Halaman

25 May 2014

Kelab Motosikal Besut (BBC) ziarah kanak-kanak malang

Perihatin...beberapa ahli BBC ketika menziarahi Mohd Sharul di Gong Gucil.
Oleh: Mohamad Ishak.

KELAB Motosikal Besut (BBC) meneruskan aktiviti hujung minggunya dengan menziarahi golongan kurang bernasib seperti anak yatim, pesakit kronik dan golongan warga usia emas sambil menyampaikan sumbangan.

Semalam, BBC yang diketuai oleh Presidennya Nik Shamsuddin Sulaiman dengan diiringi beberapa orang ahli menziarahi adik Mohd Sharul Mufid Mohd Azwady, 7 tahun di Kampung Gong Gucil, Besut yang menderita akibat kemalangan jalan raya hujung tahun lalu.

Mohd Sharul Mufid yang lumpuh setelah terbabit dalam kemalangan jalan raya berhampiran rumahnya terpaksa dirawat selama hampir lima bulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kelantan.

Kini dia yang mengalami patah kaki kanan hanya mampu terbaring di kerusi dengan diberikan makanan menerusi tiub kerana mengalami masalah ekoran kecederaan di bahagian kepala dan paru-paru akibat kemalangan tersebut.

Nik Shamsuddin berkata, program ziarah sambil menyampaikan sumbangan itu menjadi acara mingguan BBC sejak ditubuhkan enam tahun lalu berpuluh ribu telah disampaikan kepada golongan sasar terdiri daripada anak-anak yatim, pesakit kronik dan warga usai emas.

“Walaupun hanya mempunyai ahli seramai 30 orang namun dengan inisiatif dan komitmen semua ahli kita mampu memberikan sumbangan termasuk sumbangan kepada masjid di perkampungaan minoriti Islam di Thailand, Myanmar.

Katanya, sumbangan yang disampaikan bukan hanya terbatas di daerah Besut malah melampaui negara-negara Asean dengan menziarahi minoriti Islam dan menderma kepada tabung pembinaan masjid.

“Menerusi sumbangan ini BBC berharap dapat membantu menceriakan kehiduapan anak-anak yatim, pesakit kronik serta meringankan beban keluarga mereka serta sebagai sokongan kepada membina masjid untuk saudara seagama.

“Kita harap lebih banyak kelab dan badan bukan kerajaan (NGO) dapat memberikan perhatian seterusnya menyumbang kepada golongan yang tidak bernasib baik sekali gus merealisasikan konsep masyarakat penyayang, “katanya.

Sementara itu Nik Shamsuddin berkata, kira-kira 1,000 dari tiga buah negeri di Pantai Timur iaitu Kelantan, Pahang dan Terengganu bakal mengambil bahagian dalam Bike 2014 berrtempat di Kampung Raja pada 31 Mei ini.

Tambahnya, menerusi himpunan terbesar kalangan pemilik motosikal berkuasa tinggi itu akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Keluarga, Masyarakat dan Wanita negeri, Muhammad Pehimi Yusof.

 

No comments: