Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

22 September 2012

Produk anyaman diberi nafas baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Industri anyaman di Terengganu diberi nafas baru sejak lapan tahun lalu dengan mempelbagaikan produk penghasilannya kepada beg tangan, bekas serbaguna dan beg laptop dalam usaha meningkatkan jualan produk itu di pasaran.

Menurut Pengarah Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu, Encik Khairul Hafizi Naharuddin, berkata sejak 2004 sehingga kini, semua pengusaha industri anyaman di negeri ini diminta mengeluarkan produk yang lebih berkualiti dan mampu mendapat perhatian pengguna masa kini berbanding sebelum ini yang hanya terhad kepada tikar, bakul dan tudung saji semata-mata.
Industri anyaman kini diberi nafas baru berbanding hanya terhad kepada tikar, bakul dan tudung saji semata-mata. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

“Kita minta mereka kurangkan membuat tikar, sebaliknya memajukan lagi industri anyaman ini dengan menghasilkan produk lain seperti beg tangan, bekas hiasan..Selain menggabungkan warna yang lebih menarik.

 “Bagaimanapun, pengusaha anyaman seperti di Paka (Dungun) masih lagi menghasilkan tikar dan menjualkannya kepada pemborong dan peniaga barangan kraf itu, manakala pengusaha kraf itu di Marang menghasilkan pelbagai produk seperti beg daripada anyaman tikar,” katanya.

Encik Khairul berkata, industri anyaman di Terengganu yang turut berada di bawah program Satu Daerah Satu Industri itu kini hanya diusahakan kira-kira 20 wanita kebanyakannya warga emas dari sekitar Marang dan Dungun.


 “Masalah yang menimpa industri anyaman juga lebih kurang sama sebagaimana tembaga di mana anyaman yang hanya diusahakan wanita yang agak berusia dan jumlahnya tidak ramai berbanding permintaan terhadap produk itu sentiasa menggalakkan.

“Kraftangan Terengganu menyediakan khidmat latihan dan kemahiran menghasilkan pelbagai rekabentuk dan corak anyaman kepada mereka yang berminat dalam usaha menggalakkan pembabitan leboh ramai wanita muda dalam industri itu,” katanya.

Beliau berkata, kebanyakan produk yang dihasilkan itu tidak sempat dijadikan stok jualan memandangkan permintaan daripada pelanggan sering meningkat berbanding bilangan pengusaha yang terlalu rendah.

Encik Khairul tidak menolak faktor kurangnya margin keuntungan perusahaan itu berbanding produk kraf lain menyebabkan sukar untuk menarik minat generasi muda melibatkan diri dalam perusahaan itu, selain Kraftangan berusaha mengekalkan pengusaha sedia ada yang mewarisi tradisi keluarga masing-masing itu.

Katanya, jualan industri anyaman di Terengganu kurang RM1 juta setahun. Bagaimanapun, pihaknya mengenalpasti usaha yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan hasil jualan produk anyaman selain menambah bilangan pengusahanya.

 

Kraftangan sasar jualan promosi kraf RM200 ribu

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu mensasarkan kutipan RM200,000 menerusi jualan pelbagai produk kraf dari seluruh Malaysia sempena Promosi Kraf Malaysia di Pasar Raya Mesra Mall, Kerteh, yang akan berlangsung pada 27 September hingga 1 Oktober ini.

Sebanyak 20 pengusaha kraf khususnya produk warisan tempatan dari Terengganu seperti tembaga, batik, songket dan anyaman akan dihimpunkan di bawah satu bumbung dalam acara yang turut mendapat kerjasama Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu itu.

Pengarahnya, Encik Khairul Hafizi Nahauruddin, berkata jika sasaran jualan itu dapat dicapai, pihaknya akan mengadakan lagi program yang sama selepas ini dalam usaha meningkatkan imej dan jualan produk kraf di negeri ini.

“Seramai 20 pengusaha akan berhimpun di pasar raya itu termasuk dari Sabah serta Sarawak. Orang ramai berpeluang mendapatkan barangan kraf pilihan mereka yang ditawarkan dengan harga yang istimewa bermula jam 10 pagi hingga 10 malam.

“Program dijangka akan dirasmikan pada 29 September (Sabtu) oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said“ katanya.


Selain itu, Encik Khairul berkata , Perbadanan Kraftangan berusaha meningkatkan mutu dan kualiti produk kraf supaya mendapat permintaan yang tinggi dalam pasaran, seterusnya mampu menyumbang dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara dalam tempoh lima tahun lagi.

 

Warga Dun Bukit Payong dapat kaca mata percuma

Oleh: Amirullah Othman 

 Seramai 1000 warga Dun Bukit Payong mendapat bantuan kacamata percuma yang dianjurkan oleh Pejabat Pembangunan Dun Bukit Payong dengan kerjasama Yayasan Pembangunan Keluarga dan Syarikat Kaca Mata SANADI, kelmarin.

Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, dalam ucapannya amat berterima kasih kepada kerajaan negeri Terengganu dan syarikat SANADI yang sangat prihatin kepada rakyat di kawasan itu dengan memberikan pelbagai bantuan, termasuk kacamata kepada masyarakat di situ.


Beliau juga mengingatkan kepada masyarakat dalam Dun Bukit Payong supaya menjaga dengan sebaiknya kacamata pemberian daripada kerajaan ini kerana kos satu kacamata adalah tinggi.

Encik Zaidi berharap masyarakat Dun Bukit Payong berterimakasih atas pemberian daripada kerajaan ini dengan mengundi Barisan Nasional pada PRU 13 nanti.

Beliau juga turut melahirkan rasa syukur kepada ALLAH SWT atas limpah dan kurnia-Nya,dapatlah program yang sangat baik itu berjalan dengan lancar. Othman Mohd, 66, antara penerima bantuan kacamata ini sangat berterimakasih kepada Kerajaan Barisan Nasional atas keperihatinan kepada semua lapisan masyarakat dengan menyalurkan pelbagai bantuan kepada masyarakat negeri Terengganu.

Program seumpama ini mestilah diteruskan kerana tidak semua orang mampu membuat kacamata sendiri kerana kosnya yang tinggi.

 

Kuala Berang maju membangun

Bandar Kuala Berang yang dulunya sepi kini sudah maju sekarang. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA dan MASTURA JAMALUDIN.

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

“Bandar Kuala Berang, sudah maju sekarang,” begitu bunyi lagu Joget Terengganu yang merupakan salah satu lagu tradisional yang merdu didengar dan amat terkenal di negeri ini.

Kemajuan yang dicapai bandar Kuala Berang – sebagai pusat pentadbiran daerah Hulu Terengganu itu berpunca daripada hasil kemerdekaan negara yang kini sudah melebihi setengah abad (55 tahun).

Kini bandar itu bukan lagi ‘pekan koboi’ yang menjadi tempat penduduk daerah tersebut membeli pelbagai hasil pertanian dan ternakan pada hujung minggu, tetapi ia menjadi sebuah bandar lengkap dengan pelbagai kemudahan institusi perbankan, perniagaan dan pusat perkhidmatan.

Pulau Bayas di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu sedang giat dibangunkan untuk dijadikan Pulau Bebas Cukai.

Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, bandar itu bakal menjadi pusat tumpuan pelancong yang akan berkunjung ke Tasik Kenyir – destinasi pelancongan utama bukan saja di Terengganu, malah di negara ini.

Tasik Kenyir kini sedang giat dibangunkan sebagai kawasan bebas cukai, lengkap dengan prasarana dan premis perniagaan yang sepatutnya sebagai kawasan pelancongan utama negara.

Pembinaan premis kediaman dan perniagaan juga sedang giat dilaksanakan kerajaan negeri di Bandar Kuala Berang dan Ajil, sejajar dengan keperluan semasa.

 Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Mohd Nor Othman, berkata penduduk kawasan Hulu Terengganu perlu bersyukur dengan nikmat pembangunan yang melimpah ruah di bawah pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Bagaimanapun, pada pandangan saya penghayatan kemerdekaan di kalangan masyarakat kita hari ini secara umumnya, khususnya bagi generasi baru, agak longgar.

“Justeru, saya mengharapkan sistem pendidikan negara lebih terarah kepada usaha-usaha untuk mengekalkan rasa kecintaan kepada negara dan semangat patriotisme yang tinggi,” katanya dalam satu temubual dengan Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata, pemikiran penduduk tempatan perlu diisi dengan rasa syukur dengan kejayaan yang kita semua kecapi agar rakyat lebih hormat kepada pemimpin semasa dan pemimpin silam yang telah mencurahkan keringat mereka untuk kemerdekaan dan kemajuan negara.

“Kita mahu berlakunya kelangsungan kemerdekaan di kalangan rakyat kita di mana mereka hidup bersatu padu dan cintakan negara serta menghormati kerajaan semasa,” ujar beliau.

YB Mohd Nor melahirkan rasa dukacita dengan sikap segelintir rakyat, khususnya di kalangan generasi baru yang mencemari sambutan ulangtahun kemerdekaan negara dengan budaya asing yang bertentangan dengan nilai-nilai murni.

 “Anasir-anasir tidak baik perlu dihakis daripada pemikiran generasi baru agar bangsa Melayu dan masyarakat negara ini terus dipandang mulia,” ujar beliau.

Seterusnya YB Haji Mohd Nor amat mengharapkan masyarakat generasi muda mengambil iktibar apa yang berlaku di negara-negara luar yang bergolak akibat perebutan kuasa dan perbalahan sesama sendiri, agar masalah yang sama tidak berlaku di negara ini.

“Kita semua perlu pertahankan keharmonian negara dan kehidupan yang aman damai di kalangan masyarakat berbilang bangsa, agar negara kita dan negeri kita Terengganu Darul Iman terus makmur di bawah pimpinan Kerajaan BN,” katanya.

 

Bajet 2013 untuk rakyat


Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Bajet 2013 yang akan dibentangkan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, pada sidang Dewan Rakyat Jumaat ini (28 September) dijangka akan membawa pelbagai khabar gembira buat rakyat negara ini.

Difahamkan, banyak perkara dan pengumuman baru yang pastinya menjurus kepada kebahgiaan dan kegembiraan rakyat, bakal diumumkan dalam bajet tersebut.

Yang pasti, segala janji yang dibuat melalui Bajet 2013 akan ditunai, sesuai dengan tema “Janji Ditepati” yang menjadi dasar dan pegangan Kerajaan Barisan Nasional (BN), selama ini.


Bajet 2013 akan menggunakan pendekatan baru yang memberi tumpuan kepada peningkatan kapasiti ekonomi negara, selaras dengan hasrat kerajaan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Mengikut laporan akhbar hari ini, Menteri Kewangan II, Dato’ Seri Ahmad Husni Mohamad, berkata bajet yang bakal diumum Perdana Menteri nanti mengunakan pendekatan berbeza dengan bajet sebelum ini di mana ia memberi tumpuan terhadap masa depan negara serta kesejahteraan rakyat secara keseluruhan.

“Kerajaan mahu membangunkan negara dengan merangsang aktiviti ekonomi kita tanpa membebankan rakyat,” ujar beliau. Bajet baru ini akan memastikan rakyat terus mendapat faedah daripada program pembangunan kerajaan yang berkonsepkan “Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan”.

Bagi kakitangan kerajaan yang berjumlah kira-kira 1.4 juta orang pula tentunya mengharapkan ‘sesuatu’ yang lebih baik dalam usaha kerajaan mejaga kebajikan mereka.

Berdasarkan rekod Kerajaan BN, kita semua yakin Bajet 2013 akan memberi banyak perkara baik kepada rakyat setiap lapisan masyarakat, termasuk kakitangan awam.

Piala Monsun kekal di Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Piala Monsun yang dimulakan sejak lapan tahun lalu sebagai salah satu kegiatan menarik pelancong pada musim tengkujuh ke Terengganu akan dikekalkan di lokasi tetapnya di Pulau Duyong. Penganjur kejohanan kapal layar terbesar di Malaysia.

Kejohanan kapal layar Piala Monsun akan dikekalkan di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, Malaysia. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Tbest Events Sdn Bhd, semalam mengesahkan kejohanan tersebut akan kekal di Terengganu kerana ia membawa banyak perubahan besar kepada ekonomi negeri di Pantai Timur.


Antara sektor yang mendapat keuntungan secara langsung hasil penganjuran sukan bertaraf dunia itu ialah bidang perhotelan yang dilimpahi pengunjung walaupun pada musim tengkujuh yang sering dikaitkan dengan banjir.

Setiap kali Kejohanan Piala Monsun diadakan, jutaan pengunjung menonton secara langsung di lokasi atau di televisyen.

Pengerusi Tbest, Tan Sri Sabaruddin Chik, menegaskan kejohanan kapal layar boleh diadakan di lokasi lain di seluruh negara, tetapi kejohanan Piala Monsun akan kekal di Kuala Terengganu.

Sementara itu, bekas Perdana Menteri. Tun Abdullah Ahmad Badawi yang juga pencetus idea Piala Monsun di Terengganu turut mempertahankan Pulau Duyong sebagai lokasi kekal piala teersebut.

“Sudah lapan tahun Piala Monsun diadakan di Kuala Terengganu (Pulau Duyong) dan ia sudah menjadi ikon kepada negeri itu,” ujar beliau.


Kesepakatan menentang musuh Islam hindarkan fahaman politikOleh: Mohammad Ishak 

Protes terhadap usaha menghina agama Islam menerusi perhimpunan yang ditunjukan oleh rakyat negara ini dengan membabitkan pelbagai parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) berhubung filem “Innocence of Muslims” dan karikatur yang dikeluarkan di Perancis di beberapa lokasi seluruh negara semalam menampakkan kesepakatan umat Islam terhadap sesuatu isu sensitif yang dilakukan musuh Islam.

Walaupun perbezaan politik antara parti tetapi dalam keadaan tertentu umat Islam di negara ini dapat bersatu demi menunjukkan perpaduan Islam sebagai menzahirkan rasa kecewa dan kesal terhadap pihak terbabit yang menghina Islam.

Penyertaan lebih 11,000 umat Islam berhimpun bagi membantah penghinaan terhadap agama yang turut didokong oleh Pemuda Barisan Nasional (BN), Dewan Pemuda Pas serta NGO lain termasuk Pertubuhan Pribumi Perkasa,Jalur Tiga (Jati), Kelab Putera 1Malaysia,Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang diadakan di ibu negara sudah tentu membuka era baru dalam menyatupadukan umat Islam.

Jika ini sering dilakukan oleh pertubuhan politik dan NGO Islam negara ini, musuh Islam akan gerun dan berhati-hati untuk melakukan sesuatu terutama yang menyentuh sensitiviti umat Islam apabila dicetuskan pihak barat.

Apa yang dilakukan semalam ia sebenarnya mengembirakan rakyat negara ini kerana dalam situasi tertentu pemimpin politik dapat mengetepikan fahaman dan ideologi masing-masing sebaliknya dapat bersatu menentang musuh Islam.

Perhimpunan yang diadakan secara aman itu juga menunjukkan rakyat Malaysia begitu matang dan mematuhi undang-undang negara dengan tiada insiden keganasan melampau yang boleh mencetuskan huru hara ketika berhimpun.

Menteri Dalam Negeri,Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang gembira apabila dua perhimpunan membantah penerbitan dan penyiaran filem anti Islam itu berlangsung dalam suasana aman dan tenteram.

Menariknya perhimpunan itu turut disertai rakan kongsi BN beragama Kristian,Buddha dan Hindu bagi menyatakan bantahan mereka yang turut mengecam penghinaan agama Islam.

Perkembangan menarik pencantuman idea mengadakan perhimpunan bersama ini diharap dapat meningkatkan lagi usaha sama antara badan induk UMNO dan PAS untuk bekerjasama dalam apa jua tindakan sama ada kepentingan dalam negeri atau menentang musuh luar negara.

Malah, seperti kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri,Datuk Seri Jamil Khir Baharom,protes itu untuk menyatakan ketidaksenangan dan penghinaan terhadap umat Islam supaya dunia memahami bahawa soal agama Islam jangan dipandang sewenangnya.

Graduan UMT pilihan raya kampus 25 Sept

Oleh: Suriati Ali

Seramai 7,738 graduan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan mengundi bagi memilih seramai 20 kerusi anggota Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) universiti itu yang dijadualkan pada 25 September ini.

 Tujuh fakulti masing-masing akan memilih dua calon pelajar fakulti serta enam anggota daripada pasca graduan akan mengisi posisi MPP bagi tahun 2012/2013 di mana tempoh penamaan calon akan ditutup pada 11 pagi, 23 September nanti.

 Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT Prof Dr Yahaya Ibrahim berkata pemilihan yang diadakan setiap tahun itu menggunakan sistem e-Undi melalui komputer, berbeza dengan universiti-universiti di pantai barat yang masih menggunakan kertas undi.

"Kita berharap ia akan berjalan lancar dan tidak ada sebarang gangguan berlaku. Cuma berbeza dengan universiti yang lebih besar di mana mahasiswa yang berkempen adalah lebih hangat kerana terdapat kelompok serta pengaruh dari luar.

 "Di sini, kami sentiasa menjaga sentimen supaya tiada perkara sensitif berlaku. Kita harap pemilihan MPP UMT tidak dimasuki unsur luar atau pengaruh politik dari luar," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian kad diskaun Siswa 1Malaysia di UMT , Kuala Terengganu, baru-baru ini yang dirasmikan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said.

 Dr Yahaya berkata pemenang MPP akan bertanggungjawab merancang dan melaksanakan program-program sebagaimana yang dirancang dan membawa usul kepada pengurusan universiti untuk meperbaiki kemudahan dan kebajikan penuntut.

 Antara isu utama yang menjadi cabaran terhadap kepimpinan MPP ialah meningkatkan kebajikan dan ketrampilan mahasiswa, penerapan nilai-nilai murni, penanaman semangat jati diri serta menangani isu sosial dan ekonomi untuk melahirkan mahasiswa yang mempunyai personaliti terbaik.

 "Mereka akan mewakili universiti ke peringkat nasional bersama dengan MPP universiti lain dan banyak program yang dianjurkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi, mereka akan mengikutinya," katanya.

 Sehubungan itu, beliau meminta calon MPP yang akan bertanding supaya tiada masalah dalam mengekalkan pencapaian CGPA yang tinggi dan berkualiti untuk menjadi pemimpin pelajar.  Tempoh berkempen bagi calon pilihan raya ialah mulai 23 sehingga 24 September ini manakala hari mengundi ialah 25 September dari 8 pagi hingga 5 petang

 

21 September 2012

96 pelajar sekolah dari Zon Utara sertai Kem Bahasa Inggeris


Peserta Kem Bahasa Inggeris Zon Utara

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 96 pelajar mewakil ssekolah dari Zon Utara meliputi daerah Kuala Terengganu, Setiu dan Besut menyertai Kem Bahasa Inggeris di Damai Beach Resort, dekat Bukit Keluang,Besut, selama tiga hari yang berakhir hari ini.

Kem anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia memberi fokos kepada pelajar berinteraksi secara langsung menerusi aktiviti luaran dan dalam dewan yang mampu memberi kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris.

Bagi menjayakan program itu 11 tenaga pengajar terdiri daripada Pembantu Guru Bahasa Inggeris dari Amerika dengan dibantu guru tempatan membimbinbing peserta dalam kaedah yang yang diperkenalkan khas oleh kementerian berkenaan.

Terengganu kini menjadi model kepada pengajaran bahasa Inggeris apabila mengambil guru khas dari Amerika untuk ditempatkan di sekolah terpilih di negeri ini.

Berikutan itu, Pahang dan Johor mengikuti program yang mula diperkenalkan Kerajaan Terengganu dan kini diambil oleh Kementerian Pelajaran.

Sistem pembelajaran menggunakan kaedah bertutur dalam setiap program mempercepatkan pelajar menggunakan bahasa terbabit di sekolah.

Kem yang diadakan kali ini adalah yang kedua selepas kem pertama di adakan di Kemaman bagi sekolah Zon Selatan meliputi daerah Dungun,Marang, Hulu Terengganu,Kemaman dan sebahagian daripada Kuala Terengganu.

Peserta yang mengikuti kem itu adalah pelajar tingkatan dua dari sekolah menengah termasuk sekolah menengah agama dan Imtiaz diberi bimbingan secara praktikan untuk menguasai bahasa Inggeris menerusi model berkenaan.

Gapena anjur Deklamasi Puisi Kemerdekaan

Oleh: Suriati Ali

Sayembara Deklamasi Puisi Kemerdekaan 2012 peringkat negeri Terengganu akan diadakan di Batu Buruk Beach Resort di sini pada 22 September ini.

 Dalam program anjuran Gabungan Penulis Nasional (Gapena) dengan kerjasama Persatuan Sasterawan Terengganu (Pelita) itu, seramai 12 peserta akan bersaing untuk mewakili negeri di peringkat kebangsaan kelak.

 Ketua Satu Pelita, Sharif Putera dalam satu kenyataan memberitahu, program tahunan yang sebelum ini diadakan mengikut zon kini kembali dibuat di peringkat negeri.

''Juara akan menerima hadiah wang RM800, piala dan sijil. Hadiah wang juga disediakan bagi naib johan dan tempat ketiga," katanya.

 Sementara itu, katanya, Sayembara Deklamasi Puisi Bulan Bahasa peringkat negeri anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Wilayah Timur akan diadakan di Perpustakaan Awam Negeri pada 6 Oktober depan.

 ''Ia dibahagikan kepada tiga kategori iaitu terbuka, sekolah menengah dan sekolah rendah dengan juara bakal menerima piala serta wang RM800, RM500 dan RM250.

''Mereka yang ingin turut serta boleh mendapatkan borang permohonan dan juga puisi pilihan dengan menghubungi Mahani Sulong di Perpustakaan Awam Negeri melalui talian 013-9149430,

 

16 kampung di daerah Besut menyertai pertandingan Kebersihan dan Keindahan


Panel Penilai Pertandingan melawat kampung yang menyertai pertandingan

Oleh: Mohammad Ishak 

Sebanyak 16 kampung di daerah Besut dipilih Pejabat Daerah Besut (PDB) untuk dinilai dalam pertandingan Kebersihan dan Keindahan Kampung Peringkat Daerah itu tahun ini.

Kampung terbabit termasuk Kampung Alur Pisang,Lay Out Tok Saboh, Air terjun, RAKR Seberang Jertih,Nyior Tujuh, Amer Hilir,Pak Demalik,Padang Lengkuas,Tanah Merah, Cawangan,Bukit Payong Luar, RAKR Pengkalang Nyireh II, Kubang Ikan, Gong Gucil, Kayu Kelat dan Pasir Akar.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, pertandingan itu bertujuan memilih empat kampung terbaik masing-masing satu mewakili empat Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai wakil daerah ke peringkat negeri.

Katanya, selain itu ia juga bagi mempastikan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di daerah itu sentiasa memberi perhatian terhadap keindahan dan kebersihan kampung masing-masing.

Menurutnya, bagi membantu menjayakan program itu PDB sudah mengarahkan Majlis Daerah Besut (MDB) supaya membantu sebarang bentuk keperluan yang dipohon oleh JKKK yang terbabit dalam pertandingan berkenaan.

Beliau berkata, ahli panel penilai diketuai seorang Penyelia Kanan Penghulu Mukim Daerah disertai Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS), Jabatan Pertanian, Pejabat Agama, Pejabat Kesihatan dan Majlis Daerah Besut sedang membuat penilaian terhadap kampung berkenaan.

Menerusi pertandingan itu pelbagai aspek diberi penilaian terhadap JKKK antaranya, pengurusan organisasi itu, kebersihan, ekonomi, agama, kemasyarakatan,kepemimpinan dan kerjasama antara JKKK dan komuniti

Beliau berharap, menerusi pertandingan itu juga Daerah Besut akan melahirkan sebuah kampung yang benar-benar menepati matlamat mewujudkan sebuah kampung contoh untuk dijadikan model kepada kampung lain di negeri ini.

20 September 2012

TATIUC Racing Team mampu rancakan penyelidikan

Oleh: Suriati Ali 

 Tati Universiti Kolej (TATIUC) menubuhkan TATIUC Racing Team sebagai galakan merancakkan penyelidikan dan inovasi di kalangan pelajar kolej itu.

 Ketua Pasukannya encik Hairi Basir, berkata bagi mencari pengalaman, pihaknya akan menyertai pertandingan Formula Varsity anjuran Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM) pada hujung tahun ini dan Formula Pelajar pada 2013, anjuran Universiti Malaysia Perlis (UniMAP).

Katanya, pojek itu akan melibatkan 10 pelajar dan 6 pensyarah di mana dapat memberi kelebihan kepada mereka dalam pelbagai aspek.

 “Ini termasuk berkaitan latihan praktikal secara terus dengan pembangunan teknologi dan kejuruteraan dalam bidang Automotif, Mekanikal dan Elektrikal.

 “Projek perintis ini juga menjadi asas kepada membudayakan penyelidikan dan inovasi dalam kalangan tenaga akademik dan juga para pelajar,” katanya dalam satu kenyataan kepada Teganukita.

 

Unisza belanja RM400 juta menaiktaraf tiga kampus

Oleh: Suriati Ali

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) membelanjakan lebih RM400 juta bagi menyelenggara dan menaiktaraf pembangunan ketiga-tiga kampus milik universiti itu.

 Pembangunan fizikal Unisza di Kampus Gong Badak, Kampus Kota dan Kampus Besut sentiasa di pandang serius bagi memastikan setiap pelajar mendapat kemudahan setimpal dan selesa.

Naib Canselor Unisza, Prof. Dato’ Dr. Alias Daud , berkata walaupun pihaknya sentisa berusaha menambahbaik pembangunan itu, ia tetap ada kurangnya termasuk kemudahan asrama pelajar yang masih belum mencukupi.

 Katanya, berdasarkan kapasiti semasa, Unisza hanya mampu menyediakan kapasiti perginapan sekitar 5,000 tempat berbanding jumlah pelajar yang ada sekarang iaitu seramai 6,774 orang.

 “Ini bermakna lebih 1,700 pelajar terpaksa menyewa rumah atau bilik di luar kampus di sekitar kampus masing-masing.

 “Pada masa sama, kita berusaha mengatasi masalah ini dengan menambah kapasiti asrama sedia ada,” katanya pada satu majlis baru-baru ini.

 Katanya oleh itu, pihaknya berharap pelbagai pihak termasuk kerajaan negeri tampil membantu mengatasinya supaya masalah penempatan pelajar ini dapar diatasi segera.

 “Seboleh-bolehnya kita mampu, semua pelajar berada dalam satu kawasan supaya mudah bagi pohak pentadbiran mengawasi dan memantau,” katanya.

 

MAYC Besut anjur pertandingan membakar lemang


Oleh: Mohammad Ishak 

Kemunculan pelbagai kuih moden memenuhi pasaran semasa menyebabkan ramai anak muda sudah tidak pandai membuat kuih dan makanan tradisional yang dikhuatiri ia akan hilang dalam arus perdana. Menyedari hal itu,

Persatuan Kelab Belia Malaysia (MAYC) Besut, mengambil daya usaha mengajak golongan belia mempelajari membuat kuih atau makanan tradisional seperti lemang supaya mereka tahun cara dan kaedah membuatnya.

Sehubungan itu satu bengkel membuat dan membakar lemang dianjurkan oleh MAYC dalam usaha menggalakkan orang muda membuat lemang selain tidak mahu makanan tradisional itu hilang dalam ingatan generasi sekarang.

Bertempat di perkarangan Restoran & Rehat (R&R) Seberang Jertih bengkel sehari membuat dan membakar lemang berlangsung dengan meriahnya yang turut disertai belia dan remaja.

Pengerusi MAYC Besut, Wan Adilah Wan Awang berkata, pihaknya bangga program itu mendapat sambutan menggalakkan apabila lebih 50 peserta menyertai bengkel berkenaan yang julung kali diadakan bagi memberi pendedahan kepada golongan belia.

Katanya, bermula daripada proses menyediakan bahan sehinggalah ia masak dan dapat dimakan peserta begitu berminat dan memberi perhatian walaupun pengalaman terpaksa dilalui apabila berada dalam keadaan cuaca panas kesan daripada api kayu yang digunakan untuk membakar lemang.

Menurutnya, peserta walaupun tidak mempunyai pengalaman tetapi mereka mampu menyiapkan lemang dalam tempoh singkat apabila kerja membakar bermula jam 10 pagi dan dapat dimakan kira-kira jam 3 petang.

Beliau berkata, penganjur juga menawarkan hadiah kepada kumpulan yang berjaya menyiapkan pembakaran lemang paling cepat selain mempunyai kreativiti dan cita rasa yang enak untuk dimakan.

Program membakar lemang terbesar itu dirasmikan oleh Penasihat Agama Perdana Menteri,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Ahli Parlimen Besut.

Abdullah turut memuji usaha yang dilakukan oleh MAYC Besut selaku pengajur kerana ia dapat memberi pendedahan kepada belia mengenai selok belok membuat dan membakar lemang yang sebelum ini banyak dilakukan oleh golongan tua. 

Lumba basikal LTdL – Terengganu diberi penghormatan kali kedua

Oleh; Esah Abdullah


Terengganu sekali lagi diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah bagi pusingan peringkat akhir kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) edisi ke-18 bermula 21 Februari hingga 3 Mac tahun depan.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said (gambar) berkata, perlumbaan peringkat empat itu dari Kuantan ke Dungun – Besut – Pasir Putih Kelantan – Kuala Berang Hulu Terengganu dan berakhir di Kuala Terengganu sama seperti tahun lalu.

“Saya harap peminat lumba basikal di negeri ini keluar beramai-ramai sepanjang laluan untuk menghangatkan suasana LTdL,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Pengerusi Ladang Rakyat Terengganu Sdn Bhd, Datuk Wan Ahmad Nizam Abdul Hamid.

Gambar fail
Tambahnya beliau yakin sambutan terhadap kejohanan yang berprestij itu menjadi lebih meriah apa lagi tahun depan merupakan Tahun Melawat Terengganu (TMT) dan tumpuan orang ramai tentunya pada pentas terakhir di bandar Kuala Terengganu.

Menteri Belia dan Sukan Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek pada majlis Pelancaran LTdL 2013 di Putrajaya semalam berkata, Terengganu mempunyai sebab untuk meraikan kedatangan LTdL 2013 bersama pasukan Terengganu Cycling Team yang kini mendahului senarai keseluruhan berpasukan UCI (Kesatuan Berbasikal Antarabangsa) Asia Tour.

“Terengganu juga muncul pasukan Malaysia pertama akan dimahkotakan sebagai juara berpasukan dalam sirkit benua Asia itu,” katanya.19 September 2012

TERENGGANU MENCIPTA SEJARAH PERTAMA DUNIA, KAEDAH BARU KE ARAH ALTERNATIF BAHAN API

Oleh: Ruslan Abdul Rahman- Pengarang Teganukita.

Bahagian Ketiga


“Abang kenal daun ini,” penulis ajukan pertanyaan kepada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Telok Ketapang, Seberang Takir, Haji Mohamad Ibrahim.

Dia lantas mencium lalu berkata: “oh ini daun petai belalang dan banyak khasiatnya untuk ubatan.”

Difahamkan di antaranya dapat mengurangkan risiko penyakit kencing manis jika daunnya dibuat ulam atau direbus akarnya bersama air. Daunnya juga jika ditumbuk boleh menghilangkan batuk (ditampal pada bahagian leher) atau ditampal seluruh badan untuk mengubati penyakit ‘demam campak’.

Beliau adalah seorang dari beberapa orang yang penulis dapatkan pandangan dan ilmu tentang tumbuhan itu.

“Ciptaan Allah tiada yang tidak berguna melainkan semuanya berguna,terpulanglah kepada kebijaksanaan dan kehebatan manusia memanfaatkannya,” katanya tanpa mengetahui sebenar apa yang hendak diberitahu oleh penulis.

Lantas penulis menceritakan bagaimana kerajaan negeri sekarang akan mengangkat nilai pokok yang biasanya terbiar menjadi suatu bahan penting menggantikan bahan api. Nama saintifik pokok ini ialah ‘leucaena leucocephala’.

Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri Terengganu akan menanam pokok petai belalang secepat mungkin bagi menampung keperluan Kompleks Biopenapisan di Taman Polimer, Kertih.

Bagi tujuan itu, 30,000 hektar tanah disediakan bagi menghasilkan 10.5 juta tan metril cip kayu dari pokok itu setiap tahun untuk kegunaan industri yang berasaskan pertama diperkenalkan di dunia itu.

Dijadualkan beroperasi sepenuhnya pada tahun 2015 ditapak seluas 40 hektar akan menjana Pendapat Negara Kasar kira-kira RM5 billion menjelang 2020 di samping pelbagai peluang pekerjaan untuk rakyat.

Ia dikenali sebagai “Isobutanol’ . Ia adalah wadah bahan kimia penting yang boleh diubah menjadi pelbagai produk seperti bahan api, pelarut dan salutan, bioplastik, bioserat dan sebagainya secara komersial.

Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Gevo Inc (sebuah syarikat biokimia dari Amerika Syarikat), Dr Christopher Ryan berkata, kilang yang dibangunkan di Kertih Kemaman itu akan menghasilkan 60,000 tan bioisobutanol setahun.

Terengganu dan syarikatnya itu kata beliau, akan melakarkan sejarah pertama mengkomersialkan isobutanol berasaskan bio daripada biojisim lignoselulosa dalam industri berkenaan bila beroperasi nanti,” katanya kepada wartawan di Boston.

‘Ligno’ dan ‘selulosa’ adalah dua komponen utama dalam tumbuhan (kayuan) diberi tindakbalas kimia bagi menghasilkan isobutanol berasaskan bio (hidupan) itu untuk dimanfaatkan sebagai sumber alternatif bahan api dan berkaitan dengannya.

Industri yang berasaskan biokimia itu adalah satu yang sungguh hebat, memproses bahan- bahan kimia yang terdapat dalam hidupan, khususnya tumbuhan bagi menghasilkan bahan aktif termasuk bahan api, bioserat, pelarut, salutan, bioplastik dan sebagainya untuk manfaat manusia.

Inilah sebenarnya kepemimpinan yang berwawasan menjangkau jauh ke hadapan, mencipta rekod dunia di bidang sains dan teknologi, tidak lain dan tidak bukan kepimpinan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang diterajui seorang yang hanya berasal dari keluarga miskin (anak penyadat kelapa) di Kijal, Kemaman.

“Mat Said’ yang walaupun kelihatan bersahaja seperti ‘orang biasa’ tidak seperti sesetengah pemimpin lain tetapi anak kampung yang diberi amanah memimpin negeri ini telah memperlihat satu demi satu kehebatan pemikirannya.

Menteri Besar Terengganu itu berkata, Insya Allah tahun 2014 operasi sudah boleh dimulakan di peringkat awal, katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani dokumen kerjasama bagi pembangunan Kompleks Biopenapisan antara kerajaan negeri Terengganu dengan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dan Malaysian Biotechnology Corporation, di Kuala Terengganu baru lalu.

Ia adalah kompleks biopenapisan terbesar di Asia dengan kawasan seluas 1,000 hektar diperuntukkan.

Kehadiran Gevo Inc syarikat dari Amerika Syarikat itu ke Terengganu untuk memulakang langkah pertama di dunia menghasilkan isobutanol berasaskan bio daripada biojisim lignoselulosa adalah tidak syak lagi keyakinan terhadap kemampuan pimpinan kerajaan negeri Terengganu.

Tambahan pula mendapat sokongan yang amat padu dari Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd.Najib Tun Abdul Razak yang akan merasmikan sendiri projek pertama di dunia itu pada 6 September depan (jika tiada aral).

Dato’ Sri Najib pernah berkata, dengan kewujudan projek ini perkembangan ECERDC berada pada kedudukan yang amat positif dan sungguh mengembirakan penduduk Pantai Timur, termasuk Terengganu khususnya yang mencatat pelaburan benilai RM1.65 billion di Taman Bio Kerteh, Terengganu.

(SIRI SEBELUMNYA)


Ladang Rakyat catat untung besar

Oleh; Esah Abdullah

Ladang Rakyat Terengganu Sdn Bhd (LRTSB) telah mencatat prestasi memberangsangkan bagi kewangan berakhir 31 Disember tahun lalu dengan keuntungan bersih sebelum cukai berjumlah RM48.10 juta mengatasi keuntungan bersih pada tahun sebelumnya iaitu RM12.53 juta.

Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri menyaksikan penyerahan dividen oleh kumpulan Ladang Rakyat Terengganu Sdn Bhd di Wisma Darul Iman, petang tadi. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, berdasarkan prestasi cemerlang syarikat, pemegang saham akan menerima agihan dividen berjumlah RM7.97 juta atau 43.25 peratus.

“Antaranya ialah Terengganu Incorporated sebanyak RM3.399 juta (43 peratus), Ketengah Holding RM3.049 juta (38 peratus) dan Kumpulan Ladang-ladang Terengganu RM1.524 juta (19 peratus),” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Pengerusi Ladang Rakyat Terengganu Sdn Bhd, Datuk Wan Ahmad Nizam Abdul Hamid.


Katanya, keuntungan yang dicatat bagi tahun kewangan 2011 itu merupakan yang tertinggi sejak penubuhan LRTSB.

“Dengan modal berbayar RM24.58 juta dan keuntungan terkumpulan berjumlah RM127.47 juta maka ekuiti pemegang saham pada tahun itu (2011) berjumlah RM152.05 juta,” katanya.

Sehubungan itu katanya, pihak pengurusan LRTSB telah bersetuju memberi sumbangan sebanyak RM1 juta kepada Tabung Darul Iman bagi memenuhi tanggungjawab sosial korporatnya kepada masyarakat di negeri ini.

“Tabung inilah yang membantu menyelaraskan pelbagai kegiatan kemasrakatan seperti mereka yang ditimpa bencana alam, orang sakit dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu katanya, unjuran keuntungan syarikat bagi tahun kewangan 2012 berada sekitar RM27 juta hingga RM30 juta.


Minggu Jalinan Mesra ubah paradigma mahasiswa ke UMT

Oleh: Aida Abd Rahman
Program Minggu Jalinan Mesra kepada mahasiswa yang baru mendaftar masuk ke Universiti Malaysia Terengganu (UMT) mampu mengubah paradigma segelintir pelajar yang tidak memilih Insitusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) itu sebagai pilihan utama bagi menyambung pengajian.


Menteri Besar berbual mesra bertanyakan khabar dengan pelajar-pelajar UMT sempena Program Minggu Jalinan Mesra UMT 2012/2013

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMT, Profesor Dr Yahaya Ibrahim (gambar), berkata segelintir pelajar yang pada awalnya kurang seronok dan kecewa berikutan `terpaksa’ mendaftar masuk ke UMT , berubah positif serta mula menerima kehidupan baru di kampus IPTA itu selepas selesai menjalani program orientasi berkenaan sepanjang seminggu.

“Pelajar yang baru mendaftar masuk mengatakan mereka tidak berapa seronok kerana pada awalnya meminta universiti lain, bagaimanapun akhirnya mereka mendapat UMT. Tetapi, dalam proses seminggu sahaja, sebaik selesai proses orientasi, Minggu Jalinan Mesra pada hari ketiga, hari keempat sudah mula menyukai UMT selepas sudah mengenali dan mengetahui apa yang ada di sini (UMT).

“Dalam kes tertentu juga ada pelajar mendapat kursus yang tidak dipohon. Bagaimanapun, apabila mereka didedahkan dengan persekitaran, pengajaran dan juga kemudahan di UMT mereka akhirnya bersyukur dapat ke UMT. Tidak ada kes sangat (penuntut) yang masuk Universiti Malaysia Terengganu keluar ke universiti lain dan sebagainya. Jarang kes itu berlaku,” katanya ketika sidang media selepas Majlis Perjumpaan Anak-Anak Terengganu Yang Menuntut di UMT, Gong Badak, malam semalam (18 september).


Wakil pelajar yang menerima Kad Diskaun Siswa bergambar kenangan bersama Menteri Besar, Naib Canselor dan pegawai UMT

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Keseniaan dan Warisan negeri, Dato' Abdul Rahin Mohd Said.

Prof Dr Yahaya berkata, UMT lazimnya menjadi pilihan kedua dan juga ketiga untuk menyambung pengajian dalam pelbagai bidang kecuali beberapa kursus yang disediakan UMT seperti Akauntan menjadi pilihan pertama segelintir pelajar.

Menurutnya, suasana mesra dengan persekitaran serta fasilitator yang diterapkan sepanjang Minggu Jalinan Mesra membantu pelajar memperolehi maklumat yang memudahkan mereka membuat keputusan untuk memilih kursus, kurikulum selain mendapat pendedahan mengenai pelbagai aktiviti di kampus itu.

“Oleh itu, pelajar melihat terdapatnya keunikan Universiti Malaysia Terengganu. Ada program survival laut yang diwajibkan kepada setiap pelajar sepanjang tiga hari dua malam. Jadi, semua pelajar boleh menyertai program survival laut.

“Ada yang sudah balik dan ada sedikit lagi yang masih di Pulau Bidong. Program itu tidak ada di universiti lain kecuali UMT. Malah, ada pilihan-pilihan kursus kurikulum yang memang tiada di universiti lain. Misalnya, lesen menyelam yang turut disertai pelajar dari universiti lain,” katanya.

Katanya, UMT juga memberi peluang dan menyokong penglibatan pelajar menyertai mana-mana 90 persatuan dan aktiviti di pusat pengajian yang melibatkan pelbagai bidang termasuk kesenian, kemasyarakatan, aktiviti lasak, lawatan dengan menyediakan bantuan dari segi kewangan.

Beliau berkata, dasar UMT juga tidak menyekat pelajar melibatkan diri dalam aktiviti di peringkat antarabangsa. Malah, walaupun masih baru, UMT sudah melakar pelbagai kejayaan di peringkat dunia.

Sehingga kini, UMT sudah melahirkan 7,500 penuntut sejak awal penubuhannya. Selain itu, 1,502 penuntut UMT merupakan anak Terengganu yang sedang mengikuti pengajian semester pertama hingga akhir.

Bagi sesi terbaru, UMT menawarkan 2,584 tempat bagi permohonan kemasukan pelajar online (UPU), di mana daripada jumlah itu lebih kurang 2,060 orang mahasiswa mendaftar secara online untuk hadir pada pendaftaran kali ini.

Pelajar baru berkenaan dari seluruh Malaysia termasuk empat daripada Thailand.
Tahun ini juga, IPTA berkenaan menawarkan 26 kursus Sarjana Muda dengan pertambahan satu kursus baru iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Pelancongan) daripada Fakulti Pembangunan Ekonomi.

Sempena dengan pendaftaran pelajar baru itu, UMT turut mengadakan Minggu Jalinan Mesra 2012/2013 pada 2 hingga 7 September lalu yang menyediakan pelbagai acara menarik bagi memastikan mahasiswa dapat mengetahui dengan lebih mendalam berkenaan UMT.

Antara pengisian yang telah dirancang adalah seperti kenali fakulti, penerangan tentang pengajian umum, syarahan umum, taklimat daripada Perbadanan Tabung Pengajian Tinggi Negara (PTPTN) , aktiviti sukan dan kebudayaan , sesi kenali Majlis Perwakilan Pelajar, taklimat kesihatan dan kecemasan dan kemuncak adalah Majlis Ikrar Pelajar Baharu dan Penyerahan Aku Janji yang akan diadakan di Dewan Sultan Mizan, UMT, pada 6 September lalu.

TPM lawat Terengganu minggu depan

Oleh; Esah Abdullah
GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yasin akan mengadakan lawatan rasmi sehari ke negeri ini Selasa depan (25 September).

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, TPM akan bertemu rakyat semua golongan di majlis ‘sepetang bersama rakyat’ di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, Parlimen Kuala Terengganu.

“Sebelah malam Tan Sri Muhyiddin akan merasmikan Seminar Pendidikan Negara yang membabitkan penyertaan semua pegawai pelajaran negeri dan daerah seluruh negara bertempat di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu,”.

Menteri Besar berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Pengerusi Kumpulan Ladang Rakyat Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Nizam Abdul Hamid.


UniSZA catat 1,115 kakitangan Terengganu

Oleh: Suriati Ali dan Nur Syarifatul Zahidah bt Mukhtar (Pelatih)

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mencatatkan seramai 1,115 kakitangan adalah rakyat Terengganu daripada 1,481 jumlah keseluruhan kakitangan yang berkhidmat universiti itu.

Jumlah itu meningkat berbanding di awal penubuhan Universiti Darul Iman (UDM) pada 2006 iaitu seramai 573 (kakitangan Terengganu) daripada 660 keseluruhan kakitangan.
Perangkaan itu menunjukkan sikap prihatin kerajaan negeri dan pentadbiran Unisza yang mahu rakyat Terengganu menabur budi dan bakti di negeri sendiri.

Naib Canselornya, Prof. Dato’ Dr. Alias Daud berkata Unisza kini mempunyai 6,774 penuntut termasuk 1,200 pelajar ijazah yang baru mendaftar masuk baru-baru ini.

Katanya, daripada jumlah itu, pelajar Terengganu merupakan kumpulan terbesar iaitu 1,474 atau 22 peratus daripada bilangan keseluruhan pelajar.

“Pihaknya menerima peningkatan pelajar pada setiap tahun yang sememangnya memberi cabaran terutama berkaitan kemudahan pembelajaran dan penginapan.

“Statistik semasa menunjukkan bahawa UniSZA hanya mampu menyediakan kapasiti penginapan 5000 bilik berbanding jumlah pelajarnya iaitu 6774.,” katanya.
Katanya, selebihnya, mereka terpaksa menyewa rumah atau bilik di luar kampus di sekitar kawasan Gong Badak.

“Buat masa sekarang UniSZA sedang berusaha untuk mengurangkan masalah ini dengan menambah kapasiti asrama yang sedia ada.

“Kita juga berharap akan dapat bekerjasama dengan pelbagai pihak termasuk Kerajaan Terengganu untuk menambahkan lagi kemudahan tempat tinggal pelajar”.

Katanya, tidak hanya berkembang daripada segi jumlah pelajar, malah UniSZA turut berkembang dari segi pembangunan fizikal di ketiga-tiga kampus iaitu Kampus Gong Badak, Kampus Kota dan juga Kampus Besut.

“Sehingga kini, UniSZA telah membelanjakan lebih RM400 juta untuk tujuan penyelenggaraan, menaik taraf dan pembangunan di ketiga-tiga kampus tersebut dan turut mengalami perkembangan pesat pembangunan,” katanya.