Halaman

15 May 2013

UniSZA raih 10 pingat dalam ITEX

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) meraih sepuluh pingat melalui 10 produk penyelidikan pada Pameran Reka Cipta Inovasi dan Teknologi Antarabangsa Ke-24 (ITEX 2013) yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 9 hingga 11 Mei lalu.

Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniSZA, Prof Dr Amran Ahmed berkata, 10 pingat yang dimenangi ialah masing-masing lima pingat emas dan lima pingat perak


“Kita menghantar 10 produk hasil kajian penyelidik terdiri daripada pensyarah-pensyarah UniSZA daripada pelbagai fakulti dan berjaya meraih kemenangan ke atas semua produk yang dipamerkan .

``Penyertaan ini merupakan kali kedua di mana tahun lalu UniSZA hanya menghantar empat produk dan berjaya meraih tiga perak dan satu gangsa,’’ katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada pameran itu juga UniSZA turut memenangi `Special Award’ iaitu `Ram Rais Award’ bagi kategori `Best Invention In Information & Communication Technology (ICT) iaitu produk 'Exgenoba System' ciptaan Azwa Abdul Aziz, Koh Chu Sien, Norlina Udin @ Kamaruddin, Ahmad Nazari Mohd Rose, Irma Shayana Samaden, Julaily Aida Jusoh dan Wan Mohd Rizhan Wan Idris.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada penyelidik UniSZA yang memenangi anugerah cukup membanggakan dan sekaligus mampu mengharumkan nama universiti tersebut.

``Adalah menjadi hasrat universiti untuk meliberalisasi keupayaan pensyarah memberi satu motivasi dan tarikan kepada mereka untuk membawa produk yang dihasilkan ke dalam pasaran,’’ ujarnya

No comments: