Halaman

27 May 2014

50 Pegawai Tadbir Kerajaan bertukar

Oleh: Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

 Seramai 50 orang Pegawai Tadbir Kerajaan Negeri akan bertukar ke jawatan baru yang akan berkuatkuasa pada 2 Jun ini.

Setiausaha Kerajaan, Dato' Haji Mazlan Ngah dalam sidang media di pejabatnya hari ini berkata, pertukaran ini dibuat berdasarkan dua pegawai tertinggi negeri iaitu Pegawai Kewangan Dato' Haji Mat Razali Kassim dan Pengarah Tanah dan Galian (PTG), Dato' Tuan Mamat Tuan Ngah akan bersara.
SUK Terengganu, Dato' Haji Mazlan Ngah menunjukkan senarai pertukaran yang membabitkan Pegawai Tadbir negeri ketika mengadakan sidang akhbar di pejabatnya, hari ini.
Mereka yang terbabit dengan pertukaran itu ialah Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) Dato' Haji Osman Muda akan mengisi kekosongan Pegawai Kewangan Negeri menggantikan Dato' Haji Mat Razali Kassim dan tempat beliau diisi oleh Pengarah Bekalan Air Negeri, Dato' Haji Wan Zahari Wan Ngah.


Manakala Pegawai Daerah Setiu, Haji Mohamad Nor Ibrahim ke jawatan Pengarah PTG yang baru dan tempat beliau diisi oleh Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu, Haji Talaha Ali.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Dato' Haji Zulkifli Mohamad dipinjamkan ke jawatan Ketua Pegawai Eksekutif TESDEC Sdn. Bhd. dan tempat beliau diganti oleh Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Pegawai Daerah Kemaman, Haji Mohamad Kamil Othman ke jawatan Pegawai Daerah Kuala Terengganu dan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) Jabatan Kerja Raya (JKR), Haji Wan Mohd Rubi Wan Jusoh ke jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPUT).

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kemaman, Haji Mustafa Khalid ke jawatan Pegawai Daerah Kemaman manakala Pegawai Jawatan Kumpulan Pejabat Setiausaha Kerajaan, Encik Harun Mohamad ke jawatan Pengarah Bekalan Air Terengganu.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato' Haji Mohd Yasim Awang ke jawatan Pengarah Yayasan Islam dan Timbalan Rektor (Jaringan Industri dan Korporat ) TATi Universiti Kolej, Haji Mohd Zulkifli Abu Bakar menjadi Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kemaman.

Pengarah Majlis Sukan Negeri, Haji Zainal Abidin Hussin ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerajaan Tempatan dan Perumahan) dan Pegawai Daerah Marang, Haji A.Rahman Che Ali pula ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Dungun.

Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Azmi Razik ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu dan Yang Dipertua Majlis Daerah Setiu Haji Samiun Salleh akan menjawat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) sementara Yang Dipertua Majlis Perbandaran Dungun, Encik Ibrahim Mohamad ke jawatan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) JKR negeri.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerajaan Tempatan,Perumahan dan Tugas-tugas Khas) Haji Wan Mohamad Lotfi Wan Ismail ke jawatan Ketua Penolong Pentadbir Tanah Kemaman dan Pengarah Urusan Percetakan Yayasan Islam Terengganu, Haji Zainal Abidin Mohamed ke jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Setiu.

Setiausaha Majlis Perbandaran Kemaman, Haji Shahidan Embok bertukar ke Pendaftar TATi Universiti Kolej dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Sumber Manusia), Haji Mohd Zahari Md Azahar ke jawatan Timbalan Pengarah UPEN/Pengurusan Kanan Projek Pembangunan Kuala Nerus.

Ketua Pegawai Eksekutif T-ISSI Terengganu, Datuk Tengku Farok Hussin Tengku Abdul Jalil ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Sumber Manusia) dan Ketua Pegawai YPUT, Haji Che Razali Adis ke jawatan Ketua Penolong Pegawai Daerah Besut.

