Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

06 April 2013

Pas rela syiah menular, demi tawan Putrajaya

Oleh: Sutera Biru

Akibat taksub mahu menawan Putrajaya dan menguasai pemerintahan negara, pemimpin Pas sanggup membiarkan fahaman syiah menular di dalam parti mereka, kata penceramah bebas, Ustaz Abu Sufian Shafei.

Beliau yang juga bekas pengikut Pas dan terpaksa keluar dari parti itu selepas menyedari banyak kesesatan berlaku, berkata pemimpin Pas yang ditemuinya satu masa dahulu bagi membincangkan permasalahan besar berkaitan akidah Islam itu, sanggup mengenepikan hal itu demi mencapai cita-cita menawan Putrajaya terlebih dahulu.

 “Apabila keluar jumpa pemimin Pas ketika itu (bagi menyelesaikan isu syiah) mereka kata tidak mengapalah, apabila dapat Putrajaya, barulah kita selesaikan masalah ini. Itu jawapan dia.

“(Menurut pemimpin Pas )Kita tarbiah dan dakwah lah perlahan-lahan kepada mereka (yang mengamalkan syiah). Sedangkan perkara itu sudah berlaku kerana pemipin Pas tidak pandai turun ke bawah untuk melihat kerosakan akidah pengikut dan ahli Pas sendiri. Malah, mereka mendakwa masalah itu tidak serius.

 “Mereka tidak tahu bahawa ejen-ejen syiah sudah mula masuk ke dalam Pas dan mereka jadi pemimpin kerana mereka terdiri di kalangan orang yang pandai bercakap seperti peguam menyebabkan mudah mempengaruhi orang lain mengikut mereka dan mengembangkan lagi pengaruh,” katanya dalam siri ceramah isu-isu semasa di Kampung Kubang Parit, kelmarin.

Turut hadir, Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah.

 Ustaz Abu Sufian berkata, ramai di kalangan rakannya di dalam Pas ketika itu tidak dapat diselamatkan dan turut terjebak sama dalam fahaman syiah.

 Katanya, sikap pemimpin syiah ini bukan sahaja angkuh malah beranggapan dia sahaja yang betul dan semua yang dilakukan oleh pemerintah salah dan sering dipertikaikan.

 Selain itu, katanya golongan syiah juga mengamalkan dusta dan tidak mengapa berbohong sebagai satu cara perjuangan dan mencapai cita-cita mereka. Malah, imam-imam syiah yang terkenal mewajibkan taqiyyah kepada setiap individu syiah.

Antaranya, Abu Ja’far berkata : `Taqqiyah (dusta) adalah agamaku dan agama nenek moyangku. Dan tidak beragama bagi sesiapa yang tidak bertaqiyyah. (Rujuk : Usul Min Kafi. (2/219)

Menurutnya, golongan syiah menganggap `wilayah’ sebagai satu rukun Islam berbanding kita sebagai ahli sunnah wal-jamaah yang mengamalkan mengucap dua kalimah syahadah, solat, puasa, zakat dan Haji. 

Bagaimanapun, syiah menetapkan solat, puasa, zakat, Haji dan Wilayah yang mana mereka harus dapat menguasai pemerintahan sebuah negara dahulu, barulah solat, puasa dan zakat mereka dikira sah.

“Pas suka sangat golongan syiah, sebaliknya Umno tidak menerima syiah dan golongan yang sesat tetapi kita menerima ahli sunah wal jamaah. Dalam Mesyuarat Khas Jawatankuasa fatwa Majlis kebangsaan pada 1996 dahulu kita sudah memutuskan bahawa syiah tidak boleh diamalkan di Malaysia,” katanya. 

Menurutnya, Pas memang gemar dan memaki hamun kerana amalan syiah benarkan perbuatan itu, tidak kepada ahli sunnah kerana mengeji orang itu perbuatan seburuk-buruk fasik .

Beliau berkata, pemimpin Pas seperti Mohd Sabu jelas mengagungkan fahaman syiah apabila dalam ceramahnya tidak menyentuh hadis dan al-Quran sebaliknya mengangkat perjuangan Hizbullah di Lubnan dan revolusi Islam Iran sejak dari dulu lagi.

Minat, sokongan dan kecenderungan beliau diterjemahkan dengan kerapnya beliau berkunjung ke Lubnan dan Tehran serta seringkali menggunakan contoh perjuangan mereka di dalam ceramahnya.

Secara nyata Mohd Sabu telah menggunakan pengaruh dan jawatannya untuk mengembangkan ajaran dan pegangan syiah di kalangan ahli Pas.

Kerana itulah tidak hairan kenapa beliau kerap berkunjung ke Lubnan dan Tehran dan seringkali membawa pengikut dan pemuda bersama-samanya.

Perkembangan dan situasi itu bukan lagi menjadi rahsia kepada ahli dan pimpinan Pas yang lain.

Semoga satu tindakan yang tegas dapat diambil untuk membendung gejala ini supaya tidak menjadi barah dan nanah yang boleh memecahbelahkan perpaduan, keamanan dan kerosakan akidah umat Islam di negara kita.


PRU13 tidak halang aktiviti kalendar pelancongan negeri

Oleh: Noraini Jusoh

Walaupun pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu diumumkan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said pada 3 April lalu, acara yang dimuatkan dalam kalendar pelancongan negeri sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 akan diteruskan seperti yang dirancang.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said berkata, Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) tidak akan menjadi halangan kepada pelaksanaan aktiviti yang jatuh pada bulan yang sama dengan pilihan raya kerana pegawai kerajaan negeri dan sekteriat TMT 2013 akan menguruskannya.

"Pegawai-pegawai ini akan menyusun dan menyelia serta akan memastikan acara yang dimuatkan dalam kalendar berjalan lancar,” ujarnya.


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Festival Pelancongan dan Keusahawanan Kuala Nerus di Pantai Peranginan Mengabang Telipot, Batu Rakit, semalam.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Haji Muhammad Ramli Nuh, Pegawai Pembangunan DUN Bukit Tunggal, Haji Ismail Nik dan Ketua Pegawai Eksekutif TMT 2013, Encik Ahmad Fathil Abdul Ghani.


Sempena festival tersebut, Dato’ Haji Abdul Rahin turut menyempurnakan pelancaran Buku Masakan Tradisional Terengganu hasil tulisan Tuan Sharif Tuan Putera dan pelepasan peserta pertandingan candat sotong.

Mengulas mengenai festival tersebut, beliau berkata karnival itu bersesuaian dengan tema ‘COMEL’ kerana ‘COMEL’ merangkumi sebahagian besar daripada 34 aktiviti dalam kalendar pelancongan negeri.

"Perkataan C dan O mewakili candat, M mewakili aktiviti mendaki gunung, E mewakili sukan berkuda dan L mewakili sukan luncur yang merupakan acara yang dimuatkan dalam kalendar.

"Festival ini lebih kepada acara yang mewakili candat yang kebiasaannya diadakan antara Mac hingga April dan saya berharap selepas ini semakin ramai pengujung yang mengunjungi pantai yang akan dilakukan penambahbaikan dari semasa ke semasa untuk dijadikan satu denstinasi tarikan pelancong di kawasan Kuala Nerus ini," katanya.

 

Umum manifesto BN selepas dapat `lampu hijau’

Oleh Kamarudin Mat Akib dan Nurul Nurul Aziela Saberi 

Barisan Nasional (BN) Terengganu hanya akan mengumumkan senarai calon terbaik untuk bertanding di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di negeri ini selepas mendapat `lampu hijau’ dari Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

 Pengerusinya yang juga Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata dia sudah bersedia mengumumkan senarai calon BN pada bila-bila masa, kini hanya menunggu kebenaran atau `lampu hijau dari pucuk pimpinan parti BN.

 “Apa yang pasti calon yang bakal diumumkan dan bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRU13) nanti, sudah pasti berjiwa rakyat, calon boleh menang, berkaliber dan berwibawa bagi menjalankan tanggungjawan kepada rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Bangunan Pondok Polis, di Padang Kubu, Kemaman pagi ini. Hadir sama isteri Menteri Besar To’ Puan Hajah Norliza Mahmud,; Ketua Polis Terengganu Dato' Jamshah Mustapa DAN Pegawai Daerah Kemaman, Haji Mohamad Kamil Othman.

Dato’ Seri Haji Ahmad, turut memberitahu bagi menghadapi PRU 13 BN Terengganu akan mengeluarkan manifesto tambahan yang bakal mengandungi pelbagai program dan projek untuk kepentingan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah.

 “Manifesto berkenaan adalah tambahan kepada manifesto BN Pusat yang dibuat berdasarkan keupayaan kewangan Kerajaan Pusat, bukan janji kosong seperti yang dilakukan part-parti pembangkang dan Pakatan Rakyat (PR).

 “Walaupun manifesto tersebut masih di peringkat rahsia, kita yakin kandungan janji pemimpin BN itu menjurus kepada soal perumahan, kebajikan rakyat, masalah-masalah perbandaran dan penyediaan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan,” katanya

Sebelum itu, Menteri Besar bersama kira kira 500 penduduk tempatan berbasikal melalui di beberapa kampung di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal, Kemaman pagi tadi.Program Kayuhan Mesra Kijal 2013 anjuran Tatiuc itu bermula kira-kira jam 8 pagi, sebagai langkah mengeratkan hubungan erat dengan penduduk.

Pemangku Rektor TATiUC, Dr Zunaidi Ibrahim dan pegawai-pegawai kanan Tatiuc turut menyertai program tersebut.Pada program itu, Dato’ Seri Haji Ahmad turut menyampaikan sumbangan hamper berupa barangan dapur kepada penduduk miskin.

 


Jangan guna rumah ibadat untuk berpolitik

Oleh; Esah Abdullah

Imam bilal yang bertugas di surau-surau di negeri ini digesa supaya menyekat mana-mana individu yang cuba mengunakan rumah ibadat menyemai dakyah benci membenci sesama Islam.

Pengerusi Biro Penerangan Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, hati-hati dengan individu terutama dari parti pembangkang yang sudah terdesak menggunakan rumah ibadat untuk tujuan berkempen.

“Mereka sudah hilang pertimbangan dan tanpa rasa bersalah telah menggunakan rumah ibadat untuk menjalankan kempen demi kepentingan politik mereka,” katanya ketika berucap di majlis Penyampaian Bantuan Pentadbiran 24 buah Surau dalam DUN Seberang Takir dan Perjumpaan Qariah Solat Jenazah di Pejabat Penyelaras UMNO Seberang Takir di Telaga Daing petang semalam.

Beliau juga mengingatkan pihak pengurusan surau dan masyarakat setempat tidak memasang atau membenarkan bendera parti politik di pasang di kawasan surau bagi mengelak timbulnya salah faham.

“Kesucian rumah ibadat perlu dijaga dengan baik oleh semua umat Islam dan jangan sekali-kali mencampurkannya dengan urusan politik,” katanya.

Pada majlis berkenaan, 24 buah surau dalam DUN berkenaan menerima bantuan pentadbiran berjumlah RM12,000 di mana setiap surau masing-masing mendapat RM500.
 

BN gerak jentera lebih agresif

Oleh; Esah Abdullah

Biro Penerangan Badan Perhubungan UMNO Terengganu mula mengatur siri ceramah bagi menerangkan isu-isu semasa secara lebih agresif sebaik memasuki tempoh berkempen minggu depan.

Pengerusinya, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, semua bahan kempen akan digunakan termasuk ceramah, media cyber dan sebagainya melalui petugas parti yang dilantik.

“Kita telah menyusun jadual beserta dengan penceramah untuk turun ke setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), Bahagian-bahagian hingga ke Pusat-pusat Daerah Mengundi (PDM) seluruh negeri,” katanya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri..

Katanya, jentera Barisan Nasional (BN) sudah lama mengadakan program penerangan kepada rakyat seluruh negeri tetapi selepas penamaan calon ia akan bertugas sepenuh masa.

 “Semua gerak kerja ini akan berterusan hingga ke tarikh tamat tempoh berkempen, bagi memastikan BN menang besar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di majlis Penyampaian Bantuan Pentadbiran 24 buah Surau dalam DUN Seberang Takir dan Perjumpaan dengan Qariah Solat Jenazah di Pejabat Penyelaras UMNO Seberang Takir di Telaga Daing petang semalam.

Selain itu katanya, majlis penerangan juga akan diadakan disetiap bahagian seluruh negeri untuk mengupas tentang manifesto BN yang akan dilancarkan pada Sabtu depan.

“Sebaik saja manifesto dilancarkan diperingkat Pusat kita akan turun padang untuk beri penerangan mengenai manifesto Pusat dan juga negeri supaya rakyat lebih jelas mengenai agenda kerajaan tradisi membela rakyat,” katanya.

 

Tujuh dalil haram undi PAS


Pemimpin UMNO Besut bersama orang ramai mendengar ceramah Ustaz  Zainal Abidin Awang.

Oleh: Mohammad Ishak 

Seluruh ahli UMNO diingatkan haram jika mengundi calon PAS pada Pilihan Raya Umum (PRU13) kerana parti itu banyak melakukan penyelewengan akidah Islam.

Sehubungan itu, masyarakat Islam jangan sekali-kali mengundi siapa sahaja calon PAS kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam.

Peringatan itu dibuat oleh Pengerusi Minda Pondok-Pondok Kelantan, Ustaz Zainal Abidin Awang, yang tidak mahu masyarakat Islam menyokong dan mengundi PAS pada pilihan raya kali ini.

 Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Ceramah Umum 7 Dalil Haram Undi PAS di Dataran Jertih, Souq,malam tadi.

Ceramah anjuran UMNO Bahagian Besut itu dihadiri lebih 5,000 penyokong Barisan Nasional (BN) Besut. Hadir sama Ketua UMNO Bahagian, Dato’ Seri Idris Jusoh, Timbalannya, Nawi Mohamad, Naib Ketua, Muhamad Pehimi Yusof, Setiausaha, DR A Rahman Mokhtar, Bendahari, Dato’ Seri Dr A Rahman Mokhtar dan pemimpin sayap kanan parti.

Ustaz Zainal berkata, antara penyelewangan akidah yang dilakukan pemimpin PAS terutama Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden Pas, Dato’ Seri Abd Hadi Awang ialah mengenai isu kalamah Allah.

Sambil menyifatkan PAS sebagai parti ajaran sesat beliau berkata, perkara lain yang dilakukan mereka termasuklah, perkongsian dengan DAP, isu Hudud Pas, penubuhan Negara Islam dan Berkebajikan dan beberapa isu lain.

Beliau berkata, seluruh umat Islam negara ini hendaklah menolak Pakatan Pembangkang kerana jika mereka diberi peluang negara akan menimpa pelbagai masalah dan agama Islam akan hancur.

Yakin BN mampu pertahankan Terengganu

Oleh: Suriati Ali

 Pergerakan Pemuda Umno Perhubungan Terengganu, Encik Saiful Bahari Dato’ Baharuddin yakin Barisan Nasional (BN) mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.

 Katanya, semua jentera parti di 32 Dewan Undangan Negeri sudah lama menyusun gerak kerja bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13, dalam bakal diadakan dalam tempoh terdekat.

 Pemuda Umno kini sedang giat menggempur di seluruh kawasan bagi mengesan setiap masalah rakyat, selain menyakinkan bahawa Umno dan BN adalah parti yang mampu membela nasib rakyat.

“Kita atur gerak kerja mengikut peti undi. Dengan bantuan Ketua-ketua Bahagian setiap kawasan, kita berjumpa dengan rakyat hingga ke akar umbi.

Kita mahu mendengar keluhan mereka dan cuba menghulurkan bantuan apa yang termampu. “Selain itu, kita juga sentiasa mengutamakan daftar pengundi bagi memastikan bilangan pengundi baru pro BN sentiasa bertambah dan ianya sudah pasti membantu kita untuk kekal mentadbir Terengganu,” ujarnya kepada Teganukita.

 Katanya, pembangkang sering menabur fitnah terhadap Umno dan ini membuatkan rakyat keliru. Tugas kita adalah menerangkan kepada rakyat kedudukan sebenar.

 “Kita tidak mahu rakyat terus tertipu dengan pembangkang yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat berkuasa. Selepas itu, nasib rakyat tidak akan dibela. Sejak BN mentadbir negeri Terengganu, dapat dilihat hidup rakyat semakin selesa.

 “Selaku sayap, kita akan membantu sebaik mungkin untuk memastikan Umno dan BN sentiasa menjadi pilihan rakyat. Walau apapun yang pembangkang fitnah, kita akan terus menyakinkan rakyat Terengganu bahawa kita adalah yang terbaik,” katanya.

 

Manifesto BN Terengganu utama projek urbanisasi, ekonomi, pelajaran

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Projek urbanisasi dan perumahan, pembangunan ekonomi dan usahawan serta pendidikan menjadi agenda utama yang bakal dimasukkan dalam manifesto Barisan Nasional (BN) Terengganu yang dijangka diumumkan minggu depan.

Manifesto tambahan bagi BN Terengganu itu akan menjdi pelengkap kepada maifesto BN Pusat yang akan diumumkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, dalam tempoh terdekat ini.

Apa pun, sama ada manifesto BN Pusat atau manifesto tambahan BN Terengganu, yang pasti ia dibuat berdasarkan keupayaan kewangan Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri, bukan janji kosong seperti yang dilakukan part-parti pembangkang dan Pakatan Rakyat (PR).

Manifesto tambahan BN Terengganu digubal berdasarkan keperluan semasa rakyat negeri ini, khususnya di segi penempatan dan peluang pekerjaan serta kepentingan bidang pelajaran yang akan mengubah masa depan keluarga berpendapatan rendah.

Sebelum ini, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang juga Pengerusi BN Terengganu, berkata manifesto tambahan BN Terengganu akan diumumkan selepas manifesto BN pusat dilancarkan.

Manifesto tambahan BN Terengganu juga akan menitikberatkan bidang sukan bagi memantapkan kedudukan negeri ini sebagai kuasa baru sukan di negara ini.

Antara kemudahan yang bakal dilaksanakan di negeri ini jika BN masih terus berkuasa selepas PRU13 ialah menyediakan prasarana khas sukan berisiko tinggi dan membina gelanggang futsal di setiap Pusat Daerah Mengundi (PDM).

 

05 April 2013

Isteri YB Pas dilantik ahli lembaga YPKT

Lima lagi sebab yang digariskan dalam buku bertajuk “Ala Balerr!!!” yang mendedahkan mengapa Pas tidak layak menggantikan Umno ialah:

1. Isteri YB Pas dilantik ahli lembaga YPKT – Bukan saja kroni dan anak-beranak, malah isteri kepada YB Pas turut diberi ‘habuan’ oleh Kerajaan Pas Terengganu. Isteri Exco, Dato’ Harun Taib iaitu Fatimah Ibrahim dan isteri Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Dr Syed Azman Syed Ahmad iaitu Dr Noraini Hashim dilantik sebagai Ahli Pemegang Amanah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT)

2. Pas pecat, tukar pegawai ikut selera politik

3. Exco arah anak syarikat, badan berkanun ambil firma guaman sendiri – Exco Kerajaan Pas, Dato’ Wan Mutalib Embong mengarahkan anak syarikat kerajaan negeri (EPIC Berhad) dan badan berkanun (Yayasan Pembangunan Keluarga) mengambil firma guaman miliknya, Wan Abd Muttalib & Co sebagai panel peguam.

4. Khutbah: YB Pas langgar titah sultan – Ahli Parlimen Kuala Nerus, Shukrimun Shamsuddin tidak melepaskan peluang untuk tunjuk ‘angkuh dan biadab’ dengan mencampakkan teks khutbah yang disediakan JHEAT di Masjid Teluk Pasu.

5. 6 Enakmen syariah tiru undang-undang Islam Pusat – Kerajaan Pas Terengganu dakwa 6 enakmen Islam yang akan dibentang menjadikan negeri Terengganu sebagai negeri islam pertama melaksanakan undang-undang itu. Apabila dibentangkan di sidang DUN pada 25 Ogos 2001, pecahlah tembelang apabila lima daripada enakmen itu diceduk terus daripada Akta Perlimen yang diluluskan sejak tahun 1993 untuk Wilayah Persekutuan, Sabah, Sarawak, Melaka, Pulau Pinang dan beberapa negeri lain.

Bersambung......

Dua tokoh agama pondok Kelantan akan menjelaskan 7 dalil haram undi PASOleh: Mohammad Ishak 

Dua tokoh agama dari Kelantan akan memberi penjelasan secara terperinci tujuh dalil haram mengundi PAS pada Pilihan Raya Umum ke 13 tidak lama lagi.

Penerangan itu akan disampaikan sempena Ceramah Umum PRU13 anjuran UMNO Bahagian Besut yang akan diadakan di Dataran Jertih Souq, jam 9 malam ini.

Dua penceramah terbabit ialah Ustaz Mohd Shamsul Yusof Al-Hafi dari Gerakan Ustaz Muda Membela Agama Tanah Air (UMMAT) dan Ustaz Zainal Abidin Awang , Pengerusi Minda Pondok-Pondok Nnegeri Kelantan.

Kehadiran dua tokoh dari NGO agama terkemuka dari serambi Mekah itu dijangka menarik perhtian penduduk daerah Besut termasuk penyokong PAS yang akan mendengar ceramah bekas ahli parti berkenaan.

Dua penceramah terbabit akan menjelaskan kepada umat Islam tujuh dalil haram bagi umat Islam mengundi calon PAS pada pilihan raya kali ini.

Ketua UMNO Bahagian Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh berkata, pihaknya mengundang dua penceramah itu bagi menjelaskan kepada orang ramai kedudukan sebenar ke mana arah masyarakat Islam unruk memilih pemimpin pada PRU13 ini.

“Jika sebelum ini PAS mengkafirkan ahli UMNO yang bersahabat dalam politik dengan MCA.MIC dan Gerakan kerana mereka bukan Islam tetapi kali ini dua tokoh terbabit akan memberi penjelasan sebaliknya,” katanya.

Sehubungan itu, Idris menyeru orang ramai khasnya umat Islam negeri ini menghadiri majlis ceramah berkenaan kerana ia amat menarik dan dalam suasana mood pilihan raya sebenar.

Jabatan Penerangan tubuh pusat media PRU13

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu menubuhkan Pusat Media Rasmi bagi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) untuk memudahkan petugas media menjalankan tugas mereka sepanjang kempen pilihan raya tersebut.

Pusat media berkenaan yang ditubuhkan dengan kerjasama Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) bertempat di Pejabat Kawat di 1102-1 Tingkat Atas, Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu.

Penolong Pengarah Jabatan Penerangan, Mohd Iskandar Jaafar, berkata pusat media tersebut menyediakan kemudahan komputer berinternet, pencetak, faksmili, telefon dan pelbagai kemudahan lain untuk kegunaan petugas media sepanjang kempen PRU13.

 “Pusat media ini dibuka sebaik saja Parlimen dibubarkan hari Rabu lalu,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Lembaga Muzium anjur pertandingan mewarna warisan kita 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Lembaga Muzium Negeri Terengganu dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Dungun akan menganjurkan Pertandingan Mewarna Warisan Kita 2013 Peringkat Daerah Dungun bertempat di Muzium Daerah Dungun pada 6 April ini.

Penolong Kuratornya, Mohd Saberi Muda berkata, acara tahunan yang telah masuk kali ke enam diadakan ini dijangka akan disertai 800 kanak-kanak tadika KEMAS, Yayasan Islam Terengganu, Tadika Perpaduan, Pra Sekolah dan pelajar Tahun 1 hingga 6 sekitar daerah Dungun.

"Tema pertandingan kali ini adalah ‘Sayangi Warisan Kita’ yang bermatlamatkan memberi apresiasi budaya dan sejarah kepada generasi muda ke arah melahirkan masyarakat yang celik sejarah dan budaya bangsa,” katanya.

Katanya, pertandingan mewarna tersebut juga akan dimeriahkan dengan aktiviti sampingan seperti demontrasi membuat wau, permainan tradisional, persembahan bakat kanak-kanak, kuiz dan cabutan nombor bertuah. 

Tambah Mohd Saberi, urusetia program turut menyeru orang ramai datang untuk sama-sama memeriahkan program itu sekaligus mempromosikan Muzium Daerah Dungun sebagai destinasi ‘patut lawat’ di Daerah Dungun.

 

3,400 Puteri penggerak IT PRU13

Oleh: Aida Abd Rahman

Seramai 3,400 Puteri Umno Terengganu dikerahkan sebagai jentera penggerak Teknologi Maklumat (IT) bagi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), tidak lama lagi.

Setiap 340 Pusat Daerah Mengundi (PDM) akan diwakili 10 Puteri yang terlatih bagi memantau dan melancarkan proses memasukkan data serta sebarang maklumat berkaitan daftar pemilih dan pengundian.

Ketuanya, Puan Nordiana Shafei, berkata semua jentera Puteri sudah lama bersiap sedia, iaitu sejak PRU12 lalu dalam mengemaskini sistem IT, selain sebahagiannya lagi bertindak sebagai perayu undi bersama Wanita Umno yang memasuki setiap cawangan.

“Kita sudah bersedia dan memahirkan diri sebaik selepas PRU12 lagi. Selepas berehat sekejap kita menyambung tugas serta meneruskan semual latihan supaya jentera Puteri lebih mahir menguruskan sistem IT itu.

“Semua PDM sudah kita lengkapi dengan jentera Puteri masing-masing dan kelengkapan bagi berdepan PRU13,” katanya.

Puan Nordiana berkata, berdasarkan pengalaman dan latihan mantap yang disediakan pihaknya, pengurusan, Puteri tidak berdepan masalah bagi membantu melancarkan jentera parti bagi berdepan PRU yang akan berlangsung bila-bila masa sahaja.

Beliau berkata, pihaknya turut bekerjasama dengan Pemuda Umno untuk mengenal pasti pengundi pertama kali atau dikenali sebagai ‘first timer vouters’ dan proses kemaskini data mula dilaksanakan sejak tahun lalu lagi.


Terengganu duduki tangga ketiga FDI

Oleh: Suriati Ali 

Kestabilan politik dan ekonomi terbukti menarik minat pelabur asing melabur di negeri ini apabila Terengganu kini berada di kedudukan ketiga terbaik dalam negara dengan meraih kadar kemasukan Pelaburan Lasung Asing (FDI) tertinggi.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, peningkatan jumlah FDI setiap tahun itu turut dipengaruhi potensi negeri ini yang mempunyai kepelbagaian sumber hasil alam serta infrastruktur lengkap yang menyajikan suasana kondusif dan mesra pelabur.

 Katanya, peningkatan itu juga membuka lebih banyak peluang pekerjaan dan merangsang kemajuan serta penglibatan syarikat tempatan dalam pelaburan yang dilaksanakan.

"Tahun ini sahaja, kerajaan negeri berjaya menarik pelabur dari luar negara dengan jumlah pelaburan sebanyak RM25 bilion melalui industri besi waja di daerah Kemaman termasuk pembinaan sebuah kompleks besi bernilai RM15 bilion dan kilang besi bernilai RM10 bilion.

"Apabila siap nanti, projek ini dijangka dapat memberi peluang sekurang-kurangnya 5,000 pekerjaan kepada anak tempatan," katanya dalam satu majlis baru-baru ini..

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, peningkatan kadar FDI di Terengganu bukan sahaja dipengaruhi projek-projek yang dijalankan ketika ini, tetapi hasil kejayaan perkembangan projek sedia ada dan yang sedang dalam pembinaan.

Jelasnya, melalui pelaburan yang diraih, kerajaan negeri menjangkakan memperoleh pulangan sehingga RM50 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang berdasarkan sambutan menggalakkan dalam kalangan pelabur asing menerusi pelbagai industri berskala besar.

"Tahun lepas sahaja, kita menerima pelbagai pelaburan misalnya dari China, Korea dan Perancis yang bakal menawarkan kira-kira 6,000 bidang pekerjaan apabila beroperasi dalam tempoh beberapa tahun lagi," katanya.

 

678,642 orang layak mengundi di Terengganu

Seramai 678,642 penduduk negeri ini yang telah mendaftar sebagai pemilih dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) layak mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Mengikut perangkaan SPR, berdasarkan bilangan daftar pemilih terbaru yang disahkan sehingga Disember tahun lalu, seramai 678,642 orang daripada keseluruhan 718,999 penduduk di negeri ini yang layak mengundi, telah mendaftar sebagai pemilih.

 Mereka merupakan sebahagian daripada 13,291,385 orang di seluruh negara yang layak mengundi pada PRU13 yang bakal diadakan dalam tempoh terdekat.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, mengumumkan pembubaran Parlimen selepas mesyuarat Kabinet Rabu lalu bagi memberi laluan kepada PRU13.

Pengundi di Terengganu akan menentukan pemilihan wakil rakyat bagi mengisi 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan lapan kerusi Parlimen di Terengganu.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Barisan Nasional (BN) memperolehi majoriti dua pertiga apabila menang 24 daripada 32 kerusi DUN. BN juga menang tujuh daripada lapan kerusi Parlimen.

Peserta menunggu johan Qari dan Qariah Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Negeri Terengganu

Oleh: Mohammad Ishak Dua peserta menunggu menunjukkan kehebatan masing-masing apabila muncul Johan Qari dan Qariah Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Negeri Terengganu yang berlangsung di Stadium Mini Besut, Kampung Raja malam tadi.

Peserta dari Kuala Terengganu, Mohd Hafas Ali muncul johan bahagian Qari manakala Siti Mas Ismail dari Besut muncul johan bahagian Qariah. Dengan kejayaan itu dua peserta terbabit juga akan mewakili Terengganu ke Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Kebangsaan yang akan diadakan pada 2 Mei depan di Lundang,Kota Bharu, Kelantan.


Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Mohd Rozali Saleh merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Majlis Tilawah Al Quran mengumumkan nama peserta yang berjaya.

Manakala DYMM Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin merasmikan upacara penutup dan menyampaikan hadiah kepada peserta yang berjaya.

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Khazan Che Mat serta pemimpin kerajaan negeri.

Mohd Hafas dan Siti Mas yang juga johan menunggu sebelum ini pernah lima kali menjadi johan tilawah Al Quran.

Dengan kejayaan itu mereka memperolehi wang tunai RM7,000 setiap seorang beserta piala.

 

04 April 2013

UniSZA bakal tersenarai 10 universiti terbaik negara

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) akan berada dalam kelompok 10 buah universiti terbaik negara dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang.

Pengerusi UniSZA, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata, dengan kepakaran tenaga kerja yang ada serta disokong dengan beberapa fakulti temasuk Fakulti Perubatan ia mampu menarik penyertaan pelajar dari luar Terengganu.

“UniSZA salah sebuah universiti yang terkenal di rantau ini dan ia perlu dikembangkan untuk menjadi sebuah universiti yang hebat di negara kita,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti (LPU) di UniSZA hari ini.

Hadir sama naib Canselor UniSZA, Prof Dr Yahya Ibrahim. Selain itu katanya, UniSZA juga kini ke arah mennubuhkan sebuah hospital penyelidikan dan yakin ia akan menjadi pusat penyelidikan penyakit-penyakit tropikal bagi penduduk di Pantai Timur.

“Sehingga ini peruntukan dan tapak telah diluluskan dan kini hanya menunggu reka bentuk bangunan sahaja di mana pembinaan dijangka dapat dimulakan tahun ini,” katanya.

Katanya, setakat ini UniSZA telah mendapat tanah seluas 400 hektar di Besut untuk kegunaan Fakulti Pertanian sekali gus membantu kerajaan untuk meningkatkan pendapatan petani-petani dan juga tujuan penyelidikan hasil tanaman untuk manfaat penduduk di negeri ini.

“UniSZA juga bukan universiti biasa tetapi ia sebuah institusi yang boleh memacu ekonomi dan perkembangan negeri-negeri di Pantai Timur khususnya di Terengganu,” katanya.
 

Nasib ibu tunggal akan terus terbela jika BN menang

Oleh: Noraini Jusoh


Nasib ibu tunggal akan terus terbela sekiranya rakyat Terengganu memberi mandat kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) untuk terus memerintah negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad berkata, pihaknya akan peruntukan satu dana khusus kepada jabatan kehakiman untuk membela nasib golongan ibu tunggal sekiranya BN menang di Terengganu.

"Sejumlah RM100,000 hingga RM200,000 akan dijadikan sebagai waran tahunan untuk membantu ibu tunggal.

"Selain dana, peruntukan tersebut juga boleh dimanfaat untuk membantu ibu tunggal mengadakan aktiviti seperti seminar, kaunseling, aktiviti ziarah dan sebagainya,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Peyampaian Wang Dana Pendahuluan Nafkah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK), Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu, di Mahkamah Syariah Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Ketua Hakim Syarie Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu, Wan Mohd Zakri Wan Mohd.


Pada majlis tersebut, Dato’ Yahya telah menyampaikan wang dana pendahuluan nafkah berjumlah RM25,530 kepada 14 ibu tunggal bagi meringankan beban kewangan yang ditanggung mereka.

Seorang ibu tunggal yang ditemui, Che Wan Salinawati Che Wan Salim, 36, berkata dengan adanya wang dana pendahuluan nafkah tersebut, sedikit sebanyak dapat meringankan beban untuk perbelanjaan persekolahan enam orang anaknya yang berusia antara enam hingga 15 tahun.

"Saya bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang prihatin terhadap nasib kami dan wang ini akan saya gunakan sebaik mungkin,” katanya yang telah empat tahun berpisah dengan suami dan hanya bekerja sebagai pembantu kedai makan.

 


Tarikh mengundi dijangka 27 April, penamaan calon 13 April

Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) boleh diadakan seawal 20 April dan penamaan calon pada 10 April (Rabu) depan, berikutan pembubaran Parlimen semalam.

Bagaimanapun, banyak pihak meramalkan pengundian akan diadakan pada 27 April depan manakala penamaan calon pada 13 April, dengan mengambil kira faktor cuti hujung minggu bagi semua negeri.

Apa pun keputusan muktamad bergantung kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang dijangka mengadakan mesyuarat esok atau awal minggu depan.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, PRU13 boleh diadakan selewat-lewatnya 28 Mei berikutan pembubaran Dewan Rakyat semalam, dengan mengambil kira pembubaran automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan pada 28 Mac lalu.

"Kalau kira mulai 3 April hari ini, (tempoh 60 hari) akan habis 3 Jun, jadi ia sudah terlepas (tarikh pembubaran DUN) Negeri Sembilan. Maka perlu adakan (PRU-13) selewat-lewatnya 28 Mei," katanya dalam program Soal Jawab terbitan TV3 yang dihoskan Pengarah Eksekutif Operasi Berita dan Editorial Media Prima Bhd Datuk Ahmad A. Talib, malam tadi.

Tan Sri Abdul Aziz menjelaskan banyak faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menentukan penamaan calon dan tarikh pengundian, termasuk peristiwa keagamaan, keadaan cuaca dan penganjuran acara-acara besar. "Cuti sekolah bukan jadi pertimbangan kita.

Bila anggota panel SPR bermesyuarat, semua akan kemuka pendapat dan kita akan ambil keputusan sebulat suara," katanya.

Beliau juga menolak tanggapan sesetengah pihak bahawa PRU-13 itu akan menjadi pilihan raya "terburuk" dalam sejarah negara, kononnya berlaku penipuan oleh pihak SPR dan parti-parti politik.

"Saya langsung tak percaya PRU-13 ini adalah yang terburuk. Sekiranya semua pihak termasuk parti politik, calon-calon parti, calon Bebas, pemerhati dan badan bukan kerajaan (NGO) beri kerjasama dengan SPR, saya percaya PRU-13 akan berjalan dengan baik, aman dan teratur," katanya.

Katanya, SPR memperkenalkan 19 pembaharuan dalam proses pilihan raya kali ini termasuk undi awal, dakwat kekal dan pembersihan berterusan Daftar Pemilih.

 

Terengganu sedia tambah tabung TPK

Oleh: Suriati Ali

 Kerajaan negeri bersedia menambah peruntukan Tabung Pesakit Kronik (TPK) sedia ada jika terdapat penambahan permohonan daripada pesakit yang memerlukan rawatan dengan kadar segera.

 Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Haji A Rahman Mokhtar, berkata pada tahun lalu, seramai 606 pesakit menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) membabitkan kos lebih RM2 juta.

 Manakala RM500,000 lagi dibelanjakan untuk membiayai pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital luar seperti Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian dan Institut Jantung Negara (IJN) memandangkan kita tidak mempunyai peralatan dan kepakaran bagi menangani kes seperti kanser," katanya.


“Bagi melayakkan pesakit mendapatkan bantuan berkenaan, kerajaan negeri menetapkan beberapa syarat bagi memastikan ia dapat diagihkan dengan adil dan mereka yang benar-benar memerlukan.

 "Pemohon TPK mestilah anak jati Terengganu atau bermastautin di negeri ini lebih 10 tahun. “Kita juga tidak tetapkan bantuan ini kepada mereka yang bekerja sendiri dengan pendapatan rendah, malah kakitangan dan pesara kerajaan juga boleh memohon untuk mendapat pertimbangan," katanya.

 Katanya, selain itu, pemohon juga perlu melalui beberapa proses biasa termasuk mendapatkan pengesahan daripada pihak hospital, wakil rakyat dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasan masing-masing.

 "Perkara pertama yang perlu dilakukan pemohon adalah mendapatkan perakuan pemastautin daripada JKKK dan wakil rakyat di kawasan masing-masing.

 "Selepas itu, mereka yang layak akan mendapat pengesahan daripada doktor pakar dan dirujuk kepada Pegawai Kerja Sosial Perubatan (PPKSP) hospital tertentu untuk siasatan latar belakang, perakuan serta sokongan seterusnya mendapat kelulusan daripada Pengarah Pejabat Kesihatan Negeri Terengganu," katanya.

 Katanya, selepas kelulusan dibuat, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) akan mengeluarkan baucar bayaran terus kepada pembekal ubatan dan peralatan, bayaran hospital dan institusi kesihatan berkaitan manakala bagi bantuan kewangan lain seperti perbelanjaan pengangkutan dan penginapan akan dimasukkan terus ke akaun pesakit atau keluarganya.

 "Biasanya amaun bantuan akan diberi mengikut harga peralatan dan bil hospital. Bagaimanapun, bagi kes pesakit yang mendapatkan rawatan di luar Terengganu, bantuan kewangan sebanyak RM1,000 akan dimasukkan ke dalam akaun masing-masing bagi tempoh enam bulan sekali," katanya.

 

Kerjasama semua pihak bentuk kerajaan baru selepas PRU13

Dato' Tengku Putera Tengku Awang (bersongkok) ketika membuat sidang akhbar di Wisma Darul Iman.
Oleh: Aida Abd Rahman

Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang berharap seluruh rakyat Terengganu dapat memberi kerjasama bagi menjayakan pembentukan kerajaan baru selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

“Terengganu sebagai negeri di bawah Persekutuan, kita mempunyai panduan yang lengkap mampu diurus dengan baik sepanjang tempoh PRU ini dan harap semua dapat memberi kerjasama bagi menjayakan pembentukan kerajaan baru selepas PRU13,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pengarah SPR Terengganu, Encik Fakhrul Razi Ab Wahab dan Setiausaha DUN negeri, Haji Azhar Jusoh.

Dato’ Tengku Putera sepanjang tempoh sebaik pembubaran sebelum pelantikan kerajaan baru, Menteri Besar dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri masih berfungsi sebagai `caretaker government’, manakala keputusan kerajaan berjalan seperti biasa dan tidak akan melibatkan perubahan besar.

Selain itu, beliau turut mengucapkan terima kasih dengan kerjasama baik dan komitmen seluruh Ahli Dewan Undangan Negeri, pegawai kerajaaan, kakitangan DUN, wartawan dan semua pihak yang berjaya memastikan sepanjang empat tahun 10 bulan dan tiga hari DUN Terengganu Ke-12 berjalan dengan sempurna dan baik.

 “Semua pihak yang terlibat di DUN Terengganu berjaya menunaikan tanggungjawab kepada rakyat dan juga negeri dengan sempurna dan baik sepanjang tempoh itu, sebanyak 15 persidangan melibatkan 49 hari, lebih dari sebulan itu,” katanya.


Manifesto BN Terengganu akan umum dalam tempoh terdekat

Semua janji dari tahun 2008 hingga tahun 2012
telah ditunaikan Kerajaan Barisan Nasional
Oleh: Suriati Ali

 “Manifesto Barisan Nasional (BN) Terengganu yang bakal diumumkan dalam tempoh terdekat nanti, sebagai
tambahan kepada manifesto BN Pusat yang dibuat berdasarkan keupayaan kewangan Kerajaan Pusat, bukan janji kosong seperti yang dilakukan part-parti pembangkang dan Pakatan Rakyat (PR).

“Pengumuman mengenainya akan dibuat selepas manifesto BN pusat dilancarkan nanti, “kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang juga Pengerusi BN Terengganu.

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2008, BN menang dengan lebih dua pertiga majoriti kerusi dalam DUN Terengganu dan menguasai tujuh kerusi Parlimen manakala Pas hanya memenangi lapan kerusi Dun dan satu kerusi Parlimen.

Bagaimanapun pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu pada 17 Januari 2009, Pas menang kerusi itu, menjadikan ia kini menguasai dua kerusi Parlimen manakala BN menguasai enam kerusi Parlimen.

Pada PRU 2004 dan 2008, BN menguasai negeri Terengganu, selepas negeri itu jatuh kepada Pas pada PRU 1999.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu rakyat perlu memberi mandat kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak dan Kerajan BN untuk terus menerajui kepimpinan negara.

“Tiada alasan untuk rakyat menidakkan kemampuan Perdana Menteri sepanjang empat tahun menerajui kepimpinan negara. Bukan saja patut diberi mandat sepenggal lagi malah lebih banyak penggal.

 “Perdana Menteri perlu diberi mandat untuk lebih banyak penggal kerana beliau masih muda, kuat bekerja, berwawasan dan berkebolehan serta berkemampuan memimpin dan memacu negara ke arah terbaik,” katanya..

Katanya, patut berbangga dengan kedudukan dan pencapaian negara sekarang yang melalui pelbagai proses tranformasi di bawah pimpinan Najib, terutama di bidang ekonomi dan pembangunan,” katanya.

 “Terlalu banyak beliau beri, Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M), Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M), dan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Baucer Buku 1Malaysia dan pelbagai bantuan lagi demi faedah rakyat,” katanya.DUN Terengganu dibubar secara rasmi berkuatkuasa semalam

Dato’ Tengku Putera menyerahkan notis pembubaran DUN Terengganu kepada Pengarah  SPR bagi meneruskan urusan proses PRU13.
Oleh: Aida Abd Rahman

 Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu Ke-12 dibubarkan secara rasmi berkuatkuasa semalam, (3 April) selepas Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mendapat perkenan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, di Istana Badariah, Kuala Terengganu, jam 8 malam tadi.

Sehubungan itu, bermula hari ini 32 kerusi DUN seluruh negeri terbubar secara automatik dan kosong selepas watikah pembubaran itu mendapat perkenan baginda.

Yang Dipertua DUN, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, berkata pembubaran itu dilaksanakan bagi membolehkan proses Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijalankan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).

 “Jadi, pada hari ini saya mengistiharkan Dewan Undangan Terengganu ke-12 terbubar dengan sendirinya dan memberi laluan kepada untuk SPR mengadakan Pilihan Raya Umum di peringkat Dewan Undangan Negeri Terengganu dengan Persekutuan sebagaimana Perlembagaan.

 “Duli Yang Maha Mulia Tuanku (Sultan Mizan) membubarkan DUN ini berdasarkan kepada Peruntukan 44 (2) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Terengganu Darul Iman,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

 Hadir sama, Pengarah SPR Terengganu, Encik Fakhrul Razi Ab Wahab dan Setiausaha DUN negeri, Haji Azhar Jusoh.

 Susulan itu, Dato’ Tengku Putera menyerahkan notis pembubaran DUN Terengganu kepada Pengarah SPR bagi meneruskan urusan proses PRU13.


DUN Terengganu dibubarkan malam tadi

Oleh: Fauzi Mohd

Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dibubarkan malam tadi selepas mendapat perkenan daripada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, Sultan Mizan telah menurunkan tandatangan memberi perkenan pembubaran selepas beliau menghadap baginda kira-kira pukul 7.40 malam.

 "Pagi esok Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang akan menyerahkan watikah pembubaran kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," katanya ketika berucap melancarkan Jentera Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sura di sini malam tadi.

Menteri Besar turut mengumumkan beliau akan mempertahankan DUN Kijal manakala Dat0’ Toh Chin Yaw mewakili MCA kekal bertanding di DUN Bandar dalam Pilihan Raya Umum Ke-13.

 Pada majlis itu, beliau menyampaikan watikah kepada para Pengerusi Portfolio Pilihan Raya melibatkan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).

Sementara itu, ketika bercakap kepada pemberita, beliau menjelaskan, dua kerusi itu diumumkan lebih awal untuk mengelakkan spekulasi tidak menyenangkan termasuk dirinya yang dikatakan tidak dicalonkan oleh pucuk pimpinan manakala MCA merupakan kerusi tunggal bagi parti itu di negeri ini.

 "Nama-nama lain tidak boleh diumumkan selagi tidak menyerahkan borang pencalonan kepada Pegawai Pilihan Raya," ujarnya.

-

03 April 2013

Usah fikir panjang lagi...undi BN

Analisis berita oleh: Kamarudin Mat Akib 

Dato' Seri Mohd Najib ketika mengumumkan pembubaran Parlimen.
Debaran banyak pihak, terutama mereka yang berangan-angan untuk menjadi calon atau ‘tok wakil’ makin kencang bila Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, mengumumkan Parlimen dibubarkan berkuatkuasa hari ini.

Dengan pengumuman itu, bermakna selesai sudah fasa pertama bagi pilihan raya umum kali ini iaitu pembubaran Dewan Rakyat bagi memberi laluan Pilihan Raya Umum Ke-13 diadakan dalam tempoh 60 hari.

Mengikut kebiasaannya, proses pengundian akan diadakan dalam tempoh terdekat, mungkin dalam bulan ini juga.

Selepas ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat bagi menetapkan tarikh penamaan calon, diikuti dengan tarikh mengundi bagi memilih calon-calon di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen.

Bagi orang biasa, debaran menunggu pengumuman pembubaran Parlimen telah pun berakhir, mereka hanya perlu tunggu siapa yang akan dipilih sebagai calon dan seterusnya mengundi pada hari yang telah ditetapkan.

Biarlah mereka yang berangan-angan menjadi calon terus berdebar sama ada nama mereka ‘naik’ atau sebaliknya sebagai calon pada pilihan raya ini.

Dato'Seri Haji Ahmad Said
Buat masa ini, rakyat biasa yang layak mengundi hanya perlu membulatkan tekad mereka untuk memilih calon-calon yang mampu membela nasib mereka di masa depan.

Mereka perlu membuat penilaian secara wajar, tanpa dipengaruhi oleh unsur-unsur luar yang sentiasa meniupkan api kebencian rakyat kepada Kerajaan dan pemimpin Barisan Nasional (BN).

Mereka perlu membebaskan minda daripada diracuni janji-janji palsu pihak pembangkang yang langsung tidak masuk akal.

Pengundi perlu memikirkan secara mendalam pesanan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang selalu diingatkan pada majlis-majlis beliau, iaitu “berkasih pada yang sayang dan meminta pada yang ada”.

Beliau mengingatkan rakyat Terengganu supaya bermanja dan meminta bantuan kepada Kerajaan BN yang sentiasa mengambil berat dan cakna nasib mereka.

Jadi, usah lagi berfikir panjang, tekadkan hati untuk memilih calon-calon BN yang terbukti membela rakyat selama ini.

Biar bakal-bakal ‘tok wakil’ terus berdebar, tetapi rakyat Terengganu tekad pilih BN kini, dulu dan selama-lamanya....

BN akan terus bela nasib rakyat

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menegaskan Barisan Nasional (BN) akan meneruskan kesinambungan perjuangan membela nasib rakyat jika terus diberi mandat mentadbir Terengganu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Dato' Seri Haji Ahmad ketika membuat sidang media
selepas mesyuarat exco di Wisma Darul Iman.
Katanya, rakyat di negeri ini tidak wajar menolak tuah pada pilihan raya nanti kerana BN sudah banyak berjasa kepada rakyat dalam pelbagai aspek. 

“Cukup tidak adil dan boleh dianggap zalim jika seseorang itu memilih pembangkang yang belum tentu boleh memberi kebajikan dan kesejahteraan.

“Terengganu kini semakin maju, ditambah pula, kita yakin mampu menarik pelabur dari luar negara dengan jumlah pelaburan RM25 bilion menerusi industri besi waja di Kemaman dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya.

Beliau yang ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan EXCO terakhir di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, tengah hari tadi. Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu projek itu termasuk pembinaan kompleks besi bernilai RM15 bilion dan kilang besi bernilai RM10 bilion.

“Melalui kedua-dua projek ini dijangka dapat membuka peluang 5,000 pekerjaan kepada anak tempatan,” katanya. 

Katanya, BN mampu mempertahankan negeri Terengganu daripada jatuh ke tangan pembangkang berikutan rakyat mula mempercayai apa yang dilaksanakan parti itu.


“Kita mampu kembalikan keyakinan dan kepercayaan rakyat terhadap BN bukan sahaja kepada mereka yang tinggaldi kawasan kubu kuat BN malah di Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijajah pembangkang,” katanya.

 Pembangkang rasa terancam, wujud Ameerah saingi Puteri Umno

Oleh: Aida Abd Rahman

Kebangkitan generasi muda wanita yang menyokong Umno dilihat sebagai satu ancaman besar kepada pembangkang apabila turut mewujudkan Ameera, satu pergerakan yang menyamai fungsi Puteri Umno.

Ketua pergerakannya, Puan Nordiana Shafei (gambar) menyifatkan pembangkang yang merasa Puteri Umno menjadi aset dan kekuatan kepada kejayaan Umno dan Barisan Nasional (BN) di negara ini dan Terengganu, amnya bertindak menubuhkan Ameerah sebagai usaha menyaingi Puteri Umno.

“Saya rasa setiap kali PRU Puteri Umno akan menjadi sasaran pembangkang. Pembangkang jika tidak rasa ada persaingan dengan Puteri Umno, mereka tidak akan menubuhkan satu lagi sayap wanita mudanya dikenali sebagai Ameerah.

 “Kewujudan Ameerah itu bagi menarik perhatian golongan muda kerana jika kita lihat menerusi Facebook, Ameerah erdiri dari golongan yang sebaya Puteri Umno, gaya pemakaian dan cara berkempennya pun lebih kurang Puteri Umno juga, cuma pakaiannya ditukar kepada biru muda dengan latar belakang hijau,” katanya kepada pemberita ketika mengunjungi Pusat Media Kelab Wartawan Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Ketua Puteri Bahagian Kuala Nerus, Puan Aida Azam; Ketua Puteri Bahagian Marang, Puan Marina Endut dan Ketua Puteri Bahagian Hulu Terengganu, Puan Zurina Abd Rahman.

Puan Nordiana berkata, pembangkang mahu mengalih perhatian golongan muda termasuk melakukan perang psikologi di alam siber menggunakan Ameerah sebagai wadah bagi menguar-uarkan manifesto Pakatan Rakyat.

“Jika Pakatan Rakyat tidak merasa Puteri Umno sebagai ancaman kepada mereka, pasti Ameerah tidak ditubuhkan. Tetapi, apabila dia cuba mewujudkan pergerakan yang sama menyerupai Puteri membuktikan bahawa sayap bongsu parti Melayu ini menjadi ancaman yang menggugat sokongan golongan muda kepada mereka,” katanya.

Sehubungan itu, Puan Nordiana berkata sambuatan luar biasa program Himpunan Gagasan Aspirasi Wanita Muda di Stadium Negeri, pada 23 Mac lalu membuktikan golongan muda wanita di Terengganu ini kekal dan semakin padu menyokong kepimpinan Umno dan BN.

 “Perkembangan dan kebangkitan yang ditunjukkan generasi muda wanita itu satu perkara yang amat merunsingkan pembangkang,” katanya.