Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

19 March 2011

Top IT bantu kerajaan jaya agenda pendidikan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sebagai sebuah anak syarikat negeri, Top IT Industries Sdn Bhd diberi tanggungjawab besar bagi membantu menjayakan sebahagian agenda Kerajaan Terengganu untuk mengangkat martabat bidang pendidikan di negeri ini.

Kini dua agenda besar berjaya dilaksanakan syarikat tersebut iaitu program e-Book dan ‘Terengganu Brilliant Kids’ (TBKids).

Bukan setakat itu saja, kedua-dua program tersebut yang sudah menampakkan pelbagai hasil positif kini mendapat pujian pelbagai pihak sama ada di dalam negeri mahu pun luar negara.

Program TBKids diperkenalkan kira-kira dua tahun lalu untuk kanak-kanak tadika berusia lima dan enam tahun bagi mendedahkan mereka kepada kemudahan Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT) di peringkat pra-sekolah.

Dalam menjayakan program itu, Top IT mendapatkan kerjasama empat agensi utama iaitu Kemas, Jabatan Perpaduan Negara, Jabatan Pelajaran (pra-sekolah) dan Yayasan Islam Terengganu bagi menyediakan kandungan sukatan program TBKids.

Bagi tujuan tersebut perbincangan dilakukan dengan guru-guru pakar bagi setiap mata pelajaran, melibatkan kempat-empat agensi berkenaan.

Terdapat enam mata pelajaran utama program berkenaan, termasuk Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik, Pendidikan Moral dan Jawi.

Melalui program itu setiap tabika dibekalkan dengan ‘interactive white board’ menggunakan papan sesentuh yang mengandungi elemen-elemen audio, visual dan multimedia serta latihan-latihan yang menguji tahap kecerdasan semasa sesi pembelajaran.

Kaedah ini dapat menarik minat kanak-kanak berbanding cara biasa yang menggunakan bahan-bahan bantuan mengajar secara manual seperti lukisan, kertas patung dan ‘mountain board’.

Bagi menjayakan program e-Book pula, Top IT diberi tanggungjawab yang lebih besar di mana ia melibatkan seluruh sekolah rendah di negeri ini.

Program e-Book diperkenalkan kerajaan negeri bagi menggantikan buku teks yang menjadi beban kepada para pelajar sejak sekian lama.

Selain mengandungi silibus mata pelajaran yang dibekalkan Kementerian Pelajaran, e-Book turut memuatkan perisian 30 juzuk al-Quran, pengajian fardu Ain dan kaedah solat jenazah.

Pada tahun pertama syarikat itu dikehendaki membekalkan sebanyak 25,000 unit e-Book untuk kegunaan murid Tahun Lima sekolah rendah seluruh negeri.

Top IT membina kilang berharga RM6.8 juta yang mampu mengeluarkan 20,000 unit e-Book sebulan, bagi membekalkan kemudahan tersebut. Kilang tersebut yang beroperasi di kawasan perindustrian Gong Badak, turut menempatkan 20 pakar ICT bagi tujuan pengeluaran e-Book.

Tahun berikutnya, syarikat itu dikehendaki membekalkan 50,000 unit e-Book bagi kegunaan murid Tahun Lima dan Tahun Empat di semua sekolah rendah bantuan kerajaan seluruh negeri.

Lebih membanggakan kini syarikat itu turut mengeluarkan computer riba dan perisiannya sendiri menggunakan jenama TC (Terengganu Komputer). Antara produk yang dikeluarkan ialah TC E09, E10, 142, R40 dan T10.
Kelab cegah jenayah di sekolah

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Naib Pengerusi, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye.

Sekolah Menengah kebangsaan (SMK) dan Sekolah Kebangsaan di negeri ini menyahut cabaran dengan menubuhkan Kelab Cegah Jenayah (KCJ) bagi menangani masalah keruntuhan moral, khususnya kalangan generasi muda.

“Daripada 136 buah SMK dan 306 buah SK seluruh negeri terdapat 70 peratus yang telah tubuh KCJ,” kata Naib Pengerusi, Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye.

Katanya, ini satu perkembangan yang yang baik dan mengharapkan semua sekolah dapat dapat menubuhkan kelab itu dalam masa terdekat ini.

“Ini penting kerana dapat membantu negara menangani keruntuhan moral dengan menghantar mesej nilai murni yang padu kepada generasi muda serta menangani masalah polarisasi kaum dengan menggalakkan penyertaan dari kalangan pelajar,” katanya.Selain itu katanya, tumpuan terhadap nilai kemanusiaan ini akan membantu dalam menangani gejala sosial yang berlaku dalam masyarakat yang berpunca daripada keruntuhan moral.

Beliau yang mengadaka perjumpaan dengan jawatankuasa MCPE cawangan Terengganu baru-baru ini turut menyarankan kegunaan facebook kerana ia satu konsep popular dan terbukti berkesan dalam membantu pencegahan jenayah dengan mewujudkan komunikasi dua hala antara MCPF dan orang ramai.Jaga kebersihan sungai guna perangkap sampah

Oleh: Suriati Ali.Kerajaan negeri melalui Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) terus berusaha menjaga kebersihan sungai di Terengganu dengan memasang 30 perangkap sampah membabitkan kos RM1 juta pada tahun lalu.


YB Toh Chin Yaw. -Foto oleh Zulkipli Putra.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar Negeri, YB Toh Chin Yaw, berkata, semua perangkap itu dipasang di laluan utama air sepanjang Sungai Terengganu bagi memerangkap pelbagai jenis sampah yang dibuang pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya, langkah itu juga mampu mencantikkan lagi keindahan sungai selain mengelak kejadian banjir terutama membabitkan kawasan rendah.

“Pada masa sama, ia dapat membantu pihak pengurusan Taman Tamadun Islam (TTI) yang kini giat mempromosi Sungai Terengganu menggunakan perkhidmatan Bot Cruise.

“Sebanyak tiga jenis perangkap sampah yang dipasang itu dikenali sebagai `Grass Polutant Trap’ (GPT), `Modular Floating Rubish Trap’ (MFRT) dan `Anti Back Flow Rubish Trap’ (ART),” katanya ketika dihubungi pemberita Teganukita.

Antara lokasinya adalah Alor Lorong Jamil, Alur Chabang Tiga, Alur Hiliran, Alur Manir, Alur Buloh, Alur Sekati, Parit Tok Adis, Alur Tok Molor, Alur Guruh Telok Pasu, Parit Sungai Pinang, Sungai Paloh, Alur Manir dan Alur Buluh Duri Bukit Tunggal.

Menurutnya, menyedari kebaikan pemasangan perangkap sampah itu, pihaknya turut memasang kemudahan sama di sepanjang Sungai Kuala Ibai dan beberapa longkang utama di kawasan Chendering, Kuala Terengganu dengan membabitkan kos RM500 juta.
Resolusi martabatkan bahasa Melayu

Oleh: Aida Abd Rahman


Seminar Antarabangsa Pendidikan Bahasa Melayu 2011.

Tujuh resolusi dicapai sempena Seminar Antarabangsa Pendidikan Bahasa Melayu 2011 , baru-baru ini, dalam usaha memartabatkan bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa rasmi kerajaan.

Presiden Persatuan Pendidikan Bahasa Melayu Malaysia (PPBMM) Profesor Madya Dr Hashim Othman berkata seminar anjuran PPBM Cawangan Terengganu dengan kerjasama kerajaan negeri dan Jabatan Pelajaran Terengganu itu memberi fokus kepada penambahbaikan dasar bahasa dan pembudayaan bahasa Melayu itu sendiri.
Katanya, resolusi turut meminta kerajaan mengembalikan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar untuk semua mata pelajaran di sekolah dan institusi pengajian tinggi awam.

“Kementerian Pelajaran juga perlu mengadakan bengkel dan kursus secara berterusan agar pembelajaran bahasa Melayu yang memikat dapat direalisasikan pada peringkat sekolah rendah dan menengah serta melatih kemahiran bahasa Melayu tinggi di institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

“Selain itu, Kementerian Pelajaran juga perlu menyediakan Latihan Dalam Perkhidmatan kepada guru bagi membolehkan mereka mencapai tahap penguasaan bahasa Melayu yang tinggi di samping menyusun strategi bagi merealisasikan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga diminta menggerakkan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sebagai penerbit buku ilmu dan menyokong kuat kepada Institut Terjemahan Negara Malaysia dalam mengimport ilmu melalui terjemahan.

Malah, usaha menerbitkan perisian komputer, komik, video dan seumpamanya dalam semua bidang ilmu perlu dilakukan manakala seni dipergiatkan bagi mengembangkan budaya belajar melalui wahana teknologi maklumat dan komunikasi.

Bagi menjayakan resolusi itu, Dr Hashim berkata, pemimpin terutamanya wakil rakyat dan pegawai kerajaan perlu menguasai dan menggunakan bahasa Kebangsaan dalam semua urusan rasmi.

“Kerajaan juga diharap dapat mengiktiraf PPBMM sebagai badan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong dan membantu usaha positif kerajaan dalam pelaksanaan dasar Bahasa Kebangsaan,” katanya.

Sebanyak enam kertas kerja dibentangkan pakar bahasa Melayu tempatan dan dari negara luar seperti Indonesia, Thailand dan China pada seminar tiga hari bermula Isnin lalu itu.

Seminar yang pertama kali dianjurkan di Terengganu disertai 250 peserta dari tiga negara iaitu Indonesia, Thailand dan Malaysia.
18 March 2011

Wanita Pertama lancarkan simposium tekstil Asean ke-3

Oleh: Aida Abd Rahman


Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (kiri) akan berkenan menyempurnakan Malam Gala Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terenggganu pada 22 Mac ini, manakala (gambar kanan) Datin Seri Rosmah Mansor, bakal melancarkan Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3 pada 21 Mac 2011.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, bakal melancarkan Simposium Tekstil Tradisional Asean Ke-3, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terenggganu pada 21 Mac ini.

Malam gala pada 22 Mac pula dijadualkan akan disempurnakan oleh Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
Simposium dua hari itu bakal menghimpunkan peserta negara Asean seperti Singapura, Indonesia, Brunei, Kemboja, Thailand dan Vietnam, selain negara sokongan Asean seperti Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, Korea dan Australia.

Malaysia akan menjadi tuan rumah simposium kali ini selepas simposium pertama kali diadakan di Jakarta, Indonesia pada 2005 dan di Manila, Filipina pada 2009.

Terengganu dipilih lokasi simposium bagi Malaysia kerana terkenal sebagai negeri pengeluar batik dan songket selain berhasrat menjadi pusat pembangunan tradisi tekstil di rantau ini.Simposium anjuran bersama Kerajaan Terengganu dengan ASEAN Foundation yang berpejabat di Jakarta bertujuan berkongsi teknologi dan elemen tekstil dari sudut seni berkaitan cara penghasilan serta pengekalan tekstil di rantau Asean.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera berkata pertama kali Terengganu menjadi tuan rumah simposium seumpama ini bagi pihak Malaysia yang antara lain bertujuan mengenal pasti punca atau asal usul songket dan tekstil Asean.

Katanya, program itu juga bagi memastikan tekstil yang selama ini menjadi tradisi ASEAN akan terus hidup dan diminati generasi muda.

"Yang lebih penting lagi ialah untuk mengenal pasti bagaimana Asean hendak menghadapi cabaran supaya tekstil mereka tidak pupus pada masa akan datang.

"Seramai 330 peserta terdiri daripada para pengusaha, pemilik syarikat, pencinta seni songket dan tekstil akan hadir," kata Mohamed.

Dato’ Mohamed berkata Terengganu sendiri telah mempromosi songket dan batik ke negara-negara Eropah tahun lepas.


PENERBANGAN UMRAH TERUS TERENGGANU– JEDDAH, PERTAMA DI MALAYSIA

Laporan oleh: Ruslan Abdul Rahman, Esah Abdullah dan Rahim Daud.


Bukan sahaja sejarah bagi negeri Terengganu, bahkan sejarah bagi Malaysia penerbangan umrah, terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) ke Lapangan Terbang King Abdul Aziz Jeddah.Sebelum ini tidak pernah penerbangan umrah dari lapangan terbang di luar Lapangan Terbang antarabangsa Kuala Lumpur dan inilah pertama kali berlaku di Malaysia, akui pihak Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS).Dato’ Kapten Nawawi juga orang Terengganu adalah ketua pilot membawa kapal MH 8324 yang akan membawa 451 jemaah dari Terengganu itu bersama dua orang pilot lain dan 13 orang anak kapal, berlepas kira-kira jam 5.25 petang sekejap tadi.Menurut Dato’ Kapten Nawawi, mereka dijangka sampai di Jeddah kira-kira jam 10.15 malam ini (waktu Jeddah).

“Insya Allah cuaca sederhana kami semua akan selamat sampai,” katanya ketika ditemui di LTSM sebentar tadi.Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat yang mewakili YAB Dato’ Seri Ahmad Said Menteri Besar Terengganu berkata, adalah menjadi hasrat Menteri Besar selepas ini setiap tiga bulan sekali penerbangan umrah terus ini dapat dijalankan dari LTSM-Jeddah.“Insya Allah, kalau mendapat sambutan program seumpama ini akan diteruskan lagi. Menteri Besar akan berbincang dengan pihak MAS untuk menjayakan rancangan baik ini,” kata YB Haji Khazan kepada media sebelum berlepas bersama-sama dengan jemaah umrah anjuran Kerajaaan Negeri Terengganu dengan kerjasama MAS dan Lembaga Urusan Tabung Haji (LUTH).

Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah hadir sama menghantar jemaah di LTSM.Festival Kenyir hidang aktiviti menarik

Oleh: Aida Abd Rahman

Dalam usaha menarik lebih ramai pengunjung ke kawasan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia, Tasik Kenyir, Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) akan menganjurkan Festival Kenyir selama lima hari dengan menyediakan pelbagai acara menarik bermula 8 April depan.

Pengurus Besar Ketengah, Encik Hamzah Ngah berkata festival yang diadakan sempena ulang tahun ke-38 Ketengah itu sebagai langkah awal persiapan Tasik Kenyir untuk menjadi kawasan bebas cukai pada tahun depan.
Katanya, festival yang diadakan dengan kerjasama kerajaan negeri serta Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah juga bertujuan mempromosikan lagi Tasik Kenyir dengan pengenalan produk-produk baru.

"Produk yang terdapat di pusat pelancongan terkemuka itu seperti Kenyir Island Hopping melibatkan pulau-pulau yang dibangunkan dengan Taman Rama-rama, Taman Herba, Taman Orkid, Taman Burung dan Taman Buah-buahan Tropika," katanya.

Antara acara menarik yang akan diadakan sepanjang festival itu termasuk pertandingan perahu naga, pertandingan Muay Thai, kejohanan jet ski, International Kenyir Lake Triathlon, pertandingan bot kawalan jauh, pertandingan motosikal dan kereta klasik, dan pertandingan ayam serama.

Encik Hamzah berkata, krew produksi dan pelakon siri kartun terkenal Upin dan Ipin juga akan diundang untuk memeriahkan festival berkenaan sebagai tarikan pengunjung kanak-kanak selain pertandingan mewarna.

"Sebanyak 70 gerai pameran juga disediakan kepada pengunjung yang akan disertai oleh usahawan-usahawan Industri Kecil dan Sederhana, agensi kerajaan dan swasta," katanya.

Katanya, festival itu dijangka dihadiri oleh 20,000 pengunjung dan akan dirasmikan oleh Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

KHALWAT: PENGAKUAN DARI SEPUPU YB SENDIRI

Oleh: Pencari Kebenaran

Seorang orang kuat sebuah parti pembangkang dari Kg. Tok Dir, Bukit Payong yang ditangkap khalwat adalah bapa saudara kepada YB (wakil rakyat) parti pembangkang itu, demikian pengakuan sepupu Adun berkenaan, Fazli Ali dari Binjai Rendah yang juga merupakan anak saudara.

Katanya, emak beliau adalah adik beradik kepada lelaki yang terbabit dalam kes khalwat itu dan emak saudara juga kepada YB itu.

“Ini isu keluarga, tetapi yang salah tetap salah. YB berkenaan sebagai orang berpendidikan agama dan berpegang kepada ajaran Islam, perlulah mengaku dan menerima hakikat,” kata Fazli dalam satu kenyataan berekod semalam.

Beliau mengulas laporan akhbar yang memetik kenyataan YB berkenaan bahawa beliau tidak mengenali lelaki yang ditangkap khalwat itu.

Laporan akhbar Sinar Harian Selasa lalu: pihak YB berkenaan akan memfailkan saman terhadap sebuah akhbar arus perdana dan laman blog yang didakwa mengaitkan beliau dengan seorang lelaki yang ditangkap khalwat bersama wanita warga Indonesia.

YB berkenaan menegaskan, dakwaan bahawa lelaki yang ditangkap khalwat dalam keadaan yang memalukan bersama pasangan wanita Indonesia itu adalah pegawai beliau dan mempunyai hubungan darah daging dengannya, adalah tidak benar sama sekali.
Laporan Sinar Harian menyebut, YB berkenaan ketika ditemui turut menyangkal dakwaan itu sekeras-kerasnya dengan menegaskan, beliau tidak pernah mengenali individu terbabit yang ditahan khalwat bersama pasangannya di Kampung Alor Tuman, Pulau Kerengga, Marang, Jumaat lalu.

“Saya akan menyerahkan perkara ini kepada peguam Pas untuk tindakan selanjutnya,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, di sini, semalam.

Beliau yang hadir bersama pengikutnya di balai polis untuk membuat laporan berhubung perkara itu bagaimanapun diminta ke Balai Polis Chendering kerana difahamkan ‘server’ di IPD Kuala Terengganu mengalami masalah.

Akhbar perdana tersebut, semalam, melaporkan bahawa lelaki terbabit dari Kg. Tok Dir, ditahan dalam keadaan mencurigakan dengan seorang wanita warga Indonesia dihukum denda RM2,800 oleh Mahkamah Rendah Syariah Daerah Marang, semalam (kelmarin) selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan berkhalwat awal pagi Jumaat lalu.
Akhbar tersebut turut memetik bahawa tertuduh adalah bapa saudara kepada ADUN dari parti pembangkang.

Dalam kejadian Jumaat lalu, lelaki orang kuat parti pembangkang itu dan wanita yang bekerja sebagai pembantu rumah ditahan di dalam sebuah kereta di Alor Tuman, di Marang.

Pasangan itu didakwa berada dalam keadaan menimbulkan syak sedang melakukan perbuatan tidak bermoral kira-kira jam 1.30 pagi.

Kata Fazli: “Saya berharap sesiapa yang mengetahui isu ini hendaklah menerima secara rasional dan ambil pengiktibaran darinya”.

“Saya adalah sepupu YB berkenaan dan dia adalah sepupu benar saya sebelah emak dan yang terlibat dengan kes itu adalah bapa saudara kami “ katanya sambil meminta YB Adun berkenaan itu tidak sampai menafikan darah daging sendiri hanya kerana hendak menutup hakikat sebenar.

TSG semakin galak ukir nama

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pasukan lumba basikal Terengganu – Terengganu Cycling Team (TSG) semakin galak mengukir nama di arena lumba basikal.

Selepas menonjol dalam beberapa perlumbaan yang disertai sebelum ini, nama dua pelumba TSG, Anuar Manan dan Mohd Harrif Salleh semakin menjadi sebutan di kalangan peminat lumba basikal.

Walaupun TSG baru ditubuhkan beberapa bulan lalu, ia telah berjaya mengharumkan nama negeri dan tidak sia-sialah keputusan kerajaan negeri menubuhkan pasukan tersebut.

Sambil mendoakan agar pasukan TSG dan pelumba mengukir nama di pentas antarabangsa, tentunya seluruh rakyat Terengganu berbangga memiliki pasukan berkenaan yang kini sudah mampu berdiri sama tinggi dengan pasukan lain yang lebih senior.

Terbaru, pasukan TSG bakal menyertai Kejohanan Grand Prix (GP) Kebangsaan Pusingan 2 yang akan diadakan sekitar bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Ahad ini (20 Mac).

Anuar Manan yang juga pelumba negera dan Mohd Hariff bersama-sama 43 pelumba lain dari Terengganu bakal mempamerkan kehebatan kayuhan mereka pada kejohanan tersebut.

Pastinya, kita semua mengharapkan mereka mencipta kejayaan dan ini akan diteruskan dalam kejohanan lain sama ada peringkat kebangsaan mahu pun luar Negara.TFM Perkenal DJ Kampus

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Pengarah Penyiaran Kawasan Timur, Dr. Nawiyah Che Lah.

Radio Malaysia Terengganu FM (Tfm) mengambil inisiatif mengadakan program khas untuk pelajar di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan swasta (IPTS) bagi menarik golongan ini mendengar info melalui Tfm.

Pengarah Penyiaran Kawasan Timur, Dr. Nawiyah Che Lah berkata, konsep program adalah hiburan bermaklumat yang bersiaran secara langsung dengan pengisian 70 peratus hiburan dan 30 peratus berupa maklumat terkini.

Katanya, Tfm juga akan mewujudkan kelab pendengar dikalangan penuntut IPTS/IPTA supaya mereka dapat bertukar pandangan dan lebih bersikap proaktif serta berani melontarkan pandangan positif sebagai pelapis masa depan negara.

“Mereka diberi peluang mengendalikan Tfm melalui rancangan DJ Kampus yang akan bersiaran setiap Khamis (malam) selama sejam empat puluh minit yang membawa info aktiviti kampus, pendapat siswa, karya dan permintaan lagu,” katanya.

Melaluinya juga, akan diselit isu-siu semasa terutama perkembangan semasa yang berlaku di kampus serta bahan-bahan yang boleh mendekatkan masyarakat dengan institusi berkaitan.

Selain itu kata Dr. Nawiyah, meraka yang terpilih mengendalikan siaran akan diberi pendedahan mengenai penyelidikan bahan, penyediaan dan penulisan skrip serta latihan amali di studio melalui kursus serta perbengkelan.

“Rancangan berkonsepkan hiburan santai ini dilihat mampu mendekati golongan muda dengan pendekatan yang bijak dan kreatif,” katanya.Pelajar IMTIAZ bakal jadi golongan ulul-Albab

Oleh: Kamarudin Mat Akib


YB Haji Muhammad Ramli menyampaikan sijil kepada peserta Khatam al-Quran Program Tadarus al-Quran Sempena Cuti Sekolah yang diadakan di Masjid Kristal, Kuala Terengganu.

Kerajaan negeri yakin pelajar Sekolah Menengah IMTIAZ bakal menjadi generasi ulul-Albab berdasarkan kecemerlangan mereka di bidang hafazan dan akademik.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Muhammad Ramli Noh, berkata sejak kebelakangan ini pencapaian sesetengah pelajar IMTIAZ amat luar biasa di mana ada antara mereka sudah mampu menghafaz al-Quran setelah dua tahun belajar di situ.

“Bayangkan betapa hebatnya mereka kerana kerajaan negeri meletakkan sasaran agar mereka mampu menghafaz al-Quran selepas tiga tahun belajar di IMTIAZ iaitu menghafaz 10 juzuk setahun,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program penutup Tadarus al-Quran Sempena Musim Cuti Sekolah di Masjid Kristal petang semalam.Beliau berkata, tahun lalu lima pelajar IMTIAZ sudah mampu menghafaz 30 juzuk sewaktu berada di tingkatan lima manakala tahun ini sudah ada seorang pelajar mampu berbuat demikian.

“Kita jangkakan lebih ramai pelajar tingkatan dua boleh menghafaz 30 juzuk al-Quran menjelang akhir tahun ini,” ujarnya.

Beliau berkata, pelajar yang mampu menghafaz al-Quran lebih awal daripada matlamat yang ditetapkan itu turut melakarkan kejayaan cemerlang dalam peperiksaan yang diadakan di sekolah.“Manakala dalam peperiksaan awam seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) pula mereka mencatat keputusan 9 A. Boleh dikatakan hamper separuh daripada pelajar IMTIAZ mendapat keputusan sama ada 9 A atau 8 A dalam peperiksaan PMR baru-baru ini,” ujarnya.

Haji Muhammad Ramli berkata, pelajar berkenaan diharapkan dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi bagi membolehkan mereka menjadi menjawat pelbagai jawatan profesional dan mampu menghafaz al-Quran.Program tadarus al-Quran terbuka di Masjid Kristal

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Program tadarus al-Quran sempena musim cuti sekolah yang diadakan di Masjid Kristal akan diadakan secara terbuka berkonsepkan program realiti televisyen, bagi menarik minat pelbagai lapisan masyarakat menyertai program tersebut.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Muhammad Ramli Noh, berkata langkah ini perlu bagi memastikan lebih ramai rakyat Terengganu menyertai program itu bagi menarik minat mereka membaca kitab suci berkenaan.

“Di Terengganu terdapat ramai orang yang mampu membaca al-Quran dengan baik dan sesetengahnya pula merupakan hafiz dan hafizah. Oleh itu, program tadarus ini merupakan medan terbaik bagi mereka untuk membaca al-Quran secara beramai-ramai dan menarik minat golongan lain mendekati al-Quran,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutup dan Khatam al-Quran Program Tadarus al-Quran Sempena Cuti Sekolah yang diadakan di Masjid Kristal, petang semalam.

Program tersebut dianjurkan Radio Malaysia Terengganu (Tfm) dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (JHEAT), Yayasan Terengganu dan Taman Tamadun Islam (TTI) Management.

Seramai 30 pelajar Sekolah Menengah IMTIAZ seluruh Terengganu menyertai program tersebut yang diadakan selama lima hari mulai 13 Mac lalu.

YB Haji Muhammad Ramli berkata, beliau yakin program tadarus yang bakal diadakan seperti konsep Imam Muda akan menarik lebih banyak penyertaan dan ini boleh membantu mengimarahkan lagi Masjid Kristal.

“Kita akan mengadakan perbincangan lanjut dengan pihak berkenaan, terutamanya Tfm bagi merealisasikan cadangan tersebut,” ujar beliau.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak khususnya, Tfm yang menjayakan program tersebut dan berharap lebih banyak program yang bertujuan meningkatkan syiar Islam dijalankan pada masa depan.PPDNKK didik pengguna

Oleh: Suriati Ali


PPDNKK Terengganu sentiasa menyalurkan maklumat kepada masyarakat terutama berkaitan hak sebagai pengguna. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Pengguna di Terengganu disarankan supaya membuat aduan terus ke kuanter Pejabat Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan (PPDNKK) sekiranya berasa tertipu dengan barangan yang dibeli.

Timbalan Pengarah PPDNKK Terengganu, Ab Ghani Harun berkata, pihaknya sentiasa menyalurkan maklumat kepada masyarakat terutama berkaitan hak sebagai pengguna.

“PPDNKK mengambil tindakan positif dalam menyalurkan maklumat kepenggunaan melalui pelbagai program yang diadakan melibatkan kerjasama agensi berkaitan dan pengusaha pasar raya di negeri ini.

“Pihak kami memberi pendedahan kepada pengguna berhubung barangan yang dikawal kerajaan agar mereka tidak keliru apabila berlakunya kenaikan harga barangan, malah kita juga berjaya menubuhkan 135 Kelab Pengguna Sekolah,” katanya.

Katanya, di Institut Pengajian Tinggi (IPT) pula kita sudah mencapai 70 peratus penyertaan dan kita sentiasa memberi sokongan terhadap kempen yang dijayakan pihak pasar raya sebagaimana dilakukan di Mydin Mall seperti kempen `Teliti Baru Beli’.

“PPDNKK berusaha menyalurkan setiap maklumat berhubung hak kepenggunaan kepada masyarakat di setiap kawasan melalui risalah, menganjurkan pelbagai program dan kempen,” katanya.17 March 2011

Pelajar Terengganu hadir ceramah Dr M di Russia

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan


BUDI..."komuniti yang berikan kita peluang untuk belajar, kita patut balas balik budi komuniti"

Pelajar Terengganu yang sedang menuntut di Russia, turut menghadiri ceramah mengenai Wawasan 2020 yang disampaikan mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad, di Kedutaan Besar Malaysia di Moscow, pada 12 Mac lalu.

Kira-kira 300 pelajar Malaysia mendengar ceramah itu yang turut dihadiri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali serta delegasi yang mengiringi Dr Mahathir ke Moscow atas jemputan Presiden Dmitri Medvedev dan Perdana Menteri Vladimir Putin dari 9 Mac hingga 12 Mac.

Sepanjang berada di Russia, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Presiden dan Perdana Menteri Russia dan turut disertai Presiden Republik Tatarstan, Mr. Rustam Minnikhanov dan turut mengadakan syarahan di Moscow State University of International Relations (MGIMO) yang bertajuk "Street Demonstrations and Protests-Tools for Regime Changes".

Bagi perjumpaan dengan pelajar Malaysia itu, KUMOSC menyediakan perkhidmatan pengangkutan bas bagi memudahkan para pelajar tiba ke Kedutaan Malaysia dan juga untuk melancarkan lagi perjalanan program pada hari tersebut.

Perkhidmatan pengangkutan bas diadakan di lima lokaliti iaitu Spartiv, Kahov, Pushkin untuk M1, M2 dan MAI. Ini adalah hasil kesepakatan KUMOSC dan Kedutaan Malaysia untuk memberikan perkhidmatan tersebut.


KENANGAN...antara pelajar yang hadir dan bergambar bersama tokoh negara.

Pada akhir ceramahnya, Dr Mahathir sempat menyampaikan amanat beliau bagi pelajar-pelajar Malaysia yang belajar di luar negara agar balik ke Malaysia setelah menamatkan pembelajaran dan berbakti kepada masyarakat kerana tanpa masyarakat siapalah kita.Setiu wujud Lembah Nanas

Oleh: Esah Abdullah

Daerah Setiu akan menjadi Lembah Nanas bagi negeri ini apabila seluas 178 hektar di beberapa kawasan sudah dipenuhi dengan tanaman berkenaan.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, YB Haji Ashaari Idris berkata, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM) akan memantau perkembangan tanaman berkenaan agar dapat dikembangkan secara meluas.

Katanya, tanaman ini telah dilaksanakan dalam beberapa peringkat dan projek perintis seluas 75 hektar di Pancur Bederu sudah mengeluarkan hasil sejak tahun lalu.

“Penanaman peringkat kedua (2010) pula membabitkan kawasan seluas 63 hektar di Bukit Kecil, Langkap yang diusahakan 63 orang penduduk golongan miskin,” katanya.

Haji Ashaari berkata, pengeluaran hasil tanaman berkenaan begitu menggalakkan dan peserta mampu memperolehi pendapatan yang lumayan jika mereka memberi tumpuan serius terhadap tanaman berkenaan.

Selain Bukit Kecil katanya, seluas 44.1 hektar kawasan baru sudah dikenal pasti di Kampung Banggol dan Tasik Berombak yang sesuai dengan tanaman nanas dan berharap ia dapat dilaksanakan tahun ini.

“Kerajaan sentiasa menghulur bantuan kepada peserta projek dan berharap mereka tidak sia-siakan sumbangan kerajaan dengan menjadikan bidang pertanian satu perniaga yang boleh memberi keuntungan,” katanya.
UMT wujud program baru

Oleh: Esah Abdullah

Usaha Universiti Malaysia Terengganu (UMT) memperkenalkan program pengajian dalam bidang Forensik Sains mendapat komen positif daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, usaha UMT itu sangat relevan dan ada kaitan dengan aspek penyiasatan sekali gus mampu meningkatkan keupayaan PDRM dalam penyiasatan.

“Dalam kemajuan teknologi hari ini, keupayaan sains penting membantu penyiasatan polis untuk mendapat fakta sebenar yang perlu disokong dengan keupayaan saintifik,” katanya di majlis makan malam UMT di Ri-Yaz Heritage, Pulau Duyong, Kuala Terengganu.

Katanya, PDRM sudah ada pengajian Forensik Sains dan mempunyai pakar dalam bidang berkenaan tetapi bidang ini masih mempunyai ruang untuk berkembang.

Tan Sri Ismail juga melahirkanrasa yakin dengan keupayaan tenaga pengajar yang ada di UMT dan amat sesuai untuk disebarkan kepada pihak polis.
RM3.8 juta lancarkan penerbangan haji 2010-2011

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri memperuntukkan RM3.8 juta kepada Lembaga Tabung Haji bagi memastikan kelancaran operasi penerbangan haji secara terus menerusi Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu sepanjang 2010 dan 2011.

Perbelanjaan besar itu bagi memastikan segala urusan penerbangan lancar sebagaimana kejayaan pengurusan penerbangan ke tanah suci yang mula dikendalikan sejak 2008 itu.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata LTSM kini dikenali sebagai hab penerbangan terus ke Jeddah bagi mengerjakan ibadat haji serta umrah.
Malah, penerbangan umrah yang pertama dari LTSM yang dijangka diadakan secara berkala, tiga kali setahun akan dilancarkan bermula pada 18 Mac ini.

“Kerajaan negeri melihat langkah ini sebagai platform permulaan untuk agensi pengendali umrah menjadikan LTSM sebagai pintu gerbang atau hab bagi penduduk Pantai Timur, termasuk Kelantan dan Pahang bagi mengerjakan ibadat haji mahupun umrah,” katanya.

Pada masa yang sama, kerajaan juga merancang untuk menyediakan penerbangan antarabangsa ke beberapa negara yang sudah dikenalpasti seperi Indo China, Thailand dan Bandung, Indonesia. Usaha itu kini masih dalam peringkat perbincangan dengan syarikat penerbangan terlibat.

Penerbangan pertama umrah Jumaat ini melibatkan kumpulan penerima Anugerah Umrah yang terpilih selepas terlibat dengan operasi Haji musim lepas yang bermula pada 16 Oktober dan berakhir dengan penerbangan balik 17 Disember lalu.

Peluang menunaikan umrah itu juga dibuka kepada kakitangan kerajaan negeri dengan kapasiti muatan 450 tempat duduk disediakan bagi satu penerbangan.

Program itu antara sumbangan sosial kerajaan selaras dengan konsep `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.

Sementara itu, pada musim haji yang lalu, sebanyak tujuh penerbangan dari LTSM membawa 2,387 jemaah haji yang terdiri daripada 1,545 jemaah i Terengganu selain Kelantan (647), Pahang (109) dan 86 jemaah dari lain-lain negeri .


Litar khas untuk `mat rempit’ dibangunkan tahun ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tetap akan meneruskan perancangan mewujudkan litar lumba di lokasi khas yang sesuai pada tahun ini bagi menangani masalah kegiatan lumba haram di kalangan `mat rempit’ yang masih berlaku di beberapa `jalan panas' di Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat berkata kerajaan peka dengan masalah yang melanda golongan belia negeri ini yang seperti tidak berkesudahan dan akan memastikan perancangan mewujudkan litar sebagai tempat belia terbabit melepaskan kemahuan mereka berlumba akan menjadi kenyataan.
Katanya, usaha mewujudkan litar itu juga bertepatan dengan hasrat mencungkil bakat baru dalam sukan permotoran dan membentuk mereka menjadi pelumba profesional yang mampu menaikkan nama negeri dan negara ke peringkat yang lebih tinggi.

“Saya melihat apabila kumpulan remaja ini berhimpun di jalan raya, sebahagian kecil sahaja atau tidak lebih 10 peratus daripada mereka yang merempit dan menunjukkan aksi, sementara yang sebahagian besar lagi hanyalah sekadar menjadi `penonton setia’.

“Mereka ini sebenarnya `bersosial sambil bermotosikal’ terutama pada hujung minggu akibat tiada aktiviti yang mahu dilakukan,” katanya yang sudah mempunyai perancangan kawasan itu.

YB Rozi berkata, kebanyakan remaja berkenaan bukanlah dari latar kehidupan yang tidak baik, malah mereka berpakaian kemas dan elok belaka tetapi mereka emilih untuk memenuhi masa mereka dengan perkara yang sia-sia dan boleh menyusahkan orang ramai.

Beliau berkata, kerajaan negeri tetap memandang serius masalah itu dan merancang pelbagai alternatif untuk mengalih tumpuan mereka daripada terus melakukan perbuatan yang tidak berfaedah.

Antara usaha yang dijalankan adalah mengadakan pelbagai pertandingan dan kejohanan sukan seperti `Terengganu City Night Game’ di perkarangan Stadium Gong Badak, Kuala Terengganu yang menarik penyertaan lebih 5,000 remaja pada setiap kali penganjuran sebulan sekali itu dilaksanakan.

“Kita juga mewujudkan satu gelanggang futsal di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk kemudahan remaja bersukan. Malah, Kerajaan Pusat juga menyediakan kemudahan itu di setiap Parlimen bagi tujuan yang sama,” katanya.Jawatan dalam parti bukan tiket jadi calon

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Mantan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, menasihatkan semua wakil rakyat dan kepimpinan Umno bahagian yang tidak terpilih sebagai calon pada pilihan raya umum akan datang, supaya terus bekerja untuk parti keramat itu, bagi memastikan kemenangan Barisan Nasional (BN).

Menurut beliau, sebagai pekerja parti, mereka perlu mendahulukan maruah dan kepentingan parti melebihi daripada maruah peribadi masing-masing bagi menterjemahkan seruan transformasi politik Presiden Umno, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Pada masa yang sama, Ketua Umno bahagian Besut itu turut mengingatkan semua pemimpin Umno negeri ini bahawa jawatan mereka dalam parti bukan tiket untuk laluan sebagai calon, sebaliknya jika tidak terpilih, mereka perlu bekerja bagi memastikan kemenangan calon yang dipilih pucuk Presiden parti.

Ingatan ini sepatutnya disematkan di fikiran setiap pemimpin Umno sama ada di peringkat bahagian, Pergerakan Wanita, Pemuda mahu pun Puteri. Kita tidak mahu sejarah pahit berulang disebabkan kealpaan pemimpin berebut untuk menjadi calon.

Pemimpin boleh datang dan pergi, tetapi pastinya kita mahu parti Umno yang menunjangi BN terus menerajui pemerintahan negeri ini.

Dalam hal ini sikap “Biar putih tulang, jangan putih mata” tidak sepatutnya ada pada diri pemimpin Umno di semua peringkat.

Jika sikap ini dibiarkan tertanam dalam diri, tidak mustahil parti dan BN akan berputih mata selepas Pilihan Raya Umum ke-13, nanti.

Oleh itu, pesanan Dato’ Seri Idris seperti dalam laporan akhbar Berita Harian hari ini, tidak boleh dipandang remeh, sebaliknya perlu menjadi pegangan setiap pemimpin Umno.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, dalam ucapan beliau di majlis-majlis yang diadakan di seluruh negeri juga tidak jemu-jemu memberi pesanan yang sama, “Adat orang berkampung, kampung dipertahankan. Adat orang bernegeri, negeri akan dipertahankan,”.

Rakyat Terengganu sudah merasai pelbagai kepayahan sewaktu berada di bawah pemerintahan Pas, sebelum ini.

Justeru itu, pemimpin Umno perlu menunjukkan pengorbanan mereka agar mereka sentiasa dikenang sebagai pemimpin yang bermaruah dan berprinsip.

Pemimpin Umno tidak perlu menjadi ‘duri dalam daging’ kerana jika negeri ini terlepas ke tangan pembangkang, sudah pasti mereka akan dikutuk oleh rakyat jelata.Konsep Sekolah Menengah Imtiaz diperluas

Oleh: Suriati Ali


Imtiaz Antarabangsa terbuka kepada masyarakat tempatan dan luar Terengganu yang ingin mendalami ilmu secara bijaksana selain mempelajari kaedah menghafaz al-Quran berserta sebutan bacaan.

Konsep Sekolah Menengah Imtiaz di Terengganu yang memperkenalkan hafazan al-Quran sebagai mata pelajaran wajib akan terus diperluaskan kepada masyarakat luar dengan memperkasakannya sebagai Imtiaz Elit dan Imtiaz Antarabangsa.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh, berkata Imtiaz Elit akan diberi tumpuan kepada pelajar lepasan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang memperoleh keputusan cemerlang.

“Manakala Imtiaz Antarabangsa terbuka kepada masyarakat tempatan dan luar Terengganu yang ingin mendalami ilmu secara bijaksana selain mempelajari kaedah menghafaz al-Quran berserta sebutan bacaan.

“Lembaga Yayasan Terengganu (YT) telah berbincang mengenai perkara ini dan hanya menunggu keputusannya sahaja. Sekiranya pihak berkaitan menyatakan persetujuan, konsep ini akan dimulakan awal tahun depan,” katanya.

Program Hafazan yang dijalankan di Sekolah Menengah Imtiaz adalah kesinambungan daripada program `Pintar al-Quran’ diperkenalkan pada 1999 bertujuan melahirkan genarasi Ulul Albab dan `Membumikan al-Quran’ dalam diri pelajar .

Oleh itu, bagi memastikan program hafazan yang dilaksanakan dapat disebatikan dalam diri setiap pelajar, maka satu modul hafazan telah diperkenalkan bagi membolehkan masa yang singkat iaitu dari jam 7.40 pagi hingga jam 9.40 pagi pada setiap hari digunakan secara semaksima mungkin.

Imtiaz juga menggunakan pakai konsep Baca, Ingat, Faham, Fikir, Amal dan Sebar (BIFFAS) bertujuan mempertingkatkan lagi mutu hafazan setiap pelajar.

“Haji Muhammad Ramli, berkata rakyat perlu bersyukur kerana pemimpin di Terengganu cukup cakna terhadap pendidikan. Tumpuan itu diberikan sejak di awal usia lagi, di mana kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun di bawah Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) sudah mampu menghafaz 23 surah lazim.

“Apabila memasuki sekolah tadika pula, mereka diajar membaca al-Quran sehingga berjaya khatam. Dengan pendekatan itu, setiap tahun kita mampu mencatatkan 4,000 hingga 5,000 setahun kanak-kanak yang berjaya khatam,” katanya.
TDM Berhad bina hospital baru.

Oleh: Suriati Ali

Terengganu Development Management (TDM) Berhad, akan membina sebuah hospital pakar swasta baru membabitkan perutukan RM120 juta di Kuantan, Pahang.

Pengerusi TDM Berhad, Datuk Haji Roslan Awang Chik berkata hospital setinggi tujuh tingkat, yang dijangka siap pembinaannya tahun depan, bakal dilengkapi dengan kemudahan teknologi perubatan moden dan terkini.

"Apabila siap kelak, pembinaan ini mampu menaikkan lagi imej syarikat dan Terengganu kerana berupaya membina hospital swasta terbesar di wilayah Pantai Timur.

“Hospital itu cukup penting, kerana ruang bangunan Kuantan Medical Centre yang ada sekarang semakin terhad disebabkan permintaan pelanggan semakin tinggi setiap tahun,” katanya.

Sebelum ini TDM sudah mempunyai tiga buah hospital bersaiz sederhana iaitu Kuala Terengganu Specialist Hospital di Terengganu, Kuantan Medical Centre di Kuantan dan Kelana Jaya Medical Centre di Selangor.

Roslan berkata adalah menjadi matlamat TDM untuk kekal sederhana dengan konsep pakar perubatan komuniti yang menawarkan penjagaan kesihatan tanpa elemen-elemen kemewahan.

"Dengan kata lain, perkhidmatan yang ditawarkan menitikberatkan pelanggan atau pesakit dan seterusnya mampu dinikmati oleh orang ramai.

“Perkhidmatan yang ditawarkan di semua hospital milik TDM adalah setanding dengan apa yang terdapat di hospital negara-negara maju,” katanya.

Dalam hal ini, TDM terus bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan untuk menawarkan khidmat kepada orang ramai, katanya.
16 March 2011

Tahap pengangkutan awam dipertingkat.

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri menerima suntikan bantuan kewangan sebanyak RM112.05 juta melalui pembiayaan Kumpulan Wang Amanah Pengangkutan Awam (KWAPA) Kerajaan Pusat untuk membina Terminal Bersepadu di Kuala Terengganu dalam usaha menaiktaraf sistem pengangkutan awam di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib berkata, peruntukkan berkenaan juga digunakan untuk membina terminal baru di Dungun, Besut, Kemaman dan Marang.

“Turut tersenarai dalam mempertingkatkan tahap pengangkutan awam ialah menaiktaraf termina di Setiu, pembinaan terminal ‘park & ride’ dan pusat transit di Hulu Terengganu serta hentian bas,” katanya.

Selain itu katanya, pembinaan jalan KT-Bypass yang dirancang sebelum ini akan diteruskan bagi memastikan sistem rangkaian jalan yang sistematik dan teratur untuk pembangunan kawasan bandar baru Bukit Besar.

Pembinaan jalan ini juga dapat menghubungkan ke Jambatan Pulau Sekati, Jalan Tok Kong ke Bukit Guntong seterusnya ke Jambatan Losong Feri dan Bukit Datu.

“Beberapa jalan sokongan lain akan dibina termasuklah Jalan Gong Nangka ke Bukit Kor, Marang; Jalan Mak Jintan, Setiu ke Batu Rakit, Kuala Terengganu; Jalan Pecah Rotan ke Kampung Lingai di Kuala Terengganu serta menaiktaraf Jalan tanjung Baru, Lerek, Kepah di Hulu Terengganu dan jalan Kubu ke Felda Chadur di Marang,” katanya.

Katanya, di samping pembangunan ekonomi , pelaksanaan sistem jalan yang baik dan teratur boleh dijadikan altenatif penguraian trafik kepada pengguna jalan raya.
Penerbangan umrah tiga kali setahun dari LTSM

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu merancang mengadakan penerbangan untuk mengerjakan umrah secara berkala, tiga bulan sekali dari Kuala Terengganu ke Jeddah selepas melancarkan penerbangan pertama menerusi Lapangan Terbang Sultan Mahmud, pada 18 Mac (Jumaat) ini.

Penerbangan pertama melibatkan kumpulan penerima Anugerah Umrah yang terpilih selepas terlibat dengan operasi Haji musim lepas yang bermula pada 16 Oktober dan berakhir dengan penerbangan balik 17 Disember lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata peluang menunaikan umrah itu juga dibuka kepada kakitangan kerajaan negeri dengan kapisiti muatan 450 tempat duduk disediakan bagi satu penerbangan.

“Penerbangan Anugerah Umrah ini merupakan sumbangan sosial kerajaan selaras dengan konsep `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan,” katanya dalam kenyataan akhbar kepada media, hari ini (16 Mac).

Penerbangan pada Jumaat ini dijadualkan kira-kira jam 5.10 petang dan penerbangan balik pada 29 Mac.

Beliau berkata, program ini menjadi jalinan kerjasama antara kerajaan negeri dan syarikat AD Charter Services Sdn.Bhd yang telah mengendalikan Operasi Haji Musim 2010 lalu.

Syarikat berkenaan bersetuju pula menawarkan satu penerbangan umrah secara terus Kuala Terengganu Jeddah dengan harga tiket penerbangan subsidi pada kadar RM1,500 termasuk cukai lapangan terbang dengan pakej umrah pada kadar minimum RM3,800 seorang termasuk tiket penerbangan dan penginapan.

Terdapat tiga pakej yang ditawarkan oleh setiap agensi, isitu pakej biasa, sderhana dan kelas pertama, di mana pemilihan pakej bergantung kepada tahap kemampuan jemaah.

Selain itu, terdapat empat agensi yang disenaraikan mengikut `track record’ yang baik dan emmuaskan untuk menguruskan umrah iaitu Zahafiz Travel & Tours Sdn Bhd, Imtiyaz Travel & Tours Sdn Bhd, Rayhar Travels Sdn Bhd dan TH Travel & Services Sdn Bhd.

Pada musim haji yang lalu, sebanyak tujuh penerbangan dari LTSM membawa 2,387 jemaah haji yang terdiri daripada 1,545 jemaah i Terengganu selain Kelantan (647), Pahang (109) dan 86 jemaah dari lain-lain negeri .
TDM Berhad peroleh 25,000 hektar di Indonesia

Oleh: Suriati Ali

Terengganu Development Management (TDM) Berhad berjaya memperoleh 25,000 hektar dari pakej tanah seluas 40,000 hektar di Kalimatan, Indonesia untuk di tanam kelapa sawit.

Pengerusi TDM Berhad, Datuk Haji Roslan Awang Chik, berkata tanah di Kalimantan itu sedang giat diusahakan secara berperingkat-peringkat dan seluas 3,000 hektar telah pun selesai dimajukan tahun lepas.

Katanya, kita menjangkakan sehingga tahun ini 7,000 hingga 8,000 hentar tanah di lokasi itu akan dapat ditanam dengan kelapa sawit dan pihaknya telah memperoleh hasil sawit pertama baru-baru ini.

Langkah-langkah sudah pun diperkenalkan demi mencapai sasaran ini termasuk melalui program penanaman semula dengan mengunakan klon-klon kelapa sawit yang dapat memberikan hasil lebih banyak dan pertanian teliti menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

“Sasaran lain adalah terima guna Kod Amalan Pertanian Baik (COGAP) untuk mencapai objektif Persidangan Meja Bulat Minyak Sawit Mampan (RSPO), memulihkan semula pokok kelapa sawit dengan baja, memperbaiki proes pemindahan tanaman dan menambah keupayaan kilang-kilang,” katanya.

“Langkah seterusnya, diambil untuk meningkatkan kadar pengekstrakan, kualiti minyak dan isirong kelapa sawit dengan menambahbaik aliran proses serta operasi di kedua-dua kilang milik TDM di Sungai Tong, Setiu dan Kemaman,” katanya.Pameran mistik belum dapat kata putus

Oleh: Suriati Ali

Majlis Fatwa Negeri Terengganu (MFNT) masih belum dapat memberi keputusan mengenai cadangan syarikat Dynasty Event Sdn Bhd untuk mengadakan pameran mistik di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu dijangka pada bulan depan.

Ahli Jawatankuasa MFNT Dato’ Haji Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, pihaknya telah mengadakan satu mesyuarat jawatankuasa fatwa yang dipengerusikan oleh Mufti Kerajaan Negeri Terengganu Dato’ Dr Alias Abdullah pada 13 Mac lalu bagi membincangka berkaitan itu.

"Jawatankuasa MFNT masih belum membuat keputusan yang muktamad sama ada boleh diteruskan atau sebaliknya. Sebagai penyelesaian ia akan dibawa kepada Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan untuk memutuskannya," katanya.

Dato’ Haji Shaikh Harun yang juga Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) berkata, pameran mistik itu merupakan satu perkara baru di mana didapati ada imbasan berkaitan dengan larangan yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan sebelum ini.

"Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan sebelum ini tidak membenarkan pameran berhubung dengan perkara-perkara mistik seperti keranda, jin, kepala syaitan dan perkara-perkara lain.

“Pameran seumpama itu merupakan pertama kali diadakan di Semenanjung Malaysia di mana sebelum ini pernah diadakan di negara Brunei Darussalam.

"Jadi kita kembalikan perkara ini kepada majlis Fatwa Kebangsaan dan memang wajar serta relevan sekali kerana pihak kebangsaanlah yang akan mengeluarkan kata putus mengenai pameran itu," katanya.

Shaikh Harun berkata, Dr Alias selaku Mufti kerajaan Terengganu akan membawa perkara ini ke persidangan mufti-mufti seluruh Malaysia tidak lama lagi.

Katanya, Dr Alias akan berbincang terlebih dahulu dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) selaku urusetia dan diharap persidangan itu diadakan secepat mungkin.UMT keluar RM19,000 di bawah tabung kebajikan dan zakat

Oleh: Esah Abdullah

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) membelanjakan RM14,000 di bawah tabung kebajikan dan RM5,000 tabung zakat universiti itu dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Timbalan Naib Canselor, Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMT, Prof Dr. Yahya Ibrahim berkata, UMT sentiasa prihatin terhadap masalah pelajarnya dan akan hulur bantuan kepada pelajar terbabit.

“Sumbangan yang dihulurkan kepada pelajar –pelajar yang bermasalah ditimpa musibah seperti kematian ibu atau bapa dan juga akibat kemiskinan,” katanya kepada pemberita selepas menyerah sumbangan kepada salah seorang penuntut UMT, Nurul Shuhada Abdul Razak, di Kampung Tok Jiring, Kuala Nerus baru-baru ini.

Katanya, tiga bulan pertama tahun ini, 40 pelajar menerima sumbangan di bawah tabung kebajikan UMT dengan pelbagai bentuk bantuan seperti wang tunai, barangan keperluan harian, basikal dan sebagainya.

Prof Dr Yahya mengulas masalah yang dihadapi Nurul Shuhada pelajar jurusan perakaunan yang kematian kedua ibu bapanya pada pertengahan tahun lalu yang sekali gus menjejaskan tumpuan terhadap pelajaran kerana terpaksa mengalas tanggungjawab menjaga enam orang adiknya.

“Kita tidak mahu pelajar kita tercicir dalam pelajaran akibat masalah peribadi atau musibah yang berlaku dengan memantau prestasi setiap pelajar dari masa kesemasa serta cuba merungkainya melalui pelbagai cara,” katanya.

Katanya, UMT menggunakan beberapa pendekatan termasuk memberi peluang mereka luahkan apa yang terpendam di hati, disusuli dengan kunjungan ke rumah dan berkomunikasi dengan keluarga pelajar terbabit.

Katanya, bantuan yang dihulurkan oleh UMT bukan setakat wang tunai, barangan keperluan harian malah tiket penerbangan pergi balik kepada pelajar yang berada di Sabah dan Serawak kerana kematian ibu atau bapa.

“Ada juga berlaku pelajar meninggal di Universiti dan kita akan beri bantuan kepada keluagranya untuk mengurus jenazah serta pengangkutan sekali,” katanya.

“Menjadi tanggug jawab semua pihak sama ada pihak universiti dan kerajaan membantu pelajar bermasalah agar dapat meneruskan pelajaran dalam keadaan yang tenang,” katanya.
Azizulhasni dinobat Olahragawan Negara 2010

Oleh: Aida Abd Rahman


Mohd Azizulhasni Awang, jaguh berbasikal trek negara memenangi anugerah Olahragawan Kebangsaan 2010.

Sebagaimana ramalan, Mohd Azizulhasni Awang, jaguh berbasikal trek negara memenangi anugerah Olahragawan Kebangsaan 2010 dalam majlis Anugerah Sukan Negara 2010 yang berlangsung di Grand Ballroom Mandarin Oriental, Kuala Lumpur, malam ini (15 Mac).

Ikon sukan negara yang berasal dari Dungun itu mengekalkan kemenangan buat kali kedua berturut-turut selepas memenanginya buat pertama kali pada 2009.
Sementara ratu skuasy dunia, Datuk Nicol Ann David menggunguli anugerah Olahragawati Kebangsaan buat kali kelapan pada tahun ini.
Berkenan berangkat ke majlis dan menyampaikan anugerah itu, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin. Baginda diiringi Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek dan Pengarah Majlis Sukan Negara, Dato’ Zolkples Embong.

Mohd Azizulhasni ketika berucap sekepas menerima anugerah itu menganggap kemenangan sebagai olahragawan negara buat kali kedua itu seumpama hadiah yang mengubat kekecewaannya kerana tidak dapat bertanding pada kejohanan dunia pada akhir bulan ini akibat kemalangan yang dialaminya di Kejohanan Trek Berbasikal Siri Piala Dunia di Manchester bulan lalu.

Pemenang pingat emas acara keirin di Sukan Asia itu juga tidak lupa mendedikasikan kemenangannya kepada semua pihak yang banyak mencorak kejayaannya terutama jurulatih, John Beasley serta isteri, ahli keluarga, MSN, Persatuan Sukan Berbasikal Negara, Majlis Sukan Negeri Terengganu serta pihak media.

Malah, atlet negara yang menjadi prospek utama meraih emas pada Sukan Olimpik London tahun depan itu juga sempat mengucapkan takziah kepada warga Jepun akibat kejadian tsunami dan berharap semua pihak mengambil ikhtibar daripada bencana yang meragut banyak nyawa itu.

Sebalik anugerah yang berprestij itu, mungkin ramai yang tidak menyedari ada sesuatu yang menarik berlaku di pentas utama, apabila ketika anugerah Olahragawan Kebangsaan disampaikan, Mohd Azizulhasni menjadi individu keempat sebagai anak Terengganu yang berdiri di pentas yang sama bagi menjayakan majlis berprestij itu. Malah, tidak dinafikan lagi, masing-masing adalah watak penting dan memainkan peranan tersendiri dalam pentadbiran dan pembangunan sukan negara.

Maka tidak hairanlah jika sebalik kejayaan yang diraih anak Terengganu dalam bidang sukan di pelbagai peringkat sama ada negara, mahupun dunia, di sekelilingnya terdapat sokongan dan komitmen yang tidak berbelah- bahagi di kalangan anak Terengganu sendiri.

Gambaran itu juga tepat untuk Terengganu terus mengekalkan momentum kejayaan dalam pelbagai bidang sukan dan bertepatan sebagai kuasa besar sukan negara. Ayuh Terengganu. Terus mara!


15 March 2011

Tabung penyakit kronik bantu 220 pesakit sejak ditubuhkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Tabung Penyakit Kronik yang diperkenalkan Kerajaan Terengganu sejak tahun lalu sudah memberi manfaat kepada 220 pesakit yang menderita pelbagai penyakit berbahaya dan memerlukan perhatian segera.

Daripada jumlah itu, pesakit jantung (71 kes), buah pinggang (57 kes), kanser (36 kes) dan lain-lain kes termasuk bantuan peralatan dan sokongan melibatkan 56 kes.
Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad, berkata berdasarkan rekod, peruntukan diterima menerusi tabung itu sejak September tahun lalu berjumlah RM2 juta dan kira-kira RM360 ribu sudah dibelanjakan sehingga Februari lalu.

Katanya, tabung itu diwujudkan atas kesedaran kerajaan melihat pelbagai penderitaan rakyat yang memerlukan perhatian segera terutama yang berdepan dengan penyakit kritikal dan memerlukan bantuan perubatan.

“Rayuan-rayuan itu biasanya dikemukakan kepada agensi kerajaan dan swasta, pemimpin masyarakat, malah ada yang memohon terus dengan kerajaan negeri. Tidak kurang juga kisah malang mereka mendapat liputan di dada akhbar tempatan dan media elektronik bagi mendapat belas kasihan dan simpati orang ramai.

“Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Kesihatan contohnya, walaupun menyediakan berbagai skim bantuan untuk golongan miskin dan yang memerlukan, namun skim dan bantuan itu dalam kadar maksimum dan agak terhad,” katanya.

Katanya, menyedari kelemahan itu kerajaan mengambil langkah segera dengan menubuhkan tabung berkenaan yang boleh dinikmati oleh seluruh rakyat yang layak dan boleh memohonnya melalui pemimpin di kawasan masing-masing.
PIBG bantu tugas guru

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri terus berusaha memperkasakan sekolah-sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) melalui pelbagai bantuan dan program yang menjurus ke arah meningkatkan tahap pencapaian pelajar.

“Sekolah adalah sebuah institusi penting , juga sebagai kilang melahirkan generasi berpendidikan dan kita boleh berbangga bila lebih ramai golongan professional akan wujud dalam tempoh 10 atau 15 tahun akan datang,” kata Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat.

Katanya, fokus sekarang untuk mendidik golongan pelajar lebih mencintai ilmu keagamaan agar mereka sentiasa memilih jalan positif serta mampu mengelak daripada terjerumus dalam gejala tidak sihat.

“Peranan ibu bapa begitu besar dalam membentuk peribadi anak-anak ketika di rumah di samping tugas guru bila mereka berada di sekolah,” katanya di majlis Penyerahan Bantuan Pentadbiran kepada PIBG Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan Sekolah Kebangsaan (SK) dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit, hari ini (15 Mac).

Terdapat 13 buah sekolah dalam DUN Batu Rakit iaitu empat buah SMK dan sembilan SK, masing-masing menerima RM1,000 (SK) dan RM2,000 (SMK) dengan jumlah keseluruhan RM17,000.

“Ramai kalangan ibu bapa hari ini ingin menghantar anak-anak mereka ke Sekolah Menengah Agama (SMA) dan untuk memenuhi permintaan berkenaan kerajaan wujudkan kelas khas hafaz di SMA negeri di samping sekolah Imtiaz,” katanya.

Katanya, mereka yang cemerlang dalam pelajaran tidak semestinya berjaya dalam kehidupan kerana kebolehan berkomunikasi dengan masyarakat dan mempunyai rangkaian kawan-kawan yang ramai adalah penting ketika berada dalam realiti kehidupan sebenar.