Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

12 October 2010

Pakaian Atlet Negara Di Sukan Komanwel Tak Perlu Dijadikan Isu -Shabery

KUALA TERENGGANU, 11 Okt (Bernama) -- Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek membidas sesetengah pihak yang terlalu banyak mengkritik atlet negara secara tidak munasabah, termasuk menjadikan soal berpakaian mereka pada Sukan Komanwel 2010 sebagai isu.

Beliau berkata kementeriannya menerima rungutan dan komen negatif daripada pihak tertentu berhubung pakaian atlet, termasuk semasa perbarisan pada pembukaan Sukan Komanwel ke-19 yang sedang berlangsung di New Delhi, India.

Terbaru, pakaian pemenang pingat emas acara angkat berat kelas 62 kilogram, Arrico Jumitih turut dikritik kerana atlet dari Sabah itu dikatakan memakai pakaian dengan lambang negeri yang tidak bersesuaian dengan acara di peringkat antarabangsa seperti Sukan Komanwel.

Mengulas lanjut, Ahmad Shabery berkata kritikan seumpama itu adalah sesuatu yang negatif, selain tidak wajar untuk menghukum atlet semata-mata berdasarkan pakaian mereka.

"Saya difahamkan sukan angkat berat terlalu sensitif terhadap banyak perkara, mungkin makanan, pakaian atau persekitaran. Kadang-kadang kalau pakaian tak selesa, mereka tak boleh lakukan yang terbaik.

"Mungkin itu pakaian paling selesa untuk Arrico pada masa itu, dan ia terbukti menyumbang kepada kemenangan beliau. Pakaian atlet semasa perbarisan juga dikritik, sepatutnya ia tidak dijadikan isu kerana kita tak nak menang berbaris, tapi kalah semasa berjuang," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata pihaknya akan memperbaiki perkara itu pada masa depan, sekiranya ia didapati menimbulkan kecacatan.

Mengulas mengenai pencapaian negara setakat ini, Ahmad Shabery berkata sasaran 10 pingat emas masih tidak mustahil dicapai, walaupun temasya sukan itu semakin hampir ke penghujung.

Katanya, beliau berpuashati kerana kebanyakan acara yang diharap mampu menyumbangkan emas, berjaya mencapai sasaran, dan ada juga acara yang mencipta kejutan, seperti menembak dan basikal.

"Kita yakin dapat capai sasaran, tetapi tak bolehlah cakap besar, apa yang penting, cuba yang terbaik dan pastikan pingat itu milik kita," katanya selepas merasmikan penutupan Program Selangkah Ke Universiti (Universiti Malaysia Terengganu) yang disertai 200 pelajar Tingkatan Empat di sini hari ini.

Program anjuran Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) itu bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar berkenaan, selain memastikan mereka mempunyai hala tuju selepas menamatkan pelajaran di peringkat sekolah menengah.

-- BERNAMA

Kawasan Bebas Cukai Pulau Bayas Dijangka Siap Ogos 2012

HULU TERENGGANU, 11 Okt (Bernama) -- Kerja-kerja awal bagi mewujudkan sebuah kawasan bebas cukai di Pulau Bayas di Tasik Kenyir, Terengganu dengan peruntukan awal RM100 juta akan bermula bila-bila masa dari sekarang dan dijangka siap Ogos 2012.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata, tumpuan pembinaan buat masa ini ialah menyiapkan jeti dan sebuah kompleks persinggahan terlebih dahulu sebelum disusuli rangkaian kompleks perkedaian.

"Kita hanya menunggu reka bentuk pembinaan jeti berkenaan daripada arkitek dan kalau mereka boleh siap dalam masa sebulan ini, maka tender untuk pembinaan jeti berkenan akan dikeluarkan segera," katanya.

Beliau berkata demikian ketika meninjau semakan terakhir sebelum kerja-kerja awal pembinaan kawasan bebas cukai di pulau berkenaan, yang merupakan julung kali diwujudkan di negeri itu dilaksanakan.

Pulau Bayas merupakan pulau terbesar di antara 340 pulau di dalam Tasik Kenyir, berkeluasan kira-kira 700 hektar. Daripada keluasan itu, sebanyak 400 hektar akan dimajukan pada peringkat awal ini. Projek itu akan menjadi pemangkin kepada industri pelancongan di Tasik Kenyir setelah ia diwujudkan sejak 30 tahun lalu.

Ahmad berkata, kerajaan bukan sahaja akan memajukan Pulau Bayas, tetapi pulau-pulau di sekitarnya untuk dijadikan pulau taman burung, pulau orkid, pulau herba, pulau buah-buahan tropika dan juga Santuari Ikan Kelah yang mampu menarik pengunjung ke tasik berkenaan.

Katanya, jeti di pangkalan Gawi juga akan diubahsuai di mana Kompleks Kastam Diraja Malaysia (KDRM) akan ditempatkan di situ.

Beliau berkata, dengan adanya kompleks itu, pengunjung yang datang dan pulang hanya akan melalui kompleks berkenaan sebelum berlepas ke destinasi masing-masing.

Katanya, pembinaan kawasan bebas cukai berkenaan akan dibuat dalam dua konsep iaitu secara tender dan juga secara perjanjian di mana apabila siap sesuatu projek, baru bayaran dibuat kepada syarikat berkenaan.

"Apabila ia siap dalam tempoh dua tahun dari sekarang, projek berkenaan merupakan pemangkin kepada industri pelancongan di negeri Terengganu," katanya.

-- BERNAMA

Satu Lagi Jambatan Hubungkan Kampung Tanjung-Seberang Takir

KUALA TERENGGANU, 11 Okt (Bernama) -- Kerajaan Terengganu dijangka membina sebuah lagi jambatan menghubungkan Kampung Tanjung di sini dan Seberang Takir pada tahun hadapan bagi memendekkan perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud, pusat pengajian tinggi serta kompleks sukan yang terletak di utara Kuala Terengganu.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata jambatan itu unik kerana ia boleh dibuka dan ditutup untuk laluan kapal memasuki muara Sungai Terengganu.

"Peruntukan untuk membina jambatan itu sudah ada, namun kita tunggu persetujuan daripada Perdana Menteri terlebih dahulu," katanya semasa berucap menutup Kejohanan Sukan Pihak Berkuasa Tempatan di sini Ahad malam.

Ahmad berkata jambatan itu juga dijangka menjadi pemangkin kepada pembangunan Kuala Terengganu City Centre yang akan dibangunkan tahun hadapan.

Katanya selain menyingkatkan waktu perjalanan, ia juga akan mengurangkan kesesakan di laluan utama Jambatan Sultan Mahmud dan juga Jambatan Manir.

Sebelum ini, kerajaan Terengganu telah bersetuju untuk membina sebuah jambatan baru menghubungkan Kampung Losong dengan Kampung Bukit Datu di sebelah utara Kuala Terengganu.

Jambatan itu juga akan akan dibina tahun hadapan.

Ahmad juga berkata, mulai tahun hadapan banyak projek mengindahkan bandar raya Kuala Terengganu akan dijalankan, antaranya memasang lampu hiasan di sepanjang tebing Sungai Terengganu dan Pulau Warisan yang kini menjadi destinasi pelancongan yang baru.

Katanya kerja mendalamkan Sungai Terengganu sehingga ke kawasan Batu Bersurat di Hulu Terengganu akan dijanlankan bagi membolehkan bot-bot pelancong menyusuri sungai berkenaan.

"Kita juga menempah dua buah bot dari Thailand untuk 'river cruise' menyusuri Sungai Terengganu," katanya.

-- BERNAMA

SCTEC rancakkan ekonomi Terengganu

Oleh : SURIATI BINTI ALIPra Perasmian Sultan's Cup Terengganu Endurance Challenge 2010 di Pulau Duyung, Kuala Terengganu.

Penganjuran tahunan kejohanan Sultan`s Cup Terengganu Endurance Challenge (SCTEC) 2010, nyata merancakkan lagi perkembangan ekonomi Terengganu khususnya di sektor pelancongan.

Malah, kejohanan ini turut memberi peluang kepada anak tempatan untuk menimba lebih banyak pengalaman serta melahirkan kepakaran dalam penganjuran kejohanan sukan bertaraf dunia ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri tidak dapat menolak bahawa perlaksanaan kejohanan berpretij sebegini, ia mampu meletakkan Terengganu sebagai sebagai sebuah negeri pelancongan sukan yang unggil.

Katanya, usaha ini selari dengan hasrat kerajaan negeri untuk menjadikan pelancongan sebagai satu sektor utama yang menjana pendapatan ekonomi negeri di samping mengurangkan kebergantungan terhadap petroleum dan gas asli.

“Sepanjang penganjuran SCTEC , sukan berkuda semakin dekat di hati rakyat Terengganu serta mampu melahirkan lebih ramai anak Terengganu yang pakar berkaitan sukan berprestij ini.

“Malah, melalui kejohanan sama, Malaysia telah diberi penghormatan sebagai tuan rumah 2008 FEI World Endurance Championship sekaligus meletakkan Terengganu dan trek perlumbaan di Lembah Bidong, Setiu sebagai lokasi terbaik di dunia,” katanya

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Pelancaran Kejohanan (SCTEC) 2010, di Pulau Duyung, Kuala Terengganu, kelmarin.

Kerajaan negeri berharap SCTEC terus mengorak langkah dalam meningkatkan taraf ekonomi dan sosial komuniti di Terengganu.

TEGANUKITA

200 ribu banjiri Sua Rasa

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Lebih 200,000 penduduk tempatan dan luar Terengganu membanjiri dataran Pulau Warisan bagi melihat secara dekat Program Sua Rasa anjuran bersama kerajaan negeri dan TV9 sekaligus dapat mengenali destinasi pelancongan terbaru di negeri ini.

Program selama dua hari bermula 7 dan 8 september itu simbolik dengan aktiviti kemasyarakatan nyata dapat memupuk rasa kekitaan antara kaum dan pelbagai golongan.

Pendekatan ini dilaksanakan melalui beberapa program termasuk Irama Sua Rasa, rakaman rancangan Halaqah, persembahan kebudayaan dan kesenian.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata kerajaan negeri bercadang meningkatkan pelbagai kemudahan di Pulau Warisan bertujuan menarik minat lebih ramai kedatangan pelancong.

Antara kemudahan itu termasuk, pentas kebudayaan dan kesenian, tempat riadah, pondok rehat, pusat makanan tradisional Terengganu, beberapa unit lampu limpah dan bot cruise.

Katanya, penduduk Kampung Cina disaran memperindahkan kediaman masing-masing berikutan kawasan mereka menjadi laluan utama sebelum tiba di Pulau Warisan.

“Kalau cantik dan bersih, secara tidak langsung dapat menaikkan imej negeri dan meningkatkan kedatangan pelancong,” katanya.

TEGANUKITA

11 October 2010

100 Kelas Lahir Generasi Celik al-Quran

Oleh : AIDA ABD RAHMAN dan ESAH ABDULLAH

Usaha melahirkan generasi celik al-Quran sejak kecil terus diperkasakan kerajaan negeri apabila sebanyak RM800,000 diperuntukkan bagi membiayai pengurusan 100 kelas khas al-Quran di Taman Didikan Kanak-kanak (Tadika) Pejabat Kemajuan Masyarakat (Kemas) seluruh negeri mulai tahun depan.

“Setiap kelas akan diperuntukkan RM8,000 bagi penambahbaikan kelas Al-Quran tersebut,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said kepada pemberita selepas merasmikan Program Pintar Al-Quran 2010, Kanak-kanak Tadika Negeri Terengganu di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, semalam (9 Oktober).

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md Kamaru Al- Amin Ismail dan Pengarah Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Puan Nor Hazelina Hashim.

Seramai 6,246 kanak-kanak berusia lima dan enam tahun khatam Quran tahun ini melibatkan 1,630 daripada Tadika Yayasan Islam Terengganu (YIT), kanak-kanak pra sekolah Jabatan Pelajaran Terengganu (JPN) (2,800), Tadika Kemas (1,666) dan Tadika Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional (JPINT) seramai 150 kanak-kanak.

“Ternyata setiap tahun peningkatan jumlah khatam al-Quran amat ketara di mana tahun lalu seramai 4,622 kanak-kanak dan tahun sebelumnya (2008) seramai 2,660,” katanya.

Menurutnya, hasrat kerajaan untuk mengumpul 20,000 pelajar khatam sebelum melangkah ke sekolah menengah sudah melepasi sasaran kerana sehingga kini terdapat 23,202 orang termasuk kanak-kanak pra sekolah dan kelas-kelas Tabika berjaya menamatkan bacaan masing-masing.

“Tahun ini 16,956 pelajar sekolah rendah (tahun satu hingga enam) telah khatam Quran berbanding tahun lalu 14,000 pelajar dan majlis khatam untuk pelajar sekolah rendah ini akan diadakan pada 30 oktober depan,” katanya.

Katanya, kerajaan menyasarkan dapat melahirkan 30,000 generasi muda yang celik Al-Quran setiap tahun dan 10,000 daripadanya terdiri dari kanak-kanak pra sekolah.

Mengenai guru-guru agama yang akan memimpin kelas-kelas Al-Quran seluruh negeri, kursus-kursus persediaan kepada tenaga pengajar sentiasa diadakan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dari masa ke semasa.

“Saya cukup berbangga dengan pencapai kanak-kanak pra sekolah hari ini yang mampu menguasai Al-Quran dalam usia muda dan kita akan pertingkatkan usaha kearah pembentukan generasi yang mampu menjana kepimpinan muslim bertaraf global,” katanya.

TEGANUKITA

KT-2010 Mantap Jentera Kerajaan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN dan Esah Abdullah

Semua peringkat pimpinan parti, para ilmuwan agama, kelompok cendekiawan, golongan profesional, kakitangan kerajaan, pemimpin Badan Bukan Kerajaan (NGO) aktivitis masyarakat dan generasi belia merupakan gandingan mantap dalam meneruskan kesinambungan pemerintahan Barisan Nasional (BN) di negeri ini.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, berkata mereka ini diberi peluang berkongsi idea dan input-input semasa dalam usaha memperbaiki kelemahan yang ada di masa lalu.

“Perkongsian dan pendedahan yang seimbang perlu agar pemimpin hari ini sentiasa bersedia dan peka untuk membentengi serta menghancurkan hasutan dan fitnah pihak lawan,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar sempena Konvensyen Terengganu 2010 (KT-2010), di pejabatnya, hari ini (10 Oktober).

Katanya, KT-2010 dengan tema ‘Teganu Kita: Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ menjadi landasan percambahan idea dan pemikiran serta memantapkan arah tuju gerakan jentera pentadbiran negeri.

“Sebenarnya teras kepada kekuatan sesebuah kerajaan adalah berpaksikan kepada perpaduan, kesetiaan dan komitmen penyokong dan pendukungnya untuk itu perlunya ada satu pentas khusus membicarakan agenda ini iaitu KT-2010 yang kita rancang ini,” katanya.

KT-2010 akan mengupas isu kepimpinan kerajaan dan pembangkang terutama wakil rakyat dalam melaksanakan tanggungjawabnya agar sampai kepada kumpulan sasar dengan lebih tepat dan berkesan.

“Melalui konvensyen ini juga, usaha memperkasakan kerajaan dengan penglibatan secara ‘total’ semua lapisan pemimpin dan kelompok masyarakat agar bangkit pertahankan kerajaan dan kepimpinan negeri sekarang,” katanya.

Dato’ Tengku Putera berharap melalui KT-2010, akan lahir satu natijah yang besar, tentang perjuangan UMNO negeri yang kental dan telus dan sentiasa berusaha merintis jalan ke arah kebaikan untuk rakyat jelata.

TEGANUKITA

Anugerah Canselor TATiUC Milik Mohd Zairi

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Minat yang mendalam terhadap bidang kemahiran kejuruteraan pembuatan sehingga sanggup menolak tawaran melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sains Komputer ternyata membuahkan hasil buat Mohd Zairi Kamaruddin, 24, apabila muncul penerima Anugerah Canselor Kolej Universiti Institut Teknikal Tinggi Terengganu (TATiUC) sempena Majlis Konvokesyen Ke-4 kolej universiti itu, di Kampus Pusat Teknologi Maklumat (ITC), Teluk Kalong, Kemaman, semalam (9 Oktober).

Mohd Zairi dari Gelugor, Pulau Pinang memperolehi Purata Nilai Gred Keseluruhan (CGPA) 3.89 dalam Diploma Kejuruteraan Pembuatan (Tool and Die Design) berhasrat menjadi pensyarah dalam bidang berkaitan selepas menamatkan Ijazah kejuruteraan Pembuatan (Peralatan) di TATiUC tidak lama lagi.

Kecemerlangan anak keempat daripada lima beradik pasangan Kamarudin Mohd, 60, dengan Sharum Hashim, 50, hasil pengurusan masa yang baik antara belajar dan riadah serta tumpuan yang penuh terhadap pelajaran, selain sering melakukan solat hajat terutama menjelang peperiksaan.

Selain Zairi, Kok Liang Yi, pemegang Diploma Tinggi Kebangsaan (HND) Kejuruteraan Elektrikal /Elektronik penerima Anugerah Edexcel memperolehi GPA 3.69 berhasrat menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi di Universiti Teknologi Petronas tidak lama lagi.

Dua pelajar cemerlang berkenaan antara 369 graduan TATiUC yang menerima sijil, diploma dan HND dalam bidang masing-masing yang disampaikan Canselor TATiUC, Tan Sri Dato’ Ir Wan Abdul Rahman Wan Yaacob.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah TATiUC, Haji Ahmad Razif Abd Rahman dan Rektornya, Dr Mohd Rozailan Mamat.

Sebelum itu, Majlis makan Malam Bersama Canselor sempena Majlis Konvokesyen TATiUC Kali Ke-4 yang dihadiri Ahli Lembaga Pengarah TATiUC, pegawai dan kakitangan kolej universiti berkenaan, di Awana Ballroom, Hotel Awana Kijal.

Dalam pada itu, Haji Ahmad Razif berkata, TATiUC mencatat pertambahan pelajar terbaru sesi 2010/2011 apabila seramai 715 pelajar berbanding hanya 450 pada tahun sebelumnya dalam tempoh 17 tahun.

Perkembangan itu juga sejajar dengan hasrat TATiUC muncul sebagai universiti kemahiran penuh pada 2015 dan memenuhi syarat yang ditetapkan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) setanding dengan universiti penuh yang lain.

Katanya, dalam tempoh lima tahun dari sekarang, TATiUC perlu bersedia dan lengkap dari pelbagai aspek terutama kemudahan fasiliti seperti asrama, bangunan akademik, dewan konvesyen dan kompleks sukan yang menelan belanja kira-kira RM40 juta selain 90 peratus tenaga pendidik TATiUC sekurang-kurangnya pemegang Master .
TEGANUKITA

Kutipan Zakat Bertambah RM3 juta

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) mengumpul zakat sebanyak RM52 juta sepanjang tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

Jumlah itu meningkat RM3 juta bagi bagi tempoh yang sama berbanding tahun lalu. Daripada keseluruhan kutipan zakat berkenaan, RM16.6 juta melibatkan zakat pendapatan dan jumlah itu sedikit meningkat berbanding tahun lalu yang berjumlah RM16.2 juta.

Daripada keseluruhan zakat yang terkumpul tahun ini, sebanyak RM14.8 juta adalah zakat perniagaan yang menurun RM2.4 juta berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Wan Harujan Wan Sulaiman, berkata peningkatan jumlah kutipan zakat banyak dipengaruhi oleh kesan ekonomi semasa yang menyebbkan umat Islam serta syarikat membayar zakat yang lebih tinggi hasil perolehan pendapatan dan keuntungan pada tempoh berkenaan.

“Zakat simpanan juga berlaku peningkatan daripada RM10.7 juta tahun lalu kepada RM12.7 juta bagi tempoh sembilan bulan pertama tahun ini,” katanya di Damai Louge Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (6 Oktober).

Haji Wan Harujan sebelum itu menerima bayaran zakat perniagaan berjumlah RM100,000 daripada MIDF Property Sdn Bhd yang diserahkan Pengerusinya, Dato’ Kalsom Abdul Rahman.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah turut menyaksikan majlis penyerahaan itu.


TEGANUKITA

KPDNKK Pinda Akta Untuk Percepat Proses Paten Dan Cap Dagang

KUALA TERENGGANU, 9 Okt (Bernama) -- Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan meminda dua akta berkaitan Akta Cap Dagangan dan paten dalam usaha untuk mempercepatkan dan memudahkan prosedur pendaftaran dua perkara itu.

Menterinya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pada masa kini urusan untuk mendaftar cap dagangan dan paten mengambil masa yanga agak lama menyebabkan ramai peniaga terutama usahawan Insutri Kecil dan Sederhanan (IKS) kurang berminat untuk mendaftarkan perniagaan mereka.

"Pada masa kini untuk mendaftar cap dagangan sahaja mengambil masa sehingga 24 bulan manakala bagi pendaftaran paten pula memakan masa sehingga 30 hingga 40 bulan dan ini merupakan satu tempoh yang agak lama.

"Sehubungan itu kementerian akan meminda dua akta tersebut dan dijangka akan dibentangkan di sidang Dewan Rakyat pada bulan ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Ekspo Kesedaran Harta Intelek IKS Zon Timur di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini.

Katanya, sekiranya pindaan itu diluluskan, proses pendaftaran cap dagangan hanya akan mengambil masa paling cepat antara tiga bulan hingga lapan bulan, manakala proses pendafataran paten pula hanya 18 bulan.

Menurutnya, jika berlaku ia akan meletakkan Malaysia di kalangan kelompok negara yang paling cepat memproses pendaftaran dua perkara tersebut mendahului negara Jepun, Korea dan Singapura.

Beliau berta dua lagi akta yang kini dalam proses pindaan termasuk Akta Hak Cipta dan Akta Reka Bentuk Industri yang mana kini dokumennya berada di peringkat penelitian Peguam Negara.

-- BERNAMA

Maidam Terima Penarafan Empat Bintang

KUALA TERENGGANU, 10 Okt (Bernama) -- Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menerima penarafan empat bintang Anugerah Indeks Akauntabiliti Pengurusan Kewangan Terbaik 2009 daripada Jabatan Audit Negara.

Yang Dipertua Maidam Datuk Senara Muda Mazlan Hashim berkata majlis penyerahan anugerah tersebut telah diadakan sempena Hari Audit Se-Malaysia dan Persidangan Juruaudit Sektor Awam 2010 di Port Dickson pada 27 Sept lalu.

Bercakap kepada pemberita pada majlis kesyukuran meraikan kejayaan itu dan majlis penyerahan zakat di sini hari ini, beliau berkata peningkatan itu menunjukkan tanda-tanda transformasi dan penambahbaikan dalam menguruskan kewangan yang diamanahkan.

Sebelum itu, Maidam menerima zakat daripada Bank Rakyat Wilayah Timur sebanyak RM996,753 dan Divisyen Pelaburan, Perbadanan Usahawan Nasional Berhad sebanyak RM79,000.

Mazlan berkata sehingga hari ini, Maidam telah menerima zakat sebanyak RM55 juta, sedangkan sasarannya ialah RM80 juta tahun ini.

Katanya pembayaran zakat fitrah melalui SMS yang pertama kali diperkenalkan Maidam tahun lepas dengan kutipan sebanyak RM7,000 telah berkembang dan meningkat kepada RM19,000 pada tahun ini.

-- BERNAMA

10 October 2010

Pulau Warisan Destinasi Pelancongan Baru Di Terengganu

KUALA TERENGGANU, 8 Okt (Bernama) -- Kerajaan Terengganu memperuntukkan kira-kira RM60 juta untuk membangunkan Pulau Warisan yang terletak bersebelahan Kampung Cina di muara sungai Terengganu di sini.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata pulau buatan seluas enam hektar yang dibangunkan sejak tiga tahun lepas itu merupakan destinasi pelancongan terbaru di negeri ini.

"Pulau ini belum siap sepenuhnya kerana kita dalam peringkat menyediakan segala kemudahan seperti memasang beraneka jenis lampu bagi mengindahkan lagi pemandangan di waktu malam. Semua kemudahan di pulau itu dijangka siap sepenuhnya tahun hadapan," katanya ketika ditemui semasa melawat pulau itu di sini Jumaat.

Selain itu, beliau turut berharap penduduk Kampung Cina dapat mengindahkan kediaman mereka memandangkan kampung itu juga sering menjadi tumpuan pelancong, tambahan pula kedudukan pulau itu yang berhadapan dengan kediaman mereka.

Sementara itu, Ahmad berkata kerajaan negeri akan mendalamkan lagi sungai Terengganu sehingga ke kawasan Batu Bersurat di Hulu Terengganu.

Katanya ketika ini sungai berkenaan begitu cetek dan perlu digali supaya bot boleh sampai sehingga ke hulu sungai itu dan projek dijangka dimulakan pada tahun hadapan.

-- BERNAMA

ExxonMobil Taja RM70,000 Malam Anugerah Kewartawanan Kawat

KUALA TERENGGANU, 7 Okt Bernama)-- ExxonMobil Exploration and Production Malaysia Inc (EMEPMI) menyumbang RM70,000 bagi menaja Malam Anugerah Kewartawanan Kelab Wartawan Terengganu (KAWAT) yang dijangka diadakan bulan depan.

Pengurus Hubungan Awam dan Kerajaan EMEPMI Farid Jaafar berkata jumlah penajaan itu meningkat hampir sekali ganda daripada RM40,000 tahun lepas memandangkan tahun ini merupakan kali ke-25 syarikat itu menaja anugerah kewartawanan itu.

"Dengan jumlah tajaan itu, kita berharap Malam Anugerah Kewartawanan Kawat itu dapat diadakan dengan lebih meriah," katanya pada majlis Hari Raya ExxonMobil bersama media di sini pada Khamis.

Lapan kategori dipertandingkan dalam anugerah itu iaitu Penulisan Rencana Terbaik, Berita Terbaik, Berita Sukan Terbaik, Berita Ekonomi Terbaik, Foto Terbaik, Audio Visual Terbaik dan dua anugerah khas iaitu Anugerah Khas Presiden dan Anugerah Khas Radio.

-- BERNAMA

1,500 Pemilik Vespa Dari Empat Negara Berkumpul Di Terengganu

KUALA TERENGGANU, 7 Okt (Bernama) -- Lebih 1,500 pemilik motosikal Vespa termasuk dari tiga negara asing dijangka berkunjung ke Terengganu pada Sabtu ini untuk menyertai Festival Vespa Asia di Institut Integriti Negeri Terengganu di sini.

Pengerusi Persatuan Vespa Negeri Terengganu Razali Mohd berkata festival yang julung kali diadakan di peringkat Asia itu diadakan selama tiga hari dengan disertai peminat Vespa dari Thailand, Indonesia, Singapura dan Malaysia.

" Bagaimanapun Filipina dan Brunei tidak dapat menghantar pesertanya untuk festival kali ini," katanya kepada pemberita di sini pada Khamis.

Razali berkata festival itu bertujuan mewujudkan perpaduan antara anggota kelab Vespa di rantau ini selain mempromosikan produk pelancongan Terengganu seperti Tasik Kenyir, Pulau Perhentian dan Taman Tamadun Islam (TTI) kepada pengunjung luar.

Festival yang dijangka dirasmikan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said itu turut mendapat kerjasama kerajaan negeri.