Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

22 December 2012

Tidak laksana hukum hudud bukan bermaksud tolak hukum Islam- TPM

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin menegaskan tindakan kerajaan tidak melaksanakan hudud bukan bermaksud menolak hukum Islam sebaliknya menggantikan dengan undang-undang syariah yang menghukum setiap pesalah itu dengan adil.“Banyak perkara perlu diselidik sebelum melaksanakannya, di negara kita ini terdapat pelbagai bilangan bangsa, sudah tentu mereka tidak faham erti sebenarnya mengenai hukum itu.

“Di Kelantan, pemimpin mereka pernah menyatakan mahu melaksanakan hukum hudud, tetapi sehingga sekarang ini, belum juga dilaksanakan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perjumpaan Khas Bersama Pegawai Pengurusan Tertinggi &Profesional di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.

 Hadir sama pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, para pembesar negeri dan pemimpin-pemimpin Umno serta Barisan Nasional.

 Katanya, itu belum lagi masuk soal hukum yang pernah dilemparkan oleh pemimpin Pas bahawa menolak hudud dan undang-undang Allah menjadi kafir, tetapi dalam persoalan sekarang ke mana hukum itu hendak dituju bila keputusan mereka bersama pakatan dengan orang-orang bukan Islam, menolak pelaksanaan hudud.

 “kerajaan buat apa yang kita mampu dan laksanakan apa yang perlu diutamakan, serta apa yang dituntut oleh agama rasmi di negara kita,” katanya.

 

Umum calon BN pada waktu sesuai, ambil kira isu strategik

Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati Ali


Pengumuman calon Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan dilakukan pada waktu yang sesuai dengan mengambil kira isu strategik khususnya kelebihan kepada calon BN sendiri, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

 "Ia akan sampai waktu di mana apabila Presiden (Umno) sudah membuat keputusan, maka mereka yang hendak jadi calon itu akan diberitahu, tetapi kita tidak boleh buat satu keputusan mengatakan sekarang masanya, apabila tiba waktu yang sesuai, ikut situasi, ikut keadaan dan ikut calon yang berkenaan.

“Kita kena ada satu pendirian yang akan strategik , bila Perdana Menteri hendak buat satu keputusan pun kena ada isu yang strategik. Apakah (dengan) mengumumkan lebih awal itu akan memberi kelebihan kepada kita atau hal-hal yang lain," katanya di sidang media selepas mengadakan Perjumpaan Khas Bersama Pengurusan Tertinggi dan Profesional, di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.

Tan Sri Muhyiddin berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Umno Pahang yang meminta pucuk pimpinan supaya menimbangkan untuk mengumumkan nama calon BN lebih awal supaya gerak kerja kempen dapat dilaksanakan lebih teratur.

Katanya, apa yang lebih mustahak adalah semua pemimpin dan ahli parti Umno sebulat suara dan akur menerima keputusan senarai calon PRU13 itu nanti.Dialog jenayah curi kabel dan langkah pencegahan

Oleh: Mohammad Ishak 

Kes jenayah curi kabel Telekom Malaysia (TM) semakin meningkat dan memerlukan kerjasama pelbagai pihak untuk mencegah perbuatan tidak bertanggung pihak terbabit.

Ini kerana jika berlaku kecurian pengguna telefin termasuk internet akan turut terjejas dan menghadapi masalah untuk berhubung dengan pihak lain.

Jika ini berlakau bukan sahaja kerugian dihadapai oleh Telekom Malaysia tetapi orang ramai juga akan berhadapan dengan pelbagai masalah untuk mendapatkan perkhidmatan komunikasi berkenaan.

Berikutan itu, TM mengambil daya usaha mengajak masyarakat supaya menyertai sesi dialog berkenaan yang akan berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong pada Isnin 24 Disember.

Sempena program sehari itu pihak penganjur,turut mengadakan pelbagai acara ,menarik termasuk kuiz, penyampaian reward dan sijil perlantikan Sukarelawan TM, serta jamuan rakyat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi Mara, akan merasmikan program berkenaan.

Program sehari bertemakan TM Mesra Sepakat Komuniti itu dijangka dihadiri ribuan penduduk sekitar daerah Besut yang juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.

15 pelajar Kolej TESDEC terima diploma UniKL

Oleh :Amirullah Othman 

Seramai 15 orang belia yang mengikuti program Diploma of Engineering Technology in Automotive Maintenance [DET(AMT)] Kolej TESDEC menerima diploma mereka di Majlis Konvokesyen kali ke-9 di Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya baru-baru ini.

Mereka terdiri daripada para pelajar yang mengikuti program DET(AMT) ambilan pertama pada bulan Julai 2009 apabila Kolej TESDEC bekerjasama dengan Universiti Kuala Lumpur-Malaysia France Institute (UniKL-MFI) memperkenalkan program diploma berkenaan di negeri Terengganu.

Tempoh pengajian berkenaan adalah selama tiga tahun bersamaan dengan enam semester pengajian selama enam bulan setiap satunya.

Pelajar-pelajar mengikuti kelas teori dan amali di bengkel selama lima semester yang pertama dan kemudiannya menjalani latihan praktikal di pusat-pusat servis automotif terpilih pada semester keenam.

Pelajar yang lulus menerima diploma yang dianugerahi oleh Universiti Kuala Lumpur sendiri.

Pada masa ini, terdapat 118 orang pelajar sedang mengikuti program tersebut di Kolej TESDEC, Marang, Terengganu. Pelajar ambilan ketiga pula akan menjalani latihan industri pada bulan Januari 2013 nanti dan dijangka tamat pengajian pada bulan Julai 2013.

Sepanjang tempoh pengajian para pelajar dibimbing oleh pensyarah yang terlatih di dalam bidang automotif berkelayakan ijazah dan menjalani latihan di bengkel automotif serba lengkap dengan kenderaan dan peralatan terkini.

Belia-belia yang berminat memasuki kolej berkenaan boleh berhubung dengan Bahagian Kemasukan dan Rekod, Kolej TESDEC, 21600 Marang, Terengganu atau telefon. 09-627 2222 atau melayari www.tesdec.edu.my.

 

Ucap selamat tinggal kepada Pas-MB

Oleh; Esah AbdullahSetelah 32 tahun kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir berada di bawah cengkaman Pas, saya harap masyarakat di sini perlu mengucapkan selamat tinggal kepada parti itu yang hanya tahu berjanji tetapi tidak menunaikannya.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sudah sampai masanya penduduk Manir membuat perubahan dan mengundi Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) nanti.

“Dia perintah pun tak beri apa-apa kepada rakyat, pemimpin BN juga yang datang bantu orang sakit dan baiki rumah orang susah,” katanya ketika berucap di majlis Jamuan Rakyat 1Malaysia dan Pelancaran Gelombang Kebangkitan Masyarakat DUN Manir di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, Manir hari ini.

Majlis itu dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. Hadir sama Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Katanya, sehingga ini sudah 347 unit rumah mampu milik dibina oleh kerajaan BN untuk masyarakat dalam kawasan ini. “Saya janji jika DUN Manir menang BN selepas PRU nanti, 1,000 unit rumah mampu milik akan dibina,” katanya disambut tepukan gemuruh kira-kira 20,000 hadirin yang membanjiri padang bola.

Tambahnya, tiga gelanggang futsal lagi akan dibina sebagai tambahan untuk golongan muda menjalan aktiviti masing-masing.

 “Saya harap rakyat memilih kerajaan BN untuk terus kekal memerintah negeri dan negara dan menikmati pembangunan yang dijanjikan,” katanya
 

Cukup sampai di sini saja sokong Pas

Oleh; Esah Abdullah

Jadikan lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin kali ini sebagai satu ‘noktah’ untuk tidak lagi bersama parti Pas.Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) merangkap Ketua UMNO Bahagian Hulu Terengganu, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang berkata, tidak ada maknanya beri undi pada Pas kerana semua kebajikan untuk penduduk dilakukan oleh pemimpin Barisan Nasional (BN).


“Cukup, cukup sudah biar sampai di sini saja, masyarakat DUN Manir berubah dan beri sokong BN dalam Pilihan raya Umum (PRU) akan datang,” katanya ketika berucap di majlis Jamuan Rakyat 1Malaysia dan Pelancaran Gelombang Kebangkitan Masyarakat DUN Manir di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, Manir hari ini.

Majlis itu dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin. Hadir sama Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek dan Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Katanya, pemimpin BN bersilih ganti datang ke Manir memberi bantuan serta bertanya khabar sambil menghulur bantuan kepada yang memerlukan.

“Wakil rakyat Pas ada, tapi tidak buat apa-apa selain dari berceramah dan menabur janji, sedangkan pahala kebajikan dibuat oleh pemimpin BN,” katanya.

Tambahnya, penduduk dalam DUN Manir perlu fikir nasib masa depan anak cucu mereka jika terus di bawah wakil rakyat yang tidak peka dengan pemasalahan rakyat.
 

TPM lulus peruntukan RM4.9 juta untuk DUN Manir

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Sempena lawatan kerja ke kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir hari ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, membawa ‘ole-ole’ berupa peruntukan sebanyak RM4.9 juta bagi membiayai projek pembangunan di kawasan berkenaan.Daripada jumlah itu, RM2 juta akan digunakan bagi membaiki dan membaikpulih rumah penduduk di kawasan itu yang uzur. Manakala RM2.9 juta bakal digunakan bagi membiayai pelbagai projek kecil yang dirancang di kawasan berkenaan.


Dalam ucapannya di majlis Jamuan Rakyat 1Malaysia Parlimen Hulu Terengganu di padang bola Kampung Pulau Bahagia, Manir, Tan Sri Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata pihaknya prihatin dan komited dalam membantu menyelesaikan masalah penduduk tempatan.

“Kita mahu menyelesaikan semua masalah yang dihadapi oleh masyarakat daripada pelbagai kategori seperti petani, peniaga, pengusaha industri kecil dan sederhana serta kakitangan awam dan swasta,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, para pembesar negeri dan pemimpin-pemimpin Umno serta BN.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak membeza-bezakan dalam pemberian bantuan dan subsidi kepada rakyat di mana semua pemohon yang layak akan menerima habuan masing-masing.

Katanya, kerajaan memberi bantuan kepada semua rakyat tanpa mengira fahaman politik kerana mereka semua adalah warga negara ini.

Beliau berharap rakyat di kawasan DUN Manir akan terus memberi sokongan kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) agar lebih banyak program dan projek dapat dilaksanakan di kawasan itu.

 

Petanda awal BN bakal tawan Manir

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kehadiran luar biasa di majlis Jamuan Rakyat 1 Malaysia Parlimen Hulu Terengganu di padang bola Kampung Pulau Bahagia, sempena kehadiran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, hari ini, merupakan petanda awal Barisan Nasional (BN) menawan semula kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir, pada pilihan raya akan datang.


Dalam ucapannya, Timbalan Presiden Umno itu amat teruja dengan kehadiran yang begitu ramai walaupun dalam keadaan lebat sejak awal pagi, menandakan rakyat tempatan mula beralih sokongan kepada Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Saya yakin kehadiran yang begitu ramai hari ini menandakan petanda awal ‘Gelombang Perubahan Ubah Manir’ akan dapat dicapai pada pilihan raya akan datang,” katanya disambut dengan tepukan gemuruh lebih 20,000 orang yang hadir pada majlis berkenaan.

Hadir sama pada majlis itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, para pembesar negeri dan pemimpin-pemimpin Umno serta BN.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau dan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak kerap datang ke negeri ini bagi melihat usaha-usaha dan program yang dilaksanakan kerajaan negeri dan Kerajaan Pusat di negeri ini.

“Kita mahu memastikan program dan projek berkenaan dapat memberi faedah yang maksima kepada rakyat. Kita mahu negeri Terengganu berubah wajah menjadi negeri yang maju,” katanya.

Beliau berkata, hasil penelitiannya didapati pemimpin Umno dan BN di negeri ini komited dalam melaksanakan tugas mereka dan bekerja bersungguh-sungguh bagi membantu penduduk negeri ini.

Sikap cakna pemimpin Umno dorong ahli Pas masuk Umno

Oleh: Kamarudin Mat AkibSikap cakna pemimpin Umno yang tidak jemu-jemu menghulur bantuan dan menjenguk penyokong tegar Pas, Hassan Tahir, 67, dari Kampung Pulau Bahagia, Manir, yang terlantar sakit sejak empat tahun lalu, mendorong beliau dan seisi keluarga keluar daripada parti itu dan menyertai Umno.


Hassan berikrar mulai saat ini, dia dan semua ahli keluarganya akan memberi sokongan padu kepada Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi memastikan ia dapat menawan semula kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir.

Beliau menyifatkan dirinya amat bertuah kerana menerima kunjungan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin, hari ini.

“Hati saya amat tersentuh dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri yang sudi bertanya khabar saya dan keluarga.

"Sebelum ini tidak ada pemimpin Pas yang menjenguk dan bertanya khabar sejak saya terlantar sakit,” kata Hassan ketika ditemui selepas Tan Sri Muhyiddin menziarahinya di kediamannya di Kampung Pulau Bahagia.

Hassan berkata, dia merupakan penyokonng tegar Pas sejak berpuluh-puluh tahun lalu dan menyertai pelbagai program dan ceramah yang dianjurkan parti tersebut.

“Saya sedar selama ini perjuangan saya dalam Pas sia-sia saja dan kebajikan saya tidak terjaga, terutama bila saya sakit.


Tidak ada pemimpin Pas yang datang dan beri bantuan. “Sebaliknya, pemimpin Umno pula yang mengambil berat soal kebajikan saya dan keluarga. Pak Yusof (Pegawai Pembangunan DUN Manir, Yusof Awang Hitam) sering datang melawat saya dan menghulurkan macam-macam bantuan,” katanya.

Sikap prihatin pemimpin Umno membuatkan Hassan terfikir berapa ruginya dia menyokong Pas, lalu membuat keputusan untuk menyokong Umno dan BN.

“Bila dapat tahu Timbalan Perdana Menteri akan melawat saya di rumah, saya rasa tersentuh lalu membuat keputusan untuk keluar Pas dan masuk Umno.

Saya minta isteri (Latifah Yusof, 66) dan semua lapan orang anak saya ikut jejak langkah saya,” katanya.

 Hassan kemudiannya menyerahkan borang keahlian Umno beliau, isteri dan semua anaknya kepada Tan Sri Muhyiddin sebelum Timbalan Perdana Menteri beredar dari rumahnya.

 

Gembira sertai program gemilang siswa

Oleh: Noraini Jusoh

Pelajar Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) rata-rata memberikan maklumbalas positif mengenai Program Gemilang Siswa Institut Pengajian Tinggi Awam dan Institut Pengajian Tinggi Swasta yang telah diadakan di kolej tersebut baru-baru ini.

Program anjuran Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) dengan kerjasama TESDEC berjaya mengumpulkan kira-kira 200 orang pelajar institut kemahiran terbabit dalam satu program yang banyak memberi pendedahan baru kepada mereka.


Seorang pelajar kolej tersebut yang ditemui Teganukita, Muhamad Ali Hashim,19, berkata, dia berasa bertuah dan sangat gembira kerana terpilih mengikuti program yang banyak memberi ilmu baru kepadanya.

"Banyak benda yang saya tidak pernah tahu sebelum ini dapat saya pelajari setelah mengikuti program ini,” ujarnya.

Menurut pelajar yang berasal dari Manir dan sedang mengikuti kursus Lukis Pelan Senibina itu lagi, selain dapat mempelajari banyak perkara menerusi aktiviti yang dijalankan, program ini juga dapat mengeratkan silaturahim antara dia dan rakan-rakan yang lain.


Pelajar yang sedang mengikuti kursus Pembuat Pakaian Wanita, Noor Ain Mohd Nor, 18, pula berkata, menerusi aktiviti yang diadakan contohnya ceramah 1Malaysia secara tidak langsung dapat memberi kesedaran kepada dia dan rakan-rakan bagaimana pentingnya menjaga perpaduan dan keharmonian kaum demi mengekalkan keamanan di negara ini.

"Saya berharap agar program sebegini akan diadakan lagi kerana dapat memberikan banyak kebaikan kepada saya dan rakan-rakan,” katanya.

Difahamkan, tujuan utama Program Gemilang Siswa diadakan adalah untuk mendekati dan memberi pemahaman secara lebih jelas kepada pelajar kolej terbabit berhubung dasar kerajaan, khususnya mengenai Gagasan 1Malaysia.

Perasmian penutup program tersebut telah disempurnakan Penolong Pengarah Bahagian Gerak Saraf dan Pengurusan Isu (GSPI) JPNT, Encik Mustaffa Abdul Kadir yang mewakili Pengarah JPNT, Hajah Azizah Awang.

Turut hadir, Penolong Pengarah Bahagian Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat (PKPM) JPNT, Encik Mohd Iskandar Jaafar serta Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif TESDEC, Che Razali Adis.

 21 December 2012

Pemuda UMNO Besut dekati masyarakatOleh: Mohammad Ishak 

Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Besut menggerakkan jenteranya dengan menyertai program turun padang mendekati masyarakat khususnya golongan yang memerlukan bantuan.

Usaha itu selaras dengan matlamat Pemuda untuk mendampi rakyat selain menyampai bantuan kepada mereka yang memerlukannya.

Timbalan Ketua Pemuda, Kamarulzaman Idris berkata, program terbaru disertai pemuda ialah mengadakan kunjungan ke rumah penduduk yang ditimpa kemalangan dan menghadapi penyakit.

Semalam, Pemuda Besut menyertai Program Cakna Pemuda bersama Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut dan Pejabat Penerangan Daerah Besut.

Ketika mengadakan program di Kampung Pasir Akar, Pemuda turut menyampaikan cek RM16,250 kepada seorang pesakit,Anuar Muhamad serta menyampaikan kerusi roda kepada seorang pesakit lelaki berumur 14 tahun yang terlantar akibat kemalangan.

Katanya, pihaknya juga mendapat kerjasama dan sokongan melalui Dana Sosial Kerajaan Negeri Terengganu bagi menyampaikan bantuan kepada dua pesakit terbabit.

Kamarulzaman berkata, Pemuda juga merancang lebih banyak program berbentuk kemasyarakatan dan akan sentiasa turun padang bersama pemimpin setempat.

Beliau berharap, jentera ajkan umbi termasuk pemuda cawangan mengenapasti mereka yang memerlukan bantuan di kampung masing-masing untuk disenarai dan pertimbangan bagi pemberian bantuan mengikut keperluan masing-masing.

Persiapan pertandingan kebersihan dan keceriaan kampungOleh: Mohammad Ishak 

Penduduk enam kampung daerah Besut yang terpilih mewakili daerah itu ke Pertandingan Kebersihan dan Keindahan Kampung Peringkat Negeri Terengganu 2012 giat menjalankan aktiviti gotong royong bagi membersih dan mengindahkan kampung masing-masing.

Kampung terbabit mewakili Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Bukiut Payong, Kayu Kelat, Gong Gucil, Amer Hilir, Lay Out Tok Saboh dan Perumahan Awam Seberang Jertih.

Berikutan itu, penduduk menjalankan kerja gotong royong untuk menghias kampung masing-masingg dengan pelbagai bentuk hiasan serta membina replica dan tugu berlambangkan identi kampong terbabit.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata bagi menjayakan iprogram tu pihaknya meminta kerjasama jabatan terbabit untuk membantu JKKK dalam melaksanakan kewrja-kerja mengindahkan kampung.

Antara jabatan yang terbabit ialah Majlis Daerah Besut, Jabatan Perhutanan, Jabatan Kesihatan, Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Pertanian.

A Rahim berkata, beliau gembira sambutan yang diberikan oleh JKKK yang terpilih menyertai pertandingan itu kerana sebahagian besarnya berminat dan bersungguh-sungguh untuk mencari kemenangan.

“Adalah menjadi harapan pejabatnya supaya ada dikalangan kampong di daerah itu akan tersenarai pada peringkat akhir dalam pertandingan anjuran Kerajaan Negeri,” katanya.

Jadual lawatan TPM ke Terengganu

Jadual Lawatan YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia ke Terengganuu pada 22 Disember 2012 (Sabtu).

22 DISEMBER 2012 (SABTU)

8.30 pagi : Ketibaan YAB Timbalan Perdana Menteri di Lapangan Terbang Sultan MAhmud, Kuala Terengganu.

10.30 pagi : Jamuan Rakyat 1Malaysia Parlimen Hulu Terengganu di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, Manir.

Aturcara : - Ucapan Aluan Ketua Bahagian Hulu Terengganu

- Ucapan YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu

- Ucapan YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia

- Penyerahan Bantuan Pentadbiran oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia - Penyerahan Bantuan Sekolah

- Jamuan Makan Tengahari - Sidang Media

1.30 petang : Perjumpaan Khas YAB Timbalan Perdana Menteri Bersama Pegawai Pengurusan Tertinggi & Profesional di Auditorium 1, Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu. (Program Tertutup)

4.00 petang : Majlis Sepetang Bersama YAB Timbalan Perdana Menteri dengan Penghulu, Ketua Kampung, JKKK, Imam dan Bilal seluruh negeri Terengganu di Dewan Arena, Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu.

Aturcara :

- Ucapan YAB Dato' Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu

- Ucapan YAB Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia

- Sesi Dialog

- Penyerahan Bantuan Pentadbiran oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia

- Bersurai

 6.00 petang : YAB Timbalan Perdana Menteri berlepas balik dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Meja bulat dan meja buloh setia menanti TPM

Oleh: Suriati Ali

 Meja bulat dan bangku terpanjang berukuran 65 meter diperbuat daripada buluh sekali lagi dicipta penduduk kampung Manir bagi menanti tetamu istimewa Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin esok

. Rekabentuk unik itu pernah diiktiraf terpanjang di negara ini sekaligus mencatat dalam Malaysia Book Of Record (MBOR) sewaktu lawatan kerja Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, pada Mei tahun lalu.

 Hasil kerja tangan penduduk kampung yang dibina secara bergotong-royong sejak dua minggu lalu itu akan menjadi tempat utama Timbalan Perdana Menteri bersama tetamu kehormat yang lain menikmati jamuan makan tengahari bersama 20,000 rakyat yang membanjiri program Perjumpaan dan Mesra Rakyat di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, semalam.

Selain meja dan bangku buluh, pentas utama juga dibina secara tradisional dengan dinding dan lantai menggunakan material kayu nibung, manakala atap dihasilkan daripada daun pokok sagu.

 `Gelombang Kebangkitan DUN Manir’ akan turut dilancarkan Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sempena lawatan kerja beliau ke Terengganu.

 Pegawai Pembangunan DUN Manir, Encik Yusof Awang Hitam, berkata ketibaan Tan Sri Muhyiddin bersama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan disambut lebih 1,500 pemuda Umno bermotosikal. 

Manakala 1,000 pelajar dari empat sekolah rendah dan menengah berdekatan dan masing-masing 50 kenderaan pacuan empat roda dan motosikal klasik akan turut menyambut ketibaan dua pemimpin itu.

 “Timbalan Perdana Menteri kemudian akan dibawa menziarah penduduk Hassan Tahir yang menghidap penyakit kencing manis dan darah tinggi serta merasmikan Rumah Rehat 1Malaysia di kampung sama.

 “Pelbagai aktiviti turut diadakan termasuk penyampaian bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat, bantuan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana dan penyampaian cek kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK),” katanya.

 Menurut Encik Yusof, apa yang istimewanya meja bulat dan bangku buluh berukuran 65 meter yang pernah menjadi tempat utama Perdana Menteri menjamu selera pada tahun lalu turut direka cipta penduduk tempatan.

" Hasil kerja tangan penduduk kampung yang dibina secara bergotong-royong sejak seminggu lalu itu kini hampir siap dan hanya menunggu masa untuk digunapakai,” katanya.

 

Kampung Bukit Rhu Rendang gotong royong buat bubur asyura

Oleh : Amirullah Othman 

Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung dan Kawalan Rukun Tetangga Kampung Bukit Rhu Rendang berganding bahu menjalankan aktiviti gotong royong memasak bubur asyura sebanyak empat kawah untuk dibahagikan kepada semua penduduk sekitar, semalam.

Seramai 200 orang penduduk kampung bergotong royong untuk menyiapkan bubur asyura yang bermula jam 7 pagi hingga 12 tengahari di Dewan Orang Ramai Kampung Bukit Rhu Rendang.

Penduduk di empat Taman dalam kawasan Rhu Rendang gembira kerana dikunjungi pemimpin JKKK dan KRT Kampung Bukit Rhu Rendang yang turut membahagikan bubur asyura kepada setiap rumah.

Ini merupakan program yang sangat baik bagi menjalinkan hubungan akrab antara penduduk kampung dengan pemimpin setempat supaya setiap permasalahan dapat disampaikan secara terus kepada pimpinan akar umbi.

Jusoh Abdul Rahman, 56, amat gembira kerana suasana orang lama iaitu amalan gotong royong yang telah diamalkan sejak dahulu lagi tidak hilang di telan zaman dan ia dibuktikan melalui program gotong royong yang telah dijalankan oleh JKKK dan KRT Kampung Atas Bukit Rhu Rendang.

Program ini turut dihadiri oleh Pegawai Pembangunan Dun Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku yang mahukan semua pimpinan akar umbi sama-sama memainkan peranan dalam memberikan bakti yang tulus dan ikhlas kepada rakyat.


Jualan kembali ke sekolah bermula

Oleh; Esah Abdullah

Terdapat kira-kira 100 premis kedai dan pasaraya di seluruh negeri ini menyertai Jualan Kembali Ke Sekolah (JKKS) sempena musim cuti persekolahan selama sebulan bermula 1 Disember ini.

Timbalan Pengarah Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Encik Ab Ghani Harun berkata, sempena jualan itu premis berkenaan menawarkan potongan antara 20 hingga 30 peratus pakaian sekolah berbanding di premis lain.

Katanya, pengguna perlu merebut peluang untuk mendapatkan harga yang isitmewa bagi pakaian, kasut dan beg sekolah anak-anak mereka.

"Jualan itu merupakan aktiviti tahunan kementerian dalam usaha membantu orang ramai membeli keperluan sekolah dengan harga yang menarik," katanya selepas melancarkan Jualan Kembali Ke Sekolah di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) semalam.

Beliau berkata, daripada 100 premis yang menyertai jualan itu, 60 daripadanya menjalankan perniagaan di TTC yang bermula semalam sehingga 31 Disember ini.

Dalam perkembangan lain beliau berkata, sehingga ini pihaknya belum menerima sebarang aduan daripada orang ramai yang mengadu harga pakaian sekolah yang ditawarkan mahal. Bagaimanapun pihaknya sentiasa memantau premis terbabit untuk memastikan tidak berlaku penipuan.

 

TESDEC lahir usahawan penyelenggaraan automotif

Oleh :Amirullah Othman

Berbekalkan ilmu teori dan praktikal yang ditimba selama tiga tahun di Kolej TESDEC, dua pemuda lepasan program Diploma of Engineering Technology in Automotive Maintenance (DET(AMT)) kelolaan Kolej TESDEC menceburi bidang perniagaan penyelenggaraan automotif dengan membuka sebuah bengkel servis kenderaan di Binjai Rendah.

 “Kami mengikuti program DET(AMT) di Kolej TESDEC ketika ia mula-mula diperkenalkan pada bulan Julai 2009 dulu.

 Pada mulanya, kami agak ragu-ragu kerana DET(AMT) adalah program akademik, namun setelah beberapa semester kami mendapati aspek praktikalnya banyak membimbing kami dan memberi keyakinan kepada kami untuk menceburkan diri ke alam perniagaan,” kata Muhammad NurIzzudin Ramli di bengkel KMJ Auto Service yang dibukanya bersama-sama rakan sekursus, Wan Mohd Helmiezie Wan Hamid.

Setelah mengikuti pengajian selama tiga tahun di Kolej TESDEC, NurIzzudin dan Wan Helmiezie akhirnya dianugerahi diploma oleh Universiti Kuala Lumpur di majlis Konvokesyen di Putrajaya International Convention Centre (PICC), Putrajaya, pada bulan Oktober lalu.

 Ketika ditanya mengapa dia terdorong untuk membuka bengkel servis kereta, NurIzzudin memberitahu bidang servis kenderaan mempunyai peluang cerah untuk maju memandangkan bilangan kereta yang makin bertambah setiap hari dan tabiat pemilik kereta yang menyelenggara kereta mereka secara tetap bukannya menunggu kerosakan berlaku.

“Kebanyakan pemilik kenderaan masa kini kurang maklumat bahawa menyelenggara kenderaan memerlukan pengetahuan dan kemahiran yang tinggi sejajar dengan perkembangan dunia automotif.

 “Kenderaan zaman kini mempunyai sistem elektronik yang canggih dan juga ciri-ciri keselesaan dan keselamatan yang tinggi.

 Oleh itu, kita tidak mampu menyelenggara sesebuah kenderaan jika sekadar dilatih sebagai mekanik biasa,” ujar NurIzzudin.

 “Lagipun, salah satu mata pelajaran yang diajar di bawah program DET(AMT) ini ialah keusahawanan. Jadi sedikit sebanyak ilmu yang diperoleh daripada mata pelajaran ini boleh digabung jalindengan kemahiran praktikal yang banyak memberi keyakinan kepada kami untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada pelanggan,” celah Wan Helmiezie.

Kolej TESDEC memperkenalkan program DET(AMT) secara kerjasama dengan Universiti Kuala Lumpur di kampus Kolej di Kawasan Perindustrian Bukit Khor, Marang bermula sesi pengambilan Julai 2009.

Melalui kerjasama ini, Universiti Kuala Lumpur ‘memfrancaiskan ’program DET(AMT)-nya kepada Kolej TESDEC.

 Keseluruhan pengendalian program ini dikelolakan Kolej TESDEC sementara Universiti Kuala Lumpur menjalankan pemantauan berkala dari segi kualiti dan menganugerahi diploma kepada pelajar yang berjaya.

“Walaupun ini merupakan program pertama diperkenalkan oleh Kolej TESDEC secara kerjasama dengan sebuah universiti teknikal tempatan yang ternama, rekod menunjukkan kita berjaya melakukannya dengan cemerlang.

 “Program ini sudah memperoleh akreditasi penuh dari Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) sebelum pelajar sulungnya tamat pengajian.

 Di samping itu, 12 orang daripada 15 orang graduan sulungnya telah memperoleh pekerjaan setelah tamat pengajian dan dua orang yang lain diterima melanjutkan pengajian di peringkat ijazah oleh Universiti Kuala Lumpur”, kata Abdul Razak Bin Mohamed,

Pengurus Akademik dan Latihan Kolej TESDEC apabila ditanya lebih lanjut tentang program yang mendorong NurIzzudin dan Wan Helmiezie menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

 Pada masa ini, terdapat 108 orang pelajar yang sedang mengikuti program DET(AMT) di Kolej TESDEC. Seramai 20-25 orang lepasan SPM atau kelayakan kemahiran mendaftar masuk pada setiap pengambilan iaitu pada bulan Januari dan Julai setiap tahun.

Program ini bercirikan gabungan aspek teori dengan praktikal (hands-on) dalambidang penyelenggaraan automotif.

 Di samping mata pelajaran teknikal dalam bidang automotif, pelajar DET(AMT) juga mengambil matapelajaran bahasa-bahasa Malaysia, Inggeris, Mandarin dan Perancis serta Keusahawanan.

Pelajar mengikuti kelas-kelas di bengkel dan bilik kuliah selama lima semester dan seterusnya menjalani latihan industry pada semester terakhir (keenam).

 

Nekad anak petani cipta kejayaan

Oleh: Aida Abd Rahman

Nekad seorang pelajar mahu mengubah nasib keluarga pada masa depan berhasil apabila mendapat 8A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diumumkan, kelmarin (19 Disember). Anak sulung daripada empat beradik, Anis Syahirah Mohd Shafie, 15, belajar dengan gigih walaupun hidup dalam serba kekurangan sehingga mampu mencipta kejayaan yang turut menggembirakan kedua ibu bapanya, Wan Kalifatra Mat Ali, 41 dan Mohd Shafie Ismail, 41 serta seluruh warga sekolahnya.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Mizan, Kuala Terengganu itu menjadikan kesusahan hidup mereka sekeluarga yang hanya bergantung kepada sumber pencarian bapanya sebagai petani sebagai inspirasi untuk meraih kejayaan itu.

 “Saya mahu mengubah nasib keluarga dan mahu membalas jasa bapa yang sanggup membanting tulang di sawah dan menanam pelbagai sayu-sayuran untuk dijual sebagai mata pencarian untuk menyara dan menyekolahkan kami adik beradik.

 “Selepas ini, sebagai anak sulung dan ikutan kepada adik-adik yang lain saya mahu terus membuat yang terbaik dalam pelajaran dan berjaya menyambung pengajian dalam bidang kedoktoran bagi mencapai cita-cita bergelar doktor,” katanya.

Anis yang memperolehi 6A 2B ketika peperiksaan percubaan PMR menerapkan kaedah belajar dengan mengulangkaji secara konsisten, selain sentiasa solat hajat dan tahajud bagi memohon keberkatan dalam setiap usahanya.


Sementara itu, Pengetua SMK Tengku Mizan, Haji Ismail Khusri, berbangga dengan prestasi memberangsangkan yang dihasilkan pelajarnya pada PMR kali ini.

 “Seramai 14 pelajar saya berjaya memperolehi semua A, meningkat lima orang berbanding tahun lalu. Ini semua usaha padu guru, pelajar dan juga sokongan tidak berbelah bahagi Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah yang dipengerusikan YB Ustaz Khazan Che Mat (Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Rakit),” katanya.

Katanya, Gred Purata Sekolah sedikit merosot, bagaimanapun dua mata pelajaran mencapai 100 peratus minimum D, iaitu Kemahiran Hidup dan Bahasa Arab.

20 December 2012

Program gemilang siswa di Tesdec

Oleh: Noraini Jusoh


Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) hari ini telah mengadakan Program Gemilang Siswa IPTA/IPTS 2012 peringkat Negeri Terengganu bertempat di Kampus Induk Kolej Tesdec, Marang.


Penolong Pengarah JPNT, Encik Mohd Iskandar Jaafar berkata, program yang kali ketiga dianjurkan ini berkonsepkan turun padang untuk mendekati golongan sasaran.

"Tujuan utama program ini adalah untuk mendekati dan memberi pemahaman kepada pelajar kolej ini berhubung dengan dasar-dasar kerajaan khasnya Gagasan 1Malaysia.

 "Selain itu, ia juga bertujuan menyampaikan maklumat berkaitan isu-isu semasa kepada mereka melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan,” ujarnya di sidang media selepas selesai program tersebut.


 Katanya, program yang bermula seawal jam 8 pagi dan berakhir 12 tengahari tersebut dipenuhi dengan aktiviti yang dapat memupuk semangat patriotisme di kalangan pelajar."Antara aktiviti yang disertai oleh lebih kurang 200 orang pelajar pada hari ini termasuk senam seni 1Malaysia, sudut patriotik, aktiviti dalam kumpulan serta ceramah 1Malaysia,” ujarnya.

Difahamkan, Program Gemilang Siswa merupakan kesinambungan daripada Program Kembara Kampus yang pernah diperkenalkan Jabatan Penerangan pada tahun 2010 untuk mendekati golongan mahasiwa dan mahasiswi di seluruh negara. Amanat Hadi wajar ditolak, ditarik balik

Analisis berita oleh: Kamarudin Mat Akib 

Memang wajar semua pihak menolak Amanat Hadi yang dikeluarkan pada tahun 1981 kerana banyak fakta yang terkandung dalam amanat itu bukan saja menyalahi syarak, tetapi juga mendatangkan terlalu banyak keburukan.

Bermula sejak amanat itu dikeluarkan dan disebar secara meluas bagi kepentingan politik Pas, hingga sekarang ini tidak ada satu pun kebaikan ke arah menyatupadukan ummah.

Sejak berpuluh-puluh tahun lalu amanat tersebut menghantui masyarakat Melayu dan Islam, tidak ada sebarang faedah ia dikeluarkan, sebaliknya apa yang berlaku amanat itu telah menyumbang ke arah memecah-belahkan masyarakat dan menimbulkan huru-hara di seluruh negara.

Kemuncak amalan karut yang dipegang ahli-ahli dan pengikut Pas, Amanat Hadi telah menyebabkan berlakunya pertumpahan darah Peristiwa Memali pada 19 November 1985 yang mengorbankan 14 orang penduduk tempatan.

Berapa ramai kaum keluarga yang berpecah akibat amanat itu, tidak terhitung. Berapa ramai pasangan yang bercerai kerana amanat itu, tidak terbilang.

Berapa ramai bapa dan anak tidak bertegur sapa kerana amanat itu, tidak terkira. Laporan Berita Harian hari ini yang memetik pengakuan bekas ahli Dewan Ulama Pas, Prof Madya Mohd Noor Deris, amat menyedihkan masyarakat Islam.

Pengakuan dari hati yang tulus bekas pemimpin Pas itu membuktikan betapa amanat itu merupakan ajaran sesat yang sengaja disebarkan dan digerakkan untuk menggulingkan Kerajaan Barisan Nasional (BN), amat mengejutkan semua pihak.

Kita semua dikejutkan dengan pengakuan Prof Madya Mohd Noor bahawa Amanat Hadi tidak lain tidak bukan semata-mata bertujuan menghasut para pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) untuk menggulingkan kerajaan yang dianggap kafir.

Malah, beberapa gerakan berhaluan kiri dan militan telah digerakkan pada awal pengenalan Amanat Hadi bagi meniupkan ras benci rakyat, khususnya para pelajar IPT supaya membenci kerajaan dan pemimpin Umno dan BN yang tidak bersalah.

Kini masih ramai pengikut dan penyokong Pas masih berpegang teguh kepada Amanat Hadi kerana tidak ada sebarang langkah daripada pemimpin Pas untuk menarik balik amanat tersebut.

Mohd Noor yang membuat pengakuan bahawa beliau berada dalam keadaan sesat ketika membantu menyebarkan amanat tersebut bersama-sama pemimpin Pas lain, termasuk Presidennya, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, telah kembali ke pangkal jalan dan bertaubat.

Sepatutnya langkah itu dicontohi semua pemimpin Pas dan Abdul Hadi sendiri, demi bagi menyelamatkan akidah umat Islam yang terpesong akibat ajaran songsang itu.


AMANAT HADI DITENTANG

Mutakhir ini kita membaca, mendengar dan menonton di televisyen gesaan Mufti, Ulama, pemikir Islam dan mereka yang sedar daripada kesilapan lalu yang termakan dan terpengaruh dengan Amanat Hadi pada 1981, MENGGESA Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya MENARIK BALIK amanatnya itu.

Gesaan juga meminta Hadi supaya MEMOHON MAAF kepada mereka yang teranianya dan tersesat akibat amanatnya itu. Datuk Seri Abdul Hadi wajib segera menarik balik amanatnya yang menggambarkan UMNO kafir yang merupakan bidaah besar serta bercanggah dengan amalan ahli Sunnah Wal Jamaah.

Penerangan Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu (BPUNT) mahu Datuk Seri Abdul Hadi BERTINDAK SEGERA kerana pendedahan terbaharu bekas aktivis Pas dan bekas ahli Pas seumur hidup, Zainon Ismail atau C.N al-Afghani mendakwa PULUHAN RIBU AHLI PARTI ITU MASIH MENGANGGAP ORANG UMNO SEBAGAI KAFIR ekoran amanat Abdul Hadi pada 1981 yang sehingga kini tidak ditarik balik.

 Melalui bukunya Kafirkah Aku? Zainon mendedahkan KERANA AMANAT itu, pengikut PAS MENGANGGAP UMNO KAFIR, MENCETUSKAN PERISTIWA MEMALI 1985, BERLAKU SOLAT DUA IMAM KHUSUSNYA DI TERENGGANU, WUJUD PANDANGAN SEMBELIHAN ORANG UMNO HARAM DIMAKAN, JENAZAH ORANG UMNO TIDAK LAYAK DISEMBAHYANGKAN DAN BERLAKU PERCERAIAN hanya kerana perbezaan politik.

 

Pelajar Terengganu atasi GPMP nasional

Oleh: Aida Abd Rahman

Sebanyak 12 daripada 13 mata pelajaran yang ditawarkan dalam Penilaian Menengah Rendah negeri ini berjaya mengatasi Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) nasional.Timbalan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Hashim Mohd Zin, berkata mata pelajaran berkenaan Bahasa Melayu (-0.17); Sejarah (-0.16); Geografi (-0.25); Bahasa Arab (-0.07); Bahasa Cina (-0.12); Pendidikan Islam (-0.08); Matematik (-0.04) dan Sains (-0.09).

Lain-lain, Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) Kemahiran Tenikal (-0.39); KHB Ekonomi Rumahtangga (0.50); KHBPertanian (-0.13) serta KHB Perdagangan dan Keuhawanan (-0.64).

Selain GPMP negeri mengatasi nasional, tujuh mata pelajaran juga menunjukkan peningkatan dari segi GPMP berbanding tahun sebelumnya.

Mata pelajaran berkenaan adalah Bahasa Melayu (-0.01), Bahasa Cina (-022) Sejarah (-0.08); Geografi (-0.11) Pendidikan Islam (-0.01) KHB Kemahiran Tenikal (-0.14) dan KHB Ekonomi Rumahtangga (-0.14).

"Ini merupakan satu petunjuk yang baik bahawa kecemerlangan pendidikan di negeri kita ini dapat kita lestarikan.

"Jika kita terus kuat berusaha untuk memajukan lagi kualiti pendidikan kita maka pada suatu masa nanti, tidak mustahil wawasan kecemerlangan pendidikan kita akan tercapai,” katanya. 

MB susur sungai dengan bot tradisional

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan menyusuri Sungai Terengganu (river cruise) dengan menggunakan bot tradisional, bagi mempromosikan perkhidmatan itu, Isnin ini (24 Disember).

Beliau dijadualkan menggunakan perkhidmatan tersebut bersama-sama pegawai kanan kerajaan, wakil media massa dan agen pelancongan, sambil menikmati makan malam di atas bot berkenaan.

Khidmat tersebut dikendalikan Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) khusus bagi menggamit pelancong datang ke negeri ini, terutama menjelang Tahun Melawat Terengganu 2013 (TMT 2013).

Antara pakej yang disediakan ialah menyusuri Sungai Terengganu (river crusie), menyusuri Sungai Terengganu sambil menikmati makan tengahari, makan malam atau minum petang dan menaiki beca di sekitar Bandaraya Kuala Terengganu, khususnya di sekitar Kedai Payang.

Mengikut atucara program itu, Menteri Besar akan menaiki bot pada jam 5 petang dan singgah di Riyaz Heritage Resort & SPA bagi menikmati hidangan teh tarik dan kerepok lekor di Bytes Cafe.

Selepas itu beliau dan rombongan akan meneruskan perjalanan menaiki bot TTI menuju ke Masjid Kristal di Taman Tamadun Islam dan menunaikan solat maghrib.

Beliau kemudiannya meneruskan perjalanan sambil menikmati hidangan makan malam di atas bot dan menikmati panorama malam di persekitaran TTI.


60 usahawan sertai karnival

Oleh: Suriati Ali 

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) cawangan Terengganu akan menganjurkan Karnival Halal 1Malaysia Best selama tiga hari bermula hari ini sehingga 22 Disember ini.

Karnival terbuka kepada semua peniaga, terutama usahawan Industri Kecil dan Sederhana itu akan diadakan di Pusat Dagangan Terengganu, Jalan Hiliran, Kuala Terengganu.

 Pengarah Fama , Encik Hasan Jusoh berkata, karnival itu bertujuan mempromosikan produk makanan dari negeri Pantai Timur yang mendapat pengiktirafan 1Malaysia Best.


“Karnival ini juga terbuka kepada masyarakat di luar Pantai Timur yang berminat mempromosi produk mereka,.

 “Seramai 60 usahawan akan menyediakan lebih 120 jenis kuih muih Tradisional Melayu, termasuk yang jarang diperoleh, seperti kuih gelombung buaya, gajah merah, tepung bunga dan buah lok lik.

 Katanya, pengusaha anak pokok dan bunga hiasan turut mengambil pada karnival itu, semata-mata mahu membantu menarik minat pengunjung.

 “Pihak kami bersedia menganjurkan karnival seumpama ini pada tahun akan datang kerana menyedari mampu mempromosi produk selain usahawan juga berpeluang menjalin hubungan kerja serta memperluas pasaran, katanya.