Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

18 May 2013

YIT laksana projek perumahan

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Islam Terengganu (YIT) merancangkan melaksanakan projek perumahan dan perkedaian secara lebih agresif tahun ini.

Pengarahnya, Haji Md. Kamaru Al-Amin Ismail berkata, ia akan dilaksanakan di beberapa daerah di atas tanah milik YIT yang membabitkan daerah Kemaman, Setiu dan Kuala Terengganu.

“Ini termasuklaj sebuah kompleks bersepadu setinggi 20 tingkat bakal dibina di tapak bersebelahan Sekolah Kebangsaan Tengku Ampuan Mariam Kuala Terengganu tidak lama lagi,” katanya.

Menurutnya, kompleks berkenaan yang dianggarkan menelan kos RM100 juta akan menempatkan 20 unit premis perkedaian disamping ruang pejabat dan sebagainya.

 “Projek ini akan dilaksanakan oleh Syarikat ND Properties milik Bumiputra dan statusnya mungkin dijadikan hotel, rumah kediaman dan pelbagai kemudahan lain,” katanya.

Selain itu, YIT juga merancang membangunkan projek perumahan dan premis perkedaian di kawasan seluas enam hektar di hadapan Awana Kijal, Kemaman.

Katanya, semua persiapan sudah diatur untuk mengadakan majlis Menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) bersama dua buah syarikat yang bakal mengendalikan projek itu.

Menurutnya, projek yang sama turut dibangunkan di hadapan Hospital Setiu seluas dua hektar untuk rumah kediaman dan rumah kedai.

 “Mulai tahun ini kita mula memajukan tanah-tanah aset YIT secara lebih agresif dan melalui projek di Kemaman kita jangka mampu memperolehi keuntungan RM15 juta,” katanya.

 

Pusat Komunikasi Strategik dan Jaringan Antarabangsa Putrajaya bakal dilancarkan

Oleh: Noraini Jusoh

Dalam usaha menjadi sebuah universiti unggul, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bakal melancarkan Pusat Komunikasi Strategik dan Jaringan Antarabangsa Putrajaya dalam masa terdekat.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, ia sebagai lanjutan daripada Pusat Komunikasi Korporat dan Pembangunan Citra yang terletak di kampus utama di negeri ini.

"Pusat yang beroperasi di Putrajaya ini akan berfungsi sebagai wakil UMT dalam menjalankan urusan komunikasi strategik contohnya dengan pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan ketua-ketua industri yang berpusat di Kuala Lumpur.

"Sebelum ini, banyak program dan aktiviti yang dijalankan di Kuala Lumpur kita tertinggal dan dengan adanya pusat ini saya yakin masalah ini dapat diatasi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Majlis Anugerah Tahunan UMT 2013 di Pusat Kovensyen, Taman Tamadun Islam, baru-baru ini.

Katanya, pihak universiti perlu mempunyai hubungan yang rapat dengan KPT dan agensi Kerajaan Pusat yang lain jika mahu terus maju ke hadapan.

Pada masa yang sama katanya, inisiatif boleh diambil untuk memperkukuhkan jaringan antarabangsa melalui pelbagai peluang dan aktiviti globalisasi yang berlaku di Putrajaya (pusat pentadbiran) dan Kuala Lumpur (pusat perniagaan).

Jelas beliau, secara tidak langsung kewujudan pusat ini akan memudahkan sebahagian daripada tugas ahli akademik dan kakitangan UMT yang perlu berurusan di Kuala Lumpur kerana tugas mereka akan diambil alih oleh kakitangan pusat ini.

Tambah beliau, pusat ini juga akan berfungsi untuk menyelaras penerbitan korporat dalam bentuk majalah, buku dan laporan strategik untuk meningkatkan citra UMT.

 

17 May 2013

Konsep pembelajaran “Ulul Albab” ke peringkat nasional


Orang ramai menyambut Idris sejuruh tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud,Kuala Terengganu.

Oleh: Mohammad Ishak 

Kejayaan konsep pebelajaran “Ulul Albab” yang mula diperkenalkan di Terengganu, akan dilaksanakan diperingkat kebangsaan apabila ia dipersetujui kerajaan.

Menteri Pelajaran II, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata,perkara itu perlu dibincangkan dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran supaya pelaksanaan konsep itu nanti memberi kesan kepada sistem pendidikan negara.

Bagaimanpun, katanya, beliau perlu mengambil sedikit masa dan berbincang dengan pegawai tinggi kementerian sebelum ia dilaksanakan secara menyeluruh.

“Pengabungan Kementerian Pelajaran dan Pengajian Tinggi dan kini dipendekkan kepada Kementerian Pelajaran memudah usaha untuk melaksanakan sistem pendidikan nasional," kataya pada sidang media setibanya dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, petang semalam.

Konsep 'Ulul Albab' adalah pembelajaran yang berlandaskan al-Quran dengan menggabungkan sains, teknologi serta moral dan berupaya melahirkan generasi yang sesuai untuk Malaysia sebagai negara Islam. 

Selain itu,katanya,penekanan kepada kemajuan akademik, kemajuan akhlak juga perlu diberi perhatian untuk melahirkan generasi yang bertanggungjawab kepada negara.

Sebelum itu, Idris yang juga Ahli Parlimen Besut disambut meriah oleh rakyat Terengganu yang turut bergembira dengan perlantikan anak Terengganu pertama sebagai Menteri Pelajaran.

Pinjaman buku melalui talian

Oleh; Esah Abdullah

Orang ramai di negeri ini akan mendapat kemudahan pinjaman buku dalam talian melalui program e-book yang diperkenalkan oleh Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) mulai Jun depan.

Pengarah PPAT, Hajah Nor Akmal Abdul Fatah berkata, pada masa ini program tersebut sedang dalam proses penyediaan dan peminjam dapat menggunakan kemudahan itu tanpa perlu lagi ke perpustakaan.

``Dengan adanya kemudahan itu ahli PPAT tidak perlu lagi ke perpustakaan untuk meminjam buku, secara online,’’ ``Kaedah itu diperkenalkan sejajar dengan perkembangan semasa untuk kemudahan ahli di samping meningkatkan minat membaca di kalangan masyarakat.’’ katanya.

Menurutnya, pada masa ini 87 judul buku pelbagai jurnal termasuk buku untuk kanak-kanak telah diprogramkan dalam e-book dan akan dipertingkatkan dari masa ke semasa.

Sejajar dengan perkembangan itu katanya, mereka yang belum menjadi ahli boleh juga mendaftar ahli dalam talian tanpa perlu hadir ke perpustakaan.

Sehubungan itu, pendaftaran ahli secara manual masih boleh dilakukan dan ahli yang mendaftar di perpustakaan akan diberikan `Kad Ilmu’ yang layak untuk meminjamkan sehingga empat buah buku setiap kali meminjam.

 “Selain kemudahan tersebut, PPAT turut memperkenalkan pelbagai aktiviti untuk menarik lebih ramai mendaftar sebagai ahli di samping berkunjung ke perpustakaan.

“Pada masa ini PPAT mempunyai kira-kira 400 ribu ahli di seluruh negeri yang melibatkan di perpustakaan negeri, daerah dan 90 perpustakaan desa.

``Kita sedar pada masa ini orang ramai boleh mendapatkan maklumat melalui hujung jari, dan PPAT sentiasa berusaha meningkatkan kemudahan kepada pengunjung,’’ tambahnya.

Beliau berkata, pada tahun ini PPAT mendapat peruntukan kira-kira RM2 juta bagi menyediakan bahan bacaan dan meningkatkan kemudahan di perpustakaan.

 

Kepulangan Menteri Pelajaran dan Penganjian Tinggi.Dato’Seri Idris Jusoh akan disambut meriah rakyat TerengganuOleh: Mohammad Ishak 

Kepulangan Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Idris Jusoh akan dsambut meriah oleh rakyat negeri ini sebagai tanda sokongan dan terima kasih terhadap perlantikan beliau dalam kabinet Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak.

Idris yang juga Ahli Parlimen Besut dijangka tiba dari Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Sultan Mahmood,Kuala Terengganu, kira-kita jam 4 petang ini dan akan disambut oleh orang ramai.

Sejurus tiba beliau dijangka membuat sidang akhbar sebelum berlepas pulang secara konvoi ke rumah beliau di Kampung Tok Has, dekat Jertih.

Idris akan diraikan secara besar-besaran dalam satu majlis perjumpaan dengan penduduk Besut di Bangunan UMNO Bahagian Besut kira-kira jam 5.30 petang.

Setiausaha UMNO Bahagian itu, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri berkata, pada perjumpaan itu Idris akan menyampaikan ucapan kepada 1,000 penyokong Barisan Nasional (BN) di bahagian itu.

Katanya, pada sebelah malam satu majlis solat hajat akan diadakan di Masjid Kayu, Ulul Albab, Seberang Jertih, dan akan meraikan jemaah masjid.

Manakala pada keesokkan hari (Sabtu) satu majlis sarapan pagi kepada orang ramai akan diadakan di kediaman beliau di Kampung Tok Has, bermula jam 8 pagi.

Perlantikan Idris di kementerian yang dianggap penting itu mengembirakan rakyat Terengganu kerana beliau adalah seorang tokoh berpengetahuan luas dalam bidang pendidikan dan agama Islam.

PPAT anjur Program Hadiah Pinjaman Buku Terbanyak

Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) mengadakan Program Hadiah Pinjaman Bulanan Buku Terbanyak bagi kategori dewasa dan kanak-kanak bermula pada bulan Mac hingga Disember nanti.

Pengarahnya, Puan Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pendekatan itu mampu memupuk semangat meneroka ilmu dan mencintai perpustakaan di kalangan peserta.

“Apa yang menariknya, agihan hadiah kepada pemenang diadakan pada setiap bulan bagi membuktikan kesungguhan pengunjur melaksanakan program itu,” katanya.

Katanya, pihaknya turut mengadakan Kempen Pengecualian Denda bagi buku-buku yang dipinjam melebihi tempoh pinjaman bermula 16 April dan berakhir 15 Mei lalu di semua perpustakaan bawah seliaan perbadanannya.

 “Tempoh pengecualian denda selama sebulan ini adalah sempena sambutan Hari Buku dan Hak Cipta Sedunia pada 23 April yang disambut setiap tahun di seluruh dunia.

 "Pengecualian denda ini diadakan bertujuan untuk memberi peluang kepada peminjam buku supaya menghantar kembali buku-buku yang dipinjam tanpa dikenakan sebarang denda walaupun tarikh pemulangannya telah lama habis tempoh.

 "Secara kumulatifnya, di semua perpustakaan bawah seliaan kami, terdapat 7,000 naskah buku belum dipulangkan oleh peminjam," katanya.

 
 

UMT tuan rumah kejohanan sirkit skuasy KPT@IPT 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menganjurkan Kejohanan Sirkit Skuasy Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) @ Institut Pengajian Tinggi (IPT) 2013 yang berlangsung selama empat hari di gelanggang skuasy UMT bermula semalam (16 Mei).

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Prof Dr Anuar Hassan berkata, sebagai Pusat Sukan Tumpuan Skuasy, UMT dipilih untuk menjadi tuan rumah kepada kejohanan yang mendapat kerjasama daripada KPT Malaysia.

"Selaku mewakili tuan rumah saya mengalu-alukan kedatangan 45 mahasiswa dan mahasiswi dari sepuluh Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang mengambil bahagian pada kejohanan skuasy kali ini.

"Antara IPTA dan IPTS yang menyertai kejohanan ini termasuk Universti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) serta Taylor’s College,” ujarnya.


Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Pelancaran Kejohanan Sirkit Skuasy KPT@IPT 2013, di Dewan Senat UMT, semalam.

Katanya, pemenang bagi setiap kategori yang dipertandingkan bakal membawa pulang hadiah lumayan di mana johan akan menerima wang tunai RM500 beserta medal dan piala pusingan.

"Manakala, naib johan pula bakal membawa pulang wang tunai RM350 dan medal sementara tempat ketiga menerima wang tunai RM200 dan medal,” ujarnya.

 

Rakyat gembira, teruja tiga wakil Terengganu barisi Kabinet

Oleh: Aida Abd Rahman

Pelantikan tiga ahli parlimen dari Terengganu menjadi orang penting yang dilantik menerajui kabinet yang baru dibentuk semalam, menimbulkan reaksi gembira dan terharu rakyat negeri ini.

Pemimpin berkenaan, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh sebagai Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi II, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia serta timbalannya Dato’ Jailani Johari dijangka mampu memantapkan lagi barisan Kabinet diketuai Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Rata-rata meluahkan rasa kagum dan bersyukur, tidak kurang berkongsi  berita gembira itu menerusi media sosial terutama facebook dan blog masing-masing.

Bagi pembantu Agensi Pembangunan Masyarakat Kuala Terengganu, Puan Norizah Mohd Nor, pemilihan tiga ahli parlimen itu amat tepat dan membangkitkan semangat serta membanggakan seluruh rakyat dan kepimpinan negeri Terengganu.

“Ia satu pengiktirafan cukup besar dan sebagai ahli politik, saya melihat ketiga-tiga pemimpin berkenaan mampu memikul tanggungjawab yang diamanahkan itu berdasarkan keupayaan dan latar belakang pengalaman di bidang masing-masing selama ini.

“Pemilihan mereka pastinya menjadi platform untuk membawa suara rakyat Terengganu di parlimen nanti di mana Dato’ Idris akan membawa isu pelajaran, manakala isu komunikasi serta multimedia pula pastinya lebih efisien gandingan Dato’ Ahmad Shabery dan Dato’ Jailani,” katanya.

Sementara Nik Mohd Faridzal Nik Jaafar dari Jabatan Penerangan Negeri Terengganu pula menyifatkan pelantikan tiga ahli politik itu membuktikan Terengganu tidak tandus melahirkan pemimpin yang berwibawa.

“Pelantikan mereka bertepatan dengan kehendak dan keperluan rakyat di zaman teknologi yang memerlukan pemimpin yang mempunyai jiwa serta pengalaman dan pastinya akan membawa kesinambungan kepada usaha kerajaan dalam membangunkan modal insan uyang mantap di dalam dunia tanpa sempadan ini.

 “Sebagai kakitangan di jabatan penerangan umpamanya, saya amat berbangga dan tempias itu pastinya memberi kesan untuk sama-sama mendukung aspirasi kerajaan bagi memantapkan lagi sektor komunikasi dan multimedia di negeri dan negara, khasnya,” katanya.

 

16 May 2013

YAB Menteri Besar Terengganu dan YABhg. To' Puan Seri ke Majlis Perasmian Festival Kenyir 2013 di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.


Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said (dua kanan) menyempurnakan gimik perasmian Karnival Kenyir 2013 sambil disaksikan Dato' Mohd Jidin Shafee. - Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.


Dato' Seri Haji Ahmad Said disambut orang ramai sebaik tiba di Pengkalan Gawi, Hulu Terengganu.


 Ucapan perasmian oleh Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad said.


Isteri Menteri Besar, To'Puan Seri Hajah Norliza Mahmud turut hadir pada majlis itu.


Gandingan mantap anak Terengganu perkasa Kementerian Komunikasi dan Multimedia

Oleh: Aida Abd Rahman

Pelantikan dua anak Terengganu menerajui Kementerian Komunikasi dan Multimedia memberi mesej jelas mengenai kepercayaan pucuk pimpinan Pusat terhadap kemampuan pemimpin negeri ini bagi memperkasakan lagi bidang berkenaan pada masa kini dan masa depan.

Dua wakil rakyat berkenaan, Ahli Parlimen Kemaman, Dato’Seri Ahmad Shabery Cheek, dilantik sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia, manakala timbalannya, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Dato’ Jailani Johari.

Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom), Haji Shamsuddin Sulong, berkata seluruh rakyat ternanti-nantikan barisan Ahli Parlimen dari Terengganu untuk disenaraikan dalam kabinet transformasi yang diumumkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, semalam.

“Alhamdulillah, dua Ahli Parlimen Terengganu mendapat kepercayaan dan pengiktirafan cukup tinggi oleh  pucuk pimpinan untuk menerajui bidang komunikasi dan multimedia negara kita di mana ia merupakan sektor yang terpenting dalam dunia yang semakin mencabar serta tanpa sempadan kini.

 “Kita yang berada di peringkat negeri pastinya gembira dan teruja malah akan sentiasa menyokong usaha kementerian itu dalam memantapkan industri komunikasi dan multimedia tempatan setanding dengan perkembangan antarabangsa," katanya kepada Teganukita, hari ini.

Sementara itu, Presiden Kelab wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat turut gembira dengn pelantikan itu, bukan sahaja dalam konteks politik negeri, malah dalam konteks kepentingan media di Terengganu.

Katanya, Kawat bersedia untuk memberi komitmen tidak berbelah-bahagi dalam setiap perancangan dan pelaksanaan gerak-kerja bagi memperkukuhkan bidang itu di negeri dan negara ini, amnya.

“Industri komunikasi dan multimedia mempunyai skop yang cukup luas dan mencabar yang pastinya harus diterajui oleh pakar dan individu yang berpengalaman dan teknorat di lapangan itu.

 “Pelantikan dua pemimpin dari Terengganu ini membuktikan satu pilihan yang tepat oleh Perdana Menteri dalam hasrat kita menjana kemajuan dan pembangunan sistem komunikasi dan juga multimedia termasuk skop-skop yang berkaitannya, tidak terkecuali bidang kewartawanan tu sendiri,” katanya.

Beliau menyifatkan Dato’ Ahmad Shabery seorang menteri yang pernah menerajui Kementerian Penerangan pada 2008, mudah didekati dan sudah biasa dengan pengamal media di Terengganu khususnya Kawat, malah hubungan baik yang sedia terjalin itu pasti mampu menyuntik dimensi baru yang memberi faedah kepada kedua-dua pihak.

 

HARAPAN BUKAN LAGI SUATU MIMPI

OLEH: Ruslan Abdul Rahman 

Pembentukan kerajaan di peringkat negara dan negeri sudah pun selesai.

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak ketika mengumumkan barisan kabinet begitu berkata barisan kabinet mampu meneruskan agenda transformasi nasional.

Ia dibarisi oleh mereka yang berpengalaman, tenokrat dan juga golongan muda yang disebut oleh Perdana Menteri sebagai kabinet berimbang.

Manakala Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said pula berkata, kerajaan negeri di bawah pimpinannya akan meneruskan ke menjayakan akujanji atau maniafesto pilihan raya yang dikemukakan oleh Barisan Naisonal, baik di peringkat negeri atau pusat.

Katanya, inilah masanya untuk semua wakil-wakil rakyat yang dipilih untuk berkhidmat kepada pengundi atau rakyat di kawasan masing-masing, tidak kira dari parti kerajaan atau pembangkang.

Di peringkat kerajaan usaha untuk menunaikan janji cukup jelas.

Kita akan pastikan segala akujanji atau manifesto yang kita bentangkan kepada rakyat dilaksanakan dengan sedaya upaya.

Daripada transformasi ekonomi, politik dan sosial, sehingga kepada menjunjung hak asasi manusia dan demokrasi, kerajaan Barisan Nasional mara dengan penuh yakin dan mantap bagi mencapai perkhidmatan dan faedah untuk rakyat secara yang lebih menyeluruh.

Perubahan sebenar telah pun berlaku dan dirasai, tetapi perjalanan ke arah transformasi sepenuhnya akan mengambil masa.

Wawasan 2020 untuk mencapai status negara maju menjelang 2020 dilancarkan pada 1991, dan selepas 22 tahun, ternyata bahawa dasar-dasar Kerajaan BN yang dirancang dengan berhemat dan prihatin itu telah meletakkan kita pada landasan ke arah mencapai Wawasan 2020.

Kita memerlukan kerajaan yang stabil dan kuat.

Kita perlu mempertahankan apa yang telah kita capai – Kita tidak boleh gadaikan apa yang dikecapi, kita tidak boleh perjudikan masa depan kita.

Kita perlukan sebuah kerajaan kukuh yang berupaya melaksanakan Agenda Transformasi Negara ke arah mencapai status negara berpendapatan tinggi yang maju sepenuhnya.

Kita perlu kerajaan yang kuat dan berkeupayaan untuk menjamin kesinambungan perpaduan, kestabilan, kesejahteraan dan keselamatan.

Kita percaya kepada keadilan untuk semua dan mendekati rakyat seluruhnya,menyentuh hati nurani mereka dan meningkatkan taraf hidup semua lapisan rakyat di mana sahaja mereka berada.

Kejayaan yang dikecapi dalam tempoh 55 tahun negara yang mardeka, tidak boleh dinafikan.

Rekod pencapaian kerajaan mantap dan menunaikan segala janji. Selama ini, kerajaan yang diterajui BN telah membawa kemakmuran kepada segenap segmen masyarakat Malaysia.

Kepada muda dan mudi dan golongan yang masih lalai dengan nikmat yang dikecapi, bertindaklah secara rasional.

Sekarang bukan masa untuk berdemonstasi dan membuat huru-hara. Terimalah apa yang diputuskan oleh rakyat dengan redha dan pasrah.

Jangan sesekali lakukan uji kaji dengan masa depan kita Kerajaan sentiasa melakukan penambahbaikan.

Sepanjang empat tahun lalu, dari usaha usaha yang dijalankan oleh kerajaan telah mencapai banyak kemajuan besar dalam meningkatkan produktiviti dan sistem penyampaian dan keselesaan untuk rakyat.

Kerajaan yang ada sekarang adalah kerajaan berpengalaman mengurus masyarakat pelbagai kaum, agama dan budaya – mengurus masyarakat bandar dan desa.

Perpaduan dan keselamatan negara adalah menjadi keutamaaan, dulu sekarang dan akan datang.

Kerajaan sejan dulu lagi telah membuktikan kemampuan menghadapi cabaran dan mengharungi kesukaran – sudah berkali-kali, kita berjaya keluar daripada krisis dengan lebih gagah Barisan kabinet dan Exco di peringkat pusat dan negeri ini adalah gabungan yang dinamik – disesuaikan gerakan dengan perubahan landskap tetapi tidak pernah mengorbankan prinsip.

Marilah kita amalkan formula perkongsian yang efektif – kita tolak politik benci- membenci dan pecah belah.

Kita perlu hormat dan terima kepelbagaian agama dan kaum serta perbezaan parti politik – marilah kita membina jambatan dan tidak merobohkannya.

Kita perlu menentang eksploitasi kaum dan agama untuk keuntungan politik kepartian – perpaduan membuahkan kekuatan, perpecahan pula hanya membawa kemusnahan Para pemimpin datang dan pergi tetapi gabungan tetap utuh.

Semua pendapat perlu diambil kira, semua suara didengar, agar segalanya memenuhi kehendak rakyat majoriti, berkongsi harapan dan aspirasi.

Marilah kita berusaha gigih menjadikannya suatu kenyataan untuk semua.

Menepati Janji Membawa Harapan – Memacu rakyat dan negara ke tahap baharu kecemerlangan dan perkhidmatan berasaskan gagasan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan! Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.

Harapan bukan suatu mimpi, tetapi perjalanan menjadikan impian suatu realiti.

 

Lantikan dua menteri penuh dan timbalan menteri, satu penghargaan besar

Oleh: Suriati Ali

 Kesudian Kerajaan Pusat melantik dua menteri dan satu timbalan dari Terengganu dianggap penghormatan dan penghargaan cukup besar kerana mampu memperkukuhkan barisan kepimpinan Barisan Nasional (BN) Terengganu menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) akan datang.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dia bersyukur ke hadrat Allah SWT dan mengambil kesempatan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri yang telah memberi penghormatan dan kepercayaan kepada tiga Ahli Parlimen Terengganu. 

Katanya, pelantikan Dato’ Seri Haji Idris Jusoh sebagai Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi II, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia serta timbalannya Dato’ Jailani Johari turut mampu memantapkan lagi barisan Kabinet kerajaan pusat yang diterajui Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak.

“Pelantikan Dato’ Seri Idris Jusoh diharap dapat membantu meningkatkan tahap pendidikan bukan sahaja di Terengganu malah seluruh negara,” katanya .

 Menurutnya, pencapaian cemerlang Terengganu sebagai Negeri Anjung Ilmu boleh menjadi contoh kepada negeri lain kerana beliau mempunyai pandangan yang hebat dalam bidang itu.

 Dato’ Seri Haji Idris merupakan Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara) (mulai 2008) dan pernah memegang jawatan Menteri Besar Terengganu (2004-2008) dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan (1995-1999).

 Dato’ Seri Ahmad Shabery pernah menjawat jawatan Menteri Penerangan pada Mac 2008 hingga April 2009 sebelum dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan. Dato’ Jailani yang berkelulusan undang-undang dari Universiti Malaya, sebelum ini merupakan Ketua Pegawai Kawal Selia dan Pengawasan Industri dan Komunikasi Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

 Sementara itu, Dato’ Seri Haji Ahmad menafikan terdapat Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) yang meninggalkan Barisan Nasional dan menyertai pembangkang.

 Beliau berkata 17 Adun tetap kekal bersama BN dan akan memfokuskan kepada usaha menabur khidmat kepada rakyat berteraskan kepada `Agenda Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’.Dato' Seri Idris terajui pendidikan negara

Mantan Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Idris Jusoh, 58, yang banyak terlibat dalam pembangunan pendidikan dan pembangunan Islam di Terengganu, dilantik Menteri Pelajaran dan Pengajian Tinggi II.

Ahli Parlimen Besut yang pernah menjadi Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan selama sepenggal pada 1995, turut memainkan peranan dalam memantapkan pembangunan Islam di Terengganu.

Beliau memperkenal Sekolah Imtiaz, Maktab Rendah Sains Mara Ulul Albab, Pintar Quran serta pelbagai inisiatif dalam pendidikan di Terengganu, khasnya sekitar Besut dan Setiu.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat itu, yang menjadi Menteri Besar Terengganu dari 2004 hingga 2008, memiliki Ijazah Sarjana MBA University of New Haven, Amerika Syarikat (1988) dan Ijazah Sains Sosial Universiti Sains Malaysia pada 1980.

Anak kelahiran Kampung Tok Has Jertih itu juga merupakan orang yang memainkan peranan besar dalam menaikkan semangat 'gelombang biru' sehingga berjaya menumbang kerajaan negeri Pas di Terengganu pada Pilihan Raya Umum 2004 dengan memenangi 28 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri yang ditandingi.


Pelantikan Dato' Seri Shabery ibarat sirih pulang ke gagang

Pelantikan Dato' Seri Ahmad Shabery Cheek sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia ibarat sirih pulang ke gagang, kerana beliau pernah meneraju kementerian itu dari tempoh Mac 2008 hingga April 2009.

Ketika itu kementerian berkenaan dikenali Kementerian Penerangan. Dalam rombakan kabinet kemudian, Ahmad Shabery, 55, dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan.

Bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Luar Negeri dari 2006 hingga 2008 itu merupakan Anggota Parlimen Kemaman sejak pilihan raya umum 2004. Anak kelahiran Kijal, Kemaman, Terengganu itu merupakan bekas pensyarah di Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran Universiti Malaya selama empat tahun dari 1986.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Malaya serta Ijazah Sarjana Sains Politik dari University of Leeds, United Kingdom selain diploma lanjutan dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dari Universiti Uppsala, Sweden yang diterimanya pada 1989.

 Dato' Seri Ahmad Shabery juga pernah menjadi pemimpin pelajar iaitu Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universti Malaya dan Presiden Persatuan Pelajar-Pelajar Islam Universiti Malaya dan pada 1989 dilantik sebagai Setiausaha Persatuan Sains Sosial Malaysia selama setahun.

Beliau juga merupakan bekas felo penyelidik di Institut Kajian Asia Tenggara Singapura (ISEAS).

Wanita himpun 400 ahli buat solat hajat, baca yasin

Oleh; Esah Abdullah

Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu telah mengadakan solat hajat, baca yasin dan tazkirah sempena ulang tahun ke 67 tahun Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (Umno) yang menjadi teras kepada pemerintahan negara sejak merdeka.Ketuanya, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata , majlis yang berlangsung di Masjid Haji Muda, Binjai Rendah, Marang dihadiri lebih 400 ahli pergerakan itu dari seluruh negeri.

“Wanita yang mewakili sebahagian besar penduduk di negara ini melahirkan rasa syukur kerana parti keramat orang Melayu itu terus mendapat mandat rakyat menerajui pemerintahan di negara ini,” katanya.

Tambahnya, Umno kekal tonggak Barisan Nasional (BN) apabila menjadi penyumbang terbesar kerusi Parlimen kepada parti gabungan itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lepas.

Katanya, Umno menyumbang 88 daripada 133 kerusi yang dimenangi BN di mana Umno bertanding 120 kerusi pada pilihan raya umum lalu.

“Angka itu menunjukkan peningkatan berbanding PRU12 apabila parti tersebut memenangi 79 kerusi Parlimen daripada 117 yang ditandingi.

 

UMT sedang melalui transformasi

Oleh: Noraini Jusoh

Sejak akhir tahun lalu Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah menjalankan transformasi ‘governance’ (tadbir urus) bertujuan untuk menambah keberkesanan dan juga kualiti urus tadbir di universiti berkenaan.

Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, dari awal tahun sehingga sekarang ini, pihaknya sedang memperkemaskan program-program akademik dengan menilai semula program yang sedia ada untuk memastikan ia masih lagi relevan dan mempunyai kebolehpasaran yang tinggi, selain bakal memperkenalkan program akademik yang khas untuk peringkat antarabangsa.

"Kita juga baru memulakan satu lagi transformasi penyelidikan dan inovasi di mana kita ingin mengumpulkan penyelidik di dalam kumpulan yang terfokus supaya hasil penyelidikan mereka mempunyai nilai yang tinggi dan boleh ditonjolkan di peringkat kebangsaan atau antarabangsa.

"UMT sebenarnya dalam proses permulaan kepada transformasi dan sedikit masa lagi kita akan laksanakan transformasi terhadap pelajar,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Majlis Anugerah Tahunan UMT 2013 di Pusat Kovensyen, Taman Tamadun Islam, malam semalam.


Tambah beliau, transformasi pelajar ini penting kerana sepanjang pengajian pelajar seharusnya belajar pelbagai ilmu dan bukan hanya fokus kepada pembelajaran secara formal di dalam kelas sahaja tetapi perlu belajar perkara-perkara lain yang boleh mematangkan mereka apabila menamatkan pengajian.

"Antara inisiatif yang akan kita laksanakan termasuk konsep kolej sebagai tempat pembelajaran kedua di mana setiap kolej akan ada felo-felo seperti di fakulti dan kursus-kursus insaniah akan diperkenalkan terutama kecekapan dalam bahasa inggeris dan juga komunikasi.

"Selain itu, bagi memberi nilai tambah kepada pelajar antara inisiatif lain yang akan kita laksanakan ialah mewujudkan mahasiswa yang mempunyai minda keusahawanan,” ujarnya.

Jelas beliau, tahun ini merupakan tahun menggerakkan transformasi dan tahun depan pihak universiti akan memantau keberkesanannya.

 

15 May 2013

Helicopter Ride tarikan utama di Festival Kenyir 2013

Dato' Mohd Jidin ketika mengadakan sidang akhbar
sempena Penganjuran Festival Kenyir 2013 di
Hotel Prinzpark. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Oleh: Aida Abd Rahman

Kemudahan `Helicopter Ride’ untuk meninjau keindahan panorama Tasik Kenyir melalui ruang udara bakal menjadi tarikan utama pengunjung sempena penganjuran Festival Kenyir di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir yang berlangsung lima hari bermula esok.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Dato’ Mohd Jidin Shafee berkata, perkhidmatan pengangkutan udara sepanjang tiga hari hanya dikenakan kadar caj RM50 setiap penumpang untuk tempoh masa 10 minit, berbanding harga sebenar RM150.


“Helicopter Ride yang dibawa khusus untuk festival itu antara acara baru yang mampu menarik perhatian pengunjung kerana penumpang berpeluang menerokai keindahan alam semulajadi sekeliling Tasik Kenyir dari udara.

“Pada masa yang sama, selain helikopter yang dilengkapi dua enjin dengan enam tempat duduk termasuk juruterbang, acara lain seperti persembahan pentas konsert `Masihkah Kau Ingat’ anjuran bersama Radio Klasik dan Nasional FM yang menampilkan artis-artis terkenal seperti Najwa latif, Azlan Typewriter dan Saleem,” katanya di sidang akhbar sempena Penganjuran Festival Kenyir 2013, di Hotel Prinzpark, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Tuan Haji Wan Mat Amin Wan Daud dan Ketua Sekretariat Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani.

Dato’ Mohd Jidin berkata, seramai 35,000 pengunjung dijangka akan ke Tasik Kenyir sepanjang festival itu sekaligus mampu mencapai sasaran 450,000 pelancong ke tasik buatan manusia itu sepanjang tahun ini.


Katanya, pengunjung festival juga berpeluang mendapat maklumat berguna dari pameran oleh agensi dan jabatan berkaitan, selain pelbagai acara menarik yang lain seperti Karnival Upin Ipin, pertunjukan luncur udara, demostrasi bot kawalan jauh, paint ball, pameran kereta klasik dan auto show, sukan rakyat, pertandingan bot berhias serta memancing pinggir tasik.

Selain itu, Forum Perdana bertajuk `Melancong itu ibadah’ juga akan diadakan di Padang Astaka, Kuala Berang, pada jam 8.30 malam esok (16 Mei).

“Festival Kenyir yang dianjurkan kali kedua oleh Ketengah dengan kerjasama kerajaan negeri ini sebagai satu usaha mempromosikan negeri sempena TMT, khususnya Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan yang memiliki kemudahan dan keistimewaan tersendiri seperti keindahan alam semulajadinya yang mampu memukau pelancong dalam dan luar negara.

"Penganjuran festival ini juga bertujuan untuk memberi maklumat awal kepada pelancong tentang produk pelancongan baru antaranya Kenyir Island Hopping (KIH) dan cadangan Pulau Bebas Cukai yang dijangka beroperasi pada Ogos 2014,” katanya.

 

Terengganu akan laksana Aku Janji

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan meneruskan Aku Janji atau Manifesto Barisan Nasional (BN) bersandarkan agenda `Merakyatkan Pembangunan dan Pentadbiran’ selepas diberi mandat oleh rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata apa yang dijanjikan tetap dilaksanakan walaupun terpaksa menerima hakikat banyak kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kalah.

 “Kita tidak mahu menjadi seperti pembangkang yang hanya pandai berjanji tetapi tidak dilaksanakan walaupun pernah diberi mandat pada 1999 hingga 2004 lalu,” katanya.

 Menurutnya, segala pembangunan yang dirancang berteraskan kehendak rakyat, begitu juga berkaitan pentadbiran, apa yang dilaksankan itu semata-mata ingin memberi yang terbaik kepada rakyat.

“Apa yang dirancang lima tahun lalu, sebahagiannya kita sudah laksanakan sepanjang tiga tahun kebelakangan ini, sama ada berkaitan pentadbiran dan pembangunan,".

“Kita ingin melihat Terengganu terus membangun dan maju menjelang 2020, oleh itu, kita perlu bermula daripada sekarang secara berperingkat-peringkat,” katanya.

Katanya, peruntukan RM1 bilion sudah dibelanjakan walaupun kita tidak masukkan keperluan dan janji itu dalam Manifesto BN 2008, tetapi kita sudah berjaya menyiapkan 9,542 unit Rumah Mampu Milik atau Rumah Kos rendah.

“Langkah itu, memgambarkan kerajaan negeri cakna kepada rakyat di mana seboleh-bolehnya mahu meilhat rakyat Terengganu memiliki kediaman atau lot tanah.

“Bagi mencapai hasrat itu, pihak kami sudah meluluskan 20,00 lot tapak rumah dan tapak pertanian kepada rakyat dalam tempoh lima tahun Bilangan itu, termasuk lebih 12,000 lot tapak pertanian dan 8,000 lot pula untuk tapak ruma,” katanya.

 Katanya, kerajaan negeri akan meneruskan agenda memperbanyakkan perumahan untuk rakyat, dengan membinan 10,000 unit perumahan lagi kepada rakyat dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Pada masa sama, pihak berkaitan turut berusaha menyelesaikan masalah tanah haram dengan menambahkan tempoh pajakan daripada 30 tahun ke 60 tahun .

“Program lain, termasuk berkaitan perbandaran, kita akan teruskan di mana dalam tempoh terdekat akan menyiapkan Menara Majlis Bandaraya Kuala Terengganu setinggi 30 tingkat.

“Kerja-kerja membangunkan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sedang rancak berjalan selain meneruskan perancangan melebarkan jalan raya kepada empat lorong tanpa mengenakan kadar tol dari Kemaman ke Kuala Terengganu secara berperingkat-peringkat,” katanya.

 

UniSZA raih 10 pingat dalam ITEX

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) meraih sepuluh pingat melalui 10 produk penyelidikan pada Pameran Reka Cipta Inovasi dan Teknologi Antarabangsa Ke-24 (ITEX 2013) yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 9 hingga 11 Mei lalu.

Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniSZA, Prof Dr Amran Ahmed berkata, 10 pingat yang dimenangi ialah masing-masing lima pingat emas dan lima pingat perak

“Kita menghantar 10 produk hasil kajian penyelidik terdiri daripada pensyarah-pensyarah UniSZA daripada pelbagai fakulti dan berjaya meraih kemenangan ke atas semua produk yang dipamerkan .

``Penyertaan ini merupakan kali kedua di mana tahun lalu UniSZA hanya menghantar empat produk dan berjaya meraih tiga perak dan satu gangsa,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada pameran itu juga UniSZA turut memenangi `Special Award’ iaitu `Ram Rais Award’ bagi kategori `Best Invention In Information & Communication Technology (ICT) iaitu produk 'Exgenoba System' ciptaan Azwa Abdul Aziz, Koh Chu Sien, Norlina Udin @ Kamaruddin, Ahmad Nazari Mohd Rose, Irma Shayana Samaden, Julaily Aida Jusoh dan Wan Mohd Rizhan Wan Idris.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada penyelidik UniSZA yang memenangi anugerah cukup membanggakan dan sekaligus mampu mengharumkan nama universiti tersebut.

``Adalah menjadi hasrat universiti untuk meliberalisasi keupayaan pensyarah memberi satu motivasi dan tarikan kepada mereka untuk membawa produk yang dihasilkan ke dalam pasaran,’’ ujarnya

UMT iktiraf kecemerlangan dan jasa kakitangan

Oleh: Noraini Jusoh

Sebagai pengiktirafan dan penghargaan kepada kakitangan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) melalui Pejabat Pendaftarnya telah mengadakan Majlis Anugerah Tahunan 2013 bertempat di Pusat Konvensyen, Taman Tamadun Islam, malam tadi.
Naib Canselornya, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, majlis tersebut merupakan malam kemuncak kepada kakitangan sokongan dan ahli akademik UMT kerana diraikan dalam majlis penyampaian anugerah kecemerlangan perkhidmatan sebagai menghargai jasa mereka sepanjang tahun lalu.

"Bagi saya, majlis sebegini sangat bermakna kerana pihak universiti sememangnya menghargai jasa dan sumbangan setiap kakitangan.

"Terdapat dua majlis anugerah yang berlainan bagi menghargai jasa kakitangan di universiti ini iaitu majlis sebegini sebagai menghargai perkhidmatan kakitangan dalam pentadbiran, pengurusan dan tugas-tugas harian dan kemungkinan dalam tempoh dua bulan akan datang menyusul pula malam anugerah untuk meraikan ahli akademik yang telah membuat sumbangan keilmuan dalam bentuk penyelidikan dan penerbitan,” ujarnya pada sidang media selepas selesai majlis tersebut.

Katanya, dua perkara penting iaitu kecemerlangan dan nilai bersama perlu diterapkan dalam diri setiap kakitangan universiti.

"Kecemerlangan adalah penilaian orang kepada kita dan tahap kecemerlangan itu berbeza-beza dan saya berharap semua kakitangan UMT dapat menanamkan semangat dalam diri masing-masing bahawa kecemerlangan itu perlu dikejar kerana ia susah untuk capai.

"Selain itu, untuk mengukuhkan sesuatu institusi nilai bersama sangat penting kerana sekiranya kita tidak mengenali nilai bersama, nilai yang disokong oleh semua, nilai yang kita semua persetujui maka sebuah universiti itu tidak boleh maju,” ujarnya.

Sementara itu, pada majlis tersebut sebanyak empat kategori anugerah telah diberikan kepada kakitangan yang telah mengharumkan nama UMT dan telah banyak menyumbang jasa dan bakti kepada universti ini  termasuk 125 penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang, Anugerah Khas Naib Canselor (5), Anugerah Setia Bakti (202) dan Anugerah Sukan (72) dalam bentuk wang tunai dan sijil.

 

Kakitangan Mara perlu prihatian terhadap masalah rakyat


Idris mengecat tiang sebuah premis MARA tanda kenangan  bersama kakitangan MARA Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Kakitangan di bawah agensi Majlis Amanah Rakyat Malaysia (MARA) dinasihatkan sentiasa peka dan sensitif terhadap orang ramai yang sering berurusan dengan agensi berkenaan.

Pengerusi MARA, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata, sebagai agensi yang meenyediakan perkhidmatan untuk rakyat segala masalah yang dibangkitkan mereka ketika berurusan dengan agensi itu hendaklah diambil tindakan segera.

Katanya, MARA yang ditubuhkan kerajaan untuk membantu Bumiputera terutama dalam bidang ekonomi dan pendidikan menjadi harapan oleh orang ramai yang memerlukan pelbagai perkhidmatan yang disediakan oleh MARA.

Idris yang juga Ahli Parlimen Besut berkata, sebagai agensi yang berpaksi untuk memajukan golongan Bumiputera, MARA mempunyai banyak pilihan jika rakyat terutama usahawan dapat memahami fungsi dan tugas agensi itu.

“Kakitangan Mara sebenernya sudah dilatih dengan pelbagai kemahiran bagi mwwujudkan suasana bekerja yang sihat, cergas dan dinamik,” katanya selepas menghadiri majlis bersama kakitangan agensi MARA Daerah Besut di Kampung Raja, kelmarin.

Beliau berkata, kerajaan BN sentiasa mengutamakan kepentingan rakyat dan menerusi pelbagai agensi yang ditubuhkan diharap dapat menyalurkan maklumat dan kerjaya untuk masyarakat.

Idris yakin di bawah pentadbiran dan mandat baru kerajaan Barisan Nasional Mara akan diberi nafas baru untuk melaksanakan pelbagai program pembangunan keusahawanan dan pendidikan berteraskan perkembangan semasa dan tranformasi kerajaan.

14 May 2013

Cabaran tiga wakil rakyat Hulu Terengganu jadikan Terengganu maju 2020

Oleh: Aida Abd Rahman

Kepercayaan pucuk pimpinan memilih tiga wakil rakyat dari Hulu Terengganu menerajui barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) merupakan satu penghargaan dan cabaran kepada wakil rakyat dari parlimen itu untuk bekerja keras memajukan negeri, kata Ketua Bahagian Umno Hulu Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Berang turut dilantik sebagai Exco Perindustrian dan Perdagangan, di Istiadat Perisytiharan Pelantikan Menteri Besar dan Exco di depan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Maziah, baru-baru ini.

Selain Dato’ Tengku Putera, dua lagi ialah Adun Telemong, YB Haji Rozi Mamat (Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia) serta Adun Ajil, YB Ghazali Taib (Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas).

 “Dalam usaha mencapai status negeri maju 2020 tidak lama lagi, apa yang paling utama dan terpenting adalah perlunya kerja berpasukan dan lebih dinamik, selain mendapat nasihat dari pasukan khas yang mungkin dibentuk menerusi gabungan pakar-pakar di bidang tertentu untuk memajukan semua sektor dalam negeri.

 “Ia juga sejajar dengan titah Tuanku Sultan dan harapan YAB Menteri Besar supaya kita mendapat sokongan lebih padu dari semua pihak termasuk dari pakar tertentu, pegawai kerajaan dan juga seluruh rakyat,” katanya.

Secara peribadi, beliau turut memohon pandangan, nasihat dan kerjasama kukuh dari pihak di luar bidang politik bagi memberi sumbangan ke arah menggembleng usaha dengan cepat dan tepat untuk memastikan Terengganu muncul negeri maju pada 2020.

Katanya, selaku Exco yang bertindak sebagai jawatankuasa pemandu sebelum menyerahkan sebarang keputusan kepada kerajaan negeri, pihaknya akan menggabungkan panduan oleh pakar-pakar dan sumber yang terdapat dalam negeri serta gandingan kerjasama erat kerajaan negeri dengan Pusat, di samping pengkhususan kemahiran untuk rakyat dalam setiap pelaksanaan pentadbiran negeri.

Dari aspek portfolio beliau, Dato’ Tengku Putera berhasrat untuk mewujudkan lebih banyak industri yang mampu menjana peluang pekerjaan sekaligus mengelak penghijrahan anak muda ke luar Terengganu dalam usaha golongan itu mendapat pekerjaan yang sesuai.

 “Dalam pilihan raya umum lepas, ramai pengundi luar dari Besut hingga Kemaman yang bekerja di luar Terengganu. Oleh itu kita perlu mencari pendekatan terbaik untuk menggembleng industri di negeri ini supaya lebih banyak mewujudkan peluang pekerjaan.

“Pada masa yang sama, kita juga harus menambah nilai perdagangan sama ada di bidang pelancongan, barangan dan peruncitan supaya sektor itu aktif dan lebih dinamik yang membolehkan berlakunya pergerakan ekonomi serta menyumbang manfaat kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata, secara prinsipnya setiap hasrat dan perancangan berkenaan akan diusulkan kepada pucuk pimpinan dan mesyuarat Exco supaya hala tuju dan kehendak berkenaan mampu memberi kesan bagi meningkat taraf hidup, kemajuan ekonomi serta pertumbuhan masyarakat luar bandar.

Dato’ Tengku Putera juga yakin dengan kemudahan infrastruktur yang serba moden dan bertaraf antarabangsa seperti Lebuh Raya Pantai Timur, pelabuhan serta lapangan terbang, selain sumber alam semula jadi dan tenaga manusia yang mencukupi menjadi faktor tarikan lebih ramai pelabur ke negeri ini yang mampu merangsang pertumbuhan ekonomi lebih baik di masa depan.


Pemancar anjur program pencarian harta karun dan memburu musang

Oleh: Noraini Jusoh

Kelab Radio Amatur dan Rekreasi Terengganu (Pemancar) akan menganjurkan program Mencari Harta Karun ‘Treasure Hunt’ dan Memburu Musang ‘Fox Hunting’ pada 1 Jun depan.

Presidennya, Md Syukri Wan Mohamad Ali berkata, cabaran akan bermula seawal jam 8 pagi di Taman Awam Pantai Batu Buruk dan berakhir kira-kira jam 6 petang di Taman Rekreasi Belukar Bukit.

"Ia berkonsepkan riadah bersama keluarga sambil beramal kerana sepanjang perjalanan program peserta berpeluang menyampaikan sumbangan kepada keluarga miskin.

"Di samping itu, penganjuran program juga bertujuan untuk merapatkan hubungan silaturahim sesama rakan Radio Amatur Terengganu, agensi-agensi tempatan dan komuniti setempat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, pendedahan kepada aktiviti ‘Fox Hunting’ dan Sukan Rakyat akan diadakan selepas acara ‘Treasure Hunt’ berakhir.

"Penyertaan dibuka dari 1 Mei sehingga 25 Mei ini dengan yuran RM50 bagi sebuah kenderaan dan dua helai baju akan diberikan secara percuma.

"Cabaran ini terbuka kepada sesiapa yang berminat dan borang penyertaan boleh didapati di laman sesawang rasmi Pemancar,” ujarnya.

Sebarang pertanyaan, boleh berhubung terus dengan setiausaha program, Ahmad Khairul Anwar Mohd Shah Hillmy di talian 016 6668305 untuk keterangan lanjut.

 

Pameran Kreativiti Tradisional dan Inovasi di Muzium Negeri


Lembaga Muzium Negeri Terengganu menganjurkan Pameran Kreativiti Tradisional dan Inovasi  di Muzium Negeri Terengganu, bermula semalam sehingga 12 Julai ini.

Penolong Kurator Perhubungan dan Pemasaran Muzium Terengganu Mohd Saberi Muda berkata pameran itu bertujuan memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai daya cipta tradisional Melayu secara umum.

"Keupayaan mencipta merupakan satu kemahiran paling tinggi pada manusia. Kemahiran ini dapat menjadi bukti intelektual bagi sesuatu tamadun

. "Ciptaan dan inovasi tersebut disesuaikan dengan persekitaran yang dimiliki mana-mana kumpulan masyarakat dan setiap ciptaan tersebut tertakluk kepada sumber dan kesesuaian yang dimiliki," katanya.

Katanya pameran itu diharap dapat membantu masyarakat mengenali lebih mendalam mengenai tamadun orang Melayu khususnya.


13 May 2013

Peluang YB pembangkang berkhidmat untuk rakyat

Oleh: Sutera Biru

Kenyataan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said untuk tidak meneruskan khidmat Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (PPD) di DUN pembangkang, menimbulkan reaksi dan kejutan ramai termasuk di kalangan pemimpin Pas.

Ramai yang menjadi keliru dan kurang faham, sehingga mengganggap Menteri Besar mahu menidakkkan kepentingan dan mengabaikan seluruh rakyat di kawasan pembangkang termasuk yang menyokong Barisan Nasional (BN), sedangkan hanya jawatan PPD serta Pegawai Pembangunan Parlimen (PPP) sahaja yang tidak diwujudkan setakat ini.

Wakil rakyat Pas, seperti Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Dato’ Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Tengku Ahmed Shah dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alur Limbat, Ariffin Deraman kecewa dengan keputusan itu sambil menyifatkan Dato’ Seri Haji Ahmad sangat beremosi sehingga bertindak demikian.

Malah, mereka juga menuntut supaya Menteri Besar lebih rasional dan bertanggungjawab sebagai seorang pemimpin walaupun berbeza pendapat (fahaman politik).

Dari aspek lain, mereka mahukan Dato’ Seri Haji Ahmad lebih rasional, sedangkan majoriti rakyat yang memenangkan pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu pastinya mahukan perkhidmatan dari `Yang Berhormat’ (YB) dan `Yang Berkhidmat’ berkenaan.

Adun Pas dan pakatan rakyat turut mendapat gaji dan elaun sebagaimana Adun BN, oleh itu wajarlah mereka berkhidmat sebagai membalas mandat rakyat yang sudah menyokong mereka sehingga menjadi wakil rakyat.

Malah, Ariffin dalam sidang akhbarnya sebelum ini meminta supaya peruntukan kepada Adun sepatutnya diberi kepada wakil rakyat Pas sepertimana yang disalur kepada PPD sebelum ini.

Pada masa yang sama, pimpinan Pas itu seakan tidak sedar dan tidak pula membaca sejarah terdahulu, bahawa ketika Pas memerintah Terengganu (1999-2004) juga tidak menyalurkan peruntukan itu kepada wakil rakyat BN.

Bukan sahaja di Terengganu, di negeri pimpinan Pas yang lain seperti Kedah dan Kelantan sebelum ini juga tidak disediakan sebarang peruntukan kepada Adun BN.

 "Bukanlah bermakna kami akan mengabaikan rakyat cuma kami akan gunakan kaedah pendekatan lain untuk membantu rakyat seperti melalui pemimpin setempat, pegawai daerah dan agensi kerajaan yang lain. 

"Agenda merakyatkan pentadbiran dan pembangunan akan diteruskan kerana kita mahu semua rakyat menerima limpahan hasil kemajuan Terengganu yang semakin pesat untuk tempoh beberapa tahun akan datang dengan kualiti perkhidmatan awam yang terbaik," kata Menteri Besar, di Wisma Darul Iman, hari ini. 

Bagaimanapun, di sidang akhbar itu juga, Dato’ Seri Haji Ahmad memberitahu bahawa kerajaan negeri belum memuktamadkan keputusan sama ada tidak meneruskan PPD dan PPP itu pada masa depan.

 “Jika kerajaan tidak mahu mewujudkan jawatan itu, kita ada kaedah dan saluran lain yang diamanahkan untuk memikul tanggungjawab termasuk melalui agensi-agensi kerajaan seperti Pejabat Daerah dan Majlis Daerah dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.

 “Apabila difikirkan balik, ia tidak adil bagi kerajaan, kita yang bersusah payah mewujudkan pembangunan, menjaga kebajikan dan merencanakan pendidikan, wakil rakyat Pas hanya makan gaji, sepatutnya mereka yang pikul tanggungjawab itu, sebab rakyat sudah memberi kepercayaan kepada mereka,” katanya.

Contoh yang jelas sebelum ini juga boleh dilihat di DUN Rhu Rendang, Manir dan Wakaf Mempelam, apabila tiada pembangunan dan kebajikan dilaksanakan oleh wakil rakyat Pas, sedangkan mereka dibayar gaji.

Ramai rakyat di kawasan berkenaan walaupun dari penyokong Pas sendiri mengadu pada wakil PPD dan bukan kepada wakil rakyat Pas yang dipilih majoriti pengundi kawasan terbabit.

Sebagai wakil rakyat, walaupun dari Pas yang dibayar gaji dengan duit rakyat ini perlu melaksanakan tanggungjawab yang diberi bukan meletakkan tanggungjawab seratus peratus kepada YB BN, sedangkan mereka hanya pandai bercakap dan berceramah semata-mata.

Rakyat sudahpun memilih YB di kalangan Pas dan rakyat sudah tentu mahu melihat YB berkenaan memainkan peranan yang lebih untuk membantu rakyat di kawasan mereka sebagai memberi ruang kepada semua wakil rakyat berkenaan melaksanakan tugas di DUN masing-masing.

Dari situ rakyat dapat menilai sendiri keupayaan dan prestasi wakil rakyat pilihan mereka sama ada dapat menunaikan janji dan amanah sebagai YB.

Berhubung keputusan kerajaan negeri yang tidak akan membina rumah mampu milik di kawasan pembangkang, perkara itu harus diterima secara terbuka oleh semua pihak memandangkan itu janji yang diuar-uarkan Menteri Besar sebelum PRU13 lagi.

 “Saya berjanji untuk menyediakan 1,000 rumah mampu milik di DUN Wakaf Mempelam, Batu Buruk dan Rhu Rendang, sekiranya BN berjaya mendapat mandat rakyat di kawasan itu. Begitu juga di kawasan pembangkang yang lain. Itu semua kita akan laksanakan sekiranya kita berjaya menawan semula semua DUN itu pada PRU13 nanti,” katanya dalam beberapa ucapan sebelum ini.

Walaupun BN kalah di 15 kawasan DUN, tetapi Aku Janji Tambahan BN Terengganu tetap dijalankan di negeri ini untuk kesinambungan kesejahteraan rakyat dan menjadikan Terengganu maju pada 2020.


Turunkan bendera atau wang deposit tidak dikembalikan-MBKT

Oleh; Esah Abdullah

Semua pihak yang terlibat dalam pemasangan kain rentang, poster dan bendera parti politik pada pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) baru-baru ini diminta menurunkannya dengan kadar segera.

Setiausaha Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Encik Samiun Salleh berkata, mengikut peraturan sedia ada, semua parti dikehendaki menurunkan poster dan lambang parti dalam tempoh dua minggu selepas hari pengundian.

“Mohon kerjasama dari semua pihak yang terlibat supaya dapat menurunkan kain rentang, poster dan bendera parti politik dalam tempoh 14 hari selepas hari membuang undi pada 5 Mei lalu,” katanya.

Katanya, peringatan awal ini khusus kepada parti politik yang bertanding agar dapat mengambil tindakan segera dalam waktu terdekat ini atau wang deposit sebanyak RM5,000 bagi Parlimen dan RM3,000 bagi Dun tidak akan dipulangkan.

 “Saya yakin dan percaya mereka juga telah sedia maklum akan peraturan tersebut, namun MBKT memberi peringatan sekali lagi, dan sekiranya mereka enggan berbuat demikian wang deposit mereka tidak akan dipulangkan,” katanya.

Katanya, peruntukan akta sedia ada, semua parti politik hendaklah menurunkan poster, bendera dan kain rentang dengan segera sebelum tamat tarikh yang ditetapkan.

Langkah tersebut katanya adalah perlu bagi memastikan kebersihan serta pemandangan di sekitar kawasan bandar ini sentiasa terpelihara memandangkan pilihan raya telah berakhir dan kembali pada keadaan asal.

Sementara itu dalam tinjauan Teganukita hari ini, masih kelihatan bendera dan poster parti sekitar bandaraya ini yang belum diturunkan sepenuhnya.

“Semoga dalam waktu berbaki tujuh hari lagi itu akan dimanfaatkan oleh parti-parti yang terlibat agar wang deposit mereka tidak hilang akibat kecuaian sendiri,” katanya.

 

Kakitangan kerajaan diminta contohi pesara


Tan Sri Wan Mahmood Pawan Teh menunjukkan potret yang beliau terima dari PPKM Cawantan Terengganu.

Oleh: Mohammad Ishak 

Kakitangan kerajaan yang masih berkhidmat diminta mencontohi rakan mereka yang bersara kerana masih setia dan menyokong dasar yang dilaksanakan kerajaan.

Presiden Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM), Tan Sri Wan Mahmood Pawang Teh berkata, sikap kakitangan kerajaan sekarang berbanding masa dahulu amat jauh berbeza kerana mereka patuh dan setia kepada pemerintah.

Katanya, kakitangan kerajaan mudah terpengaruh dengan pemimpin poliik pembangkang dan menerima apa sahaja yang dicakapkan oleh pemimpin terbabit.

Sebaliknya, kata beliau, kakitangan kerajaan era lapan puluhan begitu bersemangat untuk mengekalkan tampuk pemerintahan kerana di situlah tempat mereka bernaung dan bekerja.makan gaji.

Menurutnya, perkembangan tidak sihat seperti yang berlaku sekarang akan melemahkan jentera kerajaan kerana banyak terdapat duri dalam daging yang mampu menumbangkan kerajaan.

Bagaimanapun, beliau memuji pesara kerajaan yang bernaung di bawah PPKM kerana mereka begitu bersemangat untuk membantu kerajaan walaupun sudah bersara dari perkhidmatan awam.

“Pesara yang menjadi ahli persatuan memberi sokongan dan mandat  kepada kerajaan malah mereka turut mengundi Bariusan Nasional (BN) pada PRU13 lalu,” katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke 21 Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia Cawangan Terengganu, semalam.

Katanya, persatuan itu yang kini mempunyai hampir 100,000 ahli seluruh negara akan tetap menyokong dasar yang diperjuangan kerajaan terutama mempertahankan maruah Bangsa Melayu, Agama Islam dan Institusi Raja Melayu.

Beliau yang rangka menghadari mesyuarat agung PPKM.seluruh Negara mendapat maklumat pesara kerajaan banyak menyokong kerajaan kerana mereka tahu sebelum ini merekalah yang melaksanakan dasar-dasar kerajaan sehingga mencapai kemajuan sekarang.

Wan Mahmood berharap, ahli PPKM yang seda ada akan terus memberi sokongan dan sedia menjadi mata dan telinga kerajaan berdasarkan pengalaman yang ada ketika menjawat pelbagai jawatan dalam jabatan masing-masing.