Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

19 November 2011

Zoo Kemaman bertaraf antarabangsa

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kemudahan di Taman Rekreasi dan Zoo Kemaman akan ditingkatkan secara berperingkat-peringkat bagi memenuhi standard piawaian antarabangsa, sekaligus menjadikannya zoo bertaraf dunia.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata peruntukan RM50 juta disediakan melalui Rancangan Malaysia Ke-10 bagi menambah bilangan haiwan serta pelbagai kemudahan bagi menempatkan lebih banyak haiwan di zoo tersebut.

“Kita mahu menyediakan ruang yang lebih besar bagi meletakkan pelbagai jenis haiwan seperti yang ditetapkan piawaian antarabangsa bagi menjadikan zoo ini bertaraf antarabangsa,” katanya pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Haiwan Untuk Ditempatkan Di Pusat Pemuliharaan Taman Rekreasi dan Zoo Kemaman, hari ini.Hadir sama pada majlis itu, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Dato’ Mohamed Awang Tera dan Ketua Pengarah Perhilitan, Dato’ Abdul Rashid Shamsuddin.

Perhilitan menyerahkan 13 ekor singai, dua tapir dan dua pasang ungka untuk dibela di zoo tersebut.

Menteri Besar berkata, zoo berkenaan bukan saja menjadi tempat belaan pelbagai jenis haiwan untuk ditonton orang ramai, tetapi pada masa yang sama akan menjadi tempat pemuliharaan haiwan, terutama daripapada spesies yang hampir pupus.

Katanya, zoo itu juga kini dalam proses menyediakan ‘African Safari’ yang bakal menempatkan pelbagai haiwan dari Afrika, tidak lama lagi.
Prasarana sekolah luar bandar setaraf dengan pencapaiannya

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri bercadang untuk menaik taraf kemudahan prasarana sekolah luar bandar dalam usaha merapatkan jurang dengan sekolah bandar bermula tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB. Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, keputusan itu dibuat berdasarkan kecemerlangan yang ditunjukkan sekolah luar bandar dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Khamis lalu.

Katanya, peningkatan kecemerlangan pelajar sekolah di luar bandar itu amat membanggakan dan tumpuan lebih terperinci wajar diberikan memandangkan mereka telah membuktikan berpotensi tinggi untuk berjaya dalam pelajaran.

"Semasa keputusan UPSR baru-baru ini kita dapati ada beberapa sekolah luar bandar menunjukan potgensi yang lebih baik berbanding sekolah bandar, terutamanya Sekolah Kebangaan (SK) Kampung Dusun dan SK Kampung Tok Dor di Hulu Terengganu.

"Keputusan ini amat membanggakan kita, malah SK Kampung Dusun diiktiraf sekolah terbaik walaupun berada di kawasan luar bandar sehingga berjaya melayakkan Terengganu kekal sebagai negeri terbaik UPSR untuk kali ke-11," katanya.

Beliau berkata demikian sebelum merasmikan Majlis Konvoksyen Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSSCM) 2011 yang berlangsung di Dewan Sultan Mizan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Presiden PSSCM, Dato' Maideen Kadir Shah, Ketua Pusat Ko-Kurikulum UMT, Awang Koding dan Presiden PSSCM UMT, Wan Nasruddin Abdullah.

Seramai 700 peserta menyertai konvoksyen itu dan 135 daripadanya menerima sijil setelah lulus dalam Ujian Sijil Rendah Seni Silat Cekak Malaysia. Untuk rekod sehingga kini PSSCM mempunyai seramai 10,000 ahli yang berdaftar.

Tambah Ahmad Razif, pihaknya akan mengenalpasti kekurangan dan kemudahan yang perlu diberi keutamaan di sekolah berkenaan dan sekiranya perlu menambah bilangan guru, keperluan itu akan diusahakan.

Katanya, sekiranya diberi bantuan dan perhatian sekolah luar bandar ini boleh menghasilkan kejayaan dan pihaknya sedar kemudahan yang ada di sekolah terbabit amat berbeza jika dibandingkan dengan sekolah di kawasan bandar.

"Justeru, Kerajaan negeri akan terus menyalurkan bantuan kepada Jabatan Pelajaran Negeri terutamanya dalam aspek kewangan untuk terus mengekalkan prestasi dan kecemerlangan sekolah luar bandar," katanya.

Tuanku Mizan berkenan rasmi jambori

Oleh: Suriati Ali


Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan Jambori Malaysia ke-12 dan Jambori Antarabangsa Negeri Terengganu di Kem Pengangkap Tengku Muhammad Ismail, Seberang Takir, Kuala Terengganu, petang semalam (18 November).

Ketibaan Yang Dipertuan Agong kira-kira jam 3.40 petang itu, disambut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Ketua Pengakap Negara, Dato’ Seri Paduka Dr Haji Shafie Mohd Salleh.Tetamu kehormat lain yang menyambut, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Dato’ Kaharuddin Mo’min; Pengerusi Majlis Pengangkap Terengganu, Dato’Haji Abdullah Taib dan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Terengganu, Haji Otman Ismail.Selepas titah perasmian, baginda turut berkenan menandatangan plak perasmian pegisytiharan Kem Pengakap Tengku Muhamaad Ismail di mana sebelum ini dikenali sebagai Kem Pengangkap Telaga Batin.

Pada masa sama, Yang Dipertuan Agong turut berkenan melancarkan syiling Peringatan Pengangkap 100 Tahun di Malaysia.

Bertemakan ‘Menjelajah Warisan’, pelbagai kegiatan diadakan termasuk kembara bandar, aktiviti lasak dan aktiviti air

Jambori dapat sambutan pelbagai Negara

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,800 pengakap dari 21 negara penuh minat menyertai Jambori Malaysia ke-12 dan Jambori Antarabangsa Negeri Terengganu yang di Kem Pengangkap Tengku Muhammad Ismail, Seberang Takir, Kuala Terengganu.Antara Negara menyertai jambori yang diadakan selama lapan hari dan berakhir 25 November itu adalah Mesir, Jepun, Hongkong, Singapura, Vietnam, Nepal, Indonesia, Sri Langka, Brunei, Maldives dan Kazakhstan.

Pelbagai aktiviti diadakan, termasuk kembara Bandar, aktiviti lasak, aktiviti air, pertandingan kebudayaan, forum perdana dan persembahan perdana.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata lebih 4,000 peserta dari Terengganu menyertai jambori kali ini dan selebihnya iaitu, 6,000 peserta dalam negara serta 800 lagi dari luar negara.

Katanya, dia mahu setiap peserta mengambil manfaat sepenuhnya aktiviti ini kerana mampu memupuk semangat kerjasama antara pelbagai kaum, membina jati diri supaya lebih berdisplin, mengerat hubungan persaudaraan dan mengenali cara hidup dan budaya pelbagai Negara.

“Pihak kami berbangga kerana Terengganu dipilih sebagai tuan rumah jambori secara tidak langsung dapat memperkenalkan kecantikan dan keunikan negeri ini kepada masyarakat luar.

“Sehubungan itu, peserta dan urusetia jambori sewajarnya meluangkan masa melawat di pelbagai lokasi menarik yang terdapat di negeri ini yang nyata boleh menambah pengalaman dan pengetahuan,” katanya.
18 November 2011

Pelayar TESA ungguli 'Laser Dinghy' Regatta KFC Terbuka Terengganu

Oleh FAUZI MOHD

Regu pelayar dari Persatuan Pelayaran Terengganu (TESA), Mohd. Sollehudin Ismail, 19, dan Mohd. Fathudin Salleh, 19, menjuarai kategori 'Laser Dinghy' Regatta KFC Terbuka Terengganu 2011 di Pulau Duyong, Kuala Terengganu hari ini.

Perlumbaan maraton mengelilingi Pulau Duyong sejauh 18 kilometer itu membolehkan gandingan dari Penarik, Setiu itu membawa pulang wang tunai RM600 serta medal dengan menewaskan Sheikh Abdul Somad Saidi, 16 (kedua) dan Azri Suhaimi, 19 (ketiga).

Tempat kedua dan ketiga pelayar dari TESA itu masing-masing membawa pulang wang tunai RM300 dan RM200 yang disampaikan Penasihat Kejohanan Piala Monsun, Dato' Peter Gilmour. Turut hadir, Naib Presiden I Persatuan Perlayaran Malaysia (MYA), Dato' Wan Hisham Wan Salleh.

Bagi kategori 'Optimist', pelayar Persatuan Perlayaran Kedah, Mohd. Isan Ali, 15, diumumkan juara selepas menewaskan dua pelayar dari Persatuan Perahu Layar Melaka Bandaraya Bersejarah iaitu Ahmad Khairulhafiz A. Khmbali, 15 (kedua) dan Nur Qhudrat Yusop, 17.

Juara tunggal kategori 'Windsurfing' diraih Muhd. Faqih Mohd. Arshad, 15 dari Persatuan Perahu Layar Pahang.

Paling membanggakan, semua peserta berjaya menamatkan perlumbaan dengan masa terpantas 1 jam 14 minit dengan kelajuan angin monsun 4.5 not, arus dari dua aliran sungai di Muara Sungai Terengganu serta hujan.

Kejohanan tiga hari anjuran KFC, TESA, MYA dan Majlis Sukan Negara itu disertai oleh 89 pelayar muda berusia lapan hingga 19 tahun dari 10 pasukan termasuk Persatuan Perlayaran Tentera Laut Diraja Malaysia dan semua persatuan pelayaran negeri dari Semenanjung Malaysia kecuali Kelantan.

Acara yang masuk musim ketiga itu melibatkan enam kelas perlumbaan iaitu 470, Laser Radial, Laser Standard, International 420, Luncur Angin serta Optimis dan sebelum ini ia dianjurkan di Penarik, Setiu dan Batu Buruk.

Sementara itu, Dato' Wan Hisham dalam ucapannya memberitahu, bermula tahun depan seramai 300 pelayar tempatan dari seluruh negara akan dipilih untuk menjadi pemerhati dalam kejohanan perlayaran, Piala Monsun.

Katanya, program tajaan KFC dan MYA itu bagi memberi pendedahan acara perlayaran sebenar yang bertaraf dunia bagi menaik taraf sukan ini ke tahap yang lebih tinggi serta mempromosi pelayaran sebagai acara sukan penting di Malaysia.

T-Team uji pemain import Brazil

Oleh FAUZI MOHD

Pemain Zambia, Sashi Chalwe merupakan yang pertama diuji pasukan T-Team dalam rangka pengisian pemain import dalam menghadapi Liga Malaysia 2012.

Jurulatihnya, Yunus Alif berkata, selepas ini, T-Team akan menguji beberapa pemain dari Argentina, Cameroon dan Brazil dalam usaha mencari pemain import terbaik untuk pasukan itu.

"Kita akan menguji pemain import ini satu demi satu supaya kita benar-benar dapat pemain yang import yang berkualiti dan baik,” katanya.

Mengenai pemain Zambia itu Yunus berkata, setakat ini beliau sukar untuk menilai prestasinya kerana pemain itu baru tiba di sini dua hari lepas dan baru diuji semalam.

Sehubungan itu, katanya, T-Team mengatur beberapa perlawanan persahabatan dengan pasukan bola sepak di Terengganu sebagai gelanggang menguji pemain tersebut.

Besut muncul daerah terbaik dalam UPSR

Oleh; Esah Abdullah

Daerah Besut muncul daerah terbaik bagi keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2011 yang diumumkan hari ini apabila mencatat kelulusan semua A sebanyak 23.9 peratus.Daerah berkenaan mencatatkan keputusan lebih baik berbanding Putrajaya yang mencatat keputusan semua A sebanyak 20 peratus.

Sejumlah 3,515 calon dari sekolah rendah daerah Besut menduduki peperiksaan itu tahun ini di 50 pusat peperiksaan.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Razali Daud mengumumkan bahawa Terengganu terus mengungguli tangga teratas bagi pencapaian keputusan UPSR tahun ini.

“Kita berjaya mengekalkan kedudukan sebagai juara 11 tahun berturut-turut apabila sekali lagi mencatat keputusan terbaik UPSR tahun 2011,” katanya daam sidang media di pejabatnya hari ini.

Daripada keseluruhan 23,250 calon yang menduduki peperiksaan itu tahun ini, 15.6 peratus mendapat keputusan semua A, iaitu meningkat sebanyak 0.2 peratus berbanding tahun lalu (15.4 peratus).
Ibu tunggal Terengganu aktif sertai PCIT

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 6,343 ibu tunggal di Terengganu aktif menyertai Program Cakna Ibu Tunggal (PCIT) yang diwujudkan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) sejak tahun lalu.

Penglibatan golongan itu dalam PCIT bukan saja dapat membantu menyelesaikan pelbagai masalah malah mampu memberi, sokongan, galakan dan menyuntik semangat baru supaya terus berdikari meningkatkan ekonomi keluarga.

Pengarah YPKT, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa, berkata PCIT mampu membuktikan keberkesanannya kerana sehingga kini mampu menghimpunkan lebih 6,000 ibu tunggal yang kematian suami atau bercerai dalam satu kumpulan.

“Melalui program ini, YPKT dapat membantu melalui pelbagai aspek termasuk berkaitan ekonomi, undang-undang, bimbingan kaunseling, hubungan kekeluargaan, bimbingan kesihatan dan pendidikan anak-anak,” katanya.

Katanya, pada masa sama kursus kemahiran internet dan pembangunan e-Perniagaan yang diselia khas oleh beberapa pegawai di bawah Program Bengkel Latihan Jendela Industri Kecil dan Sederhana turut dianjurkan bertujuan meningkatkan daya kreativiti berkaitan teknologi maklumat.

“Apabila mempunyai kemahiran berkaitan itu, mereka mampu mempromosi pelbagai jenis perniagaan atau produk yang dimiliki secara meluas melalui laman sesawang,” katanya.17 November 2011

Sekolah jangan potong wang pelajar -JPNT

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Pelajar Negeri Terengganu (JPNT) memberi amaran kepada pentadbiran sekolah di negeri ini agar menyerah RM100 wang bantuan persekolahan kepada pelajar atau ibu bapa sebagai wakil.Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) Encik Razali Daud berkata, kerajaan telah memutuskan bantuan berkenaan untuk digunakan oleh pelajar bagi tujuan memberi peralatan sekolah dan bukannya untuk bayar hutang sekolah.

“Kita tidak akan berkompromi dengan mana-mana sekolah jika bertindak diluar arahan yang dibuat oleh kerajaan,” katanya dalam sidang media di pejabatnya hari ini.

Katanya, JPNT telah memberi taklimat awal-awal lagi kepada semua pentadbiran sekolah dan wang ini adalah untuk pelajar dan tidak membenarkan sama sekali jika ada sekolah yang ingin mengurangkan jumlah berkenaan,” katanya

Menurut Encik Razali, setakat ini pihaknya tidak menerima apa-apa laporan tentang pemotongan wang untuk pelajar dan berharap semua urusan penyerahan yang sedang dilaksanakan di sekolah-sekolah sekarang berjalan lancar.

Walau bagaimanapun katanya, jika ada terima laporan pelajar terima tidak cukup RM100, saya akan pastikan pihak sekolah bayar balik wang tersebut kepada pelajar,” katanya.
Terengganu kekal juara 11 tahun berturut-turut UPSR

Oleh: Esah Abdullah

Terengganu mengekalkan kedudukan sebagai juara 11 tahun berturut-turut dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), apabila sekali lagi mencatat keputusan terbaik UPSR tahun 2011, yang diumumkan hari ini.Daripada keseluruhan 23,250 calon yang menduduki peperiksaan itu tahun ini, 15.6 peratus mendapat keputusan semua A, iaitu meningkat sebanyak 0.2 peratus berbanding tahun lalu (15.4 peratus).Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Razali Daud berkata, pencapaian cemerlang itu berkat kerjasama semua pihak, termasuk ibu bapa, guru dan pelajar bagi merealisasikan hasrat kerajaan negeri menjadikan Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

“Al hamdulillah, tahun ini kita terus kekal di tangga teratas dan dengan pencapaian juga meningkat kepada 15.6 peratus berbanding 15.4 peratus tahun lalu,” katanya pada sidang media di pejabat JPNT hari ini.

Hadir sama, Timbalan Pengarah JPNT, Encik Hashim Mat Zin; Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan, Encik Shukor Awang dan Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Haji Mohd Zuber Embong.Encik Razali berkata, tahun ini seramai 3,548 pelajar mendapat semua A dalam mata pelajaran menunjukkan peningkatan 0.2 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Pada tahun ini, 23,250 calon dari 348 Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Kebangsaan Jenis (Cina) (SKJC) menduduki peperiksaan di 362 pusat peperiksaan seluruh negeri.

“ Peperiksaan tahun ini juga mencatat peningkatan dalam keputusan pencapaian minimum C iaitu 4.3 peratus daripada 66.8 kepada 71.1 peratus pencapaian terbaik berbanding tahun-tahun sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata, sebelum ini pencapaian tertinggi bagi keputusan minimum C iaitu 69.7 peratus pada tahun 2007, tetapi tahun ini Terengganu memperolehi pencapaian 71.1 peratus di mana ia merupakan keputusan yang amat membanggakan.Katanya, analisa yang diumumkan ini tidak mengambilkira calon dari sekolah swasta dan juga calon keperluan khas (pekak, rabun) yang turut mencapai keputusan terbaik di mana dua pelajar mendapat semua A dan tiga orang dapat 4A 1B.
209 kanak-kanak hadir majlis konvensyen Tabika Kemas DUN Bukit Payong 2011

Oleh : Amirullah Othman

Seramai 209 pelajar tabika menerima sijil dalam Majlis konvensyen Kanak-kanak tabika Kemas Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, di Dewan Sivik Bukit Payong, semalam.

Majlis anjuran KEMAS Daerah Marang itu dirasmikan oleh Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Encik Zaidi Muda.

Dalam ucapannya, beliau meminta ibu bapa memainkan peranan yang cemerlang tanpa jemu bagi sama-sama mendidik untuk memastikan kecemerlangan anak-anak secara berterusan.

Beliau juga mengingatkan ibu bapa supaya jangan menjadikan alasan faktor kewangan sebagai modal anak-anak mereka tidak dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Katanya, Kerajaan Terengganu yang diterajui Barisan Nasional sangat proaktif untuk mengesan setiap nadi rakyat. Ini terbukti apabila pelbagai bantuan dan dana diperkenalkan seperti bantuan baju sekolah, bantuan melanjutkan pelajaran ke IPT, Pusat Kemahiran dan Sekolah Berasrama Penuh.

Selain itu, pada dalam majlis tersebut juga disampaikan Anugerah Kanak-kanak Cemerlang seramai 52 murid.

Di DUN Bukit Payong terdapat 25 buah tadika dan sebuah Taska. Majlis itu turut menyampaikan anugerah kanak-kanak pintar Al-Quran seramai 41 orang yang melibatkan 14 buah kelas tadika.


MB mahu jumpa penulis blog di mahkamah

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad nekad mahu mengambil tindakan undang-udang terhadap penulis blog yang menfitnah beliau walaupun terdapat di kalangan mereka sudah memohon maaf secara terbuka.

Katanya, dia tidak akan memaafkan mereka kerana yang dilakukan itu cukup mengaibkan dirinya dan keluarga. Jika saya memaafkan mereka, bermakna senanglah kalau ada lagi penulis yang memfitnah orang, kemudian tampil minta maaf, selepas itu bebas.

“Itu sangat tidak adil bagi pihak yang telah menabur fitnah perlu bertanggungjawab dan menerima hukuman sewajarnya, saya serah semua ini kepada pihak polis.

“Selepas polis selesai menjalankan siasatan, saya akan melantik peguam dan jumpa dimahkamah,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Katanya, penulis-penulis itu mahu musnahkan reputasi dan kerjaya saya dan sekarang sudah tiba masanya kita jumpa di mahkamah.

“Ahmad menolak dakwaan penulis blog itu kononnya beliau berkahwin kali ketiga dan mengaitkannya dengan isu tangkap khalwat. Saya tidak berkahwin kali ketiga,” katanya.

Menteri Besar sebelum ini dilaporkan bercadang untuk membuat laporan polis dan menyaman dua pemilik laman blog yang dikatakan memfitnah dirinya berhubung isu beliau dikatakan telah ditangkap basah sebelum ini.

Ahmad merujuk dua dua blogger itu ialah pemilik blog http://msomelayu.blogspot.com/ dan guanopulok.blogspot.com yang didakwa memfitnah beliau sejak tiga bulan lalu.

Tambah Dato’ Seri Haji Ahmad, pihaknya juga telah mengenalpasti pemilik blog itu sebagai blog 'mso' manakala sebuah lagi blog iaitu 'guanopulok' masih lagi disiasat kerana blog tersebut dipercayai telah didaftarkan di California.

Dalam laporan pada 4 Oktober lalu, pemilik blog guanopulok.blogspot.com mendakwa Menteri Besar itu telah 'ditangkap' oleh seseorang di Hilton Sentral.

Menurut cerita dalam blog itu, isteri ketiganya itu yang berumur sekitar 40-an merupakan bekas isteri ahli perniagaan yang juga bekas isteri kerabat Diraja Terengganu.

Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Zamri Shamsudin mengesahkan telah menerima laporan berhubung perkara itu.

"Saya tak boleh ulas panjang mengenai perkara itu tapi kita akan siasat kes tersebut di bawah Seksyen 500 Kanun Keseksaan," katanya.


Hepatitis A tidak jejas sektor pelancongan Tasik Kenyir

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri Terengganu yakin wabak penyakit Hepatitis A di beberapa kampung di Hulu Terengganu tidak akan menjejaskan sektor pelancongan di Tasik Kenyir.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata ini kerana wabak itu tidak melibatkan kawasan lain di daerah Hulu Terengganu.

"Kita percaya virus ini tidak menjejaskan sektor pelancongan di Tasik Kenyir," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Ecxo, semalam.

Beliau berkata setakat ini, virus itu dikesan di Kampung Basoh, Pasir Dula dan Padang Setebu yang menyebabkan 42 orang terpaksa dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu.

“Virus ini dikesan di Kampung Basoh, Pasir Dula dan Padang Setebu yang menyebabkan 42 orang dimasukkan ke Hospital Hulu Terengganu.

“Pada peringkat awal, wabak itu berlaku di perkampungan Orang Asli iaitu Kampung Berua, menyebabkan penduduknya berpindah ke atas bukit,” katanya.

Beliau berkata secara kebetulan, kawasan bukit itu merupakan sumber air yang dibekalkan beberapa kampung termasuk tiga yang terlibat dengan wabak berkenaan.

"Jadi, kemungkinan ada pembuangan najis dan sebagainya yang menyebabkan virus atau kuman itu merebak ke kawasan terlibat," katanya.

Dato’ Seri haji Ahmad juga berkata ketika melawat kampung terlibat semalam, beliau mendapati penduduknya menggunakan air bukit walaupun mendapat bekalan air bersih yang disediakan Syarikat Bekalan Air Terengganu (SATU).

“Selain itu, air yang mereka minum tidak dimasak terlebih dahulu dan dibuat ketulan ais, katanya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai khususnya penduduk kampung yang tinggal berhampiran dengan kawasan wabak agar memasak air sebelum meminumnya


16 November 2011

i-Heal bersedia untuk terbang tinggi


Pembedahan pintasan (bypass surgery) yang dilakukan oleh pakar pembedahan jantung, Dr. David Khoo Sin Keat di iHEAL selama kira-kira empat jam bagi membuat penggantian tiga salur darah jantung sebelah kiri dan kanan (vena dan arteri)pesakit, Loke Keng Weo, 57 tahun, yang tersumbat. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh FAUZI MOHD

Walaupun langkahnya tidak sampai setengah tahun, i-Heal Medical Centre Kuala Lumpur kini dikatakan sudah berada dalam status pusat perkhidmatan kesihatan pakar pilihan.

Setelah melakar sejarah dalam pembedahan jantung pertama pada 13 Oktober lalu dan kali kedua pada 3 November, i-Heal hari ini membuktikan kemampuannya untuk terbang lebih tinggi dalam menawarkan rawatan kesihatan.

Pengarah Kesihatan i-Heal, Dr. David Khoo Sin Keat berkata, pembedahan pintasan (bypass surgery) selama kira-kira empat jam itu bagi membuat penggantian tiga salur darah jantung sebelah kiri dan kanan (vena dan arteri) Loke Keng Weo, 57 tahun, yang tersumbat.


Katanya, tiga salur darah bersaiz 1.8 hingga 2 milimeter dari peha kiri dan kanan pesakit sepanjang 10 hingga 13 sentimeter digunakan untuk membuat pintasan dan satu salur darah pada bahagian rongga dada disambung terus ke jantung kanan.

"Pembedahan ini bagi memulihkan pengaliran darah ke bahagian jantung pesakit dimana salur darah jantung kanan tersumbat 100 peratus manakala dua salur darah sebelah kiri antara 60 hingga 80 peratus," katanya.

Beliau berkata demikian kepada krew wartawan Teganukita selepas mengetuai pembedahan itu di i-Heal Medical Centre di pusat membeli belah Mid Valley, Kuala Lumpur, hari ini.
Pusat kesihatan itu dibangunkan dengan modal RM28 juta oleh Lembaga Tabung Amanah Warisan Terengganu (LTAWT) yang menguasai 60 peratus kepentingan sahamnya dan baki 40 peratus lagi oleh Biomedical Technologies Sdn. Bhd. dan pengasasnya iaitu Sin Keat sendiri.

Tambah Sin Keat, pembedahan menjadi lebih cepat dengan penggunaan alat pengimbas, CT Scanner yang mampu menghasilkan 640 'slice 4D' dan ia adalah yang tercanggih di dunia dan pertama di Malaysia.

Katanya, dengan kemudahan teknologi i-Heal, tiada pembedahan dilakukan untuk mengesan masalah jantung tersumbat dengan menggunakan CT Scanner."Dengan teknologi kamera pembedahan, kaki tidak perlu dibelah untuk mengambil salur darah tanpa melibatkan masa operasi yang lama.

"Apa yang menarik di i-Heal, pembedahan ini tanpa menggunakan pam bagi menggantikan fungsi jantung dan paru-paru masa operasi. Salur darah dijahit dalam keadaan jantung sedang berdegup," katanya yang berpengalaman membedah jantung lebih 1,000 kali tanpa pam.

Terengganu agih bantuan pakaian sekolah

Oleh: Suriati Ali.

Kerajaan negeri akan mengagihkan wang tunai RM100 seorang bagi bantuan pakaian sekolah kepada 119,000 pelajar sekolah menengah dan rendah di Terengganu, seminggu sebelum sesi persekolahan 2012 bermula.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata jumlah itu membabitkan peruntukan RM12 juta di mana ibu bapa mereka berpendapatan RM1,500 ke bawah, layak menerima sumbangan tersebut.

“Pihaknya menetapkan setiap keluarga akan mendapat bantuan maksimum hanya untuk dua orang atau RM200 bagi setiap keluarga.

“Agihan seumpama ini sudah lama di laksanakan di Terengganu dan mengharapkan mereka menggunakan sumbangan itu sebaik mungkin dengan membeli pakaian dan peralatan sekolah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.
Katanya, dia tidak mahu lagi melihat ada pelajar yang hadir ke sekolah dalam keadaan kurang selesa, kasut koyak dan sebagainya.

“Setiap ibu bapa mesti prihatin terhadap aspek itu kerana selain memperoleh bantuan daripada kerajaan negeri, mereka turut menerima bantuan kerajaan pusat iaitu RM100 bagi setiap anak yang masih bersekolah.

“Kita akan mengagihkan sumbangan itu melalui majlis penyerahan yang akan diadakan di lokasi yang bakal ditentukan kemudian,” katanya.


Program Jom ke Masjid ajak belia dekati masjid

Oleh; Esah Abdullah

Pejabat Agama Daerah Kuala Terengganu (PADKT) laksana Program Jom Ke Masjid (PJKM) dalam usaha mengajak masyarakat mengimarahkan masjid dengan menyusun pelbagai aktiviti membabitkan golongan muda.

Penolong Pegawai PADKT (Bahagian Pengurusan Masjid), Puan Fazila Ishak berkata, peruntukan RM50,000 akan diagih-agihkan kepada masjid terpilih dalam daerah bagi melaksanakan program berkenaan.

“Masyarakat setempat bebas merancang aktiviti mengikut kesesuaian penduduk yang diwakili,” katanya kepada Teganukita ketika di temui dalam PJKM di Masjid Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Katanya, pelbagai aktiviti boleh dirancang oleh jawatankuasa masjid dengan kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan pelaksanaan aktiviti dalam kawasan masjid.

Pelbagai aktiviti diadakan seperti pertandingan futsal, bola jaring untuk golongan belia, pertandingan azan, baca surah untuk pelajar berusia lapan tahun ke atas.

“Golongan suri rumah pula bergotong royong memasak nasi beserta lauk kemudian penduduk kampung beramai datang menjamu selera di masjid,” katanya.

Katanya, kemeriahan jelas terpancar dan jalinan kemesraan begitu ketara bila membabitkan semua lapisan masyarakat hadir memberi sokongan.

“Program yang julung kali diadakan ini berjaya memupuk semangat cintakan masjid di samping menimbulkan kesedaran masyarakat bahawa masjid juga boleh diimarahkan dengan pelbagai aktiviti di samping solat lima waktu,” katanya.

Penyu mantap skuad hadapi cabaran 2012


Pasukan Penyu memantapkan skuadnya dengan memanggil balik dua pemain kelahiran negeri ini bagi menghadapi cabaran musim 2012 yang dijangka lebih mencabar dengan kehadiran pemain import.

Dua pemain tersebut ialah Hariri Shafie yang bermain dengan pasukan Sabah dan Shamsul Kamal (T-Team).

Pengurus pasukan Terengganu, Dato’ Che Mat Jusoh, berkata pihaknya juga akan mendapatkan khidmat beberapa pemain pasukan Harimau Muda bagi menguatkan pasukan.

Menurut beliau, Terengganu masih mengekalkan 18 pemain utama pasukan tersebut dalam usaha menjaga prestasi pasukan pada musim depan.

“Terengganu yakin mampu mencapai kejayaan lebih baik dalam perlawanan Liga Malaysia musim depan di bawah bimbingan jurulatih baru Mat Zan Mat Aris,” katanya.

Beliau berkata, keyakinan itu berdasarkan pencapaian jurulatih itu membawa Terengganu menjadi juara Piala Malaysia 2001.

"Kita yakin dengan kemampuan jurulatih yang berasal dari Kuala Lumpur ini," katanya.
Beliau yang juga Yang Dipertua Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) berkata tahun depan tugas Terengganu semakin mencabar iaitu selain menghadapi Liga Malaysia, pasukan itu juga bakal menghadapi pertandingan Piala AFC.

Katanya, Terengganu buat pertama kali dipilih menyertai kejohanan itu berikutan kejayaan pasukan bola sepak negeri itu menjadi juara Piala FA 2011.

Mengenai pemain import pula, Dato’ Che Mat berkata agen-agen telah memberi jaminan akan membawa pemain import yang berkualiti kepada Terengganu.

Beliau berkata pemain import itu penting bukan sahaja untuk menghadapi Liga Malaysia tetapi juga untuk menghadapi Piala AFC.

Terengganu berjaya mencatat kejayaan cemerlang dalam pertandingan Liga Malaysia musim ini iaitu juara Piala FA dan naib juara Piala Malaysia.

Juara dunia berkampung di Pulau Duyong

Oleh FAUZI MOHD

Dunia pelayaran bertumpu ke Pulau Duyong, Kuala Terengganu untuk Piala Monsun 2011, acara kemuncak Siri Jelajah Match Racing Dunia (WMRT).

Kejohanan tahun ini akan ditentukan pada perlumbaan dari 22 hingga 27 November ini.

Sejak penubuhannya pada tahun 2005, Piala Monsun telah menarik beribu-ribu pelancong dan peminat untuk menyaksikan sendiri aksi-aksi pelayar terhebat dunia pada perlumbaan tahunan yang telah memperoleh pengiktirafan global.

Kehadiran Piala Monsun di Terengganu telah membantu mengembangkan sukan itu secara komersial dan mendedahkan bakat muda di negara ini serta di seluruh dunia.

Menjelang peringkat akhir WMRT, Piala Monsun adalah acara penentuan juara yang akan dinobatkan sebagai Juara Dunia Match Racing ISAF.

Ian Williams (GBR) GAC Team Pindar dengan 106 mata, berazam untuk mengekalkan pendahuluan dalam perlumbaan dan telah membuat rancangan untuk terbang ke Kuala Terengganu untuk berlatih sebelum acara.

Williams memilih Terengganu daripada Perth, Australia untuk latihannya dan membiasakan dirinya dengan keadaan cuaca di Pulau Duyong.

Ketibaan awal empat hari sebelum Piala Monsun akan menjadi satu kelebihan penting untuk prestasi beliau dalam cubaannya untuk memenangi gelaran Juara WMRT ketiga.

Pemisahan mata dengan pesaing terdekatnya adalah tipis dengan 100 mata bagi Francesco Bruni (ITA) Bruni Racing dan Torvar Mirsky (AUS) The Wave Muscat dengan 99.8 mata.

Kedua-kedua pesaing sengit ini tidak dapat menjalani latihan untuk perlumbaan akan datang kerana dua orang krew daripada pasukan Mirsky kini bersaing dalam Siri Dunia AC di San Diego, Amerika Syarikat.

Bagaimana pun, Williams yang pernah menjuarai WMRT pada tahun 2007 dan 2008 masih perlu berhati-hati dengan Jesper Radich (DEN) Adrian Lee & Partners yang menduduki tempat ketiga pada Piala Monsun tahun lepas dan Peter Gilmour (AUS) YANMAR Racing yang telah memenangi Piala Monsun dua kali sebelum ini.

Malah, Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing team yang kini menduduki tempat kelapan dalam ranking dunia ISAF boleh mengganggu kedudukan, setelah memenangi tempat ke-2 di Argo Group Gold Cup di Bermuda baru-baru ini.

Ian Williams bercadang untuk membiasakan diri dengan keadaan berada di atas kapal layar terlebih awal sebagai strategi perlawanan nanti.

Calon UPSR ambil keputusan esok

Oleh: Suriati Ali

Lembaga Peperiksaan Malaysia sudah menghantar keputusan peperiksaan Ujian Pecapaian Sekolah Rendah ke setiap Jabatan Pelajaran Negeri di seluruh Malaysia termasuk Terengganu.

Sehubungan itu, setiap pelajar akan dimaklumkan keputusan mereka di sekolah masing-masing pada jam 10 pagi.

Mengikut rekod Jabatan Pelajaran Negeri (JPN), pada tahun ini, seramai 23,250 calon menduduki peperiksaan UPSR melibatkan 373 buah pusat peperiksaan di seluruh negeri.

Daripada jumlah itu, Kuala Terengganu mencatatkan calon tertinggi seramai 7,763 calon, Kemaman (3,780 calon), Besut (3,515), Dungun (3,055 calon), Marang (2,182), Hulu Terengganu (1,547) dan Setiu (1,408).

Bilangan calon yang menduduki peperiksaan tahun ini meningkat sedikit berbanding 23,154 calon pada tahun lalu.

Berdasarkan peperiksaan percubaan baru-baru ini, para pelajar yang menduduki peperiksaan itu menunjukkan keputusan yang amat cemerlang.

Jika Terengganu mampu mengekalkan rekod sebagai negeri terbaik bagi peperiksaan tersebut tahun ini, bermakna negeri ini menjadi juara UPSR seluruh negara buat tahun ke-11 berturut-turut.MBKT laksana Program Pemutihan Bangunan

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) meminta semua pemilik premis perniagaan yang beroperasi di Jalan Kuala Berang dan Jalan Kelantan supaya mengemukakan permohonan menduduki bagi mengelakkan timbul masalah kemudian hari.

Datuk Bandar MBKT, Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang berkata, pihaknya sedang melaksanakan Program Pemutihan Bangunan (PPB) mulai November tahun lalu untuk memberi peluang masyarakat di kawasan terbabit membuat urusan dengan MBKT.

Katanya,kawasan berkenaan terbabit dengan pembesaran jalan dan terdapat 952 premis perniagaan di dua laluan berkenaan.

“Sebarang usaha mengubahsuai premis perlu mendapat kelulusan menduduki semula daripada MBKT dan pemilik premis perlu mengambil peluang bila kita wujudkan PPB semata-mata untuk memudahkan mereka membuat urusan,” katanya.

Menurut Dato’ Haji Adzlan, terdapat 952 premis perniagaan pelbagai berada di sepanjang jalan berkenaan dan 541 buah terletak di Jalan Kuala Berang manakala selebihnya di Jalan Kelantan.

Katanya, daripada jumlah berkenaan hanya 154 premis di Jalan Kuala Berang dan 111 Jalan Kelantan atau 30 peratus menyertai pematuhan pemutihan manakala 70 peratus lagi gagal berbuat demikian.

Sehubungan itu MBKT telah melantik empat panel pelukis pelan dan empat panel arkitek bagi membantu kelancaran proses permohonan.

Katanya, kadar dikenakan mengikut meter persegi iaitu RM0.65 kaki persegi dan caj minima perkhidmatan sebanyak RM500 beserta pelan bercetak yang ditandatangani atas kertas bersaiz A3.


Penjawat awam perlu bersedia hadapi saingan global

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sektor perkhidmatan awam di negara ini berdepan dengan persaingan global yang menuntut mereka meningkatkan mutu perkhidmatan dalam memberi khidmat terbaik kepada pelanggan.

Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan (MAMPU) Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Mohamad Zabidi Zainal, berkata penjawat awam akan ketinggalan jika mereka tidak berusaha menghadapi persaingan tersebut, khususnya di bidang teknologi.

“Penjawat awam tidak perlu menunggu arahan daripada pihak pengurusan bagi meningkatkan mutu kerja dan inovasi di jabatan masing-masing, jika ia mampu membantu menambah kecekapan dan prestasi jabatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) 2011 di Taman Tamadun Islam, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ketua Pengarah JKM, Haji Hadzir Md Zain; pengarah-pengarah JKM seluruh negara dan pegawai-pegawai kanan JKM.Majlis itu menyaksikan pelancaran empat program yang begitu signifikan kepada JKM iaitu pelancaran Pelan Transformasi JKM, Kempen Mesra Pelanggan JKM, Pensijilian Semula MS ISO 9001:2008 dan Majlis Penyampaian Anugerah Inovasi JKM.

Idea transformasi JKM bermula daripada kesedaran bahawa jabatan itu merupakan sebuah agensi penting kepada rakyat, perlu sentiasa meningkatkan tahap penyampaian perkhidmatannya kepada pelanggan agar dapat memenuhi keperluan rakyat.Dato’ Mohamad Zabidi berharap agar semua penjawat awam, khususnya kakitangan JKM supaya menitikberatkan kehendak pelanggan dan melakukan yang terbaik untuk kepuasan mereka.Sementara itu, Jabatan Kebajikan Masyarakat Pulau Pinang yang dinobatkan sebagai johan keseluruhan Anugerah Inovasi JKM 2011, meraih hadiah wang tunai RM3,000 diiringi piala dan sijil.