Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

28 June 2014

Isteri MB dan Serikandi 'beramal' di Bukit Besi.

SUMBANGAN...isteri Menteri Besar Terengganu, To' Puan Halina Zakaria (tiga dari kiri) memberi sumbangan beberapa keperluan harian kepada seorang remaja dari Pusat Dalam Komuniti (PDK) ketika beliau dan Jawatankuasa SERIKANDI menyampaikan sumbangan kepada beberapa pesakit dan OKU di Klinik Kesihatan Bukit Besi, baru-baru ini.

Selain menyampaikan sumbangan hamper di klinik itu, Haslina juga sempat meluangkan masa bersama-sama Jawatankuasa Serikandi itu mengunjungi kira-kira 10 buah rumah pesakit di beberapa kampung sekitar Bukit Besi bagi menyampaikan sumbangan bersempena kehadiran Ramadan kali ini.- Aminudin.

Menyampaikan sejumlah wang kepada seorang pesakit di rumah.


Pencarian Hidayah bersama kumpulan Rabbani di Besut meriah.

Kumpulan Rabbani.
Oleh: Mohammad Ishak. 

MENJELANG Ramadan esok masyarakat Islam di daerah Besut berpeluang mendekati kumpulan nasyid tersohor Rabbani yang mengadakan persembahan berbentuk pencarian hidayah dengan menyanyikan lagu-lagu dakwah sambil menyampaikan motivasi.

Program anjuran Empower ECER Besut dengan kerjasama Pertubuhan Kemajuan Sosial Malaysia (PKSM) berlangsung sepetang di perkarangan pejabat ECER Daerah Besut, Kampung Raja.

Mohd Mahdi dan orang ramai bergambar bersama Rabbani.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera, Mohd Mahdi Musa merasmikan program yang diadakan bertujuan menyampaikan mesej keagamaan menerusi nasyid dan motivasi bersesuaian dengan kehadiran Ramadan esok.

Kira-kira 200 peserta di bawah seliaan Empower ECER Besut turut hadir memeriahkan program yang julung kali diadakan bagi menyambut Ramadan. 

Program berbentuk keagamaan dan kerohanian itu juga bagi memberi peluang peserta Empower ECER daerah itu untuk berkenalan dengan kumpulan nasyid berkenaan selain mendengar motivasi yang disampaikan oleh ketua kumpulan Rabbani.

Mohd Mahdi, ketika merasmikan program itu memuji usaha yang dilakukan pihak penganjur yang berjaya mengadakan program keagamaan bersama kumpulan nasyid terkenal itu.

“Menerusi lagu-lagu nasyid pendengar tidak lalai sebaliknya senikata yang banyak memuji kebesaran Allah membuatkan pendengar berasa syahdu dan ada kalanya sedih,” katanya.
Antara hadirin yang hadir.


27 June 2014

Bubur Lambuk Juadah Berbuka

Isteri kepada Menteri Besar Terengganu, To' Puan Halina Zakaria bergotong-royong memasak bubur lambuk....-Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.


Usaha bangunkan Air Terjun Cemerong akan diteruskan- Mohd Jidin.

Mohd Jidin di Setiu, semalam.
Oleh: Aminudin Ismail. 

KERAJAAN negeri akan meneruskan usaha membangunkan kawasan Air Terjun Cemerong , di Bukit Besi menjadi satu destinasi pelancongan terkemuka di negara ini dengan membina beberapa infrastruktur baru bagi menarik lebih ramai pelancong ke kawasan peranginan terbabit.

Exco Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, berkata melalui lawatan Exco dan Menteri Besar ke Bukit Besi termasuklah kawasan air terjun itu, tiga hari lalu, bersetuju untuk membina beberapa kemudahan baru di situ.

“Kita akan meneruskan usaha membangunkan kawasan air terjun iaitu dengan pelbagai kemudahan termasuklah wakaf rehat, pembinaan jalan yang lebih selesa ke tempat itu, kawasan reakrasi, tandas dan jambatan gantung.

“Kita juga akan menyediakan satu kawasan pendaratan helikopter. Kita juga akan mempastikan kawasan hijau di situ dikekalkan,” katanya.

Mohd Jidin berkata, air terjun Cemerong adalah sebuah tempat yang begitu menarik untuk dikunjungi kerana ia mempunyai air terjun yang tinggi iaitu yang tertinggi di Asia Tenggara dan anak sungainya mempunyai air yang jernih dan pasir yang menarik.

“Selain itu, kawasan itu juga mempunyai batu-batu yang besar dan kecil. Kemudian kita akan mewujudkan aktiviti ‘rock climbing’ di tempat itu. Kita akan menguji batu itu terlebih dahulu samada sesuai atau tidak.

“Jika ini dapat dilakukan tentunya ia akan menjadi satu daya tarikan baru pelancong dari dalam dan luar negara untuk mengunjungi air terjun itu,” katanya kepada media di Bandar Permaisuri, semalam.

Menurutnya, pembinaan infrastruktur baru itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat melalui peruntukan kerajaan negeri dan pusat dan beliau juga mengharapkan dengan siap sepenuhnya projek itu, Air Terjun Cemerong akan menjadi antara satu destinasi pelancong terkenal di Malaysia.

 

10 petani muda bakal menjadi usahawan berjaya.

Shamsuddin...sasar golongan muda.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI 10 petani muda di negeri bakal menjadi usahawan tani apabila kerajaan memperuntukan pinjaman RM100 ribu melalui Agro Bank dan Tekun untuk mereka memperbesarkan projek tani masing-masing melalui program Agropreneur Muda.

Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Negeri, Shamsuddin Mat Rani berkata, bagaimanapun peserta terbabit perlu menjalani kursus atau latihan terlebih dahulu untuk mempastikan mereka layak dan mampu  memperolehi kejayaan dalam bidang tani yang diceburi itu.

"Buat masa ini, pihak kami memilih 10 petani muda yang berpotensi untuk menyertai projek itu, antaranya adalah terdiri daripada penternak ayam, lembu, penanaman sayur dan industri kecil dan sederhana (IKS) yang berasaskan pertanian seperti pengeluaran makanan.

"Penglibatan mereka dalam sektor pertanian jika kena cara mampu memperolehi pendapatan yang lumayan serta mampu menampung keperluan makanan negara yang kini masih bergantung kepada negara asing," katanya.

Dalam pada itu, Shamsuddin berkata, LPP juga menyasarkan untuk melahirkan 1,000 petani muda menerusi program Agro-Kotani menjelang akhir tahun ini.

"Program yang dimulakan sejak tahun lepas itu kini mempunyai 560 petani muda yang berdaftar dengan LPP," katanya kepada pemberita selepas hadir pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Tahunan LPP Kawasan Setiu, di Bandar Permaisuri, semalam.
    
Katanya, bagi menarik golongan muda menyertai program berkenaan, kerajaan telah menyediakan insentif sebanyak RM10,000 kepada mereka yang baru menceburi bidang pertanian.
   
Shamsuddin berkata, sebanyak RM7,000 diberi dalam bentuk pinjaman manakala RM3,000 diberi dalam bentuk geran.

"Harapan saya kepada golongan muda ini supaya mereka mengambil peluang ini dengan kemudahan yang disediakan kerajaan. Ianya diharap akan mengubah persepsi bahawa pertanian untuk golongan  miskin ini sudah tidak betul.

"Jadi kita mengharapkan golongan muda ini cuba menunjukan bukti bahawa bidang pertanian ini boleh dijadikan satu bidang kerjaya yang lumayan," katanya.

 

26 June 2014

Sekitar Mesyuarat Perwakilan LPP Setiu/ Usah tukar syarat tanah- Mohd Jidin.

Mohd Jidin menyampaikan surat penghargaan kepada Pengurus PPK Setiu,  turut bersama Shamsuddin (kanan) dan  Abdul Halim (kiri).
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI kira-kira 140 perwakilan hadir untuk memilih jawatankuasa baru pada Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kawasan Setiu yang diadakan di Dewan Majlis Daerah, Sungai Tarom, hari ini.

Majlis perasmian majlis itu dilakukan oleh Dato' Mohd Jidin Shafee, Adun Permaisuri yang juga Exco Pelancongan dan Kebudayaan Negeri.

Dalam ucapanya, Mohd Jidin berkata, kerajaan akan mengemaskinikan bebeberapa kawasan jalapang padi Setiu termasuklah Permaisuri dan Jelapang bagi mempertingkatkan pengeluaran.

Antara perwakilan yang hadir.
"Kepada yang mahu menukar syarat (tanah pertanian) kerajaan membuat keputusan tidak meluluskan permohonan kerana ini untuk membantu (penambahan pengeluaran padi) melainkan kepada mereka yang sudahpun menambun tanah untuk mendirikan bangunan," katanya.

Mohd Jidin juga mahu petani khususnya ahli PPK supaya bersungguh-sungguh mengusahakan setiap projek pertanian dan tidak hanya melakukan untuk sementara waktu sahaja.

Katanya, petani juga perlu menjadikan pertanian untuk menaikkan taraf hidup mereka kepada kehidupan yang lebih baik dan berpendapatan tinggi.

Turut hadir pada majlis itu ialah Pengarah Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Negeri Terengganu, Shamsuddin Mat Rani, Dato' Abdul Halim Awang, wakil kepada Pengerusi LPP Negeri, Setiausaha Majlis Daerah Setiu, Penolong Pegawai Daerah Setiu dan Ahli Jemaah Pengarah PPK Setiu.

Peserta melawat gerai pamiran.
Pemenang cabutan bertuah.

Penyampain cek turut diadakan.
Antara ahli PPK yang terima surat penghargaan.


Wartawan Bernama turut menang cabutan bertuah.
Jemputan mendengar ucapan Dato' Mohd Jidin.

 

PELUPUSAN ABU AL QURAN DIBUAT SECARA TERTIBOleh: Ruslan Abdul Rahman dan Mohd Yahya

Pada tahun ini, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam)  melupuskan abu al-Quran seberat 1,500 kilogram manakala 300 kilogram lagi abu adalah daripada Percetakan Yayasan Islam Terengganu, menjadikan berat keseluruhan abu yang dilupuskan dilaut 1 800 kilogram keseluruhannya.

Perlupusan abu Al Quran itu berlangsung pagi ini di Laut China Selatan diketuai oleh Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Salleh.

Hadir sama Nakhoda Kapal Saiph Jabatan Laut Wilayah Timur, Terengganu, Kapten Noor Ley bin Hashim.
Perlupusan dibuat secara demikian bertujuan memberikan kesedaran kepada masyarakat tentang pentingnya menjaga kesucian kitab al-Quran.

Ia juga memberikan pendedahan kepada masyarakat mengenai proses perlupusan al-Quran lama dan rosak .


Pesuruhjaya Agama Terengganu, Dato’ Haji Mohd Rozali Salleh berkata, Al Quran yang tidak boleh digunakan bolehlah dihantar terus ke Pejabat Agama Daerah berdekatan atau datang sendiri ke Maidam. (Hanya al Quran dan Yassin sahaja diterima).
UCB beramal di Besut.

BERAMAL...Prof Madya Ahmad Suhaily Mohd Salleh, Timbalan Naib Cancelor Hal Ehwal Pelajar Kolej Universiti Bestari (UCB) menyerahkan sekampit beras dan beberapa keperluan harian lain kepada seorang ibu tunggal di Kampung Pasir Akar, Besut, sebagai sumbangan amal bersempena bulan Ramadan ini, semalam.

Seramai kira-kira 20 kakitangan dan penuntut kolej universiti menyertai program itu dengan menziarahi kira-kira 10 buah rumah iaitu rumah ibu tunggal, orang kurang upaya, orang sakit dan mereka yang berpendapatan rendah.

Ketika di rumah seorang pesakit juga di Pasir Akar.
"Program ini kita panggil amal kasih Ramadan. Sempena menyambut ramadan ini, kakitangan dan pelajar UCB bersama-sama menyumbang kepada masyarakat di daerah Besut ini yang dikesan melalui JKM dengan memberi sedikit sumbangan berbentuk barangan keperluan harian bagi meringan beban mereka yang terbabit.

"Ini adalah program kedua selepas dilancarkan pada tahun lepas. Sebelum ini kita buat di daerah Setiu, tahun ini di Besut pula dan Insya Allah kita akan teruskan pada masa-masa hadapan di daerah yang lain pula," katanya.- Aminudin Ismail.


25 June 2014

500 sertai "I Want Sihat" di Hulu Besut.


Menang...pemenang gubahan bunga bergambar kenangan.
Oleh: Mohammad Ishak.

PROGRAM “I Want Sihat” anjuran Klinik Kesihatan Pasir Akar, Hulu Besut, mendapat sambutan luar biasa daripada penduduk di kawasan berkenaan menyebabkan persekitaran Dewan Terbuka Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut penuh sesak dengan orang ramai.

Penganjur yang berpuas hati dengan sambutan yang diberikan oleh penduduk di Hulu Besut,menyifatkan ia amat berjaya dan mencapai matlamat.

Sempena dengan program itu pelbagai acara menarik termasuk pertandingan mewarna kananak-kanak Tabika, sukaneka untuk orang dewasa lelaki dan wanita serta pertandingan gubahan.

Tekun...kanak-kanak menyertai pertandingan warna.
Kehadiran Ahli Exco Kerajaan Negeri, Yang Berhormat Nawi Mohamad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut, pada sesi pagi ketika acara senamrobik berlangsung membangkitkan lagi semangat peserta.

Orang ramai yang membanjiri dewan berkenaan juga tidak melepaskan peluang hadir membuat pemeriksaan kesihatan percuma yang diadakan sepanjang program berlangsung dari jam 8 pagi hingga 2 petang.

Nawi memuji usaha yang dilakukan pihak penganjur mengadakan program seumpama itu kerana ia dapat menjalin semangat perpaduan dan kerjasama penduduk di kawasan berkenaan.

“Pembabitan golongan wanita paling ramai pada program itu membuktikan golongan berkenaan amat berminat dengan aktiviti riadah selain mereka dapat menunjukkan bakat dalam kemahiran gubahan,”katanya.

 

Guru Besar Terengganu sertai konvensyen di Johor.

KENANGAN...Menteri Pendidikan II, Dato' Seri Idris Jusoh (tengah) bergambar kenangan bersama YDP Majlis Guru Besar (GB) Malaysia, Roslan Madon (kiri beliau) dan beberapa Guru Besar dari Terengganu ketika menghadiri Perasmian Konvensyen Pendidikan Kebangsaan Guru Besar Malaysia di sebuah resort di Kota Tinggi Johor, semalam.

Konvensyen selama empat hari bermula kelmarin itu disertai seramai 32 perwakilan dari Terengganu termasuk dua dari JPNT yang terdiri daripada Exco Majlis Guru Besar Malaysia.

GB bergambar kenangan bersama SUP Idris, Dato' Halim.
Dalam ucapanya, Idris mengariskan beberapa tugasan penting guru antaranya ialah menyusun atur murid dalam kelas mengikut kumpulan seramai 4 hingga 6 orang supaya murid dapat berinteraksi dengan mudah, guru sebagai pemudahcara perlu bergerak ke seluruh kelas berinteraksi dengan murid.

"Semua mesti menguasai sejelas-jelasnya dan mahir kandungan objektif, hasrat dan matlamat PPPM, Ketua PPD akan dilatih menjadi JU tentang PPPM dan akan melatih semua P/GB di daerah masing-masing manakala GB pula akan menjadi JU untuk melatih guru di peringkat sekolah," katanya.

Selain itu, Idris juga mahu Guru Besar dan semua guru memainkan peranan penting dan bekerja keras dalam usaha untuk menjayakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).-Aminudin Ismail.

 

300 peniaga makanan jalani kursus.

Seorang peserta menerima sijil penyertaan dari Dato' Basir sambil diperhati Mohd Ramzi dan Dr.Noriza (dua dari kanan).
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI 300 peniaga makanan dari dari Parlimen Kuala Nerus dan beberapa kawasan lain berjaya memperolehi sijil masing-masing selepas menamatkan kursus Pengendalian Makanan yang diadakan di Kolej Inforana, Kuala Nerus, hari ini.

Kursus yang dianjurkan Kolej Infornana itu, bertujuan untuk mempastikan peniaga mematuhui peraturan berniaga termasuklah dari segi aspek kesihatan dan keagamaan terutamanya bagi menghadapi Ramadan ini dan ianya bermula sejak 3 Jun lalu dengan diadakan tiga sessi kursus.

Pemilik kolej itu, Ahmad Ramzi Abdul Rahman berkata, sambutan orang ramai terhadap kursus yang dibiayai kerajaan negeri itu amat mengalakan dan beliau bercadangkan akan memperluaskan kursus itu ke kawasan parlimen lain di negeri ini kerana ia banyak memberi manfaat kepada peniaga.

Sebahagian jemputan dan peserta yang hadir.
"Selepas kita menghebahkannya kepada beberapa persatuan peniaga, maklum balas yang kita terima begitu baik dan kita hanya mampu menerima sebanyak 300 peserta sahaja buat masa ini dan selepas ini kita akan memanggil ramai lagi peniaga dari seluruh negeri untuk menyertainya pada masa depan," kata CEO Inforana itu. 

Ramzi berkata, melalui kursus itu juga, Inforana memperkenalkan Program Dapur Syariah kepada semua peserta dengan kerjasama panel dari MBKT, MAIDAM dan UNISZA.

"Saya mengharapkan setiap peserta menimba banyak manfaat melalui kursus ini terutamanya sebagai persiapan untuk berniaga pada bulan Ramadan ini dan selepas ini saya juga mengharapkan tiada timbul lagi beberapa masalah yang berlaku mengenai perkhidmatan dan pemakanan di Bazar Ramadan ataupun gerai makanan mereka," katanya.

Majlis perasmian penutup program itu dilakukan oleh Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Nerus, Dato' Basir Ismail. Turut hadir ialah Dr. Noriza Abdul Rahman daripada UNISZA.
Sebahagian peniaga yang menamatkan kursus.

Wakil dari Unisza turut hadir.

Basir menerima cenderahati dari Ramzi.

Khairul.(peniaga Tomyam)..banyak manfaat.

Norain (peniaga coklat)..mahu sertai lagi.

 

24 June 2014

88 pasukan serta Futsal DUN Langkap: Kg.Rahmat juara vateran.

KENANGAN...PASUKAN Sri Rahmat (Kampung Rahmat) dan Chalok Barat Permai bergambar kenangan bersama Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh sebelum kedua-dua pasukan itu bertarung dalam perlawanan akhir Kejohanan Futsal DUN Langkap kategori vateran, malam tadi.

Dalam perlawanan itu, Kampung Rahmat muncul juara apabila pasukan itu berjaya menewaskan pasukan Chalok Barat Permai dengan keputusan 2-0 dalam permainan sengit perlawanan akhir itu yang diadakan di Dewan Futsal Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu.

Pengerusi Penganjur, Rosmadi Nasir berkata, pertandingan yang bertujuan untuk memupuk semangat kesukanan dan menjalin hubungan silaturrahim itu disertai sebanyak 88 pasukan.

"Empat kategori dipertandingan iaitu kategori lelaki vateran, wanita vateran, pemuda dan putri. Sambutan penyertaan adalah mengalakan dan hampir semua kampung menyertainya," katanya.

Zulkifly menyampaikan hadiah cabutan bertuah.
Rosmadi berkata, dalam kejohanan tahunan itu, Johan kategori pemuda ialah Bukit Putera manakala naib johan ialah Bukit Layat, kategori putri pula pemenang ialah Sungai Lerek dan Sri Rahmat (Kampung Rahmat) naib johan.

"Pasukan Banggol Setar pula menang kategori wanita menewaskan Banggol Setar. Hadiah-hadiah disampaikan oleh Che Zuklifly termasuklah hadiah cabutan bertuah," katanya.

Sementara itu, ADUN Langkap, Dato' Sabri berkata, beliau gembira kerana sambutan penduduk terhadap kejohanan itu amat mengalakan dan berterima kasih kepada urusetia dan peserta yang bertanding.

"Jumlah penyertaan dan penonton adalah mengalakkan dan berkemungkinan kejohanan seperti ini kita akan adakan dua kali setahun supaya ada aktiviti sukan di kawasan DUN ini untuk mengeratkan hubungan antara penduduk," katanya.- Aminudin Ismail.

 

Hadiah Ramadan: Mangsa kebakaran dapat rumah baru.

Shukri dan ahli keluarga gembira ketika menerima replika kunci rumah mereka daripada Mahadi bersama Mohd Hamdan dan Md Salleh.
Oleh: Mohammad Ishak.

 “Syukur Alhamdulilah, selepas hampir setahun tinggal di rumah sewa akhirnya hari ini saya mendapat sebuah rumah baru untuk didiami sekeluarga,” kata Mohd Shukri Mohamad, 37, dari Kampung Kubang Depu, dekat Jertih.

Mohd Shukri bekas pengawal keselamatan hilang tempat tinggal lima hari sebelum menyambut Aidilfitri tahun lalu apabila rumah kediamannya musnah dalam kebakaran .

Beliau gembira kerana Ramadan yang akan tiba tidak lama lagi memberi peluang keluarganya tinggal di rumah sendiri selepas Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu berjaya menyiapkan rumah baru.

Shukri...bersyukur.
Majlis penyerahan kunci rumah berkenaan dilakukan oleh Timbalan Pengerusi Penyelaras DUN Hulu Besut, Mahadi Hassan yang mewakili Ahli Exco Kerajaan Negeri, Yang Berhormat Nawi Mohamad yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut.

Hadir sama Penolong Ketua Pengarah Bahagian Latihan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Mohammad Hamdan Wahid dan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Md Salleh Sarbini. Rumah berharga RM37,000 dibina oleh anggota bomba dan mengambil masa dua bulan untuk disiapkan sebelum diserahkan kepada mangsa kebakaran berkenaan.

Mohamad Hamdan berkata, rumah itu ialah yang pertama dibina di negeri Terengganu menerusi Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan Ke 7 (NBOS7) bagi membantu mangsa kebakaran yang menghadapi masalah untuk membina rumah sendiri akibat kemiskinan.

Pada tahun ini,katanya, 30 projek rumah seumpama itu akan dibina di seluruh Negara membabitkan kos RM1.26 juta yang dibiayai oleh Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW).
Shukri dan keluarga bergambar kenangan di dalam rumah mereka.


 

JANGAN LUPA MEREKA INSAN SENI DAN BUDAYAWAN TERENGGANU INI.


Oleh: Lan Bayu

Dulu mereka seorang yang tersohor, hebat dan di kelilingi peminat tersendiri.
Namun kini ramai juga budayawan, seniman dan karyawan Terengganu ini sudah melalui musim senja, ada yang terlantar sakit dan ramai juga yang telah meninggal dunia ketika keluarga masih memerlukan mereka.
Walaupun sumbangan mereka selama ini tidaklah untuk meminta dihargai, tetapi sekurang-kurangnya masyarakat menjengah mereka di kala mereka dalam situasi begini.

Sekurang-kurangnya mereka merasakan masih ada insan yang sayang dan kasihkan mereka walaupun zaman kegemilangan mereka dulu telah berlalu.

Budayawan yang agar uzur kini;
Novelis Ali Jusoh, novelis A. Rashid Ngah,  pencipta lagu-lagu daerah, Mazlan Embong, penyanyi lagu-lagu daerah, Wan Salmah Sulaiman, Mazlan Zakaria (teater dan lawak jenaka), Habsah Jusoh (penyanyi lagu lagu Terengganu), Omara Rahman (penulis puisi), Masmi M (wartawan dan penulis puisi), Wahba (wartawan dan puisi)  Pok Sof Rodat dan Mok Nik Ketua Inang Rodak Gong Tok Nasek dan ramai lagi yang kini sedang melalui situasi kesihatan yang kurang memuaskan.


Begitu juga mereka yang telah pergi meninggalkan kita dan perlu agaknya kita menjengah keluarga mereka, Allahayarham Dato’ JM Aziz (puisi),  Pok Soh Wayang Kulit dan isterinya Meriam Titisan Airmata, Aziz Sulaiman (pereka tari) novelis Aziz Afkar, Shamshir HM (wartawan dan puisi), T.Alias Taib (Puisi),  Yusof Al Bakri (wartawan), Pak Jabar (pemuzik gamelan), novelis Morifin atau Ariffin Ngah dan lain lain lagi.

Sesungguhnya biarpun sekelumit jasa mereka, tetapi  mereka sebenarnya merupakan insan yang pernah memainkan peranan menaikkan nama Terengganu di persada seni dan budaya.