Yang Dipertua Majlis Daerah Marang, Encik Zulkifli Ali ke jawatan Setiausaha Dewan Undangan Negeri Terengganu dan Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Haji Jahani Ismail menjadi Setiausaha MBKT.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Khidmat Pengurusan) Haji Johan Ibrahim bertukar ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) dan Pendaftar TATi Universiti Kolej, Haji Che Suhaimin Mohamad ke jawatan Ketua Penolong Pegawai Daerah Dungun.

Pengurus Besar TESDEC Berhad, Haji Rozali Salleh pula ke jawatan Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan MBKT dan Setiausaha Dewan Undangan Negeri, Haji Azhar Jusoh ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Khidmat Pengurusan).

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Program Khas Sukan - T-Team), Encik Ab. Rasid Jusoh ke jawatan Pengarah Majlis Sukan Negeri dan Ketua Penolong Pegawai Daerah Dungun, Haji Alias Mamat ke jawatan Setiausaha Majlis Daerah Kemaman.

Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Harta) Jabatan Baitulmal MAIDAM, Encik Ahmad Azizi Zulkifli ke jawatan Pengarah Jabatan Teknikal MAIDAM dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Encik Idham Mustafa ke jawatan Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar Terengganu.

Ketua Penolong Pegawai Daerah Besut, Encik Zahanapi Sagaf ke jawatan Setiausaha Majlis Daerah Besut manakala Setiausaha Majlis Daerah Besut, Encik Saidi Salleh ke jawatan Ketua Pegawai Operasi T-ISSI Terengganu.

Ketua Pegawai Operasi T-ISSI Terengganu, Haji Lukema Meri Salleh ke jawatan Ketua Penolong Setiausaha (Pengurusan Harta) Jabatan Baitulmal MAIDAM dan Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Projek-projek Khas), Encik Zuwislam Awang ke jawatan Pengurus Unit Transformasi Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan Terengganu.

Ketua Penolong Pengarah (Bajet) UPEN, Encik Muhd. Aimin Mohd Tahir ke jawatan Timbalan Pengarah (Pentadbiran dan Kewangan) Institut Al-Quran Terengganu dan Pengurus Unit Transformasi, Pengurusan Prestasi dan Pelaksana, Encik Mohd Nasir Kasim ke jawatan Pengurus Projek Pembangunan Kuala Nerus.

Setiausaha Sulit kepada Menteri Besar, Puan Maldiana Abd. Fatah ke jawatan Ketua Penolong Pengarah (Bajet) UPEN dan Penolong Kanan Setiausaha Kerajaan (Projek-projek Khas) Puan Safura Mad Juhari ke jawatan Penolong Setiausaha Kerajaan (Tadbir Urus dan Pematuhan).

Penolong Kanan Setiausaha Kerajaan (Program Khas Khas Sukan) Terengganu/Pengurus Kanan Operasi TPCT, Cik Rosini Sulong ke jawatan Penolong Pentadbir Tanah (Pendaftaran) Hulu Terengganu dan Penolong Pengarah (Pertanian dan Asas Tani) UPEN, Encik Wan Ahmad Firdaus Wan Abdullah ke jawatan Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengukuhan Integriti dan Pengurusan Aduan).

Penolong Pesuruhjaya (Pentadbiran dan Kewangan) MAIDAM, Encik Wan Mohd Firdaus Wan Sembok ke Penolong Pengurus (Pembangunan) Tourism dan Penolong Pengarah (UKOM) Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Encik Muhamad Ridzuan Hashim ke jawatan Penolong Pengarah (Pertanian dan Asas Tani) UPEN Terengganu.

Penolong Pengarah (Media baru) Agensi Pembangunan Masyarakat, Raja Faisal Raja Harun ke jawatan Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan Masyarakat) Hulu Terengganu dan Penolong Pegawai Daerah (Pembangunan Masyarakat) Hulu Terengganu Encik Mohd Fadli Jusoh ke Penolong
Pengurus Projek Pembangunan Kuala Nerus manakala Pegawai Tadbir Terengganu Incorporated Sdn Bhd., Puan Faten Ummaimah Saidi ke jawatan Penolong Pegawai Daerah (Khidmat Pengurusan) Marang.
 

No comments: