Sukan SEA 2013 adalah penampilan ketiga saya sejak Korat 2007 yang mana saya bermula tanpa meraih sebarang pingat, diikuti dua perak pada dua temasya berikut, kedua-dua pun tewas kepadanya.

 "Saya mahu pingat emas lontar peluru menjadi milik saya tahun depan, tetapi saya perlu mula berusaha memperbaiki catatan peribadi terbaik yang juga rekod kebangsaan iaitu 17.53m (pada kejohanan-kejohanan akan datang) jika ingin mencapai matlamat itu," kata penuntut tahun akhir Ijazah Pembangunan Sumber Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM).

 Atlet yang meraih emas olahraga pertama SUKIPT ternyata berada pada kelas tersendiri dengan lontaran berjarak 16.33m, langsung bukan tandingan dua pencabar terdekatnya iaitu rakan sepasukan, Shahrin Salamat (13.83m) dan Tan Li Wern (12.73m) yang mewakili Politeknik Melaka.

 Mengakui catatan itu kurang memberangsangkan, Adi mempersoalkan kenapa acara lontaran dipertandingkan pada sebelah pagi.

"Mengikut pengalaman saya di peringkat antarabangsa, lontar peluru atau acara lontaran lain lazimnya berlangsung pada sebelah petang atau malam.

Kalau diadakan pada awal pagi, badan rasa 'ketat', otot masih belum cukup regang, jadi tidak berada pada tahap terbaik untuk membuat lontaran," jelasnya.

 Adi akan mewakili negara ke Sukan Universiti ASEAN pada Disember ini dan mempertahankan cuba dua pingat emas yang dimenanginya pada dua edisi sebelum.

UPM turut membolot dua lagi emas menerusi J. Karthik dalam acara 5,000m dan Norliyana Kamaruddin bagi lompat tinggi wanita.

Hasrat UPM menyapu bersih empat emas dipertandingkan semalam bagaimanapun tidak kesampaian apabila Daveera Sali Liau yang mewakili Politeknik Mukah Sarawak, mengungguli acara merejam lembing lelaki.

 Sukan karate-do yang membuka gelanggang pula menyaksikan penguasaan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), apabila Wong Ken Yinn mengaut emas berganda dalam acara kata (pertunjukan) individu dan berpasukan.

 

09 November 2012

>Majlis Daerah Besut (MDB) sedia peruntukan segera jika berlaku banjir

Oleh: Mohammad Ishak

Majlis Daerah Besut (MDB) menyediakan peruntukan segera kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk membiayai kos membaiki saliran perparitan dan longkang bersumbat jika berlaku banjir di kawasan terbabit.

Yang Dipertua MDB, Ibrahim Mohamad (gambar) berkata, semua pengerusi JKKK diminta mempastikan keadaan sistem perparitan sentiasa dalam keadaan baik jika berlaku hujan bagi mengelak tidak berlaku banjir kilat terutama di kawasan perumahan.

Katanya, pengerusi JKKK boleh menghubungi MDB atau Pejabat Penyelaras DUN masing-masing untuk memaklumkan keperluan yang diberi perhatian ketika berlaku banjir.

Menurutnya,pihak MDB akan menyalurkan peruntukkan khas terutama untuk mengali parit, membersih longkang dan kerja-kerja berkaitan ketika berlaku banjir di kampung masing-masing.

“Pengerusi JKKK boleh menghubungi pegawai terbabit untuk mendapatkan khidmat jentera mengorek dan keperluan lain,” katanya ketika menghadiri majlis bersama Pengerusi JKKK Kawasan DUN Jertih, semalam.

Pada majlis itu Ibrahim memaklumkan peruntukkan RM30,000 kepada pejabat penyelaras DUN Jertih untuk aktiviti pembersihan dan baik pulih sistem perparitan ketika banjir.

Sementara itu,Pegawai Penyelaras Banjir Sektor Jertih,Saidi Salleh berkata, semua agensi yang terbabit dalam bantuan banjir di DUN Jertih sudah bersiap sedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan banjir tahun ini.

Katanya, pengerusi JKKK juga perlu peka dengan keadaan banjir di kawasan masing-masing dan bertindak segera dengan menghubungi bilik gerakan di Pejabat Daerah Besut jika memerlukan bantuan.

Enam tokoh dari Besut sertai Konvensyen Pembangunan Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Ramai yang menganggap daerah Besut masih ketinggalan dalam pelbagai aspek pembangunan jika dibandingkan dengan daerah lain di negeri ini yang sudah kelihataan maju menyebabkan penduduk daerah Besut sering membangkitkan isu berkenaan dalam forum, seminar dan dialog dengan pemimpin kerajaan.

Untuk mengetahui apakah benar anggapan dan dakwaan berkenaan pihak Pejabat Daerah Besut (PDB) dengan kerjasama beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan UMNO Bahagian Besut mengambil inisiatif menganjurkan “Konvensyen Pembangunan Besut” bagi merungkai jawapan sebenar oleh tokoh jemputan.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh (Gambar) berkata, konvensyen sehari itu akan berlangsung pada 17 November 2012 di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, dekat Jertih.Ia bermula jam 9 pagi dan berakhir jam 2 petang.

Katanya, bagi menjayakan konvesyen itu pihak penganjur mengundang enam tokoh anak kelahiran Besut dalam bidang politik, pendidikan, ekonomi dan media yang akan membentangkan kertas kerja dalam bidang masing-masing.

Antaranya termasuklah Bekas Menteri Kerajaan Pusat dan Bekas Ahli Exco Kerajaan Negeri, Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor. Datuk Prof Dr Alias Daud (UNIZA),Prof Dr Najibah Md Zin (UIA), Datuk Dr Noraini Mokhtar, Datuk Dr Nawawi Ismaail dan Tokoh Media, Timbalan Pengarah Urusan Karangkraf,Nasir Hamzah.

Katanya, dua moderator pula dipilih untuk mengandalikan konvensyen berkenaan ialah Pengarah Baitulmal Negeri Terengganu,Wan Harujan Wan Sulaiman dan Mohd Hafiz Yusof.

Manakala ucaputama konvensyen akan dilakukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih,Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi MARA dan Pegawai Daerah Besut,A Rahim Jusoh.

Kira-kira 1,000 jemputan terdiri daripada warga Besut dalam pelbagai latar belakang termasuk pemimpin NGO dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dijemput bagi menjayakan program berkenaan.

Perhimpunan terakhir yang mencabar

Oleh; Esah Abdullah

Perhimpunan Agung UMNO tahun ini sangat mencabar dan merupakan yang terakhir sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) kata Naib Presiden UMNO Malaysia, Dato’ Seri Haji Mohd Shafie Apdal.

“Persidangan ini penting bagi ahli-ahli bukan setakat pertemuan parti tapi mempunyai agenda keinsafan dan pastikan kita semua bersatu dan bekerja keras untuk terus meneraju negara ini,” katanya.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu dalam rangka lawatan rasmi sehari ke daerah Dungun, Terengganu dan memberi respon pertanyaan pemberita mengenai perhimpunan terbesar parti pada hujung bulan ini.

Beliau mengharapkan ahli parti sentiasa positif dalam tindakan serta menjurus kepada kekuatan dan kesepaduan parti supaya selesai perhimpunan ini dapat diterjemahkan kedalam satu kemenangan demi untuk kesejahteraan semua.

Katanya keputusan PRU ke-12 perlu menjadi iktibar kepada ahli parti kerana setiap kemenangan itu bukan hak individu sebaliknya kemenangan satu pasukan yang besar iaitu Barisan Nasional (BN) yang menjadi peneraju negara.

 “Saya harap semua yang layak mengundi jangan lupa untuk mendaftar dan buatlah pilihan yang tepat demi masa depan generasi akan datang,” katanya.

 

Bandar raya Kuala Terengganu kini makin `gah’

 Oleh: Suriati Ali

 `Bandaraya Warisan Pesisir Air’, satu tema yang cukup tepat dan sinonim bagi penduduk di kawasan Bandar Raya Kuala Terengganu yang kini semakin `gah’ mempamerkan pelbagai keindahan dan keunikan.

 Keindahannya akan lebih terserlah selepas beberapa pembangunan yang dirancang oleh Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Koridor Pantai Timur (ECERDC) melalui Projek Pusat Bandar Kuala Terengganu (KTCC), siap sepenuhnya kelak.

. Antara projek terdekat yang dirancang termasuk, pembangunan Pulau Warisan, pembinaan semula Pasar Besar Kedai Payang, Menara Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) setinggi 30 tingkat dan jambatan angkat yang menghubungkan Kampung Tanjung dan Seberang Takir, Kuala Terengganu.


Projek yang mula menampakkan hasil ialah pembangunan Pulau Warisan atau pulau buatan yang bakal menempatkan bahan kebudayaan, kesenian dan makanan tradisional Terengganu.

 Projek bernilai RM61 juta dengan keluasan enam hektar itu akan dibangun secara berperingkat-peringkat bagi memberi perubahan baru kepada landskap Terengganu .

 Tinjauan Teganukita mendapati ratusan penduduk dan pelancong tidak jemu bertandang ke Pulau Warisan, terutama pada waktu malam bagi menikmati keindahan yang disediakan MBKT.

Pokok-pokok lampu hiasan yang melingkari kawasan Pulau Warisan, menjadi antara tarikan utama mereka untuk merakam suasana atau bergambar sebelum dimuatkan ke dalam blog peribadi.

Datuk Bandar MBKT, Dato’ Adzlan Dagang, berkata Pulau Warisan belum dibangunkan sepenuhnya, sebaliknya pembangunannya berjalan mengikut perancangan bagi menjana ekonomi penduduk.

“Namun apa yang pasti, ia kini sudah menjadi lokasi untuk pelbagai acara bercorak karnival atau keraian. “Terletak di belakang Kampung Cina dengan jaluran premis perniagaan lama, pulau yang dipisahkan oleh terusan bagi memudahkan bot pelancong berlabuh, ternyata menarik ramai pengunjung,” katanya,

 Katanya, ada yang datang bersantai bersama keluarga sambil menjamu selera dengan bekalan yang dibawa atau menganjurkan aktiviti barbeku sempena sambutan hari lahir.

 “Ada yang sekadar ingin menikmati suasana malam dengan mata meliar melihat bot mudik ke hulu dan hilir, selain asyik menyaksikan kehebatan dan keindahan Pulau Duyung di seberang sana,” katanya.

 Dato’ Adzlan Dagang turut memberitahu dulu pelancong singgah di Terengganu untuk berehat dan makan sebelum meneruskan perjalanan ke Kota Bharu Kelantan, begitu juga mereka dari Kelantan singgah di sini sebelum ke Kuantan atau Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, kini, pelancong datang ke Terengganu untuk pelbagai tujuan termasuk melancong dan mereka menginap beberapa hari di bandar ini atau kawasan sekitar, sambil membeli-belah.

 “Bandar ini menjadi sesak sewaktu cuti sekolah atau cuti panjang pada hujung minggu kerana dibanjiri pelancong,” katanya

.

Dataran ganti balai raya terbakar

Oleh: Aida Abd Rahman

Penduduk Kampung Telaga Daeng, Seberang Takir yang kehilangan pusat mengadakan aktiviti kampung selepas balai raya di kampung itu musnah dalam kebakaran awal pagi kelmarin, menerima berita gembira apabila dataran orang ramai akan dibina di tapak kejadian itu tidak lama lagi.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman bercadang membina kemudahan itu untuk mengadakan sebarang aktiviti termasuk riadah dan keraian masyarakat kampung itu tidak lama lagi bagi menggantikan balai raya yang musnah akibat kebakaran itu.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri mengadakan lawatan ke tempat kejadian dengan ditemani Pengerusi JKKK Kampung Telaga Daeng, kira-kira jam 9 pagi semalam (7 November).

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi kelmarin, lebih 200 penduduk Kampung Telaga Daeng terjaga daripada tidur apabila dikejutkan dengan bunyi letupan akibat balai raya terbakar. Balai raya yang dikatakan dibina lebih 30 tahun lalu itu dan dijadikan sebagai pusat mengaji al-Quran dan berkumpul untuk majlis perkahwinan penduduk setempat musnah dalam kebakaran pada awal pagi itu.

 Bagaimanapun, sejak setahun lalu kemudahan asas itu tidak lagi digunakan dan dibiarkan penduduk tanpa berkunci.

 

08 November 2012

Kakitangan cemerlang PPAT dapat anugerah

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 15 orang kakitangan Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) PPAT 2012, pada majlis yang diadakan di Dewan Serbaguna PPAT, hari ini.Sebagai menghargai prestasi cemerlang yang telah ditunjukkan, setiap seorang daripada mereka menerima wang tunai RM1000, sijil serta cenderamata khas dari PPAT.

Anugerah berkenaan telah disampaikan oleh Setiausaha Kerajaan Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah yang turut hadir ke majlis meraikan penerima anugerah yang dinilai berdasarkan prestasi kerja sepanjang tahun 2011 yang lalu.

 Pengarah PPAT, Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, dalam ucapannya berharap semua penerima anugerah pada kali ini menjadikan hadiah dan insentif yang diterima sebagai dorongan untuk meningkatkan prestasi kerja pada masa akan datang.

 “Setiap penerima APC akan berpeluang dan diberi keutamaan dalam menghadiri kursus, seminar atau persidangan yang menyumbang kepada peningkatan prestasi kerja serta memajukan kerjaya mereka.

“Selain itu, mereka turut menerima keistimewaan lain seperti berpeluang dicalonkan sebagai penerima pingat, bintang dan darjah kebesaran samada di peringkat negeri mahupun persekutuan,” ujarnya.

 Beliau berharap, seramai 189 kakitangannya yang terdiri daripada 150 orang kakitangan tetap dan 39 yang berjawatan kontrak sentiasa merebut peluang untuk menjadi pekerja cemerlang kerana pelbagai keistimewaan bakal diterima oleh mereka.

Katanya, kakitangan PPAT sangat bertuah kerana dapat menjalankan tugas ditempat yang selesa dan pelanggan mereka juga terdiri daripada golongan terpelajar.

 “Kebanyakkan mereka yang datang ke perpustakaan adalah untuk mencari ilmu, justeru saya berharap anak buah saya sentiasa memberikan perkhidmatan yang terbaik supaya imej PPAT sentiasa terpelihara,” katanya.

     

M1angling ungguli Kenyir Cup 2012

Oleh FAUZI MOHD

Kaki pancing daripada Kelab M1angling berjaya mengungguli Kejohanan Memancing Kencir Cup 2012 apabila mendominasi kesemua kategori yang dipertandingkan sejak Sabtu lalu.Ahli Kelab M1angling yang muncul juara keseluruhan berjaya membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM48,000 daripada RM108,000 jumlah keseluruhan yang dipertandingkan menerusi kategori tempatan.


Cheang Sai Hong, peserta dari kelab itu dinobatkan juara bagi kategori individu apabila berjaya menaikan ikan siakap seberat 6 kilogram pada hari kedua kejohanan seterusnya meraih wang tunai RM10,000, manakala rakan sepasukannya, Leu Wee Ming ditempat kedua (RM5,000) dan ketiga Mohd Suharai Tengah (RM3,000).


Bagi kategori tangkapan terbanyak juga menjadi milik kelab yang sama setelah Koh Jee Chek mencatatkan jumlah keseluruhan sepanjang 80 sentimeter panjang dan berjaya meraih wang tunai RM3,000, kedua Cheah Hong Fong (RM2,000) serta ketiga Yap Yong Hong (RM1,000).

Manakala bagi kategori ‘Berkley Lure’ dan kumpulan terbaik serta pengendali bot turut menjadi milik M1angling dan meraih hadiah keseluruhan berjumlah RM17,000.

Sementara itu bagi penyertaan peserta luar negera, Zhao Hu muncul juara keseluruhan setelah berjaya menjuarai kategori individu dan ‘Berkley Lure’ dengan membawa pulang wang tunai berjumlah RM13,000.

Zhao Hu menyifatkan kemenangannya itu sebagai ‘bertuah’ kerana ia adalah penyertaan kali pertamanya pada kejohanan yang diadakan di Tasik Kenyir itu.

“Saya pun tidak sangka dapat memenangi dua kategori daripada lima yang dipertandingkan, ini mungkin rezeki saya dan saya akan gunakan wang ini untuk membeli peralatan memancing yang lebih bermutu apabila pulang nanti.

“Pada kejohanan ini saya membawa peralatan memancing sedia ada dari China dan sepanjang kejohanan saya hanya fokus untuk menaikkan sebarapa banyak ikan termampu selain bersabar dengan keadaan cuaca yang tidak menentu termasuk hujan lebat,” katanya ketika di pada Majlis Penyampaian Hadiah di Hotel Primula malam tadi. Menurutnya, dia pastikan akan kembali lagi untuk turut sama menyertai kejohanan ini pada tahun depan dan membawa rakan-rakannya yang lain.

Hadiah kepada pemenang disampaikan oleh Pengurus Unit Pembangunan Tasik Kenyir, Tengku Mohd Arifin Tengku A. Rahman.

Untuk rekod, Kencir Cup yang memasuki edisi ketiga sejak ia diperkenalkan pada tahun 2009 berjaya menarik 187 penyertaan di mana 147 daripadanya merupakan peserta daripada negara China menerusi lima kategori yang dipertandingkan bagi peserta tempatan dan luar negara.

Kejohanan yang berlangsung selama lima hari dan berakhir kelmarin itu merupakan anjuran Kerajaan Negeri di bawah Jabatan Pelancongan Negeri dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) bersempena Tahun Melawat Terengganu 2013.


Nurul Izzah keterlaluan-Dato' Seri Mohd Shafie Apdal

Oleh; Esah Abdullah

Kenyataan Naib Predisen PKR, Nurul Izzah Anwar sudah keterlaluan bila membuat kenyataan bahawa Melayu Islam di negara ini bebas memilih agama di bawah faktor kebebasan beragama.


Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Haji Mohd Shafie Apdal berkata, Nurul Izzah tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan yang boleh mengelirukan umat Islam di negara ini.

“Walau pun kita tahu ada kebebasan beragama tetapi ia untuk agama lain bukannya bagi yang ber agama Islam,” katanya kepada pemberita di majlis Penyampaian Kunci Rumah dan Sijil Penghargaan Kursus Latihan Kemahiran di Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun.

Dato’ Seri Mohd Shafie diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Lembah Pantai pada forum ‘Islamic State : Which Version Whose Responsibility’ baru-baru ini.

Ekoran daripada kenyataan itu, Nurul Izzah dikecam hebat oleh pelbagai pihak dan dianggap sebagai cakap politik untuk memancing undi orang bukan Islam menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

 “Kita selaku pemimpin Islam tidak sewajarnya mengeluarkan kata-kata yang boleh mengelirukan rakyat apatah lagi membabitkan agama rasmi di negara ini,” katanya

Menurutnya, menjadi kewajipan pemimpin Islam mengukuhkan dan mempertingkatkan lagi syiar Islam kalangan rakyat agar tidak terpesong.

Malah katanya, jangan disalah erti mengenai kebebasan beragama serta usah bercakap jika tidak mendalaminya tentang maksud kebebasan itu.

 Tambahnya, akidah dan pengangan agama Islam perlu ditingkatkan dari semasa ke semasa bukan dilonggarkan atau ditukarkan.

 

Ikon sukan, Mohd Azlan Iskandar cetus motivasi pelajar SMK Seri Cheneh

Oleh: Aida Abd RahmanPelbagai usaha digembleng kerajaan, Pertubuhan Bukan Kerajaan serta pemimpin setempat bagi meningkatkan motivasi golongan pelajar supaya lebih bersemangat menempuhi alam pendidikan serta mampu meraih kejayaan sekali gus dapat mencorak masa depan yang lebih gemilang.

Terbaru, seramai 100 pelajar dan guru Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Cheneh, Kemaman menerima kunjungan ikon sukan negara bagi acara skuasy, Mohd Azlan Iskandar dalam program motivasi bertemakan `tiada jalan ringkas menuju kejayaan’, yang berlangsung di sekolah itu, pagi ini.

