Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

14 July 2012

1,500 ibu tunggal daerah Besut menyertai Program Karisma Selandang Biru

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 1,500 ibu tunggal sekitar daerah Besut akan menghadiri perhimpunan khas sempena pelancaran Karisma Selendang Biru, Semarak Kasih, Peringkat Daerah Besut, yang akan berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut, Gong Kemuntong, Ahad, esok.Program anjuran Pejabat Daerah Besut dengan kerjasama Persatuan Ibu Tunggal Daerah Besut dan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) bertujuan memberi penghargaan kepada golongan berkenaan. 

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, program sehari itu turut dipenuhi dengan pelbagai acara sampingan termasuk pertandingan mewarna, deklamasi sajak, ceramah motivasi dan pameran daripada agensi kerajaan.

Katanya, kemuncak program itu ialah pemilihan Keluarga Mithali,Kemasyarakatan dan Keusahawan yang dipilih dikalangan ibu tunggal terbabit.

Menurutnya, semua ibu tunggal di daerah itu dijemput hadir dan mereka juga akan diagihkan selendang berwarna biru sebagai simbolik kepada program berkenaan.

Ahli Parlimen Besut, Dato’Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, akan melakukan majlis perasmian dan pelancaran program itu.

Manakala Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut akan menyampaikan ceramah khas.

Perjuangan Pas lari dari landasan Islam

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Fauzi Mohd

Perjuangan Pas kini sudah jauh terpesong daripada ajaran Islam, menyebabkan semakin ramai penyokong dan ahli parti itu lari daripada Pas.

Bekas Ketua Penerangan Pas Negeri Selangor, Ustaz Hassan Basri Mohd, menjelaskan beliau dan ramai lagi pemimpin kanan parti itu, termasuk bekas Exco Selangor Dato’ Dr Hassan Ali bertindak meninggalkan perjuangan Pas setelah parti itu bersengkokol dengan DAP.

“Bila berpakat dengan DAP makin lama makin banyak benda yang dibuat oleh pemimpin Pas bercanggah dengan ajaran Islam,” katanya ketika menyampaikan ceramah di Bengkel Pemantapan Penceramah anjuran Biro Penerangan Umno di Terengganu Equestrian Resort, hari ini.

Hadir sama Pengerusi Biro Penerangan Umno Terengganu, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Agama negeri, YB Ustaz Haji Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong.

Ustaz Hassan Basri berkata, beliau terpaksa membayar ‘harga yang mahal’ apabila meninggalkan perjuangan Pas yang didokong selama 30 tahun, termasuk tentangan dari ahli keluarga.

“Tetapi demi menyelamatkan Islam dan demi menjaga maruah bangsa Melayu dan tanah air, saya membuat keputusan untuk tidak lagi berjuang dalam Pas, sebaliknya menyelongkar segala keburukan Pas,” katanya.

Katanya, pemimpin Pas menggunakan strategi menyerang secara habis-habisan terhadap pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi menimbulkan rasa benci rakyat kepada pemimpin kerajaan.

Beliau berkata, pemimpin Pas tidak mempedulikan larangan dalam Islam apabila bertindak kerana matlamat mereka ialah mahu menawan Putrajaya bersama-sama DAP dan PKR.

“Justeru, pemimpin Pas termasuk Mursyidul Am Pas, Dato’ Nik Aziz Nik Mat, menyerang pemimpin BN dan ulama yang menyokong perjuangan Umno dan BN,” katan ya.Rakyat boleh nilai sendiri siapa Anwar

Oleh; Esah Abdullah

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta rakyat menilai sendiri kebenaran dakwaan Ketua Pakatan Rakyat (PR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim kononnya orang Melayu di Pulau Pinang lebih baik daripada orang Melayu di Kedah dan Terengganu.

“Itu kata dia yang ingin menutup segala kelemahan yang dilakukan di Pulau Pinang serta kepincangan yang sedang berlaku dalam pakatan,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman semalam.

Menteri Besar mengulas kenyataan Dato’ Seri Anwar yang keluar dalam pisau.net.blogspot yang berbunyi;

"Kita akui perkara ini kerana tidak ada banyak pilihan memandangkan keadaan fizikal negeri ini, namun saya berharap Ketua Menteri, Lim Guan Eng akan dapat menyelesaikan perkara ini sebaiknya.

"Namun, secara perbandingannya, nasib orang Melayu di Pulau Pinang adalah lebih baik berbanding orang Melayu di Kedah dan Terengganu. Jangan bandingkan orang Melayu di sini dengan orang Cina," katanya.

Menteri Besar berkata, Anwar melalui kenyataan itu cuba menggambarkan beliau hebat sedangkan rakyat tahu kenyataan itu merupakan cakap politik saja.

Beliau berkata, Kerajaan Terengganu pernah menghulurkan bantuan atap rumah kepada satu keluarga miskin di kawasan Permatang Pauh dalam Pilihan Raya Kecil Parlimen itu tidak lama dulu.

“Saya lebih terkejut melihat jalan yang berselut serta banyak rumah yang daif di di kawasan seorang bekas Menteri kewangan tidak lama dulu yang sepatutnya perkara ini tidak berlaku sebab ini kawasan bekas Menteri Kewangan,” katanya.

Katanya, di Terengganu apa yang kerajaan negeri tidak beri kepada rakyat e-Book, bantuan pelajaran, agih tanah, dana raya, dana remaja dan banyak lagi.

“Jangan cuba tipu rakyat dengan pembohongan yang tidak berkesudahan seperti juga Pas yang tidak boleh membohongi sejarah bila rakyat beri mandat kepada parti itu pada 1999-2004, apa yang mereka buat untuk rakyat,” katanya.

TIIAF 2012 dijangka tarik minat 50,000 pengunjung

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 50,000 pengunjung tempatan dan luar negara dijangka hadir memeriahkan `Terengganu International Islamic Arts Festival (TIIAF) 2012’ di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.

Program yang berlangsung selama empat hari dan bermula 14 September itu dianjurkan kerajaan negeri dengan kerjasama TTI.

Sebanyak 17 negara, termasuk Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand, Jepun, China, India dan Pakistan akan terlibat sepanjang program itu berlangsung.

Pengarah Urusan TTI Haji Engku Md Azmi Engku Abd Rahman berkata, apa yang membanggakan, pakar-pakar seni khat dan pemuzik profesional dari Mesir, Turkey, Syria, Iran, Afrika Selantan dan Sepanyol turut menyertai festival kali kedua dianjurkan.

Katanya, program yang akan berlangsung nanti adalah kesinambungan daripada program Inspirasi Seni Khat Peringkat Kebangsaan yang diadakan pada tahun lepas.

“Sambutan yang diterima pada program itu sangat menggalakkan sehingga mendorong TTI memperluaskan program sama ke peringkat antarabangsa.

“Di samping seni khat yangdiperkenalkan tahun lepas, pengunjung festival kali akan meyaksikan keunikan Muzikhat iaitu suatu konsep persembahan muzik yang digubah dan dialun dengan keindahan seni khat,” katanya.

Menurutnya, batikhat akan diperagakan secara ekslusif kepada orang ramai supaya lebih memahami fungsi dan teknik batikhat.

“Pihak kami berharap dengan adanya festival seumpama ini, ia akan menjadi satu lagi produk pelancongan tersohor seiring dengan acara lain seperti Moosun Cup, Sukan Berkuda dan 4x4 Challange.
13 July 2012

Rela jadi benteng negara-PM

Oleh; Esah Abdullah dan Aida Abdul Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra dan Harish FadzillahPasukan Sukarelawan Malaysia (Rela) kini diberi peranan yang lebih besar bagi membantu kerajaan mengurangkan kadar jenayah di mana mereka diletakkan di tempat-tempat yang strategik.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, berkata kini Rela telah diberi tugas baru seperti memantau kompleks membeli belah, kawasan tumpuan awam dan juga kawasan yang agak gelap iaitu tempat letak kereta bagi menjamin keselamatan orang awam.


“Kita nak letakkan pasukan polis di kawasan itu tentu tidak mampu kerana jumlah anggota polis agak terbatas, tapi pasukan Rela ini begitu ramai iaitu hampir tiga juta orang di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucapa di Majlis Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Pasukan Rela di Stadium Tertutup, Kpmpleks Sukan Gong Badak petang ini yang dihadiri kira-kira 20,000 anggota pasukan itu.


Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Ketua Pengarah Rela Malaysia Dato’ Haji Mustafa Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, pasukan Rela merupakan satu kumpulan yang sangat besar dan boleh menjadi benteng negara memerangi jenayah.


Beliau berkata, anggota Rela melalui transformasi sejajar dengan proses transformasi yang dilalui oleh negara.“Transformasi dalam pasukan Rela bukan semakin mengucup, sebaliknya menjadikannya lebih penting dan lebih relevan dalam konteks keperluan masyarakat hari ini,” katanya.

Selain itu, katanya, keselamatan negara kita ini bertambah baik, cuma masalahnya jika berlaku sesuatu jenayah ianya dilaporkan secara meluas di dalam media, internet dan media sosial yang membuatkan semua dapat mengetahuinya dalam masa yang singkat.

Kerajaan negeri bekal uniform, insurans untuk Rela

Oleh: Aida Abd Rahman dan Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra dan Harish FadzillahKerajaaan Terengganu bersetuju membekalkan uniform kepada anggota Pasukan Sukarelawan Rakyat (Rela) di negeri ini yang belum memiliki pakaian seragam dalam tempoh terdekat, sebagai menghargai peranan mereka yang sedia mencurahkan tenaga untuk berkhidmat tanpa mengira masa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata, kerajaan negeri juga akan menyediakan skim insurans berkelompok bagi menjaga kebajikan dan memberi perlindungan kepada anggota yang mengalami kemalangan sewaktu menjalankan tugas masing-masing.

“Kerajaan Terengganu dengan kerjasama Kementerian Dalam Negeri akan membekalkan uniform kepada anggota Rela yang masih tidak memiliki uniform. Selain itu, kerajaan negeri juga bersetuju untuk menyediakan insurans berkelompok kepada Rela yang bertugas.

“Kita beri pada yang kasih, minta pada yang sayang. Oleh yang demikian, kita mengharapkan supaya anggota Rela di seluruh Terengganu supaya berilah sokongan kepada pucuk pimpinan dan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13) ini,” katanya ketika berucap pada Majlis Perjumpaan Perdana Menteri Bersama Rela Negeri Terengganu, di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, petang ini.


Hadir sama, Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak; Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Mazlan Ngah.

Turut hadir, Ketua Pengarah Rela, Dato’ Mustafa Ibrahim dan Pengarah Rela Terengganu, Encik Mohamad Abu Bakar dan kira-kira 20,000 anggota Rela seluruh Terengganu.

Menteri Besar turut mengingatkan anggota Rela supaya tidak menjadi `gunting dalam lipatan’ dan `api dalam sekam’ yang hanya menzahirkan taat setia kepada pucuk pimpinan ketika menjalankan tugas dan memakai uniform sahaja.

“Ada di kalangan anggota Rela yang menentang kerajaan secara demokrasi. Dalam satu keadaan mereka bertugas menjaga keselamatan dan membela bangsa dan negara, pada masa yang sama apabila menukar uniform dan tidak bekerja mereka bertindak mengkhianati kerajaan pula,” katanya.

Katanya, pasukan Rela menjadi satu wadah yang mempertahankan bangsa dan negara tercinta di mana sentiasa bersiap sedia mengawal keselamatan tanpa mengira masa apabila diperlukan.


Kerajaan tanggung 90 peratus subsidi untuk akses pendidikan

Oleh FAUZI MOHD dan HAZWAN ROSLEE
GAMBAR oleh Hazwan Roslee


Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, kerajaan menanggung lebih 90 peratus subsidi untuk sektor pendidikan bagi memastikan kemiskinan tidak menjadi kekangan kepada rakyat di negara ini mendapatkan akses pendidikan terbaik.

Menurut Perdana Menteri, pelbagai subsidi dan bantuan dalam bidang pendidikan disediakan kerajaan termasuk kemudahan pinjaman seperti Pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

"Pinjaman PTPTN menjadi akses kepada ramai pelajar yang miskin untuk meneruskan pengajian. Kalau kita hapuskan (PTPTN), siapa nak bayar? Menerusi pembayaran balik pinjaman itu, ianya membolehkan kita berbudi (memberi pinjaman) pula pada yang lain.


"Kerajaan BN akan terus membela dan menyediakan kemudahan yang lebih baik lagi dalam bidang pendidikan untuk rakyat di negara ini pada masa depan," katanya ketika berucap pada pelancaran program Mengubah Destini Anak Bangsa Universiti Institut Teknologi Mara (UiTM) di Arena Square, Dungun hari ini.

Turut hadir Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Naib Canselor UiTM, Prof. Dato’ Dr. Ir. Sahol Hamid Abu Bakar.

Dato’ Seri Najib berkata, pendidikan merupakan satu mobiliti sosial menegak yang berjaya mengubah nasib mereka yang dahulunya miskin, kini mampu menjadi golongan profesional dan berjaya.


Menerusi UiTM misalnya, beliau berkata penubuhan institusi itu telah banyak membawa perubahan besar kepada anak-anak desa dan luar bandar yang kini pelajarnya mencecah 200,000.

"Perjuangan (pendidikan) ini adalah perjuangan yang silih berganti, tidak boleh dalam masa satu dekad sahaja, malah satu generasi pun tidak selesai.


"Ianya mesti dalam jangka masa yang panjang dan kesan keberhasilan dapat dilihat hari ini. Inilah kerajaan hari ini, tidak pernah jemu-jemu dalam membela rakyat tanpa mengira kaum," katanya.Abdul Wahab Yunus – Tokoh Pemimpin Terbilang Daerah Dungun 2012


Oleh FAUZI MOHD

Bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Kewangan, Abdul Wahab Yunus dipilih sebagai penerima Tokoh Pemimpin Terbilang Daerah Dungun 2012 yang disampaikan Perdana Menteri hari ini.

Pengiktirafan itu disampaikan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak selepas pelancaran program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) Universiti Teknologi Mara di Arena Square, Dungun.

Abdul Wahab, 71 tahun, merupakan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ulu Dungun (1964-1969) dan selepas itu mendapat mandat sebagai Ahli Parlimen Dungun (1969-1978).


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0803&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm

Ketika PAS dijemput masuk menyertai Barisan Nasional pada era kepimpinan Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak, bapa kepada 11 anak itu dilantik sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Kewangan pada 14 April hingga 17 November 1977.

Kemudian, suami kepada Azizah Mohamad, 61 tahun, pernah menjadi Pengurus Lapang Kupar Development Sdn Bhd di Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun (1979-1982) dan Pengerusi Getex (M) Sdn Bhd, Dungun bermula tahun 1982.

Abdul Wahab yang mengidap penyakit strok sejak dua tahun lalu, pernah menjadi tonggak penting dalam kepimpinan PAS termasuklah Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu (1968-1975), Pesuruhjaya PAS Terengganu (1975-1982), Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat (1973-1975) dan Bendahari Agung PAS (1977-1979).


10,000 warga Marang menjamu selera bersama PM

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kira-kira 10,000 warga Marang menjamu selera bersama-sama Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak pada Majlis Jamuan Rakyat di Dataran Bukit Payong, petang ini.Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Ketua Umno Bahagian Marang, Dato’ Yahya Khatib Mohamad; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, ketua-ketua jabatan agensi kerajaan negeri dan Persekutuan serta pemimpin masyarakat.

Sebelum itu, Perdana Menteri yang dalam lawatan kerja sehari ke Terengganu menaiki helikopter dari Dungun dan tiba di Bukit Payong, kira-kira jam 1 tengahari.Beliau dan rombongan kemudiannya menunaikan solat Jumaat di Masjid Pekan Bukit Payong, bersama-sama jemaah tempatan.

Dato’ Yahya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, membaca khutbah Jumaat di masjid tersebut.

Manakala Imam Besar Masjid Negeri, Ustaz Haji Aizi Saidi Abdul Aziz, menjadi imam solat Jumaat.

Sebaik saja selesai solat Jumaat, orang ramai mengambil kesempatan untuk bersalam dengan Perdana Menteri, sebelum beliau bergegas ke Dataran Bukit Payong untuk menghadiri Majlis Jamuan Rakyat.

Selesai menjamu selera, Dato’ Sri Mohd Najib bertolak ke Stadium tertutup Gong Badak bagi menghadiri satu lagi majlis iaitu Program Bersama Anggota Rela.Peluang 12,000 anak miskin bergelar pelajar UiTM


Oleh FAUZI MOHD dan HAZWAN ROSLEE
Gambar ZULKIPLI PUTRA

Program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) memberi peluang kepada anak miskin di negara ini menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) menerusi program Pra Diploma yang ditawarkan universiti terbesar negara itu.

Naib Canselornya, Prof. Dato’ Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar berkata, sejak dilancarkan hujung tahun 2010, pihaknya menerima kemasukan 12,000 pelajar untuk mengikuti program tersebut.

“Pada awal program dilancarkan, kita hanya sasarkan 5,000 pelajar miskin, penduduk luar bandar termasuk Orang Asli akan diterima masuk mengikuti MDAB di semua cawangan UiTM di seluruh negara.

“Hasilnya selepas 12 siri penjelajahan termasuk di Sabah dan Sarawak, jumlahnya kini kira-kira 12,000 pelajar,” katanya ketika ditemui selepas pelancaran program itu oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak di Arena Square, Dungun hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, kepimpinan negeri serta lebih 30,000 rakyat pelbagai kaum termasuk kira-kira 20,000 penuntut UiTM.Pada majlis itu, Dato' Seri Najib turut menyampaikan surat tawaran program MDAB kepada wakil-wikil pelajar UiTM dari semua cawangan seluruh semenanjung.

Menurut Sahol Hamid, walaupun permohonan yang diterima melebihi daripada sasaran ditetapkan, namun UiTM tetap memberi peluang kepada pelajar terbabit diterima masuk menerusi program MDAB.

“UiTM mahu ‘selamatkan’ semua 12,000 anak miskin ini. UiTM tidak akan menolak untuk mereka melanjutkan pelajaran dan kita akan buka lebih banyak cawangan untuk menampung kemasukan ini.

“Walaupun kita tahu, ramai diantara mereka tidak begitu cemerlang dalam SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) di peringkat sekolah. Sebab itu kita tawarkan program Pra Diploma,” katanya.

Katanya, pelajar miskin khususnya di luar bandar tidak boleh dibiarkan tercicir untuk mendapat peluang pendidikan terbaik walaupun mereka tidak berpeluang melanjutkan pelajaran di beberapa universiti lain.

Pelajar yang mengikuti Program Pra Diploma di universiti itu diberi kemudahan sewajarnya seperti yuran pengajian percuma dan elaun sara diri adalah hasil sumbangan Alumni UiTM, derma sumbangan syarikat milik kerajaan dan wang zakat.


Dato’ Seri Ahmad, Sahol Hamid contoh terbaik ‘anak miskin jadi orang berjaya’ – Perdana Menteri

Oleh FAUZI MOHD dan HAZWAN ROSLEE
Gambar ZULKIPLI PUTRA


Kemiskinan bukan alasan seseorang tidak boleh dididik untuk berjaya kerana kerajaan Barisan Nasional (BN) menyediakan peluang untuk mobiliti sosial, terutamanya menerusi pendidikan.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak berkata, penguasaan bidang pendidikan telah membuktikan bahawa ia senjata utama untuk memerangi kemiskinan.

Beliau berkata, ramai personaliti yang berjaya pada hari ini berasal dari latar belakang keluarga miskin seperti contoh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dato’ Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar.

“Kita ada dua contoh. Pertama, MB (Menteri Besar) sebut dia anak tok nyadat, tapi akhirnya boleh menjadi MB, walaupun jalanya berliku-liku tapi boleh menjadi MB.

“Kedua, Prof. Sahol Hamid, mak jual kuih manakala anak pula jual botol air, akhirnya menjadi Naib Canselor UiTM,” kata beliau dalam ucapannya di majlis Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB) UiTM di Arena Square, Dungun hari ini.

Tambah Dato’ Seri Najib, kejayaan dua tokoh itu merupakan lambang kesungguhan kerajaan BN melakukan perubahan atau transformasi secara menyeluruh melalui pendidikan.

“Kita mahu lebih ramai lagi contoh seperti ini, kita perjuangkan secara menyeluruh. Kalau tak ada peluang yang disediakan oleh kerajaan, berbekalkan keinginan saja tidak cukup.

“Inilah perjuangan yang dibawa Barisan Nasional,” kata Perdana Menteri disambut tepukan gemuruh lebih 30,000 hadirin termasuk kira-kira 20,000 penuntut UiTM dari seluruh semenanjung.


20,000 pelajar UiTM, kenduri rakyat 100 JKKK sambut Perdana Menteri

Oleh FAUZI MOHD dan HAZWAN ROSLEE
Gambar oleh Zulkipli Putra


Kunjungan pertama Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak sebagai Perdana Menteri ke Daerah Dungun disambut meriah lebih 20,000 pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) dari seluruh negara sempena majlis Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB), hari ini.

Perdana Menteri yang dalam rangka lawatan kerja sehari ke Terengganu, tiba kira-kira pukul 10 pagi dengan menaiki helikopter dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu turut diraikan lebih 10,000 rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat.


Ketibaan Dato’ Seri Najib di Arena Square, Dungun itu diiringi Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Naib Canselor UiTM, Prof. Dato’ Dr. Ir. Sahol Hamid Abu Bakar.

Turut hadir, Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan, Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang serta pemimpin masyarakat negeri dan daerah.


Datuk Rosli dalam ucapannya berkata, warga Dungun yang sudah lama menunggu saat seperti hari ini sangat teruja dengan kehadiran Perdana Menteri kerana ramai yang berpeluang bersalam dan melihat beliau secara dekat serta mendengar ucapannya.

Beliau memberitahu, kunjungan Dato’ Seri Najib mengembalikan nostalgia kedatangan bapanya yang juga Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak ke padang yang sama 40 tahun yang lalu.


"Satu ketika dulu, kunjungan Tun Razak pada tahun 1972 memberi sedikit nafas baru kepada penduduk Dungun peristiwa ‘duka’ berikutan penutupan lombong bijih besi yang merupakan nadi ekonomi rakyat di Dungun dan seluruh Terengganu.

"Beliau datang umumkan tiga perkara untuk ‘selamatkan’ Dungun. Pertama beliau umum tubuhkan Ketengah (Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah), kedua tubuhkan cawangan pertama UiTM di Sura dan ketiga, melancarkan penubuhan JKKK (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK)," katanya.

Selepas itu, Perdana Menteri turut menghadiri majlis Kenduri Rakyat 100 JKKK di dataran tersebut yang turut dihadiri ribuan org dari segenap lapisan masyarakat.

Menurut Datuk Rosli, bagi jamuan itu sebanyak 40 ekor lembu telah ditumbangkan dengan pembahagian tugas memasak dan menyediakan hidangan istimewa itu dilakukan organisasi terbabit.


"Jika padang ini Tun Abdul Razak umum penubuhan JKKK di seluruh negara, saya merasakan JKKK yang ada di seluruh negara ini lahirnya di sini. Hari ini, semua JKKK mahu meraikan jasa Tun Abdul Razak dihadapan anaknya sendiri, Dato’ Seri Najib.

"Hidangan istimewa kita tidak lain tidak bukan ialah gulai kawah yang begitu sinonim dengan masyarakat Terengganu serta sambal belacan dan goreng ikan masin yang menjadi pembuka selera," katanya.

Rahmat buat penduduk Taman Rahmat

Oleh: Aida Abd Rahman

Kesemua penghuni di Taman Rahmat, Kampung Pulau Kerengga, Marang menerima pengumuman Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang bersetuju membina 60 unit rumah teres di penempatan mereka tahun depan sebagai rahmat dan hadiah cukup berharga.

Seorang penduduk, Mokhtar Jusoh, 42, berkata sudah lama penduduk di situ mengharapkan kerajaan negeri dapat membina kediaman yang lebih selesa dan selamat berikutan mereka sudah lama menetap di rumah kayu yang semakin uzur, selain sudah kerapkali dibaikpulih.

“Usaha ini sangat bagus dan kami bersyukur kerana kerajaan negeri prihatin dengan kehendak penduduk yang kurang bernasib baik dan cacat seperti kami di sini.

“Apabila tinggal di rumah baru nanti, dapatlah kami menjalani kehidupan bersama keluarga dengan baik, ceria dan selesa berbanding rumah yang sedang didiami kini,” katanya yang ditemui selepas menerima sumbangan hamper barangan dapur yang disampaikan Menteri Besar kepada 53 ketua keluarga sempena Program Kar1sma Mesra, di Dewan Inspirasi Warisan Taman Rahmat, Marang, petang semalam (11 Julai).

Turut hadir, Pegawai Daerah Marang, Tuan Haji A Rahman Che Ali, Yang Dipertua Majlis Daerah Marang, Encik Zulkifli Ali dan Pegawai Pembangunan Dewan Undangan negeri (DUN) Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku.

Pandangan itu turut disokong rakannya, Sadri Abdul Latif, 62, yang berharap penduduk dapat memanfaatkan kemudahan asas itu dengan sebaik mungkin dan hidup lebih bersatu padu dengan memupuk semangat kejiranan yang tinggi di kalangan mereka.

Katanya, rumah baru akan memberi semangat baru kepada penduduk terutama anak-anak untuk menjalani kehidupan dengan lebih sempurna.

“Mana-mana anak-anak yang bersekolah akan dapat belajar dengan lebih selesa tanpa gangguan dan ancaman keselamatan, memandangkan ada rumah di kalangan penduduk di sini uzur dan jika tidak dibaikpulih boleh runtuh ke bumi.

“Bantuan rumah oleh kerajaan ini satu perkara yang tidak diduga sama sekali dan kami amat berharap ia menjadi kenyataan tahun depan,” katanya.12 July 2012

Agihan Dividen dan Zakat Maidam

Gambar-gambar oleo Zulkipli Putra

To'Puan Seri Hajah Norliza Mahmud mewakili Menteri Besar Terengganu menyampaikan Dividen dan Zakat Maidam di Perkarangan Kediaman Menteri Besar di Teluk Kalong, Kemaman.
WAJAH-WAJAH MAJLIS MENTERI BESAR BERSAMA WARGA FELDA KERTEH 5 & 6

Gambar-gambar oleh Zulkipli Putra.

Lebih 5,000 warga Felda Kerteh 5 dan 6 menyambut dan beramah mesra dengan pemimpin nombor satu negeri, Dato'Seri Haji Ahmad Said bersama isteri, To'Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, hari ini (11 Julai 2012).

Lebih manis, apabila warga Felda turut mengadakan majlis menyambut ulangtahun perkahwinan Menteri Besar Terengganu dan isteri yang ke-28.