Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

12 January 2013

300 peserta berbakti di PPRT Pengkalan Atap,Kuala Besut


Sebahagian peserta bergambar kenangan bersama YB Dr A Rahman Mokhtar

Oleh: Mohammad Ishak 

Penempatan Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) Pengkalan Atap,Kuala Besut, yang dilanda ombak besar ahkir tahun lalu terus mendapat perhatian komuniti dan pertubuhan bukan kerajaan yang mengadakan khidmat sosial dan gotong royong.

Gabungan Sukarelawan MAYC Besut bersama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan sukarelawan Majlis Belia Malaysia (MBM) menghabiskan masa sehari di kampung itu hari ini.

Program gotong royong itu disertai 300 peserta mewakili pertubuhan berkenaan yang dimulakan jam 8 pagi dan berakhir 4 petang memberi tumpuan kepada kerja-kerja pembersihan kawasan serta rumah penghuni yang tertimbus dengan pasir.

Lebih membangkitkan semangat peserta apabila Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Abdullah Md Zin hadir pada sebelah bagi manakala Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhar pada tengahari sambil beramah mesra dengan peserta.

Penyelaras program Wan Adilah Wan Nawang berkata, sukarelawan yang mewakili NGO terbabit dikerah bagi membantu mangsa bencana ombak yang melanda penempatan mereka baru-baru ini.

Katanya, berbekal semangat kesukarelaan peserta bergabung tenaga mengadakan kerja gotong royong dengan memberi tumpuan kepada kebersihan sekitar yan g dipenuhi dengan sampah sarap akibat bencana berkenaan.

Menurutnya, walapun tempat itu sudah banyak kali dijadikan sasaran pelbagai pihak untuk mengadakan gotong royong tetapi ia perlu pemerhatian berterusan kerana dalam tempoh dua minggu rumah mereka tiga kalim dilanda musibah.

“Tugas NGO membari bantuan sekadar mampu dan tenaga anak muda digembelingkan bagi menjayakan kerja amal itu,” katanya.

Jualan Pau Rahimah laris

Oleh: Suriati Ali

 Walaupun hanya bermula dengan adunan tiga kilogram (kg) gandum sehari untuk menghasilkan pau pada awal memulakan perniagaan lapan tahun lalu, kini pemilik Pau Rahimah mampu menghabiskan 100 kg gandum sehari.

 Berkat usaha dan kesabaran tinggi, Puan Rahimah Sulong, 50, kini mampu tersenyum berikutan hasil jualan pau yang diusahakan semakin mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan sehingga mencecah 5,000 biji sehari .

Lebih membanggakan, perniagaan yang dibantu tujuh orang saudara itu mampu memperoleh keuntungan mencecah RM5,000 sebulan berbanding di awal perniagaan iaitu hanya RM40 sebulan.

Kejayaan dikecapi itu hasil dorongan keluarga dan sikap cakna Jabatan Pertanian Negeri Terengganu (JPNT) yang memberi sumbangan berupa bengkel dan peralatan, bernilai lebih RM60,000.

 Bantuan itu termasuk dua mesin pengadun, satu pemanas dan pengukus yang boleh menghasilkan pau dalam kapasiti lebih besar dengan rasa dan mutu lebih baik.

 Pada mulanya, Puan Rahimah dari Kampung Tanjung Sabtu, Manir, Kuala Terengganu, hanya menjalankan perniagaan di rumah dengan bantuan arwah ibu.

Selain mempunyai niat ingin membantu meringankan beban suami menyara tujuh anak yang masih kecil dan bersekolah.

 Katanya,idea untuk memulakan perniagaan pau ini dicetuskan adik yang prihatin dengan kesusahan kami sekeluarga.

 “Dengan bermodalkan sedikit simpanan iaitu kira-kira RM2,000, saya mengambil keputusan menceburi bidang ini dengan bahan mentah dan mesin adunan.

“Pada awalnya, saya membuat kuih di rumah dengan purata 200 biji sehari dan menjualnya kepada pemilik warung kopi berdekatan serta beberapa jiran,” katanya.

 Selepas dua tahun berniaga di rumah, usahanya mendapat perhatian JPNT yang menawarkan sebuah bengkel bernilai RM30,000, semata-mata mahu melihat perniagaan Pau Rahimah terus maju.

 “Syukur Alhamdulillah, dengan bantuan itu, saya mampu mengeluarkan 6,000 pau sehari. Produk Pau Rahimah diedarkan di sekitar Kuala Terengganu termasuk di 10 asrama sekolah, kedai runcit, restoran dan penjaja tepi jalan.

 “Bagaimanapun, ia belum dapat memenuhi permintaan yang ada kala menjangkau 10,000 biji sehari,” katanya yang berharap dapat menambah mesin pengadun bagi meningkatkan pengeluaran.

“Besar harapan saya agar perniagaan ini bukan saja menjana pulangan lumayan, tetapi memberI manfaat kepada masyarakat setempat, terutama suri rumah bagi memberi pendapatan sampingan,” katanya.

 Produk Pau Rahimah boleh didapati dalam bentuk sejuk beku dan sedia dimasak. Pelbagai perisa ditawarkan termasuk kacang,, daging, ayam, kelapa, sardin dan kaya dengan harga antara RM0.40 sen sehingga RM 0.70 sebiji.


 

Umno anjur program Selamat Tinggal Pas

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Badan Perhubungan Umno Negeri akan menganjurkan lebih banyak program Selamat Tinggal Pas bagi membolehkan lebih ramai ahli dan penyokong Pas keluar parti itu dan menyertai Umno.

Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, kebelakangan ini ramai ahli Pas menyuarakan hasrat untuk meninggalkan perjuangan parti itu kerana mereka sudah muak dengan pemimpinnya yang melakukan tindak tanduk bertentangan dengan matlamat asal penubuhannya.

“Kita akan mengadakan program tersebut di seluruh negeri bagi membolehkan mereka ini mengisiytiharkan keluar Pas dan masuk Umno,” katanya.

Baru-baru ini, lebih 200 ahli dan penyokong Pas mengisytiharkan keluar parti itu dan menyerahkan borang keahlian Umno masing-masing kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, yang kebetulan dalam lawatan kerja sehari ke Terengganu.

Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, pihaknya yakin dengan bantuan bekas pemimpin Pas yang sudah masuk Umno, lebih ramai ahli dan pengikut Pas dapat dikumpul untuk menyertai program Selamat Tinggal Pas.

“Kita akan memberi peluang kepada mereka untuk menyerahkan borang keahlian Umno kepada pemimpin Umno negeri, termasuk Menteri Besar (Dato’ Seri Haji Ahmad Said),” katanya.

Pelbagai isu yang melanda Pas, termasuk Amanat Hadi, pakatan dengan Parti Keadilan Rakyat dan DAP serta pengguguran cadangan melaksanakan hukum hudud, menyebabkan ramai ahli dan pengikut parti itu tidak lagi mempercayai kepimpinan Pas sekarang ini.

Mereka berpendapat tidak ada gunanya meneruskan perjuangan dalam parti itu yang sebelum ini bertegas mahu memperjuangkan Islam, sebaliknya kini sudah menyeleweng jauh dari matlamat asal.11 January 2013

Majlis Ramah Mesra antara Pemimpin dan anggota PDRM


Idris (kanan) dan Nawi (kiri) menyarung baju sukan kepada Kamaruddin

Oleh: Mohammad Ishak 

Bukan mudah untuk mengumpul pemimpin dan anggota polis dalam satu majlis kerana mereka sentiasa sibuk dengan tugas dan tanggungjawab masing-masing terhadap rakyat dan masyarakat.

Halangan itu bagaimanapun cuba dilakukan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontijen Besut, apabila mereka berjaya mengumpul seluruh anggota pelbagai pringkat dalam satu majlis bersama pemimpin kerajaan di daerah itu pagi ini.

Lima daripada pemimpin daerah ini terdiri daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) diketuai ADUN Kuala Besut, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri,ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh, Nawi Mohamad (Hulu Besut) dan Muhamad Pehimi Yusof (Kota Putera).

Seramai 300 anggota polis dari daerah Besut menghadiri majlis yang berlangsung di Dewan Perumahan PDRM Besut di Kampung Keluang, dekat Kampung Raja.

Ketua Polis Daerah, Superentandan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, pihaknya bangga dengan kehadiran empat ADUN berkenaan untuk hadir dan beramah mesra dengan anggota pasukan keselamatan.

Idirs yang mewakili pemimpin terbabit ketika berucap pada majlis itu mahu anggota PDRM menjalankan tugas dengan bijak sana terutama menjelang Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13).

Katanya, kejayaan PDRM sebelum ini yang berjaya mewujudkan keamanan ketika diadakan pilihan raya hendaklah diteruskan kerana ia akan memberi keselesaan dan kesejahteraan kepada rakyat.

Pada majlis itu semua anggota polis yang hadir turut menerima sumbangan baju sukan untuk aktiviti sukan dan riadah yang disampaikan Idris.

AMANAT KEDUA HADI AWANG: HAK BUKAN ISLAM DIIZINKAN MENJADI RAKYAT TETAPI TIDAK BOLEH JADI PEMERINTAH, ORANG ISLAM SAHAJA BOLEH JADI PEMERINTAH, KERAJAAN DAN PEMIMPIN.


(Sila Klik Gambar)

Selepas Amanat Haji Hadi yang mengkafirkan orang Umno, satu lagi ucapan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Hadi Awang yang bersifat hukum dapat dikesan iaitu beliau menegaskan bahawa orang bukan Islam tidak layak menjadi pemimpin atau pemerintah.

Kenyataan ini dengan jelas bermakna sekutunya dalam pakatan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang bukan Islam tidak berhak menjadi pemimpin atau kerajaan jika diberikan mandat.

Ucapan berkenaan yang diperolehi dari rakaman ucapan asalnya berbunyi: “Hak orang Islam dalam Negara Islam bukan sahaja dia boleh jadi rakyat tetapi dia boleh jadi pemerintah, boleh jadi kerajaan, boleh jadi pemimpin tetapi hak bagi bukan Islam dalam Negara Islam boleh diizinkan untuk menjadi rakyat tetapi tidak boleh jadi pemerintah”.

Kita tidak tahu samaada orang-orang bukan Islam menyedari atau tidak penegasan Haji Hadi yang jelas dan nyata meletakkan taraf orang bukan Islam hanya sebagai rakyat sahaja dalam negara ini.

Persoalannya, bila Pas bersama pakatan menujuPutrajaya, bagaimanakah kedudukan orang bukan Islam yang menurutPresiden Pas itu hanya layak menjadi rakayt biasa sahaja bukan pemerintah.

Pemerintah yakni kerajaan sudah pastilah membabitkan barisan kabinet. Apakah hanya orang Islam dalam DAP dan PKR dan komponennya sahaja boleh dipilih menduduki barisan pemerintah/kabinet?

Apa akan jadi kepada Lim Kit Siang,Lim Guan Eng, Karpal Singh, R.Sivarasa dan lain-lain bukan Islam.

Sanggupkah mereka menjadi rakyat biasa sahaja kerana mereka bukan Islam? Persoalannya juga bagaimana dengan pakatan bersama dan Buku Jingga yang telah ditandatangani bersama oleh Haji Hadi (Pas), Anwar Ibrahim (PKR) dan Lim Kit Siang (DAP) bagi menuju Putrajaya?

Apakah orang-orang bukan Islam samaada dalam DAP dan PKR menyedari atau tidak tentang penegasan Haji Hadi itu yang jelas menafikan hak mereka?

Kalau sekiranya Haji Hadi dan Pas tidak menarik balik kenyataannya tentang ketiadaan hak bukan Islam untuk menjadi pemerintah/kerajaan bermakna mereka hanya berpura-pura dalam pakatan pembangkang yang disebut pakatan rakyat itu.

Tetapi jika beliau (Haji Hadi) menarik balik kenyataan yang dibuat bermakna hukum Islam boleh diubah-ubah sesuka hati sedangkan hukum Islam tidak boleh diubah-pinda.

Rakyat Malaysia yang bukan beragama Islam seharusnya perlu dimaklumkan secara jelas dan menyeluruh oleh pihak pihak supaya tidak menimbulkan kekecohan, konflik dan perbalahan jika sekiranya rakyat memberi mandat kepada pakatan mereka ini.

 

Perkhidmatan Jawatankuasa JKKK dilanjutkan sehingga Jun 2013Oleh: Mohammad Ishak 

Semua ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) negeri ini yang khidmat mereka sepatutnya berakhir pada Disember 2012 dilanjutkan sehingga Jun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar berkata, kerajaan negeri bersetuju melanjutkan perkhidmatan anggota organisasi itu secara outomatik.

Katanya, keputusan kerajaan itu membolehkan jentera JKKK menjalankan khidmat dan menyusun semula aktiviti bagi faedah penduduk setempat.

Menurutnya, berikutan keputusan itu semua JKKK boleh mengadakan mesyuarat bulanan seperti biasa tanpa menunggu arahan pihak Pejabat Daerah.

Dr A Rahman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, berkata demikian pada majlis makan malam bedrsama JKKKK Kawasan Kuala Besut, malam semalam.

Hadir sama Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh serta penghulu mukim.

Beliau berharap, ahli jawatankuasa JKKK meningkatkan lagi usaha merancang aktiviti serta membantu penduduk yang memerlukan bantuan kerajaan.

“Sebagai agensi yang berkaitan rapat antara rakyat dan kerajaan jawatankuasa perlu memikirkan aktiviti yang boleh member manfaat kepada komuniti,” katanya.

Beliau berkata,, pihak JKKK juga diminta mengemukakan laporan kepada Pejabat Daerah jika ada kerosakan kemudahan awam di tempat masing-masing untuk diambil tindakan pihak berwajib.

PPNT bantu promosi TMT 2013

Oleh: Suriati Ali

Pelbagai pihak giat menyusun strategi bagi memastikan sasaran peningkatan 20 peratus setahun kadar pelancong ke negeri ini sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 mampu direalisasikan.

 Kesempatan itu turut diambil Persatuan Permotoran Negeri Terengganu (PPNT) dengan diketuai presidennya, Tengku Sri Temenggong Raja, Dato' Seri Tengku Baharuddin menganjurkan Konvoi Muhibah TMT 2013 di puluhan destinasi menarik di Johor.

 Majlis pelepasan konvoi itu disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Dato' Haji Abdul Rahin Mohd Said bersama Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) Mohd Adzlan Dagang di Taman Awam Batu Burok, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Sebaik tiba dilokasi yang disasarkan, termasuk Legoland Malaysia, Restoran Banafe Village, Restoran Selasih Puteri Pan Pacific dan Puteri Harbour Family, Tengku Sri Temenggong Raja akan menampal pelekat logo TMT 2013.

 Langkah itu sebagai tanda simbolik memberitahu orang ramai mengenai keistimewaan TMT 2013 yang menyajikan puluhan acara menarik dan lokasi istimewa yang patut dilawati apabila pengunjung tiba di Terengganu.

 TMT 2013 yang mensasarkan kehadiran empat juta pelancong menyajikan pelbagai program menarik yang bermula dengan karnival 1Malaysia pada Januari, kemudiannya disusuli dengan Le Tour De Langkawi 2013 yang melibatkan seluruh daerah di negeri ini pada Februari hingga Mac.

 Acara lain, International Terengganu Starhill 4X4 Challenge 2013 (pinggiran Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak), Kenyir Lake International Triathlon 2013 di pengkalan Gawi, Tasik Kenyir dan Cabaran Reka Cipta Islam dan Perasmian Kincir Air Taman Tamadun Islam sepanjang Mac.

 Kemudiannya pada April akan berlangsung Bidong Underwater & Land Challenge (Pulau Bidong), Petronas Cub Prix (Kompleks Sukan Gong Badak), Boat On The Road (Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir), Terengganu World Invitational Jetrace Chellenge 2013 (Pantai Batu Buruk) dan Kapas-Marang International Swimathon 2013 (Pantai Kelulut, Marang).

 Bagi melancarkan perjalanan hampir 450 kilometer dari Terengganu ke Johor itu, PPNT turut mendapat bantuan Kelab Radio Amatur Skuad 99, sebagai penyelaras komunikasi dua hala (walkie-talkie) di sepanjang konvoi berlangsung.

 Dato’ Abdul Rahin,berkata langkah PPNT mempromosi TMT 2013 wajar dipuji kerana bukan saja mampu merapatkan hubungan silaturahim antara ahli malah paling istimewa dapat memperkenalkan destinasi dan acara menarik yang disajikan kerajaan negeri.

 “Pihaknya sangat mengalukan-alukannya dan berharap ada pihak lain, termasuk agensi swasta, Pertubuhan Bukan Kerajaan, persatuan dan kelab di pelbagai daerah bersama-sama tampil mempromosi TMT 2013 

Menurutnya, jumlah kedatangan pelancong dan kemeriahan penganjuran pelbagai program tarikan pelawat tidak hanya tertumpu pada TMT 2013 sahaja, sebaliknya akan berterusan pada tahun-tahun seterusnya memandangkan sektor itu menjadi tulang belakang ekonomi negeri.

 “Untuk rekod, sejumlah 3.8 juta pelancong mengunjungi Terengganu pada 2011, manakala 3.9 juta pelancong melawat Terengganu pada tahun lalu,” katanya.

 

Usah terlibat dengan himpunan pembangkang

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Rakyat negeri ini, khususnya mereka yang menyokong parti pembangkang diingatkan supaya tidak melibatkan diri dengan perhimpunan yang bakal dianjurkan parti pembangkang di Kuala Lumpur, esok (Sabtu).

Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, rakyat perlu faham pihak pembangkang mempunyai agenda tertentu untuk mengadakan Himpunan Kebangkitan Rakyat di ibu negara, yang mungkin membawa gejala buruk kepada masyarakat.

“Memang pihak penganjur memberi jaminan tida k ada rusuhan yang akan berlaku, tetapi siapa yang mampu menahan kejadian buruk daripada berlaku jika ramai orang datang ke perhimpunan tersebut,” katanya.

Beliau berkata, bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini orang ramai tidak perlu terpengaruh dengan pihak pembangkang yang memang mempunyai agenda mereka apabila merancang perhimpunan seumpama itu.

“Negara kita mempunyai undang-undang dan saluran yang sah untuk menyalurkan rasa tidak puas hati atau teguran kepada kerajaan.

“Pihak pembangkang juga mempunyai wakil sama ada di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri untuk menyalurkan rasa tidak puas hati mereka terhadap kerajaan.

“Oleh itu, perhimpunan seumpama itu tidak wajar diadakan kerana ia akan menimbulkan banyak keburukan daripada kebaikan,” katanya.

Dato’ Haji Ahmad Razif menasihatkan pihak pembangkang supaya mengadakan program yang lebih baik bagi membantu kerajaan menangani gejala sosial, terutama di kalangan generasi muda.

“Pihak pembangkang juga mempunyai tanggungjawan sosial bagi membantu kerajaan membanteras jenayah dan keruntuhan moral di kalangan anak-anak muda,” katanya.


Buku Kosa Kata Terengganu dilancarkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Buku mengandungi himpunan longhat Terengganu yang dapat membantu mempromosi Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, bakal dilancarkan di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, jam 8 malam, Sabtu ini (12 Januari).

Pelancaran buku Kosa Kata Terengganu yang juga bersempena malam gala Aspirasi Darul Iman Cetusan Seribu Harapan akan disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said.

Penolong Setiausaha Kerajaan Pelancongan Kebudayaan dan Kesenian negeri, Encik Che Wan Mohd Zulkifli Che Wan Jalil, berkata buku berkenaan yang diterbitkan dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka akan menjadi satu lagi produk bagi mempromosikan Terengganu khususnya pada TMT 2013.

Katanya, buku yang pernah diterbitkan sebelum ini ditambahbaik dengan menambah kosa kata sedia ada hasil tulisan Tuan Shariff Tuan Putera untuk menonjolkan keunikan dialek tempatan yang tidak dapat ditemui di tempat lain.

“Pelancaran berkenaan bukan sahaja dihadiri penggiat pelancongan negeri, malah turut disertai rombongan dari Kementerian Pelancongan Narathiwat Thailand yang berkunjung ke negeri ini,” katanya.10 January 2013

Briged Sukarelawan bencana di lancar


YB Nawi bersama pemimpin Pemuda UMNO menunjukkan logo sukarelawan

Oleh: Mohammad Ishak 

Kesukaran mendapatkan khidmat sukarela bagi membantu mereka yang ditimpa bencana mendorong Pemuda UMNO Besut menubuhkan pasukan sukarelawan sendiri bagi menangani kes berkenaan.

Satu majlis pelancaran penubuhan pasukan itu diadakan di Medan Selera Jertih yang dilakukan oleh Ahli dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut, Nawi Mohamad yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Besut.

Hadir sama pada majlis pelancaran itu ialah Ketua Pemuda Umno Terengganu, Saiful Bahari Baharuddin, Ketua Pemuda Umno Besut,Mahadi Musa dan ahli jawatankuasa pemuda bahagian itu.

Cetusan penubuhan itu lahir daripada kesedaran Pemuda Umno yang melihat tidak ada sukarelawan khas yang dapat dikerahkan terutama apabila berlakunya bencana terutama banjir di daerah itu. Pada majlis pelacaran itu,

Seramai 50 sukarelawan lelaki dan perempuan yang berminat dengan kerja-kerja sukarela tanpil mendaftar diri untuk menyertai pasukan terbabit.

Menurut Mahadi, pihaknya akan mengembangkan keahlian pasukan itu kepada pemuda dan puteri Besut dalam usaha mempermudahkan kerja-kerja sukarelawan jika diperlukan pihak berkuasa.

Ketika melancarkan pasukan itu, Nawi mahu pihak swasta dan agensi kerajaan turut menyokong pasukan itu dengan menyalurkan bantuan sesuai untuk tugasan sukarelawan terbabit.

“Penubuhan sukarelawan juga diharap dapat meningkatkan lagi keupayaan menyelamat sedia ada selain yang diseiakan oleh pihak berkuasa,” katanya.

Amaran ribut Sonamu tidak jejas promosi TMT 2013

Oleh: Aida Abd Rahman

Amaran Ribut Sonamu yang dijangka melanda Terengganu sebelum ini tidak menjejaskan usaha promosi dan kempen Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 yang giat diatur kerajaan negeri sejak tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata pihaknya tetap meneruskan segala perancangan yang digariskan bagi menjayakan TMT serta mencapai sasaran empat juta pelancong akan ke negeri itu sepanjang tempoh tahun ini.

“Walaupun dengan hebahan dan berita mengatakan ribut berkenaan akan melanda Terengganu dan menimbulkan ketakutan ramai, kerajaan negeri tetap meneruskan segala perancangan dan apa sahaja acara yang sudah diatur selagi ia tidak menjejaskan persiapan dan perjalanannya.

“Suasana panik (amaran ribut) itu sementara. Kadang-kadang lebih baik kita melihat dari sudut positif,” katanya kepada Teganukita, di pejabat beliau, hari ini.

Datuk Abdul Rahin berkata, tempahan penginapan dan pengangkutan daripada pelancong luar yang mahu keTerengganu sejak beberapa bulan lalu juga tidak terjejas dengan amaran ribut itu.

Katanya, hanya segelintir sahaja pelancong yang membatalkan tempahan yang dibuat dalam tempoh yang singkat dan secara `ad-hoc’ berikutan bimbang terhadap ancaman itu sekiranya mereka berada di negeri ini.

Menurutnya, sebaik sahaja amaran ribut itu dilaporkan tidak akan berlaku, kebanyakan pelancong yang menangguh percutian ke negeri ini mula menukar fikiran untuk meneruskan semula percutian ke sini.


Pas dibidas isu guna nama Allah

Oleh: Suriati Ali 

 Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat membidas tindakan pemimpin Pas yang membuat kenyataan bersama kepimpinan pakatan pembangkang lain bersetuju bahawa nama Allah boleh digunakan oleh penganut bukan Islam di negara ini.

Katanya, pemimpin Pas tidak faham bahawa perlunya realiti masyarakat setempat sebelum membuat sebarang keputusan berkenaan agama Islam, khususnya dalam isu pengunaan kalimah Allah.

 “Kita tidak boleh sewenang-wenangnya membuat keputusan tanpa melihat realiti sebenar masyarakat negara ini dan tidak wajar menyamakan Malaysia dengan negara luar seperti Indonesia dan negara-negara Arab.

“Penggunaan nama Allah oleh penganut agama lain jelas menimbulkan kekeliruan di kalangan masyarakat negara ini, selain bertentangan dengan Perlembangaan negara,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyampaian Bantuan Pakaian Sekolah di Dewan Orang Ramai, Kampung Maras, Kuala Terengganu, hari ini.

 Katanya, pemimpin Pas, terutama Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang berani mengeluarkan kenyataan berkaitan itu kerana mempunyai pelbagai agenda tersendiri, termasuk meraih sokongan pimpinan pembangkang bukan Islam.

“Mereka tidak sedar, apa yang diputarbelitkan itu memberi kesan buruk kepada masyarakat seagama selain menimbulkan isu perkauman.

“Dalam realiti masyarakat di Malaysia hari ini, nama Allah hanya boleh digunakan untuk agama Islam saja. Kita belum pernah dengar mana-mana penganut agama lain yang memanggil tuhan mereka dengan nama Allah.

“Sekiranya terdengar, masyarakat bukan Islam menyebut nama Allah dalam perbualan, perkara itu mungkin menjadi tabiat atau kebiasaan kerana gemar bergaul dengan masyarakat Islam,” katanya.

 

Prof Dr. Yahaya yakin mampu terajui UniSZA

Oleh: Noraini Jusoh

Prof Dr. Yahaya Ibrahim yang dilantik menjadi Naib Canselor Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berkuatkuasa 1 Januari lalu yakin mampu menerajui institusi terbabit dengan lebih dinamik.

Beliau yang merupakan mantan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Malaysa Terengganu (UMT) percaya, berbekalkan pengalaman berkhidmat di UMT beliau dapat membawa suatu perubahan baharu kepada UniSZA.

"UniSZA telah lama bertapak dan usaha melakukan tranformasi bukan perkara yang mudah tanpa kerjasama semua pihak.

"Buat permulaan, saya akan berbincang dengan mereka yang terlibat bagi mencari alternatif bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi serta mengenalpasti peluang yang boleh diterokai bagi memperkukuh imej universiti ini,” ujarnya.


Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas selesai majlis makan malam sempena menghargai jasa beliau kepada warga UMT yang dianjurkan universiti terbabit, di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, malam tadi.

Katanya, apa yang berjaya beliau laksanakan di UMT akan dibawa ke UniSZA bagi menjayakan misi menjadikan UniSZA sebagai insitusi pendidikan terulung di negara ini.

"Pihak UMT juga telah membuka ruang untuk kita wujudkan kerjasama dan pihak kami akan gunakan ruang dan peluang yang diberi secara optimum,” katanya.

Justeru, beliau mengharapkan hubungan dua hala itu terus berkekalan dan warga UniSZA dapat memberikan kerjasama kepadanya dalam memastikan hala tuju universiti itu bergerak lancar dan seiring dengan matlamat kerajaan dalam memperkasa pendidikan negara.

 

Bantuan pakaian sekolah mampu ringan beban penerima

Oleh: Suriati Ali

 “Wang bantuan pakaian sekolah yang diterima ini cukup besar bagi saya dan suami kerana mampu meringankan beban, selain dapat menunaikan hajat anak kami.

 “Anak sulung dan kedua sudah lama berhajat untuk mengenakan pakaian baru bagi sesi persekolahan 2013, tetapi saya terpaksa tagguhkan dahulu untuk membelinya kerana kekurangan wang,” kata Mazlina Sapihi dari Kampung Bukit Chempaka, Batu Rakit, Kuala Terengganu.

 Dia berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Majlis Penyampaian Bantuan Pakaian Sekolah di Dewan Orang Ramai, Kampung Maras, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit.

Seramai 2,773 penerima membabitkan perutukan RM2,773 hadir menerima bantuan pakaian sekolah untuk anak masing-masing.

 Setiap keluarga hanya layak menerima RM100 atau RM200 saja iaitu masing-masing RM100 bagi pelajar sekolah menengah dan RM100 sekolah rendah.

 Puan Mazlina turut memberitahu, wang yang ada terpaksa digunakan untuk daktar anak ketiga masuk tadika dan beli pelbagai kelengkapan lain termasuk baju, beg sekolah.

 “Tiba cuti minggu nanti, saya akan tunaikan hajat anak kami itu untuk beli pakaian seragam, kasut dan beg sekolah baru walaupun rakan sebaya sudah lama memilkinya,” katanya.

 

Terima pandangan tambah baik perkhidmatan awam : SUK

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersikap terbuka dan sentiasa mengalu-alukan pandangan dan cadangan pelbagai pihak bagi menambah baik sistem perkhidmatan awam negeri, kata Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

 “Kerajaan negeri sentiasa mengalu-alukan pandangan dan cadangan semua pihak bagi tujuan menambah baik sistem perkhidmatan dan juga pentadbiran negeri.

“Penambahbaikan itu juga seiring dengan perubahan sikap semua penjawat awam negeri ini supaya akhirnya dapat memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan berkata, semua penjawat awam juga harus menanam tekad baru di tahun 2013 yang baru bermula ini untuk membuang sikap yang boleh menjejaskan integriti, nilai dan etika kerja masing-masing.

Katanya, dalam usaha menambahbaik prestasi dan kecemerlangan bidang tugas, semua itu perlu didasari dengan aspek kemanusian yang mampu melengkapi kehidupan dan juga persekitaran walau di mana sahaja menjalankan tugas.

Beliau berkata, bagi mencapai tahap perkhidmatan awam yang bertaraf dunia, semua penjawat awam juga harus menyerapkan diri dengan ciri dinamik dan progresif serta tidak berada di takuk lama.

UMT dirombak bagi kecemerlangan pendidikan

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) melakukan rombakan secara menyeluruh bagi membolehkan institusi pendidikan itu terus cemerlang dan kekal unggul dalam sistem pendidikan negara.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo, berkata pihaknya kini dalam proses menstruktur semula pengurusan dan pentadbiran UMT serta melakukan transformasi terhadap program-program yang ditawarkan di universiti tersebut.

"Buat masa sekarang, pihak pendaftar dan bendahari sedang sibuk menyusun semula pusat-pusat yang dapat menyokong aspek akademik, penyelidikan, infrastruktur dan tenaga pengajar supaya tenaga kerja di peringkat sokongan dapat memberikan sokongan kepada pengajaran dan pembelajaran dengan lebih efektif.

"Rombakan di peringkat pentadbiran dibuat bertujuan untuk memperkukuhkan sistem sokongan yang menjadi nadi kepada kelancaran pengurusan sesebuah institusi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas majlis penghargaan kepada mantan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Prof Dr Yahaya Ibrahim, di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, malam tadi.

Dato’ Dr Ibrahim berkata, pihaknya juga melakukan transformasi terhadap bidang akademik bagi meneliti semula keberkesanan program akademik yang ditawarkan di UMT.

"Program di peringkat diploma mahupun ijazah akan dikaji semula dan sekiranya bagus akan terus diperkukuh dan program yang tidak relevan akan dimansuh dan diperkenalkan program baru,” katanya.

Tambah beliau, UM T juga bakal memperkenalkan program di peringkat antarabangsa yang akan melibatkan tenaga pengajar dari luar negara bagi membawa institusi tersebut ke peringkat lebih tinggi.

 

Bantuan persekolahan RM100 akan dibayar minggu depan

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Bantuan persekolahan RM100 bagi setiap pelajar sekolah menengah dan rendah di seluruh negara akan dibayar pada 15 Januari ini (minggu depan) bagi membantu keluarga berpendapatan rendah dan sederhana menguruskan persekolahan anak masing-masing.

Ini merupakan kali kedua Kerajaan Pusat menyediakan peruntukan khas kewangan bagi membantu rakyat, tanpa mengira ideologi dan fahaman politik, demi bagi membantu anak-anak di bangku sekolah.

Bagi tujuan tersebut Kerajaan Pusat akan membelanjakan RM540 juta bagi membiayai bantuan kepada 5.4 juta pelajar seluruh negara.

Tahun lalu, boleh dikatakan hampir kesemua pelajar yang layak mengambil bantuan tersebut di sekolah masing-masing, termasuk pelajar yang ibu bapa mereka memaki hamun dan mencaci pemimpin Kerajaan Pusat.

Malah, ibu bapa yang menjadi penyokong kuat pembangkang juga tidak segan silu untuk berjumpa dengan guru kelas anak masing-masing bagi mengambil bantuan tersebut.

Pemimpin Kerajaan Pusat, khususnya Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak berfikir siang dan malam untuk merangka program-program yang boleh memberi kesejahteraan kepada rakyat, khususnya bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Banyak sudah program yang diperkenalkan beliau sejak menerajui pentadbiran negara, teramsuk bantuan persekolahan sebanyak RM100 bagi setiap pelajar.

Sepatutnya rakyat negara ini berterima kasih kepada pemimpin Barisan Nasional (BN) khususnya Perdana Menteri yang sentiasa prihatian terhadap nasib mereka, bukannya ‘mengigit tangan yang memberi’.

Islam sendiri menyarankan umatnya supaya bersyukur dengan nikmat dan rahman yang diberi oleh Allah kepada mereka dan berterima kasih kepada mereka yang memberi bantuan.


Primula sedia 30 menu istimewa sempena TMT

Menu istimewa tempatan yang disediakan pihak Primula Beach Resort Kuala Terengganu sempena Tahun Melawat Terengganu 2013.
Oleh; Esah Abdullah

 Primula Beach Hotel (PBH) Kuala Terengganu akan menyediakan lebih 30 menu istemewa tempatan sempena kempen Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT2013).

Pengurus Jualan dan Pemasaran PBH, Puan Tina Surinda Karim berkata, menu istimewa tersebut akan disajikan pada setiap hari Sabtu bagi sajian minum petang dengan menawarkan harga istimewa.

“Kita memperkenalkan menu istimewa Terengganu untuk dicuba para pelancong terutama yang menginap di sini dan mereka juga tidak perlu bersusah payah untuk mencari sajian ini di tempat lain,” katanya.

Menurutnya, menu yang disediakan termasuklah laksa, laksam, rojak betik, rojak katih, bekang telur, apam, ikan celup tepung, lompat tikam dan ketupat sotong.


 “Tidak ketinggalan menu wajib, nasi dagang dan keropok lekor serta pelbagai lagi hidangan masyarakat tempatan yang jarang ada dipasaran terbuka,” katanya.

Katanya, selain menikmati hidangan istimewa, pengunjung juga akan dihiburkan dengan persembahan kebudayaan tradisional negeri ini.

 

09 January 2013

Perpustakaan digital mudahkan pelajar UMT

Oleh: Noraini Jusoh

Pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bakal menikmati kemudahan perpustakaan digital yang mungkin boleh digunakan dalam tempoh dua atau tiga tahun lagi.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo, berkata transformasi yang dibuat itu adalah untuk mewujudkan sistem ‘e-learning’ dengan lebih berkesan sekaligus memudahkan pelajar untuk membuat rujukan dan menyiapkan tugasan.

"Sekarang pelajar perlu ke perpustakaan untuk meminjam buku tetapi apabila siap kelak, mereka boleh gunakan kecanggihan teknologi dengan membuat urusan pinjaman buku secara dalam talian sahaja.

"Kerja-kerja pemindahan data manual kepada sistem digital sudah bermula dan semua pensyarah juga sedang menyiapkan modul pembelajaran untuk tujuan itu,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas selesai majlis penyampaian sumbangan wang zakat Bank Rakyat kepada anak-anak yatim sekitar UMT, di Masjid Kampung Mengabang Telipot, Kuala Terengganu, semalam.

Katanya, bagi melancarkan operasi pelaksanaannya, kemungkinan UMT akan bekerjasama dengan syarikat-syarikat swasta yang berminat untuk merealisasikan penubuhan perpustakaan digital tersebut.

 

DPPCT sertai kempen TMT

Oleh; Esah Abdullah

Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Terengganu (DPPCT) akan memperkenalkan tempat menarik, makanan tradisional dan budaya peranakan cina kepada pelancong bersempena Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT2013).

Pengerusi DPPCT, Dato’ Low Kian Chuan berkata, antara tempat yang akan ditonjolkan adalah kawasan Kampung Tiruk iaitu perkampungan yang didiami masyarakat cina sejak sekian lama dan Kampung Cina yang terletak dalam kawasan bandaraya Kuala Terengganu

Katanya, jika di bandingkan dengan negeri-negeri lain, Terengganu terlebih dahulu didatangi orang cina dan mempunyai pelbagai makanan yang istimewa tetapi kurang menonjol.

“Selain Kampung Cina, Kampung Tiruk turut didiami orang cina tetapi mengamalkan cara hidup seperti orang Melayu sehingga ada kalangan mereka yang boleh membaca dan menulis dalam tulisan jawi.

“Pelbagai makanan tradisional dan berbudaya peranakan cina seperti keropok ikan parang, roti paung dan pulut lepa juga perlu diperkenalkan kepada pelancong tempatan dan luar negara bersempena dengan TMT2013,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media bersempena dengan Majlis Makan Malam DPPCT ‘Tourism Resource Development Fund’ yang diadakan di Bilik Mesyuarat DPPCT, Kuala terengganu baru-baru ini.

Menurutnya, DPPCT merancang mengadakan majlis makan malam di Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa pada 2 Februari ini yang akan dirasmikan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said. Beliau juga menyarankan agar kerajaan negeri dapat menyediakan perkhidmatan penerbangan terus dari Singapura ke Terengganu bagi menggalakkan pelancong datang ke sini.

Katanya,sekarang pelancong dari negara tersebut perlu mendarat di Kuala Lumpur terlebih dahulu sebelum datang ke Terengganu.

 

Lima daripada 127 Taska seluruh negeri belum daftar

Oleh; Esah Abdullah

 Lima buah taska daripada 127 taska beroperasi di seluruh Terengganu masih belum berdaftar manakala lima lagi masih dalam proses mendapat kelulusan.

Penyelaras Taska Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM), Encik Mohamed Abdan Ishak berkata, dijangkakan semua Taska terbabit akan berdaftar tahun ini kerana prosesnya kini menjadi semakin mudah.

Katanya, syarat pendaftaran kini tidak perlu lagi mendapat sokongan atau kelulusan daripada agensi teknikal seperti Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Jabatan Kesihatan namun jika ada adalah lebih baik.

Beliau berkata demikian dalam satu perjumpaan bersama pengusaha-pengusaha Taska di Dewan Seminar Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) baru-baru ini.

Menurutnya, syarat-syarat asas yang lain masih perlu dipatuhi oleh para pengusaha, seperti nisbah pengasuh dengan kanak-kanak mencukupi, iaitu di bawah umur tiga tahun 1:5, tiga hinga empat tahun 1:10 dan kanak-kanak Orang Kurang Upaya (OKU) 1:4.

“Syarat lain pengasuh mesti warganegara Malaysia dan berumur 18 tahun ke atas, telah hadir dan lulus Kursus Asas Asuhan Kanak-Kanak (KAAK), memantuhi nisbah kanak-kanak dengan ruang lantai iaitu 3.5 meter persegi bagi seorang kanak-kanak,” katanya.

Katanya, pihak pengusaha Taska juga perlu menyedia dan mempamerkan jadual menu makanan yang seimbang dan jadual aktiviti harian mengikut peringkat umur kanak-kanak.

Selain mempunyai kemudahan peralatan dan perabot sesuai, selamat dan mencukupi bagi keperluan kanak-kanak, menyedia dan menyelenggara rekod-rekod di Taska.

“Kebersihan dan keselamatan dalam dan di luar premis Taska, bayaran pendaftaran dikenakan sebanyak RM50 dan apa-apa syarat lain yang difikirkan patut dan sesuai,” katanya.

 

UMNO tonggak perjuangan bangsa Melayu

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Ketua Penyelia APMT DUN Kuala Berang, Tuan Razilah Said Mohd menegaskan untuk mencintai parti, orang Umno perlu kenal sejarah parti, sama ada yang tersurat, mahupun yang tersirat, bagi menjiwai prinsip serta falsafah perjuangannya.

Beliau berkata, telah termaktub dalam sejarah Umno bertanggungjawab menguburkan Malayan Union dan menggantikannya dengan sistem Persekutuan Tanah Melayu serta menyelamatkan kedudukan Raja-Raja Melayu, bangsa Melayu dan kesucian agama Islam.

Katanya, orang Melayu bernasib baik kerana wujudnya Umno yang membela mereka selama 66 tahun dan perjuangan parti itu membolehkan rakyat negara ini hidup dalam keadaan aman, damai dan selesa tanpa rasa takut.

"Kita juga bernasib baik kerana adanya Umno yang boleh berfikir memperjuangkan nasib orang-orang Melayu untuk meneruskan kehidupan mendatang dengan selamat bersama anak-anak cucu.

"Oleh itu, kita perlu bangkit menentang 'makhluk tidak boleh berfikir'(parti pembangkang ) demi bagi menyelamatkan orang Melayu dan negara kita dari dijajah kembali,” katanya.

Beliau melontarkan persoalan bagaimana nasib yang akan melanda jika kita dijajah semula, jika Umno sudah hilang kuasa.

“Siapa yang akan membela syiar Islam? Siapa yang mampu membela hak umat dan agenda orang Melayu? Siapa pula yang dapat terus memuliakan Raja-Raja kita? Tepuklah dada, tanyalah jawapan,” katanya ketika di temui Teganukita selepas Majlis Penyerahan Penceramah Gerak Tumpu di Rest House Kuala Berang, hari ini.


Umat Islam dijemput hadir program Multaqa Sehari Bersama Ilmuan Islam

Oleh: Suriati Ali

 Kerajaan negeri akan menganjurkan program `Multaqa Sehari Bersama Ilmuan Islam Dalam Pemantapan Solat’ di Masjid Al-Muktakafi Billah Shah, Kuala Terengganu, pada 19 Januari ini.

 Program yang diadakan dengan kerjasama lembaga pengurusan masjid itu, akan dirasmikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

 Penolong Setiausaha Kerajaan (Agama dan Penerangan, Encik Abu Bakar Jusoh, berkata pihaknya mengalu-alukan umat Islam di Terengganu terutama yang tinggal berdekatan dengan masjid supaya hadir pada majlis ilmu itu.

Katanya, tidak lupa juga kepada mana-mana jabatan kerajaan disaran mewakilkan sekurang-kurangnya 20 kakitangan.

 “Pelbagai pengisian program diatur, temasuk kuliah perdana dan halaqah dengan pelbagai tajuk iaitu `Kaifiat Solat Rasulullah’; `Permasalahan Masbuk dan Muafiq’ dan Perspektif Sains dan Kesihatan.

 “Penceramah tersohor dan berpengalaman daripada pelbagai jabatan dijemput khas untuk menjayakan program sehari itu,”katanya.

Antaranya, Dr Abdul Rasit Abdul Rahman , Pensyarah dari Jabatan Syariah, Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra; Dr Kamarudin Awang Mat (Pensyarah Jabatan Syariah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Dr Danial Zainal Abidin (Pengamal Perubatan Islam dan juga penulis buku berkaian al-Quran dan sains).

  

106 anak yatim terima zakat RM10,600

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 106 anak yatim yang tinggal di kawasan sekitar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menerima sumbangan wang zakat sebanyak RM100 seorang bagi meringankan beban memasuki sesi baru persekolahan.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, UMT mengambil tanggungjawab sosial menyampaikan sumbangan wang zakat berjumlah RM10,600 yang diterima daripada Bank Rakyat Cawangan Gong Badak untuk diagihkan kepada anak yatim.

"Atas dasar keprihatinan dan memenuhi tanggungjawab sosial universiti (USR), pihak kami telah memilih anak-anak yatim dari keluarga yang kurang berkemampuan untuk diagihkan wang zakat berkenaan.

"Mereka terdiri daripada pelajar sekolah rendah dan menengah berhampiran universiti ini yang berumur dalam lingkungan tujuh hingga 15 tahun,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Majlis Penyampaian Sumbangan Wang Zakat Bank Rakyat kepada anak-anak yatim sekitar UMT, di Masjid Kampung Mengabang Telipot, Kuala Terengganu, semalam.

Katanya, dengan pemberian sedikit sumbangan tersebut diharap dapat menampung kos perbelanjaan buku serta kelengkapan sekolah anak-anak yatim terutamanya di awal musim persekolahan ini.

Tambah beliau, uniknya program yang diadakan dengan kerjasama Bank Rakyat itu adalah kerana ia diadakan di masjid dan melibatkan komuniti terdekat dengan universiti.

"Pemberian sumbangan wang zakat kepada anak-anak yatim yang memerlukan itu merupakan inisiatif memperluaskan tanggungjawab sosial kedua-dua pihak dan kerjasama yang terjalin mampu mewujudkan situasi memang-menang kepada pihak UMT dan Bank Rakyat,” ujarnya.

 

Terowong Jalan Kemajuan sudah dibuka

Oleh: Suriati Ali

Penduduk setempat terutama pelajar sekolah berdekatan mengakui lega kerana terowong di Jalan Kemajuan, Kuala Terengganu yang dibina awal Mac tahun lalu sudah dapat digunakan.

Kemudahan bernilai RM2.6 juta itu merupakan jalan pintas untuk ke pelbagai destinasi, termasuk ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Cina Chung Hwa Wei Sin, Sekolah Kebangsaan Gong Kapas, Jalan Bukit Kecil dan Pulau Kampung.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pulau Kambing, Encik Elias Jantan,berkata keputusan Jabatan Kerja Raya (JKR) membenarkan orang ramai menggunakan terowong itu sangat dihargai walaupun belum siap sepenuhnya.


Katanya, pegawai atasan JKR dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bandar, Dato' Toh Chin Yaw sudah memantau keadaan terowong itu dan membenarkan orang ramai melaluinya bermula 1 Januari lalu.

“Kebenaran itu dianggap berita paling mengembirakan terutama bagi pelajar yang baru memulakan sesi persekolahan 2013 .

 “Kami tidak perlu lagi bimbang mengenai keselamatan anak-anak dan penduduk kampung yang ingin melintasi jalan itu di mana sebelum ini sentiasa bedepan dengan risiko kemalangan,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

 Ketua Penolong Pengarah (Jalan) Jabatan Kerja Raya Terengganu, Encik Ibrahim Awang, berkata pembinaan terowong berjalan kaki bernilai RM2.6 juta itu sebenarnya sudah lama dirancang untuk kemudahan pelajar dan penduduk setempat.

 Katanya, terowong 98 peratus siap itu, dibuka kepada kepada orang ramai pada 1 Januari lalu,. “Hanya kerja asas saja belum dapat disiapkan, termasuk memasang lampu jalan, landskap dan meratakan laluan kaki lima” katanya.

 Pelajar Tingkatan Empat SMK (Cina) Chung Hwa Wei Sin, Muhammad Lylia Zokarnain Rohaimi, berkata dia dan rakan lain mengucapkan jutaan terima kasih kepada kerajaan kerana sudi membina terowong itu.

 “Apabila ianya siap kelak, tiada lagi risiko berlaku kemalangan dan didenda guru akibat lewat datang sekolah,” katanya.

 

Nilai dan etika kerja jadi keutamaan pada 2013

Oleh: Aida Abd Rahman

Nilai dan etika kerja menjadi dua asas penting yang diberi tumpuan di kalangan penjawat awam di Wisma Darul Iman (WDI) amnya dan pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri khasnya bermula 2013 ini.Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata kedua-dua elemen itu amat penting dalam memastikan kelangsungan kepada kejayaan dan kecemerlangan setiap anggota, ahli dan juga sebuah organisasi seperti pentadbiran SUK sendiri.

“Kita harus menerapkan nilai dan etika kerja sebagai asas penting dalam melaksanakan tugas sebagai penjawat awam pada hari ini.

“Berdasarkan pengalaman saya, sektor perkhidmatan awam pada zaman 70-an dan 80-an lebih di pandang tinggi dan dihormati kerana etika kerja penjawat awam yang lebih kukuh dan mantap dari aspek integritinya,” katanya ketika berucap di Majlis Perhimpunan dan Anugerah Cemerlang Bulanan Peringkat WDI, di Dewan Besar WDI, pagi ini.

Turut hadir, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim; Pengarah Tanah dan Galian negeri, Dato’ Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Pegawai Kemajuan Negeri Pejabat Pembangunan Persekutuan Terengganu (ICU), Haji Ahmad Shahrom Yasin.

Dalam pada itu, Dato’ Haji Mazlan menolak tanggapan bahawa sektor perkhidmatan awam hari ini tidak cemerlang, bagaimanapun sikap segelintir penjawat awam yang tidak memiliki nilai dan etika kerja yang baik serta kurang berintegriti telah mengakis serta mencemarkan imej sektor itu di mata umum.

Katanya, ramai di kalangan penjawat awam yang menyalahgunakan hak dan tanggungjawab masing-masing termasuk ponteng kerja, memanjangkan waktu rehat, menyalahguna cuti kecemasan mahu pun cuti sakit.

“Ada di kalangan kita, ada cuti sakit (MC) tetapi keluar meronda-ronda ke tempat lain. Malah ada juga yang menggunakan waktu bekerja untuk melayari internet yang bukan untuk tujuan bekerja.

“Kecanggihan teknologi masa kini dengan pelbagai media sosial seperti facebook, Youtube, twitter dan Myspace juga menyebabkan ada di kalangan penjawat awam gagal memberi tumpuan terhadap kerja hakiki, selain ada yang menjadi ketagih dengannya (media sosial) sehingga menjejaskan prestasi kerja,” katanya.

Menurutnya, kerajaan negeri mengambil pelbagai langkah bagi menangani masalah melibatkan nilai dan etika kerja di kalangan kakitangan awam termasuk menerusi kempen, slogan dan pelbagai program yang bertujuan menambah baik sistem pentadbiran negeri secara keseluruhannya.

Beliau berkata, antara program yang dilaksanakan seperti istem Integriti Korporat, Konsep 5S, Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif dan Modul Khas Pengurusan Integriti.Anugerah cemerlang penjawat awam cetus motivasi

Oleh: Aida Abd Rahman

Inisiatif kerajaan negeri menganjurkan anugerah pekerja cemerlang mampu menyuntik semangat penjawat awam untuk terus meningkatkan kualiti, menjaga nilai serta etika kerja bagi memantapkan kerjaya, organisasi serta jabatan di sektor awam.

Terbaru, seramai 15 penjawat awam menerima Anugerah Pekerja Cemerlang Bulanan Wisma Darul Iman (WDI) bagi Oktober hingga Disember yang disampaikan di Majlis Perhimpunan dan Anugerah Pekerja Cemerlang Bulanan Peringkat WDI, di Dewan Besar WDI, pagi ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim; Pengarah Tanah dan Galian negeri, Dato’ Haji Tuan Mamat Tuan Ngah dan Pegawai Kemajuan Negeri Pejabat Pembangunan Persekutuan Terengganu (ICU), Haji Ahmad Shahrom Yasin.

Bagi seorang penerima anugerah, Puan Noraini Che Abas, pembantu tadbir dari Unit Komunikasi Negeri, anugerah itu seumpama hadiah daripada kerajaan yang mencetus motivasi dan keazaman kepadanya dan rakan  penjawat awam yang lain supaya sentiasa mematuhi arahan majikan demi kebaikan organisasi..

“Terima kasih kerajaan negeri dan juga majikan saya Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong yang memilih saya pada kali ini. Penghargaan ini harus dibayar balik dengan melakukan kerja sebaik mungkin sebagaimana digariskan ketua dan majikan saya,” katanya.

Encik Mohamad Shaharizan Chik dari Pejabat Unit Pengurusan Maklumat Negeri, pula menganggap anugerah pekerja cemerlang bagi bulan Disember yang diperolehinya sebagai suntikan moral kepadanya supaya terus menambah baik mutu dan prestasi kerja.

“Sebagaimana rakan yang lain, saya juga merasakan anugerah ini sebagai platform terbaik untuk kita mengukur sejauh mana prestasi kerja kita dan terus melaksanakan tugas dengan penuh integriti.

 “Bagaimanapun, apa yang sudah baik haruslah perlu ditambah baik dan diperbaiki supaya imej jabatan kita dipandang tinggi semua pihak. Pada masa yang sama, saranan ketua pentadbiran negeri, Dato’ SUK juga seharusnya menjadi pedoman utama dan dipraktikkan bagi mencapai kecemerlangan,” katanya.


Buang masa sokong Pas - bekas pemimpin Pas

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Bekas pemimpin Pas menganggap perjuangan beliau kira-kira 40 tahun dalam parti itu sia-sia dan membazir masa sahaja.

Bekas Ahli Jawatankuasa Pas Kawasan Besut, Jusoh Idris, berkata beliau tidak melihat sebarang faedah diperolehi hasil perjuangannya dalam parti tersebut yang nyata tidak ada pendirian.

“Sia-sia saja berjuang dalam Pas kerana tidak ada apa-apa yang dapat dilakukan bagi kepentingan umat Islam. Tambahan pula kini perjuangan Pas makin bercelaru apabila mereka bergabung dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR),” katanya kepada Teganukita.

Katanya, dulu Pas memperjuangkan Islam dengan moto “Membangun Bersama Islam” dan itulah yang dicanang pemimpin Pas kepada ahli dan penyokong parti tersebut.

“Kini timbul pula negara berkebajikan, apa benda ni. Apa sebenarnya yang diperjuangkan oleh Pas,” ujar beliau.

Justeru itu, katanya, beliau tidak kesal meninggalkan parti itu dan kini menyokong perjuangan Umno.

“Saya yakin lebih ramai ahli Pas di Besut akan keluar Pas dan masuk Umno sebelum pilihan raya ini kerana mereka sudah bosan dengan perjuangan Pas,” katanya.

Beliau turut melahirkan rasa kesal kerana Amanat Haji Hadi yang dikeluarkan parti itu banyak merosakkan perpaduan di kalangan umat Islam.

“Saya minta pemimpin Pas tarik balik Amanat Haji Hadi demi perpaduan umat Islam dan Melayu dan demi menegakkan kesucian agama Islam,” ujar beliau.08 January 2013

Perbincangan bab agama dalam facebook harus ada batasan, rujuk pakar agama

Oleh: Aida Abd Rahman

Trend memberi komen dan pandangan mengenai agama menerusi laman facebook di kalangan pengguna media sosial yang bukan pakar mengenai bidang itu boleh menimbulkan kekeliruan dan perpecahan di kalangan sesama umat Islam.

Ketua Penolong Pengarah Yayasan Terengganu, Ustaz Ahmad Kamal Abdullah, berkata dasar langit terbuka kini memberi banyak ruang dan peluang kepada semua tanpa mengira latar belakang untuk melayari internet, malah mempunyai akaun facebook dan twitter masing-masing bagi menghebahkan setiap perkara termasuk membicarakan mengenai bab agama.

“Sememangnya kita menggalakkan semua individu celik IT dan sentiasa berdiskusi untuk mencari jalan penyelesaian kepada sesuatu permasalahan termasuk perihal agama.

“Namun, perlu diingat perkara ini (agama) perlu ada batasan, harus dirujuk dan hanya boleh diperdebatkan oleh mereka yang pakar kerana dibimbangi apabila kenyataan terpesong, diputarbelit oleh pihak yang mengambil kesempatan, situasi itu boleh mencetus kepada perpecahan dan huru-hara di kalangan umat Islam,” katanya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kecenderungan masyarakat hari ini yang gemar membincangkan isu agama, malah ada pula yang bersikap di luar batasan dengan membuat kenyataan di laman sosial seperti facebook yang menghina Islam.

Terbaru, sebuah akhbar melaporkan Persatuan Pemuda Puteri Malaya Bersatu (Perimau) membuat laporan polis berhubung kenyataan seorang wanita yang menggunakan akaun `Adlin Abdul Jalil’ di facebook yang berunsur hasutan serta menghina kesucian agama Islam.

 Ustaz Ahmad Kamal berkata, contoh paling mudah, sekiranya seseorang individu mengalami penyakit dan memerlukan keputusan segera apakah kakinya harus dipotong bagi memastikan penyakit yang dihidapinya tidak melarat, keputusan itu harus dirujuk kepada pakar perubatan.

Menurutnya, adalah tidak wajar sekiranya mendapat pandangan dan membuat keputusan mahupun ketetapan mengenai sesuatu perkara daripada orang yang tidak profesional dan arif di bidang berkenaan kerana kemungkinan besar akan menimbulkan kemudaratan dan risiko akibat tindakan itu nanti.

Katanya, pandangan mengenai hukum agama hanya boleh dikeluarkan oleh para alim ulama dan tidak boleh diperdebatkan secara terbuka serta sembarangan dalam facebook mahu pun twitter yang bertujuan supaya mendapat respon (komen) oleh pelbagai golongan termasuk bukan Islam.

“Kalau kita bukan pakar, tidak arif dan tiada ilmu mengenai hukum Islam, kita tidak boleh beri ulasan mengikut persepsi dan pandangan peribadi kita semata-mata.

“Kejahilan dan kekurangan ilmu agama di kalangan umat Islam itu sendiri boleh memerangkap dan menjadi racun yang meruntuhkan institusi agama.Oleh yang demikian, kita harus sentiasa merujuk kepada ulama dan ilmuwan sekiranya mahu merungkai setiap permasalahan agama,” katanya.

Menurutnya, umat Islam juga harus sentiasa berwaspada dan tidak terpedaya dengan kenyataan oleh segelintir golongan yang mungkin menyamar di sebalik nama seorang Islam dan mempunyai agenda tersendiri mahu meracuni pemikiran umat dengan hasrat supaya kekuatan umat kian lumpuh.


Peruntukan RM640,000 beli mesin jahit di 32 Dun

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) akan membuat penambahbaikan Kelas Jahitan Komuniti  di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) dengan menukar mesin-mesin jahitan lama kepada berkelajuan tinggi tahun ini.

Pengarahnya, Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa berkata, terdapat 32 Kelas Jahitan Komuniti dan tujuh Kelas Akademi Jahitan di wujudkan setiap parlimen sejak 1994 serta masihmendapat sambutan sehingga kini.

“Paling lewat pada  Mac depan, kita akan menyediakan 10 buah mesin jahit ‘high speed’ di 32 Dun dengan peruntukan berjumlah RM640,000 atau RM20 ribu untuk setiap Dun,” katanya di Majlis Graduasi Pelatih Jahitan dan Penutup Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak di Dewan Utama, YPKT baru-baru ini..

Katanya, sehingga kini seramai 3,086 orang belia dan beliawanis lepasan sekolah yang tidak berpeluang melanjutkan pelajaran ke institusi-institusi pengajian tinggi telah mengikuti kelas jahitan YPKT.

 Tambahnya, setiap tahun kerajaan memperuntukkan RM500,000 bagi kelas jahitan komuniti dan juga akademi untuk golongan belia dan juga beliawanis di negeri ini menambah kemahiran.

 Menurutnya, kelas jahitan komuniti dijalankan selama empat bulan untuk setiap sesi yang diadakan tiga kali setahun, manakala kelas Akademi Jahitan pula dijalankan selama enam bulan di tujuh parlimen.

 “Kita mengalakkan belia dan beliawanis yang tidak berpeluang menonjol dalam bidang akademik fokus dalam bidang kemahiran seperti jahitan dan percaya bidang ini mampu menjana pendapatan lumayan jika mereka bersungguh-sungguh dan juga menjaga kualiti dan perkhidmatan kepada pelanggan,” katanya.

Sehubungan itu seramai 160 pelatih Akademi Jahitan YPKT yang telah tamat menjalani kursus jahitan menerima sijil masing-masing .

 

Amanat Haji Hadi ibarat bangkai gajah

Oleh: Suriati Ali 

 Pegawai Khas Agama kepada Menteri Besar, Ustaz Kamaruddin Omar menyifatkan `Amanat Haji Hadi’ yang memecah-belahkan masyarakat Islam di negara ini sebagai bangkai gajah yang tidak dapat disembunyikan.

 Amanat itu merujuk kepada sedutan ceramah umum yang disampaikan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang di Kampung Banggol Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981.

 Sedutan ucapan tersebut pernah dicetak dalam bentuk poster dan dan ditampal pada dinding markas Pas sekitar tahun sama.


Ustaz Kamarudin berkata, beliau hairan mengapa isu yang ditimbulkan dan diakui kebenarannya oleh penyokong tegar parti itu sendiri hendak diputarbelitkan dengan menyatakan isu lapuk, diubah suai dan gimik politik.

 “Sebaliknya perkara itu benar-benar berlaku, termasuk menjadi punca pecah belah umat Islam dan penyebab berlakunya solat dua imam di beberapa lokasi khususnya di Terengganu. “Jika pemimpin Pas hendak menafikan, mengapa pula ia dicetak, dibukukan dan diedar di serata tempat oleh Sekretariat Pemuda Pas Pusat,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

 Katanya, dia sedih kerana perkara tersebut masih menjadi ikutan di kalangan pengikutnya dan boleh menimbulkan kebencian terhadap orang Umno. Kenyataan dalam amanat itu menyebut, `kita menentang Umno, bukan kerana nama dia Umno.

Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia kerana dia mengekalkan perlembanggan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah.

 “Apa yang dinyatakan itu, benar-benar boleh menimbulkan kebencian dan berlaku perpecahan yang kritikal di kalangan masyarakat Melayu yang masih memegang kukuh kepada fahaman itu. “Sebagai manusia biasa, kita harus mengakui bahawa kita tidak terlepas daripada melakukan kesilapan terutama yang dilakukan pada masa silam.

 “TIdak guna bagi mana-mana pemimpin atau ahli politik cuba menegakkan `benang basah’ lebih-lebih agi apabila mereka tahu bahawa yang dilakukan itu tidak betul dari segi akidah,” katanya.

 

Umno sedia ‘tawan’ Bukit Payong

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman

Umno dan Barisan Nasional (BN) sedia menawan semula kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, pada pilihan raya umum akan datang. Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong,

Encik Zaidi Muda, berkata dengan sokongan golongan muda yang kian bertambah dan dokongan pengundi veteran yang masih setia dengan perjuangan Umno, tidak mustahil BN akan merampas semula kerusi berkenaan daripada pembangkang.

“Pada Pilihan Raya Umum Ke-12, kita (BN) hanya kalah dengan majoriti tipis iaitu 115 undi. Saya yakin dengan kesungguhan jentera Umno bekerja sejak sekian lama hingga saat pilihan raya akan datang, kita akan merampas semula kerusi DUN Bukit Payong,” katanya ketika ditemui Teganukita, hari ini.

Beliau berkata, sehingga ini semua jentera pilihan raya bagi sembilan peti undi di DUN Bukit Payong telah siap sedia menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13).

“Begitu juga 23 cawangan Umno yang ada di DUN Bukit Payong telah siap sedia untuk menggempur kawasan pembangkang bagi menarik pengundi supaya menyokong BN,” katanya.

Encik Zaidi yakin dengan kerjasama semua pihak dan bantuan Umno Bahagian Marang, tidak ada masalah besar bagi BN memenangi semula DUN Bukit Payong yang dimenangi BN pada PRU 12.

“Sejak kebelakangan ini sokongan dari golongan muda, terutama pengundi baru meningkat dan kita yakin senario ini akan membantu BN menawan semula DUN Bukit Payong,” katanya.

Beliau memberi jaminan pihaknya akan meningkatkan usaha mendekati pengundi dan terus membantu golongan kurang bernasib baik bagi memenangi hati penduduk di DUN berkenaan.Tumpuan terhadap aspek pendidikan mampu kembangkan sektor pelancongan

Oleh: Noraini Jusoh

Usaha kerajaan negeri dalam mengembangkan sektor pelancongan di negeri ini mampu direalisasikan dengan memberi tumpuan terhadap semua aspek termasuk pendidikan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said berkata, sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 khususnya, sektor pelancongan memerlukan sebahagian daripada mereka yang berpengetahuan.

"Kerjasama antara Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM) melaksanakan satu program khas kepada lepasan graduan khusus dalam bidang berkaitan pelancongan merupakan langkah baik dalam membawa pendidikan berasaskan pelancongan kepada tahap yang sepatutnya.

"Kursus Perancang Pelancongan yang diperkenalkan oleh TESDEC dan UiTM merupakan antara persiapan pendidikan untuk melatih dan memberi pengalaman kepada mereka dalam usaha melahirkan tenaga kerja yang mampu mewujudkan serta membangunkan suatu lokasi bagi industri pelancongan.

Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas merasmikan majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) antara TESDEC dan UiTM, di Kampus Induk Kolej TESDEC, Marang, semalam.

Katanya, menerusi perjanjian tersebut, beliau percaya dapat memberi nilai tambah kepada lepasan graduan apabila selesai mengikuti kursus tersebut sekaligus dapat membantu kerajaan negeri dalam menarik lebih ramai pelancong sempena (TMT) 2013.

Difahamkan, pada peringkat awal, 20 peserta mengikuti kursus sembilan bulan yang melibatkan empat bulan teori dan lima bulan praktikal, dimana turut diberikan elaun sara hidup sebanyak RM500 sebulan sepanjang tempoh kursus.

Dato’ Haji Abdul Rahin berkata, kerajaan negeri sentiasa menyokong sebarang usaha untuk menggalakkan aktiviti pelancongan di negeri ini, buktinya menerusi peningkatan peruntukan bajet negeri sebanyak RM186.74 juta untuk tahun ini berbanding RM138.85 juta tahun lepas.

 

Musim `ikan lik' aktiviti riadah, tambah pendapatan

Oleh: Aida Abd Rahman

Musim tengkujuh yang lazimnya menyekat pelbagai aktiviti terutama kepada nelayan kecil mencari sumber laut bukan halangan kepada segelintir penduduk di Terengganu untuk menambah punca pendapatan.

Musim `ikan lik’ iaitu menghambat dan menangkap ikan yang bertelur di hulu sungai sebaik hujan pada musim tengkujuh antara Oktober hingga Januari , mungkin asing bagi segelintir penduduk, namun tidak bagi mereka yang tinggal berhampiran sungai di sekitar Setiu dan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

Kelebihan fenomena alam itu digunakan sebaiknya oleh sekumpulan pemuda dari Kampung Pulau Sekati, Manir apabila mereka berkampung di Sungai Lawit, Tasik Kenyir, baru-baru ini untuk menjayakan program Pemantapan Kepimpinan Belia 4B (M) Cawangan Kampung Sekati sambil menjalankan aktiviti `ikan lik’.

Pengerusi Gerakan Belia 4B (M) Cawangan Kampung Sekati, Encik Mohd Yassin Embong, berkata seramai 25 ahli persatuan yang menyertai aktiviti itu berjaya menaikkan lebih 50 kilogram pelbagai spesies ikan sungai seperti ikan lampan, baung, sebarau dan toman.

“Aktiviti memancing di Tasik Kenyir bukan asing kepada kami. Malah, setiap tahun kami ke Tasik Kenyir untuk aktiviti riadah sambil berkumpul bersama rakan dan belia kampung ketika cuaca baik.

“Bagaimanapun, aktiviti ikan lik pertama kali kami dapat lakukan dan ternyata ia pengalaman menyeronokkan dan sukar ditemui di tempat lain," katanya.

Katanya, kebanyakan penduduk yang tinggal berhampiran sungai menjadikan ia sebagai sumber pendapatan sampingan pada musim tengkujuh, bagaimanapun hasil tangkapan yang diperolehi ketika itu diagihkan sesama mereka untuk dijadikan menu utama sebaik pulang ke rumah masing-masing.