Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

24 May 2014

Perhilitan keluarkan seekor gajah liar di Hutan Hulu Setiu, hari ini

PINDAH...beberapa anggota Perhilitan sedang giat melakukan kerja-kerja untuk memindahkan seekor gajah liar berusia 12 tahun yang berjaya ditangkap di hutan berhampiran Kampung Che Long, Hulu Setiu, Ahad lalu.

Kerja-kerja pemindahan yang dibantu dengan mengunakan dua ekor gajah denak daripada Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah Pahang itu bermula kira-kira jam 10 pagi dan berakhir jam 12.30 tengahari.

Difahamkan gajah itu akan dibawa ke dibawa ke sebuah sungai berdekatan terlebih dahulu untuk tujuan rawatan sebelum tindakan selanjutnya iaitu kemungkinan akan dibawa ke Kenyir Elephant Village (KEV) untuk dipelihara dan dilatih di pusat santuari gajah milik kerajaan Negeri Terengganu itu.

Sebelum ini beberapa akhbar melaporkan beberapa pekebun kelapa sawit dan getah di beberapa kampung di Hulu Setiu mengalami kerugian yang banyak akibat ancaman gajah liar itu sejak beberapa tahun lalu.

Exco Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Dato' Mohd Jidin Shafee berkata, kerajaan negeri bersetuju untuk menanggung kos mengalihkan gajah-gajah liar itu ke KEV yang dianggarkan berjumlah kira-kira RM50,000 seekor.- Aminudin Ismail.

 

100 sertai Pertandingan Memancing Apal Hilir.

GEMBIRA...Juara Pertandingan Memancing Kampung Apal Hilir, Hakim Mohd Daud, dari Kampung Gerai, (lima dari kiri) bergambar kenangan bersama Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar (depan) serta beberapa peserta memancing lain selepas majlis penyampaian hadiah pertandingan itu yang diadakan di sebuah tasik di Kampung Apal Hilir, Besut, hari ini.

Jurucakap penganjur, Kamaruzaman Hamat berkata, kira-kira 100 peserta dari beberapa kampung di DUN Jabi menyertai pertandingan itu.

Iskandar menanyakan sesuatu kepada Hakim
"Pemenang pertama ialah Hakim Mohd Daud yang berjaya mendaratkan ikan patong seberat 240 gram manakala kedua ialah Suhaimi Daud dan ketiga ialah Azhar Japri.

"Pertandingan ini adalah yang pertama kali diadakan dan ianya akan dijadikan acara tahunan dan diharap penyertaan peserta akan bertambah pada tahun hadapan," katanya.

Sementara itu, Iskandar berkata, beliau akan berusaha untuk menjadikan kawasan memancing itu sebagai taman reakrasi dengan mempertingkatkan prasarana iaitu dengan membina beberapa kemudahan antaranya ialah wakaf rehat, trek joging dan beberapa kemudahan lain.

Sehubungan itu, untuk menjayakan hasratnya itu, beliau mahu penduduk Kampung Apal Hilir terus memberi sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional supaya segala apa yang dirancang itu akan dapat dapat dilaksanakan.

Turut hadir pada program anjuran KRT Kampung Apal Hilir itu ialah Pegawai Jabatan Perpaduan Negara Daerah Besut. Nor Almizan Mahmod-Aminudin Ismail.
Seorang pemenang menerima hadiah kipas angin.
Urusetia bergambar kenangan bersama Iskandar.

Almizan sampai hadiah cabutan bertuah.

Antara peserta pertandingan.

Peserta cilik turut menang hadiah.

     

23 May 2014

100 terima oven di Dungun.

TERIMA...seorang penerima bantuan Program Agropreneur Putri UMNO Dungun menerima sebuah oven yang disampaikan oleh Pengurus Besar Pertubuhan Peladang (LPP) Jerangau, Syawalina Yusof (kanan) dalam satu majlis yang diadakan di Jerangau, baru-baru ini.

Ketua Putri UMNO Dungun, Arlina Datuk Rosli (tengah) berkata, Seramai 100 usahawan kecil dari seluruh daerah Dungun Dun menerima sumbangan daripada Kementerian Pertanian melalui LPP itu bagi membolehkan mereka menambah pendapatan keluarga.

Antara penerima bantuan.
"Saya berharap agar barangan yang disumbangkan ini dapat membantu menambah pendapatan keluarga masing-masing dan gunakanlah pemberian ini dengan sebaik yang mungkin.

"Tahniah kepada mereka yang terpilih dan saya akan sentiasa untuk membantu mereka yang memerlukan bagi membasmi kemiskinan di kalangan penduduk. Terima kasih juga kepada Pertubuhan Peladang yang tidak jemu-jemu membantu para petani di Batu Rakit," katanya.- Oleh: Aminudin Ismail.
\

DUN Jabi rai Hari Guru di masjid.

Ramai...antara guru yang hadir di Majlis Kesyukuran.
Oleh: Aminudin Ismail.

KIRA-KIRA 300 guru dan 100 penduduk dari Daerah Besut hadir di Majlis Kesyukuran Dan Doa Selamat bersempena Sambutan Hari Guru 2014 yang diadakan di Masjid Kampung Jabi, Besut, malam tadi.

Majlis yang dimulai dengan menunaikan solat maghrib berjemaah itu adalah anjuran Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Besut dengan kerjasama Dewan Undangan Negeri (DUN) Jabi.

Iskandar mengaminkan doa bersama Zakaria dan Ab Halim
Selesai menunaikan solat berjemaah hadirin mula membaca surah Yaasin beramai-ramai sebelum bertahlil dan mengaminkan doa selamat oleh imam masjid. Selepas itu jemaah menunaikan solat Isyak berjemaah sebelum melakukan  solat hajat beriman.

ADUN Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dalam ucapanya mahu hubungan guru dan masyarakat terus dipereratkan supaya usaha membangunkan pendidikan di Dun Jabi itu berjalan lancar.

"Saya amat berterima kasih dan melahirkan rasa bersyukur bagi mewakili seluruh penduduk kerana PPD Besut memilih DUN Jabi untuk mengadakan sambutan Majlis Kesyukuran Hari Guru Daerah Besut pada tahun ini. 

Guru wanita turut hadir.
"Hubungan guru dan masyarakat ini adalah berpanjangan dan ianya tidak akan putus sampai bila-bila. Nabi Muhammad s.a.w ada memberitahu kita bahawa "Sampaikan daripadaku walaupun satu ayat".

"Daripada jasa guru-guru inilah antara punca kita mencapai kejayaan pada hari ini dan oleh itu marilah kita sama-sama pada setiap masa menghargai jasa guru-guru," katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Zakaria Husin, Pengarah Pejaran Negeri Terengganu, Ab Halim Hassan, Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Besut dan Azmi Nazir, Timbalan Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Setiu.

Hadir sama Ketua Penerangan UMNO Setiu, Fahami Zakaria dan beberapa Pengerusi JKKK Dun Jabi.


Iskandar berucap selesai majlis.
Hadirin mendengar ucapan Iskandar.

Fahami (Tengah) dan Azmi (sebelah) turut hadir.


Beberapa hadirin khusuk membaca yasin

Iskandar menyampai cenderahati kepada Ketua PPD Besut

 

22 May 2014

CUKAI PINTU- BANYAK PIHAK GEMBIRA DENGAN PENJELASAN YAB DATO' HJ AHMAD RAZIF


Banyak pihak dari pelbagai badan bukan kerajaan menyambut baik keputusan kerajaan negeri Terengganu untuk mengkaji semula cadangan menaikkan kadar cukai pintu di daerah Kuala Terengganu.
Orang ramai mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar yang baharu Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman kerana bertindak segera dengan membincangkan isu itu ketika mempengerusikan mesyuarat Exco pertamanya semalam.

"Kami sangat mengalu-alukan kenyataan Menteri Besar untuk mengkaji balik kenaikan ini dan ingin menyatakan pendirian bahawa kami tidak dapat menerima sebarang kenaikan ketika ini," kata kenyataan yang mewakili badan badan bukan kerajaan itu, termasuk pembangkang.
  40 badan bukan kerajaan di seluruh Terengganu dan ditubuhkan bagi memberi penerangan kepada rakyat mengenai cadangan kenaikan cukai tersebut.

 Semalam, Dato’ Ahmad Razif mengumumkan kerajaan negeri akan mengkaji kadar cukai pintu berasaskan keperluan dan kebajikan kepada rakyat setelah kadar itu tidak berubah sejak 1981


UCAPAN MENTERI BESAR, DATO' HJ AHMAD RAZIF ABD RAHMAN DI MAJLIS ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG 2004


Terlebih dahulu saya mengucapkan syukur kehadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan keizinan-Nya, dapat kita bersama-sama di dalam majlis penyampaian anugerah perkhidmatan cemerlang negeri 2014.
Majlis ini adalah bagi meraikan kakitangan awam yang telah menunjukkan komitmen dan kesungguhan di dalam perkhidmatan dan menyumbang kepada pembangunan dan kesejahteraan rakyat.

 Tuan-Tuan dan Puan-Puan

Ucapan tahniah saya kepada penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang bagi tahun 2014 yang mana 50 orang kakitangan awam negeri telah di pilih berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang ditetapkan. Khidmat cemerlang yang ditunjukkan ini amatlah dihargai oleh kepimpinan negeri. Semoga segala amalan baik dan keikhlasan tuan puan mendapatkan keredhaan daripada Allah SWT.

Saya percaya usaha murni Tuan Puan ini tidak lain dan tidak bukan adalah bertujuan agar rakyat boleh menikmati kehidupan yang lebih sejahtera hasil segala perancangan kerajaan dan tindakan yang di ambil oleh Tuan puan selaku pelaksana dalam sistem penyampaian Kerajaan. 

Sabda Rasulullah yang bermaksud :
“BERIKAN KEMUDAHAN (KEPADA ORANG) DAN JANGAN MENYUSAHKAN MEREKA, BERIKAN KHABAR GEMBIRA DAN JANGANLAH MELAKUKAN SESUATU YANG MENYEBABKAN ORANG MENJAUHKAN DIRI DARI KAMU”
-       Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

Kerajaan Negeri telah melaksanakan pembaharuan untuk meningkatkan kualiti pentadbiran, sama ada menerusi kursus dan latihan, pendedahan kepada skim dan sistem penyampaian yang terkini serta pergerakan dalaman yang bertujuan untuk memastikan seluruh warga pentadbiran Kerajaan Negeri Terengganu memiliki tenaga kerja berpengalaman dan minda berwawasan yang boleh mencorak kehidupan rakyat ke arah yang lebih cemerlang.

Kekuatan tenaga kerja yang boleh mengadaptasi kepada persekitaran yang berubah akan mencorakkan sebuah pentadbiran negeri yang semakin dinamik. Perubahan ini dapat dilihat sendiri oleh warga kerja dan dirasai oleh rakyat yang dahagakan peluang untuk memperbaiki kehidupan mereka.

Tuan-Tuan dan Puan-Puan Yang di Hormati

Kita selaku penjawat awam perlu melihat skop tugas bukan hanya di pejabat semata-mata. Setiap penjawat awam perlu melihat diri sebagai orang yang akan menyelesaikan masalah dan memahami sedalam-dalamnya kehendak rakyat. Malah pegawai Kerajaan juga perlu turun padang berdamping dengan rakyat.

Keakraban tuan puan dengan rakyat serta keupayaan memperbaiki mutu perkhidmatan kepada rakyat merupakan KPI  atau “key performance Indicator”. Kepuasan hati rakyat adalah kayu pengukur yang sebenar dan bukannya kertas perancangan dan hasil yang di perolehi semata-mata.
  Tuan-tuan juga adalah pemimpin. Pegawai Daerah, ketua jabatan malah pegawai-pegawai rendah sekalipun perlu mendampingi rakyat. Segala maklumat dan tindakan di atas keluh kesah dan denyut nadi rakyat menjadi kunci kepada kepuasan hati rakyat.

Dalam usaha kita ke arah transformasi negara, para hadirin sekalian diingatkan sekali lagi bahawa perkhidmatan awam merupakan komponen penting dan penghubung dalam menterjemahkan wawasan Kerajaan kepada program-program yang boleh dilaksanakan.

Para hadirin yang dihormati sekalian,

Setiap tugas yang diberikan merupakan satu amanah dan yang perlu dilaksanakan dengan sebaik mungkin. Selaku penjawat awam, kita mempunyai peranan yang sangat besar dalam memastikan setiap dasar dan agenda nasional direalisasikan. Perasaan tanggungjawab dan akauntabiliti terhadap tugas masing-masing perlu wujud. Harapan ikhlas saya ialah supaya wujud kerjasama dan komitmen dari semua warga kerja Negeri Terengganu dalam perjalanan kita ke arah wawasan yang sama.

Kerajaan sentiasa menghargai pengorbanan dan usaha penjawat awam dalam meningkatkan produktiviti dan penyampaian perkhidmatan. Malah, insentif diwujudkan sebagai satu bentuk penghargaan kepada pegawai dan kakitangan untuk terus memberikan sepenuh perhatian dan daya usaha ke arah mempertingkatkan mutu kerja yang berkualiti tinggi.
Penganugerahan APC ini bukan hanya sebagai dorongan dan pengiktirafan kepada anggota yang telah menunjukkan komitmen dan dedikasi dalam melaksanakan atau telah menghasilkan prestasi kerja cemerlang semata-mata. Bahkan dalam skop yang lebih luas, APC merupakan langkah ke arah membudayakan kecemerlangan menyeluruh dalam semua aspek pengurusan dan penyampaian perkhidmatan kerajaan, khususnya di Terengganu ini.

Kesungguhan dan komitmen tinggi membawa kepada kecemerlangan perkhidmatan. Kecemerlangan ini juga kita jadikan sebagai pengukur bahawa perkhidmatan awam telah berjaya menunaikan amanah dan tanggungjawabnya secara pro-aktif dan berkesan dalam menjayakan proses transformasi negara.

Selaku penjawat awam, kita tidak boleh kekal selesa pada sesuatu tahap pencapaian. Kita perlu berhadapan dan menangani perubahan persekitaran. Kita perlu bersedia, berfikiran terbuka untuk melakukan anjakan paradigma yang selari dengan perubahan persekitaran yang terus berlaku. Ekspektasi pelanggan atau rakyat terhadap perkhidmatan awam semakin hari semakin tinggi dan ini sudah tentunya memerlukan kita membuat pembaharuan yang berterusan supaya kita sentiasa responsif, relevan, cekap, cepat dan berkesan dalam memenuhi permintaan dan harapan rakyat. 

