Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

13 February 2010

Pendidikan Jadi Pengukur Kejayaan

Oleh: Suriati Ali

“Tumpuan utama pemimpin sama ada peringkat kampung atau pusat adalah dalam bidang pendidikan kerana mengetahui ia menjadi mengukur dan menentukan kejayaan anak bangsa kita di masa depan.

“Bagi mencapai matlamat yang diinginkan, pelbagai usaha dilakukan kerajaan dan UMNO supaya cemerlang seiring dalam pendidikan, termasuk memberi perhatian terhadap perkembangan ekonomi, kesihatan dan sebagainya,” kata Menteri Pelajaran Malaysia, YAB Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berucap di Program Juara Rakyat, Dewan Majlis Daerah Besut (MDB)), Gong Kemuntong, Besut, hari ini (13 Februari).

Turut hadir , Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh dan barisan Exco Kerajaan Negeri.

Tan Sri Muhyiddin turut menyampaikan sijil penghargaan kepada sekolah yang menampilkan kecemerlangan dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah dan Penilaian Menengah Rendah bagi daerah Besut.

Sebagai hadiah untuk terus memperkasakan sekolah, Tan Sri Muhyiddin bersetuju meluluskan RM400 ribu kepada dua sekolah menengah di daerah itu iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Mahmud dan Sekolah Menengah Imtiaz Besut.

Tan Sri Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, dalam dunia yang serba canggih ini, fokus utama kerajaan adalah membantu rakyat supaya cemerlang dalam semua aspek terutama pendidikan.

“Empat Langkah awal telah dilaksanakan iaitu menumpukan bidang penting ini di peringkat awal usia lagi, di mana mempastikan setiap kanak-kanak memndapat pendidikan di pra sekolah sebelum melangkah ke alam persekolahan yang sebenar.

“Murid di Tahun Satu hingga Tiga wajib menguasai sistem Membaca, Mengenal dan Mengira (3M), mengenalpasti setiap tahun mempunyai sekolah berprestasi tinggi dan terakhir memberi anugerah kepada guru besar atau pengetua yang berjaya memberi imej terbaik kepada sekolah masing-masing,”katanya.

Beliau berkata, sesuatu kejayaan hendaklah diiringi dengan usaha dan minat meneroka, jika perkara perkara itu tidak dipenuhi pelajar, ia akan mencapai kegagalan walaupun kerajaan membantunya dengan peruntukan jutaan ringgit.

“Pelajar sekurang-kurangnya mampu menguasai dua bahasa penting jika serius ingin berjaya seperti bangsa lain. Bahasa Inggeris wajar didalami kerana serata negara mengutamakannya untuk pelbagai tujuan,” katanya.

TEGANUKITA


12 February 2010

Veldrom Kekal di Dungun

Lokasi pembinaan veldrom tetap dikekalkan di Dungun sebagai menghargai jasa pelumba basikal negara, Azizulhasni Awang yang menempa nama di peringkat dunia.

Malah, hasrat Majlis Sukan Negara (MSN) dan Kementerian Belia dan Sukan itu akan menjadi kenyataan dalam tempoh sebulan lagi selepas semua pihak berjaya mengenal pasti dan menyelesaikan masalah tapak projek.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said berkata pembinaan velodrom itu kekal di Dungun kerana kerajaan kini mempunyai tapak altenatif iaitu tanah seluas lapan hektar di Kampung Che Lijah (Dungun).

”Sehingga sekarang veldrom akan kekal di Dungun. Sehari selepas itu (pengumuman Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek) ada cadangan bangunkan veldrom di Kampung Che Lijah seluas 20 ekar (8 hektar) sebagai alternatif.

“Melihat kepada kesungguhan Pegawai Daerah dan juga Pegawai Pembangunan Parlimen (Dungun) veldrom akan dikekalkan di situ (Dungun),” katanya beliau selepas merasmikan Sukan Terengganu (Sutera III), di Gebang Sukan, Gong Badak, Kuala Terengganu, kelmarin (5 Februari).

Beliau berkata, keputusan mengekalkan veldrom di Dungun juga dibuat selepas mengambil kira hasrat dan kesungguhan MSN dan Menteri (Belia dan Sukan ) serta kepentingan antara pihak kerajaan negeri dan pusat.

“Saya melihat bahawa bukan satu kelaziman biasa untuk mendapat kemudahan ini dan begitu susah. Malah, kehendak badan sukan di Dungun dan Terengganu pun melihat kita tidak sepatut pun menimbul isu dalam pembinaan veldrom ini,” katanya.

Beliau berkata, kemudahan yang sedia ada di sekitar kawasan terutama padang golf dan kemudahan infrastruktur di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun sesuai jika suatu masa kelak digunakan sebagai penempatan sekiranya berlangsung kejohanan lumba basikal.

Katanya, waran pembinaan sudah ada dan hanya tiggal menentukan siapa kontraktor yang mungkin dapat diselesaikan dalam masa sebulan lagi.

Sebelum ini, cadangan kerajaan untuk membina velodrom di kawasan lapang di Sura, Dungun mendapat bantahan penduduk setempat kerana menganggap ia akan mengambil tanah dan mengganggu tempat anak muda beriadah.

Cadangan membina velodrom di Dungun itu diumum Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek tahun lepas sebagai menghargai jasa Azizulhasni yang mengharumkan nama negara di peringkat dunia dalam sukan lumba basikal.

Dalam pada itu, Datuk Abdul Rahin menjelaskan Sutera III menjadi titik mula persiapan menjelangnya Sukan Malaysia (Sukma) di Melaka Julai ini.

“Ada antara negeri yang menghantar ramai atlet yang bakal bertanding dalam Sukma dan ini menjadi persaingan kepada kita.

“Malah, ada yang dapat pingat perak di Sukma Terengganu yang lalu dan mereka tahu yang dapat pingat emas sudah melangkaui 23 tahun dan mereka akan cuba dapatkan emas pula pada temasya akan datang," katanya.

Datuk Abdul Rahin berkata, Sutera III disertai hampir 50 peratus atlet yang mewakili kontinjen Terengganu ke Sukma Melaka dan di kalangan atlet Terengganu ada yang turut mewakili Universiti Darul Iman Malaysia dan Universiti Malaysia Terengganu.


10 February 2010

Adun Ajil Terima SMS Ugutan Dari Nombor Tidak Dikenali

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil, YB Dato’ Rosol Wahid, hari ini memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, bahawa beliau menerima Sistem Pesanan Ringkas (SMS) daripada nombor tidak dikenali berbunyi “Baik YB jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?”, lebih kurang jam 11.25 malam pada 13 April, tahun lalu.
Beliau merupakan saksi keempat kes perbicaraan Ahli Politik, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir yang menghadapi empat tuduhan berhubung ugutan jenayah melalui SMS kepada tiga Adun tahun lalu.

Dato’ Rosol ketika menjawab pertanyaan Timbalan Pendakwa Raya Shahidani Abd Aziz, beliau menjelaskan ketika SMS itu diterima, beliau sedang minum di sebuah kedai makan di Jalan 23 Kuala Berang-Kuala Terengganu.

Menurut beliau, SMS itu diterima dari penghantar yang tidak dikenali menggunakan nombor + 31234567890.

Ketika ditanya mengenai perasaan beliau sejurus mendapat SMS itu, beliau menjelaskan pada mulanya tidak merasa apa-apa kerana nombor itu tidak diwakili oleh sesiapa.

Bagaimanapun, sejurus kemudian beliau menerima panggilan daripada YB Zakaria (Mohd Arifin Abdullah yang juga saksi kedua) yang menanyakan beliau sama ada menerima atau tidak SMS yang sama.

“Selepas diceritakan kepada saya yang dia menerima SMS ugutan dan saya maklumkan kepada beliau saya juga terima SMS yang sama. Bagaimanapun, saya menjelaskan SMS berkenaan saya terima dari nombor +31234567890, manakala dia terima SMS dari nombor berlainan daripada apa yang saya terima.

“Dia ada bagitau nombor tapi saya tak ingat nombor itu, cuma yang saya ingat nombor itu dimaklumkan kepada saya milik Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) kepada Menteri Besar (Haji Wan Ahamad Wan Muda),” katanya .

Selepas mendapat maklumat daripada YB Zakaria, beliau kemudiannya berpakat untuk membuat laporan polis berhubung SMS ugutan itu dan diminta oleh YB Zakaria supaya kes itu sama-sama dilaporkan di Kuala Terengganu.

Beliau bagaimanapun membuat laporan di Kuala Berang memandangkan jarak yang jauh untuk ke Kuala Terengganu serta waktu yang sudah lewat malam ketika itu.

Dato’ Rosol yang merasakan SMS itu suatu ugutan dan boleh menyebabkan nyawa terancam selepas diberitahu identiti pengirim SMS berkenaan dan suasana politik negeri Terengganu ketika itu, membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan kira-kira jam 12.45 pagi di Balai Polis Kuala Berang..

Ketika diminta penjelasan oleh Timbalan Pendakwa Raya mengenai senario politik ketika itu, beliau menjelaskan ketika itu Persidangan Dewan Undangan Negeri sedang berjalan dan ura-ura atau cakap-cakap yang mengatakan YAB Menteri Besar akan digulingkan melalui usul undi tidak percaya. Oleh kerana itu, mungkin ada kebimbangan SUSK mengenai perkara itu berlaku menyebabkan SMS itu dihantar.

Beliau kemudiannya tidak membuat apa-apa tindakan susulan selepas laporan polis dibuat pada malam kejadian (13 April) itu.

Telefon bimbit tersebut yang menggunakan nombor 012-9838307 dan dikemukakan sebagai barang bukti ditunjukkan dalam mahkamah sebelum disahkan oleh saksi keempat itu.

Dato’ Rosol memberitahu mahkamah, jika SMS itu dihantar oleh Datuk Dr Ramzi, beliau tidak berasa apa-apa dan tidak menganggap itu sebagai ugutan.

Beliau juga bersetuju bahawa SUSK merupakan orang yang rapat dengan YAB Menteri Besar dan disebabkan SMS itu ada kaitan dengan SUSK, jika undi tidak percaya itu benar-benar berlaku dan berjaya, maka kesan negatif kepada SUSK dan jika tidak berjaya, SUSK tidak akan mendapat apa-apa faedah.

Ketika menjawab soalan terakhir Timbalan Pendakwa Raya, Dato’ Rosol juga bersetuju bahawa SUSK tidak akan menjatuhkan Menteri Besar kerana beliau mencari makan dengan Menteri Besar.

Ahmad Ramzi sebelum itu mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan terhadap beliau.

Beliau yang merupakan Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM8,000 dan diarah menyerahkan pasport kepada mahkamah.

Mengikut pertuduhan pertama, pada 11.21 malam 13 April lepas di E726 Jalan Kubang Parit, Kampung Kubang Parit di sini, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin Abdullah, Adun Paka, dengan niat hendak menyebabkan kegentaran kepadanya.

Ahmad Ramzi juga didakwa melakukan perbuatan tersebut terhadap Abdul Halim Jusoh, Adun Permaisuri, pada tarikh, tempat dan waktu yang sama, dan juga terhadap Datuk Rosol Wahid, Adun Ajil, pada 11.25 malam di tempat dan pada tarikh yang sama.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Ahmad Ramzi boleh dipenjara tidak melebihi dua tahun jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan keempat pada tarikh dan tempat yang sama, antara 11.21 malam dan 11.25 malam, dia di dakwa memfitnah Wan Ahamad Wan Muda dengan menghantar SMS yang mengandungi ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin, Abdul Halim dan Rosol, melalui laman web http://ownsmsbiz.com/v1 dengan menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Bagi kesalahan itu, Ahmad Ramzi boleh dihukum penjara selama tempoh tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwa dibantu oleh Norazimon Azmi dan Ooi Choo Geek manakala Ahmad Ramzi diwakili peguam, Rosli Abdul Rahman.

Dalam prosiding sebelah pagi, Hakim M.Bakri Abd Majid memerintahkan supaya Ahmad Ramzi dibebaskan dan dilepaskan kerana pihak pendakwa mendaftarkan kes tersebut sebagai kes saman, sedangkan ia melibatkan kes jenayah.

Dr Ahmad Ramzi bagaimanapun didakwa semula atas tuduhan yang sama dan kes tersebut kini didaftarkan di bawah kes jenayah dan tertuduh kini perlu berada di dalam kandang mahkamah sepanjang perbicaraan kes tersebut.

Perbicaraan bersambung semula 31 Mei ini.

Adun Paka dan Permaisuri Akui Terima SMS Ugutan

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paka, YB Haji Mohd Ariffin Abdullah, hari ini memberitahu Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, bahawa beliau menerima Sistem Pesanan Ringkas (SMS) berbunyi “Baik YB jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?”, jam 11.21 malam pada 13 April, tahun lalu.
Beliau merupakan saksi kedua kes perbicaraan Ahli Politik, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir yang menghadapi empat tuduhan berhubung ugutan jenayah melalui SMS kepada tiga Anggota Dewan Undangan Negeri Terengganu tahun lalu.

Menjawab pertanyaan Timbalan Pendakwa Raya Shahidani Abd Aziz, Adun Paka itu memberitahu mahkamah beliau berada di Hotel Felda Ressidence, Kuala Terengganu semasa menerima SMS tersebut yang dihantar melalui telefon menggunakan nombor 019-9158369.

“Pada peringkat awal saya hubungi kawan-kawan saya bagi memaklumkan perkara itu dan menghantar salinan SMS tersebut kepada YB Datuk Seri Idris Jusoh (bekas Menteri Besar). Saya juga memaklumkan kepada YB Datuk Rosol Wahid (Adun Ajil) dan Datuk Dr Ramzi untuk memaklumkan mengenai SMS ugutan tersebut. Selepas menyemak dengan Dr Ramzi bagi mendapat maklumat mengenai siapa penghantar SMS itu, Dr Ramzi memberitahu saya nombor itu milik Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar (Haji Wan Ahamad Wan Muda) .

“Untuk mendapat kepastian, saya turun dari bilik untuk mengambil diari dari kereta yang diletakkan di tempat letak kenderaan hotel dan saya mendapat pengesahan nombor itu milik SUSK,” katanya.

YB Mohd Ariffin memberitahu mahkamah pada peringkat awal beliau berasa biasa saja apabila menerima SMS tersebut sebab beliau tidak tahu siapa penghantarnya.

Bagaimanapun, katanya, selepas itu timbul perasaan takut apabila beliau mengetahui identiti pengirim SMS berkenaan berdasarkan kedudukan penghantarnya dan scenario politik negeri Terengganu pada masa tersebut.

“Selepas itu saya telefon Dr Ramzi dan beliau datang ke bilik saya dan kemudian saya telefon YB Halim Jusoh (Adun Permaisuri),” katanya.

YB Mohd Ariffin berkata, selepas itu beliau mendapat pengesahan daripada YB Alias Abdullah (Adun Alor Limbat) bahawa terdapat unsur ugutan dalam SMS tersebut.

Katanya, YB Alias kemudiannya menasihatkan beliau membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu berhubung kejadian tersebut (SMS ugutan).


Menurutnya, dari hotel Felda beliau terus ke IPD Kuala Terengganu untuk membuat laporan polis berhubung SMS itu, bersama-sama dengan YB Halim dan Dr Ramzi.

Beliau membuat laporan polis pada jam 12.55 pagi pada 14 April 2009 dan didapati ramai wartawan berada di IPD Kuala Terengganu pada waktu itu.

“Saya tidak tahu siapa yang panggil wartawan datang ke balai polis,” katanya ketika menjawab pertanyaan Timbalan Pendakwa Raya siapa yang panggil wartawan datang ke situ.

YB Mohd Ariffin bagaimanapun mengakui beliau dan YB Hali membuat siding akhbar di IPD Kuala Terengganu bagi memaklumkan kepada wartawan berhubung kejadian tersebut.

“Selepas membuat laporan polis saya terus balik ke bilik hotel,’ katanya sambil memberitahu bahawa selepas itu pihak polis merampas telefon bimbitnya pada 4 Mei 2009.

Telefon bimbit tersebut yang menggunakan nombor 019-9186181 dan dikemukakan sebagai barang bukti ditunjukkan dalam mahkamah dan disahkan oleh saksi kedua itu.

Timbalan Pendakwa Raya kemudiannya memberitahu Hakim M Bakri Abdul Majid bahawa Haji Wan Ahamad Wan Muda akan dipanggil sebagai saksi pada prosiding akan datang.

Menjawab soalan peguambela selepas itu, YB Mohd Ariffin berkata, beliau membalas balik SMS yang dihantar kepadanya dengan bertanya “Siapa Ni?”, tetapi pemilik telefon bimbit berkenaan membalas balik “Sorry, wrong number”.

Katanya, beliau ada membuat panggilan kepada nombor telefon berkenaan menggunakan telefon isterinya, tetapi tidak dijawab walaupun ada nada panggilan.

Beliau memberitahu mahkamah bahawa beliau yakin SMS itu dihantar dari nombor 019-9158369 dan perasaan takut timbul memikirkan sebelum ini macam-macam berlaku dalam politik, termasuk kes pembunuhan yang melibatkan Datuk Dr Mokhtar Hashim.

Tambahan pula, katanya, sebelum itu Harakah melaporkan bahawa Adun akan membuat usul undi tidak percaya kepada Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said.

“Saya juga terpandang berita kaki dalam TV3 atau TV1 mengenai amaran Menteri Besar kepada ADUN yang akan mengemukakan usul undi tidak percaya,” tambahnya.

Menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya, YB Ariffin berkata, beliau tidak dapat menerima jika dikatakan SMS berbau ugutan itu dating dari Dr Ramza.

“Jika ia dating dari Dr Ramzi saya anggap ia satu gurauan sahaja,” katanya yang membuat laporan polis berhubung SMS itu kira-kira 15 minit selepas bertemu Dr Ramzi.

Sementara itu, saksi ketiga, YB Abdul Halim Jusoh (Adun Permaisuri), memberitahu mahkmah beliau berada di Gong Badak semasa menerima SMS berbunyi “Baik jangan teruskan niat YB jika YB sayangkan nyawa,”.

Beliau yang menggunakan telefon bimbit nombor 019-9859088 berkata, SMS tersebut diterima jam 11.30 pada 13 April 2009.

Katanya, beliau memberitahu Dr Ramzi mengenai SMS tersebut kerana tertuduh adalah rakan baiknya.

“Dr Ramzi beritahu YB Ariffin juga ada terima SMS yang sama seperti yang saya terima,” katanya yang membuat pengesahan SMS dihantar melalui telefon bimbit nombor +6019-9158369.

Selepas diberi peluang membaca semula SMS melalui telefon miliknya di mahkamah, YB Abdul Halim kemudiannya membacakan semula SMS berbunyi “Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?”.

YB Abdul Halim berkata, setelah berbincang dengan Dr Ramzi dan YB Alias, mereka membuat keputusan untuk membuat laporan polis mengenai perkara itu di IPD Kuala Terengganu.

Katanya, mereka tiba di IPD Kuala Terengganu lebih kurang jam 12 tengah malam untuk membuat laporan polis.

YB Abdul Halim kemudiannya memberitahu mahkamah telefon bimbitnya diserah kepada polis jam 7.10 malam pada 26 April 2009. y la

Ahmad Ramzi sebelum itu mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan terhadap beliau.

Beliau yang merupakan Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM8,000 dan diarah menyerahkan passport kepada mahkamah.

Mengikut pertuduhan pertama, pada 11.21 malam 13 April lepas di E726 Jalan Kubang Parit, Kampung Kubang Parit di sini, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin Abdullah, Adun Paka, dengan niat hendak menyebabkan kegentaran kepadanya.

Ahmad Ramzi juga didakwa melakukan perbuatan tersebut terhadap Abdul Halim Jusoh, Adun Permaisuri, pada tarikh, tempat dan waktu yang sama, dan juga terhadap Datuk Rosol Wahid, Adun Ajil, pada 11.25 malam di tempat dan pada tarikh yang sama.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Ahmad Ramzi boleh dipenjara tidak melebihi dua tahun jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan keempat pada tarikh dan tempat yang sama, antara 11.21 malam dan 11.25 malam, dia didakwa memfitnah Wan Ahamad Wan Muda dengan menghantar SMS yang mengandungi ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin, Abdul Halim dan Rosol, melalui laman web http://ownsmsbiz.com/v1 dengan menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Bagi kesalahan itu, Ahmad Ramzi boleh dihukum penjara selama tempoh tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwa dibantu oleh Norazimon Azmi dan Ooi Choo Geek manakala Ahmad Ramzi diwakili peguam, Rosli Abdul Rahman.

Dalam prosiding sebelah pagi, Hakim M.Bakri Abd Majid memerintahkan supaya Ahmad Ramzi dibebaskan dan dilepaskan kerana pihak pendakwa mendaftarkan kes tersebut sebagai kes saman, sedangkan ia melibatkan kes jenayah.

Dr Ahmad Rmzi bagaimanapun didakwa semula atas tuduhan yang sama dan kes tersebut kini didaftarkan di bawah kes jenayah dan tertuduh kini perlu berada di dalam kandang mahkamah sepanjang perbicaraan kes tersebut.

Perbicaraan bersambung petang ini.

09 February 2010

Saksi Pertama Kenal Pasti Barang-Barang Kes

Saksi pertama kes perbicaraan Ahli Politik, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir yang menghadapi empat tuduhan berhubung ugutan jenayah melalui SMS kepada tiga Anggota Dewan Undangan Negeri terengganu tahun lalu, diarah oleh Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, mengenal pasti semua barang-barang yang dijadikan bukti kes tersebut.

Saksi tersebut, Koperal Zolbahari Abd Manan yang tampil pada hari pertama perbicaraan kes berkenaan bermula hari ini mengenal pasti 37 senarai barang barang kes yang dirampas berhubung kes dan diserahkan kepada beliau oleh ASP Mohd Hadzwan Zulkefle.

Menjawab pertanyaan Timbalan Pendakwa Raya Shahidani Abd Aziz, Koperal Zolbahari memberitahu mahkamah barang-barang yang diterimanya pada 30 April 2009 termasuk
Seunit telefon tangan (HP) Nokia 9300, seunit HP Nokia 1208, seunit HP Nokia 3200, seunit Mac Pro Xeen 64-A1, seunit Monitor Samsung Syncmaster 226 BW-A2, seunit WD external hard drive, sepasang speaker Sonicgear,,seunit keyboard Apple Macro, seunit beg galas, seunit laptop Acer aspire, seunit HSDPA USB Modem, seunit Buffalo External Hard drive, seunit Kingston data traveler (2GB), seunit CPU, seunit wide screen LCD, seunit keyboard Samsung, satu set momo racing force feedback whell, satu set speaker Creative, seunit tetikus Qseen, satu unit Kingston data treveler (4GB), seunit monitor LCD Acer, satu set tetikus dan papan kekunci wireless Acer, satu set speaker sonicgear dan seunit tetikus Qsenn.

Manakala barang yang diterima pada 1 Julai 2009 pula berupa HP Nokia E90, HP Nokia 9300, HP E 71, HP Nokia E71, HP Apple IPhone, laptop Compact, seunit laptop Dell, seunit laptop ECER, seunit laptop Dell, seunit modem, seunit CPU Acer E1, satu USB modem dan seunit HP Nokia E90.

Semua barang kes berkenaan ditanda sebagai bahan bukti dengan ditanda satu persatu bermula dari nombor 1 hingga 37.

Shahidani kemudiannya meminta Zolbahari mengecam dan mengenalpasti barang kes satu persatu sambil pihak pendakwa menyemak barang kes yang disenaraikan bagi perbicaran kes itu.

Ahmad Ramzi sebelum itu mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan terhadap beliau.

Beliau yang merupakan Setiausaha Politik kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak RM8,000 dan diarah menyerahkan passport kepada mahkamah.

Mengikut pertuduhan pertama, pada 11.21 malam 13 April lepas di E726 Jalan Kubang Parit, Kampung Kubang Parit di sini, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin Abdullah, Adun Paka, dengan niat hendak menyebabkan kegentaran kepadanya.

Ahmad Ramzi juga didakwa melakukan perbuatan tersebut terhadap Abdul Halim Jusoh, Adun Permaisuri, pada tarikh, tempat dan waktu yang sama, dan juga terhadap Datuk Rosol Wahid, Adun Ajil, pada 11.25 malam di tempat dan pada tarikh yang sama.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Ahmad Ramzi boleh dipenjara tidak melebihi dua tahun jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan keempat pada tarikh dan tempat yang sama, antara 11.21 malam dan 11.25 malam, dia didakwa memfitnah Wan Ahamad Wan Muda dengan menghantar SMS yang mengandungi ugutan jenayah dengan mengancam hendak mendatangkan kematian kepada Mohd Ariffin, Abdul Halim dan Rosol, melalui laman web http://ownsmsbiz.com/v1 dengan menggunakan nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Wan Ahamad.

Bagi kesalahan itu, Ahmad Ramzi boleh dihukum penjara selama tempoh tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pihak pendakwa dibantu oleh Norazimon Azmi dan Ooi Choo Geek manakala Ahmad Ramzi diwakili peguam, Rosli Abdul Rahman.

Dalam prosiding sebelah pagi, Hakim M.Bakri Abd Majid memerintahkan supaya Ahmad Ramzi dibebaskan dan dilepaskan kerana pihak pendakwa mendaftarkan kes tersebut sebagai kes saman, sedangkan ia melibatkan kes jenayah.

Dr Ahmad Rmzi bagaimanapun didakwa semula atas tuduhan yang sama dan kes tersebut kini didaftarkan di bawah kes jenayah dan tertuduh kini perlu berada di dalam kandang mahkamah sepanjang perbicaraan kes tersebut.

Perbicaraan bersambung esok.


08 February 2010

RM50 Juta Bina Kampus Baru IQT

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM50 juta untuk membina kampus baru Institut al-Quran Terengganu (IQT) di kawasan seluas 100 hektar, di Cherang Ruku, Chendering, Kuala Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat berkata peruntukan tersebut bagi membiayai projek fasa pertama yang akan dimulakan pembinaannya akhir tahun ini.

“Langkah ini diambil memandangkan permintaan yang tinggi di kalangan ibu bapa di negeri ini yang ingin menempatkan anak-anak mereka di IQT tetapi kawasannya amat terhad dan tidak mampu menampung pelajar daripada sepatutnya,” katanya pada majlis perasmian Program Persijilan dan Kulliyyah al-Furqan 2010 di IQT, Padang Midin, Kuala Terengganu semalam (7 Februari).

Turut hadir, Penolong Setiausaha Kerajaan (Agama dan Penerangan Negeri) Encik Lukema Meri Salleh dan Pengarah IQT, Haji Abdul Aziz Che Muda.

Pembinaan kampus itu akan melalui tiga fasa, dilengkapi beberapa kemudahan termasuk asrama untuk pelajar dan kakitangan, dewan fakulti yang boleh menampung 3,000 pelajar dan dijangka siap sepenuhnya pada 2012.

“Kita berharap apabila siapnya kampus baru nanti beserta kemudahan, kelengkapan yang sempurna dan selesa, Insya-Allah usaha untuk menaik taraf IQT kepada sebuah kolej atau universiti akan tercapai,” katanya.

YB Kazan berkata, IQT bermula sebagai Maahad Tahfiz kemudian naik taraf kepada Institut al-Quran dan usaha ke arah menjadi sebuah universiti sudah lama tetapi masih banyak kekurangan yang belum memenuhi syarat yang ditetapkan Lembaga Akreditasi Negara (LAN).

Tambahnya, permintaan terhadap kelas mingguan di IQT amat menggalakkan dan usaha membesarkan bangunan tidak dapat dilakukan kerana kawasan yang terhad di mana dengan terbinanya bangunan baru dapat memberi peluang lebih ramai penyertaan masyarakat tempatan.

“Kita berhasrat suatu hari nanti dapat melahirkan pelajar-palajar berkelulusan diploma dan ijazah seperti Kolej Agama Sultan Zainal Abidin (Kusza) yang kini bertaraf universiti,” katanya.

TEGANUKITA


Uzbekistan Jalin Kerjasama

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri berharap dapat menjalinkan kerjasama perdagangan dua hala dengan Uzbekistan dengan mengenalpasti beberapa bidang yang boleh diterokai pada masa akan datang.


Dato' Ahmad Said (kanan) menyambut ketibaan duta Uzbekistan, Shukur Sabitov di Pejabat Menteri Besar Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, Uzbekistan terkenal dengan pengeluaran tekstil dan industri pelancongan yang mungkin boleh dikongsikan dengan rakyat negeri ini.


Kedua-dua mereka bertukar pendapat bagi menjalin kerjasama.

“Kita akan melihat beberapa produk sutera yang dihasilkan di negara berkenaan untuk pasaran di sini,” katanya kepada pemberita selepas menerima kunjung hormat Duta Uzbekistan, Encik Shukur Sabitov ke Pejabat Menteri Besar, di Wisma Darul Iman, hari ini (4 Februari).

Katanya, dengan terjalinnya hubungan baik, usahasama antara pengeluar dan pengusaha batik Uzbekistan dan pengusaha batik tempatan boleh bertukar produk dan idea untuk meningkatkan ke pasaran global.


To' Puan Norliza (kiri) turut menukar idea dengan Puan Sanobar Sabitov.

Encik Shukur Sabitov diiringi isteri Puan Sanobar Sabitov adalah dalam rangka lawatan dua hari ke Terengganu, akan mengadakan perbincangan dengan Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Dato’ Zakaria Awang dan Dato’ Bandar, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Dato’ Adzlan Mohd Dagang.

Encik Shukur Sabitov serta rombongan akan melawat Muzium Negeri DI Bukit Losong dan kemudiannya akan ke Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man serta menikmati keindahan alam semula jadi dengan menyusur sungai Terengganu.


Pegawai kanan kerajaan Terengganu bersama rombongan Duta Uzbekistan bertukar pendapat.

Beliau juga akan menunaikan solat Jumaat bersama penduduk tempatan dan sebelum bertolak balik beliau dan rombongan dibawa meninjau ke Pusat Kraftangan Noor Arfa, di Chendering, Kuala Terengganu.

TEGANUKITA