Program dianjurkan pihak sekolah dengan inisiatif Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Air Putih, Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar menerusi Kementerian Belia dan Sukan.

Haji Wan Abdul Hakim berkata, kehadiran idola sukan terkenal tanah air yang meraih pelbagai kejuaraan di peringkat antarabangsa khususnya Asia itu sebagai suntikan semangat kepada guru dan pelajar yang berlangsung menerusi interaksi dua hala dan sesi dialog bagi berkongsi pengalaman atlet skuasy itu sejak kanak-kanak dan sepanjang kariernya sehingga kini.

 “Saya berpandangan program ini cukup penting dalam usaha membangkitkan iltizam dan dorongan kepada pelajar serta guru bahawa kejayaan tidak datang bergolek, selain perlu disulami dengan usaha, komitmen dan keyakinan dalam diri.

“Selepas saudari Azlan, mungkin kita akan menjemput idola sukan yang sudah mempunyai nama yang cukup gah di peringkat dunia seperti Datuk Lim Chong Wei (badminton)dan Nicole Anne David (skuasy) sebagai inisiatif merangsang motivasi pelajar kita di sekitar Kemaman,khususnya di DUN Air Putih ini” katanya kepada Teganukita.

Beliau berkata, program itu juga mampu mempromosikan acara skuasy bagi menarik minat pelajar supaya aktif bersukan dan memanfaatkan kemudahan prasarana sukan yang terdapat di Kemaman, kehadiran atlet terkenal itu juga memberi peluang terbaik kepada pelajar berkomunikasi secara langsung berbanding sebelum ini mereka hanya sekadar melihat dan mengetahui perkembangan atlet tersebut menerusi media massa.

Azlan, 30, merupakan atlet kelahiran Sarawak yang berdarah campuran Melayu dan Scotland mula berkecimpung dalam sukan skuasy sejak berusia lapan tahun sebelum bakatnya dikenal pasti bekas ketua jurulatih kebangsaan, Mejar (B) S. Maniam, tiga tahun kemudian.

Beliau kemudian menyertai Program Tunas Gemilang pada 1998 di bawah Institut Sukan Negara, bertujuan mencungkil atlet muda berbakat yang berusia antara tujuh hingga 12 tahun.

Pada usia 17 tahun, beliau beralih menjadi pemain profesional di Malaysia dan beraksi dalam beberapa kejohanan tempatan.

Ikon sukan negara itu turut meraih 14 kali kejuaraan di Jelajah Dunia Persatuan Skuasy Profesional (PSA) selepas melayakkan diri ke pentas final kejohanan itu sebanyak 24 kali ketika menjadi pemain profesional termasuk kejohanan Bluenose Classic di Kanada awal tahun ini dan Terbuka Amerika Utara pada tahun lalu.

Beliau juga pemenang pingat emas Sukan Asia 2010 dan juara tiga kali Terbuka Malaysia selain berjaya berada pada kedudukan ke-10 dunia pada 2011.

 

Terengganu terima peruntukan tertinggi untuk latih peladang

Oleh; Esah Abdullah

Terengganu merupakan antara negeri yang menerima peruntukan tertinggi di bawah program latihan pembangunan untuk ahli-ahli peladang di negara ini.

Pengarah Bahagian Pembangunan Modal Insan Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Encik Mohd Naser Harun berkata, negeri Terengganu akan menerima peruntukan sebanyak RM100,000 bagi ahli seramai 32, 670 orang.

“Mengikut rekod kita, sebelum ini Terengganu hanya menerima sekitar RM10 hingga RM15 ribu sahaja dan ini merupakan bajet tinggi berbanding tahun sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa hadir pada Majlis Sambutan Hari Inovasi LPP Negeri Terengganu di Dewan Wawasan, Wisma Peladang, Kuala Terengganu.

Hadir sama, Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu, Encik Shamsuddin Mat Rani dan Pengurus Besar Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu, Encik Sawalluddin Ahmad.

Katanya, LPP memperuntukan RM2 juta bagi menyediakan latihan pembangunan kepada kira-kira 800,000 ahli-ahli pertubuhan peladang seluruh negara tahun depan.

Menurutnya, peruntukan pembiayaan latihan berkenaan turut melibatkan Sabah dan Sarawak serta dari Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) dan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada).

 “Kita menyediakan peruntukan yang agak lumayan tahun depan untuk latihan ahli-ahli peladang supaya mereka dapat melipatgandakan usaha meningkatkan pendapatan keluarga,” katanya.

 Mengulas lanjut, Encik Mohd Naser berkata, usaha tersebut diselaraskan di seluruh negara bagi menyokong hasrat kerajaan untuk mengeluarkan pemakanan yang cukup dan selamat.

 

Perasmian Masjid Khalifah 16 November

Oleh: Noraini Jusoh dan Nur Syarifatul Zahidah Mukhtar (Pelatih)


Majlis perasmian Masjid Khalifah Taman Jaya, Jalan Pusara, Kuala Terengganu akan diadakan pada 16 November bersamaan 2 Muharram 1434 Hijrah ini.

Pengerusi Masjid Khalifah, Dato’ Aziz Badli Awang Chik berkata, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat bagi menyempurnakan perasmian masjid tersebut.

Katanya, keberangkatan Tuanku Sultan akan disambut oleh Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat; Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Salleh; Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Tuan Haji Wan Nawawi Wan Ismail serta Ahli Jawatankuasa Masjid Khalifah Taman Jaya.

“Bermula jam 11.30 pagi dengan ketibaan dif-dif jemputan, majlis akan diserikan dengan bacaan al-Quran oleh qari jemputan.

“Seterusnya diikuti dengan ucapan Menteri Besar, Dato Seri’ Haji Ahmad Said dan acara kemuncak tiba apabila Tuanku Sultan menarik tirai sebagai gimik perasmian,” ujar beliau.

Katanya, Tuanku Sultan juga akan solat Jumaat bersama penduduk setempat dan jamuan rakyat turut diadakan selepas itu.

“Justeru, orang ramai dijemput hadir untuk memeriahkan majlis,” tambah beliau.

 

JPAM buka bilik gerakan 24 jam

Oleh: Noraini JusohBilik gerakan banjir Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Terengganu, akan diaktifkan 24 jam sehari sekiranya banjir melanda negeri ini.

 Anggota JPAM yang bertugas di bilik gerakan banjir di Gong Badak, Syed Ahmad Nakib Syed Idrus berkata, 30 anggota dari jabatan terbabit sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan berlakunya banjir.


“Bagi menjalankan kerja-kerja menyelamat, kami sentiasa bersedia menolong mangsa banjir tidak kira siang atau malam,” katanya ketika dihubungi Teganukita semalam.

 Katanya, bagi daerah Kuala Nerus antara kawasan berisiko dan selalu dilanda banjir adalah di sekitar Tok Jembal dan Bukit Guntong.

 “Walaupun bencana banjir belum melanda negeri ini, pihak kami telah membuat persiapan rapi termasuk sentiasa memastikan kemudahan logistik berada dalam keadaan terkawal.

 “Bot dan pacuan empat roda perlu sentiasa berada dalam keadaan baik bagi melancarkan operasi menyelamat nanti,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, difahamkan setakat hari ini bencana banjir telah melanda empat buah negeri termasuk Perak, Selangor, Melaka dan Johor.

 

Juara Piala Monsun 2010 rangkul anugerah pelayar terbaik dunia Rolex


Ben Ainslie (GBR) juara Piala Monsun 2010, di Pulau Duyong, Kuala Terengganu dan Siri Jelajah Match Racing Dunia Alpari menerima anugerah Pelayar Terbaik Dunia Rolex  di Mansion House, Dublin, Ireland, malam tadi.

Sementara Lijia Xu (CHN) juga telah mengalahkan tiga pelayar wanita lain untuk memenangi anugerah tersebut.

Pelayar Terbaik Dunia Rolex ISAF (ISAF Rolex World Sailor of the Year) adalah pengiktirafan anugerah pelayar cemerlang tertinggi dunia pelayaran yang melibatkan sembilan pencalonan, lima lelaki dan empat perempuan bagi anugerah kali ini.

 "Memenangi Anugerah Tahunan Dunia Pelayar Rolex adalah satu penghormatan yang besar, terutamanya kepada mereka yang telah membantu saya.

“ Di sebalik kejayaan ini terdapat satu pasukan yang besar iaitu keluarga, kawan-kawan, jurulatih dan penaja yang membantu merealisasikannya. Ia adalah satu penghormatan untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan tersebut, hanya seorang pelayar yang luar biasa tampil menerima anugerah ini, "ulas Ainslie, yang juga merupakan pemenang pingat emas Olimpik sebanyak empat kali.

Ini merupakan anugerah yang keempat diterima oleh Ainsle bermula 1998, 2002 dan 2008. Ainslie adalah pelayar Olimpik paling berjaya sepanjang masa.

 Pencapaian pelayar berusia 35 tahun di Olimpik London 2012 telah melonjak prestasinya dan pencapaiannya kepada lima pingat di pentas Olimpik (empat emas, satu perak), mengatasi Rolex Testimonee Paul Elvstrom (DEN), pemenang empat pingat emas antara 1948 dan 1960.

 Lijia Xu, Laser Radial Pingat Emas di London 2012, menyatakan kegembiraan beliau menjadi atlet Asia yang kedua dinobatkan Pelayar Rolex Tahunan Dunia ISAF.

 "Pelayaran memberi peluang untuk mengejar impian dan menunjukkan potensi saya. Malahan dapat melihat, merasa dan menerokai dunia. Pelayaran membawa saya ke jalan kehidupan yang lebih baik, kehidupan yang penuh tenaga, keghairahan dan pengalaman yang mengembirakan,” kata Lijia.

 

SK Gelugor anjur Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar 2012

Oleh: Amirullah Othman

Hari penuh gilang-gemilang ini bukan sahaja disambut di sekolah-sekolah besar, tetapi ia turut diadakan di Sekolah Kebangsaan Gelugor Kedai, Kuala Terengganu yang hanya mempunyai 1,200 murid.

Majlis tersebut yang diadakan semalam dirasmikan oleh YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar, Ahli Dewan Negara merangkap Pegawai Pembangunan Parlimen Marang.

Seramai 25 pelajar pra-sekolah dihadiahkan satu beg sekolah dan sijil oleh pihak sekolah untuk lemberi semangat kepada mereka memasuki Tahun 1 tahun depan.

Dato’ Abdul Rahman dalam ucapannya menekankan konsep pembelajaran sepanjang zaman supaya bangsa Melayu dapat bersaing dengan bangsa-bangsa lain.

Katanya, bangsa Cina menekankan dalam keluarga mereka mesti ada seorang yang berada di menara gading manakala bangsa India salah seorang dalam keluarganya mesti ada seorang profesional.

“Jika mahukan kejayaan yang cemerlang dalam hidup, setiap keluarga bangsa Melayu mesti ada yang bejaya ke menara gading dan menjadi professional,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan Negeri Terengganu dan Malaysia menyediakan bermacam-macam kemudahan untuk meningkatkan mutu pelajaran anak bangsa Melayu.

“Kita harus berterima kasih kepada yang memberi iaitu Kerajaan Terengganu dan Malaysia dengan memberikan sokongan dalam PRU 13 nanti dan bersyukur kehadrat Ilahi kerana kita dapat lahir dalam zaman yang aman di sebuah negara yang begitu hebat ini,’ katanya.

Katanya, ibu bapa juga mesti bersama-sama dengan pihak sekolah untuk memastikan kecemerlangan anak-anak secara berterusan.

 

15 pasukan sertai Regata Monsun 2012

Seramai 180 peserta dari 15 pasukan termasuk dari Singapura dan Thailand akan mengambil bahagian dalam kejohanan perahu layar KFC Regata Monsun 2012 di Pulau Warisan di Kuala Terengganu selama empat hari mulai hari ini.

Kejohanan merupakan acara awal sebelum Piala Monsun diadakan di Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa di Pulau Duyong mulai 3 hingga 8 Dis ini dan sebahagian acara Bulan Pelayaran Terengganu.

Timbalan Presiden Persatuan Perahu Layar Terengganu (Tesa), Rashid Mohd Nor berkata 13 pasukan tempatan yang mengambil bahagian dalam KFC Regata Monsun ialah dari Sabah, Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Pahang, Terengganu dan skuad kebangsaan.

Sebanyak empat kelas dipertandingkan iaitu optimis bawah 15 tahun lelaki dan perempuan, laser, international 420 dan windsurfing. Kejohanan yang menawarkan hadiah keseluruhan melebihi RM25,000 ini dianjurkan oleh Tesa dengan kerjasama Majlis Sukan Negeri Terengganu dan ditaja bersama T-Best dan KFC Holding.

200 Pelajar Yayasan Islam Terengganu (YIT) dapat asrama


Anan menyerahkan replika kunci asrama kepada Rozali (kanan)

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 200 pelajar Yayasan Islam Terengganu yang belajar di daerah Besut mendapat kemudahan tempat tinggal yang lebih selesa apabila sebuah bangunan baru bagi menempatkan mereka siap dan beroperasi sepenuhnya sejak September lalu.

Pembinaan bangunan asrama yang mempunyai dua blok bertaraf kolej itu bagi menampung keperluan pelajar yang tidak mempunyai asrama Asrama berharga RM8.3 juta dibina di atas tanah seluas dua hektar yang diwakafkan oleh seorang penduduk dibiayai oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (MAIDAM) dengan kerjasama Jabatan Wakaf dan Haji (JAWHAR).

Simbolik majlis penyerahan anak kunci asrama berkenaan dilakukan oleh Ketua Pengarah Jabatan Wakaf,Zakat dan Haji, Datuk Anan C Mohd kepada Ketua Pegawai Eksekutif MAIDAM, Datuk Mohd Rozali Salleh pada yang diadakan di Kampung Gong Kepas,Besut.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera,Muhamad Pehimi Yusof,Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh Jurutera Daerah JKR Besut,Shanini Muhamad.

Asrama berkenaan adalah yang pertama dibangunkan dengan kerjasama JAWHAR dan MAIDAM sebagai rakan strategik untuk membangun umat Islam dalam pelbagai pembangunan terutama pendidikan.

Pihak JAWHAR dan MAIDAM juga merancang untuk melaksanakan lebih banyak projek usaha sama di atas tanaf wakaf yang ada di negeri ini kerana wakaf merupakan instrumen amalan yang terbukti berkesan menjana sikap berdikari masyarakat.

07 November 2012

Yakin rakyat Terengganu setia kepada BN

Oleh: Suriati Ali

Pergerakan Pemuda Umno Terengganu yakin rakyat di negeri ini, termasuk di kawasan pembangkang akan terus setia bersama Barisan Nasional (BN) kerana pernah melalui pengalaman perit berada di bawah pemerintahan suatu ketika dulu.

Ketua pergerakan itu, Encik Saiful Bahari Baharuddin, berkata rakyat Terengganu tidak akan lupa bagaimana pentadbiran Pas di bawah Dato’ Seri Abdul Hadi Awang pada ketika itu hanya bercakap dan berceramah sepanjang masa dan bukannya melaksanakan apa yang termaktub di dalam manifesto yang dijanjikan.

“Jika mereka melaksanakan amanah dan melunaskan segala janji, takkankan rakyat khususnya pengundi menukar kerajaan negeri dalam sekelip mata sahaja dan mereka hanya memerintah sepenggal sahaja,” katanya.

Katanya, komitmen kerajaan yang ada hari ini pimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang cukup prihatin dengan nasib rakyat, tentunya akan menyukarkan lagi tugas pembangkang pada pilihan raya umum nanti.

Menurut beliau bukanlah pihaknya untuk mendabik dada malah jauh sama sekali untuk bersikap angkuh, namun itulah hakikat sebenar yang mana kerajaan pimpinan BN mengambil sikap bertanggungjawab terhadap amanah yang dipikul.

“Dari sudut golongan muda pula, kerajaan negeri hari ini cukup mesra sama sekali. Pelbagai program dilaksanakan oleh kerajaan negeri menerusi agensi mereka termasuklah kita menerusi sayap parti turut mengambil pendekatan yang sama.

Dengan kata lainya golongan muda di negeri ini cukup bertuah. Begitu juga golongan lain yang sama sekali tidak pernah dipinggirkan,” katanya

Pergerakan Pemuda Umno negeri ini akan terus memperhebatkan gerakan dan strategi untuk mendekati golongan muda dalam usaha meyakinkan mereka terhadap Barisan Nasional (BN) sebagai peneraju negara.

Ketua pergerakan itu, Encik Saiful Bahari Baharuddin, berkata untuk tujuan itu, program serampang dua mata yang sebelum ini telah dilaksanakan dengan jayanya akan terus dipergiatkan lagi setelah ianya menunjukkan kejayaan memberangsangkan.

 “Pelbagai program seperti seperti kelab permotoran di setiap Parlimen, program kebajikan, kesukanan serta lain-lain program yang menepati cita rasa golongan muda akan diteliti sebaik mungkin.

 “Pendekatan itu penting dalam usaha mendekati anak-anak muda yang merupakan penentu kepada Pilihan Raya Umum akan datang,” katanya.

 

SUK terajui PBSMT

Oleh: Aida Abd Rahman

Setiausaha Kerajaan Terengganu Dato'  Mazlan Ngah diberi kepercayaan menerajui Persatuan Bola Sepak Melayu Terengganu (PBSMT) selepas Presidennya Dato' Wan Hisham Wan Salleh berundur pada satu pemilihan jawatankuasa persatuan itu, kelmarin.

Sementara jawatan Timbalan Presiden dan Setiausaha masing-masing kekal disandang, Datuk Mohd Sabri Alwi dan Aziz Yunus pada pemilihan mesyuarat agung tahunan itu.

Sementara itu, bekas pemain negeri Mohd Nik dan Nor Zaidi Mohamad pula masing-masing dipilih Naib Presiden I dan II.

 Sebanyak lapan lagi dipilih mengisi kerusi anggota jawatankuasa bagi barisan kepimpinan 2012/2013 itu. 

Sementara itu, difahamkan Wan Hisham berundur kerana tidak boleh memberi sepenuh komitmen kepada PBSMT disebabkan terikat dengan tugas lain.

 

Kayu gaharu beri hasil lumayan

Oleh; Esah Abdullah

Terdapat 100 orang petani di negeri ini terlibat dengan projek tanaman gaharu (karas) sama ada dalam bentuk skala kecil atau besar yang melibatkan kawasan seluas 120 hektar.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Asha’ari Idris berkata, mereka tidak perlu menyediakan kawasan yang luas kerana setiap 0.4 hektar sudah mampu ditanam sehingga 500 pokok.

“Jika tidak mahu mengusahakan sehingga matang iaitu lima tahun, mereka boleh menjual anak pokok yang mampu mencecah sehingga kira-kira RM300 satu pokok,’’ tambahnya.

Katanya, kayu gaharu merupakan salah satu bahan untuk menghasilkan minyak wangi dan boleh dieksport kerana potensinya yang besar berikutan permintaannya yang tinggi di Asia Barat.

Katanya, selain industri minyak wangi, kayu gaharu turut digunakan untuk membuat perhiasan, tonik minuman, teh dan sabun,

 Manakala di negeri ini gaharu diguna bagi industri minyak wangi dan teh yang dihasilkan melalui daun pokok tersebut.

Sehubungan itu, kerajaan negeri amat menggalakkan pemilik tanah memajukan tanaman ini kerana potensinya yang besar berikutan permintaannya yang tinggi.

 Beliau kemudiannya menyeru orang ramai yang mempunyai tanah terbiar agar memanfaatkannya dengan tanaman pokok gaharu kerana mampu memberi pulangan lumayan.

 

Derita pesara tentera dapat perhatian JKKK, belia Sekati

Oleh: Aida Abd Rahman

Nasib seorang penduduk yang berasal dari Kampung Sekati, Manir tetap mendapat perhatian wakil penduduk dan pemimpin dari kampungnya apabila menerima kunjungan Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta Belia 4B (M) Cawangan Sekati, kelmarin.


Lawatan ke rumah pesakit berkenaan, Ghazali Awang yang tinggal di Perumahan Awam Kos Rendah Wakaf Tengah, Batu Rakit yang menghidap kencing manis dan buah pinggang diketuai Pengerusi JKKK Pulau Sekati, Encik Mohamad @ Awang Abd Rahman.

Ghazali yang juga Orang Kurang Upaya selepas kakinya dipotong akibat penyakit yang dihidapi itu kini terpaksa menyara keluarga dan anak-anak serta membiayai perubatan menerusi wang pencen sebagai pesara tentera.

Turut menyertai lawatan itu, Timbalan Pengerusi JKKK merangkap Ketua Gerakan Belia 4B(M) cawangan itu, Mohd Yassin Embong bersama 10 AJK JKKK dan belia.

Aktiviti menziarahi yang dijalankan setipa bulan itu bertujuan bertanya khabar selain menyampaikan sumbangan hamper dan berusaha mencari saluran yang betul untuk memastikan Ghazali mendapat bantuan yang sewajarnya bagi meringankan bebanan yang ditanggung.

Sebelum ini, penderitaaan yang ditanggung Ghazali turut mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri Teluk Pasu, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said yang menyampaikan sumbangan kerusi roda, selain bantuan daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu.

 

NAFAS tubuh bank peladang

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) akan menubuhkan Bank Peladang bagi kemudahan golongan peladang mendapatkan pinjaman selain meningkatkan pendapatan golongan itu melalui Dana Peladang Kebangsaan (DPK) yang akan dilancarkan pada Disember ini.

Pengurus DPK, Encik Nazwan Fauzan berkata, penubuhan DPK bertujuan mengumpul dan menggembeleng sumber dana ahli Pertubuhan Peladang seluruh negara yang akan digunakan dalam projek ekonomi berdaya maju supaya ahli mendapatkan kemudahan pinjaman daripada dana berkenaan.

Katanya, Nafas mensasarkan dana sebanyak RM700 juta dapat dikumpulkan menjelang 2020.melalui pengumpulan dana sebanyak RM10 sebulan oleh seramai 801,132 ahli daripada 14 Pertubuhan Peladang seluruh negara yang merangkumi 276 kawasan,

Beliau berkata, sehingga kini, Nafas mempunyai ahli seramai 801,132 yang terdiri daripada golongan peladang yang sudah menjadi ahli untuk mencarum sebanyak RM10 sebulan setiap seorang ke dalam dana ini.

 “Melalui pengumpulan dana itu, ia akan dijadikan pinjaman kepada ahli supaya sumber itu boleh disumbangkan semula kepada pelabur,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Majlis Taklimat Penubuhan dan Operasi DPK di Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Hadir sama, Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu, Encik Shamsuddin Mat Rani dan Pengurus Besar Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu, Encik Sawalluddin Ahmad.

Encik Nazwan berkata, Nafas dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan tugas bagi meningkatkan sosio ekonomi golongan peladang.

Katanya, selain menyahut seruan kerajaan dalam menjayakan transformasi, DPK juga ingin membantu golongan peladang untuk keluar daripada kelompok kemiskinan.

``Jika sebelum ini mereka yang berpendapatan bawah RM3,000 sebulan, melalui dana ini diharapkan dapat membantu membaiki dan meningkatkan lagi projek-projek mereka, ia akan sekaigus membawa kepada peningkatan pendapatan peladang kepada RM4,000 hingga RM5,000 sebulan,” ujarnya.

Sementara itu, Nafas mempunyai kilang baja di Gurun, Kedah, mengusahakan Perladangan Sawit di Indonesia, menjadi pembekal input pertanian dan menjadi induk kepada bekalan ayam dan daging kepada institusi kerajaan.

 

Anak anggota Polis terima sumbanganOleh: Mohammad Ishak 

Kehidupan sebagai Orang Kelainan Upaya (OKU) memerlukan kasih sayang keluarga bagi mempastikan anak berkenaan mempunyai motivasi tinggi dalam menghadapi kehidupan seharian.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak ketinggalan mengambil perhatian berat terhadap anggota polis yang mempunyai anak OKU kerana ia turut menjadi tanggungjawab sosial untuk membantunya.

Sehubungan itu, sembilan anak anggota Polis dari daerah Besut daripada golongan OKU turut menerima bantuan kewangan dan sumbangan hamper yang disediakan oleh PDRM.

Satu majlis penyampaian bantuan dan hamper berkenaaan diadakan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Besut di Kampung Raja, dekat Jertih yang dilakukan oleh Ketua Polis Daerah,Superentendan Kamaruddin Mohd Zakaria.

Hadir sama pada majlis itu ialah pegawai kanan polis daerah serta anggota polis yang mempunyai anak OKU.

Kamaruddin berkata, pengagihan sumbangan seperti itu dilakukan setiap akhir tahun kepada anak anggota yang kurang bernasib baik kerana ia sebahagian daripada aktiviti kebajikan pasukan berkenaan.

Menurutnya, sumbangan yang diterima dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman itu diharap dapat membantu anak-anak anggota selain satu aktiviti sosial yang dilaksanakan oleh PDRM terhadap anggota pasukan dan keluarga.

Beliau berharap, sumbangan berkenaan walaupun tidak seberapa ia akan menjadi suntikan kepada anak-anak serta anggota keluarga terbabit.

Keputusan UPSR diumum 19 November

Keputusan UPSR diumum 19 November Keputusan peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun 2012 akan diumumkan pada 19 November ini.

Lembaga Peperiksaan Kementerian Pelajaran dalam kenyataannya mengumumkan majlis pengumuman analisis keputusan UPSR akan diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Aras 6, Blok E8, Kompleks Kerajaan Parcel E, Putrajaya, pada hari yang sama.

Calon-calon UPSR boleh mendapatkan keputusan peperiksaan masing-masing di sekolah mereka pada hari berkenaan.

Seramai 23,325 calon di seluruh negeri ini menduduki peperiksaan UPSR pada 11 hingga 13 September lalu.

Sebelum ini, Terengganu mencatat sejarah apabila muncul juara bagi peperiksaan UPSR selama 11 tahun berturut-turut. Seramai 517,1289 calon menduduki peperiksaan UPSR di seluruh negara tahun ini melibatkan 8,284 pusat peperiksaan.


Pembangkang sudah terdesak meraih penyokong

Oleh: Mohammad Ishak 

Kenyataan dua pemimpin pembangkang behubung isu orang Melayu dalam politik dan agama mencetuskan rasa kebimbangan dikalangan rakyat negara ini kerana ia akan menjurus kepada usaha untuk melemahkan perjuangan umat Islam negara ini.

Presiden PAS,Datuk Seri Hadi Awang yang menimbulkan isu dengan merestui orang Melayu menyertai parti DAP manakala Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar pula dengan kenyataan Melayu tidak perlu dipaksa menerima sebarang agama tertentu.

Kenyataan dua pemimpin pembangkang berkenaan sebenarnya mencetuskan kemarahan rakyat negara ini terutama yang beragama Islam kerana pemimpin berkenaan dilihat cuba menjual “Melayu” dalam dunia moden.

Selain Hadi yang dilihat cuba membunuh bangsa Melayu menerusi kenyataan yang bersifat politik Nurul pula berusaha untuk melupuskan umat Islam dengan kenyataan yang dianggap tidak bertanggungjawab.

Pengerusi Veteran UMNO Besut, Yusof Kassim berkata, beliau kecewa dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin pembangkang terbabit kerana ia boleh mencetuskan kemarahan orang Melayu

Katanya, pemimpin terbabit sebenarnya sudah terdesak untuk mencari pengaruh di kalangan orang Melayu untuk menyokong parti PAS dan PKR sehingga sanggup menjual maruah bangsa sendiri.

Menurutnya, pemimpin pembangkang kini sangup menipu rakyat kerana terlalu taksub untuk berkuasa sehingga melupakan sejarah dan menghina bangsa sendiri.

“Sejak kebelakangan ini pemimpin Melayu dari pembangkang sanggup melakukan apa sahaja kerana mereka ingin mencari pengaruh dan sokongan daripada rakyat biar pun sanggup mengadai maruah,” katanya.

Oleh itu,kata Yusof veteran UMNO berasa terguris dengan dua kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin pembangkang kerana mereka sebenar tidak bermaruah dan tidak ada perjuangan untuk membela nasib bangsa dan menegakkan agama Islam.

70 penduduk miskin di Setiu dipilih sertai ternakan kambing

Kerajaan Terengganu mengenal pasti 70 penduduk miskin di Pancor Bederu, Setiu untuk menyertai projek ternakan kambing Boer yang akan dimulakan Wilayah Pembangunan Ekonomi Pantai Timur (ECER) Februari depan. Menteri Besar, Dato’ SeriHaji Ahmad Said berkata 30 lagi penduduk dari Projek Perumahan Rakyat Termiskin akan menjalani proses temuduga pada Januari ini sebelum layak menyertai projek itu.
"Projek agropolitan berimpak tinggi itu akan disertai 100 peserta dan dijangka memberi pendapatan kira-kira RM1,000 setiap bulan. "Projek ini sangat unik kerana ECER turut membina 100 buah rumah untuk didiami 100 penduduk miskin tegar bagi memastikan mereka selesa sepanjang bekerja di ladang itu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan ECER (ECERDC) di Pengkalan Gawi di Tasik Kenyir, kelmarin. Projek Agropolitan ternakan kambing Boer itu adalah projek sosioekonomi bersepadu hasil inisiatif ECERDC yang bermatlamat membasmi kemiskinan di Pantai Timur.

06 November 2012

Pembangkang ‘main wayang’

Jelas pihak pembangkang ‘main wayang’ isu Presiden Pas sedia tanding di kawasan Parlimen Pekan, Pahang pada pilihan raya umum akan datang.

 Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ditemui wartawan di lobi Parlimen hari ini menjelaskan kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) belum memutuskan untuk meletakkan Dato’ Seri Abdul Hadi Awang untuk bertanding di Parlimen Pekan.

Sebaliknya, beliau pula yang mencabar Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak mengikuti langkah Abdul Hadi, untuk menyatakan kesediaan bertanding di Parlimen Marang, yang kini milik Abdul Hadi.

 “Kami belum membincangkan perkara itu ... Hadi kata beliau akan tunduk kepada keputusan PAS, jadi tunggu keputusan parti.

 Abdul Hadi sebelum ini menyatakan kesediaan untuk bertanding di kerusi turun temurun keluarga Najib dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Hasratnya itu turut disokong oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Inilah sandiwara pihak pembangkang yang semata-mata bertujuan menghangatkan suasana politik tanah air.

Umno Bahagian cakna DUN Ladang

Oleh: Noraini Jusoh 

Demi bagi memastikan penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang sentiasa mendapat maklumat yang tepat, UMNO Bahagian Kuala Terengganu tidak memandang ringan terhadap perkara ini.


Justeru, Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (PPD) Ladang, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh (gambar), baru-baru ini telah turun padang untuk menjelaskan isu Ladang Gemilang yang sengaja dimainkan pembangkang kepada penghuni pangsapuri terbabit.

Menurutnya, penghuni di pangsapuri Ladang Gemilang tidak seharusnya percaya bulat-bulat apa yang dilontarkan puak pembangkang melalui pelbagai medium komunikasi yang sengaja menimbulkan kebencian rakyat terhadap kerajaan sedia ada.

“Sebenarnya tujuan kerajaan negeri membina pangsapuri ini adalah untuk memberikan keselesaan kepada penduduk dengan mewujudkan satu perkampungan baru yang lebih tersusun.

 “Jika dahulu, penduduk kampung Ladang terpaksa tinggal di rumah yang serba daif dan kebersihan kawasan sekitarnya yang kurang terjamin, sekarang perkara tersebut tidak lagi timbul,” katanya ketika ditemui Teganukita pada program salam sayang anjuran Wanita Umno pangsapuri Ladang Gemilang 1, baru-baru ini.

Katanya, pemberian pampasan yang sepatutnya juga telah diterima penduduk, di mana tapak rumah asal dan tanah mereka diambil untuk pembinaan pangsapuri terbabit.

 “Tidak seperti yang belaku di Pulau Pinang, setelah mendapat tanah penduduk dihalau, Kerajaan Terengganu sangat prihatin dengan membina semula sebuah pangsapuri yang serba lengkap untuk mereka,” ujar beliau.

Beliau turut menasihatkan penghuni di pangsapuri terbabit agar membayar sewa secara teratur dalam tempoh tiga tahun untuk melayakkan mereka menukar rumah dengan syarat sewa beli.

“Syarat sebegini ditetapkan bukan untuk menyusahkan pemilik, tetapi untuk mengelakkan mereka memberi sewa atau menjualnya kepada orang lain.

 “Kerajaan negeri membuat pembangunan di kampung Ladang adalah untuk kepentingan penduduk asalnya dan diharap mereka menghargainya,” ujarnya.

 Menjawab soalan berkaitan program ‘e-Kasih’ yang diutarakan oleh seorang penduduk, katanya, buat masa ini pihaknya sedang mengenal pasti mereka yang betul-betul layak untuk menerima rumah di bawah skim ‘e-Kasih’.

 “Ramai penghuni di sini yang memohon, justeru pihak kami sedang memproses maklumat dengan terperinci agar mereka yang betul-betul memerlukan akan mendapat manfaat,” katanya.