Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

07 July 2012

Gotong royong mengecat Pusat Komuniti Rumah Awam Seberang JertihOleh: Mohammad Ishak 

Cuti hujung minggu dimanfaatkan oleh penduduk di Perumahan Awam Seberang Jertih dengan mengadakan aktiviti mengecat pagar Pusat Komuniti dalam usaha mengindahkan kawasan perumahan berkenaan.

Kerja mengecat itu disertai oleh remaja dan ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Awam berkenaan.

Setiausaha JKKK terbabit, Wan Mohamad Ibrahim, berkata pihaknya mengadakan aktiviti gotong royong bagi menggalakkan remaja dan penduduk bekerjasama antara satu sama lain.

Katanya, JKKK itu mendapat peruntukan RM1,000 sumbangan Ahli Parlimen Besut,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, bagi membeli cat dan peralatan lain.

Menurutnya, pusat komuniti itu yang menampatkan sebuah surau, kelas Tadika dan Pusat Jalur Lebar Komuniti (PJK) akan dicat dalam pelbagai warna menarik bagi menampakkan suasana baru dan persekitaran yang indah.

Beliau berkata, dengan menggunakan pelbagai warna ia mampu menjadi daya tarikkan selain kelihatan ceria dan menarik.

Wan Mohamad berkata, jawatankuasa JKKK dalam mesyuarat bulanannya memutuskan untuk mengecat pagar konkrik itu dengan menggunakan warna merah, biru dan kuning yang kelihatan lebih cantik dan menawan.

“Apabila siap sepenuhnya kawasan pagar pusat berkenaan dijangka menjadi perhatian dan tarikkan baru kepada pengunjung yang datang ke kawasan perumahan berkenaan,” katanya.

Lawatan sehari PM ke Terengganu 13 Julai ini

Oleh: Aida Abd Rahman

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak dijangka mengadakan lawatan sehari ke Terengganu, pada 13 Julai (Jumaat) ini.

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Yahya Khatib Mohamad berkata, beberapa acara akan mengisi program pemimpin utama negara itu termasuk solat jumaat di Masjid Bukit Payong, Marang, sebelum menyertai jamuan rakyat bersama seluruh penduduk tempatan di Padang Bola, Bukit Payong.

Katanya, program kemudiannya disusuli dengan perjumpaan dengan Rela seluruh Terengganu di Stadium Tertutup, Kuala Terengganu yang dijangka akan dihadiri kira-kira 20,000 orang.

"Selesai acara di Stadium Tertutup, Dato’ Sri Mohd Najib akan menemui jentera peti undi seluruh Terengganu yang diadakan di Taman Tamadun Islam Kuala Terengganu, sebelum bertolak pulang ke Kuala Lumpur.

“Lawatan beliau dalam tempoh seminggu dari sekarang dan ini maklumat terbaru yang saya terima," katanya di Alor Limbat, Marang, semalam (5 Julai).

Menurut Dato' Yahya lagi, kunjungan Perdana Menteri ke Bukit Payong sebagai hadiah kepada penduduk di Dun berkenaan memandangkan Umno Terengganu mensasarkan mampu memenangi (Pilihan Raya Umum ke-13) di kawasan itu nanti.
Wanita tidak mudah diperlekeh

Oleh; Esah Abdullah

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, mahukan golongan wanita terus memainkan peranan sebagai agen perpaduan di kalangan semua masyarakat tanpa mengira bangsa dan agama.

Katanya, walaupun wanita mempunyai nilai-nilai kelembutan, tetapi mereka mempunyai sikap tegas dan tidak mudah diperlekehkan.

``Sebagai fitrah wanita yang prihatin, sabar, lembut, mesra , wajarlah mereka sebagai pendidik yang terbaik bagi membimbing terutama kepada generasi muda,’’ ujarnya.

Katanya kesetiaan wanita juga sukar digugat dan ia menjadi perisai bagi menangkis segala dakyah yang ingin merosakkan keyakinan rakyat kepada kerajaan yang memerintah.

Perlu bersikap pemaaf dengan rakyat-YB Yahya Khatib

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Amirullah OthmanWakil rakyat di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) dinasihatkan supaya jangan sombong atau ego sebaliknya perlu berjiwa besar dan bersikap pemaaf dengan rakyat.

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Yahya Khatib, , berkata “Jangan hanya tunjuk muka atau `turun padang’ sewaktu tiba musim pilihan raya sahaja. Jika tetap berbuat demikian ia akan memberi tamparan hebat kepada pemimpin itu sendiri.

“Kita perlu menganggap, setiap rakyat itu nadi dan nadi itu pula adalah pengundi, kita sebagai pemimpin sewajarnya ingat ini semua, jika mahu terus kekal sebagai wakil rakyat dan sayangkan parti Umno,” katanya kepada Teganukita.


Menurutnya, pelbagai pendekatan sudah dilaksanakan malah di setiap DUN hampir RM3 juta diperuntukkan termasuk program atap biru, rumah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT), sukan rakyat dan sebagainya.

“Jika melihat peruntukan yang disumbangkan, mustahil kita akan kalah dalam pilihan raya akan datang. Oleh itu, pemimpin setempat perlu bersedia dan `turun padang’ bagi mendalami masalah rakyat.

“Sentuhan daripada pemimpin itu cukup penting bagi menawan hati setiap rakyat atau pengundi,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri.

Dato’ Yahya Khatib berkata, dia selalu berpesan, kita sebagai orang politik, jangan terlalu mudah berkecil hati, terasa hati, yang penting mesti berhati-hati.

“Seeloknya perlu mencari penapis yang sempurna, ibaratnya jika ingin minum air teh 0, penapis yang digunakan itu kurang elok, maka air yang ditapis itu akan berhabuk dan tidak selesa untuk diminum serta dipandang,” katanya
06 July 2012

Selendang Biru Semarak Kasih platform ibu tunggal ubah nasib diri

Oleh: Aida And Rahman
Gambar oleh Amirullah Othman
Kerajaan Terengganu merintis penganjuran program Selendang Biru Semarak Kasih sebagai platform ibu tunggal di seluruh negeri mendapat input berguna dan kesedaran bagi mengubah kehidupan ke arah lebih baik serta keluar dari paras kemiskinan.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, berkata program yang menyediakan bimbingan, perundingan dan kemudahan khususnya dalam pembiayaan dan pinjaman perniagaan akan menjelajah ke seluruh parlimen juga bermatlamat untuk mengeluarkan ibu tunggal dari data e-Kasih.

“Program anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Kerajaan Pusat bertujuan membasmi kemiskinan di mana sasaran utama adalah golongan ibu tunggal.

“Golongan ibu tunggal di Terengganu lebih 21, 800 lebih dan hampir 50 peratus daripada mereka adalah penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat, lebih-lebih lagi mempunyai tanggungan dan anak yang masih bersekolah. Jadi berdasarkan masalah golongan itu, kerajaan negeri mengambil inisiatif untuk mengurangkan senarai ibu tunggal dalam data e-Kasih dengan melaksanakan program Selendang Biru Semarak Kasih ini,” katanya di sidang akhbar selepas merasmikan Program Selendang Biru Semarak kasih Parlimen Marang, di Dataran Alor Limbat, Marang, semalam (5 Julai).

Turut Hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, Haji Alias Abdullah.
Dato’ Yahya berkata, pelbagai pendedahan dan kemudahan daripada pelbagai agensi kerajaan negeri dan Pusat kepada golongan ibu tunggal supaya taraf hidup mereka dapat ditingkatkan dan dapat menyara keluarga dengan lebih selesa.

“Antara kemudahan dan pendedahan seperti pinjaman modal dan juga subsidi, bagaimanapun ramai di kalangan mereka tidak menyedari kewujudan kemudahan itu.

“Terengganu merintis program ini yang tidak diadakan di mana-mana negeri lain bagi menghimpunkan golongan ibu tunggal dalam satu program yang amat bermanfaat untuk membantu mereka hidup lebih baik dan cemerlang,” katanya.Industri burung walet jana pendapatan lumayan

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 1,700 pengusaha sarang burung walet di negeri ini mendapat sentuhan baru apabila Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu (PPNT) mewujudkan sebuah pusat pengumpulan sarang burung walet bagi memudahkan pengusaha memasarkan hasil tuaian mereka.

Pengarahnya, Encik Shamsuddin Mat Rani berkata, langkah jabatan sejajar dengan perkembangan industri itu sebagai suatu perusahaan bernilai tinggi.

Katanya, usaha ini membolehkan para pengusaha menjual hasil mengikit harga pasaran semasa dan lebih telus berbanding hasil yang dijual kepada orang persaorangan.

“Harga semasa kini mencecah RM1,800 hingga M2,300 sekilogram dan dijangka terus meningkat kerana ia mendapat permintaan yang tinggi,” katanya.

Beliau berkata, industri burung walet pada masa ini berkembang pesat dan anggaran pengeluaran hasil sebanyak 1,000 (satu metrik tan) dengan nilai mencecah RM1.6 juta sebulan.

Katanya, sehingga akhir tahun lalu, sebanyak 480 buah premis didaftar di bawah Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri yang dijadikan penempatan burung walet.

Daripada jumlah berkenaan, 150 buah merupakan premis kedai dan 330 buah adalah premis rumah sebuah yang membabitkan 228 orang pengusaha Melayu dan 252 orang pengusaha berbangsa Cina.

Menurutnya, melalui 15 wakil Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) yang telah dilantik sebagai ajen pembeli dapat memudahkan pengusaha di seluruh negeri untuk memasarkan hasil pengeluaran mereka.

Tambahnya, pusat pengumpulan hanya mengkelas sarang burung wallet kepada tiga gred sahaja iaitu gred A, gred B dan gred C iaitu yang mempunyai ciri-ciri tertentu antaranya dari segi warna, bentuk sarang, ketebalan saiz serta ketinggian sarang.

Harga buku serendah RM1 di PDT

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 10,000 pengunjung tempatan dan luar Terengganu dijangka hadir di Pesta Buku Negeri Terengganu 2012 anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT).

Pesta buku itu akan berlangsung selama tujuh hari iaitu bermula semalam hingga 11 Julai di Pusat Dagangan Terengganu (PDT), Jalan Hiliran, Kuala Terengganu.

Lebih 30 pengedar dan pengusaha kedai buku akan mengambil kesempatan mempromosi produk dan judul buku masing- masing dengan anggaran harga serendah RM1 hingga RM50 senaskah.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bersetuju mengadakan program seumpama ini sekurang-kurangnya tiga kali dala tempoh setahun berikutan mendapat sambutan cukup mengalakkan.

“Pada pengalaman lepas, orang ramai termasuk pelajar seakan tidak mahu meninggalkan lokasi pesta buku kerana mereka teruja mendapatkan pelbagai jenis buku yang ditawarkan semurah RM1.

“Berdasarkan sambutan menggalakkan, membuktikan masyarakat kini sudah mula sedar terhadap kepentingan membaca dan menuntut ilmu,” katanya.

05 July 2012

Terengganu paling ramai keluar dari e-Kasih

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu muncul negeri berjaya mengeluarkan peserta dalam senarai e-Kasih paling tinggi apabila lebih 14,000 daripada 43,000 golongan itu keluar dari paras kemiskinan bermula 2008 hingga Jun tahun ini.

“E-kasih bertambah setiap hari akibat penceraian, kemiskinan dan masalah rumah tangga. Kerajaan negeri sentiasa peka dan mengambil inisiatif secara intensif bagi memastikan peserta e-Kasih dapat dikurangkan dari masa ke semasa.


“Menerusi program dan bantuan yang disediakan kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Keluarga, Yayasan Pembangunan Usahawan, bantuan membaiki rumah dan membina baru antara faktor yang mendorong kejayaan peserta e-Kasih keluar dari paras kemiskinan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato' Yahya Khatib Mohamad, di sidang akhbar selepas merasmikan Program Selendang Biru Semarak kasih Parlimen Marang, di Dataran Alor Limbat, Marang, hari ini.

Turut Hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, Haji Alias Abdullah.

Dalam perkembangan berbeza, menurut Dato’ Yahya, pihaknya akan memastikan 50 hingga 100 daripada 2,000 ibu tunggal di Marang yang tersenarai sebagai penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) tidak lagi menerima bantuan itu menerusi pembabitan dengan bidang perniagaan yang dapat menambah pendapatan dan mengubah taraf hidup mereka kelak.

Pada masa yang sama, kerajaan negeri juga berhasrat untuk mengeluarkan 10 hingga 15 peratus golongan ibu tunggal daripada setiap parlimen di negeri ini daripada menerima bantuan bulanan JKM itu.Promosi Tasik Kenyir secara berterusan

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) akan terus mengekalkan program pertandingan ayam serama di dalam kalendar aktiviti tahunan agensi itu kerana mendapat sambutan menggalakkan.

Pengurus Besarnya, Encik Wan Mat Amin Wan Daud berkata, aktiviti yang diadakan di Pengkalan Gawi Tasik Kenyir itu berjaya menarik ramai peserta dari dalam dan luar Terengganu.

“Peserta makin bertambah setiap kali pertandingan diadakan dan ini sekali gus dapat mempromosikan Tasik Kenyir sebagai sebuah tasek buatan manusia terbesar di Asia Tenggara,” katanya.

Katanya, Ketengah turut melaksanakan beberapa aktiviti di kawasan berkenaan dalam usaha menarik pelancong dari dalam dan luar negara datang melihat keunikan dan keindahan tasek itu.

“Ini bertepatan bila kerajaan negeri sedang membangunkan 10 pulau antaranya taman orkid, taman burung dan akan mewartakan sebagai kawasan bebas cukai tidak lama lagi,” katanya.
PPK perlu jadi agen tranformasi

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di setiap daerah sewajarnya bertindak sebagai agen tranformasi supaya ahli-ahli peladang di negeri bijak dan berani mencuba perkara baru.

Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Negeri Terengganu (PPNT), Wan Zakaria Abdul Rahman, berkata mereka sewajarnya terlibat secara langsung dalam membangunkan projek-projek pertanian berskala besar dan komersial.

Katanya, pada masa sama, PPK perlu memantapkan dan memperkukuhkan rantaian nilaian pengeluaran hasil-hasil pertanian yang diusahakan oleh petani dan ahli peladang sama ada secara individu atau berkelompok.

“Menyediakan sokongan perkhidmatan kejenteraan ladang seperti traktor, jentuai dan pengangkutan lori, perkhidmatan pembekalan peralatan ladang, benih dan input pengeluaran wajar dipandang serius supaya tidak timbul pelbagai masalah,” katanya.Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perjumpaan Menteri Besar Bersama Ahli Peladang, di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis yang dirasmikan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said itu turut di hadiri Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Asha’ari Idris dan pemimpin-pemimpin setempat.


Sembilan ahli peladang pelbagai PPK menerima pinjaman antara RM20,000 hingga RM50,000 setiap individu bagi melaksanakan projek masing-masing.

Encik Wan Zakaria turut memberitahu peningkatan pengeluaran makanan pada kos kompetitif akan memastikan rakyat mendapat bekalan sumber makanan yang mencukupi pada harga berpatutan.

“Pendekatan ini mampu meningkatkan hasil pengeluaran bahan makanan, mengatasi permasaran hasil pertanian dan sekaligus dapat mengekang kenaikan harga makanan,” katanya.UMT Anjur program USR@UMT

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan menganjurkan program USR @ UMT ‘Komuniti Sihat Produktiviti Meningkat ‘ bertempat di Balai Raya Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit Sabtu ini (7 Julai).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pihak universiti, program sehari itu dimulakan seawall jam 7.30 pagi dengan aktiviti senamseni diikuti pameran dan pemeriksaan kesihatan, derma darah, kempen derma organ, peraduan mewarna, sukanneka dan demontrasi pemprosesan makanan sihat.

Turut diadakan ceramah kesihatan, ceramah untuk pelajar SPM, jom masuk UMT dan juga cabutan nombor bertuah. Manakala orang ramai akan dirai pada majlis kenduri sekampung.

Majlis perasmian akan dilakukan oleh Pengerusi Jawatan Agama dan Penerangan negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat pada jam 12 tengahari.
Pasukan Terengganu di minta tingkatkan prestasi


Oleh: Suriati Ali


Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said memberi peringatan kepada pasukan Terengganu supaya segera meningkatkan prestasi sepanjang Liga Super berlangsung jika tidak mahu peruntukan bagi pasukan itu diberhentikan .

"Saya amat kecewa dengan corak permainan pemain Terengganu dan juga pengurusannya. Saya mahu pihak pengurusan buat sesuatu.

"Jika gagal, kita tidak akan teragak-agak hentikan peruntukan tambahan kepada skuad Terengganu. Setakat ini kita dah beri RM2 juta dan mereka kena tunjukkan perubahan. Kalau masih tak berubah, peruntukan tambahan tak akan diberi.

"Saya cukup tak puas hati dengan mutu permainan Terengganu dari segi cara hantar bola dan peluang menjaringkan gol, sungguh membosankan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Majlis Menandatangani Dokumen Perjanjian, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Beliau diminta mengulas perlawanan antara Terengganu menentang Kuala Lumpur di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah di sini malam semalam yang berakhir dengan skuad Penyu menang tipis 2-1 ke atas Kuala Lumpur.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut mempertikaikan pihak pengurusan skuad berkenaan meletakkan pemain dari bangku simpanan dalam kesebelasan sehingga mempamerkan aksi hambar ketika menentang Kuala Lumpur.

"Saya ingin beri amaran kepada pemain dan pengurusan, kalau tak buat yang terbaik, saya tak akan bagi peruntukan lagi (tambahan), kerana kerajaan negeri beri peruntukan RM4 juta setahun kepada kedua-dua pasukan, jadi kita mahu yang terbaik.

"Tapi kalau mereka tak nak berubah juga, biar mereka (pengurusan) tanggung sendiri. Mereka kena ingat, di sini bukan negeri hanya untuk suka-suka dengan mendapat bayaran yang banyak, kita tak mahu membazir," tegasnya.

Dato’ Seri Haji Ahmad juga tidak menolak kemungkinan untuk mengenakan tindakan serupa ke atas T-Team sekiranya pasukan tersebut menghadapi masalah yang sama sehingga menggugat peluang merangkul kejuaraan musim ini.04 July 2012

Tatiuc bakal lahir pakar logam dan keluli

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Tati Universiti Kolej (TATiUC) menjalin kerjasama strategik antara
Shaougang Institute Of Technology (SGIT), China dan Eastern Steel Sdn Bhd (ESSB) bagi melahirkan lebih ramai rakyat tempatan yang pakar dalam bidang industri logam dan keluli.

Majlis menandatangani dokumen perjanjian berkaitan itu disempurnakan Pengerusi Lembaga Pengarah TATiUC yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman mewakili Tatiuc manakala SGIT telah diwakili Naib Presidennya, Wang Lin dan ESSB pula diwakili Pengurus Projek, Tee Choon Hock.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menjadi saksi pada majlis yang diadakan di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera.

Tetamu kerhormat lain, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw, beberapa Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Rektor TATiUC, Dr Mohd Rozailan Mamat.

Sementara itu, Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata SGIT yang bergabung dengan syarikat terkemuka, Shaougang Of China mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang kejuruteraan.
Antaranya berkaitan bidang metalurgi dan keluli, teknologi maklumat, pembinaan, kejuruteraan alam sekitar, pengurusan ekonomi serta kejuruteraan mekanikal dan elektrikal.

“Melalui kerjasama ini, Tatiuc dengan SGIT akan menyediakan program Teknologi Pembuatan Besi dan Keluli dengan pengkhususan dalam kejuruteraan metalurgi selama setahun.

“Buat permulaan seramai 20 pelajar cemerlang yang juga anak jati Terengganu mempunyai diploma dan ijazah dari mana-mana universiti akan ditawarkan mengikuti kursus kejuruteraan berkaitan sebelum diserap bekerja dengan syarikat ESSB ,” katanya selepas majlis itu.

Katanya, ESSB adalah sebuah syarikat usahasama antara Malaysia Hiap Teck Venture Berhad dan China Shaougang Group melibatkan pelaburan RM1.8 billion, akan membina Kompleks Keluli Bersepadu di Telok Kalong, Kemaman.

“Dengan adanya kerjasama seumpamanya ini, kita bukan saja dapat meningkatkan kepakaran rakyat tempatan dalam bidang metalurgi malah dapat melatih pekerja yang berkelayakan dalam pelbagai aspek untuk industri besi dan keluli,” katanya.Skuad Penyu, T Team menang

‘Skuad Penyu’ menewaskan Kuala Lumpur 2-1 pada perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam tadi manakala pasukan adik, T-Team menundukkan Sarawak 1-0 di Stadium Negeri, Kuching.

Terengganu yang tewas 1-2 kepada Kedah, Sabtu lalu, bangkit mencipta kemenangan selepas mengalahkan pasukan tercorot liga, Kuala Lumpur.

Skuad Penyu memungut mata penuh hasil jaringan Francis Doe enam minit sebelum tamat permainan.

Tuan rumah mendahului pasukan pelawat hasil rembatan kencang Francis pada minit ke-13, tetapi pasukan pelawat menyamakan kedudukan pada minit ke-30.

T-Team menang menentang Sarawak menerusi jaringan Mohd Fadzli Saari pada minit ke-30.


Pas ‘jilat ludah sendiri’

Sewaktu mula-mula memerintah negeri Kelantan, Pas telah mengharamkan wanita menyertai tilawah al-Quran kerana mereka mendakwa suara wanita adalah aurat dan tidak boleh didedah di khalayak ramai.

Lalu, mereka hanya membenarkan qari saja menyertai tilawah yang telah dimulakan di negara ini sejak berpuluh-puluh tahun lalu.

Bagaimanapun, satu situasi yang sungguh pelik dan ajaib telah berlaku pada masa ini apabila Pas menggunakan wanita bukan untuk tujuan memperdengarkan bacaan ayat-ayat suci al-Quran, tetapi berkempen untuk parti itu bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Pas kini menggunakan artis dan selebriti tempatan bagi menarik minat orang ramai hadir pada ceramah mereka di negeri ini dan beberapa negeri lain.

Antara artis wanita yang dipergunakan pemimpin Pas sebagai pelaris ceramahnya ialah Aishah, Abby Abadi dan Dayangku Intan.

Pas mendakwa usaha Kerajaan Barisan Nasional mengadakan tilawah al-Quran tidak Islamik kerana mendedahkan aurat wanita di khalayak ramai.

Tetapi, apa hukumnya mereka menggunakan artis wanita sebagai tenaga ceramah mereka?
Inilah antara sikap ‘double standard’ Pas yang tidak payah dihuraikan lagi kerana mereka akan melakukan apa saja bagi kepentingan politik mereka. Tidak boleh bagi mereka jika perkara itu dilakukan oleh Umno, tetapi asal perkara itu memberi manfaat kepada mereka, kira boleh saja.

Mengulas mengenai ‘trend’ baru yang digunakan oleh parti Pas itu, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Ustaz Haji Muhammad Ramli Nuh, berkata ceramah-ceramah Pas kini tidak lagi menjadi tumpuan kerana ia mengetengahkan isu-isu lapuk.

“Justeru itu, Pas perlu berbuat sesuatu bagi menarik pendengar, termasuk menggunakan artis wanita supaya orang ramai hadir ceramah mereka,” katanya.

Beliau mengakui kehadiran ceramah Pas yang menggunakan artis wanita ini mampu menarik lebih ramai pendengar, tetapi itu tidak menggambarkan mereka yang hadir itu menyokong Pas.

“Ramai yang hadir pada ceramah Pas itu merupakan orang luar yang mahu melihat artis yang berucap di ceramah Pas, mereka bukan pengundi di kawasan berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, ceramah Pas kini lebih ke arah ‘indah khabar dari rupa’ kerana bilangan pendengarnya bertambah tetapi ia bukan tanda sokongan kepada parti itu semakin kuat.Kempen kutip biji getah

Oleh; Esah Abdullah

Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) menjalankan kempen Kutip Biji Getah bermula bulan ini (Julai) bagi memastikan bekalan benih baru untuk pekebun kecil sentiasa mencukupi.

Timbalan Pengarah Risda negeri, Puan Faridah Hariyati Mohd Jusoh berkata, pekebun kecil atau orang ramai boleh mencari duit poket dengan menjual biji getah kepada Risda.

“Tahun lepas kita berjaya mengumpul 24 tan metrik biji getah dan tahun ini kita menjangkakan dapat mengumpul dalam jumlah yang lebih banyak,” katanya.

Katanya, setiap kilogram biji getah dibeli dengan harga RM3, ia kerja mudah kerana sambil menoreh sambil mengutip biji yang luruh sekali gus mereka boleh dapat duit dengan senang.

Menurutnya, Risda akan mengumpul dan mengenalpasti biji getah yang bermutu tinggi bagi menghasilkan anak pokok yang berkualiti .

Pihaknya turut mengalu-alukan pekebun kecil yang ingin membuat permohonan bagi tanaman semula getah untuk mengisi borang permohonan secara talian terus.

“Proses melalui talian ini cepat dan boleh selesai dalam tempoh 24 jam berbanding mengisi borang secara manual yang mengambil masa 14 hari daripada tarikh dipohon,” katanya.

IPG Kampus Dato’ Razali tubuh Pusat Dokumentasi

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Dato’ Razali Ismail akan mewujudkan Pusat Dokumentasi bagi memudahkan pengkaji dan pelajar mendapatkan maklumat tepat berkaitan bekas Tokoh Pendidikan Allahyarham Dato’ Razali Ismail.

Pusat yang bakal beroperasi dalam tempoh terdekat di IPG Kampus Dato’ Razali Ismail, Kuala Terengganu itu bakal menghimpunkan pelbagai dokumen dan butiran perjalanan hidup Allahyarham Dato’ Razali Ismail yang sebelum ini merupakan Timbalan Menteri Pelajaran yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu.

Pengarah IPG Kampus Dato’ Razali Ismail, Encik Ghulam Sarvek Mubarak Ali, berkata penubuhan pusat itu cukup berharga bagi mengenangkan jasa, keringat dan bakti yang pernah dicurahkan Allahyarham kepada semua lapisan masyarakat, terutama guru dan pelajar.


“Mereka yang ingin membuat rujukan boleh mendapatkan maklumat dan pelbagai bahan rujukan seperti minit mesyuarat, rakaman video, rakaman suara ketika merasmikan mesyuarat, gambar-gambar menghadari program dan sebagainya apabila pusat itu dibuka dikelak.

“Kita mahu guru-guru dan pelajar mencontohi sifat Allahyarham yang bukan saja bertanggungjawab terhadap tugas malah berketrampilan sebagai seorang guru dan pemimpin,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program Bicara Tokoh Allahyarham Dato’ Razali Ismail, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Program yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman turut dihadiri Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Haji Roshali Taha.


Lebih 2,000 peserta hadir pada program itu yang bertujuan mengimbau kenangan, jasa dan sikap berjiwa rakyat Allahyarham Dato’ Razali.

Tiga ahli panel berpengalaman menyertai bicara tokoh itu adalah mantan Setiausaha Sulit Kanan Allahyarham, Encik Wan Harun Mohd; Penulis YM Syed Mohammad Nor dan anak sulung Allahyarham yang juga Naib Presiden (Bahagian Strategi & Pembangunan Perniagaan Kumpulan), Sime Darby Berhad, Encik Norazli Razali.

Encik Ghulam turut memberitahu pihaknya mengharap Pusat Dokumentasi itu dapat menimbulkan kesedaran orang betapa berharganya ilmu yang dimiliki Allahyarham Dato’ Razali khususnya golongan pendidik dan pelajar.Usahawan cara MARDI

Oleh; Esah Abdullah

Latihan amali secara secara terus merupakan kaedah sangat berkesan membantu usahawan mencuba sendiri membangunkan formulasi produk masing-masing.

Ketua Pengarah , Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia, Dato’ Dr. Abd Shukur Abd Rahman berkata, melalui latihan amali usahawan diberi tunjuk ajar termasuk belajar mengenai cara penggunaan mesin.

Sehubungan itu katanya, Mardi telah membangunkan sembilan testbed teknologi di seluruh negara yang dilengkapi dengan mesin dan peralatan moden untuk pengeluaran berskala kecil.

“Pusat yang diwujudkan ini dibuka kepada usahawan untuk menjalani latihan sangkut atau kursus teknikal secara percuma,” katanya.

Katanya, setiap testbed mempunyai produk tetentu antaranya seperti snek berasaskan beras seperti rempeyek dan kuih ros (Kedah), minuman, sos dan sapuan (Johor Bharu) dan produk berasaskan ikan seperti keropok lekor sejuk beku, sata, naget dan crispy (Terengganu).

“Produk berasaskan ikan memang menjadi pilihan utama pengunjung ke Terengganu dan melaluinya telah membentuk satu ruang perniagaan yang mampu menjana pendapatan lumayan,” katanya.

Tambahnya, Mardi bersedia merangsang proses inovasi teknologi di kalangan usahawan. mereka boleh berkembang dan menghasilkan produk berdaya saing untuk pasaran yang lebih besar.
Program Karisma Selendang Biru, Semarak Kasih Parlimen Marang esok

Oleh: Aida And Rahman
Gambar oleh Zulkipli PutraProgram Karisma Selendang Biru Semarak Kasih Parlimen Marang akan diadakan di Dataran Alor Limbat, Marang, bermula jam 8 pagi hingga 2 petang, esok (5 Julai).

Sehubungan itu, orang ramai dijemput memeriahkan program yang bakal dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, kira-kira jam 12 tengah hari.

Menurut satu kenyataan, program turut menyediakan pelbagai acara menarik untuk semua lapisan usia seperti pemeriksaan kesihatan percuma, pameran agensi kerajaan, demonstrasi kerja tangan, pertandingan mewarna selain kaunter perkhidmatan pembayaran cukai dan hasil tanah.

Malah, orang ramai turut berpeluang mendaftar sebagai pemilih di kaunter khas yang disediakan penganjur, selain dapat berkongsi manfaat daripada taklimat agensi kerajaan termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat, Amanah Ikhtiar Malaysia, Amanah saham Nasional Berhad, Majlis Amanah Rakyat dan Tekun Nasional.

Program turut disusuli dengan penyampaian anugerah tokoh ibu tunggal dan hadiah kepada pemenang pertandingan mengubah bunga, mengukir buah, mewarna, gerai pameran paling cantik serta cabutan bertuah.


03 July 2012

OKU mampu kuasai sukan

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri menaruh harapan menghantar seberapa ramai atlet Orang Kurang Upaya (OKU) dari negeri ini menyertai Kejohanan Special Olympics Peringkat Dunia yang akan berlangsung di Amerika Syarikat pada 2015.

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Encik Zuhami Omar berkata, hasrat ini tidak mustahil kerana sudah terbukti ramai atlet kelahiran negeri ini mewakili negara ke kejohanan di luar negara.

“Saya yakin atlet OKU juga mampu membawa nama negeri ini kepersana dunia jika dapat beraksi dengan baik,” katanya di majlis penutup Kejohanan Special Olympics Negeri Terengganu 2012 di Kompleks Tengku Muhammad Ismail Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini (3 Julai).

Majlis penutup telah dilakukan oleh isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud. Hadir sama Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Puan Nurfarhana Lee Mod Zulkiflee.

Katanya, beberapa acara baru telah diperkenalkan pada kejohanan tahun ini seperti renang, equestrian, BOCCE dan lontar peluru.

Menurutnya terdapat 400 peserta yang mewakili Pusat dalam Komoditi (PDK) seluruh negeri mengambil bahagian beserta 123 orang pegawai pengiring dan pengurus pasukan iaitu satu jumlah yang agak besar berbanding tahun sebelumnya.

“Kejohanan ini memberi peluang OKU yang menghadapi masalah pembelajaran menyertai sukan bercorak pertandingan dan bukan berbentuk sukaneka semata-mata,” katanya.

Katanya, melalui kejohanan ini peserta akan dipilih untuk mewakili negeri ke Kejohanan Peringkat Kebangsaan yang akan berlangsung di Pahang pada Oktober depan.


Allahyarham Dato’ Razali wajar jadi ikon

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Masyarakat terutama guru dan pelajar di Terengganu parlu menjadikan Allahyarham Dato’ Razali Ismail, bekas Timbalan Menteri Pelajaran yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu, sebagai ikon pendidikan yang berjiwa rakyat.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata kehebatan pemimpin itu ketika hayatnya yang mencetus dan merancang pelbagai idea baru di bidang pendidikan dan politik sewajarnya disanjungi dan dihargai semua pihak.

Beliau berkata, kerajaan negeri kini meneruskan segala agenda yang dirancang Allahyarham supaya Terengganu terus unggul sebagai Negeri Anjung Ilmu.

“Allahyarham Dato’ Razali bukan saja setakat menjadi seorang pemikir dan perancang, malahan beliau sendiri menunjukkan contoh teladan dan model pendidik dan pemimpin sejati yang berjiwa rakyat.


“Sepanjang hayatnya, beliau banyak merancang dan menyediakan kemudahan kepada rakyat untuk memahami ispirasi negara,” katanya kepada pemberita selepas Program Bicara Tokoh Allahyarham Dato’ Razali Ismail, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Haji Roshali Taha dan Pengarah Institut Pendidikan Guru Kampus Dato’ Razali Ismail.

Lebih 2,000 peserta hadir pada program itu yang bertujuan mengimbau kenangan, jasa dan sikap berjiwa rakyat Allahyarham Dato’ Razali.

Tiga ahli panel berpengalaman bicara tokoh itu adalah mantan Setiausaha Sulit Kanan Allahyarham, Encik Wan Harun Mohd; Penulis YM Syed Mohammad Nor dan anak sulung Allahyarham yang juga Naib Presiden (Bahagian Strategi & Pembangunan Perniagaan Kumpulan), Sime Darby Berhad, Encik Norazli Razali.

YB Ahmad Razif turut memberitahu, melalui program seumpama ini, pihaknya dapat membuktikan bahawa kerajaan negeri sayangkan ilmu dan sifat ketokohan Allahyarham ketika hayatnya.


“Kita mempunyai ramai tokoh yang boleh dijadikan sebagai ikon dalam pelbagai bidang, apa yang dimiliki itu berkemungkinan akan ditonjolkan dalam program seumpama ini supaya masyarakat boleh memahami dan menyedarinya.

“Selepas ini, tokoh seperti mantan Pendana Menteri Dato’ Dr Mahatir Mohamed dan mantan Menteri Besar, Tan Sri Haji Wan Mokhtar Ahmad berkemungkinan akan ditampilkan jika mempunyai ruang dan kelapangan,” katanya.Kerajaan sedia banyak kemudahan sukan- isteri MB

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan menyediakan banyak kemudahan sukan dalam usaha mendidik rakyat mengamalkan budaya hidup sihat dengan aktiviti berfaedah.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud berkata, kerajaan telah menambah peruntukan untuk membina sebuah lagi gelanggang futsal di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) tahun ini.

“Saya berharap pegawai dan kakitangan jabatan kerajaan tidak mengabaikan penjagaan kesihatan serta menjadikan aktiviti bersukan sebagai rutin harian,” katanya di majlis penutup Kejohanan Special Olympics Negeri Terengganu 2012 di Kompleks Sukan Tengku Muhammad Ismail, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini (3 Julai).

Hadir sama, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Encik Zuhami Omar dan Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Puan Nurfarhana Lee Mohd Zuliflee.

Katanya, melalui acara sukan dapat memberi peluang anggota dan agensi terbabit mengeratkan hubungan silatulrahim dan kerja berpasukan yang lebih komited dalam acara disertai.

Kejohanan sukan khusus kepada peserta Orang Kurang Upaya (OKU) itu berlangsung Sabtu lalu (30 Jun) membabitkan 400 peserta dari Pusat Dalam Komoditi (PDK) seluruh negeri .

Terdapat lapan acara dipertandingkan antaranya ialah acara BOCCE, bola sepak, sukan berkuda, bowling serta acara olahraga seperti lontar peluru, lompat berdiri, lompat jauh, lumba lari (100m dan 200m) dan larian 4x100m.

Sementara itu, To’ Puan Seri Hajah Norliza sempat menonton perlawanan akhir bola sepak 5 sebelah antara pasukan PDK Besut melawan PDK Dungun yang berkesudahan PDK Dungun berjaya menundukkan Besut 3-0.

To’ Puan Seri Hajah Norliza kemudiannya menyampaikan hadiah kepada pemenang pada kejohanan sukan berkenaan.
1,302 golongan miskin di DUN Kota Putera terima zakatOleh: Mohammad Ishak

Seramai 1.302 golongan miskin di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, menerima bantuan zakat daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) sebagai persiapan awal menyambut Ramadan tahun ini.

Majlis penyampaian agihan zakat itu yang berlangsung di Masjid Kampung Raja, dirasmikan oleh ADUN Kota Putera Yang Berhormat, Muhamad Pehimi Yusof.

Pada tahun ini MAIDAM mengagihkan zakat berkenaan lebih awal bagi membolehkan semua penerima menggunakan wang untuk keperluan mereka.

Muhamad Pehimi berkata, sejumlah RM486,300 diperuntukkan bagi agihan kepada golongan miskin di kawasan berkenaan.

Katanya, dengan agihan itu golongan miskin terbabit dapat menggunakan sepenuhnya untuk membuat persiapan menyambaut bulan Ramadan tidak lama lagi

Menurutnya, pada tahun ini MAIDAM mensasarkan kutipan lebih RM1 juta untuk dipunggut daripada umat Islam negeri ini menerusi pelbagai sumber pendapatan yang sah.

“Masyarakat Islam kini mempunyai kesedaran tinggi untuk mengeluarkan zakat dan jumlah itu sentiasa meningkat pada setiap tahun,” katanya.

Beliau berharap dengan sumbangan yang dilakukan oleh MAIDAM penduduk yang tersenarai sebagai penerima zakat dapat membantu meringankan beban kewangan untuk menyara hidup keluarga.

Penyokong Pas diminta tolak Pas

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Dato’ Dr Hassan Ali meminta penyokong tegar Pas dan semua ahli parti itu menolak Pas, demi menyelamatkan Islam, Melayu dan institusi raja-raja yang disifatkannya menuju kehancuran angkara tindakan parti pembangkang.

Bekas Naib Presiden Pas itu yang sekian lama mengabdikan diri kepada parti tersebut merasakan beliau tertipu dengan Pas yang kini tidak lagi memperjuangkan negara Islam dan kepimpinan ulama.

Beliau menjelaskan dua prinsip utama perjuangan Pas iaitu menegakkan Islam dan kepimpinan ulama, mendorongnya menyertai parti itu walaupun telah lama berkhidmat dengan kerajaan.

“Saya sendiri mempunyai banyak pilihan, tetapi memilih Pas kerana terpesona dengan perjuangan negara Islam dan kepimpinan ulama yang mereka laung-laungkan,” katanya ketika berceramah pada siri jelajah di Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tumpat, malam kelmarin.

Bagaimanapun, Dato’ Dr Hassan Ali yang menganggotai barisan Exco Kerajaan Selangor selepas Pakatan Rakyat menang di negeri itu, melahirkan rasa kesal dan kecewanya kerana kini Pas tidak lagi memperjuangkan prinsip berkenaan setelah bersengkokol dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau menjelaakan matlamat utama Pas dan konco-konco parti itu sekarang ialah menawan Putrajaya.

Katanya, Pas tidak lagi memperjuangkan negara Islam apabila Presidennya, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, pada Muktamar Tahunan Pas Ke-57 tahun lalu menegaskan parti itu akan menegakkan negara berkebajikan di Malaysia.

Dato’ Dr Hassan juga berkata, perjuangan Pas telah berubah setelah 70 peratus daripada barisan kepimpinannya kini dikuasai golongan sekular yang beliau sifatkan sebagai parasit.

Katanya, keadan ini menyebabkan saf kepimpinan Pas telah bertukar matlamat perjuangan dan memberi keutamaan kepada hasrat menawan Putrajaya bersama-sama dengan DAP dan PKR.Dana RM50,000 bantu bekas tentera tidak berpencen

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra
 
Kerajaan negeri bersetuju untuk menyalurkan bantuan permulaan sebanyak RM50,000 kepada Koperasi Kumpulan Veteran Tentera Tidak Berpencen (KVTTB) bagi membela nasib golongan itu yang pernah berkhidmat menjaga keamanan dan keselamatan negara.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri bukan sahaja menawarkan bantuan dana itu, malah akan meluluskan permohonan tanah tapak rumah dan pertanian yang boleh diusahakan oleh bekas tentera sebagaimana kemudahan yang dinikmati rakyat seluruh Terengganu.

“Ini kali pertama satu pertubuhan koperasi veteran tidak berpencen (di Terengganu). Sebenarnya mereka berkhidmat sehingga 18 tahun. Ada 10..ada 12 tahun. Untuk membolehkan mereka menerima pencen tentera mereka perlu berkhidmat sehingga 21 tahun.“Jadi selama ini tiada pertubuhan atau persatuan ditubuhkan untuk membela kebajikan mereka. Alhamdulillah, Komander En Mohd Sabri Abd Malek (Yang Dipertua KVTTB) sudah ditubuhkan di peringkat Pusat dan selepas ini peringkat negeri-negeri, di mana Terengganu adalah negeri ke-13. Insya-Allah menerusi pertubuhan ini memudahkan kerajaan negeri membantu mereka,” katanya di sidang akhbar sempena Program Jejak Kasih Pemimpin Bersama Rakyat serta Pendaftaran Ahli KVTTB 1Malaysia, di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Yang Dipertua KVTTB, Encik Mohd Sabri Abd Malek dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu, Haji Roshali Taha.

Menteri Besar berkata, melalui pertubuhan ini, kerajaan negeri akan memastikan nasib bekas tentera yang pernah berjasa memikul senjata demi mempertahankan kedaulatan Tanah Air terbela menerusi bantuan dan kemudahan di bawah satu pengurusan yang lebih sistematik dan telus.

“Di Terengganu, usaha mengesan ahli tentera tidak berpencen sedang giat dilaksanakan bagi memastikan mereka menjadi ahli KVTTB secara sah sekali gus menambah jumlah ahli sedia ada di seluruh negara,” katanya.

Selain itu, seramai 200,000 ahli tentera veteran tidak berpencen dikenalpasti di seluruh Malaysia dengan 60,000 daripadanya menyertai KVTTB.

Perjuangan sia-sia, jika menentang kerajaan : MB

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengingatkan bekas tentera supaya tidak sesekali menjadi kumpulan yang menentang kerajaan dan menanam hasrat untuk menjatuhkan kepimpinan negara hari ini dengan menyertai parti pembangkang.

“Dulu mereka berkhidmat 18 tahun memikul senjata mempertahankan negara, melindungi rakyat dan sanggup berkorban jiwa dan raga, tiba-tiba buang uniform (tamat perkhidmatan) dan pencen, mereka menentang kerajaan.

 “Ini bermakna perjuangan mereka selama ini sia-sialah, mereka tidak dapat mengekalkan kerajaan yang ada,” katanya di sidang akhbar sempena Program Jejak Kasih Pemimpin Bersama Rakyat serta Pendaftaran Ahli KVTTB 1Malaysia, di Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Yang Dipertua KVTTB, Encik Mohd Sabri Abd Malek dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu, Haji Roshali Taha.

Menteri Besar berkata, sebagai bekas anggota tentera mereka perlu menanam jati diri yang teguh dan mengekalkan semangat perjuangan dan sayangkan tanah air sebagaimana sikap yang diamalkan sepanjang bertugas menjaga keselamatan negara daripada musuh dan anasir negatif sebelum ini.

Malah, beliau juga menasihatkan golongan itu supaya menjauhkan diri daripada terlibat dalam sebarang demonstrasi yang dianjurkan pihak penentang kerajaan kerana tindakan itu jelas melanggar undang-undang.