Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

17 April 2010

MB Ketuai Kontinjen Terengganu Iring Calon BN

Laporan Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan dari Hulu Selangor

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengetuai kontinjen Terengganu mengiring calon Barisan Nasional (BN) ke pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor (P094) di Hulu Selangor, hari ini.

Kira-kira 200 orang termasuk pemimpin kanan dan jentera serta petugas parti UMNO Terengganu turut menyertai perarakan mengiring calon BN ke pusat penamaan calon di Dewan Serbaguna dan Kompleks SukanPejabat Daerah Hulu Selangor di Kuala Kubu Baru.
Pilihan raya kecil Parlimen kerusi Hulu Selangor pada 25 April depan bakal menyaksikan pertandingan empat penjuru di antara BN, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan dua calon Bebas.

Ketua Penerangan MIC P. Kamalanathan yang merupakan calon BN akan ditentang bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Zaid Ibrahim yang mewakili PKR dan dua calon Bebas iaitu bekas Naib Pengerusi MIC Hulu Selangor V.S. Chandran dan Johan Mohd Diah, seorang peniaga.

Senarai calon yang bertanding pada pilihan raya itu itu diumumkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya Nor Hisham Ahmad Dahlan yang juga Pegawai Daerah Hulu Selangor, kira-kira jam 11.15 pagi.

Keempat-empat calon berkenaan menyerahkan borang pencalonan masing-masing selepas pusat penamaan calon dibuka pada pukul 9 pagi. Tiada bantahan semasa tempoh bantahan selama satu jam.

Zaid yang menyerahkan borang pencalonan pada pukul 9.06 pagi merupakan calon pertama berbuat demikian, diikuti Kamalanathan 9.30 pagi, Chandran (9.34 pagi) dan Johan pada 9.36 pagi.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya daripada PKR, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad akibat barah otak pada 25 Mac lepas.

Kawasan tersebut mempunyai 64,500 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 63,701 pengundi biasa dan 799 pengundi pos.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, Dr Zainal menang dengan majoriti 198 undi menewaskan penyandangnya ketika itu Datuk G. Palanivel yang kini Timbalan Presiden MIC.

Parlimen Hulu Selangor terbahagi kepada tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) iaitu N05 Hulu Bernam, N06 Kuala Kubu Baru dan N07 Batang Kali, yang ketiga-tiganya dikuasai BN.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengetuai perarakan calon BN dari Pejabat UMNO Hulu Selangor.

Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu, Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai, Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Naib-naib presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Timbalan Pengerusi BN Selangor dan Pengarah Jentera Pilihan Raya kecil ini Datuk Seri Noh Omar dan ribuan penyokong turut hadir.

Pemimpin Terengganu lain yang turut hadir ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Shabery Cheek dan Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

TEGANUKITA16 April 2010

BN dan UMNO Terengganu bantu kempen PRK Hulu Selangor

Laporan: Ruslan Abdul Rahman

UMNO Terengganu turut membantu jentera pilihan raya kecil Barisan Nasional (BN) di Hulu Selangor bagi memastikan P.094 Hulu Selangor kembali ke tangan BN.

Semalam beberapa majlis perkenalan atau ramah mesra di antara jentera tempatan dan barisan pimpinan UMNO Terengganu telah diadakan di beberapa kawasan mengundi yang menjadi fokus UMNO Terengganu.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Tengku Putera Awang berkata, pada kali ini pihaknya telah melantik Ketua UMNO Bahagian Setiu, Dato’ Haji Mohd.Jidin Shafie mengetuai kontinjen Terengganu.

Katanya, jentera UMNO Terengganu akan bertindak sebagai membantu jentera pilihanraya BN tempatan yang sedia ada sahaja.

Beliau yakin dan percaya kekuatan UMNO dan BN di Hulu Selangor itu boleh kerana majoriti yang diperolehi penyandang yang lalu adalah kecil sahaja iaitu 198 undi sahaja.

Kerusi Parlimen Hulu Selangor kosong selepas penyandangnya Datuk Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada 25 Mac lalu akibat barah otak.

Pada pilihan raya umum 2008, wakil rakyat dari pembangkang itu menang dengan majoriti yang amat tipis.

Manakala Penolong Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, Mohd Pehimi Yusof pula berpuas hati dengan persiapan awal yang telah dibuat oleh pengurusan UMNO Terengganu untuk tujuan membantu kempen pilihan raya kecil itu.

Ketika ditemui di Hulu Selangor, beliau yang juga Naib Ketua UMNO Bahagian Besut menyifatkan pilihan raya kecil ini penting untuk menentukan BN terus kukuh di Parlimen dan melihatkan keadaan pembangkang yang berpecah sesama mereka pada masa ini, peluang kemenangan untuk BN adalah positif.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, YB Dato’ Ahmad Shabery Cheek ketika menyampaikan ucapan kepada jentera pilihan raya BN dan Umno di sebuah perkampungan Felda menyifatkan penebusan maruah UMNO adalah penting dari segala-galanya.

“Maruah UMNO akan tertebus jika kita memenangi pilihan raya ini kerana kita telah merasakan betapa siksa dan pedihnya berada di bawah kerajaan pembangkang di Selangor, hingga segala kemudahan yang kita bina suatu masa dulu di halang dan disekat untuk kita menggunakkannya,” katanya dengan tepukan gemuruh dari orang ramai.

Menteri Belia dan Sukan Malaysia itu berharap semua pihak akan bekerja keras untuk memastikan kemenangan calon BN dalam pilihan raya kecil ini bagi menebus maruah UMNO dan BN yang dihina di Selangor dengan pelbagai halangan dan sekatan oleh kerajaan pembangkang, termasuk kejadian hendak menggunakan padang bola pun dikenakan bayaran, tandas pun mereka menguncinya.

“Kita di Terengganu pernah dihina sebegini, kanak-kanak tadika dihalau, balai raya dihalang penggunaannya dan macam-macam perkara lagi, kini orang Selangor pula merasainya pula betapa peritnya berada di bawah penguasaan pembangkang dan BN dan UMNO Terengganu telah berjaya menebusnya kembali,” kata Ahmad Shabery yang juga Ketua Penerangan UMNO Terengganu.


TEGANUKITA14 April 2010

Blogging contest on holidays in state

2010/04/03

KUALA TERENGGANU: Blogging about Terengganu holidays from now until the end of August may just be worth up to RM10,000.

But prospective bloggers will have to first sign up for the Terengganu Tourism Blog Competition, organised by the state Communication Unit, before the closing date on June 30.

When launching the competition at Primula Beach Resort yesterday, state Education, Higher Learning, Science, Technology and Human Resource Committee chairman Ahmad Razif Abd Rahman said RM70,000 in prize money would be up for grabs in three categories.

Fifteen winning blogs in each category will receive cash prize money.

"Students in Form Six and below will compete for the RM5,000 first prize, RM3,500 second prize and RM2,500 third prize while college students stand a chance of winning RM7,000, RM5,000 and RM3,000 for finishing first, second and third respectively.

"In the open category, the winner will receive RM10,000 while runner-up and third place finisher will get RM7,000 and RM5,000 respectively," said Razif who applauded the efforts by the communication unit to promote tourism in the state.

He said in order to meet this year's target of 3.5 million visitors, the state would need all the help it could get from various government agencies.

"All competing blogs will be linked to http://trgtourism.blogspot.com and bloggers may register and get details of the competition through the same blog."

NST ONLINE
Orang Asli Sungai Berua Bakal Hidup Selesa

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Masyarakat Orang Asli Sungai Berua di Hulu Terengganu bakal menikmati kehidupan yang lebih selesa apabila setiap keluarga bakal mengusahakan 2.4 hektar ladang kelapa sawit berbanding hanya 60 hektar yang diusahakan hampir 100 keluarga sebelum ini.

Malah, kerajaan negeri juga meluluskan serta-merta pembinaan 40 unit rumah mampu milik yang mempunyai tiga bilik kepada keluarga orang asli yang sebelum ini terpaksa berkongsi dengan dua hingga empat keluarga dalam satu rumah.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata usaha kerajaan itu mampu meningkatkan pendapatan mereka dan mengelak golongan itu memasuki hutan sehingga berminggu-minggu lamanya untuk mencari hasil hutan seperti rotan, gaharu atau damar untuk dijual bagi menambah pendapatan.

Katanya, inisiatif kerajaan juga mengelak daripada mereka terus memburu hasil hutan dan melanggar undang-undang akibat mengambil species hutan yang harus dilindungi, apatah lagi species itu semakin pupus.

Dato’ Ahmad, berkata kerajaan juga tidak mahu orang tengah menindas dan mengeksploitasi masyarakat Orang Asli yang membeli hasil hutan diperolehi mereka seperti gaharu dan rotan yang berkualiti dengan harga yang murah.

“Saya melihat kalau ada 60 hektar (ladang kelapa sawit) dengan 88 keluarga yang semakin bertambah sudah tentu tidak menguntungkan mereka. Sebagaimana dikatakan tadi, RM1,200 setahun (pendapatan) apa yang kita dapat?

“Di bawah paras kemiskinan pun, satu keluarga sudah RM115 - RM122 seorang per kapita. Ini RM100 (sebulan) tak sepatutnya berlaku dalam keadaan kita sudah 53 tahun merdeka ini. Justeru itu kalau nak buka ladang kita beri dalam kadar yang biasa enam ekar seorang,” kata beliau ketika sidang akhbar sejurus menyampaikan sumbangan hamper kepada masyarakat Orang Asli Sungai Berua, Hulu Terengganu, semalam (12 April).

Turut hadir, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Orang Asli, Dato’ Mohd Sani Mistam, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani negeri, YB Rozi Mamat dan Ahli Dewan Undangan Negeri Kuala Berang, Haji Mohd Zawawi Ismail.

Dato’ Ahmad berkata, beliau meminta Ketua Pengarah JHEOA memastikan kewangan dan peruntukan menerusi Rancangan Malaysia Ke-9 mencukupi bagi memulakan projek perladangan berkenaan dalam kadar yang segera.

“Saya bimbang kalau ada 600 ekar, kewangan tidak cukup pulak..Kalau tak cukup bagitau kita sebab kita nak pastikan kelapa sawit selepas tempoh tiga tahun boleh mengeluarkan hasil.

“Benih yang berumur 12 hingga 14 bulan mengambil masa tiga tahun sahaja Pastikan benih berkualiti yang jika ditanam, dengan penjagaan rapi dapat memberi pendapat lumayan,” kata beliau lagi.

Menteri Besar berkata, perubahan taraf hidup dan keselesaan yang dikecapi golongan itu kelak boleh mengubah persepsi umum terhadap mereka selain golongan itu juga tidak berasa terasing dan rendah diri untuk berdepan dengan masyarakat apabila keluar ke bandar.

Kerajaan negeri juga meluluskan RM20 ribu untuk membangunkan Taman Sains dalam Sekolah Rendah Kebangsaan Sungai Berua sebagai tarikan baru untuk menarik minat anak-anak golongan itu ke sekolah dan mengikuti pelajaran dengan lebih baik.

TEGANUKITASidang Dewan Undangan Negeri ke-12 (Hari Keempat)


Menteri Besar berbincang sesuatu dengan ahli DUN termasuk Speaker DUN ketika sesi rehat pada hari terakhir Persidangan Dewan Undangan Negeri. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Generasi Kedua Felda Tidak Dipinggir

Kerajaan negeri tidak pernah melupakan nasib generasi kedua Felda yang tidak mempunyai tempat tinggal sebaliknya berusaha menyediakan kawasan perumahan kepada mereka yang memerlukan kediaman.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, beberapa kawasan dikenalpasti ialah bagi pembinaan rumah untuk generasi Felda ialah di Jabor, Perasing, Kemaman.

“Penempatan ini akan disi oleh anak peneroka dari Felda Neram Satu hingga Empat dan Felda Cherol Satu hingga Tiga,” katanya ketika menjawab soalan Mohd. Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) di Sidang Dewan Undangan Negeri yang masuk hari keempat hari ini (8 April).


Keakraban ditunjukkan Dato' Ahmad Said (Wakil Kijal), Dato' Seri Idris Jusoh (Wakil Jerteh) dan Wahid Endut (Wakil Wakaf Mempelam).

Dato’ Ahmad memberi jaminan, kerajaan sentiasa melihat dari semasa ke semasa dan sedia memberi kerjasama kepada pengurusan Felda untuk membuka penempatan baru kepada generasi kedua Felda.

Beliau turut memaklumkan sehingga ini terdapat 48, 594 hektar tanah telah diluluskan kepada pihak Felda seluruh negeri untuk dimajukan dan sejak 1990 hingga 2010 tiada lagi kemasukan peneroka baru Felda.

Menjawab soalan tambahan daripada wakil Pas Wakaf Mempelam mengenai masalah yang timbul di rancangan tanah Felda, Dato’ Ahmad berkata kerajaan mempunyai perancangan untuk menyelesaikan masalah yang berbangkit.


Tiga wakil rakyat BN berbincang sesuatu pada hari terakhir Persindangan Dewan Undangan Negeri.

Namun begitu, Dato’ Ahmad melahirkan rasa tidak senang kerana ketika peneroka Felda menerima hasil merosot akibat kejatuhan harga getah dan kelapa sawit pemimpin pembangkang datang menghasut peneroka supaya membenci kerajaan sebaliknya ketika peneroka dapat hasil lumayan pemimpin pembangkang berdiam diri.

Beliau seterusnya meminta pemimpin pembangkang turut sama membimbing generasi Felda supaya tidak terlibat dengan gejala sosial dan tidak sekadar masuk ke Felda menghasut peneroka tentang keburukan kerajaan untuk meraih undi.

Ketika menjawab soalan tambahan wakil Pas Ladang, Dato’ Tengku Hasan Tengku Omar, Menteri Besar memberitahu masih terdapat 15,132.87 hektar tanah yang dimajukan oleh Felda tidak dimasukkan peneroka.

“Dalam keadaan sama terdapat 2,840 hektar tanah kerajaan lagi yang diserahkan kepada Felda tetapi belum dimajukan oleh agensi itu,” katanya.

Justeru itu katanya, kerajaan telah mengadakan dua kali rundingan dengan pihak Felda dan meminta supaya dimasukkan peneroka di mana ianya akan dapat memberi manfaat kepada kira-kira 3,000 golongan miskin tegar di negeri ini.


Berehat sebentar sambil bertegur sapa sebelum menyambung semula Persidangan Dewan Undangan Negeri.

“Dua syarat diberi kepada Felda iaitu masuk peneroka baru dan bayar premium kepada kerajaan negeri kerana Terengganu adalah satu-satunya negeri di negara ini yang tidak pernah menerima premium daripada Felda setelah menolak pemberian Felda sebanyak RM45 juta ketika Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad dan Dato’ Seri Idris Jusoh menjadi Menteri Besar,” katanya.

Katanya, berpegang kepada penjanjian asal dengan pihak pengurusan Felda untuk memasukkan peneroka serta beri jumlah tertentu dari keuntungan Felda kepada kerajaan negeri namun masih belum ada penyelesaian sehingga ini.

Lesen Balak Dibekukan

Kerajaan negeri memutuskan supaya tiada sebarang lesen penebangan balak akan dikeluarkan kepada mana-mana individu bermula 1 Jun depan, bertujuan mengelak pelbagai kemungkinan berlaku termasuk hakisan teruk dan pencemaran alam.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, tindakan itu adalah wajar kerana kebanyakan mereka yang memohon lesen penebangan tidak menepati syarat dan hanya untuk kepentingan diri sendiri.

“Untuk keadilan, kerajaan negeri akan menawarkan tender kepada mana-mana syarikat yang berminat dengan mengenakan syarat tertentu termasuk mempunyai kepakaran dan kilang kayu sendiri.

“Langkah itu, tidak mendatangkan sebarang kerugian kepada kerajaan sebaliknya dapat mengurusnya secara terancang,” katanya ketika sesi pergulungan Sidang Dewan Undangan (DUN), hari ini (8 Mac).

Dato’ Ahmad berkata, dia menolak dakwaan Dato’ Rosol Wahid (BN-Ajil) yang menyatakan terlalu banyak kawasan balak diteroka dalam masa terdekat ini sehingga berlakunya lambakan balak dan tiada pasaran untuk tujuan itu.


Tiga wakil rakyat mungkin berbincang mengenai hak rakyat walaupun mereka berlainan parti.

Berdasarkan rekod yang dikeluarkan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu (JPNT), seluas 33,916 hektar tanah diluluskan untuk penebangan balak pada 2003; 15,698 hektar (2004); 13,369 hektar (2005); 12,406 hektar (2006); 14,424 hektar (2007); 8,650 (2008); 6,794 (2009) dan hanya seluas 2,845 hingga Mac 2010.

Menurutnya, Pusat Pelupusan Sampah di Kubang Ikan akan dipindahkan Kampung Tok Poh, Kuala Terengganu dalam masa terdekat. Kerja-kerja mengukur tanah yang membabitkan kawasan seluas 35 hektar pun selesai dijalankan.

“Selepas selesai urusan itu, kemudahan infrastruktur lain di kawasan Dewan Undangan Negeri, Tepoh akan dibangunkan berikutan kerajaan negeri sudah membuat permohonan di bawah RMK 10 berjumlah RM10 juta,” katanya yang menjawab soalan YB Muhammad Ramli Nuh (BN-Tepoh.TEGANUKITA11 April 2010

Hargai Tanah Warisan

Oleh: Esah Abdullah

KUALA TERENGGANU, 11 April - Pengorbanan dan susah payah generasi dahulu yang menggunakan tulang empat kerat membersih kawasan hutan untuk dijadikan kawasan pertanian yang diwarisi oleh anak cucu mereka hari ini perlu dihargai.

“Semua pihak harus menjaga dan menggunakan sebaik mungkin tanah peninggalan orang tua kita,” kata Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato Mohd Nasir Tan Sri Ibrahim Fikri di majlis Penyampaian Geran Hak Milik Tanah di Dewan UMNO Kuala Nerus, Pekan Batu Enam, Kuala Nerus hari ini.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri Tepoh, YB Haji Muhammad Ramli Nuh dan Ketua Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kuala Terengganu, Haji Mat Arshad Mohamad.

Dato’ Mohd Nasir berkata proses pemberian geran berkenaan tertangguh sejak lebih 40 tahun dulu menyebabkan ada beberapa kes pemilik asal sudah meninggal dunia dan hari ini tanah itu diwarisi pula kepada anak-anak dan juga isteri.

“Disebabkan pelbagai masalah, pemberian geran tanah hanya baru dapat diselesaikan sekarang dan saya ingat ketika menjadi Ketua Pemuda (UMNO Bahagian) pada tahun 80-an dulu perkara ini sudah dibincangkan dalam mesyuarat,” katanya.

Beliau seterusnya mengajak semua yang menerima geran tanah supaya sentiasa bersyukur kerana masih berpeluang memiliki tanah berikutan pada masa akan datang tidak ada lagi tanah untuk diagihkan.

“Dengan harga tanah yang melambung sekarang, jangan pula selepas ini ada yang sanggup menjualnya untuk mendapat wang yang banyak kerana kita perlu menghargai susah payah orang dulu hendak mendapatkan tanah ini,” katanya

Dato’ Mohd Nasir kemudiannya menyerahkan geran tanah kepada 83 peserta dari Baroh Tok Jiring (26 orang), Rancangan Tanah Pinggir (RTP) Batu 14 / 18 (12 orang) dan RTP Bukit Sudu (45 orang),

TEGANUKITA