Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 July 2009

Ramai Pelancong Singapura Berkunjung Ke Terengganu

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Kuala Terengganu - 14 Julai 2009

Lebih ramai pelancong dari Singapura dijangka berkunjung ke Terengganu berikutan bermulanya perkhidmatan penerbangan terus dari republik itu ke Kuala Terengganu, bermula semalam (14 Julai 2009).


Dato' Ahmad menyambut ketibaan pelancong yang menaiki pesawat Firefly dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Penerbangan sulung yang membawa 42 pelancong dari negara itu mendarat di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), kira-kira jam 6.30 petang dan disambut Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong serta beberapa pemimpin negeri.


Penumpang tiba dengan pesawat pertama Firefly dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Keceriaan terpancar pada wajah penumpang pesawat Firefly Singapura-Kuala Terengganu itu yang diberi sambutan meriah, termasuk tarian selamat datang dan jamuan ringan.

Menteri Besar turut menyampaikan cenderamata daripada kerajaan negeri kepada setiap penumpang yang menaiki pesawat tersebut, sebaik saja mereka melangkah ke pintu masuk Balai Ketibaan LTSM.

Dalam sidang akhbarnya, Dato’ Ahmad mengumumkan kerajaan negeri akan menambah kemudahan bagi menjadikan negeri ini sebagai pusat membeli-belah, sebagai salah satu usaha menarik kedatangan pelancong.


Pegawai Imigresen memeriksa paspot penumpang pesawat Firefly dari Singapura yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

“Kerajaan negeri sedia menambah peruntukan bagi tujuan itu dan pada masa yang sama kita harap usahawan tempatan menambah produk mereka untuk dijual kepada pelancong,” katanya.

Beliau juga meminta peniaga menjaga kebersihan dan kualiti produk mereka kerana pelancong datang ke negeri ini bagi menikmati hidangan makanan dan produk tradisional selain tertarik kepada keindahan pulau, pantai dan tasik yang ada di Terengganu.

“Peniaga juga perlu menjual barangan dengan harga berpatutan dan tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan meletakkan harga terlalu tinggi kepada pelancong,” katanya.

UKOM
Terengganu hab pengeluar madu lebah terbaik negara

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Merchang, Marang, Terengganu - 14 Julai 2009

Terengganu berpotensi muncul sebagai hab pengeluar madu lebah terbaik negara ini apabila kegiatan mengumpul madu lebah paling berkualiti yang dikesan dari Hutan Simpan Merchang, Marang akan dikawal selia oleh satu badan khas.


Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan merasa madu lebah yang baru diambil pada pokok tualang di Merchang, Marang, Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Jika sebelum ini lebih 120 pemungut madu lebah tualang menjalankan kegiatan tradsional itu secara bebas dan tanpa kawalan, kini mereka didaftar serta dikawal selia menerusi Koperasi Pemungut Madu Lebah Terengganu (Kopemat) Berhad sejak Mei lalu.

Kopemat menjalankan aktiviti dan menyelaras kegiatan ahlinya melalui pembiayaan dan kerjasama dengan Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM). YDSM berperanan menyumbang ke arah usaha peningkatan taraf sosio ekonomi masyarakat tempatan.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah YDSM, Dato’ Prof Dr Makhdzir Mardan, berkata madu lebah tualang yang bermutu tinggi terhasil daripada pokok Akasia dan Gelam yang terdapat di Hutan Gelam di Hutan Simpan Merchang serta Hutan Gelam di Setiu.


Katanya, kegiatan tradisional pemungut madu dari Kampung Gong Beris dan sekitar Marang di hutan gelam yang menjadi habitat terbaik hidupan itu lebih terkawal dan terbela menerusi Kopemat dan YDSM.

“YDSM bertanggungjawab menjaga kebajikan dan keselamatan pemungut hasil madu lebah berkenaan yang sentiasa berdepan dengan risiko dan apabila mereka dikawal, mereka mampu memperolehi hasil lebih banyak dan baik.

“Jika sebelum ini, apabila menemui sarang lebah, mereka terus ambil, tetapi kita akan kawal antara seminggu hingga dua minggu supaya menghasilkan madu lebih banyak sebelum dikutip,” katanya kepada media, selepas lawatan dan demontrasi memungut madu lebah di Pusat Pengambilan Madu Lebah Tualang, di Hutan Simpan Merchang, Marang hari ini (14 Julai).

Berkenan berangkat ke program itu, Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin. Baginda selaku Pengerusi YDSM diberi penerangan mengenai projek madu lebah berkenaan oleh Dato’ Prof Dr Makhdzir sebelum baginda berangkat bersama tetamu kenamaan untuk menyaksikan demontrasi pengambilan itu.

Turut hadir, Tengku Sri Temenggung Raja; Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri, YB Rozi Mamat.


Demonstrasi pengambilan madu lebah tualang di Merchang, Marang, menarik minat Yang Di-Pertuan Agong sehingga Baginda sendiri berangkat untuk melihat lebih dekat proses pengambilan madu berkenaan.

Menurut Dato’ Prof Dr Makhdzir, selain memudahkan pemungut berkumpul di bawah satu badan khas, Kopemat dan YDSM juga akan mengenalpasti potensi untuk menambahnilai dan meningkatkan teknologi bagi menghasilkan lebah madu yang berkualiti serta dapat menguasai pasaran.

Katanya, YDSM juga akan berusaha menjalankan kajian dan penyelidikan dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia dan Universiti Darul Iman Malaysia bagi meningkatkan kualiti produk hutan berkenaan, sekaligus dapat meningkatkan pendapatan penduduk setempat.

Menurut Dato’ Prof Dr Makhdzir, harga madu lebah tualang kira-kira RM49 sekilo dan ada pengusaha yang berjaya mengumpul sebanyak tujuh tan (7,000 kilogram) daripada pemungut madu pada 2007.

UKOM

Hotel Eksklusif Dibina Di Merang

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Merang, Setiu - 9 Julai 2009

Sebuah Hotel Eksklusif berharga RM122 juta akan dibangunkan di Lot 4189 di Merang, Setiu dan menjadi satu lagi mercu tanda dalam usaha menyemarakkan lagi industri pelancongan di negeri ini.


Datuk Za'abar melakukan upacara pecah tanah pembinaan hotel mewah di Merang, Setiu. - Foto SHUHAIMI AHMAD.


Hotel yang mempunyai 190 bilik ini akan dibangunkan secara usahasama antara Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM) dan Syarikat Desa Perantau Sdn Bhd (SDP). Apabila projek itu siap nanti, ia bakal menawarkan lebih 200 pekerjaan kepada penduduk tempatan dalam pelbagai bidang.

“Dengan pembinaan ini kita harap dapat memberi lebih kepuasan kepada pelancong setiap kali berkunjung ke negeri ini kerana hotel ini menjanjikan banyak keistimewaan kepada pengunjungnya,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Datuk Za’bar Mohd Adib pada majlis Menandatangani Perjanjian Pajakan Tanah Lot 4189 Mukim Merang antara YDSM dan SDP di Merang, Setiu hari ini (9 Julai).


Datuk Za'abar melihat gambar ilustrasi hotel eksklusif RM122 juta yang akan dibina di Merang.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YDSM, Dato’ Mohd Fadzli Yusof dan Pengarah Urusan SDP, Puan Zainab Yusak.

Datuk Za’bar berkata, usahasama antara YDSM yang menyediakan tapak tanah seluas dua hektar manakala SDP membinanya adalah bertepatan dengan keadaan di situ yang berdekatan dengan kawasan sukan berkuda di Lembah Bidong atau Terengganu International Endurance Park (TIEP) yang diadakan sepanjang tahun.

“Kemudahan yang sedia ada akan menambahbaikan lagi dengan kewujudan hotel ini bagi menampung kedatangan pelancong terutama ketika penganjuran kejohanan sukan berkuda peringkat antarabangsa yang menjadi acara paling berprestij setakat ini,” katanya.

Projek ini akan memakan masa selama 30 bulan dan akan menyediakan kadar sewa paling berpatutan iaitu antara RM250 hingga RM700 semalam.


Gambar ilustrasi hotel mewah bernilai RM122 juta yang akan dibangunkan di Merang.

Datuk Za’abar kemudinnya menyaksikan majlis Menandatangani Perjanjian dan Pecah Tanah antara Dato’ Mohd Fadzli mewakili YDSM dan Puan Zainab mewakili SDP.

UKOM14 July 2009

Pusat Akuatik Ditutup Sementara Tujuan Baik Pulih

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kuala Terengganu - 9 Julai 2009

Bagi memastikan insiden kerosakan melibatkan kemudahan sukan di Terengganu tidak berulang, Kementerian Kerja Raya mengarahkan Kompleks Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Batu Buruk, Kuala Terengganu ditutup sementara untuk kerja membaik pulih selepas dikesan banyak kelemahan dan tahap keselamatan yang tidak sesuai digunakan orang awam.


Dato' Shaziman melihat kerosakkan pada bumbung Kompleks Akuatik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu ketika melawat kompleks itu di Batu Buruk, Kuala Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD

Menterinya, Dato’ Shaziman Abu Mansor, berkata pihaknya menerima laporan daripada pasukan penyiasat Jabatan Kerja Raya (JKR) berhubung banyak kelemahan dalam projek menaik taraf kolam renang yang berharga kira-kira RM18 juta itu.

“Laporan dan gambar menunjukkan banyak kelemahan seperti kebocoran menyebabkan air daripada kolam keluar, berkarat dan kualiti yang ada di kolam ini tidak sampai ke tahap yang diperlukan, di mana kalau tidak silap saya pusat akuatik ini hanya digunakan sepenuhnya untuk satu acara Sukma (Sukma Terengganu ke-12) selepas itu tidak lagi dapat berfungsi sebaik mungkin.

“Dalam hal ini, kita minta supaya kolam renang ini ditutup sementara waktu kerana keadaan tidak sesuaii, malah kita juga bimbang dari segi keselamatan kerana tadi apabila dibuat pemantauan di bawah terlalu banyak kebocoran dan ada soket yang sepatutnya digunakan sebagai membekalkan elektrik, tetapi mengeluarkan air dan ini tidak selamat digunakan,” katanya selepas meluangkan masa kira-kira sejam bersama pasukan penyiasat JKR bagi meninjau keadaan parasarana di pusat akuatik itu, semalam (9 Julai).

Hadir sama, Ketu Pengarah JKR, Dato’ Seri Dr Judin Abdul Karim; Datuk Bandar Kuala Terengganu, Dato’ Mat Razali Kassim dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, YB Yahya Khatib Mohamad.

Dato’ Shaziman berkata, menerusi tinjauan itu juga banyak kelemahan seperti aspek reka bentuk, pengawasan projek yang lemah kerana perlu disiapkan segera sehingga gagal dilaksanakan sebaik mungkin, tetapi itu bukan alasan projek itu tidak mencapai tahap yang sepatutnya.

Malah katanya, kementerian akan memastikan segala projek dapat dilaksanakan mengikut jadual dan mencapai kualiti yang sepatutnya serta tidak mahu jangka hayat sesuatu projek itu pendek.

“Sebagaimana kompleks kolam renang itu baru umur setahun bahagian yang dinaik tarafkan tetapi kalau kita lihat seolah-olah lebih sepuluh, berbelas tahun dan ini sesuatu yang kurang baik.

“Kementerian akan mengarahkan pegawai kanan JKR untuk mengkaji kelemahan dalam JKR bagi menambahbaik segala projek, penggunaan tenaga kerja dan pengawasan yang mencukupi supaya perkara yang tidak diingini tidak berulang dalam melaksanakan projek pembangunan Rancangan Malaysia Ke-10 nanti,” katanya yang turut mengarahkan pegawai JKR memastikan projek dijalankan mengikut hasil serta spesifikasi sepatutnya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM)