Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

14 December 2013

Majlis Berkhatan dan Bertindik Perdana diadakan penuh tradisi

Teks dan gambar oleh Mastura Jamaluddin

Seramai 190 kanak-kanak menyertai Majlis Berkhatan dan Bertindik Perdana yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Dura, Mukim Jenagor, Hulu Terengganu, semalam. Majlis berkenaan dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Dato' Seri Haji Ahmad Said meraikan kanak-kanak yang menyertai majlis berkhatan dan bertindik dengan mandi beramai-ramai di dalam kolam khas.
Sebelum majlis berkenaan, kanak-kanak terbabit diarak menaiki tandu diiringi 12 das tembakan mewakili 12 kampung dalam Mukim Jenagor. Dalam masa sama, majlis penyampaian hadiah kecemerlangan UPSR turut diadakan membabitkan 21 pelajar.


Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri Telemong, YB Rozi Mamat, berkata adat tradisi akan diteruskan dari semasa ke semasa supaya generasi baru mengenali budaya unik mereka. Selain daripada itu, program ini diadakan secara bergotong-royong dan mampu mengeratkan silaturrahim antara penduduk kampung.


Dalam masa sama, Dato’ Seri Haji Ahmad said mengumumkan bajet kira-kira RM70 juta untuk membina sebuah jambatan baru menghubungkan Kampung Dusun ke Kuala Pueh melalui Kampung Kukuran, Hulu Terengganu.


UMT perkenal pusat pengajian ganti sistem fakulti

Oleh: Noraini Jusoh

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) melakukan penstrukturan semula dalam bidang akademik dengan memperkenalkan lapan pusat pengajian baharu menggantikan sistem fakulti untuk memperkasa lagi pusat pengajian tinggi itu.

Naib Canselor UMT, Prof. Emeritus Dato' Dr Ibrahim Komoo berkata, transformasi berkenaan membolehkan program-program pengajian diberi lebih tumpuan yang khusus mengikut bidang-bidang tertentu.

“Kita melihat bahawa ada keperluan untuk bergerak kearah memperkasa pusat pengajian ini bagi mempertingkatkan sistem pengajaran dan pembelajaran di UMT.

“Melalui trasformasi ini, ia melibatkan pengukuhan program sedia ada disamping memperkenalkan program-program baru, termasuk program pengajian di peringkat antarabangsa dan juga program pengajian kontinuum (program pantas Diploma-Sarjana Muda-Sarjana Kerja Kursus),” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Pembentukan Pusat Pengajian dan Pusat Pendidikan UMT, di Bangunan Canselori UMT, baru-baru ini.

Katanya, trasformasi yang dilakukan ini juga bertujuan meningkatkan kewibawaan ahli akademik supaya dapat menjalankan peranan utama iaitu mengajar dengan lebih baik lagi.

“Selain itu, ia juga akan memberi keutamaan kepada bagaimana hendak mengukuhkan UMT yang dikenali sebagai institusi pengajian tinggi yang memberi fokus kepada sains kelautan dan sumber akuatik.

“Lembaga Pengarah UMT telah meluluskan cadangan tranformasi ini iaitu melibatkan pembentukan pusat pengajian dan pendidikan pada 3 September lalu dan setelah melalui beberaspa proses penyelarasan, secara rasminya pusat ini dibentuk pada 1 Disember lepas bermula dengan pelantikan kepimpinan di setiap pusat berkenaan,” ujarnya.

Katanya, pusat-pusat pengajian baharu itu antaranya Pusat Pengajian Sains Marin dan Persekitaran, Pusat Pengajian Perikanan dan Akuakultur, Pusat Pengajian Sains dan Teknologi Makanan, Pusat Pengajian Sains Asas dan Pusat Pengajian Matematik dan Informatif.

 

Jambatan taktikal hubung Kuala Kejir-Kampung Tanggol

Sebuah jambatan taktikal yang menghubungkan Kampung Kuala Kejir dengan Kampung Tanggol kini sedang dibina Angkatan Tentera Malaysia (ATM) setelah jambatan asalnya runtuh Khamis lalu akibat arus deras serta mendapan tanah.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari berkata pembinaan jambatan sementara sepanjang 150 meter itu dijangka siap pada esok dan pembinaan ini dapat memudahkan pergerakan penduduk di sekitar kampung berkenaan.

"Saya telah menghubungi pihak Kementerian Pertahanan dan nampaknya mereka telah mengambil tindakan segera untuk membina jambatan sementara ini.

"Tanpa jambatan ini, penduduk dari Kampung Kuala Kejir yang mahu ke Kampung Tanggol terpaksa melalui jalan alternatif sejauh 20 kilometer," katanya kepada pemberita selepas melawat lokasi jambatan runtuh itu, kelmarin.

Menurutnya, pembinaan jambatan sementara itu juga dapat memudahkan pergerakan murid-murid di kampung Kuala Kejir yang bersekolah di Sekolah Kebangsaan Tanggol memandangkan sekolah akan bermula awal Januari depan.


13 December 2013

Pejabat Daerah Besut senarai 20 JKKK terima Anugerah Kecemerlangan 2013Oleh: Mohammad Ishak

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) diminta peka kepada masalah yang dihadapi penduduk dan menyelesaikan secara professional dalam usaha membantu kerajaan meningkatkan kecemerlangan pentadbiran.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, JKKK sebagai jentera utama kerajaan di peringkat komuniti berperanan membantu pelbagai perancangan kerajaan untuk kemajuan di kampung masing-masing.

Katanya, kepemimpinan jawatankuasa berkenaan juga perlu selari dengan dasar kerajaan bagi mempastikan rakyat menerima baik setiap projek yang dilaksanakan pihak terbabit.

Menurutnya, pihaknya sentiasa membuat pemantauan terhadap JKKK bagi memastikan organisasi itu dihormat masyarakat menerusi pelbagai aktiviti dan rancangan pembangunan yang dilaksanakan memberi manfaat kepada orang ramai.

 “Antara fokus yang diberikan termasuklah menghargai usaha yang dilakukan JKKK dengan memberikan anugerah kecemerlangan pada setiap tahun kepada JKKK terpilih sebagai galakkan untuk mereka berkhidmat,” katanya pada maliss Anugerah Cemerlang Daerah Besut, di sini semalam.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman merasmikan majlis itu dan menyampaikan anugerah kepada JKKK terpilih.

Pada majlis itu 20 JKKK terbaik mewakili lima DUN iaitu Kuala Besut, Kota Putera, Jertih, Hulu Besut dan Jabi dipilih sebagai penerima Anugerah Kecemerlangan masing-masing.

Sementara itu, Tengku Zaihan berharap, semua pengerusi dan ahli jawatankuasa JKKK daerah itu terus berusaha memberi khidmat kepada masyarakat dan sentiasia mendampingi komuniti bagi mengetahui masalah yang mereka hadapi.

Katanya, setiap aduan yang diterima penduduk henfdaklah disalurkan kepada pihak berwajib termasuk ADUN di kawasan masing-masing supaya tindakan dapat diambil pihak berkenaan.

Beliau memuji sikap dan tanggungjawab pemimpin JKKK daerah itu kerana mamu menjadi contoh sehingga dipilih sebagai penerima anugerah berkenaan dan satu pengiktirafan kerajaan terhadap JKKK terbabit.

Terengganu International Rainforest Challenge 2013 tonjol kehebatan peserta Malaysia

Oleh: Noraini Jusoh

Pasangan Tan Eng Joo dan Tan Choon Hong berjaya menonjolkan kehebatan peserta Malaysia apabila muncul juara dalam cabaran sukan lasak Terengganu International Rainforest Challenge (RFC) 2013 yang dianjurkan kerajaan negeri.

Berbekalkan kekuatan mental dan fizikal mengendalikan pacuan empat roda Suzuki Jimny, pasangan yang berasal dari Batu Pahat, Johor itu telah dinobatkan sebagai pemenang tempat pertama. Diikuti dua pasangan dari Rusia, Kulbak Roman/Kovalenko Evgenii (naib juara) dan Alexander Nikolaev/Dmitry Kalinin (ketiga).

Tan Eng Joo, 50, berkata beliau dan anak saudaranya Tan Choon Hong, 28, tidak menyangka dapat menewaskan peserta lain yang lebih hebat dan kebanyakannya dari luar negara memandangkan RFC kali ini lebih mencabar kerana berlangsung dalam musim tengkujuh.

"Kami meredah hujan dan banjir serta banyak pokok tumbang sepanjang perjalanan. Laluan paling sukar adalah Air Terjun Chemerong, Hulu Dungun sebab di situ jalan memang sangat licin ditambah hujan lebat," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian hadiah RFC, di Hotel Permai, baru-baru ini.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis itu yang turut dihadiri Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Sebahagian negara yang mengambil bahagian dalam RFC yang bermula 30 Nov lalu ialah Singapura, Australia, Sepanyol, Britain, Belanda, China, Rusia serta Colombia.

Laluan antaranya membabitkan Hutan Simpan Merchang di Hulu Dungun, Bandar Al Muktafi Billah Shah, Hulu Kemaman dan Kuala Terengganu.

Seramai 300 peserta dari 25 negara menyertai acara lasak yang menyaksikan Terengganu menjadi tuan rumah itu.

 

SIDANG DUN: Kerajaan tidak ambil tanah semborono

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tidak akan melakukan pengambilan tanah secara semborono tanpa berasaskan kajian, peraturan dan garis panduan termasuk melaksanakannya berdasarkan Pelan Kawalan Hakisan dan Kelodak (ESCP), bagi mengelak berlakunya pencemaran sungai di Terengganu.

YB Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman (Seberang Takir-BN), berkata dua kaedah rawatan sungai, iaitu menggunakan semburan Efektif Mikrooragnisma (EM) dan mencampak EM serta perangkap sampah juga dilaksanakan bagi membersihkan sungai.

 “Tiada masalah, sekiranya ada berlaku masalah pencemaran di luar kawalan , kita akan mengambil tindakan segera bagi mengatasinya. Apabila kita melakukan pembangunan sudah tentu ada perkara luar jangkaan akan berlaku.

“Tetapi dalam soal pembangunan Kuala Nerus, kerajaan sudah mempunyai langkah, cara dan kaedah bagaimana kita hendak membangunkan kawasan itu sesuai dengan penggunaan teknologi hijau,” katanya ketika menjawab soalan lisan tambahan Dr Alias Razak (Bukit Tunggal-Pas), di sidang DUN (hari keempat), semalam.

Dr Alias meminta penjelasan mengenai langkah pencegahan yang diambil kerajaan negeri bagi memastikan tiada pencemaran di Sungai Terengganu kesan pembangunan pusat pertumbuhan baru daerah Kuala Nerus.

Terdahulu, Dato’ Ahmad Razif yang juga Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air negeri berkata usaha mengatasi penceramaran persekitaran dan sungai di negeri ini memerlukan kerjasama semua pihak serta tidak hanya bergantung kepada agensi dan jabatan berkaitan semata-mata.

 “Kesedaran itu perlu wujud di pihak kita sendiri kerana perlu juga inisiatif kita. Kita tiada masalah jika pihak pembangkang mahu melaksanakan kerjasama dengan jabatan berkaitan untuk melaksanakan program sebagaimana yang disebut tadi.

“Maka apabila ada program gotong-royong, apabila kita naikkan kain rentang , tidak perlulah surat jemputan, apabila dah ada kain rentang bermakna kita jemput semua hadir bersama, tetapi masalah kita begitulah, apabila ada gotong-royong ini, kadang-kadang sambutan itu tidak sepertimana yang kita harapkan,” katanya.


SIDANG DUN: Mangsa banjir boleh rumah percuma bawah program PPRT

Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said berkata mangsa banjir yang kehilangan rumah boleh membuat permohonan untuk memiliki rumah secara percuma di bawah program Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) bernilai RM40,000.

 "Ini khusus untuk sesiapa yang rumah mereka dihanyutkan air, roboh sama sekali atau mengalami kerosakan yang terlalu besar hingga tidak boleh dibaiki.

"Pihak bertanggungjawab akan mengumpul data mereka yang terlibat sebelum perkara itu dilaksanakan," katanya kepada pemberita selepas persidangan DUN, semalam.

Terdahulu, ketika sesi perbahasan, YB Mohd Iskandar Jaafar (BN-Jabi) mencadangkan kerajaan negeri Terengganu mengecualikan bayaran bil utiliti dan sewaan bangunan kedai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) kepada mana-mana penduduk yang terjejas teruk akibat banjir.

 "Perkara ini wajar dipandang serius kerana banyak kerugian terpaksa ditanggung mangsa banjir. "Jika bil utiliti seperti bayaran kadar air, elektrik dan sewaan bangunan kedai dapat dikecualikan selama sebulan, sudah tentu mampu melegakan mereka," katanya.

YB Mohd Iskandar juga mencadangkan supaya kerajaan negeri menangguhkan cadangan menaikkan kadar yuran taska milik Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) sebanyak RM50 daripada jumlah asal.

Selain itu, beliau berharap kerajaan negeri juga menekankan kepada praktikal sesuatu ilmu yang diajar tanpa terlalu bergantung kepada kefahaman teoritikal semata-mata, khususnya dalam mata pelajaran pendidikan Islam.


12 December 2013

SIDANG DUN: Wanisma terima pampasan RM2.4 juta.

Oleh: Suriati Ali 

Kerajaan negeri telah membayar pampasan berjumlah kira-kira RM2.4 juga kepada pengusaha Syarikat Wanisma Craft & Trading, Wan Mahadi Wan Ismail yang berjumlah kira-kira RM 2.4 juta, pada Mac tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ seri Haji Ahmad Said, berkata pampasan itu dibayar dalam bentuk gantian lima lot tanah iaitu lot PT- 4074; PT- 4075; PT-4076; PT4077; PT4078 dan PT 4938 dan kini sudah diberi hak milik kepada syarikat itu.

“Jumlah pemberian sama nilai dengan tanah yang diambik balik. Tapi sehingga kini pemilik Wanisma masih belum membina bangunan.

“Kerajaan juga bercadang untuk membina rumah kedai kepada pengusaha kraf dan tembaga lain, di sebabkan timbul masalah `layout tanah’, projek itu terpaksa ditangguh duhulu untuk memberi laluan kepada pembinaan pangsapuri 30 tingkat.,” katanya.

 Beliau berkata demikian pada Sidang Dewan Undangan Negeri dalam sesi pengulungan Bajet 2014, hari ini. Dato’ Ahmad turut memberitahu, Pembinaan Syarikat Top IT bukan saja khusus untuk pengeluaran e-Book,malah peralatan lebih canggih pun dihasilkan.

Katanya, tahun lalu, Terengganu keluarkan produk telefon intar pintar Magic W3 untuk pasaran ke Amerika Syarikat. Magic W3 ini merupakan gajet tercanggih di dunia.

“Alat telekomunikasi pertama dunia ini menggunakan perisian Windows 7 secara keseluruhan dan dilengkapi “GSM Voice’.

“Kejuruteraan telephony telefon berkenaan yang bernilai RM3,000 seunit turut dipasarkan ke Eropah di mana sasaran utama golongan profesional di seluruh dunia,” katanya.

Menurutnya, terbaru, Top It juga telah menaiktaraf e-Book kepada bentuk lebih moden, jika dahulu berat e-Book kira-kira 1.8 kg, dan kini hanya seberat 948 gram.

“Perisiannya sama seperti e-Book, iaitu lengkap dengan `software’ buku teks, al-Quran, paduan solat dan sebagainya.

 “Kerajaan negeri kesal kerana ada pihak yang menuduh pengagihkan e-Book itu satu pembaziran, sedangkan kita sekarang ini menuju alaf baru, perlu komputer, sekurang-kurangnya anak-anak kita tidak ketinggalan,” katanya.

 “Orang yang kemampuan mungkin tidak ambil kisah dan boleh beli e-Book, tapi tidak bagi anak nelayan dan petani, apa yang diberikan itu, nyata membantu mengenal dunia Teknologi Maklumat,” katanya.

 

SIDANG DUN: LPT dijangka siap tahun depan

Oleh: Suriati Ali

Semua 16 pakej fasa dua Lebuhraya Pantai Timur (LPT 2) dijangka siap sepenuhnya selewat-lewatnya akhir tahun depan.

 Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Pengangkutan negeri Ir Rosli Othman, berkata sehingga kini, sembilan dari 16 pakej LPT 2 telah siap.

 "Kita tahu rakyat pantai timur meletakkan harapan lebuh raya ini siap dengan kadar segera.

 "Pihak kami harap dapat menyelesaikan permasalahan bahagian kontraktor yang lambat menyiapkan kerja serta kami akan mencari jalan bagaimana dapat membantu memastikan kerja disiapkan pada tarikh yang disasarkan," katanya.

 Beliau berkata demikian dalam sesi pengulungan pada Sidang Dewan Undangan (DUN), hari ini.

YB Ir Rosli berkata, pakej melibatkan laluan Bukit Besi ke Paka dijangka siap akhir tahun ini setelah JKR meminta kerja-kerja menyiapkan lebuh raya di kawasan itu dipercepatkan.

 “Projek LPT 2 sepanjang 184 kilometer bermula dari Jabor, Kemaman ke Kampung Gemuruh, bahagian utara Kuala Terengganu merupakan kesinambungan projek LPT Fasa 1 iaitu dari Karak ke Kuantan sepanjang 159 kilometer yang dimulakan pada Mac 2006 dengan anggaran kos awal projek RM3.7 bilion.

 “Projek itu terbahagi kepada 16 pakej iaitu 15 pakej dilaksanakan Jabatan Kerja Raya yang ditawarkan secara tender terbuka konvensional dan satu pakej lagi secara rundingan terus dikendalikan Lembaga Lebuhraya Malaysia.

 “Projek yang sepatutnya siap pada akhir 2010 itu bagaimanapun mengalami masalah apabila beberapa kontraktor yang dilantik gagal menyiapkan kerja mengikut jadual yang ditetapkan berikutan masalah kenaikan harga barangan pembinaan di pasaran,” katanya

 

SIDANG DUN: Projek pejabat baru MBKT diserah kepada kontraktor

Oleh: Aida Abd Rahman

Projek membina bangunan baru Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) berhampiran pantai di Kampung Tanjung, Kuala Terengganu yang meliputi keluasan 2.2 hektar sudah diserahkan kepada kontraktor terlibat.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, projek pembinaan bangunan 30 tingkat membabitkan peruntukan RM141 juta itu di bawah seliaan  Pengarah Jabatan Kerja Raya Negeri Terengganu sebagai Pegawai Penguasa (S0).

“Ia akan menjadi satu lagi mercu tanda baru bandar Kuala Terengganu dan kos pembinaan pejabat baru MBKT itu di bawah peruntukan kerajaan negeri.

“ Sementara bangunan pejabat MBKT yang sedia ada ini disewa dari Perbadanan Memajukan iktisad Negeri (PMINT) dan terpulang kepada PMINT untuk mencari penyewa lain atau menggunakan pejabat itu nanti untuk kegunaan mereka berikutan pertambahan kakitangan dan pembesaran ruang pejabat ,” katanya ketika menjawab soalan lisan YB Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar (Ladang-Pas), di sidang DUN, (hari keempat), di Wisma Darul Iman, hari ini.

Tambah beliau lagi, PMINT juga akan berpindah ke bangunan baru apabila siap menara berkembar milik perbadanan itu yang akan dibangunkan tidak jauh dari bangunan sedia ada, tidak lama lagi.

Katanya, bangunan baru PMINT nanti juga bakal disewa sebahagian besarnya oleh Jabatan Lembaga Hasil Dalam Negeri Terengganu, sementara satu lagi menara akan dijadikan hotel.

“Pemaju hotel sudah bersetuju untuk menyewa bangunan itu untuk dibangunkan sebagai hotel,” katanya sebagai menjawab soalan tambahan YB Dato’ Tengku Hassan berhubung status pembinaan menara PMINT.SIDANG DUN: 23 kawasan industri dibangunkan di Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu mempunyai 23 kawasan industri Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) serta berat melibatkan keluasan 3,371.69 hektar yang dibangunkan di seluruh daerah.

Kawasan industri itu termasuk pembangunan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah)," kata YB Dato’ Tengku Putera Tengku Awang (Kuala Berang- BN), ketika menjawab soalan lisan YB Azan Ismail (Bandar-PKR) di sidang DUN (hari keempat), di Wisma Darul Iman, hari ini.

Dato' Tengku Putera yang juga Pengerusi Jawatankuasa perindustrian dan Perdagangan negeri, berkata antara kawasan perindustrian itu termasuk kawasan terawal yang dibangunkan di negeri ini, iaitu Gong Badak, Kuala Terengganu yang menjalankan industri elektronik, pengangkutan dan pemprosesan makanan.

“Di Chendering, Kuala Terengganu (elektronik, tekstil, pemprosesan makanan dan kraftangan) dan di  Pulau Serai, Dungun (IKS, pemprosesan makananan dan logistik).

“Kawasan utama, di Kertih yang melibatkan 790 hektar (petroleum, produk petrokimia, logistik, gas dan jentera berat); Bukit Kor, Marang (pembungkusan makanan, pemesinan, pusat bahan binaan dan latihan), sementara di Teluk Kalong yang juga kawasan perdana merangkumi 1,200 hektar menumpukan industri berat seperti petrokimia, fibrikasi peralatan, penyelenggaraan, logistik, gas dan petroleum,” katanya. 

Kawasan lain, di Gong Medang, Besut (perabot, perkayuan dan pembungkusan makanan); Jakar 1 , 2 dan 3, Kemaman (perkilangan mesin dan kelengkapan industri); Batu 7, Dungun (bahan pembinaan, pemesinan, kelengkapan pengangkutan produk besi dan aluminium); Ajil, Hulu Terengganu (perkayuan perabot, percetakan dan pemesinan); Bukit Labohan Kertih (komponen jentera berat dan logistik); Wakaf Tapai, Marang (perkayuan perabot dan pemesinan); Mak Lagam, Kemaman (pemesinan, besi dan aluminium) dan Bukit Besi, Dungun (perkayuan, perabot dan kilang IKS).

Dalam pada itu, beliau menjelaskan bahawa kerajaan mensasarkan akan berlaku peningkatan ketara dan wujud daya saing dalam sektor berkenaan apabila siapnya akses utama , Lebuh Raya Pantai Timur Fasa II tidak lama lagi.

“Jika satu masa dahulu, Terengganu dilihat jauh oleh pemain industri, termasuk infra dan juga kemudahan lain, tetapi dengan pembinaan LPT Fasa II yang hampir siap, Terengganu tidak lagi ketinggalan,” katanya ketika menjawab soalan tambahan YB Azan mengenai strategi meningkatkan perolehan industri SME di negeri ini.

Tambah beliau, strategi Bajet 2014 juga meletakkan teras utamanya untuk mendayasaingkan keupayaan negeri dalam semua bidang termasuk perindustrian yang akan menjurus kepada pembangunan SME secara keseluruhannya.Syarikat roti Gardenia enggan terima bayaran, Ahmad Said rasa terharu

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said melahirkan rasa terharu apabila pihak pengurusan syarikat roti Gardenia enggan menerima bayaran roti yang diagihkan kepada mangsa banjir yang terperangkap di negeri itu baru-baru ini.


Sebaliknya pihak pengurusan syarikat terbabit menganggap roti itu sebagai sumbangan mereka kepada mangsa banjir di negeri itu.

“Terima kasih kepada pengurusan Gardenia yang pada hari itu saya membuka lori untuk diagihkan (roti). Asalnya kita berbincang dengan driver, pada awalnya tidak berani tetapi saya cakap dengan pegawai pengurusan dia saya bersetuju untuk membayar harga roti tersebut. Apabila kita tulis surat untuk mendapatkan invois,pengurus dia kata ini sumbangan mereka untuk mangsa banjir yang terkandas. Jadi saya ucapkan terima kasih kepada pihak Gardenia,” katanya.


Beliau yang ketika itu dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kemaman meminta dua pemandu lori Gardenia mengagihkan roti yang dibawa mereka kepada orangramai.

Lori terbabityang  turut terkandas ekoran banjir di kawasan Chendor, pada mulanya enggan membenarkan lori mereka dibuka .

50 sukarelawan APMT sertai misi bantuan banjir

Gambar-gambar oleh Zulkipli Putra

Seramai 50 sukarelawan menyertai misi bantuan kemanusiaan mangsa banjir di Kemaman anjuran Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT), semalam.
Sukarelawan yang terdiri daripada Skuad Cakna Banjir APMT itu mengambil inisiatif bergotong-royong membersihkan masjid dan kawasan perumahan penduduk yang teruk terjejas akibat banjir.

Misi bantuan sehari itu menfokus kepada kawasan perumahan di Kampung Mak Chili dan Masjid Mak Chili, Kemaman.

Mangsa banjir mengucapkan terima kasih dan melahirkan rasa syukur dengan keprihatinan para sukarelawan. 

Pungutan zakat Maidam cecah RM97 juta sehingga November

Oleh: Noraini Jusoh

Jumlah pungutan zakat Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) sehingga November lalu berjumlah RM97,312,454 berbanding RM86 juta sepanjang tahun lepas.

Pengarah Jabatan Baitulmal Maidam, Mohd Noor Mohamad (gambar) berkata, sasaran untuk memungut sebanyak RM120 juta tahun ini dijangka akan membuahkan hasil berikutan sehingga kini pungutan zakat oleh Maidam sudah melebihi RM10 juta berbanding sepanjang tahun lepas.

"Saya yakin angka RM120 juta dapat dicapai kerana kebiasaannya dua minggu terakhir bulan Disember merupakan 'masa kemuncak' bayaran zakat yang akan dibuat oleh orang ramai.

“Bagi memudahkan orang ramai, Maidam akan membuka kaunter pungutan zakat pada dua minggu terakhir, tujuh hari seminggu mulai 8.30 pagi hingga 4.30 petang dan pada hari terakhir, kaunter akan dibuka sehingga 12 tengah malam,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis penyerahan Zakat Perniagaan oleh Bank Rakyat kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) di Istana Syarqiyyah, Chendering, semalam.

Pada majlis itu, Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menerima wang zakat berjumlah RM1.078 juta daripada Bank Rakyat.

Menurut Mohd Noor, daripada RM97 juta zakat yang berjaya dipungut Maidam itu, sebanyak RM51 juta telah diagihkan kepada golongan asnaf yang layak seperti fakir miskin, mualaf dan fisabilillah.

Katanya, untuk tahun ini pungutan terbesar zakat oleh Maidam datang daripada zakat pendapatan sebanyak RM38 juta diikuti perniagaan (RM29 juta) serta simpanan (RM17 juta).

Dalam pada itu katanya, bagi meringankan beban golongan asnaf yang dilanda musibah banjir baru-baru ini, Maidam juga akan menimbangkan jumlah agihan yang akan diberikan kepada fakir miskin berdasarkan keadaan dan keperluan mereka pada waktu pasca (selepas) banjir.YPU terima RM130 juta

 Oleh: Suriati Ali  Kerajaan negeri memperuntukan RM130 juta sebagai usaha menyokong Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) menjayakan Pelan Pembagunan Lima Tahun, mulai tahun depan.

 Menteri Besar. Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dia menyambut baik perlaksanaan pelan itu di mana mampu merancakkan lagi program pembangunan keusahawanan, melahirkan usahawan lebih berwibawa dan komited pada perniagaan masing-masing.

 Katanya, menjadi kelaziman, setiap syarikat ternama pasti mempunyai perancangan terperinci untuk melebarkan sayap perniagaan lebih meluas.

“Usahawan yang baru bertatih pula perlu celik untuk melihat semua itu, dan bukannya bertindak tutup perniagaan dan mengambil pendekatan hanya lihat orang lain berjaya.

 “Dengan perancangan diri, kita dapat menentukan banyak perkara, termasuk bijak menentukan masa untuk mencapai sesuatu dan mengkaji pencapaian syarikat dari masa ke semasa,” katanya.

 Beliau berkata demikian dalam teks yang dibacakan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi &Kepenggunaan Negeri, YB Encik Roslee Daud, pada majlis Anugerah Usahawan Terengganu, di Primula Hotel, Kuala Terengganu, malam tadi.

Pada majlis itu., Pengarah Urusan Desa Murni Sd Bhd, Haji Shuhaimi Embong diumumkan sebagai penerima Anugerah Tokoh Usahawan 2013.

Dato’ Haji Ahmad turut memberitahu proses melengkapkan diri dan memperbaiki pencapaian perlu dilakukan sepanjang masa. Budaya sentiasa belajar perlu diterapkan dan tapap pencapaian perlu dipertingkatkan.

“Perlu ingat tiada perniagaan boleh mengekalkan kecemerlangan dengan hanya mengamalkan kaedah dan sistem yang sama.

 “Kita perlu inovatif dan kreatif selain perlu mempelajari apa yang terbaik daripada sebarang kaedah, serta bijak menyesuaikannya untuk dijadikan amalan perniagaan,”katanya.

 

Jalan Durian Mentangau- Ketengah Jaya masih ditutup.

Oleh: Aminudin Ismail.
Gambar oleh Zulkipli Putra

KUALA TERENGGANU: Walaupun banjir semakin surut di daerah Dungun namun Jalan Durian Mentangau ke Ketengah Jaya masih ditutup, sehingga pagi ini. (12.12,2013)

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dungun ketika dihubungi sebentar tadi (8 pagi) memberitahu terdapat dua jalan yang masih ditutup kepada semua kenderaan di daerah itu.

Keadaan banjir di Jalan Durian Mentangau-Ketengah Jaya 
"Selain jalan Durian Mentangau- Ketengah Jaya, terdapat satu lagi jalan yang masih ditutup tetapi jalan yang satu lagi itu hanya jalan ke ladang iaitu Jalan Ladang Sungai Emas, terletak di di Bukit Besi manakala semua jalan lain yang dinaiki air sebelum ini sudah boleh dilalui," katanya.

Dalam pada itu, menurutnya, sehingga pagi ini seramai 1024 mangsa banjir masih lagi berada di 12 pusat pemindahan di seluruh daerah itu.

"Jumlah mangsa yang berpindah di tempat pemindahan semakin berkurangan berikutan banjir yang semakin pulih dan jumlah hujan yang semakin berkurangan di beberapa tempat di daerah ini sejak semalam.

"Bagaimanapun anggota keselamatan dan penyelamat yang bertugas sentiasa bersiap sedia bagi menghadapi banjir," katanya.

 

Guntung Luar paling aman di Setiu/JKKK Perlu Aktif

DSP Abdul Rahman.
Oleh: Aminudin Ismail. 

BANDAR PERMAISURI: Kampung Guntung Luar, dekat sini adalah sebuah kampung yang paling aman di di daerah ini kerana tiada jenayah besar berlaku di kampung itu.

Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Mohamed berkata, melalui carta jenayah di daerah Setiu, menunjukan Kampung Guntung Luar tidak tercatat sebarang kejadian jenayah besar yang membimbangkan.

“Ini adalah satu contoh perlu diikuti oleh Jawatan Kuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) yang lain. Kejayaan JKKK Kampung Guntung Luar ini mungkin kerana mereka lebih aktif,” katanya.

Sehubungan itu, Abdul Rahman menyarankan supaya setiap JKKK di daerah ini lebih mengetahui segala selok belok penjenayah yang melakukan kegiatan jenayah mereka di daerah ini dengan menyalurkan segala maklumat kepada pihak Polis.

"Pihak Polis tidak akan tahu samada sesuatu kawasan atau kampung itu damai atau tidak tanpa maklumat daripada orang ramai. Saya menyarankan supaya setiap JKKK lebih aktif dalam usaha membantu Polis menangani kegiatan jenayah ini,” katanya.

