Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

22 January 2010

Bapa Gembira, Mohd Khaidill Semakin Sihat

Oleh: Zulkipli bin CW. Putera/ Harun bin Hassan dan Mohd Yahya Muda (yang berada di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur)


Ibu memberi minum susu kepada adik Mohd Khaidill.

Mohd Khaidill 3 tahun, yang sedang menjalani rawatan selepas pembedahan jantung berlubang pada 20 Januari lalu di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur berada dalam keadaan stabil dan kini telah semakin sihat.

Mohd Khaidill telah bernafas secara normal tanpa memerlukan alat bantuan lagi.


Kegembiraan yang terpancar di wajah seorang bapa.

Menurut bapanya, Sharifudin, anaknya sudah mula bersuara meminta makan dan minum. Mohd Khaidill nampak ceria mula bercakap dan menyebut sambil mengingati kampung halamannya.

“Haidill nak balik. Nak duduk rumah’’. Saya terharu mendengar setiap sebutan anak saya tetapi saya tahu itu menandakan anak saya semakin sihat. Dia sudah mula mengenali setiap pelawat yang datang” kata Sharifudin.


Ibu adik Mohd Khaidill cekal menunggu di wad rawatan rapi.

Tetapi, atas nasihat doktor, Mohd Khaidill perlu lebih berehat panjang sebelum berpindah ke wad biasa.

Menurut bapanya lagi, berdasarkan perkembangan terkini yang positif, anaknya itu akan dimasukkan semula ke dewan pembedahan esok untuk ditanggalkan tiub sokongan di badannya.

Dalam perkembangan lain, nama adik Mohd Khaidill mula menjadi sebutan ramai bukan sahaja kakitangan pusat perubatan, malah orang luar yang datang menerima rawatan. Bukan sahaja menyebutnya, mereka turut melawat Mohd Khaidill di wad rawatan rapi.

Mereka mengagumi langkah Kerajaan Negeri Terengganu yang begitu mengambil berat terhadap rakyat menghidapi penyakit kritikal seperti jantung belubang. Nama Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said juga bermain di bibir mereka.


Staf Pusat Perubatan Prince Court menjaga begitu baik adik Mohd Khaidill.

Ramai menyifatkan langkah Kerajaan Negeri Terengganu yang sudi menanggung kos rawatan adalah tepat pada masanya bagi membantu rakyat tidak kemampuan untuk mendapatkan rawatan.

UKOM

MB Tidak Puas Hati Tahap Kebersihan Pasar Payang

KUALA TERENGGANU, 21 Jan (Bernama) -- Menteri Besar Datuk Ahmad Said pada Khamis melahirkan rasa tidak puas hati terhadap kebersihan Pasar Besar Payang di sini yang disifatkannya belum memuaskan.

Justeru itu, katanya kerjasama daripada peniaga di kawasan itu amat diharap bagi menjaga imej negeri selaras dengan statusnya sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Pantai.

"Tahap kebersihan perlu ditingkat lagi kerana Pasar Payang ini merupakan tumpuan utama pelancong ke negeri ini selain kemudahan-kemudahan lain yang ditawarkan.

"Jangan hanya berharap kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dalam menjaga kebersihan di sini. Kalau tempat busuk, kotor dan tak diurus dengan sempurna siapa yang nak datang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Jamuan Ramah Mesra dan Memasak Bubur Asyura di perkarangan Pasar Besar Payang di sini.

Ahmad berkata kerajaan negeri memperuntukan lebih setengah juta untuk kebersihan pasar berkenaan dan kira-kira tujuh juta untuk kebersihan Kuala Terengganu.

"Dalam kita mengharapkan prasarana kelas pertama, perlulah ada perubahan dari segi sikap dan mentaliti. Kita tak boleh berada di takuk lama," katanya.

Sementara itu, Ahmad meminta peniaga Pasar Besar Payang tidak menaikan harga barangan dengan sewenang-wenangnya khususnya kepada pelancong luar kerana ia akan menjejaskan sektor pelancongan dan imej negeri.

-- BERNAMA

WWF-Malaysia Mohon Undang-Undang Persekutuan Bagi Pemuliharaan Penyu Digubal

PETALING JAYA, 21 Jan (Bernama) -- WWF-Malaysia akan menyerahkan satu memorandum kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada April mengenai keperluan menggubal undang-undang persekutuan yang komprehensif bagi pemuliharaan penyu.

Pengarah Eksekutif WWF-Malaysia, Datuk Dr Dionysius S. K. Sharma berkata penggubalan perundangan persekutuan memerlukan pindaan Perlembagaan Persekutuan kerana menurut Perlembagaan Persekutuan, hanya negeri-negeri sahaja mempunyai kuasa untuk menggubal undang-undang mengenai penyu.

"Memandangkan kita (Malaysia) masih lagi sebuah negara yang menjadi tempat bagi penyu belimbing bertelur, sudah tiba masanya bagi kerajaan melakukan perubahan sebelum keadaan menjadi bertambah buruk dan penyu pupus di Malaysia," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen perundangan bagi penyu "Egg=Life" di sini pada hari Khamis.

Katanya Semenanjung Malaysia, terutamanya di Terengganu telah menjadi tempat penyu bertelur. Namun, kehadiran penyu-penyu bertelur berkurangan 80 peratus sejak 1950-an, umumnya kerana pengambilan telur-telur penyu untuk kegunaan manusia.

Justeru, pembangunan satu perundangan yang komprehensif beserta penguatkuasaan ketat dan sumber mencukupi bagi melaksanakan undang-undang seumpamanya amat diperlukan, katanya.

-- BERNAMA

21 January 2010

Adik Mohd Khaidill Semakin Stabil

Oleh: Zulkipli bin CW. Putera/ Harun bin Hassan dan Mohd Yahya Muda (yang berada di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur)Mohd Khaidill sudah mula sedar dan menunjukkan respon positif disisi ayahnya, Sharifudin di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Tidak sampai 48 jam, adik Mohd Khaidill Sharifudin sudah mula sedar selepas selamat menjalani pembedahan jantung semalam (20 Januari).

Seawal pagi ini (21 Januari), kanak-kanak berusia tiga tahun itu semakin stabil dan baik tetapi masih ditempatkan di wad rawatan rapi dan dipantau dari semasa ke semasa di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.“Nak air Milo”…Itulah ungkapan pertama adik Mohd Khaidill kepada ibu dan ayahnya yang berada disisinya di wad rawatan rapi selepas sedar walaupun dijangkakan ubat bius mampu bertahan sehingga 48 jam.

“Berdasarkan respon positif adik Mohd Khaidill, pesakit mungkin dibenarkan keluar dari wad rawatan rapi dalam masa terdekat sebelum di hantar ke wad biasa,” kata perunding Anaesthetist pusat perubatan itu, Dr. Hoe Kak Siong.

Katanya, Mohd Khaidill tidak perlu lagi mendapat sokongan oksigen dari mesin, tetapi sudah mampu bernafas secara normal. Jika pesakit terus menunjukkan respon sedemikian, tidak mustahil adik Mohd Khaidill akan cepat sembuh.Adik Mohd Khaidill selamat menjalani pembedahan jantung berlubang dan membesarkan saluran injap. Pembedahan bermula jam 9.45 pagi memakan masa kira-kira 11 jam diketuai pakar pembedahan jantung, Doktor David Khoo Sin Kiat.

Kos rawatannya ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu.

UKOM

Pentadbiran negeri dirombak

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Pentadbiran negeri dirombak bagi mengisi kekosongan pelbagai jawatan penting, berikutan persaraan Setiausaha Kerajaan (SUK) Terengganu, Dato’ Haji Mokhtar Nong.

Arahan pertukaran tersebut yang menyaksikan pertukaran 48 pegawai tadbir negeri, dikeluarkan Pejabat SUK, hari ini (20 Januari) dan ditandatangani Pemangku SUK, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Mat Razali Kassim dilantik sebagai Timbalan SUK (Pembangunan) dan beliau diganti oleh Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang.

Manakala Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Terengganu (SATU), Encik Mustofa Abd Rahman akan memegang jawatan Pegawai Daerah Dungun dan tempatnya diganti Timbalan SUK (Pengurusan), Haji Husain Embong.

Setiausaha Sulit Kanan Kepada YAB Menteri Besar, Haji Wan Ahamad Wan Muda pula menggantikan Haji Husain manakala Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Dato’ Alim Muda dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Terengganu Skills Development Center (Kolej) TESDEC.

Pegawai Daerah Setiu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dilantik sebagai Pegawai Daerah Kuala Terengganu manakala tempatnya digantikan Pengarah Institut Intergriti Negeri, Mohd Akil Mat.

Pegawai Daerah Dungun, Zulkifli Mohamad, dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Pembangunan Ekonomi Wilayah Pantai Timur (ECER).

Timbalan Pegawai Kewangan Negeri, Osman Muda akan memegang jawatan Pengarah PTG manakala tempatnya digantikan Timbalan Pengarah (Makro) Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN), Mustafar Khalid.

Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Haji Aziz Mat, dilantik sebagai Pengarah Yayasan Terengganu dan tempatnya diganti Pegawai Daerah Besut, Wan Mohd Wan Ibrahim.

Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT), Haji Mohd Zulkifli Abu Bakar dilantik sebagai Timbalan Pengarah (Makro) UPEN manakala tempatnya diganti Pengarah Yayasan Terengganu (YT) Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail.

UKOM

20 January 2010

Adik Mohd Khaidill Selamat Jalani Pembedahan

Oleh: Harun bin Hassan / Zulkipli Putra dan Mohd Yahya Muda (yang berada di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur)


Pembedahan ke atas adik Mohd Khaidill dilakukan di dewan bedah di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur yang diketuai oleh pakar pembedahan jantung, Dr David Khoo Sin Kiat. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Berkat doa semua, adik Mohd Khaidill Sharifudin, tiga tahun, selamat menjalani pembedahan jantung berlubang dan membesarkan saluran injap hari ini (20 Januari) di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.

Keadaan pesakit jantung berlubang itu stabil dan baik selepas menjalani sesi pembedahan yang bermula pada jam 9.45 pagi tadi.

Adik Mohd Khaidill telah dipindahkan dari unit pembedahan ke pusat rawatan rapi hospital itu kira-kira pada jam 8.00 malam tadi.

Menurut pakar pusat perubatan itu, Dr David berkata, berdasarkan perkembangan terkini pesakit akan berada di pusat rawatan rapi hospital itu bagi pemantauan dari semasa ke semasa dalam tempoh 48 jam.

Pesakit telah berjaya menjalani pembedahan penutupan lubang dan pembesaran saiz saluran ke injap pada otot jantung serentak dan aliran oksigen dalam darah yang kembali normal.


Adik Mohd Khaidill bersama ibunya sebelum memasuki dewan bedah.

Dalam perkembangan yang sama ketika dihubungi oleh Radio Terengganu FM, Encik Sharifudin bapa kepada Mohd Khaidill mengucapkan terima kasih di atas jasa baik YAB Dato’ Haji Ahmad Said kerana kerjasama dan sokongan yang diberikan serta kos rawatan anaknya itu telah ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu.


Mohd Khaidill dibawa ke wad rawatan rapi selepas selesai menjalani pembedahan.

“Dikesempatan ini, saya juga berterimakasih kepada Kerajaan Negeri Terengganu, terutama kepada pemimpin nombor satu, Dato’ Ahmad Said, kerana begitu cakna soal kebajikan rakyat sehingga sanggup menanggung semua kos pembedahan ini,” katanya.

Encik Sharifudin juga meminta agar semua rakyat Terengganu untuk turut sama-sama berdoa agar adik Mohd Khaidill selamat dan cepat sembuh.

UKOM


19 January 2010

MB Lawat Mohd Khaidill

Oleh: Harun bin Hassan / Zulkipli Putra dan Mohd Yahya Muda (yang berada di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur)


Walaupun sibuk dengan tugas rasmi harian, Menteri Besar Terengganu, YAB Dato' Haji Ahmad Said melawat adik Mohd Khaidill yang akan menjalani pembedahan jantung berlubang di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur esok.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said telah meluangkan masa hampir sejam untuk melawat pesakit jantung berlubang, Mohd Khaidill Sharifudin kanak-kanak berusia tiga tahun yang baru sahaja selesai menjalani ujian catheter di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur, pada jam 10.30 pagi tadi. (19 Januari 2010).

Dato’ Ahmad diberi taklimat oleh Pakar perubatan hospital itu, Dr David mengenai penyakit serta prosidur pembedahan Mohd Khadill. Turut hadir ialah Setiausaha Sulit YAB MB, Encik Azman Ghani dan keluarga Mohd Khaidill.

Mohd Khaidill telah dimasukkan ke Pusat Perubatan Prince Court pada 18 Januari 2010, dan telah menjalani ujian catheter pada jam 9.00 pagi tadi. Berdasarkan keputusan ujian tersebut pesakit berkenaan akan dimasukkan ke bilik pembedahan pada jam 9.00 pagi esok.


Mohd Khaidill Sharifudin ketika menjalani ujian catheter.

Mohd Khaidill Sharifudin, menghidap penyakit jantung berlubang telah menjalani pemeriksaan melalui imbasan 2D Ecocardiogram pada 2 Januari, 2010 lalu.

Pesakit dari Kampung Lubuk Lesung, Kemaman itu telah dibawa ke hospital berkenaan dan telahpun menjalani pemeriksaan awal penyakitnya pada 1 Disember 2009 lalu, untuk pengesahan tahap penyakit yang dialaminya.

Menurut bapanya, Mohd Khaidill telah dimasukkan pada jam 10.00 pagi semalam, menjalani beberapa pemeriksaan perubatan seperti x-ray, ujian darah dan berpuasa sejak jam 2.00 pagi tadi untuk persediaan bagi ujian catheter tersebut.

Menurut pakar perubatan Hospital Prince Court, pesakit menghadapi masalah jantung berlubang dan juga mengalami ruang injap pembuluh darah ke paru-paru yang agak sempit akan menjalani pembedahan penutupan lubang dan pembesaran ukuran pada otot jantung serentak bagi memastikan paras oksigen dalam aliran darah yang normal.


Encik Sharifudin, bapa Mohd Khaidill ketika menerangkan kepada isteri dan sanak-saudaranya.

Dan esok (20 Januari) adalah hari penentuannya, adik Mohd Khaidill akan menjalani pembedahan di mana kos rawatannya akan ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu. Ia merupakan `hadiah’ kerajaan negeri kepada rakyat Terengganu. Marilah kita bersama-sama berdoa agar pembedahan adik Mohd Khaidill berjaya.

UKOM

Lombong Bijih Besi Operasi Semula

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said meninjau kawasan biji besi di Bukit Besi, Dungun. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Pusat perlombongan bijih besi di Bukit Besi Dungun bakal beroperasi tidak lama lagi jika kajian mengenai jumlah kandungan bijih yang terdapat di kawasan itu mampu menghasilkan pendapatan tinggi dan menjana ekonomi negeri.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menaruh keyakinan bahawa jumlah bijih yang masih terdapat di kawasan itu mencapai satu angka yang munasabah dan sesuai untuk dilombong semula pada masa depan.

“Sekiranya berasaskan kepada laporan-laporan yang kita terima, kita boleh membuka semula lombong Bukit Besi pada masa yang akan datang kerana setakat ini yang telah dimaklumkan oleh Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) kepada kita dan kajian seterusnya sedang dibuat untuk mendapatkan keputusan muktamad berapakah jumlah deposit bijih yang kita ada,” kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said ketika sidang akhbar selepas meninjau tapak perlombongan bijih besi di Bukit Besi, Dungun, hari ini (18 Jan).

Beliau berkata, hasil kajian yang dijalankan oleh JMG tidak lama lagi akan menentukan status pusat perlombongan bijih besi yang terbesar di Asia Tenggara itu, sama ada akan dibuka atau sebaliknya.Bagaimanapun, Dato’ Ahmad yakin dan percaya kajian mampu mencapai satu angka yang releven kerajaan negeri bakal bekerjasama dengan syarikat yang dilantik untuk menjalankan kembali kerja perlombongan.

Pada masa yang sama, kerajaan negeri juga melihat potensi tanah perlombongan bijih berkenaan dapat menghasilkan hampas besi yang mampu mendatangkan hasil lumayan kepada kerajaan.

“Justeru itu, kita akan tentukan anak syarikat negeri Terengganu yang akan mengendalikan habuk atau hampas besi ini serta tidak beri kepada syarikat lain selain daripada syarikat yang diluluskan kerajaan negeri,”katanya.Menteri Besar juga mahu memastikan Bukit Besi sebagai kawasan paling hampir dan utama melalui Lebuh Raya Pantai Timur yang bakal siap tidak lama lagi akan dibangunkan sebagai kawasan pelancongan negeri.

Katanya, artifak yang dibina sejak perlombongan dimulakan pada 1926 oleh beberapa syarikat dari British, Jepun dan Cina akan dibaikpulih sebagai bahan sejarah yang boleh dilihat oleh generasi kini dan generasi akan datang.

Dato’ Ahmad berkata, kerja-kerja pembersihan dan baikpulih artifak di seluruh kawasan itu termasuk terowong lama yang dikatakan mencecah sehingga dua kilometer panjang akan diserahkan kepada Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan peruntukan membeli eskabator akan disediakan untuk tujuan itu.

Kerajaan negeri akan mewartakan artifak itu kepada Lembaga Muzium Negeri Terengganu sebelum kawasan bersejarah itu dibuka untuk pelancongan.

Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifak sejarah seperti `chimney’, `stockpile’, `washing plant, dan ` crushing plant’, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters yang didiami pekerja perlombongan masih kukuh berdiri hingga kini .


Kawasan perlombongan biji besi di Bukit Besi, Dungun, beroperasi semula.

Manakala Tasik Puteri, Bukit Besi yang wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di kawasan itu dimajukan oleh Ketengah sebagai kawasan rekreasi yang menarik.

Bukit Besi menjadi terkenal kerana pengeluaran bijih besi yang terbesar di Asia Tenggara bermula pada suku pertama abad ke-20 dan perkembangan perusahaan perlombongan di situ seiring dengan pertumbuhan perusahaan keluli di Jepun ketika itu.

UKOM

17 January 2010

Terengganu Lantik Perunding Untuk Wujud Daerah Baru

KUALA TERENGGANU, 16 Jan (Bernama) -- Kerajaan negeri Terengganu telah melantik perunding bagi mengkaji segala keperluan dan prasarana untuk menjadikan Kuala Nerus sebagai daerah kelapan negeri itu.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said berkata langkah itu dilihat perlu memandangkan pada masa ini penduduk kawasan tersebut terpaksa berkongsi kemudahan dengan penduduk Kuala Terengganu.

Keadaan ini menimbulkan kesesakan di sesetengah jabatan kerajaan dan jika Kuala Nerus menjadi daerah, penduduknya akan mempunyai kemudahan sendiri seperti hospital, pejabat tanah, pejabat daerah, pejabat pelajaran dan sebagainya, kata beliau kepada pemberita di sini pada hari Sabtu.

Ahmad bagaimanapun tidak menolak kemungkinan akan timbul halangan dalam usaha itu memandangkan pembentukan daerah baru melibatkan proses persempadanan semula yang memerlukan kelulusan dua pertiga di Parlimen.

"Oleh itu kita berharap pada pilihan raya umum ke-13 nanti kita mendapat sokongan padu daripada rakyat untuk memperolehi majoriti cemerlang bagi membolehkan daerah baru ini diwujudkan," katanya.

Pada masa ini Terengganu terdiri daripada tujuh daerah iaitu Kuala Terengganu, Marang, Dungun, Kemaman, Hulu Terengganu, Besut dan Setiu.

Dalam perkembangan lain, Ahmad berkata kerajaan negeri kini mengkaji untuk mendalamkan Sungai Terengganu bagi menyediakan perkhidmatan penyusuran sungai sebagai tarikan pelancong.

"Kita akan gali Sungai Terengganu dari Jambatan Sultan Mahmud hingga ke Muzium Negeri di Losong bagi membolehkan bot-bot pelancongan menyusuri Sungai Terengganu dan tanah yang digali itu akan ditambak di Pulau Wan Man untuk dijadikan penempatan baru.

"Kita rancang untuk menempatkan 100 keluarga di situ bagi membolehkan Masjid Kristal diguna untuk solat Jumaat kerana pada masa sekarang masjid itu hanya boleh digunakan untuk solat fardhu biasa sahaja disebabkan kekurangan permastautin tetap," katanya.

Selain itu, Ahmad berkata kerajaan negeri juga telah menempah dua buah bot penambang yang moden bagi memberi perkhidmatan kepada penduduk Seberang Takir untuk ke bandar Kuala Terengganu.

"Bot berkenaan yang berharga RM250,000 dijangka siap pada Februari ini akan dikendalikan oleh Persatuan Bot Penambang Seberang Takir itu dan masing-masing boleh membawa sehingga 20 penumpang untuk satu perjalanan," katanya.

-- BERNAMA

‘Kulit Manis’ Papar Resepi Tradisional

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Salah satu khazanah negeri Terengganu diabadikan dalam buku “Kulit Manis’ yang diterbitkan To’ Puan Rosita, 64, sebagai ‘buah tangan’ buat penduduk tempatan, khususnya golongan wanita yang gemar mencuba pelbagai resepi masakan tradisional.

Buku setebal 252 muka surat yang turut memuatkan 1,077 keping gambar berkaitan masyarakat tradisi tempatan, diterbitkan khusus atas kesedaran penulis agar warisan turun temurun itu tidak akan pupus.


Dato' Ahmad diberi penerangan mengenai buku Kulit Manis oleh To' Puan Rosita. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Beliau mengutarakan 88 resepi masakan tradisional di dalam hasil buah tangannya untuk rakyat tempatan dan luar Terengganu dan menyelitkan pelbagai ilustrasi berkaitan ukiran kayu, tembaga, anyaman mengkuang dan tenunan songket.

To’ Puan Rosita anak kelahiran Kampung Cina, Kuala Terengganu, mengambil masa tiga tahun untuk menyiapkan buku tersebut yang dianggap sebagai suatu usaha yang mudah, tetapi amat sukar untuk disempurnakan dalam tempoh singkat.


Menteri Besar menurunkan tandatangan ke atas buku Kulit Manis.

“Saya mahu meninggalkan sesuatu yang boleh dikenang sepanjang hayat kepada generasi akan datang serta anak cucu saya,” kata isteri kepada Tengku Sri Paduka Raja, Tengku Ibrahim Sultan Ismail.

Beliau yang juga ibu kepada 10 anak dan 11 cucu ini sanggup mengeluarkan perbelanjaan hampir setengah juta untuk menyiapkan buku ini dan menetapkan harga di pasaran RM250 sebuah.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menerima 50 buah buku Kulit Manis yang diserahkan sendiri oleh To’ Puan Rosita sebaik beliau selesai mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco, di Wisma Darul Iman hari ini (13 Januari).

UKOM