Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

21 May 2011

Dewan baru di Hulu Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Penantian penduduk Hulu Terengganu untuk menggunakan kemudahan dewan orang ramai yang baru bakal menjadi kenyataan apabila kerajaan negeri meluluskan bajet pembinaan dewan itu yang dijangka akan dibangunkan pada tahun depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri melihat pembinaan dewan baru yang dimasukkan ke dalam bajet negeri tahun depan itu suatu keperluan yang cukup penting kepada penduduk daerah berkenaan bagi menggantikan dewan sedia ada yang semakin uzur.
“Pelan reka bentuk dewan baru itu sudah siap dan kita mahu melihatnya terlebih dahulu. Dewan baru ini lebih besar dan mampu menampung sehingga 3,000 orang pada satu-satu masa.

“Kos belum diputuskan lagi dan lokasinya bukan di tapak asal (Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu) tetapi bakal dibangunkan bertentangan dengan Hospital Hulu Terengganu yang juga berdekatan Kompleks Jabatan Kerajaan yang kini sedang rancak dibangunkan,” katanya ketika sidang akhbar di Majlis Mesra Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu Bersama pemimpin Tahun 2011, di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, semalam.

Turut hadir Ketua Bahagian Umno Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Pengerusi Majlis Veteran Umno Negeri, Dato’ Yahya Hashim; Timbalan Ketua Bahagian, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pergerakan Wanita Perhubungan Negeri, Senator Datuk Hajah Fatimah Hamat.

Hadir sama, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, YB Haji Zawawi Ismail, ketua-ketua sayap parti serta Ahli Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Menteri Besar berkata, Hulu Terengganu turut menikmati pembangunan yang hebat termasuk kemudahan jalan raya terutama di kawasan Ajil yang sudah dinaiktaraf serta sudah boleh digunakan orang ramai.

Katanya, tumpuan kerajaan negeri terhadap pembangunan di Hulu Terengganu juga selaras dengan usaha menjadikan Tasik Kenyir sebagai Pulau Bebas Cukai yang kini sedang rancak dibangunkan.


Umno yakin rampas empat kerusi pembangkang

Oleh: Kamarudin Mat AkibUmno Terengganu yakin sekurang-kurangnya empat daripada lapan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi pembangkang pada pilihan raya umum lalu dapat dikembalikan semula kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13(PRU13).

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kenyataan ini dibuat berdasarkan realiti setelah mengambilkira sokongan semasa rakyat negeri ini kepada Umno dan BN.


Bagi menguatkan hujah tersebut, beliau yang juga Menteri Besar berkata, sepanjang tahun lalu Umno berjaya mendaftar 34,000 orang sebagai pemilih manakala Pas hanya mampu mendaftar 10,000 pemilih baru.

“Saya mahu memastikan semua pemilih yang kita daftar itu akan menyokong calon BN pada pilihan raya umum akan datang.

“Jika itu berjaya dilakukan kita bukan saja dapat mengekalkan pemerintahan BN di Terengganu, tetapi dapat merebut semula sekurang-kurangnya empat daripada lapan kerusi yang dimenangi pembangkang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kemaman yang disempurnakan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Mohd Yassin.

Dato’ Seti Haji Ahmad meminta semua pemimpin Umno di negeri ini supaya ‘turun padang’ pada setiap masa dan mengenal pasti masalah rakyat serta mendampingi golongan belia.

“Kita perlu ikut kehendak golongan belia dan menyediakan keperluan mereka bagi menambat golongan tersebut agar mereka menyokong Umno dan BN,” ujar beliau.Umno Terengganu makin kukuh – TPM

Oleh: Kamarudin Mat AkibUmno Terengganu terus kukuh di bawah pentadbiran Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, berkata kebelakangan ini sudah ada kesedaran baru di kalangan pemimpin Umno tempatan untuk bersatu dan berusaha menguatkan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

“Umno Terengganu makin kuat apabila Menteri Besar (Dato’ Seri Haji Ahmad) mengambil alih ketua perhubungan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kemaman di Dewan Berlian Majlis Perbandaran Kemaman ( MPK) hari ini.


Hampir 1,000 perwakilan Umno bahagian tersebut menghadiri persidangan tersebut yang turut dihadiri wakil daripada parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).

Tan Sri Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri turut memuji kehadiran perwakilan dan pemerhati yang begitu ramai dan menjadi petanda kepada kebangkitan Umno dan BN bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13.

Beliau turut menaruh keyakinan kepimpinan peringkat negeri mampu menangani pelbagai masalah yang dihadapi parti itu dan menyelesaikannya sebelum PRU13.
Pertahankan kuasa Umno, BN

Oleh: Kamarudin Mat AkibTimbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin meminta ahli Umno mempertahankan kuasa Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi memastikan ia terus berkuasa memerintah negara ini selepas Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Justeru itu, beliau menuntut supaya ahli Umno agar terus bersatu dan melupakan segala sengketa sesama sendiri agar Umno dan BN terus utuh dan menerajui pemerintahan negara ini.

“Kuasa politik amat penting bagi memastikan kerajaan (BN) terus boleh memartabatkan agama, bangsa dan negara,” katanya ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kemaman di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman, hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Dato’ Haji Mohamed Awang Tera; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasik, Ir Rosli Othman dan Adun Air Putih, Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar.

Tan Sri Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri, berkata PRU 13 merupakan pilihan raya yang paling sengit dalam sejarah politik tanah air.

“Pada pilihan raya kali ini kita akan menghadapi cabaran paling hebat daripada parti pembangkang, berbanding pilihan raya sebelum ini. Oleh itu, ia menuntut kita semua supaya memastikan parti lebih kuat untuk berdepan dengan mereka,” ujarnya.

Beliau meminta semua pihak supaya memperkemaskan jentera parti bagi berdepan dengan parti pembangkang pada pilihan raya umum akan datang agar Umno dan BN dapat terus mempertahankan kerajaan BN.
Jauhi sikap adu domba – Tengku Putera

Oleh: Aida Abd Rahman

Golongan veteran perlu singkirkan perasaan gemar mengadu domba perihal `orang muda’, sebaliknya sentiasa berprasangka baik serta selalu mendoakan mereka terhindar daripada perkara negatif.

Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, berkata golongan di usia emas ini perlu mengamalkan sikap mudah mendekati serta memperturunkan ilmu dan pengalaman terutama dalam bidang politik kepada orang muda.

"Nyahkan perasaan suka adu domba orang muda. Kita orang tua mesti letak perasaan yang baik terhadap mereka. Malah, sebaik-baiknya kita mendoakan mereka supaya terhindar daripada gejala sosial, bersikap malas dan meletakkan azam supaya mereka mampu berjaya,” kata beliau ketika berucap sempena Majlis Mesra Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu Bersama pemimpin Tahun 2011, di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, semalam.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu. Turut hadir Pengerusi Majlis Veteran Umno Negeri, Dato’ Yahya Hashim; Timbalan Ketua Bahagian, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pergerakan Wanita Perhubungan Negeri, Senator Datuk Hajah Fatimah Hamat.

Hadir sama, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, YB Haji Zawawi Ismail, ketua-ketua sayap parti serta Ahli Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Beliau yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu juga mengingatkan semua pihak sentiasa menghargai jasa golongan veteran yang sudah banyak memperjuangkan nasib bangsa Melayu dan mempertahankan tanah air sehingga negara dapat mengecap pembangunan hari ini.

Katanya, tanpa golongan itu juga, golongan muda hari ini pasti tidak berupaya mendapat nikmat yang ada kini dan setiap perjuangan mereka menjadi azimat yang cukup berharga untuk dikenang serta dihargai sampai bila-bila.

“Walaupun berbeza usia, cabaran yang ditempuhi dalam mendepani kemajuan dan juga suasana politik hari ini tetap sama. Seharusnya strategi yang ada digunakan secara bijaksana supaya dapat mencapai kecemerlangan dan sesuai dengan kehendak semasa,” katanya lagi.

Belia perlu sertai program ilmiah elak tanggapan negatif masyarakat

Oleh: Suriati Ali

Penyertaan remaja atau belia dalam program berbentuk ilmiah dan kemasyarakatan mampu menangkis tanggapan segelintir masyarakat terhadap golongan itu di mana sebelum ini sering dicemuh menjadi penyumbang besar terhadap pelbagai gejala sosial dan kegiatan kurang sihat.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Dato’ Haji Jailani Ngah, berkata masyarakat tidak wajar memandang serong terhadap golongan belia berikutan masih ramai di antara mereka berhati mulia dan terpelajar.

“Apa yang membanggakan mampu mengharumkan nama negara dalam pelbagai aktiviti berfaedah, termasuk sukan, pidato dan sebagainya,”katanya kepada pemberita ketika bersama-sama menyertai gotong-royong sempena program Pendidikan Imam Muda 2011, di perkarangan masjid lama, Kampung Tok Jembal, Kuala Terengganu, semalam, (20 Mei).

Kira-kira 200 pelajar sekolah menengah dan penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT) Awam di kawasan Parlimen Kuala Nerus dan Setiu dipilih Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (Jheat) untuk mengikuti program selama tiga hari yang berakhir hari ini (21 Mei).

Program anjuran Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasa Jheat turut menampilkan bekas Juara Imam Muda Encik Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan yang kini menjadi idola masyarakat.

Muhammad Asyraf bukan saja menjadi pendorong kepada peserta untuk melakukan yang terbaik malah mengembirakan penduduk setempat terutama kanak-kanak yang hadir dalam program jelajah itu. Rata-rata mereka tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar, bersalaman dan berbual mesra.

Dato’ Haji Jailani berkata, program ini cukup istimewa kerana setiap tingkah laku, kerjasama dan ketrampilan peserta sepanjang program akan diberi markah oleh juri berpengalaman sebelum diumumkan juara di akhir program.

“Sesiapa yang bergelar juara akan ditawarkan pekerjaan secara kontrak sama ada sebagai imam atau bertugas di jabatan kerajaan yang berkaitan selepas tamat pengajian kelak. Sekiranya, pemenang terdiri daripada pelajar pula, mereka dijanjikan biasiswa untuk menyambung pelajaran di mana-mana IPT,” katanya.

Projek perintis ini mampu melahirkan seorang imam dan pemimpin soleh di kalangan pelajar dan penuntut selain dapat mendidik mereka supaya menjadi insan cemerlang, berkaliber dan berilmu.
Didik anak elak terpengaruh gejala sosial

Oleh: Suriati Ali

Ibu bapa merupakan individu paling dekat untuk mendidik anak-anak terutama yang sudah meningkatkan dewasa atau belia supaya tidak leka dengan arus pemodenan.

Sekiranya kurang mendapat pendidikan dan kasih sayang, mudah bagi mereka mencari haluan lain serta terpengaruh dengan gejala negatif seperti merempit, penagihan dadah, mencuri, rogol dan sebagainya.

Imam Muda, Encik Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan berkata, dia mengakui belia hari ini terutama yang tinggal di kawasan bandar mudah terpengaruh dengan gejala tidak sihat sehingga kadang kala boleh mencemarkan maruah keluarga.
Katanya, masalah seperti ini perlu di pandang serius oleh semua pihak bagi mengelak berada di tahap serius. Pada masa sama, sewajar perlu diberi pujian kepada mana-mana agensi kerajaan, swasta dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang menganjur program berbentuk ilmiah.

“Saya percaya program seperti ini mampu menangkis sikap negatif masyarakat yang sering memandang serong terhadap golongan belia.

“Golongan muda sebenarnya cukup penting dalam masyarakat kita hari ini terutama untuk menaikkan imej negeri mahu pun Malaysia di mata dunia dalam pelbagai bidang,” katanya selepas Program Pendidikan Imam Muda program Pendidikan Imam Muda 2011, di perkarangan masjid lama, Kampung Tok Jembal, Kuala Terengganu, semalam, (20 Mei).

Seorang peserta Muhammad Muhaimi Abdul Malik, 25, yang juga penuntut Universiti Malaysia Terengganu, dia cukup bertuah kerana dipilih untuk menyertai program seumpama ini kerana banyak pengalaman dapat ditimba selain dapat mempelajari ilmu agama dengan mereka yang berpengalaman.

Katanya, dia berazam akan melakukan yang terbaik sepanjang mengikuti program tiga hari ini semata-mata ingin menambah ilmu di dada dan bukan hanya untuk bergelar juara .

“Pelbagai kenangan manis diperoleh dan paling tidak akan dilupakan sewaktu bersama-sama dengan juara imam muda abang Asyaraf menyertai aktiviti gotong royong, motivasi, suai kenal dan pelbagai program bersama masyarakat,” katanya.


Warga Setiu perlu pertahankan kemenangan

Oleh: Esah AbdullahKetua UMNO Bahagian Setiu, Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee mengajak semua ahli parti mengukuhkan barisan demi pertahankan kemenangan yang sudah ada dalam genggaman agar tidak terlepas ke tangan orang lain.“Ingatlah, kita perlu bersama kerana kekuatan akan menjelma apabila kita bersatu,” katanya ketika berucap di Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Setiu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Ibrahim, Bandar Permaisuri, Setiu, semalam (20 Mei).

Persidangan perwakilan kali ke-23 itu telah dirasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang.

Katanya, pejuang UMNO jangan sekali-kali abaikan parti, kerana partilah yang menentukan kedudukkan kerajaan dan menzahirkan kemakmuran yang dikecapi hari ini.

“Sebagai ahli parti kita perlu berganding bersama untuk pertahankan apa yang kita miliki jangan sampai ia jatuh ke tangan orang lain,” kata Ahli Parlimen Setiu merangkap Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

Dato’ Haji Mohd Jidin juga mengajak semua meneruskan agenda parti untuk raih kemenangan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

“Menjadi asam garam dalam politik bila berlaku pergeseran, bumi mana yang tidak ditimpa hujan dan lautan mana yang tidak bergelora, kepentingan parti tetap diutamakan,”katanya.

Dato’ Haji Mohd Jidin berkata, jentera parti bahagian Setiu sudah bersiap sedia untuk menghadapi PRU sama ada tahun ini atau tahun depan.20 May 2011

Menangi hati rakyat

Oleh: Esah AbdullahPemimpin parti disaran sentiasa memantau dan mengambil tahu apa yang berlaku dalam masyarakat dengan membuat kunjungan lebih kerap untuk bertanya khabar kerana rakyat perlukan sentuhan pemimpin mereka.

“Kalau mahu menangi hati rakyat mestilah rajin bertemu mereka,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Setiu kali ke-23 di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Ibrahim, Bandar Permaisuri, Setiu hari ini.


Hadir sama, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Ketua UMNO Bahagian merangkap Ahli Parlimen Setiu, YB Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri, merangkap Naib Ketua UMNO bahagian, YB Haji Abdul Halim Jusoh dan Adun Jabi, YB Haji Ramlan Ali.

Turut serta, Ketua Pergerakan Wanita UMNO bahagian, Hajah Wan Maznah Nong dan Ketua Pergerakan Puteri, Puan Rosnari Awang Ngah dan lebih 700 perwakilan daripada 150 cawangan dalam bahagian Setiu.

Katanya, berkhidmat dengan ikhlas dan jujur, jangan ada agenda tersembunyi kerana sebagai pemimpin ia menjadi contoh kepada orang yang dipimpin yang perlu mempunyai ketahanan diri serta tidak bersikap pendendam dengan sesiapa.

“ Sebagai orang politik, jangan mudah berkecil hati, jangan mudah ambil hati, jangan mudah makan hati serta jangan mudah membawa hati sebaliknya perlulah berhati-hati,” katanya.

Selain itu katanya, kerajaan sanggup berbelanja besar demi kesejahteraan masyarakat, menjaga kebajikan rakyat kerana golongan inilah yang jadi penentu barisan kepimpinan terus kekal untuk pertahankan kedaulatan bangsa dan agama.

Bantuan YT cetus semangat melangkah ke menara gading

Oleh: Aida Abd Rahman

Bantuan persediaan berupa wang tunai RM500 hingga RM1,000 yang disediakan kerajaan negeri kepada pelajar yang bakal menjejakkan kaki ke menara gading selepas mendapat keputusan yang baik dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menceriakan golongan itu, malah memberikan mereka lebih semangat untuk menyambung pengajian masing-masing.

Seorang pelajar, Farhana Najwa Mohd Akhir, 18, dari Taman Jaya Kijal, Kemaman berasa bertuah kerana menjadi salah seorang anak Terengganu yang mampu meraih pelbagai peluang dan bantuan yang disediakan kerajaan negeri.

“Saya rasa bertuah kerana kerajaan sentiasa bantu pelajar negeri ini dalam pelbagai aspek. Bantuan hari ini amat bermakna kerana dapat meringankan bebanan keluarga saya untuk menyediakan bajet bagi membeli pelbagai barangan sebagai persiapan sebelum memasuki pusat pengajian tinggi tidak lama lagi,” kata bakal penuntut Diploma Pengurusan Bank, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dungun.

Bagi Mohd Ramsyamjani Mohd Lazim, 18, dari Rhu Rendang, Marang, bakal mengikuti Diploma Sains UiTM Kampus Chendering, Kuala Terengganu pula bersyukur dengan bantuan kerajaan negeri kepada golongan pelajar seperti mereka.

Kata bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Sheikh Abdul Malek, Kuala Terengganu yang mendapat 6A 3B 1C dalam SPM lalu, bantuan itu amat wajar dan selari dengan kepimpinan kerajaan negeri yang sentiasa mementingkan kebajikan dan keperluan rakyat terutama dalam sektor pelajaran.

“Bantuan ini cukup bernilai buat kami dan kami lebih bersemangat untuk melangkah ke menara gading serta belajar dengan gigih dalam pelajaran supaya mampu mencapai hasrat dan cita-cita kami kelak,” katanya lagi.

Sementara bekas pelajar SMK Badrul Alam Shah, Kemaman, Zamira Zanilabidin, 18, turut berkongsi kegembiraan mendapat wang bantuan persediaan itu dan berhasrat menggunakan wang itu bagi membeli barangan yang penting untuk ke Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Kedah, beberapa hari lagi.

Anak kepada pekerja ladang di Seri Bandi, Kemasik, Zanilabdin Mohamad, itu menganggap bantuan itu dapat menampung perbelanjaannya sebelum ke UTM nanti, sekaligus dapat membantu meringankan beban bapanya yang hanya bekerja buruh.

“Syukur dengan apa yang diterima ini. Saya akan belajar dengan lebih tekun dan mungkin kejayaan yang diraih apabila bergelar graduan nanti membolehkan saya menikmati insentif dan ganjaran yang disediakan kerajaan,” kata bakal penuntut Diploma Sains Kuantatif itu lagi.

Kerajaan negeri menerusi Yayasan Terengganu memperuntukkan RM1.5 juta kepada 2,482 pelajar seluruh Terengganu yang bakal melanjutkan pelajaran peringkat matrikulasi dan diploma di Institusi Pengajian Tinggi Awam seluruh negara.

Daripada jumlah itu, seramai 1,407 pelajar menerima RM500 seorang bagi mengikuti kursus matrikulasi, manakala selebihnya menerima RM750 setiap seorang bagi pengajian peringkat diploma.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan memperuntukkan RM703,500 bagi kursus matrikulasi dan sejumlah RM808,250 bagi program diploma yang melibatkan peruntukan keseluruhan RM1, 511,750.

“Jumlah ini tidak termasuk pelajar yang telah menyertai kursus atau memasuki asrama penuh. Asrama penuh dan sijil masing-masing akan mendapat RM500 seorang dan peringkat ijazah akan menerima RM1,000 seorang bagi kemasukan September ini.

“Ini juga tidak termasuk mereka yang menyambung pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi Swasta kerana mereka perlu melapor diri (di IPTS) terlebih dahulu. Berdasarkan surat pengesahan lapor diri itu kita akan bayar,” katanya ketika sidang media selepas menyampaikan bantuan persediaan YT ke IPT Peringkat Matrikulasi/Diploma Sesi 2011/2012, di Stadium Tertutup Gong Badak, Kuala Terengganu, baru-baru ini.19 May 2011

Terengganu sedia bas untuk penyokong

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun HassanTerengganu akan menyediakan kemudan bas kepada para penyokong yang akan menyaksikan pertandingan akhir Piala FA antara pasukan negeri ini dengan Kelantan, pada 11 Jun depan.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, berkata beliau akan meminta semua wakil rakyat supaya menyediakan bas untuk membawa penyokong masing-masing menyaksikan pertandingan akhir piala FA dan memberi sokongan kepada pasukan ‘Penyu’.

“Bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal, kita akan sediakan 15 buah bas bagi tujuan ini,” katanya kepada wartawan pada sidang media selepas pelancaran Hari Belia Negara peringkat negeri Terengganu di padang Astaka Kuala Berang, petang ini.

Terengganu layak ke pertandingan akhir Piala FA untuk menentang satu lagi pasukan dari Pantai Timur, Kelantan setelah menewaskan pasukan jiran, Pahang pada kedua-dua pertandingan separuh akhir.

Menteri Besar berkata, pihaknya berharap penonton negeri ini akan memenuhi stadium yang akan dipilih sebagai gelanggang akhir pertandingan tersebut.Dua gelanggang futsal baru setiap DUN

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan
Kerajaan negeri akan membina dua buah gelanggang baru futsal bagi setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Terengganu untuk kemudahan golongan belia beriadah.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pada masa ini oleh dikatakan setiap DUN sudah ada gelanggang futsal yang didirikan kerajaan bagi tujuan yang sama.

“Matlamat kerajaan setiap peti undi akan ada satu futsal untuk golongan belia bersukan,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Pelancaran Hari Belia Negara Peringkat Negeri Terengganu di Padang Astaka Kuala Berang, petang ini.

Hadir sama Yang Dipertua DUN Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat; Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Noor Othman; Adun Jabi, YB Ramlan Ali dan Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Wan Mohamad Wan Ibrahim.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, gelanggang tersebut yang berharga antara RM100,000 hingga RM150,000 setiap satu akan dibina dalam tempoh terdekat ini.

Dalam perkembangan lain, beliau meminta pemimpin persatuan belia di negeri ini supaya merancang aktiviti yang berfaedah untuk golongan belia.Nenek aktif politik sejak 1957 penerima Anugerah Jasamu Dikenang

Oleh: Aida Abd RahmanSeorang nenek kepada enam cucu ini aktif bergelumang dengan dunia politik sejak 53 tahun yang lalu, malahan menyandang jawatan Ketua Wanita Umno Cawangan Pulau Bahagia bermula 1960 hingga kini.

Atas tiket itu, Hajah Gayah Ismail, 72, dari Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir menerima pengiktirafan Anugerah Jasamu Dikenang bersama 20 veteran Umno yang lain sempena Majlis Mesra Veteran Umno bahagian Hulu Terengganu Bersama Pemimpin Tahun 2011, di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang merangkap Setiusaha Perhubungan Umno Negeri; pengerusi Majlis Veteran Umno Negeri, Dato’ Yahya Hashim; Timbalan Ketua Bahagian, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pergerakan Wanita Perhubungan Negeri, Senator Datuk Hajah Fatimah Hamat.

hadir sama, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, YB Haji Zawawi Ismail, ketua-ketua sayap parti serta Ahli Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Hajah Gayah yang juga Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian (1996-2001) berkata, jawatan Ketua Wanita Cawangan yang kekal disandang beliau sehingga kini pernah beberapa kali dicabar ketika proses pemilihan pemimpin cawangan, bagaimanapun ahli Umno di kampungnya lebih yakin terhadap kepimpinan yang ditunjukkan beliau sehingga jawatan itu tidak pernah bertukar tangan.

“Saya mengamalkan budaya mesra dan sentiasa mendekati generasi muda dan bersama-sama turun padang memberikan komitmen dalam apa jua program parti dan kemasyarakatan tanpa mengira siapa pihak penganjurnya.

“Segala tindakan saya dalam parti juga benar-benar ikhlas kerana mahu membantu bangsa Melayu dan memartabatkan agama serta tanah air selaras dengan perjuangan Umno,” katanya.

Seorang lagi penerima anugerah itu, Haji Ismail Ali, 83, dari kampung Temir, DUN Telemong pula amat berbangga kerana dapat menjadi antara individu yang mempertahankan parti keramat itu sejak era sebelum negara mencapai kemerdekaan lagi.

Bekas imam Kampung Temir itu berkata, walaupun pemimpin bersilih ganti, dia tetap akan terus memberi sokongan yang padu kepada parti dan tidak lupa memberi pandangan berguna kepada generasi muda supaya terus memperjuangkan Umno yang sudah banyak berjasa kepada agama, bangsa dan juga negara.

“Umno sudah banyak berjasa kepada anak bangsa dan negara. Jangan pula anak muda kita merosakkan parti yang sudah lebih 60 tahun membela nasib kita semua ini,” kata bapa kepada tujuh anak yang mula aktif dalam parti sejak 1963 sehingga kini itu.

Sementara Haji Sulaiman Jusoh, 87, dari Kampung Pelandan DUN Telemong pula menyanjungi pengiktirafan yang diterima daripada pemimpin negeri yang membuktikan generasi kepimpinan hari ini tidak melupakan golongan terdahulu sepertinya.

“Terima kasih kerana generasi pemimpin yang ada kini masih tidak melupakan orang lama seperti kita. Walaupun pemberian ini tidak seberapa, ia sudah cukup besar dan amat bermakna kepada golongan veteran yang masih setia menyokong segala kegiatan yang mengangkat martabat parti,” kata bekas AJK Umno Cawangan Pelandan itu.


Kontraktor disaran guna teknologi pembinaan moden

Oleh: Suriati Ali


Dato' Seri Haji Ahmad Said mencuba alatan yang dipamerkan pada Terengganu Trade Fair 2011 di Pusat Dagangan Terengganu. - Foto: Zul Putra.

Kontraktor disaran supaya melabur dan berusaha untuk menggunakan teknologi pembinaan terkini dan tidak bergantung selamanya kepada tenaga buruh yang murah.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, penggiat industri pembinaan terutama kontraktor sering kali tersepit di antara penggunaan buruh yang murah berbanding penggunaan teknologi yang menuntut kos yang lebih tinggi.

Bagaimanapun katanya, secara realitinya, kontraktor sebenarnya dapat mengurangkan penggunaan buruh dan mengaplikasikan penggunaan teknologi secara beransur-ansur.

“Ini kerana penggunaan teknologi dengan penggunaan buruh sekaligus dapat menuntut peningkatan kos secara mendadak. Pengurangan buruh dalam industri pembinaan bukan sesuatu yang boleh direalisasikan secara sekelip mata dan memerlukan masa untuk diguna pakai.

“Bagaimanapun, penggunaan teknologi ini juga perlu bagi menghadapi cabaran pada masa depan. Bermula pada tahun 2015, pasaran industri pembinaan di rantau ASEAN akan diliberalisasikan di bawah perjanjian AFAS (Asean Frameworks Agreement on Services), yang mana mengikut perjanjian ini, para kontraktor di rantau ASEAN bebas menawarkan perkhidmatan pembinaan di negara-negara ASEAN, termasuklah Malaysia,” katanya.

Sehubungan itu katanya, para kontraktor haruslah bersedia dengan melengkapkan diri masing-masing dengan keupayaan yang sewajarnya.

Katanya, kontraktor perlu menilai keistimewaan dan kelebihan yang dapat ditawarkan berbanding dengan kontraktor lain bagi mendapatkan projek.

“Ketika ini, kita sering bersaing diantara kontraktor tempatan bagi membida sesuatu projek. Maka bagaimanakah sekiranya saingan di masa hadapan jika turut melibatkan kontraktor asing. Daripada sudut positif, liberalisasi ini juga membukapeluang para kontraktor untuk menerokai pasaran serantau,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian sempena Terengganu Trade Fair 2011 dan Program Seminar anjuran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia CIDB Terengganu di Pusat Dagangan Terengganu di sini, semalam.Penganjuran seminar itu merupakan sebahagian langkah kerajaan melalui CIDB bagi mengukuhkan serta menyebarkan maklumat terkini berkenaan perkembangan terbaru terhadap peraturan dan prosedur kerja di tapak pembinaan.

Ia juga berfungsi sebagai platform bagi mengumpulkan penggiat industri di bawah platform yang sama dan bertukar pandangan serta pendapat dalam meningkatkan kelancaran pelaksanaan projek.


Mesej veteran untuk generasi muda

Oleh: Aida Abd RahmanMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meminta golongan veteran supaya menyampaikan mesej kepada anak cucu mereka agar terus memperjuangkan Umno sampai bila-bila.

“ Kita takut generasi sekarang sudah melupakan sejarah dan jerit perih perjuangan ayah dan datuk mereka mengenai perlunya mereka bersama Umno demi mempertahankan maruah bangsa, agama dan tanah air,” kata beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri ketika sidang media selepas melancarkan program Majlis Mesra Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu Bersama pemimpin Tahun 2011, di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, hari ini.
Turut hadir Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang merangkap Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri; Pengerusi Majlis Veteran Umno Negeri, Dato’ Yahya Hashim; Timbalan Ketua Bahagian, YB Haji Rozi Mamat; Ketua Pergerakan Wanita Perhubungan Negeri, Senator Datuk Hajah Fatimah Hamat.

Turut hadir Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, YB Haji Zawawi Ismail, ketua-ketua sayap parti serta Ahli Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Menteri Besar berkata, jasa dan pengorbanan golongan veteran tidak pernah dilupakan, malah usaha dan keikhlasan mereka dalam memartabatkan parti sentiasa dipandang tinggi oleh kerajaan termasuk memberi pengiktirafan yang sewajarnya.

Malah, beliau juga mengingatkan supaya golongan veteran tidak berkecil hati jika ada pihak yang tidak menyanjungi dan memberi pengiktirafan sepatutnya berbanding dengan apa yang sudah diperjuangkan kerana apa sahaja kemuliaan yang sudah dilakukan akan mendapat balasan yang setimpal di sisi Allah s.w.t.

“Semoga perjuangan semua veteran Umno tidak berhenti di sini, malah akan terus menyumbang jasa dan bakti kepada kerajaan serta rakyat bagi memperkukuhkan pentadbiran kerajaan negeri.

“Golongan ini juga menjadi pendukung yang mampu menyemarakkan parti, sekaligus merupakan golongan yang berpengalaman dan mempunyai komitmen yang tinggi kepada parti Umno dan Barisan Nasional,” katanya.

Untuk rekod, seramai 45,000 ahli veteran Umno di seluruh Terengganu yang terdiri daripada mereka yang berusia 65 tahun ke atas.

Dalam majlis itu, Menteri Besar turut menyampaikan penghargaan kepada 21 veteran bagi Anugerah Jasamu Dikenang, iaitu masing-masing empat penerima di setiap Dewan Undangan Negeri dan lima Ahli Jawatankuasa Veteran Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Lapan veteran Umno, masing-masing dua penerima dari setiap Dun turut menerima bantuan khas berupa kerusi roda dalam majlis itu.Ibu Tunggal perlu kuat semangat

Oleh: Suriati Ali

Ibu tunggal sama ada kematian suami atau bercerai diingatkan supaya tidak mudah berputus asa menempuh hari mendatang, sebaliknya perlu kuat semangat dan tabah menghadapi dugaan.

Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT), Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa, berkata pihaknya menyediakan pelbagai program bagi membantu golongan itu kembali hidup cerdas seperti sedia kala sekaligus dapat membesarkan anak dengan sempurna.

Antaranya menganjurkan kursus kemahiran internet dan pembangunan e-Perniagaan yang diselia khas oleh beberapa pegawai di bawah Program Bengkel Latihan Jendela Industri Kecil dan Sederhana.

Katanya, program ini diadakan untuk membantu Ibu tunggal mengembangkan perniagaan dan meningkatkan pendapatan masing-masing melalui penggunaan teknologi maklumat selain memberi pendedahan berkaitan laman sesawang.

“Secara tidak langsung mereka dapat mempromosikan barangan dan perkhidmatan yang disediakan ke serata dunia,” katanya.

Sementara itu, Encik Shafaruddin turut memberitahu program pasca perkahwinan turut diwujudkan YPKT semata-mata bertujuan memulih kembali hubungan intim pasangan suami isteri yang telah lama berkahwin dan mengatasi masalah penceraian.

Katanya, daripada jumlah 10,500 pasangan yang berkahwin pada tahun lalu, sebanyak 10 peratus pasangan telah melalui proses penceraian.

"Bila kita anjurkan program ini, pasti ramai menyangka mereka yang mengikuti program ini adalah pasangan bermasalah tetapi mereka tersilap kerana peserta yang dipilih ini bertuah kerana berpeluang menghabiskan masa bersama dengan pasangan masing-masing tanpa dikenakan sebarang bayaran.

"Kita berharap melalui penganjuran program ini dapat meningkatkan keutuhan sesebuah institusi kekeluargaan di saat pasangan suami isteri telah sampai tempoh terasa hambar dan tidak lagi menarik seperti seawal perkahwinan dulu,” katanya.


SKM beri pinjaman niaga hingga RM10 juta

Oleh: Esah Abdullah

Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) memberi pinjaman sehingga RM10 juta dengan syarat bercagar kepada mana-mana koperasi untuk mengembangkan lagi industri masing-masing.

Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terengganu, Encik Umar Sarim Saidin berkata, bagi pinjaman RM40,000 dan ke bawah ianya tidak memerlukan cagaran.

“Kita sangat mengalu-alukan penubuhan koperasi kerana melaluinya banyak manfaat yang diperolehi termasuk pembelian secara berkelompok terhadap bahan mentah ternyata lebih rendah berbanding individu,” katanya.

Katanya, mengikut perangkaan am koperasi sehingga pertengahan Mac tahun ini terdapat 454 buah koperasi berdaftar di seluruh negeri dengan keahlian mencecah 241,149 orang serta nilai aset lebih RM360 juta.

Katanya, daripada jumlah berkenaan 401 merupakan koperasi kategori mikro yang mempunyai modal pusingan RM200,000 ke bawah dan selebihnya adalah koperasi kecil sebanyak 37 buah , sederhana (15 buah) dan sebuah koperasi besar.

“ Setiap koperasi harus merebut peluang meluaskan perniagaan masing-masing hingga ke pasaran luar negara dan ini tidak mustahil kerana kualiti barangan buatan negara kita mengatasi negara lain termasuk Thailand,” katanya.

Katanya, SKM sentiasa membuka ruang dan peluang kepada mana-mana pengusaha yang ingin membesarkan perniagaan koperasi mereka dan mengalu-alukan untuk membuat permohonan kepada SKM.
Usahawan kraf berdaya maju

Oleh: Esah Abdullah

Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (PKKM) sentiasa bersedia memberi perkhidmatan dan bantuan bagi membangunkan usahawan kraf di negeri ini.

Pengarah PKKM Cawangan Terengganu, Encik Zahir Ahmad berkata, antara bantuan yang disediakan adalah prasarana yang meliputi bengkel kerja dan mesin jentera serta latihan untuk tenaga pelapis dan bimbingan teknikal produk.

“Kita juga bersedia memberi perkhidmatan dalam pembangunan rekaan baru, pasaran dan promosi serta pembangunan keusahawanan,” katanya ketika berucap di majlis perasmian Koperasi Penenun Songket (Kopsongket) Terengganu di Chendering petang semalam.

Kopsongket telah dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera. Hadir sama Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terengganu, Encik Umar Sarim Saidin.

Mengikut kajian terakhir tahun lalu terdapat 891 usahawan kraf di seluruh negeri dan daripada jumlah berkenaan 665 merupakan pengusaha tenunan songket.

“Dengan jumlah berkenaan jelas menunjukkan bidang kraf utama di negeri ini adalah songket bukannya batik atau bidang lain dan kita patut berbangga serta harus berusaha melalui persatuan atau koperasi bagi memantap dan memertabatkan lagi industri ini di mata dunia,” katanya.

Selain itu katanya, sokongan kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) akan membuka lebih banyak peluang dalam usaha memajukan industri kraf di negeri ini.
Kejohanan Takraw Belia Kebangsaan bermula semalam

Sebanyak 15 pasukan menyertai Kejohanan Sepak takraw Belia Kebangsaan yang berlangsung di Stadium Negeri, mulai semalam.

Timbalan Presiden Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSTM) Mohd Sapian Ali berkata mereka terdiri daripada 13 pasukan negeri, satu masing-masing dari Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM) dan Majlis Sukan Universiti-universiti Malaysia (Masum).

"Semasa kejohanan di Melaka tahun lalu, Terengganu muncul juara dan kita berhasrat untuk mempertahanan kejuaraan itu tahun ini.

"Kita akan menghantar pasukan sepak takraw yang akan mewakili Sukan Malaysia (Sukma) tahun depan, yang baru pulang dari menyertai kejohanan Sukan Arafura di Darwin, Australia baru-baru ini ," katanya

Pasukan itu dibahagikan kepada empat kumpulan iaitu kumpulan A mengandungi Terengganu, Sabah, Pulau Pinang dan Pahang, kumpulan B (Selangor, Kuala Lumpur, Perak dan MSSM), kumpulan C (Kedah, Sarawak, Kelantan dan Masum), dan kumpulan D (Perlis, Negeri Sembilan dan Melaka).

Juara kejohanan akan membawa pulang hadiah wang tunai RM3,000, tempat kedua RM2,000 dan dua pemenang tempat ketiga masing-masing menerima RM1,000.T’Shoppe Kuala Berang, Kemaman raih jualan RM3,000 sehari

Oleh: Aida Abd Rahman


Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera (tengah) bersama Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SRM) Terengganu, Encik Umar Sarim Saidin dan Timbalan Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara), Encik Tahir Mat Yusoh.

T’Shoppe perlu mensasarkan jualan RM2,500 hingga RM3,000 sehari bagi memastikan kedai serbaneka itu mampu meraih keuntungan sekaligus dapat menampung pusingan modal pembelian produk dan bayaran sewa premis setiap bulan.

Dua rangkaian T’Shoppe yang mampu meraih jualan itu adalah T’Shoppe di Kuala Berang dan Kemaman.

“Kalau dapat RM2,000 ke atas sehari baru boleh untung dan `cover’ kos initial termasuk pengubahsuaian kedai serta bayar sewa bulanan kedai.
“ Untuk pengubahsuaian kedai, Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) sediakan peruntukan RM200,000 ke atas termasuk pusingan modal bagi membantu pengusaha,” katanya Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, ketika sidang media sempena Program Bicara Media anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom), di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, petang semalam.

Hadir sama, Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terengganu, Encik Umar Sarim Saidin, Timbalan Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara), Encik Tahir Mat Yusoh, Timbalan Pengarah Ukom, Encik Ruslan Abdul Rahman dan Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat.

Dato’ Mohamed berkata, kos sewa premis perniagaan itu bergantung kepada lokasi dan kadarnya lebih mahal apabila terletak di bandar besar serta boleh mencecah sehingga RM4,000 hingga RM5,000 sebulan.

Sementara itu, katanya kerajaan negeri hanya mengambil satu peratus royalti setahun daripada jumlah keseluruhan jualan tahunan setiap T’Shoppe. Jika jumlah jualan RM100,000 setahun, maka hanya RM1,000 sahaja yang diambil.

“Kerajaan negeri mengambil jumlah yang kecil kerana kita bukan bertujuan untuk berniaga sebaliknya membantu pengusaha tempatan memasarkan produk IKS mereka,” katanya.

Beliau berkata, T`Shoppe merupakan alternatif terbaik yang dilaksanakan YPU bagi membantu golongan usahawan yang sebelum ini sukar mendapat tempat di pasar raya terkenal di negeri ini.

Oleh itu, bagi memperhebatkan rangkaian itu, YPU mensasarkan 100 rangkaian T`Shoppe bakal dibuka di seluruh negara, sama ada diuruskan Cakna atau perkongsian pintar (Joint Venture Company).

“Sebagai pelengkap kepada jaringan T’Shoppe, YPU mewujudkan Pusat Pengumpulan, Pembungkusan dan Pemasaran (TP3) semata-mata bagi menjalankan aktiviti berkaitan,” katanya.

Katanya, pihaknya mensasarkan 70 peratus daripada produk IKS dijangka dapat dipasarkan menerusi T-Shoppe tidak lama lagi, berbanding hanya 30 peratus produk berkenaan sejak dibuka tiga tahun lalu.

Selain itu, Kerajaan Terengganu mensasarkan untuk mewujudkan 100 buah kedai T'Shoppe di seluruh negara menjelang 2013.

Setakat ini YPU sudahpun mewujudkan 18 buah T'Shoppe di beberapa buah negeri, termasuk dua di Kedah dan satu masing-masingdi Ampang dan Melaka. Sementara yang lainnya di seluruh Terengganu.

Antara rangkaian T’Shoppe di Terengganu, di Jalan Gong Kapas, Kuala Berang, Dataran Shahbandar, Kelulut, Marang; Geliga, Kemaman; Paka, Dungun dan Gong Kemuntung, Besut.

Sebanyak 20 rangkaian lagi sudah dilluluskan kerajaan negeri dan akan beroperasi pada bila-bila masa.
Sasar kutip lebih RM26 juta cukai tanah

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri melalui Pejabat Tanah dan Galian (PTG) mensasarkan lebih RM26 juta bayaran cukai tanah di seluruh Terengganu dapat dikumpul sepanjang tahun ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata pihaknya percaya sasaran itu dapat dikutip sekiranya pemilik tanah prihatin dengan tanggungjawab masing-masing.

Katanya, sepanjang tempoh empat bulan pertama tahun ini, lebih RM9 juta berjaya dikutip PTG melalui pelbagai kaedah, termasuk secara `online’ dan manual.

“Bagi menggalakkan orang ramai membuat bayaran, PTG bersetuju melanjutkan tempoh bayaran pada 31 Mei ini kepada 31 Julai depan,” katanya kepada sidang media selepas menghadiri Mesyuarat Mingguan Ahli Majlis Kerajaan Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (18 Mei)

Katanya, kesedaran masyarakat Terengganu mengenai tanggungjawab ini masih rendah berikutan terdapat lebih RM17.4 juta baki tertunggak berbanding lebih RM25 juta jumlah bayaran yang sepatutnya dibayar pemilik bagi 2010.

“Pada tahun lalu, pihak kami hanya menerima bayaran RM7.6 saja. Jumlah itu cukup kecil jika dibanding sasaran sebenar.

“Kerajaan meminta individu berkaitan prihatin mengenai pembayaran ini bagi mengelak tunggakan dan didenda lewat bayar,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan, berkata pemilik tanah akan diberi surat peringatan untuk tempoh tertentu sekiranya mempunyai rekod tunggakan.

“Jika masih ingkar membayar, Pentadbir Tanah boleh menyampaikan Notis 6A dengan memberi tempoh selama tiga bulan untuk menjelaskan segala urusan.

“Sekiranya tetap gagal berbuat demikian dan mempuyai tunggakan ditahap maksima tanah berkenaan boleh dirampas dan menjadi hak milik mutlak kerajaan negeri,” katanya.


18 May 2011

Batik songket Terengganu tembusi pasaran antarabangsa

Oleh: Esah Abdullah

Batik dan songket Terengganu mempunyai potensi besar untuk menembusi pasaran antarabangsa apabila beberapa syarikat tekstil dari luar negara menunjukkan minat untuk memasarkan produk itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera berkata, maklum balas ini diterima melalui program ‘Idaman Terengganu’ inisiatif kerajaan negeri yang mengadakan promosi dan rangkaian niaga di negara-negara Eropah tahun lepas.


“Melihatkan sambutan terhadap produk songket buatan negeri kita, saya yakin produk songket boleh diterima di negara barat dan sesuai dijadikan pakaian, perhiasan rumah dan cenderahati dengan citarasa dan corak fesyen di sana,” .

YB Dato’ Haji Mohamed berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pelancaran Koperasi Penenun Songket Terengganu Berhad (Kopsongket), di Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (PKKM) Chendering, Kuala Terengganu petang ini.

Hadir sama, Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) Terengganu, Encik Umar Sarim Saidin; Pengarah PKKM Cawangan Terengganu, Encik Zahir Ahmad dan Pengerusi Kopsongket, Haji Shamsul Bahrain Abd. Mutalib.

“Saya berharap pengusaha songket di negeri ini dapat meningkatkan kualiti dan mutu pengeluaran masing-masing supaya ia boleh diterima di peringkat global kelak,” katanya.

Katanya, dengan wujudnya Kopsongket ini semua pengusaha dapat bergabung tenaga dan berganding bahu dalam memajukan industri ini.

Selain itu katanya, melalui amalan berkoperasi, pengusaha songket dapat bersatu dan meningkatkan rangkaian niaga sesama mereka dan mampu memantapkan industri pembuatan songket serta pembangunan koperasi di negeri ini.

YB Dato’ Haji Mohamed kemudian menyarankan pengusaha memberi tumpuan utama kepada masalah bekalan bahan mentah dan monopoli daripada satu pihak pembekal sahaja agar pemasaran songket dapat dilakukan secara berkelompok serta tidak menganggu pasaran pembeli asal.

Sehubungan itu katanya, koperasi juga perlu lebih aktif dalam memberi kemudahan dan kebajikan kepada ahli-ahlinya serta dapat meluaskan jaringan perniagaan bagi pasaran tempatan dan seterusnya ke peringkat global.

Tuanku Mizan akan rasmi Perkhemahan Poni Kebangsaan

Oleh: Suriati Ali


Sidang media mengenai Perkhemahan Poni Kebangsaan 2011 yang akan diadakan di Terengganu Equestrian Resort Kuala Ibai pada 6 Jun ini. - Foto: Zul Putra.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan merasmikan Perkhemahan Poni Kebangsaan 2011 di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Ibai pada 6 Jun ini, kira-kira jam 3.00 petang.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, program anjuran bersama Majlis Ekuin Malaysia (MEM) dan Bahagian Sukan Kementerian Pelajaran Malaysia ini diadakan selama lima hari iaitu bermula 5 hingga 10 Jun.

“Penganjuran kali pertama ini diadakan bertujuan memberi pendedahan dan pengalaman baru kepada ahli kelab tentang cara penjagaan serta memelihara haiwan itu dengan sempurna.

“Memberi peluang menunggang kuda dalam persekitaran semulajadi, menggalakkan peserta berinteraksi dan mewujudkan semangat kerja berkumpulan. Selain itu, pendekatan ini mampu melahirkan bakat peserta melalui aktiviti bengkel,” katanya kepada sidang media selepas menghadiri Mesyuarat Mingguan Ahli Majlis Kerajaan Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Katanya, seramai 320 peserta termasuk 30 guru dan jurulatih menyertai perkhemahan ini. Mereka mewakili 15 kelab poni dari seluruh negara, termasuk Kelab Poni Imtiaz, Terengganu; Pusat Ekuin (PE) TER; PE Bandar Darul Aman, Kedah; PE Kelab Turf Perak, PE Putrajaya dan PE Triple Bar Sungai Buluh, Selangor.

“Pelbagai aktiviti dirancang sepanjang tempoh perkhemahan, antaranya kegiatan bersukan, bengkel, program menunggang, praktikal mengenai penjagaan kuda serta pemakanan dan motivasi diri.

“Semua aktiviti yang dirancang ini akan dikendalikan oleh guru dan jurulatih berpengalaman,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan, berkata kerajaan negeri bangga penganjuran program ini kerana selaras dengan hasrat kerajaan untuk `Merakyatkan Sukan Berkuda’ selain mampu menaikkan imej Terengganu.
Masyarakat Cina di Taman Sri Desa Chendering dapat tanah

Oleh: Aida Abd Rahman

Kira-kira 500 masyarakat Cina yang tinggal di Taman Sri Desa, Chendering ceria apabila menerima khabar gembira daripada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang meluluskan permohonan mereka mendapatkan tanah bagi menjalankan aktiviti riadah di kawasan penempatan mereka.

Menteri Besar yang pertama kali mengunjungi taman yang mempunyai kira-kira 100 kediaman itu berkata, keperluan penduduk di situ akan direalisasikan bergantung kepada status pemilikan tanah berkenaan.
Susulan itu, Dato’ Seri Ahmad mengarahkan Pegawai Daerah Kuala Terengganu mengenal pasti status tanah yang dipohon sebelum ianya diwartakan sebagai rizab jalan Persekutuan di bawah Seksyen 62, Kanun Tanah Negara 1965.

“Jika tanah yang mereka pohon itu tanah kerajaan negeri kita boleh wartakan mengikut Seksyen 62,” katanya ketika menemui masyarakat Cina sempena Program Sehari Bersama Menteri Besar Terengganu di Dewan Undangan Negeri Batu Buruk, di taman itu, baru-baru ini.

Turut hadir, Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh, Pegawai Pembangunan DUN Batu Buruk, Dato’ Haji Che Mat Jusoh dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Taman Desa, Lam Hong Guan, berkata semua komuniti di taman itu amat berbesar hati dengan keprihatinan pemimpin negeri yang sudi turun padang dan beramah mesra dengan majoriti penghuni di situ yang terdiri daripada masyarakat Cina.

Katanya, tiada keperluan lain yang lebih utama buat mereka setakat ini, melainkan mendapat sebidang tanah untuk menggerakkan aktiviti dan kegiatan masyarakat di taman itu.


Kajian semula harga rumah di Padang Air

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan telah membuat kajian semula bagi menyelesaikan masalah harga subsidi rumah kos rendah di Kampung Padang Air, Mukim Kuala Nerus yang tidak mampu ditampung oleh syarikat pemaju.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pembinaan berkenaan dilaksanakan secara penswastaan membabitkan 171 unit yang akan diagihkan kepada rakyat.

“Masalah sekarang harga yang dicadang untuk dijual tidak mampu ditanggung oleh syarikat pemaju berkenaan,” katanya di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Menteri Besar membuat penjelasan berkenaan ketika menjawab soalah YB Haji Muhamad Ramli Noh (BN-Tepoh) yang ingin tahu status terkini pembinaan rumah teres kos rendah di kawasan cadangan perumahan bercampur Padang Air, Mukim Kuala Nerus.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, mesyuarat telah diadakan dan hampir mendapat kata putus mengenai jumlah harga yang ditetapkan dan perjanjian tambahan itu tidak dapat dikeluarkan sekarang dan tidak boleh memaklumkan dalam dewan hari ini.

Menjawab soalan tambahan dari wakil yang sama Menteri Besar berkata, projek berkenaan telah dikendalikan oleh Syarikat Abdul Rahman Terengganu setelah syarikat asal ( ketika Pas memerintah) yang diberi tanggung jawab menyiapkan pembinaan itu telah menarik diri.

Katanya, berasaskan pengalaman lalu, projek penswastaan yang membabitkan rumah kos rendah kerap berlaku ‘main ngelat’ di kalangan pemaju-pemaju dan pembinaan rumah kos rendah hanya dibina dipenghujung projek.

“Kadang-kadang dalam satu peringkat tu, sampai 10 tahun masih belum buat lagi , sebab itu kita telah keluarkan syarat baru sekarang supaya bina dahulu rumah kos rendah sebanyak 50 peratus.” katanya
Pusat Rawatan Hemodialisis di semua daerah

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan sudah mewujudkan perkhidmatan Pusat Rawatan Hemodialisis (HD) di semua hospital daerah di seluruh negeri .

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A. Rahman Mokhtar berkata, kerajaan menyedari masalah pertambahan keperluan HD sejak kebelakangan ini.

Setakai ini katanya, daerah Kemaman ada 16 HD, Dungun (14), Hulu Terengganu (11), Besut (13) manakala Setiu akan memulakan perkhidmatan pada awal Julai depan.

Menurut Dr. A. Rahman, terdapat 49 buah mesin dengan 128 pesakit sedang menerima rawatan dan jumlah ini adalah kapasiti maksima kemampuan unit ini.

Selain itu katanya, 84 pesakit menerima rawatan melalui kaedah ‘ Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD).

“Terdapat lapan pusat HD milik swasta dan empat daripadanya beroperasi dalam daerah Kuala Terengganu dengan kapasiti 79 buah mesin membabitkan 256 pesakit,” katanya.

Katanya, kerajaan sentiasa bersedia menambah bilangan mesin berkenaan jika keadaan memerlukan berbuat demikian demi untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.
Pesona reka bentuk astaka Majlis Tilawah al-Quran 2011

Oleh: Aida Abd RahmanDi sebalik kejayaan penganjuran Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Tahun 1432 Hijrah /2011 Masihi di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu baru-baru ini, turut menarik perhatian tetamu adalah reka bentuk astaka sebagai tempat qari dan qariah memperdengarkan bacaan mereka berdiri megah dengan konsep dan tatarias yang cukup mempesonakan.

Astaka yang dihasilkan Bahagian Arkitek, Jabatan Kerja Raya Terengganu dengan konsep reka bentuk bertemakan 1Malaysia, 1Ummah mengaplikasikan warna tema bagi pentas mengaji.
Warna merah bagi logo 1Malaysia, melambangkan perpaduan keseluruhan rakyat Malaysia, biru pula melambangkan perpaduan yang dijalinkan oleh rakyat, manakala kuning melambangkan ketua negara, Yang di-Pertuan Agong .

Sementara kedudukan panel-panel yang berlapis dan saling bersentuhan antara satu sama lain melambangkan sikap ummah yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati sesuatu visi seperti kebersamaan, kekitaan dalam sama-sama menikmati kemajuan serta kemakmuran.

Manakala replika al-Quran pada puncak pentas utama itu menunjukkan kehebatan sirah junjungan yang diturunkan Allah s.w.t kepada Nabi Muhammad s.a.w yang dijadikan panduan sepanjang zaman.

Bilangan tujuh panel di sekeliling pentas mengaji pula menunjukkan tujuh daerah di Terengganu yang bersatu di bawah satu kepimpinan, diikuti enam panel yang membawa pengertian enam Rukun Iman, sementara lima garisan biru, kuning dan merah di atas pentas mengaji menunjukkan lima Rukun Islam.Muzium dibuka percuma hari ini

Oleh: Suriati AliLembaga Muzium Negeri Terengganu (LMNT) dibuka secara percuma kepada orang ramai sempena menyambut Hari Muzium Antarabangsa hari ini (18 Mei).

Pegawai Perhubungan Awam dan Pemasaran LMNT, Encik Mohd Saberi Muda, berkata pelbagai aktiviti dianjurkan bagi minat orang ramai mengunjungi tempat sejarah yang disambut serentak di seluruh dunia.
Antaranya, termasuk demonstrasi serta permainan tradisional, kuiz dan pameran.

“Program sehari bermula dari jam 9 pagi hingga 5 petang bertujuan mendekatkan dan memupuk kemesraan antara muzium serta masyarakat.

“Orang ramai dipelawa datang beramai-ramai untuk merebut peluang yang hanya datang setahun sekali ini,” katanya.

Sambutan Hari Muzium Antarabangsa 2011 adalah bertemakan `Muzium dan Kenangan'. Bagi peringkat kebangsaan akan diadakan di Negeri Sembilan bermula semalam hingga 23 Mei ini.Kerajaan belanja RM9.228 juta bina Zoo Bukit Takal.

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah membelanjakan RM9.228 juta bagi pembinaan Zoo Bukit Takal Kemaman dan sebanyak RM2.88 juta bagi belanja pengurusan zoo berkenaan sepanjang 2008 hingga 2011.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata demikian ketika menjawab soalan lisan, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Buruk) di sidang Dewan Undangan Negeri pagi ini.

Katanya, binatang yang terdapat di zoo berkenaan setakat ini ialah mamalia, reptilia, burung dan ikan. Manakala kos pembiayaan binatang berkenaan sekitar RM40,000 sebulan.

Walau bagaimana pun Menteri Besar memerlukan notis bagi menjawab soalan tambahan daripada Dato’ Haji Harun Taib (Pas-Manir) yang ingin tahu jumlah kematian binatang peliharaan di zoo berkenaan.

Haji Mohd Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) kemudian telah mengamatkan dewan apabila bertanya mengenai dua ekor kambing yang dihadiahkan oleh Dato’ Haji Harun Taib (Pas Manir) sama ada masih hidup atau sudah mati.

Dalam nada berseloroh Menteri Besar berkata, kedua-dua ekor kambing berkenaan ( sebenarnya bukan hadiah tapi dibeli) sudah mati di baham harimau kumbang.
Tilawah manifestasi martabat kalam Allah

Oleh: Aida Abd Rahman

Penganjuran majlis tilawah al-Quran bukan sekadar untuk memperdengarkan kemerduan atau kelunakan suara peserta pertandingan semata-mata, tetapi keutamaannya adalah penghayatan dan pengertian terhadap ayat-ayat dalam sirah junjungan itu sendiri.

Pemahaman serta penghayatan mendalam terhadap ayat al-Quran itu diharap dapat memberi inspirasi dan galakan untuk semua umat lebih berusaha mendekatkan diri pada Ilahi, seterusnya menjadi pendorong memperbaiki mutu pembacaannya.

Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata majlis tilawah al-Quran yang diadakan saban tahun merupakan manifestasi ke arah memartabatkan kalam Allah s.w.t itu sebagai panduan dan petunjuk sepanjang zaman.

”Al-Quran adalah mukjizat yang tidak ternilai hikmahnya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. kepada Rasulullah s.a.w untuk disampaikan kepada umat manusia seluruhnya.

”Malah sejarah ketamadunan dan kegemilangan peradaban Islam bermula dengan kelahiran para ilmuwan dan cendekiawan Islam yang menguasai pelbagai cabang ilmu sebagaimana yang terkandung dalam al-Quran,” katanya ketika berucap di Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Terengganu kali ke-54 tahun 1432H/2011M, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Sai, Yang DiPertua Dewan Undangan negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Hadir sama, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Majlis penutup tilawah serta penyampaian hadiah dan cenderahati kepada peserta bakal disempurnakan Yang Teramat Mulia, Tengku Sri Laksamana Raja pada malam ini bermula jam 8.30 malam.

Dato’ Mazlan berkata, budaya membaca menghafaz, menghayati dan mengambil iktibar daripada isi kandungan al-Quran serta pengamalannya perlu disemarakkan lagi dan dijadikan agenda utama dalam pembentukan `khaira ummah’.

Katanya, program tilawah ini diharapkan dapat menarik lebih ramai remaja untuk sama-sama menyertainya dan seterusnya akan meningkatkan kadar celik al-Quran di kalangan masyarakat Islam di negara ini dan Terengganu khususnya.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga sentiasa memberi tumpuan dan sokongan kepada pelaksanaan pendekatan Islam dalam pelbagai aspek keilmuan yang menjadi teras modal insan sesuai dengan aspirasi kerajaan dalam melahirkan `1 Malaysia 1 Ummah’, iaitu tema yang dipilih untuk tilawah tahun ini.Kerajaan belanja RM1.3 juta hantar balik pelajar ke Mesir

Oleh: Esah Abdullah

Sidang Dewan Undangan Negeri hari ini diberitahu, sejumlah RM1,365,835 telah dibelanjakan untuk membelian tiket kapal terbang dalam urusan penghantaran balik pelajar dari negeri ini ke Mesir baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri , YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, seramai 485 pelajar di bawah tajaan Yayasan Terengganu (YT) dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) serta persendirian terbabit.

“Jumlah berkenaan termasuklah 271 pelajar tajaan YT manakala 214 pelajar di bawah Maidam dan persendirian,” katanya ketika menjawab soalan lisan daripada Dato’ Haji Harun Taib (Pas- Manir).

Namun begitu katanya, kerajaan negeri tidak terlibat dengan operasi membawa pulang pelajar-pelajar ke tanah air termasuk pelajar negeri ini kerana semua kos berkenaan dibiayai Kerajaan Pusat.

Ketika menjawab soalan tambahan YB Haji Ramlan Ali (BN-Jabi) yang ingin tahu mengenai pelajar persendirian yang dibiayai oleh Maidam, berapa ramai anak penyokong Pas dan berapa pula anak penyokong Umno.

YB Haji Ahmad Razif menegaskan, dalam soal pendidikan kerajaan negeri tidak pernah membangkitkan perkara itu dan tidak kira anak siapa asalkan rakyat tempatan, bantuan diberi seperti yang dilaksanakan hari ini.

Katanya, semua pelajar di bawah tajaan YT akan melalui proses temuduga, berasaskan kelayakan keputusan peperiksaan masing-masing dan tidak ada keistimewaan yang diberi selain dari kelayakan akademik mereka.

Sidang DUN lulus dua usul, satu rang undang-undang

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang bersidang selama empat hari mulai 9 Mei lalu, ditangguhkan hari ini.

Sidang tersebut meluluskan dua usul iaitu merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Yang Teramat Mulia Tengku Seri Bendahara Raja, Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja, kerana menyampaikan ucapan bersempena pembukaan Penggal Yang Keempat bagi Dewan Undangan Negeri Kedua Belas.

Satu lagi usul yang turut diluluskan dengan sebulat suara ialah penetapan kadar imbuhan bulanan Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja bagi tempoh bermula 30 Ogos 2010 sehingga tamat tempoh perlantikan mereka, sebanyak RM10,000 seorang.

Sidang DUN juga turut meluluskan satu rang undang-undang iaitu Enakmen Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (Pindaan) 2011.

Yang Dipertua DUN Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang kemudiannya menangguhkan sidang DUN pada tengahari ini dan ia akan bersidang semula pada tarikh yang akan ditentukan kelak.Tilawah manifestasi martabat kalam Allah

Oleh: Aida Abd Rahman

Penganjuran majlis tilawah al-Quran bukan sekadar untuk memperdengarkan kemerduan atau kelunakan suara peserta pertandingan semata-mata, tetapi keutamaannya adalah penghayatan dan pengertian terhadap ayat-ayat dalam sirah junjungan itu sendiri.

Pemahaman serta penghayatan mendalam terhadap ayat al-Quran itu diharap dapat memberi inspirasi dan galakan untuk semua umat lebih berusaha mendekatkan diri pada Ilahi, seterusnya menjadi pendorong memperbaiki mutu pembacaannya.

Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata majlis tilawah al-Quran yang diadakan saban tahun merupakan manifestasi ke arah memartabatkan kalam Allah s.w.t itu sebagai panduan dan petunjuk sepanjang zaman.

”Al-Quran adalah mukjizat yang tidak ternilai hikmahnya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. kepada Rasulullah s.a.w untuk disampaikan kepada umat manusia seluruhnya.

”Malah sejarah ketamadunan dan kegemilangan peradaban Islam bermula dengan kelahiran para ilmuwan dan cendekiawan Islam yang menguasai pelbagai cabang ilmu sebagaimana yang terkandung dalam al-Quran,” katanya ketika berucap di Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Terengganu kali ke-54 tahun 1432H/2011M, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Sai, Yang DiPertua Dewan Undangan negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Hadir sama, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Majlis penutup tilawah serta penyampaian hadiah dan cenderahati kepada peserta bakal disempurnakan Yang Teramat Mulia, Tengku Sri Laksamana Raja pada malam ini bermula jam 8.30 malam.

Dato’ Mazlan berkata, budaya membaca menghafaz, menghayati dan mengambil iktibar daripada isi kandungan al-Quran serta pengamalannya perlu disemarakkan lagi dan dijadikan agenda utama dalam pembentukan `khaira ummah’.

Katanya, program tilawah ini diharapkan dapat menarik lebih ramai remaja untuk sama-sama menyertainya dan seterusnya akan meningkatkan kadar celik al-Quran di kalangan masyarakat Islam di negara ini dan Terengganu khususnya.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga sentiasa memberi tumpuan dan sokongan kepada pelaksanaan pendekatan Islam dalam pelbagai aspek keilmuan yang menjadi teras modal insan sesuai dengan aspirasi kerajaan dalam melahirkan `1 Malaysia 1 Ummah’, iaitu tema yang dipilih untuk tilawah tahun ini.Kajian semula harga rumah di Padang Air

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan telah membuat kajian semula bagi menyelesaikan masalah harga subsidi rumah kos rendah di Kampung Padang Air, Mukim Kuala Nerus yang tidak mampu ditampung oleh syarikat pemaju.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pembinaan berkenaan dilaksanakan secara penswastaan membabitkan 171 unit yang akan diagihkan kepada rakyat.

“Masalah sekarang harga yang dicadang untuk dijual tidak mampu ditanggung oleh syarikat pemaju berkenaan,” katanya di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Menteri Besar membuat penjelasan berkenaan ketika menjawab soalah YB Haji Muhamad Ramli Noh (BN-Tepoh) yang ingin tahu status terkini pembinaan rumah teres kos rendah di kawasan cadangan perumahan bercampur Padang Air, Mukim Kuala Nerus.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, mesyuarat telah diadakan dan hampir mendapat kata putus mengenai jumlah harga yang ditetapkan dan perjanjian tambahan itu tidak dapat dikeluarkan sekarang dan tidak boleh memaklumkan dalam dewan hari ini.

Menjawab soalan tambahan dari wakil yang sama Menteri Besar berkata, projek berkenaan telah dikendalikan oleh Syarikat Abdul Rahman Terengganu setelah syarikat asal ( ketika Pas memerintah) yang diberi tanggung jawab menyiapkan pembinaan itu telah menarik diri.

Katanya, berasaskan pengalaman lalu, projek penswastaan yang membabitkan rumah kos rendah kerap berlaku ‘main ngelat’ di kalangan pemaju-pemaju dan pembinaan rumah kos rendah hanya dibina dipenghujung projek.

“Kadang-kadang dalam satu peringkat tu, sampai 10 tahun masih belum buat lagi , sebab itu kita telah keluarkan syarat baru sekarang supaya bina dahulu rumah kos rendah sebanyak 50 peratus.” katanya