Saya menyarankan agar para hadirin sekalian menggunakan dengan sebaik mungkin tempoh masa yang diberikan, sama ada di peringkat pengurusan mahupun di peringkat kumpulan pelaksana, untuk memberikan sepenuh komitmen terhadap tugas. Masa yang kita ada tidak panjang dan kadangkala terlalu singkat. Terlalu banyak yang perlu kita lakukan bagi memakmurkan Negeri Terengganu dan menjayakan Terengganu maju menjelang 2020.

Para hadirin yang dihormati sekalian,

Saya amat berharap sokongan dan kerjasama oleh seluruh penjawat awam Terengganu untuk berkerja bersama-sama  sebagai satu pasukan demi membangunkan Negeri ini dan untuk rakyat negeri ini.

Sekali lagi saya ingin mengucapkan sekalung tahniah kepada penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2014. Semoga segala kerja keras dan sumbangan Tuan Puan di berkati oleh Allah Subhanahua Taala.
Sekian, Wabillahitaufiq walhidayah
Wassallamualikum warahmatullahi wabarakatuh.

Tingkat pemantauan habitat sotong- Mohd Jidin.

Oleh: Aminudin Ismail.

KERAJAAN negeri mahu semua agensi yang bertanggungjawab menjaga perairan laut negeri ini supaya mempertingkatkan pemantauan dan penguatkuasaan bagi menjaga dan mengawal sebarang pencerobohan di kawasan habitat sotong.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Mohd Jidin Shafee, berkata penjagaan rapi terhadap sotong kini menjadi khazanah baharu negeri ini perlu dilakukan untuk supaya ia terus membiak bagi menarik kedatangan pelancong dari dalam serta luar negara.

Menurutnya, pihak berkuasa termasuk Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Perikanan dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dapat melaksanakan usaha bersepadu mengelak pencerobohan.

"Saya sudah minta kepada pihak berkaitan supaya tingkatkan pemantauan bukan saja daripada nelayan asing, tetapi nelayan tempatan yang menggunakan pukat tunda.

"Penggunaan pukat ini merosakkan habitat semulajadi sotong dan tukun tiruan yang diletakkan di kawasan berkenaan. Perkara ini merugikan bidang pelancongan negeri dan nelayan kecil yang mencari rezeki di situ," selepas merasmikan satu program di Kampung Mangkok, kelmarin.

Selain itu, Mohd Jidin berkata, pemantauan lebih kerap juga pelu dilakukan bagi menjaga keselamatan nelayan dan pelancong yang datang mencandat sotong di perairan negeri ini.

"Kita juga minta agnesi berkaitan lakukan pantauan lebih kerapa bagi menjaga keselamatan pelancong yang datang mencandat di sini,"katanya.


PERKAYA peruntuk RM52,825 untuk pakaian raya anak yatim.

Terima...Mustaffa menyampaikan sumbangan kepada seorang anak yatim, sambil diperhati Ibrahim (sebelahnya)
Oleh: Aminudin Ismail. 

SEBANYAK RM52, 825 dibelanjakan Pertubuhan Kebajikan Anak-Anak Yatim Terengganu (PERKAYA) untuk membeli pakaian hari raya kepada seramai 1,832 murid anak yatim yang belajar di sekolah rendah di seluruh negeri pada tahun ini.

Setiausahanya, Mustaffa Said berkata, murid-murid itu yang mendapat sumbangan itu dipilih dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan pihak sekolah .

“Perkaya pada setiap tahun kita minta maklumat murid tahun tiga dan enam untuk dihantar kepada perkaya dan biro perkaya daerah begitulah caranya kita dapat nama penerima sumbangan itu.

“Jadi tahun ini belanja semua ialah di seluruh negeri ialah sebanyak RM52,825, duit ini daripada sumbangan derma orang ramai dan hasil ladang kelapa sawit Perkaya,” katanya.

Mustaffa berkata, daerah Setiu adalah daerah yang pertama pihaknya membahagikan sumbangan pakaian hari raya berup kain pasang baju kurung untuk wanita dan kain baju melayu untuk lelaki.

“Pakaian ini hanya diberi kepada tahun tiga dan enam sahaja kerana ia bergantung kepada kemampuan kewangan Perkaya dan sebenarnya semua murid yatim yang belajar di sekolah rendah akan mendapat dua kali sumbangan itu sepanjang mereka belajar di sekolah rendah itu.

“Barangkali jika sumber kewangan kita cukup, kita akan ambil satu lagi tahun tambahan, cara pemberian sekarang adalah sudah sesuai,” katanya.

Katanya, beliau mengharapkan anak-anak yatim yang menerima sumbangan itu akan merasakan diri mereka diambil perhatian dan beliau juga mengharapkan seluruh masyarat terbabit dengan program itu.

“Masyarakat perlu cakna kepada setiap anak-anak yatim, dan kita harap anak-anak yatim tidaklah rasa terpinggir dan dapat bergembira sama di hari raya sebagaimana mereka yang mempunyai ibubapa,” katanya.

Antara jemputan yang hadir.
Sementara itu, pada Majlis Penyampaian Sumbangan Pakaian Raya Anak Yatim Daerah Setiu yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Banggol, Setiu semalam, seramai 108 orang iaitu lelaki 45 dan perempuan 63 orang menerima sumbangan itu.

 Beberapa anak yatim yang ditemui melahirkan rasa gembira kerana menerima sepasang kain pakaian raya dan berterima kasih kepada Perkaya atas keperihatinan itu.

Pengerusi Biro PERKAYA Daerah Setiu, Dr. Ibrahim Hussin berkata, pihaknya sedang merancang untuk membina sebuah asrama untuk anak-anak yatim di daerah Setiu.

“Kita ada mempunyai tanah seluas lima ekar yang diberi oleh Perkaya induk dan kita sedang berusaha untuk membina sebuah asrama untuk anak-anak yatim daerah Setiu di tempat itu suatu hari nanti,” katanya.

Beberapa guru merakam gambar anak murid mereka.

Antara guru yang hadir.
Anak-anak yatim yang menerima sumbangan.

Jemputan khas yang hadir.


 

21 May 2014

21 penuntut UNITEN pilih Kampung Mangkok.

Oleh: Aminudin Ismail. 

Mohd Faiz..suka Kg.Mangkok.
SERAMAI 21 pelajar Universiti Tenaga Nasional (Uniten) kampus Bandar Muazzam Shah, Pahang yang menyertai Program Anak Angkat di Kampung Mangkok, Setiu tertarik dengan cara hidup masyakat kampung itu dan berazam untuk berkunjung semula sekiranya mempunyai peluang suatu hari ini.

Ketika ditemui sebelum majlis perasmian penutup program itu yang dilakukan oleh Adun Permaisuri, Dato' Mohd Jidin Shafee, semalam, beberapa peserta program itu melahirkan rasa gembira sepanjang empat hari tiga malam mereka bersama keluarga angkat masing-masing.

Mohd Faiz Edison, 20 dari Batu Gajah Perak, berkata beliau tertarik dengan melihat suasana persekitaran kampung itu yang aman damai serta pemandangan yang indah. "Saya begitu seronok tinggal di Kampung Mangkok ini, kampung ini indah dan mendamaikan terutamanya kawasan pantainya yang cantik. Jika berpeluang saya akan kembali semula ke sini suatu hari nanti," katanya.

Faiz...seronok.
Bagi Faiz Saharuddin, 20, dari Kuala Lumpur pula menganggap penyertaanya melalui program anak angkat di Kampung Mangkok itu adalah sesuatu yang amat berharga kerana dapat menikmati suasana kehidupan kampung.

"Saya dilahirkan dan di besarkan di Kuala Lumpur, suasana yang saya lalui selama tiga hari di Kampung ini amat berlainan sekali. Ia begitu indan dan mendamaikan malah penduduknya begitu ramah dan saya akan kembali semula ke kampung ini suatu hari nanti," katanya.

Nur Najihah Mohd Azmi, 20, dari Seremban berkata selain dapat menikmati suasana kehidupan di kampung nelayan, dia amat tertarik dengan cara hidup masyarakat kampung itu.

"Seronok, penduduk di sini ramah tamah dan gemar bertegur sapa. Saya juga suka dengan masakan yang dimasak keluarga angkat kerana di sini banyak ikan dan sotong. Insya Allah, saya akan datang lagi bertemu keluarga angkat saya ini suatu hari nanti," katanya.

Bagi Farah Illyana Abdul Hamid, 20, dari Subang Jaya, pada mulanya ia agak rasa takut-takut juga untuk tinggal di tempat yang dikenali tetapi selepas sehari berada di kampung itu dia mula rasa seronok. 

"Orang-orang di sini baik-baik belaka, macam dah kenal lama, perasaan rasa sedikit takut itu hilang selepas sehari tinggal di sini. Saya suka masakan di sini terutama masakan sotong yang dibuat dengan pelbagai cara," katanya.

Wan Dzafeerah Husna Yahya dari Kuala Kangsar juga tertarik dengan ketenangan kehidupan di kampung itu serta keindahan alam semulajadinya.

"Pantai di sini begitu indah dengan pemandangan beberapa pulau, saya juga dapat berbakti dengan kanak-kanak di kampung ini dengan mengadakan kem Bahasa Inggeris. Saya akan datang lagi ke sini apabila ada peluang nanti," katanya.

Sementara itu, Penyelaras Program yang juga pensyarah Uniten, Mohd Haniff Sidek berkata, pemilihan Kampung Mangkok sebagai tempat program adalah kerana kampung itu sememangnya indah dari semua segi.

"Bermula dari persekitaranya yang indah dan mendamaikan hinggalah kepada keramahan penduduknya, Kampung Mangkok ini memang sesuai untuk melakukan program seperti ini. Penduduknya juga  mudah bekerjasama dalam menjalankan setiap aktiviti," katanya.

Antara aktiviti yang diadakan ialah sukaneka, kelas bimbingan, membuat kraf, membersih pantai, berkunjung ke rumah warga emas yang uzur dan beberapa aktivti lain.
Mohd Jidin berkenal mesra beberapa peserta. 

MENTERI BESAR, DATO' HJ AHMAD RAZIF ABD RAHMAN, MEMPENGERUSIKAN MESYUARAT EXCO HARI INI


Hari ini, Rabu 21 Mei 2014, Menteri Besar, Dato' Hj Ahmad Razif Abd. Rahman,  mempengerusikan kali pertama mesyuarat  Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri atau Mesyuarat Exco Kerajaan, di tingkat U2, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Gambar-gambar oleh Zulkipli Putra.

Mesyuarat dimulakan kira-kira jam 9.30 pagi. Sebelum itu jurufoto dan jurugambar dibenarkan merakamkan suasana dalam mesyuarat berkenaan yang dihadiri oleh semua ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri.

Sebagaimana yang telah dimaklumkan sebelum ini, semua ahli Exco Kerajaan Negeri kekal sebagaimana sebelumnya.


20 May 2014

Exco Kesihatan melawat pesakit sempena hari guru

Pahemi menghulurkan hamper kepada seorang ibu di wad kanak-kanak.
Oleh: Mohammad Ishak.

SAMBUTAN Hari Guru Peringkat Daerah Besut tahun ini dimeriahkan dengan pelbagai acara menarik membabitkan penyertaan golongan berkenaan selain komuniti setempat.

Selain mengadakan sambutan di sekolah yang membabitkan ibu bapa pelajar serta guru, program kunjungan ke rumah guru-guru yang terlantar sakit juga turut diberi perhatian.

Malah, kanak-kanak yang sedang mendapat rawatan di Hospital Daerah Besut juga turut dijadikan salah satu aktiviti luaran dalam usaha mendekati golongan pendidik, masyarakat dan pemimpin.

Pengurusan Hospital Besut hari ini turut menyertai sambutan hari guru dengan kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Pembangunan Wanita,Keluarga dan Masyarakat Negeri ke wad kanak-kanak.

Pada majlis itu seramai 24 kanak-kanak yang sedang di rawat di wad hospital menerima hamper berupa makanan yang disampaikan oleh Muhamad Pehimi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih.

Turut mengiringi beliau ialah Pengarah Hospital itu, Dr Asmasliza A Rahman serta pegawai kanan Pejabat Pendidikan Daerah Besut (PPDB).

Muhamad Pehimi menghargai tanggungjawab sosial yang dilakukan oleh PPD Besut yang banyak mengantur program dan menjurus kepada khidmat sosial bersama pelbagai lapisan masyarakat.

 

Gajah liar Hulu Setiu akan di hantar ke KEV.- Mohd Jidin.

Tertarik...beberapa pelajar Uniten tertarik mendengar cerita asal usul nama Kampung Mangkok oleh Mohd Jidin.
Oleh: Aminudin Ismail.

KERAJAAN negeri akan mengalihkan seekor gajah liar yang berjaya ditangkap Perhilitan di dalam sebuah hutan berhampiran Kampung Che Long, Hulu Setiu, kelmarin ke Kenyir Elephant Village (KEV) dalam masa beberapa hari lagi.

Exco Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Dato' Mohd Jidin Shafee, berkata gajah itu ditangkap anggota Perhilitan dengan bantuan beberapa orang kampung kira-kira jam tiga petang kelmarin.

"Kita akan membawa gajah itu ke KEV dan kosnya sekitar RM50,000 seekor, kelmarin kita dah dapat seekor, kita tak boleh tangkap yang lain kerana ia sudah berpecah kepada tiga kumpulan, satu kumpulan itu dalam lima dan enam ekor," kata Mohd Jidin selepas Majlis Perasmian Penutup Program Keluarga Angkat pelajar Uniten,Pahang di Kampung Mangkok, Setiu, hari ini.

Katanya, gajah-gajah itulah yang banyak merosakkan tanaman terutamanya anak getah dan kelapa sawit penduduk kampung dan jika kesemua gajah-gajah yang sekitar 15 ekor itu dapat ditangkap ia dapat menyelesaikan masalah kerugian yang dialami pekebun di kawasan itu.

Sementara itu, Mohd Jidin yang juga Adun Permaisuri itu berterima kasih kepada sekumpulan pelajar Uniten yang bekesudian mengadakan aktiviti kemasyaratan di Kampung Mangkok yang sememangnya unit dan mempunyai banyak nilai budayanya.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman.

 

Dedikasikan juara Sukma kepada bekas MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Kejayaan Terengganu merampas kejuaraan Sukan Malaysia (Sukma) Perlis 2014 nanti akan menjadi hadiah terbaik dan paling bermakna kepada bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman berkata semua atlet perlu membuktikan kemampuan untuk merampas semula kejuaraan Sukma yang pernah dirangkul sebanyak empat kali sejak 2008 sebelum kecundang di tangan Selangor tahun lalu untuk muncul naib juara.

“Saya berharap semua atlet dan Kontinjen Terengganu mampu membuktikan penguasaan kita pada temasya Sukma nanti dan kejayaan kita mengulangi kejuaraan dan muncul johan keseluruhan pada kali ini akan menjadi hadiah terbaik kepada mantan Menteri Besar , Dato’ Sri Haji Ahmad Said.

“Ini sebagai tanda penghargaan serta terima kasih kepada beliau yang menyediakan pelbagai insentif serta kemudahan kepada atlet selama ini. Malah, legasi kelangsungan sukan ini akan kita teruskan,” katanya katanya di Majlis Penyerahan Bendera Kontinjen Sukma Terengganu 2014, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Mohd Zubir Embong dan Ketua Kontinjen (Chief De Mission) Sukma Terengganu 2014, YB Mohd Mahdi Musa yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri.

Hadir sama, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Zainal Abidin Hussin. Ahmad Razif berkata, sebagaimana umum sedar, projek penyediaan inisiatif dan kemudahan Sukma yang memberi kesan kepad a kejayaan bidang itu sebelum ini, adalah idea dan ilham oleh bekas Menteri Besar berkenaan.

“Kita melihat Dato’ Seri Ahmad bersungguh-sungguh berkait dengan bidang sukan, pelajaran, pembangunan, pelancongan dan sebagainya, jadi tiada sebab untuk saya tidak meluluskan apa yang telah dilaksanakan oleh beliau.

“Maka sekarang ini , yang saya sebut awal-awal dahulu, bahawa apa sahaja yang memberi satu impak besar kepada negeri, memberi kebaikan untuk rakyat jadi perkara ini kita akan teruskan, insha-Allah,” katanya. 

Pada kali ini, Terengganu mensasarkan 53 emas, 45 perak dan 51 gangsa menerusi 307 acara atau 79.43 peratus daripada keseluruhan penawaran acara serta pingat yang membabitkan 392 atlet negeri sepanjang temasya pada 24 Mei hingga 4 Jun ini.

 Untuk rekod, kali pertama Terengganu muncul juara Sukma ketika menjadi tuan rumah temasya itu pada 2008 dengan meraih 61 pingat emas, 39 perak dan 47 gangsa.

Dua tahun kemudian, kontinjen Terengganu sekali lagi ditabalkan juara di Sukma Melaka (47 pingat emas, 30 perak dan 43 gangsa), sebelum mencipta hatrik pada 2011 di Kuala Lumpur dengan pungutan 23 pingat emas, lima perak dan 10 gangsa. Terengganu terus mendominasi kejuaraan pada Sukma Pahang 2012 (62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa).

Bagaimanapun Selangor yang memperolehi 23 pingat emas, 17 perak dan 30 gangsa memintas Terengganu (19 emas, 13 perak dan 13 gangsa) merampas kejuaraan pada Sukma Ke-16 Kuala Lumpur, tahun lalu.

Ahmad Razif kekal jalankan portfolio MB, Exco terdahulu

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman kekal menjalankan tugas dari portfolio Menteri Besar terdahulu dan memangku tugas exco yang disandangnya sebelum ini.

Portfolio Menteri Besar sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perancang Kewangan dan Pelaburan, Tanah, Petroleum dan Sumber Asli, Kerajaan Tempatan dan Perumahan serta Alam Sekitar. Manakala tugas exco terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air yang disandang beliau sebelum dilantik sebagai Menteri Besar sejak 14 Mei lalu.

“Sekarang ini saya memangku dahulu tugas pengerusi jawatankuasa (exco) bawah menteri besar yang ada dan ditambah lagi exco yang saya pegang sebelum ini, jadi saya pangku kedua-duanyalah. Sementara sebelum kita putuskan apakah keputusan yang terbaik,” katanya di sidang media sempena Majlis Penyerahan Bendera Kontinjen Sukma Terengganu 2014, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Mohd Zubir Embong dan Ketua Kontinjen (Chief De Mission) Sukma Terengganu 2014, YB Mohd Mahdi Musa yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri. Hadir sama, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Zainal Abidin Hussin.

Ketika ditanya kemungkinan ada perubahan dan pertambahan exco baharu kerajaan negeri, Ahmad Razif menegaskan semua exco sedia ada akan bergerak seperti biasa dan kekal dengan jawatan masing-masing. 

“Exco yang satu lagi (Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Tenaga, Teknologi Hijau Dan Air) belum kita putuskan dan itu bergantung kepada perkenan Duli Yang Maha Mulia, Tuanku (Sultan Mizan Zainal Abidin),” katanya.

Sementara itu, Ahmad Razif juga akur dengan keputusan pucuk pimpinan tertinggi Umno untuk melantik sesiapa sahaja sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu selepas ini.

Katanya, sebagai ahli parti Umno, beliau yakin dengan kebijaksanaan Presiden parti, Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak untuk menentukan pengerusi badan itu di peringkat negeri.

“Kita sebagai ahli parti yang setia, kita tiada masalah dan memulangkan keputusan itu secara bijaksana yang akan diputuskan oleh presiden parti dan saya tidak ada masalah dan kita seperti yang disebut tadi bukan ketua yang menjadi perkara mustahak bagi kita, yang lebih mustahak adalah bersama.

 “Tiada masalah, andai kata melatik sesiapa sahaja menjadi Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, hatta YB Rozi sendiri pun, maka kita akan bekerja bersama. Jadi ini kita perlukan perpaduan dalam saat-saat yang sebegini. Lebih-lebih lagi Terengganu sekarang ini sebagaimana kita sedia maklum dalam keadaan 17-15 dan komitmen saya kepada YAB Presiden adalah memastikan Pilihan Raya Umum Ke-14 ini akan lebih baik daripada yang sebelum ini,” katanya

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Ketua Umno Bahagian Kemaman Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek bahawa calon yang sesuai mengisi jawatan itu, adalah Menteri Besar bagi negeri berkenaan supaya pentadbiran negeri dan kerja parti berjalan lancar.

Kenyataan itu susulan laporan sebuah kolum di akhbar tempatan semalam yang menyebut, Ahmad Shabery menjadi calon sesuai mengisi jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu, yang kosong ekoran peletakan jawatan bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said minggu lepas.

Ahmad Shabery yang juga Anggota Parlimen Kemaman dan Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata menjadi kelaziman menteri besar juga memegang jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri.


Insentif atlet naik lagi

Oleh: Aida Abd Rahman


Durian runtuh bakal menanti atlet Terengganu selepas kerajaan negeri bersetuju menambah insentif kemenangan kepada setiap pemenang pingat emas dan perak di Sukan Malaysia (Sukma) Perlis 2014 bermula 24 Mei ini.

Setiap pingat emas akan memperolehi RM6,000 dan perak RM5,000, masing-masing bertambah RM1,000 berbanding imbuhan yang disediakan kepada pemenang pada tahun sebelumnya. Sementara setiap pingat gangsa kekal RM2,000 seorang.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman berkata, kenaikan insentif kemenangan itu sebagai menyuntik semangat atlet supaya mencapai sasaran Kontinjen Terengganu memperolehi 53 emas, 45 perak dan 51 gangsa.

"Dengan persediaan yang begitu rapi kita berkeyakinan penuh pada tahun ini dengan penuh semangat sebagaimana disebut oleh YB Exco (Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan Dan Sumber Manusia negeri, YB Rozi Mamat) sebentar tadi, insha-Allah kemenangan akan tercapai,” katanya di Majlis Penyerahan Bendera Kontinjen Sukma Terengganu 2014, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong dan Ketua Kontinjen (Chief De Mission) Sukma Terengganu 2014, YB Mohd Mahdi Musa yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri.

Hadir sama, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu, Haji Zainal Abidin Hussin.Dato' Ahmad Razif berkata, kerajaan negeri tetap komited dan tiada halangan untuk meneruskan legasi kelangsungan sukan di Terengganu berikutan bidang itu berada di landasan yang betul serta memberi impak yang besar kepada pembangunan negeri sejak dulu lagi.

“Kita amat serius untuk merampas kejuaraan kerana kita sudah membuktikannya sebanyak empat kali dan kebetulan tahun lalu, di tempat kedua, tiada sebab untuk kita tidak mengulangi sejarah kemenangan yang lalu.

“Kerajaan negeri menambah insentif itu pada asasnya tumpuan kita bukan kepada insentif, tetapi sebagai sokongan dan dorongan kerana kita melihat negeri lain juga mencontohi kita dan menyediakan insentif yang luar biasa juga. Jadi hari ini kita tidak mahu ketinggalan kerana kita yakin dan percaya pasukan kita ada harapan yang tinggi untuk mencapai kejuaraan tahun ini untuk kali kelima,” katanya.

Sehubungan itu, kerajaan negeri bersedia memberi komitmen dan menambah insentif kemenangan untuk setiap pingat emas dan perak, manakala mengekalkan nilai insentif pingat gangsa (RM2,000) serta kemenangan segera kepada pemenang emas (RM300), perak (RM200) dan gangsa (RM100).

Untuk rekod, kali pertama Terengganu muncul juara Sukma ketika menjadi tuan rumah temasya itu pada 2008 dengan meraih 61 pingat emas, 39 perak dan 47 gangsa.

Dua tahun kemudian, kontinjen Terengganu sekali lagi ditabalkan juara di Sukma Melaka ( 47 pingat emas, 30 perak dan 43 gangsa), sebelum mencipta hatrik pada 2011 di Kuala Lumpur dengan pungutan 23 pingat emas, lima perak dan 10 gangsa. Terengganu terus mendominasi kejuaraan pada Sukma Pahang 2012 (62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa).

Bagaimanapun Selangor yang memperolehi 23 pingat emas, 17 perak dan 30 gangsa memintas Terengganu (19 emas, 13 perak dan 13 gangsa) untuk merampas kejuaraan pada Sukma Ke-16 Kuala Lumpur, tahun lalu.