 

11 December 2013

SIDANG DUN: UCAPAN BERNAS GHAZALI TAIB DAN BERIMPAK KEPADA PEMBANGKANG

Laporan: Ruslan Abdul Rahman 
 Sekolah Imtiaz Terengganu yang menggabungkan kecemerlangan akademik dan sekaligus penguasaan ke atas ilmu agama mendapat pujian dan pengiktirafan banyak pihak, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas, YB Ghazali Taib.
  Katanya, baru-baru ini rombongan Menteri Besar Kedah, YAB Dato’ Mukhriz Tun Mahathir telah membuat lawatan ke dua buah sekolah Imtiaz Terengganu amat mengkagumi sistem pembelajaran di sekolah berkenaan dan bercadang membawa balik contoh itu untuk diwujudkan juga di negeri Kedah.
  Ini membuktikan bahawa, pendidikan di Terengganu telah mencapai kemajuan yang begitu hebat dan menjadi contoh kepada pihak lain, katanya.
 Mengenai e-Book beliau berkata, sepatutnya semua pihak termasuk pembangkang memandangnya secara positif kerana itu adalah usaha untuk membina generasi masa depan yang sesuai dengan zamannya. Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Terengganu,Kawasan Ajil berkata demikian, dalam sessi penggulungan di pihak kerajaan, di Persidangan Dewan Undangan Negeri (Bajet) yang masuk hari ketiga pada hari ini (11 Disember).
 “Biarpun betapa mahalnya yang dibelanjakan untuk tujuan pembelian dan pembelajaran termasuk e-Book, lebih mahal lagi masa depan generasi kita yang cemerlang dan menepati kehendak zaman di masa akan datang,” katanya walaupun mendapat gangguan oleh beberapa wakil pembangkang yang kurang menyenangi dengan ucapannya yang agak sinis dan berimpak.
SIDANG DUN: HOSPITAL DUNGUN MEI 2017

Laporan: Ruslan Abdul Rahman

Hospital Daerah Dungun yang baru akan mula dibina mulai awal tahun hadapan dan dijangka boleh siap pada Mei 2017, demikian diberitahu oleh Adun Jerteh,
 YB Haji Mohd Pehimi Yusof selaku Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebajikan Pembangunan Wanita dan Masyarakat Negeri.
 Dengan itu katanya, masyarakat di daerah Dungun usahlah khuatir dengan kemudahan yang bakal mereka nikmati nanti, katanya sewaktu berucap pada sessi penggulungan di Persidangan Dewan Undangan Negeri (Bajet) petang ini (11 Disember).
Beliau yang baru sahaja dilantik menganggotai Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri menggantikan Allahyarham Dr. Haji A Rahman Mokhtar turut meminta ahli dewan sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham sebelum beliau meneruskan ucapan.
 YB Haji Pehimi juga memberitahu bahawa Tabung Pesakit Kronik akan diteruskan dengan peruntukan RM10 juta setahun bagi membantu mengurangkan bebanan golongan yang tidak berkemampuan di negeri ini.  Pada tahun ini, katanya seramai 1,004 orang pesakit telah diberi bantuan tersebut, manakala pada tahun 2012 ialah seramai 990 pesakit dibantu melalui tabung itu.
 Dalam ucapan sulungnya di Dewan Undangan Negeri sebagai Exco Kerajaan, beliau juga memberitahu sebuah pejabat baru Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) Daerah Hulu Terengganu akan dibina dengan peruntukan RM1 juta.
 “Kita merancang untuk membina di kesemua deerah bangunan pejabat pentadbiran YPK kerana masyarakat banyak mendapat manfaat dari khidmat agensi ini berkaitan kesejahteraan keluarga dan kehidupan,” katanya kepada dewan.
  Menyentuh tentang kejadian banjir, beliau menjelaskan pihak kerajaan sememangnya telah membuat persiapan bagi menghadapinya, tetapi kejadian banjir besar, khususnya di Kemaman adalah di luar jangkaan.  Biarpun timbul bermacam-macam perkara suka-duka, ada yang memuji , ada yang mengeji, ada yang bersetuju dan tidak setuju, ada yang puas hati dan ada juga yang tidak puas hati, tetapi yang pasti pihak kerajaan dan agensi-agensinya dengan bantuan semua pihak telah melakukan yang terbaik dan sedaya upaya untuk membantu mangsa-mangsa banjir dengan pelbagai pendekatan dan kemudahan.

SIDANG DUN: Tingkat kemudahan infrastruktur di Pekan Kuala Besut

Oleh; Esah Abdullah 

Kerajaan negeri diberitahu masih terdapat banyak ruang-ruang yang perlu diisi dalam usaha menarik kedatangan pelancong ke negeri ini khususnya ke Pulau Perhentian, Besut.

YB Tengku Zaihan Cik Ku Abdul Rahman (BN- Kuala Besut) berkata langkah perlu diambil untuk meningkatkan kemudahan infrastruktur di Pekan Kuala Besut yang merupakan pintu masuk utama para pelancong untuk ke Pulau Perhentian.

"Beberapa kemudahan termasuklah pembinaan stesen bas yang lebih moden dan pemasangan mesin ATM mampu memberi keselesaan dan keyakinan orang ramai," katanya dalam sesi Perbahasan Bajet 2014 di Sidang Dewan Undangan Negeri, Kuala Terengganu.

Katanya, Pulau Perhentian merupakan tempat tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara yang datang menjalankan pelbagai aktiviti termasuk menyelam yang mungkin akan mendatang kerosakan kepada khazanah alam semula jadi yang amat bernilai di kawasan itu.

Oleh itu katanya, pihak terbabit perlu mengadakan lebih banyak program untuk memberi kesedaran kepada masyarakat menjaga dan mengekalkan ketahanan khazanah alam dalam jangka masa panjang agar dapat diwarisi generasi akan datang.

Beliau juga berharap projek Industri Kecil dan Sedehana (IKS) diberi ruang seluas-luasnya kepada anak tempatan untuk menghasilkan produk-produk berasaskan ikan dan sebagainya bagi meningkatkan pendapatan keluarga.

Tambahnya, sektor pertanian khususnya penanam padi perlu diberi perhatian serius dan menjadikan ia sebagai sumber pendapatan utama para petani yang mana beras merupakan makanan asasi rakyat di negara ini.
 

SIDANG DUN: Minta bayaran bil utiliti dikecualikan

Oleh: Suriati Ali 

 Kerajaan Terengganu diminta mengecualikan bayaran bil utiliti dan sewaan bangunan kedai kepada mana-mana penduduk yang terjejas teruk akibat bencana banjir.

YB Mohd Iskandar Jaafar (Jabi-BN) pada sesi perbahasan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), hari ini berkata perkara itu sewajarnya dipandang serius kerana banyak kerugian terpaksa ditanggung mangsa banjir.

“Jika bil utiliti seperti bayaran kadar air, elektrik dan sewaan bangunan kedai dapat dikecualikan selama sebulan, sudah tentu mampu melegakan mereka,” katanya.

 Menurutnya, dia bersimpati terhadap mangsa banjir di Pantai Timur dan sempat juga hadir ke beberapa lokasi permindahan, termasuk di Kemaman.

 “Apa yang didapati, bekalan makanan dan bantuan yang diagihkan tidaklah seburuk seperti yang digambarkan pembangkang melalui laman sesawang dan `facebook’.

 “Saya minta mana-mana pihak supaya jangan jadikan bencana banjir sebagai isu politik, hulur bantuan biar ikhlas.. jangan pula, bila sudah bagi bantuan, masuk dalam facebook, kutuk kerajaan tidak ambil cakna.

“Perkara itu tidak betul, jika nampak kekurangan, marilah kita sama-sama bantu melegakan kesedihan mereka,” katanya.

 YB Mohd Iskandar turut berharap supaya kerajaan negeri menangguhkan dahulu cadangan menaikkan kadar yuran taska milik Yayasan Pembangunan Keluarga sebanyak RM50 daripada jumlah asal.

 “Jumlah itu cukup membebankan, kerana pada masa sama keluarga yang terlibat perlu memikirkan keperluan lain seperti bayaran yuran asrama, bayaran kemasukan alam persekolahan dan membeli barang kelengkapan sekolah,” katanya.

 Katanya, dia juga berharap kerajaan menekankan kepada praktikal sesuatu ilmu yang diajar tanpa terlalu bergantung kepada kefahaan teoritikal semata-mata, khususnya dalam mata pelajaran pendidikan Islam.

“Usaha itu penting bagi membantu pelajar supaya benar-benar memahami kewajipan seorang muslim seperti solat, puasa dan zakat,” katanya

 

SIDANG DUN : Hanya dua daripada sembilan sekolah swasta berdaftar

Oleh: Aida Abd Rahman

Kegagalan sekolah swasta mematuhi piawaian yang ditetapkan Kementerian Pendidikan menyebabkan permohonan pusat pendidikan terbabit untuk berdaftar di bawah kementerian itu tidak dapat diluluskan sekali gus tidak layak memperolehi sebarang bantuan kerajaan negeri.

YB Ghazali Taib (Ajil-BN) berkata setiap sekolah swasta tertakluk di bawah Akta Pendidikan Negara yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan untuk memastikan wujud keseragaman termasuk dalam sistem kokurikulumnya.

 “Sebelum satu-satu sekolah diluluskan pendaftarannya, perkara atau piawaian yang perlu ada sekolah itu mesti selamat maksudnya mendapat kelulusan pembinaan sekolah dan mempunyai ciri keselamatan bagi mengelak kemungkinan berlaku kebakaran dan sebagainya.

“Reka bentuk sekolah juga perlu diambilkira melibatkan infrastruktur dan kemudahan yang boleh beroperasi sebagai sekolah dan mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif untuk pelajar,” katanya ketika menjawab soalan lisan YB Satiful Bahari Mamat (Paka-Pas), di Persidangan DUN (hari ketiga) di Wisma Darul Iman, hari ini.

YB Ghazali yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas negeri menjawab soalan YB Satiful mengenai bentuk bantuan dan sokongan diberikan kerajaan negeri terhadap sekolah swasta.

Katanya, sekiranya sekolah swasta berkenaan memenuhi semua piawaian berkenaan, maka tidak timbul isu birokrasi untuk memperolehi kelulusan pendaftaran yang akan melayakkan pusat pendidikan itu menikmati bantuan kerajaan.

Tambah beliau lagi, daripada sembilan sekolah swasta di seluruh Terengganu, hanya dua yang berdaftar dan menerima bantuan daripada kerajaan negeri , iaitu Pusat Pendidikan Yayasan Terengganu (YT)Kuala Berang dan Besut.

Menurutnya, tujuh lagi sekolah swasta yang tidak berdaftar ialah Sekolah Rendah Islam (SRI) Al-Amin, Kemaman; SRI Al-Amin, Dungun; Sekolah Menengah Agama (SMA) Kampung Laut, SMA Islam Al-Amin Kemaman dan SMA Islam Al-Amin, Dungun.

Katanya, semua sekolah berkenaan turut melaksanakan peperiksaan UPSR, PMR dan SPM sebagaimana sekolah di bawah kementerian.

Dalam pada itu, YB Ghazali berkata, kerajaan negeri bersetuju memperuntukkan sejumlah RM500,000 bagi membekalkan alat pemadam api di semua sekolah seluruh negeri termasuk sekolah swasta sebagai langkah keselamatan.